NL8202270A - Werkwijze ter bereiding van carbonzuren uit acylfluoride gevormd door carbonylering. - Google Patents

Werkwijze ter bereiding van carbonzuren uit acylfluoride gevormd door carbonylering. Download PDF

Info

Publication number
NL8202270A
NL8202270A NL8202270A NL8202270A NL8202270A NL 8202270 A NL8202270 A NL 8202270A NL 8202270 A NL8202270 A NL 8202270A NL 8202270 A NL8202270 A NL 8202270A NL 8202270 A NL8202270 A NL 8202270A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
fluoride
process according
mixture
organic compound
hydrogen fluoride
Prior art date
Application number
NL8202270A
Other languages
English (en)
Other versions
NL186959C (nl
NL186959B (nl
Original Assignee
Ashland Oil Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ashland Oil Inc filed Critical Ashland Oil Inc
Publication of NL8202270A publication Critical patent/NL8202270A/nl
Publication of NL186959B publication Critical patent/NL186959B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL186959C publication Critical patent/NL186959C/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C51/00Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides
    • C07C51/10Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by reaction with carbon monoxide
    • C07C51/14Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by reaction with carbon monoxide on a carbon-to-carbon unsaturated bond in organic compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C51/00Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides
    • C07C51/04Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides from carboxylic acid halides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C51/00Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides
    • C07C51/10Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by reaction with carbon monoxide
    • C07C51/12Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by reaction with carbon monoxide on an oxygen-containing group in organic compounds, e.g. alcohols

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

ir.o. 31.109
Werkwijze ter bereiding van carbonzuren nit acyiflnoride gevormd door carbonyl ering.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op de bereiding van carbonzuren door hydrolyse van acylfluoriden, die uit koolstof-monoxide, watervrij zuur en een organische verbinding met έέη of meer dubbele bindingen zijn gevormd en/of esters ervan.
5 De stand der techniek, zoals het Britse octrooisohrift 942.367» benadrukt de eis van watervrije zure katalysatorsystemen voor de bereiding van earbonznren door carbonylering van verbindingen met 44n of meer dnbbele bindingen, of esters, gevolgd door verdere hydrolyse van de reactieprodukten met een overmaat water voor de bereiding van 10 earbonznren. Bij deze werkwijzen is het water bevattende znre milien corrosief en dnre apparatuur is vereist. De problemen volgens de stand der techniek worden overwonnen door de werkwijze volgens de uitvinding voor de vorming van carbonzuren.
Carbonzuren, bijvoorbeeld isoboterznnr, worden gevormd door 15 hydrolyse met minder dan de stoech'iometrische hoeveelheid water, die vereist is om te reageren met de totale hoeveelheid aeylfluoride, bijvoorbeeld isobutyrylfluoride, voor de vorming van het oarbonzuur en door het watervrije znur, bijvoorbeeld waterstoffluoride, te re-genereren. Het aeylfluoride wordt gevormd door de reactie van kool-20 stofmonoxide, watervrij waterstoffluoride en een organische verbinding, die in staat is te reageren met koolstofmonoxide en het watervrije zuur, bijvoorbeeld propeen, onder omstandigheden waarbij een aeylfluoride, bijvoorbeeld isdbutyrylfluoride ontstaat. Bij andere uitvoeringsvormen van de uitvinding wordt een deel of het gehele 25 oarbonzuur, bijvoorbeeld isoboterzuur, afgescheiden uit het gehydro-lyseerde mengsel en wordt de rest van het gehydrolyseerde mengsel, nadat een deel of alle oarbonzuur daaruit is afgescheiden (bijvoorbeeld waterstoffluoride, niet omgezet isobutylfluoride, niet afge-seheiden isoboterzuur) in kringloop gebracht om met de organische 30 verbinding (bijvoorbeeld propeen) te reageren voor de vorming van meer aeylfluoride (bijvoorbeeld isobutyrylfluoride).
De nieuwe werkwijze voor de bereiding van een earbonzuur uit een aeylfluoride omvat de volgende trap: hydrolyse van een mengsel, dat een aeylfluoride bevat, dat gevormd 35 is door de reactie van koolstofmonoxide, watervrij waterstoffluoride en een organische verbinding met minder dan de stoechiometrisohe hoeveelheid water, die vereist is om de totale hoeveelheid acyl-.
8202270 - 2 - i * fluoride in het mengsel tot het earbonzuur te hydrolyseren. Deze reactie wordt uitgevoerd onder omstandigheden, waarbij het carbon-zuur ontstaat en het zuur wordt geregenereerd, zoals hier heschre-ven.
5 Bi^ andere uitvoeringsvormen van de uitvinding omvat de werk- wijze voorts 46n of meer van de volgende trappen: afsoheiding van 1 tot 100 % van het watervrije waterstoffluoride uit het gehydrolyseerde mengsel en recirculatie van 1 tot 100 % van het afgescheiden watervrije zuur voor reactie met koolstofmonoxide 10 en de organische verbinding onder vorming van meer mengsel, dat het aoylfluoride en het watervrije zuur bevat.
Bij een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding kan de werk-wijze de trap omvatten van: afsoheiding van 1 tot 100 % earbonzuur uit het gehydrolyseerde 15 mengsel en recirculatie van 1 tot 100 % van het hydrolyseprodukt- mengsel, dat achterblijft na afsoheiding van het earbonzuur daaruit, voor omzetting met koolstofmonoxide en de organische verbinding voor de vorming van meer mengsel, dat het aeylfluorideprodukt bevat.
De reagentia voor de vorming van het aoylfluoride kunnen van 20 elke bron afkomstig zijn, maar-dienen vrij te zijn van schadelijke materialen, die de werkwijze kunnen belemmeren. De totale hoeveel-water heid/in het te hydrolyseren reactiemengsel moet lager zijn dan de stoechiometrische hoeveelheid water, die vereist is om met de totale hoeveelheid gevormd aoylfluoride te reageren.
25 Het koolstofmonoxide kan van elke bron afkomstig zijn, maar is bij voorkeur in hoofdzaak vrij van water om in hoofdzaak watervrije reactieomstandigheden te handhaven. Het koolstofmonoxide kan met andere stoffen verdund zijn, die de reactie niet belemmeren. Bij-voorbeeld kan droog synthesegas of verbrandingsgas gebruikt worden. 30 Het verdient de voorkeur dat droog koolstofmonoxide zelf gebruikt wordt.
De organische verbindingen zijn die verbindingen, die in staat zijn met koolstofmonoxide en het watervrije waterstoffluoride te reageren; dat wil zeggen gecarbonyleerd voor de vorming van een 35 aoylfluoride, bijvoorbeeld organische esters of organische verbin- die dingen met ten minste έέη dubbele binding,/tot een aoylfluoride gecarbonyleerd kunnen worden.
De organische esters worden voorgesteld door de algemene for-mule R - C (= 0) - 0 - R‘, waarin R een alkylgroep met ten hoogste 40 20 koolstofatomen is, zoals methyl, ethyl, dodecyl en eicosanyl.
8202270 ·—«_ -,τ'ΊΓ ιι'r - ·*'»-— - · —, ,wn - ΙΎη iTHil Τ' .. „.Ί .. _______________________ r -4 \ - 3 -
Bij voorkeur is de alkylgroep methyl, ethyl, propyl of isopropyl, waarbij ethyl en isopropyl het meest de voorkeur verdienen. H* is een alkylgroep met 2 tot 20 koolstofatomen zoals ethyl, propyl, tert.butyl, dodeeyl en eicosanyl. Bij voorkeur is R* ethyl of iso-5 propyl, waarbij isopropyl het meest de voorkeur verdient.
Wanneer een organische ester gehruikt wordt bij de werkwijze, kan elk van de vermelde esters gehruikt worden. Het verdient eohter de voorkeur isopropylisobutyraat (2-propanol-2-methylpropionaat), ethylisohutyraat (ethanol-2-methylpropionaat), isopropylpropionaat 10 (2-propanolprop^ionaat) of ethylprop^-ionaat (ethanolprop <donaat) te gehruiken en het verdient in het bijzonder de voorkeur om isopropylisohutyraat of ethylprop^ionaat te gehruiken.
Yoorheelden van organische verhindingen met ten minste έέη die kunnen , duhhele binding,/een acylfluoride daarmee / vormen (carhonylering 15 tot een acylfluoride), die bij de werkwijze gehruikt kunnen worden, zijn alkenen met ten hoogste 20 koolstofatomen zoals etheen, propeen, hutenen, butadieen-1,3 en dodeceen. De alkenen kunnen met alkylgroepen, arylgroepen of cycloalkylgroepen of andere substitu- enten, die de werkwijze niet belemmeren, gesuhstitueerd zijn. Yoorts 20 kunnen de alkenen meer duhhele hindingen in het molecuul hevatten, die de werkwijze niet helemmeren, zoals butadieen-1,3. Alkenen die de voorkeur verdienen zijn etheen, propeen, isohuteen, buteen-1, buteen-2.en hutadieen-1,3, waarbij etheen en propeen het meest de voorkeur verdienen.
25 Hoewel alle vermelde organische verhindingen bij de werkwijze gehruikt kunnen worden, verdient propeen echter in het hijzonder de voorkeur.
Het voor de voorkeurswerkwijze ter hereiding van het acylfluoride gebruikte waterstoffluoride dient in hoofdzaak watervrij te 30 zijn. De uitdrukking "watervrij” heeft betrekking op waterstoffluoride, dat in hoofdzaak vrij van water is, hijvoorheeld minder dan .of 2000 dpm/wanneer water aanwezig is mag dit de reactie voor de vor-ming van het acylanion niet helemmeren.
De reactie van koolstofmonoxide met een organische verbinding 35 en het watervrije waterstoffluoride kan plaatshebben bij temperatu-ren van 0-100°C, waarbij de hovenste temperatuur hepaald wordt door de vorming van bijprodukten. Yoor de reactie tussen de voorkeurs-reagentia kan de temperatuur van 40°C tot 80°C zijn, maar het verdient de voorkeur dat de temperatuur ongeveer 60°C..is. De koolstof-40 monoxidedruk kan varigren van 100 kPa tot 40.800 kPa, maar is bij 8202.27 0 - 4 - voorkeur van 3400 kPa tot 34*000 kPa en bij voorkeur 10.200 kPa tot I3.6OO kPa,. waarbij de druk voor de oplosbaarheid van het koolstofmonoxide in bet watervrije zuur en voor het vergroten van de pro-duktiviteit van de reactor wordt verhoogd.
5 De molverhouding watervrij zuur tot de organische verbinding dient van 1:1 tot 100:1 te zijn, maar is in het algemeen van 10:1 tot 20:1 en bij voorkeur ongeveer 15:1. De molverhouding koolstofmonoxide tot de organische verbinding is van 1:1 tot 5:1 of hoger, maar is bij voorkeur 1,5:1 tot 1:1 en komt overeen met de verzadi-10 gingsgrens van koolstofmonoxide in het reactiemengsel gedurende en bij het einde van de reactie.
Alle koolstofmonoxide en watervrij zuur, bijvoorbeeld watervrij die waterstoffluoride,/worden omgezet met de organische verbinding, dienen grondig gemengd te worden voordat het contact met de organi- 15 sche verbinding, bijvoorbeeld propeen, plaats heeft, vervolgens met wordt de organische verbinding snel omgezet, terwijl/vooraf gemengde koolstofmonoxide en zuur gemengd wordt. In het algemeen zal de reactie, afhankelijk van de druk en de temperatuur, plaats hebben binnen minuten om een acylfluoride, bijvoorbeeld ispbutyrylfluoride 20 te vormen. De organische verbinding zelf kan verdund worden met koolstofmonoxide of inerte verdunningsmiddelen, bijvoorbeeld propaan, voorafgaande aan de reactie met het watervrije zuur.
De reactie kan worden uitgevoerd in een semi-ladingsgewijze reactor, een propstroomreactor, een terugmengreactor (CSTR) of een 25 andere voor de deskundige bekende reactor, maar de reactor die de voorkeur verdient is een propstroomreactor.
De hydrolysereactie van het acylfluoride, bijvoorbeeld iso-butyrylfluoride, met water kan plaats hebben bij temperaturen van 20°C tot 150°C en bij drukken van 100 kPa tot 34.000 kPa, maar heeft 30 gewoonlijk plaats bij temperaturen van 40°C tot 70°C en drukken van 680 kPa tot 20.400 kPa. De temperatuur en druk worden ingesteld om de ontleding van de beoogde produkten te vermijden en om de af-scheiding van produkt te vergemakkelijken.
Het verdient de voorkeur dat de reagentia tijdens de hydrolyse 35 geroerd worden. In vele gevallen kan, wanneer een snelle menging wordt gebruikt, de hydrolysereactie met de gelijktijdige regeneratie van het watervrije zuur, bijvoorbeeld H3?, voltooid worden binnen seconden tot minuten.
Het kritische kenmerk van de hydrolysereactie is het handhaven 40 van de molverhouding water tot het acylfluorideprodukt beneden 1:1; 8202270 - 5 - dat wil zeggen, de totale hoeveelheid water, omgezet met het mengsel, dat het acyliumanionprodukt bevat, moet minder zi jn dan de hoeveelheid water die vereist is voor de totale hoeveelheid acylfluoride voor de vorming van het carbonzuur.
5 De totale hoeveelheid water kan in het mengsel/aeylprodukt bevat, gelnjecteerd worden, maar bij voorkeur wordt het water in partiSle hoeveelheden toegevoegd aan het mengsel, dat het acylfluoride bevat. De hydrolysetrap is exotherm en derhalve kan koeling vereist zi jn. Het mengsel kan eveneens koolstofmonoxide, niet-omge-10 zette organische verbinding, watervrij waterstoffluoride en carbonzuur bevatten. Bij voorkeur bevat het mengsel het watervrije waterstof fluoride, in het bijzonder wanneer het acylfluoride isobutyryl-fluoride is. ¥anneer isobutyrylfluoride gehydrolyseerd wordt, ligt de verhouding van de hoeveelheid watervrij waterstoffluoride tot 15 isobutyrylfluoride in het traject van 0,01 tot 95»5 gew.dln watervrij waterstoffluoride (AH3?) op 99»09 tot 4»5 gew.dln isobutyrylfluoride (ΓΒΡ), maar bij voorkeur van 10,0 tot 90,0 gew.dln ASF op 90 tot 10 gew.dln IBP. De hoeveelheid watervrij waterstoffluoride in het mengsel is afhankelijk van de doelmatige uitvoering van de werk-20 wijze en het gemak van afscheiding van het watervrije waterstoffluoride uit het produktmengsel, dat het acylfluoride, bijvoorbeeld isobutyrylfluoride, waterstoffluoride en kodLstofmonoxide bevat.
Uadat de hydrolysereactie voltooid is, hetgeen afhangt van de reactieomstandigheden zoals voor de deskundige bekend, wordt 1 tot 25 100 % van het gevormde carbonzuur afgescheiden uit het produkt mengsel van de hydrolysereactie. Bij voorkeur worden 80 tot 100 % van het carbonzuur afgescheiden en wordt het overblijvende hydro-lyseproduktmengsel in kringloop gebracht voor verdere reactie met de reagentia' voor de vorming van meer acylfluorideprodukt. Deze kring-50 loopstroom kan koolstofmonoxide en/of watervrij zuur en/of niet omgezette organische verbinding en/of niet gehydrolyseerd acylfluoride bevatten.
Bij een andere uitvoeringsvorm wordt 1 tot 100 % (bij voorkeur 80 tot 100 %) van het watervrije waterstoffluoride afgescheiden uit 35 het hydrolyseproduktmengsel en wordt in kringloop gebracht voor reactie voor de vorming van meer acylfluoride. De kringloopstroom kan kleine hoeveelheden niet afgescheiden, niet gehydrolyseerd acylfluoride en/of carbonzuur en/of niet omgezette organische verbinding bevatten.
40 De scheiding kan volgens elk van de bekende scheidingsmethoden 8202270 - 6 -
plaatshebben, zoals destillatie of extractie met oplosmiddel. VOORBBELDEH
De volgende voorbeelden zullen de uitvinding nader toelichten.
Be volgende methode werd gebruikt om de hydrolyse van isobuty-5 rylfluoride te onderzoeken op basis van 90 mol.% van de stoechiome-trisohe hoeveelheid water, die vereist is om alle isobutyrylfluoride tot isoboterzuur te hydrolyseren onder semi-adiabatische omstandig-heden.
Een Hastelloy C Parr reactor met een inhoud van twee liter, 10 voorzien van een water leveringssysteem (onder toepaseing van stik-stof big 3500 kPa), een thermokoppel verbonden .met een continue temperatuurregistratie-inrichting en een luchtmotor en roerinrichting die is ingesteld om met 1000 omwentelingen per minuut te roteren, werd gevuld met een afgewogen hoeveelheid waterstoffluoride en iso-15 butyrylfluoride (gehandhaafd op de temperatuur van een mengsel van droog ijs en aceton)?fworieniSf reagentia en de reactor op de voor-afgekozen temperatuur gebracht en wordt de temperatuurregistratie-inrichting in werking gesteld. De afgewogen hoeveelheid water (90 gew.$i van de stoechiometrische hoeveelheid, die vereist is voor 20 reactie van de totale hoeveelheid isobutyrylfluoride) wordt vervol-gens geSjecteerd. De begintemperatuur van het water was bij kamer-temperatuur. Nadat de hydrolyse was voltooid werd het mengsel ge-analyseerd volgens gaschromatografie. Uit de temp eratuur-1 i j d-registratie werden de t emp era tuurs ti j gingen genoteerd. In het alge-25 meen werd de eerste toegeschreven aan de mengwarmte en werd de tweede toegeschreven aan de hydrolysereactie·
Voorbeeld I
Een mengsel van 57» 6 g watervrij waterstoffluoride (10 gew.%) en 464,9 g isobutyrylfluoride (90 gev.%) werd bij 26,8°C gehydro-30 lyseerd door 83,0 g water big 21°0 te ingecteren. De temperatuur van het reactiemengsel steeg tot 52,4°C, vervolgens werd gedurende een periode van 27 seconden op 44°0 gekoeld en daama steeg de temperatuur exponentioneel in 49 seconden op 123°C. Twee fasen werden waar-genomen big het begin, evenwel niet aan het einde van de hydrolyse.
35 De reactie was voltooid; de· analyse liet slechts gevormd isoboterzuur zien.
Voorbeeld II
Een mengsel van 25,5 δ watervrig waterstoffluoride (5 gev,%) en 488,9 g isobutyrylfluoride (95 gew.%) werd big 24,1°C gehydroly-40 seerd met 87,1 g water big 21°C. Een temperatuurstijging van 13>5°C
8202270 ·.· - 7 - * werd waargenomen. Ua 20 minuten werd geen verdere temperatuurstigging vastgesteld, de reactor werd vervolgens extern op 51 °C ver-warmd en een tweede temperatuurs tinging met een temperatuurverande-ring van 78°C werd waargenomen gedurende een interval van 99 secon-5 den. De reactie was voltooid; de analyse liet slechts de vorming van isoboterzuur zien.
Voorbeeld III
Een mengsel van 51>6 g (10 gew.%) watervrig waterstoffluoride en 464»5 E (90 gev.%) isobutyrylfluoride werd big 22°C gehydroly-10 seerd door toevoeging van 85,.2 g water .big 21 °C gedurende een periode van 25 seconden. Onder deze omstandigheden werd geen tempe-ratuurstigging ten gevolge van de menging waargenomen. In plaats daarvan steeg de temperatuur continu van 22°C op 104°0 en waargenomen werd, dat de hydrolysereactie werd beperkt door de snelheid 15 van watertoevoeging, hetgeen derhalve de voorkeursmethode van toevoeging van water aangaf bij de snelheid, waarbig hydrolyse plaats heeft. De reactie was voltooid; de analyse liet alleen de vorming van isoboterzuur zien. De experimentele hydrolysewarmte werd bere-kend op ongeveer 59>8 kJ per gram gevormd isoboterzuur.
20 Yoorbeeld -17
De volgende continue werkwijze kan worden uitgevoerd voor de bereiding van isoboterzuur.
Een propstroomreactor wordt gebruikt voor de vorming van isoboterzuur uit propeen. De reactor bestaat uit een buis met een 25 lengte van 1220 cm en een inwendige diameter van 12,7 mm met een voormengsectie van ongeveer 150 cm en voorzien van ing'ectiepunten op afstanden van 150 cm en een verhittingsinrichting. De carbonyle-ringsreactie wordt uitgevoerd big 50°C en 19*200 kPa me.t propeen, watervrig waterstoffluoride en koolstofmonoxide in een molverhouding 50 van 1,0s14s1.»5 Did ©en stroomsnelheid van 1,52 kg per uur. Het water-vrije waterstoffluoride en het koolstofmonoxide worden geingecteerd in de voormengsectie, waarin zig grondig worden gemengd en het propeen wordt gelng'ecteerd in het mengsel van waterstoffluoride en koolstofmonoxide big intervallen van 150 cm, waarbig de eindtoevoe-55 ging.-900 cm vanaf het begin van'de reactor is. Nadat de reactie voltooid is, wordt big een ingectiepunt op 105 cm water in de reactor geingecteerd, waar de hydrolyse big voorkeur plaatsheeft big een snelheid,· waarbij de hydrolyse plaats heeft en isoboterzuur wordt gevormd. De hoeveelheid geingecteerd water is minder dan de 40 hoeveelheid gevormd isobutyrylfluoride. Deze sectie van de reactor, 8202270 f» - 8 -
waar de hydrolyse plaatsheeft, wordt gehandhaafd op ongeveer 100°C
en een druk van 19.200 kPa. Het isohoterzuur en eventuele zware produkten, zoals zvaardere oligomere znren (die minder zijn dan 3 gew.$) worden afgescheiden van het eindproduktmengsel door een- 5 voudige destillatie en het achterhlijvende isohutyrylfluoride, koolstofmonoxide en watervrije waterstoffluoride worden in kring- loop gehracht met het koolstofmonoxide en het watervrije waterstof- \ fluoride, .die gelnjecteerd worden in de voormengsectie van de reactor.
10 Bij een andere uitvoeringsvorm van de continue reactie wordt voorafgaande aan de hydrolyse het produktmengsel, dat het acylfluo-ride (isohutyrylfluoride) hevat, geleid naar een scheidingseenheid, waar de overmaat koolstofmonoxide en 10 tot 90 % van de overmaat watervrij waterstoffluoride worden verwijderd en in kringloop worden 15 gehracht, terwijl het achterhlijvende produktmengsel, hij voorkeur met 10 gew.dln watervrij waterstoffluoride op 90 gew.dln isohutyrylfluoride gehydrolyseerd wordt zoals heschreven, gevolgd door af-scheiding van isohoterzuur en recirculatie van het overhlijvende produktmengsel van niet omgezet isohutyrylfluoride en watervrij 20 waterstoffluoride.
t 8202270

Claims (8)

1. Werkwijze ter bereiding van een carbonzuur nit een acyl-fluorideprodukt, met het kenmerk, dat men een mengsel, dat een aoylfluoride "bevat, met minder dan de stoechio-metrische hoeveelheid water vereist voor het hydrolyseren van alle 5 aoylfluoride in het mengsel hydrolyseert tot het carbonzuur onder omstandigheden, waarbij het carbonzuur ontstaat en het zuur uit het anion geregenereerd wordt, welk aoylfluoride gevormd is uit de reactie van koolstofmonoxide, watervrij waterstof-fluoride en een organische verbinding, die kan reageren met het 10 koolstofmonoxide en het watervrije waterstoffluoride onder omstandigheden, waarbij het aoylfluoride ontstaat, waarbij de organische verbinding gekozen is uit de groep bestaande uit (1) een ester voorgesteld door de algemene formule R-C(=0)-0-R1, waarin R een alkylgroep met ten hoogste 20 koolstofatomen is en R' 15 een alkylgroep met 2 tot 20 koolstofatomen is en (2) een alkeen met ten hoogste 20 koolstofatomen met ten.minste S6n dubbele binding, in staat tot vorming van een acylium anion produkt daarmee, waarbij de temperatuur van de hydrolyse 20°C tot 100°C is en bij drukken van 100 kPa tot 341000 kPa, 20 waarbij de gewichtsverhouding waterstoffluoride tot het aoylfluoride binnen het traject van 0,01 tot 95»5 gew.dln watervrij waterstoffluoride op 99»09 tot 4»5 gew.dln van het aoylfluoride ligt.
2. Werkwijze volgens oonclusie 1, met het kenmerk, dat men als organische verbinding een ester toepast gekozen uit de 25 groep bestaande uit isopropylisobutyraat, ethylisobutyraat, isopro-pylpropionaat en ethylpropionaat.
3. Werkwijze volgens oonclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat men als organische verbinding een ester toepast gekozen uit de groep bestaande uit isopropylisobutyraat en ethylpropio- 50 naat1
4. Werkwijze volgens oonclusie 1, met het kenmerk, dat men als organische verbinding een alkeen toepast met ten hoogste 20 koolstofatomen met ten minste 66n dubbele binding, die daarmee een aoylfluoride kan vormen.· 55 5· Werkwijze volgens oonclusie 1, met het ken merk, dat men als alkeen een verbinding toepast gekozen uit de groep bestaande uit etheen, propeen, isobuteen, buteen-1, buteen-2 en butadieen-1,3. 8202270 *r ·« t - 10 - β. Werkwijze volgens conolusie 1, met het k e n -m e r k, dat men als alkeen etheen toepast.
7. Werkwijze volgens conolusie 1, met het ken- 0 m e r k, dat men als alkeen propeen en als aoylfluoride isobutyryl-5 fluoride toepast.
8. Werkwijze volgens conolusie 7» met het ken-m e r k, dat men een hoeveelheid water.toevoegt van 70 tot 99 % van de hoeveelheid van het isobutyrylfluoride.
9. Werkwijze volgens conolusie 8, met het ken- 10. e r k, dat de beginhoeveelheid watervrij waterstoffluoride in het te hydrolyseren mengsel 10 tot 90 gew.dln is en de beginhoeveelheid isobutyrylfluoride in het te hydrolyseren mengsel 10 tot 90 gew.dln is.
10. Werkwijze volgens έέη of meer van de conclusies 1 tot 9» 15 met het kenmerk, dat 80 tot 100 % van het gevormde carbonzuur uit het produktmengsel wordt afgescheiden en dat het overblijvende produktmengsel, dat watervrij waterstoffluoride bevat, in kringloop wordt gebracht voor verdere reactie met kools10fmonoxide en de organische verbinding voor de vorming van meer acylfluoride. 1 8202270
NLAANVRAGE8202270,A 1981-06-05 1982-06-04 Werkwijze voor het bereiden van isoboterzuur uit isobutyrylfluoride. NL186959C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US27069881A 1981-06-05 1981-06-05
US27069881 1981-06-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8202270A true NL8202270A (nl) 1983-01-03
NL186959B NL186959B (nl) 1990-11-16
NL186959C NL186959C (nl) 1991-04-16

Family

ID=23032417

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8202270,A NL186959C (nl) 1981-06-05 1982-06-04 Werkwijze voor het bereiden van isoboterzuur uit isobutyrylfluoride.

Country Status (12)

Country Link
JP (1) JPS6024086B2 (nl)
KR (1) KR850001913B1 (nl)
AT (1) AT389694B (nl)
AU (1) AU532972B2 (nl)
BE (1) BE893417A (nl)
CA (1) CA1176657A (nl)
CH (1) CH657122A5 (nl)
DE (1) DE3221174C2 (nl)
FR (1) FR2507179A1 (nl)
GB (2) GB2099821B (nl)
IT (1) IT1210894B (nl)
NL (1) NL186959C (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS59500218A (ja) * 1982-02-18 1984-02-16 アツシユランド オイル インコ−ポレ−テツド イソ酪酸またはイソ酪酸メチルの製造
DE3213395A1 (de) * 1982-04-10 1983-10-13 Röhm GmbH, 6100 Darmstadt Verfahren zur herstellung von isobuttersaeurefluorid bzw. isobuttersaeure
JPH07327833A (ja) * 1994-06-07 1995-12-19 Morii Kinzoku Kogyo Kk 鍋類、湯沸し類等の容器

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL302250A (nl) * 1963-01-21
GB1120714A (en) * 1965-07-22 1968-07-24 Distillers Co Yeast Ltd Improvements in or relating to the production of carboxylic acids
NL6816940A (nl) * 1967-11-28 1969-05-30
BE755997A (fr) * 1969-09-11 1971-03-10 Bp Chem Int Ltd Production d'acides dicarboxyliques
US3661951A (en) * 1969-12-01 1972-05-09 Armour Ind Chem Co Carboxylation of olefins
DE2406223A1 (de) * 1974-02-09 1975-08-21 Basf Ag Verfahren zur herstellung von carbonsaeuren
EP0031886B1 (de) * 1979-12-20 1984-04-11 Röhm Gmbh Verfahren zur Herstellung von Isobuttersäure oder ihrer niederen Alkylester

Also Published As

Publication number Publication date
AT389694B (de) 1990-01-10
GB2099821A (en) 1982-12-15
IT1210894B (it) 1989-09-29
GB2134113A (en) 1984-08-08
GB8403476D0 (en) 1984-03-14
NL186959C (nl) 1991-04-16
CH657122A5 (de) 1986-08-15
GB2134113B (en) 1985-11-20
ATA220282A (de) 1989-06-15
KR850001913B1 (ko) 1985-12-31
CA1176657A (en) 1984-10-23
GB2099821B (en) 1985-10-23
DE3221174C2 (de) 1985-06-20
NL186959B (nl) 1990-11-16
JPS57212134A (en) 1982-12-27
FR2507179B1 (nl) 1985-05-17
FR2507179A1 (fr) 1982-12-10
AU8460682A (en) 1982-12-09
JPS6024086B2 (ja) 1985-06-11
KR840000462A (ko) 1984-02-22
BE893417A (fr) 1982-10-01
DE3221174A1 (de) 1982-12-23
IT8221708A0 (it) 1982-06-04
AU532972B2 (en) 1983-10-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
IE48289B1 (en) Preparation of formic acid by hydrolysis of methyl formate
US7629491B2 (en) Hydrocarboxylation process
US4360692A (en) Preparation of formylvalerates
US3527779A (en) Carboxylic acid preparation
NL8202270A (nl) Werkwijze ter bereiding van carbonzuren uit acylfluoride gevormd door carbonylering.
NL7908842A (nl) Werkwijze voor de winning van door carbonylering verkregen aceton.
US4243607A (en) Process for the preparation of tetrachloroalkanes
NL8102167A (nl) Werkwijze voor de bereiding van carbonzuuramiden.
NL8105843A (nl) Werkwijze voor het bereiden van ethylideendiacetaat.
EP0042633B1 (en) Process for the carbonylation of alkanols and/or ethers
EP0112171B1 (en) Process for the production of dihydrocarbyl oxalates
US2336223A (en) Ester of isobutane-1,3-di-ol and method of making same
NL8006807A (nl) Werkwijze ter bereiding van azijnzuuranhydride.
NL8000673A (nl) Werkwijze voor de bereiding van carbonzure ethylesters en de bereiding van etheen hieruit.
US3923883A (en) Method for the oxycarbonylation of olefins
JP2567424B2 (ja) ペンテン酸アルキルエステルの連続製造方法
NL8202190A (nl) Werkwijze voor de bereiding van carbonzuren.
US2379759A (en) Chlorination of aliphatic acids and esters
NL8105840A (nl) Werkwijze voor het omzetten van azijnzuuranhydride.
GB2101592A (en) Production of carboxylic esters from acyl halides formed by carbonylation
US4213919A (en) Manufacture of β-chlorocarboxylic acid chlorides
NL8202269A (nl) Werkwijze ter bereiding van een acyliumanionprodukt en carbonzuren en esters daarvan.
JPS59222440A (ja) アルフア−ハロアルキルエステルの製造法
US3742071A (en) Process for the production of hydroquinone
JPH024209B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee