FI96300B - Hissin kerrokseen tulon säätölaite - Google Patents

Hissin kerrokseen tulon säätölaite Download PDF

Info

Publication number
FI96300B
FI96300B FI882704A FI882704A FI96300B FI 96300 B FI96300 B FI 96300B FI 882704 A FI882704 A FI 882704A FI 882704 A FI882704 A FI 882704A FI 96300 B FI96300 B FI 96300B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
speed
memory
input
phase
travel
Prior art date
Application number
FI882704A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882704A0 (fi
FI96300C (fi
FI882704A (fi
Inventor
Klaus-Juergen Klingbeil
Original Assignee
Inventio Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventio Ag filed Critical Inventio Ag
Publication of FI882704A0 publication Critical patent/FI882704A0/fi
Publication of FI882704A publication Critical patent/FI882704A/fi
Publication of FI96300B publication Critical patent/FI96300B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96300C publication Critical patent/FI96300C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/02Control systems without regulation, i.e. without retroactive action
    • B66B1/06Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric
    • B66B1/14Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements
    • B66B1/16Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of a single car or cage

Landscapes

  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Elevator Control (AREA)
  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)
  • Types And Forms Of Lifts (AREA)
  • Control Of Electric Motors In General (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Valve Device For Special Equipments (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)
  • Fluid-Damping Devices (AREA)
  • Invalid Beds And Related Equipment (AREA)
  • Cage And Drive Apparatuses For Elevators (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)
  • Spinning Or Twisting Of Yarns (AREA)
  • Apparatuses And Processes For Manufacturing Resistors (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Electric Propulsion And Braking For Vehicles (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)
  • Valve-Gear Or Valve Arrangements (AREA)

Description

j 96300
Hissin kerrokseen tulon säätölaite . - Regleranordning för hissars väningsanlöpning.
Keksintö koskee hissin kerrokseen tulon säätölaitetta hissille, jossa on kolmivaiheraoottori, joka on kytketty takometridynamoon ja jonka kerrokseen tulovaiheen kierroslukua voidaan säätää asetuselimellä. Siinä on kerrokseen tulovaiheen alussa päälle kytkettävä asetusarvon anturi, jossa on integraatto-ri, joka integroi takometridynamon tuottaman nopeuden oloarvon ja jonka lähtö liittyy vähentimeen, joka muodostaa integraattorin antamasta todellisesta matkasta ja kerrokseen tulomatkaa vastaavasta matkasta nopeuden asetus-arvoon verrannollisen matkaeron.
Yläkäsitteen mukainen säätölaite, jossa on asetusarvon anturi, tunnetaan esim. CH-PS 550 736:sta. Jos tällaisia hyvän pysähtymistarkkuuden takaavia säätölaitteita käytetään kolmivaihemoottorisissa hisseissä, on edullista antaa kerrokseen tulovaihetta edeltävän vaiheen, jolloin nopeus on vakio, sujua säätelemättä. Säätely voisi nimittäin olla vain sellaista, että moottori jarrutetaan kaikilla hissin kuormituksilla pienimpään pysyvään kierroslukuun, jolloin häviöt olisivat vastaavasti suuria. Siirryttäessä säätelemättömästä säädeltyyn vaiheeseen esiintyy kuitenkin vaikeuksia, koska kuormituksesta riippuvan nopeuden todellisen arvon ja yhtäkkiä voimaan tulevan asetusarvon välillä voi olla suuri ero kerrokseen tulosäätelyn alkaessa. Hissin käyttäjä huomaa tämän eron epämiellyttävinä tärähdyksinä.
DE-OS 3 010 234:sta on tullut tunnetuksi säätölaite, joka pyrkii välttämään edellä kuvatun haitan. Siinä on jännitteestä riippuva valvova säädin, joka : ajokäyrän tiettynä aikana jatkuvasti muuttaa kahden toisistaan riippumattoman säätöpiirin vaikutusta takojännitteestä riippuen. Toinen säätöpiiri säätelee kiihtyvyyttä ajasta riippuen, toinen nopeutta matkasta riippuen. Jarrutuksen alkaessa vaikuttaa lähes pelkästään ensin mainittu säätely. Nopeuden vähentyessä sen vaikutus vähenee koko ajan ja nopeus/matka-säätelyn merkitys taas kasvaa, niin että jarrutusvaiheen lopussa vaikuttaa käytännöllisesti katsoen pelkästään viime mainittu. Tällä tavoin on tarkoitus saavuttaa tärähdyksetön siirtyminen jarrutusvaiheeseen ja tarkka kerrokseen tulo. Kuvattu säätölaite on kuitenkin suhteellisen monimutkainen, sillä kahden kiihtyvyys/aika-säätimen ja yhden nopeus/matka-säätimen lisäksi siinä on ainakin viisi operaatiovahvistinta sisältävä valvova säädin.
2 96300
Keksinnön taustana on tehtävä luoda sellainen yläkäsitteen mukainen kerrokseen tulon säätölaite, jossa nopeuden tosi- ja pitoarvojen välille syntyvä ero ei pääse vaikuttamaan siirryttäessä säätelemättömästä ajosta säädeltyyn kerrokseen tulovaiheeseen ja jossa koko kerrokseen tulovaiheessa vaikuttaa ainoastaan yksi nopeuden säätöpiiri.
Tehtävä ratkaistaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkien mukaisella keksinnöllä. Nopeuden pitoarvo mukautetaan sen tosiarvoon muodostamalla säätelemättömässä vaiheessa nopeuden tosiarvosta ja siihen liittyvästä nimellisnopeudesta kerroin ja laittamalla tämä kerroin jarrutusvaiheessa muistiin. Ajokäyrä-muistissa on matkasta riippuvia nopeuden pitoarvoja, jotka kerrotaan kertoimella ja siirretään jarrutusvaiheen aikana nopeuden säätöpiirille asetus-arvoiksi .
Keksinnöllä saavutettavat edut ovat siinä, että vaikka nopeuden tosi- ja pito-arvojen välillä olisi suurikin ero siirryttäessä säätelemättömästä ajosta säädeltyyn kerrokseen tulovaiheeseen, ei synny ajomukavuutta huonontavaa tärähtelyä. Koska tämä päämäärä saavutetaan tekniikan tilaan nähden yksinkertaisesti parannetulla pitoarvon anturilla ja ainoastaan yhdellä säätöpiirillä, tuloksena on yksinkertainen, kuluja säästävä ratkaisu.
Keksintöä valaistaan seuraavassa piirroksessa esitetyn toteutusvaihtoehdon avulla.
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen kerrokseen tulon säätölaitteen kaavamaisesti esitettynä ja kuvio 2 esittää ennalta annetun ja mukautetun nopeuden pitoarvon ajan mukaan : muuttumista kerrokseen tulovaiheessa.
Kuviossa 1 on l:llä kuvattu kolmivaihemoottoria, esimerkiksi epätahtimoottoria, joka käyttää käyttöpyörällä 2 nostoköyteen 3 ripustettua, vastapainon 4 avulla tasapainotettua hissikoria 5. Epätahtimoottori 1 on kytketty takometridynamoon 6, joka tuottaa nopeuteen verrannollisen jännitteen. Hissikori 5 on kuilussa 7, josta on esitetty ainoastaan kerros En> 8 on hissikoriin 5 kiinnitetty . magneettikytkin, joka vaikuttaa yhdessä kuilussa 7 olevien kytkevien sähkö- magneettien 9 kanssa. Sähkömagneetit sijaitsevat tietyllä, hissikorin 5 kerrokseen tulomatkaa s vastaavalla, etäisyydellä kerroksen edellä. Niiden kohdalla alkaa siis jarrutus. Magneettikytkin 8 liittyy jarrujen käyttö-logiikan 10 yhteen tuloon. Logiikan toisiin tuloihin voidaan johtaa ylös- tai *»·> M»· I . * «· 3 96300 alasajoon liittyviä pysähtymissignaaleja.
Kolmivaihemoottori 1, takometridynamo 6, vähennin 11, säädettävätaajuuksinen vahvistin 12, toinen vähennin 13, toinen säädettävä vahvistin IA ja asetus-elin 15 muodostavat nopeuden säätöpiirin, johon on sen vakavoinnin vuoksi pantu alle virran säätöpiiri. Vähentimen 11 tuloon liittyy pitoarvon anturi 16 ja takometridynamo 6. Vähennin 11 muodostaa pitoarvon anturin 16 tuottamasta nopeuden pitoarvosta ja takometridynamon 6 antamasta tosiarvosta nopeuden säätöpoikkeaman 4v, joka johdetaan säädettävän vahvistimen 12 kautta toisen vähentimen 13 virran pitoarvoksi. Vähennin 13 muodostaa virran pito-arvosta ja kolmivaihemoottorin 1 virran tosiarvosta virran säätöpoikkeaman, joka johdetaan toisen säädettävän vahvistimen IA kautta asetuselimelle 15, joka koostuu esimerkiksi syttymiskulman säädön avulla ohjattavista tyristoreista.
Pitoarvon anturissa 16 on integraattori 17, jonka tuloon takometridynamo 6 koskettimen 18 kautta liittyy. Integraattorin 17 lähtö liittyy vähentimen 19 tuloon. Vähentimen toiseen tuloon johdetaan kerrokseen tulomatkaa sq vastaava jännite. Vähentimen lähtö on yhteydessä ajokäyrämuistin 20 tuloon. Ajokäyrämuistissa on matkasta riippuvia nopeuden pitoarvoja. 21 on jakaja, jonka toiseen tuloon liittyy takometridynamo 6 toisen koskettimen 22 kautta ja toiseen tuloon ajokäyrämuistin 20 lähtö. Jakajan 21 perään on kytketty muisti 23, jonka lähtö liittyy kertojan 2A yhteen tuloon. Toiseen tuloon liittyy ajokäyrämuistin 20 lähtö. Kertojan 2A lähtö muodostaa pitoarvon anturin 16 lähdön, joka liittyy nopeuden säätöpiirin ensimmäiseen vähentimeen 11. 25 on rele, joka on yhteydessä jarrujen käyttölogiikan 10 lähtöön ja esittämättä . jätettyyn jännitelähteeseen ja joka havahtuessaan toimentaa koskettimet 18, 22. Jos kerrokseen tulon säätölaite toteutetaan mikrotietokoneen avulla, ajokäyrämuisti 20 ja muisti 23 ovat kiinto- ja vaihtomuisteja. Analogiatekniikalla toteutettaessa muisti 23 on näytteenotto-pito -elin (Sample and Hold) ja ajokäyrämuisti 20 juurenottaja, joka tuottaa matkasta riippuvia nopeuden pitoarvoja suhteen v=V2Es mukaisesti, jossa symbolit v, b ja s merkitsevät tuttuun tapaan nopeutta, hidastuvuutta ja matkaa.
Edellä kuvattu kerrokseen tulon säätölaite toimii seuraavasti: oletettakoon, että hissikori 5 kulkee alaspäin ja sillä on pysähtymissignaali kerrokseen En· Kun kori 5 ajaa tämän kerroksen kytkevien sähkömagneettien 9 4 96300 ohi, syntyy impulssi ja jarrujen käyttölogiikka 10 herättää releen 25 (ajankohta tQ, kuvio 2). Koskettimet 18, 22 toimentuvat tällöin siten, että kosketin 18 sulkeutuu kerrokseen tulon ajaksi ja kosketin 22 avautuu. Jakaja 21 muodostaa säätelemättömän ajon aikana koskettimen 22 kautta tulleesta nopeuden tosiarvosta v^q ja ajokäyrämuistiin 20 tallennetusta nimellisnopeuden arvosta v kertoimen y=v. /v , joka tallennetaan kerrokseen tulon ajaksi muistiin 23. Oletetaan nyt, että nopeuden tosiarvo v^q on hissin kuormituksesta riippuen pienempi kuin nimellisnopeuden arvo vgo (ajankohta tQ, kuvio 2). Kerrokseen tulon aikana koskettimen 18 kautta integraattoriin 17 johdetut nopeuden arvot v^ integroidaan siellä matkan tosiarvoksi s^, jonka vähennin 19 vähentää kerrokseen tulomatkasta so, jolloin muodostuu vielä ajettavana olevaa matkaa vastaava matkaero As=(s -s.). Matkaeroa As vastaava nopeuden pitoarvo vs»f2bAs kutsutaan ajokäyrämuistista 20 ja johdetaan kertojalle 24. Siellä tuotetaan kertoimella y kertomalla korjattu nopeuden pitoarvo v '»yv , joka S s johdetaan nopeuden säätöpiirin vähentimelle 11, jossa muodostetaan nopeuden säätöpoikkeama v=v^-vg'·
Koska kerrokseen tulomatka So^Vgo·^/^ on vakio ja alkuperäisestä nopeuden arvosta v^q riippumaton, oletetussa esimerkissä syntyy hieman pidempi kerrokseen tuloaika t2*sS0'^^io* Pysähtymistarkkuuteen tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta (ajankohdat t^ ja t2« kuvio 2).

Claims (2)

5 96300 Patenttivaatimukset;
1. Hissin kerrokseen tulon säätölaite, jossa on kolmivaihemoottori (1), joka on kytketty takometridynamoon (6) ja jonka kerrokseen tulovaiheen kierros-lukua voidaan säädellä asetuselimellä (15), ja kerrokseen tulovaiheen alussa päälle kytkettävä asetusarvon anturi (16), jossa on integraattori (17)» joka integroi takometridynamon (6) tuottaman nopeuden tosiarvon ja jonka lähtö liittyy vähentimeen (19), joka muodostaa integraattorin antamasta todellisesta matkasta ja kerrokseen tulomatkaa vastaavasta matkasta nopeuden pitoarvoon verrannollisen matkaeron, tunnettu siitä, että - siinä on jakaja (21), jonka toinen tulo liittyy takometridynamoon (6) ja toinen tulo ajokäyrämuistin (20) lähtöön, jossa muistissa on matkasta riippuvia nopeuden pitoarvoja (v ) ja jonka tulo liittyy vähentimeen (19), - jakaja (21) muodostaa säätelemättömän ajon aikana ennen jarrutuksen alkamista nopeuden tosiarvosta (v. ) ja nopeuden nimellisarvosta (v ) kertoimen X O SO (y). - siinä on jakajan (21) lähtöön liittyvä muisti (23), jonne kerroin (y) kerrokseen tulon ajaksi tallennetaan, ja että - siinä on kertoja (24), jonka toinen tulo liittyy muistin (23) lähtöön ja toinen tulo ajokäyrämuistin (20) lähtöön, - ja jossa vähentimen (19) matkaeroja vastaavat ajokäyrämuistin (20) nopeuden pitoarvot (v ) kerrotaan kertoimella (y) ja johdetaan nopeuden säätöpiiriin.
2. Vaatimuksen 1 mukainen kerrokseen tulon säätölaite, tunnettu siitä, että muisti (23) on näytteenotto ja pito -elin (Sample and Hold -). 96300 6
FI882704A 1987-06-12 1988-06-08 Hissin kerrokseen tulon säätölaite FI96300C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH221087 1987-06-12
CH221087 1987-06-12

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882704A0 FI882704A0 (fi) 1988-06-08
FI882704A FI882704A (fi) 1988-12-13
FI96300B true FI96300B (fi) 1996-02-29
FI96300C FI96300C (fi) 1996-06-10

Family

ID=4228453

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882704A FI96300C (fi) 1987-06-12 1988-06-08 Hissin kerrokseen tulon säätölaite

Country Status (20)

Country Link
US (1) US4844205A (fi)
EP (1) EP0294578B1 (fi)
JP (1) JP2548603B2 (fi)
CN (1) CN1010297B (fi)
AT (1) ATE65235T1 (fi)
AU (1) AU593447B2 (fi)
BR (1) BR8802834A (fi)
CA (1) CA1282194C (fi)
DE (1) DE3863696D1 (fi)
DK (1) DK165238C (fi)
ES (1) ES2024580B3 (fi)
FI (1) FI96300C (fi)
HK (1) HK63292A (fi)
HU (1) HU201492B (fi)
IN (1) IN171501B (fi)
MX (1) MX169657B (fi)
NO (1) NO171965C (fi)
PT (1) PT87664B (fi)
TR (1) TR24921A (fi)
ZA (1) ZA883771B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0796423B2 (ja) * 1989-07-18 1995-10-18 三菱電機株式会社 エレベータの制御装置
CN1049365C (zh) * 1993-07-01 2000-02-16 云浮硫铁矿企业集团公司自来水厂 一种钟罩式脉冲澄清池
JP3170151B2 (ja) * 1994-08-24 2001-05-28 株式会社東芝 エレベータの制御装置
DE20103158U1 (de) * 2001-02-22 2001-09-27 Mueller Wolfgang T Mehrstufiger, positionsgesteuerter, reaktionsschnell und präzise auslösender Geschwindigkeitsbegrenzer für Aufzüge
JP2006298645A (ja) * 2005-04-21 2006-11-02 Inventio Ag エレベータケージの速度を監視するための方法および検出システム

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1186184B (de) * 1961-06-24 1965-01-28 Siemens Ag Geschwindigkeits-Sollwertgeber fuer Treibscheibenfoerdermaschinen
CH550736A (de) * 1973-04-18 1974-06-28 Inventio Ag Einrichtung zur steuerung eines aufzuges.
FR2313300A1 (fr) * 1975-03-20 1976-12-31 Otis Ascinter Systeme de commande de moteur d'ascenseur
JPS6013948B2 (ja) * 1975-04-03 1985-04-10 株式会社明電舎 エレベ−タの着床位置制御装置
GB1524298A (en) * 1975-04-03 1978-09-13 Otis Elevator Japan Control apparatus for an elevator system
FR2338527A1 (fr) * 1976-01-15 1977-08-12 Duriez Jean Procede et dispositif de controle et de regulation de la vitesse d'un mobile
US4161235A (en) * 1978-05-19 1979-07-17 Westinghouse Electric Corp. Elevator system
US4373612A (en) * 1980-11-25 1983-02-15 Westinghouse Electric Corp. Elevator system
US4527662A (en) * 1983-04-01 1985-07-09 Otis Elevator Company Elevator speed control
FR2579189B1 (fr) * 1985-03-25 1988-04-08 Logilift Sarl Procede de commande regulee du ralentissement d'un mobile et dispositif de commande regulee pour la mise en oeuvre du procede
US4691807A (en) * 1986-03-05 1987-09-08 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Elevator control apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
TR24921A (tr) 1992-07-21
FI882704A0 (fi) 1988-06-08
DK165238B (da) 1992-10-26
HUT50082A (en) 1989-12-28
DK165238C (da) 1993-03-08
ZA883771B (en) 1989-02-22
JP2548603B2 (ja) 1996-10-30
NO882550L (no) 1988-12-13
DE3863696D1 (de) 1991-08-22
MX169657B (es) 1993-07-16
DK316388A (da) 1988-12-13
HU201492B (en) 1990-11-28
ATE65235T1 (de) 1991-08-15
BR8802834A (pt) 1989-01-03
AU593447B2 (en) 1990-02-08
PT87664B (pt) 1993-09-30
HK63292A (en) 1992-08-28
ES2024580B3 (es) 1992-03-01
NO171965C (no) 1993-05-26
AU1756388A (en) 1988-12-15
NO171965B (no) 1993-02-15
CA1282194C (en) 1991-03-26
CN1010297B (zh) 1990-11-07
NO882550D0 (no) 1988-06-09
CN1031356A (zh) 1989-03-01
JPS63310479A (ja) 1988-12-19
US4844205A (en) 1989-07-04
IN171501B (fi) 1992-10-31
DK316388D0 (da) 1988-06-10
PT87664A (pt) 1989-05-31
FI96300C (fi) 1996-06-10
FI882704A (fi) 1988-12-13
EP0294578A1 (de) 1988-12-14
EP0294578B1 (de) 1991-07-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4155426A (en) Digital speed pattern generator
US4995478A (en) Start compensation device for elevators
US4713595A (en) Control apparatus for elevator
US4354577A (en) Speed instruction generating device for elevator
US4553640A (en) Controller for elevator
FI96300B (fi) Hissin kerrokseen tulon säätölaite
FI96673B (fi) Hissikäyttö, jossa on säätölaite nykäyksetöntä liikkeellelähtöä varten
JPS622872A (ja) 移動体の移動用電気モ−タ−の調節制御方法およびそれを実施するための制御装置
US5155305A (en) Delayed start of elevator car deceleration and creep using VVVF technology
US4456096A (en) Terminal slowdown apparatus for elevator
US4446946A (en) Elevator speed instruction generating system
US5848671A (en) Procedure for stopping an elevator at a landing
FI71711B (fi) Hissmotorstyrsystem foer vaexelstroemsinduktionsmotor
US4351416A (en) Elevator control device
JP4732578B2 (ja) エレベーターの制御装置
JPS6246474B2 (fi)
JPH0967071A (ja) エレベータの異常時運転装置
FI64925C (fi) Foerfarande foer fininstaellning av vaexelstroemshiss
SU755736A1 (ru) Система управления гидроприводом лифта 1
CN1045566A (zh) 电梯速度控制方法
JPH02163276A (ja) エレベータの着床速度制御装置
SU885133A1 (ru) Устройство дл осуществлени пуска подъемной машины
SU1306871A2 (ru) Устройство дл управлени электроприводом шахтной подъемной машины
JPH0750384Y2 (ja) 交流エレベータの着床制御装置
KR920001001Y1 (ko) 교류형 승강기의 속도 제어장치

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: INVENTIO AG