NO178501B - Fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, katalysator som omfatter bestanddelen og anvendelse av katalysatoren - Google Patents

Fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, katalysator som omfatter bestanddelen og anvendelse av katalysatoren Download PDF

Info

Publication number
NO178501B
NO178501B NO913972A NO913972A NO178501B NO 178501 B NO178501 B NO 178501B NO 913972 A NO913972 A NO 913972A NO 913972 A NO913972 A NO 913972A NO 178501 B NO178501 B NO 178501B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
catalyst component
titanium
magnesium
component according
solid
Prior art date
Application number
NO913972A
Other languages
English (en)
Other versions
NO913972D0 (no
NO178501C (no
NO913972L (no
Inventor
Luciano Luciani
Federico Milani
Maddalena Pondrelli
Italo Borghi
Renzo Invernizzi
Original Assignee
Enichem Polimeri
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Enichem Polimeri filed Critical Enichem Polimeri
Publication of NO913972D0 publication Critical patent/NO913972D0/no
Publication of NO913972L publication Critical patent/NO913972L/no
Publication of NO178501B publication Critical patent/NO178501B/no
Publication of NO178501C publication Critical patent/NO178501C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • C08F10/02Ethene

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, en katalysator som omfatter bestanddelen, og anvendelse av katalysatoren. Nærmere bestemt angår oppfinnelsen en fast, katalytisk bestanddel som kombinert med metallalkyler eller metallalkylha-logenider frembringer et katalytisk system som er egnet for homopolymerisasjon av etylen eller kopolymerisasjon av etylen med a-olefiner som propylen, buten-1, heksen-1, 4-metyl-pen-ten-1, okten-1 og andre tilsvarende forbindelser.
Katalytiske systemer av Ziegler-Natta-typen er alle-rede kjent i faget ved polymerisasjon av a-olefiner, og de består vanligvis av en kombinasjon av en organometallisk forbindelse av elementene i grupper I til III i det periodiske system og en forbindelse av et overgangsmetall tilhørende grupper IV til VI i det periodiske system (Boor Jr., "Ziegler-Natta Catalysts and Polymerization", Academic, New York, 1979). Vanligvis er den anvendte organometalliske forbindelse et aluminiumalkyl og overgangsmetallforbindelsen et titanhalogenid. Muligheten for å binde eller legge titanhalogenidet på en fast, kornformet bærer er også kjent (Karol, F.J., Catal. Rev. - Sei. Eng., 26, 384, 557-595, 1984).
Også kjent er aktivering av magnesiumklorid og anvendelse av dette ved fremstilling av katalysatorer basert på høyt aktiverte titansalter for polymerisasjon av olefiner, slik som beskrevet i patentskriftene DE-2 153 520 (CA 77, 62505, 1972), DE-2 638 429 (CA 83, 59870, 1972), DE-2 638 429 (CA 86, 140706, 1975), BE-848 427 (CA 87, 68839, 1977) og JP-79 118 484 (CA 92, 59450, 1979). Endelig er det kjent at heterogene katalysatorer for polymerisasjon av a-olefiner er i stand til å reprodusere sin morfologi i en tilsvarende poly-mermorfologi. Dette er gjort mulig ved at det under katalysa-torsyntesen anvendes tekniske betingelser som kan være både kompliserte og tyngende (Karol, F.J., nevnt over og McDaniel, M.P., J. Polym. Chem. Ed., 19, 1967-1976, 1981).
Polyolefinmarkedet krever flere og flere produkter som er i stand til å oppfylle de mest varierte anvendelses-krav, mens det på den annen side også er behov for å forenkle produksjonsprosessene ved fremstillingen av polyolefiner for å redusere investeringer og produksjonskostnader. Det er et spesielt behov for katalysatorer som ikke bare er enkle og økonomiske, men som også om mulig er i stand til å frembringe i én enkel polymerisasjonsfase olefiniske homopolymerer og kopolymerer som er egnet for både ekstrudering og sprøytestøp-ing.
Eaborn, C.E., i "Organo Silicon Compounds", Butter-worths Scientific Publications, London 1960; Rochow, E.G., i "The Chemistry of Silicon", New York, 1975, og Voorhoeve, R.J.H., i "Organosilanes", Elsevier, New York, 1967, beskriver en alkyleringsreaksjon mellom magnesiumdialkyl (MgR2) eller magnesiumalkylhalogenid (MgRX) og silisiumtetraklorid (SiCl4) i henhold til reaksjonsligningen:
som resulterer i en fast, ikke-krystallinsk forbindelse.
Det er nå i henhold til foreliggende oppfinnelse funnet at utfellingen kan oppnås ved å anvende en partikkel-størrelse spesifikt regulert i forhold til forholdet mellom reagensene. Det er også funnet at den således oppnådde utfelling er i stand til å reagere med en titanforbindelse og gi en fast katalysatorbestanddel som er særdeles aktiv ved (ko)polymerisasjon av etylen, og hvor forholdet mellom titan i fireverdig og treverdig tilstand er relatert til forholdet mellom silisium og magnesium i det faste stoff. Endelig er det funnet at en metallforbindelse valgt blant vanadium, zirkonium og hafnium, tilsatt ved trinnet for utfelling av fast stoff, med-fører at det oppnås faste katalysatorbestanddeler som kan frembringe polyetylener med en bredere molekylvektsfordeling i ett enkelt polymerisasjonstrinn. Det er derfor mulig ifølge foreliggende oppfinnelse, på en enkel og komfortabel måte å oppnå katalysatorer som er i stand til å frembringe polyetylener med ulike kjennetegnende egenskaper ved anvendelse av forenklede polymerisasjonsprosesser, og således eliminere, eller i det minste redusere, ulempene forbundet med den kjente teknikk beskrevet over.
Med foreliggende oppfinnelse tilveiebringes det således en fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, omfattende magnesium, halogen og titan, kjennetegnet
ved at den er fremstilt ved følgende trinn:
(i) et magnesiumdialkyl, et silisiumhalogenid valgt blant silisiumtetraklorid, silisiumtetrabromid, triklorsilan, vinyltriklorsilan, trikloretoksysilan og kloretyltriklorsilan, fortrinnsvis silisiumtetraklorid, og eventuelt også et alkylhalogenid, i et inert organisk løsningsmiddel oppløses slik at atommengdeforholdet mellom silisium i silisiumhalogenidet og magnesium i magnesiumdialkylet er fra 0,5:1 til 15:1 og det molare forhold mellom alkylhalogenidet og silisiumhalogenidet er fra 0:1 til 10:1, og oppløsningen varmes til en temperatur fra 70 til 95°C i en periode på 1-2 timer inntil et kornete, fast stoff faller ut fra oppløsningen, og eventuelt tilsettes minst én forbindelse av et metall M valgt blant vanadium, zirkonium og hafnium, (ii) det kornete, faste stoff bringes i kontakt og omsettes med et titanhalogenid, -alkoksyd eller -halogenalkoksyd hvor atommengdeforholdet mellom magnesium i det kornete, faste stoff og titan i titanforbindelsen er i området fra 1:1 til 60:1, for å frembringe en fast katalysatorbestanddel, og (iii) den faste katalysatorbestanddel aktiveres ved at den bringes i kontakt med et aluminiumalkylhalogenid når titanalkoksyd eller -halogenalkoksyd er anvendt i trinn (ii).
Med oppfinnelsen tilveiebringes også en katalysator for (ko)polymerisasjon av etylen, som er sammensatt av katalysatorbestanddelen definert over og en organometallisk forbindelse med aluminium.
v
Katalysatoren anendes ved (ko)polymerisering av etylen.
I trinn (i) av fremgangsmåten for fremstilling av den faste katalystorbestanddel ifølge foreliggende oppfinnelse felles det ut i et inert, organisk oppløsningsmiddel et kor-net, fast stoff fra en oppløsning av et magnesiumdialkyl, et silisiumklorid og eventuelt også et alkylhalogenid.
Silisiumhalogenider egnet for dette formål er sili-siumklorider og -bromider, og klor- og bromsilaner. Typiske eksempler på slike forbindelser er silisiumtetraklorid, silisiumtetrabromid, triklorsilan, vinyltriklorsilan, trikloretoksysilan og kloretyltriklorsilan. Det foretrekkes å anvende silisiumtetraklorid. Alkylhalogenider som er egnet for formålet er alkylklorider og -bromider, enten primære, sekundære eller tertiære hvor alkylgruppen inneholder fra 1 til 20 karbonatomer. Typiske eksempler på alkylhalogenider er etylbromid, butylklorid, heksylklorid, oktylklorid og cykloheksylklorid. Magnesiumdialkyler egnet for formålet er forbindelser som kan defineres ved formelen MgR'R", hvor R' og R", enten like eller ulike, uavhengig av hverandre betegner en alkylgruppe, enten lineær eller forgrenet, inneholdende fra 1 til 10 karbonatomer. Typiske eksempler på magnesiumdialkyler er: magnesiumdietyl, magnesiumetylbutyl, magnesiumdiheksyl, magnesiumbutyloktyl og magnesiumdioktyl. Løsningsmidlene anvendt for oppløsning av ovennevnte forbindelser er flytende, organiske oppløsningsmidler som er flytende under de aktuelle betingelser, og de er også inerte (ikke-reaktive) overfor de andre bestanddeler. Eksempler på egnede oppløsningsmidler er hydrokarboner, spesielt alifatiske hydrokarboner, som pentan, iso-pentan, heksan, heptan og oktan.
Trinn (i) kan utføres ved å fremstille en oppløsning av magnesiumdialkyl, silisiumhalogenid og eventuelt alkylhalogenid i det valgte organiske oppløsningsmiddel ved værelsestemperatur (20-25°C) eller i nærheten av værelsestemperatur, med slike forholdsmessige mengder av forbindelsene at det er et atommengdeforhold mellom silisium og magnesium i området fra 0,5:1 til 15:1 og et molart forhold mellom alkylhalogenidet og silisiumhalogenidet i området fra 0.1 til 10:1. Den således fremstilte oppløsning blir så oppvarmet til en temperatur i området mellom 40 og 100°C, hvilket forårsaker utfelling av et kornete, fast stoff. I praksis vil utførelse under betingelsene spesifisert over medføre at en nesten fullstendig utfelling forekommer etter en periode på 0,5 til 5 timer. Fremgangsmåtebetingelsene ved den foretrukne utførelse er med et atommengdeforhold mellom silisium og magnesium i den første oppløsning i området fra 1:1 til 9:1 og et molart forhold mellom alkylhalogenid og silisiumhalogenid i området fra 0:1 til 5:1, og oppvarming av oppløsningen til en temperatur i området mellom 70 og 95°C i en periode av 1-2 timer. Det således oppnådde faste stoff har en kornete form med en begrenset partik-kelstørrelse. Nærmere bestemt er det funnet at mer enn 95% av det faste stoff har en partikkelstørrelse i området fra 1 til 50 pm og mer enn 90% en kornstørrelse i området fra 2 til 40 pm. Det er også funnet at i det ovennevnte område vil de fremstilte polymerers verdi for tilsynelatende tetthet avhenge av forholdet mellom silisium og magnesium i startoppløsningen ved at høyere forholdsverdier tilsvarer en høyere tilsynelatende tetthet. Alkylhalogenidet, som er en valgfri bestanddel i trinn (i), har den grunnleggende virkning at den underletter kloreringen av magnesiumalkylet.
Det kornete, faste stoff utfelt i trinn (i) separeres fra den flytende fase og vaskes grundig med et inert, flytende oppløsningsmiddel, særlig et hydrokarbonoppløsningsmiddel, såsom heksan eller etan.
I trinn (ii) blir det faste stoff fremstilt over bragt til å reagere med en titanforbindelse valgt blant titan-halogenider, -alkoksyder og halogenalkoksyder. Spesifikke eksempler på slike forbindelser er: titantetraklorid, titan-tetrabromid, titantetra-n-propylat, titantetra-n-butylat, titantetra-i-propylat, titantetra-i-butylat og de tilsvarende titanforbindelser av mono- eller dikloralkoksyder og mono-eller dibromalkoksyder. Blandinger av to eller flere av ovennevnte titanforbindelser kan anvendes.
Trinn (ii) kan utføres ved å suspendere det kornete, faste stoff i et inert, organisk oppløsningsmiddel, f.eks. et hydrokarbonoppløsningsmiddel av alifatisk type, slik som heksan, heptan, oktan, etc., og så tilsette titanforbindelsen, eventuelt oppløst i den samme type eller i et lignende oppløs-ningsmiddel, til suspensjonen. Spesielt bør mengden titanforbindelse være så stor at atommengdeforholdet mellom magnesium i det kornete, faste stoff og titan i titanforbindelsen, er i området fra 1:1 til 60:1, fortrinnsvis fra 4:1 til 20:1. Den således oppnådde suspensjon holdes ved en temperatur mellom 50 og 100°C, fortrinnsvis mellom 60 og 90°C i en periode på fra 0,5 til 5 timer, fortrinnsvis omkring 1-2 timer. Det oppnås således en katalysatorbestanddel som kan utvinnes fra suspensjonen, f.eks. ved avdampning av det organiske oppløsningsmid-del ved atmosfæretrykk eller redusert trykk.
Når et titanalkoksyd eller -halogenalkoksyd anvendes i trinn (ii), bør den faste katalysatorbestanddel gjennomgå en aktiveringsbehandling. Denne aktivering utføres i et ytterligere trinn (iii) etter trinn (ii) ved å bringe bestanddelen i kontakt med et aluminiumalkylhalogenid. Aluminiumalkylhalogenider egnet for formålet er aluminiumalkylklorider eller -bromider, såsom dietylaluminiumklorid eller -bromid, etylaluminiumseskiklorid eller -bromid og diisobutylaluminiumklo-rid eller -bromid. Nærmere bestemt bringes den faste katalysatorbestanddel suspendert i et inert organisk løsningsmiddel, som kan være et hydrokarbonløsningsmiddel av alifatisk type, f.eks. heksan eller heptan, i kontakt med et aluminiumalkylhalogenid med et forhold mellom halogenatomene i aluminiumalkylhalogenidet og alkoksygruppene i titanalkoksydet eller -halogenalkoksydet i området fra 0,1:1 til 10:1. Suspensjonen holdes ved en temperatur i området fra 10 til 100°C i en periode på fra ti minutter til fem timer. Ved slutten av be-handlingen kan den faste katalysatorbestanddel utvinnes fra suspensjonen ved f.eks. filtrering, deretter blir den vasket med et hydrokarbonløsningsmiddel og, om ønsket, tørket.
Når et titantetrahalogenid anvendes i trinn (ii) inneholder den oppnådde katalysatorbestanddel ved slutten av trinnet vanligvis 0,5-10 vekt% titan, 10-30 vekt% magnesium og 50-75 vekt% halogen. Når et titanalkoksyd eller halogenalkoksyd anvendes i trinn (ii) kan den faste katalysatorbestanddel oppnådd ved slutten av trinn (iii) i tillegg inneholde mindre mengder aluminium og alkoksydgrupper.
Interaksjonsmekanismen mellom titanforbindelsen og det kornete, faste stoff i trinn (ii) av utførelsen er ikke særlig klar, spesielt er det ikke kjent om interaksjonen er fysisk, kjemisk eller begge deler. Uansett hva som er tilfel-let, så vil det, dersom fremgangsmåtebetingelsene beskrevet over benyttes, oppnås en katalysatorbestanddel i form av et kornete, fast stoff med en partikkelstørrelse tilsvarende par-tikkelstørrelsen for det faste stoff oppnådd i utfellingstrin-net (i). Katalysatorbestanddelen er i stand til å frembringe polymerer med en tilsynelatende densitet som, avhengig av de benyttede spesifikke betingelser, er i området fra 0,25 til 0,40 g/ml, vanligvis 0,30-0,35 g/ml. Dette kornete, faste stoff har en rislehastighet som er mindre enn 30 s, (ASTM 1895). Videre kan titanet i den faste katalysatorbestanddel ved slutten av trinn (ii) i det vesentlige være i fireverdig tilstand, eller delvis i treverdig og delvis i fireverdig tilstand, spesielt avhengig av forholdet mellom magnesium og silisium i det faste stoff oppnådd ved slutten av trinn (i). Nærmere bestemt medfører høyere forholdsverdier at dannelsen av treverdig titan er mer sannsynlig, mens lavere verdier fa-voriserer dannelsen av fireverdig titan. Titanets oksydasjons-grad kan varieres ytterligere ved fremgangsmåten som omfatter trinn (iii). I virkeligheten er det i denne fase en reduksjon til det lavere oksydasjonstrinn sammen med en økning i halo-geninnholdet og enten delvis eller total eliminasjon av alkoksygruppene som er tilstede i den faste katalysatorbestanddel. Det er derfor mulig ifølge foreliggende oppfinnelse å til-veiebringe faste katalysatorbestanddeler som har den oksyda-sjonsgrad for titanet som er egnet for fremstilling av polyetylener med en molekylvektsfordeling fra smal til middels.
Når det kreves polyetylener med en bredere molekylvektsfordeling tilsettes til oppløsningen i trinn (i) minst én forbindelse av et metall M valgt blant vanadium, zirkonium og hafnium. Egnede forbindelser for formålet er halogenider, oksyhalogenider, alkoksyder og halogenalkoksyder, foretrukket er halogenider som vanadiumtriklorid og -tribromid, zirkoniumtetraklorid og -tetrabromid og hafniumtetraklorid og -tetrabromid. Ved denne fremgangsmåte er atommengdeforholdet mellom magnesium i magnesiumdialkylet og den totale mengde titan og metall eller metaller M, i området fra 1:1 til 30:1, og atommengdeforholdet mellom titanet og metallet eller metallene M fra 0,1:1 til 2:1. Ved den foretrukne fremgangsmåte holdes atommengdeforholdet mellom magnesium og den totale mengde titan og metall(er) M ved en verdi i området fra 1:1 til 9:1 og atommengdeforholdet mellom titan og metall(er) M fra 0,5:1 til 1:1.
Mekanismen ved hvilken forbindelsen av metallet M innvirker på de andre bestanddeler i trinn (i) av utførelsen er ikke helt klar. Det er imidlertid antatt at innvirkningen innebærer at magnesiumdialkylet reduserer metallet M. For eksempel vil røntgenspektrumanalyse av den faste katalysatorbestanddel fremstilt i forsøkseksempel 6, inneholde i spek-teret, som er vist på fig. 1, en karakteristisk topp for HfCl ved ca. 10° og for HfCl4 ved ca. 15 og 20°. Dette beviser at den faste katalysatorbestanddel inneholder en blanding av én-og fireverdig Hf, med tre- og fireverdig Ti i nærvær av MgCl2 i 6-tilstand. I ethvert tilfelle oppnås det ved slutten av trinn (i) et kornete, fast stoff med en partikkelstørrelse på kor-nene som er svært lik den oppnådd uten forbindelsen av metallet M, hvilket er egnet for omsetning med titanforbindelsen i den etterfølgende trinn (ii). Det er også antatt at det i trinn (ii) forekommer redoksreaksjoner mellom titanet og metallet M, som således tillater en ytterligere variasjon i de aktive, katalytiske sentra som er tilstede i den faste katalysatorbestanddel. Denne variasjon kan ytterligere økes ved å anvende flere metaller M og/eller ved den eventuelle utførelse av trinn (iii) av fremgangsmåten, som tidligere spesifisert. I ethvert tilfelle oppnås faste katalysatorbestanddeler som er svært aktive ved (ko)polymerisasjon av etylen og som er i stand til å frembringe polyetylen med en bredere molekylvektsfordeling ved utførelse i én enkelt polymerisasjonsprosess. Det bør påpekes at polymerer med en bredere molekylvektsfordeling har en monomodal fordeling som gjør dem enklere å sprøytestøpe og ekstrudere sammenlignet med dem som har en bimodal fordeling. Vedlagte fig. 2 viser molekylvektsfordelin-gen for polymerer fremstilt i forsøkseksempel 6. I tillegg oppnås det ved kopolymerisasjon av etylen med a-olefiner kopolymerer som har en homogen fordeling av komonomeren i polymer-kjeden.
Foreliggende oppfinnelse angår også katalysatorer for (ko)polymerisasjonen av etylen, sammensatt av den faste katalysatorbestanddel beskrevet over kombinert med en organometallisk forbindelse av aluminium (kokatalysator) som kan velges blant aluminiumtrialkyler og aluminiumalkylhalogenider (spesielt klorider), inneholdende fra 1 til 6 karbonatomer i alkyldelen. Blant disse foretrekkes aluminiumtrialkyler, såsom aluminiumtrietyl, aluminiumtributyl, aluminiumtriisobutyl og aluminiumtriheksyl. I katalysatoren ifølge foreliggende oppfinnelse er atommengdeforholdet mellom aluminium. (i kokatalysatoren) og titan (i den faste katalysatorbestanddel) vanligvis i området fra 0,5:1 til 1000:1, fortrinnsvis fra 50:1 til 200:1.
Disse katalysatorer er særdeles aktive ved polymerisasjon av etylen og ved kopolymerisasjon av etylen med a-olefiner, og de kan anvendes ved polymerisasjonsprosesser som utføres i suspensjon i et inert fortynningsmiddel, eller i gassfase med et fluidisert eller omrørt pulversjikt. a-olefi-nene som kan kopolymeriseres er vanligvis de som inneholder fra 3 til 15 karbonatomer, slik som buten-1, heksen-1, 4-metylpenten-1, okten-1, undecen-1,1,4-heksadien og etyliden-norbornen. De vanlige polymerisasjonsbetingelser er: temperatur fra 50 til 100°C, totaltrykk fra 5 til 40 bar og et forhold mellom partialtrykkene for hydrogen og etylen i området opptil 10. Katalysatorene ifølge foreliggende oppfinnelse er følsomme overfor polymerisasjonstemperatur og den anvendte type kokatalysator. For eksempel er det mulig å oppnå en mar-kert økning i polyetylenenes smelteindeks når polymerisasjons-temperaturen senkes, under ellers like prosessbetingelser. Det er også funnet at en aluminiumalkyl-kokatalysator med høyere alkyl ( f.eks. aluminiumtriheksyl) gir en mer konstant polyme-risasjonskinetikk og en økning i smelteindeksforholdet for de tilvirkede polyetylener, sammenlignet med polymerisasjoner utført med en aluminiumalkyl-kokatalysator med lavere alkyl (slik som aluminiumtriisobutyl). Disse observasjoner tillater regulering av polymerisasjonen for å oppnå ønskede sluttpro-dukter .
Under alle omstendigheter oppnås stort utbytte av den olefiniske polymer, og den således oppnådde polymer har ut-merkede reologiske egenskaper og er spesielt i form av ikke-sprø korn hvor mer enn 95 vekt% har en størrelsesfordeling i området fra 250 til 1000 pm og uten støv.
De utførelseseksempler som følger belyser oppfinnelsen.
Eksempel 1
200 ml av en 20% vekt% løsning av magnesiumbutyloktyl (MgjButi 50kt05; 29,16 g, 175 mmol) og 202 ml silisiumtetraklorid (297 g, 1750 mmol) i n-heptan ble under nitrogenatmosfære fylt på en 500 ml kolbe utstyrt med tilbakeløpskjøler, mekanisk rører og termometer. Blandingen ble varmet ved 77°C i én time. Det faste bunnfall i form av korn på fra 1 til 50 pm, ble filtrert fra og grundig vasket med n-heptan. Det vaskede,
faste stoff ble suspendert i 150 ml n-heptan og 1,43 g (7,5 mmol) titantetraklorid og tilsatt suspensjonen. Kontakt ble opprettholdt i én time ved 90°C og suspensjonen ble så tørket ved å dampe av løsningsmidlet ved atmosfæretrykk.
Det ble således oppnådd 17 g av en fast katalysatorbestanddel i form av korn med størrelse tilsvarende kornstør-relsen for det faste bunnfall, inneholdende 0,9 vekt% titan (i form av fireverdig titan), 24,3 vekt% magnesium og 66,8 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over ble anvendt ved et polymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble polymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 4 mmol aluminiumtrietyl som kokatalysator.
Den faste katalysatorbestanddel ble ført inn i reaksjonskammeret under hydrogen av atmosfæretrykk og ved en temperatur på 30°C. Reaksjonskammeret ble bragt til de påkrevde reaksjonsbetingelser i løpet av 30 minutter ved å. tilføre etylen og hydrogen opp til et totalt trykk på 15 bar (forholdet mellom hydrogentrykk og etylentrykk var 0,47:1) og temperaturen ble økt til 90"C. Polymerisasjonen fikk pågå under disse betingelser i 60 minutter.
Et utbytte lik 9,0 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble således oppnådd, og polyetylenet hadde føl-gende egenskaper:
Polyetylenet var også i granulert form og med føl-gende størrelsesfordeling i pm:
Eksempel 2
Samme fremgangsmåte som i eksempel 1 ble fulgt, men med den forskjell at 20,2 ml (29,66 g, 175 mmol) silisiumtetraklorid ble anvendt. 17 g av en fast katalysatorbestanddel i kornform, inneholdende 1,4 vekt% titan (42% i treverdig tilstand), 22,6 vekt% magnesium og 62,5 vekt% klor, ble således oppnådd.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over ble anvendt ved et polymerisasjonsforsøk med etylen utført som beskrevet i eksempel 1. Et utbytte på 6,2 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 3
100 ml n-heptan, 48 ml av en 20 vekt% løsning av magnesiumbutyloktyl (Mg^u^_50kt0 5; 7,0 g, 42 mmol) og 17 ml silisiumtetraklorid (25 g, 147 mmol) i n-heptan ble under nitrogenatmosfære fylt på en 250 ml kolbe utstyrt med tilbakeløps-kjøler, mekanisk omrører og termometer. Innholdet i kolben ble varmet ved 90°C i én time. Det faste bunnfall i form av granu-later på fra 1 til 50 pm, ble skilt fra ved filtrering og grundig vasket med n-heksan. Det vaskede, faste stoff ble sus-
pendert i 100 ml n-heksan og 1,22 g (3,6 mmol) titantetra-n-butylat ble satt til. Kontakten ble opprettholdt i én time ved 65°C og suspensjonen ble så tørket ved å dampe av løsningsmid-let ved et trykk på 10 mmHg. 4,5 g fast stoff ble oppnådd, hvilket ble suspendert i 50 ml n-heksan og 3,9 ml av en 40 vekt% løsning av aluminiumetylseskiklorid (1,31 g, 5,3 mmol) i dekan ble satt til suspensjonen. Kontakten ble opprettholdt i 15 minutter ved 25"C og det faste stoff ble så filtrert fra, vasket med n-heksan og tørket ved å fordampe løsningsmidlet.
Den således oppnådde faste katalysatorbestanddel hadde en partikkelstørrelse tilsvarende partikkelstørrelsen for det faste bunnfall og inneholdt 3,2 vekt% titan, 19,4 vekt% magnesium, 58,1 vekt% klor, 8,9 vekt% butanol og 0,6 vekt% aluminium.
Et polymerisasjonsforsøk med etylen ble utført som beskrevet i eksempel 1, ved å anvende 40 mg av den faste katalysatorbestanddel og 5,0 mmol aluminiumtrietyl som kokatalysator.
Et utbytte på 11,4 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 4
Samme fremgangsmåte som i eksempel 3 ble fulgt, men med den forskjell at 6 ml (5,32 g, 67,8 mmol) butylklorid ble tilsatt sammen med silisiumtetraklorid.
En fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, inneholdende 2,6 vekt% titan, 20,0 vekt% magnesium, 58,1 vekt% klor, 8,0 vekt% butanol og 1,3 vekt% aluminium.
Et polymerisasjonsforsøk med etylen ble utført etter samme fremgangsmåte som beskrevet i eksempel 1, ved å anvende 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 6 mmol aluminiumtrietyl som kokatalysator.
Et utbytte på 13,1 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble således oppnådd, og polyetylenet hadde føl-gende egenskaper:
Eksempel 5
100 ml n-heptan, 10,2 ml av en 20 vekt% løsning av magnesiumbutyloktyl (Mg1But1 5Okt0 5; 1,49 g, 8,9 mmol), 6,8 ml silisiumtetraklorid (9,98 g, 58,8 mmol) og 4,6 ml (4,08 g, 44,0 mmol) butylklorid i n-heptan ble under nitrogenatmosfære fylt på en 250 ml kolbe utstyrt med tilbakeløpskjøler, mekanisk omrører og termometer. Innholdet i kolben ble varmet i to timer ved en temperatur på 90°C. 6,8 ml (9,98 g, 58,8 mmol) silisiumtetraklorid og 4,6 ml (4,08 g, 44,0 mmol) butylklorid ble igjen tilsatt og blandingen holdt i to timer ved en temperatur på 90°C. Det faste bunnfall i form av korn på fra 1 til 50 pm, ble filtrert fra og grundig vasket med n-heksan. Det
vaskede, faste stoff ble suspendert i 50 ml n-heksan og 2,55 g (7,5 mmol) titantetra-n-butylat ble satt til suspensjonen. Kontakten ble opprettholdt i én time ved 65°C og suspensjonen ble så tørket ved å dampe av løsningsmidlet ved et trykk på 10 mmHg. 2,1 g av et fast stoff ble oppnådd, hvilket ble suspendert i 20 ml n-heksan og 3,4 ml av en 40 vekt% løsning av aluminiumetylseskiklorid (0,99 g, 4,0 mmol) i dekan ble tilsatt til den resulterende suspensjon. Kontakt ble opprettholdt i 14 minutter ved 25°C og det faste stoff ble filtrert fra, vas-
ket med n-heksan og tørket ved å dampe av løsnings;midlet.
Det ble oppnådd en katalysatorbestanddel i form av korn med størrelse tilsvarende kornstørrelsen for det faste bunnfall, og den ble anvendt i et polymerisasjonsforsøk med etylen etter samme fremgangsmåte som beskrevet i eksempel 4.
Et utbytte på 12,1 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 6
114 ml av en 20 vekt% løsning av magnesiumbutyloktyl (MgjBut-L_50kt0 5) og 8,0 g, (25,0 mmol) hafniumtetraklorid i n-heptan ble under nitrogenatmosfære fylt på en 500 ml kolbe
utstyrt med tilbakeløpskjøler, mekanisk omrører og termometer. Innholdet i kolben ble varmet i 15 minutter ved 40°C og 100 ml (147 g, 864 mmol) silisiumtetraklorid ble tilsatt, og blandingen varmet i én time ved 77°C. Det faste bunnfall i form av
korn på fra 1 til 50 pm, ble filtrert fra og grundig vasket med n-heptan. Det vaskede, faste stoff ble suspendert i 150 ml n-heptan og 2,8 ml (4,84 g, 25,5 mmol) titantetraklorid ble tilsatt suspensjonen. Kontakt ble opprettholdt i én time ved 90°C og suspensjonen ble så tørket ved å dampe av løsningsmid-let ved atmosfæretrykk.
Det ble således oppnådd 20 g av en fast katalysatorbestanddel i form av korn med størrelsesfordeling tilsvarende den for det faste bunnfall, inneholdende i tillegg til hafnium, 5,0 vekt% titan (93% i form av treverdig titan), 11,1 vekt% magnesium og 57,1 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over, ble anvendt i et polymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble polymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 5 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,2:1) ved en temperatur på 85°C og over en periode på 1,5 time.
Et utbytte lik 8,1 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 7
Den faste katalysatorbestanddel oppnådd i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, ble anvendt i et ytterligere polymerisasjonsforsøk med etylen i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg1 av den faste katalysatorbestanddel og 5 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 0,94:1) ved en temperatur på 80°C og over en periode på fire timer.
Et utbytte lik 12,1 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 8
Den faste katalysatorbestanddel oppnådd i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, ble anvendt i et ytterligere polymerisasjonsforsøk med etylen i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 4 mmol aluminiumtriheksyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,17:1) ved en temperatur på 85°C og over en periode på to timer.
Et utbytte lik 9,0 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 9
Den faste katalysatorbestanddel oppnådd i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, ble anvendt i et ytterligere polymerisasjonsforsøk med etylen i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 4 mmol aluminiumtriheksyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1:1) ved en temperatur på 85"C og over en periode på to timer.
Et utbytte lik 10,5 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 10
Den faste katalysatorbestanddel oppnådd i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, ble anvendt i et ytterligere polymerisasjonsforsøk med etylen i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 5 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,8:1) ved en temperatur på 75"C og over en periode på fire timer.
Et utbytte lik 9,0 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 11
En fast katalysatorbestanddel ble fremstilt i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, men med den forskjell at 4,0 g (12,5 mmol) hafniumtetraklorid ocr 1,4 ml (2,42 g, 12,8 mmol) titantetraklorid ble anvendt. Det ble således oppnådd 15,5 g av en fast katalysatorbestanddel, inneholdende i tillegg til hafnium, 3,6 vekt% titan (88% i form av treverdig titan), 14,6 vekt% magnesium og 56,9 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over, ble anvendt i et kopolymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble kopolymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan og 10 g buten-1 som komonomer, ved anvendelse av 60 mg av den faste katalysatorbestanddel og 4 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,35:1) ved en temperatur på 85°C og over en periode på 1,5 time.
Et utbytte lik 8,3 kg kopolymer etylen-buten-1 pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og den således oppnådde kopolymer hadde følgende egenskaper:
Eksempel 12
Den faste katalysatorbestanddel oppnådd i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 11, ble anvendt i et ytterligere kopolymerisasjonsforsøk med etylen i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan og 10 g buten-1 som komonomer, ved anvendelse av 50 mg den faste katalysatorbestanddel og 4 mmol aluminiumtriisobu:; 1 som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,54:1) ved en temperatur på 85°C og over en periode på fire timer.
Et utbytte lik 6,2 kg kopolymer etylen-propylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og den således oppnådde kopolymer hadde følgende egenskaper:
Eksempel 13
En fast katalysatorbestanddel ble fremstilt i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, men med den forskjell at 4,0 g (12,5 mmol) hafniumtetraklorid ble anvendt. Det ble oppnådd 16 g av en fast katalysatorbestanddel, inneholdende i tillegg til hafnium, 4,7 vekt% titan (74,5% i form av treverdig titan), 13,7 vekt% magnesium og 56,9 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over, ble anvendt i et polymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble polymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 5 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,26:1) ved en temperatur på 85°C og over en periode på 1,5 time.
Et utbytte lik 7,4 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 14
En fast katalysatorbestanddel ble fremstilt i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, men med den forskjell at 16,0 g (50 mmol) hafniumtetraklorid ble anvendt. Det ble oppnådd 27 g av en fast katalysatorbestanddel, inneholdende i tillegg til hafnium, 3,9 vekt% titan (93,5% i form av treverdig titan), 7,8 vekt% magnesium og 50,9 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over, ble anvendt i et polymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble polymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 4 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,11:1) ved en temperatur på 85°C og over en periode på 1,5 time.
Et utbytte lik 2,7 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 15
En fast katalysatorbestanddel ble fremstilt i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, men med den forskjell at zirkoniumtetraklorid (5,8 g, 25 mmol) ble anvendt i stedet for hafniumtetraklorid. Det ble oppnådd 19 g av en fast katalysatorbestanddel, inneholdende i tillegg til zirkonium, 4,9 vekt% titan (93,0% i form av treverdig titan), 11,5 vekt% magnesium og 66,4 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over, ble anvendt i et polymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble polymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 4 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,10:1) ved en temperatur på 85"C og over en periode på 1,5 time.
Et utbytte lik 8,4 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 16
En fast katalysatorbestanddel ble fremstilt i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, men med den forskjell at 3,93 g (25 mmol) vanadiumtriklorid ble anvendt i stedet for hafniumtetraklorid. Det ble oppnådd 23,6 g av en fast katalysatorbestanddel, inneholdende i 2,8 vekt% titan, 5,8 vekt% vanadium, 11,1 vekt% magnesium og 47,1 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over, ble anvendt i et polymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble polymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste katalysatorbestanddel og 5 mmol aluminiumtriisobutyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,46:1) ved en temperatur på 85°C og over en periode på to timer.
Et utbytte lik 6,2 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 17
114 ml av en 20 vekt% løsning av magnesiumbutyloktyl (MgjButj^ 50kt0 5), 6,0 g av en blanding av vanadiumtriklorid og hafniumtetraklorid med et atommengdeforhold V:Hf = 1:1 i n-heptan ble under nitrogenatmosfære fylt på en 500 ml kolbe utstyrt med tilbakeløpskjøler, mekanisk omrører og termometer. Kloridblandingen var på forhånd blitt malt i fire timer under argonatmosfære. Den resulterende suspensjon ble varmet til 40°C i 15 minutter og 100 ml (147 g, 864 mmol) silisiumtetraklorid ble så tilsatt. Innholdet i kolben ble varmet i én time ved 77°C. Det faste kornformede bunnfall ble filtrert fra og grundig vasket med n-heksan. Det vaskede, faste stoff ble suspendert i 150 ml n-heksan og 2,8 M ml (4,84 g, 25,5 mmol) titantetraklorid tilsatt suspensjonen. Kontakt ble opprettholdt i én time ved 90°C og suspensjonen ble tørket ved å dampe av løsningsmidlet ved atmosfæretrykk.
Det ble således oppnådd 21 g av en fast katalysatorbestanddel, inneholdende 3,0 vekt% titan, 3,1 vekt% vanadium, 12,5 vekt% magnesium og 52,5 vekt% klor.
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt som over, ble anvendt i et polymerisasjonsforsøk med etylen. Nærmere bestemt ble polymerisasjonen utført i en 5 1 autoklav som inneholdt 2 1 n-heksan, ved anvendelse av 50 mg av den faste
katalysatorbestanddel og 5 mmol aluminiumtriisoheksyl som kokatalysator, ved et totaltrykk på 15 bar (hvor forholdet mellom hydrogentrykket og etylentrykket var 1,35:1) ved en temperatur på 75°C og over en periode på fire timer.
Et utbytte lik 8,4 kg polyetylen pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og polyetylenet hadde følgende egenskaper:
Eksempel 18
Den faste katalysatorbestanddel fremstilt i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 6, ble anvendt i en polymerisasjonsreaktor med fluidisert sjikt. Reaktoren bestod av et 80 cm langt stålrør med diameter 5 cm, som inneholdt en porøs metallskive på bunnen slik at gassen boblet oppover gjennom sjiktet. 5 g av den faste katalysatorbestanddel ble suspendert i 100 ml isobutan, og 1 ml av suspensjonen ble ført inn reaksjonskammeret. En løsning med 50 mmol aluminiumtriisobutyl i 100 ml isobutan ble også fremstilt, og 10 ml ble matet inn i reaksj onskammeret. En 1:1 blanding av etylen og hydrogen ble fordelt i reaksj onskammeret med et kalibrert ro-tameter. En automatisk trykkavlastningsventil slapp deler av den uomsatte blanding ut av reaksjonskammeret slik at trykket i systemet ble holdt konstant på 20 bar. Blandingen ble resir-kulert til reaktoren ved hjelp av en kompressor og ble blandet med den friske tilførsel. Resirkuleringshastigheten ble regulert med en volumstrømventil for å oppnå et riktig flyte- og blandenivå. Temperaturen i reaksjonskammeret ble fiksert ved å sende resirkulerte og friske tilførsler gjennom både en kjøler og en oppvarmer for å oppnå fastsatt temperatur ved inngangen til reaksjonskammeret. Kokatalysatorløsningen ble ved hjelp av en kalibrert pumpe pumpet gjennom en spiral i et oppvarmet bad for at løsningen skulle fordampe fullstendig. Dampstrømmen ble så sprøytet inn i den resirkulerte etylen-hydrogen-blanding. Ved begynnelsen av forsøket ble 1 ml av den faste katalysatorbestanddel sprøytet inn i suspensjonen og strømningen av etylen-hydrogen-blandingen ble startet. Når systemet var blitt stasjonært, ble kokatalysatoren tilført og polymerisasjonspro-sessen begynt.
Varigheten av forsøket var 1,5 timer og polymerisa-sjonstemperaturen var 75°C.
Et utbytte på 10,5 kg polymer pr. g fast katalysatorbestanddel ble oppnådd, og det således oppnådde polyetylen hadde følgende egenskaper:

Claims (21)

1. Fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, omfattende magnesium, halogen og titan, karakterisert ved at den er fremstilt ved følgende trinn: (i) et magnesiumdialkyl, et silisiumhalogenid valgt blant silisiumtetraklorid, silisiumtetrabromid, triklprsilan, vinyltriklorsilan, trikloretoksysilan og kloretyltriklorsilan, fortrinnsvis silisiumtetraklorid, og eventuelt også et alkylhalogenid, i et inert organisk løsningsmiddel oppløses slik at atommengdeforholdet mellom silisium i silisiumhalogenidet og magnesium i magnesiumdialkylet er fra 0,5:1 til 15:1 og det molare forhold mellom alkylhalogenidet og silisiumhalogenidet er fra 0:1 til 10:1, og oppløsningen varmes til en temperatur fra 70 til 95°C i en periode på 1-2 timer inntil et kornete, fast stoff faller ut fra oppløsningen, og eventuelt tilsettes minst én forbindelse av et metall M valgt blant vanadium, zirkonium og hafnium, (ii) det kornete, faste stoff bringes i kontakt og omsettes med et titanhalogenid, -alkoksyd eller -halogenalkoksyd hvor atommengdeforholdet mellom magnesium i det kornete, faste stoff og titan i titanforbindelsen er i området fra 1:1 til 60:1, for å frembringe en fast katalysatorbestanddel, og (iii) den faste katalysatorbestanddel aktiveres ved at den bringes i kontakt med et aluminiumalkylhalogenid når titanalkoksyd eller -halogenalkoksyd er anvendt i trinn (ii).
2. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at alkylhalogenidet anvendt i trinn (i) er valgt blant alkylklorider og -bromider, enten primære, sekundære eller tertiære, hvor alkylgruppen inneholder fra 1 til 20 karbonatomer.
3. Katalysatorbestanddel ifølge krav 2, karakterisert ved at alkylhalogenidet er valgt blant etylbromid, butylklorid, heksylklorid, oktylklorid og cykloheksylklorid.
4. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at magnesiumdialkylet anvendt i trinn (i) er magnesiumdialkyler definert ved formelen MgR'R", hvor R' og R", som er like eller ulike, uavhengig av hverandre betegner en alkylgruppe som er lineær eller forgrenet og som inneholder fra 1 til 10 karbonatomer.
5. Katalysatorbestanddel ifølge krav 4, karakterisert ved at magnesiumdialkylet er valgt blant magnesiumdietyl, magnesiumetylbutyl, magnesiumdiheksyl, magnesiumbutyloktyl og magnesiumdioktyl.
6. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at løsningsmidlet anvendt i trinn (i) er valgt blant hydrokarboner, fortrinnsvis alifatiske hydrokarboner.
7. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at løsningsmidlet anvendt i trinn (i) er varmet til en temperatur fra 40 til 100°C for en periode på fra 0,5 til 5 timer.
8. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at det i trinn (i) anvendte atommengdeforhold mellom silisium og magnesium er i området fra 1:1 til 9:1, det molare forhold mellom alkylhalogenidet og silisiumhalogenidet er i området fra 0:1 til 5:1.
9. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at den faste utfelling i trinn (i) er skilt fra væskefasen og grundig vasket med et inert løsningsmiddel, fortrinnsvis et hydrokarbonløsningsmid-del.
10. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at titanforbindelsen anvendt i trinn (ii) er valgt blant titantetraklorid, titantet-rabromid, titantetra-n-propylat, titantetra-n-butylat, titantetra-i-propylat, titantetra-i-butylat og de tilsvarende titan -mono- eller dikloralkoksyder og -mono- eller -dibromalkoksyder.
11. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at det kornete, faste stoff i trinn (ii) er suspendert i et inert, organisk løs-ningsmiddel ved en temperatur fra 50 til 100°C i en periode på fra 0,5 til 5 timer.
12. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at det i trinn (ii) anvendte atommengdeforhold mellom magnesium og titan er i området fra 4:1 til 20:1 og at omsetningen foregår ved en temperatur fra 60 til 90°C for en periode på omkring 1-2 timer.
13. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at bestanddelen oppnådd ved slutten av trinn (ii) er utvunnet fra oppløsningen den er i, ved å dampe av løsningsmidlet ved atmosfæretrykk eller ved redusert trykk.
14. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at aluminiumhalogenidalky-let anvendt i trinn (iii) er valgt blant aluminiumalkylklorider og -bromider, fortrinnsvis blant dietylaluminiumklorid eller -bromid, etylaluminiumseskiklorid og diisobutylalumi-niumklorid eller -bromid, og at aktiveringen er utført med bestanddelen suspendert i et inert organisk løsningsmiddel med et forhold mellom halogenatomene i aluminiumalkylhalogenidet og alkoksygruppene i titanalkoksydet eller -halogenalkoksydet i området fra 0,1:1 til 10:1, ved en temperatur fra 10 til 100°C i løpet av en periode på fra 10 minutter til 5 timer.
15. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at bestanddelen ved slutten av trinn (iii) blir filtrert fra oppløsningen, vasket med et hydrokarbonløsningsmiddel og til slutt tørket.
16. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at forbindelsene av vanadium, zirkonium og hafnium er valgt blant halogenider, oksyhalogenider, alkoksyder og halogenalkoksyder av vanadium, zirkonium og hafnium.
17. Katalysatorbestanddel ifølge krav 16, karakterisert ved at forbindelsene av vanadium, zirkonium og hafnium er valgt blant vanadiumtriklorid og -tribromid, zirkoniumtetraklorid og -tetrabromid og hafniumtetraklorid og -tetrabromid.
18. Katalysatorbestanddel ifølge krav 1, karakterisert ved at det i trinn (i) anvendte atommengdeforhold mellom magnesium i magnesiumdialkylet og totalmengden av titan og metall eller metaller M, er i området fra 1:1 til 30:1, og hvor atommengdeforholdet mellom titan og metall eller metaller M er fra 0,1:1 til 2:1.
19. Katalysatorbestanddel ifølge krav 18, karakterisert ved at det i trinn (ii) anvendte atommengdeforhold mellom magnesium og total mengde titan og metall eller metaller M er holdt på en verdi i området fra 1:1 til 9:1 og at atommengdeforholdet mellom titan og metall eller metaller M er fra 0,5:1 til 1:1.
20. Katalysator for (ko)polymerisasjon av etylen, karakterisert ved at den er sammensatt av katalysatorbestanddelen ifølge krav 1-19 og en organometallisk forbindelse med aluminium.
21. Anvendelse av katalysatoren ifølge krav 20 ved (ko)-polymerisering av etylen.
NO913972A 1990-10-11 1991-10-10 Fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, katalysator som omfatter bestanddelen og anvendelse av katalysatoren NO178501C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT02171290A IT1243829B (it) 1990-10-11 1990-10-11 Componente solido di catalizzatore per la omo-e la co-polimerizzazione di etilene.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO913972D0 NO913972D0 (no) 1991-10-10
NO913972L NO913972L (no) 1992-04-13
NO178501B true NO178501B (no) 1996-01-02
NO178501C NO178501C (no) 1996-04-10

Family

ID=11185787

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO913972A NO178501C (no) 1990-10-11 1991-10-10 Fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, katalysator som omfatter bestanddelen og anvendelse av katalysatoren

Country Status (17)

Country Link
US (1) US5270275A (no)
EP (1) EP0480434B1 (no)
JP (1) JPH05132520A (no)
AT (1) ATE122062T1 (no)
BR (1) BR9104398A (no)
CA (1) CA2053151A1 (no)
CZ (1) CZ282655B6 (no)
DE (1) DE69109434T2 (no)
DK (1) DK0480434T3 (no)
ES (1) ES2071883T3 (no)
FI (1) FI101802B (no)
IT (1) IT1243829B (no)
MX (1) MX9101519A (no)
NO (1) NO178501C (no)
RU (1) RU2100076C1 (no)
SK (1) SK279040B6 (no)
ZA (1) ZA918089B (no)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1252041B (it) * 1990-10-11 1995-05-29 Enimont Anic Srl Componente solido di catalizzatore per la (co)polimerizzazione dell'etilene
IT1255365B (it) * 1992-09-15 1995-10-31 Enichem Polimeri Catalizzatore e procedimento per la polimerizzazione di alfa-olefine
FR2706467B1 (fr) * 1992-10-26 1995-09-15 Bp Chemicals Snc Procédé de préparation d'un catalyseur de type Ziegler-Natta et utilisation.
ATE183522T1 (de) * 1993-02-16 1999-09-15 Huels Chemische Werke Ag Olefinpolymerisationskatalysator
DE4306382A1 (de) * 1993-03-02 1994-09-08 Hoechst Ag Verfahren zur Herstellung eines Poly-1-olefins
US6071846A (en) * 1995-04-24 2000-06-06 Tokuyama Corporation Olefin polymerization catalyst and a polyolefin production method
CZ34998A3 (cs) * 1997-02-17 1999-08-11 Pcd Polymere Gesellschaft M. B. H. Způsob přípravy pevného nosiče pro katalyzátory polymerace olefinů
JP4934898B2 (ja) * 2000-03-30 2012-05-23 住友化学株式会社 オレフィン重合用固体触媒成分、オレフィン重合用触媒およびオレフィン重合体の製造方法
US6980674B2 (en) * 2000-09-01 2005-12-27 Large Scale Proteomics Corp. Reference database
JP2013523974A (ja) 2010-04-05 2013-06-17 ダウ グローバル テクノロジーズ エルエルシー 高分子量画分を含むオレフィン系ポリマーを凝縮及び超凝縮モードで重合するための方法
CN109422827A (zh) * 2017-08-22 2019-03-05 中国石油天然气股份有限公司 用于溶液法乙烯聚合的主催化剂组份、其制备方法及催化剂体系

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2742585A1 (de) * 1976-09-28 1978-03-30 Asahi Chemical Ind Neue polymerisationskatalysatoren und ihre verwendung (i)
CA1128916A (en) * 1979-06-12 1982-08-03 Ronald L. Gibbs Magnesium containing support, catalyst and process for polymerizing olefins
US4508843A (en) * 1983-08-08 1985-04-02 Exxon Research & Engineering Co. Supported polyolefin catalyst for the polymerization of ethylene under high temperatures
CA1267646A (en) * 1985-06-06 1990-04-10 The Dow Chemical Company Catalyst and method for producing relatively narrow molecular weight distribution olefin polymers
US4656151A (en) * 1985-07-15 1987-04-07 National Distillers And Chemical Corporation Intermetallic compound

Also Published As

Publication number Publication date
CZ282655B6 (cs) 1997-08-13
NO913972D0 (no) 1991-10-10
DK0480434T3 (da) 1995-07-31
FI101802B1 (fi) 1998-08-31
BR9104398A (pt) 1992-06-09
ATE122062T1 (de) 1995-05-15
IT9021712A0 (it) 1990-10-11
DE69109434D1 (de) 1995-06-08
EP0480434B1 (en) 1995-05-03
SK279040B6 (sk) 1998-05-06
NO178501C (no) 1996-04-10
US5270275A (en) 1993-12-14
IT1243829B (it) 1994-06-28
MX9101519A (es) 1992-06-01
DE69109434T2 (de) 1995-10-05
ES2071883T3 (es) 1995-07-01
EP0480434A2 (en) 1992-04-15
IT9021712A1 (it) 1992-04-11
CA2053151A1 (en) 1992-04-12
JPH05132520A (ja) 1993-05-28
FI914773A0 (fi) 1991-10-10
ZA918089B (en) 1992-07-29
EP0480434A3 (en) 1992-06-03
FI914773A (fi) 1992-04-12
CS308591A3 (en) 1992-04-15
NO913972L (no) 1992-04-13
RU2100076C1 (ru) 1997-12-27
FI101802B (fi) 1998-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4530913A (en) Polymerization catalyst and method
US6511935B2 (en) Methods of making magnesium/transition metal alkoxide complexes and polymerization catalysts made therefrom
US4330646A (en) Polymerization of an α-olefin
US4464518A (en) Process for the polymerization or copolymerization of ethylene
DK144974B (da) Fremgangsmaade til hoejtrykspolymerisation eller-copolymerisation af ethylen
NO178434B (no) Fremgangsmåte for fremstilling av en fast katalysatorbestanddel, en katalysator og anvendelse av denne ved (ko)polymerisasjon av etylen
NO178501B (no) Fast katalysatorbestanddel for (ko)polymerisering av etylen, katalysator som omfatter bestanddelen og anvendelse av katalysatoren
US4097659A (en) Process of polymerizing α-olefins in the liquid phase
US4398006A (en) Process for producing polybutene-1
US4308369A (en) High efficiency catalyst for polymerizing olefins
AU661043B2 (en) Catalysts for the polymerization of olefins
US4578440A (en) Polymerization catalyst and method
US4238355A (en) High efficiency catalyst for polymerizing olefins
JPS585310A (ja) オレフイン重合用触媒成分
AU5136493A (en) Process for polymerizing alpha-olefin
US4504637A (en) Olefin polymerization catalysts and process for producing olefin polymers by using such catalysts
JPH0125768B2 (no)
GB2065146A (en) Supported ti and/or v containing component of olefin polymerization catalyst
EP0111902A2 (en) Catalyst and process using same for producing olefin polymer
US5296432A (en) Catalyst for the (co) polymerization of ethylene
US4399056A (en) Organo zirconium-chromium mixtures, catalyst prepared therefrom and polymerization of olefins therewith
JPH0118926B2 (no)
JPS5846205B2 (ja) オレフインの重合方法
RU1732536C (ru) СПОСОБ ПОЛУЧЕНИЯ НАНЕСЕННОГО КАТАЛИЗАТОРА ДЛЯ СУСПЕНЗИОННОЙ ПОЛИМЕРИЗАЦИИ ЭТИЛЕНА И СОПОЛИМЕРИЗАЦИИ ЭТИЛЕНА С α -ОЛЕФИНАМИ
EP0053632A1 (en) Catalyst composition and polymerization of alpha-olefins employing such a catalyst composition

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees