NL8202448A - Micro-computer. - Google Patents

Micro-computer. Download PDF

Info

Publication number
NL8202448A
NL8202448A NL8202448A NL8202448A NL8202448A NL 8202448 A NL8202448 A NL 8202448A NL 8202448 A NL8202448 A NL 8202448A NL 8202448 A NL8202448 A NL 8202448A NL 8202448 A NL8202448 A NL 8202448A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
processing unit
central processing
memory
distribution line
information
Prior art date
Application number
NL8202448A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL8202448A publication Critical patent/NL8202448A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F15/00Digital computers in general; Data processing equipment in general
    • G06F15/76Architectures of general purpose stored program computers
    • G06F15/78Architectures of general purpose stored program computers comprising a single central processing unit
    • G06F15/7839Architectures of general purpose stored program computers comprising a single central processing unit with memory
    • G06F15/7864Architectures of general purpose stored program computers comprising a single central processing unit with memory on more than one IC chip

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Microcomputers (AREA)
  • Controls And Circuits For Display Device (AREA)
  • Digital Computer Display Output (AREA)
  • Debugging And Monitoring (AREA)

Description

* ^ Λ γτ^—------------ '..... .....~ ; ; . ; · . ' ι ϊ : Micro-computer
De uitvinding heeft betrekking op een micro-computer, meer in het bijzonder op een voor toepassing bij beeldzicht- ' • baarmaking door middel van een kathodestraalbuis bestemde i micro-computer.
: 5· Sedert enige tijd is met een micro-computer uitge- ; ruste tafelapparatuur zeer in zwang gekomen. Daarbij bestaat ; de micro-computer gewoonlijk. uit een 8-bits centrale bewer-. kingseenheid (CPU), welke met 16-bits adressen werkt, zodat itoegang tot een geheugencapaciteit van 64K plaatsen mogelijk 10 is, dat wil zeggen van 000H - PFFH, waarbij iedere adres-; plaats 8-bits (gen byte) informatie bevat. Bij een "persoon-^ lijke” computer van dergelijk type met een 8-bits centrale bewerkingseenheid kunnen bijvoorbeeld 32K plaatsen van de geheugen capaciteit worden gebruikt als geheugen van het 15 ROM-type voor opslag van een monitorprogramma en/of als BASIC-interpreter, zodat de overige geheugencapaciteit van .32K plaatsen als geheugen van het RAM-type kan worden gebruikt.
In geval van toepassing van een micro-computer voor : 20 beeldzichtbaarmaking op een kathodestraalbuis dient echter bovendien een geheugencapaciteit van het RAM-type voor op-slag van video-informatie ter beschikking te staan. Indien bijvoorbeeld een uit 640 x 400 stippen bestaand videobeeld I dient te worden zichtbaar gemaakt, waarbij aan iedere stip 25 steeds gen bit is toegevoegd, is daartoe een videogeheugen van het RAM-type met een capaciteit van ongeveer 32K bytes te worden toegepast. Dit heeft tot gevolg, dat voor prograra-mering door de gebruiker practisch geen geheugencapaciteit van het RAM-type meer overblijft. Teneinde dergelijke pro-30 blemen te vermijden, heeft men reeds voorgesteld, een aantal geheugenbanken toe te passen, welke onder besturing van de "software" van het systeem selectief met de centrale bewer- 8202448
: ‘ · ' 2 I
: t . · : : kingseenheid kunnen worden gekoppeld. Aangezien overschakeling : tussen de verschillende geheugenbanken volgens een dergelijk I software-programma dient te geschieden, verloopt een derge- j : lijke overschakeling weinig gemakkelijk en niet zonder pro-* \ . 5’ blemen, terwijl de verwerkingssnelheid van het programma i * ; ; daalt. Bovendien leidt deze oplossing tot enige complicatie ! ·· van het programma, aangezien aan het voorkomen van fouten I ^ r · ! bijzondere zorg dient te worden besteed.
I I Onderhavige uitvinding stelt zich niet ten doel, hier- i10: in verbetering te brengen en een micro-computer te verschaf-| i fen, waarbij de hiervoor genoemde problemen zich niet voor-: doen.
I ί t Meer in het bijzonder stelt de uitvinding zich ten • \ I ; doel, een micro-computer van het. tafeltype te verschaffen, ‘15 welke voor toepassing bij beeldzichtbaarmaking door middel i ; van een kathodestraalbuis in aanmerking komt.
! Een ander doel van de uitvinding is het verschaffen j van een micro-computer met een videobuffercapaciteit voor beeldzichtbaarmaking door middel. van een kathodestraalbuis, :20 waarbij het videobuffergeheugen in een I/O adresgebied van de micro-computer wordt gevormd.
Nog een ander doel van de uitvinding is het verschaf-'fen van een micro-computer, waarbij het voor programmering ... door de gebruiker bestemde gebied met rechtstreeks toeganke-25 lijke adressen niet wordt verkleind, zulks door een video-I buffergeheugen-gebied aan een I/O-adresgebied. van de micro-; computer toe te wijzen.
i ; Weer een ander doel van de uitvinding is het ver- i . ) | . schaffen van een micro-computer met een door I/O-instructies !30 van de centrale bewerkingseenheid geregeerd videobuffergeheu-; ; gen-gebied voor beeldzichtbaarmaking door middel van een kathodestraalbuis.
Daartoe verschaft de uitvinding een micro-computer, ; omvattende een centrale bewerkingseenheid voor n-bits infor-35 matie en m-bits adres informatie, een verdeelleiding, een via een verdeelleiding met de centrale bewerkingseenheid gekoppeld geheugen van het ROM-type voor opslag van een moni-torprogramma, een via de verdeelleiding met de centrale be- ;, 82 0 2 4 4 8 *c * ' : 3 ! , werkingseenheid gekoppeld, eerste geheugen van het RAM-type t voor een werkgebied, en voert een via de verdeelleiding met de centrale bewerkingseenheid gekoppeld, tweede en afzonder-: lijk geheugen van het RAM-type voor beeldzichtbaarmaking op • 5 basis van de centrale bewerkingseenheid afkomstige I/O-in-1 structies.
De uitvinding zal worden ...verduidelijkt in de nu ·>. 1 ; volgende beschrijving aan de hand van de bijbehorende teke-: ning van een uitvoeringsvoorbeeld waartoe de uitvinding zich j10 echter.niet beperkt. In de tekening tonen:
Fig. 1A en IB schematische weergaven. ter verduidelij-. s king van de werking van de centrale.bewerkingseenheid van een , t t j micro-computer volgens de uitvinding, ’ Fig. 2 een blokschema van een. micro-computer volgens 15 een uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding,
Fig. 3A en 3B schematische weergaven ter verduidelij-: king van de geheugen-adresallocatie bij de micro-computer • volgens fig. 2, en
Fig. 4A-4D enige schematische.weergaven ter verdui-20 delijking van de koppeling tussen de centrale bewerkingseenheid en het videobuffergeheugen volgens de onderhavige , uitvinding.
;. Zoals in fig. 2 laat zien, bevat een micro-computer .volgens een uitvoeringsvoorbeeld ..van de uitvinding een cen-25 trale bewerkingseenheid (CPU) 1, welke bijvoorbeeld van het [type Z80A-CPU van Zilog Inc. of van het type NSC-800 CPU van ; National Semiconductor kan zijn. Eenvoudigheidshalve zal in • het hierna volgende ervan worden. uitgegaan, dat de centrale bewerkingseenheid ! van het genoemde type Z80A-CPU is. De
30 micro-computer volgens de uitvinding bevat bovendien een ge-:heugen 2 van het ROM-type voor opslag van monitorprogramma en een "BASIC-interpreter"-programma met bijvoorbeeld 32K
8-bits adresplaatsen van 00OH - 7FFFH, zoals fig. 3A laat zien. De micro-computer bevat bovendien een geheugen 3 van het RAM-35 type voor inlezing van een gebruikersprogramma, dat tevens als werkgebied voor de centrale bewerkingseenheid 1 dient.
Zoals fig. 3B laat zien, bevat het geheugen 3 van het RAM-itype eveneens 32K 8-bits adresplaatsen van 80QGH - FFFFH.
,8202448 * ! Γ · : "" ~ ~ 4 ’ ................. " " : j .Het zal duidelijk zijn, dat de zojuist voor aanduiding van 8-bits adresplaatsen gebruikte symbolen slechts als voorbeeld dienen en dat de uitvinding zich niet tot dergelijke speci-fieke symbolen of getallen beperkt. Een 8-bits informatie-; 5 verdeelleiding (data bus) 4, een 8-bits adresverdeelleiding • 5L voor lagere adressen en een 8-bits verdeelleiding 5H voor : hogere adressen zijn aangesloten aan de respectievelijk in aanmerking komende informatieaansluitingen - D^, adres-' aansluitingen Aq - A^ en adresaansluitingen Ag - A^g van 10 respectievelijk de centrale bewerkingseenheid l,het geheugen | > 2 van het ROM-type en het geheugen 3 van RAM-type en dienen I voor coxnmunicatie van informatie en adresinforraatie tussen ! ; deze eenheden.
Voor besturing van informatieuitlezing uit het ge-15, heugen 2 en het geheugen 3 levert de centrale bewerkingseenheid 1 een geheugenverzoeksignaal MREQ en/of uitlees-| signaal RD aan de respectieve ingangsaansluitingen van een . OF-pobrtschakeling 6, waaruit een geheugenuitleessignaal MEMR resulteert, dat aan de respectieve uitleesaansluitingen 20 R van de geheugens 2 en 3 wordt toegevoerd. Op soortgelijke wijze levert de centrale bewerkingseenheid voor besturing van informatieinlezing in het geheugen 3 van het RAM-type een inleessignaal WR, dat en/of het genoemde geheugenverzoeksignaal MREQ aan de respectieve ingangsaansluitingen van een 25 OF-poortschakeling 7 wordt toegevoerd. De laatstgenoemde : poortschakeling levert dan het geheugeninleessignaal MEMW • aan een inleesaansluiting W van het geheugen 3 van het RAM-type.
Zoals fig. 2 laat zien,. kan bij een dergelijke micro-30 computer· volgens de uitvinding een maximaal aantal van 256 externe I/O-poorten 11 worden gekoppeld met de centrale bewerkingseenheid 1, waarbij deze poorten ieder zijn geiden-tificeerd met een van 00H tot FFH lopend poortnummer n. Het is echter ook mogelijk dat een geringe aantal I/O-poorten 35 11 dan 256 wordt toegepast. Zo kunnen bijvoorbeeld poorten 80H-FFH worden toegepast. Een aantal externe I/O-inrichtingen, zoals een toetsenbord 21 en een magneetbandcassette 22, kunnen aan de verschillende I/O-poorten worden aangesloten, ,,. 8202 448 •ii -fr
J
: 5 . : , waarbij maximaal 256 dergelijke exteme I/O-inrichtingen • kunnen worden aangesloten. Terwille van ’een eenvoudig begrip , van de onderhavige uitvinding zal nu slechts de in fig. 2 ; weergegeven, ene I/O-poort 11 worden beschreven. Deze is
5 voorzien van informatieaanslui.tingen Dq - D^, welke aan de informatieverdeelleiding .4 ..zijn aangesloten, en van met de ; verdeelleiding 5L voor lagere adressen verbonden adresaan-! sluitingen AQ - A^. Op dezelfde wijze als reeds voor de ; geheugens 2 en 3 is beschreven,'bestuurt de centrale bewer-; 10 kingseenheid de informatieuitiezing en inlezing via de I/O-;.poort 11. Zo levert de centrale bewerkingseenheid 1 een : ; I/O-verzoeksignaal IORQ, dat en/of het uitleessignaal RD
: aan de respectieve ingangsaansluitingen van een OF-poort-i ; schakeling 8 wordt toegevoerd, hetgeen resulteert in een ; 15 aan de uitleesaansluiting R van I/O-poort 11 verschijnend i I/O-uitleessignaal IOR. Op soortgelijke wijze worden door de 5 .
' centrale bewerkingseenheid het I/O-verzoeksignaal IORQ en/of ; het inleessignaal WR aan de respectieve ingangsaansluitingen van een OF-poortschakeling 9 toegevoerd, welke dan op zijn 20 beurt een I/O-inleessignaal IOW aan de inleesaansluiting W ! van de I/O-poort 11 levert. Op deze wijze kan inlezing en : uitlezing van. informatie tussen de I/O-poort 11 en de centrale ! bewerkingseenheid 1 geschieden.
Uitsluitend als voorbeeld zullen nu voor een centrale 25 bewerkingseenheid 1 van het type Z80A-CPU de bedrijfsinstruc-: ties voor informatieoverdracht tussen een externe I/O-poort 11 en de centrale bewerkingseenheid (dat wil zeggen het ge-heugen 3 van het RAM-type) worden beschreven.. In de eerste plaats wordt opgemerkt, dat de Z80A-CPU ten minste registers ! 30 A, B, C, D, E, H en L voor algmene doeleinden. bevat; de over-drachtvan 8-bits informatie tussen een externe.I/O-poort 11 en §§n of meer van deze registers geschiedt via de verdeelleiding 4. Respectievelijk bijbehorende adresinformatie wordt overgebracht via de 16-bits adresverdeelleiding, welke wordt 35 gevormd door de adresverdeelleiding 5H voor hogere adressen en de adresverdeelleiding 5L voor lagere adressen. Meer in het bijzonder kunnen de volgende I/O-instructies worden ge-bruikt: 1-1 IN A, n ,,.82 0 2 4 48 V *
β I
' ' 1-1 IN A, η : Deze instructie veroorzaakt overdracht van 8-bits informatie ί via een door het poort n (n = 255) naar het register A van , J de centrale bewerkingseenheid.
: 5 1-2 OUT n, A
Deze instructie veroozaakt overdracht van 8-bits informatie van het register A van de centrale bewerkingseenheid naar 4 1 : een met het poortnummer n aangeduide uitgangspoort. Het zal : duidelijk zijn, dat dergelijke instructies tot gevolg hebben, :10, dat de 8-bits informatie van het register A zowel aan de i I · informatieaansluitingen Dq - als aan de adresaansluitingen 1 : A8 “ A15 verschijnt. In dat geval ontvangen de onderste 8-bits • adresaansluitingen Aq - A^ adresinformatie, wijzende op poort-i : nummer n, zoals fig. 1A laat zien.
15! II-l IN r, (C) ! : Deze instructie veroorzaakt informatie via een door poort nummer n gexdentificeerde poort, als aangewezen door het paar ; registers BC, naar een register r, dat wordt gevormd door ; ££n van de registers A, B, C, D, E, H en L.
20 II-2 OUT (C), r r ; Deze instructie veroorzaakt informatieoverdracht van het : register r naar de met het poortnummer n gexdentificeerde J poort, ails aangewezen door het paar registers BC. In fig. IB jverschijnt de informatie voor het register r-aan de informatie-;25·. aansluitingen Dq - D^, terwijl het register C met het poort-: nummer n overeenkomende informatie van de adresaansluitingen | Aq - A^ bevat en het register B de bij de met de aangewezen ; poort gekoppelde I/O-inrichting behorende informatie van de ’ adresaansluitingen Ag - A^ bevat. Aangezien het register C 30 acht informatie bits bevat, kan aan iedere poort maximaal een i ; aantal van 256 I/O-inrichtingen (0 255)worden aangesloten.
! Zoals uit de hiema volgende discussie nog duidelijk . zal worden, worden bij de centrale bewerkingseenheid 1 de volgende blokoverdrachtsinstructies gebruikt;
35 III-l INIR, INDR
Met behulp van deze instructies kan een aantal informatie-·.____bytes, dat wil zeggen een informatieblok, van een poort n naar j .....-- - - · . - . ................ ... ... . . . ... . _ 1 8202448 in;!;'iij iSf'to.piW» i»»«H»—v — . . : '* t; V £»t':· · ^ . !' ' 7 · : & ; het hoofdgeheugen worden overgebracht. In dat geval wordt het ^ * paar registers BC gebruikt voor bepaling van het poortnummer Λ ^ . (register C) en het aantal over te brengen bites (register D). Lr • Het informatieblok wordt overgebracht naar een geheugenplaats //' 5 waarvan het adres wordt bepaald door het paar registers HI*. J/ .
De laatste adresplaats, waarnaar de informatie dient te /,/.
; worden overgebracht, is bijvoorbeeld in het paar registers / - ; HL opgeslagen. Vervolgens wordt het register B gebruikt als // teller, dat wil zeggen voor aftelling tot 0. Meer in het bij- : k·"·» 10 zonder wordt de in het register B opgeslagen waarde continu met steeds Sin verminderd, waarbij tijdens iedere dergelijke · • vermindering met e§n steeds een byte van het blok wordt over- /' gebracht. Wanneer de in het register B opgeslagen waarde tot L'i/ 0 is gedaald, zijn.alle bytes van het informatieblok van de £-- 15 door het register C aangewezen I/O-poort overgebracht. £/- ’ III-2 OTIR, OTDR " -
Met behulp van deze instructies kan een informatieblok van het geheugen worden overgebracht naar een door het register f-,/
C aangewezen I/O-poort. Daarbij worden het paar registers :LV
20 HL en het register B op soortgelijke wijze als hiervoor be- schreven gebruikt. //.
Als voorbeeld van dergelijke instructies wordt nu het // ; volgende overdrachtsprogramma beschouwd: fe' LD HL, 08FFH §/ - 25; LD BC, FF03H - f/ OTDR -- i ( / ; Bij dit programme. wordt het laatste adres van het hoofd- :?·· : geheugen, waarop de informatie is opgeslagen, door de invoer- / instructie LD, dat wil zeggen het laatste adres 08FFH, in het 30 paar registers HnL ingevoerd. In het register C wordt het poortnummer n, dat wil zeggen 03H ingevoerd, terwijl het aan-; tal over te brengen bytes, dat wil zeggen FFH, in het register B wordt ingevoerd. De in het register B ingevoerde waarde wordt dan continu met stappen van een verminderd totdat de 35 waarde nul is bereikt; tijdens iedere dergelijke stapsgewijze waardevermindering met §£n, wordt een byte van het op de f adressen 0800H - 08FFH van het hoofdgeheugen opgeslagen in- \ formatieblok naar de door het poortnummer 03H geidentificeerde [
/8202448 I
• - ··; .
κ:'- ' gi . ' ·ν·. ;
. i_-Y
; - i;· ’·*' ,: ' 8 -ft \ ( v : poort' overgebracht. Wanneer de in het register B opgeslagen waarde gelijk nul is geworden, heeft overdracht van alle bytes van het informatieblok plaats gevonden. ^
Volgens een bepaald aspect van de onderhavige.uit- Y
5; vinding dient een tweede of afzonderlijk videogeheugen 12 1 van het RAM-type als buffergeheugen bij de zichtbaarmaking van de bewerkte re suit a ten, zoals fig. 3B laat zien, heeft
JO
: het afzonderlijke videogeheugen 12 van het RAM-type een r': ;capaciteit van 32K met bijvoorbeeld de adressen 0000H - 7FFFH. β;
10 Ter vergemakkelijking van informatieoverdracht tussen het ' Y
‘ videogeheugen 12 van het RAM-type en de centrale bewerkings- Y
: ώ.' | eenheid Z80A-CPU zijn, zoals fig. 2 laat zien, de onderste
;8-bits adresaansluitigen Aq - Ay van het geheugen. 12 ver- Y
1 boriden met de bovenste adresverdeelleiding H, we Ike bij de 15 bovenste 8-bits adresaansluitingen Ag - A^^ van respectieve- l;.
lijk de centrale bewerkingseenheid 1, het geheugen 2 van het ROM-type en het geheugen 3 van het RAM-type behoort. Op soort-gelijke wijze zijn de bovenste 8-bits adresaansluitingen Ag - A15 van het geheugen 12 van het RAM-type verbonden met de : 20 onderste adresleiding 5L, welke bij de onderste 8-bits adres-.aansluitingen Aq - Ay van respectievelijk de centrale bewerkingseenheid 1, het geheugen 2 van het ROM-type en het' geheugen 3 van het RAM-type behoort. Bovendien worden het .. . ..- van de respectieve OF-poortschakelingen 8 en 9 afkomstige 25 I/O-uitleessignaal IOR en I/O-inleessignaal IOW aan de : respectieve inleesaansluiting . R. en uitleesaansluiting W ·.
van het geheugen 12 toegevoerd voor inlees- en uitleesbestu-ring daarvan. De informatieaansluitingen Dq - van het videogeheugen 12 zijn eveneens met de informatieverdeellei-30 ding 4 gekoppeld. Voor zichtbaarmaking van de inhoud van het videogeheugen 12 van het RAM-type is met dit geheugeneen CRT-besturingsinrichting 13 gekoppeld, welke de informatie sequentieel uit het videogeheugen 12 uitleest en aan de ^ voor zichtbaarmaking dienende kathodestraalbuis 23 toevoert.
35 Bij een dergelijke micro-computer volgens de uit- .vinding zijn, zoals fig. 2 laat zien, het geheugen 2 van het ROM-type en het geheugen 3 van het RAM-type aan respectieve geheugenbesturingsgebieden van de centrale bewerkingseenheid 8202448 + ...............- --- --- -- · -- ——— --, . .......... * · — - - - ....... ...... ... ......— 9 1 toegevoegd, terwijl het videogeheugen 12 vanhet RAM-type aan een I/O-gebied van de dentrale bewerkingseenheid is toegevoegd. Op die wijze is’het mogelijk, dat het videogeheugen 12 van het RAM-type in reactie op ontvangen I/O-instructies door het 5 paar registers BC van de centrale bewerkingseenheid wordt geadresseerd, zoals bijvoorbeeld hiervoor aan de hand van de instructies II-l en II-2 is beschreven. Als gevolg van een dergelijke allocatie van de geheugens 2, 3 en 12 wordt het programineerbare werkgebied van het geheugen 3 niet door toe-10 passing als videogeheugen van het RAM-type in beslag genomen, respectievelijk in. capaciteit vennindert, zodat voor de ge-bruiker een groter programmeringsgebied ter beschikking blijft. Aangezieri het beschikbare gebied of de capaciteit van het videogeheugen 12 van het RAM-type een omvang van 32K 15 bytes kan hebben, is zichtbaarmaking van een grafische functie met hoge*resolutie van bijvoorbeeld 640 x 400 stippen mogelijk. Opgemerkt wordt, dat de door de centrale. bewerkingseenheid 1 aan het geheugen 2 van het ROM -type en het geheugen 3 van het RAM-type geleverde instructies kunnen overeenkomen met de 20 bij een micro-computer van gebruikelijk type gebruikte in- -structies, terwijl de I/O-instructies 1-1, 1-2, II-l, II-2, III-l en III-2 gemakkelijk voor het videogeheugen 12 van het RAM-type kunnen worden gebruikt. Dit wil zeggen, dat de toepassi’ng van een afzonderlijk videogeheugen 12 van het 25 RAM-type, dat kan worden bereikt door middel van door de centrale bewerkingseenheid 1 geleverdeI/O-instructies, van belang is. Het videogeheugen 12 van het RAM-type kan derhalve worden beschouwd als een aanvullende I/O-poort of I/O-in-richting.
30 Het zal duidelijk zijn, dat de verbindingen tussen de onderste 8-bits adresaansluitingen Aq - Ay en de bovenste 8-bits adresaansluitingen Ag - van het geheugen 12 van het RAM-type zijn verwisseld ten opzichte van die van de centrale bewerkingseenheid 1, het geheugen 2 van het ROM-type 35 en het geheugen 3 van het RAM-type, zoals de fig. 4A-4C laten zien; dit geldt in ieder geval wanneer de centrale bewerkingseenheid 1 van het type Z80A-CPU is. Als gevolg daarvan kan in reactie op de I/O-instructies III-l en III-2 informatie- ,,820 2 4 48 . 10 blokoverdracht van een eenheid met 256 bytes tussen het geheugen 3 en het videogeheugen 12 plaatsvinden. Zo kan bij-voorbeeld het hiervoor genoemde' programma OTDR worden ge-bruikt' ter verkrijging van een' dergelijke .inf ormatie blok-5 overdracht. In dat geval wijst de -in het register C opgeslagen waarde het videogeheugen 12 van het RAM-type aan. Bij toepassing van”een dergelijk programma kan van het geheugen 3 : van het RAM-type”afkomstige informatie gemakkelijk recht-.streeks, dat wil zeggen zonder toepassing van een biiffer-‘10 geheugen of dergelijke, naar het videogeheugen 12 van het -; RAM-type worden overgebracht. Zoals fig. 4d laat zien, komen ; de ondeirste’ 8-bits adressen Aq-A^ van de centrale bewerkings-' eenheid 1, welke in het register C daarvan zijn opgeslagen, • overeen met de respectieve adresplaatsen van. de I/O-poort 11 15 of het videogeheugen 12 van het RAM-type, zodat de I/O-in- : structies 1-1, 1-2, II-l, II-2, Ill-l en III-2 op soortgelijke wijze als bij een micro-computer van gebruikelijk type bij het videogeheugen 12 ’van het RAM-type kunnen worden toegepast.
Het zal duidelijk zijn, dat de onderhavige uitvinding 20 het overbodig. maakt om eerst een geheugenbank te kiezen en vervolgens toegang tot deze geheugenbank tot stand te brengen.
De snelheid, waarmede het programma kan worden uitgevoerd, •neemt derhalve niet af, terwijl ook de vorming.van een ge- • compliceerd programma overbodig is.
25 De uitvinding beperkt zich niet tot het in het voor- i gaande beschrevene en in de tekeningen weergegeven uitvoerings voorbeeiden; verschillende wijzigingen kunnen in de beschreven componenten en in hun onderlinge samenhang worden aangebracht, zonder dat daarbij het kader van de uitvinding wordt over-30 schreden.
_ 8202448

Claims (7)

1. Micro-computer, omvattende een centrale bewerkings- !; KsV eenheid voor n-bits informatie en m-bits adresinformatie, J; een verdeelleiding, een via de verdeelleiding met de centrale & bewerkingseenheid gekoppeld geheugen van het ROM-type voor *.·, 5 opslag van een monitorprogramma, en een via de verdeelleiding Γ; . met de centrale bewerkingseenheid gekoppeld geheugen van het ?; RAM-type als werkgeheugencapaciteit, gekenmerkt §j · door een via de verdeelleiding met de centrale bewerkingseen- i- : heid gekoppeld, tweede en afzonderlijk geheugen van het RAM- 10. type voor opslag van zichtbaar te maken videoinformatie, welk μ ; tweede en afzonderlijke geheugen van het RAM-type door van | ;de centrale bewerkingseenheid afkomstige I/O-instructies | : toegankelijk is. |
2. Micro-computer volgens conclusie 1, met het & 15. e n m e r k, dat n = 8 en m = 16. ;
3. Micro-computer volgens conclusie 2, met het : k e n m e r k, dat de centrale bewerkingseenheid van het type Z80A-CPU is.
4. Micro-computer volgens conclusie 3, waarbij de 20 verdeelleiding een adresverdeelleiding omvat en de centrale .bewerkingseenheid bovenste 8-bits adresaansluitingen en onder- ; . ste 8-bits adresaansluitingen heeft, met het k e n m e r k, dat het tweede en onafhankelijke geheugen van het RAM-type bovenste 8-bits adresaansluitingen heeft, welke via de adres-25 verdeelleiding met de onderste 8-bits adresaansluitingen van de centrale bewerkingseenheid zijn gekoppeld, en onderste 8-bits adresaansluitingen heeft, welke via de adresverdeelleiding met bovenste 8-bits adresaansluitingen van.de centrale bewerkingseenheid zijn gekoppeld.
5. Micro-computer volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de adresverdeelleiding een 8-bits hogere adresverdeelleiding voor koppeling van de bovenste 8-bits adresaansluitingen van de centrale bewerkingseenheid met de onderste 8-bits adresaansluitingen van het tweede en onaf-35 hankelijke geheugen van het RAM-type benevens een 8-bits lagere adresverdeelleiding voor koppeling van de onderste 8202 4 48 f V . 8-bits adresaansluitingen van de.centrale bewerkingseenheid met de bovenste 8-bits adresaansluitingen van het tweede en onafhankelijke geheugen van het RAM-type bevat.
6. Micro-computer volgens conclusie 1, .waarbij de 5 verdeelleiding een informatieverdeelleiding omvat en de centrale bewerkingseenheid informatieaansluitingen heeft, met het k e n m e r k, dat het tweede en onafhankelijke geheugen van het RAM-type informatieaansluitingen heeft, . weIke via de informatieverdeelleiding met de informatie-10 aansluitingen van de centrale bewerkingseenheid zijn gekop- peld.
7. Micro-computer volgens conclusie 1, geken-;m e r k t door een afbeeldinrichting voor zichtbaarmaking ; van een videobeeld op basis van in het tweede en onafhankelijke 15 geheugen van het RAM-type opgeslagen videoinformatie 8202448
NL8202448A 1981-06-16 1982-06-16 Micro-computer. NL8202448A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP9282681 1981-06-16
JP56092826A JPS57207970A (en) 1981-06-16 1981-06-16 Microcomputer

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8202448A true NL8202448A (nl) 1983-01-17

Family

ID=14065231

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8202448A NL8202448A (nl) 1981-06-16 1982-06-16 Micro-computer.

Country Status (8)

Country Link
JP (1) JPS57207970A (nl)
AT (1) AT388620B (nl)
AU (1) AU561809B2 (nl)
CA (1) CA1181528A (nl)
DE (1) DE3222704A1 (nl)
FR (1) FR2507799A1 (nl)
GB (1) GB2103398B (nl)
NL (1) NL8202448A (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3308612A1 (de) * 1983-03-11 1984-09-13 hob Horst Brandstätter, 8502 Zirndorf Bildschirmanordnung fuer rechner- bzw. speicheranlagen
GB2137382B (en) * 1983-08-20 1985-12-04 Christopher John Favero Jordan Computer memories

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3973244A (en) * 1975-02-27 1976-08-03 Zentec Corporation Microcomputer terminal system
US4026555A (en) * 1975-03-12 1977-05-31 Alpex Computer Corporation Television display control apparatus
US4298931A (en) * 1978-06-02 1981-11-03 Hitachi, Ltd. Character pattern display system
JPS6036592B2 (ja) * 1979-06-13 1985-08-21 株式会社日立製作所 文字図形表示装置
JPS57101888A (en) * 1980-12-16 1982-06-24 Sony Corp Character display
JPS57101887A (en) * 1980-12-16 1982-06-24 Sony Corp Character display

Also Published As

Publication number Publication date
AU561809B2 (en) 1987-05-21
DE3222704A1 (de) 1982-12-30
FR2507799A1 (fr) 1982-12-17
AU8477282A (en) 1982-12-23
AT388620B (de) 1989-08-10
GB2103398A (en) 1983-02-16
CA1181528A (en) 1985-01-22
GB2103398B (en) 1985-07-17
FR2507799B1 (nl) 1985-01-04
JPS57207970A (en) 1982-12-20
ATA233082A (de) 1988-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS6155688B2 (nl)
NL8202740A (nl) Geheugentoegangsbesturingsinrichting voor een centrale bewerkingseenheid.
NL8202448A (nl) Micro-computer.
EP0093954A2 (en) Image display memory unit
JPS5843035A (ja) 記憶表示装置
JP4234829B2 (ja) メモリ制御装置
JP2610817B2 (ja) アドレス生成装置
JPS61156491A (ja) Icカ−ド
JP3166323B2 (ja) 画像処理装置
JP2019185446A (ja) 画像処理装置及び画像処理方法
JPH06208539A (ja) 高速データ転送方式
JPS63146143A (ja) 記憶装置の転送制御方式
KR100219160B1 (ko) 메모리 공유 장치
JP2002215565A (ja) アドレスデコーダー
JPS59114657A (ja) マイクロコンピユ−タのメモリ用インタ−フエイス回路
JPS6180447A (ja) 記憶装置のストア制御方式
JPH0363846A (ja) ルックアップテーブル装置
JPH01316849A (ja) キャッシュメモリ装置
JPS60150349A (ja) デ−タ制御装置
JPS58146081A (ja) メモリ入出力回路
JPH05128327A (ja) Icカード
JPS63255749A (ja) メモリ・システム
JPH01143097A (ja) リード・オンリー・メモリ
JPS61112272A (ja) マイクロコンピユ−タ応用装置
JPH02288925A (ja) メモリ制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed