FI79876C - Verktygsanordning foer understoppning, nivellering och sidoriktning. - Google Patents

Verktygsanordning foer understoppning, nivellering och sidoriktning. Download PDF

Info

Publication number
FI79876C
FI79876C FI831342A FI831342A FI79876C FI 79876 C FI79876 C FI 79876C FI 831342 A FI831342 A FI 831342A FI 831342 A FI831342 A FI 831342A FI 79876 C FI79876 C FI 79876C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
track
frame
support
articulated
lifting
Prior art date
Application number
FI831342A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79876B (fi
FI831342A0 (fi
FI831342L (fi
Inventor
Josef Theurer
Original Assignee
Plasser Bahnbaumasch Franz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Plasser Bahnbaumasch Franz filed Critical Plasser Bahnbaumasch Franz
Publication of FI831342A0 publication Critical patent/FI831342A0/fi
Publication of FI831342L publication Critical patent/FI831342L/fi
Publication of FI79876B publication Critical patent/FI79876B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79876C publication Critical patent/FI79876C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B27/00Placing, renewing, working, cleaning, or taking-up the ballast, with or without concurrent work on the track; Devices therefor; Packing sleepers
    • E01B27/12Packing sleepers, with or without concurrent work on the track; Compacting track-carrying ballast
    • E01B27/13Packing sleepers, with or without concurrent work on the track
    • E01B27/16Sleeper-tamping machines
    • E01B27/17Sleeper-tamping machines combined with means for lifting, levelling or slewing the track
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B2203/00Devices for working the railway-superstructure
    • E01B2203/10Track-lifting or-lining devices or methods
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B2203/00Devices for working the railway-superstructure
    • E01B2203/12Tamping devices
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B2203/00Devices for working the railway-superstructure
    • E01B2203/16Guiding or measuring means, e.g. for alignment, canting, stepwise propagation

Description

1 79876
Työvälinejärjestelmä raiteen tukemista, vaakitusta ja sivusuuntausta varten
Keksinnön kohteena on työvälinejärjestelmä raiteen tukemista, vaakitusta ja sivusuuntausta varten käytettäväksi sellaisen kuljetettavan raiteenrakennuskoneen yhteydessä, jossa on toisistaan etäällä oleville ajotelineille tuettu ajoalustakehys, järjestelmän käsittäessä ainakin yhden tukemisaggregaatin, joka puolestaan käsittää käyttimen avulla korkeuden suhteen asetettavaan työvälinekannattimeen laakeroidut, sivuasetus-ja tärykäyttimien avulla parittain toisiaan kohti siirrettävät ja tärytettävät sepeliin upotettavat tukemistyövälineet, sekä nosto- ja suuntauskäyttimillä varustetun raiteennosto-ja suuntausaggregaatin ja tähän järjestetyn vertailusysteemin.
Raiteentukemiskoneiden yhteydessä on ollut jo kauan tunnettua, esim. AT-patenttijulkaisun 319 312 mukaan, sijoittaa raiteen tukemiseen, vaakitukseen ja/tai sivusuuntaukseen tarkoitetut työvälineet koneen ajoalustakehykseen toisistaan etäällä olevien ajotelineiden, esim. telien välille. Tällainen työväline-järjestelmä, jossa tukemisaggregaatit ja välittömästi niiden eteen asennettu raiteennosto- ja suuntausaggregaatti ovat sijoitetut ajoalustakehyksen taaemman ajotelineen lähelle, on käytännössä osoittautunut erinomaiseksi. Koska ajoalustakehys raiteenkaarteissa asettuu ajotelineiden välisen kaaren-jänteen mukaan, on tukemisaggregaatit sovitettu sivusuunnassa siirrettäviksi ajoalustakehyksen sivuttaispoikkeaman (nuoli-korkeuden) raiteenakselista kompensoimiseksi sekä kyseisen kiskon molemmilta puolilta sepeliin upotettavien tukemistyö-välineiden keskittämiseksi kiskonpituusakselin mukaan, ts. symmetrisesti sen suhteen. Tätä tarkoitusta varten on jokaiseen ajoalustakehykseen sijoitettuun, käyttimien avulla sivuttain siirrettävään tukemisaggregaattiin järjestetty induktiivinen tuntoelin, joka toteaa tukemisaggregaatin suhteellisen sivut-taisen aseman kyseisen kiskon suhteen ja joka ohjaa tukemisaggregaatin sivuttaissiirtokäytintä servopiirin välityksellä 2 79376 siten, että tukemisaggregaatti pysyy jatkuvasti sivuttai-sessa symmetrisessä asemassa kiskojakson suhteen seuraten siten raiteen kaarteen kulkua. Tämä työvälinejärjestelmä tulee suurempien teknisten kustannustensa vuoksi kysymykseen erikoisesti korkeamman teholuokan omaavissa raiteentukemis-koneissa, ja se edellyttää lisäksi ajoalustakehyksen suhteen tiettyjä rakenneperiaatteita, joita ei esiinny kaikissa rai-teenrakennuskoneissa.
On myös tunnettu AT-patenttijulkaisun 303 793 mukaan sellainen työvälinejärjestelmä raiteen tukemista ja vaakitusta varten, joka käsittää oman, toisistaan etäällä olevilla ajotelineillä raiteella kuljetetun työvälinekehyksen, johon kumpaakin kiskoa varten on sijoitettu useen pölkyntukemisaggregaatti sekä sen eteen että taakse kiskoontartuntaväline raiteen nostamiseksi. Tämä työvälinekehys on sijoitettu tunnetun raiteentukemisko-neen pääajotelineiden väliin ja yhdistetty koneen ajoalusta-kehykseen niveltyvästi korkeudenasetuskäyttimien välityksellä.
: Koneen ajoalustakehykseen nivelöityyn taaempaan kehyksenosaan on sijoitettu toinen, raiteennosto- ja suuntausaggregaatin ja pölkynvälintiivistimien muodostama työvälineryhmä. Tässä tunnetussa konstruktiossa on kuitenkin välttämättä, että raiteen nostamiseksi tukemisalueella koko työvälinekehys on kohotettava yhdessä useiden raskaiden tukemisaggregaattien, molempien ajotelineiden ja kiskoontartuntavälineiden mukaansa ottamien kiskonosien kanssa. Sen vuoksi tarvitaan ylimitoitetut korkeudenasetuskäyttimet sekä ajoalustakehyksen erittäin massiivinen rakenne.
Lisäksi ovat AT-patenttijulkaisun 314 581 mukaan tunnettuja sellaiset työvälinejärjestelmät raiteen tukemista, vaakitusta ja sivusuuntausta varten, jotka käsittävät raiteentukemis-, vaakitus- ja suuntauskoneen pitkittäiskuljettimiin käyttimen välityksellä pitkittäissiirtyvästi laakeroidun työväline-kehyksen, johon on sijoitettu erään sovellutusmuodon mukaan ainoastaan tukemisaggregaatit sekä korkeudenasetuskäyttimet ja toisen sovellutusmuodon mukaan useita kiskonpituussuuntaan li 3 79876 peräkkäin sijoitettuja tukemia- ja tiivistystyövälineitä sekä näiden eteen ja jälkeen sijoitetun kiskonnosto- ja suuntausaggregaatin, kulloinkin sovitettuna erikseen korkeuden suhteen asetettaviksi. Tällaiset työvälinejärjestelmät on tarkoitettu koneisiin, joiden ajoalustakehystä kuljetetaan jatkuvasti pysähtelemättä eteenpäin ja joiden työvä-linekehystä työaggregaatteineen siirretään askeleittain tukemiskohdasta seuraavaan, suhteellisen liikkeen ajoalusta-kehyksen ja työvälinekehyksen välillä ollessa ohjattavissa pitkittäissiirtokäyttimen avulla. Ajoalustakehyksessä tarvittavan suuren akselivälin vuoksi esiintyy raiteenkaarteis-sa ongelmia tukemis- ja muiden työvälineiden sivuttaisessa keskittämisessä kyseisen kiskojakson suhteen. Sitä paitsi esiintyy, varsinkin siirrettäessä raskaita työaggregaatteja kantavaa työvälinekehystä nopeasti seuraavaan tukemiskoh-taan, huomattavia massavoimia, jotka pitkittäissiirtokäyttimen on vastaanotettava. Lisärakenneosien ja -käyttimien vuoksi kohdistuu lisäksi suhteellisen suuri akselinkuormitus kumpaankin koneenajotelineeseen.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen alussa selostettua lajia oleva työvälinejärjestelmä raiteen tukemista, vaakitusta ja sivusuuntausta varten, jolle on ominaista sen tukemis-, nosto- ja suuntaustyövälineiden rakenteellisesti yksinkertainen sekä toiminnallisesti erittäin edullinen järjestely ja keskinäinen sijoitus. Tämä tavoite saavutetaan keksinnön mukaisesti yllättävän yksinkertaisella tavalla niiden tunnusmerkkien avulla, jotka ilmenevät oheisesta patenttivaatimuksesta 1. Keksinnön jotkin edulliset suoritusmuodot ilmenevät epäitsenäisistä vaatimuksista 2-11.
4 79876 Tälle keksinnön mukaiselle työvälinejärjestelmälle on ennen kaikkea ominaista se, että käyttämiensä kera yhdessä työväli-neidenkantokehyksen kanssa yhdeksi työ- ja rakennusyksiköksi yhdistettyjen työaggregaattien kaikki työvälineet laippapyörä-parin avulla suoritetun työvälineidenkantokehyksen tukemisen ja erillisen ohjauksen johdosta seuraavat jatkuvasti ja itse-toimivasti raiteen kulkua sivu- ja korkeussuunnassa ja tulevat siten tarkkaan keskitetyiksi sivusuuntaisesti kyseisen kisko-jakson suhteen. Tällainen itsetoimiva keskitys on erikoisesti tukemisaggregaateille tärkeää, koska näissä useita työvälineitä, tavallisesti 4-16 tukemispikkeliä on samanaikaisesti saatettava symmetria-asemaan kiskonpituusakselin suhteen tuke-mispikkelien törmäämisen kiskoon tai ratapölkkyyn ja niiden vahingoittumisen varmasti estämiseksi sekä pölkkyjen molemmilta puolilta tasalaatuisen tukemisen aikaansaamiseksi kiskon risteyskohdassa.
Keksinnön mukainen työvälinejärjestelmä soveltuu edullisella tavalla erikoisesti asennettavaksi tai lisälaitteeksi sellaisiin erilaisiin raiteenrakennuskoneisiin, jotka on tarkoitettu tukemis- ja raiteenoikaisutöiden suorittamiseen. Lisäksi se tekee mahdolliseksi useat muunnelmat tukemis- ja raiteenoikai-sutyövälineiden suhteen. Erikoisesti voidaan käyttää jo usein edullisiksi osoittautuneita sarjaanyhdistettyjä tukemisaggre-gaatteja sekä raiteennosto- ja suuntausaggregaatteja ja sovittaa työvälinevarustelu kyseisen koneen kulloisenkin käyttötarkoituksen mukaan. Edelleen saadaan valmistusteknisiä sekä asennusta helpottavia etuja siksi, että työvälineidenkantokehys yhdessä kaikkien työaggregaattien ja käyttimien kanssa voidaan tehdä suljetuksi asennusyksiköksi ja vasta lopullisen asennuksen yhteydessä liittää kyseisen raiteenrakennuskoneen ajoalus-takehykseen.
Työvälineidenkantokehyksen erikseen tukemisesta ja kuljetuksesta laippapyöräparin välityksellä on tuloksena vielä toinen etu, nimittäin että kulloinkin käytettävän raiteenrakennuskoneen ajoalustakehys, johon työvälineidenkantokehys on nivel-
II
5 79876 tyvästi tuettu, joutuu vastaanottamaan vain osan tukemisagg-regaattien sekä raiteennosto- ja suuntausaggregaatin kokonaispainosta. Siihen liittyy koneen kokonaispainon edullisempi jakaantuma sen ajotelineisiin ja työyksikön lisälaippa-pyöräpariin.
Keksinnön mukaisen työvälinejärjestelmän erään edullisen so-vellutusmuodon mukaan on työvälineidenkantokehys muodostettu aisa-alustaksi, joka käsittää tukemisaggregaatin puoleisessa päässään laippapyöräparin sekä toisen päänsä ja tukemisaggregaatin välisellä alueella palkinmuotoisen pitkittäiskannatti-men, joka on tarkoitettu tuettavaksi niveltyvästä sepelipohjan-puhdistuskoneen, pölkkyjen/kiskojenvaihtokoneen tai raiteen-tukemis-, vaakitus- ja suuntauskoneen ajoalustakehykseen. Tällainen työvälineidenkantokehyksen tai työyksikön muotoilu on monessa suhteessa edullinen. Niinpä sijoittamalla tukemis-aggregaatit laippapyöräparin lähelle on varmistettu niiden tukemistyövälineiden täsmällinen keskitys myös suhteellisen pienen kaarevuussäteen omaavissa raiteenkaarteissa, ja sitä paitsi työyksikön kokonaispainopisteellä tulee olemaan edullinen asema, niin että suhteellisen suuri paino-osuus kohdistuu laippapyöräpariin ja olennaisesti pienempi kuormitus pitkittäis-palkin nivelöityyn liitoskohtaan koneen ajoalustakehyksen kanssa. Lisäksi aisamuoto ottaa huomioon etupäästään keskeisesti raiteenakselin yläpuolella sijaitsevasta pitkittäispalkista lähtevän työvälineidenkantokehyksen sijoituksen asennussyistä useissa tapauksissa kaksi sivusuunnassa erillistä pitkittäis-paarretta käsittävään raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen. Tällöin on olemassa mahdollisuus pitkittäispalkin ja sen nivelöidyn liitoskohdan toisiinsatarttuvaan tilaasäästä-vään sijoitukseen kyseisen ajoalustakehyksen pitkittäispaar-teiden välille. Aisa-alustan muotoisen työyksikön käyttöalue ulottuu useihin erilaisiin raiteenrakennuskoneisiin. Se on haitatta yhdistettävissä sepelipohjanpuhdistuskoneeseen, mutta samoin myös raiteenuudelleenrakennusjunan työvaunuun tai sopivaan vetoajoneuvoon.
6 79876
Keksinnön erään erittäin edullisen muunnetun sovellutusmuodon mukaan on pitkittäispalkki sovitettu pitkittäinsiirtyvästi laakeroitavaksi tukemiskohdastaan sepelipohjanpuhdistuskoneen tai pölkkyjen/kiskojenvaihto-raiteenrakennuskoneen ajoalusta-kehykseen ja työvälineidenkantokehys on yhdistettävissä erikoisesti hydraulisen pitkittäissiirtokäyttimen välityksellä tämän raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen. Tämä rakenne tekee ensi kerran mahdolliseksi käytännön vaatimukset täysin huomioonottavan yhdistelmän, jossa askeleittain tukemiskohdasta seuraavaan etenevä työvälinejärjestelmä raiteen tukemista, nostoa ja suuntausta varten on yhdistetty työskennellessään jatkuvasti eteenpäin kuljetettavan raiteenrakennuskoneen ajo-alustakehykseen. Työvälineidenkantokehyksen erikseen raiteelle tukemisen ja sillä kuljetuksen johdosta ovat nimittäin sekä työaggregaattien painon ja työskentelyvoimien aiheuttama ajo-alustakehyksen kuormitus että myös työaggregaattien pitkittäis-siirtoon ajoalustakehyksen suhteen tarvittavat voimat olennaisesti pienemmät kuin tunnetuissa järjestelmissä, joissa työ-aggregaatit on siirrettävästi laakeroitu ajoalustakehyksen pitkittäisohjaimiin. Lisäksi on työvälineiden keskitys kiskon suhteen varmistettu työyksikön koko siirtomatkalla raiteen jokaista pitkittäiskulkua varten.
Keksinnön erään tunnusomaisen piirteen mukaan on pitkittäispalkki tehty profiilipoikkileikkaukseltaan suorakulmion tai kaksois-T-rauotoiseksi sen siirrettävästi laakeroimiseksi raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen sijoitettuun, rullien tai sentapaisten muodostamaan ohjaimeen. Täten on varmistettu rakenteellisesti yksinkertaisella tavalla helppojuoksuinen ja tarpeellisen määrän sivusuuntaista välystä omaava sivuttain vapaasti kääntyvä pitkittäispalkin laakerointi koneen ajoalus-takehykseen.
Keksinnön erään rakenteellisesti varsin yksinkertaisen sovellutusmuodon mukaan pitkittäispalkki koostuu kahdesta teleskoop-pimaisesti toistensa suhteen siirrettävästä osasta, joista li 7 79876 toinen on yhdistetty kiinteästi työvälineidenkantokehykseen ja toinen sovitettu liitettäväksi niveltyvästi raiteenraken-nuskoneen ajoalustakehykseen, ja jotka muodostavat pitkittäis-palkin sisäpuolelle pituussuuntaan sijoitetun hydraulisen pit-kittäissiirtokäyttimen sylinterin ja männän. Tällöin työyksikön kokonaisrakenne yksinkertaistuu olennaisesti edelleen, koska erillinen pitkittäissiirtokäytin sekä sen laakeroinnit työvälineidenkantokehykseen ja ajoalustakehykseen jäävät pois ja ajoalustakehykseen sijoitetut rullaohjaimet tai sentapaiset pitkittäispalkin siirtyvää laakerointia varten ovat jäljellä. Tällainen työyksikkö soveltuu myös asennettavaksi raiteenra-kennuskoneisiin, joiden ajoalustakehys käsittää keskellä sijaitsevan pitkittäispalkin, jonka yhteydessä ei ole mahdollista käyttää rullaohjausta tai sentapaista.
Keksinnön erään toisen tunnusomaisen piirteen mukaan on laippa-suuntausrullilla ja nostotyövälineillä varustettu raiteennosto-ja suuntausaggregaatti muodostettu työvälineidenkantokehyksen alapuolelle pituussuuntaan sijoitetuksi, pitkittäispalkkiin nivelöidyksi ja työvälineidenkantokehykseen nosto- ja suuntaus-käyttimien välityksellä kulloinkin niveltyvästi yhdistetyksi aisa-alustaksi. Tällainen raiteentukemiskoneissa jo aikaisemmin edulliseksi osoittautunut raiteennosto- ja suuntausaggre-gaatin rakenne soveltuu erinomaisesti käytettäväksi keksinnön mukaisessa työyksikössä, koska sen ääriviivat vaakatasossa yhtyvät olennaisesti työvälineidenkantokehyksen ääriviivoihin. Sen vuoksi jää riittävästi sivuttaista välystä työyksikön kääntöliikettä varten ajoalustakehyksen suhteen. Sitä paitsi on olemassa erittäin edulliset mahdollisuudet liittää nostoja suuntauskäyttimet aisa-alustan muotoiseen työvälineidenkantokehykseen .
Keksinnön mukaisesti voi työvälineidenkantokehys edelleen olla kokoonpantu kahdesta poikittaisilla palkeilla tai seinämä-osilla toisiinsa yhdistetystä massiivisesta sivuseinämäosasta, 8 79876 joihin laippapyöräpari on laakeroitu ja joista kumpikin käsittää aukon kyseistä kiskoa varten järjestetyn tukemisaggregaa-tin sijoittamiseksi sekä ylöspäin ja raiteenrakennuskoneen ajoalustakehyksen syvennykseen tai sentapaiseen ulkonevan lisäkkeen, johon tukemisaggregaatin korkeudenasetuskäytin on nivelöity. Sivuseinämäosat voivat olla yhdistetyt pitkit-täispalkkiin siihen päin suppenevilla seinämäosilla, joiden yläosaan raiteennosto- ja suuntausaggregaatin nostokäyttimet on nivelöity. Tällaiselle rakenteelle on ominaista suhteellisen suuri kuormitettavuus ja riittävä jäykkyys työvälineiden-kantokehyksen oman painon ollessa verraten pieni, jolloin pit-kittäispalkkiin päin suppenevien seinämäosien aikaansaaman diagonaalisen jäykistyksen avulla on varmistettu myös suhteellisen suurien sivusuuntausvoimien siirtoon soveltuva kehysrakenteen suuri taivutusjäykkyys.
Viimeksimainitussa rakenteessa on edullista, jos työvälineiden-kantokehyksen suppenevat seinämäosat nostokäyttimien nivelöimis-kohtien läheltä on yhdistetty toisiinsa sellaisen poikittaisen palkin tai seinämäosan avulla, johon työvälineidenkantokehyksen pitkittäissiirtokehys on nivelöity. Poikittainen palkki tai seinämäosa antaa työvälineidenkantokehykselle sekä nostokäyttimien että myös pitkittäissiirtokäyttimen liitäntäkoh-tiin näiden näyttämien suhteellisten suurten voimien siirtoon tarvittavan jäykkyyden ja vastustuskyvyn.
Keksinnön erään muunnetun sovellutusmuodon mukaan on järjestetty siten, että työvälineidenkantokehykseen, erikoisesti tuki- ja kuljetuselimen muodostavan laippapyöräparin yläpuolelle on nivelellä liitetty ainakin yksi nosto- ja/tai kuormitus-käytin, jonka vapaa pää on sovitettu niveltyvästä liitettäväksi kulloinkin käytettävän raiteenrakennuskoneen ajoalusta-kehykseen. Tämä lisäkäytin tekee mahdolliseksi epäedullisissa työolosuhteissa, esim. vahvastikuortuneen sepelipohjan esiintyessä, saattaa osa ajoalustakehyksen omasta painosta kohdistumaan pystysuorana lisäkuormituksena työvälineidenkantokehykseen 9 79876 ja toisaalta koneen ylikulkua varten kohottaa koko työyksikkö niin paljon raiteentason yläpuolelle, etteivät laippapyörä-pari ja nosto- ja suuntausaggregaatin työvälineet kosketa kiskoja.
Keksinnön erään erityisen sovellutusmuodon mukaan on työyksikkö sijoitettu sepelipohjanpuhdistus- ja raiteenrakennuskoneen yhteyteen sepelinnosto- ja jälleensyöttölaitteiden edessä tai jäljessä olevalle alueelle, tuki- ja kuljetuselimen muodostavan laippapyöräparin etäisyyden välittömästi sen jälkeen sijaitsevasta koneen tai tätä seuraavan vaunun ajotelineestä, esim. telistä vastatessa vähintään kahta pölkynväliä, ja työyksikön käyttövoimanlähteen sekä laitteiston sen käyttimien ja askeleittaisen etenemisliikkeen ohjaamista varten ollessa sijoitettuna jatkuvasti kuljetettavan sepelipohjanpuhdistus-ja raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen. Tällainen työyksikön yhdistäminen sepelipohjanpuhdistuskoneeseen tekee mahdolliseksi raiteen tukemisen ja oikaisemisen samalla kertaa jatkuvasti pysähtelemättä etenevän sepelinpuhdistusoperaation kanssa, vieläpä vaihtoehtoisesti joko ennen puhdistettavan sepelin nostoa tai puhdistetun sepelin raidealueelle jälleen-syötön jälkeen. Edellisessä tapauksessa raide saatetaan ensin tukemalla ja kohottamalla keksinnön mukaisen työyksikön avulla korkeampaan tasoon, minkä jälkeen sepelipohjanpuhdistuskoneen nostoaggregaatti kohottaa raiteen lopullisesti tavoitetasoon. Tällä menetelmällä voidaan sen vuoksi kerralla suorittaa myös epätavallisen suuria raiteen nostoja. Jälkimmäisessä tapauksessa edeltävän sepelinpuhdistusoperaation vielä suhteellisen löyhästi pohjustama raide tuetaan ja oikaistaan keksinnön mukaisen työyksikön avulla, niin että raide välittömästi sen jälkeen voidaan ottaa junaliikenteen käyttöön.
Eräs toinen keksinnön mukaisen työvälinejärjestelmän muunnos käsittää sen, että työyksikkö on sijoitettu raiteenuudelleen-rakennusjunan pölkyn- ja/tai kiskonvaihtoalueen jälkeen raide-työvaunun, esim. pultituskoneen ajoalustakehykseen, työyksikön käyttövoimanlähteen sekä laitteiston sen käyttimien ίο 79 8 76 ja askeleittaisen etenemisliikkeen ohjaamista varten ollessa sijoitettuna tämän raidetyövaunun ajoalustakehykseen. Tällainen keksinnön mukaisen työvälinejärjestelmän käyttötapa on erittäin edullinen uudenaikaista liukunauhantapaista raiteen-uudelleenrakennusta varten, sillä ensi kertaa tapahtuu jo raiteenuusimisen yhteydessä uusitun raidejakson vapauttamista varten tarvittava raiteenaseman sivu- ja korkeussuuntainen oikaisu ja pysyvä kiinnitys. Täten aikaansaadaan tukemalla, vaakittamalla ja sivuittain suuntaamalla raide erikseen käytettyjen raiteenrakennuskoneiden avulla vasta raiteenuusimis-töiden jälkeen menetelmänmukaisten yksinkertaistusten lisäksi olennaisesti pienempi ajan- ja tehonkulutus sekä henkilökunnan-tarve kuin aikaisemmin käytetyssä menettelytavassa. Tällöin on keksinnön mukaisen työyksikön konstruktiivisesti yksinkertainen ja toiminnallisesti erittäin varma rakennemuoto ratkaisevan merkityksellinen, koska se käytännöllisesti katsoen poistaa ne käyttöhäiriöt, jotka voisivat aiheutua tukemistyöväli-neiden erilaisesta etenemistavasta koko raiteenuudelleenraken-nusjunan jatkuvan pysähtelemättömän etenemisen suhteen ja jotka koko vaunujonon pysähtyminen aiheuttaisi.
Edelleen eräs keksinnön edullinen sovellutus on sellainen, että työyksikkö jatkuvaa tai epäjatkuvaa käyttöä varten on sijoitettu raiteentukemis-, vaakitus- ja suuntauskoneen yhteyteen välittömästi sen taaimmaisen ajotelineen, esim. telin jälkeen ja yhdistetty niveltyvästi tämän raiteentukemis-, vaakitus- ja suuntauskoneen ajoalustakehykseen viimeisen ajotelineen takana olevaan kohtaan. Tällaiselle koneyhdistelmälle on olemassa useita erilaisia käyttömahdollisuuksia ja -tapoja. Niinpä konetta yhdessä siihen yhdistetyn työyksikön kanssa käyttää useanpölkyntukemiskoneena, joka etenee askeleittain tukemiskohdasta seuraavaan. Pitkittäissiirtokäytin tekee tällöin mahdolliseksi kummankin koneenosan kaikkien tukemis-aggregaattien keskittämisen kulloinkin tuettavien pölkkyjen suhteen myös epäsäännöllisten pölkynvälien tapauksessa.
Eräs mahdollisuus on käyttää pelkästään työyksikköä raiteentukemis-, vaakitus- ja suuntauskoneen suorittaessa jatkuvaa n 79876 pysähtelemätöntä etenemisliikettä. Edelleen on olemassa mahdollisuus pitkittäissiirtokäyttimen avulla suurentaa työyksikön raiteennosto- ja suuntausaggregaatin ja sen edessä sijaitsevan raiteentukemiskoneenajotelineen välistä etäisyyttä silloin, kun erikoisen suuri raiteennosto on tarpeen. Lisäksi tätä etäisyyttä voidaan vastaavasti pienentää ylikulkuja varten.
Vielä keksinnön erään sovellutusmuodon mukaan on työyksikkö niveltyvästi yhdistetty, sopivimmin satuloidun puoliperävaunun tapaan, raiteella ja mahdollisesti myös tiellä kuljetettavan vetoajoneuvon, esim. kunnossapitovaunun tai kaksitievetokoneen ajoalustakehyksen takapäähän sekä tämän vetoajoneuvon kuljet-tajanhytistä ohjattavasti. Tämä järjestelmä tekee ensimmäisen kerran mahdolliseksi toiseen tarkoitukseen aiotun, raiteella-kuljetettavan ja omalla ajokäyttimellä varustetun vetoajoneuvon sovituksen täydelliseksi raiteentukemiskoneeksi, jolloin on olemassa aina mahdollisuus erottaa keksinnön mukainen työyksikkö vetoajoneuvosta, jotta jälkimmäistä voidaan käyttää sen varsinaisen käyttötarkoituksen mukaisesti. Tällä on ratkaiseva merkitys erikoisesti sellaisten vähemmän ajettujen sivu-ratojen raiteen kunnostamiseksi, joissa suurempien tukemiskonei-den käyttö tai sijoitus osoittautuu epätaloudelliseksi.
Keksintöä selitetään seuraavassa tarkemmin oheisessa piirustuksessa esitettyjen edullisten sovellutusesimerkkien avulla.
Piirustuksessa esittää kuvio 1 sivukuvaa keksinnön mukaisesta työyksiköstä tai työ-välinejärjestelmästä raiteen tukemista, vaakitusta ja sivusuun-tausta varten käytettäväksi kuljetettavan raiteenrakennus-koneen yhteydessä, kuvio 2 kuvion 1 mukaista työyksikköä päältäpäin katsottuna, kuvio 3 sivukuvaa keksinnön mukaisen työvälinejärjestelmän muunnetusta sovellutusmuodosta, kuvio 4 osittaista sivukuvaa keksinnön mukaisella työyksiköllä varustetusta sepelipohjanpuhdistuskoneesta, _____ - r 12 79876 kuvio 5 osittaista sivukuvaa raiteenuudelleenrakennusjunasta, joka käsittää keksinnön mukaisen työyksikön, kuvio 6 sivukuvaa useaa ratapölkkyä varten tarkoitetusta raiteentukemiskoneesta, johon on yhdistetty keksinnön mukainen työyksikkö, ja kuvio 7 sekä raiteella että myös tiellä kuljetettavan kaksi-tievetoajoneuvon yhdistelmää keksinnön mukaisen työyksikön kanssa.
Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty keksintöä vastaavasti työyksiköksi 1 muodostettu työvälinejärjestelmä kiskoista 2, 3 ja rata-pölkyistä 4 koostuvan raiteen tukemiseksi. Tämä työyksikkö 1 on tarkoitettu asennettavaksi raiteenrakennuskoneeseen tai muuhun raidetyöajoneuvoon, jonka ajoalustakehys on esitetty piirustuksessa katkoviivoilla.
Työyksikkö 1 käsittää aisa-alustan muotoisen työvälineiden-kantokehyksen 6, joka yhdestä päästään on tuettavissa raiteelle tuki- ja ohjauselimenä toimivan laippapyöräparin 7 avulla ja jonka toiseen päähän on muodostettu raiteenkeskustan yläpuolella kulkeva pitkittäinen kannatuspalkki 8. Tämä pitkittäispalkki 8 on tarkoitettu niveltyvästä tuettavaksi ja pitkittäinsiirtyvästi laakeroitavaksi, esim. ohjausrullien 9 välille, kulloinkin käytettävän koneen ajoalustakehykseen 5.
Työvälineidenkantokehys 6 käsittää kaksi poikittaisten palkkien tai seinämäosien 10, 11 välityksellä toisiinsa yhdistettyä sivuseinämäosaa 12, joihin laippapyöräpari 7 on laakeroitu ja jotka kumpikin käsittävätaukon 13 kyseistä kiskoa 2, 3 varten järjestetyn tukemisaggregaatin 14 sijoittamiseksi. Kummassakin sivuseinämäosassa 12 on ylöspäin ulkoneva lisäke 15, johon tukemisaggregaatin 14 korkeudenasetuskäytin 16 on nivelletty. Kuten kuviosta 2 ilmenee, ajoalustakehyksen 5 pitkittäispalkkien 17 välissä ylöspäin ulkonevilla lisäkkeillä 15 on ajoalustakehykseen nähden riittävä liikuntavapaus sekä raiteen pituussuuntaan että myös poikittain sen suhteen.
13 79876
Sivuseinämäosat 12 on yhdistetty pitkittäispalkkiin 8 siihen päin suppenevilla seinämäosilla 18, jotka vuorostaan on yhdistetty toisiinsa poikittaisella seinämäosalla 19. Tähän on nive-löity hydraulinen pitkittäissiirtokäytin 20, jonka toinen pää on tarkoitettu liitettäväksi nivelellä kulloinkin käytettävän koneen ajoalustakehykseen 5. Seinämäosien 18 alueelle on työ-välineidenkantokehykseen 6 sijoitettu käyttimen 21 avulla nostettava ja laskettava raiteellakuljetettava kosketusmittaelin 22, johon kumpaakin kiskoa 2, 3 varten tangoston 23 välityksellä on yhdistetty esim. kiertopotentiometrin muodostama mit-taustuntoelin 24, joka tavanmukaisesti toimii yhdessä kyseiseen raiteenrakennuskoneeseen sijoitetun vaakitusvertailusys-teemin 26 kiskoa 2 tai vastaavasti kiskoa 3 varten sovitetun vaakitusvertailusuoran 25 raiteen tosi- ja tavoitekorkeusase-mien välisen eron toteamiseksi. Kosketusmittaelin 22 toimii samoin käytössä olevalla tavalla, jota tässä ei ole tarkemmin selitetty, yhdessä kyseisen koneen suuntausvertailusysteemin 27 kanssa raiteen tosi- ja tavoitenuolikorkeuksien välisten erojen toteamiseksi. Työvälineidenkantokehyksen 6 poikittaisen seinämäosan 10 kohdalle on nivelletty nosto- ja/tai kuor-mituskäytin 28, jonka ylöspäin suuntautuva vapaa pää on tarkoitettu liitettäväksi nivelellä kyseisen koneen ajoalusta-kehykseen 5.
Työyksikön 1 tukemisaggregaatit 14 ovat tavanmukaista rakennetta, ja ne käsittävät työvälinekannattimeen 29 laakeroidut, sivuasetuskäyttimien 30 avulla parittain toisiaan vastaan siirrettävät ja tärykäyttimen 31 avulla tärytettävät tukemistyö-välineet 32, jotka on tarkoitettu upotettavaksi tuettavan kiskon molemmille pitkittäissivuille kiskon 2 tai 3 kummaltakin puolelta.
Työyksikkö 1 käsittää lisäksi raiteennosto- ja suuntausaggre- gaatin 33, jota kuljetetaan raiteella laippasuuntausrullien 34 avulla ja joka on varustettu erikseen kummankin kiskon 2, 3 _____ - r _ i4 79876 kiskonselän alapuolelle käännettävillä nostorullilla 35.
Raiteennosto- ja suuntausaggregaatin 33 muodostaa työväli-neidenkantokehyksen 6 alapuolelle pitkittäissuuntaan sijoitettu aisa-alusta, joka on niveltyvästi yhdistetty työvälinei-denkantokehykseen 6 sekä nostokäyttimien 36 että suuntauskäyt-timien 37 välityksellä. Kiskonnosto- ja suuntausaggregaatin 33 pitkittäispalkin 38 muodostava etupää on kardaanisesti nivelletty työvälineidenkantokehyksen 6 pitkittäispalkissa 8 olevaan konsoliin 39. Koneen työskentelysuunnan (nuoli 40) suhteen välittömästi raiteennosto- ja suuntausaggregaatin 33 eteen sijoitettu ajoalustakehyksen 5 ajoteline 41 sijaitsee ainakin yhtä etäällä raiteennosto- ja suuntausaggregaatin 33 nosto-rullista 35 kuin laippapyöräpari 7 näistä nostorullista, jotta myös suurehkoja kiskonnostoja voidaan suorittaa rasittamatta liikaa ajotelineen 41 ja nostorullien 35 välillä tavoitetasoon kohotettavia kiskoja 2, 3.
Kuten kuviosta 1 ilmenee, ovat työyksikön 1 kaikki käyttimet, nimittäin korkeudenasetuskäyttimet 16, pitkittäissiirtokäytin 20, nosto- ja/tai kuormituskäytin 28, sivuasetuskäyttimet 30, tärykäyttimet 31, nostokäyttimet 36 ja suuntauskäyttimet 37, yhdistetyt katkoviivoin merkityillä johdoilla 42 kyseessä olevan koneen käyttö- ja ohjauslaitteisiin 43.
Työvälineidenkantokehyksen 6 nivelöity ja pitkittäissiirtoinen tukeminen kulloinkin käytettävän koneen ajoalustakehykseen 5 sekä pitkittäissiirtokäytin 20 tekevät mahdolliseksi askeleit-taista eteenpäinsyöttöä tukemiskohdasta seuraavaan (nuolia 44 vastaavasti) varten tarkoitetun työyksikön 1 erilaiset toimintavariantit. Käytettäessä työyksikköä 1 sellaisen raiteen-rakennuskoneen yhteydessä, jonka ajoalustakehystä kuljetetaan jatkuvasti pysähtelemättä eteenpäin, on tarvittava suhteellinen liike työvälineidenkantokehyksen 6 ja ajoalustakehyksen 5 välillä ohjattavissa pitkittäissiirtokäyttimen 20 ja sen eteen kytkettyjen, matkanmittauslaitteiden tai sentapaisten kanssa yhteistoimivien ohjauselimien avulla. Käytettäessä työyksikköä 1 itse askeleittain pölkyltä toiselle etenevän raiteenrakennus- is 79876 koneen, esim. raiteentukemiskoneenT pölkynvälintiivistyskoneen, pultituskoneen tai sentapaisten yhteydessä, voidaan pitkit-täissiirtokäyttimen 20 avulla ajotelineen 41 ja raiteennosto-ja suuntausaggregaatin 33 välistä etäisyyttä suurentaa tai pienentää kulloinkin tarvittavan nostomitan mukaisesti. Yhdistämällä työyksikkö 1 sen eteen sijoitettuun raiteentukemis-koneeseen voidaan pitkittäissiirtokäyttimen 20 avulla tukemis-aggregaatit 14 keskittää kulloinkin tuettavan ratapölkyn 4 suhteen riippumatta eteensijoitetun raiteentukemiskoneen tukemis-aggregaateista.
Kaikissa käyttötapauksissa laippapyöräpariin 7 tuettu ja käytettävästä koneesta riippumatta raiteella kuljetettu työväli-neidenkantokehys 6 siihen sijoitettuine tukemisaggregaattei-neen 14 sekä raiteennosto- ja suuntausaggregaatteineen 33 seuraa raiteen kulkua sivu- ja korkeussuunnassa, niin että kaikki työelimet, erikoisesti tukemisaggregaattien 14 tukemis-työvälineet 32 tulevat aina sijaitsemaan oikeassa, erityisesti sivuttaisessa keskitysasemassa kyseisen kiskon 2, 3 suhteen. Nosto- ja/tai kuormituskäyttimen 28 avulla voidaan tarvittaessa vaikeaa tukemistyötä varten lisätä työvälineidenkantokehykseen 6 kohdistuvaa pystysuoraa kuormitusvoimaa. Toisaalta käytin 28 tekee mahdolliseksi koko työyksikön kohottamisen raiteen-tason yläpuolelle, esim. koneen vaihteen ylikulkua varten.
Kuviossa 3 on esitetty työyksikön 45 erittäin yksinkertainen sovellutusmuoto, jossa laippapyöräparilla 46 raiteelle tuettu ja siinä kuljetettu, yksinkertaistetusti esitetyillä tukemisaggre-gaateilla 47 varustettu työvälineidenkantokehys 48 käsittää kahdesta teleskooppimaisesti toisiinsa siirrettävästä osasta koostuvan pitkittäispalkin 49, työvälineidenkantokehykseen 48 kiinteästi yhdistetyn osan muodostaessa sylinterin 50 ja toisen, kulloinkin käytettävän raiteenrakennuskoneen ajoalusta-kehykseen 51 nivelellä liitettäväksi tarkoitetun osan muodostaessa pitkittäispalkin 49 sisälle sijoitetun hydraulisen pitkittäissiirtokäyttimen 53 männän 52.
___________ - T__ ___ ie 79876
Työvälineidenkantokehykseen 48 on yhdistetty nostokoukuilla 54 ja suuntausrullilla 55 varustettu raiteennosto- ja suuntaus-aggregaatti 56 niveltyvästi sekä nosto- ja suuntauskäyttimien 57, 58 että tangoston 59 välityksellä. Raiteennosto- ja suuntausaggregaatin 56 ja tukemisaggregaatin 47 välille on sijoitettu raiteelle tuettu kosketusmittaelin 60, joka tavan-mukaisesti toimii yhdessä koneen vaakitusvertailusysteemin 61 sekä suuntausvertailusysteemin 62 kanssa raiteen tosi- ja tavoiteasemien erojen toteamiseksi. Myös tässä muunnetussa sovellutusmuodossa ovat työyksikön 45 käyttimet, nimittäin tukemisaggregaattien 47 korkeudenasetuskäyttimet 63 sekä kaikki muut käyttimet, pitkittäissiirtokäytin 53, nostokäyttimet 57 ja suuntauskäyttimet 58 yhdistetyt johdoilla 64 kuviosta puuttuviin koneen käyttö- ja ohjauslaitteisiin. Tämän työyksikön 45 toimintatapa ja käyttömahdollisuudet ovat kuvioissa 1 ja 2 esitetyn sovellutusesimerkin mukaisia.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön mukaisella työyksiköllä 65 varustettu yhdistetty sepelipohjanpuhdistus- ja raiteenrakennus-kone 66, jota kuljetetaan jatkuvasti pysähtelemättä eteenpäin nuolen 67 suuntaan. Tämä kone käsittää niveltyvästi kaksiosaiseksi rakennetun ajoalustakehyksen 68, joka on tuettu raiteelle etumaisen telin 69, kehyksennivelen kääntöakselin 70 kohdalle sijoitetun keskimmäisen telin 71 ja piirustuksesta puuttuvan taaimmaisen telin avulla. Kuviossa vain osittain esitettyyn ajoalustakehyksen 68 takaosaan on sijoitettu raide-rakenteen alapuolella läpikuljetettavan raivaus- ja kuljetusketju järjestelmän muodostama sepelinnostolaite 72 ja hihna-kuljettimen muodostama jälleensyöttölaite 73 seulontalaitok-sessa puhdistettua sepeliä varten. Kone 66 on varustettu välittömästi sepelinnostolaitteen 72 eteen sijoitetulla rai-teennostolaitteella 74, koneenhoitohytillä 75 ja työskentely-suunnassa vinosti ylöspäin kulkevalla jätteidenkuljetushihnalla 76. Tähän hihnaan liittyy toinen jätteidenkuljetushihna 77, joka kuljettaa jätteet koneen 66 etupäähän, jossa ne joko sivuunheittohihnakuljettimen avulla kerrostetaan raiteen viereen tai edelleen kuljettimien avulla puretaan koneeseen kytkettyihin kuljetusvaunuihin.
17 79876
Työyksiköllä 65 on samanlainen rakenne kuin työyksiköllä kuviossa 3. Se käsittää laippapyöräparilla 78 raiteelle tuetun työvälineidenkantokehyksen 79, johon tukemisaggregaatit 80 ja raiteennosto- ja suuntausaggregaatti 81 on sijoitettu ja jonka pitkittäispalkki on muodostettu hydrauliseksi pitkit-täissiirtokäyttimeksi 82. Tämän pitkittäissiirtokäyttimen 82 kuviossa täysin ulosvedetyssä asemassa esitetty männänvarsi 83 on etumaisen telin 69 kohdalla yhdistetty kardaanisesti niveltyvästä koneen ajoalustakehykseen 68. Nuolet 84 kuvaavat työyksikön 65 askeleittaista etenemisliikettä tukemiskohdasta seuraavaan, joka liike myös tässä tapauksessa on ohjattavissa hoitohytistä 75 piirustuksesta puuttuvien ohjauselimien ja yhdistysjohtojen avulla. Kuten kuviosta näkyy, pienin etäisyys laippapyöräparin 78 ja sitä seuraavan keskimmäisen telin 71 lähimmän ajotelineen välillä, pitkittäissiirtokäyttimen 82 ollessa täysin ulostyönnettynä, vastaa likimain kahta pölkynvä-liä. Tämä etäisyys varmistaa sen, että tukemisaggregaatit 80 ja raiteennosto- ja suuntausaggregaatti 81 ovat riittävän etäällä keskimmäisen telin 71 muodostamasta lähinnä seuraavasta raiteenkuormituskohdasta raiteen korkeus- ja sivusuuntaisia oikaisuliikkeitä varten.
Kuvion 4 mukainen järjestelmä on tarkoitettu sellaisia tapauksia varten, joissa raide sepelinpuhdistusoperaation yhteydessä on saatettava tosiaseman suhteen huomattavasti korkeammalla sijaitsevaan tavoitetasoon. Nosto suoritetaan tässä tapauksessa kahdessa vaiheessa. Raidetta nostetaan ensin raiteennosto-ja suuntausaggregaatin 81 sekä tukemisaggregaatin 80 työvälineiden aikaansaaman nostopaineen avulla noin puoliväliin tarkoitetusta nostomitasta. Jäljellä oleva nosto tavoitetasoon suoritetaan sen jälkeen koneen 66 raiteennostolaitteen 74 avulla. Tästä poiketen on olemassa mahdollisuus yhdistää tällainen työyksikkö 65 koneen ajoalustakehykseen 68 sepelin-nosto- ja jälleensyöttölaitteiden 72, 73 jälkeen sijaitsevassa kohdassa. Tällaisen järjestelyn avulla voidaan vielä puhdis-tusoperaation jälkeen asemavirheitä käsittävä raide oikaista korkeuden ja sivusuunnan suhteen, niin että junaliikennettä ______ - Τ' is 79876 välittömästi koneen työskentelyn päätyttyä voidaan heti jatkaa ilman erityisiä rajoituksia.
Kuviossa 5 on esitetty keksinnön mukaisen työyksikön 85 sijoitus piirustuksessa vain osittain kuvatun raiteenuudelleen-rakennusjunan 86 yhteyteen. Tämä nuolen 87 suuntaan jatkuvasti eteenpäinkuljetettava raiteenuudelleenrakennusjuna käsittää laitteilla kiskojen ja pölkkyjen vaihtamiseksi varustetun uudelleenrakennusvaunun 88, joka tukeutuu taaemmalla telillään 89 jo uusittuun raiteeseen 90. Uudelleenrakennusvaunuun 88 on kytketty raidetyovaunu 91, joka on varustettu laitteilla vanhojen tai uusien pölkkyjen siirtämiseksi uudelleenrakennusvaunun 88 ja raidetyövaunun 91 perään kytkettyjen pölkkyjenkuljetus-vaunujen 92 välillä. Jälkimmäiseen pölkkyjenkuljetusvaunuun 92 on kytketty toinen raidetyovaunu 93, jonka muodostaa yhdistetty pultitus- ja raiteentukemiskone. Sen ajoalustakehyk-seen 94 on sijoitettu moninkertaiset pultituspäät 95 uusitun raiteen 90 kiskonkiinnityspulttien kiinnittämistä varten.
Uusitun raiteen 90 korkeus- ja sivusuuntaiseen oikaisuun sekä tukemiseen tarkoitettu työyksikkö 85 on sijoitettu ajoalustakehyk-sen 94 ylöspäin kaarrettuun syvennykseen ja yhdistetty nivel-tyvästi ajoalustakehykseen 94 toisaalta työyksikön pitkittäis-siirtokäyttimen 97 männänpään 96 ja toisaalta nosto- ja/tai kuormituskäyttimen 98 välityksellä. Hoitohyttiin 99 on sijoitettu käyttö- ja ohjauslaitteet sekä pultituspäitä 95 että myös työyksikön 85 käyttimiä ja nuolia 100 vastaavaa askeleittaista etenemisliikettä varten.
Kuviossa 6 on esitetty keksinnön mukaisen työyksikän 101 yhdistelmä tavanmukaista rakennetta olevan, kahta ratapölkkyä varten tarkoitetun raiteentukemis-, vaakitus- ja suuntaus-koneen 102 kanssa. Kone 102 käsittää teleille 103, 104 tuetun ajoalustakehyksen 105, johon on sijoitettu kumpaakin kiskoa 2, 3 varten korkeuden suhteen asetettava kahdenpölkyntukemis-aggregaatti 106 sekä raiteennosto- ja suuntausaggregaatti 107. Aggregaatit 106 ja 107 ovat ohjattavissa työskentelysuunnan (nuoli 108) suhteen taaemmasta hoitohytistä 109.
19 79876
Samoin kumpaakin kiskoa 2, 3 varten kahdennölkyntukemisaggregaa-tilla 110 sekä kiskonnosto- ja suuntausaggregaatilla 111 varustettu työyksikkö 101 on yhdistetty koneen 102 ajoalusta-kehyksen 105 takapäähän niveltyvästi työvälineidenkantokehyk-seensä 113 sijoitetun pitkittäissiirtokäyttimen 114 männän-varren 112 välityksellä. Pitkittäissiirtokäytin 114 tekee mahdolliseksi työyksikön 101 siirtelyn koneen 102 suhteen kaksois-nuolen 115 mukaisesti, niin että tukemisaggregaattien 106 ja 110 tukemistyövälineet voidaan toisistaan riippumatta keskittää kulloinkin tuettavan pölkkyparin 4 kohdalle. Koneen 102 ja työyksikön 101 yhteinen askeleittainen etenemisliike on osoitettu nuolilla 116. Työyksikön 101 käyttämien ohjaus tapahtuu koneen 102 hoitohytistä 109.
Kuviossa 7 on esitetty keksinnön mukainen työyksikkö 117 yhdistettynä sekä raiteella että myös tiellä kuljetettavaan vetoajo-neuvoon 118. Työyksikön 117 työvälineidenkantokehys 119 on hydraulisen pitkittäissiirtokäyttimensä 121 männänvarren 120 välityksellä yhdistetty ajoalustakehyksen 122 takapäähän satuloidun puoliperävaunun tapaan kytkimellä 123 kardaanisesti niveltyvästi. Jatkuvasti ajettavan vetoajoneuvon 118 kulkusuunta on osoitettu nuolella 124 ja työyksikön 117 pitkittäissiirtokäyttimen 121 avulla ositettava askeleittainen etenemisliike nuolilla 125. Paitsi esitettyä vetoajoneuvoa 118 myös muunlaiset raiteella kulkevat ajoneuvot, kuten kunnossapito-vaunut, pienveturit ym. tulevat kysymykseen työyksikön 117 vetoajoneuvoina.

Claims (10)

1. Työvälinejärjestelmä raiteen tukemista, vaakitusta ja sivusuuntausta varten käytettäväksi sellaisen kuljetettavan raiteenrakennuskoneen (66, 93, 102, 118) yhteydessä, jossa on toisistaan etäällä oleville ajotelineille tuettu ajoalus-takehys (5, 51, 68, 94, 105, 122) järjestelmän käsittäessä ainakin yhden tukemisaggregaatin (14, 47, 80, 110), joka käsittää käyttimen avulla korkeuden suhteen asetettavaan työvälinekannattimeen laakeroidut, sivuasetus- ja tärykäyt-timien avulla parittain toisiaan kohti siirrettävät ja tärytettävät sepeliin upotettavat tukemistyövälineet (32), sekä nosto- ja suuntauskäyttimillä varustetun raiteennosto-ja suuntausaggregaatin (33, 56, 81, 111), ja tähän järjestetyn vertailusysteemin, tunnettu siitä, että tukemis- sekä raiteennosto- ja suuntausaggregaatti (14, 33; 47, 56; 80, 81; 110, 111) yhdessä niihin järjestettyjen käyttimien kanssa on muodostettu työyksiköksi (1; 45; 65; 85; 101; 117. ja sijoitettu yhteiseen omaan työvälineidenkantokehyk-seensä (6; 48; 79; 113; 119), joka toisaalta yhdestä päästään on tuettavissa raiteelle tuki- ja kuljetuselimen muodostavan laippapyöräparin (7; 46; 78) avulla ja joka toisaalta toisesta pitkittäispalkiksi (8) muodostetusta päästään on yhdistetty kulloinkin käytettävän raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen (5; 51; 68; 94; 105; 122) joka suuntaan niveltyvästä tuettuna tiettyyn etäisyyteen välittömästi sitä seuraavasta koneen ajotelineestä, jolloin pitkit-täispalkki (8) on sovitettu pitkittäinsiirtyvästi laakeroitavaksi tukemiskohdastaan raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen (5) ja työvälineidenkantokehys (48) on yhdistettävissä hydraulisen pitkittäissiirtokäyttimen (20) välityksellä tämän raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen (5).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että pitkittäispalkki (8) on tehty profiili-poikkileikkaukseltaan suorakulmion tai kaksois-T-muotoiseksi sen siirrettävästi laakeroimiseksi raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen (5) sijoitettuun, rullien (9, 9) tai sentapaisten muodostamaan ohjaimeen. 2i 79876
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että pitkittäispalkki (49) koostuu kahdesta teleskooppimaisesti toistensa suhteen siirrettävästä osasta, joista toinen on yhdistetty kiinteästi työvälineidenkantoke-hykseen (48) ja toinen sovitettu liitettäväksi niveltyvästi raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen (51) ja jotka muodostavat pitkittäispalkin (49) sisäpuolelle pituussuuntaan sijoitetun hydraulisen pitkittäissiirtokäyttimen (53) sylinterin (50) ja männän (52).
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen työväline-järjestelmä, tunnettu siitä, että laippasuuntausrullilla (34) ja nostotyövälineillä (35) varustettu raiteennosto- ja suuntausaggregaatti (33) on muodostettu työvälineidenkan-tokehyksen (6) alapuolelle pituussuuntaan sijoitetuksi, pitkittäispalkkiin (8) nivelöidyksi ja työvälineidenkantoke-hykseen (6) nosto- ja suuntauskäyttimien (36, 37) välityksellä kulloinkin niveltyvästi yhdistetyksi aisa-alustaksi.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että työvälineidenkantokehys (6) on kokoonpantu kahdesta poikittaisilla palkeilla tai seinä-mäosilla (10, 11) toisiinsa yhdistetystä massiivisesta si-vuseinämäosasta (12), joihin laippapyöräpari (7) on laakeroitu ja joista kumpikin käsittää aukon (13) kyseistä kiskoa (2, 3) varten järjestetyn tukemisaggregaatin (14) sijoittamiseksi sekä ylöspäin ja raiteenrakennuskoneen ajoalustake-hyksen (5) syvennykseen tai sentapaiseen ulkonevan lisäkkeen (15), johon tukemisaggregaatin korkeudenasetuskäytin (16) on nivelöity, ja että sivuseinämäosat (12) on yhdistetty pitkittäispalkkiin (8) siihen päin suppenevilla seinämäosil-la (18), joiden yläosaan raiteennosto- ja suuntausaggregaa-tin (33) nostokäyttimet (36) on nivelöity. 1 Patenttivaatimuksen 5 mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että työvälineidenkantokehyksen (6) suppenevat seinämäosat (18) nostokäyttimien (36) nivelöimiskohtien 22 7 9 876 läheltä on yhdistetty toisiinsa sellaisen poikittaisen palkin tai seinämäosan (19) avulla, johon työvälineidenkan-tokehyksen pitkittäissiirtokäytin (20) on nivelöity.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että työvälineidenkan-tokehykseen (6), erikoisesti tuki- ja kuljetuselimen muodostavan laippapyöräparin (7) yläpuolelle on nivelöity ainakin yksi nosto- ja/tai kuormituskäytin (28), jonka vapaa pää on sovitettu niveltyvästi liitettäväksi kulloinkin käytettävän raiteenrakennuskoneen ajoalustakehykseen (5).
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että työyksikkö (65) on sijoitettu sepelipohjanpuhdistus- ja raiteenrakennuskoneen (66) yhteyteen sepelinnosto- ja jälleensyöttölaitteiden (72, 73) edessä tai jäljessä olevalle alueelle, tuki- ja kuljetuselimen muodostavan laippapyöräparin (78) sijaitessa etäisyyden päässä välittömästi sen jälkeen sijaitsevasta ajotelineestä, esim. sijaitessa etäisyyden päässä sen jälkeen sijaitsevan koneen telistä (71) tai seuraavasta vaunusta, mikä vastaa vähintään kahta pölkynväliä, ja työyksikön (65) käyttövoimanlähteen sekä laitteiston sen käyttimien ja askeleittaisen etenemisliikkeen ohjaamista varten ollessa sijoitettuna jatkuvasti kuljetettavan sepelipohjanpuhdistus-ja raiteenrakennuskoneen (66) ajoaluskehykseen (68).
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että työyksikkö (85) on sijoitettu raiteenuudelleenrakennusjunan (86) pölkyn- ja/tai kiskon-vaihtoalueen jälkeen raidetyövaunun (93), esim. pultitusko-neen ajoalustakehykseen (94), työyksikön (85) käyttövoimanlähteen sekä laitteiston sen käyttimien ja askeleittaisen etenemisliikkeen ohjaamista varten ollessa sijoitettuna tämän raidetyövaunun (93) ajoalustakehykseen (94).
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen työvälinejärjestelmä, tunnettu siitä, että työyksikkö jatkuvaa tai II 23 79876 epäjatkuvaa käyttöä varten on sijoitettu raiteentukemis-, vaakitus- ja suuntauskoneen (102) yhteyteen välittömästi sen taaimmaisen ajotelineen, esim. telin (104) jälkeen ja yhdistetty niveltyvästi tämän raiteentukemis-, vaakitus-ja suuntauskoneen (102) ajoalustakehykseen (105) viimeisen ajotelineen takana olevaan kohtaan.
11. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen työvälinejär-jestelmä, tunnettu siitä, että työyksikkö (117) on niveltyvästi yhdistetty, sopivimmin satuloidun puoliperävaunun tapaan, raiteella ja mahdollisesti tiellä kuljetettavan vetoajoneuvon (118), esim. kunnossapitovaunun tai kaksi-tievetokoneen ajoalustakehyksen (122) takapäähän sekä tämän vetoajoneuvon (118) kuljettajanhytistä ohjattavasti.
FI831342A 1982-09-09 1983-04-20 Verktygsanordning foer understoppning, nivellering och sidoriktning. FI79876C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT0338782A AT376259B (de) 1982-09-09 1982-09-09 Werkzeuganordnung fuer eine vollstaendige gleislagekorrektur
AT338782 1982-09-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI831342A0 FI831342A0 (fi) 1983-04-20
FI831342L FI831342L (fi) 1984-03-10
FI79876B FI79876B (fi) 1989-11-30
FI79876C true FI79876C (fi) 1990-03-12

Family

ID=3549759

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI831342A FI79876C (fi) 1982-09-09 1983-04-20 Verktygsanordning foer understoppning, nivellering och sidoriktning.

Country Status (26)

Country Link
US (1) US4534295A (fi)
JP (1) JPS5948502A (fi)
AT (1) AT376259B (fi)
AU (1) AU561113B2 (fi)
BE (1) BE896695A (fi)
BR (1) BR8302892A (fi)
CA (1) CA1206809A (fi)
CH (1) CH661952A5 (fi)
CS (1) CS266555B2 (fi)
DD (1) DD209865A5 (fi)
DE (1) DE3313187A1 (fi)
DK (1) DK153711C (fi)
ES (1) ES8404447A1 (fi)
FI (1) FI79876C (fi)
FR (1) FR2532968B1 (fi)
GB (1) GB2126635B (fi)
HU (1) HU186279B (fi)
IN (1) IN157635B (fi)
IT (1) IT1163264B (fi)
NL (1) NL192120C (fi)
NO (1) NO157067C (fi)
PL (1) PL141423B1 (fi)
RO (1) RO86501B (fi)
SE (1) SE451474B (fi)
SU (1) SU1279537A3 (fi)
ZA (1) ZA832620B (fi)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT381127B (de) * 1983-09-28 1986-08-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Kontinuierlich (non-stop) verfahrbare gleisstopf -nivellier- und richtmaschine
AT380281B (de) * 1983-10-05 1986-05-12 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine
AT380498B (de) * 1983-10-12 1986-05-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisstopfmaschine, insbesondere gleis- stopf-, nivellier- und richtmaschine
FR2559174B1 (fr) * 1984-02-06 1986-10-24 Framafer Engin de travaux sur voie ferree a avancement continu
FR2562107B1 (fr) * 1984-03-30 1986-11-14 Framafer Engin a avancement continu pour travaux sur voie ferree
AT383838B (de) * 1984-06-01 1987-08-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Kontinuierlich verfahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine
AT389336B (de) * 1986-02-12 1989-11-27 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfmaschine mit hebe-, stopf- und gegebenenfalls richtaggregat
AT384445B (de) * 1986-02-12 1987-11-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare anlage zur erneuerung der schienen und schwellen eines gleises
US4829907A (en) * 1986-10-13 1989-05-16 Franz Plasser Bahnbaumaschinen-Industriegesellschaft M.B.H. Mobile installation for loading, transporting and unloading as well as exchanging railroad ties
AT391722B (de) * 1987-07-23 1990-11-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Anlage und verfahren zum fortschreitenden teilweisen schwellen-auswechseln eines gleises
AT389541B (de) * 1987-07-23 1989-12-27 Plasser Bahnbaumasch Franz Schwellenauswechsel-maschine
AT391501B (de) * 1987-07-23 1990-10-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfmaschine
AT389540B (de) * 1987-07-23 1989-12-27 Plasser Bahnbaumasch Franz Anlage bzw. maschinenkombination und verfahren zum fortschreitenden teilweisen schwellen-auswechseln eines gleises
AT391335B (de) * 1988-03-08 1990-09-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfmaschine
AT391723B (de) * 1987-07-23 1990-11-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Anlage bzw. maschinenkombination sowie verfahren zum fortschreitenden teilweisen schwellen- auswechseln eines gleises
DE3866876D1 (de) * 1988-07-26 1992-01-23 Plasser Bahnbaumasch Franz Kontinuierlich (non stop) verfahrbare gleisstopf-, nivellier- und richtmaschine.
PL163768B1 (pl) * 1989-04-18 1994-05-31 Plasser Bahnbaumasch Franz Maszyna jezdna do podbijania toru PL
AT401943B (de) * 1992-08-21 1996-12-27 Plasser Bahnbaumasch Franz Kontinuierlich verfahrbare gleisstopfmaschine
US5881374A (en) * 1997-01-31 1999-03-09 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Circuitry and method for detecting frequency deviation caused by aging of an oscillator
AT3654U3 (de) 2000-03-10 2001-02-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Maschine zum bearbeiten eines gleises
JP4805298B2 (ja) * 2008-03-17 2011-11-02 株式会社レールテック 自動軌間整正装置
AT524504A1 (de) * 2020-12-04 2022-06-15 Hp3 Real Gmbh Stopfmaschine zum Unterstopfen von Schwellen eines Gleises
JP7398025B1 (ja) * 2023-07-20 2023-12-13 東鉄工業株式会社 線路扛上装置、軌陸バックホウ、及び線路扛上方法

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1534078B2 (de) * 1964-12-31 1975-11-27 Franz Plasser Bahnbaumaschinen- Industriegesellschaft Mbh, Wien Fahrbare Gleisstopf-, Nivellier- und Richtmaschine
AT303793B (de) * 1966-09-26 1972-12-11 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfmaschine
DE1658339C3 (de) * 1966-09-26 1978-06-08 Franz Plasser Bahnbaumaschinen- Industriegesellschaft Mbh, Wien Gleisstopf- und Richtmaschine
US3401642A (en) * 1966-11-04 1968-09-17 Earl H. Fisher Automatic jacking, levelling and lining railroad track tampers
AT289878B (de) * 1967-07-13 1971-05-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Vorrichtung zur Korrektur der Lage eines Gleises
AT314581B (de) * 1969-07-24 1974-04-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Bettungsverdichtmaschine
AT319312B (de) * 1971-02-19 1974-12-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Einrichtung zur Steuerung der Seitenverstellung von Werkzeugaggregaten einer Gleisbaumaschine
AT346887B (de) * 1976-10-15 1978-04-15 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare einrichtung zum kontinuierlichen auswechseln eines aus schienen und quer- schwellen bestehenden gleises
AT350612B (de) * 1976-12-27 1979-06-11 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopf-nivellier-richtmaschine und ver- fahren zur bearbeitung eines gleises
AT359111B (de) * 1977-10-04 1980-10-27 Plasser Bahnbaumasch Franz Maschinenanordnung zum bearbeiten des gleises, insbesondere mit einer schotterbett- -reinigungsmaschine
AT369068B (de) * 1978-11-30 1982-12-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisbearbeitungsmaschine fuer weichen, kreuzungen und streckengleise
AT373646B (de) * 1980-05-29 1984-02-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisbaumaschine mit werkzeugtraeger fuer hebeund richtwerkzeuge

Also Published As

Publication number Publication date
SE451474B (sv) 1987-10-12
GB8311414D0 (en) 1983-06-02
FI79876B (fi) 1989-11-30
AU1408183A (en) 1984-03-15
US4534295A (en) 1985-08-13
NO157067B (no) 1987-10-05
NL192120B (nl) 1996-10-01
FI831342A0 (fi) 1983-04-20
NL8301387A (nl) 1984-04-02
JPH0366444B2 (fi) 1991-10-17
FR2532968B1 (fr) 1985-10-25
CS266555B2 (en) 1990-01-12
PL141423B1 (en) 1987-07-31
PL241896A1 (en) 1984-03-12
GB2126635A (en) 1984-03-28
SE8302559L (sv) 1984-03-10
SE8302559D0 (sv) 1983-05-05
SU1279537A1 (ru) 1986-12-23
GB2126635B (en) 1986-02-19
DE3313187A1 (de) 1984-03-15
BE896695A (fr) 1983-09-01
CA1206809A (en) 1986-07-02
AT376259B (de) 1984-10-25
DK153711C (da) 1989-01-16
IN157635B (fi) 1986-05-10
CH661952A5 (de) 1987-08-31
RO86501A (ro) 1985-03-15
ATA338782A (de) 1984-03-15
DK153711B (da) 1988-08-22
DE3313187C2 (fi) 1989-03-16
ZA832620B (en) 1983-12-28
HU186279B (en) 1985-07-29
SU1279537A3 (ru) 1986-12-23
NL192120C (nl) 1997-02-04
DK191483A (da) 1984-03-10
IT8320853A0 (it) 1983-04-29
BR8302892A (pt) 1984-04-17
NO831402L (no) 1984-03-12
DD209865A5 (de) 1984-05-23
RO86501B (ro) 1985-03-31
ES522168A0 (es) 1984-04-16
JPS5948502A (ja) 1984-03-19
DK191483D0 (da) 1983-04-28
IT8320853A1 (it) 1984-10-29
IT1163264B (it) 1987-04-08
AU561113B2 (en) 1987-04-30
FR2532968A1 (fr) 1984-03-16
ES8404447A1 (es) 1984-04-16
NO157067C (no) 1988-01-13
FI831342L (fi) 1984-03-10
CS294283A2 (en) 1989-04-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI79876C (fi) Verktygsanordning foer understoppning, nivellering och sidoriktning.
HU176854B (en) Travelling apparatus for continuous changing track consists of rails and crossties
FI118974B (fi) Kone ja laite raiteenrakennustöiden suorittamista varten
JP3142688B2 (ja) 鉄道用の軌道更新・敷設機
JP3670711B2 (ja) 軌框輸送装置
US4184431A (en) Track laying train
CZ285348B6 (cs) Kolejnicový nákladní vůz
US3465687A (en) Rail positioning system
CZ278611B6 (en) Mobile packing machine with two bogie frames interconnected by means of a joint
CA1059373A (en) Ballast tamping machine
CZ283758B6 (cs) Spojitě po kolejových podvozcích pojízdný, podbíjecí, nivelační a rovnací stroj na koleje
JP4713017B2 (ja) 軌道更換装置
AU617191B2 (en) A travelling on-track machine arrangement for placing and removing sleepers
CN1114114A (zh) 用于轨道更新的轨道建筑机械
CZ280313B6 (cs) Pojízdné zařízení pro snímání nebo pokládání, jakož i pro přepravu kolejových polí
CA2103613C (en) Continuously mobile track tamping machine
JPS6043503A (ja) 連続走行方式の軌道高低兼通り整正タイタンパ
CA1255540A (en) Track-bound carriage for an assembled track section
US5092247A (en) Process for converting a railway-track renewal train and vehicle for carrying out the process
CN111133172A (zh) 用于隧道建筑物的输送与运输系统
US5435252A (en) Mobile working machine for treatment of a ballast bed or subgrade
CZ297863B6 (cs) Stroj s pracovními agregáty pro opracovávání kolejového loze
RU2194111C2 (ru) Выправочно-подбивочно-рихтовочная машина
SU1318624A1 (ru) Путеукладчик на комбинированном ходу

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: FRANZ PLASSER BAHNBAUMASCHINEN-INDUSTRIEGESELLSCHA