DK156531B - Rivemaskine - Google Patents
Rivemaskine Download PDFInfo
- Publication number
- DK156531B DK156531B DK422180AA DK422180A DK156531B DK 156531 B DK156531 B DK 156531B DK 422180A A DK422180A A DK 422180AA DK 422180 A DK422180 A DK 422180A DK 156531 B DK156531 B DK 156531B
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- teeth
- tooth
- rotation
- machine according
- axis
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01D—HARVESTING; MOWING
- A01D78/00—Haymakers with tines moving with respect to the machine
- A01D78/08—Haymakers with tines moving with respect to the machine with tine-carrying rotary heads or wheels
- A01D78/10—Haymakers with tines moving with respect to the machine with tine-carrying rotary heads or wheels the tines rotating about a substantially vertical axis
- A01D78/1064—Arrangements of tines
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Soil Working Implements (AREA)
- Harvesting Machines For Root Crops (AREA)
- Outside Dividers And Delivering Mechanisms For Harvesters (AREA)
Description
DK 156531 B
Opfindelsen vedrarer en rivemaskine med mindst ét tvangsmæssigt drevet riveorgan, der har en stor diameter, og hvis tænder er rettet udefter og skrât nedefter, hvilket riveorgan i driftsstillingen med en fremefter hældende drejningsakse er placeret skrât i forhold til 5 jorden.
En rivemaskine af denne type kendes fra tysk offentliggarelsesskrift nr. 28 36 340. Riveorganet, der har en meget stor diameter pâ mere end 2m, er dimensioneret til, at maskinen kan benyttes til skârlægning, idet tænderne pâ den forreste del af riveorganets 10 periferibane griber haet og lægger haet til siden i retningen mod en skârbegrænser. Da riveorganet skal være indstillet med en fremefter hældende drejningsakse pâ skrâ i forhold til jorden for, at det grebne ha igen kan frigares, har tænderne kun beraring med jorden eller med haet pâ en del af deres forreste periferibane, sâ at 15 maskinens arbejdsbredde er mindre end riveorganets diameter.
Denne forholdsvis mindre arbejdsbredde optræder ogsà i forbindelse med en rivemaskine med to modsat drevne riveorganer, hvis tænder er fastgjort pâ understatningsarme og sammen med disse under pâvirkning af centrifugalkraften holdes i deres driftsstilling, idet 20 tandunderstatningsarmene er frit svingbare (DE-OS 24 28 144). Da tænderne ikke er tvangsmæssigt drevet i deres periferibane, og da de nederste af de gruppevis monterede tænder ligger i et radiait plan i forhold til rivelegemet, er tænderne i den til gribning af halmmaterialet egnede stilling kun tæt ved jorden i den forreste del 25 af deres periferibaner, idet den frie bevægelighed eller svingningsevne muliggar, at tænderne kan vige til siden for forhindringer eller ujævnheder pâ jordoverfladen.
Der kendes ogsâ en rivemaskine med to modsat drevne riveorganer (tysk offentliggarelsesskrift nr. 15 07 391), i hvilken maskine de udefter 30 rettede tænder er fastgjort pâ fjederpâvirkede understetningsarme, som har glidesko, sâ at tænderne under pâvirkning af en fjeder kan glide pâ jorden og derved falge ujævnheder pâ jordoverfladen. En foragelse af arbejdsbredden ved forlængelse af det baneafsnit, pâ hvilket tænderne ved glideskoens understatning er i indgrebsstilling 35 med materialet tæt ved jorden, er ikke mulig med denne maskine.
DK 156531 B
2
Med udgangspurikt i den indledningsvis angivne rivemaskine har opfindelsen til formai at tilvejebringe en sterst mulig virksom arbejdsbredde af riveorganet, Idet placeringen af tænderne skrât i forhold til jorden bibeholdes samtidig med, at der sikres en stabil 5 arbejdsstilling for tandgrupperne.
Dette formâl opnâs i overensstemmelse med opfindelsen ved, at tænderne, der ligger gruppevis over hinanden og holdes lejret frit svingbart i hajderetningen i deres nedefter rettede driftsstilling under pâvirkning af centrifugalkraften, er monteret og rettet pâ en 10 sàdan mâde, at de nederste tænder over den starste del af den forreste del af rotationsbanen har beraring med jorden, men kun med deres frie ender, idet begyndelsen og enden af det forreste baneafsnit er defineret af et aksialt plan af riveorganet, hvilket aksialplan star vinkelret pâ bevægelsesretningen.
15 Den i sig selv kendte placering, ved hvilken tænderne under pâvirkning af centrifugalkraften holdes i deres driftsstilling, udnyttes i forbindelse med den skrâ placering af tænderne rettet udefter og nedefter i maskinen ifalge opfindelsen til at give tændernes periferibane et sâdant forlab ved de nederste tænders 20 beraring med jorden, at der opnâs en arbej dsbredde, der tilnærmelsesvis svarer til riveorganets diameter. Da riveorganet er stillet skrât i forhold til jorden, og da kun de frie ender af de nederste tænder pâ den overvejende del af det forreste afsnit af tændernes periferibane har beraring med jorden, forlaber 25 tandspidsernes bane i to indbyrdes vinklet placerede drejningsplaner, der er placeret henholdsvis bagved og foran det pâ tværs af bevægelsesretningen stâende aksialplan af riveorganet. Fra begyndelsen af beraringen med jorden tvinges tænderne til at svinge opefter, idet tændernes tryk mod jorden tiltager, og tændernes 30 indgrebsvirikel med hastmaterialet forages, indtil det punkt pâ periferibanen nâs, som ligger i riveorganets aksialplan i bevægelsesretningen. Herfra svinger tænderne igen nedefter og forbliver med deres frie ender i beraring med jorden indtil tilnærmelsesvis det pâ tværs af bevægelsesretningen stâende 35 aksialplan af riveorganet. Under afgivelse af materialet forlaber
DK 156531 B
3 tænderne derefter i den bageste del af deres periferibane frit i afstand over jorden. Pâ denne mâde kan praktisk tait den samlede diameter af det meget store riveorgan udnyttes til arbejdsbredde til skârene.
5 André ejendommeligheder ved opfindelsen er angivet i underkravene, idet en specielt fordelagtig udferelsesform er ejendommelig ved, at understotningslegemet for riveorganet ligesom i den fra tysk offentliggorelsesskrift nr. 24 48 546 kendte maskine har en fleksibel kappe, der ligeledes virker som medbringer, idet kappen er sâledes 10 placeret, at svingningslejringen af tandgrupperne beskyttes mod at blive viklet ind i ha.
Opfindelsen vil blive forklaret nærmere i det falgende under henvisning til tegningen, pâ hvilken fig. 1 viser en rivemaskine ifalge opfindelsen, set fra oven, 15 fig. 2 er et sidebillede af samme, set i retning af pilen II i fig.
1, fig. 3 er et snit efter linien III-III i fig. 1, visende en tandgruppe, fig. 4 er et til fig. 3 svarende snit efter linien III-III i fig. 1 20 gennem en anden udferelsesform for en tandgruppe, fig. 5 er et planbillede af tandgruppen i fig. 4, set i retning af pilen V i fig. 4, fig. 6 skematisk viser et planbillede af de baner, der beskrives af tandspidserne af de i fig. 3-5 viste tandgrupper under driften, idet 25 ogsâ tændernes indgrebsvinkel med afgraden er illustreret, fig. 7 er et perspektivisk billede af en tandgruppe af en anden udfarelsesform, fig. 8 er et planbillede af tandgruppen i fig. 7, fig. 9 er et planbillede af en alternativ tandgruppe med 30 indstillelige tænder, og fig. 10 et sidebillede af samme, set i retning af pilen X i fig. 9.
Rivemaskinen i fig. 1-3 har et stel 1, et riveorgan 2 og to ledeskærme 3 og 4 for afgreden.
DK 156531 B
4
Stellet 1 omfatter en laftebajle 5 af omvendt U-form, der foroven har en koblingsdel 6, og nær hver af de to nederste ender en koblingsdel 7 til kobling af maskinen til en traktors trepunktslaftemekanisme.
Til de to sidegrene og ligeledes til bagsiden af den averste del af 5 laftebajlen 5 er stift fastgjort nogle bærejern 8, der strækker sig bagud og nær deres bageste ender er stift fastgjort til en gearkasse 9 til drivning af riveorganet 2. Bærejemene 8 er nogenlunde ved midten af deres længde indbyrdes forbundet ved hjælp af et stift forbindelsesstykke 10, til hvis underside der er fastgjort en arm 11.
10 Armen 11 bærer den forreste ende af et rar 12, hvis bageste ende er stift fastgjort til gearkassen 9. Raret 12 indeholder indgangsak-selen til gearkassen 9. Denne indgangsaksel er forlænget fremad af en drivaksel 13, der ogsâ ligger inde i raret 12, og som nær amen 11 er lejret i raret 12. Den forreste ende af drivakselen 13, der rager ud 15 fra raret 12, er ved hjælp af et kardanled koblet til en forbindelsesaksel 14, som i sin forreste ende er drivforbundet med kraftudtagsakselen pâ en traktor, der trækker rivemaskinen.
I gearkassen 9 kan riveorganet 2 rotere om en opad forlabende rotationsakse 15, der hælder fremad under en vinkel pâ ca. 3-7° med 20 lodret, regnet i retning fra bunden til toppen af riveorganet 2.
Under driften bevæges riveorganet 2 fremad over jorden i kareretningen A, og det drives rundt i en rotationsretning B, se fig. 1.
Til gearkassen 9 er stift fastgjort en rerformet arm 16, som 25 forleber vandret og pâ tværs af kareretningen A mod det omrâde, hvor riveorganet 2 afkaster afgraden under driften. Til forsiden og bagsiden af den yderste del af den rarformede arm 16 er stift fastgjort nogle plader henholdsvis 17 og 18, der hver har tre i afstand fra hinanden liggende huiler 19, 20 og 21, idet tilsvarende 30 huiler i pladerne 17 og 18 flugter med hverandre. Gennem det ene af disse hulpar er stukket en omdrejningstap 22, hvorom parallelle dele af to stift med hinanden forbundne bærearme 23 og 24 er frit drejelige. Det ses i fig. 1, at den bageste bærearm 24 er retlinet, medens den forreste bærearm 23 nær omkredsen af riveorganet 2 er 35 bajet fremad og udad. Til enderne af bærearmene 23 og 24 er fastgjort en ledeskærm 3 for afgraden.
DK 156531 B
5
Ledeskærmen 3 forlober, set fra oven, hovedsagelig parallelt med koreretningen A, og den er frit drejelig i forhold til stellet 1 omkring tappen 22. Set fra oven er tappen 22 ogsâ parallel med koreretningen A, men set fra siden hælder den opad og fremad under en 5 vinkel pà ca. 10° med vandret.
Det sikres pâ demie mâde, at ledeskærmen 3 ved bevægelse over ujævnt terræn lettere kan boje af for jordens ujævnheder, end hvis den havde været vandret.
I afhængighed af den mængde afgrode, der skal bearbejdes pr.
10 tidserihed indstilles afstanden mellem ledeskærmen 3 og riveorganet 2 ved at indstikke omdrejningstappen 22 i et udvalgt par af hullerne 19, 20 eller 21.
Set fra siden (fig. 2) forlober ledeskærmen 3 omtrent fra forsiden af riveorganet 2 til et punkt et stykke bagved rotationsaksen 15.
15 Ledeskærmen 3 bestâr i hovedsagen af to dele, som begge er fastgjort til en i det væsentlige vandret bærebjælke 25 beliggende ved oversiden af ledeskærmen 3. Bærebjælken 25 er understottet i to punkter i afstand fra hinanden ved hjælp af enderne af bærearmene 23 og 24, hvortil bærebjælken 25 er stift fastgjort.
20 Til den forreste ende af bærebjælken 25 er fastgjort en nedad og bagud forlobende stang 26, som under driften hviler mod jorden med s in nederste del 27. Et stykke bag stangen 26 er pâ tilsvarende mâde fastgjort en stang 28, der ogsâ forlober nedad og bagud og gennem en krum del gâr over i en slæbesko 29, der er rettet bagud i vandret 25 retning, og som ogsâ hviler mod jorden under driften. Det ses i fig.
2, at delene 26,27 og delene 28,29 har i det væsentlige identisk form. Disse dele ligger omtrent i et lodret plan. Til hver af stængerne 26 og 28 er fastgjort flere i det væsentlige vandret bagud forlobende fjederstâlstænger 30, der strækker sig bagud fra stængerne 30 heriholdsvis 26 og 28 og tilsammen danner en i det væsentlige lodret skærm, som glider forbi ydersiden af den ved maskinens arbejde dannede afgrodehob. De stænger 30, der er fastgjort til stangen 26, har en sâdan længde, at de frie bageste ender af stængerne (fig. 2)
DK 156531 B
6 strækker sig forbi stangen 28. Set fra oven er de frie ender af denne forreste gruppe stænger 30 beliggende pâ den side af stangen 28, der vender hen mod riveorganet 2. De frie ender af den bageste gruppe stænger 30, der er fastgjort til stangen 28, ligger, set fra 5 siden, (fig. 2), omirent midt mellem rotationsaksen 15 og den bageste del af riveorganet 2. Da der pâ grund af den betydelige storrelse af riveorganet kræves en forholdsvis lang ledeskærm for afgreden, og da fordelene ved at anvende fjederstâlstænger til ledeskærmene ber bibeholdes, er stængerne opdelt i to grupper, 10 hvorved man undgàr vibrationer af lange stâlstænger. Stængerne i den forreste gruppe kan stette sig mod stangen 28 under arbejdet med afgreden.
Den rerformede arm 16 er ved midten af sin længde forsynet med en vandret ledtap 31, der set fra oven forleber i det væsentlige 15 vinkelret pâ kereretningen A, og omkring hvilken en rerformet arm 32 er frit drejelig, se fig. 1 og 2. Armen 32 strækker sig bagud og lidt udad i retning bort fra armen 16, regnet fra ledtappen 31, indtil et punkt beliggende i det væsentlige lodret over den bane, der beskrives af tandspidserne pâ riveorganet 2. Til den bageste ende af armen 32 20 er fastgjort en nedad og bagud hældende stang 33 (fig. 2) horende til ledeskærmen 4. Amen 32 gâr forneden gennem en krum del over i en vandret, bagud forlobende slæbesko 34, som hviler mod jorden under driften. Stangen 33 er ligesom stængerne 26 og 28 forsynet med flere ved siden af hinanden liggende fjederstâlstænger 35, der strækker sig 25 frit bagud og danner en i det væsentlige lodret ledeskærm for en afgredehob, der glider forbi langs ydersiden af stængerne 35.
Set fra oven danner stængerne 35 i ledeskærmen 4 en vinkel pâ ca.
10e med et med kereretningen A parallelt lodret plan gennem rotationsaksen 15. Set i kereretningen A faider de frie ender af 30 stængerne 35 hovedsagelig sammen med den side af den tandbærende, stive del af riveorganet 2, der ligger ud for ledeskærmen 3.
Under transport af maskinen er ledeskærmene 3 og 4 svinget sâ meget op omkring ledtappene henholdsvis 22 og 31, at de ligger oven over riveorganet 2.
DK 156531 B
7
Maskinen er understattet af to drejeligt monterede karehjul 36, der er placeret under riveorganet 2 og lidt foran rotationsaksen 15.
Karehjulene 36 er indstillelige i haj deretningen.
Til navet af riveorganet 2, beliggende under gearkassen 9, er 5 fastgjort otte eger 37, der forlaber i radial retning, set fra oven, og som er jævnt fordelt langs riveorganets periferi. De yderste dele af egerne 37 er rettet nedad og udad, og deres yderste ender er fastgjort til en rarformet fælg 38 (flg. 1 og 3) der er cirkulær og koaksial med rotationsaksen 15. Midterlinien af fælgen 38 ligger i 10 et plan, der star vinkelret pâ rotationsaksen 15. Det ses i fig. 3, at der til den nedadbajede del af hver eger 37 er stift fastgjort en opad og udad rettet stattestang 39, der 15 strækker sig i radial retning, set fra oven. De averste ender af stattestængerne 39 er stift fastgjort til en cirkulær ring 40, der ogsâ er koaksial med 15 rotationsaksen 15 og ligger i et plan, der er parallelt med planet gennem fælgen 38. Ringen 40, der er placeret i en vis afstand over fælgen 38, tjener 20 til montering af en bajelig skærm 41, der hænger nedad fra ringen 40. Underkanten af den bajelige skærm 41 er ikke understattet, og den ligger omtrent ved den averste del af de 20 tandgrupper, der beskrives i det felgende. Skærmen 41 har cylindrisk form og er koaksial med rotationsaksen 15. Skærmen 41 kan være fremstillet af gummi, sejldug eller kunststof og er fortrinsvis armeret med vævet stof. Diameteren af ringen 40 og skærmen 41 er ca.
10% starre end diameteren af fælgen 38 sâledes, at tændernes 25 fastgarelsesorganer, set fra oven, ligger helt eller delvis inden for skærmen 41.
Til fælgen 38 er fastgjort seksten tandgrupper 42 med lige store indbyrdes afstande. Til dette formâl er der for hver tandgruppe 42 stift fastgjort to parallelle statteflige 43 til fælgen 38, se fig.
30 3. Hvert par flige 43 har flugtende 35 huiler med en fælles centerlinie 44. Den tilharende tandgruppe 42 er drejelig, fortrinsvis frit drejelig, om centerlinien 44. Udtrykket "frit drejelig" betyder her, at tandgruppen kun er udsat for inertikræfter og for kræfter fra jorden og afgraden. Det er imidlertid ogsâ muligt 35 at anvende en fjederanordning, der pâvirker tandgruppen til svingning opad eller nedad.
DK 156531 B
8
Gennem hulleme i fligene 43 er stukket en tap, hvis centerlinie er sammenfaldende med centerlinien 44. Omkring denne tap er der en muffe som kan drejes, og til hvilken der er fastgjort en bæreplade 45, der skrâner opad og udad i tandgruppens arbejdsstilling, og som er bojet 5 udad foroven. Til undersiden af den udad bejede del af bærepladen 45 er svejst en cylindrisk tandbærer 46, der strækker sig nedad, dvs. bort fra den afvinklede del af bærepladen 45. Tandbæreren 46 bærer to f jederstâltænder 47 og 48, der danner et tandpar, som udgor tandgruppen 42. Tænderne 47 og 48 er anbragt i det væsentlige lodret 10 over hinanden. Hver fjederstâltand 47 og 48 har pâ kendt mâde flere vindinger henholdsvis 49 og 50, der omgiver tandbæreren 46. En fastgerelsesdel af vindingerne 49 og 50, der er i ét stykke med resten af tænderne 47 og 48, er ved hjælp af en boit fastspændt mod ydersiden af tandbæreren 46. I den i fig. 3 viste udferelsesform 15 strækker den af centerlinien 44 dannede drejningsakse sig tangentialt, hvilket vil sige, at centerlinien 44, set fra oven, er tangent til fælgen 38 eller er parallel med en sàdan tangent.
Tyngdepunktet af tandgruppen 42 og dens fastgerelsesdele er i fig. 3 betegnet med 51. Tyngdepunktet 51 ligger over et pâ rotationsaksen 15 20 vinkelret plan gennem centerlinien 44, eftersom tandgruppen 42 i fig. 3 ligger i den forreste del af tandbanen, som det skal forklares nærmere nedenfor. Tænderne 47 og 48 i gruppen 42 er placeret bag et plan gennem rotationsaksen 15 og centerlinien af tandbæreren 46, regnet i drejningsretningen B.
25 Fig. 4 og 5 viser en anden udforelsesform for en tandgruppe i riveorganet 2. Egeme 37, stottestængerne 39, ringen 40 og skærmen 41 er for tydeligheds skyld udeladt. Den i fig. 4 og 5 viste tandgruppe er betegnet med 52. Stettefligene 43 er fastgjort til fælgen 38 i en anden stilling end i fig. 3, idet de hælder bagud i 30 forhold til rotationsretningen B. De flugtende centerlinier af hulleme i fligene 43 danner en drejningsakse 53, der ligger i et plan, som star vinkelret pâ rotationsaksen 15. Gennem disse huiler er stukket en aksel, der oms luttes af en muffe 54. Drejningsaksen 53 er placeret sâledes, at den i rotationsretningen B forreste ende af 35 muffen 54 ligger længere borte fra rotationsaksen 15 end den bageste
DK 156531 B
9 ende af muffen 54. Som det fremgâr af fig. 5 danner drejningsaksen 53 en vinkel pâ 20-60°, fortrinsvis ca. 30°, med tangenten til det tilsvarende sted pâ af fælgen 38.
Som et ekstra alternativ kan drejningsaksen 53 være hældende ikke 5 alene fremad og udad i forhold til rotationsretningen B, men ogsâ pege lidt opad, idet den danner en vinkel pâ 5-15° med et pâ rotationsaksen 15 vinkelret plan.
Til muffen 54 er fastgjort en bæreplade 55, der som vist i 20 fig. 4 strækker sig opad og indad væk fra drejningsaksen 53. Ved den 10 0verste ende af bærepladen 55 er tandgruppen 52 fastspændt mod bærepladen 55 ved hjælp af en klemplade 56.
Tandgruppen 52 bestâr af to tænder 57 og 58, der er rettet udad bort fra deres fastgerelsessteder og er anbragt nogenlunde lodret over hinanden. Tænderne 57 og 58 er forsynet med vindinger henholdsvis 59 15 og 60, og mellem disse vindinger ligger en fastgerelsesbojle 61, der forbinder de to tænder 57 og 58 indbyrdes, og hvis bort fra vindingerne 59 og 60 vendende midterdel er fastspændt mod bærepladen 55 ved hjælp af klempladen 56 og en boit. Set fra oven, fig. 5, strækker tænderne 57 og 58 sig i forhold til rotationsretningen B 20 bagud fra et plan gennem rotationsaksen 15 og den fælles centerlinie af vindingerne 59 og 60.
Tyngdepunktet af tandgruppen 52 med dens fastgorelsesdele 35 er i fig. 4 betegnet med 62.
Tænderne 47 og 48 i fig. 3 sâvel som tænderne 57 og 58 i fig. 4 25 strækker sig udad nogenlunde parallelt med hinanden, eller de divergerer lidt i retning udad.
Under rivningen er maskinen ved hjælp af koblingsdelene 6 5 og 7 forbundet med en traktors trepunktsleftemekanisme og fremfores i kereretningen A. Riveorganer 2 drives fra traktorens 30 kraftudtagsaksel ved hjælp af forbindelsesakselen 14 og den i roret 12 beliggende drivaksel 13, der driver udvekslingen i gearkassen 9,
DK 156531 B
10 hvorved riveorganet 2 drives i retning af pilen B med en forholdsvis lav hastighed af 70-80 omdrejninger pr. minut.
Der kan opnâs tilfredsstillende riveresultater med en diameter af riveorganet 2 pâ 2,0 til 3,3 meter, fortrinsvis 2,5 til 3,2 meter, 5 malt tværs over den bane, der beskrives af tandspidserne. Under ugunstige arbejdsbetingelser er der opnâet en udmærket rivning med en diameter pâ 2,8 meter.
For at opnâ tilfredsstillende riveresultater ber maskinens karehastighed ligge mellem ca. 6-12 km/time i afhængighed af jordens 10 beskaffenhed og afgradens art.
Nâr riveorganet 2 drives i retning af pilen B under karsel af maskinen i kareretningen A, kommer de nederste tænder i tandgrupperne i kontakt med jorden og afgraden nær ved det punkt af tandspidsbanen, der ligger længst borte fra ledeskærmen 3, hvilket 15 punkt er betegnet med 63 i fig. 1 og 6, medens de nederste tænder forlader jorden nær det punkt 64 af tandspidsbanen, der ligger nærmest ledeskærmen 3.
De tænder i hver gruppe, der er rettet kraftigt bagud, flytter afgraden omirent fra punktet 63, bâde fremad og i rotationsretningen.
20 Vâd og tung afgrade forlader tandgruppen pâ grund af centrifugalkraften, efter at hâve fulgt en del af tandspidsbanen i fremadgâende retning, dog bremset lidt af plantestubbene, hvorefter denne afgrade gen gribes af den falgende tandgruppe, der i mellemtiden er rykket længere fremad. Afgraden forlader derpâ ogsâ 25 denne tandfineret hob, der direkte kan opsamles af en ballepresse eller en selvlæssende vogn.
Det fænomen, der skal beskrives i det falgende, spiller en vigtig rolle ved flytningen og aflægningen af afgraden. Under riveorganets rotation vil hver tandgruppe sage at indtage en stilling, i hvilken 30 tyngdepunktet 51 (fig. 3) eller tyngdepunktet 62 (fig. 4) af tandgruppens og dens fastgarelsesdele ligger omtrent i et pâ rotationsaksen 15 vinkelret plan gennem den tilherende drejningsakse 44 eller 53. Denne stilling opnâs ved hjælp af centrifugalkraften,
DK 156531 B
11 der virker pâ tandgruppen, i det afsnit af tandgruppens bane, i hvilket den nederste tandspids i gruppen er fri af jorden, hvilket vil sige i den bageste del af tandbanen. Maskinen indstilles fortrinsvis sâledes, at spidsen af den nederste tand i hver 5 tandgruppe bevæger sig nogenlunde i hejde med toppen af plantestubbene i det bageste punkt af tandbanen. I dette punkt og i aile andre punkter, hvor tandspidsen er fri af jorden, vil den nedadrettede nederste tand, vist med punkterede linier i fig. 3 og 4, danne en vinkel pà 25-40° med et plan vinkelret pâ rotationsaksen 15.
10 Fortrinsvis er denne vinkel ca. 30-35°.
Da den i forhold til rotationsretningen B bagud rettede stilling af tænderne i hver tandgruppe ændres under indflydelse af den afgrsde, der ligger pâ jorden, under en omdrejning af riveorganet 2, vil denne stilling blive defineret i forhold til en referencestilling af 15 tandgruppen, i hvilken tænderne er nogenlunde parallelle med et plan vinkelret pâ rotationsaksen 15. Set fra oven danner tænderne i denne referencestilling en vinkel pâ ca. 35-70°, fortrinsvis 45-65°, med et plan gennem rotationsaksen 15 og centerlinien af tændernes vindinger.
Under de forhold, hvor udmærkede riveresultater blev opnâet, var 20 denne vinkel ca. 57°. Nâr tandspidsen ligger i et lodret plan gennem rotationsaksen 15 og parallelt med koreretningen A, og nâr tandspidsen rarer jorden (idet den pâgældende tandgruppe normalt har drejet sig nedad omkring drejningsaksen 44 eller 53 fra referencestillingen), er vinklen mellem tænderne og et plan gennem 25 rotationsaksen 15 og centerlinien af tændernes vindinger 40-75°, fortrinsvis 55-70°, set fra oven, afhængigt af stillingen af rotationsaksen 15.
Længden af tænderne i hver tandgruppe, regnet i retning udefter fra vindingeme, er ca. 35-40 cm.
30 Under driften indtager tandgrupperne som omtalt en sâdan 15 stilling i den bageste del af tandbanen, hvor tænderne er fri af jorden, at tyngdepunktet af hver tandgruppe ligger nogenlunde i et pâ rotationsaksen 15 vinkelret plan gennem drejningsaksen 44 eller 53.
Under rotationen af riveorganet i pilen B's retning kommer den 35 nederste tand i hver tandgruppe i kontakt med jorden og afgroden nær 12
DK 156S31 B
punktet 63 (fig. 6). Punktet 63 er længst muligt borte fra ledeskærmen 3. Da rotationsaksen 15 er rettet opad og fremad, og da drejningsaksen 44 eller 53 gradvis nærmer sig jorden under bevægelsen hen mod det forreste punkt af tandbanen, tvinges tandgruppen til at 5 dreje sig opad omkring drejningsaksen 44 eller 53, medens tandspidsen af den nederste tand trykkes mod jorden eller afgreden ved hjælp af centrifugalkraften. Under bevægelsen hen mod det forreste punkt af tandbanen trykkes tandspidsen mod jorden med gradvis tiltagende kraft.
10 Med en given kerehastighed, en given diameter af riveorganet og en given rotationshastighed af riveorganet vil spidsen af hver tand i hver tandgruppe beskrive en cykloidebane i forhold til jorden. Fig. 6 viser tre sâdanne baner af de nederste tænder, idet banen 65 svarer til en kerehastighed af 6 km/time, banen 66 til 9 km/time, og banen 15 67 til 12 km/time. Det vil ses af formen pâ disse baner, at formen ændres med stigende kerehastighed. Det ber bemærkes, at tangenterne heriholdsvis 68, 69 og 70 til banerne 65, 66 og 67 i et punkt, der ligger i et med kereretningen A parallelt lodret plan gennem rotationsaksen 15, danner en vinkel med dette lodrette plan, der 20 ligeledes ændres med stigende kerehastighed. Dette betyder ogsâ, at tandens indgrebsvinkel med afgreden ændres med tiltagende kerehastighed. Denne indgrebsvinkel er i fig. 6 betegnet med 71. Indgrebsvinklen 71 bliver sterre, nâr kerehastigheden tiltager.
Hvis viriklen mellem tanden og et plan gennem rotationsaksen 15 og 25 centerlinien af tændernes vindinger er ca. 57°, set fra oven, nâr
riveorganet er stoppet i den feromtalte referencestilling af tanden, vil viriklen 71 være ca. 45° for et riveorgan, der ikke bevæges i kereretningen A. Som fer omtalt forages denne vinkel med tiltagende kerehastighed pâ grund af de forskellige stillinger af tangenterne 30 68, 69 og 70, og nâr tandspidsen ligger i et med kereretningen A
parallelt lodret plan gennem rotationsaksen 15, er denne vinkel ca.
59° ved en kerehastighed af 6 km/time, ca. 61e ved 9 km/time og ca.
66° ved 12 km/time.
Dette betyder, at tændernes indgrebsvinkel med afgreden ved stigende 35 kerehastighed forages i det omrâde, hvor tandspidsen ligger nær ved
DK 156531 B
13 det med kereretningen A parallelle, lodrette plan gennem rotationsaksen 15. Med stigende kerehastighed vil tænderne derfor forege deres indgreb i afgreden, der endvidere fàr sværere ved at glide af tænderne.
5 Nâr en tandspids beskriver en af banerne 65, 66 eller 67, eller en af de mellemliggende baner, vil tandens indgrebsvinkel med afgreden, der er mindst mulig i punktet 63, blive foreget ved bevægelsen hen mod den forreste del af tandbanen, og vil derefter aftage ved bevægelsen hen mod punktet 64. Denne nedgang af indgrebsvinklen mellem den 10 forreste del af tandbanen og punktet 64 sker temmelig hurtigt. Dette betyder, at tænderne i den forreste del af banen griber fast om afgreden, medens indgrebsvinklen 71 aftager hurtigt langs den del af tandbanen, der ligger ud for ledeskærmen 3, sâledes at afgreden hurtigt glider af tænderne i dette omrâde og derved aflægges i en 15 hob.
Bortset fra kerehastighedens indflydelse pâ formen af tandbanen, hvorved afgreden med stigende kerehastighed gribes fastere af tænderne i den forreste del af tandbanen, optræder der en yderligere virkning, der skyldes, at tænderne i en tandgruppe, især den nederste 20 tand, der bevæger sig væk fra punktet 63 og hen mod det forreste punkt af tandbanen, tvangsmæssigt svinges opad om drejningsaksen 44 eller 53. Langs tandbanen fra punktet 63 og fremad drejer tænderne i en tandgruppe sig fra en nedadrettet stilling (hvori de danner en vinkel pâ f.eks. 30-35° med riveorganet plan, angivet med streglinier 25 i flg. 3 og 4) til en stilling, i hvilken tanden danner en mindre vinkel med riveorganets plan (ca. 8-20°, angivet med fuldt optrukne linier i fig. 3 og 4), hvilket vil sige, at indgrebsvinklen 71, fig.
6, ogsâ forages, set fra oven. Under bevægelsen mod punktet 64 aftager indgrebsvinklen 71 pâ grund af den fer omtalte virkning.
30 Denne ændring af indgrebsvinklen 71 skyldes den opad og fremad hældende stilling af rotationsaksen 15, og denne virkning skal adderes til den virkning, der skyldes ændringen af tandbanens form ved ændring af kerehastigheden.
Den cykloideformede tandbane kan fastlægges af en dimensionsles 35 faktor . D · n , hvori D er diameteren i meter af den cirkel, der v
DK 156531 B
14 beskrives af tandspidseme, n er rotationshastigheden af riveorganet i omdrejnînger pr. minut, og v er maskinens kerehastighed i meter/minut. Værdien for denne dimensionslese faktor ligger mellem 5 0,95 og 1,60. Fortrinsvis bruges rivemaskinen ved en verdi pâ mellem 1,20 og 1,55 for denne faktor. Meget gode riveresultater blev opnâet ved en verdi for denne faktor pâ ca. 1,35.
Sammenfattende kan det siges, at den beskrevne rivemaskine fortrinsvis indstilles sâdan, at rotationsaksen 15 danner en vinkel 10 pâ 3-7° med lodret, at diameteren af den af en tandspids gennemlebne bane er 2 til 3,3 meter, fortrinsvis 2,5 til 3,2 meter, idet hver „ tand er rettet bagud i forhold til rotationsretningen B, medens kerehastigheden ligger mellem 6 og 12 km/time, og riveorganets rotationshastighed ligger mellem 70 og 80 omdrejninger pr. minut. I 15 en stilling, hvor tandspidser befinder sig i et lodret plan gennem rotationsaksen 15 og parallelt med kereretningen A, og hvor tandspidsen er i sin forreste stilling i forhold til rotationsaksen 15 samt slæber mod jorden, danner tanden, set 10 fra oven, en vinkel pâ 45-90°, fortrinsvis 55-85°, med en tangent til 20 tandspidsens bane i forhold til jorden.
Den tangentielle stilling af centerlinien 44 (fig. 3) bruges fortrinsvis ved rivning pâ fladt terræn med tæt vækst, hvor plantes tænglerne har kort afstand fra hverandre. Den i fig. 5 vis te stilling af drejningsaksen 53, der danner en vinkel pâ ca. 30° med en 25 lokal tangent, bruges fortrinsvis pâ ujævnt terræn, hvor afgreden har uregelmsssig vækst og f.eks. stâr i klynger. Det ber endvidere bemsrkes, at den bane, der beskrives af spidsen af de nedre tænder i hver tandgruppe, er beliggende i to forskellige planer, nemlig et plan bag ved en Unie mellem punkterne 63 og 64 og forlebende bagud 30 og opad fra denne Unie, og i et plan gennem jordoverfladen, der danner en vinkel med ferstnævnte plan. Disse to planer har en skæringslinie, der ligger i nærheden af forbindelseslinien mellem punkterne 63 og 64.
ünder driften vil den bojelige skærm 41 være strakt i mindre grad af 35 centrifugalkraften, hvilket forhindrer, at sterre kvantiteter
DK 156531 B
15 afgrede, der er flyttet i lebet af forholdsvis kort tid, kommer ind i den centrale del af riveorganet hen over tandgrupperne 42 og 52 og derved hager sig fast i vindingeme eller tændernes fastgerelsesdele.
Maskinen kan være forsynet med to riveorganer 2, der drives i samme 5 rotationsretning, idet det længst borte fra ledeskærmen 3 placerede riveorgan, set fra siden, ligger delvis foran det andet riveorgan, régnét i kereretningen A.
Fig. 7 og 8 viser en anden udforelsesform for en tandgruppe, der dog har de samme kendetegn som de tidligere beskrevne tandgrupper. Denne 10 tandgruppe 72 bestâr af en overste tand 73 og en nederste tand 74, der kommer i berering med jorden. Tænderne har vindinger henholdsvis 75 og 76, der er indbyrdes forbundet med et mellemstykke 77. Et bæreorgan, der dannes af en krum plade 78, er fastgjort til mellemstykket 77 og er frit drejelig sammen med tandgruppen 72 15 omkring drejningsaksen 44.
En af stettefligene 43 er forsynet med et anslag 79, der begrænser den nedadgâende svingning af tænderne, nâr den del af pladen 78, der ligger længst væk fra tandgruppen, kommer i berering med anslaget 79.
Endedelen 80 af den tand 74, der kommer i kontakt med jorden, er 20 afbejet sa meget i forhold til resten af tanden, at denne endedel 80, set i retning mod tandspidsen, hælder opad i forhold til jorden, nâr tanden rerer jorden. Endedelen 80 af tanden danner en vinkel pâ 10-25° med jorden, nâr tanden befinder sig ved siden af maskinen. Set fra oven (fig. 8) danner endedelen 80 en vinkel pâ 20-35° med resten 25 af tanden, nâr maskinen er i arbejdsstilling, sâledes at endedelen 80 under driften yder minimal modstand mod afgreden, der er ved at glide af tanden. Nâr maskinen er i arbejdsstilling, og korer hen over jorden, uden at riveorganet drives, vil tandspidsen desuden ikke trænge ned i jorden. I modsat fald ville tanden eller græsterven 30 eller begge dele kunne blive beskadiget. Hvis maskinen loftes lidt ved hjælp af traktorens loftemekanisme, er der fare for, at en tand, der f.eks. ligger nær ved den forreste del af riveorganet, kunne dre-je nedad omkring drejningsaksen 44, og derved kunne trænge ned i jorden. Afbejningen af endedelen 80 er imidlertid sâledes
DK 156531 B
le dimensioneret, at endedelen 80, nâr tanden er svinget nedad til berering mellem pladen 78 og anslaget 79, stadig hælder opad i forhold til jordoverfladen under en vinkel pâ 2-15°, fortrïnsvis 5-8°. Hvis maskinen loftes yderligere, kommer tanden fri af jorden, 5 sâledes at der ikke mere er risiko for dens indtrængen i jorden. Den jævne overgang mellem den lige del af tanden 74 og endedelen 80 sikrer en rolig bevægelse af tanden langs jorden uden risiko for be-skadigelse af tanden eller græstcrven, sâvel nâr riveorganet roterer, som nâr det stâr stille.
10 Fig. 9 og 10 viser en tandgruppe 81 med to tænder 82 og 83 anbragt over hinanden. Den nederste tand 83 er 35-45% længere end den ovre tand 82, set fra oven, mâlt fra et punkt i centerlinien af vindingerne 84 og 85, der forbinder tænderne med en tandbærer 86.
Som ved de for beskrevne udforelsesformer er arbejdsdelene af 15 tænderne 82 og 83 i det væsentlige rette.
I denne udforelsesform omfatter fastgorelsesdelene for tænderne to muffer 87, anbragt pâ hver sin side af tandbæreren 86. Hver af mufferne 87 er konisk udformet med aftagende diameter i retning mod den anden muffe 87. Dimensioneme er sâledes valgt, at den store 20 grundflade af hver muffe 87 ligger inden for og i hoj de med henholdsvis den overste og nederste sérié vindinger 84 og 85.
Grundfladen ligger centrait inden for den indvendige begrænsning af de overste og nederste vindinger henholdsvis 84 og 85 med et lille radialspillerum pâ f.eks. 1-3 millimeter. Derved sikres, at 25 vindingerne under driften, især vindingerne af den nederste tand 83, kun kan vrides en begrænset vinkel. Mufferne 87 er fastspændt til tandbæreren 86 ved hjælp af en boit, der gâr gennem hullet i muffen og ligger an mod den ydre grundflade af muffen. Vindingsgrupperne 84 og 85 kan til en vis grad drejes om centerlinierne af mufferne 87.
30 Under gennemlobet af den forreste del af tandbanen er denne center-linie i det væsentlige parallel med rotationsaksen 15.
Tandbæreren 86 har en ydre del, der ligger imellem vindingerne 84 og 85 og ligger i det væsentlige vandret under driften, samt en nedad og indad rettet del, hvis inderste ende er stift fastgjort til 35 mufferne 87, som igen er frit drejeligt lejret pâ en ledtap 88.
DK 156531 B
17
Centerlinien af demie 35 ledtap 88 er i denne udforelsesform rettet tangentialt, set fra oven, men som fer omtalt kan den danne en vinkel med et plan vinkelret pâ rotationsaksen 15.
I forhold til fælgen 38 er stillingen af ledtappen 88 fikseret ved 5 hjælp af opad og udad rettede flige 89.
De mod hinanden vendende vindinger af vindingsgrupperne 84 og 85 gàr over i en bejle 90 af samme materiale som vindingerne 84 og 85.
Inden i bejlen 90 er aribragt en del af et indstilllngsorgan 91, der er rettet i det væsentlige vandret udad under driften og har mindst 10 to hak 92 og 93 i overkanten. Bejlen 90 ligger i et af disse hak under driften.
Indstillingsorganet 91 er drejeligt om centerlinien af en ledtap 94, der er lejret i den yderste del af tandbæreren 86. En torsionsfjeder 95, der omgiver ledtappen 94, pâvirker indstillingsorganet 91 opad 15 sâledes, at den overste gren af bojlen 90 presses ind i et af hakkene 92 eller 93. Kraften fra fjederen 95 tvinger vindingsgrupperne 84 og 85 i kontakt med de koniske muffer 87.
Den bejelige skærm 41 er, set fra siden (fig. 10) beliggende for sterstedelen pâ ydersiden af vindingsgruppen 84. Underkanten af 20 skærmen 41 ligger lidt over den ©verste del af hver vindingsgruppe 84, 85, som det fremgâr af fig. 10. Underkanten af skærmen 41 er forstærket ved hjælp af en rerformet rand 96, der ogsâ er af bejeligt materiale. Set fra oven rager randen 96 ud fra skærmen 41.
Bevægelsen af tandgruppen er begrænset opad og nedad ved 25 hjælp af 25 stop henholdsvis 97 og 98.
Under driften virker tandgruppen 81 i fig. 10 pâ samme mâde som beskrevet for de andre udferelsesformer. Beliggenheden af tandgruppens 81 tyngdepunkt i forhold til ledtappen 88 svarer i det væsentlige til beliggenheden af tyngdepunktet 62 i forhold til 30 drejningsaksen 53 i fig. 4. I den stilling af tænderne, hvor de peger mest bagud i forhold til rotationsretningen B (vist 1 fig. 9 med fuldt optrukne linier) og er egnet til bearbejdning af ter afgrade,
DK 156531 B
18 danner tænderne 82, 83 en vinkel pâ mere end 45°, fortrinsvis omkring 50-55°, med en radial linie gennem centerlinien af vindingeme 84, 85. Med en karehastighed pâ mellem 6 og 12 km/time, en diameter af riveorganet pâ ca. 3 meter og en rotationshastighed pâ 70-80 5 omdrejninger pr. minut svarer denne stilling til en vinkel mellem tanden og en gennem tandspidsen gâende tangent til den af tandspidsen beskrevne bane pâ jorden, som andrager omkring 55-70°, nâr drej-ningsaksen strækker sig tangentialt, og tandspidsen ligger i et med kareretningen A parallelt lodret plan gennem rotationsaksen 15. I 10 dette tilfælde er den evre gren af bajlen 90 beliggende i det bageste hak 92.
Især hvis der skal rives tung og vâd afgrade, kan det være anskeligt at ændre den bagudrettede stilling af tandgrupperne, der gælder for rivning af ter afgrade. Hertil drejes indstillingsorganet 91 manuelt 15 pâ en sâdan mâde imod virkningen af torsionsfjederen 95, at hakket 92 slipper bajlen 90. Derpâ drejes tandgruppen omkring centerlinien af muffeme 87 i rotationsretningen B, indtil den averste gren af bajlen 90 kommer til hakket 93. Nâr indstillingsorganet 91 derefter slippes, indtager tænderne den nye stilling, der er vist med streglinier i 20 fig. 9. I denne stilling danner tænderne en vinkel pâ omkring 20-25°, fortrinsvis ca. 23°, med den faromtalte radiale linie, hvilket svarer til en vinkel mellem tanden og en gennem tandspidsen gâende tangent til tandspidsens bane pâ jorden, pâ 75-90°, hvis tandgruppens drejningsakse er rettet tangentialt, tandspidsen ligger i et med 25 kareretningen A parallelt lodret plan gennem rotationsaksen 15, karehastigheden er mellem 6 og 12 km/time, riveorganets diameter ca.
3 meter, og rotationshastigheden 70-80 omdrejninger pr. minut.
Sammenlignet med en udad hældende stilling af tandgruppens drejningsakse i forhold til drejningsretningen B, som vist i fig. 5 30 og 8, sikrer en tangential stilling af drejningsaksen, se fig. 9, at tandgruppen 81 bliver mere uafhængig af jordkræfterne, fordi disse jordkræfter med tangential stilling af drejningsaksen 88 giver mindre drejningsmoment om drejningsaksen end ved den i de andre figurer vis-te stilling af drejningsaksen. Dette er af betydning, nâr der skal 35 rives vâd afgrade, der ligger mellem plantestübbene.
Claims (15)
1. Rivemaskine med mindst ét tvangsmæssigt drevet riveorgan (2), der 15 har en stor diameter, og hvis tænder er rettet udefter og skrât nedefter, idet riveorganet i driftsstillingen med en fremefter hældende drejningsakse er placeret skrât i forhold til jorden, kendetegnet ved, at tænderne (47 og 48; 57 og 58; 73 og 74; 82 og 83), der ligger over hinanden og holdes lejret frit og 20 svingbart i hojderetningen i deres nedefter rettede driftsstilling under pâvirkning af centrifugalkraften, er monteret og rettet pâ en sâdan mâde, at de nederste tænder (48; 58; 74; 83) over den storste del af den forreste del af rotationsbanen har beroring med jorden, men kun med deres frie ender, idet begyndelsen og enden af det 25 forreste baneafsnit er defineret af et aksialt plan af riveorganet (2), hvilket aksialplan star vinkelret pâ bevægelsesretningen.
2. Maskine ifolge krav 1, kendetegnet ved, at riveorganet (2) er indstillet med sin drejningsakse (15) i en fra lodret afvigende vinklet stilling pâ fra 30 ca. 3° til 7° kun svagt hældende i forhold til jorden. DK 156531 B 20
3. Maskine ifelge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at tandgrupperne (42; 52; 72; 81) er svingbare 1 deres lejrede stillinger omkring akser (44; 53; 88), der ligger i et plan vinkelret pâ riveorganets drejningsakse (15).
4. Maskine ifelge et hvilket som helst af kravene 1-3, kendetegnet ved, at tandgruppemes (42; 52; 72) svingningsakser (44; 53) i tandgruppemes lejrede stillinger forlober skrât udefter og fremefter i forhold til riveorganets (2) drejningsretning (B).
5. Maskine ifelge et hvilket som helst af kravene 1-3, kendetegnet ved, at tandgruppemes (81) svingningsakser (88) forleber tangentielt til en cirkel, der skærer tandgruppemes lejrede stillinger og er koncentrisk i forhold til riveorganets drej nings aks e (15).
6. Maskine ifolge et hvilket som helst af kravene 1-5, kendetegnet ved, at tænderne (47 og 48; 57 og 58; 73 og 74; 82 og 83) er vinklet i en vinkel pà mere end 45°, fortrinsvis en vinkel pâ 50-55“ bagud fra det aksiale plan af riveorganet (2), hvilket plan gâr gennem tændemes indre ender, i forhold til 20 riveorganets drejningsretning (B) .
7. Maskine ifelge et hvilket som helst af kravene 1-6, kendetegnet ved, at tandgrupperne (81) hver ved svingning omkring en udefter rettet akse (87) er indstillelig i mindst to arbejdsstillinger, idet svingnïngsvinklen fortrinsvis udger ca. 30°.
8. Maskine ifolge et hvilket som helst af kravene 1-7, kendetegnet ved, at de frie ender af de nederste tænder (74) har opefter buede endedele (80).
9. Maskine ifelge krav 8, kendetegnet ved, at endedelen (80) danner en vinkel pâ fra 30 ca. 10“ til 25° med et referenceplan, som svarer til jordoverfladen ved tændernes (74) berering med jorden i tændernes arbejdsstilling. DK 156531 B 21
10. Maskine ifalge krav 8 eller 9, kendetegnet ved, at endedelene (80) fra det lodrette plan, som indeholder tændemes længdeakse er bojet i en virikel pâ ca. 20°-35e bagud i forhold til riveorganets (2) drejningsretning (B).
11. Maskine if0lge et hvilket som helst af kravene 1-10, kendetegnet ved, at tandgruppernes (72) bevægelse nedefter hver begrænses af et anslag (79).
12. Maskine ifolge krav 10 eller 11, kendetegnet ved, at tandendedelene (80) forlaber i en af 10 anslagene (79) bestemt stilling i en vinkel pâ ca. 2°-15Q i forhold til et til j ordoverfladen svarende referenceplan.
13. Maskine ifalge et hvilket som helst af kravene 1-12, kendetegnet ved, at tændernes (47 og 48; 57 og 58; 73 og 74; 82 og 83) længde ved en diameter af riveorganet pâ ca. 3m udgor 15 fra ca. 35 cm til 40.cm.
14. Maskine ifelge et hvilket som helst af kravene 1-13, og ved hvilken riveorganets understatningslegeme har en kappe, der er monteret hængende i en averste bærer og ender over tænderne, som rager op langs kappens periferi, 20 kendetegnet ved, at den nederste rand af den fleksible kappe (41) er placeret i lille afstand over de indre tandender og i et plan over tandgruppernes (42; 52; 81) svingningsstilling (43, 44, 45, 86, 88, 89; 54).
15. Maskine ifelge et hvilket som helst af kravene 1-14, 25 kendetegnet ved, at maskinen har et andet riveorgan, og at de to riveorganer drives samtidigt og er monteret trindelt i bevægelsesretningen.
Applications Claiming Priority (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL7907777 | 1979-10-23 | ||
NL7907777 | 1979-10-23 | ||
NL8000327 | 1980-01-18 | ||
NL8000327 | 1980-01-18 | ||
NL8004832A NL8004832A (nl) | 1979-10-23 | 1980-08-27 | Harkmachine. |
NL8004832 | 1980-08-27 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK422180A DK422180A (da) | 1981-04-24 |
DK156531B true DK156531B (da) | 1989-09-11 |
Family
ID=27352064
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK422180AA DK156531B (da) | 1979-10-23 | 1980-10-07 | Rivemaskine |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4330986A (da) |
AU (1) | AU536277B2 (da) |
CA (1) | CA1130582A (da) |
CH (1) | CH649678A5 (da) |
DE (1) | DE3039454C2 (da) |
DK (1) | DK156531B (da) |
FR (2) | FR2467534B1 (da) |
GB (1) | GB2061082B (da) |
IE (1) | IE50304B1 (da) |
IT (1) | IT1133980B (da) |
NZ (1) | NZ195336A (da) |
Families Citing this family (12)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL8400715A (nl) * | 1984-03-06 | 1985-10-01 | Lely Nv C Van Der | Landbouwmachine. |
NL193967C (nl) * | 1985-09-05 | 2001-04-03 | Lely Nv C Van Der | Machine voor het zijwaarts verplaatsen van op de grond liggend gewas. |
DE3644000C1 (en) * | 1986-12-22 | 1988-07-14 | Hans Lederle | Fodder-collecting machine |
FR2678804B1 (fr) * | 1991-07-11 | 1998-09-18 | Kuhn Sa | Machine de fenaison comportant au moins une roue rateleuse, un dispositif de protection et un deflecteur reglable. |
ATE145783T1 (de) * | 1991-10-30 | 1996-12-15 | Claas Saulgau Gmbh | Zweikreisel-schwader |
US5400578A (en) * | 1994-04-20 | 1995-03-28 | Galanti; Marcello B. | Apparatus for raking and baling cut crop material |
NL1004479C2 (nl) * | 1996-11-08 | 1998-05-11 | Rijkslandbouwhogeschool | Actuator voor gebruik in een landbouwinrichting voor het uitvoeren van bewerkingen op rijgewassen. |
NL1009947C2 (nl) * | 1997-10-09 | 1999-04-12 | Maasland Nv | Inrichting voor het verplaatsen van op de grond liggend gewas. |
NL1007236C2 (nl) * | 1997-10-09 | 1999-04-12 | Maasland Nv | Hooibouwmachine. |
NL1031873C1 (nl) * | 2006-05-02 | 2007-11-05 | Maasland Nv | Hooibouwmachine. |
US8322124B2 (en) * | 2010-08-13 | 2012-12-04 | Forage Innovations B.V. | Center splitter rake wheel structure for rakes |
US20130291510A1 (en) * | 2012-05-04 | 2013-11-07 | Deere & Company | Feed drum with axially translating fingers |
Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1507391A1 (de) * | 1964-07-24 | 1969-06-19 | Texas Industries Inc | Kreiselzettwender |
DE2423938A1 (de) * | 1973-05-23 | 1974-12-12 | Walter Reber | Heuernte-maschine mit mehrfachfunktionen |
DE2428144A1 (de) * | 1973-06-13 | 1975-01-09 | Lely Nv C Van Der | Heuwerbungsmaschine |
DE2448546A1 (de) * | 1973-10-12 | 1975-04-24 | Lely Nv C Van Der | Kreiselheuwerbungsmaschine |
DE2836340A1 (de) * | 1977-08-23 | 1979-03-01 | Lely Nv C Van Der | Heuwerbungsmaschine |
Family Cites Families (28)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CH499254A (de) * | 1968-08-27 | 1970-11-30 | Bucher Guyer Ag Masch | Heuerntemaschine |
NL165033B (nl) * | 1970-12-11 | 1980-10-15 | Lely Nv C Van Der | Harkmachine. |
FR2137369B1 (da) * | 1971-05-14 | 1973-05-25 | Reber Walter | |
DE2150555A1 (de) * | 1971-10-11 | 1973-04-19 | Strautmann & Soehne | Heuwerbungsmaschine |
US3910020A (en) * | 1971-10-20 | 1975-10-07 | John Edward Spindler | Lateral displacement of crop lying on the ground |
GB1421732A (en) * | 1972-12-01 | 1976-01-21 | Texas Industries Inc | Hay-making machines |
DE2309007A1 (de) * | 1973-02-23 | 1974-08-29 | Rainer Dipl-Ing Dipl Weidtmann | Heuwerbungsmaschine |
GB1444074A (en) * | 1973-02-23 | 1976-07-28 | Weidtmann R | Haymaking machines |
NL169814C (nl) * | 1973-04-13 | 1985-07-16 | Lely Nv C Van Der | Inrichting voor het maaien respectievelijk harken of schudden van zich op de grond bevindend gewas. |
DE2433284C3 (de) * | 1973-10-12 | 1978-04-13 | C. Van Der Lely N.V., Maasland (Niederlande) | Heuwerbungsmaschine |
NL168685B (nl) * | 1974-01-18 | 1981-12-16 | Lely Nv C Van Der | Hooibouwmachine. |
US4048793A (en) * | 1973-10-12 | 1977-09-20 | Lely Cornelis V D | Raking machine |
CH579342A5 (da) * | 1973-10-12 | 1976-09-15 | Lely Nv C Van Der | |
NL173910C (nl) * | 1973-10-18 | 1988-07-18 | Lely Nv C Van Der | Hooibouwmachine. |
NL7400684A (nl) * | 1974-01-18 | 1975-07-22 | Lely Nv C Van Der | Hooibouwmachine. |
US3992862A (en) * | 1974-02-18 | 1976-11-23 | Lely Cornelis V D | Haymaking machines |
NL7405407A (nl) * | 1974-04-22 | 1975-10-24 | Lely Nv C Van Der | Hooibouwmachine. |
NL7411126A (nl) * | 1974-08-20 | 1976-02-24 | Expert Nv | Landbouwwerktuig voor het harken of spreiden van op het land liggend gewas, met een ver- beterd gestel. |
DE2444667C2 (de) * | 1974-09-18 | 1982-10-07 | Maschinenfabrik Fahr Ag Gottmadingen, 7702 Gottmadingen | Kreiselheuwerbungsmaschine |
GB1502627A (en) * | 1974-11-26 | 1978-03-01 | Pierce P & Co Ltd | Agricultural implement for working crops lying on the ground |
NL7502191A (nl) * | 1975-02-25 | 1976-08-27 | Lely Nv C Van Der | Hooibouwmachine. |
NL7512195A (nl) * | 1975-10-17 | 1977-04-19 | Zweegers P | Hooibewerkingsmachine. |
NL7514498A (nl) * | 1975-12-12 | 1977-06-14 | Lely Nv C Van Der | Landbouwmachine. |
NL157484B (nl) * | 1976-03-26 | 1978-08-15 | Zweegers P | Verende tand voor een landbouwwerktuig. |
NL7607093A (nl) * | 1976-06-29 | 1978-01-02 | Texas Industries Inc | Machine voor het bewerken van gewas. |
NL184189C (nl) * | 1976-07-16 | 1989-05-16 | Lely Nv C Van Der | Hooibouwmachine. |
AT388274B (de) * | 1976-11-08 | 1989-05-26 | Zweegers P | Rechrad fuer heuwerbemaschinen |
DE2909774C2 (de) * | 1978-03-14 | 1985-03-28 | Patent Concern N.V., Willemstad, Curacao | Landwirtschaftliche Maschine, wie Heuwerbungs- oder Mähmaschine |
-
1980
- 1980-10-07 DK DK422180AA patent/DK156531B/da not_active Application Discontinuation
- 1980-10-15 GB GB8033192A patent/GB2061082B/en not_active Expired
- 1980-10-15 AU AU63406/80A patent/AU536277B2/en not_active Ceased
- 1980-10-17 CH CH7792/80A patent/CH649678A5/de not_active IP Right Cessation
- 1980-10-18 DE DE3039454A patent/DE3039454C2/de not_active Expired
- 1980-10-22 US US06/199,555 patent/US4330986A/en not_active Expired - Lifetime
- 1980-10-22 IT IT25498/80A patent/IT1133980B/it active
- 1980-10-22 NZ NZ195336A patent/NZ195336A/en unknown
- 1980-10-22 FR FR8022559A patent/FR2467534B1/fr not_active Expired
- 1980-10-22 IE IE2184/80A patent/IE50304B1/en unknown
- 1980-10-22 CA CA362,979A patent/CA1130582A/en not_active Expired
-
1986
- 1986-02-07 FR FR8601679A patent/FR2578146A1/fr not_active Withdrawn
Patent Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1507391A1 (de) * | 1964-07-24 | 1969-06-19 | Texas Industries Inc | Kreiselzettwender |
DE2423938A1 (de) * | 1973-05-23 | 1974-12-12 | Walter Reber | Heuernte-maschine mit mehrfachfunktionen |
DE2428144A1 (de) * | 1973-06-13 | 1975-01-09 | Lely Nv C Van Der | Heuwerbungsmaschine |
DE2448546A1 (de) * | 1973-10-12 | 1975-04-24 | Lely Nv C Van Der | Kreiselheuwerbungsmaschine |
DE2836340A1 (de) * | 1977-08-23 | 1979-03-01 | Lely Nv C Van Der | Heuwerbungsmaschine |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
IE50304B1 (en) | 1986-03-19 |
CH649678A5 (de) | 1985-06-14 |
FR2467534B1 (fr) | 1986-11-21 |
AU536277B2 (en) | 1984-05-03 |
FR2467534A1 (fr) | 1981-04-30 |
GB2061082B (en) | 1983-08-03 |
NZ195336A (en) | 1984-03-16 |
GB2061082A (en) | 1981-05-13 |
AU6340680A (en) | 1981-04-30 |
DE3039454A1 (de) | 1981-05-07 |
IT1133980B (it) | 1986-07-24 |
US4330986A (en) | 1982-05-25 |
FR2578146A1 (fr) | 1986-09-05 |
DE3039454C2 (de) | 1986-04-30 |
CA1130582A (en) | 1982-08-31 |
IE802184L (en) | 1981-04-23 |
DK422180A (da) | 1981-04-24 |
IT8025498A0 (it) | 1980-10-22 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DK156531B (da) | Rivemaskine | |
US2680343A (en) | Side delivery rake | |
SE456964B (sv) | Slaatter-behandlingsmaskin foer skoerdematerial | |
US3117633A (en) | Lawn treating machines | |
US4324093A (en) | Device for displacing crop lying on the ground | |
DK142641B (da) | Høbjergningsmaskine med mindst en tromleformet riverotor. | |
US3611690A (en) | Agricultural implement such as a haymaker | |
EP0217436B1 (en) | Machine for working grass, hay or other crops on the field | |
US4128987A (en) | Agricultural implements | |
US3658135A (en) | Rotary tiller with backup plate furrowing means | |
US3946544A (en) | Rotary rake members | |
US4641491A (en) | Agricultural machine | |
US2759318A (en) | Beater type topping machine | |
JP3019300B1 (ja) | 甘藷用蔓切り機の蔓掻き上げ装置 | |
US3992863A (en) | Hay-making machines | |
US3952489A (en) | Hay-making machines | |
US4270614A (en) | Stone rake and ground conditioning machine | |
US3963078A (en) | Soil cultivating implements | |
US2746230A (en) | Adjustable cutter means having crop lifting means | |
US2471771A (en) | Corn picker gathering shoe | |
US2833102A (en) | Variable pitch mower | |
US3910020A (en) | Lateral displacement of crop lying on the ground | |
US4062173A (en) | Hay-making machines | |
US3589116A (en) | Reel mower with adjustable support | |
GB2065438A (en) | Haymaking machine |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PHB | Application deemed withdrawn due to non-payment or other reasons |