NL8006157A - Inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van een riet. - Google Patents

Inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van een riet. Download PDF

Info

Publication number
NL8006157A
NL8006157A NL8006157A NL8006157A NL8006157A NL 8006157 A NL8006157 A NL 8006157A NL 8006157 A NL8006157 A NL 8006157A NL 8006157 A NL8006157 A NL 8006157A NL 8006157 A NL8006157 A NL 8006157A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
reed
drawer
rocking arm
rotation
machine
Prior art date
Application number
NL8006157A
Other languages
English (en)
Other versions
NL187696B (nl
Original Assignee
Nuovo Pignone Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nuovo Pignone Spa filed Critical Nuovo Pignone Spa
Publication of NL8006157A publication Critical patent/NL8006157A/nl
Publication of NL187696B publication Critical patent/NL187696B/nl

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D39/00Pile-fabric looms
    • D03D39/22Terry looms
    • D03D39/226Sley control

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Looms (AREA)

Description

Λ · ' 80.3364/M/Rdtn/ sme
Korte aanduiding: Inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van een riet.
Door Aanvraagster wordt als uitvinder genoemd: Luciano CORAIN
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting in een weefmachine voor f rottéweefseis, zoals badstof, voor het nauwkeurig en betrouwbaar veranderen van de aanslagstand van het riet, en de hoogte van de pool terwijl de weefmachine werkt.
5 Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een verbetering van een inrichting die is beschreven in de
Nederlandse octrooiaanvrage 7613797. Om de pool te vormen, die kenmerkend is voor frottéweefseis of badstof, moet het riet, dat stijf met de lade van het getouw draait, worden verplaatst van zijn nor-10 male of aanslagstand waarin het riet de ingebrachte inslagdraad tegen de rand van het reeds gevormde weefsel aanslaat, naar een nieuwe meer van deze rand teruggetrokken stand of open stand worden geplaatst, waarbij de ingebrachte inslagdraad slechts tot in de nabijheid van de rand van het weefsel wordt verplaatst, maar zonder 15 deze hiertegen aan te slaan. In het kort gezegd, moet het riet in staat zijn te worden verplaatst tussen twee verschillende aanslag-standen met betrekking tot de rand van het reeds geweven doek, waarbij de ingebrachte inslagdraden resp. teruggetrokken of vastgeslagen tegen de doekrand zijn. Aan de andere kant moet om de hoogte 20 van de pool te variëren, hetgeen noodzakelijk is voor bijzondere weefeffecten, de open stand van het riet gewijzigd kunnen worden.
Een inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van het riet om de werkelijke aanslag na een aantal inslagen uit te voeren, om de kenmerkende pool te verkrijgen en voor het variëren 25 van de hoogte van de pool, is reeds uit de bovenvermelde octrooiaanvrage bekend.
Deze bekende inrichting bestaat in hoofdzaak uit een stel volgorganen, die vast met de rietscharnierinrichting aan de lade van de weefmachine zijn, en die met terugtrekveren voortdurend ft (1 fl 6 15 7 - 2 - in aanraking met een stel vorkprofielen zijn, die scharnierbaar aan geschikte steunen op de vaste borstboom van de weefmachine zijn bevestigd.
De stand van deze vorkprofielen kan worden versteld 5 teneinde de aanslagstand van het riet te veranderen en wel door middel van een overeenkomstig stel nokken, die samenwerken met de vorken van de vorkprofielen, welke nokken op een gemeenschappelijke as zijn vastgespied die door de vaste borstboom van de weefmachx-ne wordt ondersteund en door een stuurnok met behulp van een stuur-10 hefboom worden gedraaid en door een veer in meegeefbare aanraking met het profiel van de nok worden gehouden waaraan het eind van een stang scharnierbaar is bevestigd, die met zijn andere eind, teneinde de hoogte van de pool te variëren scharnierbaar is naar verschillende punten op het been van een van een vertanding voor-15 ziene schommelarm, die scharnierbaar aan een vast deel van de weefmachine is gemonteerd en in ingrijping is met een tandwiel dat vast met de as is verbonden.
Hoewel zulk een bekende inrichting het voordeel heeft dat een massa de traagheidskrachten van de lade niet beïnvloedt, 20 gezien het feit dat slechts het stel volgorganen met de lade mee beweegt en dus een hoge werksnelheid van de weefmachine toelaat, zijn toch een aantal nadelen aanwezig. Het hoofdnadeel ontstaat hoofdzakelijk door het gebruik van vorkprofielen als schouderor-ganen voor het veranderen van de aanslagstand van het riet. Dit 25 is het gevolg van de heen- en teruggaande beweging van de lade en dienovereenkomstig van het riet, waarbij een onderlinge glijbewe-ging tussen het stel vorkprofielen en het hiermede samenwerkende stel volgorganen en daardoor de noodzaak van voldoende smering ontstaat. Behalve dat dit moeilijk is omdat het uitgevoerd moet wor-30 den op plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn, door het feit dat de vorkprofielen gemonteerd zijn op de borstboom van de weefmachine juist onder het frottéweefsel dat geleidelijk wordt gevormd, 8 0 06 15 7 £ * - 3 - is het smeren nadelig voor het weefsel omdat het morsen van smeermiddelen het hierbovenliggende weefsel dat wordt gevormd, kan besmeuren en dus slechter maakt. Bovendien is het nauwkeurig uitrichten eventueel in fase brengen van de vorkprofielen bijzonder ge-5 compliceerd en langdurig. Wanneer anderzijds de vorkprofielen gedurende de werking van het getouw uit hun uitgerichte stand komen, kan dit niet snel worden verholpen, omdat het hierbovenliggende gevormde doek de toegang naar de vorkprofielen verhindert.
Een verder nadeel van de bekende inrichting is het 10 feit dat de nokkenas en de hierbij behorende vorkprofielen zijn gemonteerd op de vaste borstboom van de weefmachine waarop de rol die het gevormde weefsel aandrijft, eveneens is gemonteerd waardoor de variaties in kettingspanning, dit is de spanning waaronder het gevormde weefsel wordt aangedreven en op de doekboom wordt gewon-15 den, op de genoemde organen die de stand van het riet bepalen inwerkt waardoor de stand van het riet wordt beïnvloed met het resultaat dat een gebrekkig weefsel kan worden vervaardigd bijvoorbeeld een weefsel met de zogenoemde weefstrepen.
Een verder nadeel ontstaat door de terugtrekveren, die 20 de aanraking tussen de volgorganen en de vorkprofielen handhaven. Omdat in dit geval voor de heen- en teruggaande beweging van de lade en daardoor ook van het riet de veren continu onder spanning staan en aan materiaalvermoeiing zijn onderworpen, kunnen zij bezwijken of breken waardoor het noodzakelijk is de weefmachi-25 ne te stoppen teneinde de veren te vervangen hetgeen een verlies aan produktie betekent.
Tenslotte bestaat een verder nadeel van de bekende inrichting daarin dat om de hoogte van de pool te variëren het punt waarop de balk aan de steel van de vertande schommelarm draait, 30 moet kunnen variëren waardoor het noodzakelijk is de weefmachine te stoppen.
De uitvinding heeft tot doel de bovengenoemde bezwaren op te heffen door het verschaffen van een inrichting voor het ηnnfi m 7 - 4 - veranderen van de aanslagstand van het riet, die noch terugbreng-veren noch organen bezit, die onderworpen zijn aan een onderlinge verschuiving die een smering noodzakelijk maakt, hetgeen nadelig is voor het weefsel en die voorts geen ingewikkelde bewerkingen 5 voor het uitrichten nodig heeft en die ongevoelig is voor variaties in de kettingspanning en tenslotte die het mogelijk maakt de hoogte van de pool te variëren zonder het stopzetten van de weefmachine.
Dit doel wordt volgens de uitvinding in hoofdzaak bereikt door geen gebruik te maken van de hiervoor genoemde vorkpro-10 fielen en meer in het bijzonder doordat de voeten van de volgorga-nen vast met het riet zijn en scharnierbaar ten opzichte van de lade zijn verbonden door middel van verbindingsstangen met de betreffende nokken, die op een gemeenschappelijke as zijn vastgespied, welke as draaibaar is ondersteund door de lade in de nabij-15 heid van de draaiingsas hiervan. Dit is omdat zulk een verbinding die een verbindingsstang omvat niet alleen het mogelijk maakt dat de terugstelveren weggelaten kunnen worden, maar geen onderlinge verschuiving heeft en ongevoelig is voor variaties in de kettingspanning maar het ook mogelijk maakt deze snel en gemakkelijk te 20 kunnen uitrichten doordat de nokken op de lade zelf zijn gemonteerd en op plaatsen zijn aangebracht, die steeds gemakkelijk toegankelijk zijn. Omdat de nokkenas gemonteerd is op een plaats dichtbij de draaiingsas van de lade, beïnvloedt deze de traagheid van de lade slechts in verwaarloosbare mate.
25 Omdat aan de andere kant de nokkenas waarvan de draai ing de verplaatsing van het riet bepaalt, op de lade is gemonteerd en hiermede beweegt, is het duidelijk dat het tandwiel dat vast met deze nokkenas is verbonden niet in ingrijping kan zijn met een tandsector van de van een vertanding voorziene tuimelarm, die 30 scharnierbaar is bevestigd aan een vast deel van de weefmachine zoals bij de bekende inrichting, maar moet in plaats hiervan in ingrijping zijn met een tandsector die is gekoppeld aan een tuimel- 8 0 06 15 7 - 5 - C Λ arm die scharniert aan een vast deel van de weefmachine door middel van een systeem dat het niet alleen mogelijk maakt dat de tandsec-tor synchroon met de lade draait, maar ook garandeert dat het riet steeds in gedwongen aanslagstand staat, wanneer de lade geheel open 5 is. Dit is noodzakelijk in weefmachines om zoals bekend is het riet niet in aanraking met de schachtramen te laten komen en hierdoor de polen beschadigt. Dit wordt in hoofdzaak bereikt doordat de tandsector is gekoppeld met de schommelarm door een kniehefboom-systeem. Meer in het bijzonder wordt de tandsector, die in ingrij-10 ping is met het tandwiel van de nokkenas, ondersteund door een orgaan dat vrij is gemonteerd op de draaiingsas van de lade en scharnierbaar is om het benedeneind van de lade door twee armen die scharnierbaar met elkaar zijn verbonden. De gemeenschappelijke verbinding is in een opening geplaatst en wordt hierin geleid 15 welke opening de vorm van een cirkelboog in de verticale schommelarm heeft, welke schommelarm scharnierbaar is bevestigd aan een vast deel van de weefmachine bij het benedeneind van de opening en wordt op een vaste schouder van de weefmachine door middel van een veer gehouden. Voorts is de cirkelboogvormige opening in de ver-20 ticale schommelarm zodanig gevormd, dat het een cirkelboog vormt met zijn middelpunt op de rotatieas van de lade, wanneer de verticale schommelarm op de genoemde schouder rust in welke toestand het riet in de aanslagstand staat.
Op deze manier kan de tandsector door de lade worden 25 gedraaid en omdat de genoemde verbinding verplaatst langs een cirkelboog met zijn middelpunt op de rotatieas van de lade geen relatieve draaiing tussen de tandsector en de nokkenas wordt opgewekt, waardoor het riet altijd in de gesloten aanslagstand wordt gehouden gedurende de gehele slag van de lade. Wanneer anderzijds het 30 riet in de teruggetrokken open stand is, zoals hierna in detail zal worden beschreven, wordt de opening in de tuimelarm om zijn onderste eind in de richting van de rotatieas van de lade gedraaid.
De openingsbeweging van de lade dwingt de verbinding de vorm van de q η n 15 7 - 6 - opening te volgen en de verbinding verplaatst zich van een dichtbij liggende stand naar een verderaf gelegen stand vanaf de draaiings-as van de lade waardoor het riet wordt gedwongen van zijn open stand naar zijn gesloten stand te gaan, wanneer de lade geheel open 5 is en dan naar zijn open stand terug te keren, wanneer de lade opnieuw sluit. In het kort gezegd bestaat de inrichting volgens de uitvinding voor het veranderen van de aanslagstand van het riet van een gesloten stand naar een open stand en omgekeerd in een weefmachine voor frottéweefsel uit een riet dat scharnierend is 10 bevestigd aan de lade van de weefmachine en is voorzien van volg-organen die samenwerken met hierbij behorende nokken op een nokken-as die door middel van een vast hiermede verbonden tandwiel in in-grijping is met een tandsector, die door een verticale schommelarm wordt verdraaid, welke schommelarm draaibaar is bevestigd aan een 15 vast deel van de weefmachine en op zijn beurt werkt door een stuur-nok door middel van een stuurhefboom, die door een veer meegeefbaar in aanraking wordt gehouden met het profiel van de stuurnok, welke werkt op het been van de verticale schommelarm door middel van een stang en dat de voeten van de volgorganen vast met het riet zijn 20 verbonden, die door middel van verbindingsstangen met de betreffende nokken zijn verbonden, welke nokken op de nokkenas zijn vastgespied, welke nokkenas draaibaar is ondersteund door de lade van de weefmachine in de nabijheid van de draaiingsas van deze lade en dat de tandsector wordt ondersteund door een orgaan dat vrij is ge-25 monteerd op de draaiingsas van de lade en met het benedeneind van de lade is gekoppeld door twee scharnierbaar samengekoppelde armen waarvan de gemeenschappelijke verbinding is geplaatst en geleid in een opening in de vorm van een cirkelboog aangebracht in de verticale schommelarm, die draaibaar is bevestigd aan een vast deel van 30 de weefmachine bij het ondereind van de opening en door middel van een veer rustend tegen een vaste schouder van de weefmachine wordt gehouden in welke toestand het riet in een gesloten stand staat, 8 0 06 15 7 *> β* - 7 - waarbij middelen zijn aangebracht voor het variëren van de open stand van het riet en dus de hoogte van de pool zonder dat de weefmachine gestopt behoeft te worden.
Volgens een verder kenmerk van de onderhavige uitvin-5 ding bestaat de opening in de vorm van een cirkelboog en aangebracht in de verticale schommelarm uit een cirkelboog die het middelpunt op de rotatieas van de lade heeft, wanneer de verticale schommelarm op de vaste schouder van de weefmachine rust, dus met het riet in zijn gesloten aanslagstand.
10 Volgens een verder kenmerk van de onderhavige uitvin ding bestaan tenslotte de middelen voor het variëren van de open stand van het riet dus de hoogte van de pool zonder de weefmachine te stoppen uit twee stangen, die scharnierbaar met hun einden op twee verschillende plaatsen op het been van de verticale schommel-15 arm zijn bevestigd, welke arm met hun andere einden zijn geplaatst in overeenkomstige verticale evenwijdige sleuven in de stuurhefboom waar zij rusten op ondersteuningen, die worden gedragen door de stuurhefboom bij de ondereinden van de verticale sleuven, welke stangen afzonderlijk verbindbaar zijn met de stuurhefboom door mid-20 del van twee electromagnetische stuurorganen, die zijn onderstand aan de tegenoverliggende zijde van de stuurhefboom en die een ver-bindingspen in betreffende axiale sleuven aan elk eind van de stangen kunnen plaatsen. Op deze manier is het slechts voor het variëren van de hoogte van de pool noodzakelijk de electromagnetische stuur-25 organen te laten werken voor het verbinden met de ene of met de andere stuurhefboom van de twee stangen en dit kan worden uitgevoerd terwijl de weefmachine in beweging is. Omdat de twee stangen op verschillende punten op het been van de verticale schommelarm scharnierbaar zijn bevestigd, veroorzaken zij in dit verband een draai-30 ing van de verticale schommelarm en daardoor van de tandsector, de nokkenas en dus van de volgorganen van het riet onder de werking van de stuurhefboom tot een mate die voor elk geval verschillend is met het resultaat dat het riet wordt teruggetrokken in standen, die o Λ n R 1 R 7 - 8 - verschillen met betrekking tot de rand van het vervaardigde doek, hetgeen tot een variatie in de hoogte van de pool leidt, zoals op zichzelf bekend is.
De uitvinding wordt aan de hand van de bijgaande te-5 kening nader toegelicht, waarin: fig. 1 een schematisch gedeeltelijk zijaanzicht van een weefmachine met de inrichting voor het veranderen van de aan-slagstanden volgens de uitvinding; en fig. 2 een op grotere schaal getekende doorsnede van 10 een detail van de inrichting volgens de uitvinding en volgens de lijn II-II in fig. 1 toont.
In fig. 1 geeft het verwijzingscijfer 1 het vaste gestel van de weefmachine of wel het zijstuk van deze machine aan en de verwijzingscijfers 2 en 3 duiden de kettingdraden aan, die door 15 de platints 4 van de schachtramen 5 zijn geleid, zodat zij kruisen met de inslagdraden, die in de tekening niet zijn afgebeeld teneinde het doek 6 te vormen, dat door de krasboom 7 wordt weggetrokken, waarbij het over de rol 8 glijdt, die draaibaar is ondersteund op de borstboom 9 en op de doekboom 10 wordt gewikkeld. Het ver-20 wijzingscijfer 11 geeft de lade aan, die van onder draaibaar is bevestigd aan de zijstukken van de weefmachine door middel van de draaibare as 12, welke lade op zijn ladebalk 13 de geleiding 14 voor de insteeknaalden voor de inslagdraden draagt. Het riet 15 is vast gemonteerd op het bovendeel van een steun 16, waaraan volgorganen 25 17 zijn bevestigd. In fig. 1 is slechts één volgorgaan zichtbaar.
De volgorganen 17 zijn geplaatst in sleuven 18 in de ladebalk 13 van de lade 11 en zijn draaibaar aan de lade-balk 13 verbonden met behulp van de scharnierpennen 19. Elke voet of ondereind 17' van de volgorganen 17 is scharnierbaar bevestigd aan een verbindings-30 stang 20 waarvan het andere eind vrij draaibaar is gemonteerd op een betreffende nok 21. De nokken 21, waarvan slechts één in fig. 1 is afgebeeld, zijn allen op een gemeenschappelijke as 22 vast gespied, welke as draaibaar wordt ondersteund door de lade 11 in de 8 0 06 15 7 'V c - 9 - nabijheid van zijn draaiingsas 12 met behulp van niet in de tekening afgebeelde middelen. Een tandwiel 23 is op de nokkenas 22 vastgespied en is in ingrijping met een tandsector 24 die wordt gedragen door een orgaan 25 dat vrij draaibaar is gemonteerd op de rotatie-5 as 12 van de lade 11.
Het orgaan 25 is ook scharnierbacr bevestigd aan het benedeneind 11' van de lade 11 door middel van twee armen 26 en 27 die tezamen scharnierbaar aan elkaar gekoppeld zijn. De gemeenschappelijke verbinding 28 is geplaatst en geleid in een cirkelboogvor-10 mige opening 29, die is aangebracht in een verticaal gevorkte tui-melarm 30. Deze tuimelarm 30 is draaibaar gekoppeld aan het vaste gestel van het weefgetouw door middel van een pen 31 in het benedeneind 29' van de cirkelboogvormige opening 29, zodat de afstand van dit eind 29' van de draaiingsas 12 van de lade nooit varieert on-15 geacht de draaiing die op de tuimelarm wordt teweeg gebracht.
Bovendien is de tuimelarm 30 voorzien van een uitsteeksel 32, dat in een ruststand wordt gehouden door middel van een veer 33 op een vaste schouder 34 ven het gestel van de weefmachine in welke positie de tuimelarm de normale of gesloten stand van het 20 riet 15 bepaalt, zoals door een getrokken lijn in fig. 1 is getekend, welke gesloten stand wordt ingesteld overeenkomstig het uitrichten van de nokken.
De cirkelboogvormige opening 29 is zodanig gevormd, dat deze een cirkelboog met zijn middelpunt op de rotatieas 12 vormt, 25 wanneer de schommelarm 30 op de schouder 34 rust. De einden van de stangen beide/37 en 38 zijn door middel van blokken 35 en bevestigings-schroeven 36 scharnierbaar bevestigd aan twee verschillende punten op de twee benen 30' van de verticale vork 30. In fig. 1 is slechts één been zichtbaar en het andere been ligt hierachter. De andere 30 einden van de stangen zijn geplaatst in de hierbij behorende verticale sleuven 39 en 40 (zie fig. 2) die zijn aangebracht in een stuurhefboom 41, waarin de stangen op steunrollen 42 rusten, die vrij draaibaar op een pen 43 in het benedeneind van de sleuven 39 8 0 06 15 7 - 10 - en 40 van de stuurhefboom 41 is aangebracht. De stuurhefboom 41 die bij 44 scharnierbaar aan een vast deel van het gestel van de weefmachine is bevestigd, heeft een looprol 46 die meegeefbaar in aanraking met het profiel van een stuurnok 47 wordt gehouden door 5 een veer 45. De stuurnok is draaibaar aan het vaste gestel van de weefmachine bevestigd en wordt door niet in de tekening afgebeelde middelen aangedreven. De stuurhefboom draagt door middel van steunen 48 op zijn twee tegenover elkaar liggende zijden twee electro-magnetische stuurorganen 49 en 50, die zijn ingericht om hun kop-10 pelpen 52 rep. 53 in de in axiale richting verlopende spleten 54 resp. 55 in de stangen 37 en 38 te steken tegen de werking van een terugstelveer 51 rep. 51*. De manier van werken van een dergelijke inrichting wordt onmiddellijk duidelijk.
Wanneer het gewenst is een normaal doek te weven zon-15 der polen en dus te werken met een riet dat steeds een gehele aanslag geeft, dus in de gesloten stand, worden de electromagnetische stuurorganen 49 en 50 in een onbekrachtigde toestand gehouden, zodat hun koppelpennen 52 en 53 door de veren 51 resp. 51* uit de axiale spleten 54 en 55 in de stang 37 resp. 38 worden gehouden.
20 Op deze manier gaat de stuurhefboom 41 door de in de richting van de wijzers van een uurwerk volgens de pijl 58 draaiende stuurnok 47 op vrij heen en weer, zonder op of wel/de stang 37 of de stang 38 in te werken waardoor de verticale tuimelarm 30 met zijn uitsteeksel 32 door de werking van de veer 33 op de schouder 34 blijft rusten, 25 dus in de gedaante waarmede de gesloten stand van het riet overeenkomt zoals reeds is aangegeven. De verdraaiing van de lade om zijn as 12 van de gesloten stand die in fig. 1 is afgebeeld naar de open stand in de richting van de pijl 59 veroorzaakt dat de verbinding 28 zich langs de opening 29 verplaatst maar omdat dit vol-30 gens een cirkelboog met zijn- middelpunt op de rotatieas 12 geschiedt, heeft dit tot resultaat dat de verbinding 28 een traject doorloopt op een afstand die steeds constant van de draaiingsas 12 is en het is duidelijk dat geen relatieve draaiing plaatsvindt 8 0 06 15 7 -=* '© - π - tussen de tandsector 24 en de nokkenas 22 waardoor het riet 15 steeds in zijn gesloten aanslagstand blijft over de gehele slag van de lade.
Wanneer het noodzakelijk is een frottéweefsel te ma-5 ken, moet het electromagnetische stuurorgaan 49 worden bekrachtigd teneincè de stuurhefboom 41 met de stang 37 te koppelen. Op deze manier veroorzaakt de draaiing van de stuurnok 47 in de richting van de pijl 58 een draaiing van de stuurhefboom 41 in een richting tegengesteld aan die van de wijzers van een klok met het gevolg 10 dat de hiermede gekoppelde stang 37 zich naar rechts verplaatst terwijl de andere stang 38 blijft vrijlopen. Het gevolg hiervan is, dat de verticale schommelarm 30 om zijn pen 31 draait in de richting tegengesteld aan die van de wijzers van de klok met het resultaat dat zijn opening 29 in een positie komt die is getoond met 15 een stippellijn 29q in fig. 1, dus met zijn bovenste eind 29" in de richting van de draaiingsas 12 van de lade verplaatst. Deze verplaatsing van de opening 29 veroorzaakt dat de armen 26 en 29 verder van elkaar gaan staan, waardoor een draaiing tegengesteld aan die van de wijzers van de klok van de tandsector 24 wordt ver-20 kregen en daardoor een draaiing van de nokkenas 22. De draaiing van de nokken 21 tegengesteld aan de wijzers van de klok, verschaft een verplaatsing van de verbindingsstangen 20 naar links en dientengevolge ook van de voeten 17' van de volgorganen 17, zodat het riet in de richting van de wijzers van de klok wordt gedraaid om 25 zijn scharnierpennen 19 naar zijn open stand, zoals met stippellijnen en het verwijzingscijfer 15' in fig. 1 is aangegeven·
Gedurende de opengaande slag van de lade in de richting van de pijl 59 verplaatst de verbinding 28 in de opening 29q zich naar beneden en gaat door het traject waarvan de afstand naar 30 de rotatieas 11 in de richting van het boveneind 29" naar het benedeneind 29' van de opening vergroot.
Het gevolg hiervan is dat de tandsector 24 en daardoor 8 0 06 15 7 - 12 - de nokkenas 22 in de richting van de wijzers van de klok worden gedraaid en de hisroede verbonden stangen 20 zich naar rechts verplaatsen en het riet 15' dus tegen de wijzers van de klok draait en zich verplaatst naar zijn gesloten aanslagstand wanneer de lade 5 19 aan het eind van zijn openingsbeweging komt, dus wanneer de verbinding 28 het benedeneind 29' van de opening bereikt, hetgeen altijd dient te geschieden om te voorkomen dat het riet in aanraking met de schachten 5 komt en de platinus 4 daarvan beschadigt. Het riet keert dan terug naar zijn open teruggetrokken stand 15' 10 gedurende de aanslag of sluitslag van de lade omdat de verbinding 28 gedwongen wordt zich in omgekeerde richting in de opening 29 o te verplaatsen.
Om tenslotte de hoogte van de polen te veranderen, hetgeen is gewenst voor bijzondere weefeffecten is het noodzakelijk 15 slechts de bekrachtiging van het electromagnetische stuurorgaan 49 op te heffen teneinde de stang 37 vrij te laten lopen en het andere electromagnetische stuurorgaan 50 te bekrachtigen teneinde de andere stang 38 aan de stuurhefboom 41 te koppelen en dit kan worden uitgevoerd terwijl de machine loopt. Wanneer in dit verband de stang 20 38 aan de verticale schommelarm 30 wordt gekoppeld op een punt dichter bij de draaiingsas 31 van deze laatste, wordt een draaiing tegengesteld aan de wijzers van de klok op de schommelarm overgedragen in een grotere mate dan wanneer deze door de andere stang 37 wordt overgebracht en deze grote* draaiing van de schommelstang 25 leidt tot een grotere draaiing in de richting van de wijzers van de klok van het riet op een manier die analoog is aan de hierboven beschreven wijze met het gevolg dat het riet over een grote afstand naar een nieuwe open stand wordt gebracht, zoals met de stippellijnen, die zijn aangeduid met het verwijzingscijfer 15" in fig. 1 is 30 aangegeven.
8 0 0 6 15 7

Claims (3)

1. Inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van het riet van een gesloten aanslagstand naar een teruggetrokken open stand en omgekeerd in een veefmachine voor frottéweefsel omvattende een scharnierbaar aan de lade van de veefmachine bevestigd riet en 5 voorzien van volgorganen, die samenwerken met hierbij behorende nokken op een nokkenas door middel van een vast hiermede verbonden tandwiel en een tandsector die draait door een verticale schommelarm die draaibaar is bevestigd aan een vast deel van de veefmachine en op zijn beurt werkt door een stuurnok door middel van een stuurhef-10 boom die door een veer in meegevende aanraking wordt gehouden met het profiel van een stuurnok, die op het been van de verticale schommelarm inwerkt door middel van een stang, waarbij de voeten van de volgorganen die vast met het riet zijn, zijn verbonden met behulp van verbindingsstangen aan de betreffende nokken die op de 15 nokkenas zijn vastgespied, welke nokkenas draaibaar is ondersteund op de lade in de nabijheid van de draaiingsas van de lade en dat de tandsector door een orgaan is ondersteund dat vrij op de draaiingsas van de lade kan draaien, welk orgaan bij het benedeneind van de lade draaibaar is door twee scharnierbare samengekoppelde 20 armen, waarvan de gemeenschappelijke verbinding is geplaatst in en geleid in een opening in de vorm van een cirkelboog aangebracht in de verticale schommelarm, welke scharnierbaar is op een vast deel van de veefmachine bij het benedeneind van de opening en door een veer in een ruststand wordt gehouden op een vaste schouder van de 25 veefmachine in welke toestand het riet in zijn gesloten aanslagstand staat, terwijl middelen aanwezig zijn voor het veranderen van de open teruggetrokken stand van het riet voor het regelen van de hoogte van de pool zonder de veefmachine te stoppen.
2. Inrichting volgens conclusie 1, m e t het ken- 8 0 06 15 7 - 14 - merk, dat de opening in de vorm van een cirkelboog en aangebracht in de verticale schommelarm een cirkelboog met zijn middelpunt op de draaiingsas van de lade vormt, wanneer de verticale schommelarm op de vaste schouder van de weefmachine rust dus met het riet in 5 zijn gesloten aanslagstand.
3. Inrichting volgens conclusie 1,net het ken merk, dat de middelen voor het variëren van de open teruggetrokken stand van het riet twee stangen omvat die aan één van hun einden op twee verschillende punten op het been van de verticale 10 schommelarm scharnierbaar zijn bevestigd en met hun andere einden in verticale evenwijdig aan elkaar verlopende sleuven in de stuur-hefboom zijn geplaatst, waarbij zij op steunen rusten, die door de stuurhefboom bij de benedeneinden van de verticale sleuven zijn ondersteund welke staven afzonderlijk verbindbaar zijn met de stuur-15 hefboom door middel van twee electromagnetische stuurorganen, die aan de tegenover elkaar liggende zijden van de stuurhefboom zijn aangebracht waarbij een verbindingspen in de resp. axiale spleten aan de andere einden van de stangen te plaatsen zijn voor het regelen van de poolhoogte zonder de machine te stoppen. 80 06 15 7
NLAANVRAGE8006157,A 1979-11-26 1980-11-11 Inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van een riet. NL187696B (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT27544/79A IT1125861B (it) 1979-11-26 1979-11-26 Dispositivo perfezionato per variare la posizione di battuta del pettine in macchine tessili per tessuti a spugna
IT2754479 1979-11-26

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL8006157A true NL8006157A (nl) 1981-06-16
NL187696B NL187696B (nl) 1991-07-16

Family

ID=11221870

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8006157,A NL187696B (nl) 1979-11-26 1980-11-11 Inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van een riet.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4406308A (nl)
JP (1) JPS5685440A (nl)
AR (1) AR223905A1 (nl)
BR (1) BR8007665A (nl)
CH (1) CH647825A5 (nl)
CS (1) CS219295B2 (nl)
DD (1) DD155008A5 (nl)
DE (1) DE3044176C2 (nl)
ES (1) ES497779A0 (nl)
FR (1) FR2470175A1 (nl)
GB (1) GB2063933B (nl)
IT (1) IT1125861B (nl)
NL (1) NL187696B (nl)
SU (1) SU1025334A3 (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6410088U (nl) * 1987-07-08 1989-01-19
EP0350446B1 (de) * 1988-07-08 1992-04-01 GebràœDer Sulzer Aktiengesellschaft Frottierverfahren und Webmaschine mit Florbildungsorganen
IT1244737B (it) * 1991-02-13 1994-08-08 Nuovopignone Ind Meccanicche E Dispositivo perfezionato per la selezione della movimentazione del bilanciere del meccanismo di azionamento del pettine di un telaio tessile per spugna
IT1251848B (it) * 1991-09-23 1995-05-26 Somet Soc Mec Tessile Dispositivo elettromeccanico per comandare i movimenti di formazione del riccio in telai di tessitura di tessuti a spugna
IT1264014B (it) * 1993-04-07 1996-09-06 Nuovo Pignone Spa Meccanismo perfezionato per la trasmissione del comando di selezione della posizione di battuta del pettine in un telaio tessile per spugna
US7269452B2 (en) * 2003-04-15 2007-09-11 Ipventure, Inc. Directional wireless communication systems
KR101226503B1 (ko) * 2010-08-17 2013-01-25 신상대 산업용 격자 구조물의 제직장치
CN103205842B (zh) * 2013-04-22 2014-05-14 太平洋机电(集团)有限公司 一种毛巾织机起毛机构
CN103320946B (zh) * 2013-05-28 2014-09-03 江苏友诚数控科技有限公司 数控毛巾机活筘机构
JP2023057445A (ja) * 2021-10-11 2023-04-21 津田駒工業株式会社 織機

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB190000165A (en) * 1900-01-03 1900-11-24 Richard Longden Hattersley Improvements in Looms for Weaving Looped or Terry Towel Fabrics.
US1591912A (en) * 1925-11-21 1926-07-06 Draper Corp Terry loom
FR1374067A (fr) * 1963-11-07 1964-10-02 Ashton Brothers & Company Ltd Tissu-éponge perfectionné et moyens pour le produire
BE669984A (nl) * 1965-08-19
CH494296A (de) * 1969-01-31 1970-07-31 Rueti Ag Maschf Verfahren zur Herstellung eines Frottiergewebes und Anordnung an einer Frottiermaschine zur Durchführung des Verfahrens
FR2226492B1 (nl) * 1973-04-19 1975-08-22 Saurer Diederichs Sa
US4099546A (en) * 1975-12-11 1978-07-11 Nuovo Pignone S.P.A. Device for varying the beating-up position of the reed of a textile loom for Turkish towelling
FR2373624A1 (fr) * 1976-12-10 1978-07-07 Nuovo Pignone Spa Dispositif pour modifier la position de frappe du peigne d'un metier a tisser pour tisser des serviettes en tissu eponge
CH633837A5 (de) * 1978-06-30 1982-12-31 Rueti Ag Maschf Verfahren zur herstellung von florgewebe und webmaschine zur durchfuehrung des verfahrens.

Also Published As

Publication number Publication date
IT7927544A0 (it) 1979-11-26
DE3044176A1 (de) 1981-06-11
DE3044176C2 (de) 1983-08-18
AR223905A1 (es) 1981-09-30
CH647825A5 (it) 1985-02-15
US4406308A (en) 1983-09-27
NL187696B (nl) 1991-07-16
BR8007665A (pt) 1981-06-09
DD155008A5 (de) 1982-05-05
IT1125861B (it) 1986-05-14
ES8202877A1 (es) 1982-02-01
JPH0135102B2 (nl) 1989-07-24
JPS5685440A (en) 1981-07-11
GB2063933B (en) 1983-04-07
ES497779A0 (es) 1982-02-01
CS219295B2 (en) 1983-03-25
GB2063933A (en) 1981-06-10
FR2470175B1 (nl) 1983-12-23
SU1025334A3 (ru) 1983-06-23
FR2470175A1 (fr) 1981-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8006157A (nl) Inrichting voor het veranderen van de aanslagstand van een riet.
NL8304354A (nl) Werkwijze en inrichting voor het vormen van een teruggestoken zelfkant, in het bijzonder geschikt voor weefinrichtingen voor een lussenweefsel.
RU2114225C1 (ru) Механизм управления бердом на ткацком станке для выработки махровых тканей
TW201604114A (zh) 用於處理折疊印刷布料之機器
BE1004954A3 (nl) Inrichting voor het aandrijven van een randdradenmechanisme bij weefmachines.
US3999580A (en) Weft inserting rapier guide mechanism for a shuttleless loom
BE1008211A5 (nl) Inrichting voor het positioneren van een inslagschaar op een weefmachine.
EP0566506B1 (fr) Mécanisme pour la commande alternative des couteaux dans les ratières lourdes du type à pas fermé
BE1004414A3 (nl) Weefmachine voor kelim- en gobelinweefsels en dergelijke weefsels met een dergelijke weefmachine vervaardigd.
BE1013285A3 (nl) Werkwijze en inrichting voor het steunen van een schaar kettingdraden bij een weefmachine.
US1546918A (en) Machine for cutting cloth or fabric
US1342896A (en) Machine for operating upon warps
BE1024029B1 (nl) Gaapvormingsmodule voor een weefinrichting
BE1003247A7 (nl) Dubbelstukweefgetouw met zich op verschillende hoogtes instellende lade, en door de ladebeweging aangedreven grijperaandrijfinrichting.
BE868946A (nl) Inrichting voor het drijven van ten minste een grijper van een weefmachine
BE1015419A6 (nl) Inrichting voor het vormen van een zelfkant aan een weefsel.
NL8005031A (nl) Aandrijfmechanisme voor de lade van weefgetouwen.
US308489A (en) Halgh
BE1016428A6 (nl) Aandrijfsysteem voor een gaapvormingselement.
CH266339A (fr) Métier à tricoter.
US2082907A (en) Support for tube frames in axminster looms
US387165A (en) Machine foe linking waeps
US457265A (en) Knitting-machine
US1212312A (en) Loom.
DE137529C (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee