RO115869B1 - Compozitie de sticla pentru fabricarea geamurilor - Google Patents

Compozitie de sticla pentru fabricarea geamurilor Download PDF

Info

Publication number
RO115869B1
RO115869B1 RO96-00313A RO9600313A RO115869B1 RO 115869 B1 RO115869 B1 RO 115869B1 RO 9600313 A RO9600313 A RO 9600313A RO 115869 B1 RO115869 B1 RO 115869B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
glass
oxide
composition
transmission factor
weight
Prior art date
Application number
RO96-00313A
Other languages
English (en)
Inventor
Jean-Marie Combes
Pedro Pablo Mazon-Ramos
Original Assignee
Saint Gobain Vitrage
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saint Gobain Vitrage filed Critical Saint Gobain Vitrage
Publication of RO115869B1 publication Critical patent/RO115869B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C4/00Compositions for glass with special properties
    • C03C4/02Compositions for glass with special properties for coloured glass
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C3/00Glass compositions
    • C03C3/04Glass compositions containing silica
    • C03C3/076Glass compositions containing silica with 40% to 90% silica, by weight
    • C03C3/083Glass compositions containing silica with 40% to 90% silica, by weight containing aluminium oxide or an iron compound
    • C03C3/085Glass compositions containing silica with 40% to 90% silica, by weight containing aluminium oxide or an iron compound containing an oxide of a divalent metal
    • C03C3/087Glass compositions containing silica with 40% to 90% silica, by weight containing aluminium oxide or an iron compound containing an oxide of a divalent metal containing calcium oxide, e.g. common sheet or container glass
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C3/00Glass compositions
    • C03C3/04Glass compositions containing silica
    • C03C3/076Glass compositions containing silica with 40% to 90% silica, by weight
    • C03C3/095Glass compositions containing silica with 40% to 90% silica, by weight containing rare earths

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Abstract

Inventia se refera la o compozitie de sticla, destinata fabricarii geamurilor, care cuprinde: 69 ... 75 % SiO2, 2 ... 10 % CaO, 9 ... 17 % Na2O, 0,2 ... 4 % Fe2O3, 0,5 ... 2 % fluor, 0,05 ...3 % ZnO, pana la, respectiv, 3 % Al2O3, 5 % B2O3, 2 % MgO, 8 % K2O, 1,5 % ZrO2, 1,5 % Ce2O3, 1 % TiO2, 4 % BaO si 0,45 % un agent colorant, ales dintre Se, CoO, Cr2O3, NiO si/sau CuO, continutul in agent colorant, cu exceptia fierului, fiind cel putin egal cu 0,0002 % in cazulcand continutul de Fe2O3 este egal sau inferior valorii de 1,5 %, suma procentelor oxizilor alcalino-pamantosi fiind egala sau mai mica decat 10%, procentele fiind exprimate in greutate.

Description

Invenția se referă la o compoziție de sticlă pentru fabricarea geamurilor utilizate în industria de automobile sau în domeniul arhitectural.
Compozițiile de sticlă utilizate în acete domenii prezintă caracteristici ale transmisiei, foarte diferite, în funcție de efectele dorite.
Unul din efectele dorite este reducerea adecvată a transmisiei energetice, aferente ferestrelor de sticlă, transmisia în domeniul vizibil fiind slabă sau puternică. Acest efect de reducere a transmisiei energetice se obține prin mărirea absorbției radiațiilor infraroșii, aferente compoziției de sticlă, corespunzătoare. Studiul acestui efect este însoțit de studiul altor efecte exemplificate prin transmisia slabă a radiației ultraviolete și prin colorare specifică.
Dacă substituenții susceptibili de obținerea unor asemenea efecte sunt cunoscuți, în general, studiul de puritate precisă, a unei combinații cu caracteristici particulare aferente compozițiilor de sticlă este dificil, așa cum este, de exemplu, studiul combinației factorilor de transmisie luminoasă și de transmisie energetică, într-un raport de asociere prestabilit, cu un domeniu de lungimi de undă bine definit.
Astfel, este cunoscută introducerea fierului în compoziția sticlei, în vederea menținerii unei transmisii luminoase ridicate, în domeniul vizibil aferent spectrului, prin absorbția unei cantități cât mai mari din restul de energie solară. în același timp, fierul este prezent în sticlă, sub formă de oxid feric (Fe203 ) și oxid feros ( FeO).
Prezența oxidului feric în compoziția sticlei permite absorbția radiațiilor UV și radiațiilor care posedă lungimi de undă mici în domeniul părții vizibile a spectrului. Dimpotrivă, oxidul feros permite absorbția radiațiilor apropiate de IR și a celor corespunzătoare lungimilor de undă mari, în domeniul părții vizibile a spectrului.
Dacă efectul creșterii conținutului de fier în cele două forme de oxizi accentuează absorbția radiațiilor la două extremități ale spectrului vizibil, acest efect este obținut în detrimentul transmisiei luminoase.
Se cunosc diferite soluții pentru utilizarea mai bună a aptitudinii oxizilor de fier, de a absorbi radiațiile, conservându-se totuși cea mai mare transmisie luminoasă posibilă. Soluțiile preferate de absorbție a radiațiilor care aparțin domeniului infraroșu apropiat constau în modificarea, într-un mod important a compoziției de sticlă (JP 60-215546) sau mai bine zis, în fabricarea sticlelor foarte reduse, a căror compoziție este relativ clasică (EP 297404). în conformitate cu brevetul JP 60-215546, compozițiile de sticlă, care prezintă caracteristicile transmisiei și absorbției căutate, conțin cel puțin 4% în greutate oxid de bariu. Acest oxid, introdus în cantitate suficientă, prin asociere cu oxidul feros, are efectul de a deplasa banda de absorbție din domeniul infraroșu apropiat, spre lungimi de undă mai mari. Acest efect poate fi accentuat prin introducerea de oxid de potasiu în compoziția de sticlă.
Introducerea de oxid de bariu corespunzător unui conținut relativ ridicat, în compoziția sticlei, implică o serie de efecte negative: scăderea rezistenței hidrolitice a sticlei, creșterea considerabilă a costului compoziției de sticlă. Un procent ridicat de oxid de bariu poate accentua fenomenul devitrifierii, care conduce la obținerea, în condiții mai dificile, a unei compoziții de sticlă omogene.
Compozițiile de sticlă descrise în brevetul EP 297404 sunt silico-sodo-calcice, al căror conținut de fier, exprimat sub formă de Fe203, este cuprins între 0,45 și 0,65 %.
Aceste compoziții de sticlă sunt realizate în asemenea condiții, încât mai puțin de 35 % și, de preferință cel puțin 50 % din fierul total este sub formă de oxid feros. Creșterea
RO 115869 Bl conținutului de FeO astfel obținut permite accentuarea absorbției sticlei în infraroșu și permite reducerea factorului de transmisie energetică globală (TE ). Totuși, când compoziția de sticlă este elaborată în prezența sulfului, în condiții reducătoare, sticla prezintă o culoare de chihlimbar, datorată formării agenților cromofori, care rezultă din 50 reacția dintre sulf și fierul feric. Pentru a se evita acest fenomen este necesară eliminarea sulfaților din amestecurile vitrifiabile. Dar cum conținutul în sulf din compoziția sticlei nu este niciodată nul, este necesară supravegherea procesului tehnologic de obținere a sticlei, pentru ca acest procentaj de fier feric să rămână scăzut, ceea ce conduce la limitarea riguroasă a conținutului total de fier. 55
Este cunoscută o compoziție de sticlă silico-sodo-calcică ( FR 2 699 526], cu conținut scăzut de oxizi alcalino-pământoși (< 10%), în particular cu conținut de maximum 2% MgO și 0,2...1,5% Fe203.
Alte compoziții de sticle conțin agenți coloranți: Fe203, oxid de cobalt, seleniu și Cr203. (EP - A - 536049; EP - A - 452207] Acești oxizi coloranți sunt introduși într-o 6o compoziție de sticlă de bază, care corespunde unei sticle silico-sodo-calcice, uzuală în industria sticlei. Suma procentelor oxizilor alcalino-pământoși este mai mare decât 10%, iar procentul în MgO este mai mare decât 2%. O altă compoziție de sticlă care absoarbe radiații infraroșii și ultraviolete include 8...11 % CaO și 2...4,5 % MgO. Singurul rol al acestor oxizi este de a contribui la scăderea temperaturii de topire a sticlei. Pentru 6 5 aceste motive, suma celor doi oxizi trebuie să fie cel puțin egală cu 11 %.
Alte compoziții de sticlă cu o bună capacitate de absorbție a radiaților ultraviolete și a căldurii conțin în afara unei serii de agenți de colorare, oxizi alcalino-pământoși: MgO și CaO care servesc pentru îmbunătățirea rezistenței sticlei și pentru controlarea temperaturii, precum și a viscozității la temperaturi de formare. Nu se pune problema 70 rolului acestor oxizi asupra transmisiei energetice a acestor sticle. Suma acestor doi oxizi este, de preferință, cuprinsă între 8 și 14 %.
Compoziții de sticlă colorate în verde, care absorb radiații ultraviolete, sunt cunoscute din publicația EP-A-469446. Caracteristicile aferente acestor sticle sunt obținute datorită introducerii unui procentaj destul de ridicat de fier, din care partea cea 75 mai importantă se găsește sub formă de fier feric.
Problema pe care o rezolvă invenția este realizarea unei compoziții de sticlă susceptibilă de a fi utilizată la fabricarea geamurilor, care prezintă o colorare relativ neutră sau variante de culoare de la bleu la verde, trecând prin toate nuanțele intermediare. 8 o
Compoziția de sticlă, conform invenției, cuprinde 69...75 % SiO2, 2... 10 % CaC,
9...17 %Na2Q, 0,2...4 % Fe203, 0,5...2% fluor, 0,05...3 % ZnO, până la, respectiv, 3 % AI203 , 5 % BgQj, 2 % MgO, 8 % Kg O, 1,5 % ZrO2 1,5% Ce,O,, 1 % TiO,, 4 % BaO și 0,45 % un agent colorant ales dintre Se, Co0,Cr203, NiO și/sau CuO, conținutul în agent colorant cu excepția fierului, fiind cel puțin egal cu 0,0002 % în cazul când 85 conținutul de Fe203 este egal sau inferior valorii de 1,5 %, suma procentelor oxizilor alcalino-pământoși fiind egală sau mai mică decât 10 %, procentele fiind exprimate în greutate.
Suma conținuturilor de agenți coloranți Se, CoO, Cr203, NiO, exprimată în procente în greutate, are o valoare de până la 0,15 %. Conținutul de Ce203poate fi de 90
0,3...0,8 % în greutate, iar conținutul de MgO mai mic decât 1 % în greutate. Suma
RO 115869 Bl conținuturilor de oxizi alcalini poate fi mai mare decât 15 %în greutate, iar conținutul în greutate de oxid de bariu poate fi de 0,5...3,5 %în greutate.
Compoziția conform invenției cuprinde, simultan, oxid de ceriu și oxid de titan, în asemenea proporții, încât suma Ce203 + TiO2 să fie egală sau mai mică decât 1,2 % în greutate. De asemenea, cuprinde oxizi de fier într-o asemenea proporție, încât raportul Fe0/Fe203 să fie mai mic decât 0,8. Oxizii coloranți din compoziție constau din: 0,008 % Se, 0,04 % CoO, 0,1 % Cr2O3, 0,07 % NiO și/sau 0,3 % CuO.
Compoziția de sticlă, conform invenției este capabilă de a fi elaborată în condiții de oxido-reducere obișnuite, observate în mod uzual pentru o compoziție de sticlă flotată standard.
Compoziția de sticlă, conform invenției, poate conține, în mod egal, impurități provenind fie din materii prime vitrifiabile, fie din produsele calcinate, recirculate în cuptorul de topire. Aceste impurități pot fi constituite din cantități reduse de agenți de colorare, așa cum sunt, de exemplu, compușii magneziului sau vanadiului.
Conținutul și natura fiecăruia din constituenții care intră în compoziția sticlei conform invenției permit obținerea sticlelor care, prezentând toate proprietățile corespunzătoare fabricării geamurilor din foi de sticlă flotată, se caracterizează printr-o deplasare a maximului benzii de absorbție, datorită oxidului feros spre domeniul lungimilor de undă mari.
Compoziția conform invenției prezintă o lungime de undă dominantă, inferioară valorii de 560 nm, sub valoarea de iluminare C și se utilizează în componența geamului care cuprinde cel puțin o foaie de sticlă cu o grosime cuprinsă între 0,8 și 10 mm. în compozițiile de sticlă conform invenției, silicea este menținută în limite minime și maxime relativ apropiate, din următoarele motive: într-un procent de mai mult de 75% silice, viscozitatea sticlei și capacitatea ei de devitrifiere crește puternic, ceea ce determină ca procesul de topire și de trecere a topiturii de sticlă pe o baie de staniu să fie dificile; întrun procent de sub 69% silice, rezistența hidrolitică a sticlei descrește foarte repede, iar transmisia în domeniul vizibil este diminuată în mod egal.
Această diminuare a rezistenței hidrolitice a sticlei poate fi compensată cel puțin parțial, prin introducerea oxidului de aluminiu, dar, pentru că acest oxid contribuie la creșterea viscozității și la reducerea transmisiei în domeniul vizibil, nu poate fi folosit decât în cantități foarte limitate.
Oxizii alcalini, Na20 și K20, permit facilitarea topirii sticlei și ajustarea viscozității sticlei, la temperaturi ridicate, la valori apropiate de valorile unei compoziții de sticlă standard. Oxidul de potasiu poate fi folosit până la aproximativ 8%. Dincolo de acest procent, creșterea costului compoziției devine un handicap economic. Pe de altă parte, nu se poate mări procentul de oxid de potasiu, creșterea acestui procent fiind în detrimentul oxidului de sodiu și conducând la creșterea viscozității. în orice caz, în condiții prestabilite, prezența oxidului de potasiu permite creșterea absorbției sticlei în domeniul infraroșu. Suma conținutului de oxid de sodiu și oxid de potasiu, exprimată în procente în greutate, este, de preferință, egală sau mai mare de 15%.
Oxizii alcalino-pământoși joacă un rol determinant în obținerea proprietăților compoziției sticlei conform invenției. Limitarea conținutului de oxid de magneziu la un procent în greutate de 2% și, de preferință mai mic decât 1%, sau eliminarea acestui oxid din compoziția de sticlă, implică, în mod deosebit, deplasarea benzii de absorbție, datorită prezenței oxidului feros, către lungimile de undă mari și, în consecință, se
RO 115869 Bl permite creșterea capacității de absorbție în infraroșu fără a afecta transmisia în domeniul vizibil. Eliminarea oxidului de magneziu din compoziția sticlei, eliminare care joacă un rol important asupra viscozității, poate fi compensată cel puțin parțial de 140 creșterea conținutului de oxid de sodiu. Astfel, când conținutul de oxid de magneziu este practic nul, suma conținutului de oxid de sodiu și oxid de potasiu, exprimat în procente în greutate, este egală sau mai mare decât 15%. Conținutul de oxid de calciu trebuie să fie limitat la 10%. Peste această limită, capacitatea la devitrifiere a sticlei crește foarte rapid. Oxidul de bariu care permite creșterea transmisiei luminoase a anumitor compoziții 145 de sticlă poate fi adăugat, în compoziție,într-un conținut mai mic decât 4%.
De fapt, oxidul de bariu are o influiență asupra viscozității sticlei care este mai slabă decât influiență amestecului de oxid de magneziu și oxid de calciu. în cadrul compoziției conform invenției, creșterea conținutului de oxid de bariu este, de fapt, în detrimentul oxizilor alcalini, oxidului de magneziu și, în special, al oxidului de calciu. O 150 creștere importantă a oxidului de de bariu contribuie astfel la creșterea viscozității, în special, la temperaturi scăzute. Mai mult, introducerea oxidului de bariu într-un procentaj ridicat determină creșterea costului compoziției, existând tendința reducerii rezistenței hidrolitice a sticlei. Introducerea oxidului de bariu într-un procent mic în compoziția sticlei care conține într-o cantitate mică sau, de preferință care este lipsită de oxid de ιξξ magneziu, permite creșterea absorbției radiațiilor infraroșii. în cazul în care compoziția de sticlă conține oxid de bariu, valoarea procentuală a acestui oxid este, de preferință cuprinsă între 0,5 și 3,5% în greutate.
Pe de altă parte, respectându-se limitele definite anterior pentru variația conținutului fiecărui oxid alcalino-pământos, este absolut necesar pentru a obține îec proprietățile de transmisie căutate să se limiteze suma procentelor de oxid de magneziu, oxid de calciu și oxid de bariu la o valoare egală sau inferioară valorii de 10%.
Compoziția de sticlă conform invenției conține în mod egal oxizi de fier al căror conținut este exprimat global sub formă de oxid feric (Fe203) ca fier total. Conținutul de fier total, la fel ca și conținutul de oxid feros din compoziția de sticlă conform invenție pot ies varia într-o mare măsură față de proprietățile căutate pentru sticlele respective.
Compoziția de sticlă conform invenției poate conține în mod egal, fluor, de preferință între 0,5 și 2% în greutate. Pe lângă acțiunea bine cunoscută de topire și viscozitate a sticlei, acest constituent are un efect specific asupra absorbției radiației infraroșii, efect care se adaugă la efectul produs de suprimarea oxidului de magneziu și i~ : introducerea oxidului de potasiu și oxidului de bariu. Acest efect este reprezentat printr-o deplasare ușoară a benzii maximului de absorbție în domeniul infraroșu, dar mai ales printr-o redresare a pantei acestei benzi la extremitatea domeniului vizibil apropiat de infraroșu.
Compoziția conform invenției poate conține, de asemenea, oxid de zinc. Acest oxid 175 permite reducerea viscozității sticlei dacă este necesar și contribuie la creșterea rezistenței hidrolitice a sticlei și reduce tendința la divitrifiere. Acesta este motivul pentru care oxidul de zinc este introdus, de preferință, în compoziția sticlei conform invenției ce conține un procentaj ridicat de silice și/sau care nu conține alumină. Oxidul de zinc poate fi adăugat în mod avantajos în amestecurile vitrifiabile care se utilizează pentru 18O elaborarea unei sticle în condiții de oxido- reducere. Acest oxid permite evitarea apariției culorii de chihlimbar din cauza formării sulfurii de fier care poate fi produsă în acest tip de compoziție de sticlă. Astfel, oxidul de zinc poate fi introdus în compoziția de sticlă
RO 115869 Bl conform invenției, într-o cantitate de cel puțin 0,05%, raportul Fe0/Fe203 (total) fiind egal sau mai mare decât 0,4%. Pentru a nu crește excesiv costul compoziției, conținutul de oxid de zinc nu depășește circa 3% în greutate. Compoziția de sticlă, conform invenției poate conține în mod egal oxid de zirconiu. Acest oxid permite stabilizarea sticlei și ameliorarea rezistenței chimice a sticlei, în mod special a rezistenței hidrolitice. Oxidul de zirconiu este introdus, de preferință în compoziția sticlei conform invenției, care conține alumină în cantitate mică sau chiar, nu conține alumină. Conținutul de oxid de zirconiu poate atinge 1,5% în greutate.
Compoziția de sticlă conform invenției poate conține în mod egal oxid de ceriu în vederea creșterii absorbției radiațiilor ultraviolete. Compoziția sticlei conform invenției, poate cuprinde până la 1,5% și, de preferință 0,3...0,8% în greutate Ce203.
Compoziția de sticlă conform invenției, de asemenea, poate conține oxid de titan, conținutul în acest oxid atingând o valoare de 1% în greutate. Acest oxid ca și Ce203 permite creșterea absorbției radiației ultraviolete. Când acești doi oxizi sunt prezenți în compoziția de sticlă conform invenției, introducerea de oxid de titan permite o reducere a coținutului în Ce203 care este un oxid costisitor. în general, suma acestor doi oxizi nu depășește 1,2% în greutate.
Compoziția de sticlă conform invenției poate conține în aceeași măsură până la 1 % alți constituenți introduși de impurități prezente în amestecul de materii prime vitrifiabile și/sau ca rezultat al introducerii produselor de calcinare în amestecul vitrifiabil și/sau provenind de la utilizarea agenților de limpezire (S03, CI, Sb203, As203).
Compoziția de sticlă conform invenției poate fi elaborată în condițiile care permit obținerea gradului de oxido-reducere dorit. Astfel, compoziția de sticlă conform invenției poate fi elaborată utilizându-se agenți de limpezire uzuali, așa cum sunt sulfații, potențialul lor redox fiind mai mic decât 0,40 și, în general fiind cuprins între 0,2 și 0,35. Compoziția de sticlă conform invenției, mai puțin bogată în fier, poate fi, de asemenea elaborată în mod uzual și prezintă un coeficient redox mai mare decât 0,4 sau 0,5. Coeficientul redox este de preferință mai mic decât 0,8.
Conținutul și natura fiecărui constituent care intră în compoziția sticlei conform invenției, în principal, conținutul de oxizi alcalino-pământoși, permite obținerea sticlei absorbante mai mult în domeniul infraroșu apropiat. Această proprietate se datorează deplasării spre lungimilor de undă mari a maximului bandei de absorbție a oxidului feros în acest domeniu spectral. Această deplasare este însoțită adesea de o creștere a intensității benzii de absorbție și/ sau de extindere a acesteia. Creșterea absorbției în infraroșu nu implică o diminuare a transmisiei în domeniul vizibil, dimpotrivă, această creștere este însoțită de o intensificare a transmisiei respective.
Compoziția, conform invenției, are avantajul că se caracterizează printr-o combinație de caracteristici particulare specifice. Astfel, factorii de transmisie luminoasă și de transmisie energetică există într-o relație predeterminată asociată cu un domeniu aferent lungimilor de undă bine definit.
Se dau, în continuare, exemple de realizare a compoziției conform invenției.
Exemplul 1. în funcție de analiza chimică a materiilor prime vitrifiabile alese, se poate calcula cantitatea pentru fiecare materie primă aferentă compoziției unui amestec vitrifiabil care, după topire, permite obținerea sticlei dorite. Compoziția de sticlă de bază este foarte apropiată de următoarea compoziție medie A, exprimată în procente în greutate: 72,60% Si02, 0,50 % AI203, 8,70% CaO, 0,03%Mg0, 16,30% Na20, 0,20%
RO 115869 Bl
K20 și 0,15% S03. Agenții de colorare, alții decât fierul, sunt introduși în combinații 230 corespunzătoare conținuturilor în greutate care să fie, de preferință, mai mici decât limitele următoare: Se < 0,008 %; CoO < 0,040 %; Cr203 < 0,100 %; NiO < 0,070 %; CuO< 0,300%. O compoziție de sticlă cunoscută, B, dată ca referință pentru comparare prezintă, în afară de agenții coloranți menționați, următoarea compoziție de sticlă, exprimată în procente în greutate: 70,86% SiO2, 0,65 % AI2O3, 9,50% CaO, 4,25% 235 MgO, 13,90% Na20, 0,20% K20 și 0,27% S03. Aceste compoziții de sticle au fost elaborate în condiții de oxido-reducere.
în mod concret, se elaborează în condiții uzuale o compoziție de sticlă constituită, în procente în greutate, din 73,34% SiO2, 0,42 % AI203, 8,58% CaO, 0,04%Mg0, 16,80% Na20, 0,28% K20, 0,14% S03, 0,37% Fe203, 0,10 % FeO, 0,003% CoO și 240 0,0002% Se. Această compoziție de sticlă prezintă caracteristicile fizice reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (λ0 ), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ĂFe0), a căror valoare este 245 redată în tabelul 1 de mai jos:
Tabelul 1
TLa % TE % Tir % Tuv % λ0 nm Pc % ^FeQ nm
73,6 62,1 49,8 41,3 485,3 3.3 1180
Exemplul 2. Se elaborează, în condiții uzuale, o compoziție de sticlă constituită, în procente în greutate, din 72,93% Si02, 0,49 % AI203, 8,72% CaO, 0,03% MgO, 16,43% Na20, 0,20% K20, 0,15% S03, 0,79% Fe^, 0,239 % FeO și 0,0026% CoO.
Această compoziție de sticlă prezintă caracteristicile fizice reprezentate prin: 255 factorul de transmisie luminoasă globală (TLJ, factorul de transmisie energetică globală (TE ], factorul de transmisie în infraroșu (TlR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ], lungimea de undă (ĂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 2 de mai jos: 260
Tabelul 2
tla % TE % T|R % Tuv % λ0 nm Pc % ^FeO nm
71 46,7 24 31 488 6,8 1130
265
Exemplul 3. Se elaborează, în condiții uzuale, o compoziție de sticlă constituită, în procente în greutate, din 71,70% Si02, 0,52 % AI2O3, 8,61% CaO, 0,03 % MgO, 16,29% Na20, 0,21% K20, 0,16% S03, 1,95% Fe203, 0,48 % FeO, 0,0252% CoO și 0,004% Se.
Această compoziție de sticlă prezintă caracteristicile fizice reprezentate prin: 220 factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (λ0), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub
RO 115869 Bl iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros [ZFe0), a căror valoare este redată în tabelul 3 de mai jos:
Tabelul 3
tla % TE % TlR % Tuv % λ0 nm Pc % ^FeO nm
10,1 7,7 4,4 1,6 555 2,1 1155
Exemplul 4. Se elaborează, în condiții uzuale, o compoziție de sticlă constituită, în procente în greutate, din 70,52% SiO2, 0,51 % AI203, 8,33% CaO, O,O3% MgO, 15,80% Na20, 0,20% K20, 0,15% S03, 3,50%Fe203, 0,78 % FeO, și 0,0282% CoO.
Această compoziție de sticlă prezintă caracteristicile fizice reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ], lungimea de undă (λ0 ], factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C [Pc], lungimea de undă oxid feros (ĂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 4 de mai jos:
Tabelul 4
tla % . ω Ή? I— TIR % Tuv % λ0 nm Pc % ^FeO nm
8,6 4,7 0,8 0,14 487,3 28,2 1095
Exemplul 5. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sun incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 0,32% Fe203, 0,072 % FeO, 0,0035% CoO, 0,0005% Cr203 și 0,0019 % Se.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ÂD ], factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C [Pc], lungimea de undă oxid feros (ĂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 5 de mai jos:
Tabelul 5
tla % TE % T|R % Tuv % Zq nm Pc % ^-FeO nm
61,8 59,3 57,4 22,9 581 5,44 1070
Exemplul 6. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sun incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 0,68% Fe203, 0,183 % FeO, 0,0038% CoO și 0,55 Ce2C3.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin:
factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE ], factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ZD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub
RO 115869 Bl iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFeQ), a căror valoare este redată în tabelul 6 de mai jos:
Tabelul 6 320
TLa % TE % T|R % Tuv % nm pc % ^*FeQ nm
61,8 59,3 57,4 22,9 581 5,44 1070
Exemplul 7. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, 325 prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 0,69% Fe203, 0,21% FeO, 0,0073% CoO și 0,0005% Se.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală 330 (TE), factorul de transmisie în infraroșu (T|R), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (λ0), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ZFe0), a căror valoare este redată în tabelul 7 de mai jos:
Tabelul 7 335
tla % TE % TIR % Tuv % ÂD nm Pc % /eO nm
53,2 39,8 24,4 25,6 483 9,4 1170
Exemplul 8. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, 340 prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sun incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 1,51% Fe203, 0,38% FeO și 0,0039% CoO.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLJ, factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), 345 lungimea de undă (λ0 ], factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 8 de mai jos:
Tabelul 8
TLa % —I 0^ m T|R % Tuv % ĂD nm Pc % ^FeO nm
52,2 28,1 7,6 10,6 481,6 9,5 1135
Exemplul 9. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii 355 oxizi exprimați în procente în greutate: 1,69% Fe203, 0,21% FeO, 0,0073% CoO și 0,0005% Se.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin:
factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE ], factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), 360 lungimea de undă (ĂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub
RO 115869 Bl iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0 ], a căror valoare este redată în tabelul 9 de mai jos:
Tabelul 9
TLa % TE % TIR % Tuv % λ0 nm Pc % ^FeO nm
28,7 17,4 7,0 4,9 500 3,5 1150
Exemplul 10 în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 1,89% Fe203, 0,46% FeO, 0,0288% CoO și □,□□43% Se.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală [TLA], factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ÂD ], factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ĂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 10 de mai jos:
Tabelul 10
tla % TE % T|R % Tuv % nm Pc % ^•FeO nm
8,3 7,1 4 1,4 524,6 0,5 1175
Exemplul 11. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 2,41% Fe203, 0,56% FeO și 0,0089% CoO.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu [TIR], factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ĂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 11 de mai jos:
Tabelul 11
tla % TE % T|R % Tuv % ÂD nm Pc % ^FeO nm
32,0 15,9 2,8 2,5 493 12,3 1140
Exemplul 12. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 3,07 Fe203, 0,83% FeO și 0,0254% CoO.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin:
factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE ], factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ÂD], factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub
RO 115869 Bl
405 iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (AFe0), a căror valoare este redată în tabelul 12 de mai jos:
Tabelul 12
tla % TE % T,R % Tuv % nm Pc % ^FeO nm
11,6 6,4 1 0,7 484,6 33,2 1105
410
Exemplul 13. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 1,51% Fe203, 0,38% FeO, 0,0039% CoO și 0,03% NiO.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (T|R), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ÂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 13 de mai jos:
415
420
Tabelul 13
tla % Te % T|R % Tuv % ÂD nm Pc % ^FeO nm
45 23,9 7,3 10,5 513 4,17 1135
425
Exemplul 14. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 1,51% Fe203, 0,38% FeO, 0,0039% CoO și 0,05% NiO.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TI_A), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ÂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 14 de mai jos:
Tabelul 14
430
35
tla % I— T|R % Tuv % ÂD nm pc % ^FeO nm
40 21,6 7,0 10,5 547 7,96 1135
0
Exemplul 15. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 0,50% Fe203, 0,24% FeC, 0,02% NiC și 0,9 F.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin:
factorul de transmisie luminoasă globală (TLJ, factorul de transmisie energetică globală
5
RO 115869 Bl (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ], lungimea de undă (ÂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 15 de mai jos:
Tabelul 15
TLa % . V-1 ''s? 1— TIR % Tuv % nm Pc % ^FeO nm
70 42,8 19,2 43,9 516 2,15 1180
Exemplul 16. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: O,5O% Fea03, 0,24% FeO și O,O5% Cr203.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ÂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (XFe0), a căror valoare este redată în tabelul 16 de mai jos:
Tabelul 16
tla TE TlR Tuv ÂD Pc ^FeO
% % % % nm % nm
71,5 44 19,5 44,0 507 4,56 1180
Exemplul 17. în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A. prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 1,51% Fe203, 0,38% FeO, 0,0039% CoO și 0,09% Cr203.
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE ], factorul de transmisie în infraroșu (T,R), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ), lungimea de undă (ÂD), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C [Pc], lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în tabelul 17 de mai jos:
Tabelul 17
tla % TE % T|R % Tuv % ĂD nm Pc % ^FeQ nm
45,5 24 7,5 10,6 512 7,82 1135
Exemplul 18 în compoziția unei sticle apropiată de compoziția oxidică A, prezentată la exemplul 1 și elaborată în condiții uzuale de topire, sunt incluși următorii oxizi exprimați în procente în greutate: 0,56% Fe203, 0,167% FeO, 0,0015% CoO și
0,15 CuO.
RO 115869 Bl
Caracteristicile fizice aferente acestei compoziții de sticlă sunt reprezentate prin: factorul de transmisie luminoasă globală (TLA), factorul de transmisie energetică globală (TE), factorul de transmisie în infraroșu (TIR), factorul de transmisie în ultraviolet (Tuv ], lungimea de undă (λ0), factorul de transmisie reprezentând claritatea prin excitare sub iluminantul C (Pc), lungimea de undă oxid feros (ÂFe0), a căror valoare este redată în 495 tabelul 18 de mai jos:
Tabelul 18
TLa % TE % TIR % 5 >5 I- 0 λ0 nm pc % ^FeO nm
72,9 52 38 33 488 6,9 1130
Factorii de transmisie luminoși globali sub iluminantul A (TLA ), de transmisie energetică globală (TE) și de transmisie în infraroșu (TIR ) se măsoară conform metodei PARRY MOON MASS 2. Factorul de transmisie în ultraviolet ( Tuv ) este determinat printr-o metodă definită de norma ISO 9050. Valorile acestor diferiți factori de transmisie 505 precum și valoarea corespunzătoare clarității prin excitare sub iluminantul C ( Pc ) sunt adecvate unei grosimi de geam de 3,85 mm, cu excepția exemplelor 2 și 6, pentru care valorile indicate sunt corespunzătoare unei grosimi de de geam de 3,15 mm.
Exemplele diferite demonstrează că într-o gamă largă de agenți de colorare, variantele de compoziție de sticlă conform invenției prezintă un factor de transmisie 510 energetică globală (TE) mai mic decât factorul de transmisie luminoasă globală (TLA ), valoarea acestui ultim factor fiind ridicată sau scăzută. Această selectivitate bună a sticlelor, conform invenției, se datorează în mare parte deplasării maximului benzii de absorbșie, caracteristic oxidului feros, către lungimile de undă mari. Exemplele ce ilustrează invenția demonstrează că acest maxim ( ĂFe0 ) este în general mai mare decât 515 1090 nanometri și adesea este egal sau mai mare decât 1150 nanometri, compozițiile de sticlă cu conținut de oxid de magneziu uzuale prezentând un maximum al acestei benzi cu foarte puțin mai mic decât aceste valori.
Compozițiile de sticlă, conform invenției, sunt compatibile cu tehnologia uzuală de fabricare a sticlei plane, sub rezerva că pentru anumite sticle elaborarea trebuie să se 520 facă în cuptoare echipate cu electrozi. Grosimea bandei de sticlă obținută prin acoperirea sticlei în procesul de topire într-o baie de staniu poate varia între 0,8 și 10 mm.
Geamurile obținute prin tăierea bandei de sticlă pot fi apoi supuse unei operații de curbare, mai ales când trebuie montate pe un vehicul automobil.
Pentru a se realiza parbrize sau geamuri de sticlă laterale, sticla aleasă este inițial 525 tăiată din banda de sticlă a cărei grosime variază în general între 3 și 5 mm. în cadrul acestor grosimi, compoziția de sticlă, conform invenției, asigură un confort termic bun.
în cazul altor geamuri care pot fi realizate din compoziția, conform invenției, se pot practica, în prealabil, tratamente superficiale sau geamurile pot fi asociate, de exemplu, cu acoperiri organice, așa cum sunt filmele pe bază de poliuretan care prezintă 530 rezistență la sfâșiere sau geamurile pot fi asociate cu filme care asigură etanșeitatea în cazul spargerii. De asemenea, geamul poate fi local acoperit cu un strat de email.
Compoziția de sticlă, conform invenției, poate fi acoperită cu cel puțin un strat de oxid metalic obținut prin depunere chimică la temperaturi înalte conform tehnicilor de piroliză sau prin depunere chimică în fază de vapori (CVD) sau prin depunere sub vid. 535

Claims (11)

  1. Revendicări
    1. Compoziție de sticlă silico - calce- sodică, destinată, în special, fabricării geamurilor, caracterizată prin aceea că aceasta cuprinde 69...75 % Si02, 2...10 % CaO, 9...17 %Na2O, 0,2...4 % Fe2O3, 0,5...2% fluor, 0,05...3 % ZnO, până la, respectiv, 3 % AI203, 5 % B203, 2 % MgO, 8 % K20, 1,5 % ZrOa 1,5% Cea03, 1 % Ti02, 4 % BaO și 0,45 % un agent colorant ales dintre Se, Co0,Cr203, NiO și/sau CuO, conținutul în agent colorant cu excepția fierului, fiind cel puțin egal cu 0,0002 % în cazul când conținutul de Fe203 este egal sau inferior valorii de 1,5%, suma procentelor oxizilor alcalino-pământoși fiind egală sau mai mică decât 10 %, procentele fiind exprimate în greutate.
  2. 2. Compoziție conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că suma conținuturilor de Se, CoO, Cr203, NiO exprimată în procente în greutate are o valoare de până la 0,15 %.
  3. 3. Compoziție conform revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că, conținutul de Ce203este de 0,3...0,8 %în greutate.
  4. 4. Compoziție conform revendicărilor 1...3, caracterizată prin aceea că, conținutul de MgO este mai mic decât 1 % în greutate.
  5. 5. Compoziție conform revendicărilor 1...4, caracterizată prin aceea că suma conținuturilor de oxizi alcalini este mai mare decât 15 %în greutate.
  6. 6. Compoziție conform revendicărilor 1...5, caracterizată prin aceea că cuprinde 0,5...3,5 % în greutate BaO.
  7. 7. Compoziție conform revendicărilor 1 ...6, caracterizată prin aceea că cuprinde simultan oxid de ceriu și oxid de titan, în asemenea proporții încât suma Ce203 + Ti02 să fie egală sau mai mică decât 1,2 % în greutate.
  8. 8. Compoziție conform revendicărilor 1...7, caracterizată prin aceea că, cuprinde oxizi de fier într-o asemenea proporție încât raportul Fe0/Fe203 să fie mai mic decât 0,8.
  9. 9. Compoziție conform revendicărilor 1...8, caracterizată prin aceea că, cuprinde, în greutate, până la, respectiv, 0,008 % Se, 0,04 % CoO, 0,1 % Cr203, 0,07 % NiO și/sau 0,3 % CuO.
  10. 10. Compoziție conform revendicărilor 1...9, caracterizată prin aceea că prezintă o lungime de undă dominantă inferioară valorii de 560 nanometri, sub valoarea de iluminare C.
  11. 11. Compoziție conform revendicărilor 1... 1 □, caracterizată prin aceea că intră în componența geamului care cuprinde cel puțin o foaie de sticlă cu o grosime cuprinsă între 0,8 și 10 mm.
RO96-00313A 1994-06-23 1995-06-22 Compozitie de sticla pentru fabricarea geamurilor RO115869B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9407724A FR2721599B1 (fr) 1994-06-23 1994-06-23 Composition de verre destinée à la fabrication de vitrages.
PCT/FR1995/000828 WO1996000194A1 (fr) 1994-06-23 1995-06-22 Composition de verre destinee a la fabrication de vitrage

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO115869B1 true RO115869B1 (ro) 2000-07-28

Family

ID=9464569

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO96-00313A RO115869B1 (ro) 1994-06-23 1995-06-22 Compozitie de sticla pentru fabricarea geamurilor

Country Status (20)

Country Link
US (1) US5837629A (ro)
EP (1) EP0722427B9 (ro)
JP (1) JP4447658B2 (ro)
KR (1) KR100383158B1 (ro)
CN (1) CN1087275C (ro)
BR (1) BR9506042A (ro)
CA (1) CA2169936C (ro)
CO (1) CO4520142A1 (ro)
CZ (1) CZ289433B6 (ro)
DE (1) DE69531533T2 (ro)
ES (1) ES2204959T3 (ro)
FR (1) FR2721599B1 (ro)
HU (1) HU225278B1 (ro)
MX (1) MX9600597A (ro)
PL (1) PL191639B1 (ro)
PT (1) PT722427E (ro)
RO (1) RO115869B1 (ro)
RU (1) RU2145309C1 (ro)
SI (1) SI0722427T1 (ro)
WO (1) WO1996000194A1 (ro)

Families Citing this family (94)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2710050B1 (fr) * 1993-09-17 1995-11-10 Saint Gobain Vitrage Int Composition de verre destinée à la fabrication de vitrages.
US7071133B2 (en) * 1993-11-16 2006-07-04 Ppg Industries Ohio, Inc. Colored glass compositions and-automotive vision panels with-reduced transmitted-color shift
NL1000397C2 (nl) * 1995-05-18 1996-11-19 Heineken Tech Services UV straling absorberende verpakking.
US6246898B1 (en) 1995-03-28 2001-06-12 Sonometrics Corporation Method for carrying out a medical procedure using a three-dimensional tracking and imaging system
US5830812A (en) * 1996-04-01 1998-11-03 Ppg Industries, Inc. Infrared and ultraviolet radiation absorbing green glass composition
US5932502A (en) * 1996-04-19 1999-08-03 Guardian Industries Corp. Low transmittance glass
US6413893B1 (en) 1996-07-02 2002-07-02 Ppg Industries Ohio, Inc. Green privacy glass
US6395660B1 (en) * 1996-08-21 2002-05-28 Nippon Sheet Glass Co., Ltd. Ultraviolet/infrared absorbent low transmittance glass
US7393802B2 (en) * 1996-08-21 2008-07-01 Nippon Sheet Glass Co., Ltd. Ultraviolet/infrared absorbent low transmittance glass
FR2755962B1 (fr) * 1996-11-21 1998-12-24 Saint Gobain Vitrage Vitrage comprenant un substrat muni d'un empilement de couches minces pour la protection solaire et/ou l'isolation thermique
GB2320022A (en) * 1996-12-07 1998-06-10 Pilkington Plc Green solar control glass
JPH10182183A (ja) * 1996-12-19 1998-07-07 Nippon Sheet Glass Co Ltd 紫外線赤外線吸収低透過ガラス
GB9702777D0 (en) * 1997-02-11 1997-04-02 Pilkington Plc Improvements relating to glass and glazing
LU90084B1 (fr) * 1997-06-25 1998-12-28 Glaverbel Verre vert fonc sodo-calcique
US6313053B1 (en) * 1997-10-20 2001-11-06 Ppg Industries Ohio, Inc. Infrared and ultraviolet radiation absorbing blue glass composition
US6103650A (en) * 1997-11-28 2000-08-15 Ppg Industries Ohio, Inc. Green privacy glass
US6080695A (en) * 1997-12-02 2000-06-27 Vidrio Plano De Mexico, S.A. De C.V. Low light transmission neutral gray glass
FR2774085B3 (fr) 1998-01-26 2000-02-25 Saint Gobain Vitrage Procede de fusion et d'affinage de matieres vitrifiables
AR018150A1 (es) 1998-03-16 2001-10-31 Ppg Ind Ohio Inc Composicion de vidrio absorbente de radiacion infrarroja y ultravioleta, de color bronce, para la fabricacion de acristalamiento de privacidad envehiculos automotores, hoja de vidrio plana hecha en esta composicion y ventana de automovil hecha en esta hoja de vidrio plana.
US6656862B1 (en) * 1998-05-12 2003-12-02 Ppg Industries Ohio, Inc. Blue privacy glass
US6953758B2 (en) 1998-05-12 2005-10-11 Ppg Industries Ohio, Inc. Limited visible transmission blue glasses
US6841494B2 (en) * 1998-06-17 2005-01-11 Nippon Sheet Glass Co., Ltd. Ultraviolet/infrared absorbent green glass with medium light transmittance
JP3620289B2 (ja) * 1998-06-17 2005-02-16 日本板硝子株式会社 紫外線赤外線吸収中透過緑色ガラス
US6395659B2 (en) * 1998-11-09 2002-05-28 Nippon Sheet Glass Co., Ltd. Ultraviolet/infrared absorbent glass
US6235666B1 (en) 1999-03-29 2001-05-22 Guardian Industries Corporation Grey glass composition and method of making same
AU765740B2 (en) * 1999-06-11 2003-09-25 Vitro Flat Glass Llc Colored glass compositions and automotive vision panels with reduced transmitted color shift
US6605555B2 (en) 1999-12-10 2003-08-12 Ppg Industries Ohio, Inc. Methods of increasing the redox ratio of iron in a glass article
BE1013373A3 (fr) * 2000-04-04 2001-12-04 Glaverbel Verre sodo-calcique a haute transmission lumineuse.
US6664204B1 (en) * 2000-08-15 2003-12-16 High Performance Glass Innovations Solar inhibiting glasses with increased redox and iron
US6624102B2 (en) * 2000-09-18 2003-09-23 Nippon Sheet Glass Co., Ltd. Ultraviolet and infrared radiation absorbing green glass
US6858553B2 (en) * 2000-10-03 2005-02-22 Nippon Sheet Glass Co., Ltd. Glass composition
US6797658B2 (en) 2001-02-09 2004-09-28 Ppg Industries Ohio, Inc. Methods of adjusting temperatures of glass characteristics and glass articles produced thereby
US6878652B2 (en) 2001-02-09 2005-04-12 Ppg Industries Ohio, Inc. Methods of adjusting glass melting and forming temperatures without substantially changing bending and annealing temperatures and glass articles produced thereby
WO2002081390A1 (en) * 2001-03-20 2002-10-17 Ppg Industries Ohio, Inc. Method and apparatus for forming patterned and/or textured glass and glass articles formed thereby
US6469443B1 (en) 2001-03-20 2002-10-22 Federal-Mogul World-Wide, Inc. Cadmium-free amber automotive lamp
KR100847618B1 (ko) * 2001-09-05 2008-07-21 니혼 이타가라스 가부시키가이샤 고 투과 글래스판 및 고 투과 글래스판의 제조방법
EP1453766A1 (en) * 2001-12-14 2004-09-08 Glaverbel Coloured soda-lime glass
FR2833590B1 (fr) * 2001-12-19 2004-02-20 Saint Gobain Composition de verre bleu destinee a la fabrication de vitrages
AU2003207968A1 (en) * 2002-01-22 2003-09-02 Color-Chip (Israel) Ltd. Potassium free zinc silicate glasses for ion-exchange processes
FR2841894B1 (fr) 2002-07-03 2006-03-10 Saint Gobain Substrat transparent comportant un revetement antireflet
US20050031876A1 (en) * 2003-07-18 2005-02-10 Songwei Lu Nanostructured coatings and related methods
US8679580B2 (en) 2003-07-18 2014-03-25 Ppg Industries Ohio, Inc. Nanostructured coatings and related methods
US20040058167A1 (en) * 2002-07-19 2004-03-25 Mehran Arbab Article having nano-scaled structures and a process for making such article
US9533913B2 (en) * 2002-07-19 2017-01-03 Vitro, S.A.B. De C.V. Methods of making colored glass by surface modification
US6953759B2 (en) 2002-08-26 2005-10-11 Guardian Industries Corp. Glass composition with low visible and IR transmission
US6927186B2 (en) * 2002-12-04 2005-08-09 Guardian Industries Corp. Glass composition including sulfides having low visible and IR transmission
FR2858816B1 (fr) 2003-08-13 2006-11-17 Saint Gobain Substrat transparent comportant un revetement antireflet
FR2867774B1 (fr) * 2004-03-19 2007-08-10 Saint Gobain Composition de verre silico-sodo-calcique gris fonce destinee a la fabrication de vitrages
US7498058B2 (en) * 2004-12-20 2009-03-03 Ppg Industries Ohio, Inc. Substrates coated with a polycrystalline functional coating
US7438948B2 (en) * 2005-03-21 2008-10-21 Ppg Industries Ohio, Inc. Method for coating a substrate with an undercoating and a functional coating
US7678722B2 (en) * 2005-07-29 2010-03-16 Ppg Industries Ohio, Inc. Green glass composition
JP5026982B2 (ja) * 2005-10-31 2012-09-19 日本板硝子株式会社 ガラス物品およびその製造方法
US7666806B2 (en) 2005-11-02 2010-02-23 Ppg Industries Ohio, Inc. Gray glass composition
US7585801B2 (en) 2005-11-02 2009-09-08 Ppg Industries Ohio, Inc. Gray glass composition
FR2895395B1 (fr) * 2005-12-22 2008-02-22 Saint Gobain Procede d'affinage du verre
KR100824934B1 (ko) 2006-11-03 2008-04-28 주식회사 케이씨씨 회색 소다라임 유리 조성물
BRPI0809363A2 (pt) * 2007-03-28 2014-09-02 Pilkington Group Ltd Vidro plano no formato de chapa, e vidraça
US7932198B2 (en) * 2007-09-04 2011-04-26 Guardian Industries Corp. Grey glass composition
US7863208B2 (en) * 2007-09-04 2011-01-04 Guardian Industries Corp. Grey glass composition
GB0810525D0 (en) * 2008-06-09 2008-07-09 Pilkington Group Ltd Solar unit glass plate composition
US7902097B2 (en) * 2008-12-08 2011-03-08 Vidrio Plano De Mexico, S.A. De C.V. Neutral gray glass composition
JP5510505B2 (ja) * 2009-09-18 2014-06-04 旭硝子株式会社 ガラスおよび化学強化ガラス
JP5115545B2 (ja) * 2009-09-18 2013-01-09 旭硝子株式会社 ガラスおよび化学強化ガラス
GB0922064D0 (en) 2009-12-17 2010-02-03 Pilkington Group Ltd Soda lime silica glass composition
US8440583B2 (en) * 2010-05-27 2013-05-14 Ppg Industries Ohio, Inc. Blue glass composition
CN102399062A (zh) * 2010-09-09 2012-04-04 杭州千盟光电科技有限公司 一种微通道板的实体边玻璃
FR2968091B1 (fr) 2010-11-26 2013-03-22 Saint Gobain Substrat transparent comportant un revetement antireflet
CN102173590B (zh) * 2011-01-22 2012-11-21 广东三圆微晶玻璃科技有限公司 纯黑色的玻璃陶瓷
US8901021B2 (en) * 2011-02-14 2014-12-02 Ppg Industries Ohio, Inc. Dark privacy glass
KR101737964B1 (ko) 2011-08-05 2017-05-19 주식회사 케이씨씨 짙은 중성 회색의 저투과 유리 조성물 및 이로부터 형성된 유리
CN102515519B (zh) * 2011-12-16 2014-04-16 福耀玻璃工业集团股份有限公司 一种红外紫外隔绝吸热浮法玻璃
BE1020610A3 (fr) * 2012-04-04 2014-01-07 Agc Glass Europe Feuille de verre a haute transmission energetique.
WO2014042244A1 (ja) * 2012-09-14 2014-03-20 旭硝子株式会社 化学強化用ガラス及び化学強化ガラス並びに化学強化用ガラスの製造方法
MX2012015215A (es) * 2012-12-19 2014-06-24 Vidrio Plano De Mexico Sa De Cv Composición de vidrio azul aqua.
CN103359933A (zh) * 2013-08-05 2013-10-23 常熟市卓诚玻璃制品贸易有限公司 彩色玻璃
US20160194239A1 (en) * 2013-09-09 2016-07-07 Nippon Sheet Glass Company, Limited Glass composition and strengthened glass sheet
CN103641309B (zh) * 2013-11-01 2018-10-16 何开生 吸收紫外线和红外线的玻璃组合物及其应用
FR3013043B1 (fr) 2013-11-08 2015-11-20 Saint Gobain Substrat revetu d'un empilement a couches fonctionnelles presentant des proprietes mecaniques ameliorees
EP3070061A4 (en) * 2013-11-14 2017-04-12 He, Kaisheng Glass composition absorbing ultraviolet ray and infrared ray and application thereof
CN104030563B (zh) * 2014-07-01 2016-05-18 攀枝花学院 彩色玻璃及其制备方法
WO2017043631A1 (ja) 2015-09-11 2017-03-16 旭硝子株式会社 紫外線吸収性ガラス物品
FR3045596B1 (fr) * 2015-12-17 2018-01-19 Saint-Gobain Glass France Verre mince colore renforce chimiquement
CN105923993A (zh) * 2015-12-23 2016-09-07 江苏通天光学科技有限公司 一种红外隔绝防紫外辐射的玻璃组合物
JP6885346B2 (ja) 2016-01-20 2021-06-16 Agc株式会社 紫外線吸収性ガラス
WO2017217324A1 (ja) * 2016-06-13 2017-12-21 旭硝子株式会社 紫外線吸収性ガラス
CN106273918A (zh) * 2016-08-15 2017-01-04 安徽恒春玻璃股份有限公司 一种光线防护夹层玻璃
RU2631715C1 (ru) * 2016-10-31 2017-09-26 Юлия Алексеевна Щепочкина Стекло
WO2018117193A1 (ja) * 2016-12-21 2018-06-28 旭硝子株式会社 紫外線吸収性ガラス
RU2696742C1 (ru) * 2018-02-26 2019-08-05 Акционерное Общество "Саратовский институт стекла" Синее стекло и способ его получения
CN108585478B (zh) * 2018-07-11 2020-12-01 北京建筑大学 基于均匀设计的汽车玻璃及制备方法
CA3117892A1 (en) 2018-11-26 2020-06-04 Owens Corning Intellectual Capital, Llc High performance fiberglass composition with improved elastic modulus
KR20210096138A (ko) 2018-11-26 2021-08-04 오웬스 코닝 인텔렉츄얼 캐피탈 엘엘씨 비탄성률이 향상된 고성능 섬유 유리 조성물
CN109704565A (zh) * 2018-12-30 2019-05-03 江苏华东耀皮玻璃有限公司 一种用于汽车侧挡风玻璃的纯绿色玻璃
CN110642513B (zh) * 2019-11-05 2021-08-06 福耀玻璃工业集团股份有限公司 一种深黄灰色玻璃组合物

Family Cites Families (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2902377A (en) * 1958-01-07 1959-09-01 Pittsburgh Plate Glass Co Glass composition
US3294556A (en) * 1963-07-19 1966-12-27 Corning Glass Works Tan ophthalmic glass
BE759862A (fr) * 1969-12-11 1971-06-04 Asahi Glass Co Ltd Nouveau verre gris neutre
US3837831A (en) * 1973-03-14 1974-09-24 Owens Illinois Inc Melting and refining of amber glass
JPS5822810B2 (ja) * 1978-07-05 1983-05-11 ソニー株式会社 磁気ヘツド
SU1151521A1 (en) * 1984-01-06 1985-04-23 Gnii Stekla Green glass
JPS60180936A (ja) * 1984-02-27 1985-09-14 Nippon Electric Glass Co Ltd 高強度耐熱ガラス製品の製造方法
JPS60215546A (ja) * 1984-04-06 1985-10-28 Nippon Sheet Glass Co Ltd 赤外線吸収ガラス
US5013487A (en) * 1989-08-18 1991-05-07 Libbey-Owens-Ford Co. Infrared radiation absorbing glue glass composition
CN1027635C (zh) * 1989-11-16 1995-02-15 利比-欧文斯-福特公司 吸收红外和紫外辐射的绿色玻璃
US5077133A (en) * 1990-06-21 1991-12-31 Libbey-Owens-Ford Co. Infrared and ultraviolet radiation absorbing green glass composition
HU912379D0 (en) * 1989-11-16 1991-12-30 Libbey Owens Ford Co Green glass composition extincting infrared and ultraviolet rays
FR2660921B1 (fr) * 1990-04-13 1993-11-26 Saint Gobain Vitrage Internal Vitrage en verre teinte notamment pour toit de vehicules automobiles.
US5240886A (en) * 1990-07-30 1993-08-31 Ppg Industries, Inc. Ultraviolet absorbing, green tinted glass
US5593929A (en) * 1990-07-30 1997-01-14 Ppg Industries, Inc. Ultraviolet absorbing green tinted glass
JP3116070B2 (ja) * 1991-02-08 2000-12-11 日本板硝子株式会社 車両用ガラス
DE4203578C2 (de) * 1991-02-08 2000-10-19 Nippon Sheet Glass Co Ltd Glas für Fahrzeuge
FR2682101B1 (fr) * 1991-10-03 1994-10-21 Saint Gobain Vitrage Int Composition de verre colore destine a la realisation de vitrages.
EP0561337A1 (en) * 1992-03-18 1993-09-22 Central Glass Company, Limited Bronze-colored infrared and ultraviolet radiation absorbing glass
FR2699526B1 (fr) * 1992-12-23 1995-02-03 Saint Gobain Vitrage Int Compositions de verre destinées à la fabrication de vitrages.
FR2699527B1 (fr) * 1992-12-23 1995-02-03 Saint Gobain Vitrage Int Compositions de verre destinées à la fabrication de vitrage.
US5478783A (en) * 1994-02-03 1995-12-26 Libbey-Owens-Ford Co. Glass compositions
US5565388A (en) * 1993-11-16 1996-10-15 Ppg Industries, Inc. Bronze glass composition

Also Published As

Publication number Publication date
JPH09502420A (ja) 1997-03-11
EP0722427A1 (fr) 1996-07-24
PT722427E (pt) 2004-01-30
US5837629A (en) 1998-11-17
FR2721599B1 (fr) 1996-08-09
SI0722427T1 (en) 2004-02-29
ES2204959T3 (es) 2004-05-01
KR100383158B1 (ko) 2003-09-29
KR960703812A (ko) 1996-08-31
CN1137262A (zh) 1996-12-04
FR2721599A1 (fr) 1995-12-29
HU225278B1 (en) 2006-08-28
CO4520142A1 (es) 1997-10-15
EP0722427B9 (fr) 2004-03-17
HUT75982A (en) 1997-05-28
DE69531533T2 (de) 2004-06-24
HU9600412D0 (en) 1996-04-29
DE69531533D1 (de) 2003-09-25
MX9600597A (es) 1997-06-28
PL191639B1 (pl) 2006-06-30
BR9506042A (pt) 1997-08-05
RU2145309C1 (ru) 2000-02-10
CN1087275C (zh) 2002-07-10
JP4447658B2 (ja) 2010-04-07
WO1996000194A1 (fr) 1996-01-04
PL313115A1 (en) 1996-06-10
CZ56296A3 (en) 1996-08-14
CZ289433B6 (cs) 2002-01-16
EP0722427B1 (fr) 2003-08-20
CA2169936C (fr) 2005-10-25
CA2169936A1 (fr) 1996-01-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO115869B1 (ro) Compozitie de sticla pentru fabricarea geamurilor
JP3996217B2 (ja) 窓ガラスを製造するための透明なガラス組成物
KR100446029B1 (ko) 창유리제조용유리시트및이로부터제조된창유리
KR101271262B1 (ko) 적외선 및 자외선을 흡수하는 창유리 생산용 유리 조성물
KR100358821B1 (ko) 창유리제조용유리조성물
JP4546646B2 (ja) 青色相のソーダライムガラス
JP5097537B2 (ja) ガラス生産を意図した暗灰色のソーダ石灰シリカガラス組成物
RU2123479C1 (ru) Состав натриево-кальциево-силикатного стекла для производства остекления и остекление
JPH05330847A (ja) 着色ガラス組成物及びこのガラスを用いた窓ガラス
WO2014013242A1 (en) Tinted float glass
KR100941974B1 (ko) 창유리를 제조하기 위한 청색 유리 조성물, 상기 조성물을 갖는 유리판, 및 상기 유리판을 포함하는 창문
JP6833163B2 (ja) 紫外線吸収性ガラス物品
US6133179A (en) Glass compositions of the silica-soda-lime type
JP4455877B2 (ja) 窓ガラス製造用のグレーガラス組成物
WO2009014578A1 (en) Uv treated grey glass and method of making same
KR101006406B1 (ko) 창유리 제조를 위한 유리 조성물, 및 창문
JP7127654B2 (ja) ガラス板