NL192076C - Werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een koffie-extract. - Google Patents

Werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een koffie-extract. Download PDF

Info

Publication number
NL192076C
NL192076C NL8001221A NL8001221A NL192076C NL 192076 C NL192076 C NL 192076C NL 8001221 A NL8001221 A NL 8001221A NL 8001221 A NL8001221 A NL 8001221A NL 192076 C NL192076 C NL 192076C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
extract
cathodic
chitosan
coffee
deacidified
Prior art date
Application number
NL8001221A
Other languages
English (en)
Other versions
NL8001221A (nl
NL192076B (nl
Inventor
Edgardo Brambilla
Ian Horman
Original Assignee
Nestle Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nestle Sa filed Critical Nestle Sa
Publication of NL8001221A publication Critical patent/NL8001221A/nl
Publication of NL192076B publication Critical patent/NL192076B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL192076C publication Critical patent/NL192076C/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23FCOFFEE; TEA; THEIR SUBSTITUTES; MANUFACTURE, PREPARATION, OR INFUSION THEREOF
    • A23F5/00Coffee; Coffee substitutes; Preparations thereof
    • A23F5/16Removing unwanted substances
    • A23F5/18Removing unwanted substances from coffee extract
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23FCOFFEE; TEA; THEIR SUBSTITUTES; MANUFACTURE, PREPARATION, OR INFUSION THEREOF
    • A23F5/00Coffee; Coffee substitutes; Preparations thereof
    • A23F5/16Removing unwanted substances
    • A23F5/18Removing unwanted substances from coffee extract
    • A23F5/185Removing unwanted substances from coffee extract using flocculating, precipitating, adsorbing or complex-forming agents, or ion-exchangers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Tea And Coffee (AREA)
  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)

Description

1 192076
Werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een koffie-extract
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een koffie-extract.
Een dergelijke werkwijze is beschreven in de niet tijdig gepubliceerde, oudere Nederlandse octrooiaan-5 vrage 7906229, waarop hieronder nog zal worden ingegaan.
De aanwezigheid van zure stoffen in koffie-extracten is uit smaakoverwegingen of vanwege fysiologische redenen dikwijls ongewenst. Een middel dat onmiddellijk voor de geest komt om koffie-extracten te ontzuren bestaat in het chemisch neutraliseren ervan door toevoeging van een consumeerbaar alkalisch middel zoals natronloog, kaliloog en bepaalde carbonaten en bicarbonaten. Maar men zal gemakkelijk begrijpen dat deze 10 wijze van werken niet gewenst is als men het predicaat ’’natuurlijk” voor de extracten in kwestie wenst te behouden. Bovendien, meer technisch beschouwd, neemt men een belangrijke vermeerdering van de zoutchaige waar.
Volgens de eerder genoemde oudere Nederlandse octrooiaanvrage 7606229 wordt het koffie-extract ontzuurd zonder daaraan vreemde producten toe te voegen. Dit geschiedt door het koffie-extract in 15 aanraking te brengen met chitosan in verdeelde vorm. Het ontzuurde koffie-extract wordt gewonnen na het van het chitosan te hebben gescheiden.
In de praktijk blijkt het echter moeilijk om met deze werkwijze pH-winsten van meer dan anderhalve eenheid te bereiken. Bovendien zijn de pH-winsten duidelijk minder als de koffie-extracten extracten van groene koffie zijn.
20 Het doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een werkwijze voor het ontzuren van koffie-extracten zonder vreemde stoffen daaraan toe te voegen en zonder de beperkingen van de werkwijze volgens de Nederlandse octrooiaanvrage 7906229.
Dit doel wordt bereikt door het koffie-extract niet alleen in aanraking te brengen met chitosan, maar het ook te onderwerpen aan een elektrodialyse.
25 De werkwijze volgens de uitvinding wordt daardoor gekenmerkt, dat men het koffie-extract aan een elektrodialyse onderwerpt, en het niet-kathodische extract wint en het in aanraking brengt met chitosan in fijnverdeelde vorm en men nadat men het chitosan heeft verwijderd, het aldus behandelde niet-karthodische extract geheel of ten dele mengt met het kathodische extract, waarbij het verkregen mengsel het ontzuurde koffie-extract vormt.
30 Overigens is het uit het Amerikaanse octrooischrift 3.342.719 bekend, dat teveel zuur uit levensmiddelen, zoals sap van citrusvruchten, verwijderd kan worden met behulp van elektrodialyse.
De elektrodialyse is een elektrochemische techniek waarmee het mogelijk is ionen uit deze oplossing als functie van hun lading te verdelen door migratie onder invloed van een elektrisch veld door membranen.
Bij de klassieke elektrodialyse worden membranen toegepast die selectief permeabel zijn tegenover 35 kationen en anionen. Varianten van de elektrodialyse, eveneens beschreven binnen het kader van de werkwijze volgens de uitvinding, gebruiken geheel of ten dele neutrale membranen.
In het onderhavige geval is van belang dat de metaalionen die in het koffie-extract aanwezig zijn, naar de kathode worden getransporteerd zodat de inhoud van het of de andere compartimenten dan strikt het kathodecompartiment verrijkt wordt aan vrije zuren en zijn pH ziet verminderen. Het is dit deel van het 40 uitgangsextract, bij lagere pH, dat wordt aangegeven door de uitdrukking ’’niet kathodisch extract” en wordt aangetroffen hetzij in het anodecompartiment, hetzij in het anodecompartiment en de mediane compartimenten, indien deze bestaan.
Het chitosan is in strikte zin een natuurlijk polyglucosamine van schimmeloorsprong, dat men ook overvloedig aantreft in de schilden van schaaldieren en talrijke insecten, in de vorm van chitine (acetylchi-45 tosan). In het algemeen is het handelschitosan het deacetuleringsproduct van chitine, waarin de gewoonlijk nog 10-30% van de aminogroepen in de acetylvorm aanwezig zijn.
In brede zin, welke die van de uitvinding is, duidt de term ’’chitosan” eveneens natuurproducten .of producten van natuurlijke oorsprong aan, die er nauw mede verwant zijn en die chemisch kunnen worden omschreven als ’’vrije aminogroepen dragende polysacchariden”. Als voorbeeld kunnen worden genoemd 50 de bestanddelen van de celwanden van grampositieve bacteriën, b.v. Bacillus subtilis.
Dit chitosan, dat men zich kan verschaffen in de vorm van poeder of vlokken, kan als zodanig worden toegepast maar in het algemeen verkiest men dat het een voorafgaande zuiveringsbehandeling ondergaat. Een dergelijke behandeling kan met name bestaan in het wassen van het chitosan met alcohol, b.v. 35%’s waterig isopropanol. Als dit noodzakelijk blijkt kan men het chitosan eveneens desodoriseren door 55 stoomdestillatie, met name in alkalisch milieu van de onaangenaam geurende residu’s.
De koffie-extracten kunnen zowel extracten van groene koffie als extracten van gebrande koffie zijn. Als zij vaste stoffen gesuspendeerd bevatten, kunnen deze vooraf worden verwijderd door filtreren of centrifuge 192076 2 ren om indien nodig opnieuw weer aan het ontzuurde extract te worden toegevoegd. Hetzelfde geldt voor de aromastoffen die kunnen worden weggenomen door stoomdestillatie en worden teruggeleid in een later stadium voor heropname.
De ontzuurde groene koffie-extracten worden met voordeel aangebracht op de korrels groene koffie vóór 5 het roosten.
Wat de elektrpdialyse als eerste trap van de werkwijze volgens de uitvinding betreft heeft men opgemerkt, dat de vólgende werkomstandigheden de optimale condities waren voor het behandelen van de koffie-extracten:
temperatuur 10-70°C
10 spanning 0,01-0,5 V/cm/g droog extract sterkte 0,5-20 mA/cm2 membraan
De elektrodialysetijd ligt onder deze omstandigheden typisch tussen 5 minuten en 24 uren, variabel als functie van het te bereiken doel. Op die wijze behandelt men 1-100 kg droog extract per m2 membraan en per uur. Bij voorkeur bestaan de membranen uit celluloseacetaat. Als beladen membranen kunnen worden 15 genoemd de gesulfoneerde polystyreen/divinylbenzeenmembranen (kationische membranen) en de geamineerde polystyreen/divinylbenzeenmembranen (anionische membranen) gefixeerd op inerte vezelige polymeren.
Het uitgangskoffie-extract heeft gewoonlijk de volgende eigenschappen: groen koffie-extract: pH 5,5-6,0 20 droog extract 1-15% gehalte aan vrije zuren 0,5-15%, van de totale zuren geroost koffie-extract: pH 4,8-5,2 droogextract 1-50%, bij voorkeur 15-25% gehalte aan vrije zuren 5-20% van totale zuren 25 Typisch stelt men vast, dat 5-80% van de niet vrije zuren van het uitgangsextract in vrijheid wordt gesteld uit hun zouten en worden aangetroffen in het niet-kathodische extract in de vorm van vrije zuren. De pH van het niet-kathodische extract is 0,1-1,8 eenheden gedaald; dat van het kathodische extract is met 5-8 eenheden vermeerderd.
Het in aanraking brengen van het niet-kathodische extract met het chitosan kan op verschillende wijzen 30 geschieden. Bijvoorbeeld kan men het extract door een kolom chitosan percoleren en op deze wijze wint men rechtstreeks aan de benedenzijde van de kolom het ontzuurde niet-kathodische extract. Men kan het chitosan eveneens in het extract suspenderen en men dient dan voor middelen te zorgen om het chitosan van het extract te scheiden, wat zeer eenvoudig kan geschieden door afheveien na lagenscheiding of door filtratie.
35 De contacted tussen het chitosan en het niet-kathodische extract, alsmede verschillende andere parameters, zoals de temperatuur waarbij dit contact geschiedt en de hoeveelheid chitosan betrokken op het extract, zijn zowel afhankelijk van de gewenste ontzuringsgraad ais van de praktische uitvoeringsmodaliteiten. Algemeen is een contacttijd van de orde van 5-30 minuten voor temperaturen tussen 10 en 80°C bevredigend. Men werkt met voordeel met verhoudingen extract/chitosan tussen 10 en 400 cm3/g.
40 Men heeft ingezien dat het chitosan een zeer selectief absorptiemiddel was voor zure stoffen en dat de verliezen aan vaste materialen steeds minimaal waren. Tussen het niet behandelde niet-kathodische extract en het ontzuurde niet-kathodische extract kan men vaste materiaatverminderingen van 1-4% noteren, wat zich verdraagt met de hoeveelheden zuren die het niet-kathodische extract voor de behandeling bevat.
Het zuur dat in overwegende mate in vrije vorm in de niet-kathodische extracten wordt aangetroffen, is 45 het chlorogeenzuur en het is dit zuur, dat allereerst door het chitosan wordt vastgehouden. Andere zuren zoals oxaalzuur, citroenzuur, fumaarzuur, appelzuur, pyrodruivenzuur, chininezuur en caffeïnezuur zijn eveneens in de koffie-extracten aanwezig en het gehalte aan deze zuren is verminderd.
Ofschoon het chitosan een in overvloed voorkomend materiaal is, geeft men er de voorkeur aan het te recirouleren nadat het eenmaal is gebruikt, en men heeft opgemerkt, dat het aantal recirculaties 30-50 50 malen kan bereiken zonder dat een merkbaar activiteitsveiiies optreedt.
Uiteraard is het geschikt het vóór hergebruik een regenereringsbehandeling te doen ondergaan d.w.z. het te bevrijden van stoffen die het heeft geabsorbeerd. Dit kan zeer eenvoudig geschieden door het in aanraking te brengen met een alkalische oplossing en het met water te spoelen tot de natuurlijke pH van het chitosan. Het aldus geregenereerde chitosan kan rechtstreeks worden toegepast voor een nieuwe 55 behandeling zonder dat het nuttig is het de bovenvermelde voorbehandelingen te doen ondergaan voor het verse chitosan.
Men verenigt het door het chitosan ontzuurde niet-kathodische extract met het kathodische extract en dit 3 192076 mengsel vormt het ontzuurde koffie-extract volgens de uitvinding. De ontzuringsgraad is uiteraard rechtstreeks verbonden aan de ontzuringsgraad van het niet-kathodische extract en voor het mengsel kunnen waarden tussen 10 en 75% op totale zuren (vrij en in zoutvorm) gemakkelijk worden bereikt, wat vergeleken met het uitgangskoffie-extract met pH-verhogingen tussen 1,5 en 5 eenheden, correspondeert. Men kan zich 5 overigens tevreden stellen met betrekkelijk neutrale koffie-extracten b.v. met een pH tussen 6,2 en 7,0 door b.v. aan het ontzuurde niet-kathodische extract slechts een deel van het kathodische extract toe te voegen.
Volgens een geprefereerde eerste uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding onderweipt men een groen of geroost koffie-extract met een gehalte aan droog materiaal tussen 1 en 50%, aan een elektrodialyse onder de bovenvermelde omstandigheden. Het elektrodialysetoestel omvat twee comparti-10 menten, gescheiden door een membraan uit celluloseacetaat; het kathodische extract is uiteraard de inhoud van het kathodecompartiment en het niet-kathodische extract de inhoud van het andere compartiment, d.w.z. van het anodecompartiment. Een variant is dat het elektrodialysetoestel drie compartimenten omvat afgescheiden door twee membranen uit celluloseacetaat; het kathode-extract is de inhoud van het kathodecompartiment, terwijl in dat geval het niet-kathodische extract samenvalt met de inhoud van het 15 anode- en mediane compartiment, beide met verlaagde pH.
Vervolgens suspendeert men in het niet-kathodische extract geregenereerde chitosan afkomstig van een voorgaande ontzuringscydus ofwel vers chitosan dat vooraf is gewassen met waterig isopropanol en dat een desodoriseringsbehandeling heeft ondergaan door stoomdestillatie. De verhoudingen extract/chitosan liggen tussen 20 en 240 cm3/g en men werkt bij temperaturen in de buurt van omgevingstemperatuur. Na 20 een tijdsperiode tussen 10 en 30 minuten gedurende welke de suspensie constant wordt geroerd, scheidt men de vaste stoffen van de vloeistof af door filtratie en wint aldus het ontzuurde niet-kathodische extract. Men suspendeert dan het chitosan weer in water voor spoeldoeleinden en na scheiding verenigt men het Waswater en het ontzuurde niet-kathodische extract.
Men verenigt derhalve het ontzuurde niet-kathodische extract en het kathodische extract.
25 Het verkregen mengsel wordt behandeld volgens de gebruikelijke technologieën op het gebied van koffie, met name oplosbare poederkoffie, als het een geroost koffie-extract betreft. Indien het een groene koffie-extract betreft wordt dit aangebracht op de korels groene koffie, toegepast voor de bereiding van het extract. De korrels worden dan gedroogd, vervolgens geroost, terwijl de rest van de bewerkingen op klassieke wijze verloopt.
30 Volgens een tweede geprefereerde uitvoeringsvorm gebruikt men bedden chitosan aangebracht in kolommen en men percoleert het als bovenbeschreven bereide niet-kathodische extract door deze kolommen. Men wint aldus rechtstreeks het ontzuurde niet-kathodische extract. Bij voorkeur werkt men met verhoudingen extract/chitosan tussen 30 en 400 cm9/g. Het toegepaste chitosan dient een tamelijk losse structuur te bezitten en chitosan als zeer fijn poeder dient te worden vermeden daar dan de kolommen snel 35 dicht slibben.
Aan het eind van de op de ene of andere wijze uitgevoerde werkingen wordt het chitosan geregenereerd door een alkalische behandeling en vervolgens gespoeld met zoet water. Het kan dan voor een nieuwe absorptiecycius worden toegepast.
Opmerkelijk is dat de al dan niet aanwezigheid van caffeine de werkwijze volgens de uitvinding niet 40 stoort zowel niet wat de elektrodialysetrap betreft als voor de ontzuringstrap met het chitosan. D.w.z. dat de te behandelen extracten onveranderde totale extracten of gedecaffeïniseerde extracten kunnen zijn (decaffeïnisering van het extract of uitloging van korrels gedecaffeïniseerde koffie).
De kwaliteit van de verkregen extracten ondervindt geen nawerking van de behandeling, in tegendeel. Noch de intensiteit, noch het aromatische evenwicht van de extracten in kwestie is negatief beïnvloed. In de 45 ogen van proevers, die een niet zure koffie prefereren, blijkt de behandeling duidelijk weldadig.
De werkwijze wordt toegelicht aan de hand van onderstaande voorbeelden. Eerst worden de bereidings-en regenereringsbehandelingen van het chitosan beschreven die, facultatief of eenvoudig inherent zijn aan de uitvoering op grote schaal van de werkwijze volgens de uitvinding, er evenwel geen integraal deel van uitmaken.
50
Voorbeelden
Bereiding van het chitosan
In 33 dm3 55%’s waterig isopropanol suspendeert men 1 kg handels-chitosan in korrelvorm (krab-chitosan, 55 Biosynth. AG., deeltjesgrootte 0,5-2 mm) en laat onder roeren bij omgevingstemperatuur gedurende 30 minuten. Vervolgens centrifugeert men om enerzijds 31,5 dm3 waterige isopropanol terug te winnen, die wordt gerecirculeerd en anderzijds het gewassen chitosan. Als dit laatste nog enige geuren bezit wordt het 192076 4 gesuspendeerd in 9,9 dm3 0,1 N KOH en de suspensie behandeld met stoom gedurende 1 uur. Door centrifugeren is het mogelijk de KOH-oplossing, die wordt gerecirculeerd, af te scheiden van het chitosan, dat met koud of warm water wordt gewassen en na te zijn gecentrifugeerd wordt gedroogd met warme lucht (8Q°C).
5
Regeneratie vanhet chitosan
In 10 kg van een 1/1 mengsel van isopropanol en 1 N KOH suspendeert men 1 kg gebruikt chitosan, d.w.z. chitosan dat heeft gediend als absorptiem'iddel en handhaaft onder roeren bij omgevingstemperatuur gedurende 15 minuten. Men centrifugeert dan ter terugwinning van enerzijds 9 kg van de vloeibare fase 10 anderzijds van het chitosan. Dit laatste wordt dan gewassen met warm water (80-90°C) tot neutraal van het waswater, en vervolgens bij 80°C in vacuüm gedroogd.
Indien noodzakelijk kan men de regeneratiebehandeling uitgaande van de wasbehandeling, waarbij het chitosan in water is gesuspendeerd, completeren met een behandeling met stoom gedurende 1 uur. Bijkomend wint men aldus een weinig isopropanol terug. Het geregenereerde chitosan wordt gedroogd als 15 eerder beschreven.
Ter vergelijking bepaalt men het effect van een partij gewassen verse chitosan en drie partijen geregenereerde chitosan gesuspendeerd in het niet-kathodische extract met 13% droog materiaal, in een hoeveelheid van 2,5 g chitosan op 100 cm3 extract. Men constateert een opmerkelijke homogeniteit waarbij voor de vier partijen de pH van het extract gaat van 4,8 tot 6,3, wat correspondeert met een ontzuringsgraad van de 20 orde van 85%.
Parallel daarmee vergelijkt men het effect van dezelfde partij chitosan regeneratie na regeneratie, gesuspendeerd in het bovenbeschreven niet-kathodische extract in een hoeveelheid van 5 kg chitosan op ' 250 dm3 extract. Men constateert een opmerkelijke bestendigheid in de ontzuringsgraad, rondom 70% zelfs na 15 achtereenvolgende regeneraties. Dit betekent dat het chitosan vele malen kan worden gerecirculeerd.
25
Voorbeeld I
Men brengt in het mediane compartiment van een laboratorium-elektrodialysetoestel dat drie compartimenten afgescheiden door twee membranen uit celluloseacetaat omvat, 300 cm3 van een extract van groene koffie met een gehalte aan droge materialen van de orde van 1,3% en een pH van 5,8. Nadat de kathode-30 en anodecompartimenten zijn gevuld met gedeïoniseerd water leidt men een stroom van 100 mA gedurende 45 minuten door. Aan het eind van deze periode is de pH van het niet-kathodische extract (aanwezig in de anode plus mediane compartimenten) globaal gedaald tot 4,35 en die van het kathode-extract gestegen tot 12,25. Men schat dat 45% van het totaal zuren van het uitgangsextract thans in de vrije vorm verkeren.
Men suspendeert verse of geregenereerde chitosan in het niet-kathodische extract in een hoeveelheid 35 van 1,5 g chitosan op 300 cm3 extract en men handhaaft onder roeren bij omgevingstemperatuur gedurende 30 minuten. Vervolgens scheidt men de fasen door centrifugeren en zet de vloeibare fase apart. Het chitosan wordt vervolgens geherdispergeerd in water en dan onder roeren bij omgevingstemperatuur gedurende 15 minuten gehandhaafd alvorens te worden gecentrifugeerd. De gewonnen vloeibare fase wordt toegevoegd aan de eerste vloeibare fase en het mengsel vormt het ontzuurde niet-kathodische extract.
40 Zijn pH bedraagt thans 6,2 en men schat dat 80% van de door de elektrodialyse in vrijheid gestelde zuren zijn vastgehouden door het chitosan. Dit correspondeert globaal met 2 gew.% van de groene koffiekorrels die voor de bereiding van het uitgangsextract zijn toegepast.
Het ontzuurde niet-kathodische extract en het kathodische extract worden gecombineerd; het mengsel bezit een pH van 8,3.
45 Het chitosan wordt geregenereerd.
Het mengsel in kwestie wordt opgenomen op de groene koffiekorrels door deze eenvoudig nadat zij eenmaal droog zijn, in genoemd mengsel te dompelen; de koffie wordt na roosten op de gebruikelijke methoden omgezet in instant-koffiepoeder.
Nadat het verkregen eindproduct eenmaal in warm water is gereconstitueerd bezit het een pH van 7,3 50 vergeleken met 5,0 voor een normale koffie. Er is geen enkel negatief effect als gevolg van de ontzurings-behandeling met betrekking tot het aroma waar te nemen.
In tegendeel bezit een normale koffie als boven, waarvan de pH op 7,3 is gebracht door toevoeging van kaliloog, duidelijk een aan aminen of vis herinnerende aromatische noot.
55 Voorbeeld II
Men herhaalt de werkwijze volgens voorbeeld I wat de elektrodialyse betreft. Daarentegen wordt het contact met het chitosan uitgevoerd in een kolom door percoleren daardoor van het niet-kathodische extract, waarbij

Claims (3)

  1. 5 - 192076 het ontzuurde niet-kathodische extract eenvoudig aan de onderzijde van de kolom wordt gewonnen. Het verdere van de bewerkingen verschilt in niets van hetgeen beschreven is aan het eind van voor* beeld I.
  2. 5 Voorbeeld III Men gaat te werk als beschreven in voorbeeld I, doch uitgaande van een gedecaffeïniseerd groen koffie-extract, afkomstig van de extractie van gedecaffëïniseerde koffiekorrels volgens de gebruikelijke methoden (b.v. gechloreerde oplosmiddelen). Men merkt de volgende bijzonderheden op ten aanzien van de pH: 10 (1) uitgangsextract 4,90 (2) niet-kathodisch extract 3,95 (3) kathodisch extract 12,40 (4) ontzuurd niet-kathodisch extract 5,70 (5) ontzuurd extract (3) + (4) 8,90 15 (6) gerede gereconstrueerde koffie 7,40 Voorbeeld IV Men past de in voorbeeld I beschreven methode toe op een extract gerooste koffie en tekent het volgende aan: 20 (1) uitgangsextract 5,10 (2) niet-kathodisch extract 4,50 (3) kathodisch extract 12,60 (4) ontzuurd niet-kathodisch extract 6,00 (5) ontzuurd extract (3) + (4) 7,80 25 (6) gerede gereconstrueerde koffie 7,50 Voorbeeld V Men past de methode toe van voorbeeld I op een extract gerooste koffie, gedecaffeïniseerd met behulp van gechloreerd oplosmiddel. Men merkt het volgende op: 30 (1) uitgangsextract 5,10 (2) niet-kathodisch extract 4,00 (3) kathodisch extract 12,80 (4) ontzuurd niet-kathodisch extract 5,70 (5) ontzuurd extract (3) + (4) 9,50 35 (6) gerede gereconstrueerde koffie 9,20
  3. 40. Werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een kóffie-extract, met het kenmerk, dat men het koffie-’extract aan een elektrodialyse onderwerpt, en het niet-kathodische extract wint en het in aanraking brengt met chitosan in fijnverdeelde vorm en men nadat men het chitosan heeft verwijderd, het aldus behandelde niet-kathodische extract geheel of ten dele mengt met het kathodische extract, waarbij het verkregen mengsel het ontzuurde koffie-extract vormt.
NL8001221A 1979-04-18 1980-02-28 Werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een koffie-extract. NL192076C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH363279A CH637809A5 (fr) 1979-04-18 1979-04-18 Procede de desacidification d'un extrait de cafe et extrait desacidifie obtenu.
CH363279 1979-04-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8001221A NL8001221A (nl) 1980-10-21
NL192076B NL192076B (nl) 1996-10-01
NL192076C true NL192076C (nl) 1997-02-04

Family

ID=4260148

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8001221A NL192076C (nl) 1979-04-18 1980-02-28 Werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een koffie-extract.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4317841A (nl)
JP (1) JPS6012009B2 (nl)
CH (1) CH637809A5 (nl)
DE (1) DE3014408A1 (nl)
FR (1) FR2454273A1 (nl)
NL (1) NL192076C (nl)
SE (1) SE449818B (nl)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IL86319A0 (en) * 1988-05-09 1988-11-15 Weizmann Kiryat Membrane Prod Process and apparatus for the removal of undesired components from aqueous feedstocks
US4857343A (en) * 1988-08-23 1989-08-15 Continental Can Company, Inc. Process for the low temperature pasteurization of liquid comestibles
US5051236A (en) * 1988-12-19 1991-09-24 Fmc Corporation Process for reducing the concentration of viable cells in a flowable fluid
US4938856A (en) * 1989-03-01 1990-07-03 Fmc Corporation Process for mild heat treatment of a flowable fluid
US4936962A (en) * 1989-03-01 1990-06-26 Fmc Corporation Process for adjusting the pH of an aqueous flowable fluid
US4880647A (en) * 1989-03-10 1989-11-14 Fmc Corporation Process for mild heat treatment of concentrated fluids from membranes
US4976983A (en) * 1989-05-08 1990-12-11 Kraft General Foods, Inc. Coffee product with reduced malic acid content
US5443709A (en) * 1993-12-17 1995-08-22 Imsco, Inc. Apparatus for separating caffeine from a liquid containing the same
JP3488294B2 (ja) * 1994-10-14 2004-01-19 忠正 中村 水の処理方法及び処理装置
US5853787A (en) * 1995-12-22 1998-12-29 Tamer International Method for reducing coffee acidity
US6045843A (en) * 1995-12-22 2000-04-04 Tamer International, Inc. Acid-reduced, whole bean coffee process
US6495180B1 (en) 1995-12-22 2002-12-17 Tamer International, Ltd. Acid reduced whole bean coffee and process
US6054162A (en) * 1997-02-05 2000-04-25 Kraft Foods, Inc. Stabilization of liquid coffee by treatment with alkali
US6039996A (en) * 1997-04-18 2000-03-21 Chemcraft, Inc. Acid-neutralizing additive for roasting coffee
US6139714A (en) * 1997-12-02 2000-10-31 Gemma Industrial Ecology Ltd. Method and apparatus for adjusting the pH of a liquid
AU2002354500B2 (en) * 2001-12-21 2009-06-18 Pokka Corporation Powdery drinks and process for producing the same
US20050186311A1 (en) * 2004-02-23 2005-08-25 Loh Jimbay P. Method for acidifying and preserving food compositions using electrodialyzed compositions
US7887867B2 (en) * 2004-02-23 2011-02-15 Kraft Foods Global Brands Llc Stabilized non-sour dairy base materials and methods for preparation
US20050186312A1 (en) * 2004-02-23 2005-08-25 Kraft Foods Holdings, Inc. Shelf-stable foodstuffs and methods for their preparation
US20050220969A1 (en) * 2004-02-23 2005-10-06 Kraft Foods Holdings, Inc. Shelf-stable cold-processed food compositions and methods for their preparation
US20060024412A1 (en) * 2004-02-23 2006-02-02 Kraft Foods Holdings, Inc. Shelf-stable acidified food compositions and methods for their preparation
DK1872665T3 (da) * 2006-06-29 2014-01-20 Kraft Foods R & D Inc Fremgangsmåde til modifikation af kaffesmag
DK2152096T3 (da) * 2007-01-11 2020-12-21 Giant Trading Inc Fremgangsmåde til behandling af rå og forarbejdede korn og stivelser
AU2008204340B2 (en) * 2007-01-11 2012-11-15 Giant Trading Inc Method for treating raw and processed grains and starches
US8043645B2 (en) 2008-07-09 2011-10-25 Starbucks Corporation Method of making beverages with enhanced flavors and aromas
US20110135802A1 (en) * 2008-07-09 2011-06-09 Starbucks Corporation D/B/A Starbucks Coffee Company Dairy containing beverages with enhanced flavors and method of making same
US20110135803A1 (en) * 2008-07-09 2011-06-09 Starbucks Corporation D/B/A Starbucks Coffee Company Dairy containing beverages with enhanced flavors and method of making same

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2089116A (en) * 1931-06-10 1937-08-03 Dyckerhoff Hanns Process for treating coffee
US2045854A (en) * 1931-07-22 1936-06-30 Northwest Paper Company Method of treating coffee beans
AT141154B (de) * 1933-02-15 1935-03-25 Hanns Dr Dyckerhoff Verfahren zur Beseitigung der im Kaffee enthaltenen schädlichen, Bestandteile, insbesondere der Chlorogensäure.
US2483634A (en) * 1944-02-08 1949-10-04 American Dairies Inc Water-soluble products recovered from forage crops
DE1015764B (de) * 1956-04-17 1957-09-19 Boehringer Sohn Ingelheim Verfahren zum Klaeren pflanzlicher Presssaefte oder Extrakte
US3342719A (en) * 1963-06-05 1967-09-19 American Mach & Foundry Ion exchange membrane fabrication
US3369906A (en) * 1963-12-31 1968-02-20 American Mach & Foundry Electrodialytic treatment of tea
DE1692249C3 (de) * 1967-07-31 1978-05-24 Hag Ag, 2800 Bremen Verfahren zur Verminderung des Chlorogensäuregehaltes in Rohkaffeebohnen
DE2036672B2 (de) * 1970-07-23 1973-02-08 Peniston, Quintin P Johnson, E Lee Seattle, Wash (V St A) Verfahren zum behandeln und entfernen von verunreinigungen waessriger medien
US4110175A (en) * 1976-06-30 1978-08-29 Aqua-Chem, Inc. Electrodialysis method
CH623205A5 (nl) * 1977-07-29 1981-05-29 Nestle Sa
CH633165A5 (fr) * 1978-09-14 1982-11-30 Nestle Sa Procede de desacidification d'un extrait de cafe et extrait desacidifie obtenu.

Also Published As

Publication number Publication date
FR2454273B1 (nl) 1981-07-10
DE3014408C2 (nl) 1988-04-14
SE8001671L (sv) 1980-10-19
JPS55141160A (en) 1980-11-04
DE3014408A1 (de) 1980-10-30
JPS6012009B2 (ja) 1985-03-29
US4317841A (en) 1982-03-02
NL8001221A (nl) 1980-10-21
NL192076B (nl) 1996-10-01
SE449818B (sv) 1987-05-25
CH637809A5 (fr) 1983-08-31
FR2454273A1 (fr) 1980-11-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL192076C (nl) Werkwijze voor het met chitosan ontzuren van een koffie-extract.
CA2726838C (en) Tobacco treatment
US4031251A (en) Decaffeination of vegetable material
RU2039469C1 (ru) Способ получения яичного желтка с пониженным содержанием холестерина
DE69102956T2 (de) Verfahren zur Verbesserung von sekundären Kaffeeextrakten bei der Herstellung von löslichem Kaffee.
CN113243514B (zh) 大蒜预处理物及提取物、调味品、它们的制备方法及应用
US4278696A (en) Deacidifying coffee extract with chitosan
JPS5963139A (ja) ひまわりの種子から得られる蛋白分離物およびその製造方法
US5498437A (en) Process for the removal of cholesterol derivatives from egg yolk
FR2459001A1 (fr) Procede pour peler et/ou decafeiner les grains de cafe
JP3649310B2 (ja) 動物性調味料
US2045854A (en) Method of treating coffee beans
JPH0195766A (ja) 無蒸煮アルコール醪からの食酢の製造法
JP2001078705A (ja) 良好な香り・風味を有する昆布エキス調味料の製造方法
US1356631A (en) Revivification of filtering agents
US688102A (en) Process of reducing and deodorizing residues.
US3560538A (en) Process for removing fines from miscella
CH633167A5 (en) Method for deacidifying a fruit or vegetable extract and deacidified extract obtained
JPH0343064A (ja) イカミールの製造法
JPS60153780A (ja) 苦味を除去した柑橘類ジユ−スの製造法
CA2040870A1 (en) Process for the removal of cholesterol from egg yolk
JPH034744A (ja) 粒状活性炭処理水を用いる製茶方法及び製茶
CH712980B1 (de) Verfahren zur Herstellung von Pektin aus pflanzlichen Rohstoffen.
JPS62282577A (ja) 酒類の品質改善方法
JPH06276992A (ja) 米麹入り魚介・甲殻類の茹で汁

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 19970901