FI90514B - Menetelmä ja laite puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta - Google Patents

Menetelmä ja laite puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta Download PDF

Info

Publication number
FI90514B
FI90514B FI896150A FI896150A FI90514B FI 90514 B FI90514 B FI 90514B FI 896150 A FI896150 A FI 896150A FI 896150 A FI896150 A FI 896150A FI 90514 B FI90514 B FI 90514B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cutting
wood
wooden slats
wooden
slats
Prior art date
Application number
FI896150A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI90514C (fi
FI896150A0 (fi
Inventor
Hans Binder
Original Assignee
Hans Binder
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hans Binder filed Critical Hans Binder
Publication of FI896150A0 publication Critical patent/FI896150A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90514B publication Critical patent/FI90514B/fi
Publication of FI90514C publication Critical patent/FI90514C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27MWORKING OF WOOD NOT PROVIDED FOR IN SUBCLASSES B27B - B27L; MANUFACTURE OF SPECIFIC WOODEN ARTICLES
    • B27M1/00Working of wood not provided for in subclasses B27B - B27L, e.g. by stretching
    • B27M1/08Working of wood not provided for in subclasses B27B - B27L, e.g. by stretching by multi-step processes
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27KPROCESSES, APPARATUS OR SELECTION OF SUBSTANCES FOR IMPREGNATING, STAINING, DYEING, BLEACHING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS, OR TREATING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS WITH PERMEANT LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CHEMICAL OR PHYSICAL TREATMENT OF CORK, CANE, REED, STRAW OR SIMILAR MATERIALS
    • B27K1/00Damping wood
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27KPROCESSES, APPARATUS OR SELECTION OF SUBSTANCES FOR IMPREGNATING, STAINING, DYEING, BLEACHING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS, OR TREATING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS WITH PERMEANT LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CHEMICAL OR PHYSICAL TREATMENT OF CORK, CANE, REED, STRAW OR SIMILAR MATERIALS
    • B27K2200/00Wooden materials to be treated
    • B27K2200/30Multilayer articles comprising wood

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
  • Manufacture Of Wood Veneers (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Veneer Processing And Manufacture Of Plywood (AREA)
  • Dry Formation Of Fiberboard And The Like (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)
  • Pens And Brushes (AREA)

Description

90514
Menetelmä ja laite puulamelllen valmistamiseksi sahatavarasta
Keksintö koskee menetelmää ja laitetta puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta. Puulamelleilla tarkoitetaan tässä yhteydessä suhteellisen ohuita puulautoja, jotka ovat yli 2 - 3 mm paksuudeltaan ja jotka käsitellään korkealuokkaisiksi yksi- tai monikerroksisiksi tuotteiksi, kuten esimerkiksi monikerroksisiksi luonnonpuulevyiksi, liimapalkeiksi, liimatuksi puulaminaatiksi, ikkunan puitteiksi, umpipuulevyiksi ja vastaaviksi.
Tekniikan tason mukaisesti tällaiset puulamellit valmistetaan yleensä siten, että sahatavara kuivatetaan ensin suhteellisen alhaiseen kosteusasteeseen ja että sahatavaralan-kut sahataan sitten vannesahoilla tai vastaavilla yksittäisiksi puulamelleiksi. Tällaisessa menetelmässä on useita haittoja. Ensinnäkin näin valmistettujen puulamellien laadussa on toivomisen varaa, koska puulamellit rikkoontuvat helposti sahauksessa etenkin oksa- ja särmäalueella, ja sitä enemmän, mitä kuivempaa sahattava sahatavara on. Näin muodostuu suhteellisen suuri määrä vajaalaatuista tavaraa.
Tunnetun menetelmän eräänä toisena haittana on suhteellisen huono tuotto, s.o. jätteen osuus on suhteellisen korkea.
Tämä johtuu siitä, että jokaisessa sahauksessa syntyy jätettä, joka vastaa sahauksen vahvuutta. Jos valmistetaan esimerkiksi puulamelleja, joiden paksuus on 4 mm ja sahauksen leveys on 2,5 mm, niin jo tällöin n. 40 % sahatavaramate-riaalista on jätettä.
Eräänä toisena haittana tekniikan tason mukaisessa menetelmässä on se, että valmistettaessa puulamelleja tarvitaan suhteellisen paljon energiaa. Tämä johtuu siitä, että sahauksen suhteellisen leveän sahausraon johdosta on lastutet-tava paljon materiaalia.
2 90 51 4
Toisaalta on tunnettua valmistaa puulamelleja leikkauslait-teessa puruttoman leikkaamisen avulla. Tällä tavalla tähän asti saavutetut tulokset ovat kuitenkin samoin epätyydyttä-5 viä. Tosin tässä paranee toisaalta tuotto, koska vältetään sahaus, toisaalta tässä menetelmässä syntyy niin kutsuttu jäännöslamelli, s.o. sahatavaralankusta maksimaalisesti leikattavan puulamellimäärän leikkaamisen jälkeen jää jäljelle jäännös, jossa on pienempi paksuus kuin valmistettavien puu-10 lamellien nimellispaksuus ja jota ei voida siten käyttää edelleen, ei ainakaan kyseessä olevassa tuotannon kulussa.
Edelleen näin valmistettujen puulamellien laadussa on myös paljon toivomisen varaa, koska yksittäiset puulamellit pois-15 tuvat leikkauslaitteesta voimakkaasti kiertyneessä tilassa, mikä johtuu siitä, että sahatavaralankusta leikatut puulamellit on kuljetettava vinosti niiden alkuperäisen kuljetus-suunnan suhteen. Tunnetussa leikkauslaitteessa esiintyy siten se tähän asti ratkaisematon ongelma, miten tällaiset 20 kiertyneet puulamellit voitaisiin palauttaa hyväksyttävällä panoksella jälleen alkuperäiseen, ei-kiertyneeseen, tasaiseen tai vast, sileään tilaan.
Julkaisusta DE-A-2124086 tunnetussa rakennuspuutavaran val-25 mistusmenetelmässä leikataan tukista, jota on haluttaessa höyrytetty, tasoviilutuskoneella viilu, minkä jälkeen leikattu viilurulla viedään käsittelyaseman, erityisesti suolakyl-vyn läpi, kääritään puolalle ja kuivataan. Sen jälkeen viilu leikataan 2,4 kertaa 1,2 metrin levyiksi, yksittäiset levyt 30 liitetään yhteen laminaatiksi ja lopuksi mahdollisesti saha taan laminaatti laudoiksi, palkeiksi tai vastaaviksi.
Keksinnön tehtävänä on saada aikaan menetelmä, joka tuottaa hyväksyttävällä panoksella korkealaatuisia puulamelleja, 35 jolloin samanaikaisesti saavutetaan maksimaalinen tuotto ja edelleen pidetään tarvittava energiapanos mahdollisimman alhaisena. Edelleen keksinnön tehtävänä on saada aikaan laite, joka täyttää edellä mainitut edellytykset.
3 90 5 1 4 Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisesti olennaisesti patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiyhdistelmän mukaisesti, jolloin menetelmän vaiheet suoritetaan etenkin yhtäjak-5 soisesti, niin että yksittäiset puulamellit kulkevat koko laitteen läpi automaattisesti ja yhtäjaksoisesti.
Puruttoman leikkaamisen vaiheen eteen kytketään edullisesti vaihe, joka mahdollistaa leikkauksen optimoimisen siten, että 10 ei muodostu mitään jäännöslamelleja. Tämä eteen kytketty vaihe voi olla sahatavara esikonditionti, jolloin sahatavaran kosteudeksi pyritään samaan n. 40 - 60, etenkin n. 50 % kulloinkin kyseessä olevan puulajin mukaisesti.
15 Vaihtoehtoisesti tai tämän lisäksi tämä eteen kytketty vaihe voi olla sellainen, että mitataan leikkausasemalle syötetyn sahatavaran kosteus ja ohjataan leikkausparametrejä, kuten etenkin puristuspainetta leikkuuterän alueella ja/tai leik-kauspaksuutta mitatun kosteuden mukaisesti. Siten voidaan 20 tasata toleranssit, jotka voisivat muutoin johtaa jäännösla-mellien muodostumiseen.
Keksinnön mukaisella yhdistelmällä, jossa leikataan purutto-masti, kuivatetaan, jälkikäsitellään lastuamalla ja suorite-25 taan mahdollisesti leikkaamisen eteen kytketty vaihe, on seuraavia etuja:
Saadaan korkealaatuisia puulamelleja. Hiomalla käsitellyillä lautalame11ien näkyvillä pinnoilla on erittäin hyvä pinta-30 laatu, koska tässä ei esiinny ollenkaan siinä laajuudessa rikkoutumista oksa-alueella kuin tekniikan tasolla ja ne eliminoidaan muutoin suurimmaksi osaksi hiontaprosessilla.
4 90514
Koska sahatavaraa ei tarvitse kuivattaa alhaiseen kosteusas-teeseen, kuten tunnetulla tekniikan tasolla ennen käsittelyä, puu säilyy leikattaessa virheettömänä oksa-alueella.
Puulamellien valmistuksessa tarvittava energia on vähäisempi kuin tekniikan tasolla. Tekniikan tason mukaisessa menetelmässä puuta lastutetaan jokaisessa sahauksessa sahauksen leveydeltä, kun taas keksinnön mukaisessa menetelmässä hionnan ansiosta materiaalia poistetaan ainoastaan millimetrin murto-osan paksuudelta. Itse leikkauslaitteessa ei lastuteta materiaalia. Leikkaamiseen ja tämänjälkeiseen jälkikäsittelyyn (hiomiseen) tarvittavan energiapanoksen summa on pienempi kuin sahaamiseen tarvittava energiapanos.
Puulamellien puruttoman leikkaamisen ansiosta leikkauslaitteessa ei muodostu käytännöllisesti katsoen ollenkaan jätettä. Koska leikattujen puulamellien jälkikäsittelyssä syntyy samoin ainoastaan verraten vähän jätettä, tuottaa keksinnön mukainen menetelmä erinomaisen tuoton. Tämä paranee vielä sen ansiosta, että sellainen leikkauksen optimointi on mahdollista, että myös niin kutsutut jäännöslamellit, joissa on samat toleranssit kuin muissa puulamelleissa ja joita voidaan käyttää siten samoin edelleen kuten näitä, voivat jäädä tuotantoon, tai toisin sanoen jäännöslamellit voidaan eliminoida kokonaan keksinnön mukaisessa menetelmässä.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä vähenee siten materiaalin käyttö ratkaisevasti verrattuna tavanomaiseen menetelmään. Siten muodostuu n. 50 - 80 % vähemmän jätettä, niin että saadaan vastaavasti korkeampi lähtömateriaalin tuotto.
Keksinnön mukainen menetelmä mahdollistaa olennaisesti puuta säästävämmän lamellivalmistuksen kuin tavanomaiset menetel- 5 90514 mät. Siten eliminoidaan pitkälti esim. muutoin esiintyvät kuivatus- ja käsittelysäröt etenkin oksa-alueilla tai vast, niitä ei esiinny ollenkaan.
Keksinnön mukaisella menetelmällä, jossa puulamellit kuivatetaan leikkaamisen jälkeen, saadaan aikaan erittäin tasaisia kuivatustuloksia, jolloin puun kosteus on n. 6 % tai mahdollisesti jopa vielä vähemmän. Tavanomaisessa tekniikassa, jossa puu kuivatetaan ennen leikkaamista tai vast, sahaamista, näin alhaisen puukosteuden omaavan materiaalin edelleenkäsittely ei ole käytännössä enää mahdollista tai ainoastaan varauksin, s.o. laadun kärsiessä vastaavasti. Puulamellien kuivattamisella sahatavaralankkujen leikkaamisen jälkeen on edelleen se etu, että kuivatuksessa tarvitaan vähemmän energiaa, koska toisaalta tekniikan tason yhteydessä sahattaessa muodostuvia jätteitä, kuten sahanpuruja ja jäänöslamelleja ei kuivateta ja toisaalta ohuempi, jo leikattu materiaali on helpompi kuivattaa kuin olennaisesti paksumpi lähtömateriaali.
Leikkausprosessin jälkeen järjestetyn kuivatusprosessin eräänä toisena, ratkaisevana etuna on se, että lämpötilaoh-jatussa kuivatusprosessissa, jossa kuivatetaan n. 160eC:n lämpötilassa, puulamellien kiertyminen, joka on muodostunut leikkausprosessissa, voidaan jälleen peruuttaa, niin että kuivattimesta poistuu täysin sileitä, ei-kiertyneitä lauta-lamelleja. Vasta tällä edellytyksellä saadaan taloudellisesti mielekkästä tuottoa sinänsä tunnetusta puulamellien valmistusmenetelmästä teräleikkauksella.
Keksinnön erään toisen tunnusmerkin perustana on se tieto, että leikattaessa puruttomasti sahatavaraa leikkuuterillä puulamellien toisessa sivupinnassa, nimittäin leikkuusivulla 6 90514 olevassa pinnassa on huonompi pintalaatu kuin toisessa, koska talia sivulla pinnassa rikotaan ilmeisesti kuituja leik-kausasemalla, mikä saa aikaan sen, että näissä seuraavassa "avoimiksi" lamellisivuiksi nimitetyissä sivuissa on pieniä säröjä ja vastaavia, jotka vähentävät tämän avoimen lamelli-sivun pintalaatua. Erään toisen keksinnön mukaisen menetelmän vaiheen mukaisesti puulamellit merkitään leikkausproses-sin jälkeen niiden leikkuuterään päin olevan alasivun ja/tai niiden leikkuuterästä poispäin olevan yläsivun suhteen, esimerkiksi optisella merkinnällä, niin että puulamellien lopulliseen käsittelyyn asti lopputuotteeksi voidaan todeta, mikä puulamellin sivu on avoin ja mikä on suljettu lamelli-sivu. Koska tämä merkintä voi hävitä jälkikäsittelyproses-sissa, merkintä on mahdollisesti toistettava jälkikäsitte-lyprosessin jälkeen. Puulamelleihin sijoitettu merkintä mahdollistaa sen varmistamisen, että lopputuotteessa näkyvä pinta tai vast, näkyvät pinnat muodostetaan aina suljetuista lamellisivuista. Näin voidaan varmistaa lopputuotteiden tasalaatuisuus .
Kuivatuslaitteen jälkeen kytketty jälkikäsittelylaite käsittää etenkin yksilöllisesti kytkettävät komponentit puulamellien maksimaalisesti neljän yhdensuuntaisesti syöttösuunnan suhteen kulkevan sivupinnan selektiivistä jälkikäsittelyä varten. Tällaiset komponentit muodostetaan etenkin suurno-peushiomakoneista, jolloin kuitenkin etenkin puulamellien kapeat sivut voidaan tasoittaa ja käsitellä vaihtoehtoisesti myös suurnopeusjyrsintäyksiköillä. Tarvittaessa voidaan kytkeä myös useita komponentteja peräkkäin. Komponentit voivat hioa, höylätä, jyrsiä ja mahdollisesti myös profiloida puulamellit, esimerkiksi poistaa niistä särmät. Yksittäisten komponenttien yksilöllinen kytkettävyys takaa sen, että ainoastaan ne puulamellien sivut jälkikäsitellään, joissa tämä 7 90514 on tarpeen tekniseltä kannalta. Esimerkiksi monikerroslevys-sä ei tarvitse tietenkään hioa puulamellien sisäpuolella olevia pintoja tai ne on hiottava ainoastaan varauksin. Koko käsittely jälkikäsittelyn alueella on säädetty puulamellien myöhempään käyttöön, s.o. käsittelykoneet on asennettu siten, että eri pintoja tai vast, särmiä ei voida käsitellä säädöstä riippuen läpikulun aikana tai ne voidaan käsitellä myös useaan kertaan.
Keksinnön muut edulliset tunnusmerkit selviävät muista alavaatimuksista sekä seuraavasta selityksestä, jossa on esitetty lähemmin keksinnön useita suoritusesimerkkejä piirustukseen viitaten. Piirustuksessa kuvio 1 esittää kaaviomaisesti päällyskuvaa keksinnön menetelmän mukaisesti toimivasta laitteesta puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta, kuvio 2 on kaaviomainen sivukuva patenttivaatimuksen 1 mukaisen laitteen lajittelulaitteesta, ja kuvio 3 esittää kaaviomaisesti päällyskuvaa keksinnön mukaisen laitteen erään toisen suoritusmuodon osasta.
Kuten kuviossa l on esitetty, tässä esitetyssä suoritusesi-merkissä esikuivatetaan tai vast, esikonditioidaan sahatavara, esim. särmättyjen puutavaroiden, lautojen, lankkujen 2 jne. muodossa esiintyvä sahatavara ensiksi konditiointi-laitteessa 4, johon lankut 2 on järjestetty kiinteästi. Kon-ditiointilaite 4 voi olla sahatavarakuivuri, jossa on se mahdollisuus, että sahatavarakuivurin määrätyillä alueilla voidaan korottaa tarvittaessa hieman puun kosteutta, esimerkiksi suihkuttamalla tai höyrystämällä. Konditiointilaite 4 8 90514 huolehtii siitä, että konditiointilaitteesta poistuvissa lankuissa on hyvin tasainen lähtökosteus, minkä ansiosta saadaan aikaan erittäin hyviä ja tarkkoja leikkuutuloksia. Konditiointilaitteesta 4 poistuvien lankkujen 2 puun kosteus on n. 50 %.
Lankkujen konditioinnin jälkeen nämä eritellään ja ohjataan kokonaisuutena numerolla 6 merkittyyn leikkauslaitteeseen, jossa ojennuksessa olevat lankut ohjataan yhden tai useamman peräkkäisen leikkausaseman 8 ohi. Lankun kulkiessa aina yhden leikkausaseman ohi leikataan kulloinkin yksi puulamelli 10, jolloin lankkuja kierrätetään leikkauslaitteessa 6 niin kauan (osoitettu katkoviivalla 12), kunnes lankku on leikattu täysin yksittäisiksi puulamelleiksi. Leikkauslaite 6 sellaisenaan on olennaisesti tunnettu tekniikan tasolta eikä sitä tarvitse selittää lähemmin.
Leikkauslaitteesta 6 lankuista 2 leikatut puulamellit 10 kuljetetaan automaattisesti kuljettimella 14, jolla ne kuljetetaan yhdensuuntaisesti vierekkäin kuivatuslaitteesen 16 ja tämän läpi. Leikkauslaitteen 6 poistopäähän on järjestetty merkintälaite 18, joka merkitsee leikkauslaitteesta 6 poistuvien puulamellien 10 ylöspäin olevan sivun. Tämä ylöspäin oleva sivu on lautalamellin suljettu sivu, joka soveltuu myöhempään käyttöön näkyväksi sivuksi.
Yhdenmukaisesti dimensioidut, merkityt, vierekkäin järjestetyt puulamellit 10 kulkevat tämän jälkeen yhtäjaksoisesti kuivatuslaitteen 16 läpi, joka on muodostettu kuivatustunne-liksi. Tämä kuivatustunneli on varustettu lämpötilansäädöl-lä, joka mahdollistaa kuivattimen tarkan lämpötilanohjauk-sen. Kuivatuslaitteesta 16 poistuvat puulamellit 10 on kuivatettu hyvin tasaisesti n. 6 %:n puunkosteuksiin asti.
9 90514
Kuvion 1 mukaisessa suoritusesimerkissä puulamellien 10 lä-pikulkunopeus kuivatustunnelin läpi on 2,5 m/min., jolloin esimerkiksi kuusilamellien yhteydessä, joiden paksuus on 8 mm, kuivatuslämpötila on n. 165eC. Kuivattimen tilavuus on n. 1000 cm3 ja poistoilmamäärä on tällöin n. 15000 m3/tunti. Kuivatustunneli on jaettu puulamellien kuljetussuunnassa katsottuna useaan, esimerkiksi kolmeen lämpötila-alueeseen. Kuivatettavat puulamellit voidaan järjestää kuivatustunne-lissa yhteen tai useampaan kerrokseen päällekkäin.
Kuivatuslaitteesta 16 poistuvat puulamellit 10 kulkevat tämän jälkeen jäähdytys- tai vast, ilmastointilaitteen 20 läpi, jossa nopeutetaan puulamellien jäähtymistä, jotta edelleen käsittelyä varten jälkikäsittelylaitteessa on käytettävissä tätä varten optimaalinen aineslämpötila.
Edelleen jäähdytyslaitteen 20 taakse on järjestetty kosteu-denmittausasema 22, jossa mitataan puulamellien 10 kuivatus-arvot kuivatuslaitteen 16 asianmukaisen toiminnan valvomiseksi ja ohjaamiseksi. Tätä tarkoitusta varten kosteudenmit-tausasemalla 22 mitatut arvot syötetään tietojenkäsittely-laitteeseen 23, josta tiedot voidaan tulostaa vaadittaessa tai niitä voidaan käyttää edelleen kuivatuslaitteen 16 lämpötilan säätämiseksi.
Kuivatuslaitteesta 16 tai vast, kosteudenmittausasemalta 22 kuivatetut puulamellit 10, joiden kiertyminen on peruutettu lämpökäsittelyllä kuivatuslaitteessa 16 ja jotka ovat siten täysin tasaisia, ohjataan sopivien kuljetusvälineiden kautta jälkikäsittelylaitteeseen 24. Tämä jälkikäsittelylaite 24 käsittää esitetyssä suoritusesimerkissä maksimaalisesti ne-lisivuisesti toimivat suurnopeushiomakoneet, jotka mahdollistavat kuivatettujen lamellien yhtäjaksoisen edelleenkä- 10 9 0 51 4 sittelyn syöttönopeuksien ollessa aina 150 metriin asti minuuttia kohden. Sinänsä tunnettujen suurnopeushiomakoneiden yksittäiset aggregaatit on kytkettävissä yksilöllisesti, niin että voidaan aina käsitellä ainoastaan se puulamellien sivu, jota varten tällainen jälkikäsittely on tarpeen ottamalla huomioon myöhemmän käyttötarkoituksen. Jälkikäsittely-laitteessa 24 puulamellit käsitellään erittäin tiukoissa, kaikkiaan 1/10 mm:n toleransseissa. Kuten yllä jo mainittiin, esimerkiksi puulamellien särmäkäsittelyyn voidaan käyttää suurnopeusjyrsintäaggregaatteja, jotka toimivat suurnopeushiomakoneiden yhteydessä puulamellien ylä- ja alapintojen käsittelemiseksi.
Puulamellin käsittelyn jälkeen jälkikäsittelylaitteessa 24 ne puulamellit, jotka merkitään mahdollisesti vielä kerran jälkikäsittelylaitteen 24 jälkeen kytketyllä toisella mer-kintäasemalla 18', syötetään viitenumerolla 26 merkittyyn lajittelulaitteeseen, jossa puulamellit luokitellaan laadun mukaisesti ja syötetään vastaavia eri kuljetusteitä pitkin. Lajittelulaitteen 26 rakenne nähdään myös kuviosta 2.
Jälkikäsittelylaitteesta 24 tulevat puulamellit 10 syötetään ensin yhtäjaksoisesti lajitteluväylälle 28, jolla ne luokitellaan laatunsa suhteen esimerkiksi kolme laatuluokan A, B ja C mukaisesti. Tämä luokitteleminen voi tapahtua automaattisesti tai vastaavasti koulutetun henkilökunnan toimesta. Yksittäiset puulamellit 10 siirretään niille kuuluvan laatuluokan mukaisesti porrastetusti, jolloin voidaan toimia esimerkiksi siten, että laatuluokan A, s.o. parhaimman laatuluokan puulamelleja ei siirretä, laatuluokan B ja C puula-melleja siirretään taaksepäin, jolloin laatuluokan C puulamellit siirretään syvemmälle kuin laatuluokan B. Lajittelu-väylän 28 loppuun on järjestetty valopuomilaitteet 30, jotka “ 90514 tunnustelevat niiden läpi kulkevien puulamellien 10 kulloinkin kyseessä olevat asemat ja siten selvittävät kulloinkin kyseessä olevien puulamellien 10 luokittelun ja mahdollisesti rekisteröivät tämän.
Lajitteluväylän 28 jälkeen puulamellit 10 luovutetaan kiertävään elevaattoriin 32, joka ohjaa yksittäiset puulamellit 10 niiden kulloinkin kyseessä olevan laatuluokan mukaisesti eri lajitteluradoille 34, 36, 38. Lajitteluradoille 34, 36, 38 on järjestetty kulloinkin vastaavat luukut 40, joita ohjataan valopuomilaitteeseen 30 yhdistetyn ohjauslaitteen 42 kautta. Ohjauslaite 42 saa aikaan sen, että yksittäisten puulamellien 10 selvitetyn laatuluokan mukaisesti aktivoidaan vastaavalla viivästyksellä kulloinkin kyseessä olevan lajitteluradan kulloinkin kyseessä olevalle laatuluokalle kuuluvat luukut 40.
Edelleen edelleenkäsittelyratojen 34 - 38 alapuolelle on järjestetty toinen edelleenkäsittelyrata 44, jota voidaan ohjata samoin valinnaisesti, minkä ansiosta sille laitetut puulamellit voidaan ohjata suoraan edelleenkäsittelykonee-seen, esimerkiksi jatkuvatoimiseen sivunliimauspuristimeen tai vastaavaan. Sitä vastoin edelleenkäsittelyradoille 34 -38 ohjatut puulamellit pinotaan pinonta-asemilla 36, joissa on olemassa lähemmin esittämätön laskulaite, joka laskee pinoon asetetut puulamellit ja kytkee täydellisen pinon edel-leenjohtamisen toiseen elevaattoriin 48, joka ohjaa puula-mellipinot 50 kuljetuslaitteeseen 52, joka kuljettaa yksittäiset pinot lopullisiin pinopaikkoihin 54, missä puulamellit pinotaan laatuluokkansa mukaisesti lajiteltuina. Esila-jitellut ja pinotut puulamellit ohjataan sitten sopivien kuljetuslaitteiden avulla edelleenkäsittelyradoille, kuten esimerkiksi täysautomaattisesti toimivalle puristinradalle.
12 90 51 4
Kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaisen laitteen vaihtoehtoista suoritusmuotoa leikkauslaitteen alueella sekä tämän eteen kytkettyä yksikköä. Tässä suoritusesimerkissä leikkauslaitteen 6 eteen on järjestetty tähän leikkauslaittee-seen ohjattavien lankkujen kuljetustielle mittausasema 60, joka mittaa sahatavaralankkujen kosteuden ja tuottaa vastaavan sähköisen lähtösignaalin. Tämä sähköinen lähtösignaalJ syötetään ohjauslaitteeseen 62, joka ohjaa mitatun kosteuden mukaisesti leikkauslaitteen 6 yhtä tai useampaa leikkauspa-rametriä. Sopivina leikkausparametreinä tulevat kysymykseen etenkin leikattavien lankkujen puristuspaine leikkuuterässä tai leikkauspaksuus. Tällä tavalla voidaan eliminoida toleranssit, jotka syntyvät erilaisista puunkosteuksista, minkä ansiosta voidaan toteuttaa haluttu leikkauksen optimointi ilman jäännöslamellien muodostumista.
Edellä esitetyssä suoritusmuodossa menetelmän vaiheet tapahtuvat yhtäjaksoisesti. Vaihtoehtoisesti ne voidaan suorittaa kuitenkin myös siten, että suoritetaan sopiva välivarastointi määrättyjen menetelmän vaiheiden välillä ja sitten kuormaus .

Claims (28)

1. Menetelmä puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta, 5 tunnettu siitä, että sahatavara (2) esikonditioidaan kosteuden suhteen tasaisen lähtökosteuden aikaansaamiseksi, minkä jälkeen suoritetaan seuraavien vaiheiden yhdistelmä: A) sahatavara (2) leikataan puruttomasti yksittäisiksi puu-lamelleiksi (10),
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet- 15. u siitä, että vaiheet A) - C) suoritetaan yhtäjaksoises ti.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että sahatavara (2) esikuivatetaan kosteuden 20 suhteen tasaisen lähtökosteuden aikaansaamiseksi ennen vai hetta A) .
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sahatavara (2) esikonditioidaan 40 - 60, 25 etenkin n. 50 %:n kosteuteen.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheen A) edellä sahatavaran (2) kosteus mitataan ja leikkausparametrejä ohjataan vaiheessa A) mita- 30 tun kosteuden mukaisesti.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leikkausparametrinä ohjataan puristuspai-netta leikkuuterän alueella ja/tai leikkauspaksuutta. : 35
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että yksittäiset, puulamel- 14 9051 4 leiksi (10) leikattavat sahatavaralankut (2) ohjataan sinänsä tunnetulla tavalla niin usein kiertokulussa leikkuuterien ohi, kunnes sahatavaralankut (2) on jaettu kokonaan yksit-5 täisiksi puulamelleiksi (10).
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sahatavaran (2) paksuus säädetään valmistettavien puulamellien (10) paksuuteen si- 10 ten, että vaiheessa A) ei muodostu yhtään eripaksuista, etenkään puulamellien (10) nimellipaksuutta pienempää jään-nöslamellia.
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen mene- 15 telmä, tunnettu siitä, että leikautut puulamellit (10) kuivatetaan vaiheessa B) n. 4 - 8 %:n puunkosteuteen.
10. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheen A) ja mahdolli- 20 sesti lisäksi myös vaiheen B) jälkeen puulamellit (10) mer kitään niiden leikkauslaitteen leikkuuterään päin olevan alasivun ja/tai niiden leikkuuterästä poispäin olevan yläsi-vun suhteen.
10 B) puulamellit (10) kuivatetaan ohjatusti ja C) kuivatettujen puulamellien (10) yksi tai useampi sivu jälkikäsitellään lastuamalla, etenkin hiomalla.
11. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen mene telmä, tunnettu siitä, että puulamellit (10) jäähdytetään vaiheen B) jälkeen.
12. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen mene-30 telmä, tunnettu siitä, että puulamelleja (10) valvotaan vaiheiden B) ja C) välillä niiden kosteuden suhteen ja ne mahdollisesti myös merkitään, jolloin mittausarvot kerätään ja tallennetaan, jolloin ne ovat tarvittaessa käytettävissä. 15 90 51 4
13. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puulamellit (10) ohjataan vaiheen C) jälkeen yhtäjaksoisesti lajitteluväylän (28) 5 kautta, luokitellaan niiden laadun suhteen ja lajitellaan tämän jälkeen vastaavasti.
13 90 5 1 4
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lajitellut puulamellit (10) pinotaan. 10
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lajitellut puulamellit (10) ohjataan muille käsittelyasemille, kuten sivunliimauspuristi-meen, koontikoneeseen tai vastaavaan. 15
16. Patenttivaatimuksen 10 tai jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä monikerroksiksi puulamelleista (10) muodostettujen tuotteiden, kuten liimapalkkien, liimatun puulaminaatin, kolmikerroslevyjen ja vastaavien valmistami- 20 seksi, jossa sahatavara (2) leikataan puulamelleiksi (10) puruttomasti, tunnettu siitä, että tuotteen näkyvä sivu/näkyvät sivut muodostetaan yksinomaan puulamellien leikkauksessa leikkuuterästä poispäin olevista, suljetuista puulamellien sivuista. 25
17. Laite puulamellien (10) valmistamiseksi sahatavarasta (2), jossa laitteessa on leikkauslaite (6) sahatavaran leikkaamiseksi puruttomasti yksittäisiksi puulamelleiksi, tunnettu siitä, 30 että leikkauslaitteen (6) eteen on järjestetty sahatavaran (2) kosteuden konditiointilaite (4), että leikkauslaitteen (6) jälkeen on järjestetty kuivatuslai-35 te (16), johon ohjataan leikkauslaitteessa valmistetut puula mellit tästä automaattisesti yhtäjaksoisesti, jolloin puulamellit kulkevat yhtäjaksoisesti kuivatuslaitteen läpi, ja että kuivatuslaitteen (16) jälkeen on järjestetty lastuava jälkikäsittelylaite (24), johon kuivatuslaitteessa (16) 16 9 0 51 4 kuivatetut puulamellit ohjataan kuivatuslaitteesta yhtäjaksoisesti, jolloin puulamellit kulkevat yhtäjaksoisesti jälki-käsittelylaitteen läpi. 5
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laite, tunnettu siitä, että leikkauslaitteen eteen on järjestetty sahatavaran (2) kosteudenmittauslaite (60), jonka lähtösignaali voidaan syöttää ohjauslaitteeseen (62) leikkauslaitteen (6) yh- 10 den tai useamman leikkausparametrin, kuten etenkin puristus-paineen ohjaamiseksi leikkuuterän alueella ja/tai leikkaus-paksuuden ohjaamiseksi.
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen laite, t u n - 15. e t t u siitä, että kuivatuslaite (16) on lämpötilasäädet- ty kuivatusuuni.
20. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 19 mukainen laite, tunnettu siitä, että leikkauslaitteen (6) ja kuiva- 20 tuslaitteen (16) väliin sekä mahdollisesti lisäksi myös jäl kikäsittely laitteen (24) jälkeen on järjestetty merkintälai-te (18) jokaisen puulamellin (10) kulloinkin määrätyn sivun merkitsemiseksi etenkin optisesti.
21. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 20 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuivatuslaitteen (16) jälkeen on järjestetty jäähdytyslaite (20) etenkin puhaltimen muodossa.
22. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 21 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuivatuslaitteen (16) jälkeen -mahdollisesti jäähdytyslaitteen (20) taakse - on järjestetty puulamellien kosteudenmittauslaite (22), joka on mahdollisesti yhteydessä tietojenkäsittelylaitteeseen (23). 35
23. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 22 mukainen laite, tunnettu siitä, että jälkikäsittelylaite (24) käsittää yksilöllisesti kytkettävät komponentit puulamellien (10) yhdensuuntaisesti syöttösuunnan suhteen kulkevien sivupinto- 17 9Q514 jen tai vast, särmien selektiivistä jälkikäsittelyä varten.
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen laite, tunnettu 5 siitä, että komponentit käsittävät suurnopeushiontakoneet.
25. Patenttivaatimuksen 23 tai 24 mukainen laite, tunnettu siitä, että komponentit käsittävät suurnopeusjyr-sintäkoneet etenkin puulamellien särmäkäsittelyä varten. 10
26. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 25 mukainen laite, tunnettu siitä, että siinä on jälkikäsittelylaitteen (24) jälkeen järjestetty lajittelulaite (26), johon jälkikäsitellyt puulamellit (10) ohjataan yhtäjaksoisesti ja jonka 15 läpi puulamellit kulkevat yhtäjaksoisesti, jolloin lajitte lulaite käsittää lajitteluväylän (28) puulamellien lajitte-lemiseksi määrättyjen laatuluokkien (A, B, C) mukaisesti, optisen tunnistuslaitteen (30) erilaisten luokittelujen tunnistamiseksi, jakolaitteen (32, 40) puulamellien jakamiseksi 20 eri kuljetusteille (34, 36, 38, 44) erilaisten laatukritee rien mukaisesti sekä ohjauslaitteen (42) jakolaitteen ohjaamiseksi tunnistuslaitteen (30) lähtösignaalien mukaisesti.
27. Patenttivaatimuksen 26 mukainen laite, tunnettu 25 siitä, että tunnistaminen tapahtuu puulamellien (10) eri laisten aseman muutosten avulla lajitteluväylällä (28) ja että optinen tunnistuslaite on eri asemat osoittava valopuo-milaite (30).
28. Patenttivaatimuksen 26 tai 27 mukainen laite, tun nettu siitä, että lajitteluradan (28) jälkeen on järjestetty elevaattori (32), joka ohjaa ohjauslaitteen (42) ohjaamien vaihteiden tai vast, luukkujen (40) kautta puulamellit (10) niiden luokittelun (A, B, C) mukaisesti muille 35 kul jetusteille (34, 36, 38, 44). is 9051 4
FI896150A 1988-12-30 1989-12-20 Menetelmä ja laite puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta FI90514C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP88121905A EP0375807A1 (de) 1988-12-30 1988-12-30 Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Holzlammellen aus Schnittholz
EP88121905 1988-12-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI896150A0 FI896150A0 (fi) 1989-12-20
FI90514B true FI90514B (fi) 1993-11-15
FI90514C FI90514C (fi) 1994-02-25

Family

ID=8199733

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI896150A FI90514C (fi) 1988-12-30 1989-12-20 Menetelmä ja laite puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta

Country Status (24)

Country Link
US (1) US5002106A (fi)
EP (1) EP0375807A1 (fi)
JP (1) JP2875313B2 (fi)
CN (1) CN1022551C (fi)
AT (1) ATE120395T1 (fi)
AU (1) AU616821B2 (fi)
BG (1) BG50495A3 (fi)
BR (1) BR8906852A (fi)
CA (1) CA2006326C (fi)
CS (1) CS277072B6 (fi)
DD (1) DD289967B5 (fi)
DE (1) DE59008775D1 (fi)
DK (1) DK640389A (fi)
FI (1) FI90514C (fi)
HU (1) HUT51953A (fi)
IE (1) IE894046L (fi)
NO (1) NO894481L (fi)
NZ (1) NZ231933A (fi)
PL (1) PL161540B1 (fi)
PT (1) PT92751A (fi)
RU (1) RU2030287C1 (fi)
TR (1) TR24078A (fi)
YU (1) YU46805B (fi)
ZA (1) ZA899662B (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0376918B1 (de) * 1988-12-30 1995-03-29 Gebr. Linck Maschinenfabrik "Gatterlinck" GmbH & Co. KG Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Holzlamellen aus Schnittholz
DE3936312A1 (de) * 1989-11-01 1991-05-02 Linck Masch Gatterlinck Verfahren zum herstellen einer mehrschicht-massivholzplatte
US5398245A (en) * 1991-10-04 1995-03-14 Bay Networks, Inc. Packet processing method and apparatus
US5662760A (en) * 1991-11-11 1997-09-02 Tsuda; Sotaro Method of manufacturing laminated veneer lumber and decorative laminated sheet utilizing the same
US5419382A (en) * 1993-11-18 1995-05-30 Hartco Flooring Company Veneer flattening apparatus and method
ATE254512T1 (de) * 2002-06-04 2003-12-15 Franz Binder Ges Mbh Holzindus Anlage zum sortieren von brettern bzw. balken
ATE248034T1 (de) * 2002-06-04 2003-09-15 Franz Binder Ges Mbh Holzindus Anlage zum maschinellen klassifizieren von brettern bzw. balken
PL1601530T3 (pl) 2003-03-10 2012-10-31 Wood Engineering Tech Limited Materiały warstwowe związane z uszlachetnianiem materiału z pozyskiwanych drzew
AT506264B1 (de) * 2008-01-11 2010-08-15 Springer Maschinenfabrik Ag Verfahren zur bearbeitung von leimverzinktem länglichem stückgut
DE102010015992B4 (de) * 2010-03-16 2012-04-19 Wimmer Gmbh Verfahren zur Herstellung von Holzbrettern, welche eine der Holzstruktur entsprechende Oberfläche aufweisen
RU2519160C2 (ru) * 2012-03-13 2014-06-10 Евгений Васильевич Миркискин Ароматизатор и способ его изготовления
ITFI20130097A1 (it) * 2013-05-03 2014-11-04 Paolino Bacci Srl "centro di lavoro"
CN103499100B (zh) * 2013-09-10 2016-10-05 福建荣华木业有限公司 一种锅炉节能锯屑干燥综合循环系统
CN107020668B (zh) * 2017-05-17 2019-03-08 徐州工业职业技术学院 一种圆木旋切烘干压平叠板自动化生产装置
DE102017116838A1 (de) * 2017-07-25 2019-01-31 Ima Klessmann Gmbh Holzbearbeitungssysteme Holzverarbeitungsanlage und Holzverarbeitungsverfahren
CN109129774A (zh) * 2018-11-28 2019-01-04 西双版纳宏兴木制品有限责任公司 一种橡胶木刨切单板的加工方法和加工系统
AT526066B1 (de) 2022-09-09 2023-11-15 Fill Gmbh Holzlamellenhandlinganlage, sowie ein Verfahren zum Betreiben der Holzlamellenhandlinganlage

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2763069A (en) * 1952-07-09 1956-09-18 Southern Wood Preserving Co Method of controlling air seasoning of wood
DE2124086A1 (de) * 1971-05-14 1972-11-16 Browne, Morton Ross, Newmarket (Neuseeland) Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Nutzholzerzeugnissen
US3750303A (en) * 1971-07-09 1973-08-07 Gates T & Sons Inc Steam tunnels for treating logs and method of treatment
JPS5018050B2 (fi) * 1972-06-08 1975-06-26
US4185672A (en) * 1974-02-06 1980-01-29 Reed Ltd. Integrated tree processing mill
CA1097193A (en) * 1976-11-09 1981-03-10 Ewan R. Orr Method and apparatus for manufacturing reinforced wood product
CA1091135A (en) * 1978-03-13 1980-12-09 Derek Barnes Three-step process for preparation of long wood strands
US4362197A (en) * 1981-01-26 1982-12-07 Simpson Timber Co. Process for slicing veneer
US4516526A (en) * 1984-05-09 1985-05-14 Rauma-Repola Oy Means for marking timber packages
WO1988000517A1 (en) * 1986-07-10 1988-01-28 Wurster U. Dietz Gmbh U. Co. Maschinenfabrik Process and device for cutting up tree trunks into wood products without shavings

Also Published As

Publication number Publication date
DD289967B5 (de) 1997-08-07
DE59008775D1 (de) 1995-05-04
US5002106A (en) 1991-03-26
DK640389A (da) 1990-07-01
CS742789A3 (en) 1992-06-17
PL161540B1 (pl) 1993-07-30
DK640389D0 (da) 1989-12-18
EP0375807A1 (de) 1990-07-04
JPH02227203A (ja) 1990-09-10
NO894481D0 (no) 1989-11-10
YU46805B (sh) 1994-06-10
TR24078A (tr) 1991-05-01
CN1044251A (zh) 1990-08-01
AU616821B2 (en) 1991-11-07
BR8906852A (pt) 1990-09-25
YU228589A (en) 1990-12-31
NZ231933A (en) 1992-08-26
RU2030287C1 (ru) 1995-03-10
FI90514C (fi) 1994-02-25
CA2006326A1 (en) 1990-06-30
HUT51953A (en) 1990-06-28
CS277072B6 (en) 1992-11-18
ATE120395T1 (de) 1995-04-15
FI896150A0 (fi) 1989-12-20
ZA899662B (en) 1990-09-26
NO894481L (no) 1990-07-02
CA2006326C (en) 1998-04-28
AU4569589A (en) 1990-07-05
JP2875313B2 (ja) 1999-03-31
PT92751A (pt) 1990-07-31
CN1022551C (zh) 1993-10-27
IE894046L (en) 1990-06-30
BG50495A3 (en) 1992-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI90514B (fi) Menetelmä ja laite puulamellien valmistamiseksi sahatavarasta
US5088533A (en) Method and device for the production of wood sheets from cut wood
US4111247A (en) Log cutting and rejoining process for lumber manufacture
US6695944B2 (en) Veneer face plywood flooring and methods of making the same
US4676130A (en) Lumber edger
FI73906C (fi) Foerfarande och anordning foer spaonskaerande soenderdelning av stockar i allsidigt bearbetade traeprodukter.
US3961654A (en) Log cutting and rejoining process
US4086944A (en) Method and apparatus for the production of timber from round logs
EP0185397B1 (en) Method for sawing a tree trunk and for treating a uniformly thick slice of wood sawn off the trunk
US8365781B2 (en) Method of manufacturing edge glued laminated panels and edge glued laminated panels manufactured according to said method
JPH10146808A (ja) 集成材製造方法及び装置
US4143692A (en) Method for the production of timber from round logs
US11453211B2 (en) Method and system for layered wood product production
US5427163A (en) Method and installation for cutting squared timber into boards of a predetermined thickness
Wagenführ et al. Veneers and Veneer-Based Materials
SI8912285A (sl) Postopek in postroj za proizvodnjo lesenih lamel iz rezanega lesa
US20220324134A1 (en) A production process for manufacture of a laminate
US20220161454A1 (en) Method and system for layered wood product production
RU2128114C1 (ru) Способ изготовления паркетных досок
CA2171508A1 (en) Method for manufacturing thin boards, in particular parquet laminates
CA1098805A (en) Sawmill flow process
FI99105C (fi) Menetelmä ja laitteisto tuore- ja kuivasaheiden tasaamiseksi ja lajittelemiseksi
ITTO980478A1 (it) Procedimento e apparecchiatura per la produzione di anime listellari p er pannelli di legno.

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: GEBR. LINCK MASCHINENFABRIK

FG Patent granted

Owner name: GEBR. LINCK MASCHINENFABRIK

MA Patent expired