NL7908396A - Hooimachine. - Google Patents

Hooimachine. Download PDF

Info

Publication number
NL7908396A
NL7908396A NL7908396A NL7908396A NL7908396A NL 7908396 A NL7908396 A NL 7908396A NL 7908396 A NL7908396 A NL 7908396A NL 7908396 A NL7908396 A NL 7908396A NL 7908396 A NL7908396 A NL 7908396A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
machine according
haymaking machine
track
respect
gear
Prior art date
Application number
NL7908396A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Bucher Guyer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bucher Guyer Ag filed Critical Bucher Guyer Ag
Publication of NL7908396A publication Critical patent/NL7908396A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D78/00Haymakers with tines moving with respect to the machine
    • A01D78/08Haymakers with tines moving with respect to the machine with tine-carrying rotary heads or wheels
    • A01D78/10Haymakers with tines moving with respect to the machine with tine-carrying rotary heads or wheels the tines rotating about a substantially vertical axis
    • A01D78/12Haymakers with tines moving with respect to the machine with tine-carrying rotary heads or wheels the tines rotating about a substantially vertical axis the tines having an additional movement superimposed upon their rotary movement
    • A01D78/125Haymakers with tines moving with respect to the machine with tine-carrying rotary heads or wheels the tines rotating about a substantially vertical axis the tines having an additional movement superimposed upon their rotary movement by a guiding track

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • Guiding Agricultural Machines (AREA)
  • Outside Dividers And Delivering Mechanisms For Harvesters (AREA)

Description

Λ 793532/M/Rdm/sme S.
t
Aanvraagster: BUCHER-GUYER AG, te Niederweningen, Zwitserland Titel : Hooimachine
De uitvinding heeft betrekking op een hooimachine met tenminste één om een staande as draaiend harkwiel, dat een aantal tanddragers bezit, die zijn aangebracht in een draaibaar op de staande as ondersteund en aandrijfbaar deel, waarbij de 5 van harktanden voorziene tanddragers om een lengte-as zwenkbaar zijn en die niet in radiale richting ten opzichte van het harkwiel verlopen en voor het zwenken met een ten opzichte van de staande as stationaire stuurbaan in werkzame verbinding staan, welke stuurbaan verloopt in een vlak dat in hoofdzaak loodrecht 10 op de staande as ligt.
Een dergelijke hooimachine is bekend uit het Zwitserse octrooischrift h7k 9k0.
Bij deze hooi-oogstmachine is een draaibaar ondersteund en aangedreven gedeelte van een huis boven een vaststaand, 15 van een stuurbaan voorzien gedeelte van dit huis aangebracht.
De tandendragers komen hierbij betrekkelijk hoog boven de bodem te liggen, hetgeen dienovereenkomstig lange harktanden noodzakelijk maakt·. Bovendien wordt door de voor het draaien van het bovenste gedeelte van het huis toe te passen aandrij-20 ving het totale gewicht groot en dientengevolge is de bouwhoogte ook groot.
Deze grote bouwhoogte bemoeilijkt voor alles het harken onder bomen en struiken met lage takken. Deze bekende hooimachine heeft voorts het nadeel dat de stuurbaan voor het 25 zwenken van de in de draairichting gezien naar achteren reikende tandendragers een naar binnen gebogen gedeelte bezit, dat ten opzichte van een aangrenzend gedeelte van de stuurbaan een tegengestelde kromming bezit. De met de tandendragers verbonden in de stuurbaan geleide stuurarmen worden daarom bij het in- en uitlo-30 pen in resp. uit dit naar binnen gebogen gedeelte van de stuurbaan tweemaal aan een omsturing onderworpen hetgeen verhoogde slijtage met zich mee brengt. De onderhavige uitvinding heeft tot doel deze nadelen te vermijden. Bovendien is het doel een zo licht mogelijke en aan geringe slijtage onderhevige hooimachine 35 van de aan het begin beschreven soort te verschaffen die een 790 83 96 - 2 - % geringere bouwhoogte heeft.
Volgens de uitvinding wordt dit bereikt doordat de ten opzichte van de staande as stationaire stuurbaan boven de tandendragers is aangebracht.
5 Omdat de tandendragers onder de stuurbaan zijn onder steund is hun hoogte boven de grond en daardoor ook de lengte van de harktanden kleiner. De aandrijving van het draaiend gedeelte is in het inwendige van het huis, dat door het draaiende gedeelte en het gedeelte dat de stuurbaan draagt wordt gevormd, 10 onder te brengen hetgeen een vermindering van de bouwhoogte toelaat.
Wanneer een dergelijke hooimachine van naar achteren reikende tandendragers is voorzien dan wordt de stuurbaan bij . voorkeur zodanig uitgevoerd, dat deze ten opzichte van de staande 15 as in hoofdzaak een co-axiaal eerste gedeelte en een ten opzichte hiervan een op grotere afstand van de staande as verlopend tweede gedeelte bezit. Door deze uitvoering van de stuurbaan worden de stuurorganen van de tandendragers tijdens hun rondgang langs de stuurbaan slechts aan een geleidelijke richtingsverandering 20 onderworpen en dus niet tot een omsturing gedwongen. Dit heeft een geringe slijtage van de stuurorganen en/of van de stuurbaan tot gevolg.
De uitvinding wordt aan de hand van de bijgaande tekening toegelicht, waarin: 25 Fig. 1 een verticale doorsnede door een harkwiel van een hooimachine en
Fig. 2 een schematisch bovenaanzicht van de stuurbaan met twee tandendragers is.
Zoal in het bijzonder Fig. 1 toont bezit het harkwiel 30 een in hoofdzaak gesloten huis 1, dat door een schaalvormig en naar onderen open huisdeel 2 en een onderste eveneens schaalvormig en naar boven open huisdeel 3 wordt gevormd. Het bovenste deel 2 is op geschikte manier bijvoorbeeld door middel van schroeven draaiingsvast met een staande verticale as k verbonden. Deze 35 staande as k steunt via een steunwiel 5 op de bodem welk door middel van een naafdeel 6 aan het onderste einde van de staande as is aangebracht. Het onderste huisdeel 3 is door middel van kogellagers 7 draaibaar op de staande as k ondersteund. Het draai- 790 8 3 96 * - 3 - r bare onderste huisdeel 3 wordt in de richting van de pijl B (Fig.
2) omlopend aangedreven. Voor dit doel is aan het onderste huisdeel 3 een conisch tandwiel 8 van een conisch tandwieldrijfwerk 9 bevestigd. Dit conisch tandwiel 8 kan tézamen met het huisdeel 3 5 uit een enkel stuk zijn uitgevoerd. Met dit conisch tandwiel 8 is een tweede conisch tandwiel 10 in ingrijping dat op een aandrijfas 11 zit. Deze aandrijfas 11 is door middel van kogellagers 12 in een kanaalvormige verlengstuk 13 van het bovenste huisdeel 2 draaibaar ondersteund. Zoals in de Fig. 1 en 2 schematisch is getoond wordt het harkwiel met dit verlengstuk 13 met een kop-peldeel 1½ van een niet nader getoond trekvoertuig, bijvoorbeeld een traktor verbonden. Dit trekvoertuig trekt het harkwiel in de richting van de pijl A-.
De aandrijfas 11 wordt met de aftakas 15 van het ^5 trekvoertuig gekoppeld, zodat het onderste huisdeel 3 vanaf het trekvoertuig op bekende manier tot draaiing kan worden gebracht.
Het bovenste huisdeel 2 bezit op zijn onderzijde een zich langs zijn omtrek uitstrekkende gesloten stuurbaan 16, die in Fig. 2 met een streep-puntlijn is afgebeeld. Deze stuurbaan 16 20 ligt in een vlak dat in hoofdzaak onder een rechte hoek ten opzichte van de staande as b staat, dat wil zeggen dat dit ongeveer horizontaal verloopt en de stuurbaan wordt door een naar beneden open U-vormig profiel gevormd, zoals dit in het bijzonder uit Fig.
1 blijkt. Zoals Fig. 2 toont bezit deze stuurbaan 16 een eerste 25 gedeelte 16a dat in hoofdzaak co-axiaal ten opzichte van de staande as verloopt en dat in een tweede gedeelte 16b overgaat dat op een grotere afstand van de staande as fy· verloopt dan het eerst genoemde gedeelte 16a. Door dit tweede gedeelte 16b verkrijgt de stuurbaan 16 een uitgebogen vorm.
30 De stuurbaan 16 dient om op bekende manier de tanden- dragers 17 te zwenken. Deze tandendragers 17 zijn op niet nader aangeduide manier om hun lengte-as zwenkhaar aan het onderste huisdeel 3 bevestigd en dragen aan hun vrije einde hark- tanden 18. De tandendragers 17 strekken zich ongeveer tangentiaal 55 ten opzichte van de rondgaande baan van hun bevestigingspunt van het huisdeel 3 uit en wijzen gezien in de omlooprichting B naar achteren. De tandendragers 17 zijn met onderlinge tussenafstanden langs de omtrek van het huisdeel 3 aangebracht. Hoewel in de Fig.
790 8 3 96 i' - k - slechts twee tandendragers 17 zijn afgebeeld is het te begrijpen dat in de praktijk een groter aantal van dergelijke tandendragers zijn voorzien bijvoorbeeld zes of acht tandendragers. Met elke tandendrager 17 is een stuurarm 19 vast verbonden en die een 5 stuurkop 20 bezit die in de stuurbaan aan het bovenste huisdeel 2 is geleid. Door middel van deze in de stuurbaan 16 geleide stuurarm 19 worden de tandendragers 17 gedurende hun rondgang op de hieronder beschreven manier gezwenkt.
Gedurende het bedrijf wordt zoals reeds is beschreven TO het onderste huisdeel 3 met de tandendragers 17 in de richting van de pijl B om de staande as k draaiend aangedreven. Zolang de stuurarm 19 in het cirkelvormige gedeelte 16a van de stuurbaan 16 is geleid is de betreffende tandendrager 17 in zijn harkstand gezwenkt, waarbij de harktanden 18 een naar. onderen naar de 15 grond wijzende in hoofdzaak rechthoekige stand innemen, zoals dit in Fig. 2 door de tandendrager 17' is getoond. Het op de grond liggende gemaaide gewas wordt door de zich in een harkstand bevindende harktanden 18 op bekende wijze tot een zwad samen geharkt.
Wanneer de stuurarmen 19 tijdens het rondlopen van 20 de tandendragers 17 in Het gebied van het uitgebogen stuurbaan-gedeelte 16b komen worden de harktanden 18 van de grond afgelicht en naar boven gezwenkt zoals dit in Fig. 2 door de met 17 * * aangeduide tandendrager is getoond. In deze naar boven gezwenkte stand waarbij de harktanden 18 tegen de draairichting B wijzen 25 staan deze buiten ingrijping met het hiervoor gevormde zwad.
Gedurende het doorlopen van het stuurbaan gedeelte 16b geschiedt een langzaamaan terug zwenken van de tandendragers in hun harkstand waarin zij dan· uiteindelijk worden gezwenkt zodra zij weer in het gebied van het stuurbaangedeelte lêa komen. Omdat door de 30 uitgebogen uitvoering van de stuurbaan 16 de stuurarmen 19 geleidelijk in het stuurbaangedeelte 16b komen, dat ten opzichte van het gedeelte 16a op een grotere afstand van de staande as ligt en hierin kunnen binnenlopen worden de in de stuurbaan 16 geleide stuurkoppen 20 niet aan een slijtagetechnisch ongunstige 35 richtingsomkering onderworpen maar slechts aan een geleidelijke richtingsverandering. Dit zelfde geldt vanzelfsprekend ook bij het uitlopen uit het stuurbaangedeelte 16. Hierdoor wordt een vermindering van de slijtage van de stuurbaan 16 en/of stuurkoppen 790 8 3 96 - 5 - 20 verkregen.
Door de uitvoering van het huis 1 als gesloten huis worden de in dit huis ondergebrachte bouwdelen tegen vervuiling beschermd. Bovendien wordt een nadelige beïnvloeding van de 5 werking door van buiten in het huis binnendringende vreemde voorwerpen vermeden. De naar boven open schaalvormige uitvoering van het onderste huisdeel 3 laat het toe dit huisdeel 3 als oliepan 21 (Fig. 1) te gebruiken. Door de draaiing van dit onderste huisdeel 3 wordt olie naar buiten en gedeeltelijk ook naar 10 boven geslingerd hetgeen een goede smering van de lagers van de tandendragers heeft en ook een smering van de in de stuurbaan 16 geleide stuurkoppen 20 waarborgt.
De stuurbaan 16 kan in plaats van zoals is getoond als ïï-vormig profiel ook als een naar beneden en naar één zijde 15 open L-vormig profiel zijn uitgevoerd. Wanneer een naar buiten open L-vormig profiel wordt toegepast dan moeten de stuurarmen bijvoorbeeld door veerwerking tegen het zich aan de binnenzijde naar beneden toe uitstrekkende been van het profiel aangedrukt worden. In plaats van het onderste huisdeel 3 zoals is afgebeeld 20 naar beneden gesloten uit te voeren kan dit huisdeel 3 ook de vorm van een naar onderen open spakenwiel hebben waarbij de tandendragers 17 aan de spaakarmen van dit wiel zijn te bevestigen. Het is ook mogelijk, het onderste huisdeel 3 ten opzichte van de stuurbaan 16 te verstellen.
2^ Voor het bereiken van grotere werkbreedten kunnen ook twee of meer harkwielen van de hierboven beschreven soort naast elkaar opgesteld worden. Wanneer deze harkwielen in dezelfcfe richting draaiend worden aangedreven dan wordt het op de grond liggende gewas van het ene harkwiel aan het naburige harkwiel 30 overgegeven waarbij door de sturing van de tandendrageas een wrijvingsloze overdracht gegarandeerd is. Bij tegengesteld roterend aangedreven harkwielen wordt telkens tussen twee naburige tegen elkaar indraaiende wielen een zwad gevormd.
790 83 96

Claims (8)

1. Hooimachine met tenminste een om een staande as draaiend harkwiel dat een aantal tanddragers bezit die zijn aangebracht in een draaibaar op de staande as ondersteund en aan-drijfbaar deel, waarbij de van harktanden voorziene tanddragers 5 om hun lengte-as zwenkbaar zijn, en die in niet-radiale richting ten opzichte van het harkwiel verlopen en voor het zwenken van een ten opzichte van de staande as stationaire stuurbaan in werkzame verbinding staan, welke stuurbaan verloopt in een vlak dat in hoofdzaak loodrecht op de staande as ligt, met het 10 kenmerk, dat de ten opzichte van de staande as (*f) stationaire stuurbaan (l6) boven de tandendragers (17) is aangebracht.
2. Hooimachine volgens conclusie 1 met in de draairichting gezien naar achteren wijzende tandendragers, m e t h e t 15 kenmerk, dat de stuurbaan (16) een ten opzichte van de staande as (b) hoofdzakelijk co-axiaal verlopend gedeelte (16a) en een ten opzichte hiervan op een grotere afstand van de staande as (.k) verlopend gedeelte (16b) bezit.
3· Hooimachine volgens conclusie 1 of 2,met het 20 kenmerk, dat elke tandendrager (17) draaiingsvast met een stuurorgaan (19, 20) is verbonden, welk stuurorgaan in de stuurbaan (16) is geleid. Hooimachine volgens conclusie 3, ra et h e t k e n-m e r k, dat de stuurbaan (16) een in doorsnede van onderen open 25 U-vormig profiel bezit.
5. Hooimachine volgens conclusie 3, m e t h e t ken merk, dat de stuurbaan (16) een in doorsnede van onderen en naar één zijde open L-vormig profiel bezit. 790 8 3 96 * t - 7 -
6. Hooimachine volgens een van de conclusies 1-5, m e t het kenmerk, dat de stuurbaan (16) met een ten opzichte van de staande as (^) stationair gedeelte (2) van het huis (1) is verbonden.
7. Hooimachine volgens een van de conclusies 1-5, met het kenmerk, dat het draaibare gedeelte C3) van onderen open is.
8. Hooimachine volgens een van de conclusies 1-6, m e t h.*etkenmerk, dat het draaibare gedeelte (3) als oliepan 10 (21) is uitgevoerd.
9. Hooimachine volgens een van de conclusies 6-8, met het kenmerk, dat met het draaibare gedeelte (3) een tandwiel (8) is verbonden dat een deel van een tanddrijfwerk (9) in het bijzonder een conisch tanddrijfwerk is, welk tandwiel (8) 15 met door middel van een in het vaste gedeelte (2) van het huis gevoerde aandrijfas (11) aangedreven tweede tandwiel (10) in ingrijping is. 1 790 83 96 Hooimachine volgens conclusie 9f m e t het kenmerk, dat het eerste tandwiel (8) en het draaibare gedeelte (3) 20 uit een enkel stuk bestaan.
NL7908396A 1978-11-21 1979-11-16 Hooimachine. NL7908396A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1190078A CH633940A5 (de) 1978-11-21 1978-11-21 Heuwerbungsmaschine.
CH1190078 1978-11-21

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7908396A true NL7908396A (nl) 1980-05-23

Family

ID=4377985

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7908396A NL7908396A (nl) 1978-11-21 1979-11-16 Hooimachine.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4292793A (nl)
AT (1) AT388843B (nl)
BE (1) BE880150A (nl)
CH (1) CH633940A5 (nl)
DE (1) DE2946023A1 (nl)
FR (1) FR2442002B1 (nl)
GB (1) GB2036525B (nl)
IT (1) IT1124246B (nl)
NL (1) NL7908396A (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH634197A5 (de) * 1978-11-21 1983-01-31 Bucher Guyer Ag Masch Heuwerbungsmaschine.
DE4206503C2 (de) * 1992-03-02 1995-10-19 Krone Bernhard Gmbh Maschf Kreiselrechen für eine Heuwerbungsmaschine
US6865873B2 (en) 2002-06-21 2005-03-15 Sitrex S.R.L. Pull type V-shaped hay rake
US6834488B2 (en) 2002-11-22 2004-12-28 Sitrex S.R.L. Towable hay rake with an automatic steering mechanism

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1217681B (de) * 1963-05-27 1966-05-26 Fahr Ag Maschf Heuwerbungsmaschine
DE1507239C3 (de) * 1966-05-06 1979-12-20 Schlittler, Jaques Roby, Dr., Andeer Bei Clugin (Schweiz) Heuwerbungsmaschine
DE6606533U (de) * 1966-07-09 1970-10-08 Stoll Maschf Gmbh Wilhelm Heuwerbungsmaschine
CH474940A (de) * 1967-05-05 1969-07-15 Bucher Guyer Ag Masch Heuerntemaschine
CH450793A (de) * 1967-06-19 1968-01-31 Bucher Guyer Ag Masch Heuerntemaschine
DE1582132B1 (de) * 1967-06-26 1970-09-03 Almabal Gmbh Heuwerbungsmaschine
DE6606193U (de) * 1968-01-31 1970-08-27 Stoll Maschf Gmbh Wilhelm Heuwerbungsmaschine.
BE757910A (fr) * 1969-10-30 1971-04-01 Fahr Ag Maschf Roue de ratelage pour machines de fenaison
US3751888A (en) * 1970-12-18 1973-08-14 W James Materials handling devices
DE2220114A1 (de) * 1972-04-25 1973-10-31 Jacques Roby Dr Schlittler Heuwerbungsmaschine
AT338551B (de) * 1973-06-12 1977-09-12 Poettinger Ohg Alois Heuwerbungsmaschine
DE2444667C2 (de) * 1974-09-18 1982-10-07 Maschinenfabrik Fahr Ag Gottmadingen, 7702 Gottmadingen Kreiselheuwerbungsmaschine
FR2339330A1 (fr) * 1976-01-30 1977-08-26 Kuhn Sa Machine de fenaison pour le fanage et pour l'andainage
DE2746734A1 (de) * 1977-10-18 1979-04-19 Weidtmann Rainer Dipl Ing Dipl Landwirtschaftliche maschine, insbesondere heumaschine

Also Published As

Publication number Publication date
FR2442002A1 (fr) 1980-06-20
GB2036525B (en) 1983-01-19
US4292793A (en) 1981-10-06
FR2442002B1 (fr) 1985-11-29
IT7912829A0 (it) 1979-11-20
IT1124246B (it) 1986-05-07
ATA741979A (de) 1989-02-15
GB2036525A (en) 1980-07-02
DE2946023C2 (nl) 1989-02-16
CH633940A5 (de) 1983-01-14
BE880150A (fr) 1980-03-17
AT388843B (de) 1989-09-11
DE2946023A1 (de) 1980-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8500009A (nl) Gewasverwerkingsinrichting.
US3995416A (en) Hay making machines
NL8400028A (nl) Maaimachine.
EP0217436B1 (en) Machine for working grass, hay or other crops on the field
NL7908396A (nl) Hooimachine.
US5586421A (en) Haymaking machine
NL8005199A (nl) Vorkloze hooimachine.
NL7908456A (nl) Hooimachine.
NL7909234A (nl) Hooibouwmachine.
US4274249A (en) Hay harvesting machine
NL2014732B1 (en) Agricultural raking device.
US2729931A (en) Side delivery rake
NL8102698A (nl) Hooimachine voor het zwadleggen en-keren.
NL8502803A (nl) Inrichting en werkwijze voor het maaien van te velde staand gewas.
NL8300292A (nl) Machine voor het verplaatsen van op de grond rustende takken.
NL8501837A (nl) Maaiinrichting.
NL1009947C2 (nl) Inrichting voor het verplaatsen van op de grond liggend gewas.
US2839886A (en) Side delivery rake wheel
NL8202785A (nl) Inrichting voor het bewerken van op de grond liggend gewas.
NL1006397C2 (nl) Werkwijze, alsmede een inrichting voor het verstellen van een landbouwmachine, zoals een hooibouwmachine.
NL8702876A (nl) Maaimachine.
NL8202352A (nl) Hooimachine.
NL1007236C2 (nl) Hooibouwmachine.
NL8602066A (nl) Machine voor het bewerken van gewas.
NL8000855A (nl) Inrichting voor maaien, harken en schudden.

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed