SE448507B - Radiomottagare innefattande en frekvenslast slinga med ljudfrekvensaterkoppling och en undertryckningskrets - Google Patents

Radiomottagare innefattande en frekvenslast slinga med ljudfrekvensaterkoppling och en undertryckningskrets

Info

Publication number
SE448507B
SE448507B SE8006066A SE8006066A SE448507B SE 448507 B SE448507 B SE 448507B SE 8006066 A SE8006066 A SE 8006066A SE 8006066 A SE8006066 A SE 8006066A SE 448507 B SE448507 B SE 448507B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
frequency
phase
input
circuit
limiter
Prior art date
Application number
SE8006066A
Other languages
English (en)
Inventor
W G Kasperkovitz
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of SE448507B publication Critical patent/SE448507B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03DDEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
    • H03D3/00Demodulation of angle-, frequency- or phase- modulated oscillations
    • H03D3/001Details of arrangements applicable to more than one type of frequency demodulator
    • H03D3/003Arrangements for reducing frequency deviation, e.g. by negative frequency feedback
    • H03D3/004Arrangements for reducing frequency deviation, e.g. by negative frequency feedback wherein the demodulated signal is used for controlling an oscillator, e.g. the local oscillator
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G3/00Gain control in amplifiers or frequency changers without distortion of the input signal
    • H03G3/20Automatic control
    • H03G3/30Automatic control in amplifiers having semiconductor devices
    • H03G3/34Muting amplifier when no signal is present or when only weak signals are present, or caused by the presence of noise signals, e.g. squelch systems

Description

448 507 2 = - stämningsfrekvensen fortfarande möjlig men de åtföljande interferenseffekterna undertryckes. Gränserna till det korrekta avstämningsomrâdet ställes in av det nämnda frekvensberoende allpass-fasförskjutningsnätet, den första fasdetektorn och den första begränsaren som är kopplad därtill. Om dessa gränser överskrides inom det korrekta avstämningsomrâdet blir undertryckningskretsen verksam. Då ljudsignalen undertryckes mellan sändarnas korrekta avstämningsområden är ope- ratören omedveten om det faktum att kretsen ställer in sig på och låses till de ej önskade sekundära avstämningsfrekvenserna. Operatören fortsätter avstämning tills det önskade korrekta stabila avstämningsomrâdet nås. Vidare undertryckes mellanstationsbrus.
En föredragen utföringsfonn av en radiomottagare enligt uppfinningen kän- netecknas därav, att frekvens- spänningsomvandlaren innefattar en andra fasde- tektor med första och andra ingångar, varvid den första ingången är ansluten till filtreringselementet och även via en första frekvensberoende 90° fasför- skjutningskrets till den andra ingången, och att nämnda frekvensberoende 180° allpass-fasförskjutningsnät innefattar en andra frekvensberoende 900 fasför- skjutningskrets som är anordnad i kaskad med den nämnda första frekvensberoende 90° fasförskjutningskretsen och är ansluten till den andra ingången på den första fasdetektorn, varvid båda de frekvensberoende 90° fasförskjutnings- kretsarna är utförda att förskjuta fasen hos en signal som passerar genom dem med ett belopp som beror på den nämnda signalens frekvens och är 90° för ett förutbestämt värde på nämnda frekvens.
Om denna åtgärd användes blir en fördelaktig realisering av radiomottaga- ren enligt uppfinningen möjlig till följd av det faktum att den första fre- kvensberoende 900 fasförskjutningskretsen användes â ena sidan såsom en fre- kvensberoende fasförskjutningskrets i frekvens-spänningsomvandlaren och å andra sidan såsom ett försteg till den andra 90° fasförskjutningskretsen i det fre- kvensberoende 180° allpass-förskjutningsnätet.
En annan föredragen utföringsfonn av en sådan radiomottagare kännetecknas därav att den första fasdetektorns första ingång är kopplad till filtrerings- elementet via en andra begränsare och att den första fasdetektorns andra ingång är ansluten till en utgång på det frekvensberoende 1800 allpass-fasförskjut- ningsnätet via en tredje begränsare.
Om denna åtgärd användes kommer styrning av undertryckningskretsen att ske oberoende av den mottagna antennsignalens amplitud.
En annan föredragen utföringsform av en radiomottagare enligt uppfinningen kännetecknas därav, att fasdetektorn innefattar ett multiplikationssteg och ett lâgpassfilter med en bandbredd av storleksordningen 1 Hz.
Om detta användes förhindras vid frekvensmodulerade signaler å ena sidan a 448 507 :a att undertryckningskretsen kopplas till i ljudfrekvenstakt och å andra sidan att undertryckningskretsen kopplas ifrån alltför långsamt, så att sändare över- ges under avstämning.
Ytterligare en föredragen utföringsform av en sådan radiomottagare enligt uppfinningen kännetecknas därav, att frekvens-spänningsomvandlaren är ansluten till den spänningsstyrda oscillatorn via en första förstärkarbegränsare.
Om detta tillämpas kan den automatiska frekvensregleringens slingförstärk- ning och det effektiva arbetsområdets storlek ställas in i ett lämpligt förhål- lande till det område, inom vilket avstämningskretsen befinner sig i frânkopp- lat tillstånd, genom ett lämpligt val av den första förstärkarbegränsarens be- gränsningsamplitud. Om mottagaren avstämmes till flanken av det korrekta av- stämningsområdet kommer den åtminstone delvis begränsande verkan i den första förstärkarbegränsaren att alstra en distorsion av ljudsignalen, vilket är en indikation för användaren att en mera optimal avstämning är möjlig.
Ytterligare en annan föredragen utföringsform av en radiomottagare enligt uppfinningen kännetecknas därav, att den andra fasdetektorn innefattar ett mul- tiplikationssteg som är anslutet till de båda ingångarna och ett lågpassfilter som är kopplat till detta steg, vilket lågpassfilter som har en bandbredd av samma storlek som det hörbara ljudfrekvensområdet är anslutet till en signalbe- handlingssektion av radiomottagaren genom undertryckningskretsen.
Om denna åtgärd användes fungerar frekvens-spänningsomvandlaren inte bara såsom en styrspänningsgenererande krets för den automatiska frekvensregleringen utan också såsom en frekvensdemodulator.
En ytterligare föredragen utföringsform av en sådan radiomottagare känne- tecknas därav, att filtreringselementet via en andra förstärkarbegränsare å ena sidan är anslutet till den första ingången på den andra fasdetektorn och å and- ra sidan till den andra begränsaren.
Om detta tillämpas undviker man kvadratisk förstärkning av AM-brus från FM-signaler, vilket t.ex. inträffar vid konventionella kvadratiska FM-demodula- torer. Då medelbrusnivån i denna mottagare utanför avstämningen är lika med medelsignalnivån vid korrekt avstämning förhindras också störningstoppar, som alstras i den i inledningen beskrivna kända mottagaren vid fluktuationer i brusnivån omkring signalnivån.
Dessutom förstärkes små signaler linjärt om denna andra förstärkarbegrän- sares begränsningsamplitud är korrekt vald så att bandbredden hos slingan är mindre för små brussignaler än för de starkare önskade signalerna, vid vilka begränsning sker, så att högfrekvensbrusinterferens blir mindre hörbar.
En annan föredragen utföringsform av en radiomottagare enligt uppfinningen kännetecknas därav, att en ingång på undertryckningskretsen är kopplad till en 448 507 4 bruskällkrets för att mata en brussignal till en ljudsignalbehandlingssektion av mottagaren då undertryckningskretsen är aktiverad.
Om denna åtgärd användes genereras en artificiell acceptabel brussignal om inte korrekt avstämning till en sändare skett, vilket är en indikation för an- vändaren att FM-mottagaren är avstämd mellan två sändare.
Uppfinningen förklaras närmare med hjälp av ej begränsande exempel med hänvisning till ritningarna, där_f1g_1 visar en FM-mottagare enligt uppfinning- en, flg_l_a visar en AM-mottagare enligt uppfinningen, fig 2-5 visar den ideella variationen i utgångsspänningen från frekvens-spänningsomvandlaren, den första förstärkarbegränsaren, den första fasdetektorn och den första begränsaren som är kopplad till den första fasdetektorn, i mottagaren enligt uppfinningen som funktion av en standardiserad omodulerad avstämningsfrekvens vid en given nivå hos antennsignalen, och 1jg_§ visar avstämningsfunktionen i mottagaren enligt uppfinningen.
Fig 1 visar en FM-mottagare 1 enligt uppfinningen vars ena ände är anslu- ten till en antenn 100 och den andra till en högtalare 32. FM-mottagaren 1 in- nefattar en frekvenslåst slinga 6-18 med en signalingång 3 som är kopplad till antenn 100 via en ingångsförstärkare 2, samt en styrkrets 19 till 27 vars ena ände är kopplad på ett sätt, som kommer att beskrivas i det efterföljande, till den frekvenslåsta slingan 6 till 18, medan den andra är kopplad till en styr- ingång 28 på en undertryckningskrets 29. Undertryckningskretsen 29 har första och andra ingångar 33 och 34, varvid den första ingången 33 är kopplad till en signalutgång 5 på den frekvenslåsta slingan 6 till 18, medan den andra ingången är kopplad till en bruskälla 30. En utgång på undertryckningskretsen 29 är kopplad till högtalaren 32 genom en ljudsignalbehandlingssektion 31. I vilo- tillståndet är den första ingången 33 ansluten till undertryckningskretsens 29 utgång, medan i driftstillståndet den andra ingången 34 är ansluten till denna undertryckningskretsutgång. Den frekvenslåsta slingan 6 till 18 innefattar an- ordnade efter varandra ett blandarsteg 6 som är anslutet till signalingången 3, ett lågpassfilter 7, en frekvens-spänningsomvandlare 18, en s.k. första för- stärkarbegränsare 15, en summeringskrets 16 och en spänningsstyrd oscillator 17 som är ansluten till blandarsteget 6. Förbindningspunkten mellan den första förstärkarbegränsaren 15 och summeringskretsen 16 är ansluten till den fre- kvenslåsta slingans 6 till 18 signalutgång 5. Summeringskretsen 16 har också en avstämningsspänningsingång 4 och summerar den därtill matade avstämningsspän- ningen till utgångsspänningen från den första förstärkarbegränsaren 15. Fre- kvens-spänningsomvandlaren 18 innefattar en andra förstärkarbegränsare 8 som är ansluten till lågpasssfiltret 7 och som har en utgång som är kopplad till en första ingång 12 på en s.k. andra fasdetektor 39 och även till en andra ingång s 448 507 en 1a pa den andra fasdetektorn 19 genom kaskadarrangemanget av en andra be- gränsare 9 och en första 90° frekvensfasförskjutningskrets 10. Denna andra fasdetektor 39 innefattar en kaskadkoppling med ett blandarsteg 11, som är an- slutet till ingängarna 12 och 13, samt ett lâgpassfilter 14 som är anslutet till den första förstärkarbegränsaren 15.
Styrkretsen 19 till 27 innefattar en frekvensberoende 180° allpass-fas- förskjutningskrets 19 som genom en s k tredje begränsare 21 är kopplad till en andra ingång 24 pâ en s k första fasdetektor 27. En första ingång pâ fasdetek- torn 27 är kopplad till en utgång på den andra begränsaren 9 i frekvens-spän- ningsomvandlaren 18. En utgång på den första fasdetektorn 27 är ansluten till undertryckningskretsens 29 styríngång 28 genom en s k första begränsare 26.
Den frekvensberoende 1800 allpass-fasförskjutningskretsen 19 innefattar en andra frekvensberoende 90° fasförskjutningskrets 20 som är ansluten mellan den första 900 fasförskjutningskretsen 10 i frekvens-spänningsomvandlaren 18 och den tredje begränsaren 21. De två kaskadkopplade frekvensberoende 90° fasförskjutningskretsarna 10 och 20 arbetar i förening såsom en frekvensberoen- de 180° allpass-fasförskjutningskrets, varvid båda de frekvensberoende 90° fasförskjutningskretsarna är utförda att ändra fasen hos en signal som passerar därigenom med ett belopp som beror på den nämnda signalens frekvens och är 900 för ett förutbestämt värde på nämnda frekvens. Den första fasdetektorn 27 innefattar en kaskadkoppling med ett blandarsteg 22 som är anslutet till de båda ingångar 23 och 24 och ett lâgpassfilter 25 som är anslutet till den första begränsaren 26.
Ingångsförstärkaren 2 förstärker antennsignalen som har bärvâgsfrekvensen fz och matar den till blandarsteget 6. I blandarsteget 6 multipliceras denna antennsignal med den spänningsstyrda oscillatorns 17 signal som har frekvensen fvco, varefter den önskade blandningsprodukten med frekvensen fz-fvco väljes ut medelst lâgpassfiltret 7. Ej önskade blandningsprodukter, t.ex. för- orsakade av närliggande sändare, undertryckes av lågpassfiltret 7. I en prak- tisk utföringsfonn hade lågpassfiltret 7 en 3 dB-bandbredd av 100 kHz.
Den andra förstärkarbegränsaren 8 förstärker svaga ingångssignaler (t.ex. brussignaler eller signaler som inte har undertryckts helt vid flanken av låg- passfiltret 7) linjärt och verkar såsom en begränsare för starka ingângssigna- ler, som passerar lågpassfiltret odämpade. Den andra förstärkarbegränsarens 8 utgângssignal matas till blandarstegets 11 första ingång 12 och även till den andra begränsaren 9, där denna utgângssignals amplitud begränsas. I den efter- följande första 90° fasförskjutningskretsen 10 sker en frekvensberoende fas- förskjutning, varvid signaler med en frekvens f1 utsättes för en 90° fas- förskjutning. Frekvensen fl som är fasförskjutningskretsens 10 karaktäris- . .- “av-fr 448 507 tiska frekvens har i ett praktiskt utföringsexempel valts lika med 60 kHz.
I blandarsteget 11 multipliceras utgångssignalerna från 90° fasförskjut- ningskretsen 10 med signalerna från kretsen 8, varvid de sålunda erhållna ut- gångsprodukterna har en amplitud som är proportionell mot fasskillnaden mellan de signaler som matas till blandarstegets 11 båda ingångar 12 och 13 liksom mot deras amplitud. Frekvens-spänningsomvandlarens 18 störningsuppträdande är följ- aktligen mera fördelaktig än i vanliga kvadratiska FM-demodulatorer, i vilka båda signalerna som multipliceras är begränsade. Sådana konventionella kvadra- tiska FM-demodulatorer arbetar på ett kvadratiskt sätt även för små störnings- signaler och förstärker följaktligen de bruskomponenter, som uppträder inom lågpassfiltrets 7 passband, i en störande grad.
Lågpassfiltret 14 utväljer ljudfrekvensblandningsprodukten ur den bland- ningsprodukt som erhålles på utgången av blandarsteget 11. Detta lâgspassfil- ters 14 lågpasskaraktäristik bestämmer slingförstärkningskaraktäristikens lut- ning och gränsfrekvens och följaktligen det frekvensområde, inom vilket en återkoppling kan ske i slingan. Bandbredden hos detta lågpassfilter 14, som också kallas slingfilter, uppgick i en praktisk utföringsfonn till 15 kHz.
För en detaljerad beskrivning av frekvens-spänningsomvandlarens 18 funk- tion hänvisas till fig 2, där kurvan 100 visar den ideella variationen hos denna frekvens-spänningsomvandlares 18 utgångsspänning VDEM som funktion av skillnadsfrekvensen fz-fvco som användes såsom den standardiserade avstäm- ningsfrekvensen vid en given nivå på en omodulerad antennsignal med sändarfrek- vensen fz.
Kurvan 100 är symmetrisk med avseende på den punkt, vid vilken fZ=fvco som resultat av den omvandling som utföres i blandarsteget 6 till ett lågt bas- band. Vid frekvenserna f1 och -f] av den standardiserade avstämningsfrek- vensen fz-fvco erhålles vidare en 90° fasförskjutning mellan signalerna på den andra fasdetektorns 33 två ingångar 12 och 13. VDEM är därvid lika med noll. Om den frekvens, vid vilken en signal med den nämnda antennsignalens nivå undertryckes nästan helt i lågpassfiltret 7, betecknas med fg så är VDEM lika med noll också i dessa frekvensomrâden vid en standardiserad avstämnings- frekvens fz-fyco som ligger över f eller under -f .
Vid standardiserade avstämningsfrekvenser fz-fvco vid vilka en par- tiell undertryckning av antennsignalen vid lågpassfiltrets 7 flank inträffar kan antennsignalen, som således är i väsentlig utsträckning undertryckt, vara mindre än den brussignal som alstras av blandarsteget 6 och uppträder i låg- passfiltrets 7 passband. Till följd av den linjära förstärkningen i förstärkar- begränsaren 8 är spänningen VDEM vid dessa små signalamplituder oberoende av den frekvens vid vilken de uppträder. Detta gör att medelbrusnivån efter demo- f! 448 507 dulering i frekvens-spänningsomvandlaren 18 sammanfaller med medelnivån vid korrekt avstämning i fï. Detta gör att svaga antennsignaler som drunknar i brus inte resulterar i störande pulsformade interferenser, såsom plötsliga spänningstransienter mellan brusnivån och signalnivån.
Frekvens-spänningsomvandlarens 18 utgångssignal VDEM matas till den första förstärkarbegränsaren 15 där en linjär förstärkning av utgångssignalen VDEM sker till en förutbestämd maximal signalnivå. Enligt ritningen uppnås denna maximala signalnivå bl.a. vid en standardiserad avstämningsfrekvens fz-fvco av 0,5 f] och 1,5f1. Signalerna ovanför den maximala signal- nivån begränsas.
För en detaljerad beskrivning av begränsarens 15 funktion hänvisas till fig 3. I denna fig 3 visar kurvorna 110 till 116 den ideella variationen hos förstärkarbegränsarens 15 utgångsspänning Vvco som funktion av skillnadsfrek- vensen fl-fvco som användes såsom den standardiserade avstämningsfrekvensen för en förutbestämd nivå av en omodulerad antennsignal med sändarfrekvensen fz.
Förstärkarbegränsaren 15 befinner sig i begränsningsmod i de områden som är angivna genom kurvorna 111 till 113 av den standardiserde avstämningsfrek- vensen fl-fvco. Inom dessa områden, de i det efterföljande beskrivna låsom- râdena, är slingan låst och VVCO och således oscillatorfrekvensen fåco för- blir konstant. En linjär förstärkning av VDEM utföres i de områden som är angivna genom kurvorna 110 och 114 till 116. En positiv återkoppling i den frekvenslåsta slingan 6 till 18 sker emellertid i de områden som är angivna genom kurvorna 115 och 116. I dessa frekvensområden kommer oscillatorfrekvensen att variera plötsligt.
En negativ återkoppling sker i de områden som är angivna genom kurvorna 114 till 110. I dessa områden sker en stabil avstämning, dvs en låsning i den frekvenslåsta slingan. En ej önskad sekundär avstämning, som i enlighet med uppfinningen undertryckes på ett sätt som kommer beskrivas i det efterföljande, sker vid kurvan 114. Kurvan 115 anger det korrekta avstämningsområdet eller låsområdet för den spänningsstyrda oscillatorn 17.
En styrspänning för undertryckningskretsen erhålles medelst styrkretsen 19 till 27 som är visad i fig 1 och innefattar det frekvensberoende 180° allpass-fasförskjutningsnätet 19, den s k tredje begränsaren 21, fasdetektorn 27 och den s k första begränsaren 26.
För att förklara styrkretsens 19 till 27 funktion hänvisas till fig 4 och 5, där fasdetektorns 27 utgångsspänning VCOR respektive styrspänningen VMUTE som uppträder vid utgången av begränsaren 26 visas som funktion av skillnadsfrekvensen fz-fvco såsom den standardiserade avstämningsfrekvensen 448 507 8 :- - o på ett idealiserat sätt vid en given nivå på en omodulerad antennsignal med sändarfrekvensen fz.
Variationen i VCOR som är visad i fig 4 genom kurvan 120 erhålles som resultat av det faktum att de två signaler, som matas till blandarstegets 22 ingångar 23 och 24, båda har begränsats och har en inbördes fasskillnad som alstrats i det frekvensberoende 180° allpass-fasförskjutningsnätet. Den andra 900 fasförskjutningskretsens 20 karaktäristiska frekvens har satts lika med den motsvarande frekvensen för den första 900 fasförskjutningskretsen 10 (f1=60 kHz) så att vid en standardiserad avstämningsfrekvens fz-fvco av 0; 0,5 f1; f1; 1,5 fï; -0,5 fï; -fï och -l,5f¿ erhålles en fasfarskjurning av o; 9o°; 1so°; 27o°; -90 ; -1ao° respektive -270°. Å ena sidan skall lågpassfiltrets 25 bandbredd ej väljas alltför stor för att förhindra att undertryckningskretsen ständigt kopplas till och från i ljudfrekvenstakt vid avstämning i området 0,5 f] och 1,5f] men å andra sidan ej heller väljas för liten för att förhindra att undertrycknings- kretsen kopplas från alltför långsamt vid avstämning, vilket skulle kunna för- orsaka att sändare hoppas över. Ett praktiskt värde på denna bandbredd är 1 Hz.
Den idealiserade variationen i VMUTE som är visad i fig 5 genom kurvan 130 erhålles genom en oändlig förstärkning av VCOR i den s k första begränsa- ren 26. Begränsarens 26 utgångsspänning VMUTE, dvs undertryckningskretsens 29 styrspänning, varierar plötsligt mellan två diskreta värden. övergångar sker vid värdena -1,5 fl; -0,5 fï; 0,5 f1 och 1,5 f] på den standardise- rade avstämningsfrekvensen f: - f voc' Om undertryckningskretsen 29 exciteras vid ett positivt värde på V och kopplas om till vilotillståndet vid ett negativt värde på VMUTE borïïöâp- las den frekvenslåsta slingas signalutgång 5 från signalbehandlingssektionen 31, medan bruskällan 30 kopplas till denna signalbehandlingssektion 31 vid en standardiserad avstämningsfrekvens fz -fvco under -1,5f1, mellan -0,5f1 och 0,5 f] samt ovanför 1,5 fï. Högtalaren 32 ger följaktligen operatören, då mottagaren ännu inte är avstämd till den önskade stationen, en akustisk indikering om det faktum att FM-mottagaren är i drift, medan varje avstämning till sekundära stationer i det område, som i fig 3 är visat medelst kurvan 114, undertryckes. Det termiska bruset i ett motstånd förstärkt av en förstärkare kan fungera såsom bruskälla.
Vid en standardiserad avstämningsfrekvens fz-fvco mellan -1,5f1 och -0,5f] och mellan 0,5f1 och 1,5f] är den frekvenslåsta slingans signalut- gång 5 kopplad till signalbehandlingssektionen 31 och återgivning av ljudfrek- venssignaler sker medelst högtalaren 32. Såsom tidigare nämnts är slingan posi- tivt återkopplad i frekvensområdet mellan -0,5f1 och -1,5f1 så att detta 9 448 507 ~ omrâde passeras i ett hopp och en stabil avstämning endast är möjlig i det korrekta avstämningsområdet mellan 0,5 f] och 1,5 fï, varvid undertryck ningskretsen 29 är i vilotillståndet.
Fig 6 visar avstämningsfunktionen i FM-mottagaren enligt uppfinningen. För enkelhets skull är den spänningsstyrda oscillatorns 17 frekvens fvco visad som funktion av en omodulerad antennsignal med en kontinuerligt varierande sän- darfrekvens fl och en konstant amplitud.
Linjerna p,q,r och s anger de punkter vid vilka den standardiserade av- stämningsfrekvensen fl-fvco antar de respektive värdena -1,5 fi, -0,5 f1, 0,5f1 och 1,5 f1. Undertryckningskretsen 29 befinner sig i vilo- tillståndet vid en standardiserad avstämningsfrekvens fz - fvco mellan lin- jerna p och q och mellan linjerna r och s, medan utanför dessa ställen under- tryckningskretsen 29 är verksam.
I omrâdet där fz - fvco är mindre än - 1,5 fl passeras först banan G vid ökande fz. Den frekvenslâsta slingan är här ej i lâstillstândet och den spänningsstyrda oscillatorn 17 arbetar fritt. Därefter då fl - fvco = - 1,5 fl kommer man till banan E där den frekvenslåsta slingan låses och den spän- ningsstyrda oscillatorns 17 frekvens fvco ställs in av sändarfrekvensen fz.
Banan E anger omrâdet för stabil sekundär avstämning, vilket i fig 3 är visat genom kurvan 114.
Banan J passeras vid fortsatt ökning av fz. I detta område utför begrän- saren 15 sin begränsande funktion och frekvensen fvco håller sig på ett kons- tant värde trots ökande fz. Banan J svarar mot det lâsomrâde som i fig 3 är angivet genom kurvan 112. Eftersom undertryckningskretsen är aktiv då banorna G,E och J passeras undertryckes avstämningen i detta frekvensomrâde varvid endast brus från bruskällan 30, som är en akustisk indikation på avstämnings- processen, återges. C Vid ökande fz efterföljes banan J av banan A där en positiv återkoppling sker i den frekvenslåsta slingan. Detta gör att frekvensen fvco minskar plötsligt tills den frekvenslåsta slingan låses. Under denna plötsliga minsk- ning av fvco passeras delbanan mellan linjerna p och q. Då undertrycknings- kretsen 29 kopplas ifrån med en viss tröghet till följd av lågpassfiltrets 25 smala bandbredd förblir undertryckningskretsen verksam också under dessa frek- venshopp genom nämnda delbana så att frekvenshoppet ej blir hörbart.
Den nämnda läsningen av den frekvenslåsta slingan sker i det korrekta av- stämningsomrâdet eller indragningsområdet F. I fig 3 är detta område angivet genom kurvan 110. Här följer oscillatorfrekvensen fvco sändarfrekvensen fz inom ett ganska brett område. På detta sätt kombineras demoduleringsfunktionen med en automatisk frekvensregleringsfunktion. 448 so? 1” Flanken av indragningsomrâdet bildas av linjen s där begränsaren 15 börjar sin begränsande funktion och oscillatorfrekvensen fvco förblir konstant vid en ökande sändarfrekvens fl. Undertryckningskretsen 29 är här aktiverad.
Banan K passeras därefter. Denna bana K svarar mot det område som i fig 3 är visat genom kurvan 113.
Vid en ytterligare ökning av sändarfrekvensen fz upphör den begränsande funktionen i begränsaren 15 och en positiv återkoppling sker i den frekvenslås- ta slingan (se kurvan 116 i fig 3). Som resultat härav minskar oscillatorfrek- vensen fvco plötsligt tills slingan har fullständigt lästs upp och oscilla- torn arbetar fritt. Banan D passeras därvid.
Vid en ytterligare ökning av sändarfrekvensen fz förblir den frekvens- lästa slingan i olåst tillstånd och banan H passeras. Under avstämning genom banorna K,D och H är undertryckningskretsen verksam och bara bruset från brus- källan 30, som användes såsom en akustisk avstämningsindikering, är hörbart. I en praktisk utföringsform visade det sig att indragningsområdet F var ungefär 350 kHz. _ Med start från det nu nådda frekvensområdet passeras banan M efter banan H vid en minskande sändarfrekvens fz, varvid låsning i den frekvenslåsta slingan upprätthâlles i banan N. Vid en ytterligare minskning av sändarfrek- vensen fl minskar den standardiserade avstämningsfrekvensen fz-fvco tills värdet fg nås och en positiv återkoppling sker i slingan (kurvan 116 i fig 3). Vid denna tidpunkt ökar oscillatorfrekvensen fosc plötsligt tills låsning sker i den frekvenslåsta slingan. Detta frekvenshopp som är visat genom kurvan B är inte hörbart då undertryckningskretsen 29 är verksam i detta frekvensom- råde. I Läsning i den frekvenslåsta slingan sker i det korrekta avstämningsområdet eller indragningsomrâdet F, där en demodulering och en autmatisk frekvensregle- ring kan äga rum. Undertryckningskretsen 29 befinner sig därvid i vilotillstån- det. Vid en minskande sändarfrekvens fz uppnås flanken av indragningsområdet F vid linjen r. Den standardiserade avstämningsfrekvensen fz-fvco har här ett värde av 0,5 f1. Begränsaren 15 aktiveras och banan L som svarar mot om- rådet som är visat i fig 3 genom kurvan 111 passeras. Undertryckningskretsen 29 är nu verksam.
Vid en ytterligare minskning av sändarfrekvensen fz sker en positiv återkoppling i den frekvenslåsta slingan vid linjen q, varigenom oscillator- frekvensen fosc plötsligt ökar tills slingan öppnas och den spänningsstyrda oscillatorn 17 arbetar fullständigt fritt. Banan C passeras därvid. Såsom också var fallet för banan A passerar detta frekvenshopp i banan C omrâdet mellan linjerna p och q. Till följd av lågpassfiltrets 25 smala bandbredd kopplas un- dertryckningskretsen 29 ifrån med en viss tröghet, så att den förblir verksam \~ H 448 507 . också under passagen genom det sistnämnda området mellan p och q. Detta gör att frekenshoppet undertryckes. Vid en ytterligare minskning av den standardiserade avstämningsfrekvensen fz - fvco förblir den frekvenslåsta slingan i öppet tillstånd och den spänningsstyrda oscillatorn 17 arbetar fullständigt fritt.
Det observeras att det alternativt är möjligt att dimensionera förstärkar- begränsaren 15 och/eller styrkretsen 19 till 27 på sådant sätt att en begräns- ning av Vvco inträffar redan innan undertryckningskretsen 29 har aktiverats.
Den hörbara ljuddistorsionen som åtföljer denna begränsning är en indikation för handhavaren att mottagaren är avstämd till en flank av det korrekta avstäm- ningsområdet.
Fig la visar en AM-mottagare 1' enligt uppfinningen, i vilken de kretsar som har samma funktion som kretsarna i FM-mottagaren 1 i fig 1 har försetts med samma hänvisningsbeteckningar som i denna figur. AM-mottagaren 1' skiljer sig från FM-mottagaren 1 därigenom att demoduleringsfunktionen inte utföres i frek- vens-spänningsomvandlaren 18 utan i en amplituddetektor 51 som är ansluten till lågpassfiltret 7 genom en AGC-förstärkare 8'. En utgång på amplituddetektorn 51 är ansluten till en styringâng på AGC-förstärkaren 8' genom ett AGC-filter 50 och även till undertryckningskretsens 29 ingång 33. AGC-filtrets 50 tidskons- tant är ungefär 0,1 sek.
Frekvens-spânningsomvandlaren 18 fungerar nu bara såsom en styrgenererande krets för en automatisk frekvensreglering som erhålles genom att ersätta ljud- frekvenslâgpassfiltret 14 i FM-mottagaren 1 med ett automatiskt frekvensregle- ringsfilter 41' som har en tidskonstant av ungefär 1 sek.
Den ideala variationen i utgångsspänningen från frekvens-spänningsomvand- laren 18, den första förstärkarbegränsaren 15, den första fasdetektorn 27 och den första begränsaren 26 i denna AM-mottagare 1' enligt uppfinningen som funk- tion av den standardiserade, omodulerade avstämningsfrekvensen vid en given nivå på antennsignalen liksom avstämningsfunktionen för omodulerade signaler skiljer sig inte från motsvarande funktioner i FM-mottagaren 1 och är visade i figurerna 2-6. r

Claims (8)

fífñfiífa g QUALITY 448 507 12 Patentkrav.
1. Radiomottagare med en frekvenslåst slinga som innefattar, anordnade den ena efter den andra, en spänningsstyrd oscillator med en ingång för avstäm- ningsspänningen, ett blandarsteg som är anslutet till en antenningång, ett filtreringselement och en frekvens-spänningsomvandlare som är ansluten till den spänningsstyrda oscillatorn, k ä n n e t e c k n a d av att en utgång på filt- reringselementet är kopplad till en första ingång på en första fasdetektor och via ett frekvensberoende 1800 allpass-fasförskjutningsnät också till en andra ingång på den första fasdetektorn, vilket frekvensberoende 180° allpass-fas- förskjutningsnät är utfört att förskjuta fasen hos en signal som passerar där- igenom ned ett belopp som beror på den nämnda signalens frekvens och uppgår till 1800 för ett förutbestämt värde på nämnda frekvens, varvid den första fasdetektorn är kopplad genom en första begränsare till en styringång på en undertryckningskrets eller strypkrets för blockering av en ljudsignal om inte mottagaren är i huvudsak korrekt avstämd till en rundradioutsändning.
2. Radiomottagare enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att frekvens-spänningsomvandlaren innefattar en andra fasdetektor med första och andra ingångar, varvid den första ingången är ansluten till filtreringselemen- tet och även till den andra ingången via en första frekvensberoende 900 fas- förskjutningskrets, och att nämnda frekvensberoende 180° allpass-fasförskjut- ningsnät innefattar en andra frekvensberoende 90° fasförskjutningskrets som är anordnad i kaskad med den nämnda första frekvensberoende 900 fasförskjut- ningskretsen och är ansluten till den andra ingången på den första fasdetekt- orn, varvid båda de frekvensberoende 90° fasförskjutningskretsarna är utförda att förskjuta fasen hos en signal som passerar därigenom med ett belopp som beror på den nämnda signalens frekvens och är 90° för ett förutbestämt värde på nämnda frekvens.
3. Radiomottagare enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att den första fasdetektorns första ingång är kopplad till filtreringselementet via en andra begränsare, medan den första fasdetektorns andra ingång är anslu- ten till en utgång på det frekvensberoende 180° allpass-fasförskjutningsnätet via en tredje begränsare.
4. Radiomottagare enligt något av patentkraven 1-3, k ä n n e t e c k n a d av att den första fasdetektorn innefattar ett multiplikationssteg och ett låg- passfilter med en bandbredd av storleksordningen 1 Hz. 13 448 507
5. Radiomottagare enligt något av patentkraven 1-4, k ä n n e t e c k n a d av att frekvens-spänningsomvandlaren är ansluten till den spänningsstyrda os- cillatorn via en första förstärkarbegränsare.
6. Radiomottagare enligt patentkravet 2 eller något av patentkraven 3-5 i anslutning till patentkravet 2, k ä n n e t e c k n a d av att den andra fas- detektorn innefattar ett multiplikationssteg som är anslutet till de båda in- gångarna och ett lâgpassfilter som är kopplat därtill, vilket lâgpassfilter har en bandbredd av samma storleksordning som det hörbara ljudfrekvensomrâdet och är anslutet till en signalbehandlingssektion av radiomottagaren via undertryck- ningskretsen.
7. Radiomottagare enligt patentkraven 2 och 3, k ä n n e t e c k n a d av att en ände av filtreringselementet är kopplad till den andra fasdetektorns första ingång via en andra förstärkarbegränsare, medan den andra änden är kopp- lad till den andra fasdetektorns andra ingång via den andra begränsaren och den första frekvensberoende 90° fasförskjutningskretsen.
8. _Radiomottagare enligt något av patentkraven 1-7, k ä n n e t e c k n a d av att en ingång på en undertryckningskrets är kopplad till en bruskällkrets för att mata en brussignal till en ljudsignalbehandlingssektion av mottagaren vid aktivering av undertryckningskretsen.
SE8006066A 1979-09-04 1980-09-01 Radiomottagare innefattande en frekvenslast slinga med ljudfrekvensaterkoppling och en undertryckningskrets SE448507B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NLAANVRAGE7906602,A NL184594C (nl) 1979-09-04 1979-09-04 Radio-ontvanger voorzien van een frequentie gesleutelde lus met audiofrequente terugkoppeling, en een stomschakeling.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
SE448507B true SE448507B (sv) 1987-02-23

Family

ID=19833779

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8006066A SE448507B (sv) 1979-09-04 1980-09-01 Radiomottagare innefattande en frekvenslast slinga med ljudfrekvensaterkoppling och en undertryckningskrets
SE8006066D SE8006066L (sv) 1979-09-04 1980-09-01 Radiomottagare innefattande en frekvenslast slinga med ljudfrekvensaterkoppling och en undertryckningskrets

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8006066D SE8006066L (sv) 1979-09-04 1980-09-01 Radiomottagare innefattande en frekvenslast slinga med ljudfrekvensaterkoppling och en undertryckningskrets

Country Status (15)

Country Link
US (3) US4426735A (sv)
JP (4) JPS5640332A (sv)
AT (1) AT380136B (sv)
AU (1) AU544293B2 (sv)
BR (1) BR8005613A (sv)
CA (1) CA1163326A (sv)
DE (3) DE3050831C2 (sv)
ES (1) ES494719A0 (sv)
FR (3) FR2464600A1 (sv)
GB (2) GB2059702B (sv)
HK (3) HK99684A (sv)
IT (1) IT1129142B (sv)
NL (1) NL184594C (sv)
SE (2) SE448507B (sv)
SG (1) SG22184G (sv)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL184594C (nl) * 1979-09-04 1989-09-01 Philips Nv Radio-ontvanger voorzien van een frequentie gesleutelde lus met audiofrequente terugkoppeling, en een stomschakeling.
NL8200959A (nl) * 1982-03-09 1983-10-03 Philips Nv Fm-ontvanger voorzien van een frequentie gesleutelde lus.
DE3208758A1 (de) * 1982-03-11 1983-09-22 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Schaltungsanordnung fuer einen fm-empfaenger
FR2538645B1 (fr) * 1982-12-28 1986-04-11 Thomson Csf Procede et dispositif d'interpolation de la parole dans un systeme de transmission de parole numerisee
NL8301179A (nl) * 1983-04-01 1984-11-01 Philips Nv Ontvanger voor hf-signalen voorzien van een paar parallelle signaalwegen.
JPS59215113A (ja) * 1983-05-23 1984-12-05 Victor Co Of Japan Ltd テレビジヨン信号受信装置のafc回路
US4479250A (en) * 1983-06-10 1984-10-23 Motorola, Inc. Dual audio capture limiter squelch circuit
WO1985000256A1 (en) * 1983-06-27 1985-01-17 The Commonwealth Of Australia Squelch circuit
DE3328555A1 (de) * 1983-08-08 1985-02-28 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Empfaengerschaltung
GB2158330A (en) * 1984-04-30 1985-11-06 Philips Electronic Associated An afc system for a direct modulation fm data receiver
DE3500217C2 (de) * 1985-01-05 1995-04-13 Blaupunkt Werke Gmbh Verfahren und Schaltungsanordnung zum Unterdrücken von Zwischenstationsgeräuschen
JPS6235727A (ja) * 1985-08-09 1987-02-16 Nec Corp 自己診断機能を有する受信機
NL8502967A (nl) * 1985-09-19 1987-04-16 Philips Nv Hoekdemodulator.
DE3686421T2 (de) * 1986-04-03 1993-01-28 Motorola Inc Ukw-empfaenger mit rauschunterdrueckung beim empfang von signalen mit "raleigh"-ueberblendung.
JPS62189438U (sv) * 1986-05-23 1987-12-02
JPH0734547B2 (ja) * 1988-06-16 1995-04-12 パイオニア株式会社 ミューティング制御回路
US4947456A (en) * 1988-09-16 1990-08-07 Uniden America Corporation Scanning radio receiver
US5514988A (en) * 1994-09-15 1996-05-07 National Semiconductor Corporation Temperature-compensated, precision frequency-to-voltage converter
US5970399A (en) * 1995-11-22 1999-10-19 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Radio channel squelching systems
US6633550B1 (en) * 1997-02-20 2003-10-14 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Radio transceiver on a chip
US6373398B2 (en) * 1997-06-10 2002-04-16 Kabushiki Kaisha Toshiba Automobile tuner system
GB2341741B (en) * 1998-09-18 2003-03-26 Nec Technologies Stabilisation of passband active filters
JP3275878B2 (ja) 1999-06-22 2002-04-22 トヨタ自動車株式会社 デジタル放送受信機
CH702685B1 (fr) 1999-10-06 2011-08-31 Richemont Int Sa Récepteur à modulation de fréquence, notamment pour une application RDS.
EP1091512A1 (fr) * 1999-10-06 2001-04-11 Conseils et Manufactures VLG SA Récepteur à modulation de fréquence, notamment pour une application RDS
JP2002016491A (ja) * 2000-06-29 2002-01-18 Oki Electric Ind Co Ltd 周波数制御発振器
EP1253488B1 (fr) 2001-04-27 2007-04-11 CSEM Centre Suisse d'Electronique et de Microtechnique S.A. - Recherche et Développement Garde-temps avec mise à l'heure automatique et procédé de mise à l'heure d'un tel garde-temps
JP5020760B2 (ja) * 2007-09-27 2012-09-05 ラピスセミコンダクタ株式会社 受信周波数制御回路
US8812152B1 (en) * 2013-02-22 2014-08-19 TamiCare, Ltd. Method and apparatus for changing carriage speed on a closed-loop track
JP6264204B2 (ja) * 2014-06-17 2018-01-24 富士通株式会社 通信装置及び位相調整方法
US10211868B2 (en) * 2014-10-21 2019-02-19 Maxlinear, Inc. Phase noise suppression
US9685983B2 (en) * 2014-11-05 2017-06-20 Maxlinear, Inc. Outdoor unit resonator correction

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2122672A (en) * 1936-06-30 1938-07-05 Rca Corp Signal controlled siren oscillator circuit
US2177713A (en) * 1937-08-10 1939-10-31 Hazeltine Corp Frequency-selective network
US2831106A (en) * 1956-09-25 1958-04-15 American Telephone & Telegraph Stabilized automatic frequency control circuit with noise operated squelch
US3100871A (en) * 1961-01-03 1963-08-13 Motorola Inc Single sideband receiver having squelch and phase-locked detection means
US3619492A (en) * 1969-06-02 1971-11-09 Rca Corp Automatic fine tuning circuitry
JPS5627024B2 (sv) * 1973-01-09 1981-06-22
JPS4979762A (sv) * 1972-12-09 1974-08-01
US3842198A (en) 1973-09-07 1974-10-15 Warwick Electronics Inc Sound demodulator and afc system
JPS5722252B2 (sv) * 1973-09-28 1982-05-12
US4207529A (en) * 1976-04-08 1980-06-10 Fujitsu Ten Limited Radio receiver
JPS6039825B2 (ja) * 1976-09-20 1985-09-07 日東電工株式会社 建造物などの外装方法
US4087756A (en) * 1977-06-14 1978-05-02 Harris Corporation FM Feedback demodulator having threshold extension circuit with two-pole crystal filters
US4117410A (en) * 1977-10-13 1978-09-26 Motorola, Inc. Phase locked loop signal demodulator and squelch circuit
DE2754906A1 (de) * 1977-12-09 1979-06-13 Blaupunkt Werke Gmbh Schaltungsanordnung fuer autoradios als einstellhilfe bei der senderwahl
JPS54115817U (sv) * 1978-02-02 1979-08-14
JPS6049372B2 (ja) * 1978-03-30 1985-11-01 ソニー株式会社 テレビジヨン受像機
NL184594C (nl) * 1979-09-04 1989-09-01 Philips Nv Radio-ontvanger voorzien van een frequentie gesleutelde lus met audiofrequente terugkoppeling, en een stomschakeling.

Also Published As

Publication number Publication date
DE3050831C2 (de) 1986-01-16
AU544293B2 (en) 1985-05-23
GB2124842B (en) 1984-08-01
NL184594B (nl) 1989-04-03
JPH0336118Y2 (sv) 1991-07-31
DE3032701C2 (de) 1986-01-16
US4426735A (en) 1984-01-17
ES8105908A1 (es) 1981-06-01
CA1163326A (en) 1984-03-06
JPS5640332A (en) 1981-04-16
FR2530097A1 (fr) 1984-01-13
ES494719A0 (es) 1981-06-01
AT380136B (de) 1986-04-10
FR2464600B1 (sv) 1985-04-19
BR8005613A (pt) 1981-03-17
FR2530098A1 (sv) 1984-01-13
JPS62247629A (ja) 1987-10-28
AU6196380A (en) 1981-03-12
ATA442480A (de) 1985-08-15
JPS637052B2 (sv) 1988-02-15
FR2464600A1 (fr) 1981-03-06
JPS6421534U (sv) 1989-02-02
SG22184G (en) 1985-01-04
IT1129142B (it) 1986-06-04
DE3032701A1 (de) 1981-03-19
GB8312991D0 (en) 1983-06-15
GB2059702B (en) 1984-01-18
JPS6223931B2 (sv) 1987-05-26
GB2059702A (en) 1981-04-23
HK99584A (en) 1984-12-28
JPS62247628A (ja) 1987-10-28
IT8068358A0 (it) 1980-09-02
US4547902A (en) 1985-10-15
GB2124842A (en) 1984-02-22
HK99684A (en) 1984-12-28
NL184594C (nl) 1989-09-01
SE8006066L (sv) 1981-03-05
FR2530098B1 (sv) 1986-08-29
DE3050830C2 (sv) 1987-09-03
US4509205A (en) 1985-04-02
FR2530097B1 (fr) 1986-08-29
HK40485A (en) 1985-05-31
NL7906602A (nl) 1981-03-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE448507B (sv) Radiomottagare innefattande en frekvenslast slinga med ljudfrekvensaterkoppling och en undertryckningskrets
US4479091A (en) Phase locked loop FM demodulator with variable bandwidth loop filter
JP2729028B2 (ja) Fm搬送波の復調方法および復調回路
JPH0795699B2 (ja) 受信機
US3939425A (en) Noise-squelching circuit using a phase-locked loop
US4356350A (en) FM Receiver
US4408350A (en) Enhanced selectivity signal receiver
GB2035730A (en) Televisions receivers
EP0645882B1 (en) Demodulation of FM carrier
US3939424A (en) Radio receiver with a phase locked loop for a demodulator
US20070146550A1 (en) Receiving circuit, receiving apparatus, and receiving method
US4607392A (en) Circuit for improving the tuning behavior of a receiver frequency control loop
US4419695A (en) Television sound receiver
US4746873A (en) FM demodulators
EP0135301A1 (en) Demodulation circuit from FM signals and demodulation system therefor
JPS6014526B2 (ja) Pll発振回路
GB2122827A (en) Radio receiver including a muting circuit
US4476586A (en) IF Signal processing circuit in a receiver
JPS6018081A (ja) Fm復調器
JPS60194609A (ja) テレビジヨン受像機
JPS628975B2 (sv)
JP2884611B2 (ja) 位相同期判定回路
US4454484A (en) Phase-locked loop including an amplifier circuit arrangement
GB2214742A (en) Noise-controlled frequency-modulation signal detector
JPS6253081B2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8006066-8

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8006066-8