SE545206C2 - Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden - Google Patents

Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden

Info

Publication number
SE545206C2
SE545206C2 SE2150700A SE2150700A SE545206C2 SE 545206 C2 SE545206 C2 SE 545206C2 SE 2150700 A SE2150700 A SE 2150700A SE 2150700 A SE2150700 A SE 2150700A SE 545206 C2 SE545206 C2 SE 545206C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
building
bathhouse
bath
walls
inner building
Prior art date
Application number
SE2150700A
Other languages
English (en)
Other versions
SE2150700A1 (sv
Inventor
Stefan Valdusson
Original Assignee
Tagebad Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tagebad Ab filed Critical Tagebad Ab
Priority to SE2150700A priority Critical patent/SE545206C2/sv
Priority to EP22703924.5A priority patent/EP4347974A1/en
Priority to PCT/EP2022/052626 priority patent/WO2022253470A1/en
Publication of SE2150700A1 publication Critical patent/SE2150700A1/sv
Publication of SE545206C2 publication Critical patent/SE545206C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H3/00Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons
    • E04H3/10Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons for meetings, entertainments, or sports
    • E04H3/14Gymnasiums; Other sporting buildings
    • E04H3/16Gymnasiums; Other sporting buildings for swimming

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Residential Or Office Buildings (AREA)
  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)

Abstract

Uppfinningen avser ett badhus (1) innefattande en inre byggnad (2) som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad (3) som omsluter den inre byggnaden (2). Den inre byggnadens väggar (12) och den yttre byggnadens väggar (14) är anordnade på avstånd från varandra så att ett utrymme (20) är bildat mellan den inre byggnaden (2) och den yttre byggnaden (3).

Description

Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miliö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden fEkNiskf OMRÅDE Uppfinningen avser ett badhus BAKGRUND Vid design och uppförande av badhus finns byggnadsmässiga förutsättningar som skiljer sig väsentligt från annan husbyggnad. En utmaning är att tillämpa tekniklösningar som på ett säkert sätt kan implementeras i den byggnadsprocess och kompetens som marknaden erbjuder. Förutsättningarna som skapar en rad byggnadsmässiga utmaningar är i första hand att badhusklimat ofta har en temperatur på +30°C och en relativ luftfuktighet på 55%. Badhusluft har en kondenspunkt kring +22°C. Dessutom kan utomhustemperaturen variera mycket och vara så låg som ned till -30°C. Det innebär att en mycket stor temperaturgradient över badhusets väggar i storleksordningen 60°C kan föreligga.
Det i sin tur ställer stora krav på byggnaden för att eliminera risken för kondens, såsom en högisolerad konstruktion, minimering av köldbryggor och en tät diffusionsspärr. Finns det brister i detta kan vattenånga kondensera och kondens bildas inuti väggar och tak med efterföljande problem med fukt och mögel och försvagning av konstruktionen. Det krävs således en särskild konstruktion som måste vara felfri under byggnadens hela livslängd.
Till det kommer också att miljön i ett badhus är mycket aggressiv på grund av att klor tillförs badvattnet i bassängerna. Klor tillförs för att hålla badvattnet rent från bakterier och föroreningar. Klorföreningar i kombination med den fuktiga luften skapar ett mycket korrosivt klimat som angriper främst metaller. För att i möjligaste mån undvika problem med korrosion, ställs höga krav på materialval och utförande på både huskonstruktionen och badhusets installationer med kringutrustning och inredning. Exempelvis är elektronik, belysningsarmaturer, kanalisation för ventilation-, el- och VS-installationer, etc., utsatta för korrosionsangrepp. Huskonstruktionens materialval och konstruktionsmässiga utförande styrs i stor omfattning av badklimatet.För att begränsa riskerna och säkerställa bärigheten i konstruktionen används traditionellt betongkonstruktioner i stor omfattning. Dessa konstruktioner är dock förknippade med långa byggtider, höga kostnader och stora koldioxidutsläpp.
SAMMANFATTNING Ett syfte med uppfinningen är att tillhandahålla ett badhus som kan byggas på ett rationellt och kostnadseffektivt sätt med reducerad klimatpåverkan.
Detta syfte uppnås av ett badhus enligt patentkrav Uppfinningen är baserad på insikten att ett sådant badhus har stora fördelar då klimatskärmen som avskärmar badet kan separeras från klimatskärmen som avskärmar mot utomhusklimatet. Utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre ha Det att temperaturgradienten över klimatskärmen som avskärmar badet kan minskas avsevärt byggnaden kan exempelvis vanligt inomhusklimat. betyder jämfört med ytterväggar och tak hos ett traditionellt badhus.
Vidare har ett sådant badhus stora fördelar då klimatskärmen som avskärmar badet kan separeras från klimatskärmen som avskärmar angränsande torra lokaler. Härigenom kan risken för luft- och ångläckage in till angränsande torra lokaler, och problem med fukt och korrosion som följer därav, elimineras eller åtminstone reduceras väsentligt. Utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden kan ventileras för att avlägsna På detta sätt kan traditionell husbyggnadsteknik och materialval nyttjas i en angränsande byggnad som tillhandahåller eventuella läckage från den inre byggnaden. de torra lokalerna utanför den yttre byggnaden Genom att temperaturgradienten över den yttre byggnadens väggar och tak är lägre än för ett traditionellt badhus kan energiförlusterna för badhuset reduceras.Möjligheten att utföra installationsdragningar i utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden är mycket fördelaktigt då dessa kan göras i en inomhusmiljö avskärmad från badets aggressiva miljö såväl som utomhusmiljön.
Vidare erhålls större frihet att välja en enklare byggteknik och lättare byggnadsmaterial i väggar och tak som bildar den inre byggnaden inneslutande den våta miljön. Exempelvis kan träkonstruktioner (som ersätter betongkonstruktioner) användas vilket förkortar byggtider och reducerar kostnader såväl som koldioxidavtryck och annan miljöpåverkan. Vidare reduceras kondensrisken i väggar och tak samtidigt som anordnande av genomföringar och installationer av kringutrustning underlättas.
På motsvarande sätt som för väggarna är lämpligen den inre byggnadens tak och den yttre byggnadens tak anordnade på avstånd från varandra så att utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden sträcker sig runt och över den inre byggnaden.
Uppfinningen öppnar också upp för återbruk och utnyttjande av redan befintliga byggnader. Den inre byggnaden kan byggas inuti en redan befintlig byggnad som då utgör den yttre byggnaden hos badhuset. Exempelvis kan byggnader som tidigare varit maskinhallar utnyttjas för att upprätta badhuset. Både i fallet när en befintlig byggnad utnyttjas och i fallet när den yttre byggnaden är en nybyggnation, kan byggandet av den inre byggnaden göras inomhus, dvs inuti den yttre byggnaden. Utnyttjandet av den yttre byggnaden som väderskydd förenklar genomförandet och förkortar byggtiden för den inre byggnaden.
Vidare kan en kondenssäker vägg erhållas som dessutom är förhållandevis okänslig för enstaka mindre läckage genom väggen. Diffusionsspärren kan exempelvis vara en lufttät plastfilm eller ett membran med ett anpassat ångmotstånd. Vidare gör användningen av det möiligt att installationsdragningar i utrvmmet utanför den inre bvggnaden in till miliön i den inre träelement relativt enkelt anordna genomföringar från bvggnaden. både under bvggbroduktionen och efter att badhuset har tagits i drift.
Brukare av badhuset kan ta sig in till badet på ett enkelt sätt via gången, samtidigt som de inte kan nå utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre bvggnaden som inte är avsett för andra än drift- och underhållspersonal. Företrädesvis är utrymmet bildatmellan den inre bvqqnaden och den yttre byggnaden avskärmat gentemot badhusets samtliga utrymmen avsedda för brukare av badhuset.
Det ska påpekas att begreppet badhus avser att innefatta förutom traditionella badhus med badbassänger, även simhallar med bassänger, spa-anläggningar, äventyrsbad med vattenattraktioner av typen rutschbanor och liknade, som alla på något sätt tillhandahåller bad inomhus i bassänger eller pooler.
Enligt en utföringsform av badhuset, har den inre byggnaden en bärande konstruktion som är oberoende av den yttre byggnaden. Härigenom kan den inre byggnaden uppföras självständigt och den yttre byggnaden behöver inte dimensioneras för last från den inre byggnaden.
Enligt en ytterligare utföringsform av badhuset, är den inre byggnaden fristående i förhållande till den yttre byggnaden. Härigenom behöver inte den inre byggnaden och den yttre byggnaden anpassas för att sammanbyggas, även om viss anpassning av den yttre byggnaden kan krävas för att tillhandhålla åtkomst till den inre byggnaden och för att underlätta byggnationen av den inre byggnaden.
Enligt en ytterligare utföringsform av badhuset, är temperaturen i utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden reglerad att vara lika med eller högre än en fördefinierad minimumtemperatur, och företrädesvis har badhuset ett ventilationssystem anordnat att ventilera utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden. Härigenom kan utrymmet utgöra en buffertzon som kan ha inomhusklimat, eller åtminstone inomhustemperatur, och eventuellt läckage från den inre byggnaden till utrymmet kan tas om hand på ett effektivt sätt.
Enligt en ytterligare utföringsform har badhuset en styrutrustning som reglerar temperaturen i utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden mot ett börvärde i intervallet +10-30°C, lämpligen i intervallet +15-30°C och företrädesvis i intervallet +18-30°C. Även om det är fullt möjligt att reglera temperaturen mot ett börvärde i intervallet +10-18°C, är det ofta lämpligt att temperaturen i utrymmet regleras mot ett börvärde i intervallet +18-25°C. På detta sätt kan temperaturen i utrymmet bildat mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden, anpassas till badhusklimatet i den inrebyggnaden. En förhållandevis låg temperaturgradient över den inre byggnadens väggar kan erhållas så att kondens kan motverkas.
Enligt en ytterligare utföringsform av badhuset, är avståndet mellan den inre byggnadens väggar och den yttre byggnadens väggar i intervallet 0,3-30 meter, lämpligen i intervallet 1-30 meter och företrädesvis i intervallet 1,5-30 meter.
I rena nybyggnationer kan avståndet vara 0,3-5 meter, företrädesvis 1-3 meter, medan avståndet vid utnyttjande av en redan befintlig byggnad utgörande den yttre byggnaden kan vara betydligt större. Ett avstånd på ca 2 meter ger en bra buffertzon samtidigt som det finns tillräckligt utrymme för att underlätta uppförandet av den inre byggnaden och för att anordna kanalisation och utrustning för drift av badhuset i detta utrymme.
Avståndet mellan väggarna kan dock variera för olika positioner och ovan angivna mått är att betrakta som ett nominellt mått som föreligger för huvuddelen av eller väsentligen hela utrymmet, men avvikelser kan förekomma exempelvis där fönster är belägna, där avståndet kan vara något mindre än det nominella måttet och/eller vid andra enstaka positioner, där avståndet kan vara större än det nominella måttet.
Avståndet mellan den inre byggnadens tak och den yttre byggnadens tak kan på motsvarande sätt vara i storleksordningen 0,3-5 meter, företrädesvis 1-3 meter. Avståndet kan givetvis vara större i det fall man exempelvis utnyttjar en befintlig byggnad för den yttre byggnaden och den befintliga byggnaden har en takhöjd som väsentligt överstiger erforderlig takhöjd för den inre byggnaden.Enligt en annan utföringsform har badhuset en ytterligare byggnad som angränsar till den yttre byggnaden, eller badhuset är förbundet med en ytterligare byggnad placerad i närheten av den yttre byggnaden, och gängen förbinder den ytterligare byggnaden och den inre byggnaden. Härigenom kan omklädningsrum, duschrum och/eller hallar för sport anläggas i anslutning till badet. Brukarna av badhuset kan utnyttja omklädningsrum och duschar i den ytterligare byggnaden och sedan nä den inre byggnaden genom att gå via gängen frän en position inomhus i den ytterligare byggnaden in till badet.
Enligt en annan utföringsform av badhuset, är den yttre byggnaden och den ytterligare byggnaden uppförda som ett hus med en gemensam sammanhängande takkonstruktion. Härigenom kan ett och samma hus utnyttjas för bàde den yttre byggnaden hos badhuset och andra faciliteter i direkt anslutning till badet. En eller flera inre väggar i huset kan utgöra väggar hos badhusets yttre byggnad.
Enligt en ytterligare utföringsform av badhuset, har gängen en sluss för att vid passering in till och ut frän den inre byggnaden motverka luftflöde i riktning frän inuti den inre och företrädesvis har badhuset ett byggnaden till utanför den inre byggnaden, ventilationssystem anordnat att ventilera gängen. Härigenom kan spridning av klorföreningar frän badet till omgivningen motverkas pä ett rationellt sätt. Exempelvis kan ventilationssystemet vara anordnat att skapa ett övertryck i slussen i förhållande till lufttrycket inuti den inre byggnaden.
Enligt en ytterligare utföringsform av badhuset, innefattar slussen ett utrymme försett med ett eller flera duschaggregat. Härigenom kan duschar anordnas sä att brukare av badhuset pà ett naturligt sätt, eller tvingande sätt, kan duscha omedelbart före inträde i badhuset vilket är viktigt av hygieniska skäl. Duscharna kan givetvis också utnyttjas efter genomfört bad.
Enligt en ytterligare utföringsform av badhuset, är den inre byggnadens väggar och/eller tak tillverkade av trä, och företrädesvis är den inre byggnadens väggar och/eller tak tidseffektivt kostnadseffektivt byggnadssätt där en stor del av den inre byggnaden kan prefabriceras. tillverkade av korslimmade träplattor. Härigenom erhälls ett och Ytterligare fördelar och fördelaktiga särdrag hos uppfinningen framgär av efterföljande beskrivning och patentkrav.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGSFIGURER Med hänvisning till bifogade ritningsfigurer, följer nedan en mer detaljerad beskrivning av utföranden för att exemplifiera uppfinningen.
Pä ritningarna: Fig. 1A är en skuren sidovy av ett badhus, Fig. 1B är en skuren sidovy illustrerande en variant av badhuset, Fig. 2A är en planvy som visar badhuset i Fig. 1A, Fig. 2B är en planvy som visar badhuset i Fig. 1B, Fig. 3 är en tvärsnittsvy som visar en del av en vägg, ochFig. 4 är en tvärsnittsvy som visar en variant av en vägg.
DETALJERAD BESKRIVNING AV UTFÖRANDEEXEIVIPEL Fig. 1A visar ett badhus 1 som innefattar en inre byggnad 2 och en yttre byggnad 3. Den inre byggnaden 2 innesluter och avskärmar en våt miljö. Den inre byggnaden 2 har invändigt en bassäng 4. Bassängen 4 kan exempelvis vara en pool i rostfritt stål fylld med vatten för bad. I detta fall är bassängen 4 anordnad ovanför marknivå 5 men den skulle också kunna vara nedsänkt till i nivå med eller under marknivån 5. Den inre byggnadens fundament 6 för bassängen 4 och bjälklag 7 för badavdelningens golv, kan lämpligen vara utförda i betong. Den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3 kan ha en gemensam bottenplatta 8 i betong på vilken den inre byggnaden 2 är uppställd.
Den inre byggnaden 2 har lämpligen en bärande konstruktion som är oberoende av den yttre byggnaden 3. Fastän många material och konstruktioner skulle kunna användas för den inre byggnaden 2, är i detta utförandeexempel den inre byggnadens väggar och tak tillverkade av trä. För detta ändamål har den inre byggnaden 2 en limträstomme 9. Limträstommen 9 innefattar balkar 10 och pelare 11 för att bära väggar 12 och tak 13 hos den inre byggnaden 2. Den inre byggnadens väggar 12 och tak 13 som är anordnade att innesluta och avskärma den våta miljön, kan vara tillverkade av ett eller flera träelement. Väggarna 12 och taket 13 kan vara gjorda av exempelvis korslimmade träplattor. l\/led andra ord; den inre byggnadens väggar 12 och tak 13 bildar en inre klimatskärm som innesluter badet som har en våt miljö. Den inre byggnaden 2 är lämpligen fristående i förhållande till den yttre byggnaden 3, dvs väggar och tak hos den inre byggnaden 2 och väggar och tak hos den yttre byggnaden 3 är inte sammanbyggda med varandra, och väggar och tak är inte gemensamma för byggnaderna.
Badhusets yttre byggnad 3 omsluter den inre byggnaden 2. Den inre byggnaden 2 är uppförd inuti den yttre byggnaden 3. Den yttre byggnadens väggar 14 och tak 15 omsluter den inre byggnaden 2. Den yttre byggnadens väggar 14 och tak 15 bildar således en yttre klimatskärm mot den omgivande utomhusmiljön. Den yttre byggnaden 3 kan ha en limträstomme 16 innefattande balkar 17 och pelare 18. Den yttre byggnadens väggar 14 och tak 15 kan vara tillverkade av ett eller flera träelement på samma sätt som beskrivet för den inre byggnaden. Olika typer av stommar och vägg- och takelement kan dock användas till den yttre byggnaden 3. Den yttre byggnadens väggar och tak ärföreträdesvis isolerade för att minska värmeförluster till omgivningen. Enligt ett alternativ utförande har den yttre byggnaden 3 en stomme av stålbalkar i form av fackverk för taket och stålpelare. Taket kan vara utfört med ett tätskikt, en diffusionsspärr, isolering och en bärande plåt. Väggarna kan innefatta sandwichelement, plåt och isolering.
Den yttre byggnaden 3 har lämpligen fundament 19 för pelarna 18 och vidare kan bottenplattan 8 vara gemensam för den yttre byggnaden 3 och den inre byggnaden 2 såsom beskrivet ovan. Med andra ord; när den yttre byggnaden 3 är uppförd, kan den inre byggnaden 2 uppföras på bottenplattan 8 inuti den yttre byggnaden 3. Givetvis kan erforderligt markarbete, pålning och installation av ytterligare fundament för den inre byggnaden och/eller den yttre byggnaden utföras enligt vedertagen byggteknik om så skulle behövas.
Den inre byggnadens väggar 12 och den yttre byggnadens väggar 14 är anordnade på avstånd från varandra så att ett utrymme 20 är bildat mellan den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3. På motsvarande sätt är utrymmet 20 bildat mellan den inre byggnadens tak 13 och den yttre byggnadens tak 15 då dessa är anordnade på avstånd från varandra. På detta sätt är den inre klimatskärmen och den yttre klimatskärmen separerade från varandra. Utrymmet mellan den inre byggnaden och den yttre byggnaden kommer härefter även kallas buffertzon.
I utförandeexemplet illustrerat i Fig. 1A har badhuset 1 en ytterligare byggnad 22 som angränsar till den yttre byggnaden 3. Närmare bestämt är den yttre byggnaden 3 och den ytterligare byggnaden 22 uppförda som ett hus 23 med en gemensam sammanhängande takkonstruktion 21. I detta fall har den yttre byggnaden 3 och den angränsande ytterligare byggnaden 22 en gemensam vägg 14' som samtidigt utgör en invändig vägg hos huset 23 med gemensam sammanhängande takkonstruktion Vidare har badhuset 1 en gång 24 för inträde till den inre byggnaden 2. Gången 24 förbinder en position 25 utanför den yttre byggnaden 3 med en position 26 inuti den inre byggnaden 2. Via gången 24 kan brukare av badhuset ta sig in till badet och ut från badet. Gången 24 som sträcker sig från den yttre byggnaden 3 till den inre byggnaden 2 är avskärmad gentemot utrymmet 20 bildat mellan den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3. För detta ändamål har gången 24 lämpligen täckande golv, väggar och tak. Med andra ord har utrymmet 20 en miljö och gången 24 har en annan miljö som är separerade fràn varandra. Vidare är utrymmet 20 bildat mellan den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3 lämpligen avskärmat gentemot badhusets samtliga utrymmen avsedda för brukare av badhuset.
I detta utförandeexempel illustrerat i Fig. 1A förbinder gàngen 24 den ytterligare byggnaden 22 och den inre byggnaden 2 med varandra. Det innebär att brukare av badhuset kan förflytta sig frän en plats inomhus i den ytterligare byggnaden 22 till en plats inomhus i den inre byggnaden 2 för bad utan att behöva passera utomhus. De kan förflytta sig frän omklädningsrum, dusch, etc., direkt till badet i den inre byggnaden 2 och givetvis även förflytta sig via gängen 24 i motsatt riktning frän badet till omklädningsrum, dusch, etc., efter avslutat bad.
Såsom ocksä visas i motsvarande planvy i Fig. 2A kan gàngen 24 vara försedd med en sluss 27 för att vid inpassering in till och ut frän den inre byggnaden 2 motverka luftflöde i riktning frän inuti den inre byggnaden 2 till utanför den inre byggnaden 2. Pà sä sätt kan luft frän badet innehällande klorföreningar förhindras att nä lokaler i den ytterligare byggnaden 22. Exempelvis kan dörrar installeras i gängen 24 som avskärmar slussens utrymme. Slussen 27 kan vara en del av eller hela gängen 24. En första dörr 28 kan vara anordnad att öppna och stänga mot positionen 25 utanför den yttre byggnaden 3, dvs här mot den ytterligare byggnaden 22, och en andra dörr 29 kan vara anordnad att öppna och stänga mot positionen 26 inuti den inre byggnaden 2. Genom att tillse att den första dörren 28 och den andra dörren 29 har dörrstängare och inte kan ställas öppna, kan en slussfunktion åstadkommas. Slussfunktionen kan förbättras ytterligare genom att badhuset 1 har ett ventilationssystem anordnat att ventilera gängen 24 och särskilt den del som bildar slussen 27. Ventilationssystemet kan vara anordnat att skapa ett övertryck i slussen 27 i förhällande till lufttrycket inuti den inre byggnaden 2. Därigenom motverkas införsel av luft frän badet till gàngen 24 dä den andra dörren 29 mot badet öppnas.
Fig. 2A visar som nämnt ovan en planvy av badhuset visat i Fig. 1A. Se snitt A-A i Fig. 2A. Badhuset 1 innefattar som tidigare beskrivet den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3. Förutom bassängen 4 finns även en avdelning 30 för familjebad och en multipool 31 invändigt hos den inre byggnaden Den angränsande ytterligare byggnaden 22 kan innefatta ett antal omklädningsrum, säsom "DAlVl" 31, "HERR" 32 och specialomklädningsrum 33, med en nämnd gänganordnad för vardera omklädningsrum för inträde/utträde in till och ut från badet i den inre byggnaden 2. Vardera gång 24 kan vara försedd med en respektive nämnd sluss 27 för att motverka luftflöde ut från badet till omklädningsrummen såsom beskrivet ovan med hänvisning till Fig. 1A. Vidare finns såsom illustrerat möjlighet att anordna entré 34 till den ytterligare byggnaden 22, hiss och trapphus 35, och en badhusentré 36 med ett café 37, kök och förråd 38, etc. Badhusentrén 36 kan ha en ingång 39 in till omklädningsrummen 31, 32, 33 från vilka badet kan nås via respektive gång Ett väggparti 14" hos den yttre byggnadens vägg 14 som avgränsar badhusentrén 36 och ett väggparti 12" hos den inre byggnadens vägg 12 på motsvarande position, kan båda förses med fönster.
Det finns också möjlighet att anordna en mindre klimatsluss 40 för att kunna föra in varor som badgästerna önskar köpa, från caféet 37 till badet inuti den inre byggnaden 2, och för att ordna med tillhörande betalning av varorna. Klimatslussen 40 kan ha en första skjutdörr anordnad i väggpartiet 14" och en andra skjutdörr anordnad i väggpartiet 12". Mellan den första skjutdörren och den andra skjutdörren är en kanal 41 anordnad som förbinder den ytterligare byggnaden 22 och den inre byggnaden 2. På samma sätt som beskrivet för gången 24 för inträde till badet, är denna kanal 41 lämpligen avskärmad från utrymmet 20 och ventilerad för att motverka att luft strömmar ut från den inre byggnaden 2 och in till caféet 37. Vidare kan ett övertryck i klimatslussen 40 i förhållande till trycket i den inre byggnaden 2 skapas när skjutdörren till den inre byggnaden 2 är öppen.
Dessutom kan den ytterligare byggnaden 22 inkludera andra rum 42, såsom exempelvis fläktrum, rum med nödutgångar och rum med portar 43 ut mot omgivningen för införsel och lyft av material och byggelement under byggnationen av badhuset.
Vidare är i utförandeexemplet illustrerat i Fig. 2A, avståndet mellan den inre byggnadens väggar och den yttre byggnadens väggar angivet med ett nominellt mått betecknat X, där X=2 meter. På vissa positioner där fönster är anordnade på den inre byggnaden och på den yttre byggnaden är dock avståndet X' mindre, såsom exempelvis X'=1 meter. I dessa områden med fönster kan alltså buffertzonen 20 lokalt vara smalare. Mellan väggpartiet 12" hos den inre byggnaden 2 och väggpartiet 14" hos den yttre byggnaden 3 kan lokalt vid fönstren avståndet vara ännu mindre, exempelvis X"=0,5 meter.
Samma Fig. ett badhuset 1. referensbeteckningar som i Fig. 1A har använts för motsvarande komponenter och 1B visar ytterligare utförandeexempel av positioner. Såsom visat i Fig. 1B, kan badhuset 1 vara förbundet med en ytterligare byggnad 22' placerad i närheten av den yttre byggnaden 3 men pä visst avstànd frän den yttre byggnaden 3. Gàngen 24 sträcker sig frän den ytterligare byggnaden 22' till den yttre byggnaden 3, in i den yttre byggnaden 3, genom buffertzonen 20 och vidare in till invändigt den inre byggnaden 2. Den ytterligare byggnaden 22' kan exempelvis inhysa en multiarena med omklädningsrum och/eller en hotelldel, och det är möjligt att via gängen 24 förflytta sig mellan dessa lokaler och badet i den inre byggnaden 2 som har en pool Fig. 2B visar en planvy av badhuset 1 i Fig. 1B. I detta utförandeexempel har slussen 27 kombinerats med dusch. Slussen 27, som utgör en del av gängen 24, innefattar ett utrymme försett med ett eller flera duschaggregat 45. Pâ samma sätt som tidigare beskrivet är gängen 24 avskärmad mot buffertzonen 20, dvs här är det kombinerade sluss- och duschutrymmet 46 avskärmat mot utrymmet 20 bildat mellan den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3. Den första dörren 28 kan vara anordnad att öppna och stänga mot gàngdelen 24' hos gängen 24 som förbinder den yttre byggnaden 3 och den ytterligare byggnaden 22', dvs mot den ytterligare byggnaden 22', och den andra dörren 29 kan vara anordnad att öppna och stänga mot badet inuti den inre byggnaden Figur 3 visar i en tvärsnittsvy ett utförandeexempel av ett vägg 12 hos den inre byggnaden 2. Väggen 12 bestär av ett träelement 50 med en första inre yta 51 som vettermot den inneslutna väta miljön och en andra yttre yta 52 som vetter mot den yttre byggnaden 3, och en diffusionsspärr 53 som är anordnad utanför träelementets andra yttre yta 52, och ett isoleringsskikt 54 som är anordnat utanför diffusionsspärren 53, samt i vissa fall ett yttre skikt 55 som är gräns mot buffertzonen. Det yttre skiktet 55 kan vara ett ytskikt för att skapa en yta med ökad städbarhet eller ett skivmaterial för att förbättra beträdbarheten pä den inre byggnadens tak där ätkomst för genomförande av installationer erfordras.
Fig. 4 visare en variant av väggen 12 där även en ljudabsorberande skiva 56 är anordnad pà insidan av väggen 12 med en luftspalt 57 mellan träelementet 50 och den ljudabsorberande skivan 56. För att kompensera för temperaturfallet över denna skiva 56 har tjockleken pà isoleringsskiktet 54' ökats i syfte att upprätthålla en temperatur över kondenspunkten i hela väggen 12. Detta innebär att temperaturen i träelementet 50 innanför diffusionsspärren 53, ska vara högre än kondenspunkten för luften i badet i den inre byggnaden 2. Temperaturen i isoleringsskiktet 54' är dock inte kritisk dä relativa fuktigheten i buffertzonen 20 är läg. Det resulterar i en ännu lägre relativ fuktighet inuti isoleringsskiktet 54' som har samma fuktmängd som, men högre temperatur än luften i buffertzonen För alla utföranden av badhuset kan temperaturen i utrymmet 20 bildat mellan den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3 lämpligen vara reglerad för att kunna bibehàlla den önskade temperaturen. Temperaturen kan vara reglerad att vara lika med eller högre än Detta kan ästadkommas med ett en fördefinierad minimumtemperatur. ventilationssystem och/eller en värmekälla sàsom radiatorer eller liknande.
Utrymmet 20 fungerar också som en buffertzon mellan den inre byggnaden 2 och den yttre byggnaden 3 vid ett eventuellt läckage frän den inre byggnaden 2. Badhuset 1 har lämpligen ett ventilationssystem anordnat att ventilera buffertzonen 20 som ger möjlighet att ventilera bort luft sä att den yttre byggnaden och installationsdragningar eller annan utrustning i buffertzonen inte exponeras för badets korrosiva luft vid ett eventuellt läckage frän den inre byggnaden Temperaturen och/eller luftkvaliteten i buffertzonen 20 kan sàledes regleras med en konventionell ventilationsutrustning för hus. badhuset 1 ventilationssystem reglerar temperaturen i utrymmet 20. Styrutrustningen 60 och har För detta ändamål en styrutrustning som med hjälp av ett ventilationssystemet 61 anordnade för att ventilera buffertzonen 20 är schematiskt illustrerade i Fig. 1A. Ventilationssystemet 61 som innefattar ett ventilationsaggregat, kanalsystem, etc., kan utföras med för fackmannen kända ventilationskomponenter.
Såsom beskrivet tidigare är badhusets 1 ventilationssystem 61 lämpligen anordnat att ventilera gången 24 och särskilt den del som bildar slussen 27. För att åstadkomma detta kan ventilationssystemet 61 innefatta ett ytterligare ventilationsaggregat med tillhörande På 61 ett ventilationsaggregat med tillhörande kanalsystem för ventilering av den inre byggnaden kanalsystem. samma sätt har ventilationssystemet ytterligare Ventilationssystemet 61 som är schematiskt illustrerat kan såklart vara uppdelat och de olika ventilationsaggregaten kan vara placerade på väsentligen samma position eller på olika positioner med respektive kanaldragningar för luft till och från de olika utrymmena. Huvuddelen av dessa ventilationskanaler förläggs med fördel i buffertzonen 20 där klimatet inte är korrosivt. Det möjliggör enklare materialval och underhåll och därmed en lägre kostnad.
Det inses att den aktuella uppfinningen inte är begränsad till de utföranden som är beskrivna ovan och illustrerade i ritningsfigurerna, utan snarare kommer fackmannen att upptäcka att många ändringar och modifieringar kan göras inom ramen för de bifogade patentkraven.

Claims (1)

1. Ett badhus (1) innefattande en inre byggnad (2) som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad (3) som omsluter den inre byggnaden, varvid den inre byggnadens väggar (12) och den yttre byggnadens väggar (14) är anordnade på avstånd från varandra så att ett utrymme (20) är bildat mellan den inre byggnaden (2) och den yttre byggnaden (3), kännetecknat av att den inre byggnadens väggar (12) innefattar ett eller flera träelement (50) med en första inre yta (51) som vetter mot den inneslutna våta miljön och en andra yttre yta (52) som vetter mot den yttre byggnaden (3), och en diffusionsspärr (53) som är anordnad utanför träelementets andra yttre yta (52), och ett isoleringsskikt (54) som är anordnat utanför diffusionsspärren (53), varvid badhuset (1) har en gång (24) för inträde till den inre byggnaden (2), och gången förbinder en position (25) utanför den yttre byggnaden (3) med en position (26) inuti den inre byggnaden (2), och gången är avskärmad gentemot utrymmet (20) bildat mellan den inre byggnaden (2) och den yttre byggnaden (3). Ett badhus enligt patentkrav 1, kännetecknat av att den inre byggnaden (2) har en bärande konstruktion (9) som är oberoende av den yttre byggnaden (s). Ett badhus enligt patentkrav 1 eller 2, kännetecknat av att den inre byggnaden (2) är fristående i förhållande till den yttre byggnaden (3). Ett badhus enligt något föregående patentkrav, kännetecknat av att temperaturen i utrymmet (20) bildat mellan den inre byggnaden (2) och den yttre byggnaden (3) är reglerad att vara lika med eller högre än en fördefinierad minimumtemperatur. Ett badhus enligt patentkrav 4, kännetecknat av att badhuset (1) har ett ventilationssystem (61) anordnat att ventilera utrymmet (20) bildat mellan den inre byggnaden (2) och den yttre byggnaden (3).Ett badhus enligt något föregående patentkrav, kännetecknat av att badhuset (1) har en styrutrustning (60) som reglerar temperaturen i utrymmet (20) bildat mellan den inre byggnaden (2) och den yttre byggnaden (3) mot ett börvärde i intervallet +10-30°C, lämpligen i intervallet +15-30°C och företrädesvis i intervallet +18-30°C. Ett badhus enligt något föregående patentkrav, kännetecknat av att avståndet (20) mellan den inre byggnadens väggar (12) och den yttre byggnadens väggar (14) är i intervallet 0,3-30 meter, lämpligen i intervallet 1- 30 meter och företrädesvis i intervallet 1,5-30 meter. Ett badhus enligt något föregående patentkrav, kännetecknat av att badhuset (1) har en ytterligare byggnad (22) som angränsar till den yttre byggnaden (3), eller att badhuset (1) är förbundet med en ytterligare byggnad (22') placerad i närheten av den yttre byggnaden (3), och att gången (24) förbinder den ytterligare byggnaden (22; 22') och den inre byggnaden (2). Ett badhus enligt patentkrav 8, kännetecknat av att den yttre byggnaden (3) och den ytterligare byggnaden (22) är uppförda som ett hus (23) med en gemensam sammanhängande takkonstruktion (21). Ett badhus enligt något av patentkrav 1, 8 eller 9, kännetecknat av att gången (24) har en sluss (27) för att vid passering in till och ut från den inre byggnaden (2) motverka luftflöde i riktning från inuti den inre byggnaden till utanför den inre byggnaden. Ett badhus enligt något av patentkrav 1, 8, 9 eller 10, kännetecknat av att badhuset (1) har ett ventilationssystem (61) anordnat att ventilera gången (24). Ett badhus enligt patentkrav 10 och 11, kännetecknat av att ventilationssystemet (61) är anordnat att skapa ett övertryck i slussen (27) i förhållande till lufttrycket inuti den inre byggnaden (2).Ett badhus enligt patentkrav 10 eller 12, kännetecknat av att slussen (27) innefattar ett utrymme (46) försett med ett eller flera duschaggregat (45). Ett badhus enligt något föregående patentkrav, kännetecknat av att den inre byggnadens väggar (12) och/eller tak (13) är tillverkade av trä. Ett badhus enligt patentkrav 14, kännetecknat av att den inre byggnadens väggar (12) och/eller tak (13) är tillverkade av korslimmade träplattor. Ett badhus enligt något föregående patentkrav, kännetecknat av att badhuset (1) innefattar en bassäng (4) anordnad inuti den inre byggnaden (2)- Ett badhus enligt något föregående patentkrav, kännetecknat av att utrymmet (20) bildat mellan den inre byggnaden (2) och den yttre byggnaden (3) är avskärmat gentemot badhusets samtliga utrymmen avsedda för brukare av badhuset (1).
SE2150700A 2021-06-01 2021-06-01 Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden SE545206C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE2150700A SE545206C2 (sv) 2021-06-01 2021-06-01 Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden
EP22703924.5A EP4347974A1 (en) 2021-06-01 2022-02-03 A bathhouse and a method of building a bathhouse
PCT/EP2022/052626 WO2022253470A1 (en) 2021-06-01 2022-02-03 A bathhouse and a method of building a bathhouse

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE2150700A SE545206C2 (sv) 2021-06-01 2021-06-01 Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE2150700A1 SE2150700A1 (sv) 2022-12-02
SE545206C2 true SE545206C2 (sv) 2023-05-23

Family

ID=80446438

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE2150700A SE545206C2 (sv) 2021-06-01 2021-06-01 Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP4347974A1 (sv)
SE (1) SE545206C2 (sv)
WO (1) WO2022253470A1 (sv)

Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH467919A (de) * 1967-11-02 1969-01-31 Jules Egli Ag Bauunternehmung Schwimmbad
DE1684634A1 (de) * 1967-05-03 1971-08-12 Dyckerhoff & Widmann Ag Sportanlage,insbesondere Schwimmbecken,Tennisplatz od. dgl.
FR2127117A5 (sv) * 1971-02-24 1972-10-13 Walrave Louis
SE7414145A0 (sv) * 1973-11-14 1975-05-15 Hartmut Groll Byggnad för sport- och motionsändamål
DE2444722A1 (de) * 1974-03-25 1975-10-09 Alfons Maderna Schwimmbecken aus kunststoff
US4718130A (en) * 1984-08-31 1988-01-12 Interpools Systems, Inc. Interdome enclosure system for a heated swimming pool
DE3808436A1 (de) * 1988-03-14 1989-09-28 Rolf Eisele Hallenschwimmbad
EP2045418A2 (de) * 2007-10-04 2009-04-08 Jürgen F. Salz Gebäude

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2740196A1 (de) * 1977-09-07 1979-03-08 Fritz Klinke Becken und halle zur einrichtung einer schwimmbadanlage in vorgefertigter bauweise
DE3230749C2 (de) * 1982-08-18 1986-04-30 Wolfgang Dipl.-Kaufm. 5100 Aachen Wever Einrichtung zur Entfeuchtung eines Schwimmbades

Patent Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1684634A1 (de) * 1967-05-03 1971-08-12 Dyckerhoff & Widmann Ag Sportanlage,insbesondere Schwimmbecken,Tennisplatz od. dgl.
CH467919A (de) * 1967-11-02 1969-01-31 Jules Egli Ag Bauunternehmung Schwimmbad
FR2127117A5 (sv) * 1971-02-24 1972-10-13 Walrave Louis
SE7414145A0 (sv) * 1973-11-14 1975-05-15 Hartmut Groll Byggnad för sport- och motionsändamål
DE2444722A1 (de) * 1974-03-25 1975-10-09 Alfons Maderna Schwimmbecken aus kunststoff
US4718130A (en) * 1984-08-31 1988-01-12 Interpools Systems, Inc. Interdome enclosure system for a heated swimming pool
DE3808436A1 (de) * 1988-03-14 1989-09-28 Rolf Eisele Hallenschwimmbad
EP2045418A2 (de) * 2007-10-04 2009-04-08 Jürgen F. Salz Gebäude

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
"Bygga bastu, så här gör man (bastupunkten.se)" (daterad 03/19/2020 18:17:24 säger bastupunkten med kommandot javascript:alert(document.lastModified)), [retrieved on 2022-01-16] Retrieved from the Internet: < URL: https://www.bastupunkten.se/infosidor/hur_man_bygger_bastu.htm > nytt dokument *

Also Published As

Publication number Publication date
EP4347974A1 (en) 2024-04-10
SE2150700A1 (sv) 2022-12-02
WO2022253470A1 (en) 2022-12-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4974707B2 (ja) 建物
Lstiburek et al. Air pressure and building envelopes
SE545206C2 (sv) Ett badhus med en inre byggnad som innesluter och avskärmar en våt miljö och en yttre byggnad som omsluter den inre byggnaden
SE2250631A1 (sv) Ett badhus och en metod för uppförande av ett badhus
JP2023105144A (ja) 建造物
JP7367490B2 (ja) 屋根構造及び建物
JP4689952B2 (ja) 建物
JP4927520B2 (ja) 設備設置スペースを備えた建物
JP2016153564A (ja) 建物
JP4873932B2 (ja) 建物
JP6956991B1 (ja) 多層階建物の床下構造
JP2001193206A (ja) 住宅の床構造及び床の施工方法
JP5133615B2 (ja) 建物
JP5805810B2 (ja) 建物の換気構造
KR102462181B1 (ko) 공기순환이 가능한 벽체를 가지는 주택
JP5627069B2 (ja) 多層建物
JP2007120063A (ja) 建物
JP2023003600A (ja) 集合住宅
JPS6012812Y2 (ja) 壁体構造
CN116241116A (zh) 一种预制化结构的机房
JP2007315039A (ja) 建物
JP2005256473A (ja) 集合住宅構造
JP6435211B2 (ja) 建物
JP3264340B2 (ja) 地下構造物の冷暖房設備
JP2020084410A (ja) 集合住宅建物