FI72298C - Kopplareanordning foer en hissgrupp. - Google Patents

Kopplareanordning foer en hissgrupp. Download PDF

Info

Publication number
FI72298C
FI72298C FI793645A FI793645A FI72298C FI 72298 C FI72298 C FI 72298C FI 793645 A FI793645 A FI 793645A FI 793645 A FI793645 A FI 793645A FI 72298 C FI72298 C FI 72298C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
switch
output
switching
stage
input
Prior art date
Application number
FI793645A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI793645A (fi
FI72298B (fi
Inventor
Hans Gerhard Suess
Jiri Kiml
Original Assignee
Inventio Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventio Ag filed Critical Inventio Ag
Publication of FI793645A publication Critical patent/FI793645A/fi
Publication of FI72298B publication Critical patent/FI72298B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72298C publication Critical patent/FI72298C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/02Control systems without regulation, i.e. without retroactive action
    • B66B1/06Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric
    • B66B1/14Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements
    • B66B1/18Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of several cars or cages
    • B66B1/20Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of several cars or cages and for varying the manner of operation to suit particular traffic conditions, e.g. "one-way rush-hour traffic"

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Elevator Control (AREA)
  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)
  • Elevator Door Apparatuses (AREA)

Description

I«us*r*1 ΓΒ1 nu kuulutusjulkaisu 72298
«iHHi tBJ (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT
(45) - - ..if- ’ . . · t if - - - - -. -.
(51) Kv.lk*/lnt.CI.4 6 66 B 1/18 SUOMI —FINLAND (21) Patenttihakemus — Patenwnsokning 7936^5 (22) Hakemispäivä — Ansökningsdag 21.11.79 (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 21.11.79 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 13.06.80
Patentti- ja rekisterihallitus ^ Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm. — ag gi Q-7
Patent- och registerstyrelsen ' ' Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad D ' (86) Kv. hakemus — Int. ansökan (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 12.12.78 Sveitsi-Schweiz(CH) 12630/78-9 (71) Inventio AG, Hergiswil, Sveitsi-Schweiz(CH) (72) Hans Gerhard Suss, Udligenswil, Jiri Kiml, Ebikon, Sveitsί-Schweiz(CH) (7*0 Leitzinger Oy (5*0 Hissiryhmän vaihtokytkinlaite - Kopplareanordning för en hissgrupp
Keksinnön kohteena on hissiryhmän vaihtokytkinlaite, johon kuuluu laitteet koko-ajaohjauksen toimintalajia varten ja yksittäismatkaohjauksen toimintalajia varten sekä automaattiset ovet ja jossa on kullekin toimintalajille tarkoitetut, kerroskutsuanturilla ohjattavissa olevat kerroskutsumuistit.
Tällaisten kytkinlaitteiden tarkoituksena on esimerkiksi sairaaloissa kytkeä yksi tai useampia ryhmän hisseistä ohjauslajista toiseen. Silloin käytetään henkilökuljetushissejä kokoajaohjauksella ja vuodekuljetuksia ohjataan suoran ajon mahdollistavalla yksittäisohjauksella.
Saksalaisesta patentista 24 18 129 tunnetaan ennestään tällaisella sekamuoto-käytöllä varustettu hissilaite. Tällöin kaikki ryhmän hissit toimivat vakituisesti kokoajaohjauksella niin kauan kuin vuodekuljetuksia ei tarvita. Hissin kytkeminen kokoajaohjauksesta yksittäismatkaohjaukseen tapahtuu käyttämällä yksittäismatkaohjausta varten järjestettyjä kerroskutsuantureita. Nämä kerros-kutsuanturit ovat kuitenkin vasta sitten käytettävissä, kun ne aktivoidaan vuoteen lähestyessä induktiokiskolla. Vuodekutsun tullessa valitaan vapaa hissi, jos sellaista on ja annetaan yksittäismatkakutsu. Hissien vapaailmoitus joutuu 2 72298 valintalaitteeseen, jolla myös useampien hissien ollessa vapaina vaiitään vain yksi vuodekutsun käyttöön. Ellei vuodekutsua varten ole vapaata hissiä saatavilla, seisautetaan lähinnä vuodekutsupaikkaa oleva hissi, joka juuri on henkilökuljetuksessa, jolloin tietyllä merkillä vaaditaan hississä kulkevia lähtönään hissikorista. Jotta henkilökuljetus ei kuitenkaan aivan lakkaisi, on järjestetty vahtimestarin säädeltävissä oleva rajoitinlaite, joka rajoittaa vuodekuljetuk-siin saatavissa olevien hissien lukumäärää.
Sellaisessa hissilaitteessa ei vuode- ja henkilöliikenteen määrää voida erottaa toisistaan vaivatta. Niinpä voidaan ajatella, että henkilöt ja vuoteet häiritsevät toisiaan ovien edessä. Sitä paitsi hississä kulkijoita pakotetaan nousemaan pois ei-toivotuissa pysähtymispaikoissa, jolloin henkilökuljetukseen vielä käytettävissä olevien hissien määrän vuoksi halutun kerroksen saavuttaminen voisi kestää kauan. Haitaksi on vielä sekin, että kytkentämenettelyn johtamisen vuoksi on kussakin kerroksessa oltava vähintään yksi yksittäismatkaohjauksen kerroskutsuanturia aktivoiva induktiolista. Edelleen on pidettävä haittana sitä, että useampien vapaiden hissien ollessa käytettävissä ei synny mitään ryhmän-muodostusta niin, että kutsua varten sopivimnassa asemassa olevan hissikorin saantia ei kaikissa tapauksissa varmisteta.
Keksinnön tehtävänä on aikaansaada useammilla ohjauslaitteilla käytettävissä oleva hissiryhmä, jolla ei ole mainittuja varjopuolia.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisesti siten, - että kokoajaohjauksen toimintalaji on järjestetty hissien ensimmäiselle tulopuolelle ja yksittäismatkaohjauksen toimintalaji on järjestetty toiselle tulopuolelle, - että vaihtokytkentälaite muodostuu ensinmäisestä, kytkimen sisältävästä kytkinvaiheesta, jonka ensiirmäinen asento on järjestetty ensimmäistä toiminta-lajia varten ja toinen asento toista toimintalajia varten, jolloin kytkinvaihe kytkimen avulla tuottaa kaksi antivalenttista signaalia, jotka estävät poiskytkettävälle toimintalajille järjestettyjen kerroskutsujen jakamisen vaihtokyt-kettävälle hissille, ja - että kytkinvaiheen jälkeen on kytketty toinen, antivalentteja signaaleja muokkaavasta loogisesta kytkennästä muodostunut kytkinvaihe, johon ohjataan hissikorin käyttötilaa ilmaiseva tuloinformaatio, - että toisen kytkinvaiheen jälkeen on kytketty kolmas kytkinvaihe, jolle li 3 72298 toiseen kytkinvaiheeseen vaihtamisen yhteydessä tuotettu ensimmäinen lähtösig-naali johdetaan, jonka signaalin avulla kolmas kytkinvaihe on aktivoitavissa, - jolloin vaihtokytketyn hissin käyttötilasta "vapaa" signaloivan tuloinformaa-tion esiintyessä toinen kytkinvaihe sanmuttaa ensimmäisen lähtösignaalin ja tuottaa toisen ja kolmannen lähtösignaalin, joka vaikuttaa valittuun käyttö-lajiin vapauttamalla asianomaiseen hissiin suunnatun ovenohjauksen, - että kolmannessa kytkinvaiheessa on aikaelanentti, joka kontrolliajan kuluttua ennen hissin siirtoa toiselle toimintatavalle ja ennen ensimmäisen lähtösignaalin sammuttamista tuottaa hissin kutsuanturimuistin katkaisevan signaalin, ja - että on järjestetty kolmannen kytkinvaiheen jälkeen kytketty neljäs, edelleen signaaleja tuottava kytkinvaihe, jolloin toisen signaalin avulla, sen jälkeen kun ennen vaihtokytkentää ollut viimeinen hissikutsu on hoidettu, vielä tallennettuna olevat hissikutsut ovat sammutettavissa ja toisen signaalin avulla oven sulkautuminen on estettävissä hissikorin tyhjenemiseen saakka, minkä jälkeen syntyy käyttötilasta "vapaa" signaloiva tuloinfonmaatio.
Edelleen erään keksinnön suoritusmuodon mukaan on ensimmäisen kytkinvaiheen kytkin on kolmiasentoinen avainkytkin, jolloin ensimmäisen asennon ja yhdelle käyttötavalle järjestetty kytkinkontakti on yhdistetty ensimmäisen EI-TAI-elimen yhteen sisääntuloon ja toisen asennon ja toisen käyttötavan mukainen kytkinkon-takti toisen EI-TAI-elimen erääseen sisääntuloon, jonka ulostulo on yhteydessä ensimmäisen EI-elimen erääseen muuhun sisääntuloon, jolloin toisen EI-elimen eräs muu sisääntulo on liitetty avainkytkimen kolmannessa asennossa kytkettävän automaattisen laitteen erääseen kontaktiin ja jolloin ensimmäisen EI-elimen ulostulo muodostaa toisaalta ensimmäisen kytkinvaiheen ensimmäisen ulostulon ja toisaalta sen toisen ulostulon EI-elimen kautta.
Keksinnön edut ovat ennen muuta siinä, että ryhmän kullekin hissille tarvitaan vain yksi kytkinlaite, jolla hissi määrätään kiinteästi tietylle käyttölajille. Kolmiasentoinen avainkytkin voidaan esimerkiksi asentaa edullisesti sairaalan vahtimerstarin huoneeseen, jolloin vahtimestari käyttää niitä kulloisenkin tarpeen mukaan, jolloin kolmas asento mahdollistaa autanaattikytkennän esimerkiksi viikoksi määrätyn kellonaikäohjelman mukaan ja kulloistenkin liikennevaatimusten mukaisesti. Keksinnöllä aikaansaatu vaihteittainen kytkentämenettely mahdollistaa sen, että kytkennän jälkeen käytetään vielä kaikkia hissikutsuja ja kontrolliajan kuluttua käytetään vielä kaikkia senhetkisissä ajonsuunnissa olevia hissikutsuja ja vasta sitten tapahtuu siirto toiseen käyttölajiin. Edelleen keksinnöllä saavute- 72298 taan sekin etu, että järjestämällä ryhmäkokoajaohjaus toiselle ja ryhmäyksittäisohjaus toiselle puolelle hissiryhmää aikaansaadaan vaivaton liikennevirtauksen jakautuminen. Edelleen on eduksi, että kytkemällä useampia hissejä yksittäismatkaohjaukselle muodostetaan tällä ohjauksella yhtenäinen ryhmä, jolloin kulloinkin on vuodekutsun käytössä optimiolosuhteissa valittu hissikori.
Keksinnön erästä suoritusmuotoa selitetään seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin niirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti pöhjaoiirroksena esitetyn hissiryhmän kytkinkaaviota.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen kytkinlaitteen kvtkentäkaavaa.
Kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaisen kytkinlaitteen signaali-aikakäyrää.
Kuviossa 1 on kirjaimilla A, B, C, D, E esitetty esimerkiksi sairaalaan asennetun hissiryhmän viittä hissiä. Hisseissä on vastakkaiset, automaattiovilla 1 varustetut sisääntulot, jolloin toinen yleisön tavoitettavissa oleva puoli 2 on varattu henkilöliikenteelle ja toinen, yleisön pääsemättömissä oleva puoli 3 vuode- ja tavarakuljetuksille. Hissien A, B, C, D, E kullekin tulopuolelle 2, 3 on järjestetty kerroskutsumuistit 4, joita ohjataan niinikään molemmille tulopuolille 2, 3 järjestetyillä kerroskutsuanturei11a 5. Kerros-kutsuanturit 5 on yhdistetty toisaalta virtalähteeseen (ei esitetty) ja toisaalta kerroskutsumuistien 4 sisääntuloon. Sisäisen tulopuolen 3 kerroskutsumuistien 4 ulostulot on yhdistettv yksittäisohjauslait-teeseen 7 ja yleisön tulopuolen 2 kerroskutsumuistien 4 ulostulot kokoajaohjauslaitteeseen 8. Ohjauslaitteet 7, 8 vaikuttavat tunnetulla tavalla (ei esitetty) hissien A, B, C, D, E käyttöohjaimiin. Viitenumerolla 6 on kuvattu kuhunkin ryhmän hissiin A, B, C, D, E järjestettyjä, jäljempänä kuvion 2 yhteydessä lähemmin esitettyjä vaihtokytkinlaitteita. Vaihtokytkinlaitteen 6 ensimmäinen ja toinen ulostulo on yhdistetty yksittäismatkaohjauslaitteeseen 7 ja vastaavasti kokoajaohjauslaitteeseen 8. Vaihtokytkinlaitteen 6 kolmas ja neljäs ulostulo ovat yhteydessä ohjainlaitteiden 7, 8 sisältämiin käyttölaitteisiin (ei esitetty), joilla ohjataan tulopuolilla 2, 3 olevia automaattiovia.
5 72298
Yksittäismatkaohjaus on sveitsiläisessä patenttihakemuksessa 450/78 kuvattu ohjauslaite, jolla kerroskutsut jaetaan niiden antamisen aikajärjestyksessä optimiolosuhteissa valitulle hissille ryhmästä. Sen jälkeen hissikori siirtyy suoraan kyseiseen kerrokseen.
Kokoajaohjaus on sveitsiläisestä patentista 387 903 tunnettu ohjauslaite, jolla niinikään määrätään optimiolosuhteissa valittu hissikori kerroskutsun käyttöön. Ajettaessa vastaavaan kerrokseen kuitenkin käytetään samansuuntaisia väliin tulevia kutsuja sikäli kuin niitä on.
Viitenumerolla 9 kuvataan vaihtokytkinlaitteen 6 ensimmäistä kytkin-vaihetta, johon kuuluu edullisesti sairaalan vahtimestarin huoneeseen sijoitettu kolmiasentoavainkytkin 10, joka on tunnettua rakennetta. Ensimmäiselle kytkinasennolle ja yhdelle käyttölajille järjestetty kytkinkontakti 11 on yhdistetty ensimmäisen EI-TAI-elimen 12 yhteen sisääntuloon. Toiselle kytkinasennolle ja toiselle käyttölajille tarkoitettu kytkinkontakti 13 on liitetty toisen EI-TAI-elimen 14 erääseen sisääntuloon. Molemmille kytkinasennoille yhteinen kytkinkontakti on liitetty virtalähteeseen (ei esitetty). Toisen EI-TAI-elimen 14 ulostulo on kytketty ensimmäisen EI-TAI-elimen 12 erääseen sisääntuloon. Toisen EI-TAI-elimen 14 eräs sisääntulo on kytketty avainkytki-men 10 kolmannessa asennossa kytkettävissä olevan ohjelmakellon (ei esitetty) kontaktiin. Ensimmäisen EI-TAI-elimen 12 jälkeen on kytketty EI-elin 15, jolloin sen molemmat ulostulot muodostavat antivalentteja signaaleja PI, PI johtavan ensimmäisen kytkinvaiheen 9 ulostulon.
Ensimmäisen kytkinvaiheen 9 molemmat ulostulot on kytketty toisaalta ohjauslaitteisiin 7, 8 ja toisaalta toisen kytkinvaiheen 16 ensimmäisen ja toisen EI-TAI-elimen 17, 18 sisääntuloon. Edelleen EI-TAI-elinten 17, 18 erääseen sisääntuloon johdetaan hissikorin käyttötilaa ilmoittava tuloinformaation FPW. EI-TAI-elinten 17, 18 ulostulot on liitetty kahdesta EI-TAI-elimestä muodostetun muistin 19 sisääntuloihin. Muistin 19 antivalentit ulostulosignaalit GPI, GPI käsittävät ulostulot on kytketty toisaalta asianomaisen hissin automaattiovien 1 käyttöohjai-meen ja toisaalta kolmannen ja neljännen EI-TAI-elimen 20, 21 sisääntuloon. EI-TAI-elinten 20, 21 erääseen sisääntuloon johdetaan antivalentit ensimmäisen kytkinvaiheen antivalentit ulostulosignaalit PI, PI. EI-TAI-elinten 20, 21 ulostulot on yhdistetty TAI-elimen 22 6 72298 sisääntuloihin, joka lähtösignaalia PW johtava ulostulo on liitetty kolmannen kytkinvaiheen 23 ensimmäisen EI-elimen 24 sisääntuloon.
Kolmas kytkinvaihe 23 muodostuu aikaelementistä 25, jonka sisääntulo on liitetty EI-elimen 24 ulostuloon ja jonka ulostulo on liitetty toisen ja kolmannen EI-elimen 26, 27 välityksellä kolmannen kytkinvaiheen 23 signaalia ZKPW johtavaan ulostuloon. Toisen EI-elimen 26 ulostulo muodostaa kolmannen kytkinvaiheen 23 toisen signaalia ZKPW johtavan ulostulon. Aikaelementti 25 on sähköinen tunnettua rakennetta oleva viivekytkentä, jossa on säädettävä viive.
Viitenumerolla 28 on esitetty neljättä kytkinvaihetta, joka muodostuu ensimmäisestä ja toisesta EI-TAI-elimestä 29, 30, ja EI-elimestä 31. Kunkin EI-TAI-elimen 29, 30 sisääntuloon on liitetty kolmannen kytkin-vaiheen 23 signaalia ZKPW johtava ulostulo. EI-TAI-elinten 29, 30 toiseen ja kolmanteen sisääntuloon ohjataan informaatiot RSK ja ZR, jolloin toisen EI-TAI-elimen 30 neljäs sisääntulo on liitetty EI-elimen 31 ulostuloon, jonka sisääntulossa on informattio KL-M. EI-TAI-elinten 29, 30 ulostulot ovat samalla neljännen kytkinvaiheen 28 ulostuloja ja niissä on vaihtokytkentää käyttävät informaatiot SPGCPW ja SPTPW-S.
Esillä olevassa esityksessä esitetyt signaalit ja informaatiot voivat, kuten digitaalikytkentöjen loogisissa tilanteissa tavallisestikin, saada kaksi erilaisia jännitetasoja kuvaavaa arvoa "1" ja "O" sekä merkitä seuraavaa: PI, PI ovat avainkytkentää 10 käyttämällä aikaansaadut antivalentit signaalit, kun PI=1, PI=0, jolloin hissi kytkeytyy yksittäis-matkaohjauksella 7 ja kun PI=1, PI=0, jolloin hissi kytkeytyy kokoajaohjaukselle 8, UPI on kolmannessa asennossaan olevan avainkytkimen 10 ohjelma-
kellosta tullut signaali, FPW
FPW ilmoittaa hissi käyttötilaa, FPW=1 niin kauan, kun hissi on varattu, kun FPW=0 (hissi paikoillaan, kori tyhjä, ovet suljettu) tapahtuu siirto toiselle käyttötavalle, GPI, GPI ovat toisen kytkinvaiheen 16 tuottamia informaatioita, jolloin kun GPI=1 ja GPI=0, vapautuu yksittäisohjauspuolen 7 ovien ohjaus ja kun GPI=0 ja GPI=1, vapautuu kokoajaohjain-puolen 8 ovien ohjaus, 7 72298 PW on toisen kytkinvaiheen 16 lähtösignaali, joka siirtymä vaiheen ajan on "1", jolloin siirtymävaihe alkaa vaihto-kytken tähetkellä (signaalivaihto PI, PT) ja päättyy jako-hetkellä (FPW=0), ZKPW,ZKPW ovat kolmannen kytkinvaiheen 23 lähtöinformaatioita, jolloin kun ZKPW=1, hissikutsuanturimuisti lakkaa toimimasta ja kun ZKPW=0, valmistellaan neljännen kytkinvaiheen 28 ulos-tuloinformaation muutosta, ZR on neljännen kytkinvaiheen 28 tuloinformaatio, jolloin ZR=0, kun hissiä on käytetty viimeisimmän hissikutsun ajosuunnassa, RSK on neljännen kytkinvaiheen 28 tuloinformaatio, jolloin RSK=0, kun hissi pysähtyy, KL-M on minimikuormainformaatio, neljännen kytkinvaiheen 28 tulo- informaatio, jolloin KL-M=1, kun hissi on varattu, SPGCPW on hissikutsun sammutinsignaali, neljännen kvtkinvaiheen 28 lähtösignaali, jolloin, kun SPGCPW=1, kaikki hitsikut-sut on sammutettu, ja SPTPW-S on neljännen kytkinvaiheen 28 lähtöinformaatio, jolloin, kun SPTPW-S=1, estetään ovien sulkeutuminen.
Edellä kuvattu vaihtokytkinlaite toimii seuraavasti:
Otaksuttakoon, että hissejä A, B ja C kävtetään vksittäismatkaohjauk-sella 7 ja hissejä D ja E kokoajaohjauksella 8, ja että hissi C siirretään avainkytkimellä 10 kokoajaohjaukselle (ajankohta I, kuvio 3). Edelleen otaksutaan, että hissi C on samanaikaisesti varattu (FPW=1). Kun PI=1, käy lähemmin esittämättömällä tavalla niin, että sisäisellä, yksittäismatkaohjauksen puoleisella hissin C sivulla 3 ei voida käyttää enää kerroskutsuja. Samanaikaisesti tämän hissin optinen ja akustinen signaalijärjestelmä kytketään pois sisäiseltä puolelta 3. Koska informaatio FPW=1, ovat informaatiot GPI, GPI toisen kytkin-vaiheen 16 ulostulossa "1" ja "0", jolloin sisäisen puolen 3 ovien käyttölaitteeseen vaikuttava ovien ohjaus (katkojohto, kuvio 1) on vapaa ja yleisöpuolen 2 vastaava on rajoitettu. Hissin C seisahdettua, korin tyhjennyttyä sisäpuolelle 3 ja ovien 1 sulkeuduttua, informaatio FPW=0 (ajankohta II, kuvio 3) ja siten informaatiot 8 72298 GPI=0 ja GPI=1 niin, että ovien ohjaus kokoajaohjaukselle 8 säädetyllä yleisöpuolella 2 on vapaa ja yksittäismatkaohjaukselle 7 järjestetyllä sisäisellä puolella 3 rajoitettu, jolloin vaihtokytkentä-menettely on päättynyt.
Siirtymämenettelvn aikana vaihtokytkennän (ajankohta I, kuvio 3) ja toiseen käyttöpariin siirtämisen (ajankohta II, kuvio 3) välillä on toisen kytkentävaiheen 16 lähtöinformaatio PW=1, ja kolmannen' kyt-kinvaiheen 23 aikaelementin 25 sisääntulon informaatio PW=0. Jos siirtymävaihe ja siten myös informaatio PW=0 on lyhyempi kuin aika-elementtiin 25 säädetty viiveaika t, eivät aikaelementin 25 ulos-tuloinformaatiot muutu eivätkä myöskään kolmannen ja neljännen kytkinvaiheen 23, 28 vastaavat eikä niillä ole mitään vaikutusta vaihtomenettelyyn.
Otaksuttakoon kuitenkin, että viiveaika t on pienempi kuin siirto-vaiheen kesto, siis hissi C on vielä viiveajan t jälkeenkin varattuna (ajankohta III, kuvio 3). Tänä ajankohtana aikaelementin 25 ulos-tuloinformaatio PWv =0, ja informaatio ZKPW=1, jolloin tässä esittämättömällä tavalla hissikutsu keskeytyy niin, että enää ei voida ottaa lisää hissikutsuja. Kun ZKPW=1, tulee tilanne ZKPW=0, ja sen jälkeen, kun hissi C on liikkunut viimeisen hissikutsun suuntaan ja seisahtunut, tulee myös ZR=0 ja RSK=0 niin, että neljännen kyt-kinvaiheen 28 lähtöinformaatio SGPCPW=1, jolloin niinikään esittämättömällä tavalla tapahtuu vielä mahdollisesti olevien hissikut-sujen sammuttaminen. Ellei hissikori tyhjene tai jos se uudelleen miehitetään, tulee, kun KL-M=1 lähtöinformaatioksi SPTPW-S=1, jolloin niinikään esittämättömällä tavalla ovet lukkiutuvat. Hissin lopulta tyhjennyttyä sisäiselle puolelle 3, tulee KL-M=0 ja SPTPW-S=0 niin, että ovi sulkeutuu ja FPW=0, GPI=0 ja GP1=1 (ajankohta IV, kuvio 3), jolloin vaihtomenettely on päättynyt ja hissi C säädetty kokoajaohjaukselle.
Ajankohtina V ja VI hissi C siirretään kokoajaohjauksesta yksittäis-matkaohjaukseen, jolloin -tapahtuvat ajankohtia I ja II vastaavat edellä kuvatunlaiset menettelyt.
Molemmat käyttötavat voidaan järjestää myös samalle tulosivulle, jolloin on järjestetty lisäsignaalilaite ohjaamaan liikennevirtaa (vuode- ja henkilöstökuljetuksia).
Il 9 72298
Vaihtolaite 6 voidaan toteuttaa myös muulla loogisella toiminnalla, esimerkiksi EI-TAI--logLikalla. On myös mahdollista suorittaa vaadittavat kytkentätoiminnat mikrotietokoneen avulla.
Esimerkissä .'esitetyn kiinteisiin aiköihin kitkettävissä olevan ohjelmakelion sijaan on mahdollista ohjata vaihtokytkinlaitetta 6 liikenteestä riippuvaisella järjestelmällä. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää saksalaisen patentin 11 98 508 mukaisia laitteita, jolloin ohjainsignaalit tuotetaan numeroilla ilmaistavan varastoitujen kerroskutsujen määrän mukaan.

Claims (7)

10 72298
1. Hissiryhmän vaihtokytkinlaite, johon kuuluu laitteet kokoaja-ohjauksen toiminlajia varten ja yksittäismatkaohjauksen toiminta-lajia varten sekä automaattiset ovet ja jossa on kullekin toiminta-lajille tarkoitetut, kerroskutsuanturilla ohjattavissa olevat kerroskutsumuistit, tunnettu siitä, ” että kokoajaohjauksen toimintalaji on järjestetty hissien ensimmäiselle tulopuolelle (2) ja yksittäismatkaohjauksen toimintalaji on järjestetty toiselle tulopuolelle (3), - että vaihtokytkentälaite (6) muodostuu ensimmäisestä, kytkimen (10) sisältävästä kytkinvaiheesta (9), jonka ensimmäinen asento on järjestetty ensimmäistä toimintalajia varten ja toinen asento toista toimintalajia varten, jolloin kytkinvaihe (9) kytkimen (10) avulla tuottaa kaksi antivalenttista signaalia (PI, PI), jotka estävät poiskytkettävälle toimintalajille järjestettyjen kerros-kutsujen jakamisen vaihtokytkettävälle hissille, ja - että kytkinvaiheen (9) jälkeen on kytketty toinen, antivalentteja signaaleja (PI, PI) muokkaavasta loogisesta kytkennästä muodostunut kytkinvaihe (16), johon ohjataan hissikorin käyttötilaa ilmaiseva t.uloinformaatio (FPW), - että toisen kytkinvaiheen (16) jälkeen on kytketty kolmas kytkin-vaihe (23), jolle toiseen kytkinvaiheeseen (16) vaihtamisen yhteydessä tuotettu ensimmäinen lähtösignaali (PW) johdetaan, jonka signaalin avulla kolmas kytkinvaihe (23) on aktivoitavissa, - jolloin vaihtokytketyn hissin käyttötilasta "vapaa" signaloivan tuloinformaation (FPW) esiintyessä toinen kytkinvaihe (16) sammuttaa ensimmäisen lähtösignaalin (PW) ja tuottaa toisen ja kolmannen lähtösignaalin (GPI , GPI), joka vaikuttaa valittuun käyttölajiin vapauttamalla asianomaiseen hissiin suunnatun ovenohjauksen, - että kolmannessa kytkinvaiheessa (23) on aikaelementti (25), joka kontrolliajan (t) kuluttua ennen hissin siirtoa toiselle toimintatavalle ja ennen ensimmäisen lähtösignaalin (PW) sammuttamista tuottaa hissin kutsuanturimuistin katkaisevan signaalin (ZKPW), ja - että on järjestetty kolmannen kytkinvaiheen (23) jälkeen kytketty neljäs, edelleen signaaleja (SPGCPW, SPTPW-S) tuottava kytkinvaihe (28), jolloin toisen signaalin (SPGCPW) avulla, sen jälkeen kun II u 72298 ennen vaihtokytkentää ollut viimeinen hissikutsu on hoidettu, vielä tallennettuna olevat hissikutsut ovat sammutettavissa ja toisen signaalin (SPTPW-S) avulla oven sulkautuminen on estettävissä hissikorin tyhjenemiseen saakka, minkä jälkeen syntyy käyttötilasta "vapaa" signaloiva tuloinformaatio (FPW).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vaihtokytkinlaite, tunnet-t u siitä, että ensimmäisen kytkinvaiheen (9) kytkin (10) on kolmi-asentoinen avainkytkin, jolloin ensimmäisen asennon ja yhdelle käyttötavalle järjestetty kytkinkontakti (11) on yhdistetty ensimmäisen EI-TAI-elimen (12) yhteen sisääntuloon ja toisen asennon ja toisen käyttötavan mukainen kytkinkontakti (13) toisen EI-TAI-elimen (14) erääseen sisääntuloon, jonka ulostulo on yhteydessä ensimmäisen EI-elimen (12) erääseen muuhun sisääntuloon, jolloin toisen EI-elimen (14) eräs muu sisääntulo on liitetty avainkytkimen (10) kolmannessa asennossa kytkettävän automaattisen laitteen erääseen kontaktiin ja jolloin ensimäisen EI-elimen (12) ulostulo muodostaa toisaalta ensimmäisen kytkinvaiheen (9) ensimmäisen ulostulon ja toisaalta sen toisen ulostulon EI-elimen (15) kautta.
3. Patenttivaatimuksen 1 ja 2 mukainen vaihtokytkinlaite, tunnettu siitä, että toinen kytkinlaite (16) muodostuu kahdesta EI-TAI-elimestä muodostetusta muistista (19), jonka sisääntulot on yhdistetty ensimmäisen ja toisen EI-elimen (17, 18) ulostuloihin, joiden ensimmäiset sisääntulot on liitetty ensimmäisen kytkinvaiheen (9) ulostuloihin ja joiden toisiin sisääntuloihin voidaan johtaa tuloinformaatio (FPW), jolloin toisen ja kolmannen lähtösignaalin (GPI , GPI) käsittävät muistin (19) ulostulot on kukin yhdistetty kolmannen ja neljännen EI-elimen (20, 21) sisääntuloon, joiden toiset sisääntulot on liitetty ensimmäisen kytkinvaiheen (9) ulostuloihin ja joiden ulostulot muodostavat TAI-elimen (22) välityksellä toisen kytkinvaiheen (16) ensimmäisen lähtösignaalin (PW) käsittävän ulostulon.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 3 mukainen vaihtokytkinlaite, tunnettu siitä, että kolmannen kytkinvaiheen aikaelementti (25) on viivelaite, jossa on kytkinviivytin, jonka sisääntulo on yhdis- 12 72298 tetty ΕΙ-elimellä (24) toisen kytkinvaiheen (16) ensimmäistä lähtö-signaalia (PW) johtavaan ulostuloon ja jonka ulostulo muodostaa toisen EI-elimen (26) välityksellä kolmannen kytkinvaiheen (23) ensimmäisen ulostulon ja toisen EI-elimen (26) jälkeen kytketyn kolmannen EI-elimen (27) välityksellä sen toisen ulostulon.
5. Patenttivaatimuksen 1 ja 4 mukainen vaihtokytkinlaite, tunnettu siitä, että neljäs kytkinvaihe (28) muodostuu ensimmäisestä ja toisesta EI-TAI-elimestä (29, 30), joiden kunkin ensimmäinen sisääntulo on yhdistetty kolmannen kytkinvaiheen (23) toiseen ulostuloon ja joiden toiseen ja kolmanteen sisääntuloon voidaan johtaa toinen ja kolmas tuloinformaation (RSK, ZR), jolloin toisen EI-elimen (30) neljäs sisääntulo on yhdistetty EI-elimen (31) ulostuloon, jonka sisääntulossa edelleen on tuloinformattion (KL-M), ja jolloin EI-elinten (29, 30) ulostulot muodostavat signaaleja (SPGCPW, SPTPW-S) johtavat neljännen kytkinvaiheen (28) ulostulot.
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen vaihtokytkinlaite, tunnet-t u siitä, että automaattinen laite on vaihtokytkentälaitetta (6) tietyn ohjelman mukaan käyttävä ohjelmakello.
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen vaihtokytkinlaite, tunnet-t u siitä, että automaattinen laite on vaihtokytkinlaitetta (6) liikenteestä riippuvaisesti ohjaava laite. ti ! 3 72298
FI793645A 1978-12-12 1979-11-21 Kopplareanordning foer en hissgrupp. FI72298C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1263078 1978-12-12
CH1263078A CH644820A5 (de) 1978-12-12 1978-12-12 Aufzugsanlage.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI793645A FI793645A (fi) 1980-06-13
FI72298B FI72298B (fi) 1987-01-30
FI72298C true FI72298C (fi) 1987-05-11

Family

ID=4384904

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793645A FI72298C (fi) 1978-12-12 1979-11-21 Kopplareanordning foer en hissgrupp.

Country Status (24)

Country Link
US (1) US4298100A (fi)
JP (1) JPS5584778A (fi)
BE (1) BE880513A (fi)
BR (1) BR7908078A (fi)
CH (1) CH644820A5 (fi)
DE (1) DE2946705A1 (fi)
DK (1) DK150755C (fi)
ES (1) ES486495A1 (fi)
FI (1) FI72298C (fi)
FR (1) FR2443995A1 (fi)
GB (1) GB2037014B (fi)
GR (1) GR66672B (fi)
HK (1) HK26284A (fi)
HU (1) HU179208B (fi)
IT (1) IT1124495B (fi)
LU (1) LU81970A1 (fi)
MX (1) MX149591A (fi)
NL (1) NL185508C (fi)
NO (1) NO151583C (fi)
PT (1) PT70553A (fi)
SE (1) SE445341B (fi)
TR (1) TR21144A (fi)
YU (1) YU43462B (fi)
ZA (1) ZA796517B (fi)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4341288A (en) * 1981-02-06 1982-07-27 Westinghouse Electric Corp. Elevator system
DE3466379D1 (en) * 1983-01-11 1987-10-29 Gutehoffnungshuette Man Control system for elevator devices
JPS628984A (ja) * 1985-07-04 1987-01-16 三菱電機株式会社 エレベ−タ−の運転装置
ES2048402T3 (es) * 1990-02-05 1994-03-16 Inventio Ag Dispositivo para la seleccion de una cabina de ascensor para minusvalidos en ascensores con asignacion inmediata de llamadas de destino.
JPH0455271A (ja) * 1990-06-22 1992-02-21 Mitsubishi Electric Corp 共用エレベータの運転方式
JP2667042B2 (ja) * 1990-06-29 1997-10-22 株式会社東芝 エレベータ群管理システム
FI90407C (fi) * 1991-05-10 1994-02-10 Kone Oy Elektroninen koodiavain
US5272287A (en) * 1992-03-19 1993-12-21 Otis Elevator Company Elevator car and riser transfer
US5480005A (en) * 1992-05-26 1996-01-02 Otis Elevator Company Elevator swing car assignment to plural groups
US5300739A (en) * 1992-05-26 1994-04-05 Otis Elevator Company Cyclically varying an elevator car's assigned group in a system where each group has a separate lobby corridor
US5460245A (en) * 1992-05-26 1995-10-24 Otis Elevator Company Elevator swing car service of interrise hall calls
CA2118393A1 (en) * 1994-03-07 1995-09-08 John Michael Eschenbrenner Special emergency service control arrangement for elevator car
FR2841084B1 (fr) * 2002-06-13 2004-12-17 Systemig Sa Dispositif de telereleve d'etats, et applications
CN101426708A (zh) * 2006-04-27 2009-05-06 奥蒂斯电梯公司 电梯组系统中的大型物品运送
WO2009024853A1 (en) 2007-08-21 2009-02-26 De Groot Pieter J Intelligent destination elevator control system
JPWO2016199187A1 (ja) * 2015-06-08 2017-09-28 三菱電機株式会社 エレベータの制御装置

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2862576A (en) * 1956-08-30 1958-12-02 Toledo Scale Corp Elevator control
GB819187A (en) * 1957-01-14 1959-09-02 J & E Hall Ltd Improvements in or relating to lift control systems
US3236332A (en) * 1961-09-19 1966-02-22 Toledo Scale Corp Elevator control including means to select most favorable car to exclusively serve apriority call
DE2418129C3 (de) * 1974-04-13 1978-03-02 Maschinenfabrik Augsburg-Nuernberg Ag, 8500 Nuernberg Warteschlange zur aufeinander folgenden Ausführung von Steuerungsbefehlen, insbesondere bei Aufzugsanlagen
JPS5227151A (en) * 1975-08-22 1977-03-01 Mitsubishi Electric Corp Elvator operation system
JPS52109247A (en) * 1976-03-10 1977-09-13 Mitsubishi Electric Corp Operating device for elevator
US4147235A (en) * 1977-07-01 1979-04-03 Otis Elevator Company Elevator control system

Also Published As

Publication number Publication date
DK150755C (da) 1987-10-26
YU43462B (en) 1989-08-31
FR2443995A1 (fr) 1980-07-11
NL185508B (nl) 1989-12-01
NO151583C (no) 1985-05-08
GB2037014B (en) 1982-11-10
YU297179A (en) 1983-01-21
PT70553A (de) 1980-01-01
HU179208B (en) 1982-09-28
IT7941666A0 (it) 1979-12-11
DE2946705C2 (fi) 1987-08-27
GR66672B (fi) 1981-04-08
NO794045L (no) 1980-06-13
FR2443995B1 (fi) 1982-11-19
GB2037014A (en) 1980-07-02
MX149591A (es) 1983-11-29
LU81970A1 (de) 1980-04-22
JPS5584778A (en) 1980-06-26
NL185508C (nl) 1990-05-01
BE880513A (fr) 1980-06-10
FI793645A (fi) 1980-06-13
HK26284A (en) 1984-03-30
BR7908078A (pt) 1980-09-09
DK150755B (da) 1987-06-15
ES486495A1 (es) 1980-06-16
DE2946705A1 (de) 1980-07-10
ZA796517B (en) 1980-11-26
CH644820A5 (de) 1984-08-31
US4298100A (en) 1981-11-03
NL7908946A (nl) 1980-06-16
DK522479A (da) 1980-06-13
FI72298B (fi) 1987-01-30
SE445341B (sv) 1986-06-16
NO151583B (no) 1985-01-21
SE7910118L (sv) 1980-06-13
JPS6216908B2 (fi) 1987-04-15
TR21144A (tr) 1983-11-24
IT1124495B (it) 1986-05-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72298C (fi) Kopplareanordning foer en hissgrupp.
RU1838224C (ru) Система управлени целевым вызовом дл подъемного устройства с по меньшей мере одним подъемником с одной или несколькими кабинами
US4655325A (en) Method and apparatus for controlling elevators with double cars
JPH04226286A (ja) 行先呼出しの即時割当てを有するエレベータの場合の身体障害者のためのエレベータ箱選択装置
JPH04226287A (ja) 階床の呼び入力位置に応じて目的の呼びを即時割当てるエレベータ用群制御装置
CA2042971C (en) Group control for lifts with double cages with immediate allocation of target calls
GB1106925A (en) Programmed electric control system
KR890006508A (ko) 엘리베이터카 제어방법 및 장치
FI71536B (fi) Anordning foer val av hisskorg
JP2510746B2 (ja) エレベ―タ―の表示灯制御装置
JPH0455272A (ja) エレベータの群管理制御装置
US2135204A (en) Control system
US2941624A (en) Elevator control system
JPS5810347B2 (ja) エレベ−タノウンテンソウチ
JPS6361261B2 (fi)
US3179917A (en) Indicators for elevator systems
SU742866A1 (ru) Устройство дл управлени пневматическим регул тором
JP2003139264A (ja) 電磁弁制御装置
US3187302A (en) Control systems for parking garages
US2217824A (en) Control for automatic elevators
JPS59198270A (ja) エレベ−タの群管理制御方法
JPH08310747A (ja) 群管理エレベータの運転装置
SU749782A1 (ru) Устройство дл управлени подъемником
CZ7682U1 (cs) Zapojení pro zjišťování polohy klece výtahu a řízení jeho pohonu
JPH0359971U (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: INVENTIO AG