FI79008C - Televisionsmottagare med teckengenerator med en icke-linjesynkroniserad klockoscillator. - Google Patents

Televisionsmottagare med teckengenerator med en icke-linjesynkroniserad klockoscillator. Download PDF

Info

Publication number
FI79008C
FI79008C FI854166A FI854166A FI79008C FI 79008 C FI79008 C FI 79008C FI 854166 A FI854166 A FI 854166A FI 854166 A FI854166 A FI 854166A FI 79008 C FI79008 C FI 79008C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
clock
video
horizontal synchronization
display
Prior art date
Application number
FI854166A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI854166A0 (fi
FI79008B (fi
FI854166L (fi
Inventor
Juri Tults
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI854166A0 publication Critical patent/FI854166A0/fi
Publication of FI854166L publication Critical patent/FI854166L/fi
Publication of FI79008B publication Critical patent/FI79008B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79008C publication Critical patent/FI79008C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/04Synchronising
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G5/00Control arrangements or circuits for visual indicators common to cathode-ray tube indicators and other visual indicators
    • G09G5/12Synchronisation between the display unit and other units, e.g. other display units, video-disc players
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • H04N5/445Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards for displaying additional information
    • H04N5/44504Circuit details of the additional information generator, e.g. details of the character or graphics signal generator, overlay mixing circuits

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Graphics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Stabilization Of Oscillater, Synchronisation, Frequency Synthesizers (AREA)
  • Television Systems (AREA)
  • Pulse Circuits (AREA)
  • Studio Circuits (AREA)
  • Synchronizing For Television (AREA)

Description

1 79008
Televisiovastaanotin jossa on merkkigeneraattori juovaan tahdistamattoman kello-oskillaattorin yhteydessä
Esillä oleva keksintö kohdistuu televisiovastaanot-5 timiin tai monitoreihin, joissa on merkkigeneraattori aakkosnumeeristen merkkien tai graafisten symbolien tuottamiseksi rasteripyyhkäisymuodossa näyttöä varten yhdessä vastaanotetun "kuva"-signaalin kanssa (tai sen sijaan), ja joka sisältää kellon merkkigeneraattorin tuottamien 10 kuvaelementtien ajastuksen ohjaamiseksi.
Rasteripyyhkäisytekstikuvageneraattorit ovat hyödyllisiä televisovastaanottimissa eri tyyppisen informaation esittämiseksi kuten teletekstidatan/ ajan ja kanava-asetuksen, tietokonedatan ja niin edelleen. Tyypillisessä 15 generaattorissa yksittäisiä aakkosnumeerisia merkkejä tai graafisia symboleja edustaa lukumuistiin (ROM) talletettu pistematriisikuvio. Merkki kehitetään näyttöä varten siirtämällä haluttu pistekuvio ROMrista suurinopeuksiseen puskuriin ja siirtämällä peräkkäisesti merkki-"pisteet" 20 tai -"pixelit" (kuva-alkiot) puskurista pixeli- tai pistekellon mukaisesti. Näin muodostettu sarjamuotoinen signaali syötetään kuvaputkelle ajastetussa suhteessa pysty- ja vaakapyyhkäisyyn nähden pistematriisikuvion esittämiseksi halutussa paikassa rasterilla.
25 Tunnetussa kuvaruutunäytön muodossa on-screen display, OSD) televisiovastaanottimissa käytetyssä merk-kigeneraattorissa käytetään induktanssi-kapasitanssi-(LC) tai resistanssi-kapasitanssi (RC) -oskillaattorina kellosignaalin aikaansaamiseksi, joka määrää merkkigene-30 raattorin tuottamien merkkielementtien tai "pixelien" ajastuksen. Oskillaattorin taajuus (noin 5 MHz) määrää näytettyjen merkkien pienimmän elementin leveyden. Oskillaattorin täytyy olla tahdistettu tai "juovalukittu" vastapyyhkäisysignaalin kanssa esitettävien merkkien 35 pystyreunojen liehumisen tai häiriöllisen esiintymisen 2 79008 estämiseksi. Oskillaattori on tyypillisesti "start-stop”-tyyppiä, joka on estetty vaakatahdistuspulssien esiintyessä ja sallittu vaakatahdistuspulssin päättyessä.
Oskillaattorin ollessa samalla integroidulla pii-5 rillä OSD-merkkigeneraattorin kanssa täytyy integroidun piirin kaksi nastaa varata kytkentöjä varten erillisten ulkoisten taajuuden määräävien komponenttien kanssa (esimerkiksi RL- tai RC-elementtien kanssa). Nämä oskillaattorin ulkoiset komponentit muodostavat potentiaalisen sätei-10 lyn lähteen, joka voi vastaanottimessa häiritä muita signaaleja ja siten vaatia suodatusta häiriöisen esiintymisen estämiseksi esitettävissä kuvissa. Ongelmana on edelleen, että LC- tai RC-oskillaattorin komponenttien teleranssi-vaihtelut voivat vaatia tehdassäätöä esitettävien merkkien 15 oikeaksi kohdistamiseksi. Myös toimintalämpötilan muutokset ja piirikomponenttien ikääntyminen voi johtaa huomattavissa oleviin muutoksiin esitettävien merkkien vaakakohdistuk-sessa. Haittoina on edelleen, että tunnetussa järjestelmässä ainakin yhden oskillaattorielementeistä täytyy olla 20 taajuuden suhteen säädettävä ja ulkoiset elementit vaativat asennustilaa piirilevyllä, mikä lisää televisiovastaanotti-men OSD-ominaisuuden aiheuttamia kokonaiskustannuksia.
Ennestään tunnetaan televisiovastaanottimia, jotka sisältävät signaalilähteenä 4 MHz:n kideoskillaattorin 25 taajuussynteesityyppistä viritintä varten. Sellaisia vastaanottimia on suunniteltu, joissa kuvaruudun näyttölo-giikka sisältyy samalle integroidulle piirille kuin taa-juussynteesiviritysjärjestelmä. Edellä oleva huomioon ottaen on esillä olevan hakemuksen puitteissa havaittu, että 30 olisi edullista käyttää olemassa olevaa 4 MHz:n kideoskil-laattoria kellolähteenä OSD-merkkigeneraattoria varten. Tähän mennessä ei tätä mahdollisuutta ole pidetty käytän-nällisenä useista syistä johtuen. Esimerkiksi 4 MHz:n oskillaattorin täytyy olla jatkuvasti käyvä tyydyttääkseen 35 viritysjärjestelmän vaatimukset. Mutta vaikka olisi mah- 3 79008 dollista jollakin tavalla uudelleen suunnitella taajuus-syntetisaattorilogiikka toimimaan start-top-oskillaattorin kanssa ei kideoskillaattoria voida käynnistää riittävän nopeasti OSD-generaattorin vaatimusten täyttämiseksi kiteen 5 hyvin korkeasta "QM-arvosta johtuen. Kun tyypillinen kide-oskillaattori käynnistetään alkavat värähtelyt muodostua hitaasti ajanjaksona, joka mitataan millisekunneissa. Tämä on yksinkertaisesti liian hidasta OSD-merkkigenerattorin kelloajastusvaatimusten täyttämiseksi.
10 Esillä oleva keksintö kohdistuu pienentämään juo vasta juovaan tapahtuvia vaihteluita televisiovastaanottimessa olevan merkkigeneraattorin tuottamien merkkiele-menttien ajastuksessa televisiovastaanottimessa, jossa merkkigeneraattori ajastetaan vapaakäyntioskillaattorilla. 15 "Vapaakäynti" tarkoittaa tässä sitä, että oskillaattoria ei ole tahdistettu vastaanottimeen syötetyn ottovideosig-naalin juovataajuuteen (vaikka sillä voi olla hyvin vakaa ja tarkka taajuus).
Tämä saavutetaan patenttivaatimuksessa 1 esitetyllä 20 televisiovastaanottimella.
Esillä olevan keksinnön mukainen vastaanotin käsittää näyttölaitteen ja videon käsittelylaitteen, joka on kytketty syöttämään antovldeosignaali näyttölaitteeseen, antovideosignaalilla ollessa vaakatahdistuskomponentti.
25 Oskillaattorllaite aikaansaa kellosignaalin, joka ei ole tahdistuksissa antovideosignaalin vaakatahdistuskomponen-tin kanssa. Merkkigeneraattorilaite syöttää merkkisignaa-lin rasteripyyhkäisymuodossa näyttölaitteeseen antovideosignaalin kanssa esittämistä varten, merkkislgnaalin kun-30 kin juovan käsittäessä useita merkkielementtejä. Merkki-generaattorilaitteella on kelloajastusotto, joka on kytketty kellosignaalitien kautta oskillaattorilaitteeseen merkkielementtien ajastuksen ohjaamiseksi kellosignaalin mukaisesti. Antovideosignaalille ja kellosignaalille vas-35 teellinen mittaussignaali aikaansaa ohjaussignaalin, joka edustaa aikaeroa kellosignaalin tietyn siirtymän ja videosignaalin vaakatahdistuskomponentin välillä. Viivelaite 4 79008 on sijoitettu kellosignaalitielle viiveen teholliseksi tuottamiseksi kellosignaalille, joka on syötetty merkki-generaattorilaitteeseen vasteena ohjaussignaalille juovasta juovaan tapahtuvien vaihteluiden pienentämiseksi merk-5 kielementtien ajastuksessa.
Esillä oleva keksintö on kuvattu mukana seuraa-vissa piirustuksissa, joissa vastaavia elementtejä on merkitty vastaavilla viitemerkeillä ja joissa:
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen televisiovastaan-10 ottimen lohkokaaviota;
Kuvio 2 esittää kuvion 1 vastaanottimen kelloviive-ja ohjauselementtien yksityiskohtaista lohkokaaviota;
Kuvio 3 esittää aaltomuotokaaviota, joka esittää kuvion 2 viive- ja ohjauselementtien toiminnan tiettyjä 15 puolia.
Kuvion 1 vastaanotin sisältää antennin ottonavan 10 kytkentää varten RF-moduloitujen videosignaalien lähteen kanssa, kuten vakion yleisradiosignaalin, video-nauhoittimen kaapelisignaalin tai RF-annon, kuvalevysoit-20 timen, tietokoneen, videopeliyksikön tai vastaavan kanssa.
Napa 10 on kytketty jänniteohjatun virittimen 12 ottoon, joka viritin kykenee valitsemaan tietyn kanavan suhteellisen suuresta televisiokanavien määrästä virittämällä siihen syötetyn signaalin SI ohjausjännitettä. Viritysoh-25 jaussignaali SI aikaansaadaan tavanomaisella FS- (taajuus- synteesi) virityslogiikkayksiköllä 14 (esimerkiksi vaihe-lukitulla silmukalla, PLL, phase locked loop). Yksikkö 14 kertoo kideoskillaattorin 16 aikaansaaman vertailusig-naalin S2 taajuuden luvulla, joka liittyy haluttuun tele-30 visiokanavaan, jonka on valinnut vastaanottimen käyttäjä. Oskillaattoria 16 ohjaavan kiteen 18 taajuus on tyypillisesti noin 4 MHz (esimerkiksi 3,90625 MHz) NTSC-järjestelmän vakioille TV-kanavamerkinnöille.
Virittimen 12 antosignaali S3 on IF-signaali 35 (välitaajuussignaali), joka vastaa TV-kanavaa, jonka vas- 5 79008 taanottimen käyttäjä on valinnut virityslogiikkayksikön 14 avulla, ja joka on syötetty videon käsittely-yksikköön 20, joka sisältää tavanomaisen IF-vahvistimen, videoilmai-simen ja muita videosignaalin käsittelypiirejä (esimerkik-5 si värisävyn ja värikylläisyyden säätöpiirit, AGC-piirit, jne.)· Yksikkö 20 sisältää ylimääräisen (AUX) ottonavan peruskaistaisen ottovideosignaalin lähteeseen kytkemistä varten niin kutsutuissa "monitori"-sovellutuksissa silloin kun viritintä 12 ei käytetä. Yksikön 20 aikaansaama käsi-10 telty peruskaistainen videosignaali S4 syötetään tavanomaiseen tahdistusyksikköön 22 ja näyttöyksikköön 24 (esimerkiksi kuvaputkeen, projektioyksikköön tai vastaavaan) . Yksikkö 22 kehittää pystytahdistussignaaleja (VS) ja vaakatahdistussignaaleja (HS) näyttöyksikköä 24 varten 15 signaalin S4 esittämiseksi tavanomaisessa rasteripyyh-käisymuodossa yksikössä 24.
Vastaanotin sisältää rasteripyyhkäisymerkkigene-raattorin 26, jossa on ottonapa 28 merkkitiedon (esimerkiksi ajan, kanavatunnistuksen, teletekstin jne.) lähtee-20 seen kytkemistä varten, joka tulee esittää yksikössä 24 yhdessä (tai sen sijaan) videosignaalin S4 kanssa, ja anto merkkitietosignaalin (S5) syöttämiseksi rasteri-pyyhkäisymuodossa yksikköön 24. Generaattori 26 on tavanomaista rakennetta ja sisältää ottoja, jotka on kytketty 25 vastaanottamaan tahdistusyksikön 22 aikaansaamia pystyjä vaakatahdistussignaaleja (VS ja HS, vastaavasti) yksikössä 24 esitettävän aakkosnumeerisen tiedon tai graafisten symbolien paikan ohjaamiseksi.
Keksinnön ensimmäisen näkökohdan mukaisesti ohja-30 taan merkkisignaalin S5 yksilöllisten yksittäisten merkki-elementtien (eli "merkkipisteiden" tai "pixelien" ajas-tusta "vapaasti käyvästä" oskillaattorista 16 johdetulla suuritaajuisella kellosignaalilla S6. Termi "vapaasti käyvä" tässä käytettynä merkitsee sitä, että oskillaattori 35 16, vaikkakin hyvin vakaa stabiili ja tarkka, ei ole tah- 6 79008 distettu videosignaalin S4 vaakatahdistuskoraponentin kanssa, ja siten kellosignaalilla S2 on määrittämätön vaihe- ja ajastussuhde videosignaalin S4 vaakatahdistus-signaalin kanssa.
5 Kellosignaali S6 tuotetaan syöttämällä kideoskil- laattorisignaali S2 viiveyksikköön 30, joka kehittää useita kellosignaalin (4 MHz) S2 vaiheita. Olennaisesti esitettynä ohjausyksikkö 40 vertaa vaakatahdistussignaa-lia HS viiveyksikön 30 antosignaaliin S7 monivaiheisista 10 kellosignaaleista sen tietyn signaalin tunnistamiseksi, joka sattuu olemaan lähimpänä samassa vaiheessa vaakatah-distussignaalin aaltomuodon tietyn pisteen kanssa, kuten edempänä selostetaan. Yksikkö 40 syöttää kelloviiveen tunnistussignaalin 58 viiveen valitsinyksikköön 50, joka 15 puolestaan valitsee viivästetyistä kellosignaaleista sen, joka on lähimpänä samassa vaiheessa merkkigeneraat-torin 26 kello-ottonapaan 27 syöttämistä varten.
Edellisen yhteenvetona esitettynä, ohjausyksikkö 40 mittaa yhdessä viiveyksikön 30 kanssa vaihe- tai 20 aikaeron vaakatahdistussignaalin HS tietyn pisteen ja kellosignaalin S2 välillä kunkin juovan alussa viiveen valitsimen 50 avulla, tuottaa tehollisen viiveen signaalille S2 ylläpitääkseen generaattoriin 26 syötetyn kello-signaalin S6 vaiheen suhteellisen vakiona vaakatahdistus-25 signaaliin HS nähden juovasta juovaan periaatteella.
Käsitellyn (viivästetyn) kellosignaalin S6 synkronointi-virhe "jitter" tai juovasta juovaan tapahtuvat ajaastus-vaihtelut ovat verrannollisia viiveyksikössä 30 tuotettuihin signaalin S7 vaiheiden lukumäärään. Jos kellojakso 30 on jaettu esimerkiksi kahdeksaan vaiheeseen, niin silloin generaattorin 26 tuottamien esitettävien merkkipisteiden tai pixelien suurin juovasta juovaan tapahtuva synkronoin-tivirhe vastaa vain yhtä kahdeksasosaa yhdestä kellojaksosta. Siten, vaikka kellosignaali S2 ei ole vaihelukittu 35 vaakatahdistussignaaliin HS, on yksikössä 24 (joka on tah- 7 79008 distuksissa HS:n kanssa) esitettävillä merkeillä yhtenäinen pystykohdistus. Siten kuvion 1 vastaanottimessa ei tarvita erillistä "juovaan tahdistettua" oskillaattoria merkkigeneraatiota varten. Lisäksi kuvaruutunäytön 5 "on screen display" loogiset elementit (30, 40, 50, 26) voidaan sijoittaa samalle integroidulle piirille kuin FS-virityslogiikkayksikkö 14, eliminoiden siten ylimääräisten kello-ottonastojen tarpeen merkkigeneraattoria 26 varten.
10 Kuvio 2 on yksityiskohtainen logiikkakaavio, joka esittää kuvion 1 yksiköiden 30, 40 ja 50 tiettyä toteutusmuotoa. Viiveyksikkö 30 käsittää kahdeksan viive-elementin (201 - 208) kaskadikytkennän, jonka otto on kytketty vastaanottamaan 4 MHz:in kellosignaalia S2 ja 15 joka on varustettu väliannoilla kellosignaalin yksittäis ten vaiheiden (P1-P9) tuottamiseksi. Viivelinjan kokonais-viiveen tulee olla hieman suurempi kuin 4 MHz:in kello-signaalin S2 yhden (1) jakson kesto, esimerkiksi noin 300 - 400 ns. Kyseinen viive voidaan toteuttaa sopivan 20 pituisella signaalitiellä monikiteisessä NMOS-integroidussa piirissä. Vaihtoehtoisesti haluttu viive voidaan toteuttaa invertterisarjojen avulla, kahdella (2) in-vertterillä kunkin väliantopisteen välillä.
Kuten on esitetty kuviossa 3 viivästyttää kukin 25 viivelinjan 30 jakso (201 - 208) 4 MHz:in kellosignaalia S2 noin 45 nanosekunnilla. Voidaan käyttää hyväksi lyhyempiä tai pitempiä viiveitä riippuen siitä, kuinka monta eri vaihetta halutaan esitettävien merkkien reunasynk-ronointivirheen pienentämiseksi. Koska käytännön syistä 30 ei tarkalleen 45 nanosekunnin viivettä voida tarkasti saavuttaa yksiköstä toiseen tavanomaisessa valmistusprosessissa, tai koska voi aiheutua lämpötilan tai jännitteen vaihteluita, suunnitellaan loogiset piirit siten, että ne mukautuvat kohtuullisiin viiveiden muutoksiin. Yksi-35 kön 30 nimellinen kokonaisviive valitaan erityisesti 8 79008 siten, että se on noin 315 ns, joka on pitempi kuin 250 nanosekunnin pituinen 4 MHz:in kellosignaalin S2 jakso viivelinjan toleranssivaihteluiden sallimiseksi.
Yksikkö 40 käsittää kahdeksan JA-veräjää 211 - 218, 5 joilla kullakin on ensimmäinen otto, joka on kytketty vastaanottamaan vaakatahdistussignaali HS, toinen otto, joka on kytketty vastaanottamaan vastaava vaihe kellosignaalin S2 vaiheista (P1-P9) ja anto, joka on kytketty kahdeksasta data-tyypin ("D") kiikusta 221 - 228 vastaavan kiikun kello lo-ottoon ("C"). Kunkin kiikun dataotto ("D") on kytketty loogista arvoa "1" vastaavan positiivisen potentiaalin lähteeseen (ei esitetty). Kullakin kiikulla on palautus-otto (R), joka on kytketty välittömästi seuraavan kiikun "tosi"-antoon (Q) viimeisen kiikun 228 palautusoton ollessa 15 kytketty vastaanottamaan viive-elementin 208 anto (eli vaihe P9).
Viiveen valitsinyksikkö 50 käsittää kahdeksan JA-veräjää 231 - 238, joista kullakin on ensimmäinen otto, joka on kytketty vastaanottamaan vastaava vaihe kello-20 signaalivaiheista (P1-P8) ja toinen otto, joka on kytketty vastaanottamaan vastaava signaali kiikun anto-signaaleista Q1-Q8. Veräjä 231 esimerkiksi vastaanottaa ottoina signaalit Pl ja Ql. Muut veräjät ovat vastaavasti kytkettyjä. Veräjien 231 - 238 annot syötetään kahdeksanottoiseen 25 EI-TAI-veräjään 240, jonka anto on kytketty "D"-kiikun 250 kello-ottoon (C). Invertteri 260 syöttää kiikun 250 annon Q sen D- (data) ottoon kiikun 250 saattamiseksi jakamaan sen kello-ottoon syötettyjen pulssien taajuus kahdella. Kellovaihe P9 syötetään kiikun 250 palautusottoon 30 vakion aloitusvaiheen tuottamiseksi jakoprosessia varten.
Toiminnassa viiveyksikkö 30 tuottaa kellosignaalin S2 yhdeksän vaihetta kuten edellä on esitetty. Kun vaakatahdistussignaali on suuri (eli tahtikärkijakso, kuvio 3) saatetaan kaikki veräjät 211 - 218 syöttämään vastaavat 35 kellovaiheet P1-P9 kiikkujen 221 - 228 kello-ottonapoihin.
9 79008
Koska kukin kiikku palauttaa sitä edeltävän kiikun, ajastetaan kiikut peräkkäisesti vaihesignaaleilla "Q"-antosig-naalien tuottamiseksi kuten on esitetty kuviossa 3.
Ajanhetkenä Tl vaakatahdistuspulssi HS suorittaa 5 siirtymisen loogiseen nollaan estäen siten kunkin JA-verä-jistä 211 - 218. Tuloksena on että kiikkujen 221 - 228 peräkkäinen ajastus lakkaa ja kaikki pitävät tilansa ajanhetkenä Tl tahdistuspulssin "päätyttyä". Aaltomuodista Q1 - Q8 havaitaan, että ajanhetkenä Tl vain kiikut 222 10 (Ql) ja 227 (Q7) olivat asetus-tilassa. Tämä sallii JA-veräjät 232 ja 237. Muut JA-veräjät 231, 233 236 ja 238 ovat estettyjä koska vastaavat kiikut on palautettu.
Jakson T1-T2 aikana kaikkien estettyjen veräjien annot ovat nollia ja kahden sallitun veräjän 232 ja 237 15 annot ovat suuria, koska tänä jaksona kellovaiheet P2 ja P7 ovat molemmat suuria. Siten EI-TAI-veräjän 240 anto on pieni (looginen nolla). Tänä aikana kiikku 250 on pa-lautustilassa ollen palautettu viimeisellä vaakatahdis-tuspulssilla, joka on syötetty sen palautusottoon. Ajan-20 hetkinä T2-T3 kellovaihe P2 ja vaihe P7 ovat molemmat pieniä estäen siten veräjät 232 ja 237. Tässä tilassa kaikki EI-TAl-veräjän 240 kahdeksan ottoa ovat pieniä, ja veräjän 240 anto tekee positiivisen siirtymän jääden suureksi kunnes kellovaihe P7 estää veräjän 237 ajanhet-25 kenä T3. Kiikku 250 Hipaistaan veräjän 240 annon positiivisella siirtymällä kello-ottosignaalin S6 ensimmäisen puolijakson tuottamiseksi.
Sen jälkeen linjan loppuosalle kiikku 250 Hipaistaan (ajastetaan) kellovaiheen P2 sillä takareunalla, joka 30 on kuten on esitetty signaalin S2 lähin vaihe signaaliin HS nähden signaalin HS negatiivisen siirtymän hetkellä. Koska ajastavassa kiikussa 250 on olemassa signaalin S2 yhden jakson puolikkaan suuruinen vakioviive, viivästyy kello-ottosignaalin S7 vaihe signaalin HS takareunaan 35 nähden 125 nanosekunnilla. Signaalin S7 synkronointivirhe pulssista pulssiin vastaa yksikön 30 yhden asteen viive-aikaa, joka tässä keksinnön mukaisessa esimerkissä on 45 nanosekuntia.

Claims (4)

10 79008
1. Televisiovastaanotin, joka käsittää: näyttölaitteen; 5 videon käsittelylaitteen (20), joka on kytketty syöttämään antovideosignaali näyttölaitteeseen (24), jolloin antovideosignaalilla on vaakatahdistuskomponentti; oskillaattorilaitteen (16) vaakatahdistuskomponentin kanssa asynkronisen kellosignaalin tuottamiseksi; 10 merkkigeneraattorilaitteen (26), jolla on anto, jo ka on kytketty näyttölaitteeseen (24) merkkisignaalin syöttämiseksi siihen rasteripyyhkäisymuodossa esitettäväksi videosignaalin kanssa näyttölaitteessa, jolloin mainitun merkkisignaalin kukin juova käsittää useita merkki-15 elementtejä ja, merkkigeneraattorilaitteella (26) on ajas-tuskello-otto, joka on kytketty kellosignaalitien kautta oskillaattorilaitteeseen mainittujen merkkielementtien ajastuksen ohjaamiseksi mainitun kellosignaalin mukaisesti; 20 tahdistuslaitteen (30, 40, 50), joka on vasteelli- nen videosignaalin vaakatahdistuskomponentille ja mainitulle kellosignaalille viiveen tuottamiseksi merkkigene-raattorilaitteeseen syötetylle kellosignaalille vasteena vaakatahdistuskomponentin ja kellosignaalin väliselle ai-25 kasuhteelle, tunnettu siitä, että tahdistuslaite käsittää: viivelaitteen (30), jolla on useita väliantoja; ohjauslaitteen (40), joka on kytketty väliantoihin viivästettyjen kellosignaalivaiheiden siirtymien ilmaise-30 miseksi antovideosignaalin vaakatahdistuskomponentin suhteen ja ohjaussignaalin tuottamiseksi; antonavan; ja valitsinlaitteen (50), joka on vasteellinen ohjaussignaalille väliantojen valikoivaksi kytkemiseksi antona-35 paan. u 79008
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen televisiovasta-anotin, tunnettu siitä, että viivelaite (30) on kytketty oskillaattorilaitteeseen (16) mainitun kellosignaalin useiden vaiheiden tuottamiseksi; että ohjauslaite 5 (40) on kytketty viivelaitteeseen (30) osoitussignaalin tuottamiseksi yhden mainituista vaiheista tunnistamista varten, jolla vaiheella on tietty ajastussuhde antovideo-signaalin vaakatahdistuskomponentin suhteen; ja että va-litsinlaite (50) on kytketty väliantoihin ja on vasteel-10 linen mainitulle tunnistussignaalille mainitun yhden vaiheen kytkemiseksi merkkigeneraattorilaitteen (26) ajastus-kello-ottoon juovasta juovaan tapahtuvien vaihteluiden pienentämiseksi merkkielementtejä ajastettaessa. 12 79008
1. Televisionsmottagare, som omfattar: en displayanordning; 5 en videobehandlingsanordning (20) kopplad att mata en utgängsvideosignal till displayanordningen (24), varvid utg&ngsvideosignalen har en horisontal eynkroniseringa-komponent; en oscillatoranordning (16) för att alstra en med 10 den horisontala synkroniseringskomponenten asynkron klock-signal; teckengeneratoranordning (26) med en utgäng kopplad till displayanordningen (24) för att mata en teckensignal däri i raetersvepform för att visas tillsammans med video-15 signalen i displayanordningen, varvid varje linje i nämnda teckensignal omfattar ett flertal teckenelement och tecken-generatoranordningen (26) uppvisar en tidsinställnings-klocking&ng som är genom en klocksignalbana kopplad till oscillatoranordningen för styrning av tidsinställningen av 20 nämnda teckenelement enligt nämnda klocksignal; synkroniseringsanordning (30, 40, 50) som är p&verk-bar s&soxn gensvar pä videosignalens horisontala synkro-niseringskomponent och nämnda klocksignal för att alstra en fördröjning för den i teckengeneratoranordningen matade 25 klocksignalen säsom gensvar pä tidsförhällandet mellan den horisontala synkroniseringskomponenten och klocksignalen, kännetecknad därav, att synkroniseringsanord-ningen omfattar: en fördröjningsanordning (30) med ett flertal 30 mellanuttag; en styranordning (40) kopplad till mellanuttagen för detektering av övergängar hos fördröjda klocksignalfaser i förhällande till utgängevideosignalens horisontala synkronieeringskomponent och för att alstra en styrsignal; 35 en utg&ngspol; och en selektoranordning (50) som är p&verkbar s&som
FI854166A 1984-10-31 1985-10-24 Televisionsmottagare med teckengenerator med en icke-linjesynkroniserad klockoscillator. FI79008C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/666,862 US4623925A (en) 1984-10-31 1984-10-31 Television receiver having character generator with non-line locked clock oscillator
US66686284 1984-10-31

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI854166A0 FI854166A0 (fi) 1985-10-24
FI854166L FI854166L (fi) 1986-05-01
FI79008B FI79008B (fi) 1989-06-30
FI79008C true FI79008C (fi) 1989-10-10

Family

ID=24675810

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI854166A FI79008C (fi) 1984-10-31 1985-10-24 Televisionsmottagare med teckengenerator med en icke-linjesynkroniserad klockoscillator.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4623925A (fi)
JP (1) JPS61109380A (fi)
KR (1) KR930001448B1 (fi)
CN (1) CN1003486B (fi)
AU (1) AU573042B2 (fi)
CA (1) CA1241433A (fi)
DK (1) DK168182B1 (fi)
ES (1) ES8707834A1 (fi)
FI (1) FI79008C (fi)
NZ (1) NZ214002A (fi)
PT (1) PT81381B (fi)
ZA (1) ZA858346B (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4864399A (en) * 1987-03-31 1989-09-05 Rca Licensing Corporation Television receiver having skew corrected clock
US4736237A (en) * 1987-03-31 1988-04-05 Rca Corporation Chroma demodulation apparatus for use with skew corrected clock signal
AT393428B (de) * 1989-01-27 1991-10-25 Philips Nv System zum wiedergeben von bildsignalen von einem bandfoermigen aufzeichnungstraeger
US4992874A (en) * 1989-07-03 1991-02-12 Rca Licensing Corporation Method and apparatus for correcting timing errors as for a multi-picture display
AU6713696A (en) * 1995-08-01 1997-02-26 Auravision Corporation Transition aligned video synchronization system
JPH10260663A (ja) * 1997-01-14 1998-09-29 Toshiba Corp ジッタ補正回路および平面表示装置
JP3993297B2 (ja) * 1998-04-01 2007-10-17 三菱電機株式会社 制御回路
US6292225B1 (en) * 1999-05-07 2001-09-18 Sony Corporation Precision horizontal positioning system
US6943844B2 (en) * 2001-06-13 2005-09-13 Intel Corporation Adjusting pixel clock
US7136109B2 (en) * 2002-03-22 2006-11-14 Pelco Self-adjusting pixel clock and method therefor
WO2009069244A1 (ja) * 2007-11-30 2009-06-04 Panasonic Corporation 送信方法および送信装置
JP6263862B2 (ja) * 2013-04-26 2018-01-24 株式会社Jvcケンウッド 液晶表示装置

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5792984A (en) * 1980-12-01 1982-06-09 Seikosha Co Ltd Circuit for generating synchronizing signal
US4464679A (en) * 1981-07-06 1984-08-07 Rca Corporation Method and apparatus for operating a microprocessor in synchronism with a video signal
JPS59140485A (ja) * 1983-01-31 1984-08-11 シャープ株式会社 テレビジヨン文字表示装置
US4631585A (en) * 1984-05-07 1986-12-23 Rca Corporation Apparatus for synchronizing the operation of a microprocessor with a television synchronization signal useful in generating an on-screen character display
US4727362A (en) * 1984-07-16 1988-02-23 International Business Machines Corporation Digital display system

Also Published As

Publication number Publication date
NZ214002A (en) 1989-07-27
KR930001448B1 (ko) 1993-02-27
FI854166A0 (fi) 1985-10-24
CN1003486B (zh) 1989-03-01
JPS61109380A (ja) 1986-05-27
FI79008B (fi) 1989-06-30
ES8707834A1 (es) 1987-08-16
CN85107479A (zh) 1987-06-03
ES548163A0 (es) 1987-08-16
US4623925A (en) 1986-11-18
DK168182B1 (da) 1994-02-21
PT81381B (pt) 1987-09-18
ZA858346B (en) 1986-07-30
AU573042B2 (en) 1988-05-26
AU4902285A (en) 1986-05-08
DK498985D0 (da) 1985-10-30
PT81381A (en) 1985-11-01
DK498985A (da) 1986-05-01
FI854166L (fi) 1986-05-01
CA1241433A (en) 1988-08-30
KR860003735A (ko) 1986-05-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0157701B1 (en) Phase synchronization circuit
US4769704A (en) Synchronization signal generator
FI79008B (fi) Televisionsmottagare med teckengenerator med en icke-linjesynkroniserad klockoscillator.
KR0159939B1 (ko) 텔레비젼 수상기
US4769705A (en) Deflection synchronizing apparatus
EP0180450B1 (en) Television display apparatus having character generator with non-line-locked clock
US5043813A (en) Display locked timing signals for video processing
JPS581785B2 (ja) 陰極線管の表示装置
US4268853A (en) Synchronizing signal generator for a PAL television signal processing system
CZ281083B6 (cs) Zapojení nastavitelného sfázování obrazového signálu a signálu rozmítání pro horizontální vychylovací systém
KR100389774B1 (ko) 수직위치지터제거회로및정보의수직위치에서지터를제거하는방법,및수직위치지터제거회로와디스플레이장치를포함하는화상디스플레이장치
JPH08279927A (ja) 同期回路
EP0024476B1 (en) Improvements relating to line scan circuits for cathode ray tube displays
KR100256160B1 (ko) 다중 주사 비율 동작을 위한 수평 블랭킹 신호 발생 장치
KR890004217B1 (ko) 위상동기회로
JPS6153880A (ja) 文字画像表示制御装置
JP3108326B2 (ja) 映像データ取り込み回路
KR100266164B1 (ko) 분할된 화면 동기 구현 방법 및 장치(Method for Emboding Sync of Divided Picture and Apparatus thereof)
JP2517443B2 (ja) テレビカメラの同期回路
JP3257490B2 (ja) 同期保護回路及び方法
JP2841392B2 (ja) 映像信号回路
JP3276797B2 (ja) 水平出力パルス発生回路
KR20020014675A (ko) 수평 afc 회로
KR890007495Y1 (ko) 등화펄스 검출회로
JP2645039B2 (ja) 位相同期ループ回路

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: RCA CORPORATION

MA Patent expired