FI116376B - Menetelmä ja laite materiaalirainan käsittelemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite materiaalirainan käsittelemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI116376B
FI116376B FI951707A FI951707A FI116376B FI 116376 B FI116376 B FI 116376B FI 951707 A FI951707 A FI 951707A FI 951707 A FI951707 A FI 951707A FI 116376 B FI116376 B FI 116376B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
web
cover
roller
chamber
Prior art date
Application number
FI951707A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI951707A0 (fi
FI951707A (fi
Inventor
Haag Rolf Van
Ulrich Rothfuss
Original Assignee
Voith Sulzer Finishing Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Voith Sulzer Finishing Gmbh filed Critical Voith Sulzer Finishing Gmbh
Publication of FI951707A0 publication Critical patent/FI951707A0/fi
Publication of FI951707A publication Critical patent/FI951707A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116376B publication Critical patent/FI116376B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/0073Accessories for calenders
    • D21G1/0093Web conditioning devices
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/0073Accessories for calenders
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H2301/00Handling processes for sheets or webs
    • B65H2301/50Auxiliary process performed during handling process
    • B65H2301/51Modifying a characteristic of handled material
    • B65H2301/514Modifying physical properties
    • B65H2301/5142Moistening

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
  • Drying Of Solid Materials (AREA)
  • Preliminary Treatment Of Fibers (AREA)
  • Advancing Webs (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)

Description

116376
Menetelmä ja laite materiaalirainan käsittelemiseksi Förfarande och anordning för behandling av en materialba-na 5 Tämä keksintö koskee laitetta materiaalirainan käsittelemiseksi telalaitteen avulla, joka käsittää ainakin yhden telanipin materiaalirainan läpiviemiseksi, jossa on ainakin yksi lämmitetty tela. Keksintö koskee lisäksi menetelmää materiaalirainan käsittelemiseksi telalaitteen 10 avulla, jossa materiaaliraina ohjataan telanipin läpi ja siellä joutuu alttiiksi paineelle ja/tai korotetulle lämpötilalle.
Keksintö selitetään seuraavassa paperirainan osalta. Pa-15 perin sijasta on kuitenkin myös mahdollista samalla tavalla käsitellä useita muita materiaaleja.
Paperikoneesta tuleva paperi johdetaan useassa tapauksessa kalanterin läpi. Siellä paperiraina pannaan alttiiksi 20 paineelle. Samanaikaisesti syötetään siihen monessa tapauksessa lämpöä sen vuoksi, että toinen telanipin muodostavista teloista on lämmitetty. Paineen ja lämpötilan yhdistelmällä on esimerkiksi mahdollista kiillottaa paperirainan pinta.
* : ‘25
Koneiden työnopeuksille asetettavat vaatimukset kasvavat . yhtä mittaa. Samanaikaisesti kasvavat myös pinnan laadul- ·:*·': le asetettavat vaatimukset. Kummankin vaatimuksen täyttä- : miseksi lämmitetään teloja yhä enemmän. Tätä varten tar- * » · * /30 vitaan huomattavia lämmitystehoja. 20 kW/m telapituutta ei tällöin ole mikään harvinaisuus. Tässä yhteydessä , , siirtyy kuitenkin vain pienin osa lämmitystehosta suoraan paperirainaan. Lämmitystehon suurin osa säteilee ympäris-’ töön ja menetetään. Tämä ei vain huononna työskentelyolo-3S- suhteita kalanterin ympäristössä, vaan merkitsee myös huomattavaa energianhaaskausta. Tämän lisäksi ei monessa tapauksessa ole mahdollista siirtää riittävästi energiaa paperirainaan.
2 116376
Patenttijulkaisussa EP O 501 035 AI on esitetty lämmön-suojakupu lämmitettyjä teloja, erityisesti paperikoneiden nopeakulkuisia teloja varten. Lämmitetty tela on muodos-5 tettu rakenteeltaan ylimmäksi telaksi telalaitteessa, joka käsittää ainakin kaksi telaa. Materiaaliraina johdetaan tämän lämmitetyn telan ja vastatelan välisen te-lanipin läpi. Kupu ympäröi tällöin lämmitetyn telan ympäryksen osaa. Kuvun ja telan väliin on sijoitettu välisei-10 nä, joka muodostaa kaksi rakoa. Rakojen päiden kohdalle on sijoitettu ilmanohjauslaitteita, jotka ohjaavat telaan liittyvään sisärakoon mukaantemmatun ilman ulkorakoon.
Tämän avulla on tarkoitus pienentää konvektiosta johtuvia lämpöhäviöitä. Lämmönsuojakuvun aksiaalisen jakamisen 15 avulla on myös tarkoitus saada aikaan mahdollisuus vaikuttaa telan aksiaaliseen lämpötilaprofiiliin. Kupu on vain käännetty telan päälle. Se voi peittää vain päätyte-lan. Myös siellä menetetään huomattavia energiamääriä.
20 Patenttijulkaisussa DE 41 17 596 Cl on esitetty kalanteri materiaalirainan, erityisesti paperirainan käsittelemiseksi lämmitetyn telan avulla, joka on sijoitettu telapi-non (kuv. 1) yhteen päähän. Lämpöhäviöiden välttämiseksi • · · on tela varustettu peitelaitteella, joka muodostuu kalvon '*25 avulla, joka vedetään telan ympäryksen päälle ja jota ’ " ilmatyynyn avulla pidetään välimatkan päässä telasta.
‘ ’ Tämän peitteen pitäisi olla nopeasti paikalleen asennet-! tavissa ja jälleen poistettavissa kiiltovaihtelujen vält- V : tämiseksi käytön aikana. Lisäksi pitäisi valmistuskustan- 30 nuksien pysyä alhaisina.
f·’; Patenttijulkaisussa DE 21 47 021 AI on esitetty menetelmä ja laite kosteiden materiaalirainojen kuivattamiseksi.
Tässä yhteydessä on useampia lämmitettyjä teloja sijoi- * · 3-5·* tettu kammioon, joka on varustettu aukoilla materiaali-; rainan sisään- ja ulosviemiseksi. Materiaaliraina ei täs- : sä tapauksessa kuitenkaan ole viety telanippien läpi vaan 3 116376 se on kammiossa alttiina siellä olevalle ilmalle. Tämän tarkoituksena on haihduttaa materiaalirainassa oleva kosteus pois. Höyryilma kerätään lämmönvaihtimeen. Höyrystä talteenotettua lämpöä käytetään lämmitystelojen lämmittä-5 miseksi.
Patenttijulkaisussa DE 26 15 634 AI on esitetty menetelmä ja laite materiaalirainan, erityisesti paperirainan käsittelemiseksi, jonka materiaali on kuivatettu aina hyg-10 roskooppiseen alueeseen asti. Materiaaliraina johdetaan tällöin imutelojen yli, jotka imevät höyryilman kammion avulla ympäröidystä tilasta materiaalirainan läpi. Tämän tarkoituksena on kuivattaa niitä kohtia, jotka vielä ovat liian kosteita, ja kostuttaa niitä kohtia, jotka ovat 15 liian kuivia. Tätä tarkoitusta varten syötetään höyryä kammion avulla ympäröityyn tilaan.
Tämän keksinnön tehtävänä on tästä syystä rajoittaa energiahäviötä .
20 Tämä tehtävä ratkaistaan edellä esitetyn tyyppisen laitteen kohdalla siten, että materiaalirainan sisään- vast.
; '·· ulosviemiseksi tarkoitettuja aukkoja lukuunottamatta suljettu kate ympäröi telalaitetta.
25
Telalaite on siten ikäänkuin koteloitu. Lämmönsäteilyä : voi tällöin esiintyä vain rajoitetussa tilassa. Konvek- ,-J.* tiosta johtuva lämmön poistuminen pienenee myös merkittä västi koska katteen sisällä oleva ilma lämpenee suhteel-30 lisen nopeasti. Mitä kuumempi lämmitettyä telaa pitkin ’ : · virtaava ilma sen sijaan on, sitä pienempi on energian- siirto. On siis mahdollista säästää merkittäviä energia-määriä yksinkertaisesti koteloimalla telalaite vast, sen osa. Lämmennyt ilma voi poistua katteen sisätilasta yk- < t 35 sinomaan aukkojen kautta. Sisäänviemisaukon kohdalla saa-puva materiaaliraina kuljettaa ulkoa mukanaan hieman ym-• ' päristöilmaa katteen sisätilaan. Samalla tavalla kuljet- 1 1 6 3 7 6 4 taa materiaaliraina ulosviemisaukon kohdalla ilmaa ulos katteen sisätilasta. Katteen sisätilan ja ympäristoilman välillä tapahtuu siis tiettyä ilmanvaihtoa. Näistä johtuvat energiahäviöt ovat kuitenkin suhteellisen pieniä ver-5 rattuna kattamattoman kalanteritelan häviöihin. Tällä järjestelyllä on lisäksi se etu, että paperirainaa lämmitetään jo katteeseen sisääntulon yhteydessä. Sen lämpötila on siis jo korkeampi kun se saapuu telanippiin niin, että käsittelyä varten tarvitaan vain pieni lämpötila-10 lisäys. Tällä tavalla voidaan pienentää lämmitettyihin teloihin syötettyä lämmitysenergiaa, mikä jälleen merkitsee energiasäästöjä. Lämmitetty tela voi myös olla sijoitettu kahden toisen telan väliin. Kate estää siitä huolimatta suuremman lämpöhäviön.
15
Materiaaliraina kulkee sopivimmin ennalta määrätyn matkan verran katteen sisätilassa ennenkuin se saavuttaa lämmitetyn telanipin. Materiaaliraina tulee tästä syystä katteen sisätilassa alttiiksi lämmitystelan avulla lämmite-20 tylle ilmalle jo ennen joutumistaan telanippiin. Sen lämpötila on siis jo korkeampi kun se siirtyy telanippiin. Tätä matkaa voidaan pidentää siten, että katteen sisätilaan myös on sijoitettu kääntörullia, joiden ympäri mate-riaaliraina ohjataan.
’**•25
Kate on sopivimmin varustettu ainakin yhdellä suljetta-• * valla aukolla, jonka läpi tela voidaan viedä. Kate ei : vaikeuta telalaitteen huoltoa ja kunnossapitoa. Teloja : : : voidaan vaihtaa kuten ennenkin.
30
Kate on edullisesti varustettu lämpöeristyksellä. Tämän avulla pienennetään säteilyhäviöitä edelleen. Lämmöneristys voidaan valmistaa kustannuksiltaan suhteellisen edul-.lisesti. Se toimii myös useassa tapauksessa äänieristyk-35.: senä ulospäin niin, että työskentely telalaitteen ympä- . ristössä tulee miellyttävämmäksi.
» * » 116376 5
Telalaitetta käytetään sopivimmin in-line-kalanterina paperikoneessa, ja kate on muodostettu kuivatusosan kote-loinnin pidennyksen avulla. Kalanteri integroidaan siis ikäänkuin kuivatusosaan sen pään kohdalle. Katteen vaati- 5 ma ylimääräinen panos pysyy suhteellisen pienenä.
Erään erityisen sopivan rakennemuodon mukaan on kate varustettu erityisesti rakenteeltaan höyrynsyöttölaitteeksi muodostetulla kosteudensyöttölaitteella. Tällä tavalla 10 voidaan katteen avulla saada aikaan toinenkin vaikutus.
Katteen sisätilan ilmankosteus voidaan nimittäin saattaa tietye tasolle. Tämä tapahtuu yksinkertaisimmin höyryn avulla. Painolaitoksien vaatimukset paperin loppukosteu-den osalta tulevat aina vain suuremmiksi. Jos paperi on 15 liian kuivaa imee se kosteutta sisäänsä painolaitoksessa, jolloin ei enää voida turvata peräkkäin painettujen painovärien peittotarkkuus (Passeegenauigkeit). Jos se toisaalta on liian kosteata ilmenee haihtumista, mikä tuhoaa pinnan offsetpainamisen yhteydessä. Olosuhteet 20 ovat optimaaliset silloin kun paperin kosteus on tasapainossa painolaitoksessa vallitsevan ympäristökosteuden kanssa. Käytännössä toimitaan usein niin, että noin 8%:n kosteuspitoisuudella kuivatusosasta tuleva paperiraina kostutetaan uudestaan suutinkostuttimien avulla ennenkuin ‘••25 se kalanterissa jälleen menettää 3-3,5% kosteutta. Tämä « *' loppukosteus on kuitenkin tietyissä tilanteissa jo liian • ’ pieni painolaitoksien kannalta. Niissä on tästä syystä ♦ * ; usein käytettävä höyry- tai suutinkostuttimia paperirai-: : nan välttämättömäksi kostuttamiseksi. Jos materiaalirai- 30 nan paine- ja lämpötilakäsittely sen sijaan suoritetaan • kosteassa ilmassa voidaan lisäksi vaikuttaa materiaali- rainan kosteuteen ja säätää sitä. Materiaalirainan viipy-misaika katteen sisällä ja siten vastaavasti kosteassa ilmassa on suhteellisen pitkä niin, että on todella mah-3.5·’ dollista jälkeenpäin muuttaa kosteustuloksia.
» » » : Laitteen menon kohdalle on sopivimmin sijoitettu kos- 6 116376 teudenmittauslaite, joka on yhdistetty ohjauslaitteeseen, joka ohjaa kosteudensyöttölaitetta. Tällöin voidaan kosteuden pitoarvoksi säätää esimerkiksi painolaitoksen tai toisen kuluttajan ennalta määrittämä arvo. Kosteudensyöt-5 tölaitetta säädetään tällöin niin, että materiaalirainan kosteusarvo laitteen läpi kulkemisen jälkeen on tällä tasolla.
Telalaitteen eteen on sopivimmin sijoitettu rullamakasii-10 ni, jossa on ainakin yksi materiaalirainarullaa varten tarkoitettu säilytyspaikka, jolloin säilytyspaikka on sijoitettu kammioon, jonka sisätila on johdon avulla yhdistetty katteen sisätilaan. Materiaaliraina tulee siis jo rullavarastossa alttiiksi vastaavalle ympäristöilmal-15 le, siis korotetulle lämpötilalle ja/tai suuremmalle kos teudelle. Tällä on lisäksi se etu, että materiaaliraina voidaan syöttää telalaitteeseen pituutta pitkin katsottuna pääasiassa tasaisemmalla lämpötilajakaumalla. Materiaaliraina kelataan nimittäin yleensä rullahylsylle tilan-20 teessä, jossa sen lämpötila on 40° - 70°C.
Materiaalirainalla on usein myös tämä lämpötila kun se tulee ulos tuotantolaitoksesta, kuten paperikoneesta. Jos ; '·· rullaa tällöin varastoidaan jonkin aikaa se jäähtyy ·>(ι· ulkoa sisäänpäin ja tällöin ei vain ympäryspinnastaan j ’25 vaan myös päätypinnoistaan. Tämä johtaa tällöin siihen, ·;··· että materiaalirainan lämpötila kasvaa yhtäjaksoisesti j aukikelaamisen aikana niin, että käsittelytulos tulee epätasaiseksi materiaalirainan pituutta pitkin. Jos rulla » I · tällöin sen sijaan saa mahdollisuuden tämän lämpötilaja-. ,30 kauman epätasaisuuden jälleenpoistamiseksi, voidaan · rainan pituudelta - ja myös leveydeltä - saavuttaa tasaisempi käsittelytulos ilman että ylimääriset ; toimenpiteet olisivat välttämättömiä.
35 Tällöin on myös sopivaa, että kammio on varustettu kam- ' ; miolämmityksellä, joka on yhdistetty lämmitetyn telan paluujohtoon. Kammion lämpötilaa ei siis tarvitse säätää 1 1 6376 7 vain siirtämällä ympäristöilmaa katteen sisätilasta. Se voidaan myös lisäksi tai jopa yksinomaan säätää kammiolämmityksen avulla. Kammiolämmityksen käyttämiseksi käytetään sitä jäännöslämpöä, joka jää ylimääräiseksi telojen lämmityksen 5 yhteydessä. Jäännöslämpötila riittää useimmissa tapauksissa kammion lämmittämiseksi niin, että telan sisälle muodostuu tasainen lämpötilaprofiili.
Tämä tehtävä ratkaistaan edellä esitetyn tyyppisen mene-10 telmän kohdalla siten, kuin oheisessa menetelmävaatimuksessa 9 on määritelty.
Koska materiaaliraina ennen saapumistaan telanippiin jo on ollut alttiina korotetun lämpötilan omaavalle ympöris-15 töilmalle on se myös itse omaksunut korotetun lämpötilan. Ympäristöilman lämmittämiseksi ei tarvita mitään ylimääräistä energiaa. Lämmittäminen tapahtuu sen sijaan energian avulla, joka muutoin menetettäisiin käyttämättömänä tilaan. Koska materiaalirainan lämpötila jo on korkeampi 20 tarvitaan enää vain pienempää energiansiirtoa telanipis-sä. Tämän mukaan voidaan teloja varten käytettävää lämmitystehoa pienentää. Tämän avulla on energiansäästö mah- ; dollinen.
• « · » * •\t 25 Keksinnön erään sopivan rakennemuodon mukaan mitataan materiaalirainan lähtöparametri ja ympäristöilman lämpö-: ,·, tila ja/tai kosteus muutetaan tämän lähtöparametrin ja '1!.' ennalta määritetyn pitoarvon välisestä erosta riippuen.
♦ * * ‘ Lähtöparametri voi esimerkiksi olla materiaalirainan läm- 30 pötila ja/tai kosteus. Ympäristöilmaa voidaan siis ohjata säätöpiirissä niin, että materiaaliraina saa halutun ar-von ympäristöilmassa viipymisen kautta.
, ·, Keksintö selitetään seuraavassa sopivan rakenne-esimerkin ’ * 35 pohjalta samalla kun viitataan oheiseen piirustukseen.
’· Ί Ainoa kuvio esittää kaaviomaisesti laitetta materiaali- » 8 116 3 7 6 rainarullien käsittelemiseksi.
Laite 1 rullalle 2 kelatun materiaalirainan 3 käsittelemiseksi käsittää kalanterin 4 avulla muodostetun käsitte-5 lyaseman 5. Kalanteri 4 on varustettu kahdella telapinol-la 6, 7, jossa kussakin on kolme telaa. Kukin telapino 6, 7 muodostaa siis kaksi telanippiä. Kunkin telapinnon 6, 7 keskitela 8, 9 on muodostettu rakenteeltaan lämmityste-laksi. Kuhunkin lämmitystelaan 8, 9 syötetään nestemäistä 10 lämmitysväliainetta ei lähemmin esitetyn syöttöjohdon kautta. Lämmitysväliaine poistetaan jälleen paluujohdon 10 kautta. Materiaaliraina 3 on ohjattu kalanterin 4 läpi niin, että kukin materiaalirainapuoli tulee kosketukseen lämmitystelan 8, 9 kanssa.
15 Käsittelyaseman 5 eteen on sijoitettu aukikelausasema 11, jossa materiaalirainaa 3 kelataan auki rullalta 2 nuolen 12 suuntaan. Aukikelausasema 11 on varustettu sinänsä tunnetulla käsittelyasemalla 13 rullahylsyjen 14 käsitte-20 lemiseksi, jotka muodostavat kunkin rullan 2 ytimen. Au-kikelausaseman 11 eteen on sijoitettu rullamakasiini 15, jossa on useita säilytyspaikkoja 16, 17, 18. Säilytyspai-, kat ovat järjestetyt kallistetulle kiskolle 19, jolla i * · ‘rullien 2 akselitapit lepäävät. Rullat 2 voivat painovoi-* ''2*5 man vaikutuksesta vieriä kiskoa 19 pitkin aukikelaus- r asemaa 11 päin, jolloin kaltevuus on suhteellisen pieni : : niin, että rullat siis liikuvat pääasiassa vaakasuunnas- ·/; ; sa. Rullien 2 hidastamiseksi kunkin säilytyspaikan koh-; .* : dalle ja rullien kiihdyttämiseksi pois kustakin säilytys- 30 paikasta käytetään vain kaaviomaisesti esitettyjä pidin- : /; ja kiihdytyslaitteita 20. Tämä pätee ainakin rullamaka-, siinissa 15 olevan viimeisen ja toiseksi viimeisen säily tyspaikan 18, 17 osalta.
* » ä ! ( 3.5· ‘ Rullamakasiinissa 15 oleva viimeinen säilytyspaikka 18, ! siis se säilytyspaikka, joka on aukikelausaseman 11 vie- : ressä, on ympäröity katteen 21 avulla. Kate 21 sulkee * * 1 1 6 3 7 6 9 sisäänsä kammion 22. Kate 21 on varustettu rullaoven 23 avulla suljettavalla kuormausaukolla 24 ja myös rullaoven 25 avulla suljettavalla purkausaukolla 26. Rullaovien 23, 25 sijasta voidaan myös käyttää toisentyyppisiä laitteita 5 aukkojen 24, 26 sulkemiseksi, esimerkiksi verholaitteita, jotka eivät, rullaovista 23, 25 poiketen, tarvitse omaa käyttölaitetta vaan itse rulla 2 työntää ne sivulle.
Kammio 22 voidaan ilmastoida, so. kammiossa 22 olevan 10 ilman lämpötila ja kosteus voidaan säätää ennalta määrättyyn arvoon. On mahdollista luopua kosteuden säätämisestä.
Lämpötilan säätämiseksi käytetään lämmityslaitetta 27.
15 Lämmityslaite 27 muodostuu lämmitysteloista 8, 9 tulevan paluujohdon 10 osan avulla, joka sivuvirtajohtona on viety kiemurtelevasti kammion 22 läpi. Kammion 22 läpi ohjattavan lämmitysväliaineen määrän säätämiseksi käytetään venttiiliä 29. Venttiiliä 29 voidaan säätää ei esitetyllä 20 tavalla ohjauslaitteen avulla kammiossa 22 vallitsevasta lämpötilasta riippuen.
Lämmityslaite 27 on lisäksi varustettu tuulettimella 30, joka pakottaa ilmaa virtaamaan sivuvirtajohtoa 28 pitkin .•.25 sen lämmittämiseksi. Tuuletin 30 jakaa samanaikaisesti ,···, lämmitetyn ilman tasaisesti kammioon 22 niin, että rulla 7 2 on pääasiassa kaikilta puolilta alttiina lämmitetylle ilmalle. Lisäksi käytetään ilmankostutinta 31, jonka läpi tuulettimen 30 syöttämän ilman on virrattava. Kammiossa • · ·3*0 22 vallitseva suhteellinen kosteus voidaan säätää ilman- ‘ kostuttimen 31 avulla.
·.· : Myös käsittelyasema 5 on varustettu kaaviomaisesti esite- tyllä katteella 32. Tämä kate 32 on varustettu materiaa-15 lirainaa 3 varten tarkoitetulla tuloaukolla 33 ja menoau-kolia 34. Näiden aukkojen 33 ja 34 on aina oltava auki.
; Lisäksi käytetään suljettavia aukkoja 35, 36, jotka ovat 116376 10 niin isoja, että telapinojen 6, 7 telat voidaan vaihtaa kaaviomaisesti esitetyn nosturin 37 tai muuntyyppisen apuvälineen avulla. Aukot 35, 36 ovat suljetut rullaovien 38, 39 avulla. On kuitenkin myös mahdollista käyttää liu-5 ku-, läppä- tai muuntyyppisiä ovia. Luoksepääsymahdolli-suus ei ole niin kriittimen tässä tapauksessa koska tela-pinojen 6, 7 teloja ei tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin aukikelausasemassa olevia rullia 2.
10 Kaaviomaisesti esitetyt kääntörullat on sijoitettu niin, että materiaalirainaa 3 ohjataan ennalta määrätyltä matkalta katteen 32 sisätilassa ennen kulkemistaan ensimmäisen telanipin läpi niin, että se on alttiina siinä val-lisevalle ympäristöilmalle. Sitä lämmitetään siis ennen-15 kuin se kulkeutuu sisään telanippiin.
Kate 32 on lämpöeristetty. Sen pääasiallisena tarkoituksena on rajoittaa lämmitystelojen 8, 9 luovuttaman lämmön säteilemistä. Nämä telat toimivat yleisesti lämmityste-20 hoilla, jotka ovat suuruusluokkaa 20 kW/m telapituutta.
Energiantarve ja siihen liittyvät energiahäviöt ovat siis huomattavia. Katteen 32 avulla toteutetun koteloinnin ansiosta voidaan häviöitä pienentää merkittävästi.
.•.25 Kun kalanteria 5 ei ole on-line-käytössä, kuten on esi-• · · t· ·. tetty, vaan on in-line-käytössä, voi kate 32 myös muodos- tua paperikoneen edellä olevan kuivatusosan koteloinnin . pidennyksen avulla.
:;;3·0 Kate 32 on lisäksi varustettu kaaviomaisesti esitetyllä *·' höyrynkehityslaitteella 40, joka kolmen syöttösuuttimen 41, 42, 43 kautta puhaltaa höyryä katteen 32 sisätilaan.
• » ·,· · Kate 32 toimii siis ikäänkuin ylimitoitettuna höyrykos-: : ; tuttimena. Katteen 32 läpi kulkeva materiaaliraina 3 ei 3:5 siten ole alttiina vain paineelle ja lämpötilalle telapi-non 6, 7 telanipeissä vaan myös katteen 32 sisätilassa ;· olevan ympäristöilman vastaavasti korkeammalle lämpöti- 116376 11 lalle ja suuremmalle kosteudelle. Materiaalirainan 3 kosteus voidaan mitata mittauslaitteen 44 avulla, joka on yhdistetty höyrynkehityslaitteeseen 40 ja ohjaa sitä. Täten muodostuu suljettu säätöpiiri materiaalirainan kos-5 teuden ohjaamiseksi. Katteen 32 sisätila on johdon 45 avulla, johon mahdollisesti voi sisältyä syöttölaite 46, yhdistetty kammion 22 sisätilaan. On siis mahdollista kuljettaa ympäristöilmaa käsittelyasemasta 5 kammioon 22 johdon 45 kautta. Tällä tavalla voidaan lämmitystelojen 10 8, 9 luovuttamaa energiaa myös käyttää kammion 22 lämmit tämiseksi. Kun höyrynkehityslaite 40 vastaavasti kostuttaa katteen 32 sisätilassa olevan ympäristöilman voi tämä kosteus myös siirtyä mukaan kammioon 22.
15 Laite 1 toimii seuraavalla tavalla:
Rulla 2 lasketaan alas rullamakasiinin 15 ensimmäiseen säilytyspaikkaan 16 esimerkiksi nosturin tai nostokulku-neuvon avulla. Joka kerta kun rulla 2 on kelattu auki 20 aukikelausasemassa 11, jota varten tarvitaan 1-2 tuntia, siirtyy rulla 2 yhden säilytyspaikan eteenpäin oikealle rullamakasiinissa 15 ja joutuu lopuksi kammioon 22. Täällä rulla tulee alttiiksi korkeammalle lämpötilalle vast, suuremmalle kosteudelle niin, että säilyttämisen aikana .-.25 rullamakasiinissa 15 epätasaiseksi tullut lämpötilaja- • * · ’···, kauma jälleen tasaantuu. Aukikelaamisen aikana aukikelausasemassa 11 kelataan siis auki pituudeltaan ja levey-delltään suhteellisen tasalämpöinen rulla ja syötetään käsittelyasemaan 5. Käsittelyasemassa 5 materiaaliraina » · * t:3X) ei vain joudu alttiiksi korotetulle paineelle ja lämpöti- V : lalle telapinojen 6, 7 telanipeissä, vaan myös kosteuden- kehityslaitteen 40 kehittämälle suuremmalle kosteudelle.
: : : Kosteutta säädetään mittauslaitteen 44 avulla esimerkiksi : arvoon, joka vastaa painolaitoksessa vallitsevaa ympäris- 35 tökosteutta, jossa paperirainaa aiotaan käsitellä.
**;·' Kammiossa 22 viipymisen aikana voidaan siellä lepäävää 116376 12 rullaa pyörittää ei lähemmin esitetyn käyttölaitteen avulla. Tällä on se etu, että rulla lämpiää tasaisesti myös silloin kun lämpötilajakauma kammion 22 sisätilassa ei ole täysin tasainen.
• < i : : » i :

Claims (10)

116376 13
1. Laite materiaalirainan käsittelemiseksi telalaitteen avulla, joka käsittää ainakin yhden telanipin materiaali- 5 rainan läpiviemiseksi, jossa on ainakin yksi lämmitetty tela, tunnettu siitä, että materiaalirainan (3) sisään-vast. ulosviemiseksi tarkoitettuja aukkoja (33, 34) lukuunottamatta suljettu kate (32) ympäröi telalaitetta (6, 7) . 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kate (32) on varustettu ainakin yhdellä suljettavalla aukolla (35, 35), jonka läpi tela (8, 9) voidaan viedä . 15
3. Jonkin patenttivaatimuksen 1-2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kate (32) on varustettu lämpöeristyksellä .
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, tun nettu siitä, että telalaitetta (6, 7) käytetään in-line-kalanterina paperikoneessa ja kate on muodostettu kuiva-l tusosan koteloinnin pidennyksen avulla. * I * j’·^ 2 5 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, tun- nettu siitä, että kate on varustettu erityisesti raken-; teeltaan höyrynsyöttölaitteeksi (40) muodostetulla kosii’ teudensyöttölaitteella. j * f
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu sii- : > tä, että sen menon kohdalle on sijoitettu kosteudenmit- tauslaite (44), joka on yhdistetty ohjauslaitteeseen i (40), joka ohjaa höyrynsyöttölaitetta (40). »
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laite, tun- nettu siitä, että telalaitteen (6, 7) eteen on sijoitet-‘ tu rullamakasiini (15), jossa on ainakin yksi säilytys- 1 1 6376 14 paikka (18) materiaalirainarullaa (2) varten, jolloin yksi säilytyspaikka (18) on sijoitettu kammioon (22), jonka sisätila johdon (45) kautta on yhdistetty katteen (32) sisätilaan. 5
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että kammio (22) on varustettu kammiolämmi-tyksellä (27), joka on yhdistetty lämmitetyn telan (8, 9) paluujohtoon (10). 10
9. Menetelmä materiaalirainan käsittelemiseksi telalait-teen avulla, jossa materiaaliraina ohjataan telanipin läpi ja siellä pannaan alttiiksi paineelle ja/tai korotetulle lämpötilalle, tunnettu siitä, että käsittely ta- 15 pahtuu ympäristöilmassa, jonka lämpötila ja/tai kosteus voidaan säätää ennalta määritettyyn arvoon.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaalirainan lähtöparametrit mitataan ja 20 ympäristöilman lämpötilaa ja/tai kosteutta muutetaan läh-töparametrin ja ennalta määritetyn pitoarvon välisestä erosta riippuen. ‘ · · * » · • · • · • * * « · I » t • < · < ♦ t · I t t t · 1 1 6376 15
FI951707A 1994-04-13 1995-04-10 Menetelmä ja laite materiaalirainan käsittelemiseksi FI116376B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4412625A DE4412625C2 (de) 1994-04-13 1994-04-13 Vorrichtung und Verfahren zum Behandeln einer Materialbahn
DE4412625 1994-04-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI951707A0 FI951707A0 (fi) 1995-04-10
FI951707A FI951707A (fi) 1995-10-14
FI116376B true FI116376B (fi) 2005-11-15

Family

ID=6515226

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI951707A FI116376B (fi) 1994-04-13 1995-04-10 Menetelmä ja laite materiaalirainan käsittelemiseksi

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5651863A (fi)
EP (1) EP0677468B1 (fi)
JP (1) JP3122599B2 (fi)
AT (1) ATE210759T1 (fi)
CA (1) CA2145573C (fi)
DE (2) DE4412625C2 (fi)
FI (1) FI116376B (fi)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI108871B (fi) * 1998-07-06 2002-04-15 Metso Paper Inc Menetelmä ja laite päällystetyn rainan kuivattamiseksi
FI3907U1 (fi) 1999-01-13 1999-04-13 Valmet Corp Telalaatikko
DE19904891C1 (de) 1999-02-06 2000-08-31 Voith Sulzer Papiertech Patent Kalander
FI991108A (fi) * 1999-05-14 2000-11-15 Valmet Corp Menetelmä ja sovitelma kalanteroidun paperin tai kartongin valmistamis eksi
USD435260S (en) * 1999-07-09 2000-12-19 Voith Sulzer Papiertechnik Patent Gmbh Facade for a paper-making machine
DE10082872D2 (de) * 1999-09-21 2002-02-28 Heinrich August Schoeller Soeh Verfahren zur Herstellung von Papier sowie entsprechendes Papier
DE10006299B4 (de) * 2000-02-12 2005-10-27 Voith Paper Patent Gmbh Verfahren zum Betreiben einer Kalanderwalze und Kalanderwalze
DE10039040B4 (de) * 2000-08-10 2005-11-10 Voith Paper Patent Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Papierrollen
DE10201349B4 (de) * 2002-01-16 2005-12-22 Voith Paper Patent Gmbh Kalander
DE10239907A1 (de) * 2002-08-30 2004-03-18 Voith Paper Patent Gmbh Breitnipkalanderanordnung und Verfahren zum Satinieren einer Papier- oder Kartonbahn
US20040045996A1 (en) * 2002-09-06 2004-03-11 Lamothe Richard P. Web outfeed processing system for high performance printer
EP1556545A1 (en) 2002-10-30 2005-07-27 Metso Paper, Inc. Method and arrangement for calendering a web
DE10322524A1 (de) * 2003-05-19 2004-12-23 Voith Paper Patent Gmbh Dichtungseinrichtung
FI114994B (fi) 2003-11-20 2005-02-15 Metso Paper Inc Menetelmä kuiturainan käsittelemiseksi paperi-/kartonkikoneen kuivatusosalla ja sen jälkeen sijaitsevassa jälkikäsittelylaitteessa
DE10358189B4 (de) * 2003-12-12 2007-03-22 Voith Patent Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Behandeln einer Bahn aus Papier oder Karton
DE102004010894A1 (de) * 2004-03-06 2005-09-22 Voith Paper Patent Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Behandeln einer Bahn aus Papier oder Karton
FI118389B (fi) * 2005-04-20 2007-10-31 Metso Paper Inc Kuiturainan käsittelyprosessin hallinta
DE102005000083A1 (de) 2005-06-30 2007-01-04 Voith Patent Gmbh Rollenmagazin
DE102015101858A1 (de) * 2015-02-10 2016-10-20 Océ Printing Systems GmbH & Co. KG Verfahren zur Steuerung einer Substrattemperatur sowie Druckanordnung zum Bedrucken eines Substrats
CN105034574A (zh) * 2015-09-07 2015-11-11 湖州佳宁印刷有限公司 一种印刷用入纸装置
CN106269888B (zh) * 2016-10-17 2018-04-06 燕山大学 一种实现esp精轧机组在线换辊的逆流换辊方法
CN108317837A (zh) * 2018-01-25 2018-07-24 海宁天荣纺织有限公司 一种织物面料加工用烘干装置
CN111114123B (zh) * 2020-01-16 2021-05-18 浙江汇诚通用印务有限公司 一种纸张的上光压光工艺
KR102147494B1 (ko) * 2020-02-24 2020-08-24 류준상 롤 스크린용 원단/시트/필름 검단장치

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US445898A (en) * 1891-02-03 Process of water-finishing paper
US3395458A (en) * 1965-10-07 1968-08-06 Greenbank Engineering Company Covers or hoods for the rollers of machines for the treatment of material in web form with humidified air or steam
GB1246201A (en) * 1969-04-26 1971-09-15 Greenbank Engineering Company Improvements in outer covers for the rollers of machines for the treatment of materials in web form with humidified air or steam
FR2106708A5 (fi) * 1970-09-22 1972-05-05 Chamouton Daniel
GB1310375A (en) * 1970-11-20 1973-03-21 Greenbank Eng Co Ltd Covers or hoods for paper and like conditioning machines
GB1519265A (en) * 1975-04-09 1978-07-26 Valmet Oy Method and apparatus for treatment of a web in order to adjust the moisture content thereof
US4080890A (en) * 1976-10-12 1978-03-28 Beloit Corporation Variable nip minimum wrap calender
DE2752034C2 (de) * 1977-11-22 1984-03-08 Kleinewefers Gmbh, 4150 Krefeld Vorrichtung zur Druckbehandlung einer Materialbahn in einem Kalander oder einem Glättwerk
US4184824A (en) * 1978-05-26 1980-01-22 Usm Corporation Continuous sheeter
FI62374C (fi) * 1980-05-22 1982-12-10 Valmet Oy On-machine superkalander foer papper eller motsvarande
FI71374C (fi) * 1984-12-31 1986-12-19 Valmet Oy Foerfarande och anordning vid kalandrering av en bana
FI80109B (fi) * 1987-04-28 1989-12-29 Valmet Paper Machinery Inc On-machine kalander foer pappersmaskin samt foerfarande foer slutbearbetning av pappersbana.
FI79156C (fi) * 1988-03-08 1989-11-10 Valmet Paper Machinery Inc Foerfarande i en integrerad ir-tork/yankeekaopa och ir-tork/yankeekaopa.
JPH0634960B2 (ja) * 1988-04-21 1994-05-11 株式会社東芝 塗工制御装置
JPH0274660A (ja) * 1988-09-09 1990-03-14 Sando Iron Works Co Ltd パッドドライヤー
DE4105978C2 (de) * 1991-02-26 1997-01-30 Escher Wyss Gmbh Schutzhaube für Walzen
DE4112537C2 (de) * 1991-04-17 1994-06-01 Escher Wyss Gmbh Vorrichtung zur Glätteerzeugung
JPH0598590A (ja) * 1991-10-03 1993-04-20 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 抄紙機用ドライヤのフード給排気装置
DE4222241C2 (de) * 1992-07-07 1994-08-25 Troester Maschf Paul Dichtungsplattenkalander

Also Published As

Publication number Publication date
DE4412625C2 (de) 1999-05-06
US5651863A (en) 1997-07-29
FI951707A0 (fi) 1995-04-10
DE59509923D1 (de) 2002-01-24
CA2145573A1 (en) 1995-10-14
EP0677468A2 (de) 1995-10-18
FI951707A (fi) 1995-10-14
JP3122599B2 (ja) 2001-01-09
ATE210759T1 (de) 2001-12-15
JPH07301488A (ja) 1995-11-14
EP0677468B1 (de) 2001-12-12
CA2145573C (en) 2000-05-16
EP0677468A3 (de) 1999-01-20
DE4412625A1 (de) 1995-10-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI116376B (fi) Menetelmä ja laite materiaalirainan käsittelemiseksi
US4124942A (en) Method and apparatus for controlling the moisture content of a web of sheet material
FI102624B (fi) Menetelmä ja laite paperiradan tai vastaavan kuivatuksessa tai jäähdyt yksessä
JP2647195B2 (ja) 移動ウェブの乾燥方法および組み合わせ乾燥機
FI91900C (fi) Menetelmä paperikoneen kuivatusosalla paperin käyristymistaipumuksen vähentämiseksi ja menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu kuivatusosa
US10260200B2 (en) Yankee drying hood arrangement, a yankee drying cylinder fitted with a yankee drying hood arrangement and a method of drying a fibrous web
KR100391045B1 (ko) 제지 건조 방법 및 제지 기계의 건조 단부
FI121674B (fi) Menetelmä ja sovitelma liikkuvan paperi- tai kartonkirainan kostuttamiseksi
US6032385A (en) Method for pocket ventilation and sheet support in a papermaking machine dryer section
CA2820615C (en) Method and system for impregnating and drying a continuous paper web
BR112016016631B1 (pt) Processo e máquina para fabricar uma trama de papel de seda
US2344686A (en) Paper drier and method
FI104001B (fi) Kuivatusosa
FI78525B (fi) Infratork.
US4168579A (en) Drying apparatus incorporating an air-moistening device
FI111092B (fi) Menetelmä kuivatuskaasun puhaltamiseksi paperirainaa vasten ja paperikoneen päällepuhalluskuivatin
US5387782A (en) Apparatus for smoothing paper webs
FI108655B (fi) Menetelmä rainan johtamiseksi kalanteritelanippien välillä ja kalanteri
FI104194B (fi) Massan kuivatusosa, menetelmä massan kuivattamiseksi ja massan kuivatuslinja
JP2583031B2 (ja) 材料シートを処理する方法及び装置
CA2206382C (en) Curl and profile correction with high velocity hoods
FI114994B (fi) Menetelmä kuiturainan käsittelemiseksi paperi-/kartonkikoneen kuivatusosalla ja sen jälkeen sijaitsevassa jälkikäsittelylaitteessa
FI106271B (fi) Menetelmä paperin käyristymän hallitsemiseksi ja menetelmää soveltava paperi- tai kartonkikonelinja
US3376653A (en) Dryer ventilation
FI116732B (fi) Menetelmä ja laite kuiturainan kuivattamiseksi

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116376

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed