FI87636B - Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn - Google Patents

Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn Download PDF

Info

Publication number
FI87636B
FI87636B FI911470A FI911470A FI87636B FI 87636 B FI87636 B FI 87636B FI 911470 A FI911470 A FI 911470A FI 911470 A FI911470 A FI 911470A FI 87636 B FI87636 B FI 87636B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roof
lever
carriage
bearing
levers
Prior art date
Application number
FI911470A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI911470A0 (fi
FI87636C (fi
Inventor
Ari Lehto
Olavi Maeenpaeae
Original Assignee
Transtech Ltd Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Transtech Ltd Oy filed Critical Transtech Ltd Oy
Priority to FI911470A priority Critical patent/FI87636C/fi
Publication of FI911470A0 publication Critical patent/FI911470A0/fi
Priority to EP92302297A priority patent/EP0506284A1/en
Publication of FI87636B publication Critical patent/FI87636B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87636C publication Critical patent/FI87636C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D39/00Wagon or like covers; Tarpaulins; Movable or foldable roofs
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D3/00Wagons or vans
    • B61D3/16Wagons or vans adapted for carrying special loads
    • B61D3/18Wagons or vans adapted for carrying special loads for vehicles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)

Description

1 87636
Rautatievaunun nostettava katto - Lyftbart tak i en järn-vägsvagn 5 Keksintö koskee autonkuljetusvaunun puolikiinteää nostettavaa kattorakennetta, jossa yhtenäinen katto on ainakin osittain nostettavissa ylöspäin kulkutilan saamiseksi ja tuuletuksen järjestämiseksi vaunun kuormauksen ja purkauksen ajaksi, jolloin katto on nivelillä varustetuilla oh-10 jainmekanismeilla yhdistetty pystysuunnassa liikuttaviin elimiin katon reunojen nostamiseksi.
Pyrittäessä saamaan autojen kuljetus mahdollisimman tehokkaaksi johtaa tämä rautatievaunujen pituuden lisäämistar-15 peeseen, jolloin kaarrevaatimusten vuoksi vaunun leveys pienenee. Toisaalta automäärän kasvattamiseksi kussakin vaunussa niitä tyypillisesti sijoitetaan kahteen kerrokseen. Mikäli on kuljetettava suurempia autoja, kuten pakettiautoja, ei näitä ole mahdollista sijoittaa kahteen ker-20 rokseen, jolloin ylemmästä kuljetustasosta tehdään alaslas-kettava tai poistettava. Erityisesti kuljetettaessa autoja kahdessa kerroksessa on kulkutila varsinkin ylemmällä tasolla matala katteen katto-osan kaltevuuden vuoksi, mikä tekee kuljettajien poistumisen kuormatuista autoista ja .... 25 taas takaisin vaikeaksi. Tämän lisäksi tällainen suljettu tila ei kuormattaessa ja purettaessa syntyvien pakokaasujen vuoksi ole terveellinen. Myös valon saanti on kiinteillä katteilla varustetuissa autonkuljetusvaunuissa ongelmana. Kuitenkin katettuja vaunuja pyritään käyttämään autojen 30 kuljetuksessa sekä vahingonteon välttämiseksi että autojen pitämiseksi puhtaampina.
Edellä kuvattuja ongelmia on osittain pyritty ratkomaan käyttämällä esimerkiksi sellaista katetta, jonka katto-osa 35 on nostettavissa suoraviivaisesti ylöspäin käyttäen pystysuoria pneumaattisia sylintereitä. Tällöin vaunuun saadaan ainakin ylätasolle valoa ja ilmanvaihtoa ja liikkumistilaa pystysuunnassa. Tällainen katto tulee kuitenkin helposti 2 87636 raskaaksi ja kalliiksi tai pyrittäessä halpaan ja kevyeen rakenteeseen katto on auki-asennossaan arka tuulivoimille ja vahingoittumiselle esimerkiksi sylinterien männänvarsien taipumisriskin vuoksi. Myös pneumaattinen käyttö on suh-5 teellisen monimutkainen ja kallis.
Julkaisussa GB 2 101 548 on esitetty tavaravaunu, jonka katerakenne on halkaistu pitkin katon keskilinjaa ja näin syntyneet seinämä-katto-puoliskot käännetään seinämien ala-10 reunoissa olevien saranoiden ympäri. Tämä mekanismi ei sovellu autonkuljetusvaunuun, koska puoliskoiden kääntömeka-nismi ei jätä riittävästi tilaa ajoneuvoille, varsinkaan niiden läpiajoa varten, ja sen lisäksi tämäkin rakenne on monimutkainen ja kallis.
15
Suomalaisessa patenttihakemuksessa 896324 esitetään rakenne, jossa katto on myös halkaistu pitkin keskilinjaansa ja kaksi syntynyttä sivuseinämä-katto-puoliskoa siirretään ulommaksi ja ylemmäksi vaunusta kuormauksen ajaksi. Vaikka 20 tämä rakenne on sinänsä edullinen, on se kuitenkin suhteellisen kallis, ja jo käytössä olevien vaunutyyppien muuttaminen sitä hyödyntäväksi on vaikea toteuttaa.
Molemmissa edellä mainituissa julkaisuissa kuvatuissa ra-25 kenteissa on vielä se haitta, että vaunun seinät sisältävän . .. katteen aukaisu edellyttää tilaa vaunun molemmilla sivuilla kuormauksen ja purkauksen aikana, mikä vaikeuttaa toimintaa ahtaissa paikoissa.
30 Suomalaisessa patenttihakemuksessa 903033 on kuvattu rakenne, jossa nostetaan vain katon toista pitkittäisreunaa ylöspäin vaunun vastaavasta seinämästä vastakkaisen toisen reunan ollessa samanaikaisesti saranoituna vaunun senpuo-leiseen seinämään. Nosto tapahtuu esimerkiksi tangoilla.
35 Koska tällä rakenteella on kulloinkin nostettavissa vain tuulensuunnan kannalta suojainen puoli samalla kun toinen katon reuna on tukevasti kiinni, on rakenne tukeva vaikka se olisikin tehty kevyeksi. Rakenteen käyttö kuitenkin li 3 87636 edellyttää juuri tuulensuunnan huomioinnin vuoksi harkintaa henkilöstöltä. Väärän reunan tai vahingossa molempien reunojen, ellei sitä ole rakenteella estetty, nosto saattaa vaurioittaa kevyttä mekanismia.
5 Tämän keksinnön tavoitteena on siten aikaansaada autonkul-jetusvaunuun sellainen kattorakenne, että sitä siirtämällä voidaan saada riittävästi kulkukorkeutta autojen kuljettajille ja toisaalta järjestettyä riittävä tuuletus pakokaa-10 sujen poistoa varten. Keksinnön tavoitteena on myös saada aikaan sellainen kattorakenne, että asemalaiturin sijaintia, tuulen suuntaa ja muita vastaavia tekijöitä ei ole tarpeen huomioida katon noston yhteydessä ja että vaunun molemmilla reunoilla on aina riittävästi kulkukorkeutta 15 vaunun ylätasolla kävelyä varten. Tavoitteena on myös rakenne, joka ei aukaistuna vie tilaa vaunun sivujen ulkopuolelta. Keksinnön tavoitteena on myös saada aikaan kattorakenne, joka voidaan lisätä vanhoihin vaunuihin ilman kohtuuttomia ja kalliita rakennemuutoksia. Lisäksi keksinnön 20 tavoitteena on saada aikaan kattorakenne, joka on yksinkertainen, kevyt ja toimintavarma.
Keksinnön mukaisen puolikiinteän nostettavan kattorakenteen avulla saadaan aikaan ratkaiseva parannus edellä esitetyis-25 sä epäkohdissa ja toteutettua määritellyt tavoitteet. Tämän aikaansaamiseksi on keksinnön mukaiselle kattorakenteelle tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
30 Keksinnön tärkeimpänä etuna voidaan pitää sitä, että sillä saadaan molemminpuolinen riittävä kulkukorkeus ja ilmanvaihto erittäin yksinkertaisella ja varmalla rakenteella, joka ei ole myöskään arka vaurioitumaan. Keksinnön mukaisen konstruktion käyttö ei vaadi ulkoisten olosuhteiden huomi--35 ointia, joten luotettavuus on hyvä. Keksinnön etuna on myöskin se, että se voidaan ottaa käyttöön myöskin vanhassa vaunukalustossa kohtuullisin kustannuksin.
4 87636
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla.
Kuvio 1 esittää sivulta päin rautatievaunua, joka on varus-5 tettu keksinnön mukaisella nostettavalla kattorakenteella, kuvattuna vaunun sivun ulkopinta poistettuna.
Kuvio 2 esittää poikkileikkausta kuvion 1 rautatievaunusta pitkin tasoa I-I ja kuvaa keksinnön mukaiseen kattoraken-10 teeseen kuuluvia nostinmekanismeja.
Kuvio 3 esittää yksityiskohtaa kuvion 1 rautatievaunun katon nostomekanismista alueelta DET.l vaunun sivun ulkopinta poistettuna.
15
Kuvio 4 esittää poikkileikkausta kuvion 1 rautatievaunusta pitkin tasoa II-II ja kuvaa keksinnön mukaiseen nostettavaan kattoon kuuluvia ohjainkiskoja.
20 Kuvio 1 esittää sivulta päin kaaviomaisesti keksinnön mukaista autonkuljetusvaunua, jossa on ylös nostettava katto 11, ja kuvio 2 yleisesti poikkileikkausta tästä rautatie-vaunusta pitkin tasoa I-I. Kuviossa 1 on vaunu kuvattu sivun ulkopinnan muodostavat levyt tai vastaavat poistettuna, 25 jotta vipupareista 9 muodostuvat nostomekanismit näkyisivät selvemmin. Vaunun runko 10 koostuu pohjasta 15 ja sivusei-nämistä 19. Tietenkin kyseiseen vaunuun kuuluvat pyörästöt, telit jne., mutta koska niiden tyypillä ei ole vaikutusta keksinnön kannalta, ne jätetään tässä käsittelemättä. Vau-30 nun katto 11 on nostettavissa kokonaisuudessaan ja suoraviivaisesti, ts. kaikki reunat 35 yhtä aikaa, ylös auki-asentoon A kulkutilan saamiseksi ylätason alle ja ilmanvaihdon saamiseksi kuten tavoitteissa on kuvattu. Ajotason yläasento 32b, ts. ylätaso, ja ala-asento 32a on nähtävissä 35 kuviossa 2. Kuviossa 1 on katto 11 kuvattu sulku-asennossa S, jolloin katon reunat 35 lepäävät rungon 10 sivuseinämien 19 yläreunojen 28 päällä. Keksinnön mukaisten vipuparien 9, jotka saavat aikaan katon sulkeutumisen ja vastaavasti i; 5 87636 avautumisen, tätä sulku-asentoa S vastaavat asennot on kuvioissa esitetty pistekatkoviivoilla. Kuviossa 2 on katto 11 kuvattu auki-asennossa A, jolloin katon kaikki reunat 35 ovat riittävän pystysuuntaisen välimatkan H päässä sivu-5 seinämien yläreunoista 28. Vipuparien 9 tätä auki-asentoa A vastaavat asennot on kuvioissa esitetty ehjillä viivoilla. Vipuparien 9 asennonmuutokset saadaan aikaan liikuttavilla elimillä 14, joita käytetään käyttölaitteella 18 ja katon liikettä asennonmuutoksen aikana ohjataan ohjainkis-10 koilla 20, 21 liikkeen saamiseksi suoraviivaiseksi ja katon tukemiseksi auki-asennossa A niin, ettei tuulikuorma aiheuta taivutusta vipupareihin haittaamaan niiden toimintaa.
Keksinnön mukainen vipupari 9 on esitetty yksityiskohtai-15 sesti kuviossa 3 ja sisältää siis kaksi vipua tai vartta, ensimmäisen vivun 1 ja toisen vivun 2. Nämä vivut 1 ja 2 on kytketty toisista päistään 6 ja vastaavasti 8 toisiinsa toisella laakerilla 4. Ensimmäisen vivun 1 ensimmäinen pää 5 on kytketty vaunun runkoon 10 ja edullisesti vaunun si-20 vuseinämään 19 sopivalle korkeudelle ensimmäisellä laakerilla 13. Tämä ensimmäinen laakeri 13 on siten vaunun rungossa kiinteä kun taas toinen laakeri liikkuu vaunun runkoon nähden ensimmäisen ja toisen vivun 1, 2 kääntyessä. Toisen vivun 2 toinen pää 7 on taas kytketty vaunun kattoon 25 11 kolmannella laakerirakenteella 3. Nämä mainitut laakerit - ·- tai laakerirakenteet 13, 4, 3 toimivat saranatyyppisesti ja niiden kaikkien kolmen kääntymisakselit ovat ainakin likimain yhdensuuntaisia ja vaunun pohjan 15 suuntaisia. On selvää, että kun molemmat vivut 1, 2 ovat ojentuneessa 30 asennossa toistensa jatkeena, kuten kuvioissa on ehjillä viivoilla esitetty, on niiden pystysuuntainen yhteinen pituus maksimissaan, jolloin katon reuna 35 on pystyetäisyy-den H päässä seinämärakenteen 19 yläreunasta 28. Katto on siten ylösnostetussa auki-asennossa A. Kun toista laakeria 35 4 siirretään toistensa jatkeena oleviin vipuihin 1 ja 2 nähden poikittaiseen suuntaan Dl, pienenee trigonometrian periaatteiden mukaisesti ensimmäisen laakerin 13 ja kolmannen laakerirakenteen 3 välimatka, mikä saa aikaan katon 6 87636 laskeutumisen. Kun sitten kahden vivun 1 ja 2 välinen kulma a pienenee arvoon as, jonka suuruus riippuu ensimmäisen laakerin 13 sijoituskohdasta ja vipujen 1, 2 varsien pituudesta, on katto asettunut mainittuun sulku-asentoon S.
5 Yleensä on edullista sijoittaa ensimmäinen laakeri likimain vaunun seinämän 19 korkeuden puolivälin tienoille ja valita ensimmäisen vivun 1 ja toisen vivun 2 pituudet likimain yhtä pitkiksi tai toinen vipu hieman pidemmäksi myöhemmin käsiteltävän kattolukituksen yksinkertaistamiseksi.
10
Vipupareissa ovat edullisesti laakereiden 13, 4, 3 käänty-misakselit myös kohtisuorassa aina kyseistä sivuseinämää 19 vastaan, kuten kuvioiden perusteella on selvää, ja ne ovat silloin sijoitettavissa seinämärakenteiden 19 paksuuteen 15 W. Tällöin vipuparit 9 eivät vie lainkaan vaunun sisäpuo lista hyötytilaa eivätkä myöskään ulkone vaunun seinämästä ulospäin enempää auki- kuin sulkuasennonkaan aikana. Vipu-pareja 9 on kussakin rautatievaunussa oltava ainakin kaksi kappaletta, mutta edullisesti neljä, kaksi aina kummassakin 20 pituussuuntaisessa seinämässä Cl, C2, kuten kuviosta 1 ilmenee. Tällöin katto 11 nousee ja laskeutuu häiriöittä, koska kallistavat momentit on riittävästi eliminoitu. Tietysti voidaan käyttää suurempaakin vipuparimäärää.
25 Lisäksi rakenne sisältää vaunun pohjatason 15 suuntaisten välimatkojen päässä toisistaan olevia pystyjä liukujohteita 20 vaunun rungossa 10 ja edullisesti sen seinämärakenteen 19 paksuudessa W sekä katosta alaspäin ulkonevat vastaavat liukukiskot 21. Mainittu pystysuunta on kohtisuora vaunun 30 pohjatasoa vastaan. Liukujohteiden ja liukukiskojen poikki-leikkausmuodot on valittu sellaisiksi, että liukukisko 21 liukuu pitkin liukujohdetta 20 katon liikkeen pitämiseksi suoraviivaisena katon 11 asennonvaihtojen aikana. Poikki-leikkausmuoto voi olla esim. pyöreä, jolloin putkimainen 35 liukukisko liukuu putkimaisen liukujohteen sisällä. Myös muita profiilimuotoja voidaan käytää. Liukujohteet ja -kiskot myös tekevät rakenteen tukevaksi tuulikuormia ja muita voimia vastaan, koska niiden välisen tukipinnan pituus on li 7 87636 helppo saada riittäväksi ilman kohtuuttoman järeätä rakennetta. Toimivan rakenteen saamiseksi on tarpeen käyttää vaunussa ainakin kahta johde-kisko-yhdistelmää. Jos nämä kaksi liukujohde-kisko-yhdistelmää on sijoitettu siten, 5 että toinen on lähellä vaunun yhtä kulmaa C1E1 ja toinen ristikkäisessä kulmassa C2E2 ja vipuparit on sijoitettu toisiin ristikkäisiin kulmiin C2E1 ja C1E2, kun Cl, C2 tarkoittavat vaunun kahta eri sivua ja El, E2 tarkoittavat vaunun kahta eri päätyä ja kirjainyhdistelmät sivujen ja 10 päätyjen risteämisiä, saadaan kohtuullisesti toimiva rakenne vähimmillä komponenteilla. Edullisesti kuitenkin johde-kisko-yhdistelmiä on neljä, yksi aina vaunun kussakin kulmassa tai sen lähellä. Tällöin neljä vipuparia sijoitetaan kaksi vaunun kummallekin sivuille Cl ja C2 likimäärin si-15 ten, että kahden vipuparin 9 välimatkat vaunun sivun suunnassa ovat kaksi kertaa kummankin etäisyys lähimmästä päädystä El tai E2.
Vipupareja 9 voidaan käyttää kuvatun kääntöliikkeen saarni-20 seksi joko johonkin mainituista laakereista tai laakerira-kenteista 13 tai 4 tai 3 vaikuttavalla momentin aikaansaavalla moottorilla tai vastaavalla. Edullisempaa on kuitenkin käyttää toiseen laakeriin 4 tai ensimmäisen vivun toiseen päähän 6 tai toisen vivun toiseen päähän 8 vaikuttavaa 25 liikuttavaa elintä, jonka voiman vaikutussuunta on kohtisuorassa laakereiden 13, 4, 3 kääntymisakselia vastaan ja esim. likimain vaakasuuntainen tai vastaavasti likimain kulman a tai sen komplementtikulman 360°-a puolittajan suuntainen. Tällainen liikuttava elin voi olla hydraulinen 30 tai pneumaattinen vaakasuuntainen kaksitoiminen sylinteri, muulla tavoin liikutettava tanko, kuten moottorikäyttöinen hammastanko tai edullisimmin ketju, vaijeri 14 tai vastaava .
35 Tällainen ketju, vaijeri tai vastaava 14 lähtee siis kustakin toisesta laakerista 4 tai sen läheltä toisista päistä 6, 8 kahteen oleellisesti toisistaan eroavaan suuntaan Dl ja D2, jotka ovat edullisimmin vastakkaisia suuntia, koh- 8 87636 tisuorassa toistensa jatkeena olevien kahden vivun 1, 2 varsien pituutta vastaan auki-asennossa A (suunnat Dl*, ja D2a) ja kulman a ja sen komplementtikulman 360°-a puolitta-jan suuntaisia (suunnat Dls ja D2S). Koska toinen laakeri 5 4 muuttaa korkeuttaan vaunun rungon 10 suhteen nosto- ja laskuliikkeiden aikana, ei näitä kaikkia edellä mainittuja ehtoja yleensä voida saada toteutumaan miltään osin tarkasti ainakaan yksinkertaisilla konstruktioilla. Niitä on siten pidettävä vain ohjeellisina ja suuntaa antavina kritee-10 reinä. Niiden toteutuminen johtaisi kylläkin parhaasen tehon käyttöön, mutta käytännössä yksinkertaisen ja luotettavan rakenteen saamiseksi on tyydyttävä kompromisseihin ja likiarvoihin. Tärkeintä ilmeisesti on, että aukaisun tai noston aloitusta varten aukaisevan voiman suunta D2S sulku-15 asennossa S on sulkukulman as puolittajän suuntainen. Huomioitavaa on myös, että aukipitävän voiman suunta D2*. olisi mainitulla tavalla kohtisuora katon aukipysymisen varmistamiseksi .
20 Auki-asennon A lukitsemista varten liikuttavat elimet 14 on mitoitettu siirtämään vipuparien 9 toisten päiden 6, 8 välistä toista laakeria 4 sulku-asennosta S päin katsottuna vipujen oikaistun asennon yli, ts. suuntaan D2Ä, nurjahta-.· neeseen asentoon. Vaunun rungon seinämärakenteeseen 19 on ... 25 sovitettu tuki 30, joka voi olla esim. pitkittäisjäykkää-jiin kiinnitetty pystypalkki ja johon toinen laakeri 4 nojaa liiallisen siirtymän estämiseksi. Tällöin on avauskulma aA hieman yli 180°.
30 Edellä kuvattu järjestely on toteutettavissa juoksupyörillä 16, jotka on sijoitettu vaunun seinämärakenteeseen 19 riittävien vaakasuuntaisten etäisyyksien LI, L2, L3 päähän kustakin vipuparista 9 kumpaankiin vastakkaiseen suuntaan ja likimain samalle korkeudelle kuin toiset laakerit 4, kuten '.'35 on esitetty kuviossa 1. Kuvioiden mukaisessa toteutusmuodossa vaijerit 14 muodostavat umpilenkin ja ne on johdettu juoksupyörien 16 yli ja edelleen kulkemaan kahteen vaunun kummallakin sivulla Cl, C2 olevaan kelaan 17. Keloja 17 li 9 87636 käytetään käyttölaitteella 18, joka koostuu tässä tapauksessa sähkömoottorista 33a sekä vaihteistoista 33b, 33c. Lisäksi on varalla kammesta ja akselista muodostuva käsi-käyttölaite 34. Vaijerin kireys on säädettävissä esim. kak-5 soisruuvityyppisellä kiristimellä 31. On selvää, että juok-supyörät voivat jo suoraan toimia keloina tai esitettyjen kelojen 17 tilalla voi olla lisäjuoksupyörät, joiden yli vaijeri 14 kulkee vaunun yhteiselle kelalle. Käyttölaite voi tietenkin olla muunkin tyyppinen moottori kuin sähkö-10 moottori.
Edellä kuvattu mekanismi sinänsä toimii katon 11 nostamiseksi ja laskemiseksi ja sen lukitsemiseksi auki-asentoon A. Rautatievaunussa on kuitenkin katto lukittava myös sul-15 kuasentoon S, koska muutoin ajoviima tai tuuli voi voimallaan nostaa sinänsä suljetun katon. Lukitus voidaan tietysti tehdä erillisillä lukkolaitteilla, mutta sellaisten käyttö voi inhimillisistä syistä unohtua, mikä voi johtaa vaunun rikkoutumisiin tai vieläpä onnettomuuksiin. Keksin-20 nön mukaisesti on katon vaadittu lukitus toteutettu muodostamalla toisen vivun 2 ensimmäisen pään 7 kattoon 11 kytkevä kolmas laakerirakenne 3 katon sulkeutumisen yhteydessä automaattisesti toimivaksi lukitusmekanismiksi. Tätä varten laakerirakenne 3 käsittää lukituslevyn 22, jossa on sen 25 kattoon 11 liittävä neljäs laakeri 24 sekä toisen vivun 2 ensimmäiseen päähän 7 liittävä viides laakeri 25. Näiden molempien laakereiden 24, 25 kääntöakselit ovat yhdensuuntaiset kyseisen vipuparin 9 muiden laakereiden 4 ja 13 kääntöakseleiden kanssa. Neljäs laakeri 24 sijaitsee vii-30 dennestä laakerista 25 samaan suuntaan kuin sulkuasennossa S oleva toinen laakeri 4 on suhteessa sen auki-asentoon A nähden, ts. suuntaan Dl. Neljännen 24 ja viidennen laakerin 25 välin suuntainen ja vivuista 1 ja 2 poispäin osoittava lukituslevyn reuna 26 on suora. Kunkin vipuparin 9 35 kohdalla on vaunun katossa 11 ainakin likimain vaakasuuntainen vastepinta 23 pystysuuntaisen etäisyyden päässä neljännen laakerin 24 yläpuolella, joka etäisyys on samaa suuruutta kuin lukituslevyn 22 suoran reunan 26 etäisyys nel- 10 87636 jännen ja viidennen laakerin 24, 25 yhdyssuorasta. Tällöin katon vastepinta 23 tukeutuu katon painon vaikutuksesta auki-asennossa A tätä lukituslevyn suoraa reunaa 26 vasten, kun lukituslevy 22 asettuu laakereidensa 24, 25 ympäri 5 kääntyen asentoon, jossa suora reuna 23 on vastepinnan 26 suuntainen. Tällöin vastepinnan 23 ja toisen vivun 2 varren pituuden välinen kulma β on hieman yli 90° varmistaen auki-asentoa. Katon lukitus sulkuasentoon S tapahtuu lukitusle-vyssä 22 olevan kaariuran 27 ja vaunun rungon seinämäraken-10 teen 19 yläreunan 28 vieressä olevan lukitustapin 29 vuorovaikutuksen avulla. Kaariuran 27 keskipiste sijaitsee neljännen laakerin 24 alueella ja ura ulottuu lukituslevyn suoran reunan 26 vastakkaisesta reunasta viidennen laakerin 25 lähelle. Lukitustappi sijaitsee neljännestä laakerista 15 24 pohjatasoa 15 vastaan kohtisuorasti alaspäin ja vaunun poikkisuunnassa seinämäpaksuudella W lukituslevyn 22, mutta ei vipujen 1, 2 alueella. Kun katto 11 laskeutuu alas siten, että sen reunat 35 asettuvat rungon seinämien yläreunojen 28 päälle ja vaijerin 14 jatkaessa liikettään sulku-20 suuntaan Dls kääntää toinen vipu 2 viidennen laakerin 25 välityksellä lukituslevyä 22 neljännen laakerin 24 ympäri siten, että kaariura 27 työntyy lukitustapin 29 päälle estäen tällä sijainnilla sulkuasennossa S olevan katon tahattoman aukeamisen. Kattoa 11 aukaistaessa, jolloin vaijeri .25 14 vetää toista laakeria 4 suuntaan D2S, kääntää toinen varsi 2 viidennen laakerin 25 välityksellä lukituslevyä 22 neljännen laakerin 24 ympäri, mikä saa aikaan sen, että kaariura 27 vetäytyy taaksepäin pois lukitustapin 29 päältä. Vasta tämän jälkeen vipupari 9 alkaa nostaa kattoa 11 30 lukituslevyn 22 välityksellä.
Edellä on kuvattu yksi keksinnön edullinen toteutusmuoto, mutta, kuten jo mainituista vaihtoehtoisista rakenteista on todettavissa, ei keksintö ole rajattu siihen, vaan voi 35 vaihdella patenttivaatimusten rajoissa. Erityisesti on huomioitava, että määritellyt asennot, pituudet ja suhteet ovat vain suuntaa antavia ja edullisia, mutta eivät ehdottoman tarkkoja vaatimuksia.
I;

Claims (12)

11 87636
1. Autonkuljetusvaunun puolikiinteä nostettava kattorakenne, jossa yhtenäinen katto (11) on ainakin osittain nostettavissa ylöspäin kulkutilan saamiseksi ja tuuletuksen järjestämi- 5 seksi vaunun kuormauksen ja purkauksen ajaksi, jolloin katto on nivelillä varustetuilla ohjainmekanismeilla yhdistetty pystysuunnassa liikuttaviin elimiin katon reunojen nostamiseksi, tunnettu siitä, että mainitut nivelillä varustetut ohjainmekanismit käsittävät ainakin kaksi oleellisten vaa-10 kasuuntaisten välimatkojen päässä toisistaan olevaa ja vaunun seinämien yhteyteen sijoitettua vipuparia (9), joissa kussakin yksi vipu (1) on laakeroitu ensimmäisestä päästään (5) vaunun runkoon (10), toisesta päästään (6) toisen vivun toiseen päähän (8) ja toisen vivun (2) ensimmäinen pää (7) 15 mainittuun kattoon (11), että kussakin vipuparissa mainittujen kolmen laakeroinnin (13, 4, 3) kääntymisakselit ovat keskenään ainakin likimain yhdensuuntaisia, jolloin katto on ylösnostetussa auki-asennossa (A), kun vipuparien vivut (1 ja 2) ovat pääasiassa ojennetussa asennossa toistensa 20 suhteen, ja alaslasketussa sulkuasennossa (S) kun vipuparien vivut ovat toistensa suhteen kulmassa (aS)( ja että tämän asennonvaihdon aikaansaavat liikuttavat elimet (14) on kytketty vipupareissa ensimmäisen (1) tai toisen vivun (2) varsiosaan tai vaihtoehtoisesti johonkin kolmesta mainitusta • -· 25 laakerointikohdasta (13, 4, 3).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kattorakenne, tunnettu siitä, että kaikki vipuparien kääntymisakselit ovat ainakin likimain vaunun pohjatason (15) suuntaisia, että kussakin 30 vipuparissa (9) ensimmäisen vivun (1) ensimmäisen pään (5) vaunun runkoon (10) kytkevä ensimmäinen laakeri (13) on rungossa kiinteä, vipujen toiset päät (6, 8) toisiinsa kytkevä toinen laakeri (4) on liikkuva ja toisen vivun (2) ensimmäisen pään (7) kattoon (11) kytkevä kolmas laakerira- 35 kenne (3) on kiinteästi katon mukana siirtyvä, ja että liikuttava elin (14) vaikuttaa toiseen laakeriin (4) tai sen lähelle (6, 8) mainittujen kolmen laakerin kääntymisakselia vastaan kohtisuorassa suunnassa. i2 87636
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kattorakenne, tunnettu siitä, että mainittu liikuttava elin on joko hydraulinen tai pneumaattinen voimasylinteri, muulla tavoin liikutettava 5 tanko tai edullisesti ketju, vaijeri tai vastaava (14).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kattorakenne, jossa liikuttava elin on ketju, vaijeri tai vastaava, tunnettu siitä, että tämä elin (14) lähtee kustakin toisesta laakerista 10 (4) tai sen läheisyydestä kahteen oleellisesti toisistaan eroaviin suuntiin (Dl, D2), edullisesti likimain vastakkaisiin suuntiin, että elin on ohjattu näin juoksupyörillä (16), jotka sijaitsevat likimain toisien laakerien (4) tasossa välimatkan päässä jokaisesta niistä kumpaankin 15 suuntaan, jolloin elin (14) mainitussa sulkuasennossa (S) edullisesti muodostaa ensimmäisen ja toisen vivun (1 ja 2) välisen kulman (as) puolittajän ja auki-asennossa (A) on edullisesti likimain kohtisuorassa toistensa jatkeena olevia vipuja (1, 2) vastaan, ja että mainittu liikuttava elin on 20 juoksupyörillä (16), niiden perässä olevilla erillisillä keloilla (17) tai niiden jälkeisten lisäjuoksupyörien perässä olevalla yhteisellä kelalla kytketty mainitun asennon-vaihdon toteuttavaan käyttölaitteeseen (18).
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kattorakenne, tun nettu siitä, että vipupareja (9) on edullisesti neljä, kaksi vaunun kummallakin sivulla (Cl ja C2) ja lähellä vaunun päitä (El ja E2), että nämä vipuparit on sijoitettu vaunun seinämärakenteen (19) paksuuteen (W) siten, että mainittujen 30 kolmen laakerin (13, 4, 3) kääntöakselit ovat kussakin vipuparissa oleellisen kohtisuorassa kulloistakin seinämää (19) vastaan.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kattorakenne, tunnettu 35 siitä, että ohjainmekanismit lisäksi käsittävät vähintään kaksi vaunun pohjatason (15) suuntaisten välimatkojen päässä toisistaan olevaa pystyä liukujohdetta (20) vaunun rungon seinämärakenteessa (19) sekä katossa (11) vastaavat pystyt il 13 37636 liukukiskot (21), jotka ulkonevat katosta alaspäin liukumaan pitkin rungon liukujohteita, katon liikkeen ohjaamiseksi suoraviivaiseksi sen sulku- ja auki-asennon (S ja A) välisessä asennonvaihdossa. 5
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kattorakenne, tunnettu siitä, että liukujohteita (20) ja vastaavia liukukiskoja (21) on edullisesti neljä, yksi aina lähellä vaunun kutakin kulmaa (C1E1, C1E2, C2E1, C2E2), ja että niiden pystysuunta 10 on oleellisesti kohtisuorassa vaunun pohjatasoa (15) vastaan .
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kattorakenne, tunnettu siitä, että toisen vivun (2) ensimmäisen pään (7) kattoon 15 kytkevä kolmas laakerirakenne (3) käsittää lukituslevyn (22) , jossa on sen kattoon liittävä neljäs laakeri (24) sekä toisen vivun ensimmäiseen päähän (7) liittävä viides laakeri (25) , joiden molempien laakereiden (24 ja 25) kääntöakselit ovat yhdensuuntaisia kyseisen vipuparin muiden laakereiden 20 (4, 13) kääntöakseleiden kanssa ja joiden välin suuntainen lukituslevyn reuna (26) on suora, että katto-osassa on vastepinta (23) sellaisen pystysuuntaisen etäisyyden päässä neljännen laakerin (24) yläpuolella, että tämä suora reuna (26) tukeutuu katon (11) painon vaikutuksesta vastepintaan • 25 (23), ja että lukituslevyssä (22) on kaariura (27), jonka keskipiste on neljännen laakerin (24) alueella ja ulottuu suoran reunan (26) vastakkaiselta sivulta viidennen laakerin lähelle.
9. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kattorakenne, tunnettu siitä, että neljäs laakeri (24) on viidennestä laakerista (25) samaan suuntaan (Dl) kuin sulkuasennossa (S) oleva toinen laakeri (4) on sen auki-asennosta (A) päin katsottuna, ja että vaunun rungon (10) yläreunassa (28) on lukitus-35 tappi (29) neljännestä laakerista pystysuunnassa alaspäin, joka pystysuunta on kohtisuorassa vaunun pohjatasoa (15) vastaan, jolloin katon reunojen (35) laskeuduttua rungon sivujen yläreunojen (28) päälle ja liikuttavan elimen (14) 14 87636 jatkaessa sulkuliikettä sulkusuuntaan (Dls) kääntää toinen vipu (2) viidennen laakerin (25) välityksellä lukituslevyä (22) neljännen laakerin (24) ympäri siten, että kaariura (27) työntyy lukitustapin (29) päälle estäen siten sulku-5 asennossa (S) olevan katon (11) tahattoman aukeamisen.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kattorakenne, tunnettu siitä, että auki-asennon (A) lukitsemista varten liikuttavat elimet (14) on mitoitettu siirtämään 10 vipuparin (9) toisten päiden välistä toista laakeria (4) sulkuasennosta (S) päin katsottuna vipujen oikaistun asennon yli nurjahtaneeseen asentoon, jossa avauskulma (aA) on yli 180°, että vaunun rungossa on tuki (30), johon tämä toinen laakeri tällöin nojaa liiallisen siirtymän estämi-15 seksi, ja että samalla viidennen laakerin (25) kohdalla on katon (11) vastepinnan (23) ja toisen vivun (2) varren pituuden välinen kulma (B) hieman yli 90° stabiilin auki-asennon (A) saamiseksi.
20 Patentkrav
FI911470A 1991-03-26 1991-03-26 Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn FI87636C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI911470A FI87636C (fi) 1991-03-26 1991-03-26 Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn
EP92302297A EP0506284A1 (en) 1991-03-26 1992-03-17 A raisable roof in a railway wagon

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI911470A FI87636C (fi) 1991-03-26 1991-03-26 Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn
FI911470 1991-03-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI911470A0 FI911470A0 (fi) 1991-03-26
FI87636B true FI87636B (fi) 1992-10-30
FI87636C FI87636C (fi) 1993-02-10

Family

ID=8532196

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI911470A FI87636C (fi) 1991-03-26 1991-03-26 Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0506284A1 (fi)
FI (1) FI87636C (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4240163C2 (de) * 1991-12-06 2001-09-27 Dwa Deutsche Waggonbau Gmbh Gedeckter Güterwagen, insbesondere Doppelstockautotransportwagen
DE4235612A1 (de) * 1992-10-22 1994-04-28 Graaff Gmbh Zweiteiliger Eisenbahngüterwagen
FR2706837B1 (fi) * 1993-06-22 1995-08-25 Arbel Fauvet Rail Sa
FR2706841B1 (fi) * 1993-06-22 1995-08-25 Arbel Fauvet Rail Sa
ES2143433B1 (es) * 1998-09-14 2000-12-01 Perez Pablo Vieites Dispositivo abatible automatico con fuente de alimentacion autonoma para vagones de ferrocarril de transporte de vehiculos.
ES1045960Y (es) * 2000-02-16 2001-05-01 Atein Naval Atenasa Sist S Eco Techo elevable para vagones porta-automoviles.
FI20010613A (fi) * 2001-03-26 2002-09-27 Permar Oy Junavaunu
ES1055704Y (es) * 2003-09-29 2004-04-16 Castro Fco Javier Garcia Cubierta para plataformas ferroviarias, aplicables al transporte de vehiculos automoviles.
CN106494420B (zh) * 2016-10-19 2018-06-19 中车北京二七车辆有限公司 一种用于铁路货车的顶起装置
CN112896028A (zh) * 2019-12-27 2021-06-04 邵东霞客乐汽车制造有限公司 房车升降机构及房车

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1201385B (de) * 1962-08-10 1965-09-23 Linke Hofmann Busch Vorrichtung zum Heben und Senken der oberen Ladeflaeche eines Fahrzeuges, insbesondere Schienenfahrzeuges
FR1503791A (fr) * 1966-10-13 1967-12-01 Cimt Comp Ind Mat Transport Véhicules ferroviaires de transport de voitures automobiles
FR1519794A (fr) * 1967-02-22 1968-04-05 Decauville Sa Véhicule de transport à pavillon mobile

Also Published As

Publication number Publication date
FI911470A0 (fi) 1991-03-26
EP0506284A1 (en) 1992-09-30
FI87636C (fi) 1993-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2500553C2 (ru) Погрузочно-разгрузочное устройство
FI87636B (fi) Lyftbart tak i en jaernvaegsvagn
RU2665985C1 (ru) Поднимаемое несущее устройство
US7686175B2 (en) Container crane
US5131502A (en) Hoisting apparatus for ships
FI84245B (fi) Halvstaoende betaeckning.
US20230139319A1 (en) A cargo unloading system and method of operation
FI90844B (fi) Monikäyttöinen rautatievaunu
EP0461448B1 (en) Roof of a railway wagon
FI111696B (fi) Katettu tavaravaunu moottoriajoneuvojen kuljettamiseksi kahdessa tasossa
US4942971A (en) Container
JP4651589B2 (ja) ルーフリフト車の屋根昇降装置
FI82650C (fi) Stoedbom i ett transportmedel.
WO1999014091A1 (en) Closed freight car with movable roof especially for transporting of motor vehicles
CN113666299B (zh) 一种升降装置
CN212954196U (zh) 一种低位举升机构的稳定装置及自动引导车
CN213060049U (zh) 一种升降装置
FI113359B (fi) Katon ja kuormaustason pystysijoitusmekanismi rautatietavaravaunuissa
FI65974B (fi) Laenksystem foer lastlyftanordning
JP2020159007A (ja) 機械式駐車設備
JP3044968B2 (ja) 荷役作業車輌における積荷プラットフォームのストッパ兼ガイドレール装置
JP2664367B2 (ja) パレツト輸送装置
JP2003002408A (ja) スタッカクレーン
KR20220154051A (ko) 화물차의 화물 적재 및 하역 시스템
JPS5924592Y2 (ja) 自動車のゲ−ト開閉および昇降装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed