NL194811C - Servoschakeling. - Google Patents

Servoschakeling. Download PDF

Info

Publication number
NL194811C
NL194811C NL8700082A NL8700082A NL194811C NL 194811 C NL194811 C NL 194811C NL 8700082 A NL8700082 A NL 8700082A NL 8700082 A NL8700082 A NL 8700082A NL 194811 C NL194811 C NL 194811C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
output signal
servo
circuit
analog
Prior art date
Application number
NL8700082A
Other languages
English (en)
Other versions
NL8700082A (nl
NL194811B (nl
Original Assignee
Mitsubishi Electric Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP826586A external-priority patent/JPS62165201A/ja
Priority claimed from JP1845186A external-priority patent/JPS62174812A/ja
Application filed by Mitsubishi Electric Corp filed Critical Mitsubishi Electric Corp
Publication of NL8700082A publication Critical patent/NL8700082A/nl
Publication of NL194811B publication Critical patent/NL194811B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL194811C publication Critical patent/NL194811C/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B7/00Recording or reproducing by optical means, e.g. recording using a thermal beam of optical radiation by modifying optical properties or the physical structure, reproducing using an optical beam at lower power by sensing optical properties; Record carriers therefor
    • G11B7/08Disposition or mounting of heads or light sources relatively to record carriers
    • G11B7/09Disposition or mounting of heads or light sources relatively to record carriers with provision for moving the light beam or focus plane for the purpose of maintaining alignment of the light beam relative to the record carrier during transducing operation, e.g. to compensate for surface irregularities of the latter or for track following
    • G11B7/094Methods and circuits for servo offset compensation
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B7/00Recording or reproducing by optical means, e.g. recording using a thermal beam of optical radiation by modifying optical properties or the physical structure, reproducing using an optical beam at lower power by sensing optical properties; Record carriers therefor
    • G11B7/08Disposition or mounting of heads or light sources relatively to record carriers
    • G11B7/09Disposition or mounting of heads or light sources relatively to record carriers with provision for moving the light beam or focus plane for the purpose of maintaining alignment of the light beam relative to the record carrier during transducing operation, e.g. to compensate for surface irregularities of the latter or for track following

Landscapes

  • Optical Recording Or Reproduction (AREA)

Description

>1 194811
Servoschakeling
De uitvinding heeft betrekking op een servoschakeling omvattende een plaatsbedieningsorgaan voor het verplaatsen van een voorwerp in antwoord op een servosignaal, een detectororgaan voor het verschaffen 5 van uitgangssignalen die veranderen in overeenstemming met de positie van het voorwerp, een signaal* verwerkingsorgaan dat de uitgangssignalen van het detectororgaan ontvangt en verwerkt voor het verschaffen van het servosignaal, waarbij het signaalverwerkingsorgaan een analoog-in-digitaal* omzetorgaan omvat voor het omzetten van analoge ingangssignalen in een digitaal uitgangssignaal voor het vormen van het servosignaal, waarbij het digitale uitgangssignaal overeenkomt met het door de som van de 10 uitgangssignalen van het detectororgaan genormeerde verschil van deze uitgangssignalen van het detectororgaan, en een multiplexorgaan.
Een dergelijke servoschakeling is bekend uit de Europese octrooiaanvrage EP-A-0.069.550. Bij de bekende servoschakeling worden de van een detector afkomstige signalen A en B beurtelings door een multiplexer samen met uit de signalen A en B gevormde somsignalen (A+B) doorgelaten naar een 15 A/D-omzetter die genormeerde digitale uitgangssignalen levert die overeenkomen met A/(A + B) of B/(A+B). Deze genormeerde digitale uitgangssignalen worden in een microprocessor van elkaar afgetrokken voor het vormen van een digitaal spoorvolgservosignaal.
De uitvinding beoogt te voorzien in een servoschakeling met een eenvoudige ombouw, die is ingericht voor het automatisch compenseren van elke verschilwaarde.
20 Daartoe heeft een servoschakeling van de in de aanhef beschreven soort volgens de uitvinding met het kenmerk dat het signaalverwerkingsorgaan een afwijkingscorrectie-orgaan omvat voor het detecteren van een afwijking in het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan wanneer de som van de uitgangssignalen van het detectororgaan zich bij een piekwaarde bevindt, en voor het optellen van de gedetecteerde afwijking bij het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan, waarbij het 25 afwijkingscorrectie-orgaan een signaal-opwekkingsorgaan omvat voor het opwekken van signalen voor het veranderen van de plaats van het voorwerp op een vooraf bepaalde wijze, een piekdetectie-orgaan voor het detecteren van de piekwaarde van de som van de uitgangssignalen van het detectororgaan tijdens het veranderen van de plaats van het voorwerp, en een orgaan voor het verkrijgen van een gemiddelde waarde van het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan wanneer de som van de uitgangs-30 signalen van het detectorgaan zich bij de piekwaarde bevindt, welke gemiddelde waarde overeenkomt met de gedetecteerde afwijking.
Door deze maatregelen wordt bewerkstelligd dat elke verschilwaarde automatisch wordt gecompenseerd door een verplaatsing. De servoschakeling is nauwkeurig en wordt niet of nauwelijks beïnvloed door temperatuursveranderingen en is goedkoop te vervaardigen.
35 Opgemerkt wordt dat uit het Amerikaanse octrooischrift US-A-4.542.491 een autofocusseer servostelsel bekend is, waarbij in een besturingsschakeling is voorzien voor het in werking zetten van een autofocusseer servostelsel wanneer het optische stelsel zich in een positie bevindt die overeenkomt met een lineair gebied van een uitfocussignaal.
Daarnaast is uit de Europese octrooiaanvrage EP-A-0.026.109 tevens een autofocusseer servostelsel 40 bekend. Hierbij wordt een verschilsignaal aan een microprocessor toegevoegd. Hierin wordt het verschil-signaal vergeleken met voorgaande verschilsignalen en bepaald of het verschil toegevoegd moet worden aan een correctiecircuit. Extreme uitwijkingen worden daarbij door de microprocessor buiien Deschouwing gelaten.
Een uitvoeringsvorm van de servoschakeling heeft volgens de uitvinding bij voorkeur het kenmerk dat het 45 signaalverwerkingsorgaan een geheugenorgaan omvat voor het opslaan van het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan en voor het selectief verschaffen van een opgeslagen uitgangssignaal.
De uitvinding wordt toegelicht aan de hand van de tekening. Hierin toont: 50 figuur 1 een blokschema van een bekende servoschakeling: figuur 2 een blokschema van een eerste uitvoeringsvoorbeeld van servoschakeling die is ingericht voor het automatisch compenseren van elke verschilwaarde; figuur 3 een meer gedetailleerd blokschema van het uitvoeringsvoorbeeld uit figuur 2; figuur 4 een tijdschema voor de werking van de schakeling volgens figuur 3; 55 figuur 5 een schakelschema voor het uitvoeringsvoorbeeld uit figuur 2; figuur 6 een blokschema van een tweede uitvoeringsvoorbeeld van een servoschakeling, die is ingericht voor het automatisch compenseren van elke verschilwaarde: 194811 2 figuur 7 een golfvorm die het principe van het detecteren van een verschilwaarde toont; figuur 8 een schema van golfvormen welke uitgangssignalen (1) tot (13) tonen, aangeduid in figuur 6; figuur 9 een schakelschema dat een voorbeeld toont van een uitval-sensor, en figuur 10 een schema van golfvormen van signalen, aangeduid in figuur 9.
5
Figuur 1 is een blokschema van een bekende servoschakeling, die gebruikt wordt als automatisch spoorservostelsel in een optische schijfinrichting. In figuur 1 geeft cijfer 16 een laserbron aan voor het uitzenden van bijvoorbeeld een bundel opgewekt door een halfgeleiderlaser. Een reflecterende plaat 17 buigt de laserbundel af, welke uitgezonden is door de laserbundelbron 16, over 90° (dat wil zeggen om de 10 laserbundel te reflecteren in de richting van de pijlen). De reflecterende plaat 17 kan gedraaid worden rond een draaiingsas 18. Fotodetectoren 19 en 20 ontvangen een laserbundel, die gereflecteerd is door de reflecterende plaat 17 en voeren respectieve foto-elektrische stromen uit, welke overeenkomen met hoeveelheden ontvangen licht. De fotodetectoren 19 en 20 worden aangebracht aan beide zijden van de centrale as van de laserbundel, welke as aangegeven wordt door de stippellijn in figuur 1. Stroomspanning-15 omzetters 21 en 22 respectievelijk zetten de foto-elektrische stroomuitgangssignalen om door middel van de fotodetectoren 19 en 20 in spanningssignalen. De fotodetectoren 19 en 20, samen met de stroomspanning-omzetters 21 en 22, omvatten een detectororgaan.
Een differentiële versterkereenheid of signaalverwerkingsorgaan 23 ontvangt respectievelijk bij ingangs-aansluitklemmen 10 en 11 de spanningssignalen verschaft door de fotodetectoren 19 en 20. De spannings-20 signalen worden gevoerd naar een versterker 12 en een optelinrichting 13. Het uitgangssignaal van de versterker 12 en het uitgangssignaal van de optelinrichting 13 worden toegevoerd aan een analoge-delereenheid 14, die bij een uitgangsaansluitklem 15 een servosignaal verschaft. In antwoord op het servosignaal uit de analoge delereenheid 14 bestuurt een besturingseenheid 24 een motor 25 teneinde de draaiingshoek van de reflecterende plaat 17 te besturen en om de centrale as van de laserbundel midden 25 tussen de fotodetectoren 19 en 20 te houden. De roterende plaat 17, de draaiingsas 18, de motor 25 en de besturingseenheid 24 omvatten een plaatsbedieningsorgaan.
De werking van de schakeling hierboven wordt hieronder beschreven. De laserbundel uit de laserbundelbron 16 wordt weerkaatst door de reflecterende plaat 17 en wordt ontvangen door de twee fotodetectoren 19 en 20. De fotodetectoren 19 en 20 voeren respectieve foto-elektrische stromen uit die variëren in 30 antwoord op de hoeveelheid licht dat ontvangen is. De foto-elektrische stromen worden omgezet in spanningssignalen door respectievelijk stroom-spanningomzetters 21 en 22. Deze spanningssignalen worden dan toegevoerd aan de differentiële versterkereenheid 23. In de differentiële versterkereenheid 23 verschaft de differentiële versterker een verschiluitgangssignaal dat bijvoorbeeld een verschuiving van de optische as vanaf het schijfspoor aangeeft. De optelinrichting 13 verschaft een uitgangssignaal voor de 35 totale detectie, dat wil zeggen een somuitgangssignaal. In de analoge delereenheid 14 deelt het som-uitgangssignaal van de optelinrichting 13 het verschiluitgangssignaal van de differentiële versterker 12 teneinde een servosignaal te verschaffen met een genormeerd uitgangsniveau. Het uitgangssignaal van de analoge delereenheid 14 wordt toegevoerd aan de besturingseenheid 24 om de motor 25 aan te drijven zodat de optische as op de deellijn tussen de fotodetectoren 19 en 20 gehouden wordt.
40 De hierboven beschreven servoschakeling is een spoorservoschakeling. Een focuseerservoschakeling bezit nagenoeg dezelfde schakelinrichting als de spoorservoschakeling en wordt gebruikt voor het verticaal verplaatsen van een objectieflens om deze te focusseren op een voorwerp.
De servoschakeling hierboven vereist een kostbare analoge delereenheid voor het normeren. Verder wordt een analoog signaal genormeerd en daarom drift of verandert hij aanzienlijk in de tijd tengevolge van 45 bijvoorbeeld de tijd en door temperatuur veroorzaakte veranderingen in de analoge schakelings-componenten.
Bovendien, omdat de servoschakeling hierboven analoge schakelingen omvat, moeten de afwijkingen (dat wil zeggen het verschil tussen de plaats aangegeven door de fotodetector en de werkelijke plaats van de lichtvlek) weggewerkt worden. Dergelijke verschillen ontstaan uit fouten van de optische stelselinrichting, 50 of dergelijke. Het wegwerken van dergelijke fouten vereist dat bijstellingen uitgevoerd worden voor elke servoschakeling door het aanleggen van een spanning via een variabele weerstand of dergeiijke aan de schakeling. Zo bezit de servoschakeling die hierboven beschreven is een slechte nauwkeurigheid en een instabiliteit en zij wordt beïnvloed door temperatuurveranderingen en door de tijd.
Figuur 2 is een blokschema van een uitvoeringsvoorbeeld van de servoschakeling die is ingericht voor 55 het automatisch compenseren van elke verschilwaarde. In figuur 2 geeft cijfer 26 een schakelaar aan voor het kiezen van de verschiluitgangssignalen van één van de operationele versterkers 12 op een tijddeelbasis. Een normeerstandaardiseerorgaan (bijvoorbeeld een A/D-omzetter 27) zet het verschilsignaal (analoog- 3 194811 signaal), verschaft via de schakelaar 26, om in een digitaal signaal, waarbij het somuitgangssignaal van de operationele versterker 13 als een referentiespanning gebruikt wordt. Een vergrendelingsschakeling 28, die flip-flop-schakelingen omvat, zet het uitgangssignaal van de A/D-omzetter 27 vast. D/A-omzetters 29 zetten de digitale signalen, die vastgehouden worden in de vergrendelingsschakeling 28, om in een analoog 5 signaal. De operationele versterkers 12, de optelinrichting 13, de A/D-omzetter 27, de schakelaar 26, de vergrendelingsinrichting 28 en de D/A-omzetters 29 vormen een signaalverwerkingsorgaan.
De werking van de servoschakeling volgens figuur 2 loopt als volgt. In de servoschakeling wordt ofwel een focusseerfoutsignaal ofwel een spoorfoutsignaal gekozen door de schakelaar 26 op tijdindeelbasis. het gekozen signaal wordt omgezet in digitale vorm door een A/D-omzetter 27. De A/D-omzetter 27 werkt om 10 het foutsignaa! (verschilsignaa!) digitaal te delen door het somsignaal. Het uitgangssignaal van de A/D-omzetter 27 is daarom een genormeerd of gestandaardiseerd signaal, dat vastgezet wordt in de vergrendelingsschakeling 28. Het uitgangssignaal van de vergrendelingsschakeling 28 wordt omgezet in analoge vorm door de D/A-omzetters 29, waarvan de uitgangssignalen toegevoerd worden via respectieve stuurschakelingen 24 om de overeenkomstige motoren 25 te besturen.
15 De figuren 3 en 4 zijn respectievelijk een blokschema en een tijdschema voor het beschrijven van de details van de werking van het eerste uitvoeringsvoorbeeld van de servoschakeling. In figuur 3 geeft cijfer 30 een oscillatorschakeling aan, die bijvoorbeeld oscilleert bij 1,6 MHz en heeft een pulsbreedte van 0,3125 ps. Een klokpulsopwekschakeling 31 deelt de frequentie van het uitgangssignaal van de oscillatorschakeling 30. De klokpulsopwekschakeling verschaft: schakelklokpulsen 32 en 33, welke frequenties bezitten die 20 hoger zijn dan de frequentieband van de servoschakeling en die tegengesteld in fase zijn ten opzichte van elkaar; een bemonsteringsklok 34; en vergrendelingsklokpulsen 35 en 36 die synchroon zijn met de schakelklokpulsen 32 en 33.
De schakelaar 26, getoond in figuur 2, omvat analoge schakelaars 26a en 26b (figuur 3) welke verbonden worden tussen de analoge-ingangsaansluitklem van elke A/D-omzetter 27 en de verschiluit-25 gangssignaalaansluitklem van de operationele versterkers 12. De schakelaars 26a en 26b worden in werking gesteld respectievelijk door de schakelklokpulsen 32 en 33. De vergrendelingsschakeling 26 uit figuur 2 omvat flip-flops 28a en 28b (figuur 3) welke verbonden worden tussen de uitgangsuitsluitklem van de A/D-omzetter en de respectieve ingangsaansluitklemmen van de D/A-omzetters 29 van de getoonde servostelsels. De flip-flops 28a en 28b worden in werking gesteld door respectievelijk de vergrendelingsklok-30 pulsen 35 en 36. De analoge schakelaars 26a en 26b en de flip-flops 28a en 28b en de oscillatorschakeling 30 en 31 vormen een tijdverdelingsschakelorgaan.
Een schakelschema van het uitvoeringsvoorbeeld in figuur 2 ziet eruit zoals getoond is in figuur 5. De werking van de schakeling uit figuur 3 wordt hieronder beschreven onder verwijzing naar figuur 4.
In figuur 6 geeft cijfer 37 een optelinrichting weer voor het optellen van een afwijkingswaarde (hieronder 35 beschreven) bij het uitgangssignaal (geïdentificeerd als (1) in figuur 6) van de hierboven beschreven A/D-omzetter 27. De multiplexinrichting 38 schakelt een hoofdlus, een geheugeninrichting 41 (hieronder beschreven), een schakeling 45 voor het opwekken van een driehoekige golfvorm (hieronder beschreven) en een schakeling 46 voor het opwekken van spoorspringpulsen (hieronder beschreven). De multiplexinrichting 38 verschaft een uitgangssignaal (13). In figuur 6 geeft cijfer 39 een vergrendelingsschakeling aan. 40 De vergrendelingsschakeling 39 ontvangt een uitgangssignaal (3) van de vertragingsschakeling 47, die een uitgangssignaal (2) ontvangt van de A/D-omzetter 27. Een filter 40 verwijdert harmonische componenten, omvat in het uitgangssignaal van de A/D-omzetter 27. De geheugeninrichting 41 zet het uitgangssignaal (5) van het filter 40 en de uitgangssignalen (6) en (7) van de schakeling 46 voor het opwekken van spoorspringpulsen en van een uitval-sensor 49 (hieronder beschreven) vast. Deze uitgangssignalen worden 45 vastgezet synchroon met de draaiing van de schijf.
Meer in het bijzonder wordt de schijf geroteerd door een schijfaandrijfmotor, die voorzien wordt van een draaiingscodeerinrichting, zodat het uitgangssignaal van de draaiingscodeerinrichting de draaisnelheid van de aandrijfmotor bestuurt. Een teller in het geheugen 41 heeft de werking om het uitgangssignaal van de draaiingscodeerinrichting te tellen teneinde het uitgangssignaal uit de A/D-omzetter 27 vast te zetten, dat de 50 positie op de schijf weergeeft. Zo is het mogelijk het uitgangssignaal van de A/D-omzetter 27 vast te zetten bij een adres dat overeenkomt met een beoogde plaats op de schijf. In dit geval wordt de teller aangepast om teruggesteld te worden wanneer hij het aantal pulsen opgewekt in overeenstemming met één rotatie van de draaiingscodeerinrichting telt. Daarom wordt het adres, overeenkomende met een beoogd punt op de schijf, altijd hetzelfde gemaakt. De uitgang (9) van het geheugen 41 wordt verbonden met de multiplex-55 inrichting 38. Cijfer 42 geeft een piekdetectieschakeling aan, die het tijdstip detecteert waarop het somuitgangssignaal van de optelinrichting 13 een piekwaarde bereikt. Een teller 43 telt bijvoorbeeld totdat de piektijd gedetecteerd wordt. Een schakeling 44 voor een optellingsgemiddelde vergrendelt het uitgangs- 194811 4 signaal d) van de A/D-omzetter 27 bij het piektijdstip, voor zo vaak als ingesteld door de teller 43, en onderwerpt de vergrendelde (1) uitgangssignalen aan een optellingsmiddeling teneinde een afwijkings-waarde (4) te verschaffen. De schakeling 45 voor het opwekken van een driehoekige golf en de schakeling 46 voor het opwekken van spoorspringpulsen worden verbonden met de multiplexinrichting 38 om 5 respectievelijk uitgangssignalen (11) en (12) daaraan te verschaffen. De teller 43 en de opwekschakelingen 45 en 46 worden bestuurd door een besturingsinrichting 48.
De hierboven beschreven multiplexinrichting 38, het geheugen 41 en de schakeling 45 en 46 voor het opwekken van een driehoekige golf geven een voorbeeld van een schakelorgaan, een geheugenorgaan en een signaalopwekorgaan van de servoschakeling weer. De piekdetectieschakeling 42, de teller 43, de 10 schakeling 44 voor het optellingsgemiddelde en de optelinrichting 37 vormen een afwijkingscorrectieorgaan 51 om een uitgangssignaal (10) te leveren, dat getoond is in figuur 6. Deze schakelingselementen worden verschaft tussen de A/D-omzetter 27 en de D/A-omzetter 29, waarbij zo signaalverwerkingsorganen 50 gevormd worden in de schakeling.
Figuur 7 is een golfvorm die het principe van het detecteren van een afwijkingswaarde verschaft door de 15 fotodetectoren (foutsensoren) toont. Het somuitgangssignaal van de fotodetectoren bevindt zich bij een maximum, (piek) wanneer, in het geval van automatisch focusseren, de lens gefocusseerd wordt op het voorwerp, en wanneer, in het geval van automatisch sporen, de lichtvlek zich bij het midden van het spoor bevindt. In deze twee omstandigheden moet het verschiluitgangssignaal van de fotodetectoren nul zijn. Daarom, indien wanneer de piekwaarde van het somuitgangssignaal gedetecteerd wordt, het verschil-20 uitgangssignaal gelezen worden, kan een afwijkingswaarde die een verschil ten opzichte van nul weergeeft verkregen worden.
De servoschakeling compenseert automatisch voor elke afwijkingswaarde zoals hieronder beschreven.
De driehoekgolf, opgewekt door de schakeling 45 voor het opwekken van de driehoekige golf, wordt via de multiplexinrichting 38 toegevoerd, waarbij veroorzaakt wordt dat het servostelsel de reflecterende plaat 17 25 verplaatst en zo de laserbundel verplaatst ten opzichte van het midden tussen de fotodetectoren 19 en 20. Wanneer de bundel zo verplaatst is wordt de piekwaarde van het somuitgangssignaal van de fotodetector gedetecteerd door de piekdetectieschakeling 42. Wanneer de piekwaarde gedetecteerd wordt, wordt het signaal (1) (dat het gedigitaliseerde verschiluitgangssignaal is), vergrendeld door de schakeling 44 voor het optelgemiddelde. De werking van het vergrendelen van het verschiluitgangssignaal op een tijdstip dat een 30 piek van het somuitgangssignaal Y plaatsvindt wordt bijvoorbeeld acht maal herhaald afhankelijk van de waarde van de teller 43. De verschiluitgangssignalen (1) die zo vergrendeld zijn worden gemiddeld door de schakeling 44 voor het optelgemiddelde teneinde een verschilwaarde (4) te verschaffen. Gedurende de feitelijke werking van de schakeling wordt de vastgezette (dat wil zeggen gemiddelde) verschilwaarde toegevoerd aan de hoofdlus via optelinrichting 37 om te compenseren voor een afwijking in het verschil-35 signaal.
De werking van het geheugen 41 wordt hieronder beschreven. Het servosignaal (1) (verkregen door het digitaliseren van het verschiluitgangssignaal) wordt toegevoerd aan het filter 40 teneinde de harmonische componenten daaruit te verwijderen. Het uitgangssignaal van het filter 40 wordt vastgezet in het geheugen 41, synchroon met de draaiing van de schijf.
40 Figuur 8 is een schema van golfvormen welke uitgangssignalen (1) tot (13), hierboven beschreven, aanduiden. In figuur 8 toont gedeelte (8) de golfvorm van het uitgangssignaal (8), dat een signaal weergeeft voor het hernieuwen van een adresgegeven. Het signaal kan geleverd worden na het detecteren van een bepaalde draaisnelheid van een aandrijfmotor van de optische schijf, of kan opgeslagen worden bij een bepaalde positie van de optische schijf verderop.
45 Figuur 9 is een schakelschema, dat een voorbeeld toont van een uitvalsensor 49, en figuur 10 is een schema van golfvormen welke de golfvormen tonen van de signalen (a) tot (c).
Een uitval vindt plaats vanwege bijvoorbeeld een kras op de optische schijf, die verstrooiing of absorptie van de laserbundel bij het oppervlak van de optische schijf veroorzaakt. Het plaatsvinden van het uitvallen kan gedetecteerd worden door het detecteren van een abrupt afnemen van het somuitgangssignaal dat de 50 totale hoeveelheid weerkaatst licht weergeeft. Dienovereenkomstig, zoals getoond in figuur 9, wordt het somuitgangssignaal toegevoerd aan een laagdoorgangsfilter teneinde een gemiddeld niveau van het signaal te detecteren. Het uitgangssignaal van het laagdoorgangsfilter wordt onderworpen aan spanningsdeling, teneinde een signaal (b) te verkrijgen en het signaal (b) wordt dan vergeleken met het somuitgangssignaal teneinde een uitgangssignaal (c) te leveren dat plaats vinden van uitvallen weergeeft.
55 Indien de uitval gedetecteerd wordt door de uitvalsensor 49 wordt het servosignaal erg onregelmatig, waarbij fouten in de servoschakelingswerking veroorzaakt worden. Indien in dit geval het servosignaal in het geheugen 41 toegevoerd wordt via de multiplexinrichting 38 worden vervolgens aanzienlijke fouten in de

Claims (2)

5 194811 servowerking vermeden, omdat de toestand van de schijf, vastgezet bij een vorige omwenteling, gebruikt wordt als het signaal (1). Soortgelijke verwerking kan plaatsvinden wanneer de laserbundel springt over aangrenzende sporen in antwoord op een springpulssignaal, dat opgewekt wordt na ontvangen van een springinstructiesignaal uit de 5 besturingsinrichting 48. Het springpulssignaal is een pulssignaal voor versnellen/vertragen zodat de verplaatsing van de laserbundel versneld wordt naar het midden van de aangrenzende sporen en dan vertraagd wordt. Gedurende de springwerking wordt het springpulssignaal gesuperponeerd op een gewoon stuursignaal. Zo worden fouten tengevolge van het springen vermeden door het toepassen van de gegevens uit het geheugen 41. 10 Het zo verkregen servosignaal wordt toegevoerd aan de vergrendelingsschakeling 39 waar het indelen in de tijd hiervan bijgeregeld wordt. De vertragingspuls wordt verkregen door het vertragen van het uitgangssignaal (2) dat het voltooien van de A/D-omzetting aangeeft over een tijdsperiode, vereist voor digitaal verwerken in de volgende schakeling, zoals de optelinrichting 37, de multiplexinrichting 38 en dergelijke. De tijdsperiode ligt bijvoorbeeld in het gebied van 50 tot 500 ns. Het uitgangssignaal van de vergrendelings-15 schakeling 39 wordt omgezet in een analoog signaal door de D/A-omzetter 29.
1. Servoschakeling omvattende een plaatsbedieningsorgaan voor het verplaatsen van een voorwerp in antwoord op een servosignaal, een detectororgaan voor het verschaffen van uitgangssignalen die veranderen in overeenstemming met de positie van het voorwerp, een signaalverwerkingsorgaan dat de uitgangssignalen van het detectororgaan ontvangt en verwerkt voor het verschaffen van het servosignaal, waarbij het signaalverwerkingsorgaan een analoog-in-digitaal-omzetorgaan omvat voor het omzetten van analoge 25 ingangssignalen in een digitaal uitgangssignaal voor het vormen van het servosignaal, waarbij het digitale uitgangssignaal overeenkomt met het door de som van de uitgangssignalen van het detectororgaan genormeerde verschil van deze uitgangssignalen van het detectororgaan, en een multiplexorgaan, met het kenmerk, dat het signaalverwerkingsorgaan een afwijkingscorrectie-orgaan omvat voor het detecteren van een afwijking in het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan wanneer de som van 30 de uitgangssignalen van het detectororgaan zich bij een piekwaarde bevindt, en voor het optellen van de gedetecteerde afwijking bij het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan, waarbij het afwijkingscorrectieorgaan een signaalopwekkingsorgaan omvat voor het opwekken van signalen voor het veranderen van de plaats van het voorwerp op een vooraf bepaalde wijze, een piekdetectie-orgaan voor het detecteren van de piekwaarde van de som van de uitgangssignalen van het detectororgaan tijdens het 35 veranderen van de plaats van het voorwerp, en een orgaan voor het verkrijgen van een gemiddelde waarde van het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan wanneer de som van de uitgangssignalen van het detectororgaan zich bij de piekwaarde bevindt, welke gemiddelde waarde overeenkomt met de gedetecteerde afwijking.
2. Servoschakeling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het signaalverwerkingsorgaan een 40 geheugenorgaan omvat voor het opslaan van het digitale uitgangssignaal van het analoog-in-digitaal-omzetorgaan en een schakelorgaan voor het selectief verschaffen van een opgeslagen uitgangssignaal. Hierbij 6 bladen tekening
NL8700082A 1986-01-16 1987-01-15 Servoschakeling. NL194811C (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP826586 1986-01-16
JP826586A JPS62165201A (ja) 1986-01-16 1986-01-16 サ−ボ回路
JP1845186A JPS62174812A (ja) 1986-01-28 1986-01-28 サ−ボ回路方式
JP1845186 1986-01-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8700082A NL8700082A (nl) 1987-08-17
NL194811B NL194811B (nl) 2002-11-01
NL194811C true NL194811C (nl) 2003-03-04

Family

ID=26342756

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8700082A NL194811C (nl) 1986-01-16 1987-01-15 Servoschakeling.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4812726A (nl)
DE (1) DE3701144A1 (nl)
NL (1) NL194811C (nl)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2199167B (en) 1986-11-29 1991-02-20 Papst Motoren Gmbh & Co Kg Rotary drive for a data storage medium
DE3715491A1 (de) * 1987-05-09 1988-11-17 Thomson Brandt Gmbh Geraet zur wiedergabe von daten
US4942563A (en) * 1987-09-30 1990-07-17 Kabushiki Kaisha Toshiba Signal processing apparatus and method capable of providing precise digital data
JPH01173441A (ja) * 1987-12-28 1989-07-10 Toshiba Corp 情報記録再生装置
US4941082A (en) * 1988-04-25 1990-07-10 Electro Scientific Industries, Inc. Light beam positioning system
US5251194A (en) * 1989-04-17 1993-10-05 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Techniques for controlling beam position and focus in optical disk drives
US5077507A (en) * 1989-06-29 1991-12-31 Mitsubishi Denki K.K. Servo control apparatus
US5132602A (en) * 1990-10-02 1992-07-21 Calsonic International, Inc. Actuator positioning apparatus
JP3444093B2 (ja) * 1996-06-10 2003-09-08 株式会社デンソー 光センサ回路
WO1998049679A2 (en) * 1997-04-25 1998-11-05 Koninklijke Philips Electronics N.V. Apparatus and detection unit for scanning an optically readable record carrier
KR100518514B1 (ko) 1998-02-20 2005-11-24 삼성전자주식회사 하드 디스크 드라이브에서 엑츄에이터 온트랙 제어장치및 그방법
US6762902B2 (en) 2000-12-15 2004-07-13 Samsung Electronics Co., Ltd. Time-varying, non-synchronous disturbance identification and cancellation in a rotating disk storage device
ATE523034T1 (de) * 2001-01-16 2011-09-15 Given Imaging Ltd System und verfahren zur weitwinkelabbildung von körperlumen
DE60228266D1 (de) 2001-06-18 2008-09-25 Given Imaging Ltd Schluckbare in vivo-erfassungskapsel mit einer starre und flexible abschnitte aufweisenden leiterplatte
US7833151B2 (en) * 2002-12-26 2010-11-16 Given Imaging Ltd. In vivo imaging device with two imagers
TWI406690B (zh) * 2004-02-26 2013-09-01 Semiconductor Energy Lab 運動器具,娛樂工具,和訓練工具
US20060217593A1 (en) * 2005-03-24 2006-09-28 Zvika Gilad Device, system and method of panoramic multiple field of view imaging
EP2005214A4 (en) * 2006-03-30 2012-04-18 Given Imaging Ltd IN VIVO DETECTION DEVICE AND METHOD FOR COMMUNICATING BETWEEN IMAGING DEVICES AND CORRESPONDING PROCESSOR
US20080161647A1 (en) * 2006-12-27 2008-07-03 Amit Pascal Device and method for multiple illumination fields of an in-vivo imaging device
WO2009014155A1 (en) 2007-07-25 2009-01-29 Semiconductor Energy Laboratory Co., Ltd. Photoelectric conversion device and electronic device having the same
US8516691B2 (en) 2009-06-24 2013-08-27 Given Imaging Ltd. Method of assembly of an in vivo imaging device with a flexible circuit board

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3739247A (en) * 1971-05-17 1973-06-12 Canon Kk Positioning device using photoelectric scanning
US4183060A (en) * 1976-03-19 1980-01-08 Rca Corporation Capacitance distance sensor apparatus for video disc player/recorder
JPS555923A (en) * 1978-06-27 1980-01-17 Nippon Yuuboard Kogyo Kk Production of rigid urethane block utilizing the waste of rigid foamed urethane
JPS6030016B2 (ja) * 1979-09-25 1985-07-13 日本ビクター株式会社 円盤状記録媒体記録及び/又は再生装置のサ−ボ方式
US4492465A (en) * 1980-12-18 1985-01-08 The Boeing Company Retro-reflective electro-optical angle measuring system
JPS57193818A (en) * 1981-05-25 1982-11-29 Toshiba Corp Positioning device
US4498129A (en) * 1981-07-02 1985-02-05 Irwin Magnetic Systems, Inc. Method and apparatus for normalizing servo-positioning signals
JPS5828654A (ja) * 1981-07-14 1983-02-19 Sumitomo Metal Ind Ltd スロツピング予知方法
JPS5828655A (ja) * 1981-08-13 1983-02-19 Rigaku Denki Kk 単結晶体の切断面検査装置
JPS5828653A (ja) * 1981-08-13 1983-02-19 Nec Corp 材料表面欠陥検出装置
JPS5848104A (ja) * 1981-09-16 1983-03-22 Motoda Electronics Co Ltd 移動体制御方式
JPS5885940A (ja) * 1981-11-17 1983-05-23 Hitachi Ltd 光デイスクの自動焦点引込み方法
DE3214375C2 (de) * 1982-04-20 1986-09-04 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8000 München Einrichtung zur Bestimmung der Lage eines Satelliten
JPS6070924U (ja) * 1983-10-19 1985-05-20 パイオニア株式会社 焦点誤差検出装置
JP2607237B2 (ja) * 1984-01-10 1997-05-07 シャープ株式会社 光集束位置制御装置
JPS60136070A (ja) * 1983-12-23 1985-07-19 Nec Corp サ−ボトラツク書込み装置
JPS60154336A (ja) * 1984-01-24 1985-08-14 Foster Denki Kk サ−ボ回路装置
JPS60182521A (ja) * 1984-02-29 1985-09-18 Nec Home Electronics Ltd 光ピツクアツプの調整装置
JP2548106B2 (ja) * 1984-05-23 1996-10-30 ソニー株式会社 光学式デイスクプレ−ヤのトラツキング・サ−ボコントロ−ル装置

Also Published As

Publication number Publication date
US4812726A (en) 1989-03-14
DE3701144C2 (nl) 1993-09-16
DE3701144A1 (de) 1987-07-23
NL8700082A (nl) 1987-08-17
NL194811B (nl) 2002-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL194811C (nl) Servoschakeling.
US4357696A (en) Optical scanning apparatus with focussing system
US3952191A (en) Controlled system for focussing a read-out light beam
US6388963B1 (en) Signal generation method, signal generation method used in optical disk recording and reproducing apparatus, optical pick-up using signal generation method, and optical disk recording and reproducing apparatus having this optical pick-up
US6041028A (en) Dynamic adjustment of disk-drive pickup signals
KR0146293B1 (ko) 광학주사장치
NL8104239A (nl) Spoorvolgbesturingsinrichting voor een met optische uitlezing werkend informatieregistratiestelsel.
US4788421A (en) Apparatus for controlling relative movement of an optical head to an optical disk with velocity detection
NL8702254A (nl) Teststelsel voor optische schijven.
EP0357353B1 (en) Track search apparatus
JP2759686B2 (ja) 記録担体を走査する装置
US6459664B1 (en) Optical disc tilt control apparatus
EP0301644B1 (en) Track seeking using sampled information
JP3455298B2 (ja) 光ビームの移動検出方法および光ディスク再生装置
EP1001411B1 (en) Apparatus for reading from and/or writing to optical recording media
JPH0513335B2 (nl)
EP0249462A1 (en) Recording disk reproducing apparatus
US5577009A (en) Tracking control system for generating a variable still jump signal
KR0166734B1 (ko) 광자기디스크구동장치의 트랙크로스신호보상장치
JPH0628697A (ja) 光ディスクプレーヤ
JPS61260474A (ja) 光デイスク駆動装置
JP2640202B2 (ja) トラッキングサーボ回路
WO2001004896A1 (en) Apparatus for and method of scanning an information carrier
JPH0419831A (ja) 光ディスク装置におけるレンズ移動方向検出方式
JPH0376031A (ja) トラック極性検出器

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20070115