FI81310C - Jaernvaegsgodsvagn. - Google Patents

Jaernvaegsgodsvagn. Download PDF

Info

Publication number
FI81310C
FI81310C FI891141A FI891141A FI81310C FI 81310 C FI81310 C FI 81310C FI 891141 A FI891141 A FI 891141A FI 891141 A FI891141 A FI 891141A FI 81310 C FI81310 C FI 81310C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rail
running
rail parts
parts
carriage
Prior art date
Application number
FI891141A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI81310B (fi
FI891141A0 (fi
Inventor
Pekka Laukka
Juhani Raety
Jaakko Uusitalo
Original Assignee
Rautaruukki Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rautaruukki Oy filed Critical Rautaruukki Oy
Priority to FI891141A priority Critical patent/FI81310C/fi
Publication of FI891141A0 publication Critical patent/FI891141A0/fi
Priority to SE9000721A priority patent/SE505939C2/sv
Priority to DE19904006657 priority patent/DE4006657C2/de
Publication of FI81310B publication Critical patent/FI81310B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81310C publication Critical patent/FI81310C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D39/00Wagon or like covers; Tarpaulins; Movable or foldable roofs
    • B61D39/002Sliding or folding roofs
    • B61D39/003Sliding or folding roofs telescopic
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D19/00Door arrangements specially adapted for rail vehicles
    • B61D19/003Door arrangements specially adapted for rail vehicles characterised by the movements of the door
    • B61D19/005Door arrangements specially adapted for rail vehicles characterised by the movements of the door sliding
    • B61D19/007The doors being wall panels enabling complete opening of the wagon sides, e.g. for quick loading or unloading

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)
  • Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Support Devices For Sliding Doors (AREA)

Description

1 81310
Rautat ietavaravaunu Tämä keksintö kohdistuu rakenteeseen katetussa rautatievaunussa, jossa ainakin yksi kateosa muodostuu toisiinsa nähden kääntyvistä seinämistä, jotka vaunun osittaiseksi avaamiseksi ovat nostettavissa ja alareunoistaan siirrettävissä poispäin toisistaan siir-totilaan, jolloin kateosaan laakeroidut kannatusrullat voivat vieriä vaunun rungossa olevia juoksukiskoja pitkin ja mahdollistavat kateosan siirtämisen vaunun pituussuunnassa muun kateosan suhteen.
Tarkemmin sanottuna keksintö koskee sellaisia tavaravaunuja, joissa on tyypillisesti kaksi keskenään samanlaista kateosaa vaunun pituussuunnassa peräkkäin järjestettynä. Normaalina vaatimuksena on tällöin, että kumpi tahansa kateosa voidaan siirtää vaunun pituussuunnassa toisen kateosan kohdalle ja päinvastoin. Yleisin tapa toteuttaa tämä on järjestää kateosan kattoon pituussuuntainen sarana, jonka ympäri yhden kateosan kattoja ja seinämiä voidaan kääntää ulos- ja ylöspäin. Kun samalla tätä kateosaa hieman nostetaan saadaan sen sisämitat ulottumaan paikallaan olevan toisen kateosan päälle. Yhden kateosan työntäminen toisen kateosan päälle edellä kuvatun toimenpiteen jälkeen tapahtuu normaalisti vaunun sivuille eri tavoin järjestetyillä juoksukisko-rullarakentei1la.
Tyydyttävästi toimivaa juoksukisko-rullarakennetta ei ole kovin helppo aikaansaada. Voidaan ajatella, että juoksukisko-rullara-kenteena käytetään samantyyppisiä rakenne-elementtejä kuin kulkuneuvojen liukuovissa. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista syystä, että liukuovien on tarpeen siirtyä vain yhdessä suunnassa ulospäin, jolloin yksinkertaisen ja tukevan kiskojärjestelyn aikaansaaminen on varsin yksinkertaista, kun taas rautatievaunun kate-osan tulee alareunastaan siirtyä sekä sivullepäin että ylöspäin, jolloin myös liikematka on huomattavasti suurempi kuin liukuovissa. Liukuovista tunnettu konstruktio, esim. julkaisussa 2 81310 GB-2 104 021 esitetty, ei sellaisenaan ole käyttökelpoinen, koska se rautatievaunun kateosaan sovellettuna johtaa heikkoon rakenteeseen sekä juoksukiskojen tukien liian suureksi tulevan ulkone-man vuoksi että kiskot muodostavan rakenneosan suureksi muodostuvan tukemattoman pituuden vuoksi.
Julkaisussa US-4 341 163 on esitetty yleiseen käytäntöön verrattuna käänteinen konstruktio, te. siinä kiekot kateosan siirtämistä varten ovat kateosan kiinteä rakenteellinen osa ja rullat ovat vaunun rungossa hammastankojen välityksellä, joita käyttämällä kateosa saadaan siirtymään. Tämä ratkaisu on ilmeisesti sinänsä toimiva, mutta edellyttää erityisesti tätä varten valmistetun profiilin käyttöä, mikä on kallista. Muu valmistustekniikka johtaisi vielä kalliimpaan rakenteeseen. Myös hammaspyörä-hammas-tankorakenne on suhteellisen monimutkainen ja kallis.
Näiden ratkaisujen sovellutusmahdollisuus koko kateosan siirtämiseen on kuitenkin kyseenalaista siitä syystä, että kahden kisko-haaran tulee toisiinsa nähden käännetyissä asennoissakin asettua toistensa jatkeiksi, jotta rullat pääsisivät pyörimään siirretyn kateosan kohdalta siirtämättömän kateosan kohdalla oleville kääntämättömille kiskonosi1le. Tämä on vaikea saada tapahtumaan luotettavasti .
Julkaisussa FR-1 451 558 on esitetty hieman edellisiä vastaava rakenne, jossa siirrettävän kateosan alueella oleva kannat inkisko kierretään paikallaan pysyvässä kateosassa olevan kannatinkiskon kohdalle, mikä mahdollistaa kateosan työntämistä varten koko vaunun mittaisen kiekon. Tässäkin on haittapuolena erittäin monimutkainen hammaspyörärakenne sekä lisäksi kateosan sivuilta ulkonevat kiekot, jotka leventävät koko rakennetta ja siten pienentävät hyötyt ilavuutta.
Julkaisussa DE-3 312 001 on esitetty rakenne, jossa rullat on kiinteästi laakeroitu kateosaan ja vaunun rungossa on kiinteät koko vaunun pituudelle ulottuvat juoksukiskot. Sopivasti mitoit- «
II
3 81310 tamalla nämä kiekot voidaan sijoittaa vaunun alarungon yhteyteen, jolloin ne eivät mainittavasti lisää vaunun leveyttä ja pienennä hyötytilavuutta. Kun kateosa pitää nostaa siirtoasentoon, on tällöin rullat, jotka tässä sulkutilassa ovat kiskojen sisäpuolella ja alapuolella, nostettava kiekoille. Koska rullien on oltava urarullia, te. niissä on laipat, edellyttää tämä kiskoille saaminen, että kiskoissa on tässä kohdassa uran laipan mentävä aukko. Toisaalta taas tällaisia aukkoja ei voida kiekoissa sallia, koska kateosan on oltava helposti käsin työnnettävissä ja pyörän osuessa tällaiseen aukkoon sitä ei käsivoimin enää pystytä liikuttamaan. Tämän vuoksi on mainitussa julkaisussa kiinnitetty kateosaan siinä olevan rullan alueelle apukisko, joka liikkuu kateosan mukana toista vaunun rungossa olevaa rullaa vasten, mikä estää kateosassa olevan rullan putoamasta syvennykseen. Tätä toista rullaa käytetään julkaisussa myös kateosan nostamiseen paikalleen siirtoti-laan, jolloin toinen rulla kääntää apukiskosta kateosan ylös ja ulos samalla kun kateosassa olevan rullan laippa menee juoksukis-kossa olevan loven kohdalta. Tällä rakenteella on erityisenä haittapuolena se, että apukisko, joka voi olla vain hieman pitempi kuin juoksukiskossa oleva lovettu alue, on erittäin tarkasti kohdistettava rungossa oleviin rulliin. Käytännössä ei yleensä näin ole vaan pienetkin rakenteen vääntymiset, esim. vieläpä lämpötilaerojen vaikutuksesta saavat aikaan sen, että apukisko ei ole oikealla kohdalla. Tämän seurauksena kateoeaa ei voida lainkaan siirtää vaan on käytettävä huomattavaa väkivaltaa osien vääntämiseksi oikeisiin asentoihin.
FI-patenttihakemuksen 862324 mukaan edellä käsitelty ongelma ratkaistaan siten, että kateosa käännetään siirtotilaan kateosaan laakeroiduista urarullista apukiskojen avulla, jolloin tämä apu-kisko asettuu vaunun rungossa kiinteästi olevan kiekon aukkoon. Tämä aukko on tarpeen rullan viemiseksi paikalleen kuten edellä käsitellyn julkaisun tapauksessakin. Tämän lisäksi on rullissa julkaisun mukaan ulkopuolinen eylinterimäinen lisäkannatinpinta, joka on tarkoitettu rullaamaan sulkuasennossa olevan kateosan kohdalla vastaavien kolojen alueella niiden sivuitse menevien 4 81310 apukiskojen päällä. Tämä ratkaisu on muutoin toimiva, mutta tässäkin on apukiskoon tehtävä juoksukiskon kolon kohdalle pieni syvennys. Tämä johtuu siitä, että sylinterimäinen lisäkannatusosa ei siirry kateosaa nostettaessa paikalleen apukiskon päälle välyksettä, koska sylinteriosaa on siirrettävä ainakin vaakasuorassa suunnassa kiskoon nähden tai mahdollisesti alhaalta ylöspäin vinosti kiskoon nähden, jolloin kisko ei voi olla yläpinnaltaan täysin samassa linjassa kuin rullan pinta. Tämänkin julkaisun ratkaisussa on siis kateosan siirto-ongelmia, kun sylinterimäinen 1ieäkannatuspinta laskeutuu apukiskon syvennykseen, jolloin kateosaa on käsin erittäin vaikea saada uudelleen liikkeelle.
Keksinnön tavoitteena on siten aikaansaada rulla-kiskorakenne, jossa kateosaan laakeroidut rullat voivat joka kohdassa vaunun pituutta vieriä yhtenäisesti jatkuvaa suoraa juoksukiskoa pitkin, ja jossa rullien ja kiekon välinen kosketuskohta pysyy ainakin likimain samassa rullan akselia vastaan kohtisuorassa tasovyöhyk-keessä, millä saadaan kateosien siirron vaatima voima pidettyä pienenä. Keksinnön tavoitteena on vielä koko rakenteen sovitetta-vuus vaunun rungon yhteyteen niin, ettei mikään rakenneosa kate-osien ollessa suljettuna ulotu kateosan seinämän ulkopuolelle, ja tällä tavoin mahdollistaa mahdollisimman suuri hyötytilavuus. Edelleen keksinnön tavoitteena on rakenne, jossa liikkuvan kate-osan minkään kohdan esim. kannatusrullan, ei ole tarpeen liukua toiseen pintaan nähden vaunun leveyssuunnassa, te. mihinkään vie-rintätasoaan vastaan kulmassa olevaan suuntaan, millä saadaan aikaan se, että kateosien aukaisuvoimat saadaan myös pidettyä pieninä .
Keksinnön mukaisen rakenteen avulla saadaan aikaan ratkaiseva parannus edellä esitetyissä epäkohdissa ja täytettyä edellä määritellyt tavoitteet. Tämän toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle rakenteelle on tunnusomaista se mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkloeassa.
li 5 81310
Keksinnön tärkeimpänä etuna voidaan pitää, että kateosat ovat aina varmuudella aukaistavissa ja siirrettävissä vaunun pituussuunnassa käsivoimin ilman, että esiintyy mitään rakenteellisista syistä johtuvaa epäjatkuvuutta. Keksinnön etuna on myös, että rakenne on yksinkertainen, siitä syystä toimintavarma ja siten myös valmistuskustannuksiltaan edullinen.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla.
Kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaisen rakenteen edullista toteutusmuotoa tavaravaunun pituussuunnassa katsottuna.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 ratkaisua tavaravaunun poikkisuunnassa B katsottuna, kateosa siirtotilaan nostettuna.
Kuvio 3 esittää toista keksinnön toteutusmuotoa tavaravaunun pituussuunnassa tarkasteltuna.
Kuvio 4 esittää kuvion 3 toteutusmuotoa leikkauksessa A-A, kate-osa siirtotilaan nostettuna.
Kuvio 5 esittää vielä erästä keksinnön rakenteen toteutusmuotoa tavaravaunun pituussuunnassa katsottuna.
Kuvio 6 esittää yleisesti sellaista siirtokatevaunua, jossa on keksinnön rakenne.
Kuviossa 1 on ehjällä viivalla esitetty yleisesti viitenumerolla 1 merkitty kateosa sulkutilassa ja katkoviivalla komponenttien asennot silloin, kun kateosa 1 on siirtotilassa. Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 komponentit kateosan 1 siirtotilaa vastaavissa asennoissa. Rakenne muodostuu ensinnäkin vaunun runkoon 2 liittyvistä sen molemmilla puolilla kulkevista pituussuuntaisista kiinteistä juoksukiskoista 3. Näitä kiskoja 3 pitkin kulkevat kate-osaan 1 laakeroidut rullat 4, joita on kussakin kateosassa tyypil- 6 81310 lisesti neljä tai muu parillinen määrä, aina yksi likimain kussakin kulmassa. Kun kateosa on siirtotilassa, kuten kuviossa 1 katkoviivoilla ja kuviossa 2 on esitetty, pääsevät rullat 4 vierimään kiskoilla 3 vaunun sivuja pitkin niin, että kateosaa voidaan työntää vaunun pituussuunnassa. Juoksukiskot 3 on sijoitettu vaunussa kuormaustason 25 alapuolelle vaunun rungon yhteyteen sellaisten välimatkojen päähän toisistaan, että kisko kannatusraken-teineen on suljettujen kateosien ulkopinnan, te. linjan 5 kuviossa 1 sisäpuolella. Näin kiskorakenne ei lisää vaunun äärimittoja.
Kun kateosa 1 on sulkutilassa kuten on esitetty ehjällä viivalla kuviossa 1 sekä kuviossa 6 molempien kateosien 1 kohdalta, sijaitsevat kateosan alareunat rullineen 4 juoksukiskojen 3 välissä, te. vaunun ulkopuolelta katsottuna kiskojen sisäpuolella sekä samalla kiskojen alapuolella. Tällöin kateosa sulkeutuu tiiviisti vaunun kuormalavaan ja päätyihin sekä toisiinsa.
Kun kateosa halutaan nostaa sulkutilasta siirtotilaan, tämä tapahtuu siirtomekaniemin 6 avulla. Tällainen kääntömekanismi on tyypillisesti sulkutilassa olevan kateosan jokaisen rullan kohdalla. Siirtomekanismi 6 muodostuu kiskojen 3 suuntaisesta kääntöakse-lista 7, joka on laakeroitu pyöriväksi vaunun runkoon 2 nähden. Akseliin 7 on välimatkan R päähän akselin 7 keskiviivasta Θ kiinnitetty tämän keskiviivan ja siten myös juoksukiskon 3 kanssa yhdensuuntainen kisko-osa 13. Tämän kisko-osan 13 pituus P on juuri sen verran lyhyempi kuin kiskossa 3 olevan aukon 9 pituus L siten, että kisko-osa 13 menee juuri ja juuri mainittuun aukkoon 9. Kun kateosa 1 on sulkutilassa, on kisko-osa 13 juoksukiskojen 3 eieä-ja alapuolella olevien rullien 4 alla. Tässä vaiheessa rullat 4 ja kateosa 1 eivät varsinaisesti lepää kisko-osien 13 päällä vaan kateosa on vaunun runkoa vasten tiiviin sulkeutumisen aikaansaamiseksi, kuten edellä on selostettu.
Kun kateosa on tarkoitus siirtää sulkutilasta siirtotilaan, kierretään kääntöakselia 7, jolloin kisko-osa 13 tukeutuu kunkin rullan 4 alapuolta vastaan ja nostaa sitten kääntöliikettä jatket-
II
7 81310 taessa näiden rullien välityksellä kateosat niiden noustessa ja levittyessä siirtotilaan. Kateosan nousu ja levittyminen on sinänsä tavanomainen liike. Keskiviivan 8 ja kisko-osan 13 välimatka R on valittu sellaiseksi ja akselin keskiviivan 8 sijainti valittu siten, että liikematka ja suunta ovat riittävät aikaansaamaan kateosan 1 siirtymän sisältä ulospäin ja samalla ylöspäin, jotta se muuttuisi sulkutilasta siirtotilaan ja siten, että kisko-osa 13 tulee juoksukiskon 3 kohdalle, te. sen jatkeeksi rakoon 9, kun rulla 4 on siirtotilaa vastaavassa asemassa. Juoksukiskon 3 ja keskiviivan 8 etäisyys toisistaan on tietenkin juuri mainittu välimatka R ja tyypillisesti keskiviiva 8 on likimain juoksukiskon 3 alapuolella kuvioiden tapauksessa mitan S verran vaunun keskiviivaan päin kiekon 3 määräämästä pystytasosta. Mitta S on oleellisesti pienempi kuin välimatka R. Tällöin siis muodostuu kustakin juoksukiskosta 3 ja kisko-osista 13 katkeamaton kisko, jota pitkin rullat 4 voivat vieriä häiriöttä siirtotilaan siirretyn kateosan kohdalla.
Silloin kun kateosa on sulkutilassa ja rullat 4 siis juoksukisko-jen 3 sisäpuolella ja kisko-osa 13 rullien 4 alapuolella, on kussakin raossa 9 kisko-osa 23, joka on linjassa vastaavan juoksu-kiskon 3 kanssa siten, että muodostuu katkeamaton kisko, jota pitkin rullat 4 pääsevät vierimään sulkutilassa olevan kateosan kohdalla.
Kisko-osat 13 on liitetty kääntöakseliin 7 sopivasti muotoillulla tangolla tai levyllä tai vastaavalla kannatusosa1la 10. Kisko-osat 23 on liitetty vaunun runkoon 2 kääntyvästä esim. saranatyyppi-sillä mekanismeilla, joita ei tarkemmin esitetä. Kisko-osa 23 on kiinnitetty levymäiseen tai tankomaiseen kannatusosaan 11 siten, että kisko-osan 23 ollessa kiinnitetty sen toiseen päähän on sa-ranaelin 12 sen toisessa päässä, jolloin saranaelimen kääntöakse-lin keskiviiva tai näennäinen keskiviiva 14 sijaitsee edullisesti kääntöakselin 7 poikkileikkauksen alueella tai sen läheisyydessä ja on yhdensuuntainen sen keskiviivan 8 kanssa. Tämä siksi, että kisko-osien tai niiden kannatusosien välille saadaan vuorovaiku- β 81310 tueta yksinkertaisesti. Tähän kannatueoeaan 11 aan 11 on liitetty vaunun keskiviivaan päin osoittava uloke 15 siten . . .
f '-«n, että kun kannatusosa 10 kääntyy sulkutilasta siirtotilaan, βθ painaa ulokkeesta 15 kan-natusosan 11 kisko-osineen 23 sivuun juoksukiskon 3 kohdalta samalla kun kisko-osa 13 tulee juoksukiskon 3 kohdalle. Kannatusosan 10 ja ulokkeen 15 vuorovaikutus siis pitää eiirtotilassa kisko-osan 23 sivussa rullan liikeradasta. Kannatusosa1la 11 on liikkeen rajoitin 26.
Kun kateosa 1 on käännettävä siirtotilasta sulkutilaan, kierretään akselia 7 päinvastaiseen suuntaan kateosa työnnettynä vaunun pituussuunnassa lähtötilaansa, te. rullat 4 kisko-osien 13 kohdalle. Tällöin kateosa laskeutuu kun kisko-osat 13 kääntyvät alas sulku-tilaan rullien 4 levätessä kisko-osien 13 päällä. Lopuksi kateosa sulkeutuu tiiviisti vaunun runkoon ja kukin kisko-osa 13 jää rullan 4 alapuolelle juoksukiskojen 3 sisä- ja alapuolella. Kään-töakselin 7 kehälle on sopivaan kohtaan kiinnitetty vastinkappale 16, joka kääntyy samalla kun akselikin. Vastinkappaleen 16 asento akselin 7 kehällä on valittu sellaiseksi, että kun kisko-osa 13 lähestyy sulkutilaa vastaavaa asentoaan, kappale 16 painaa kanna-tusosaa 11 ulkopuolelta vaunun keskiviivaa kohti, jolloin kisko-osa 23 palautuu rakoon 9 juoksukiskojen 3 jatkeeksi. Kun kisko-osa 13 on sulkutilassa, pitää vastinkappale 16 kisko-osan 23 tukevasti raossa 9. Kun kisko-osa 13 on siirtotilassa tai sen läheisyydessä, on vastinkappale 16 siirtyneenä välimatkan tai kulman päähän kan-natusosasta 11 niin, ettei se estä tämän edellä kuvattua sivuun siirtymistä.
Edellä kuvatulla rakenteella saadaan siis siirtotilaan käännetyn kateosan kohdalla olevat raot 9 pysymään juoksukiskon 3 katkeamattomana osuutena kisko-osien 13 avulla ja samanaikaisesti sul-kutilassa olevan kateosan kohdalla olevat raot 9 samoin juoksu-kiskon 3 katkeamattomana osuutena kieko-oeien 23 avulla. Näin vaunun molemmille puolille saadaan aina käyttöasennosta riippumatta oleellisesti suorat ja jatkuvat juoksukiskot, joissa ei ole epätasaisuuksia. Rakenteessa ei myöskään ole tarpeen siirtää esim. kiskojen pintaa pitkin poikittain mitään osia kuten rullia 4, 9 81310 jolloin rullat voivat olla esim. tavanomaisia kaksilaippaisia urarullia, kuten kuvioissa on esitetty. Kiinteät juoksukiskot 3 voivat olla poikkileikkaukseltaan ja kulkupinnaltaan periaatteessa mitä tahansa sopivaa muotoa, mutta kisko-osan 13 pinnan on edullista olla riittävän suurelta kehän osalta ympyräsylinterimäinen, koska kääntöliikkeen aikana siirrettäessä rullaa eulkutilan ja siirtotilan välillä kisko-osan kehäpinta pyörii rullan pinnan suhteen. Mikäli vaunun eri puolilla käytetään peilikuvamaieesti symmetrisiä rakenneosia eikä samanlaisia osia, riittää, että hieman yli n. 90 asteen kulmaosuus kehäpinnasta on ympyräsylinteriä.
Kuviossa 3 ja 4 on esitetty toinen keksinnön mukainen toteutusmuoto. Siinä on kääntöakselista 7 kannatusosasta 10 ja kisko-osasta 13 muodostuva kääntömekanismi 6 ainakin pääpiirteittäin samanlainen kuin mitä edellä on kuvioiden 1 ja 2 yhteydessä selostettu. Tässä tapauksessa muodostuu eulkutilassa olevan kateosan juoksukiskojen jatkeet rullien 4 kohdalla kateosaan kiinteästi liitetyistä kisko-osista 22. Tämä kisko-osa 22 on kiinnitetty kiskosta ensin alaspäin ja sitten vaunun keskiviivaan päin kulkevaan esim. levystä tai tangosta muodostuvaan kannattimeen 17, joka sitten on edelleen kiinni tuilla 1Θ kateosan 1 alasivussa. Kun kateoaa käännetään sulkutilasta siirtotilaan, kuten edellä on kuvattu, nousee kisko—osa 22 kateosan 1 mukana pois raosta 9 ja sen tilalle tulee kisko-osa 13. Näin esitetyllä rakenteella saadaan joka tilanteessa tasaisesti jatkuvat kiskot 3 vaunun molemmille puolille, kun eulkutilassa olevan kateosan kohdalla kisko-osat 22 muodostavat juoksukiskojen 3 jatkeet ja siirtotilassa olevan kate o s a n kohdalla muodostavat kisko-osat 13 juoksukiskojen 3 jatkeet aukoissa 9.
Kuviossa 5 on esitetty vielä eräs keksinnön mukainen toteutusmuoto, jossa kääntöakseliin 7 on peilisymmetrisesti sijoitettu kaksi kisko-osaa 13, 21 sen vastakkaisille puolille. Kuviosta 5 on nähtävissä kolme eri asentoa kateosan 1 siirtomekanismille 24. Laitteen toiminta on seuraava: Kun kateosa on sulkuasennossa kuten ehjällä viivalla on kuviossa 5 esitetty, lepää kateosa 1 rullineen 10 81310 4 vaunun runkoa vaaten tiiviisti ja kiako-oaat 13 ovat rullien alapuolella, kuten aikaisemmin on esitetty. Haluttaessa siirtää kateosa siirtotilaan käännetään akselia 7 keskiviivansa Θ ympäri kuvion tapauksessa myötäpäivään, jolloin kisko-osa 13 tukeutuu kunkin rullan 4 alapuolelta nostamaan rullaa ja siten kateosaa siirtotilaan. Siirtotilassa kisko-osa 13 muodostaa aivan kuten edelläkin on kuvattu juoksukiskon 3 jatkeen. Akselin 7 toisella puolella oleva kisko-osa 21 on tällöin likimain akselin alapuolella. Kateosa rullineen lasketaan sulkutilaan kääntämällä akselia 7 päinvastaiseen suuntaan. Tämän jälkeen akselin 7 kääntämistä jatketaan edelleen kuvion tapauksessa vastapäivään, jolloin kateosa jää rungon varaan sulkien sen ja siirtotilassa alapuolella ollut kisko-osa 21 kääntyy nyt vaunun ulkokautta ylös ja muodostaa juoksukiskon 3 jatkeen ko. raossa. Kisko-osa 13 sijaitsee tällöin akselista 7 likimain alaspäin. Tällä tavoin kuvattu rakenne saa myös aikaan joka tilanteessa suorana jatkuvat juoksukiskot 3, kun kisko-osa 13 muodostaa aukkojen 9 jatkeen siirtotilassa olevan kateosan kohdalla ja kisko-osa 21 muodostaa juoksuklekojen 3 jatkeet sulkutilassa olevan kateosan kohdalla.
Keksintö ei ole rajoitettu esitettyihin toteutusmuotoihin, vaan muitakin muotoja, mittoja ja erilaisia toimintayhdistelmiä on helposti kuviteltavissa. Oleellista on, että rautatievaunun molemmilla puolilla sijaitsevissa juoksukiskoissa kateosan kanna-tusrullien siirron, jolla kateosa nostetaan siirtotilaan ja lasketaan takaisin sulkutilaan, edellyttämä aukko on tarkalleen suljettu kulloisellakin kisko-osalla olipa kateosa sulku- tai siir-totilassa. Siirtotilan aikana aukon sulkeva kisko-osa on myös kannatuerullaa ja kateosaa liikuttava rakenneosa ja sulkutilan aikana aukon sulkeva kisko-osa on toinen rakenneosa, ja nämä rakenneosat, te. kisko-osat on kytketty toisiinsa niiden vaihdon aikaansaamiseksi mainittujen tilamuutosten aikana. Voidaan myös ajatella, että ensimmäiset ja toiset kisko-osat liikkuvat keskenään samoissa juoksukiskon aukoissa tai eri aukoissa.
Il

Claims (6)

11 81310
1. Rakenne katetussa rautatievaunussa, jossa ainakin yksi kateosa muodostuu toisiinsa nähden kääntyvistä seinämistä, jotka vaunun osittaiseksi avaamiseksi ovat nostettavissa ja alareunoistaan siirrettävissä poispäin toisistaan siirto-tilaan; vaunun sisältäessä ensimmäiset kisko-osat (13), jotka kateosaan laakeroitujen kannatusrullien (4) alapintaan tukeutuen nostavat kannatusrullat seinämien sulkutilaa vastaavasta asennosta vaunun rungon kiinteille juoksukis-koille (3), jolloin toiset kisko-osat siirtyvät sivuun ja ensimmäiset kisko-osat (13) tulevat linjaan näiden kiinteiden juoksukiskojen kanssa niiden aukkoihin (9) muodostaen kannatusrullille yhtenäisen kulkupinnan, jota pitkin kanna-tusrullat voivat vieriä mahdollistaen kateosan siirtämisen vaunun pituussuunnassa muun kateosan suhteen; sekä toiset kisko-osat (21, 22, 23), jotka kannatusrullien siirtyessä sulkutilaa vastaavaan asentoon pois kiinteiltä kiskoilta (3) tulevat linjaan kiinteiden juoksukiskojen (3) kanssa niiden aukkoihin (9) muodostaen yhtenäisen kulkupinnan kannatusrullille; jolloin seinämien muuttaminen siirtotilasta sulkutilaan sisältää näille ainakin pääasiassa käänteiset toiminnot; ensimmäisten kisko-osien (13) ollessa kiinnitetty kääntöakseliin (7), joka on sijoitettu sellaiseen asemaan juoksukiskoihin (3) nähden, että kääntöakselin ennalta määrätty kääntö saa aikaan ensimmäisten kisko-osien (13) liikkumisen kiinteiden juoksukiskojen kohdalle ja takaisin, tunnettu siitä, että kääntöakselin (7) pyörähdyskeski-viiva (8) on kiinteän juoksukiskon (3) alapuolella juoksu-kiskon määräämän pystytason kohdalla tai siitä enintään etäisyyden (S) päässä vaunun keskilinjaan päin, jolloin mainittu etäisyys (S) on oleellisesti pienempi kuin ensimmäisen kisko-osan (13) kiinnitysvälimatka (R) pyörähdyskes-kiviivasta (8) ja että kateosien siirto sulkutilasta siirto-tilaan ja takaisin tapahtuu tämän siirtomekanismin (6, 24) kisko-osien (13) vastaavalla asentorauutoksella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että toiset kisko-osat (23) on asennettu kääntyviksi 12 81310 kulloisenkin keskilinjan (8) suuntaisen akselin tai näennäisen akselin (14) ympäri, joka sijaitsee kääntöakselin (7) poikkileikkauksessa tai sen läheisyydessä, että kääntöakse-liin (7) on liitetty elimet (16) toisen kisko-osan (23) palauttamiseksi juoksukiskon (3) kohdalle, ja että jommankumman kisko-osan (13 tai 23) kannatusosaan (10 tai 11) on liitetty elimet (15) toisen kisko-osan (23) kääntämiseksi pois juoksukiskon (3) kohdalta.
3. Patenttivaatimusten 1 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että toiset kisko-osat (22) on kiinnitetty kateosan (1) alareunaan sellaiseen asemaan, että kateosan ollessa sulku-tilassa, ovat siihen kuuluvat kisko-osat (22) juoksukiskojen (3) kohdalla.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että toiset kisko-osat (21) on liitetty kääntöakseliin (7) kulmavälimatkan päähän siihen kiinnitetystä ensimmäisestä kisko-osasta (13), jolloin nämä toiset kisko-osat (21) ovat juoksukiskojen (3) kohdalla, kun kääntöakselia (7) on käännetty siirtotilasta sulkutilaa vastaavaan asentoon ja edelleen siitä poispäin, kunnes kisko-osa (21) on tarkoitetulla kohdalla juoksukiskon kohdalla.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu siitä, että ensimmäisillä kisko-osilla (13) on poikkileikkauksessa ainakin se osa kehäpinnasta, joka on kosketuksissa kannatusrullaan (4), ympyräsylinterimäinen muodoltaan.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kiinteiden juoksukiskojen aukot, joihin ja joista ensimmäiset kisko-osat (13) ja toiset kisko-osat (21, 22, 23) liikkuvat, ovat samat aukot (9), jolloin kisko-osat aukoissa vaihtuvat tilamuutosten aikana. Il 13 81310
FI891141A 1989-03-09 1989-03-09 Jaernvaegsgodsvagn. FI81310C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI891141A FI81310C (fi) 1989-03-09 1989-03-09 Jaernvaegsgodsvagn.
SE9000721A SE505939C2 (sv) 1989-03-09 1990-02-28 En konstruktion i en täckt järnvägsvagn
DE19904006657 DE4006657C2 (de) 1989-03-09 1990-03-03 Geschlossener Eisenbahnwaggon

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI891141A FI81310C (fi) 1989-03-09 1989-03-09 Jaernvaegsgodsvagn.
FI891141 1989-03-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI891141A0 FI891141A0 (fi) 1989-03-09
FI81310B FI81310B (fi) 1990-06-29
FI81310C true FI81310C (fi) 1990-10-10

Family

ID=8528019

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI891141A FI81310C (fi) 1989-03-09 1989-03-09 Jaernvaegsgodsvagn.

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE4006657C2 (fi)
FI (1) FI81310C (fi)
SE (1) SE505939C2 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4234268C2 (de) * 1992-10-10 1999-05-06 Deutsche Waggonbau Ag Ausstelleinrichtung für Schiebewände und Haubenverdecke von Güterwagen
DE4410097C2 (de) * 1994-03-19 1998-01-22 Deutsche Waggonbau Ag Ausstelleinrichtung für Schiebewände und Haubenverdecke von Güterwagen
FI110593B (fi) 2001-06-25 2003-02-28 Talgo Oy Katteiden alasiirtomekanismi rautatietavaravaunuissa

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1451558A (fr) * 1965-07-23 1966-01-07 D Epluches Atel Const Véhicule de charge à carrosserie ouvrante
US4341163A (en) * 1980-02-01 1982-07-27 Swiss Aluminium Ltd. Vehicle superstructure in particular for railway vehicles with hoods which can be expanded outwards and moved with respect to the load bearing platform
DE3132002A1 (de) * 1981-08-13 1983-03-03 Linke-Hofmann-Busch, Waggon-Fahrzeug-Maschinen Gmbh, 3320 Salzgitter Gedeckter gueterwagen, dessen seitenwaende aus jeweils mindestens zwei beweglichen wandteilen besteht
DE3312001A1 (de) * 1983-04-02 1984-10-04 Waggon Union Gmbh, 1000 Berlin Und 5900 Siegen Eisenbahngueterwagen
DD227100B1 (de) * 1984-09-20 1988-10-19 Niesky Waggonbau Veb Haubenverdecke fuer gueterwagen und container
DE3524721A1 (de) * 1985-07-11 1987-01-22 Talbot Waggonfab Gedeckter eisenbahngueterwagen

Also Published As

Publication number Publication date
SE9000721L (sv) 1990-09-10
FI81310B (fi) 1990-06-29
FI891141A0 (fi) 1989-03-09
SE9000721D0 (sv) 1990-02-28
DE4006657C2 (de) 1998-06-10
SE505939C2 (sv) 1997-10-27
DE4006657A1 (de) 1990-09-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI86611B (fi) Vaendskjutdoerr foer persontransportfordon, speciellt foer raelsfordon.
US7686175B2 (en) Container crane
FI81310C (fi) Jaernvaegsgodsvagn.
HU218433B (hu) Sínszállító szerelvény hosszúsínek szállításához, valamint fel- és lerakásához
US4617756A (en) Swingable sliding door for a motor vehicle utilizing a swing arm mounted on the body of the car
FI66148C (fi) Anordning foer att styra fartygs daecksluckor eller liknandesammansatta av luckelement
FI88482C (fi) Vagn med skjutbetaeckning
FI86828C (fi) Taeckt jaernvaegsgodsvagn
FI87636B (fi) Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn
US4104130A (en) Coke quenching car
EP1190900B1 (en) Support unit for rotatable and slidable partition walls typically for isothermal vans
JP2000000696A (ja) 鉛直型ベイリングプレス用のシャフトドア
FI82527C (fi) Skjutdoerr.
SE509054C2 (sv) Lutande skjutvägg i godsvagn
CN210848315U (zh) 一种精炼炉钢车的牵引装置
JPH0357536Y2 (fi)
HU221115B1 (hu) Tolófal-elrendezés, fõleg fedett, vasúti áruszállító kocsikhoz
FI85570B (fi) Taket i en jaernvaegsvagn.
CZ208393A3 (en) Tilting device for movable sidewalls and roof coverings
JPS62164979A (ja) 戸、窓などを形成する摺動板半体の金具
US3369322A (en) Railway car plug door mounting
US1916674A (en) Lift mechanism
KR920006610Y1 (ko) 자동차용 슬라이딩 도어의 슬라이딩장치
KR100201499B1 (ko) 승합차량의 회전식과 미끄럼식 공용형 백 도어 개폐장치
JPS5941857Y2 (ja) 車輛等に用いられるスライドドアのスライドガイド装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TALGO-TRANSTECH OY

MA Patent expired