NO149171B - Nye derivater av 2,4,6-trijodisoftalsyre og roentgenkontrastmidler inneholdende disse - Google Patents

Nye derivater av 2,4,6-trijodisoftalsyre og roentgenkontrastmidler inneholdende disse Download PDF

Info

Publication number
NO149171B
NO149171B NO802374A NO802374A NO149171B NO 149171 B NO149171 B NO 149171B NO 802374 A NO802374 A NO 802374A NO 802374 A NO802374 A NO 802374A NO 149171 B NO149171 B NO 149171B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
bis
triiodo
alkylene
phenyl
amino
Prior art date
Application number
NO802374A
Other languages
English (en)
Other versions
NO149171C (no
NO802374L (no
Inventor
Ernst Felder
Davide Pitre
Original Assignee
Bracco Ind Chimica Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bracco Ind Chimica Spa filed Critical Bracco Ind Chimica Spa
Publication of NO802374L publication Critical patent/NO802374L/no
Publication of NO149171B publication Critical patent/NO149171B/no
Publication of NO149171C publication Critical patent/NO149171C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C233/00Carboxylic acid amides

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Nitrogen Condensed Heterocyclic Rings (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår hittil ukjente, i vann lett oppløselige bis-(N-(3,5-bis-(hydroksyalkylaminokarbonyl)-2,4,6-trijodfenyl)-N-(a-hydroksyacyl)amino)alkaner med den generelle formel I
hvor (HO)2_3~Alkyl betegner 1,3-dihydroksyisopropyl, 2,3-dihydroksypropyl eller 1,3-dihydroksy-2-hydroksymetyl-isopropyl, R betegner hydrogen eller metyl, og Alkylen betegner en toverdig alkylengruppe med 2-10 karbonatomer (= -(CH2)2_io~^' som kan være substituert med hydroksyl; eller en mono-, di-eller polyoksa-alkylengruppe med 4-12 karbonatomer (= -(cnH2n0^l-4<-C>n<H>2n~' ^vor n = 2 eller 3) som kan være substituert med hydroksyl, idet hver av hydroksylgruppene i alkylengruppene kan være acylert med en lavere fettsyre, fortrinnsvis eddiksyre, eller, når det er til stede to eller flere hydroksylgrupper, kan de være maskert ved acetal- eller ketaldannelse, fortrinnsvis med aceton. Videre angår oppfinnelsen ikke-ioniske røntgenkontrastmidler som særlig egner seg til vasografi, urografi, bronchografi og for fremstilling av legemshulrom og væskerom, og som inneholder de ovennevnte forbindelser som skyggegivende komponenter.
Eksempler på usubstituerte alkylengrupper som forbinder
de to trijod-isoftalsyreamid-molekyler, er etylen, propylen, butylen, pentylen, heksylen, oktylen, nonylen og decylen. Generelt foretrekkes alkylengrupper med 3 eller flere karbonatomer, idet slike er lettere å innføre.
For å forsterke forbindelsenes hydrofile karakter kan det innbygges oksygenatomer i den alkylenbro som holder de to molekyldelene sammen, slik at karbonkjeden hver gang efter minst 2, vanligvis 2 til 3, karbonatomer avbrytes av et oksygen-
atom.
Eksempler på slike oksygenholdige alkylenbroer er:
-CH2-CH2-0-CH2-CH2-,
-CH2-CH2-0-CH2-CH2-0-CH2-CH2-, -CH2-G«2-0-CH2-CH2-0-CH2-CH2-0-CH2-CH2-, -CH2"CH2-(0-<CH>2<->CH2)3-0-CH2-CH2-, -CH2-CH2-0-CH2-CH2-CH2-0-CH2-CH2-, -CH2-C<H>2<->CH2-0-CH2-CH2-0-CH2-CH2-CH2- og
-CH2-CH2-CH2-0-CH2-CH2-CH2-.
For å oppnå samme virkning kan også enkelte H-atomer i alkylenbroen erstattes med hydroksyfunksjoner, hvorved f.eks. følgende alkylengrupper dannes:
5-acylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-diamider og deres anvendelse i røntgenkontrastmidler er kjent fra sveitsisk patent 54 4.551. De inneholder bare enkle, usubstituerte alifatiske acylgrupper, vanligvis acetylgrupper. Noen karbohydrat-grupper inneholdende representanter for denne klasse forbindelser er tilstrekkelig vannoppløselige, f.eks. 3-acetylamino-5-N-metyl-acetylamino-2,4,6-trijod-benzoyl-glukosamin, som er kjent under frinavnet Metrizamid. Kfr. i denne sammenheng forbindelse nr. 11 i US-patent 3.701.771, britisk patent 1.321.591, sveitsisk patent 554.551, østerriksk patent 318.134 og tysk off.skrift 2.031.724; publikasjoner av T. Almen, S. Salvesen, K. Golman, Acta Radiologia Suppl. 335 (1973), 1-13, 233-275, 312-338. En ulempe ved denne forbindelse er at den er vanskelig tilgjengelig, og særlig dens dårlige stabilitet som i vesentlig grad begrenser anvendeligheten og vanskeliggjør håndteringen.
Et fremskritt i forhold til denne er forbindelsen L-5-a-hydroksypropionylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-
(1,3-dihydroksyisopropylamid) som er kjent under frinavnet Iopamidol. Kfr. tysk'patent 2.547. 789, britisk patent
1.472.050, US-patent 4.001.323, Felder et al, Il Farmaco,
Ed. Sc..32, 835-844 (1977). Denne forbindelse utmerker seg ved en vesentlig enklere struktur, ved høyere stabilitet og ved lett å kunne isoleres, samt ved dårligere viskositet av konsentrerte vandige oppløsninger derav. Denne forbindelsens toksisitet er meget lav.
Utviklingen i de siste år har tydelig vist at det er
ytterst vanskelig, og bare sjelden lykkes, å finne ikke-ioniske forbindelser som har de helt spesielle egenskaper som er nødvendige for de enkelte teknikker i røntgenkontrastunder-søkelser. Disse egenskaper er ekte vannoppløselighet i tilstrekkelig grad til fremstilling av stabile, dvs. ikke-over-mettede konsentrerte oppløsninger, maksimal almen og neurotrop forlikelighet, minimal osmolalitet, en til de spesielle anvendelsesformål tilpasset og ofte forhøyet viskositet, maksimal stabilitet mot hydrolytiske påvirkninger og tilstrekkelig enkel struktur til å muliggjøre en økonomisk syntese og lette isolering og rensning.
Til denne utvalgte gruppe skyggegivende komponenter hører
også de foreliggende, hittil ukjente forbindelser med den generelle formel I.
De utmerker seg generelt ved høy vannoppløselighet, som
for noen av forbindelsene når absolutte toppverdier, ved optimal forlikelighet og først og fremst ved lav osmolalitet samt meget høy stabilitet, særlig overfor hydrolytiske påvirkninger, og de overgår tydelig den i seg selv allerede gode hydrolyse-stabilitet som de tilgrunnliggende utgangsstoffer som ikke er substituert ved det aromatiske nitrogenatom, har.
Denne forsterkede stabilitet mot hydrolytiske påvirkninger er viktig for å forhindre dannelse selv bare av spor av frie aromatiske aminer, i betraktning av mulige, men utillatelige cytotoksiske virkninger av disse aminer i forbindelse med røntgenstråler. Kfr. A. Norman et al., Radiology 129, 199-203 (oktober 1978).
Særlig overraskende og samtidig verdifullt er det at ved sammenknytning av to trijod-isoftalsyreamid-molekyler ved en til hvert enkelt aromatisk N-atom bundet alkylenbro, oppnås en til dels vesentlig forbedring av vannoppløseligheten av den tilgrunnliggende forbindelse - f.eks. 5-hydroksyacetyl-amino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-(2,3-dihydroksypropylamid).
De her beskrevne forbindelser utmerker seg ved sterkt redusert osmolalitet og vanligvis ved forhøyet viskositet, noe som er særlig ønskelig for mange anvendelsesformål, særlig i myelografi samt f.eks. for visse undersøkelser på hjerte-klaffer, avbildning av legemshulrom, bronchografi, hysterosalpingografi, arthrografi og lymfografi.
Hovedanvendelsesområdet for de nye røntgenkontrastmidlene ifølge oppfinnelsen er innen neuroradiologien, særlig for avbildning av de hulrom som inneholder cerebrospinalvæsken. Disse rom består av forskjellige hulrom som er forbundet med sentralnervesystemet. De omfatter f.eks. hjernens ventrikler, cisterner, subarachnoidalrommet omkring hjernen og spinalkanalen. De radiologiske undersøkelser av disse hulrom under-inndeles som regel i tre hovedgrupper: ventriculografi, cisternografi og myelografi. Myelografi er den radiologiske undersøkelse av det spinale subarachnoidalrom.
Godtagbarheten til de kontrastmidler som innføres i
disse rom er meget sterkt begrenset sammenlignet med de som administreres intravenøst. Følsomheten blir større jo mer man nærmer seg hjernen. De forskjellige områder står dog i forbindelse med hverandre, slik at passasje fra et område,
til et tilstøtende eventuelt mer følsomt område kan forekomme. Et hovedformål med den røntgenologiske undersøkelse er påvisning av rominnsnevringer f.eks. i spinalkanalen, avklaring av funksjonsforstyrrelser som skyldes sviktende eller forstyrrede kommunikasjoner. En viktig, men særlig vanskelig undersøkelse som også er en belastning for pasienten, omfatter selve hjernens hulromsystem.
Kravene til de fysikalsk-kjemiske egenskaper til kontrastmidlene, så som tilpasset viskositet til å muliggjøre lett administrering, men også til å. forhindre for tidlig tømming av de hulrom som skal gjengis, og den riktige osmolalitet for vidtgående utelukkelse av osmotiske fenomener, er særlig viktige. Kontrastmidlene må dog heller ikke bli liggende for lenge i spinalkanalen, som de.allerede lenge anvendte, vannuoppløselige, langsomt metaboliserende joderte oljer. Endelig er kravene til røntgenkontrastmidlenes for.likeligehet i neuroradiologien selvfølgelig særlig høye. Røntgenkontrastmiddelmengdene er høye sammenlignet med væskemengden i rommene som skal undersøkes.
De her beskrevne forbindelser oppfyller optimalt de
angitte betingelser. De er så viskøse at de forblir lenge nok i inspeksjonsrommet til å muliggjøre en sikker røntgenologisk inspeksjon. På grunn av deres vannoppløselighet og blandbarhet med cerebrospinalvæsken blir de allikevel ikke liggende over lange tidsrom på injeksjonssted.et. Takket være deres kjemiske stabilitet metaboliseres de ikke, men utskilles i det vesentlige uendret gjennom nyrene. Som ikke-ioniske kontrastmidler med tilpasset osmotisk trykk i oppløsninger derav med liten elektrisk ledningsevne, er deres virkning på det nervøse irritasjonsledningssystem redusert. Anvendelsen av dem er derfor mindre smertefull.
De som skyggegivende
komponenter i røntgenkontrastmidler anvendelige bis-(N-(3,5-bis-(hydroksyalkylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(a-hydroksyacyl)amino)alkaner med den generelle formel I
kan fremstilles ved at et 5-a-hydroksyacylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (dihydroksypropylamid) med den generelle formel III
alkyleres ved det aromatiske nifrogenatom i alkalisk miljø ved omsetning med alkyleringsmidler med den generelle formel IV
X-Alkylen-X IV
hvor R og Alkylen i formlene III og IV har samme betydning som i formel I, og X hver gang betyr et halogenatom jod, brom eller klor eller et sulfat- eller sulfonatradikal (-OSC^-OR-j^
eller -OS02-alkyl eller -OS02~aryl) .
Et tilsvarende 5-a-hydroksyacylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis-(dihydroksypropylamid) omsettes derefter i nærvær av baser med et alkylendisulfonat, f.eks. et bis-(metan-, benzen- eller toluen-sulfonyloksy)-alkan.
Typiske eksempler på alkyleringsmidler med den generelle formel X-Alkylen-X er: 1.2- dijodetan, 1,2-dibrometan, 1,2-dikloretan, 1,3-diklorpropan, 1.3- dijodpropan, 1,4-dibrombutan, 1,5-dijodpentan, 1,6-dijod-heksan (heksametylendijodid), 1,7-dibromheptan, 1,8-dijodoktan, 1,9-dibrom-nonan, 1,10-dijoddekan, 1,5-diklor-3-oksapentan, 1,5-dijod-3-oksapentan, 1,8-dibrom-3,6-dioksaoktan, 1,11-dijod-3,6,9-trioksaundekan, 1>14-dibrom-3,6,9,12-tetraoksa-tetradekan, 1,9-dijod-3,7-dioksanonan, 1,10-dibrom-4,7-dioksadekan, 1,7-dibrom-4-oksaheptan, 1,4-dibrom-2,3-bis-(acetoksy)butan, 1,4-dibrom-2,3-idopropylidendioksybutan, 1,3-dibrom-2-hydroksypropan, 1,3-dijod-2-acetoksypropan, 1,9-dibrom-3,7-dioksa-5-acetoksy-nonan, 1,10-dijod-4,7-dioksa-2,9-bis-(acetoksy)dekan, 1,3-bis-(metansulfonyloksy)-2-acetoksypropah, 1,2-bis-(4-toluen-sulfonyloksy)etan, 1,3-bis-(metansulfonyloksy)propan, 1,4-bis-(4-toluensulfonyloksy)butan, 1,5-bis-(benzensulfonyloksy)butan, 1,16-bis-(metansulfonyloksy)-4,7,10,13-tetraoksaheksadekan, 1,3-bis-(metoksysulfonyloksy)propan og 1,4-bis(etoksysulfonyl-oksy) butan.
Når det innsettes alkylenbroer som inneholder frie hydroksyfunksjoner, er det ofte hensiktsmessig å beskytte hydroksyfunksjonen ved acylering med en lavere fettsyre, f.eks. eddiksyre, eller i tilfelle av to eller flere hydroksyfunksjoner, ved acetal- eller ketaldannelse f.eks. med aceton, og ved av-sluttet omsetning med det tilsvarende 5-acylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-diamid å frigjøre hydroksylfunksjonen ved hydrolyse, hvortil det ved acylderivater anvendes alkalier og ved acetal-
og ketalderivater syrer.
De véd alkyleringen med X-Alkylen-X frigjorte sterke syrer
(2 x HX) kompenseres av den tilstedeværende base.
Som baser kommer f.e,ks. i betraktning: sterke alkalier . så som f.eks. alkalimetallalkoholater (NaOMe, NaOEt, KOMe,
KOEt, LiOMe, LiOEt), alkalimetallhydroksyder (NaOH, KOH, LiOH), alkalimetallkarbonater (Na^O^, I^CO^) og kvartære ammonium-hydroksyder (tetrametylammoniumhydroksyd). Omsetningen utføres vanligvis i et polart oppløsningsmiddel, f.eks. i vann,
lavere alkoholer (MeOH, EtOH, etylenglykol, propylenglykol og glycerol), lavere glykoletere (metoksyetanol, etoksyetanol og butyloksyetanol), ketoner (aceton, metyletylketon, metyl-isopropylketon og metylisobutylketon) eller i utpreget aprotiske oppløsningsmidler som f.eks. heksametapol (MPT), dimetyl-formamid (DMF), dimetylacetamid (DMAC), dimetylsulfoksyd (DMSO) eller i oppløsningsmiddelblandinger. Omsetningen fremskyndes ved oppvarmning.
Eksempel 1
I, 6-bls-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)heksan.
Formel II: (HOH) 2C3H5= (HOCH2) 2CH, R= -CH3, Alkylen = -(CH^g-
58,3 g L-5-a-hydroksypropionylamino-2,4,6-trijod-isoftal-syre-bis-(1,3-dihydroksyisopropylamid) (Iopamidol) (0,075 mol) oppløses i 200 ml vann og tilsettes nøyaktig den støkiometriske mengde (0,075 mol) 2N NaOH. Oppløsningen har en pH-verdi på II, 9. Den inndampes til tørrhet i vakuum. Residuet bestående av 5N natriumforbindelsen (natriumsaltet) av L-5-a-hydroksy-propionylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-(1,3-dihydroksy-isopropylamid) tørres i vakuum ved 100°C.
Ekvivalentvekt:
Beregnet for <C>17<H>21<J>3<N>3<N>aOg: 799,27
Funnet: 799,08.
Det således erholdte natriumsalt (60 g = 0,075 mol) oppløses i 180 ml dimetylacetamid (DMAC) og tilsettes ved 30°C dråpevis 12,8 g heksametylenjodid (0,037 mol) og omrøres ved 45-50°C inntil fullstendig omsetning.
Reaksjonsoppløsningen inndampes i vakuum. Det oljeaktige residuum tilsettes 300 ml metylenklorid. Det dannede bunnfall frafUtreres, vaskes gjentagne ganger i absolutt etanol, opp-løses i 250 ml vann og avsaltes ved hjelp av en ionebytterharpiks og renses derefter videre ved perkolering gjennom en kolonne fyllt med adsorberharpiks (agglomerasjon av styren-polymerisater).
Eluatet inndampes. Det oljeaktige residuum krystalliseres ved behandling med kokende etanol.
Utbytte: 50 g 1,6-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylamino-karbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)-heksan, hvilket svarer til 81% av det teoretiske.
Smeltepunkt: 285-290°C (bløtgjøring ved 195°C) Tynnskiktkromatografi (DC): Rf-verdi = 0,20, 0,30 og 0,41. Utviklingsmiddel CH2Cl2/MeOH =2:1.
Analyse:
Beregnet for C40<H>54<J>6<N>6°16<:> J <4>6'53
Funnet: J 46,35
[a]£°= 13,93° [a]^36 = +34,04° (c = 1% i vann). Vannoppløselighet: = 100% (vekt/volum) ved 25°C.
Eksempel 2
1,7-bis-(N—(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)heptan. Formel II: (HO)2C3H5=(H0CH2)2CH, R=-CH3, Alkylen = -(CH^-80 g natriumsalt av Iopamidol (0,1 mol) i 180 ml DMAC omsettes med 17,6 g 1,7-dijodheptan (0,05 mol) på lignende måte som beskrevet i eksempel 1, og opparbeides. Den videre rensning av det med ionebytterharpiks avsaltede råprodukt skjer ved motstrømsfordeling (væske-væske-ekstraksjon) mellom vann (10 x 400 ml) og n-butanol (10 x 400 ml).
Smeltepunkt: ca. 220°C.
DC: Rf-verdi = 0,14 og 0,19. Utviklingsmiddel CH2Cl2/MeOH = 2:1. Analyse:
Beregnet for C^HggJgN<gO.>^<:> J <46>,14
Funnet: J 46,34
tot]436 = 38° (c = 5% 1 vann>-
Vannoppløselighet: 20% (vekt/volum) ved 20°C, 100% (vekt/volum) ved koketemperatur.
Eksempel 3
1,9-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)nonan.
Formel II: (HO) 2C3H5~= (H0CH2) 2CH-, R= -CH3 , Alkylen = -(CH^-. 90 g natriumsalt av Iopamidol (0,112 mol) i 200 ml DMAC omsettes med 21,4 g 1,9-dijodnonan (0,0564 mol) ved 20-30°C på lignende måte som i eksempel 2 og opparbeides. Den erholdte tittelforbindelse smelter ved ca. 230°C (spaltning).
DC: Rf = 0,19 og 0,26. Utviklingsmiddel CH2Cl2/MeOH = 2:1. Analyse:
Beregnet for <C>43<H>6o<J>6<N>6°16<:> J <45>'36
Funnet: J 45,34.
[a]^3g = 44° (c = 2% i vann).
Vannoppløselighet: 40% (vekt/volum) ved 25°C.
Eksempel 4
1,7-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbony1)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetyl-amino)heptan.
Formel II: (HO) 2C3H5~ (HO.CH2:) 2CH-, R = -H, Alkylen .=. -(CH2)?-. 51 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (1 , 3-dihydroksyisopropylamid) (0,065 mol) - fremstilt fra den frie forbindelse ved omsetning med den ekvivalente mengde natriummetylat i metanol - omsettes i metanol eller metoksyetanol (150-200 ml) med 11,5 g 1,7-dijodheptan (0,0325 mol).
Utbytte: 35 g 1,7-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylamino-karbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetyl-amino)heptan, hvilket svarer til 66% av det teoretiske.
Smeltepunkt: 285-290°C under spaltning.
DC: Rf = 0,05, utviklingsmiddel CH2Cl2/Me0H = 2:1,
= 0,04, utviklingsmiddel CHCl3/MeOH/NH4OH (25%) = 6:3:1. Analyse:
Beregnet for <C>4i<H>56<J>6<N>6°16<:> J <46>,92
Funnet: J 46,70.
Vannoppløselighet: 20% (vekt/volum) ved 25°C, 100% (vekt/volum) ved koketemperatur.
Eksempel 5
1,9-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetyl-amino)nonan.
Formel II: (HO)2C3H5-- (H0CH2) 2CH-, R - -H, Alkylen - -(CH^g-44 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (1, 3-dihydroksyisopropylamid) - fremstilt fra den frie forbindelse ved omsetning med den ekvivalente mengde natriummetylat i metanol - omsettes i metanol, metoksyetanol eller DMAC (200 ml) med 10,6 g 1,9-dijodnonan (0,028 mol).
En potensiometrisk jodidtitrering viser at omsetningen allerede efter temmelig kort tid er kvantitativt fullført.
Utbytte: 38 g 1,9-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylamino-karbony 1) -2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetyl-amino)nonan, hvilket svarer til 82% av det teoretiske.
Smeltepunkt: 180-182°C.
DC: Rf = 0,1, utviklingsmiddel CH2Cl2/MeOH = 2:1,
= 0,06, utviklingsmiddel CHCl3/MeOH/NH4OH (25%) = 6:3:1. Analyse:
Beregnet for <C>4i<H>56<J>6<N>6<0>i<g:> J <4>6,14
Funnet: J 46,58.
Vannoppløselighet: <=> 100% (vekt/volum) ved 25°C.
Eksempel 6
1,9-bis-(N-3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)nonan
Formel II: (HO)2C3H5-= H0CH2CH(OH)-CH2~, R=-CH3, Alkylen=-(CH2)g-51 g kaliumsalt av L-5-a-hydroksypropionylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-(2,3-dihydroksypropylamid) (0,0625 mol) - fremstilt ved omsetning av 48,6 g av den frie forbindelse med 31,25 ml 2N KOH, inndampning av den dannede oppløsning og tørring av residuet - omsettes med 14,4 g 1,9-dijodnonan i 150 ml dimetylsulfoksyd.
Utbytte: 47 g 1,9-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylamino-karbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)-nonan, hvilket svarer til 90% av det teoretiske.
Smeltepunkt: 187°C.
DC: Rf = 0,08 og 0,10. Utviklingsmiddel CH2Cl2/Me0H = 2:1. Analyse:
Beregnet for C43H60J6<N>6°16<:> J <45>'36
Funnet: J 44,99.
[a]436 = 38,3° (c = 1% i vann).
Vannoppløselighet: 100% (vekt/volum) ved 25°C.
Eksempel 7
1,8-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)-3,6-dioksaoktan Formel II: (HO)2C3H5" = (HOCH^CH-, R = -CH3,
Alkylen = -CH2CH2-0-CH2CH2-0-CH2CH2-.
80 g natriumsalt av Iopamidol (0,1 mol) omsettes i 200 ml DMAC med 1,8-dijod-3,6-dioksaoktan (0,051 mol), opparbeides
som beskrevet i de ovenstående eksempler og renses videre ved motstrømsfordeling (vann/butanol), og bringes til slutt til krystallisasjon ved oppløsning i kokende etanol.
Utbytte: 54,3 g 1,8-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropyl-aminokarbonyl)-2,4,6-trijodfenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)-amino)-3,6-dioksaoktan, hvilket svarer til 65% av det teoretiske. Smeltepunkt: 127-128°C.
DC: Rf = 0,16, 0,23 og 0,30. Utviklingsmiddel: CH2Cl2/MeOH= 2:1. Analyse:
Beregnet for C4oH54<J>6<N>6°18<:> J <45>,63
Funnet: <1> J 45,44.
[a]= +50,0° (c = 1% i vann).
Vannoppløselighet: 100% (vekt/volum) ved 25°C.
Eksempel 8
1,11-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)-3,6,9-trioksaundekan.
Formel II: (HOJ^Hg- = (HOCH^CH-, R = -CH3,
Alkylen = -CH2CH2-0-CH2CH2-0-CH2CH2-0-CH2CH2-.
80 g natriumsalt av Iopamidol (0,1 mol) omsettes med 22 g l,ll-dijod-3,6,9-trioksaundekan (0,053 mol).
Utbytte: 59,7 g 1,11-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropyl-aminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)-amino)-3,6,9-trioksaundekan, hvilket svarer til 70% av det teoretiske. Smeltepunkt: 185°C.
DC: Rf = 0,21, 0,29 og 0,34. Utviklingsmiddel: CH2Cl2/MeOH = 2:1. Analyse:
Beregnet for <C>42<H>58<J>6<N>6°19<:> J <4>4,46
Funnet: J 44,58.
ta]436 = +43'78° (c = 1% i vann).
Vannoppløselighet: 100% (vekt/volum) ved 25°C.
Eksempel 9
1,5-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-tri jod-fenyl) -N- (L-a-hydroksypropionyl) amino).-3-oksapentan Formel II: (H0)2C3H5 = (HOCH^CH-, R = "C^,
Alkylen = -CH2CH2-0-CH2CH2-.
119,9 g natriumsalt av Iopamidol (0,15 mol) i 210 ml dimetylsulfoksyd tilsettes ved 20-25°C 28,6 g l,5-dijod-3-oksa-pentan og omrøres ved romtemperatur i ca. 4-5 dager. Den
dannede nye forbindelse utfelles ved tilsetning av metylenklorid til reaksjonsoppløsningen, og avsaltes ved hjelp av perkolering gjennom kolonner fyllt med ionebytterharpikser.
Man får 79,8 g 1,5-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropyl-aminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)-amino)-3-oksåpentan, hvilket svarer til 65,5% av det teoretiske. Smeltepunkt: 265°C, spaltning.
DC: Rf = 0,34. Utviklingsmiddel CH2Cl2/Me0H = 2:1.
[a]<*0> +19,67°, [o]^°6 = 43,84°, [a]^ = +81,12° (c = 1% i vann).
Oppløselighet: meget lett oppløselig i vann, metanol og etanol.
Eksempel 10
1,8-bis- (N- (3,5-bis- (1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)-3,6-dioksaoktan. Formel II: (H0)2C3H5 = (HOCH^CH-, R = -H,
Alkylen = -CH2CH2-0-CH2CH2-0-CH2CH2-.
Til 117,6 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-tri jod-isof talsyre-bis- (1, 3-dihydroksyisopropylamid) (0,15 mol) i 200 ml dimetylsulfoksyd settes 2 8,6 g 1,8-dijod-3,6-dioksaoktan, og det omrøres ved romtemperatur i ca. 3 dager inntil den for fullstendig omsetning beregnede mengde natriumjodid er blitt dannet. Den nye forbindelse isoleres og renses ifølge metoden beskrevet i eksempel 9.
Utbytte: 92,3 g 1,8-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropy1-aminokarbonyl)-2,4,6-trijodfenyl)-N-hydroksyacetylamino)-3,6-dioksaoktan, hvilket svarer til 75% av det teoretiske. Smeltepunkt: 240°C, spaltning.
DC: 0,24 og 0,44. Utviklingsmiddel CHCl3/MeOH = 1:1. Oppløselighet: meget lett oppløselig i vann, oppløselig i kokende metanol og etanol, ved romtemperatur litt oppløselig i metanol og etanol.
Det som mellomprodukt anvendte 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-tri jodisof talsyre-bis- (1,3-dihydroksyisopropylamid) erholdes ved den i tysk patent 2.547.789 beskrevne metode, på følgende måte: a) 5-amino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-diklorid (59,6 g) om settes i DMAC med 34 g acetoksyacetylklorid (0,25 mol), hvorved det oppnås 67,5 g 5-acetoksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-diklorid med smeltepunkt 234-235°C.
b) Til 150 g 4-acetoksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-diklorid settes i 810 ml DMAC 80 g tributylamin og derefter
dråpevis 49,2 g Serinol (= 1,3-dihydroksyisopropylamin) i 540 ml DMAC. Man får 172 g 5-acetoksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis-(1,3-dihydroksyisopropylamid) som smelter ved ca. 190-192°C under spaltning. Denne forbindelse suspenderes i vann og behandles forsiktig ved 45°C med IN NaOH ved pH-verdi 11 inntil acetoksygruppen er fullstendig hydrolysert. Den erholdte oppløsning avsaltes ved perkolering gjennom en med kationebytterharpiks ("Amberlite" IR 120) og en med anionebytterharpiks ("Amberlite" IR 45) fyllt kolonne. Eluatet inndampes til tørr-het og opptas i 90%ig etanol, hvorved det ønskede mellomprodukt 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-(1,3-di-hydroksyisopropylamid) (73 g) utfelles krystallinsk.
Smeltepunkt 300°C under spaltning.
Eksempel 11
1,5-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)-3-oksapentan Formel II: (HO)2C3H5~ = (HOCH^CH-, R = -H,
Alkylen = -CH2 CH2-0-CH2 CH2-
117,6 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (1, 3-dihydroksyisopropylamid) - fremstilt ved den i eksempel 1 beskrevne metode - i 200 g dimetylsulfoksyd (DMSO) tilsettes 24,5 g 1,5-dijod-3-oksapentan og omrøres i 3 dager ved romtemperatur. Efter opparbeidelse får man 75,2 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 63% av det teoretiske. Smeltepunkt: 245°C.
DC: Rf = 0,27, utviklingsmiddel CHCl3/MeOH = 1:1.
Analyse:
Beregnet for C36H46J6N6°17: J 47,70
Funnet: J 48,00.
Oppløselighet: denne forbindelse er meget lett oppløselig
i vann, men bare begrenset oppløselig i metanol og etanol.
Eksempel 12
1.4- bis-(N-(3,5-bis- (1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)-2,3-dihydroksybutan.
Formel II: (HO) 2^3*^5 = (HOCH^CH-, R = -CH3,
Alkylen = -CH2-CHOH-CHOH-CH2
Til 78,5 g natriumsalt av Iopamidol (^0,1 mol) oppløst i
150 ml dimetylsulfoksyd settes ved 20-25°C 16,6 g 1,4-dibrom-2,3-bis-(acetoksy)butan og omrøres i 90-100 timer ved romtemperatur. Omsetningen kan følges ved hjelp av argentometrisk titrering av det dannede natriumbromid.
Efter fullført omsetning utfelles det dannede produkt
ved tilsetning av 250 ml metylenklorid. Bunnfallet oppløses i 500 ml vann og behandles forsiktig ved 50°C med 2N natrium-hydroksydoppløsning ved pH 10 inntil acetoksyfunksjonen i 2,3-stillingen i alkylenbroen er fullstendig hydrolysert.
Den erholdte oppløsning avsaltes ved hjelp av ionebytterharpikser. Det avsaltede eluat inndampes. Residuet oppløses i vann, og oppløsningen presses gjennom et "Millipore"-filter (porestørrelse 0,45 mp). Filtratet inndampes påny til tørrhet. Man får 53 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 65% av det teoretiske. Smeltepunkt: 210-225°C med spaltning.
Analyse:
Beregnet for <C>^<gHggJgNgO.>^<:> J <4>6,42
Funnet: J 46,25.
Vannoppløselighet:^ 100% (vekt/volum) ved 25°C.
Eksempel 13
1.5- bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-tri jod-fenyl) -N-hydroksyacetylamino) -3-oksapentan Formel II: (HO)2C3H5 = HOCH2-CHOH-CH2-, R = -H,
Alkylen = -CH2CH2-0-CH2CH2-
117,6 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (2 , 3-dihydroksypropylamid) - fremstilt analogt med eksempel 1 - omsettes i 200 g DMSO med 2 4,5 g 1,5-dijod-3-oksapentan analogt med eksempel 11. Efter opparbeidelse får man 82,0 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 68% av
x I I
det teoretiske. Smeltepunkt: > 200°C under spaltning.
DC: Rf = 0,15, utviklingsmiddel CHCl-j/MeOH = 1:1.
Analyse:
Beregnet for <C>36<H>46<J>6<N>6°i7<:> J <4>7,70
Funnet: J 47,48.
Denne forbindelse er meget lett oppløselig i koldt vann, oppløselig i kokende metanol, men derimot bare lite oppløselig i kold metanol og i etanol.
Det som mellomprodukt anvendte 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-(2,3-dihydroksypropylamid) fremstilles ved den i tysk patent 2.457.789 beskrevne metode, som følger: 24,4 g 5-acetoksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-diklorid (0,035 mol) oppløst i 60 ml DMAC dryppes under om-røring til en oppløsning av 15,9 g 2,3-dihydroksypropylaitiin
(= l-amino-2,3-dihydroksypropan) (0,175 mol) i 100 ml DMAC.
Man får oljeaktig 5-acetoksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (2 , 3-dihydroksypropylamid) . Denne forbindelse opptas i 250 ml vann og behandles forsiktig ved 40°C med
IN NaOH inntil acetoksygruppen er fullstendig hydrolysert.
Den erholdte oppløsning avsaltes ved perkolering gjennom en med kationebytterharpiks ("Amberlite" IR 120) og en med anionebytterharpiks ("Amberlite" IR 45) fyllt kolonne. Eluatet inndampes. Efter noen tid inntrer krystallisasjon. Ved om-krystallisasjon av litt vann fås det ønskede mellomprodukt 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-(2,3-di-hydroksypropylamid (19,4 g) i ren form.
Smeltepunkt: 290°C.
DC: R^ = 0,24, utviklingsmiddel: etylacetat/etanol/ammoniakk (25%ig) = 15:7:6.
Analyse:
Beregnet for <c>16<H>2oJ3N3<0>8<:> C 25,18, J 49,89
Funnet: C 25,01, J 49,75.
Eksempel 14
1,8-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)-3,6-dioksaoktan.
Formel II: (HO)2C3H5" = HOCH2-CH(OH)-CH2~, R = -H,
Alkylen = -CH2CH2OCH2CH2OCH2.CH2-
117,5 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (2 , 3-dihydroksypropylamid) (0,15 mol) omsettes analogt med eksempel 11 med 28,6 g (0,075 mol) 1,8-dijod-3,5-dioksaoktan.. Man får 73,5 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 60% av det teoretiske. Smeltepunkt: > 200°C under spaltning.
DC: Rf = 0,14, utviklingsmiddel kloroform/MeOH = 1:1..
Analyse:
Beregnet for <C>^<H>^<JgNgO>^<:> J <46>,42
Funnet: J 46,65.
Denne forbindelse er meget lett oppløselig i koldt vann,
lett oppløselig i kokende metanol, men derimot bare begrenset oppløselig i kold metanol og i kokende etanol.
Eksempel 15
1,3-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-tri jodfenyl) -N-hydroksyacetylamino) propan
Formel II: (HO)2C3H5~ = HOCH2-CHOH-CH2-, R = -H,
Alkylen = -CH2-CH2-CH2-
52,3 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis-(2,3-dihydroksypropylamid) (0,067 mol) oppløses ved 45°C i 150 ml DMAC og ved romtemperatur tilsettes 6,75 g 1,3-dibrompropan (0,034 mol), og det omrøres noen timer inntil fullstendig omsetning. Opparbeidelse skjer efter den i eksempel 1 beskrevne metode. Man får 37,2 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 71,2% av det teoretiske. Smelteområde: 234-236°C under spaltning.
DC: Rf = 0,27, utviklingsmiddel 2-butanon/AcOH/H20 = 15:3:5. Analyse:
Beregnet for <C>35<H>44<J>6<N>6<0>±6<:> J <4>8,61
Funnet: J 48,26.
Denne forbindelse er meget lett oppløselig i vann
(100% (vekt/volum) ved 25°C), begrenset oppløselig i metanol (3,3%), lite oppløselig i etanol og kloroform.
Eksempel 16
1,3-bis- (N- (3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)propan. Formel II: (HO)2C3H5" = (HOCH^CH-, R = "CH.J,
Alkylen = -CH2-CH2-CH2-...
59,9 g natriumsalt av Iopamidol (0,075 mol) omsettes i 105 g DMSO ved romtemperatur med 11,5 g 1,3-dijodpropan (0,0375 mol). Man får 31 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 52% av det teoretiske. Smelteområde: 280°C.
DC: Rf = 0,29, utviklingsmiddel metylenklorid/metanol = 2:1. Analyse:
Beregnet for C-^H^gJgNgO.^: J 47,76
Funnet: J 47,54.
Forbindelsen er meget lett oppløselig i vann (100%
(vekt/volum) ved 25°C), lett oppløselig i metanol (25% (vekt/ volum) ved 25°C og 100% (vekt/volum) ved koketemperatur), derimot bare meget begrenset oppløselig i etanol (1% ved 25°C) og praktisk talt uoppløselig i kloroform.
Eksempel 17
1,7-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-tri jod-fenyl) -N-hydroksyacetylamino) -4-oksaheptan Formel II: (HO)2C3H5~ = HOCH2-CHOH-CH2", R = -H,
Alkylen = -CH2CH2CH2OCH2CH2CH2-.
125,5 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis-(2,3-dihydroksypropylamid) (0,16 mol) i 210 g DMSO omsettes under omrøring ved romtemperatur med 28,4 g 1,7-dijod-4-oksaheptan. Man får 104 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 80% av det teoretiske. Smelteområde: 225°C, sintring, 250°C spaltning.
DC: Rf = 0,15, utviklingsmiddel kloroform/metanol = 1:1. Analyse:
Beregnet for C38<H>5oJ6°17<:> J <46>'88
Funnet: J 46,55.
Denne forbindelse er meget lett oppløselig i vann, lite v oppløselige i kold metanol, meget lite oppløselig i etanol.
Eksempel 18
1,7-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-tri jod-fenyl) -N- (L-a-hydroksypropionyl)amino)-4-oksaheptan. Formel II: (HO)2C3H5- = (HOCH^CH-, R = ~CH3,
Alkylen = -CH2CH2CH2-0-CH2CH2C<H>2.<-.>..
56 g natriumsalt av Iopamidol (0,07 mol) i 100 g DMSO omsettes ved romtemperatur med 12,4 g 1,7-dijod-4-oksaheptan (0,035 mol), inntil efter > 90 timers forløp den teoretisk nødvendige mengde natriumjodid er dannet. Reaksjonsforløpet kan følges ved titrering av alikvotprøver med sølvnitrat.
Man får 36,7 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til
63,5% av det teoretiske. Smelteområde 228°C, sintring, 255°C,' spaltning.
DC: R^ = 0,16 og 0,24, utviklingsmiddel metylenklorid/metanol 2:1. Analyse:
Beregnet for C40H54J6Ng017: J 46,08
Funnet: J 45,74.
[a]<2>,<0> = +17,9°, [a]436 = +41,1° (c = 1,021% i vann).
Denne forbindelse er meget lett oppløselig i vann, lett oppløselig i metanol, men derimot bare lite oppløselig i etanol.
Eksempel 19
1,16-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)-4,7,10,13-tetraoksaheksadekan Formel II: (HO)2C3H5" = HOCH2-CHOH-CH2", R = -H,
Alkylen = -CH2CH2CH2" (OCH2CH2)3-0-CH2CH2CH2".
39,25 g natriumsalt av 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isof talsyre-bis- (2 , 3-dihydroksypropylamid) (0,05 mol) i 60 g DMSO omsettes ved romtemperatur med 12,16 g 1,16-dijod-4,7,10,13-tetraoksaheksadekan (0,025 mol) under omrøring, inntil den teoretisk nødvendige mengde natriumjodid er dannet. Man får 35 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 79% av det teoretiske. Smeltepunkt: 176-180°C.
DC: Rj = 0,18, utviklingsmiddel kloroform/metanol = 1:1.
Analyse:
Beregnet for <C>44<H>62<J>6<N>6°20<:> J <43>,35
Funnet: J 43,65
Denne forbindelse er meget lett oppløselig i vann (- 100% (vekt/ volum) ved 20°C), lett oppløselig i metanol (12% (vekt/volum)), litt oppløselig i etanol og meget lite oppløselig i kloroform.
Eksempel 20
1,16-bis-(N-(3,5-bis-(1,3-dihydroksyisopropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-(L-a-hydroksypropionyl)amino)-4,7,10,13-tetraoksaheksadekan
Formel II: (HO) 2C3H5- = (HOCH^CH-, R = -CH3,
Alkylen = -CH2CH2CH2-(OCH2CH2)3-0-CH2CH2CH2-.
40 g natriumsalt av Iopamidol (0,05 mol) i 60 g DMSO omsettes ved 20-25°C under omrøring med 12,16 g 1,16-dijod-4,7,10,13-tetraoksaheksadekan (0,025 mol) inntil den teoretisk nødvendige mengde (0,05 mol) natriumjodid er dannet. Man får 33,7 g av tittelforbindelsen, hvilket svarer til 75% av det teoretiske. Smeltepunkt: 196-199°C.
DC: 0,28 og 0,35, utviklingsmiddel kloroform/metanol = 2:1. Analyse:
Beregnet for <C>^<HggJgN>gO.^<:> J <4>2,67
Funnet: J 42,12
[a]20 = +15,6°, [a)2.° = +37,5° (d = 1,023% i vann).
D 4 JD
Denne forbindelse er meget lett oppløselig i vann (= 100% (vekt/ volum) ved 20°C), lett oppløselig i metanol, oppløselig i etanol, men derimot bare litt oppløselig i kloroform.
Eksempel 21
1,3-bis-(N-(3,5-bis-(R(+)2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)propan.
Formel II: (HO)2C3H5~ = R(+)HOCH2-CHOH-CH2~, R = -H,
Alkylen = -CH2CH2CH2
Denne forbindelse fremstilles på helt tilsvarende måte
som den i eksempel 15 beskrevne racemiske forbindelse. Smelteområde: 224°C, sintring, 240°C, spaltning.
[ a]* °= +3,8°, [al^g = +9,2° (c = 5% i vann).
De andre egenskapene er identiske med egenskapene til den racemiske forbindelse.
Det nødvendige utgangsmateriale 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-bis-(R(+)2,3-dihydroksypropylamid) fremstilles på lignende måte som den i eksempel 13 beskrevne racemiske forbindelse.
63,5 g 5-acetoksyacetylamino-2,4,6-trijod-isoftalsyre-diklorid oppløst i 90 ml DMAC dryppes i en oppløsning av 22 g R(+)2,3-dihydroksypropylamin (0,242 mol) i 45 ml DMAC,
hvori det videre er suspendert 30,6 g kaliumkarbonat (0,219 mol). Det omrøres i 20 timer ved romtemperatur. Den videre behandling og opparbeidelse til det ønskede 5-hydroksyacetylamino-2,4,6-tri jod-isof talsyre-bis- (R (+)2,3-dihydroksypropylamid) skjer som i eksempel 13. Utbyttet er 51,84 g, hvilket svarer til 75% av det teoretiske.
DC: Rj = 0,22, utviklingsmiddel: etylacetat/iseddik/vann = 20:10:6. Analyse:
Beregnet for C^H^J^Og: J 49,89
Funnet: J 50,04.
Anvendelse:
Blandt de i de ovenstående eksempler beskrevne forbindelser foretrekkes vanligvis bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksy-propylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)-alkaner. Sammenligningsvis er disse enklere og billigere tilgjengelig enn 1,3-dihydroksyisopropylderivatene, særlig når disse i tillegg har a-hydroksypropionylgrupper på det aromatiske nitrogenatom.
Vannoppløseligheten til de foretrukne forbindelser som oppviser 2,3-dihydroksypropyl- og hydroksyacetylgrupper, er praktisk talt ubegrenset. De er stabile. Samtlige fysisk-kjemiske og farmakologiske betingelser for anvendelse i røntgenkontrastmidler til neuroradiologi, særlig fremstilling av hulrom som inneholder cerebrospinalvæsken, oppfylles særlig godt av disse forbindelsene.
Særlig skal fremheves den lavere osmolalitet til forbindelsene fremstilt ifølge oppfinnelsen, som er betydelig lavere enn hos de hittil i praksis anvendte ikke-ionogene røntgenkontrastmidler Metrizamid og Iopamidol, samt den forhøyede viskositet til de hittil ukjente kontrastmidler, som særlig i neuroradiologien forhindrer for tidlig utstrømning av kontrastmidlet fra rommet som skal undersøkes, og muliggjør bedre kontrastopptagelser.
I de nedenstående tabeller er osmolalitet og osmotisk trykk og viskositet for tre ifølge oppfinnelsen fremstilte forbindelser A, B og C sammenlignet med de to viktigste sammenlignbare kjente, ikke-ionogene røntgenkontrastmidler D og E: A = 1,3-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)- 2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)propan (eksempel 15)
B = 1,5-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijodfenyl)-N-hydroksyacetylamino)-3-oksapentan (eksempel 13).
C = 1,16-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl)-N-hydroksyacetylamino)-4 ,7,10,13-tetraoksaheksadekan (eksempel 19).
D = L-5-ct-hydroksypropionylamino-2 , 4 , 6-tri jod-isof talsyre-bis-(1,3-dihydroksyisopropylamid) (frinavn (international non-proprietory name I.N.N.) = Iopamidol).
E = 3-acetylamino-5-N-metylacetylamino-2,4,6-trijod-benzoyl-glukosamin (frinavn (I.N.N.) = Metrizamid).
Det osmotiske trykk til forbindelsene A og B er selv ved høyeste konsentrasjon lavere enn det osmotiske trykk i legemsvæsker (blod = 7,7). Blandinger av A, B og/eller C
kan med hensyn til osmotisk trykk tilpasses nøyaktig til det osmotiske trykk i legemsvæskene og derved administreres med minst mulig belastning for organismen.
Dette muliggjør farefri anvendelse av de høyeste doser røntgenkontrastmidler som er så eftertraktet av røntgenologer for å forbedre skyggetetthet og dermed bedømmelseskriteriet for røntgenbilder.
Den sammenligningsvis høye viskositet av de hittil ukjente røntgenkontrastmidler forhindrer uønsket hurtig diffusjon og derved fortynning av kontrasten.
De hittil ukjente bis-(N-(3,5-bis-(hydroksyalkylamino-karbonyl) -2,4,6-trijod-fenyl)-N-(a-hydroksyacyl)amino)alkaner med den generelle formel I anvendes fortrinnsvis i form av sine vandige oppløsninger.
Avhengig av anvendelsesformålet anvendes ca. 15 til
ca. 70% oppløsninger (vekt/volum), dvs. at en 100% oppløsning = 100 g kontrastmiddel/100 ml oppløsning - med et innhold på
ca. 60 - ca. 350 mg J/ml. Konsentrerte oppløsninger foretrekkes. Anvendelsesmåten retter seg efter det kar som skal synliggjøres.
Til myelografi og radiculografi inndryppes oppløsningene efter lumbal- eller suboccipitalpunktur. Ved ventriculografi punkteres ventrikkelen direkte. Dosering:
Myelografi ca. 5 - 15 ml
Radiculografi ca. 3 - 5 ml
Ventriculografi ca. 1 - 2 ml
Fremstillingen av røntgenkontrastmiddeloppløsninger er enkel da det ikke skal tilberedes noen saltoppløsninger.
F.eks. oppløses de ifølge ovenstående eksempler erholdte rene 2,4,6-trijod-isoftalsyreamider under sterile betingelser i den ønskede mengde dobbeltdestillert vann, filtreres, fylles i serumflasker eller ampuller og steriliseres derefter. De foreliggende trijod-isoftalsyreamider spaltes ikke ved varmesterilisering.
Eksempel 22
Injeksjonsoppløsninger inneholdende 1,3-bis-(N-(3,5-bis-(2,3-dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijodfenyl)-N-hydroksyacetylamino)propan = forbindelse A.
Utførelse: Na-Ca-saltet av etylendiamintetraeddiksyre, trometamin og kontrastmidlet oppløses i dobbeltdestillert vann. Oppløsningens pH-verdi reguleres om nødvendig til ca. 7 ved tilsetning av IN saltsyre. Volumet fylles opp til 20 ml. Oppløsningen filtreres under anvendelse av en membran på 0,45 my. Filtratet fylles i ampuller og steriliseres i 30 minutter ved 120°C.
Eksempel 2 3
Injeksjonsoppløsning inneholdende forbindelse A og C:
Utførelse: Komponentene blandes og fylles opp til 125 ml med dobbeldestillert vann, filtreres, fylles under hygienisk godtag-bare betingelser under nitrogen i ampuller og steriliseres derefter. Jodinnhold: 350 mg/ml.
Eksempel 2 4
Utførelse: Komponentene blandes og fylles opp til 500 ml, filtreres, fylles under nitrogen i 2 infusjonsflasker og steriliseres. Jodinnhold: 200 mg/ml, viskositet ved 20°C = 4,1 cP.
Eksempel 2 5
Injeksjonsoppløsning.
Utførelse: Analogt med eksempel 22; jodinnhold 300 mg/ml.

Claims (3)

1. Bis-(N-(3,5-bis-(hydroksyalkylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-fenyl) -N- (a-hydroksyacyl) amino) alkaner , karakterisert ved at de har den generelle formel I hvor (HO)2_3-Alkyl- betegner 1,3-dihydroksyisopropyl, 2,3-dihydroksypropyl eller 1,3-dihydroksy-2-hydroksymetyl-isopropyl, R betegner hydrogen eller metyl, og Alkylen betegner en toverdig alkylengruppe med 2-10 karbonatomer (= - (CH2) 2- ±q~^ ' som kan være substituert med hydroksyl, eller en mono-, di-eller polyoksa-alkylengruppe med 4-12 karbonatomer (<=> -(C H0 -0)n A- C H0 -, n = 2 eller 3) som kan være substi- n 2n 1-4 n zn tuert med hydroksyl, idet hver av hydroksylgruppene i alkylengruppene kan være acylert med en lavere fettsyre, fortrinnsvis eddiksyre, eller, når det er til stede to eller flere hydroksylgrupper, kan de være maskert ved acetal- eller ketaldannelse, fortrinnsvis med aceton.
2. Bis-(N-(3,5-bis-(dihydroksypropylaminokarbonyl)-2,4,6-trijodfenyl)-N-(a-hydroksyacyl)amino)alkaner ifølge krav 1, karakterisert ved at de har den generelle formel II hvor (HO)2C3H5- betegner 1,3-dihydroksyisopropyl eller 2,3-dihydroksypropyl, R betegner hydrogen eller metyl, og Alkylen betegner en toverdig alkylengruppe med 2-10 karbonatomer (= - (CH2) 2-io-^ ' som lcan være substituert med hydroksyl, eller en mono-, di- eller polyoksaalkylengruppe med 4-12 karbonatomer (= -(<c>n<H>2n"°)l-4<-C>n<H>2n~' n = 2 eller 3>' som kan være substituert med hydroksyl, idet hver av hydroksylgruppene i alkylengruppene kan være acylert med en lavere fettsyre, fortrinnsvis eddiksyre, eller når det er til stede to eller flere hydroksylgrupper, kan de være maskert ved acetal- eller ketaldannelse, fortrinnsvis med aceton.
3. Røntgenkontrastmiddel, karakterisert ved at det som skyggegivende komponenter inneholder minst ett bis-(N-(3,5-bis-(hydroksyalkylaminokarbonyl)-2,4,6-trijod-f.enyl) -N- (a-hydroksyacyl) amino) alkan ifølge krav 1.
NO802374A 1979-08-09 1980-08-08 Nye derivater av 2,4,6-trijodisoftalsyre og roentgenkontrastmidler inneholdende disse NO149171C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT7925027A IT1207226B (it) 1979-08-09 1979-08-09 Derivati dell'acido 2,4,6-triiodo-isoftalico, metodo per la loro preparazione e mezzi di contrasto che li contengono.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO802374L NO802374L (no) 1981-03-26
NO149171B true NO149171B (no) 1983-11-21
NO149171C NO149171C (no) 1984-02-29

Family

ID=11215467

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO802374A NO149171C (no) 1979-08-09 1980-08-08 Nye derivater av 2,4,6-trijodisoftalsyre og roentgenkontrastmidler inneholdende disse

Country Status (18)

Country Link
US (1) US4348377A (no)
EP (1) EP0023992B1 (no)
JP (1) JPS5935913B2 (no)
AR (1) AR223890A1 (no)
AT (1) ATE1234T1 (no)
AU (1) AU537446B2 (no)
CA (1) CA1123009A (no)
DE (1) DE3060592D1 (no)
DK (1) DK157190C (no)
ES (1) ES8106136A1 (no)
FI (1) FI73200C (no)
IE (1) IE50148B1 (no)
IT (1) IT1207226B (no)
NO (1) NO149171C (no)
PL (1) PL126667B1 (no)
PT (1) PT71683B (no)
SU (2) SU1087052A3 (no)
YU (1) YU42977B (no)

Families Citing this family (48)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4396598A (en) * 1982-01-11 1983-08-02 Mallinckrodt, Inc. Triiodoisophthalamide X-ray contrast agent
US5204086A (en) * 1982-10-01 1993-04-20 Nycomed Imaging As X-ray contrast agent
NO161368C (no) * 1982-11-08 1989-08-09 Nyegaard & Co As Roentgenkontrastmidler samt radiologiske preparater derav.
US5191119A (en) * 1983-10-20 1993-03-02 Cook Imaging Corp. Process for producing non-ionic radiographic contrast media utilizing N-allylation
JPH0662472B2 (ja) * 1984-01-31 1994-08-17 三井東圧化学株式会社 ポリオキシアルキレン化合物及びその製造方法
KR960016747B1 (ko) * 1987-05-22 1996-12-20 브라코 인터내셔날 비. 브이 5-아실아미노-2,4,6-트리요오도-또는 트리브로모-벤조산 유도체의 제조 방법
DE3731542A1 (de) * 1987-09-17 1989-03-30 Schering Ag Neue dicarbonsaeure-bis(3,5-dicarbamoyl-2,4,6-triiod-anilide), verfahren zu deren herstellung sowie diese enthaltende roentgenkontrastmittel
DE3739098A1 (de) * 1987-11-16 1989-05-24 Schering Ag Neue substituierte dicarbonsaeure-bis(3,5-dicarbamoyl-2,4,6- trijod-anilide), verfahren zu deren herstellung sowie diese enthaltende roentgenkontrastmittel
JPH02126118U (no) * 1989-03-28 1990-10-17
JPH036623U (no) * 1989-06-05 1991-01-23
US5232685A (en) * 1989-11-03 1993-08-03 Schering Aktiengesellschaft Nonionic x-ray contrast medium with high iodine content
FR2673180B1 (fr) * 1991-02-25 1994-03-04 Guerbet Sa Nouveaux composes non ioniques poly-iodes, procede de preparation, produit de contraste les contenant.
IT1252180B (it) * 1991-12-10 1995-06-05 Bracco Ind Chimica Spa 5,5'-(1,3-propandiil) bis (imino (2-osso-2,1-etandiil)acetilimino)-bis(2,4,6-triiodo-1,3-benzendicarbossiamidi),loro metodo di preparazione e mezzi di contrasto roentgenografici che li contengono
IT1274027B (it) * 1994-03-03 1997-07-14 Zambon Spa Processo per la preparazione e purificazione di mezzi di contrasto iodurati
US6310243B1 (en) * 1994-09-23 2001-10-30 Nycomed Imaging As Iodinated x-ray contrast media
GB9419203D0 (en) * 1994-09-23 1994-11-09 Nycomed Innovation Ab Contrast media
ATE176663T1 (de) * 1995-05-23 1999-02-15 Fructamine Spa Verfahren zur herstellung von dicarbonsäurechlorid
US5575905A (en) * 1995-05-24 1996-11-19 Nycomed Imaging As Iodination process
GB9618056D0 (en) * 1996-08-29 1996-10-09 Nycomed Imaging As Process
US5847212A (en) * 1997-04-21 1998-12-08 Abbott Laboratories Process for the preparation of iohexol
US20010038682A1 (en) * 1998-09-08 2001-11-08 Jesse Salb Radiographic assessment of tissue response to compounds
US6751290B2 (en) 1998-09-08 2004-06-15 Veritas Pharmaceuticals, Inc. Radiographic assessment of tissue after exposure to a compound
US20040170561A1 (en) * 1998-09-08 2004-09-02 Jesse Salb Functional radiographic imaging methods and agents
US6723746B2 (en) * 1998-09-08 2004-04-20 Veritas Pharmaceuticals, Inc. Functional radiographic imaging methods and agents
US6226352B1 (en) * 1998-09-08 2001-05-01 Veritas Pharmaceuticals, Inc. System and method for radiographic imaging of tissue
SE520688C2 (sv) 2000-04-11 2003-08-12 Bone Support Ab Ett injicerbart ersättningsmaterial för benmineral
SE517168C2 (sv) * 2000-07-17 2002-04-23 Bone Support Ab En komposition för ett injicerbart ersättningsmaterial för benmineral
IT1319671B1 (it) * 2000-12-01 2003-10-23 Bracco Spa Processo per la preparazione di (s)-n,n'-bis(2-idrossi-1-(idrossimetil)etil)-5-((2-idrossi-1-ossopropil)ammino)
SE522098C2 (sv) 2001-12-20 2004-01-13 Bone Support Ab Ett nytt benmineralsubstitut
ES2341296T3 (es) 2001-12-20 2010-06-17 Bone Support Ab Un nuevo sustituto mineral de hueso.
SE0300620D0 (sv) 2003-03-05 2003-03-05 Bone Support Ab A new bone substitute composition
SE0302983D0 (sv) 2003-11-11 2003-11-11 Bone Support Ab Anordning för att förse spongiöst ben med benersättnings- och/eller benförstärkningsmaterial och förfarande i samband därmed
SE527528C2 (sv) 2004-06-22 2006-04-04 Bone Support Ab Anordning för framställning av härdbar massa samt användning av anordningen
US7955234B1 (en) 2007-02-28 2011-06-07 Pursley Michael G Exercise device and method
US8920780B2 (en) 2007-07-12 2014-12-30 Ge Healthcare As Contrast agents
CN101820922A (zh) 2007-10-12 2010-09-01 通用电气医疗集团股份有限公司 对比剂
CN101821231A (zh) 2007-10-12 2010-09-01 通用电气医疗集团股份有限公司 对比剂
CN101820923A (zh) 2007-10-12 2010-09-01 通用电气医疗集团股份有限公司 对比剂
WO2009047315A1 (en) 2007-10-12 2009-04-16 Ge Healthcare As Contrast agents
US9180137B2 (en) 2010-02-09 2015-11-10 Bone Support Ab Preparation of bone cement compositions
WO2012136813A2 (en) 2011-04-07 2012-10-11 Universitetet I Oslo Agents for medical radar diagnosis
CN102887833B (zh) * 2011-07-21 2014-10-22 浙江司太立制药股份有限公司 一种含碘双聚体造影剂
US10294107B2 (en) 2013-02-20 2019-05-21 Bone Support Ab Setting of hardenable bone substitute
CN107249570B (zh) 2014-11-21 2022-08-09 丹麦技术大学 用于局部药物释放的凝胶制剂
US10610366B2 (en) 2015-01-29 2020-04-07 Theracell, Inc. Demineralized bone fiber composition for use in minimally invasive surgery
SG11201809729XA (en) 2016-05-20 2018-12-28 Univ Denmark Tech Dtu Palpable marker composition
US10639157B2 (en) 2017-03-14 2020-05-05 Theracell, Inc. Demineralized bone fiber composition for use in minimally invasive surgery
EP3982922A1 (en) 2019-06-12 2022-04-20 Technical University of Denmark Dissacharide formulations for controlled drug release

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE344166B (no) * 1966-12-13 1972-04-04 Pharmacia Ab
SE315975B (no) * 1967-12-28 1969-10-13 Pharmacia Ab
US3886859A (en) * 1974-04-26 1975-06-03 Gen Electric Compactor brake
CH608189A5 (no) * 1974-12-13 1978-12-29 Savac Ag
FI760068A (no) * 1975-02-03 1976-08-04 Schering Ag
GB1548594A (en) * 1976-06-11 1979-07-18 Nyegaard & Co As Triiodoisophthalic acid amides
DE2628517C2 (de) * 1976-06-23 1985-02-21 Schering AG, 1000 Berlin und 4709 Bergkamen Dicarbonsäure-bis(3,5-dicarbamoyl-2,4,6-trijodanilid)-Verbindungen, Verfahren zu ihrer Herstellung und Röntgenkontrastmittel
CH626873A5 (no) * 1977-03-28 1981-12-15 Bracco Ind Chimica Spa

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5935913B2 (ja) 1984-08-31
NO149171C (no) 1984-02-29
DK157190B (da) 1989-11-20
FI73200C (fi) 1987-09-10
SU1087052A3 (ru) 1984-04-15
YU42977B (en) 1989-02-28
SU1116975A3 (ru) 1984-09-30
DK343880A (da) 1981-02-10
EP0023992A1 (de) 1981-02-18
IE801683L (en) 1981-02-09
NO802374L (no) 1981-03-26
PT71683A (en) 1980-09-01
ES494077A0 (es) 1981-08-01
PT71683B (en) 1981-06-11
AU6103880A (en) 1981-02-12
FI802374A (fi) 1981-02-10
CA1123009A (en) 1982-05-04
ATE1234T1 (de) 1982-07-15
US4348377A (en) 1982-09-07
FI73200B (fi) 1987-05-29
DE3060592D1 (en) 1982-08-12
AR223890A1 (es) 1981-09-30
IT7925027A0 (it) 1979-08-09
DK157190C (da) 1990-04-23
PL226144A1 (no) 1981-10-16
IT1207226B (it) 1989-05-17
YU201280A (en) 1983-02-28
AU537446B2 (en) 1984-06-21
JPS5629554A (en) 1981-03-24
IE50148B1 (en) 1986-02-19
PL126667B1 (en) 1983-08-31
ES8106136A1 (es) 1981-08-01
EP0023992B1 (de) 1982-06-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO149171B (no) Nye derivater av 2,4,6-trijodisoftalsyre og roentgenkontrastmidler inneholdende disse
ES2529714T3 (es) Procedimientos de síntesis y/o de purificación de compuestos de diaminofenotiazinio
NO150154B (no) Nye derivater av 2,4,6-trijodisoftalsyre og roentgenkontrastmidler inneholdende disse
NO154550B (no) Nye n-hydroxy-alkylerte dicarboxylsyre-bis-(3,5-dicarbamoyl)-2,4,6-trijodanilider og roentgenkontrastmidler inneholdende disse forbindelser.
IE62460B1 (en) New dicarboxylic acid-bis-(3,5-dicarbamoyl-2,4,6-triiodoanilides), process for their production as well as x-ray contrast media containing them
US4473544A (en) Radio-iodine-labelled omega phenyl fatty acids
BR112017002094B1 (pt) Método para produção de poliguanidinas
US8530675B2 (en) Process for the synthesis of 4,5,6,7-tetrachloro-3′,6′-dihydroxy-2′,4′,5′,7′-tetraiodo-3H-spiro[isobenzofuran-1,9′-xanthen]-3-one (rose bengal) and related xanthenes
CA2029194A1 (en) Nonionic x-ray contrast medium with high iodine content
US3574718A (en) Method for producing x-ray contrast agents
US3867431A (en) Contrast agent for angiography and urography
CS277109B6 (en) Nonionic contrast means and process for preparing thereof
AU614310B2 (en) New substituted dicarboxylic acid-bis(3,5-dicarbamoyl- 2,4,6-triiodoanilides), process for their production as well as X-ray contrast media containing them
US3804892A (en) Novel 3,5-substituted 2,4,6-triiodobenzoic acids and salts thereof
US9273022B2 (en) Process for the synthesis of 4,5,6,7-tetrachloro-3′,6′-dihydroxy-2′, 4′, 5′7′-tetraiodo-3H-spiro[isobenzofuran-1,9′-xanthen]-3-one (Rose Bengal) and related xanthenes
NO127279B (no)
TW200539894A (en) Trimeric, macrocyclically substituted halo-benzene derivatives
CA2561601C (en) Quaternary ammonium compound, process for producing the same, therapeutic agent for cerebrovascular disorder, and therapeutic agent for heart disease
US20080260651A1 (en) Contrast agents
NO133427B (no)
CN116332824A (zh) 一种杂环化合物及其制备方法和应用
CN116253815A (zh) 一种不透射线栓塞微球及其制备方法和应用
ITMI942433A1 (it) Derivati iodurati del bifenile e loro impiego diagnostico
FI67841B (fi) Saosom roentgenkontrastmedel anvaendbara jodbensenderivat
JPH05208921A (ja) ヨードベンゼン誘導体及びそれを含有するx線造影剤組成物