SE505939C2 - En konstruktion i en täckt järnvägsvagn - Google Patents

En konstruktion i en täckt järnvägsvagn

Info

Publication number
SE505939C2
SE505939C2 SE9000721A SE9000721A SE505939C2 SE 505939 C2 SE505939 C2 SE 505939C2 SE 9000721 A SE9000721 A SE 9000721A SE 9000721 A SE9000721 A SE 9000721A SE 505939 C2 SE505939 C2 SE 505939C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
rail
parts
rails
cover part
rail parts
Prior art date
Application number
SE9000721A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9000721D0 (sv
SE9000721L (sv
Inventor
Pekka Laukka
Jaakko Uusitalo
Juhani Raety
Original Assignee
Rautaruukki Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rautaruukki Oy filed Critical Rautaruukki Oy
Publication of SE9000721D0 publication Critical patent/SE9000721D0/sv
Publication of SE9000721L publication Critical patent/SE9000721L/sv
Publication of SE505939C2 publication Critical patent/SE505939C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D39/00Wagon or like covers; Tarpaulins; Movable or foldable roofs
    • B61D39/002Sliding or folding roofs
    • B61D39/003Sliding or folding roofs telescopic
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D19/00Door arrangements specially adapted for rail vehicles
    • B61D19/003Door arrangements specially adapted for rail vehicles characterised by the movements of the door
    • B61D19/005Door arrangements specially adapted for rail vehicles characterised by the movements of the door sliding
    • B61D19/007The doors being wall panels enabling complete opening of the wagon sides, e.g. for quick loading or unloading

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)
  • Support Devices For Sliding Doors (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)

Description

505 959 rörelsesträckan är märkbart längre än för gliddörrar. En känd konstruktion för gliddörrar, t.ex. i GB patentskrift 2 104 021, är inte användbar som sådan, då den tillämpad på täckde- len av en järnvägsvagn leder till en svag konstruktion både på grund av det alltför stora utsprånget av löpskenornas stöd och den stora längden utan stöd av konstruktionsdelen som bildar skenorna.
I patentskriften US 4 341 163 beskrivs en konstruktion som är omvänd jämfört med allmänt bruk, där är skenorna en fast konstruktionsdel av täckdelen för förflyttning av täckdelen och rullarna är i vagnens underrede med kuggstångförmedling, med vars drift täckdelen flyttar sig. Denna lösning fungerar tydligen som sådan, men förutsätter användning av en profil enkom tillverkad för detta ändamål, vilket blir dyrt. En annan tillverkningsteknik skulle leda till en ännu dyrare konstruk- tion. Även en kugghjuls-kuggstångskonstruktion är relativt komplicerad och dyr.
Möjligheten att tillämpa dessa lösningar på flyttning av hela täckdelen är ifrågasatt därför att två skengrenar måste även i sinsemellan omvända positioner placera sig efter varandra för att rullarna skall kunna rulla från den flyttade täckdelen till de ovända skendelarna vid den oflyttade täckdelen.
Det är svårt att åstadkomma detta på ett tillförlitligt sätt.
Patentskiften FR l 451 558 beskriver en konstruktion som något motsvarar dessa, i vilken en stödskena inom området av den flyttade täckdelen vrids till en stödskena vid den stationära täckdelen, varvid man kan skjuta täckdelen med en skena som är lika lång som hela vagnen. Även i detta fall uppkomer nack- delen med en komplicerad kugghjulskonstruktion samt skenor som skjuter ut från täckdelens sidor och breddar hela konstruk- tionen och reducerar nyttovolymen. 505 959 Patentskriften DE 3 312 001 beskriver en konstruktion i vilken rullarna är fast lagrade vid täckdelen och underredet har fasta löpskenor över hela vagnens längd. Med lämplig dimen- sionering kan dessa skenor placeras vid vagnens underrede, varvid de inte ökar vagnens bredd nämnvärt eller reducerar nyttovolymen. Då täckdelen skall lyftas i flyttläge, måste rullarna som i denna slutna ställning befiner sig innanför och under skenorna, lyftas på skenorna. Då rullarna måste vara spårrullar, dvs de har flänsar, förutsätter placering på ske- norna att skenorna på detta stället har en öppning för spår- flänsen. Å andra sidan är sådana öppningar inte tillåtna i skenor, då täckdelen skall slutas lätt manuellt och då hjulet hamnar i en sådan öppning kan det inte längre flyttas ma- nuellt. Därför har i nämnda skrift vid täckdelen på området av dess rulle fästast en hjälpskena, som rör sig med täckdelen mot en en annan rulle i underredet, vilket hindrar rullen i täckdelen från att falla i fördjupningen. Denna andra rulle används även i skriften för att lyfta täckdelen på plats i flyttläget, varvid den andra rullen vänder täckdelen uppåt och utåt från hjälpskenan samtidigt som rullflänsen i täckdelen passerar över springan i löpskenan. En särskild nackdel med denna konstruktion är att hjälpskenan som kan vara endast lite längre än det slitsade området i löpskenan, bör riktas mycket noggrant mot rullarna i underredet. I praktiken är det inte i allmänhet så utan små vridningar i konstruktionen t.ex. tem- peraturförändringar kan t.o.m åstadkomma att hjälpskenan inte är på rätt ställe. Följaktligen kan hjälpskenan inte alls flyttas utan ansenligt våld måste brukas för att vrida delar- na i rätt ställning.
Enligt FI patentansökan 862324 löses ovan behandlade problem så att täckdelen vänds från spårrullar lagrade i täckdelen i flyttläge med hjälp av hjälpskenor, varvid hjälpskenan place- rar sig i öppningen av skenan som är stationär i underredet.
Denna öppning är nödvändig för att föra rullen på plats såsom var fallet i ovan behandlade publikation. Dessutom 505 939 har rullarna enligt publikationen en yttre cylinderformad tilläggstödyta, avsedd för att rulla vid täckdelen i sluten ställning på området av motsvarande öppningar på hjälpskenor- na som löper på sidan om dem. Denna lösning fungerar annars men även här måste en liten fördjupning göras i hjälpskenan vid stället för hålet i löpskenan. Detta beror på att den cy- linderformade tilläggsstöddelen inte flyttar sig på sin plats på hjälpskenan utan förmedling då täckdelen lyfts, då cylin- derdelen måste flyttas åtminstone horisontalt till skenan el- ler möjligen nedifrån uppåt snett i förhållande till skenan, varvid skenan inte med sin yttre yta kan vara helt i samma linje som rullens yta. Även i lösningen i denna publikation förekommer alltså problem med flyttningen av täckdelen, varvid det är mycket svårt att manuellt sätta täckdelen i rörelse igen.
Uppfinningen avser sålunda att åstadkomma en rull-skenkons- truktion, i vilken de i täckdelen lagrade rullarna på varje punkt av vagnens längd kan rulla enhetligt längs en kontin- uerlig löpskena, och i vilken kontaktpunkten mellan rullarna och skenan håller sig åtminstone nästan i samma planzon som är perpendikulär mot rullens axel, varvid den kraft som be- hövs för flyttning av täckdelarna inte blir stor. Uppfinning- en avser även att anpassa hela konstruktionen till underredet så att ingen konstruktionsdel sträcker sig utanför täckdelens vägg då täckdelen är sluten, och sålunda möjliggör en så stor nyttovolym som möjligt. Dessutom avser uppfinningen en kons- truktion, i vilken ingen punkt på den rörliga täckdelen t.ex. en stödrulle behöver glida i förhållande till den andra ytan i vagnens breddriktning, dvs. i en riktning som är i vinkel mot dess rullningsplan, varvid täckdelarnas öppningskrafter inte heller blir stora.
Med hjälp av konstruktionen enligt uppfinningen åstadkoms en avgörande förbättring av ovan nämnda nackdelar och uppfylls de definierade målsättningarna. För att utföra detta känne- m a 07 ~o w o tecknas konstruktionen enligt uppfinningen av det som framförs i den känntecknande delen av patentkrav 1.
Den största fördelen med uppfinningen kan anses vara att täck- delarna alltid med säkerhet kan öppnas och flyttas i vagnens längdriktning manuellt utan att det uppkommer diskontinuitet av konstruktionsorsaker. Uppfinningen har även som fördel att konstruktionen är enkel, och därför driftssäker och fördelak- tig med avseende på tillverkningskostnader.
I det följande beskrivs uppfinningen i detalj med hänvisning till bifogade ritningar.
Figur 1 visar en fördelaktig utföringsform av konstruktionen enligt uppfinningen sedd i längdriktningen av godsvagnen.
Figur 2 visar lösningen i figur 1 i tvärriktningen B av gods- vagnen, med täckdelen flyttad i flyttläge.
Figur 3 visar en annan utföringsform av uppfinningen sedd i godsvagnens längdriktning.
Figur 4 visar utföringsformen i figur 3 i skärningen A-A med täckdelen lyftad i flyttläge.
Figur 5 visar ännu en utföringsform av uppfinningens konst- ruktion sedd i godsvagnens längdriktning.
Figur 6 visar allmänt en sådan vagn med flyttbar täckning som har en konstruktion enligt uppfinningen.
I figur 1 visas med helstreck den allmänt med refernsnummer 1 utmärkta täckdelen i slutet läge och med streckad linje kom- ponenternas positioner då täckdelen 1 är i flyttläge. I figur 2 visas komponenterna från figur 1 i lägen motsvarande täck- v 505 959 delens 1 flyttläge. Konstruktionen består först av lång- sträckta fasta löpskenor 3 anslutna till underredet 2 och lö- pande på bägge sidor av det. Längs dessa skenor 3 löper rullar 4 lagrade i täckdelen 1, av vilka det i varje täckdel finns typiskt fyra eller ett annat jämnt antal, en i nästan respek- tive hörn. Då täckdelen är i flyttläge, såsom visas med streckad linje i figur 1 och i figur 2, kan rullarna 4 rulla på skenan 3 längs vagnens sidor så att täckdelen kan skjutas i vagnens längdriktning. Löpskenorna 3 är placerade i vagnen nedanför lastningsplanet 25 i samband med underredet på sådana avatånd från varandra att skenan jämte stödkonstruktioner är innanför de slutna täckdelarna, dvs. innanför linjen 5 i figur 1. På så sätt ökar inte skenkonstruktionen vagnens yttre mått.
Då täckdelen 1 är i slutet läge såsom visas med helstreck i figur 1 samt i figur 6 vid vardera täckdelen 1, befinner sig nedre kanterna av täckdelen jämte rullar 4 mellan löpskenorna 3, dvs. sett från yttre sidan av vagnen innanför skenorna samt samtidigt nedanför skenorna. Då sluter sig täckdelen tätt till vagnens lastflak och ändor och till varandra.
Då täckdelen skall lyftas från det slutna läget till flyttläge, sker detta med hjälp av flyttmekanismen 6. En så- dan vändmekanism är typiskt vid varje rulle av täckdelen i slutet läge. Flyttmekanismen 6 består av en vändaxel 7 i skenans 3 riktning, som lagrats vändbart med avseende på underredet 2. Vid axeln 7 har på avstånd R från axelns 7 mittlinje 8 fästs en skendel 13 som är parallell med denna mittlinje och sålunda med löpskenan 3. Längden P av denna skendel 13 är just så mycket kortare än längden L av öppningen 9 i skenan 3, att skendelen 1 just och just går i nämnda öpp- ning 9. Då täckdelen 1 är i det slutna läget är skendelen 13 under rullarna 4 innanför och ovanför löpskenorna 3. I detta skede vilar rullarna 4 och täckdelen 1 inte Cfl CJ LH ~O 04 \D egentligen mot skendelarna 13 utan täckdelen ligger mot underredet för attt erhålla tät anslutning, såsom ovan beskrivs.
Då täckdelen skall flyttas från slutet läge till flyttläge, vrids vändaxeln 7, varvid skendelen 13 stöder mot nedre delen av varje rulle 4 och lyfter sedan under fortsatt vändrörelse med förmedling av dessa rullar täckdelarna medan dessa stiger och sprider sig i flyttläge. Täckdelens stigning och utbred- ning är en i och för sig vanlig rörelse. Avståndet R mellan mittlinjen 8 och skendelen 13 och axelns mittlinjes 8 läge är valda så att rörelsesträckan och riktningen är tillräckliga för att åstadkomma täckdelens 1 förflyttning inifrån utåt och samtidigt uppåt, för att den skall flytta från slutet läge till flyttläge och så att skendelen 13 hamnar vid löpskenan 3, dvs en förlängning av den i springan 9, då rullen 4 är i en position motsvarande flyttläget. Löpskenans 3 och mittlinjens 8 inbördes avstånd är förstås just nämnda avstånd R och ty- piskt är mittlinjen 8 ungefär nedanför löpskenan 3, i figu- rerna måttet S mot vagnens mittlinje från det av skenan 3 de- finierade vertikala planet. Måttet S är väsentligt mindre än avståndet R. Då uppstår av varje löpskena 3 och skendelarna 13 en oavbruten skena, längs vilken rullarna 4 kan rulla ostört vid den i flyttläge flyttade täckdelen.
Då täckdelen är i slutet läge och rullarna 4 alltså innanför löpskenorna 3 och skendelen 13 nedanför rullarna 4, är i varje springa 9 skendelen 23, som ligger i linje med motsvarande löpskena 3 så att en oavbruten skena uppkomer, längs vilken rullarna 4 kan rulla vid den i slutet läge anpassade täckde- len.
Skendelarna 13 är kopplade till vändaxeln 7 med en lämpligt utformad stång eller skiva eller motsvarande stöddel 10.
Skendelarna 23 är fogade till underredet 2 vändbart t.ex. med 505 959 mekanismer av gångjärnstyp, som inte närmare beskrivs. Sken- delen 23 är fästad vid den skivaktiga eller stångformade stöddelen ll så att då skendelen 23 är fästad vid dess ena ända, är gångjärnsorganet 12 i dess andra ända, varvid gång- järnsorganets vändaxels mittlinje eller skenbara mittlinje 14 befinner sig fördelaktigt på området av vändaxelns 7 ge- nomskärning eller i dess närhet och är parallell med dess mittlinje 8. Detta därför att växelverkan enkelt erhålls mel- lan skendelarna eller deras stöddelar. Vid denna stöddel ll har fogats ett utsprång 15 pekande mot vagnens mittlinje så att då stöddelen 10 vänder sig från slutet läge till flyttläge trycker den från utsprånget 15 stöddelen 11 jämte skendelar 23 åt sidan vid löpskenan 3 samtidigt som skendelen 13 hamnar vid löpskenan 3. Växelverkan mellan stöddelen 10 och utsprånget 15 håller alltså skendelen 23 i flyttläge på sidan om rullens rörelsebana. Stöddelen ll har en rörelsestoppare 26.
Då täckdelen 1 skall vändas från flyttläge till slutet läge, vrids axeln 7 i motsatt riktning med täckdelen skjuten i vagnens längdriktning i utgångsläge, dvs. rullarna 4 vid skendelarna 13. Då sänker sig täckdelen då skende- larna 13 vänder sig ned i slutet läge och rullarna 4 vilar mot skendelarna 13. Till slut sluter sig täckdelen tätt i underredet och varje skendel 13 blir nedanför rullen 4 in- nanför och nedanför löpskenorna 3. På vändaxelns 7 omkrets vid en lämplig punkt har fästs motstycket 16, som vänder sig jämte axeln. Motstyckets 16 ställning på axelns 7 omkrets har valts så att då skendelen 13 närmar sig den ställning som motsvarar det slutna läget, trycker stycket 16 stöddelen 11 utifrån mot vagnens mittlinje, varvid skendelen 23 återgår i springan 9 som en förlängning av löpskenorna 3. Då skendelen 13 är i slutet läge håller motstycket 16 skendelen 23 stadigt i springan 9. Då skendelen 13 är i flyttläge eller i närheten av det, har motstycket 16 flyttats en sträcka eller en vinkel från stöddelen 11 så att den inte hindrar ovan beskrivna (h CD UT Q? OJ \O flyttning åt sidan.
Med ovan beskrivna konstruktion fås alltså springorna 9 vid den i flyttläge vända täckdelen att hållas som en obruten del av löpskenan 3 med hjälp av skendelarna 13 och samtidigt springorna 9 vid täckdelen i slutet läge som en obruten del av löpskenan 3 med hjälp av skendelarna 23. Så fås alltid obe- roende av driftsläget på bägge sidor av vagnen väsentligen raka och kontinuerliga löpskenor utan ojämnheter. I konstruk- tionen behöver man inte heller flytta t.ex. längs skenornas yta på tvären några delar såsom rullar 4, varvid rullarna kan vara t.ex. sedvanliga tvåflänsade spårrullar, såsom i figuren visas. De fasta löpskenorna 3 kan till sin genomskärning och löpyta ha vilken som helst lämplig form, men skendelens 13 yta skall fördelaktigt ha formen av en cirkelcylinder på en till- räckligt stor del av omkretsen, ty då rullen under vändrörel- sen flyttas mellan det slutna läget och flyttläget rullar skendelens omkretsyta i förhållande till rullens yta. Om på olika sidor av vagnen används spegelsymmetriska konstruk- tionsdelar och inte likadana delar, räcker det att en vinke- landel på något över c. 90 grader av omkretsytan är cirkelcy- lindrisk.
I figurerna 3 och 4 visas en annan utföringsform enligt upp- finningen. Den har en vändmekanism 6 bestående av vändaxeln 7, stöddelen 10 och skendelen 13 som åtminstone i huvuddrag är likadan som den som beskrivs i samband med figurerna 1 och 2 ovan. I detta fall bildas förlängningarna av löpskenorna av täckdelen i slutet läge av skendelarna 22 som är fast fogade till täckdelen vid rullarna 4. Denna skendel 22 är fästad vi ett stöd 17 som först går nedåt från skenan och sedan mot vagnens mittlinje och bildas t.ex. av en skiva eller en stång, och som vidare är fästad med stöd 18 vid täckdelens 1 nedre sidor. Då täckdelen vänds från slutet läge till flyttläge, såsom ovan beskrivs, stiger skendelen 22 med täckdelen 1 bort 505 939 10 ur springan 9 och i ställer kommer skendelen 13. Med den beskrivna konstruktionen fås sålunda i varje situation jämnt kontinuerliga skenor 3 på vardera sidan av vagnen, då skende- larna 22 vid täckdelen i slutet läge bildar förlängningar av löpskenorna 3 och vid täckdelen i flyttläge bildar skendelarna 13 förlängningar av löpskenorna 3 i öppningarna 9.
I figur 5 visas ännu en utföringsform av uppfinningen, i vil- ken på vändaxeln 7 spegelsymmetriskt placerats två skendelar 13, 21 på motsatta sidor av den. I figur 5 syns tre olika ställningar för täckdelens 1 flyttmekanism 24. Anordningens funktion är följande: Då täckdelen är i slutet läge såsom an- tyds med helstreck i figur 5, vilar täckdelen 1 jämte rullar 4 tätt mot underredet och skendelarna 13 är nedanför rullarna såsom tidigare visats. Då täckdelen skall flyttas i flyttläge vänds axeln 7 runt sin mittlinje 8 medsols i figuren varvid skendelen 13 stöder nedifrån mot varje rulle 4 och lyfter rullen och sålunda täckdelen i flyttläge. I flyttläget bildar skendelen 13 såsom ovan beskrivits en förlängning av löpskenan 3. Skendelen 21 på andra sidan av axeln 7 är då ungefär under axeln. Täckdelen jämte rullar sänks i slutet läge genom att vända axeln 7 i motsatt riktning. Därefter forsätter man att vända axeln 7 motsols enligt figuren, varvid täckdelen stöder mot underredet och sluter det och skendelen 21 som varit i flyttläge nedanför vänder sig utanför vagnen uppåt och bildar en förlängning till löpskenan 3 i respektive springa. Skende- len 13 befinner sig då ungefär nedåt från axeln. Den så be- skrivna konstruktionen åstadkommer också löpskenor 3 som fort- sätter raka i varje situation, då skendelen 13 bildar en för- längning av öppningarna 9 vid täckdelen i flyttläge och sken- delen 21 bildar förlängningar till löpskenorna 3 vid täckdelen i slutet läge. 505 959 ll Uppfinningen är inte begränsad till de beskrivna utföringsfor- merna utan även andra former, mått och diverse funktionskombi- nationer är lätt tänkbara. Det väsentliga är att i löpskenor- na på vardera sidan av järnvägsvagnen den öppning som krävs för flyttning av täckdelens stödrullar, med vilken täckdelen lyfts i flyttläge och sänks tillbaka i slutet läge, är nog- grant sluten på respektive skendel oberoende av om täckdelen är i slutet eller flyttläge. Under flyttläget är skendelen som sluter öppningen även en konstruktionsdel som rör på stödrul- len och täckdelen och under det slutna läget är skendelen som sluter öppningen en annan konstruktionsdel, och dessa konst- ruktionsdelar, dvs. skendelarna är sammankopplade för att byta dem under nämnda lägesförändringar. Man kan även tänka sig att de första och andra skendelarna rör sig sinsemellan i samma öppningar av löpskenan eller i olika öppningar.

Claims (6)

”Û- Patentkrav
1. En konstruktion i en täckt järnvägsvagn, i vilken åt- minstone en täckdel består av i förhållande till varandra rörliga väggdelar, som för partiell öppning av vagnen kan lyftas och vid de nedre kanterna flyttas bortåt från var- andra i flyttläge; vagnen innehåller första skendelar (13), som stödande på i väggdelarna lagrade stödrullars (4) undre yta lyfter stödrullarna från ett läge motsvarande vägg- delarnas slutna läge till på vagnen anordnade fasta löp- skenor (3), varvid de första skendelarna (13) kommer i linje med dessa fasta löpskenor i däri anordnade öppningar (9) och bildar en enhetlig rörelseyta för stödrullarna, längs vilken stödrullarna kan rulla och möjliggör flyttning av en väggdel i vagnens längdriktning i förhållande till en intilliggande väggdel; samt andra skendelar (21, 22, 23) som då stödrullarna från ett läge motsvarande flyttläget flyttar sig bort från de fasta skenorna (3) kommer i linje med de fasta löpskenorna (3) i deras öppningar och bildar en enhetlig rörelseyta för stödrullarna; varvid flyttning av väggdelarna från flyttläge till slutet läge innebär åtminstone huvudsakligen omvända funktioner; då de första skendelarna (13) är fästade vid en vridaxel (7), som är placerad i sådant läge i förhållande till de fasta löp- skenorna (3), att en förutbestämd vridning av denna axel åstadkommer att de första skendelarna (13) rör sig till de fasta löpskenorna och tillbaka, k ä n n e t e c k n a d av att vridaxelns (7) rotationsmittlinje (8) är belägen nedanför den fasta löpskenan (3) och inom ett område som sträcker sig från det av löpskenan definierade vertikala planet och ett avstånd (S) mot vagnens längsgående mittlinje, varvid nämnda avstånd (S) är väsentligt mindre än den första skendelens (13) monteringsavstånd (R) från rota- tionsmittlinjen (8) och att flyttningen av täckdelarna från slutet läge till flyttläge och tillbaka sker genom en lägesförändring av denna flyttmekanism (6, 24) motsvarande skendelarna (13). 505 939 13
2. En konstruktion enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k- n a d av att de andra skendelarna (23) är monterade rör- liga runt axeln eller en skenbar axel i riktning för re- spektive mittlinje (8), som befinner sig i vridaxelns (7) tvärsnitt eller i dess närhet,»att till vridaxeln (7) fogats organ (16) för återföring av den andra skendelen (23) till löpskenan, och att till skendelens (13 eller 23) någondera stöddel (10 eller 11) fogats organ (15) för rörelse av den andra skendelen (23) bort från löpskenan (3).
3. En konstruktion enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k- n a d av att de andra skendelarna (22) är fästade vid täckdelens (1) nedre kant i sådant läge, att då täckdelen är i slutet läge de tillhörande skendelarna (22) är vid löpskenorna (3).
4. En konstruktion enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k- n a d av att de andra skendelarna (21) är fogade till vridaxeln (7) på ett vinkelavstånd från den därvid fästade första skendelen (13), varvid dessa andra skendelar (21) är vid löpskenorna (3) då vridaxeln (7) roterats från flyttläge till ett läge motsvarande det slutna läget och vidare bortåt, tills skendelarna (21) är vid det avsedda stället vid löpskenan.
5. En konstruktion enligt mkpt av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d av att tvärsnittet av de första skendelarna (13) åtminstone på den del av omkretsytan, som är i kontakt med stödrullen (4), har en cirkelcylindrisk form.
6. En konstruktion enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d av att de fasta löpskenornas öppningar, i och från vilka de första skendelarna (13) och de andra skendelarna (21, 22, 23) rör sig, är samma öppningar (9), varvid skendelarna i öppningarna växlar under lägesförändringarna.
SE9000721A 1989-03-09 1990-02-28 En konstruktion i en täckt järnvägsvagn SE505939C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI891141A FI81310C (sv) 1989-03-09 1989-03-09 Järnvägsgodsvagn

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9000721D0 SE9000721D0 (sv) 1990-02-28
SE9000721L SE9000721L (sv) 1990-09-10
SE505939C2 true SE505939C2 (sv) 1997-10-27

Family

ID=8528019

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9000721A SE505939C2 (sv) 1989-03-09 1990-02-28 En konstruktion i en täckt järnvägsvagn

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE4006657C2 (sv)
FI (1) FI81310C (sv)
SE (1) SE505939C2 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4234268C2 (de) * 1992-10-10 1999-05-06 Deutsche Waggonbau Ag Ausstelleinrichtung für Schiebewände und Haubenverdecke von Güterwagen
DE4410097C2 (de) * 1994-03-19 1998-01-22 Deutsche Waggonbau Ag Ausstelleinrichtung für Schiebewände und Haubenverdecke von Güterwagen
FI110593B (sv) 2001-06-25 2003-02-28 Talgo Oy Nedre förflyttningsmekanism för betäckningar i järnvägsfraktvagnar

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1451558A (fr) * 1965-07-23 1966-01-07 D Epluches Atel Const Véhicule de charge à carrosserie ouvrante
US4341163A (en) * 1980-02-01 1982-07-27 Swiss Aluminium Ltd. Vehicle superstructure in particular for railway vehicles with hoods which can be expanded outwards and moved with respect to the load bearing platform
DE3132002A1 (de) * 1981-08-13 1983-03-03 Linke-Hofmann-Busch, Waggon-Fahrzeug-Maschinen Gmbh, 3320 Salzgitter Gedeckter gueterwagen, dessen seitenwaende aus jeweils mindestens zwei beweglichen wandteilen besteht
DE3312001A1 (de) * 1983-04-02 1984-10-04 Waggon Union Gmbh, 1000 Berlin Und 5900 Siegen Eisenbahngueterwagen
DD227100B1 (de) * 1984-09-20 1988-10-19 Niesky Waggonbau Veb Haubenverdecke fuer gueterwagen und container
DE3524721A1 (de) * 1985-07-11 1987-01-22 Talbot Waggonfab Gedeckter eisenbahngueterwagen

Also Published As

Publication number Publication date
FI81310C (sv) 1990-10-10
DE4006657C2 (de) 1998-06-10
DE4006657A1 (de) 1990-09-13
FI81310B (fi) 1990-06-29
SE9000721D0 (sv) 1990-02-28
FI891141A0 (fi) 1989-03-09
SE9000721L (sv) 1990-09-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3397654A (en) Sliding hopper gate operating mechanism
US20080251485A1 (en) Container Crane
EP0047619B1 (en) Swinging plug door
US5115748A (en) Hopper door and operating apparatus for a railway car
US4224877A (en) Railway hopper car closure actuating mechanism
CN109017833B (zh) 铁路车辆
FI120487B (sv) Drivmekanism för en lastlucka på ett fraktfartyg
US3906668A (en) Sliding plug door gear
GB2051309A (en) Slide gate closing mechanism
SE505939C2 (sv) En konstruktion i en täckt järnvägsvagn
US3999489A (en) Sliding wall arrangement for covered railroad freight cars
EP0011195A1 (de) Fahrzeug oder Behälter, insbesondere Eisenbahngüterwagen
EP2338760A2 (de) Gedeckter Güterwagen mit zwei beweglichen Seitenwandteile
EP2497685B1 (de) Verstellbare Trenneinrichtung
SE509054C2 (sv) Lutande skjutvägg i godsvagn
EP2617621B1 (en) Step apparatus for vehicle
EP1190900B1 (en) Support unit for rotatable and slidable partition walls typically for isothermal vans
US901531A (en) Grain-car door.
RU208649U1 (ru) Вагон со сдвижной крышей
US20030000416A1 (en) Anti-spin/anti-drift mechanism for gear operated door
US784896A (en) Hinged lifting door.
FI69274B (fi) Skjutdoerr foer fordon
KR200186319Y1 (ko) 사이드게이트개폐구조
US1464936A (en) Box-car door
KR102371067B1 (ko) 하단의 실링구조가 개선된 차량의 폴딩도어

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed