SE444556B - Tunnelrensningstag - Google Patents

Tunnelrensningstag

Info

Publication number
SE444556B
SE444556B SE8200058A SE8200058A SE444556B SE 444556 B SE444556 B SE 444556B SE 8200058 A SE8200058 A SE 8200058A SE 8200058 A SE8200058 A SE 8200058A SE 444556 B SE444556 B SE 444556B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
vehicle
loading
rail
bucket
train according
Prior art date
Application number
SE8200058A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8200058L (sv
Inventor
D G Luck
Original Assignee
Gen Mining Union Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gen Mining Union Corp filed Critical Gen Mining Union Corp
Publication of SE8200058L publication Critical patent/SE8200058L/sv
Publication of SE444556B publication Critical patent/SE444556B/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21DSHAFTS; TUNNELS; GALLERIES; LARGE UNDERGROUND CHAMBERS
    • E21D9/00Tunnels or galleries, with or without linings; Methods or apparatus for making thereof; Layout of tunnels or galleries
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D15/00Steering not otherwise provided for
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21DSHAFTS; TUNNELS; GALLERIES; LARGE UNDERGROUND CHAMBERS
    • E21D9/00Tunnels or galleries, with or without linings; Methods or apparatus for making thereof; Layout of tunnels or galleries
    • E21D9/12Devices for removing or hauling away excavated material or spoil; Working or loading platforms
    • E21D9/126Loading devices or installations

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Machines For Laying And Maintaining Railways (AREA)
  • Loading Or Unloading Of Vehicles (AREA)
  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)

Description

ägnas :>i»¿¿_¿¿_ .wvâay yr-_,__-3 8200058-9 tåget lastas medan det står i en repförningen uppkommer när vagnar kurva och sammankoppling och frånkoppling av kompliceras starkt av repen. Ytterligare en svårighet med tåg av denna typ är att distributionsfordonen är anpassade för bottentömning genom dörrar pneumatiskt. vilket gör användning av slangar som släpar efter distributören längs dess rälssystem nödvändig. Repen och de efterslâpande slangarna begränsar starkt arbetshastigheten för distributören på dess rälssystem och därmed lastningstiden för tåget. Eftersom distributören lastas av en kastlastmaskin med relativt låg den behöver vara och dess kapacitet är lastningstiden för tåget större än effektivitet distributören befinner sig på reduceras eftersom lastaren står overksam medan rälssystemet ovanför vagnarna. Ändamålet med denna uppfinning är att utveckla ett tunnelrensningståg. som minimerar nackdelarna med ovannämnda kända tåg.
Beskrivning av uppfinningen Ett tunnelrensningståg enligt uppfinningen. som innefattar ett flertal samankopplade rälsvagnar inrättade att uppbära partikelformat material. varvid varje rälsvagn har ett par fästa räler monterade därpå på avstånd från varandra och parallellt med varandra, och med förbindelseräler anordnade mellan var och en av de och vardera omfattande en teleskopisk rälssektion och motsvarande rälerna på angränsande vagnar, ledorgan vilka svängbart förbinder varje ände av den teleskopiska rälssektionen med den angränsande änden på den motsvarande rälen på en angränsande vagn för att bilda en ledad bana, som sträcker sig över och mellan sagda vagnar. ett speciellt hjulförsett rörligt längs banan. och innefattar ett upptill öppet kontinuerlig. distributionsfordon. som är lastbârande underrede med minst en vid bottnen placerad dörr för överföring av partikelformat material från fordonet till rälsvagnarna, samt drivorgan för öppning och stängning av som manövreras hydrauliskt eller 8200058-9 dörren monterade på fordonet. och kännetecknas av att distributionsfordonets hjul är roterbart monterade på fordonet kring väsentligen vertikala axlar för att stödja fordonet för rullförflyttning längs banan, varvid varje hjul har en under, väsentligen konisk rälskontaktande yta, som omger ett centralt utsprång, vilket utgör stöd för fordonet på banavsnitt med varierande rälsmellanrumf och hjuldrivande organ monterade på fordonet och anslutna till åtminstone ett av hjulen för drivning av fordonet längs banan.
Hjulen är företrädesvis anordnade framill och baktill på det lastbärande underredes- höjd och ett lågt tyngdpunktscentrum för fordonet.
I ett utförande av uppfinningen innefattar tunnelrensnings~ tåget hydrauliska kretsar monterade på distributionsfordonet för att förse dörrdrivorganen och fordonsdrivorganen med hydraulkraft, varvid kretsen innefattar en uppladdning av accumulatorn under bromsning av fordonet.lämpligen omfattar tunnelrensningshöjet enligt vuppfinningen en sista lastningsvagn. som uppbär en lastningsramp på vilken distributionsfordonet kan förflyttas from ett första läge i vilket det är i nivå med rälerna på den svängbara banan på rälsvagnarna och ett andra vertikalt lägre läge i vilket det kan lastas. samt att lastningsarrangemang och för lastning av distributionsfordonet, En ände på lastningsrampen är företrädesvis svängbart anslutet till den svängbara banan på rälsvagnarna, och att lastningsvagnen innefattar organ för förflyttning av rampen att förflytta distributionsfordonet mellan dess första och andra lägen på lastningsvagnen. I en form av uppfinningen innefattar lastningsanordningen en skoplastare.
Vidare innefattar lastningsarrangemanget i enlighet med uppfinningen en transportör vilken är belägen mellan tömningsläget för skoplastaren och lastningsläget för "distributionsfordonet för överföring av material från skoplastaren till distributionsfordonet. 8200058-9 Transportören är enligt ett utförande en skraptransportör, som är rörlig på lastningsvagnen mellan tömningsläget för skoplastaren och ett läge i vilket det kan tömma material i distributionsfordonet.
I en annan utföringsform är transportören en skoptransportör, som är rörlig på lastningsvagnen mellan tömningslåget För skoplastaren och ett läge i vilket det kam tömma material i distributionsfordonet.
Uppfinningen beskrivs nu med hjälp av exempel refererande till följande ritningar.
Fig. 1 är en sidvy Vav lastningsvagnen till tåget enligt uppfinningen.
Fig. 2 är en sidvy av återstående delen av tåget.
Fig. 3 är en Förstorad detalj av lastningsvagnen enligt fig. 1 Fig. 4 en ändvy av skoplastaren sedd från höger i fig. 3.
Fig. 5 är en schematisk ritning av distributionsfordonets hydrauliska kretsar.
Fig. 6 är en sidvy av en andra utföringsform av lastningsvagnen enligt uppfinningen.
E I . F, . É Lastningsvagnen 10 i fig. 1 används sammankopplad med vagnen 12 i tåget i fig. 2.
Tåget innefattar." som framgår av fig. 2, tre bottentömmande llastvagnar 12, 14 och 16. Endast tre vagnar har av ritningstekniska skäl visats i ritningarna och i praktiken innehåller tåget mer än en lastvagn 14.
Lastvagnarna är kenventionella bottentömmande lastvagnar på ivilka ett rälssystem 18 är placerat. Rälssystemet består av ihåliga rälsar 20. som är fästa till de längsgående övre 8200058-9 kanterna på lastvagnarna och mellanliggande teleskopiska rälsar 22 som vid varje ände är vridbart fästade till ändarna av rälsarna 20 på intilliggande lastvagnar för att åstadkomma effektiv förlängning och förkortning av motstående rälsar när tåget befinner sig i eller håller på att ta sig igenom en kurva på sin bana. Lastvagnen sist i tåget har hydrauliska kolv- och cylinderbuffertar 24 som hålls parallella med rälsarna 20.
Lastvagnarna i tåget uppbär var och en i ena änden en utskjutande del 26. 'som slutar i lastningsutrymmet till intilliggande lastvagn för att skydda området mellan lastvagnarna och för att minimera spill under lastningen.
Som framgår av fig. 2 lutar rälsarna 20 på lastvagnen 12 neråt mot lastningsvagnen 10 och är sammankopplade med lutande rälsar 28 på vagnen 10 med teleskopiska rälsar 22.
Tågets lastningsvagn 10 innefattar ett hjulförsett chassi 30 på vilket är monterat en genomsvängande underarmslastare 32. en skraptransportör 34 och rälsen 28.
Lastaren 32 innefattar ett vridbord 36, som är vridbart kring en axel 38 och uppbär sidstycken 40 på vilka en tvåarmad stativram 42 är vridbart monterad. Hàvarmar 44 som är vridbart monterade på armarna till ramen 42. ett par skoparmar 46 som vardera är vridbart infästade i en ände till ramens 42 armar och vid deras andra ändar till sidorna på en lastskopa 48, en anordning för vridning av skopan, allmänt indikerad vid 50, och hydrauliska domkrafter 52, '54. '56 och 58. Ett par vridningsdomkrafter 60 är anslutna mellan chassit 30 och vridbordet 36 för att rotera vridbordet runt sin axel 38 för att variera lastningsriktningen för skopan 48. Domkrafterna 60 är anordnade så att de centreras hydrauliskt.
Lastarens hydraulcylindrar 54 och 56 bestämmer via hävarmarna 44 läget för skoparmarna 46 och skopan 48 och deras svängning mellan armarna ii ramen 42. Hydraulcylindern 52 styr vinkeln för ramen 42. 8200Ûö8-9 > Lax-Hgv, wfwfuwfi- .a Vridanordningen 50 för skopan vrider skopan 48 mellan dess arbetsläge som illustreras med streckprickade linjer till höger om lastaren i fig. 1 och dess tömningsläge till vänster om lastaren på ritningen. och bibehåller skopans konkata sida uppåt när skopan förflyttats på sin låga arbetsbana mellan armarna på ramen 42 från sitt arbetsläge till tömningsläge.
Skopans vridanordning består av trummor 62, som syns tydligare i fig. 4, och som är roterbara runt axlar på armarna 42 vilka förskjuts från vridningsaxlarna på armarna 42 med skoparmarna. trummor 64 som är excentriskt monterade för rotation vid sidan av skopan 48 och kedjor 66. Kedjorna 65 är vid ena änden förankrade i en skoparm och passerar över trummorna 62 och 64 för att sedan förankras vid 'sina andra ändar i skopan.
Trummorna 62 är roterbara med hjälp av hydraulcylindrarna 58 ochi detta arrangemang medför i sin tur rotation av trummorna 64 via kedjorna 66.
Skraptransportören 34 'innefattar en uppåtlutande ram 68 på vilken ett par distansrälsar 70 är monterade. en plan bottenplatta 72, en skrapficka 74 som är U-formad i plan och som är öppen ii sin främre ände och ett par hydrauliska domkrafter 76 för att förflytta fickan 74 över bottenplattan 72. Ett anslagsorgan 78 är beläget mot baksidan av fickan 74 för att begränsa lastskopans 48 rotation under tömningsfasen.
En lång sträckhydrauloylinder 80 är belägen mellan de lutande delarna av transportören 68 och har den dubbla funktionen av att dels vara buffert och dels påtryckningsdon för distributionsfordonet 82.
Lastdistributören 82 är en låg bottentömmande lastvagn med hjul för att passa till och löpa på rälssystemet 18 ovanpå lastvagnståget. De dubbla dörrarna 84! på distributören är vridbart upphängda i fordonets kropp 86 och öppnas och stängs med hjälp av. icke visade. hydraulcylindrar vilka är inrättade ïtt verka mellan dörrarna. Distributörens A85 inre övre ängsgâende väggar uppbär rälsar 88 som när distributören ärui lastningsläge. som visas i fig. 1. ligger längs med och på avstånd från rälsen 70 på transportörens ram 68. 8200058-9 Distributören uppbär dessutom en elektrisk motor 90, som är ansluten till en hydraulisk pump som inte visas i ritningen, och 'en tryckackumulator för hydraulvätska 92 till vilken pumpen är ansluten. Distributörens bakände uppbär en koniskt formad självcentrerande sockel avsedd att anligga mot en kon på hydraulcylinderns 80 ände .och en icke visad elektrisk anslutning som automatiskt sluter en kontakt på transportörens ram när distributören är i sitt lastningsläge så att motorn startar och pumpen laddar ackumulatorn 92 medan distributören lastas.
Distributörens hydrauliska krets visas i fig. 5 och innefattar den elektriska motorn 90. och en hydraulisk pump' 98, hydraulvätskans tryckackumulator 92, en inställbar vätske- flödesregulator 100. en systemkontrollventil 102, en nzetöfkontroilventil 104. en dörrcylinderkontføiiverwtii100, tvâ hydrauliska kolvcylindrar 108 och 110 för öppning och stängning av distributörens tömningsdörrar och två variabla deplacementmotorer (högtrycksberoende deplacementstyrning) 112 och 114 som lämpligen är anslutna till distributörens hjul.
Medan distributören befinner sig i sitt lastningsläge på rälsarna 28 ansluts en elektrisk ledare 116 till motor 90 till en automatiskt från~ och tillkopplingsbar elektrisk kontakt på distributörens ramp och medan -distributören är i sittl lastningsläge på rampen. arbetar motorn 90 och pumpen 96 För att ladda upp ackumulatorn 92 till dess arbetstryck på omkring 300 bar. När ackumulatorn är Fulladdad bryter en tryckkontakt 111 eitiiiförsein tiii motorn 90.» När distributören är på sin lastningsramp är kontrollventilen 102 i sitt läge a och ventilen 108 i »sitt läge b, och distributörens dörrar 84 hålls »i stängt läge av hydraultryckvâtska i dörrarnas hydrauliska cylindrar 108 och 110.
Vid drift lastas fickan 74 på skraptransportören av skoplastaren 32. Hydraulcylindern 76 aktiveras sedan så att 8200058-9 skrapfickan 7% skrapar lasten från bottenplattan 72 till don väntande distributören. Hjulen på skrapfickan 74 forflyttar sig från rälsen 70 till distributörens ràlsar 80 så att skrapfickan kan fördela lastenv jämnt 1 distributoron.
Skrapflckan 74 återgår sedan till det visade lastnlngslagot och lastaren börjar åter lasta fickan.
När lastfickan når sitt bakorsta läge ofter att ha lastat färdigt distributören driver hydrauldomkrafton 80 diatributöron uppför rälsrampon 26. Vårdot 102 För hydraulkrotflun växlas samtidigt med hjälp av att lntorlockarrangomang till sitt läge b och vätska strömmar genom en ledning 110. on ventil 10k(b) på motor« kontrollvontilnn 10k och till motorn 112 och 114, För att mod hjälp av don hydrauliska domkrafton 00 skjuta - upp dlntrlbutöron på rülssyutomat ovanpå lastvagnarna. Lodningon 120 öppnuu samtidigt genom vontil 104(a) som aktiveras genom an utyrlødninq 105 och vøntilorna 102 och 122 till tankon.
~Rogulatorn 100 tillåter endast ott injustorat maximalt oljoflödo från ackumulatorn För att styra distrlbutörons nnstighøt. Om dlatriputöron av någon anlodning akullo gå fortare än don naotighat don drivs mod kommer vàtakatryckot i lodning 11n att gå nad och don därpå följande förlusten av atyrtryck 1 lodnlngon 105 kommor att göra att vontilon 10k(a) stänger vnrvld vätskaroturlødningnn 120 blockoraa.
Vontilorna 102 och 106 styrs elektriskt via radiostyrd fjärrkontroll och när distributöron når sitt tömningslägo över on laatvagn som skall lastas. växlas ventilen 102 till läge a och ventilen 106 till position e. Motorørna 112 och 114 fungarar nu som pumpar och pumpar vätska genom en backvøntil 124. en tryckraducaringsvontil 126, genom ventilan 106 och in i de hydrauliska domkraftorna 108 och 110 för att öppna distributöranß dörrar. Överskottsvätska återföra till kretsen genom on justerbar strypventil 128 tills mottrycket på motorerna får distributören att stanna. Ersättningsvätska förs tillbaka in i kretsen genom en tryckreduceringsvantil 130 som är inställd så att den arbetar vid ett lägre vätskatryck än 8200058-9 9 ventilen 122.
'När den sista lastvagnon 16 i tåget har nåtts och radiostyrningen av någon ànledning inte har fört ventilen 102 till läge a tar en närliggande funktionsomkopplare ovor radiostyrningens funktion och ventilen 102 kommer att kopplas till läge a och ventilen 106 till läge e. Dessutom kommer en arm 132 på distributören att komma till anliggning med bufferten 24 på lastvagnen 16 så att distributören bromsas och utannas ovanpå lastvagnenl För att återföra distributören till lastningslägei växlas ventilen 102 till position o och ventilen 108 till position e.
Vätska bringas nu att strömma genom ledningen 120 och kontrollventilen 10k för att driva motorerna. Dorrarna hålla öppna under dißtributorøna återgång för att forma overytan på lliten i lautvaqnnrnn. När distributören går nerför rampen till litt leutningslàge möter den den utskjutnu buffert- domkrlfton 00 som bromsar distributöron så att den stannar i litt llßtningulüge nå laatningsvagnon 10. ventilen 102 kopplas om till läge a och ventilen 106 till läge d för att stänga diatributörenß dörrar för lastning. Vätska strömmar nu från motorerna genom kontrollventilen 120 och tryckroducoringa~ ventilen 130 tillbaka in i kretaon. När diutributören på grund av grnvitationen är i sitt viloläge på lastningsrampen åstadkommas åter automatißkt ß elektrisk kontakt via förbindelsøn 116. varvid ackumulatorn 92 åter laddas genom pumpen som driven av motorn 90.
Av ovanstående beskrivning av tåget enligt uppfinningen framgår det klart att varken eftersläpande pneumatiska eller hydrauliska ledningar eller rep är nödvändiga för distributörens funktion och att omloppstiden för distributören är avsevärt minsked med hjälp av skraptransportören 34; som lastas av lastaren medan distributöron är på rälssystemet 18.
Beräkningar har visat att tåget enligt uppfinningen för sin funktion kräver mindre effekt än ett system som använder sig av rep och mindre än 102 av den effekt som fordras i ett system som använder sig av skraptransportörer i vagnarna i 8200058-9 Läget.
En andra utföringsform av lastningsvagnen 10 enligt uppfinningen illustreras i Fig. 6. De principiella skillnaderna mellan utföringsformerna av lastningsvagnen enligt uppfinningen enligt fig. 1 och enligt fig. 6 ligger endast i distributörens lastningsorgan i distributören och transportören på sista vagnen i tåget.
Lika hänvisningsnummar i fig. 6 avser likadana komponenter i återstående Figurer.
I utföringsformen enligt tig. B av lastningsvagnen består transportören av en skopanordning Ikn. som arbetar på rälson 70. likaom med nkrapan 34 enligt den tidigare utföringsformen.
Skopun 140 är vridbnr i en U~formad ram 142. som är rörlig på rülsen 70 med hjälp av hydrauliska domkrafter 156.
Skopun 140 nar två fästen 144. som vilar på ramen 1ß2 och kring vilka skopan är vridbar. En sig nedåt sträckande arm 146 är vridbnrt infäut i den främre ytan på skopan och är i sin tur fäst till skopans botten med an atötdämpare 148.
Distributören 82 år i allt väaentligt identisk med den enligt den tidigare utförundeformen. En viktig skillnad är emellertid dens hjul 150. som är tallriksformade och roterbara kring en i huvudsak vertikal axel. Ändamålet med denna ändrade utformning av hjulen är att tillåta distributören mera sidorörelsar på rülssyntemet ovanpå tåget speciellt i krökar i rälasystemøt och För att öka rullningsverkningsgraden för hjulen på banan.
En ytterligare viktig skillnad mellan de två tågen är att distributörens räls på sista vagnen är belägen på en ramp 152. som är vridbart infäst vid 154 för förflyttning mellan den med heldregen linje visade låga nivåer och den högre nivån visad med atreckprickad linje i fig. 6. I den med streckprickad linje visade positionen på ramen i -fig. 8 är rålsarna på rampen och den svängbara teleskopiska rälsen 22 i huvodsak horisontellt inriktade med banan 16 på tåget. 8200058-9 T Vid användning lastar lastskopan transportörens skopa 190 såsom illustreras med streckprickade linjer i fig. 6 på i stort sett samma sätt som transportören 34 lastades i utförandeformen enligt fig. 1. När skopan 140 är lastad förflyttar den sig framåt på sin räls 70 och upp på rälsarna 88 på distributören med hjälp av en domkraft 156. Den fria änden på den krökta armen 146 på transportören träffar på bakre väggen av distributören när skopan förflyttas mot distributören och medför att skopan 140 tippar framåt in i distributören. Skopans fortsatta rörelse framåt fördelar lasten jämnt i distributören. När den tomma och tippade skopan återgår med hjälp av domkraften 156 utjämnar den framåttippade änden av skopan lasten i distributören tills en rulle 158 på den främre kanten av skopan förflyttas av ett mothåll 160 på bakre väggen av distributören, som roterar skopan tillbaka till sitt upprätta läge när den rör sig mot lastningsläget, som är illustrerat i ritningarna.
Ett par hydrauliska domkrafter 162, som arbetar mellan chassit på lastvagnen 10 och rampen 152. aktiveras sedan för att resa rampen med sina rälsar till det med streckade linjer i fig. 1 visade läget i vilket ramprälsarna såsom tidigare nämnts är i huvudsak i nivå med rälsarna på rälssystemet ovanpå vagnarna.
Uppfinningen är inte begränsad till de här beskrivna exakta konstruktiva detaljerna och t.ex den hydrauliska drivkretsen på distributören år inte begränsad till den som är illustrerad i fig. 5 utan kan mycket väl vara den som beskrivs' i vår parallella svenska patentansökan med samma inlämningsdatum med titeln “Självdrivet lastdistributionsfordon“.

Claims (9)

_s2ooß5s-9 12“ 4 RAÄÃEIÄRAV
1. Tunnelrensningståg, innefattande ett flertal sammankopplade rälsvagnar (12, 14 och 16) inrättade att uppbära partikel~ format rnaterial, varvid varje rälsvagri har ett par fasta ráler (20) monterade därpå på avstånd från varandra och parallellt med varandra, och med forbindelseraler (22) anordnade mellan var och en av de motsvarande rälerna (20) nå angränsande vagnar, och vardera omfattande en teleskopisk rälssektion och ledorgan vilka svängbart förbinder varje ande av den teloskopiska rälssektionen (22) med den angränsande änden på den motsvarande rälen på en angränuande\vagn För att bilda en kontinuerlig, Jfldad bana (18), som sträcker sig över och mellan sagda vagnar, ett speciellt hjulförsett distributions~ Fordon (82), som är rorligt längs banan (18), och innefattar ett upptill oppet lasthärande underrede (86) med minst en vid bottnen placerad dörr (Bk) för överföring av partikelformat material från fordonet (02) till rälsvagnarna (12,14 och 16). samt drivorgan _(108,110) för öppning och stängning av dörren (84) monterade på fordonet. k ä n n e t efic k n a t d ä r a v, att distributionsfordonets (82) hjul (150) är roterbart mon~ terade på Fordonet (82) kring väsentligen vertikala axlar för att stödja fordonet för rullförflyttning längs banan. varvid varje hjul har en undre, väsentligen konisk ràlskontaktande yta, som omger ett centralt utsprâng, vilket utgör stöd för fordonet (82) på banavsnitt med varierande rälsmellanrum. och hjuldrivande organ (112,11h) monterade på fordonet och an- slutna till åtminstone ett av hjulen för drivning av fordonet längs banan.
2. Tunnelrensningståg enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att hjulen (150) är anordnade framtill och baktill på det lastbärande underredet (85) För att tillåta en låg Under- redeshöjd och ett lågt tyngdpunktscentrum för fordonet (82). 8200058-9 13
3. Tunnelrensningståg enligt patentkrav 1 eller 2, k ä n n e t. e. c: k r: a d d ä r a v, att det innefattar hydrauliska kretsar monterade på distributionsfordönet (82) för att förse dörrdrivorganen (108,110) och fordonsdrivorganen (112.114) med hydraulkraft, varvid kretsen innefattar en uppladdningsbar hydraulisk accumulator (92) och organ (128) för regenerativ uppladdning av_accumulatorn (92) under brömsning av fordønet.
4. Tunnelrensningståg enligt något av föregående patentkrav k ä n n 0 t e c k n a d d ä r a v, att det innefattar en sista lastningsvagn (10). som uppbär en lastningsramp (28, 152) på vilken distributionsfordonet (02) kan förflyttas från ett första läge i vilket det är i nivå med rälerna på den svänghara banan (18) på rälsvagnarna och ett andra vertikalt lägre läge i vilket det kan lastas. samt ett lastningsarrangemang (32,34 och 140) för lastning av distributionsfordonet (82).
5. Tunnelrensningståg enligt patentkravet 4, k ä n n e t 0 c k n a d d ä r a v, att en ände på lastningsrampen (152) är svängbart anslutet till den svängbara banan (18) på rälsvaqnarna (12, 14 och 16), och att lastningsvagnen (10) innefattar organ (162) för för- flyttning av rampen (152) att förflytta distributionsfordonet (82) mellan dess första och andra lägen på lastningsvagnen (10).
6. Tunnelrensningståg enligt patentkravet 4 eller 5, k ä n n e t e c k n a t ' d ä r a v, att lastningsarrangemanget innefattar en skoplastare (32).
7. Tunnelrensningståg enligt patentkravet 6, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att lastningsarrangemanget innefattar en transportör (34, 140) vilken är belägen mellan tömningsläget för skoplastaren (32) och lastningsläget för distributionsfordonet (82) för överföring av material från skoplastaren (32) till distributionsfordonet (62). 14
8. Tunrxelrensningståg enligt pàatentkravet 7, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att transportören är en skraptransportör (34). som är rörlig på lastningsvagnen (10) mellan tömningsläget för skoplastaren (32) och ett läge i vilket det kan tömma material i distributionsfordonet (82).
9. Tunnelrensningståg enligt patentkravet 7, k à n n e t e c k n a d d ä r a v, att transportören är en skoptransportör (140), som är rörlig på lastningsvagnen (10) mellan tömningsläget för skoplastaren (32) och ett läge 1 vllket det kan tömma material 1 distributionsfordonet (82).
SE8200058A 1981-01-09 1982-01-08 Tunnelrensningstag SE444556B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ZA81124 1981-01-09
ZA816142 1981-09-04

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8200058L SE8200058L (sv) 1982-07-10
SE444556B true SE444556B (sv) 1986-04-21

Family

ID=27132683

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8200058A SE444556B (sv) 1981-01-09 1982-01-08 Tunnelrensningstag
SE8200057A SE445546B (sv) 1981-01-09 1982-01-08 Lastfordelningsfordon for lastning av oppna vagnar i ett tagsett

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8200057A SE445546B (sv) 1981-01-09 1982-01-08 Lastfordelningsfordon for lastning av oppna vagnar i ett tagsett

Country Status (10)

Country Link
US (2) US4490086A (sv)
AT (2) AT390425B (sv)
AU (2) AU543889B2 (sv)
BR (2) BR8200092A (sv)
CA (2) CA1188249A (sv)
CH (2) CH666231A5 (sv)
DE (2) DE3200175A1 (sv)
FR (2) FR2497779B1 (sv)
GB (2) GB2091207B (sv)
SE (2) SE444556B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20040173396A1 (en) * 1998-09-03 2004-09-09 Permo-Drive Research And Development Pty. Ltd. Energy management system
US6119399A (en) * 1999-02-09 2000-09-19 Mccain; Roy L. Channel guided parallelogram gate
US20060273265A1 (en) 2005-05-11 2006-12-07 Ronald Lipson UV curing system with remote controller
WO2008079866A2 (en) * 2006-12-21 2008-07-03 Rail-Veyor Systems, Inc. Method of controlling a rail transport system for conveying bulk materials
AU2011274438B2 (en) 2010-07-09 2014-12-18 Joy Global Underground Mining Llc Continuous-extraction mining system
EP3106608B1 (en) 2015-06-19 2021-02-24 Entreprenørfirmaet Østergaard A/S A tunneling machine and a method of excavating a tunnel
JP6650350B2 (ja) * 2016-06-20 2020-02-19 岩田地崎建設 株式会社 ズリ搬出装置およびこれを用いた施工方法
CN110606385A (zh) * 2019-10-28 2019-12-24 宁夏贺兰山冶金有限公司 一种新型上料装置

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1050319A (sv) * 1900-01-01
US1550239A (en) * 1923-03-01 1925-08-18 Billings Loading system
US1879203A (en) * 1929-12-10 1932-09-27 Guilbert Paul Plant for loading and unloading wagons
AT133573B (de) * 1929-12-10 1933-05-26 Paul Guilbert Einrichtung zum Be- und Entladen von Eisenbahnwagen mit Bettungsabfallstoffen oder anderen Massen.
US1881828A (en) * 1930-03-03 1932-10-11 Denison Car propeller for tunnel kilns
US2587362A (en) * 1949-04-20 1952-02-26 Joy Mfg Co Tunnel mucking apparatus
DE803408C (de) * 1950-02-09 1951-04-02 Gewerk Eisenhuette Westfalia Lademaschine
FR1032816A (fr) * 1950-02-18 1953-07-06 Atlas Diesel Ab Perfectionnements aux transporteurs à racloir
US2873866A (en) * 1956-03-22 1959-02-17 Robert B Austin Material handling apparatus
US3145057A (en) * 1959-08-24 1964-08-18 Challenge Cook Bros Inc Vehicle hopper closure
US3272357A (en) * 1964-07-08 1966-09-13 Atlas Copco Ab Loading and transportation equipment
US3356039A (en) * 1965-06-01 1967-12-05 Borgs Fabriks Ab Device for switch in track system
US3272550A (en) * 1965-07-22 1966-09-13 Pullman Inc Wheel for railroad
DE1506957A1 (de) * 1967-03-30 1970-01-15 Karl H Muehlhaeuser Feldbahnfa Gleisverfahrbare Ladebandanlage fuer den Stollenbau
US3556013A (en) * 1968-05-31 1971-01-19 Precision Welder & Flexopress Fluid motor powered railway car
DE1756854A1 (de) * 1968-07-23 1970-10-01 Salzgitter Maschinen Ag Vorrichtung zum Beladen von Foerderwagen mit losem Haufwerk
US3712489A (en) * 1971-07-01 1973-01-23 Consolidation Coal Co Fluid propelled mine haulage vehicle and method for underground haulage
US3770151A (en) * 1971-07-01 1973-11-06 Consolidation Coal Co Fluid propelled mine haulage vehicle and method for underground haulage
JPS5135751Y2 (sv) * 1971-11-11 1976-09-02
SE369880B (sv) * 1972-06-26 1974-09-23 Asea Ab
US3871302A (en) * 1973-09-26 1975-03-18 Consolidation Coal Co Trolley control system
FR2250655A1 (en) * 1973-11-12 1975-06-06 Jeantils Claude Drive system for vehicles on high slope lines - has hydraulic motors with pumps driven by AC motors
FR2250665A1 (en) * 1973-11-14 1975-06-06 Bergstrom Lars Rigging system for sailboat eliminating forestays - has swept spreaders and shrouds with stays running diagonally from spreader tip
US3902434A (en) * 1974-02-14 1975-09-02 Maxson Corp Railway hopper car
ZA765915B (en) * 1976-10-01 1978-05-30 Gen Mining & Finance Corp Loaders for use in tunnels
DE2708361A1 (de) * 1977-02-23 1978-08-31 Licentia Gmbh Verfahren und anordnung zum automatischen weggenauen abbremsen gleisgebundener fahrzeuge

Also Published As

Publication number Publication date
AU543889B2 (en) 1985-05-09
BR8200092A (pt) 1982-11-03
FR2497779B1 (fr) 1988-02-19
CA1199000A (en) 1986-01-07
BR8200091A (pt) 1982-11-03
CA1188249A (en) 1985-06-04
GB2091207A (en) 1982-07-28
FR2497780B1 (fr) 1987-08-28
CH666231A5 (de) 1988-07-15
DE3200174A1 (de) 1982-09-02
SE8200057L (sv) 1982-07-10
SE8200058L (sv) 1982-07-10
US4767253A (en) 1988-08-30
FR2497779A1 (fr) 1982-07-16
AU7927682A (en) 1982-07-15
AU545235B2 (en) 1985-07-04
GB2091207B (en) 1985-04-11
US4490086A (en) 1984-12-25
ATA4282A (de) 1989-10-15
CH666232A5 (de) 1988-07-15
AT390425B (de) 1990-05-10
GB2091187B (en) 1985-06-12
FR2497780A1 (fr) 1982-07-16
SE445546B (sv) 1986-06-30
GB2091187A (en) 1982-07-28
AU7927582A (en) 1982-07-15
ATA4382A (de) 1990-08-15
DE3200175A1 (de) 1982-08-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6494665B1 (en) Container dumping apparatus for refuse collection vehicle
JP2825336B2 (ja) 道床用バラストの拾い上げ及び撒布のための作業機械
US6071058A (en) Refuse loader with vehicle mounted guide rails
CN102502277A (zh) 一种双向输送双向回转堆取料系统
CN104843020B (zh) 一种铁路自翻车
CN113102707B (zh) 一种方坯连铸机的出坯系统及方法
SE444556B (sv) Tunnelrensningstag
CZ347097A3 (cs) Nákladní vůz na sypký materiál
CN105015290A (zh) 一种搬运车及其对轨装置
CN208746986U (zh) 新型自动化地空摩擦输送系统
EP3434516B1 (en) A dumper vehicle
CN113620075A (zh) 一种散料自动装车系统
CN213323216U (zh) 一种自适应调平搬运小车
US4379672A (en) Combination handling and conveying apparatus
US5301787A (en) Articulated shuttlecar
AU627737B2 (en) Working equipment for earth working, in particular a shovel loader, suspended from a vehicle
US884960A (en) Excavator.
CN105645131B (zh) 一种火车焦炭卸车机及使用方法
US3500565A (en) Conveyor system having plural unloading stations
CN111395418A (zh) 一种自动铲土运输设备
JP3801382B2 (ja) 積込み用作業車両
CN2186233Y (zh) 移动式汽车卸载机
CN214084226U (zh) 一种单轨吊专用自卸式矿车
CN220615597U (zh) 一种后翻式自卸半挂车
DE2044917C3 (de) Schrapplader

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8200058-9

Effective date: 19910805

Format of ref document f/p: F