FI115662B - Ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne - Google Patents

Ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne Download PDF

Info

Publication number
FI115662B
FI115662B FI20002642A FI20002642A FI115662B FI 115662 B FI115662 B FI 115662B FI 20002642 A FI20002642 A FI 20002642A FI 20002642 A FI20002642 A FI 20002642A FI 115662 B FI115662 B FI 115662B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flywheel
engine
crankshaft
motor
detector
Prior art date
Application number
FI20002642A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20002642A0 (fi
FI20002642A (fi
Inventor
Tadaaki Morikami
Original Assignee
Suzuki Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Suzuki Co Ltd filed Critical Suzuki Co Ltd
Publication of FI20002642A0 publication Critical patent/FI20002642A0/fi
Publication of FI20002642A publication Critical patent/FI20002642A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI115662B publication Critical patent/FI115662B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16FSPRINGS; SHOCK-ABSORBERS; MEANS FOR DAMPING VIBRATION
    • F16F15/00Suppression of vibrations in systems; Means or arrangements for avoiding or reducing out-of-balance forces, e.g. due to motion
    • F16F15/30Flywheels
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01PCOOLING OF MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; COOLING OF INTERNAL-COMBUSTION ENGINES
    • F01P2050/00Applications
    • F01P2050/02Marine engines
    • F01P2050/12Outboard engine
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01PCOOLING OF MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; COOLING OF INTERNAL-COMBUSTION ENGINES
    • F01P5/00Pumping cooling-air or liquid coolants
    • F01P5/02Pumping cooling-air; Arrangements of cooling-air pumps, e.g. fans or blowers
    • F01P5/04Pump-driving arrangements
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02BINTERNAL-COMBUSTION PISTON ENGINES; COMBUSTION ENGINES IN GENERAL
    • F02B61/00Adaptations of engines for driving vehicles or for driving propellers; Combinations of engines with gearing
    • F02B61/04Adaptations of engines for driving vehicles or for driving propellers; Combinations of engines with gearing for driving propellers
    • F02B61/045Adaptations of engines for driving vehicles or for driving propellers; Combinations of engines with gearing for driving propellers for marine engines

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ignition Installations For Internal Combustion Engines (AREA)
  • Connection Of Motors, Electrical Generators, Mechanical Devices, And The Like (AREA)

Description

115662
Ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne
Keksinnön tausta Tämä keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakennetta.
5 Moottorissa, esimerkiksi ulkolaitamoottorissa, sytytystulppa tuottaa kipinän ilma-polttoaineseoksen sytyttämiseksi sylinterissä seoksen polttamiseksi. Tämä palaminen moottorissa liittyy läheisesti sytytystulpan sytytyksen ajoitukseen, ja seoksen polttamiseksi tehokkaasti on välttämätöntä asettaa sytytyksen ajoitus sopivaksi.
10 Moottorissa männän nopeus kasvaa moottorin kierrosluvun kas vaessa ja näin on yleistä asettaa sytytyksen ajoitus nopeammaksi moottorin kierrosluvun kasvaessa.
Laitteistoa sytytysennakon automaattista säätöä varten moottorin kierrosluvun kasvaessa kutsutaan automaattiseksi (kipinä) sytytysennakon 15 säätöjärjestelmäksi (automaattinen ajoitus). Tavanomaisesti mekaanista automaattista sytytysennakon säätöjärjestelmää, jossa käytetään hyväksi moottorin pyörimisen aikaansaaman keskipakoisvoiman erotusta, on käytetty monissa tapauksissa. Viime aikoina sytytyksen ajoituksen asettamiseksi sopivammaksi on käytetty elektronista automaattista sytytysennakon säätöjärjestel-20 mää, jossa käytetään hyväksi moottorin (kampiakselin) kierroslukua ja pyöri-’ ’! miskulmaa, kuristuksen avausastetta ja vastaavia parametreinä sytytyksen ajoituksen asettamiseksi, joka on sopivampi käyttötilaa varten, mikrotietoko-/· neen avulla.
Käytettäessä ulkolaitamoottorissa moottoria, jossa kampiakseli on 25 sijoitettu pystysuoraan, kampiakselin kierrosluku ja pyörimiskulma saadaan selville käyttäen ilmaisinanturia tai vastaavaa, ilmaisinelimen, kuten liipaisu-sauvan tai vastaavan liikettä, joka on järjestetty vauhtipyörään, joka on järjes-: tetty kampiakselin yläpäähän niin, että ne pyörivät samanaikaisesti (katso esi- merkiksi julkiseksi tullut JP-hakemusjulkaisu 10022026).
: ‘ 30 Eräässä tunnetussa rakenteessa liipaisusauva ulottuu vauhtipyörän : ulommalta kehäpinnalta suoraan vauhtipyörästä ulospäin, ja ilmaisinanturi on . ’: sijoitettu liipaisusauvan ulkopuolelle.
\ ; Kun kampiakseli myös toimii nokka-akselin vetoakselina, anturi on ! ! sijoitettu käyttöhihnapyörän alapuolelle, jonka ympärille ajoitushihna on kierret- ‘ : 35 ty tai ilmaisinelin on sijoitettu vauhtipyörän ja käyttöhihnapyörän väliin.
115662 2
Vauhtipyörä on varustettu magneetolla tai hammaskehällä, joka on toiminnallisesti liitetty käynnistysmoottorin käyttöhammaspyörään niin, että ne pyörivät samanaikaisesti.
Kuitenkin moottorin ollessa sellainen, että se on varustettu ham-5 maskehällä, jos liipaisusauva ilmaisinelimenä ulottuu vauhtipyörän ulommalta kehäpinnalta, ilmaisinelin ja hammaskehä, jotka on sijoitettu liipaisusauvan ulkopuolelle voivat häiritä epäedullisesti toisiaan. Sen vuoksi hammaskehä täytyy siten sijoittaa korkeampaan asemaan. Tämän seurauksena moottorin painopisteen asema tulee korkeammalle, kampiakselin värinä lisääntyy ja on 10 epäedullinen mahdollisuus, että kampiakselin ja sen laakerin kestävyys alenee.
Lisäksi kun kyseessä on moottori, jossa ilmaisinelin on sijoitettu käyttöhihnapyörän alapuolelle tai vauhtipyörän ja käyttöhihnapyörän väliin, saatetaan tarvita erityinen proseduuri ajoitushihnan ohjaamiseksi tai ilmaisin-15 elimen halkaisija pienenee ja ilmaisinelimen asema(kulman) tarkkuus alenee. Lisäksi koska ilmaisinelimen halkaisija pienenee, moottorin käynnistyskierros-luku (kontrolloitavissa oleva kierrosluku) kasvaa ja käynnistyssuorituskyky huononee.
Siinä tapauksessa, että moottorin vauhtipyörä on varustettu mag-20 neetolla, magneettoa ja moottoria lämmitetään lämpötilan nostamiseksi moot- . . torin ympärillä, mikä kiihdyttää sen ympärillä olevien sähkölaitteiden huono- ’·’ nemista. Lisäksi magneeton staattorikäämiin tarvittavan johtimen täytyy omata korkea kuumuudenkestävyys, mikä nostaa kustannuksia.
• · »· •, · Keksinnön yhteenveto 25 Tämä keksintö on toteutettu edellä selitetyt olosuhteet huomioon ot- ;*·'; taen ja tämän keksinnön kohteena on saada aikaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosan mukainen ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne, jossa : moottorin painopistettä pystytään alentamaan ja moottorin käynnistyssuoritus-
» * I
'!! / kykyä parantamaan.
: ’ 30 Tämän keksinnön toisena kohteena on saada aikaan ulkolaitamoot- ; torin vauhtipyörärakenne, jonka avulla pystytään helpottamaan jäähdytysope- : raatiota vauhtipyörän ympärillä.
: Nämä ja muut tavoitteet voidaan saavuttaa tämän keksinnön mu- ! kaisesti aikaansaamalla ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne, jossa kam- 35 piakseli on sijoitettu moottorissa pystysuoraan, vauhtipyörä on sijoitettu kampiakselin ylempään päätyosaan pyöriäkseen samanaikaisesti kampiakselin 115662 3 kanssa ja vauhtipyörä on varustettu ilmaisinelimellä, jonka liikettä aistitaan an-turilaitteen avulla ja kampiakselin kierrosluvun ja pyörimiskulman selvillesaa-miseksi, missä ilmaisinelin on sijoitettu kampiakselin akselin suuntaisesti.
Edullisessa suoritusmuodossa ilmaisinelin on järjestetty vauhtipyö-5 rän alapinnalle sen kehän suuntaisesti, ilmaisinelimen ollessa varustettu ulommasta päästään keskipakopuhaltimen muotoisella osalla ilman poistamiseksi ilmaisinelimen sisältä sen ulkopuolelle vauhtipyörän pyöriessä.
Vauhtipyörä on varustettu ulommasta kehäreunan osastaan ham-maskehällä moottorin käynnistämiseksi ilmaisinelimen ja anturin sijoittuessa 10 hammaskehän ulkohalkaisijan sisäpuolelle kaavakuvassa.
Kolme tai useampi ilmaisinelin on järjestetty vauhtipyörän alapinnalle tasavälein toisiinsa nähden kehän suuntaisesti, kuhunkin ilmaisinelimeen on muodostettu lovi poistamalla siitä osa.
Vauhtipyörä on varustettu yläpinnaltaan puhallinosalla ilman tuomi-15 seksi vauhtipyörän ulkopuolelta vauhtipyörään.
Ilmaisinelimen koko on K diametrisessä suunnassa, joka on yhtä suuri tai suurempi kuin ilmaisinelimen koko S kehän suunnassa.
Ilmaisinelin on liipaisusauva, joka suuntautuu alaspäin moottoria kohti ja anturiosa sisältää pulssikäämin, joka on sijoitettu moottoriin.
20 Kuten edellä selitettiin, tämän keksinnön mukaisesti, ulkolaitamoot- . . torin vauhtipyörärakenteessa ilmaisinelimen liikkeen tunnistamiseksi anturilai- tetta käyttäen, joka on järjestetty vauhtipyörään, joka on muodostettu kam-; piakselin yläpäähän niin, että vauhtipyörä pyörii samanaikaisesti kampiakselin kanssa tunnistaen näin kampiakselin kierrosluvun ja kierroskulman, ja il- » ·: 25 maisinelin on sijoitettu kampiakselin akselin suuntaisesti. Sen vuoksi ham- . .: maskehän asemaa voidaan laskea ja moottorin painopisteen sijaintia voidaan laskea.
Ilmaisinelin on sijoitettu vauhtipyörän alapinnalle kehän suuntaisesti ilmaisinelimen ollessa varustettu ulommasta päästään keskipakopuhaltimen .··. 30 muotoisella osalla ilman poistamiseksi ilmaisinelimestä ilmaisinelimen ulko puolelle vauhtipyörän pyöriessä. Sen vuoksi vauhtipyörän ja moottorin ympäril-•' lä olevaa tilaa voidaan jäähdyttää tehokkaasti yksinkertaisen rakenteen avulla.
: : Lisäksi vauhtipyörä on varustettu ulkokehäreunaltaan hammaske- j hällä moottorin käynnistämiseksi, ilmaisinelin ja anturiosa on sijoitettu ham- : 35 maskehän ulkohalkaisijan sisäpuolelle ylhäältäpäin tarkasteltaessa. Sen vuok si järjestely voidaan tehdä kompaktiksi.
115662 4
Lisäksi ilmaisinelimen lukumäärä on kolme tai enemmän, ja ne on sijoitettu vauhtipyörän alapinnalle tasavälein toisiinsa nähden kehän suuntaisesti ja kuhunkin ilmaisinelimeen on muodostettu lovi poistamalla siitä osa. Sen vuoksi ilmaisinelimen synnyttämää ilmavirran ääntä vauhtipyörän pyöries-5 sä voidaan alentaa.
Lisäksi vauhtipyörä on varustettu yläpinnaltaan puhallinrakenteella ilman tuomiseksi vauhtipyörän ulkopuolelta vauhtipyörään. Sen vuoksi vauhtipyörän ja moottoria ympäröivää tilaa voidaan jäähdyttää tehokkaasti yksinkertaisen rakenteen avulla.
10 Lisäksi kunkin ilmaisinelimen koko diametrisessä suunnassa on asetettu yhtä suureksi tai suuremmaksi kuin ilmaisinelimen koko kehän suunnassa. Sen vuoksi moottoria käynnistettäessä syntyvä käynnistyspyöritysmelu vähenee.
Tämän keksinnön luonne ja sen muut ominaispiirteet selviävät seu-15 raavasta kuvauksesta ja oheisista piirustuksista.
Piirustusten selitys
Oheisissa piirustuksissa:
Kuvio 1 on kuva ulkolaitamoottorin oikealta sivulta, ja siinä esitetään tämän keksinnön mukaisen ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenteen eräs suo-20 ritusmuoto; kuvio 2 on suurennettu kuva kuviossa 1 esitetyn ulkolaitamoottorin :* moottoriosan oikeasta sivusta; ‘ kuvio 3 on tasokuva ylhäältäpäin kuviossa 2 esitetystä moottorista: •\ -j kuvio 4 on tasokuva ylhäältäpäin moottorista tilassa, jossa hammas- Γ 25 kehän kansi on poistettu; kuvio 5 on poikkileikkauskuva kuviosta 4 leikkausviivan V -V kohdalta, : , kuvio 6 on kuva vauhtipyörän alapinnasta: ja ! #
kuvio 7 on poikkileikkauskuva kuviosta 6 leikkausviivan VII-VII
! · ; 30 kohdalta.
t *
Edullisen suoritusmuodon selitys Tämän keksinnön erästä suoritusmuotoa selitetään seuraavassa : piirustuksiin viitaten.
: Kuvio 1 on kuva ulkolaitamoottorin oikealta sivulta, johon tätä kek- 35 sintöä on sovellettu. Kuten kuviosta 1 nähdään, ulkolaitamoottori 1 on asen- 115662 5 nettu veneen rungon 4 poikittaispalkkiin 4a tuen 3 avulla, joka on asennettu moottorin pidikkeeseen 2. Moottori 5 on sijoitettu moottorin pidikkeen 2 yläosaan.
Lisäksi on huomioitava, että termejä ’’ylempi”, ’’alempi”, ’’oikea”, ”va-5 sen” ja muita tässä mainittuja termejä käytetään tässä ulkolaitamoottorin ollessa kuvatussa tilassa tai asennettuna veneen runkoon käyttökelpoisessa tilassa.
Kampiakseli 6 on sijoitettu pystysuoraan moottoriin 5 siten, että kampiakseli 6 ulottuu suurin piirtein pystysuorassa suunnassa. Vetoakselin 10 kotelo 8 on sijoitettu moottorin pidikkeen 2 alaosaan öljypohjan 7 kautta.
Vetoakseli 9, joka on liitetty kampiakselin 6 alapäähän, ulottuu alaspäin öljypohjassa 7 ja vetoakselin kotelossa 8. Vetoakseli 9 käyttää potkuria 13 kartiohammaspyörän 11 ja potkurin akselin 12 välityksellä, jotka on asennettu hammaspyörän koteloon 10, joka on sijoitettu vetoakselin kotelon 9 15 alaosaan.
Moottori 5 on peitetty moottorin kannella 14. Moottorin kansi 14 voidaan jakaa yläkanteen 14a ja alakanteen 14b. Moottorin 5 yläosa on peitetty yläkannella 14a. Moottorin pidike 2, öljypohja 6 ja moottorin alempi osa on peitetty alakannella 14b.
20 Kuvio 2 on suurennettu kuva kuviossa 5 esitetyn moottorin 5 osan . oikealta sivulta. Kuvio 3 on tasokuva (ylhäältäpäin) moottorista 5. Kuten kuvi- * oissa 2 ja 3 esitetään, moottori 5 on esimerkiksi vesijäähdytteinen, nelitahti- I I · nen, nelisylinterinen moottori ja se sisältää kampikammion 15, sylinterilohkon : · ’ 16, sylinterikannen 17 ja vastaavat järjestettynä pitkittäisessä suunnassa.
25 Sähkölaitteet 18, poistolaite 19, imulaite 20 ja vastaavat on järjestetty moottorin 5 ympärille. Imulaite 20 on yhtenäinen ja järjestetty vasemmalta sivulta moottorin 5 etuosaan, poistolaite 19 on järjestetty moottorin 5 oikealle puolelle, ja sähkölaitteet 18 on sijoitettu I sähkölaitekoteloon 21, joka on järjestetty moottorin 5 oikealle sivulle, kuten 30 poistolaite 19. Kukin moottorin 5 yläpuolella (joita selitetään jäljempänä) oleva , >: ’ laite on peitetty hammaskehän kannella 22.
Kuvio 4 on tasokuva ylhäältäpäin moottorista 5, josta hammaske-> ,· hän kansi 22 on irrotettu, ja kuvio 5 on poikkileikkauskuva kuviosta 4 leikkaus- .'· j viivalta V-V. Kuten kuvioista 1 ja 5 nähdään, kampiakselin 6 yläpää ulottuu , ; 35 moottorin 5 yli. Vauhtipyörä 23 on järjestetty esiin työntyvään päähän pyöriäk- seen samanaikaisesti kampiakselin 6 kanssa.
115662 6
Vaikka yksityiskohtaisesti tässä ei kuvatakaan, nokka-akselin 24 yläpää venttiiliä liikuttavaa mekanismia varten, joka on järjestetty sylinterinkan-teen 17 yhdensuuntaisesti kampiakselin 6 kanssa, työntyy myös ylöspäin moottorin 5 yli ja käytettävä hihnapyörä 25 on järjestetty esiin työntyvään pää-5 hän siten, että käytettävä hihnapyörä 25 pystyy pyörimään nokka-akselin 24 kanssa samanaikaisesti. Ajoitushihna 27 on kierretty käytettävän hihnapyörän 25 ja käyttävän hihnapyörän 26 ympärille, joka on järjestetty kampiakseliin 6 niin, että kampiakselin 6 pyöriminen välittyy nokka-akseliin 24.
Moottori 5 on varustettu etuyläpäästään käynnistysmoottorilla 28 10 moottorin 5 käynnistämiseksi. Vauhtipyörän 23 ulompaan kehäreunaan on järjestetty hammaskehä 29. Käynnistysmoottorin 28 vetohammaspyörä 28a ja hammaskehä 29 on toiminnallisesti liitetty toisiinsa niin, että käynnistysmoottorin 28 kiertokäyttövoima välittyy kampiakseliin 6.
Vauhtipyörä 23, käynnistysmoottori 28, hammaskehä 29, käytettävä 15 hihanpyörä 25 ja ajoitushihna 27 on peitetty hammaskehän kannella 22.
Kuten kuviosta 5 nähdään, magneetto 30 on järjestetty vauhtipyörään 23. Vauhtipyörän 23 keskiosa on muodostettu käännettyyn koveraan (portti) muotoon niin, että magneetto 30 peittyy yläpuolelta. Magneetto 30 sisältää staattorikäämin 31, joka on kiinnitetty moottorin 5 sivulle, ja pysyvän 20 magneetin 32, joka on järjestetty vauhtipyörän 23 käännetyn koveraan osaan 23a staattorikäämiä 31 vastapäätä. Kiertämällä vauhtipyörää 23 vaihtovirtaa [: syntyy staattorinkäämissä 31.
Kuviossa 6 esitetään vauhtipyörän 23 alapinta. Kuten kuvioissa 5 ja 6 esitetään, liipaisusauvat 33 ilmaisineliminä on järjestetty vauhtipyörän 23 * ‘ : 25 asennuskeskiön 23b ulkohalkaisijan ulkopuolelle ja hammaskehän 29 ulkohal- kaisijan sisäpuolelle. Liipaisusauvat 33 on järjestetty kampiakselin 6 akselin i suuntaisesti ja ne ulottuvat alaspäin (moottoria 5 kohti) tässä suoritusmuodos sa. Anturiosa 34 (pulssikäämi) ilmaisinelimenä on järjestetty hammaskehän 29 * ulkohalkaisijan sisäpuolelle moottorissa 5 ylhäältäpäin tarkasteltaessa (ts. ta- > ' * * . ·. 30 sokuvassa).
• I
J Kuten kuviosta 6 nähdään, liipaisusauvojen 33 lukumäärä on kolme tai enemmän ja liipaisusauvat 33 on järjestetty kehän suuntaisesti sitä pitkin tasavälein toisiinsa nähden ja tässä suoristusmuodossa liipaisusauvat 33 on • järjestetty 10°:n kulmaan (kämmen kiertokulma) toisistaan. Liipaisusauvan 33 : 35 osa (esimerkiksi kello kahden vieressä) poistetaan, jolloin muodostuu lovi 35, 115662 7 jonka kulma on 30° (kämmen kiertokulma). Tässä suoritusmuodossa on kaikkiaan 34 liipaisusauvaa 33.
Kunkin liipaisusauvan 33 koko K diametrisessä suunnassa asetetaan yhtä suureksi tai suuremmaksi kuin liipaisusauvan 33 koko S kehän 5 suunnassa (K > S). Keskipakopuhaltimen muotoinen osa 36 on muodostettu liipaisusauvan 33 ulompaan päähän niin, että ilma poistuu liipaisusauvan 33 sisältä liipaisusauvan ulkopuolelle vauhtipyörän pyöriessä.
Kuvio 7 on poikkileikkauskuva kuviosta 6 leikkausviivalta VII-VII. Kuten kuviossa 5 - 7 esitetään, vauhtipyörän 23 käännetyn koveran (portin 10 muotoisen) osan 23a yläpinta, joka peittää magneettoa 30, on varustettu pu-hallinrakenteella 37 ilman tuomiseksi portin muotoisen osan 23a ulkopuolelta. Hammaskehän kansi 22 välittömästi puhallinrakenteen 37 yläpuolelle on varustettu imuaukolla 38. Hammaskehän kannen 22 sivupinta on varustettu pois-toaukolla 39.
15 Tämän suoritusmuodon toimintaa selitetään seuraavaksi.
Kun moottori 5 käynnistetään kampiakselin 6 pyörittämiseksi, vauhtipyörä 23 pyörii myös. Kun vauhtipyörä 23 pyörii ja kukin liipaisusauva 33 liikkuu ilmaisinanturin 34 yläpuolelta ohi, sähkösignaali (anturisignaali) lähetetään ilmaisinanturiin 34, ja tätä sähkösignaalia käytetään sytytyksen ajoituksen tun-20 nistamiseksi.
. . Kun vauhtipyörä 23 pyörii, puhallinrakenne 37, joka on järjestetty vauhtipyörän 23 yläpinnalle, tuo ulkopuolista ilmaa hammaskehän kannen 22 j yläpinnalla olevasta imuaukosta 38 vauhtipyörän 23 käännetyn koveraan : osaan 23a jäähdyttäen siten magneettoa 30, joka kuumenee virtaa synnyttä- * : 25 västä toiminnasta, ja moottorin 5 yläosaa.
Keskipakopuhaltimen muotoinen osa 36 ilman poistamiseksi lii-i *: paisusauvan sisältä liipaisusauvan 33 ulkopuolelle vauhtipyörän 23 pyöriessä, on muodostettu liipaisusauvan 33 ulompaan päähän. Sen vuoksi ilma, joka ; jäähdyttää magneettoa 30 ja moottorin 5 yläosaa, poistuu poistoaukosta 39, ·. 30 joka on muodostettu hammaskehän kannen 22 sivupinnalle.
Ilmavirtaus, kuten nuolella kuviossa 5 on esitetty, syntyy puhallinrakenteen 37 avulla, joka on järjestetty vauhtipyörän 23 yläpinnalle ja keskipa-kopuhaltimen muotoisen osan 36 avulla, joka on järjestetty liipaisusauvan 33 : ulompaan päähän. Tätä ilmavirtausta helpottaa lisäksi hammaskehän 29 pois- : 35 tama ilma niin, että vauhtipyörää 23 ja moottoria 5 ympäröivä tila jäähtyy te hokkaasti.
115662 8
Koska tila jäähtyy tehokkaasti, staattorikäämin 31 lämpötilaa estetään nousemasta, staattorikäämin 31 kestävyys paranee ja staattorikäämissä 31 käytettävän johtimen (ei kuvassa) vaatimat kustannukset alenevat.
Tavanomaisesti koska liipaisusauva ulottuu vauhtipyörän ulommalta 5 kehäpinnalta, ilmaisinanturi ja hammaskehä, jotka on järjestetty liipaisusauvan ulkopuolelle, voivat epäedullisesti häiritä toisiaan ja näin hammaskehä täytyy sijoittaa korkeammalle tasolle. Kuitenkin tässä keksinnössä liipaisusauva 33, joka on järjestetty vauhtipyörän 23 alapinnalle, on järjestetty kampiakselin 6 akselin suuntaisesti niin, että se ulottuu alapuolelle olevaa moottoria 5 kohti.
10 Sen vuoksi on mahdollista laskea hammaskehän 29 asemaa. Tämän seurauksena moottorin 5 painopiste alenee, kampiakselin 6 värähtely vähenee, kampiakseliin 6 kohdistuva jännitys vähenee ja kampiakselin 6 ja sen laakerin (ei kuvassa) kestävyys paranee.
Liipaisusauva 33 on järjestetty vauhtipyörän 23 asennuskeskiön 15 23b ulkohalkaisijan ulkopuolelle ja hammaskehän 29 ulkohalkaisijan sisäpuolelle. Sen vuoksi liipaisusauvan 33 asema (kulma)tarkkuus paranee, kulmanopeus kasvaa ja näin anturin signaali lähetetään oikein, jopa moottorin 5 alhaisella kierrosalueella ja moottorin 5 käynnistyskierrosten lukumäärä (kontrolloitava kierrosmäärä) alenee ja näin moottorin 5 käynnistyssuorituskyky paranee.
20 Lisäksi kunkin ilmaisinelimen 33 koko K diametrisessä suunnassa on asetettu yhtä suureksi tai suuremmaksi kuin ilmaisinelimen 33 koko S ke-hän suunnassa (K = S). Sen vuoksi aika, jonka liipaisusauva 33 ja ilmaisinan--· turi 34 ovat toisiaan vastakkain lyhenee, ja käynnistyspyöritysmelu (hammas- ; ·, tusmelu), jota syntyy moottoria 5 käynnistettäessä, alenee.
25 Lisäksi, koska liipaisusauvojen 33, jotka on järjestetty tasavälein • » · ;toisiinsa nähden kehän suunnassa, eräs osa on poistettu loven 35 muodosta-» · miseksi, ilmavirtauksen melu, jota syntyy silloin, kun liipaisusauva 33 toimii ‘ · · · * keskipakopuhaltimena, vähenee.
Koska liipaisusauva 33 on järjestetty hammaskehän 29 ulkohalkaisi-j.j j 30 jän sisäpuolelle, hammaskehän kannen 22 ei välttämättä tarvitse olla poistu-: ’ ‘: mismuotoa ja hammaskehän kannen 22 muoto yksinkertaistuu ja koko raken- .. ’. ne voidaan tehdä kompaktiksi.
Lisäksi koska liipaisusauva 33 on järjestetty kampiakselin 6 akselin suuntaisesti, ilmaisinanturi 34 voidaan järjestää kampiakselin 6 akselin suun-• 35 taisesti. Tämän seurauksena ilmaisinanturin 34 asemaa voidaan laskea ja j moottorin 5 värähtelystä ja vastaavasta syntyvää melua voidaan vaimentaa saapumasta ilmaisinanturiin 34.

Claims (5)

115662
1. Ulkolaitamoottorin (1) vauhtipyörärakenne, jossa kampiakseli (6) on sijoitettu pystysuorasti ulkolaitamoottorissa (1) olevaan moottoriin (5) ulko- 5 la itä moottori n (1) ollessa asennettuna veneen runkoon siten, että vauhtipyörä-rakenne on pyöritettävissä yhdessä kampiakselin (6) kanssa, jolloin vauhtipyörässä on muodoltaan käännetyn kovera keskiosa, johon on asennettu mag-neetto, ja jolloin vauhtipyörä (23) on varustettu ilmaisinelimellä, jonka liikettä aistitaan anturiosalla (34) kampiakselin (6) kierrosluvun ja pyörimiskulman 10 saamiseksi selville, tunnettu siitä, että ilmaisinelin sisältää useita liipaisu-sauvoja (33), jotka on asennettu vauhtipyörän (23) alapinnalle siten, että ne työntyvät ulospäin suunnassa, joka on yhdensuuntainen kampiakselin (6) pituusakselin kanssa ympäryssuunnassa keskinäisesti yhtä etäälle, ja jolloin lii-paisusauvojen (33) säteen suuntaisesti ulompaan päähän on muodostettu 15 keskipakopuhaltimen muotoinen osa (36), joka on tarkoitettu ohjaamaan ilmaa liipaisusauvojen (33) sisäpuolelta sen ulkopuolelle vauhtipyörän (23) pyöriessä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vauhtipyörärakenne, tunnet-t u siitä, että vauhtipyörä (23) on varustettu ulommasta reunaosastaan ham- 20 maskehällä (29) moottorin (5) käynnistämiseksi, jolloin ilmaisinelin ja anturiosa , ; (34) on asennettu hammaskehän (29) ulkokehän sisäpuolelle ylhäältä katsot- » · , ’ tuna, ja jolloin ilmaisinelimeen on muodostettu lovi (35) poistamalla siitä osa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vauhtipyörärakenne, tunnet- * t u siitä, että vauhtipyörä (23) on varustettu yläpinnaltaan puhallinosalla ilman 25 tuomiseksi vauhtipyörän (23) ulkopuolelta vauhtipyörään (23).
. : 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vauhtipyörärakenne, tunnet- tu siitä, että liipaisusauvan (33) koko K diametraalisessa suunnassa on asetettu yhtä suureksi tai suuremmaksi kuin liipaisusauvan (33) koko S kehän ’ suunnassa. ;: 30
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vauhtipyörärakenne, tunnet tu siitä, että ilmaisinelin käsittää liipaisusauvoja (33), jotka työntyvät alaspäin ; kohti moottoria (5), ja anturiosa (34) sisältää pulssikäämin (34), joka on asen- ; ‘ nettu moottoriin (5). ' > 115662
FI20002642A 1999-12-03 2000-12-01 Ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne FI115662B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP34528999 1999-12-03
JP34528999A JP3743233B2 (ja) 1999-12-03 1999-12-03 船外機のフライホイール構造

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20002642A0 FI20002642A0 (fi) 2000-12-01
FI20002642A FI20002642A (fi) 2001-06-04
FI115662B true FI115662B (fi) 2005-06-15

Family

ID=18375593

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20002642A FI115662B (fi) 1999-12-03 2000-12-01 Ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6450846B2 (fi)
JP (1) JP3743233B2 (fi)
FI (1) FI115662B (fi)
NO (1) NO323745B1 (fi)
SE (1) SE523416C2 (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3671397B2 (ja) 2002-05-09 2005-07-13 三菱電機株式会社 磁石発電機
JP2004239156A (ja) 2003-02-05 2004-08-26 Suzuki Motor Corp 船外機
US7316116B2 (en) * 2003-02-14 2008-01-08 Adle Donald L Flywheel combustion engine
US20060191501A1 (en) * 2003-12-01 2006-08-31 Adle Donald L Flywheel vane combustion engine
US20050115243A1 (en) * 2003-12-01 2005-06-02 Adle Donald L. Flywheel vane combustion engine
US7454961B2 (en) * 2006-01-19 2008-11-25 Tom Pirone System and method for sensing position of a motorcycle crankshaft
JP2007285177A (ja) * 2006-04-14 2007-11-01 Yamaha Marine Co Ltd 船外機用エンジン
JP4310350B2 (ja) * 2007-05-07 2009-08-05 三菱電機株式会社 磁石発電機の回転子
JP5285310B2 (ja) * 2008-03-14 2013-09-11 本田技研工業株式会社 エンジン駆動発電機
ITUB20153096A1 (it) * 2015-08-13 2017-02-13 Lombardini Srl Sistema di pressurizzazione per componenti di un motore di un veicolo per la protezione dall'acqua
CN105114527A (zh) * 2015-08-27 2015-12-02 天津雷沃动力有限公司 一种发动机转速信号提取的飞轮组件

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5445547A (en) * 1992-05-22 1995-08-29 Honda Giken Kogyo Kabushiki Kaisha Outboard motor
JP3791938B2 (ja) * 1994-12-27 2006-06-28 ヤマハマリン株式会社 エンジンの点火時期制御装置
JP3529891B2 (ja) * 1995-04-19 2004-05-24 ヤマハマリン株式会社 エンジンのスロットル開度検出装置、およびエンジンの運転制御装置

Also Published As

Publication number Publication date
US20010003080A1 (en) 2001-06-07
JP3743233B2 (ja) 2006-02-08
FI20002642A0 (fi) 2000-12-01
NO323745B1 (no) 2007-07-02
SE523416C2 (sv) 2004-04-20
US6450846B2 (en) 2002-09-17
SE0004442D0 (sv) 2000-12-01
JP2001158397A (ja) 2001-06-12
NO20006101L (no) 2001-08-23
NO20006101D0 (no) 2000-12-01
FI20002642A (fi) 2001-06-04
SE0004442L (sv) 2001-06-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI115662B (fi) Ulkolaitamoottorin vauhtipyörärakenne
ES2380563T3 (es) Aparato y método de control de encendido para motor de combustión
JPS61155660A (ja) 位置検出変換器を機械に接続する際の装置
JPH05240135A (ja) エンジンの運転制御装置
US6336434B1 (en) Engine unit of outboard motor
JPH06146918A (ja) 船外機のエンジン
RU2699852C2 (ru) Система считывания положения коленчатого вала
SU1574859A1 (ru) Система жидкостного охлаждени двигател внутреннего сгорани
JPH11229891A (ja) エンジンのグロメット取付構造及びエンジン構造
JP3651555B2 (ja) 内燃機関の回転角度検出装置
US4874959A (en) Marine engine with louvered flywheel cover shroud
ES2201879A1 (es) Bomba de accionamiento magnetico de motor de combustion interna de vehiculo.
JP3629140B2 (ja) クランク角検出装置
US10618620B2 (en) Outboard motor
JPH032671Y2 (fi)
US6186108B1 (en) Ignition arrangement for engine
JP2716194B2 (ja) エンジン
JP3427516B2 (ja) 縦型エンジンの電装品取付構造
SU205438A1 (ru) Осевой вентилятор
JP3185579B2 (ja) 自動二輪車用並列多気筒エンジン
JP3278713B2 (ja) 4サイクルエンジンの点火装置
JP2017155636A (ja) エンジンの点火時期制御装置
JPH1047109A (ja) 4サイクルエンジンの気筒判別装置
KR20020015738A (ko) 냉각수 펌프의 회전 속도 가변기구
TH30666B (th) อุปกรณ์มอเตอร์สตาร์ท/เครื่องกำเนิดไฟฟ้าสำหรับเครื่องยนต์สันดาปภายในสี่จังหวะ

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 115662

Country of ref document: FI