FI72056B - Foerfarande foer framstaellning av granuler uppbyggda av en karna och ett hoelje - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av granuler uppbyggda av en karna och ett hoelje Download PDF

Info

Publication number
FI72056B
FI72056B FI811435A FI811435A FI72056B FI 72056 B FI72056 B FI 72056B FI 811435 A FI811435 A FI 811435A FI 811435 A FI811435 A FI 811435A FI 72056 B FI72056 B FI 72056B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fluidized
bed
cores
liquid material
granules
Prior art date
Application number
FI811435A
Other languages
English (en)
Other versions
FI72056C (fi
FI811435L (fi
Inventor
Jean P Bruynseels
Original Assignee
Azote Sa Cie Neerlandaise
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Azote Sa Cie Neerlandaise filed Critical Azote Sa Cie Neerlandaise
Publication of FI811435L publication Critical patent/FI811435L/fi
Publication of FI72056B publication Critical patent/FI72056B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72056C publication Critical patent/FI72056C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J2/00Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
    • B01J2/16Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic by suspending the powder material in a gas, e.g. in fluidised beds or as a falling curtain
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05CNITROGENOUS FERTILISERS
    • C05C9/00Fertilisers containing urea or urea compounds
    • C05C9/005Post-treatment

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Glanulating (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Description

72056
Menetelmä rakeiden valmistamiseksi, jotka ovat rakentuneet ytimestä ja kuoresta
Jo joitakin vuosia kiinteiden hiukkasten leijukerroksia on lisääntyvästi käytetty kiinteiden aineiden rakeis-tukseen, jossa ytimet varustetaan kuorella, joka koostuu samasta materiaalista kuin ytimet, tai kiinteiden aineiden päällystämiseen, jossa ytimet varustetaan päällysteellä, joka koostuu eri materiaalista kuin ytimet.
Sekä kiinteiden aineiden rakeistuksessa että päällystyksessä kuoreksi tarkoitettu aine ruiskutetaan sulan materiaalin muodossa, joka sisältää tätä ainetta sulassa, liuenneessa ja/tai suspendoituneessa tilassa, leijutetuille ytimille. Tällä tavoin leijutetuille ytimille kerrostettu nestemäinen materiaali on sitten muutettava kiinteään tilaan lämpötilan vaikutuksella, joka vallitsee kerroksessa, jäähdyttämällä ja/tai haihduttamalla nestettä. Toistamalla tätä kerrostetun materiaalin vuorot-taista kostutus- ja jähmetysprosessia kasvaa vähitellen kuori, kunnes se on saavuttanut halutun paksuuden ja tuloksena oleva rae voidaan poistaa kerroksesta. Prosessin aikana kerroksen lämpötilaa pidetään oleellisesti muuttumattomana sopivalla olosuhteiden, kuten leijutuskaasun ja/tai ruiskutetun nestemateriaalin lämpötilan sopivalla valinnalla joko lisäten vaadittu lämpö kerrokseen tai poistaen liiallinen lämpö kerroksesta.
Kiinteiden aineiden rakeistus tai päällystys leijukerrok-sessa, jossa ytimet varustetaan kuorella, joka tulee vähitellen paksummaksi, toteutetaan kostuttamalla ytimet pisaroilla. Jos pisaroilla on suunnilleen sama koko kuin ytimillä, rakeiden rakenteesta tulee "sipulimainen", mistä käytetään nimitystä "nahanmuodostus". Kun pisarat ovat paljon pienempiä kuin ytimet, käytetty sanonta on pisaroiden yhteenkasvaminen ydinten pinnalla.
72056
Nahanmuodostuksessa ytimet varustetaan peräkkäin lukuisilla kuorimateriaalin samankeskisillä kerroksilla. Nahanmuodostusta tapahtuu, kun nestemateriaalia ruiskutetaan leijutetuille ytimille pisaroiden muodossa, jotka ovat riittävän isoja peittämään ytimen pinnan nes-temateriaalin kerroksella, joka sen jälkeen jähmetetään "nahan" muodostamiseksi ytimen ympärille. Johtuen useiden tällaisten nahkojen päällekkäisyydestä, lopulta valmistetuissa rakeissa esiintyy sisäisiä jännityksiä, jotka johtuvat niiden sipulimaisesta rakenteesta ja jotka vaikuttavat haitallisesti niiden mekaanisiin ominaisuuksiin, kuten niiden murskauslujuuteen ja hankauskestoisuuteen. Näin ollen kun ytimelle kerrostetun nestemateriaalin kerros on paksumpi, lisäongelmia saattaa ilmaantua tuloksena siitä, että kerrostettua materiaalia ei voida täysin kuivata ennen kuin uusi nestemateriaalin kerros saos-tetaan ytimen pinnalle.
Rakeistettaessa tai päällystettäessä yhteenkasvattamalla ytimet kostutetaan peräkkäin pisaroilla, joilla on niin pieni koko, että ne voivat peittää vain pienehkön osan ytimen pinnasta nestemateriaalin ohuella kerroksella.
Tällä tavoin kuori kasvatetaan vähitellen pienille pinnoille, minkä johdosta muodostuneilla rakeilla on hyvin hieno rakenne ja hyvin suuri lujuus. Yhteenkasvattamalla muodostettujen rakeiden mekaaniset ominaisuudet ovat todellakin paljon paremmat kuin niillä rakeilla, jotka on tehty nahanmuodostuksella.
Kiinteiden aineiden rakeistukseen usein käytetty toinen menetelmä on kiinteiden hiukkasten agglomerointi neste-materiaalin avulla, joka saa useita hiukkasia tarttumaan yhteen. Kiteyttämällä ja/tai nesteen haihdutuksella muodostetaan sitten koossapysyvä kokonaisuus, jolla kuitenkin on epähomogeeninen rakenne ja sillä on huomattavasti huonompi laatu kuin rakeilla, jotka on valmistettu nahanmuodostuksella tai yhteenkasvattamalla.
II
3 72056 Näistä syistä agglomeroitumisen tapahtumista kiinteiden aineiden rakeistuksessa tai päällystyksessä leijukerroksessa tulee välttää tai pitää se mahdollisimman pienenä.
Rakeiden annetun määrän valmistamiseksi rakeistuksella tai päällystyksellä leijukerroksessa annettu määrä nestemateri-aalia on ruiskutettava kerrokseen aikayksikössä. Kun rakeis-tus suoritetaan teollisessa mitassa, tämä on huomattava määrä, joka esimerkiksi urearakeistimessa, jonka päivätuotanto on esimerkiksi 800 tonnia, on jopa 36 000 kg/h. Näin suuren nestemateriaalimäärän ruiskuttaminen leijukerrokseen aiheuttaa luonteeltaan kahdenlaisia ongelmia: ensinnäkin ruiskutukseen vaadittavan energiamäärän on oltava mahdollisimman pieni tai tuotteen omakustannushinnasta tulee liian korkea, ja toiseksi leijutusta kerroksessa ei saa häiritä ja kerroksen hiukkasten agglomeroituminen on estettävä tai minimoitava, koska muuten ei synny laadultaan tyydyttävää tuotetta .
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan ratkaisu näille ongelmille.
Keksintö koskee näin ollen menetelmää rakeiden valmistamiseksi, jotka muodostuvat ytimestä ja kuoresta, jolloin ydin-hiukkasten kerrokseen, jota leijutuskaasuvirran avulla, joka levitetään rei'itetyn, tasomaisen, vaakasuoran tai hieman kaltevan pohjalevyn läpi, pidetään leijutetussa tilassa, ruiskutetaan nestemäistä materiaalia, joka sisältää kuoreksi tarkoitettua ainetta sulassa, liuotetussa ja/tai sus-pendoidussa tilassa, leijukerroksessa oleville leijutetuille ytimille pohjalta ylöspäin pisaroiden muodossa, joilla on niin pieni halkaisija, että yksi pisara voi peittää vain osan ytimen pinnasta, useiden pystysuoraan sijoitettujen hydraulisten sumutussuuttimien avulla, ja ytimien päälle kerrostettu nestemateriaali muutetaan nestettä jäähdyttä- 72056 4 mällä ja/tai haihduttamalla kiinteään muotoon muodostaen halutun suuria rakeita, joka menetelmä on tunnettu siitä, että nestemäistä materiaalia ruiskutetaan hydraulisten su-mutussuuttimien avulla hydraulisen paineen alaisena, jolloin jokaista sumutussuutinta ympäröi samankeskinen, rengasmainen, suppeneva apukaasuaukko, jonka läpi apukaasua johdetaan sellaisella pystysuoralla ulostulonopeudella, että sumutussuuttimesta tuleva kartiomainen pisaravirta suppenee virraksi, jonka kärkikulma on alle 20°, ja sellaisin määrin, että jokaisen sumutussuuttimen yläpuolelle muodostuu apukaasuvirran vaikutuksesta kokonaan leijutusker-roksen sisäpuolella sijaitseva ontelo, jossa on laimennettu leijutettu faasi.
"Ytimillä" ei ymmärretä vain käytettyä hiukkasmaista materiaalia, jota lisätään kerrokseen lähtöaineeksi joko jatkuvasti tai panoksittain, vaan myös kerroksessa muodostettavia rakeita.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan käyttää kaikenlaisten materiaalien rakeistukseen, joita voidaan ruiskuttaa sulassa tilassa tai liuoksena tai suspensiona ja voidaan jähmettää kiteyttämällä ja/tai haihduttamalla neste. Esimerkkejä ovat rikki, urea, araraoniumsuolat, ammoniumsuolo-jen seokset orgaanisten tai epäorgaanisten lisäaineiden kanssa yms. Myös annetun materiaalin rakeita esimerkiksi urearakeita voidaan päällystää eri materiaalilla, kuten rikillä keksinnön mukaisella menetelmällä.
Käytettävä rakeistuslaite käsittää säiliön, jossa on oleellisesti pystysuorat seinämät ja pyöreä, neliömäinen tai suorakaiteen muotoinen vaakasuora poikkileikka-usmuoto, vaikka muutkin muodot ovat mahdollisia. Ydinten kerrosta kannattaa tasomainen, rei'itetty pohjalevy, jonka läpi leijutuskaasu, yleisesti ilma levitetään ja johdetaan kerrokseen. Pohjalevy voi olla sijoitettu vaakasuoraan
II
72056 tai hieman kaltevaan asentoon. Lievä kaltevuus, esimerkiksi 30'-2° saattaa olla hyödyllinen edistämään rakeiden poistoa purkausaukkoon, joka sijaitsee pohjan alapäässä.
Leijukerroksen tilavuus riippuu rakeistuslaitteen halutusta kapasiteetista ja rakeiden aiotusta viipymisajasta kerroksessa. Mitä tulee kerroksen dimensioihin on olemassa suhde kerrokseen syötettävän leijutuskaasun määrän ja kerroksen pinnan välillä. Yleisesti ottaen kun leijutus-kaasun määrä on suurempi, kerroksen pinta-alan on oltava suurempi. Koska termisen tasapainon saavuttaminen kerroksessa rakeistuksen aikana vaatii lämmön syöttöä kerrokseen nesteen haihduttamiseksi tai kiteytymislämmön poistoa kerroksesta, on huolehdittava välineistä lämmön syöttämiseksi tai poistamiseksi. Keksinnön mukaisessa menetelmässä lämpöä on suositeltavaa syöttää tai poistaa valvomalla leijutuskaasun lämpötilaa. Koska tälle kaasulle tapahtuu kerroksessa vain rajoitettu lämpötilan muutos, on yleensä välttämätöntä syöttää suuri määrä leijutuskaasua kerrokseen termisen tasapainon saavuttamiseksi kerroksessa, mikä kerroksen dimensioiden suhteen merkitsee, että kerroksen pinta-ala on sovitettava tämän kaasun suuren määrän mukaan niin, että annetulla kerros-tilavuudella vain rajoitettu korkeus jää leijutettua kerrosta varten. Tämän vuoksi keksinnön mukainen menetelmä toteutetaan kerroksessa, jolla leijutetussa tilassa on korkeus h ja pintala S siten, että h ei ylitä arvoa γ/ί-Π Rajoitettu kerroskorkeus on edullinen energiakustannusten kannalta katsoen, koska nämä kustannukset kasvavat, kun kerros on leijutettava suurempaan korkeuteen.
Kun keksinnön mukainen menetelmä toteutetaan teollisessa mitassa, kerroskorkeus h vaihtelee yleensä välillä 30-150 cm ja on usein korkeuden h monikerta. Kerroksella voi olla mikä tahansa haluttu pinta-ala.
6 72056
Joissakin leijukerrosrakeistuslaitteissa nestemateriaa-li ruiskutetaan kerroksen yläpuolelta pystysuoraan alaspäin. Suuren kapasiteetin rakeistuslaitteelle tämä on osoittautunut sopimattomaksi, koska kerroksen yläpuolelle muodostuu suuri määrä pölyä, joka kulkeutuu lei-jutuskaasun mukana ja aiheuttaa saastumista muualla ja koska kuorimaisia möhkäleitä muodostuu kerroksen pinnalle. Yritykset ruiskuttaa nestemateriaalia kerrokseen vaakasuoraan sivuilta päin tai pystysuoraan alaspäin epäonnistuivat kerroksessa tapahtuvan huomattavan agglomeroitumisen vuoksi.
Tämän vuoksi valitsimme ruiskutuksen pystysuoraan ylöspäin leijukerroksen pohjalta. Tällä sijoituksella testattiin suuri määrä eri tyyppisiä hydraulisia ja pneumaattisia ruiskuja leijukerrosrakeistuslaitteessa. Monet näistä kokeista epäonnistuivat johtuen huomattavan agglomeroi-tumiser ja kokkaroitumisen esiintymisestä. Hyvät tulokset ilman agglomeroitumisilmiöitä saavutettiin kuitenkin pneumaattisella ruiskulla, joka otettiin öljypolttimesta ja jossa neste ruiskutetaan paineilman avulla, joka virtaa rengasmaisesta aukosta, joka on liitetty nestesuuttimen ympärille. Tämä ruisku antoi kartiomaisen suihkun, jolla on hyvin pieni kärkikulma, nimittäin suunnilleen 20°.
Tätä ruiskua käyttäen suoritettiin lukuisia rakeistuskokei-ta. Nämä osoittivat, että rakeistuslaitteen asianmukainen toiminta vaati, että kun ruiskutettavaa nestemateriaalin määrää lisättiin, ilman määrää oli myös lisättävä, toisin sanoen ilmanpainetta lisättävä. Mahdollisuus tämän tekemiseen osoittautui kuitenkin rajoitetuksi, sillä kun tietty kynnysarvo ylitetään, ilma tulee puhalletuksi suoraan kerroksen pinnan läpi, jolloin se muodostaa ydinten ja rakeiden pyörteen kerroksen yläpuolelle ja suuria määriä pölyä kulkeutuu ilmavirran mukana, joka tulee ulos ra-keistuslaitteesta.
Il 72056
Perehtyminen sen ilmiön syihin, että öljypolttimesta saatu testattu pneumaattinen ruisku todella johti tyydyttävään rakeistukseen ja esimerkiksi hydraulinen ruisku ei, vaikka molemmissa tapauksissa muodostui yhtä pienikokoisia pisaroita, osoitti että testatussa pneumaattisessa ruiskussa paineilma suorittaa kaksi eri tehtävää.
Itse asiassa paineilma ei vain sumuta nestemateriaalia, vaan muodostaa myös laimean leijutetun faasin ontelon leijukerrokseen ruiskun yläpuolelle. Testatusta ruiskusta tulevan kartiomaisen suihkun pienen kärkikulman ansiosta ruiskutettu nestemateriaali ruiskutetaan olennaisesti koko laimean leijutetun faasin onteloon, jolloin suuri määrä ytimiä voidaan ruiskuttaa ilman, että hiukkaset kykenevät lähestymään toisiaan riittävän lähelle agglomeroi-tuakseen. Tämä mekanismi tekee mahdolliseksi pitää suuren määrän mainitun tyyppisiä ruiskuja toiminnassa leijukerrok-sessa lähietäisyydellä toisistaan ilman, että ne vaikuttavat toistensa tehokkuuteen ja ilman, että kerroksen lei-jutus häiriintyy.
Kaikesta huolimatta tämän tyyppiset ruiskut osoittautuivat sopimattomiksi käyttää teollisessa mitassa, koska nestema-teriaalin riittävän määrän ruiskutus vaatii vähintään 3 atm:n manoraetripaineista paineilmaa. Suuren energiankulutuksen lisäksi tällainen paine on liian korkea hyväksyttäväksi. Kun käytetään hydraulista ruiskua, energian kulutus on todella suhteellisen pieni, mutta johtuen liiallisen agglomeroitumisen esiintymisestä, tyydyttävää rakeis-tusta ei saada aikaan leijukerroksessa.
Nyt on kuitenkin havaittu, että kun käytetään hydraulista ruiskua, voidaan saavuttaa erinomainen rakeistus ilman huomattavan agglomeroitumisen esiintymistä, jos myös tässä tapauksessa laimean leijutetun faasin ontelo muodostuu ruiskun yläpuolelle leijukerrokseen ja samanaikaisesti varmistetaan, että nestemateriaalia ruiskutetaan tähän 72056 onteloon. Keksinnön mukaisesti tämä saavutetaan ruiskuttamalla nestemateriaalia hydraulisella paineella halutussa pisarakoossa ja samanaikaisesti syöttämällä pisaravir-ran ympärille, jolla hydraulisten ruiskujen vuoksi on kartion muoto, jonka kärkikulma on yleensä 45-90°, lisäkaa-suvirta, jolla on kaksi tehtävää, nimittäin (1) muodostaa leijukerrokseen ruiskun yläpuolelle laimean leijutetun faasin ontelo ja (2) kaventaa ruiskusta ulos tuleva pisaroiden kartiomainen virta siten, että pisaravirta ruiskutetaan olennaisesti kokonaan laimean leijutetun faasin onteloon.
Keksinnön mukaisesti lisäkaasu syötetään rengasmaisen suppenevan suuttimen läpi, joka on sijoitettu koaksiaalises-ti ruiskutussuuttimen ympärille. Rengasmaisen suuttimen läpi johdetun lisäkaasun määrän aikayksikössä on oltava riittävä muodostamaan laimean, leijutetun faasin ontelo ruiskun yläpuolelle. Lisäkaasun määrä on mieluummin riittävä muodostamaan mahdollisimman suuren ontelon leiju-kerrokseen ilman, että lisäkaasu tulee puhalletuksi kerrokseen yläpinnan läpi. Sitä paitsi nopeuden, jolla lisä-kaasu tulee ulos rengasmaisesta suuttimesta, on oltava riittävä kaventamaan hydraulisesta ruiskusta tuleva pisaroiden kartiomainen virta virraksi, jonka kärkikulma on alle 20°. Tähän vaadittu kaasun nopeus riippuu ruiskutetun materiaalin pisarakoosta, pisaravirran alkuperäisestä kärkikulmasta, pisaravirran ulostulonopeudesta ja kavennetun pisaravirran halutusta kärkikulmasta ja se vaihtelee yleensä välillä 60-300 m/s, useimmiten välillä 150-280 m/s.
Lisäkaasun määrä aikayksikössä, joka vaaditaan muodostamaan mahdollisimman suuri ontelo, voidaan helposti määrittää kokeellisesti, ja samoin voidaan määrittää se lisäkaasun nopeus, joka vaaditaan kartiomaisen pisaravir— ran haluttuun kaventamiseen. Näistä kahdesta tiedosta 7205 6 voidaan rengasmaisen suuttimen vaadittu pinta-ala laskea .
Nestevirtaus, ts. ruiskun aikayksikössä ruiskuttama neste-materiaalin määrä on mieluummin yhtä suuri kuin maksimi-virta, jonka ruiskun yläpuolelle muodostunut laimean, leijutetun faasin ontelo voi vastaanottaa ilman, että havaitaan agglomeroitumisvaikutuksia.
Hydraulisia ruiskuja on kaupallisesti saatavissa laajaa pisarakokojen aluetta varten, nimittäin välille 10-500 mikronia ja ylikin. Näin ollen on jokaiselle rakeistettavalle tai päällystetylle tuotteelle mahdollista valita ruisku, joka aikaansaa yhteenkasvattamiseen sopivan pisa-rakoon.
Kun keksinnön mukaista menetelmää käytetään teollisessa mitassa, monia, toisinaan useita satoja ruiskuja on sijoitettava rakeistuslaitteeseen halutun kapasiteetin saavuttamiseksi. Tämä on mahdollista ilman mitään ongelmia .
Lisäkaasuna käytetään yleisesti ilmaa. Jos kuitenkin keksinnön mukaisessa rakeistus- tai päällystysmenetelmäs-sä käytetään aineita, jotka ovat herkkiä hapelle, inertti kaasu voi toimia leijutuskaasuna ja lisäkaasuna ilman sijasta. Ilma tai inertti kaasu voidaan esilämmittää, mikäli tämä olisi toivottavaa esimerkiksi jähmettymisen tai kiteytymisen estämiseksi ruiskun sisällä, kun erittäin väkevää sulatetta tai liuosta ruiskutetaan.
Tuoterakeiden koko riippuu useista tekijöistä, kuten ytimien lukumäärästä leijukerroksessa, näiden ytimien koosta, aikayksikössä ruiskutetun nestemateriaalin määrästä ja ytimien viipymisajasta kerroksessa. Niinpä esimerkiksi saadaan suurempia tuoterakeita, kun ytimien lukumäärä leijukerroksessa on pienempi ja viipymisaika pitempi.
10 7205 6
Tuotteen tietyn raekokojakautuman ylläpitämiseksi on suositeltavaa, että kerroksen sisältö pidettäisiin mahdollisimman muuttumattomana sekä raekokojakautuman että ydinten lukumäärän suhteen. Tämä voidaan saavuttaa pitämällä leijukerrokseen lisättävien, raekokojakautumaltaan sopivien ytimien painomäärä yhdenmukaisena kerroksesta poistettavien rakeiden painomäärän kanssa. Yleisesti ottaen kerrokseen lisättävien ydinten koko on välillä 0,2-4 mm, vaikka tietyissä tapauksissa suurempiakin ytimiä voidaan käyttää. Rakeistuslaitteesta purettavat tuoterakeet voidaan haluttaessa erottaa alakokojakeeseen, tuotekokojakeeseen ja yläkokojakeeseen. Viimemainittu jae voidaan murskata samaan tai pienempään kokoon kuin alakokojae ja sen jälkeen kierrättää takaisin rakeistus-laitteeseen yhdessä alakokojakeen kanssa.
Esimerkki
Rakeistuslaitteessa, joka on varustettu tasomaisella revitetyllä pohjalevyllä ja joka sisältää ureaydinten leijutetun kerroksen, urealiuos jalostetaan rakeiksi, joiden keskihalkaisija on 2,9 mm. Päivätuotanto on 800 tonnia.
2
Kerroksen pinta-ala on 9,6 m ja se painaa 5000 kg. Se leijutetaan 1000 mm:n korkeuteen ilman avulla, jota syötetään 30°C:n lämpötilassa rei'itetyn pohjalevyn läpi nopeudella 52000 Nm "Vh.
Rakeistuslaitteen pohjalle asennettujen 110 hydraulisen ruiskun avulla 35,8 tonnia urean vesiliuosta, jonka urea-väkevyys on 95 paino-%, ruiskutetaan pystysuoraan ylöspäin kerrokseen tunnissa. Jokaista hydraulista ruiskua ympäröi samankeskinen, rengasmainen, suppeneva rako, jonka ulkohalkaisija on 17 mm ja sisähalkaisija 5,8 mm. Ruiskut ruiskuttavat urealiuosta 8 kg/cm :n hydraulisella paineella pisaroiden muodossa, joiden keskihalkaisija on 110 mikronia. Ilman ilmansyöttöä rengasmaisen raon läpi pisaroiden kartiomaisen virran kärkikulma on 45°.
Il 720 5 6
Kokeiden avulla on määritetty, että laimean leijutetun faasin ontelon muodostaminen, joka ulottuu jokaisen ruiskun yläpuolella juuri leijukerroksen yläpinnan ala- 3 puolelle, vaatii 130 Nm /h:n ilmamäärän ruiskua kohti ja sitä paitsi, että pisaroiden virran kaventaminen kar-tiomaiseksi virraksi, jonka kärkikulma on suunnilleen 10°, vaatii ilmaa poistumaan rengasmaisesta raosta suunnilleen nopeudella 275 m/s. Tästä voidaan laskea, että 2 rengasmaisessa raossa on oltava 2 cm :n avoin pinta-ala.
Ruiskua ja tuntia kohti ruiskutetaan 325 kg urealiuosta, jonka lämpötila on 135°C, ja 140 Nm ilmaa, jonka lämpötila on 145°C, johdetaan rengasmaisen raon läpi 1,4 atm:n absoluuttisella paineella. Tähän vaadittava puristusteho on suunnilleen 300 kW. Näissä olosuhteissa kerroksessa ylläpidetään 100°C:n lämpötilaa.
Rakeistus sujuu erinomaisesti ilman merkittäviä agglome-rointivaikutuksia.
Kerroksesta puretuista rakeista saadaan tuotteena jae, jonka halkaisija on välillä 2,0-3,5 mm. Loppu murskataan suunnilleen 1,1-1,4 mm:n hiukkaskokoon ja kierrätettään takaisin rakeistuslaitteeseen nopeudella 2,5 tonnia/h.
Kuvatun rakeistusprosessin suorituskyky samoissa olosuhteissa, mutta käyttäen pneumaattisia ruiskuja, vaatii 220 3 ruiskun kokonaismäärän, joihin 21000 Nm :n kokonaismäärä ilmaa on syötettävä tunnissa 4 atm:n absoluuttisella paineella. Myös tässä tapauksessa rakeistus sujuu erinomaisesti, mutta vaadittu puristusteho on tällöin 1,4 Mw, ts. lähes viisinkertainen siihen tehoon nähden, joka vaaditaan suoritettaessa rakeistus keksinnön mukaisesti.

Claims (2)

72056
1. Menetelmä rakeiden valmistamiseksi, jotka muodostuvat ytimestä ja kuoresta, jolloin ydinhiukkasten kerrokseen, jota leijutuskaasuvirran avulla, joka levitetään rei'itetyn, tasomaisen, vaakasuoran tai hieman kaltevan pohjalevyn läpi, pidetään leijutetussa tilassa, ruiskutetaan nestemäistä materiaalia, joka sisältää kuoreksi tarkoitettua ainetta sulassa, liuotetussa ja/tai suspendoidussa tilassa, leijuker-roksessa oleville leijutetuille ytimille pohjalta ylöspäin pisaroiden muodossa, joilla on niin pieni halkaisija, että yksi pisara voi peittää vain osan ytimen pinnasta, useiden pystysuoraan sijoitettujen hydraulisten sumutussuuttimien avulla, ja ytimien päälle kerrostettu nestemateriaali muutetaan nestettä jäähdyttämällä ja/tai haihduttamalla kiinteään muotoon muodostaen halutun suuria rakeita, tunnettu siitä, että nestemäistä materiaalia ruiskutetaan hydraulisten sumutussuuttimien avulla hydraulisen paineen alaisena, jolloin jokaista sumutus suutinta ympäröi samankeskinen, rengasmainen, suppeneva apukaasuaukko, jonka läpi apukaasua johdetaan sellaisella pystysuoralla ulostulono-peudella, että sumutussuuttimesta tuleva kartiomainen pisara-virta suppenee virraksi, jonka kärkikulma on alle 20°, ja sellaisin määrin, että jokaisen sumutussuuttimen yläpuolelle muodostuu apukaasuvirran vaikutuksesta kokonaan leijutus-kerroksen sisäpuolella sijaitseva ontelo, jossa on laimennettu leijutettu faasi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että leijutetussa tilassa kerroksella on korkeus h ja pinta-ala S siten, että h ei ylitä arvoa vTs. Il
FI811435A 1980-05-12 1981-05-11 Foerfarande foer framstaellning av granuler uppbyggda av en kaerna och ett hoelje. FI72056C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8002738 1980-05-12
NL8002738A NL191557C (nl) 1980-05-12 1980-05-12 Werkwijze voor het vervaardigen van uit een kern en een omhulling opgebouwde korrels.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811435L FI811435L (fi) 1981-11-13
FI72056B true FI72056B (fi) 1986-12-31
FI72056C FI72056C (fi) 1987-04-13

Family

ID=19835284

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811435A FI72056C (fi) 1980-05-12 1981-05-11 Foerfarande foer framstaellning av granuler uppbyggda av en kaerna och ett hoelje.

Country Status (30)

Country Link
US (1) US4343622A (fi)
JP (1) JPS6013735B2 (fi)
AT (1) AT384374B (fi)
BE (1) BE888748A (fi)
BG (1) BG60310B2 (fi)
BR (1) BR8102916A (fi)
CA (1) CA1152389A (fi)
CS (1) CS244412B2 (fi)
DD (1) DD158513A5 (fi)
DE (1) DE3116778C2 (fi)
DZ (1) DZ290A1 (fi)
EG (1) EG15383A (fi)
ES (1) ES501989A0 (fi)
FI (1) FI72056C (fi)
FR (1) FR2481948B1 (fi)
GB (1) GB2075908B (fi)
GR (1) GR75245B (fi)
HU (1) HU185044B (fi)
IE (1) IE51046B1 (fi)
IN (1) IN153917B (fi)
IT (1) IT1194791B (fi)
NL (1) NL191557C (fi)
NO (1) NO153361C (fi)
PL (1) PL131719B1 (fi)
PT (1) PT72999B (fi)
RO (1) RO86502B (fi)
SE (1) SE448950B (fi)
TR (1) TR22155A (fi)
YU (1) YU41242B (fi)
ZA (1) ZA812928B (fi)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6328005Y2 (fi) * 1980-05-16 1988-07-28
DE3206236A1 (de) * 1982-02-20 1983-09-01 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zum gleichzeitigen sichten und geregelten, kontinuierlichen austrag von koernigem gut aus wirbelbettreaktoren
NL8203872A (nl) * 1982-10-06 1984-05-01 Stamicarbon Werkwijze voor het bereiden van zwavelgranules.
NL8303000A (nl) * 1983-08-27 1985-03-18 Unie Van Kunstmestfab Bv Werkwijze voor het bereiden van granules.
NL8302999A (nl) * 1983-08-27 1985-03-18 Unie Van Kunstmestfab Bv Werkwijze voor het bereiden van granules.
JPS6274443A (ja) * 1985-09-27 1987-04-06 Toyo Eng Corp 粒子の加工方法
NL8700913A (nl) * 1987-04-16 1988-11-16 Nl Stikstof Werkwijze voor het vervaardigen van kunstmestgranules.
NL1001936C2 (nl) * 1995-12-19 1997-06-19 Rudolf Maria Ernest Ploum Werkwijze en inrichting voor het althans ten dele verwijderen van water uit een vloeibare substantie.
DE19724142B4 (de) * 1997-06-07 2007-04-19 Glatt Ingenieurtechnik Gmbh Verfahren zur Herstellung von granuliertem Mischdünger
NZ331531A (en) 1997-09-04 2000-01-28 Toyo Engineering Corp method for granulation and granulator
DE19826570C2 (de) * 1998-06-15 2002-10-31 Piesteritz Stickstoff Verfahren zur Herstellung von Harnstoff und Ammonsulfat enthaltenden Düngemittel-Granulaten
CA2250605C (en) * 1998-10-15 2003-07-22 Cominco Ltd. Drop forming method and sulphur polymer concrete process
JP4663887B2 (ja) * 2000-05-01 2011-04-06 フロイント産業株式会社 流動層造粒コーティング装置および流動層造粒コーティング方法
JP2006130371A (ja) * 2004-11-02 2006-05-25 Mitsubishi Materials Techno Corp 粉体の加湿・コーティング装置及び粉体の加湿・コーティング方法
JP4455643B2 (ja) 2007-10-30 2010-04-21 東洋エンジニアリング株式会社 造粒装置及びそれを用いる造粒方法
MA42900A (fr) 2015-07-07 2018-05-16 Yara Int Asa Procédé de fabrication de matériau particulaire à base d'urée contenant du soufre élémentaire
EP3508465B1 (de) 2018-01-08 2023-11-29 thyssenkrupp Fertilizer Technology GmbH Prallbleche im fliessbettkühler
EP3542893A1 (de) 2018-03-23 2019-09-25 thyssenkrupp Fertilizer Technology GmbH Fliessbettgranulator oder fliessbettkühler mit beschichteter perforierter platte
EP3768417A1 (en) 2018-03-23 2021-01-27 thyssenkrupp Fertilizer Technology GmbH Divided perforated plate for fluid bed granulator or cooler
JP2021516154A (ja) 2018-03-23 2021-07-01 ティッセンクルップ フェルティリツァー テクノロジー ゲゼルシャフト ミット ベシュレンクテル ハフツング 尿素造粒プラントの空気システム内のダスト蓄積を防止するためのコーティング材料を備えた流動層造粒機システム
EP3560907B1 (en) 2018-04-23 2021-01-06 thyssenkrupp Fertilizer Technology GmbH Urea production plant and scrubbing system
WO2019215193A1 (en) 2018-05-08 2019-11-14 Thyssenkrupp Fertilizer Technology Gmbh Internal cooling system for fluid-bed granulation plants
EP3581265A1 (de) 2018-06-12 2019-12-18 thyssenkrupp Fertilizer Technology GmbH Sprühdüse zur herstellung eines harnstoff-schwefel düngers
EP3593898B1 (en) 2018-07-13 2021-09-01 thyssenkrupp Fertilizer Technology GmbH Producing fertilizer granules with a defined size distribution
DE102019216894A1 (de) 2019-10-31 2021-05-06 Thyssenkrupp Ag Fließbettgranulator

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2586818A (en) * 1947-08-21 1952-02-26 Harms Viggo Progressive classifying or treating solids in a fluidized bed thereof
US3120438A (en) * 1958-11-03 1964-02-04 Dairy Foods Inc Fat-containing dried dairy product and method of manufacture
IT638823A (fi) * 1959-11-09
NL261652A (fi) * 1960-02-26
FR1275463A (fr) * 1960-09-28 1961-11-10 Potasse & Engrais Chimiques Perfectionnements à la granulation et au séchage de produits fluides
CH431576A (de) * 1964-01-07 1967-03-15 Inventa Ag Verfahren zum Granulieren von stickstoffhaltigen Düngemitteln
DE1545234A1 (de) * 1965-09-01 1969-06-26 Basf Ag Verfahren zum Aufarbeiten russhaltiger Kohlenwasserstoffe
NL6615946A (fi) * 1965-12-14 1967-06-15
US3856441A (en) * 1970-10-30 1974-12-24 Ube Industries Apparatus for pelletizing powdered solid substance in a fluidized bed
NL7114771A (fi) * 1971-10-27 1973-05-02
GB1502429A (en) * 1974-07-23 1978-03-01 Head Wrightson & Co Ltd Production of granular solids from slurries or liquids containing solids in solution or suspension
JPS5239580A (en) * 1975-09-25 1977-03-26 Sankyo Co Ltd Method of grain making for fluidizing bed
DE2602454C3 (de) * 1976-01-23 1988-09-29 Luco-Sprühmisch-Technic GmbH, 6474 Ortenberg Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens nach Patent 26 60 533
AT363954B (de) * 1977-06-09 1981-09-10 Azote Sa Cie Neerlandaise Verfahren zur herstellung von harnstoffkoernern
JPS6034517B2 (ja) * 1978-03-03 1985-08-09 宇部興産株式会社 流動層で尿素を造粒する方法
CH627949A5 (fr) * 1978-03-14 1982-02-15 Nestle Sa Procede d'agglomeration et appareil pour sa mise en oeuvre.

Also Published As

Publication number Publication date
NL191557B (nl) 1995-05-16
ZA812928B (en) 1982-05-26
FR2481948B1 (fr) 1987-01-23
PT72999A (en) 1981-06-01
DZ290A1 (fr) 2004-09-13
YU120381A (en) 1983-04-30
DE3116778A1 (de) 1982-02-11
GB2075908A (en) 1981-11-25
GB2075908B (en) 1984-03-14
NO153361C (no) 1986-04-30
CS244412B2 (en) 1986-07-17
ES8205573A1 (es) 1982-08-16
TR22155A (tr) 1986-06-02
ATA195781A (de) 1987-04-15
NO153361B (no) 1985-11-25
FI72056C (fi) 1987-04-13
NO811597L (no) 1981-11-13
IT1194791B (it) 1988-09-28
US4343622A (en) 1982-08-10
IE51046B1 (en) 1986-09-17
JPS6013735B2 (ja) 1985-04-09
BG60310B2 (en) 1994-11-30
AT384374B (de) 1987-11-10
CA1152389A (en) 1983-08-23
IT8121645A1 (it) 1982-11-12
PL231118A1 (fi) 1982-01-18
BE888748A (nl) 1981-11-12
NL8002738A (nl) 1981-12-16
ES501989A0 (es) 1982-08-16
HU185044B (en) 1984-11-28
IT8121645A0 (it) 1981-05-12
RO86502A (ro) 1985-03-15
DD158513A5 (de) 1983-01-19
FI811435L (fi) 1981-11-13
EG15383A (en) 1986-06-30
YU41242B (en) 1986-12-31
RO86502B (ro) 1985-03-31
PL131719B1 (en) 1984-12-31
DE3116778C2 (de) 1986-07-31
PT72999B (en) 1982-05-04
SE448950B (sv) 1987-03-30
GR75245B (fi) 1984-07-13
SE8102890L (sv) 1981-11-13
NL191557C (nl) 1995-09-19
CS348281A2 (en) 1985-09-17
FR2481948A1 (fr) 1981-11-13
IN153917B (fi) 1984-09-01
BR8102916A (pt) 1982-02-02
JPS577245A (en) 1982-01-14
IE810979L (en) 1981-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72056B (fi) Foerfarande foer framstaellning av granuler uppbyggda av en karna och ett hoelje
US20240042480A1 (en) Fluid Bed Granulation Process and Apparatus
JP5065271B2 (ja) 尿素ペレットを製造するための方法
US4217127A (en) Process for producing urea granules
US4071304A (en) Separation of products in granular form
EP0125516B1 (en) Granulating apparatus
US4353709A (en) Granulation process
EP0026918A1 (en) Granulation process
JP2000044371A (ja) 混合肥料造粒方法
US5185108A (en) Method for producing wax microspheres
JPS6097036A (ja) グラニユ−ルの製造法
RU2283171C2 (ru) Способ гранулирования в псевдоожиженном слое и гранулятор (варианты)
US4081500A (en) Sulphur pelletization process
US7344663B2 (en) Multi-nozzle for granulation and method for manufacturing granular product
US4277426A (en) Method for production of coagulated synthetic polymer latex
JPH10216499A (ja) 改良された造粒方法及び造粒器
CA1040375A (en) Sulphur pelletization process
US3475195A (en) Process and apparatus for granulating paste
KR830001410B1 (ko) 조 립 방 법
JP3653988B2 (ja) 粒体の被覆装置用絞り円盤、同円盤を具備する粒体の被覆装置、及び粒体の被覆方法
KR830001409B1 (ko) 조립방법
SU753455A1 (ru) Способ гранулировани смол и устройство дл его осуществлени
JPS5933414B2 (ja) 造粒器
JPS5844014B2 (ja) 造粒装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: COMPAGNIE NEERLANDAISE DE L AZOTE