NO341920B1 - Inokuleringsprodukter omfattende vismut og sjeldne jordarter - Google Patents

Inokuleringsprodukter omfattende vismut og sjeldne jordarter Download PDF

Info

Publication number
NO341920B1
NO341920B1 NO20056038A NO20056038A NO341920B1 NO 341920 B1 NO341920 B1 NO 341920B1 NO 20056038 A NO20056038 A NO 20056038A NO 20056038 A NO20056038 A NO 20056038A NO 341920 B1 NO341920 B1 NO 341920B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
alloy
specified
mixture
inoculant
less
Prior art date
Application number
NO20056038A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
NO20056038L (no
Inventor
Thomas Margaria
Roland Siclari
Original Assignee
Ferropem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ferropem filed Critical Ferropem
Publication of NO20056038L publication Critical patent/NO20056038L/no
Publication of NO341920B1 publication Critical patent/NO341920B1/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C33/00Making ferrous alloys
    • C22C33/08Making cast-iron alloys
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D27/00Treating the metal in the mould while it is molten or ductile ; Pressure or vacuum casting
    • B22D27/20Measures not previously mentioned for influencing the grain structure or texture; Selection of compositions therefor
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C21METALLURGY OF IRON
    • C21CPROCESSING OF PIG-IRON, e.g. REFINING, MANUFACTURE OF WROUGHT-IRON OR STEEL; TREATMENT IN MOLTEN STATE OF FERROUS ALLOYS
    • C21C1/00Refining of pig-iron; Cast iron
    • C21C1/10Making spheroidal graphite cast-iron
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C21METALLURGY OF IRON
    • C21CPROCESSING OF PIG-IRON, e.g. REFINING, MANUFACTURE OF WROUGHT-IRON OR STEEL; TREATMENT IN MOLTEN STATE OF FERROUS ALLOYS
    • C21C1/00Refining of pig-iron; Cast iron
    • C21C1/10Making spheroidal graphite cast-iron
    • C21C1/105Nodularising additive agents
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C35/00Master alloys for iron or steel
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C37/00Cast-iron alloys
    • C22C37/10Cast-iron alloys containing aluminium or silicon

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Refinement Of Pig-Iron, Manufacture Of Cast Iron, And Steel Manufacture Other Than In Revolving Furnaces (AREA)

Abstract

Oppfinnelsen vedrører en inokulantblanding for behandling av smeltet støpejern, omfattende 5-75 vekt% av en ferrosihsiumlegering av type A hvor Si/Fe > 2, inneholdende 0,005-3 vekt% sjeldne jordarter, 0,005-3 % vismut, bly og/eller antimon og mindre enn 3 % kalsium, med et forhold (Bi+Pb+Sb)/TR på mellom 0,9 og 2,2, og 25-95 % av minst en legering av type B, basert på silisium eller ferrosilisium, slik at Si/Fe > 2, inneholdende kalsium i et slikt nivå at den totale mengde av kalsium i blandingen er fra 0,3-3 %. De ovennevnte blandinger haren god granulomefrisk stabilitet over tid, og tilveiebringer en effektiv inokulering av støpestykker, særhg av tynne stykker.

Description

Oppfinnelsens område
Oppfinnelsen vedrører behandling i væskeformig tilstand (smelte) av støpejern som er tiltenkt for fremstilling av tynne støpestykker for hvilke det er ønskelig å fremskaffe en struktur som er fri for jernkarbider, og mer bestemt inokulantprodukter som er basert på ferrosilisium og som inneholder vismut, bly og/eller antimon, og også sjeldne jordarter.
Kjent teknikk
Støpejern er en jern-karbonlegering som er velkjent og i utstrakt bruk for fremstilling av støpestykker. Det er kjent at for å fremskaffe gode mekaniske egenskaper i disse støpestykkene, er det nødvendig til slutt å fremskaffe en jern/grafittstruktur, samtidig som man så langt det er mulig unngår dannelse av jernkarbider av Fe3C-typen, som gjør legeringen sprø.
Grafitten i støpestykkene av støpejern kan være tilstede enten i lamellær form (grått støpejern eller lamellært grafittstøpejern som benevnes LG-støpejern) eller i form av kuler (kulegrafittstøpejern eller SG-støpejern). Grått støpejern har vært kjent i lengst tid, og brukes til fremstilling av støpestykker. På grunn av sin lave seighet, hvilket skyldes tilstedeværelsen av lamellær grafitt, er grå grafitt anvendelig kun for støpestykker som ikke er høyt påkjent, mens kulegrafittstøpejern, helt fra det ble oppdaget i 1945, har funnet mange applikasjoner for mekaniske deler som er høyt påkjent.
Uansett om man bruker LG-støpejern eller SG-støpejern, er det tekniske mål for støperiarbeideren å stimulere til fremkomst av grafitt under størkning av væskedannet (smeltet) støpejern, og det er velkjent at jo raskere størkningen av støpejernet skjer, jo høyere er faren for at karbonet som befinner seg i støpejernet fremkommer i form av jernkarbid Fe3C. Dette forklarer den vanskelighet man møter på ved fremstilling av tynne støpestykker som inneholder lite jernkarbid.
For å løse problemet må det væskedannede støpejernet gjennomgå det som kalles en inokuleringsbehandling ved tilsetting av en ferrolegering, generelt ferrosilisium, som, så snart det er blitt oppløst, forårsaker at efemerale krystallisasjonskim opptrer lokalt, idet disse kim fremmer utfelling av det som kalles primær grafitt, idet denne er det første faststoff som opptrer i det væskedannede medium.
Virkningen av inokulantene kan bestemmes enten gjennom dybden av bråkjølingsherding, målt på et standardisert teststykke for bråkjølingsherding, eller gjennom tettheten av de krystallisasjonskim som er dannet i det væskedannede støpejern. Denne tettheten kan bestemmes ved å utsette støpejernet for en nodulærisasjonsbehandling slik at, under størkning, grafitten fremkommer i nodulær form, og således, ved mikrografisk undersøkelse av de støpestykker som er fremkommet, vil gi en tetthet av noduler som korresponderer til tettheten av kim.
Blant de mest virkningsfulle av inokulantene ifølge kjent teknikk, skal det særlig nevnes de legeringer som selges under handelsnavnet ”Sphérix” som er beskrevet i patentene FR 2511 044 (Nobel-Bozel) og EP 0816 522 i navnet til søkeren. Disse legeringer inneholder ca. 72 % silisium, 0,8-1,3 % vismut, 0,4-0,7 % sjeldne jordarter, ca.
1,5 % kalsium og 1 % aluminium, regnet ut fra vekt, idet resten er jern.
Disse legeringene er særlig godt egnet til behandling av støpejern som er tiltenkt for fremstilling av støpestykker som har deler med liten tykkelse; i de tynne områder er det imidlertid funnet at det er en økning i tettheten av grafittnoduler, hvilket forringer den strukturelle homogenitet i støpestykkene.
Den mekaniske oppførsel og stabiliteten til legeringene av denne type kan imidlertid innebære noen problemer. Dette er fordi de i den faste tilstand uunngåelig inneholder en Bi2Ca3-fase som samles opp ved korngrensene for FeSi-fasen. Ettersom denne fase er en intermetallisk forbindelse som reagerer ved kontakt med vann, er den tilbøyelig til å spaltes hvis legeringen utsettes for atmosfærisk fuktighet. Kornnedbrytning av legeringen observeres da, idet det dannes tallrike fine partikler, typisk mindre enn 200 μm i størrelse. Den valgfrie tilsetting av strontium eller barium til legeringen øker kun denne tendensen.
Patent EP 0 816 522 har frembragt en løsning på dette problem ved tilsetting av 0,3-3 % magnesium til legeringen, idet dette har den effekt at det bringer vismuten i en Bi-Ca-Mg ternær fase som er mer stabil i forhold til vann enn Bi2Ca3-fasen.
Eksperimenter har bekreftet at legeringer av ”Sphérex”-typen som er dopet ved tilsetting av magnesium virkelig oppviser bedre kornstabilitet enn legeringer uten magnesium.
Noen få tilfeller av dårlig kornoppførsel over tid har imidlertid blitt påtruffet, uten at noen bestemt årsak er blitt identifisert.
Hensikten med oppfinnelsen er å avhjelpe disse ulemper og å tilveiebringe inokulanter som er mer virkningsfulle og oppviser bedre kornstabilitet over tid enn inokulantene ifølge kjent teknikk.
Oppfinnelsens gjenstand
I henhold til den foreliggende oppfinnelse er det tilveiebrakt en inokulantblanding for behandling av væskeformig støpejern som angitt i krav 1, og anvendelse av inokulantblandingen som angitt i krav 18.
Oppfinnelsens gjenstand er en inokulantblanding for behandling av væskedannet støpejern, bestående av 5-75 vekt% av minst én legering av type A basert på ferrosilisium, slik at Si/Fe > 2, inneholdende, ut fra vekt, 0,005-3 % sjeldne jordarter (rare earths, RE), 0,005-3 % vismut, bly og/eller antimon, og mindre enn 3 % kalsium, med et (Bi+Pb+Sb)/RE-forhold på mellom 0,9 og 2,2 og av 25-95 % av minst én legering av type B basert på silisium eller ferrosilisium, slik at Si/Fe > 2, inneholdende kalsium med et slikt innhold at det totale kalsiuminnhold i blandingen er mellom 0,3 og 3 %.
Legering A kan også inneholde magnesium, med et innhold på mellom 0,3 og 3 %. Vismutinnholdet i legering A er fortrinnsvis mellom 0,2 og 0,6 %, og dens kalsiuminnhold er fortrinnsvis mindre enn 2 %, og mer foretrukket mindre enn 0,8 %. Lantan representerer fortrinnsvis mer enn 70 % av den totale masse av de sjeldne jordarter i legering A. Legering B inneholder fortrinnsvis mindre enn 0,01 % vismut, bly og/eller antimon. Det totale kalsium i blandingen er fortrinnsvis tilveiebragt av legering B for én del på mellom 75 og 95 %, og mer foretrukket mellom 80 og 90 %. Det totale vismutinnhold i blandingen er fortrinnsvis mellom 0,05 og 0,3 %, dens totale innhold av sjeldne jordarter er mellom 0,04 og 0,15 %, og dens totale oksygeninnhold er mindre enn 0,2 %.
Beskrivelse av oppfinnelsen
Med et fokus rettet mot å forbedre kornstabiliteten i sine produkter og deres oppførsel over tid, har forsøk utført av søkeren overraskende vist fordelen ved å erstatte legeringer av ”Sphérix”-typen med en blanding av legeringer, hvilket fører til en praktisk talt identisk samlet sammensetning som på den ene side inneholder en legering A av den samme type, fortrinnsvis med et lavere kalsiuminnhold, typisk mindre enn 2 % eller til og med mindre enn 0,8 %, og, på den annen side, en legering B av ferrosilisiumtypen med et silisiuminnhold på fortrinnsvis mellom 70 og 80 %, inneholdende praktisk talt intet, typisk mindre enn 0,01 %, vismut, men som derimot har et høyere kalsiuminnhold på en slik måte at blandingen av disse to legeringer igjen gir sammensetningen til en konvensjonell legering.
Legering B kan også være en silisium-kalsiumlegering med et silisiuminnhold på mellom 54 og 68 % og et kalsiuminnhold på mellom 25 og 42 %.
Blandingen kan være i form av korn med en størrelse som er mindre enn 7 mm, eller et pulver med en partikkelstørrelse som er mindre enn 2,2 mm.
Hva angår kornstabilitet, har det blitt bekreftet at denne type blanding er en mer virkningsfull løsning enn det som er beskrevet i EP 0816 522, ettersom den sørger for at kornene er stabile over tid. Særlig er det mulig å sørge for at en kornnedbrytningsfaktor, definert som den massefraksjon under 200 μm som fremkommer i løpet av 24 timer i kontakt med vann, er mindre enn 10 % og fortrinnsvis mindre enn 5 %, selv etter en lagringstid på mer enn 1 år, noe legeringen ifølge kjent teknikk absolutt ikke er i stand til.
I tillegg har det ganske uventet blitt funnet at inokulabiliteten av blandingen var vesentlig høyere enn for legeringen med ekvivalent sammensetning, til det punkt at inokulering av støpejernet kunne utføres med en vesentlig lavere mengde av aktive elementer - vismut og sjeldne jordarter - enn det som ble brukt ved inokulasjon som var implementert med den konvensjonelle legering. Det er også blitt observert at den ulike inokulabilitet mellom en blanding og en legering med ekvivalent sammensetning er mer uttalt jo lavere vismutinnholdet er.
Nå, siden legeringer av ”Sphérix”-typen er særlig designet for behandling av støpejern som brukes til fremstilling av tynne støpestykker, er det fordelaktig å bruke en legering med et relativt lavt vismutinnhold, for å hindre en økning i tettheter av grafittnoduler i de tynne områder, uten at dette reduserer legeringens inokulabilitet. Således, med et vismutinnhold på under 0,6 %, gir inokulantblandingen grunnere bråkjølingsherdingsdybder enn legeringen, og hindrer en overdrevent stor økning i tettheten av grafittnoduler i de tynneste seksjoner av støpestykkene.
Eksempler
Eksempel 1
Ti satser av inokulantlegeringer av ”Sphérix”-typen, med en sammensetning (i vekt%) som er angitt i tabell 1, ble fremstilt i kornområdet 0,2-0,7 mm:
Tabell 1
Fra disse produkter ble det følgende fremstilt:
- inokulantblanding K inneholdende 500 g av E og 500 g av I;
- inokulantblanding L inneholdende 250 g av E og 750 g av H;
- inokulantblanding M inneholdende 125 g av E og 875 g av H;
- inokulantblanding N inneholdende 50 g av E og 950 g av H;
- inokulantblanding O inneholdende 125 g av E og 875 g av J; og
- inokulantblanding P inneholdende 50 g av E og 950 g av J.
Eksempel 2
En partikkelstørrelsesanalyse ble utført på prøver tatt fra satser A-F, K og L før og etter direkte kontakt med vann ved 20<o>C i 24 timer. Vektprosentandelen av korn med mindre størrelse enn 200 μm er angitt i tabell 2:
Tabell 2
Eksempel 3
En charge av nytt støpejern ble smeltet i en induksjonsovn og behandlet med Tundish Cover prosessen ved bruk av en legering av FeSiMg-typen inneholdende 5 % Mg, 1 % Ca og 0,56 % sjeldne jordarter, med en dose på 25 kg pr.1600 kg støpejern.
Sammensetningen av dette væskedannede støpejernet var:
C = 3,5 %; Si = 1,7 %; Mn = 0,08 %; P = 0,02 %; S = 0,003 %.
Dette støpejernet ble stråleinokulert ved hjelp av inokulantlegering B som ble brukt med en dose på 1 kg pr. tonn støpejern. Det ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, som i en perpendikulær posisjon hadde ribber med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 487/mm<2>i kjernen av det 24 mm tykke området, 1076/mm<2>i kjernen av det 6 mm tykke området og 1283/mm<2>i kjernen av det 2 mm tykke området.
Eksempel 4
Det forrige eksempel ble gjentatt, ved stråleinokulering av støpejernet ved hjelp av en inokulantlegering B som ble brukt med en dose på 1 kg pr. tonn støpejern.
Det væskedannede støpejern ble brukt til å fremstille en plate som hadde en tykkelse på 24 mm, og som i en perpendikulær posisjon hadde ribber med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 304/mm<2>i kjernen av det 24 mm tykke området, 631/mm<2>i kjernen av det 6 mm tykke området og 742/mm<2>i kjernen av det 2 mm tykke området.
Eksempel 5
Forsøket i eksempel 3 ble gjentatt under de samme betingelser, men støpejernet ble stråleinokulert ved hjelp av inokulantlegering G som ble brukt med en dose på 1 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejernet ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, som i en perpendikulær posisjon hadde finner med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 209/mm<2>i kjernen av det 24 mm tykke området, 405/mm<2>i kjernen av det 6 mm tykke området og 470/mm<2>i kjernen av det 2 mm tykke området.
I disse eksemplene 3, 4 og 5 ble det funnet at virkningen av inokulanten minker raskt med dens vismutinnhold, og at strukturen i støpejernet som ble fremskaffet alltid er finere i de tynnere seksjoner.
Eksempel 6
Forsøket i eksempel 3 ble gjentatt under samme betingelser, men støpejernet ble stråleinokulert ved hjelp av inokulantblanding K som ble brukt med en dose på 1 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejernet ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, og som i en perpendikulær posisjon hadde finner med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 343/mm<2>i kjernen av det 24 mm tykke området, 705/mm<2>i kjernen av det 6 mm tykke området og 828/mm<2>i kjernen av det 2 mm tykke området.
Eksempel 7
Forsøket i eksempel 4 ble gjentatt under de samme betingelser, men støpejernet ble stråleinokulert ved hjelp av inokulantblanding L som ble brukt med en dose på 1 kg pr. tonn støpejern.
Det væskedannede støpejern ble brukt til å fremstille en plate som hadde en tykkelse på 24 mm, og som i en perpendikulær posisjon hadde finner som var 6 og 2 mm tykke.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 269/mm<2>i kjernen av det 24 mm tykke området, 518/mm<2>i kjernen av det 6 mm tykke området og 600/mm<2>i kjernen av det 2 mm tykke området.
Eksempel 8
Forsøket i eksempel 5 ble gjentatt under de samme betingelser, men støpejernet ble stråleinokulert ved hjelp av inokulantblanding M som ble brukt med en dose på 1 kg pr. tonn støpejern.
Forsøket i eksempel 6 ble gjentatt ved å erstatte inokulantblanding L med inokulantblanding M, som ble brukt med en dose på 1 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejernet ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, og som i en perpendikulær posisjon hadde finner som var 6 og 2 mm tykke.
Den observerte tetthet av grafittnodulene var 234/mm<2>i kjernen av det 24 mm tykke området, 425/mm<2>i kjernen av det 6 mm tykke området og 486/mm<2>i kjernen av det 2 mm tykke området.
Sammenligning mellom eksemplene 3, 4 og 5 og eksemplene 6, 7 og 8 er gitt i tabell 3.
Tabell 3
Dette viser at:
1) virkningen av blandingene minker med vismutinnholdet, men langsommere enn for legeringene av den samme sammensetning; og
2) økningen i antallet noduler pr. mm<2>i de tynne seksjoner, hvilken er svært høy i tilfellet med legeringene, er tydelig mindre i tilfellet med blandingene.
Eksempel 9
Forsøket i eksempel 7 ble gjentatt ved bruk av inokulantblanding L med en dose på 1,5 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejernet ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, og som i en perpendikulær posisjon hadde finner med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 309/mm<2>i kjernen av det 24 mm tykke området, 536/mm<2>i kjernen av det 6 mm tykke området og 607/mm<2>i kjernen av det 2 mm tykke området.
Eksempel 10
Forsøket i eksempel 8 ble gjentatt ved bruk av inokulantblanding M med en dose på 1,5 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejern ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, og som i en perpendikulær posisjon hadde finner med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 266/mm<2>i kjernen i det 24 mm tykke området, 440/mm<2>i kjernen i det 6 mm tykke området og 491/mm<2>i kjernen i det 2 mm tykke området.
Eksempel 11
Forsøket i eksempel 9 ble gjentatt ved bruk av inokulantblanding N med en dose på 1,5 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejern ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, som i en perpendikulær posisjon hadde finner med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 247/mm<2>i kjernen i det 24 mm tykke området, 383/mm<2>i kjernen i det 6 mm tykke området og 422/mm<2>i kjernen i det 2 mm tykke området.
Sammenligning mellom eksemplene 6, 7, 8 og 9 og eksemplene 10 og 11 er gitt i tabell 4.
Tabell 4
Denne tabellen viser at:
1) det er mulig i det minste delvis å kompensere for den lavere virkning av inokulanten med sitt vismutinnhold, ved øking av mengden av inokulant som brukes, under anvendelse av en mindre mengde vismut; og
2) ved bruk av mer inokulant med et lavere vismutinnhold, blir sensitiviteten overfor antall noduler pr. mm<2>i forhold til tykkelsen av støpestykket også redusert.
Eksempel 12
Forsøket i eksempel 10 ble gjentatt ved bruk av inokulantblanding O med en dose på 1,5 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejern ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, som i en perpendikulær posisjon hadde finner med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 273/mm<2>i kjernen i det 24 mm tykke området, 457/mm<2>i kjernen i det 6 mm tykke området og 517/mm<2>i kjernen i det 2 mm tykke området.
Eksempel 13
Forsøket i eksempel 11 ble gjentatt ved bruk av inokulantblanding P med en dose på 1,5 kg pr. tonn støpejern.
Dette væskedannede støpejern ble brukt til å fremstille en plate med en tykkelse på 24 mm, som i en perpendikulær posisjon hadde finner med tykkelse 6 og 2 mm.
Den observerte tetthet av grafittnoduler var 260/mm<2>i kjernen i det 24 mm tykke området, 410/mm<2>i kjernen i det 6 mm tykke området og 459/mm<2>i kjernen i det 2 mm tykke området.
Resultatene fra eksemplene 12 og 13 viser at, ved kombinering av flere inokulanter i blandingen, inkludert en inokulant som til og med har en lav andel av vismut, er det mulig å vesentlig redusere forskjellene i struktur som fremkommer i støpestykker av støpejern med seksjoner som har svært forskjellig tykkelse.
NO20056038A 2003-05-20 2005-12-19 Inokuleringsprodukter omfattende vismut og sjeldne jordarter NO341920B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR0306033A FR2855186B1 (fr) 2003-05-20 2003-05-20 Produits inoculants contenant du bismuth et des terres rares
PCT/FR2004/001167 WO2004104252A1 (fr) 2003-05-20 2004-05-13 Produits inoculants contenant du bismuth et des terres rares

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20056038L NO20056038L (no) 2005-12-19
NO341920B1 true NO341920B1 (no) 2018-02-19

Family

ID=33396594

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20056038A NO341920B1 (no) 2003-05-20 2005-12-19 Inokuleringsprodukter omfattende vismut og sjeldne jordarter

Country Status (14)

Country Link
US (1) US7569092B2 (no)
EP (1) EP1639145B1 (no)
JP (1) JP4680913B2 (no)
KR (1) KR101145328B1 (no)
CN (1) CN100408710C (no)
AR (1) AR044351A1 (no)
AT (1) ATE477346T1 (no)
BR (1) BRPI0410414B1 (no)
CA (1) CA2526268C (no)
DE (1) DE602004028618D1 (no)
FR (1) FR2855186B1 (no)
MX (1) MXPA05012492A (no)
NO (1) NO341920B1 (no)
WO (1) WO2004104252A1 (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2997962B1 (fr) 2012-11-14 2015-04-10 Ferropem Alliage inoculant pour pieces epaisses en fonte
CN103484749B (zh) * 2013-09-02 2015-08-12 宁波康发铸造有限公司 一种球墨铸铁孕育剂及其制备方法和在冶炼球墨铸铁中的应用
CN105316562B (zh) * 2014-08-04 2018-01-23 陆丰市东煊实业有限公司 一种使用稀土废料制备钢铁添加剂的方法
NO20172065A1 (en) 2017-12-29 2019-07-01 Elkem Materials Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
NO346252B1 (en) 2017-12-29 2022-05-09 Elkem Materials Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
NO20172064A1 (en) 2017-12-29 2019-07-01 Elkem Materials Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
NO20172061A1 (en) 2017-12-29 2019-07-01 Elkem Materials Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
NO20172063A1 (en) 2017-12-29 2019-07-01 Elkem Materials Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
CN111850222A (zh) * 2020-03-09 2020-10-30 山东常林铸业有限公司 一种使用含锑孕育剂生产多路阀体铸件的新型熔炼工艺
FR3141698A1 (fr) 2022-11-09 2024-05-10 Saint-Gobain PAM Bâtiment Objet tubulaire en fonte à graphite lamellaire, élément de tuyauterie et procédé de fabrication correspondants

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2511044A1 (fr) * 1981-08-04 1983-02-11 Nobel Bozel Ferro-alliage pour le traitement d'inoculation des fontes a graphite spheroidal
EP0816522A1 (fr) * 1996-06-25 1998-01-07 Pechiney Electrometallurgie Ferroalliage pour l'inoculation des fontes à graphite sphéroidal

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2421948A1 (fr) * 1978-04-06 1979-11-02 Pro Chi Met Produits Chim Meta Procede de preparation d'alliages ferreux sensiblement exempts de cerium, permettant d'ameliorer notamment leurs proprietes mecaniques grace a l'emploi de lanthane, et alliages ferreux obtenus par ce procede
JPS5735607A (en) * 1980-08-11 1982-02-26 Toshiba Corp Inoculant for cast iron
JPS5943843A (ja) * 1982-09-06 1984-03-12 Kusaka Reametaru Kenkyusho:Kk 添加合金
DE3409550C1 (de) * 1984-03-15 1985-06-20 Ingenieurbüro Dr.-Ing. Karl Ableidinger & Dr.-Ing. Hans Heyer, Zürich Impflegierung zur Herstellung von sphaerolithischem Gusseisen
JPH0247213A (ja) * 1988-08-09 1990-02-16 Kimura Chuzosho:Kk 鋳鉄用接種剤
FR2635534B1 (fr) * 1988-08-12 1992-04-03 Pechiney Electrometallurgie Procede d'obtention de fontes a graphite spheroidal
DE3924558C1 (no) * 1989-07-25 1990-11-22 Skw Trostberg Ag, 8223 Trostberg, De
DE4124159C2 (de) * 1991-07-20 1996-08-14 Sueddeutsche Kalkstickstoff Vorlegierung zur Behandlung von Gußeisenschmelzen
JPH0880505A (ja) * 1994-09-13 1996-03-26 Mitsui Toatsu Chem Inc 突板化粧板の製造方法
NO306169B1 (no) * 1997-12-08 1999-09-27 Elkem Materials Ympemiddel for stöpejern og fremgangsmÕte for fremstilling av ympemiddel
NL1014394C2 (nl) * 2000-02-16 2001-08-20 Corus Technology B V Werkwijze voor het vervaardigen van nodulair gietijzer, en gietstuk vervaardigd met deze werkwijze.
FR2839082B1 (fr) * 2002-04-29 2004-06-04 Pechiney Electrometallurgie Alliage inoculant anti microretassure pour traitement des fontes de moulage

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2511044A1 (fr) * 1981-08-04 1983-02-11 Nobel Bozel Ferro-alliage pour le traitement d'inoculation des fontes a graphite spheroidal
EP0816522A1 (fr) * 1996-06-25 1998-01-07 Pechiney Electrometallurgie Ferroalliage pour l'inoculation des fontes à graphite sphéroidal

Also Published As

Publication number Publication date
CA2526268A1 (fr) 2004-12-02
CN100408710C (zh) 2008-08-06
FR2855186A1 (fr) 2004-11-26
AR044351A1 (es) 2005-09-07
EP1639145A1 (fr) 2006-03-29
ATE477346T1 (de) 2010-08-15
JP4680913B2 (ja) 2011-05-11
EP1639145B1 (fr) 2010-08-11
MXPA05012492A (es) 2006-01-30
US7569092B2 (en) 2009-08-04
WO2004104252A1 (fr) 2004-12-02
CA2526268C (fr) 2011-07-12
US20060113055A1 (en) 2006-06-01
BRPI0410414A (pt) 2006-05-30
CN1833041A (zh) 2006-09-13
FR2855186B1 (fr) 2005-06-24
KR20060009952A (ko) 2006-02-01
JP2007506000A (ja) 2007-03-15
DE602004028618D1 (de) 2010-09-23
NO20056038L (no) 2005-12-19
BRPI0410414B1 (pt) 2012-12-11
KR101145328B1 (ko) 2012-05-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO341920B1 (no) Inokuleringsprodukter omfattende vismut og sjeldne jordarter
EP3732307B1 (en) Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
EP3732306B1 (en) Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
RU2771128C2 (ru) Модификатор чугуна и способ получения модификатора чугуна
EP3732308B1 (en) Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
US20150284830A1 (en) Inoculant alloy for thick cast-iron parts
EP3732305B1 (en) Cast iron inoculant and method for production of cast iron inoculant
US3765875A (en) Inoculating alloy for cast irons
SU1696559A1 (ru) Лигатура дл стали
RU1788068C (ru) Лигатура дл стали