FI67529C - Foerfarande foer deodorisering av slam speciellt under bevarande av biomassan - Google Patents

Foerfarande foer deodorisering av slam speciellt under bevarande av biomassan Download PDF

Info

Publication number
FI67529C
FI67529C FI783479A FI783479A FI67529C FI 67529 C FI67529 C FI 67529C FI 783479 A FI783479 A FI 783479A FI 783479 A FI783479 A FI 783479A FI 67529 C FI67529 C FI 67529C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sludge
sodium chlorite
treatment
slurry
odor
Prior art date
Application number
FI783479A
Other languages
English (en)
Other versions
FI67529B (fi
FI783479A (fi
Inventor
Heinrich Schwab
Werner Kaschke
Original Assignee
Degussa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Degussa filed Critical Degussa
Publication of FI783479A publication Critical patent/FI783479A/fi
Publication of FI67529B publication Critical patent/FI67529B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67529C publication Critical patent/FI67529C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/72Treatment of water, waste water, or sewage by oxidation
    • C02F1/722Oxidation by peroxides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/72Treatment of water, waste water, or sewage by oxidation
    • C02F1/76Treatment of water, waste water, or sewage by oxidation with halogens or compounds of halogens
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S210/00Liquid purification or separation
    • Y10S210/902Materials removed
    • Y10S210/916Odor, e.g. including control or abatement

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Treatment Of Sludge (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Current-Collector Devices For Electrically Propelled Vehicles (AREA)

Description

ZSrZ] [ft] ^jKUULUTUSjULKAISU . 7 ς Q
ffift lj '"I utlAggningsskrift o/bZy c (45) -1 :.:- : 10 J Ί 1035 ^ (51) Κ«Α?/Ικ.α? C 02 F 11/06 SUOMI—FINLAND (Μ) 783479 (22) Η»ί·»Ν»«ΜΙ —A—fltaUng<n 14.11.78 (23) AMmpaivt—GtMgtMOrfaf 1 4.11.78 (41) TallMHIdMbi —BtMtoffaMlg 24.06.79
Patentti- ja rekisteri halittu· _ ________ . . , ,, ., 1 (44) N»MiMfci»pnon J« kwAjuftnl—i pvm. — ol
Patents och registerstyreben A—6kJn nthfd odi atljhdftn pewter»» 31.12.04 (32)(33)(31) ryy4nttr «uoikaM—B^M prlortut 23.12.77
Saksan Li i ttotasavai ta-Förbunds repub 1iken Tyskland(DE) P 2757561.7-25 (71) Degussa Aktiengesel1schaft, Weissfrauenstrasse 9, 6000 Frankfurt 1,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Heinrich Schwab, Frankfurt, Werner Kaschke, Dietzenbach,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (74) Oy Kolster Ab (54) Menetelmä lietteiden hajun poistamiseksi, erikoisesti biomassaa suojellen - Förfarande för deodorisering av slam, speciellt under bevarande av biomassan
Keksinnön kohteena on menetelmä lietteiden hajun poistamiseksi, erikoisesti biomassaa suojellen.
DE-hakemusjulkaisussa 2 645 549 esitetyssä menetelmässä jätevesilietteiden kiinteiden ja nestemäisten ainesten erotteluun käytetään vetyperoksidia.
AT-patenttijulkaisussa 335 377 puolestaan esitetään menetelmä jätteiden hajun vähentämiseksi käyttämällä hapetusaineita, kuten vesiliukoisia persulfaatteja, nitraatteja, kloraatteja tai per-manganaatte j a.
Kummassakin edellä mainitussa tunnetussa menetelmässä on kuitenkin edellytyksenä, että samanaikaisesti käytetään hapetusaineen kanssa lisätään 2- tai 3-arvoista rautasuolaa tai aluminiumsuolaa. Tunnetuissa menetelmissä siis suoritetaan lietteen tai jätteen ulos-suolaus. Tämä on kuitenkin haitallista vesijärjestelmille vaikuttaen esim. virtaukseen ja lammikoihin. Esillä olevan keksinnön mukaisessa 2 67529 menetelmässä, jossa hajun poistoon käytetään alkali- tai maa-alkali-metallikloriitteja, ei käytetä ulossuolausta.
Teollisuus- ja kunnallis jätevesien puhdistuksessa mekaanis-biologisissa puhdistuslaitoksissa muodostuu puhdistettujen jätevesien lisäksi, jotka vaikeuksitta voidaan johtaa sulkualtaisiin, myös verrattain suuria määriä puhdistuslietteitä, jotka myös täytyy poistaa säännösten mukaan.
Puhdistusliete (tuore liete) muodostuu yleensä puhdistuslaitoksen mekaanisen vaiheen primaarilietteestä ja niinsanotusta ylimää-rälietteestä, joka on peräisin biologisesta vaiheesta. Mikäli käsiteltävät jätevedet puhdistetaan lisäksi saostamalla kemiallisesti niinsanotussa kolmannessa puhdistusvaiheessa, saadaan lisäksi pääasiassa epäorgaanisen luonteen omaavaa lietettä.
Puhdistuslietteiden kuiva-ainepitoisuus on useimmiten pieni ja se sisältää suuria määriä mikro-organismeja, myös luonteeltaan patogeenisiä, bakteerien, virusten ja sisälmyksistä peräisin olevien madonmunien muodossa. Toinen puhdistuslietteiden ominaispiirre on useimmiten täydellinen happivajaus.
Anaerobisen bakteeritoiminnan vaikutuksesta, so. ilman liuennutta happea ja ilman ilmansyöttöä tapahtuvan bakteeritoiminnan vaikutuksesta, esiintyy erikoisesti puhdistuslietteissä erittäin nopeasti äärimmäisen epämiellyttävän ja osaksi myrkyllisen hajun muodostusta, mikä muodostaa lietteen käsittelyssä ja poistossa suuren hankaluuden sekä käyttöhenkilökunnalle että lähistön asukkaille.
Anaerobista, biokemiallista bakteeritoimintaa kutsutaan "happa-meksi käymiseksi" ja se on tapahtuma, joka jätevesitekniikassa ja erikoisesti lietteiden käsittelyssä on erittäin epäsuotava. Tässä tapahtumassa saadaan bakteerihengitykseen tarvittava happi happipitois-ten yhdisteiden ja mahdollisesti myös vesimolekyylien hajaantuessa, jolloin muodostuu myös kaasuja, kuten hiilidioksidia (CC^), vetyä (H-), rikkivetyä (H0S) ja pieniä määriä metaania (CH.). Bakteeritoi- Δ z. 4 minnan vaikutuksesta muodostuu tämän lisäksi toisenlaatuisia epämiellyttäviltä ja pahalta haisevia rikki- ja typpipitoisia hajuaineita, kuten esimerkiksi merkaptaania, tioeettereitä ja myös ammoniakkia. Bakteerien aikaansaama jätevesilietteen sisältämien rasvojen hajaantuminen johtaa orgaanisten happojen, kuten etikkahapon ja voihapon muodostumiseen, jolloin alunperin neutraalin lietteen pH-arvo jo erit- 3 67529 täin lyhyen ajan kuluttua siirtyy heikosti happamelle alueelle.
Lietteiden käsittelyssä ja poistossa, olipa sitten kyse varastoinnista maataloudessa, sakeutuksesta sakeutuslaitoksessa, veden poistosta linkoamalla tai termisestä (kuivaus poltto) tai kemiallisesta käsittelystä, jäteliete on siirrettävä, kierrätettävä tai kuljetettava pumppujen tai muiden laitteiden avulla.
Juuri näissä välttämättömissä lietteen käsittelytapahtumissa vapautuu runsaasti edellä mainittuja, pahalta haisevia ja itse asiassa myrkyllisiä hajuaineita, mikä aiheuttaa suurta haittaa ja terveyden vaarantumista käyttöhenkilökunnalle ja puhdistuslaitoksen läheisyydessä asuville ihmisille.
Kun nyt toisaalta valvomaton, anaerobinen lietteen mätäminen happamen käymisen muodossa esipuhdistuksen lietteenkokoomasuppilois-sa ja sakeutusastioissa (esisakeutus) on erittäin epäsuotavaa, käytetään sitä vastoin teitoisesti hyödyksi valvottua, puhdistuleitteen orgaanisen aineosan mikrobista hajauttamista niinsanotussa alkalises-sa lietemädätyksessä, jopa edistetään sitä optimaalisen pH-arvon ja lämpötilan ohjauksen avulla. Tässä tapahtumassa käytetään orgaaninen materiaali määrättyjen bakteeriryhmien avulla metaaniksi (metaani-käyminen).
Koska lietteenpoisto esimerkiksi kunnallisissa puhdistuslaitoksissa lähes kaikissa tapauksissa on tähän mennessä perustunut metaa-nikäymismenetelmään, ei tämän vuoksi useissa tapauksissa tuhota lietteen mikro-organismeja, lietettä ei siten steriloida, vaan sen elintapahtuma vaimennetaan voimakkaasti puhdistuslaitoksen alueella, missä puhdistuslietettä käsitellään, erikoisesti avoimissa laitoksissa .
Jos kuitenkaan mädätystä ei suoriteta, kuten esimerkiksi varastoitaessa säiliöihin, kuljetuksissa tai levitettäessä viljelysmaalle voidaan suorittaa myös lähes täydellinen kaikkien bakteerien tuhoaminen, koska hajunpoisto on tarpeen vain määrätyksi ajaksi, nimittäin edelleenkäsittelyn vaatimaksi ajaksi.
Siten esimerkiksi on esitetty pelloille levittämistä varten sopivan puhdistuslietteen saamiseksi tämän lietteen yhdistettyä käsittelyä lämmön ja klooria luovuttavan aineen avulla kaikkien bakteerien tuohamiseksi, ks. DE-hakemusjulkaisu 2 460 286.
I, . .
67529 Tämäntapaista lietettä ei kuitenkaan voida enää mädättää.
Täten on oleellista aikaansaada menetelmä, jolloin saavutetaan täysin riittävä hajunpoisto, mutta samanaikaisesti ei välttämättä tapahdu bakteerien täydellistä tuohoamista.
Nyt on havaittu, että tämä päämäärä voidaan saavuttaa, jos lietteitä, erikoisesti kunnallisista jätevesilaitoksista saatuja jätevesilietteitä, jotka helposti hajaantuvien orgaanisten materiaalien vaikutuksesta anaerobisissa olosuhteissa muodostavat erittäin pahalta haisevia ja osaksi myrkyllisiä päästöjä, tehdään keksinnön mukaisella menetelmällä hajuttomiksi käytännöllisesti katsoen kvantitatiivisesti erikoisesti biomassaa suojellen, jolloin jätevesiliet-tä käsittellään 5-40°C:ssa alkali- tai maa-alkalimetallikloriiteil-la, jotka luovuttavat aktiivista happea.
Suositeltava käsittelylämpötila on alueella 5-25°C.
Aktiivista happea muodostavia yhdisteitä lisätään lietteisiin edullisesti pH-arvossa 5,0 - 6,8, esimerkiksi arvossa 7,0.
Käsittelyä voidaan tosin soveltaa myös lietteisiin, joiden pH-arvot ovat suuremmat kuin 7, mutta tällöin hajunpoisto etenee oleellisesti hitaammin ja samalla yleensä tarvitaan suurempien ha-petusainemäärien lisäämistä.
Hajunpoisto on mahdollista myös silloin kun lietteen pH-arvo on pienempi kuin 5,0 - periaatteessa mineraalihapolla voidaan säätää jokin toinen hapan pH-arvo - tällöin on kuitenkin pienillä pH-ar-voilla otettava huomioon kojeiden ja laitteiden korrodoitumisvaara.
Lietteen käsittelyyn ja hajunpoistoon soveltuvan pH-arvon mahdolliseen säätöön sopivat kaikki mineraalihapot, mikäli ne eivät vaikuta keksinnön mukaan käytettäviin aineisiin, kuten suolahappo ja rikkihappo ja mahdollisesti fosforihappo tai typpihappo.
Edullisesti suolahappoa tai rikkihappoa voidaan lisätä vesi-liuoksina pumppaamalla tai sekoittamalla. Yksinkertaisimmin niitä käytetään helposti saatavina kaupallisina pitoisuuksina, so. 15- 36-painoprosenttisena suolahappona tai 15-96-painoprosenttisena rikkihappona.
Aktiivista happea luovuttavia alkali- tai maa-alkalikloriitti-yhdisteitä ovat natrium-, kalium- tai kalsiumkloriitti, erikoisen suositeltava on natriumkloriitti ja vieläpä kaupallisina vesiliuoksinaan. Voidaan kuitenkin käyttää myös kuivaa 80-painoprosenttista 5 67529 natriumkloriittia ja valmistaa siitä halutun pitoisuuden omaavia liuoksia.
Kuten tunnettua, kloriitit eivät kloorin tai hypokloriittien tavoin vaikuta klooraavasti vaan ne vaikuttavat hapettavasti muodostamalla syntymätilassa olevaa happea ja estäen bakteeritoiminnan.
Keksinnönmukaisen menetelmän suuri etu on, että lisättäessä keksinnönmukaisesti käytettäviä aineita aktiiviklooripitoisten aineiden asemasta, kuten esimerkiksi kloorin tai hypokloriitin asemasta, voidaan estää voimakkaasti tuoksuvien, myrkyllisten, kloorattujen orgaanisten yhdisteiden muodostuminen esimerkiksi fenolien (kloo-rifenolimuodostus), amiinien tai vastaavien läsnäollessa.
Toinen etu perustuu siihen, että päinvastoin kuin klooria muodostavia yhdisteitä käytettäessä, keksinnön mukaisessa menetelmissä ei muodostu ammoniakin tai ammoniakkia muodostavien yhdisteiden läsnäollessa räjähtävää typpikloridia.
Lisättäessä lietteeseen keksinnön mukaisesti alkali- tai maa-alkalikloriitteja poistetaan jo lietteessä muodostuneet epämiellyttävät hajut kemiallisesti hapettamalla.
Hajunpoistoprosessi etenee tällöin nopeasti ja kvantitatiivisesti, pitkiä reaktioaikoja, kuten esimerkiksi yksi tai useampia tunteja, tai korkeita reaktiolämpötiloja ei tällöin käytännössä tarvita. Reaktio suoritetaan, kuten edellä jo mainittiin, edullisesti lämpötilassa 5-25°C.
Kloriitin tai muiden aktiivista happea luovuttavien yhdisteiden määrä määräytyy käsiteltävän lietteen laadun ja määrän mukaan.
Jäteliete, joka poistetaan ja käsitellään verrattain tuoreena, ei vaadi niin suurta hapetuskemikaalien lisäystä ja sen hajunpoisto on suoritettavissa helpommin kuin verrattain vanhan ja siten voimakkaasti mädäntyneen lietteen.
käytännön kokeet ovat antaneet ohjearvoksi 50-70 kg noin 24- 3 painoprosenttista natriumkloriittiliuosta 100 m kohti jätelietettä. Kloriittiliuosten keksinnönmukaisesti määritettyjen lisäysmäärien avulla voidaan lietteen biologiseen hajoittamiseen yhdistää lietteen käsittelyn ja lietteen poiston ajaksi kerran tai useammin suoritettu hapetusaineen lisäys. Muiden aktiivista happea luovuttavien yhdisteiden kulloinkin lisättävät määrät määrätään parhaiten etukäteen kokeiden avulla.
I. _ 6 67529
Mikro-organismien tuhoaminen on periaatteessa mahdollista, se vaatii kuitenkin suurempia kemikaalimääriä.
Sen lisäksi, että aktiivista happea luovuttavia yhdisteitä käytetään kaikenlaisten tavanomaisten kunnallisten puhdistuslaitosten jätelietteiden hajunpoistoon, niitä voidaan käyttää myös erilaisten teollisuusjätelietteiden hajunpoistoon, joita lietteitä saadaan esimerkiksi paperitehtaista, tekstiili- ja tekokuitutehtaista, sokeri-tehtaista, panimoista, meijereistä, teurastamoista tai eläinjauhoteh-taista.
Menetelmää voidaan käyttää jatkuvasti tai epäjatkuvasti tavanomaisissa monikerroslietesäiliöissä ja lietteen sakeutuslaitteissa tai vastaavissa kulloisenkin puhdistuslaitoksen toimintaa vastaavalla tavalla. Myös jokaista muuta reaktoria, jossa saadaan riittävä sekoittuminen aikaan suoritettuna joko siirrettävien tai kiinteiden välineiden avulla, käyttäen paineilmaa tai kierrättäen lietepumppujen avulla, voidaan käyttää.
Keksinnönmukaisen menetelmän avulla saavutettava teknillinen ja menetelmäteknillinen edistysaskel aktiivista happea luovuttavien yhdisteiden kanssa perustuu ensiksikin menetelmän yksinkertaiseen ja ongelmattomaan suoritukseen ja erikoisesti aktiivista happea luovuttavien yhdisteiden suoraan syöttöön ja toiseksi lietteen käsittelyyn ja poistoon kulloisessakin paikassa olevien laitteiden käyttöön (lämmönvaihtimet kuten esimerkiksi DE-hakemusjulkaisun 2 460 286 mukaisessa menetelmässä ovat tarpeettomia).
Tämä merkitsee käytännössä, että laitteita hapetuskemikaalien paikallista valmistusta ja talteenottoa varten ei yleensä tarvita, koska, erikoisesti suositeltua natriumkloriittiliuosta käytettäessä, voidaan lisätä helposti käsiteltäviä, stabiileja, kaupallisia liuoksia, jotka päinvastoin kuin kloorikaasu tai hypokloriitti, eivät kasaannu tai hajaannu myrkyllisiksi kaasuiksi tai vaadi käsiteltäessä erityisiä varotoimenpiteitä.
Esiteltävän keksinnön eräs tärkeä etu perustuu siihen, että aktiivista happea luovuttavia kemikaaleja, erikoisesti natriumklo-riittiliuoksia käytettäessä ei vaadita rakennemuutoksia tai muita rakenteellisia toimenpiteitä puhdistuslaitoikseen, vaan käsittely voi tapahtua jo olemassa olevissa lietteenkeräyssäiliöissä, esimerkiksi tavanomaisissa lietteen sakeuttajissa.
7 67529
Aktiivista happea luovuttavan yhdisteen sekoitus tapahtuu erittäin yksinkertaisesti joko suoraan täyttyvään lietteenkeräyssäi-liöön käsi- tai yksinkertaisen annospumpun avulla - tällöin riittää lietteen sekoitus kierrätyspumpun tai paineilman avulla - tai se suoritetaan syöttämällä kemikaalia annospumpun avulla sakeutuslait-teeseen johtavaan lieteputkeen tai mahdollisesti lietteensyöttöpum-pun imuputkeen. Tällöin ei tarvita lisäsekoitusta. Ideaalitapauksessa voidaan käyttää lietteen ja aktiivihappiyhdisteen määrien välistä suhteellista säätöä, mikä antaa erittäin taloudellisen toimintatavan.
Tunnetuista, erittäin paljon energiaa vaativista lietteen desinfiointimenetelmistä poiketen, jolloin tuleva liete kuumennetaan osaksi korkeisiin lämpötiloihin (ks. esim. DE-hakemusjulkaisu 2 460 286) , työskennellään keksinnönmukaisessa menetelmässä lämpötila-alueella, jossa käsiteltävä liete on säännöllisesti välillä 5-25°C olevissa lämpötiloissa. Korkeammat lämpötilat kuin 25°C ovat mahdollista, yleensä ei kuitenkaan energiataloudellisista syistä käytetä korkeampia lämpötiloja.
Esiteltävän keksinnön eräs etu on, että aktiivista happea luovuttavilla alkali- tai maa-alkalimetallikloriittiliuoksilla käsiteltävän lietteen tiheydellä (kuiva-aineprosentilla) ei ole merkitystä, mikäli puhdistuslaitos- ja teollisuusjätelietteitä voidaan kierrättää tai sekoittaa tavanomaisilla lietepumpuilla, paineilmalla tai muilla tavanomaisilla sekoituslaitteilla tai -välineillä riittävästi. Tavanomaisten puhdistuslaitosjätelietteiden kuiva-ainepitoisuus on noin 3 %, kun taas teollisuusjätelietteiden kuiva-ainepitoisuudet ovat usein 2-12 % niin, että suora käsittely ilman erikoislaitteita tai ilman lisäenergiatarvetta on mahdollista.
Myös suuremman lietetiheyden kuin 12 % omaaville lietteille voidaan suorittaa hajunpoisto erittäin hyvin, jolloin tarvittaessa on käytettävä erikoisia sekoittimia tai sakeiden aineiden käsittelyyn soveltuvia pumppuja.
Vahingollisten tai pahanhajuisten kaasujen poistoon tarvittava käsittelyaika riippuu muun muassa lietteen laadusta, lietteen iästä sekä käsittelytarkoituksesta. Hajunpoisto estettäessä väliaikaisesti samalla käymisprosessi mainituilla lisäysmääiren ohjearvoilla tapahtuu jo 5-20 minuutin kuluttua.
8 67529
Mainituilla lisäysmäärien ja vaikutusaikojen ohjearvoilla saavutetaan hajunpoiston kestoaika, joka riittää hajuttoman puhdistus-laitos jätelietteen normaaliin edelleenkäsittelyyn.
Jos lisäysmäärien ohjearvoja suurennetaan, pitenee vastaavasti hajuttoman jätelietteen seisonta-aika.
Jos on välttämätöntä puhdistusteknillisistä syistä, kuten esimerkiksi pumppujen rikkoutuessa, energiansyötön yleisestä keskeytymisestä, varastoida puhdistuslietettä, jolle on suoritettu hajunpois-to, tavanomaista kauemmin, voidaan haitatta lisätä lietteeseen ajoittain lisämääriä keksinnönmukaisia lisäaineita. Tämäntapaisen käsittelyn merkitys paikallisista olosuhteista ja tarkoituksesta riippuen on huomattava.
Käytännössä on tärkeä edelleen se tosiasia, että edullisesti natriumkloriittiliuosten lisäyksen avulla säilyttäen lisäysmäärien ohjearvot ei käytännössä esiinny muutoksia lietteen pH-arvossa.
Lisättäessä edellä mainittuja aktiivista happea luovuttavia yhdisteitä hajunpoistoon ja -sitomiseen esimerkiksi käsiteltäessä puhdistuslaitos- ja teollisuusjätelietteitä, voidaan erinomaisesti ottaa huomioon vaatimukset ympäristöystävällisten kemikaalien käytöstä.
Esimerkiksi alkalikloriiteilla tapahtuvassa hajunpoistossa ja -estossa lietteeseen jää vain vähäisiä määriä jääännöksiä, esimerkiksi milligramma-alueella olevia määriä keittosuolaa, koska esimerkiksi natriumkloriitti muuttuu reaktiossa vaarattomaksi keittosuolaksi.
Aktiivista happea luovuttavat alkali- ja maa-alkalikloriitit ovat käyttövalmiita ja suoraan käytettäviä eivätkä sisällä liuoksessa terveydelle vaarallisia, vahingollisia kaasuja eikä niitä käytettäessä vapaudu minkäänlaisia vahingollisia kaasuja.
Aktiivista happea luovuttavia alkali- tai maa-alkalikloriitte-ja käytettäessä hajoavat lietteen hajunmuodostajat kemiallisesti hapettumalla, so. ne muuttuvat hajun suhteen neutraaleiksi, vaarattomiksi aineiksi. Koska hajuaineet hapettuvat jo lietteessä, seuraa tästä, että hajuaineita voi tuskin päästä ympäristöön. Samanaikaisesti estyy bakteeripohjäinen käymisprosessi vastaavien lisäysten vaikutuksesta halutuksi ajaksi. Hajuaineiden kemiallinen hapettuminen on muihin lisäaineisiin verrattuna, jotka vaikuttavat peittävästi vain lyhyen aikaa, on aivan ratkaiseva etu.
67529
Lietteen anaerobista käymisprosessia, joka on pääsyynä epämiellyttäviin ja myrkyllisiin hajuihin, ei tämäntapaisilla hajua peittävillä kemikaaleilla voida estää (ks. esim. DE-hakemusjulkaisu 2 531 496) .
Käytännössä on suuri merkitys sillä, että aktiivista happea luovuttavien yhdisteiden, edullisesti natriumkloriitin, lisäyksestä ei aiheudu epäedullisia vaikutuksia, esimerkiksi niin sanottuun aikai iseen lietekäymiseen (metaanikäymiseen).
Tässä puhdistuslaitoksissa vielä eniten käytetyssä menetelmässä lietteen jatkokäsittelyä varten, hajoitetaan lietteen orgaanisia lika-aineita (liukenemattomia rasvoja, hiilihydraatteja, valkuaisaineita) edelleen bakteerien avulla. Käytännön kokeet puhdistuslaitoksissa ovat osoittaneet, että natriumkloriittiliuosten ohjearvoilla saavutetaan paitsi haluttua vaikutusta hajun poistoon ja hajun estoon lietteen siirron keston ajaksi, saadaan myös jälleen mädätys-tornissa aikaan täysi bakteeritoiminta, mikä on välttämätöntä mikrobista hajottamista varten.
Aktiivista happea luovuttavien yhdisteiden valmistus ei normaalitapauksissa ole itse paikalle välttämätöntä, koska keksinnön mukasessa menetelmässä voidaan käyttää kaupallista, helposti käsiteltäviä kuljetussäiliöitä vastaavia kemikaaleja varten.
Muodostettaessa varastosäiliö hajunpoistoainetta varten, erikoisesti natriumkloriittiliuoksia tai myös vetyperoksidiliuoksia käytettäessä, saadaan erittäin edulliset lietteenkäsittelykustannuk-set, koska muun muassa kiinteiden annospumppujen avulla voidaan suorittaa asianmukaisia, määrätyn suuruisia lisäyksiä käsiteltävien lietteiden mukaan.
Keksinnönmukaisen menetelmän teknillinen edistysaskel perustuu mahdollisuuteen lietteiden täydelliseksi hajunpoistoksi niiden jatkokäsittelyä varten sekä - tarvittaessa - riittävän aktiivisen metaani-käymisen säilyttämiseksi.
Luonnollisesti voidaan täten käsiteltyä lietteitä myös varastoida tavanomaisten kloorikalkkilisäysten jälkeen.
Myös muut tunnetut käsittelytavat, kuten poltto tai kompostointi, tulevat kyseeseen keksinnönmukaisen hajunpoiston jälkeen.
Käytännössä tapahtuu riittävä hajunpoisto lisättäessä kerran aktiivista happea luovuttavaa ainetta.
— Τι ;___ ίο 67529
Seuraavissa esimerkeissä esitellään tarkemmin keksinnönmukais-ta menetelmää.
Käsitellyn ja käsittelemättömän lietteen tutkimus tapahtui tällöin pääasiassa hajuaistimusten avulla, jotka suoritettiin useamman koehenkilön toimesta. Hajukokeet suoritettiin aika ajoin muutamien päivien aikana. Tämän lisäksi suoritettiin kvalitatiivisia ylimäärä-kokeita, natriumkloriittiliuosten tapauksessa NaClC^rn suhteen käsitellyille näytteille.
Laboratoriomittakaavaiset, puoliteknilliset ja teknilliset kokeet suroitettiin kulloinkin, kunnallisissa puhdistuslaitoksissa, so. käytäntöön olosuhteissa tutkimalla puhdistuslietettä.
Esimerkki 1
Kunnallisista puhdituslaitoksista saatua tuoretta puhdistus-lietettä sekoitettiin hajun suhteen neuraaleissa 10 litran muoviämpä-reissä kasvavien määrien kanssa natriumkloriittia, jolloin käytettiin 30, 50, 70, 100 ja 120 kg noin 24-painoprosenttista natriumkloriitti- 3 liuosta olevia lisäysmääriä 100 m kohti lietettä. Hajunpoistoainet-ta lisättiin vain kerran.
Lähtölietteen parametrit olivat: pH-arvo 6,1, kuiva-ainepitoisuus 6,5 %, hehkutusjäännös 18,4 %, hehkutushäviö 81,6 %, lämpötila 1 2°C.
Huolellisen sekoittamisen jälkeen suljettiin muoviämpärit yhdessä käsittelemättömän lietenäytteen kanssa vertailuna alumiinikalvoon ja sijoitettiin 8-12°C:n ulkoilmalämpötilassa tuulettomaan paikkaan ulos.
Vastaavasti 0,5, 1, 2 ja 3 vuorokauden seisonta-ajan jälkeen avattiin ämpärit, niiden sisältöä sekoitettiin ja suoritettiin haju-koe useamman koehenkilön toimesta. Samoina ajankohtina suoritettiin myös kvalitatiivien tutkimus jäännösnatriumkloritiin ja pH-arvon suhteen.
3 a) Pienimmällä, 30 kg natriumkloriittiliuosta 100 m kohti lietettä olevalla lisäysmäärällä ei hajunpoisto ollut täysin tyydyttävä. Puhdistuslietteelle ominainen haju voitiin käsittelemättömään ver-tailunäytteeseen verrattuna poistaa vain osaksi ja vain väliaikaisesti. Jo noin 8 tunnin kuluttua ei jäännöskloriittia voitu osoittaa.
3 b) Lisättäessä 50 kg hajunpoistoainetta 100 m kohti lietettä voitiin sitä vastoin saavuttaa hyvä hajunpoisto ja jopa noin 15 minuu- 11 67529 tin kuluttua, flyvä hajunsitomisvaikutus kesti noin 2 vuorokautta. Vasta tämän seisonta-ajan jälkeen esiintyi uudestaan lietteelle ominaista hajua; natriumkloriitti oli kulunut 48 tunnin aikana.
3 c) Lisäysmäärän ollessa 70 kg/100 m lietettä saavutettiin erittäin hyvä hajunpoisto. Hajunpoisto oli täydellinen ja se saavutettiin jo noin 5 minuutin kuluttua natriumkloriitin sekoittamisen jälkeen. Hyvä havaittu vaikutus säilyi koko 3 vuorokautta kestäneen seisonta-kokeen ajan. Tämä aika oli asetettu tavoitteeksi koesarjaa varten. Jäännösnatriumkloriitti oli osoitettavissa vielä 2 vuorokautta jälkeen, mutta oli käytetty täysin 3 vuorokauden aikana.
d) Lisättäessä suurempia määriä natriumkloriittiä, nimittäin 100 tai 3 120 kg/100 m lietettä ei hajunpoistovaikutuksen suhteen voitu saavuttaa natriumkloriitin lisäysmääriä vastaavia merkittäviä hajunpa-rannuksia. Reaktio kloriitin suhteen oli kokeiden päätyttyä, nimittäin 3 vuorokauden kuluttua, vielä positiivinen.
Missään edellä mainituista kokeista, kohdat a-d, eivät pH-arvot muuttuneet lisättäessä natriumkloriittiliuosta käytännöllisesti katsoen lainkaan.
Esimerkki 2
Kaksi vuorokautta vanhaa kunnallista puhdistuslietettä, joka oli ollut varastoituna tämän ajan ja siten voimakkaasti mädäntynyt, käsiteltiin natriumkloriitilla, jolloin lisättiin 50, 70 ja 100 kg 3 noin 24-painoprosenttista natriumkloriittiliuosta 100 m kohti puh-distulietettä. Hajunpoistoaineen lisäys tapahtuu vain kerran käsittelyn alussa.
Puhdistuslietteen ominaisuudet olivat seuraavat; pH-arvo 5,9, kuiva-ainepitoisuus 3,6 %, hehkutusjäännös 35,4 %, hehkutushäviö 64,6 %. Puhdituslietteen lämpötila oli 8°C.
Huolellisen sekoittamisen jälkeen suoritettiin lietenäytteille seisontakokeet hajun suhteen neuraaleissa muoviämpäreissä ulkoilmassa 3 vuorokauden aikana. Hajukokeen kuvaus ja laatu on esitetty esimerkissä 1. Lämpötila koejakson aikana oli 8°C.
3 a) Lisäysmäärän ollessa 50 kg natriumkloriittiliuosta 100 m kohti lietettä saatiin hyvä hajunpoisto 2-3 vuorokauden ajaksi. Vasta tämän seisonta-ajan jälkeen esiintyi uudestaan heikkoa hajanmuodostus-ta.
,2 67529 3 b) Käytettäessä 70 kg natriumkloriittiliuosta 100 m kohti puhdis-tuslietettä saavutettiin erittäin hyvä hajunpoisto ja bakteerisen käymisprosessin esto, jotka kestivät koko 3 vuorokauden pituisen etukäteen määrätyn koejakson ajan. Jäännöskloriittia voitiin osoittaa vielä 2 vuorokauden, mutta ei enää 3 vuorokauden seisonta-ajan jälkeen.
c) Parannus hajunpoistovaikutukseen käytettäessä 100 kg natriumklo-riittiliuosta 100 m3 kohti puhdistuslietettä kohdassa b) mainittuun pitoisuuteen verrattuna oli tuskin todettavissa. Tosin voitiin vielä asetetun, 3 vuorokauden pituisen seisonta-ajan jälkeen osoittaa riittävästi jäännöskloriittia. Tästä voidaan päätellä, että tällä lisäys-määrällä ovat pitemmät seisonta-ajat kuin 3 vuorokautta mahdollisia hyvän hajunpoiston saavuttamiseksi annetussa lämpötilassa.
Muutoksia pH-arvossa ei tapahtunut mainituissa kokeissa. Esimerkki 3
Tuoretta kunnallista puhdistuslietettä, jonka lämpötila oli 20°C, käytettiin hajunpoistokokeeseen natriumkloriitin kanssa. Hajun poiston ja hajuneston tavoitteeksi asetettiin jälleen 3 vuorokautta lisäysmäärien ollessa 50, 70, 100 ja 120 kg 24-painoprosenttista 3 natriumkloriittiliuosta 100 m kohti puhdistuslietettä. Lämpötilat seisontakokeen aikana vaihtelivat välillä 18-21°C. Kokeen suoritus ja aistihavaintojen suoritus on esitetty esimerkissä 1.
Lietteen parametrit olivat: pH-arvo 5,8, kuiva-ainepitoisuus 3,2 %, hehkutusjäännös 27,6 %, hehkutushäviö 72,4 %, lämpötila 20°C.
3 a) Lisäysmäärä 50 kg natriumkloriittiliuosta 100 m kohti puhdistus-lietettä ei lietteen lämpötilan ollessa 20°C riittänty vielä täysin hajunmuodostuksen täydelliseen sitomiseen. Hajunmuodostus kasvoi 2 vuorokauden seisonta-ajan jälkeen hieman. Natriumkloriitin lisäys-määrä oli kulutettu 2 vuorokauden aikana.
3 b) Lisäysmäärän ollessa 70 kg natriumkloriittiliuosta 100 m kohti puhdistuslietettä voitiin saavuttaa optimaalinen hajunpoisto 5-10 minuutin aikana. Hajunpoisto, so. lietteen bakteerien hajoamisen esto kesti asetetun, 3 vuorokauden pituisen seisonta-ajan. Tänä aikana oli tosin myös lisätty natriumkloriittimäärä kulunut.
3 c) Hajunpoisto lietteestä lisäysmäärillä 100 ja 120 kg m kohti lietettä oli myös erittäin hyvä. Kokeeseen b) verrattuna, jossa käytettiin 70 kg natriumkloriittia 100 m3 kohti lietettä, ei 3-päiväisen ,3 67529 seisonta-ajan kuluessa havaittu kuitenkaan lisäetuja. Mahdollisesti ovat pitemmät kuin 3 vuorokautta kestävät seisonta-ajat mahdollisia molemmilla suuremmilla lisäysmäärillä.
Missään näistä kokeissa eivät pH-arvot muuttuneet natriumkloriitin lisäysken vaikutuksesta käytännöllisesti katsoen lainkaan.
Esimerkki 4
Kunnallisessa jätepuhdistuslaitoksessa, jossa käytetään kaksi- 3 vaiheista jätevedenpuhdistusta, saadaan päivittäin noin 450 m puh-distuslietettä (primaari- ja ylimäärälietettä), jonka kuiva-ainepitoisuus on noin 3 %. Puhdistuslietettä poistetaan useita kertoja vuorokaudessa esipuhdistuslaitoksen kokoomasuppiloista ja varastoidaan sakeuttajaan. Lietteen muodostumismäärän mukaan viipyy liete sakeutuslaitoksessa 8-36 tuntia.
Koska puhdistuslaitokseen ei tähän mennessä ole liitetty omaa lietteen poistoa, käsitellään puhdistusliete läheisessä puhdistus-laitoksessa yhdessä siitä saatavan lietteen kanssa metaanikäymisen avulla.
Koska puhdistuslietteen seisonta-ajat sakeuttajassa oavat jopa 36 tuntia, esiintyy voimakasta hajunmuodostusta rikkivedyn ja muiden pahalta haisevien, ominaisten käymiskaasujen vaikutuksesta, erikoisesti lämpiminä vuodenaikoina. Koska puhdistuslaitos sijaitsee välittömästi lomapuiston vieressä, aiheutuu tästä usein suuria haittoja virkistystä etsiville henkilöille. Myös puhdistuslaitoksen käyttöhenkilökunta on jatkuvasti alttiina hajunmuodostukselle.
Lisättäessä 70 kg 24,4 painoprosenttista natriumkloriittiliuos- 3 ta 100 m kohti lietettä saavutettiin epämiellyttävien hajujen täydellinen häviäminen sekä käymisprosessin esto lietteen varastoinnin ajaksi. Natriumkloriittiliuoksen syöttökohdat sijaitsevat lietteen syöttöputkissa sakeuttajaan.
Esimerkki 5
Puhdistuslaitoksessa, joka on varustettu kaksivaiheiselle jäteveden puhdistuksella ja johon ei liity omaa lietteen käsittelyä, 3 poistetaan 400-450 m olevasta päivittäisestä puhdistuslietteestä lietettä useita kertoja päivässä 250 m"* vetoiseen puskurilietesäi-liöön ja siitä 2-3 kertaa päivässä maanalaista, noin 10 km pituista painejohtoa pitkin pääpuhdistuslaitokseen. Lietteen kertymän mukaan esiintyy kokoomasäiliöissä 24 tunnin asti olevia seisonta-aikoja.
14 67529 ! Pääpuhdistuslaitoksessa joutuu sinne pumpattu liete yhdessä pääpuhdistus laitoksen puhdistuslietteen kanssa syvällä sijaitsevaan keskuskeräyssäiliöön, josta liete lopuksi johdetaan käymistorneihin.
Sekä ensimmäisen puskurilietesäiliössä että myös pääpuhdistus-laitoksen keskuskeräyssäiliöissä esiintyy erittäin voimakasta mätä-nemiskaasujen muodostumista. Koska pääpuhdistuslaitos sijaitsee tiheän asutusalueen sisäpuolella, ei tästä aiheudu vain jatkuvaa puhdistuslaitoksen käyttöhenkilöstön, terveyden vaaraantumista, vaan ennen kaikkea lähialueiden asukkaiden erittäin voimakas altistuminen hajuille.
Puhdistuslietteen hajujen poistamiseksi ja jatkokäymisproses-sin keskeyttämiseksi on natriumkloriitin lisäys osoittautunut erinomaisen hyväksi, jolloin lisäysmäärät lietteen laadun mukaan olivat 50 tai 70 kg 24-prosenttista natriumkloriittiliuosta. Annostus suoritettiin esipuhdistusaltaan lietesuppiloon lietteenpoiston aikana.
Jo lyhyen ajan kuluttua hapetusaineen lisäämisen jälkeen oli todettavissa moitteeton hajunpoisto niin, että enempää ensimmäisen puhdistuslaitoksen puskurilietealtaassa kuin pääpuhdistuslaitoksen kes-kuskokooma-altaassa ei esiintynyt hajunmuodostusta.
Myöskään natriumkloriitin avulla hajuttomaksi tehdyssä puhdis-tuslietteessä, joka vasta 24-tuntisen seisonta-ajan jälkeen johdettiin painejohdon kautta keskuskokooma-altaaseen, ei esiintynyt tämän ajan jälkeen epämielyttäviä hajuja, so. lisätty natriumkloriittimää-rä oli riittävä estämään bakteeripohjäinen lietteen hajaantumistapah-tuma. Aistihavannoilliset tutkimukset suoritettiin kaikissa käyttö-kokeissa useampien koehenkilöiden toimesta, ennen kaikkea puhdistus-laitoksen käyttöhenkilöstön toimesta.
Käsittelemättömän puhdistuslietteeseen verrattuna ei natriumkloriitin avulla hajuttomaksi tehdyssä lietteessä havaittu eroavaisuutta seruaavan käymisprosessin (metaanikäymisen) suhteen, ei myöskään esiintynyt eroja käymiskaasumäärien suhteen.
Esimerkki 6
Osasta kaupallisen puhdistuslaitoksen puhdistuslietteestä, jonka EGW-arvo oli 1,2 miljoonaa, poistettiin vesi useita päiviä kestäneissä käyttökokeissa linkoamalla lisäämällä orgaanista flokkuloin-tiainetta. Kokeet palvelivat esikokeina mahdollista, tulevaisuudessa käyttöön otettavaa lietteen käsittelyä varten. Koska varastoidun is 67529 puhdistuslietteen viipymisaika puskurisäiliöissä oli jopa 24 tuntia, esiintyi linkoon syötetyssä lietteessä luonnollisesti erittäin voimakas, puhdistuslietteelle ominainen haju, joka vedenpoistovaiheen aikana joutui helposti ympäristöön. Lingon poistossa esiintyi luonnollisesti myös epämiellyttävää hajua niin, että koekentän laajoilla alueilla esiintyi liian voimakasta, epämiellyttävältä tuoksuvaa hajun-muodostusta.
Lietteenkäsittelyn myöhemmän kokonaissuunnittelun suhteen, nimittäin kaiken edellämainitusta puhdistuslaitoksesta saadun puhdistuslietteen vedenpoistamiseksi linkojen avulla, oli hajunmuodos-tuksessa otettava huomioon laajoja alueita, koska puhdistuslaitos sijaitsee nykyisin tiheästi asutun asuin- ja teollisuusalueen yhteydessä.
Lisättäessä natriumkloriittia lisäysmäärän ollessa noin 70 kg 24-painoprosenttista natriumkloriittiliuosta 100 m3 kohti puhdistus-lietettä voitiin vedenpoistokokeissa esiintyvät pahanhajuiset haju-päästöt poistaa täydellisesti, kuten vertailukokeiden avulla, so. vedenpoistokokeissa ilman natriumkloriitin lisäystä voitiin kiistatta todeta. Hajunhavainnot suoritettiin tällöin useiden koehenkilöiden toimesta, muun muassa puhdistuslaitoksen käyttöhenkilökunnan toimesta .
Kemikaalilisäys suoritettiin erittäin yksinkertaisesti alkuperäisestä natriumkloriittisäiliöstä käsipumpun avulla täytettyyn pus-kurilietealtaaseen. Tämän jälkeen sekoitettiin lyhyen aikaa paineilmalla. Jo muutamien minuuttien kuluttua hapetusaineen lisäyksen jälkeen oli todettavissa moitteeton hajunpoisto. Myöskään vedenpoisto-tapahtumassa ja lingon poistossa ei esiintynyt hajupäästöjä, kun taas käsittelemättömissä vertailulietteissä muodostui puhdistuslietteelle ominaista epämiellyttävää hajua.
Hajuaistimusten lisäksi suoritettiin tutkimus näytteille saatuina natriumkloriitilla käsitellyn ja käsittelemättömän lietteen syötöstä, keskiosasta ja poistosta eri parametrien suhteen laboratoriossa. Kuten seuraavassa taulukossa osoitetaan, ei puhdistuslietteen hajunpoistolla natriumkloriitin avulla ole mitään negatiivisia vaikutuksia puhdistuslietteen vedenpoistoon lingon avulla.
_ ' L
16 __67529
d U
Id) ·η -H (0 aö
W .H C (0 M -P W
3d (I) Λ mm -P a) c to -h <d m (u ή w ο e ai
rl +J IÖ <0 Ai 3 -P
E τί-ρςίίΐ^Λΐ-ρ-ρ 0 JCjIU-H-n TliHOlll)
3 3-rlgnl lUJliD-H
tc &.^Η0ΛΡίχ:χΉ
aO
1 -P
O W m -P
rH >1 £ E -H 0) I 0- U aa -P 4-> (0 m o o ,c 0) !S -Η Ο Ο Ο Ή
_I—I m I—I Al I—I
. — I I 4-1
— 0) 1 S 01 JC
C 4J Pi I -P O
41 111 3 Ή Ο 0) — — 4) -P U) (0 r-1 O -P tp Olin oo a; >h in m l m .-h aa a; a: .-p I σ> r> Ή :θ :<0 w E Ο :θ :<0 ^ --- ,-h 1
aa 4-1 p O I—I to 4-1 P
•Π .C .-(a rH rj >, £ :(0
If0 *H fO ςγΟ ΣΓ3 irO
C PI E a SUlrHg 4) Ό —-----—--—---1—-------
d I
<a I o a; d A! o Ai <a p ai m tn
O 4-1 d 01 LD
d a) 4-1 Q) m LO Ol > -n d a; e ™ pi ή λ; m
4J
. >ι I
1-1 :« O
O * Ai S c ns «a _g o a: m coo 71 cp -a m -i-i m m
§ c m 4i E
Eh -P :0 41 pi 4-1 a: c Ο P!
Cn o \ c p: moo h oi g m m
PI -P
-- ---- — - _____ - c S*1
rH :(0 — C
41 I 41 O ·· 4-» (NIW -P 04(0 4Jd C O Sp w O w Ή 4-1 (0 (H :(0 *P r—4 10
10 (0 EUC0OUC
aO (0 r—I (0 Ή (0 (0
« -P H 2 H 2 M
4)
O
« Ή 04 ►----------- --,—----- I--1-ä- 67529 17
£ CO (N (NO
O >10 5 G O -P
P ((Ο rH (0 rH co o H cnuotji E U ·η h H A Ο ϋ 1-1 (0 0
HZ CU
<*> > ro O U n +) co - (OH co
-Ho»P H
0 (¾ to o ^
Enin Ν'
(N (N
d) ----- K,
H P
a \ (Tl H (fl
7) tT O (N -P
a £ m ro I
(N
O
E
r—I Ο φ
CQ \ O (N X
CO to N o
CJ ε (N H II
rH
o ca
- CO
> m U
U cSP I (N
(N nJ ^ ^ :0
If) CO o*P r-l ιΗ Ή 0 0 Eh £ ^ -h o o :<o * * ω 3 co 2
h 0) ffi en m G
g z ' it ns ^ H x 1 1——^ φ I Λ 3 " 'H \ >
Ο Ή O
rH
p to o o x >, O O 10
λ: <D 00 co G
o c CO (N (N GO) i—I -Η Ή (0 >
fcn (ϋ PI
________—. O n) N -P 4-1
- -H I
> OP I CO On CN
O H DO
G
•H · m <N G £ co op co co I CL)
φ E-ι - - Φ X
i—I i—I L> O
Q) -P Ή
•HO G XI
PI X _ ^ c \ o o
•n ro m m II II
PI ε __ op in — - Q) co co
o H <N E-n CQ
X,___ ____ .. TT- ---- 18 67529
Esimerkki 7
Sanomalehtipaperia valmistavan paperitehtaan biologisessa jäte-vesipuhdistuksessa saatava jätevesiliete, jonka pH-arvo on 6,5 ja kuiva-ainepitoisuus 2-3 % - sakeutetaan noin 9 prosentin pitoisuuteen lietesakeutuslaitoksessa. Sakeutuslaitos toimii jatkuvasti ja jätevesilietteen viipymisaika siinä on 10 tuntia. Sakeutetusta lietteestä poistetaan sitten vesi seulanauhapuristimessa 45 prosentin kuiva-ainepitoisuuteen ja siirretään kuljetusnauhan avulla välivarastoon varastointiajän ollessa noin 7 vuorokautta. Kerran viikossa suoritetaan kuljetus kuorma-autoilla etäiseen, järjestettyyn varastoon. Lietteen määrä päivässä on noin 110 tonnia.
Viipymisaikana sakeutuslaitoksessa muodostuu suuria määriä rikkivetyä ja mätänemiskaasuja anaerobisten bakteerien vaikutuksesta. Sakeutuslaitoksen alueella mitattiin i^S-pitoisuuksiksi ilmassa jopa 160 ppm niin, että kaasunpoisto johtaa tällöin suuriin hajukuormi-tuksiin. Myös vedenpoistotapahtumissa seulanauhapuristimissa vapautuu lietteeseen kohdistuvan puristuksen vaikutuksesta suuria määriä rikkivetyä niin, että työskenetelyä puristuslaitoksessa voidaan pitää terveydellisesti vaarallisena.
Vielä kostean lietteen pitkien varastointiaikojen vuoksi esiintyy myös siellä anaerobista hajaantumista mikro-organismien vaikutuksesta ja siten rikkivedyn ja muiden mätänemiskaasun muodostumista. Lietteen poiskuljetuksissa vapautuvat muodostuneet hajut ja aiheuttavat suurta haittaa laajoille asutusalueille. Myös alueen läpi kulkevat kuljetusajoneuvot vievät hajuja edelleen mukanaan.
Lisättäessä natriumkloriittia noin 50 kg noin 24-painoprosent-tista natriumkloriittiliuosta oleva määrä 10 tonnia kohti lietettä, josta vesi oli poistettu, saatiin täydellinen anaerobisen hajoamisen esto aikaan sakeuttajassa ja siten samalla täydellinen rikkivety- ja mätänemiskaasujen muodostumisen esto sakeuttajassa. Tämän seurauksena ei puristuslaitoksessa esiintynyt lainkaan hajupäästöjä niin, että tätä työaluetta voitiin pitää täysin vapaana vahingollisista kaasuista.
Optimaalisesti valittu natriumkloriitin lisäyskohta takasi sen lisäksi, että myös vedettömäksi tehty liete saatiin täysin hajuttomaksi. Natriumkloriitin käytön avulla voitiin edelleen saavuttaa bakteerien aiheuttaman hajaantumisen täydellinen esto lietteessä väli-
FI783479A 1977-12-23 1978-11-14 Foerfarande foer deodorisering av slam speciellt under bevarande av biomassan FI67529C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2757561A DE2757561C2 (de) 1977-12-23 1977-12-23 Verfahren zum Desodorieren von Schlämmen
DE2757561 1977-12-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI783479A FI783479A (fi) 1979-06-24
FI67529B FI67529B (fi) 1984-12-31
FI67529C true FI67529C (fi) 1985-04-10

Family

ID=6027026

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI783479A FI67529C (fi) 1977-12-23 1978-11-14 Foerfarande foer deodorisering av slam speciellt under bevarande av biomassan

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4541986A (fi)
JP (1) JPS5491957A (fi)
AT (1) AT390050B (fi)
BE (1) BE872978A (fi)
CA (1) CA1116759A (fi)
CH (1) CH641132A5 (fi)
DE (1) DE2757561C2 (fi)
DK (1) DK151869C (fi)
FI (1) FI67529C (fi)
FR (1) FR2412505A1 (fi)
GB (1) GB2010798B (fi)
IT (1) IT1109623B (fi)
NL (1) NL189959C (fi)
NO (1) NO150314C (fi)
SE (1) SE429129B (fi)

Families Citing this family (56)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4666606A (en) * 1978-01-19 1987-05-19 The Research Corporation Of The University Of Hawaii Method for eliminating grease and odors from sewage systems
JPS6257698A (ja) * 1985-09-09 1987-03-13 Nippon Peroxide Co Ltd 脱水ケ−キの脱臭方法
NL8600723A (nl) * 1986-03-20 1987-10-16 Pacques Bv Werkwijze voor het zuiveren van afvalwater.
US4775388A (en) * 1987-01-13 1988-10-04 Electric Fuels Corporation Fuel composition comprised of heat-treated dewatered sewage sludge and a biocide-containing fuel oil
NO176794C (no) * 1987-02-27 1995-05-31 N Viro Energy Systems Ltd Fremgangsmåte til behandling av slam fra avlöpsvann for fremstilling av gjödning
US4902431A (en) * 1988-01-28 1990-02-20 N-Viro Energy Systems Ltd. Method for treating wastewater sludge
US4781842A (en) * 1987-02-27 1988-11-01 N-Viro Energy Systems Ltd. Method of treating wastewater sludge
DE3816989A1 (de) * 1987-08-05 1989-02-16 Peroxid Chemie Gmbh Entseuchung von klaerschlamm
JPH0773720B2 (ja) * 1988-05-25 1995-08-09 東京都 有機性汚泥の農縮方法
US5405536A (en) * 1990-04-06 1995-04-11 Rdp Company Process and apparatus for pathogen reduction in waste
US5229011A (en) * 1990-04-06 1993-07-20 Christy Sr Robert W Process for pathogen reduction in waste
US5013458A (en) * 1990-04-06 1991-05-07 Rdp Company Process and apparatus for pathogen reduction in waste
US5186840A (en) * 1991-08-26 1993-02-16 Rdp Company Process for treating sewage sludge
IT1244740B (it) * 1991-02-13 1994-08-08 Enichem Agricoltura Spa Processo in continuo per la preparazione di fertilizzanti da reflui animali
IT1250307B (it) * 1991-09-17 1995-04-07 Romfin Srl Procedimento per la trasformazione di masse biologiche ai fini dell'utilizzo in agricoltura.
US5192498A (en) * 1991-10-11 1993-03-09 Imperial Chemical Industries Plc Elimination of sulfide odor in thiocarbamate herbicides
US5350516A (en) * 1991-12-27 1994-09-27 Bhadra Amal K Control of odor and septicity and purification of sewage and wastewater
US5141647A (en) * 1991-12-27 1992-08-25 Bhadra Amal K Control of odor and septicity of sewage
JPH06292713A (ja) * 1993-04-09 1994-10-21 T R P:Kk 空気の浄化方法及び装置
DE4312734C1 (de) * 1993-04-20 1994-09-15 Benckiser Knapsack Ladenburg Biozitfreie Geruchsbekämpfung in Abwässern
US5641401A (en) * 1993-04-29 1997-06-24 The Dow Chemical Company Sludge deodorization
US5635077A (en) 1993-04-29 1997-06-03 The Dow Chemical Company Ammonia removal
US5554279A (en) * 1994-09-26 1996-09-10 Rdp Company Apparatus for treatment of sewage sludge
US5536385A (en) * 1995-03-03 1996-07-16 Envirocorp Services & Technology, Inc. Production and purification of contaminated effluent streams containing ammonium sulfate and ammonia
US5681481A (en) * 1995-05-18 1997-10-28 Rdp Company Process and apparatus for liquid sludge stabilization
US5593591A (en) * 1995-06-07 1997-01-14 Unipure Corporation Production of dry, free flowing solids from bio-waste sludge
US5948269A (en) * 1997-08-20 1999-09-07 Stone; Michael D. Process for the removal and suppression of dissolved hydrogen sulfide and other malodorous compounds and reduction of acidity in liquid and sludge wastewater systems
US6464875B1 (en) 1999-04-23 2002-10-15 Gold Kist, Inc. Food, animal, vegetable and food preparation byproduct treatment apparatus and process
FR2806939B1 (fr) 2000-03-30 2002-12-06 Patrice Jean Albert Stengel Procede et dispositif de depollution des sables ou des terres souilles par des hydrocarbures ou des germes infectieux
WO2003080132A1 (en) * 2002-03-20 2003-10-02 Adiga Kayyani C Apparatus and method for fine mist sterilization or sanitation using a biocide
WO2006091645A2 (en) 2005-02-23 2006-08-31 Blue Water Investments Manufacturing of bioorganic-augmented high nitrogen-containing inorganic fertilizer
US8192519B2 (en) 2005-03-09 2012-06-05 Vitag Corporation Beneficiated, heat-dried biosolid pellets
AU2006292505B2 (en) 2005-09-15 2011-09-22 Profile Products Llc Organic containing sludge to fertilizer alkaline conversion process
US9695092B2 (en) 2006-02-23 2017-07-04 Anuvia Plant Nutrients Corporation Process for treating sludge and manufacturing bioorganically-augmented high nitrogen-containing inorganic fertilizer
US8065815B2 (en) * 2006-10-10 2011-11-29 Rdp Technologies, Inc. Apparatus, method and system for treating sewage sludge
TR200906271T1 (tr) 2007-02-16 2010-01-21 Vitag Corporation Çamur ıslahı ve biyoorganik geliştirilmiş, Yüksek azot içerikli inorganik gübre imalatı prosesi.
US7537699B2 (en) * 2007-05-21 2009-05-26 Ch2M Hill, Inc. Methods for reducing biosolids odors
US8119003B1 (en) 2007-05-21 2012-02-21 Ch2M Hill, Inc. Methods for reducing biosolids odors
CN102781880B (zh) 2009-12-30 2015-10-14 艾纽维亚植物营养物有限公司 生物有机增强的高价值肥料
CN101863573B (zh) * 2010-06-26 2011-08-31 上海交通大学 高浓度萘系染料及其中间体废水的化学需氧量削减方法
US10435316B2 (en) 2010-09-30 2019-10-08 Orange County Sanitation District Chemical optimization during wastewater treatment, odor control and uses thereof
PL2691355T3 (pl) 2011-03-28 2021-12-27 Anuvia Plant Nutrients Holdings Inc. Wysokiej wartości nawozy nieorganiczne ulepszone organicznie
US10557234B2 (en) 2012-05-29 2020-02-11 Neozyme International, Inc. Papermaking additive compositions and methods and uses thereof
US10681914B2 (en) 2012-05-29 2020-06-16 Neozyme International, Inc. Non-toxic plant agent compositions and methods and uses thereof
KR102171932B1 (ko) 2012-05-29 2020-10-30 네오자임 인터내셔널, 인코포레이티드 유기물질 처리방법
US10334856B2 (en) 2012-05-29 2019-07-02 Neozyme International, Inc. Non-toxic pest control compositions and methods and uses thereof
JP6254484B2 (ja) * 2014-05-28 2017-12-27 水ing株式会社 脱水ケーキの消臭方法及び汚泥処理装置
US10858453B2 (en) * 2015-04-01 2020-12-08 International Dioxcide, Inc. Stabilized composition for combined odor control and enhanced dewatering
BR112017025589B1 (pt) 2015-06-05 2021-09-08 Anuvia Plant Nutrients Holdings, Inc Fertilizantes que contêm compostos orgânicos de alto valor e métodos de fabricação
CN108339537A (zh) * 2018-03-28 2018-07-31 桂林良物造日用品有限公司 污泥除臭剂及制备方法
CN108996867A (zh) * 2018-07-17 2018-12-14 陕西科技大学 一种生化污泥的化学抑臭方法
MA50738B1 (fr) 2018-08-16 2021-05-31 Anuvia Plant Nutrients Holdings Llc Revêtements inorganiques réactifs pour engrais agricoles
MX2021005655A (es) 2018-11-14 2021-09-10 Anuvia Plant Nutrients Holdings Inc Suministro de moléculas bioactivas en recubrimientos o capas superficiales de fertilizantes inorgánicos orgánicamente mejorados.
JP2023531859A (ja) 2020-04-26 2023-07-26 ネオザイム インターナショナル,インコーポレイテッド 乾燥粉末化組成物並びにその方法及び使用
CN112857921A (zh) * 2021-03-04 2021-05-28 天津科技大学 一种评价微生物菌剂预处理对于“二段法”干化污泥成品释放臭气减量效果的方法
WO2024173849A1 (en) * 2023-02-17 2024-08-22 Mootha Anika Lakshmi Methods and compositions for waste management systems

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1007745B (de) * 1956-03-31 1957-05-09 Degussa Verfahren zur Gewinnung bestaendiger Loesungen von chloriger Saeure
US3300402A (en) * 1964-01-09 1967-01-24 Purifax Inc Purification of putrescible unstable wastes
US3361528A (en) * 1964-09-08 1968-01-02 Monsanto Co Purification of orthophosphorous acid
US3705098A (en) * 1971-02-22 1972-12-05 Fmc Corp Sewage treatment with hydrogen peroxide
JPS4871967A (fi) * 1971-12-28 1973-09-28
CA1018681A (en) * 1972-04-11 1977-10-04 General Signal Corporation Stabilization of waste material
DE2223790B2 (de) * 1972-05-16 1976-08-26 Deutsche Gold- Und Silber-Scheideanstalt Vormals Roessler, 6000 Frankfurt Verfahren zur reinigung von schwefel- und stickstoffhaltigen abwaessern und abluft
CH580546A5 (fi) * 1973-12-21 1976-10-15 Johansson Johan Alfred Olof
SE7501206L (fi) * 1974-02-06 1975-08-07 Weiss Co Kem Konsult
JPS5111586A (fi) * 1974-07-19 1976-01-29 Matsushita Electric Ind Co Ltd
JPS5147585A (fi) * 1974-10-23 1976-04-23 Toyo Kuriin Kagaku Kk
DE2604484A1 (de) * 1975-02-05 1976-08-19 Sumitomo Chemical Co Verfahren zur behandlung organische schwefelverbindungen enthaltender stinkender abwaesser
DE2531496A1 (de) * 1975-07-15 1977-02-03 Sueddeutsche Kalkstickstoff Mittel zur milderung der beim abbau organischer stoffe auftretenden geruchsbelaestigung
US4108771A (en) * 1975-12-23 1978-08-22 Weiss & Co. Elimination of odors from organic wastes
JPS52105569A (en) * 1976-03-02 1977-09-05 Hiroshi Wake Waste gas treatment
JPS52127487A (en) * 1976-04-19 1977-10-26 Hiroshi Wake Waste gas treatment
DE2657192B1 (de) * 1976-12-17 1978-06-08 Degussa Verfahren zur Reinigung phenol- und phenol-/formaldehydhaltiger Abwaesser
JPS5913275B2 (ja) * 1977-11-08 1984-03-28 不動建設株式会社 汚水及び汚泥の浄化方法

Also Published As

Publication number Publication date
AT390050B (de) 1990-03-12
DE2757561C2 (de) 1987-03-26
FR2412505A1 (fr) 1979-07-20
GB2010798A (en) 1979-07-04
SE429129B (sv) 1983-08-15
FI67529B (fi) 1984-12-31
DK151869C (da) 1988-06-06
IT7869907A0 (it) 1978-12-20
BE872978A (fr) 1979-06-21
NL7811215A (nl) 1979-06-26
DE2757561A1 (de) 1979-07-05
NO150314C (no) 1984-09-26
JPS6358640B2 (fi) 1988-11-16
NO784386L (no) 1979-06-26
SE7813276L (sv) 1979-06-24
FI783479A (fi) 1979-06-24
DK575778A (da) 1979-06-24
NL189959B (nl) 1993-04-16
IT1109623B (it) 1985-12-23
FR2412505B1 (fi) 1983-02-04
US4541986A (en) 1985-09-17
NL189959C (nl) 1993-09-16
GB2010798B (en) 1982-07-07
JPS5491957A (en) 1979-07-20
CH641132A5 (de) 1984-02-15
ATA887978A (de) 1989-08-15
DK151869B (da) 1988-01-11
NO150314B (no) 1984-06-18
CA1116759A (en) 1982-01-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI67529C (fi) Foerfarande foer deodorisering av slam speciellt under bevarande av biomassan
JP5667637B2 (ja) 廃棄物、特に廃水浄化を由来とするスラッジの処理方法
US4108771A (en) Elimination of odors from organic wastes
US5232584A (en) Method and apparatus for purifying and compacting solid wastes
FR2732335A1 (fr) Procede de stabilisation de boues
US3867284A (en) Water treatment with nitrogen dioxide
JP3605821B2 (ja) 脱水ケーキの脱臭剤及び脱臭方法
JP2991001B2 (ja) 脱水汚泥ケーキの消臭方法
JP2000351000A (ja) 汚泥脱水ケーキの臭気発生防止剤及び臭気発生防止方法
JPH01224098A (ja) 脱水汚泥ケーキの消臭方法
JP2945402B2 (ja) 汚泥脱臭剤
JPH04126597A (ja) 脱水汚泥ケーキの消臭方法
JP2004216252A (ja) 汚泥脱水ケーキの臭気抑制方法
JP2000140893A (ja) 汚泥の処理方法および装置
JP2829685B2 (ja) 脱水汚泥ケーキの消臭方法
JP2000237731A (ja) 有機性廃棄物又は汚泥の高速無機化装置
JP3736344B2 (ja) 汚泥脱水ケーキの臭気発生防止方法
JP3900512B2 (ja) 脱水ケーキの臭気発生防止方法
JP3944909B2 (ja) 濃縮汚泥スラリーの脱臭剤及び脱臭方法
JP3705491B2 (ja) 脱水汚泥の消臭方法及びその装置
JP3679531B2 (ja) 脱水汚泥ケーキの脱臭方法
JP2004000992A5 (fi)
CA1040760A (en) Water treatment with nitrogen dioxide
JP2001029979A (ja) 汚泥減量方法及び装置
JP2001340896A (ja) 有機廃棄物の処理方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: DEGUSSA AKTIENGESELLSCHAFT