TR201802863T4 - Bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına çözülebilir şekilde bağlamak için bağlantı tertibatı, kendinden destekli pota ara borusu, bunun kiti ve bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına bağlamak için yöntem. - Google Patents

Bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına çözülebilir şekilde bağlamak için bağlantı tertibatı, kendinden destekli pota ara borusu, bunun kiti ve bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına bağlamak için yöntem. Download PDF

Info

Publication number
TR201802863T4
TR201802863T4 TR2018/02863T TR201802863T TR201802863T4 TR 201802863 T4 TR201802863 T4 TR 201802863T4 TR 2018/02863 T TR2018/02863 T TR 2018/02863T TR 201802863 T TR201802863 T TR 201802863T TR 201802863 T4 TR201802863 T4 TR 201802863T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
ladle
frame
intermediate tube
crucible
closing
Prior art date
Application number
TR2018/02863T
Other languages
English (en)
Inventor
Collura Mariano
Original Assignee
Vesuvius Group Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vesuvius Group Sa filed Critical Vesuvius Group Sa
Publication of TR201802863T4 publication Critical patent/TR201802863T4/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D41/00Casting melt-holding vessels, e.g. ladles, tundishes, cups or the like
    • B22D41/50Pouring-nozzles
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D41/00Casting melt-holding vessels, e.g. ladles, tundishes, cups or the like
    • B22D41/50Pouring-nozzles
    • B22D41/502Connection arrangements; Sealing means therefor
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D41/00Casting melt-holding vessels, e.g. ladles, tundishes, cups or the like
    • B22D41/50Pouring-nozzles
    • B22D41/56Means for supporting, manipulating or changing a pouring-nozzle
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F27FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
    • F27DDETAILS OR ACCESSORIES OF FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS, IN SO FAR AS THEY ARE OF KINDS OCCURRING IN MORE THAN ONE KIND OF FURNACE
    • F27D3/00Charging; Discharging; Manipulation of charge
    • F27D3/14Charging or discharging liquid or molten material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Casting Support Devices, Ladles, And Melt Control Thereby (AREA)
  • Continuous Casting (AREA)
  • Injection Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Molds, Cores, And Manufacturing Methods Thereof (AREA)
  • Shielding Devices Or Components To Electric Or Magnetic Fields (AREA)
  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)

Abstract

BİR POTA ARA BORUSUNU BİR TOPLAYICI AĞIZLIĞINA ÇÖZÜLEBİLİR ŞEKİLDE BAĞLAMAK İÇİN BAĞLANTI TERTİBATI, KENDİNDEN DESTEKLİ POTA ARA BORUSU, BUNUN KİTİ VE BİR POTA ARA BORUSUNU BİR TOPLAYICI AĞIZLIĞINA BAĞLAMAK İÇİN YÖNTEM Mevcut buluş, bir metal döküm tesisindeki bir potaya bağlanacak ara boru ağızlıklarına ilişkin olup, bu ağızlıklar potadan bir tandişin içine akan erimiş metali havayla temastan korumak içindir. Bu tür ağızlıklar yaygın biçimde pota ara boruları olarak ifade edilirler. Buluş bilhassa, bir pota ara borusunu herhangi bir harici araç olmadan bir potanın taban zemininden dışa çıkıntı yapan bir toplayıcı ağızlığına göre döküm konumunda tutmak için bir bağlantı tertibatına ilişkindir. Mevcut buluş ayrıca, bu tür bir bağlantı tertibatıyla kullanılacak bir pota ara borusuna ve hem pota ara borusunu hem de bağlantı tertibatını içeren bir metal döküm tesisine ilişkindir.

Description

TEKNIK ALAN Mevcut bulus, bir metal döküm tesisindeki bir potaya baglanacak ara boru agizliklarina iliskin olup, bu agizliklar potadan bir tandisin içine akan erimis metali havayla temastan korumak içindir. Bu tür agizliklar yaygin biçimde pota ara borulari olarak ifade edilirler.
Bulus bilhassa, bir pota ara borusunu herhangi bir harici araç olmadan bir potanin taban zemininden disa çikinti yapan bir toplayici agizligina göre döküm konumunda tutmak için bir baglanti tertibatina iliskindir. Mevcut bulus ayrica, bu tür bir baglanti tertibatiyla kullanilacak bir pota ara borusuna ve hem pota ara borusunu hem de baglanti tertibatini içeren bir metal döküm tesisine iliskindir.
BULUSUN ARKA PLANI Metal sekillendirme islemlerinde, metal eriyigi, bir metalürjik kaptan digerine, bir kaliba veya bir alete aktarilir. Örnegin, Sekil 1'de görüldügü gibi, bir pota (11), firindan (gösterilmez) erimis halde gelen metal ile doldurulur ve sonra erimis metali havayla temastan korumak için potadan tandis iç kismina uzanan bir pota ara borusu (111) araciligiyla bir tandise (10) aktarilir. Erimis metal, daha sonra, tandisten alinip bir dökme agizligi (101) araciligiyla levhalar, kütükler, çubuklar veya külçeler olusturmak için bir kaliba (100) dökülebilir.
Metalürjik bir kaptan eriyen metalin akisi, bu kabin tabaninda yer alan bir agizlik sistemi (101, 111) araciligiyla yer çekimi ile yönlendirilir.
Bilhassa pota (11), taban zemininin iç yüzeyinde bir iç agizlik (113) ile donatilidir. Iç agizlik, taban zemini dis yüzeyinin disina çikinti yapan bir toplayici agizlik (112) ile hizalidir ve bundan bir kapak (114), genellikle kayar bir kapak (dogrusal veya döner) ile ayrilir. Bu kapak, sirasiyla metal dökümünü baslatmak veya durdurmak üzere, iç agizligin toplayici agizlik ile akiskan iletimi içine sokulmasini ve akiskan iletiminden çikarilmasini saglar.
Erimis metalin potadan bir tandise (10) akarken oksitlenmesini önlemek üzere, bir pota ara borusu (111), toplayici agizlik ile tandiste bulunan erimis metalin üst yüzeyi arasinda yer alir ve tandisin içine derinden girer. Bir pota ara borusu basitçe merkezi bir deligi olan uzun bir borudur; bunun girisi, toplayici agizligin (112) dis yüzeyi ile pota ara borusu (111) delik giris açikliginin iç yüzeyi arasinda bir sizdirmazligin olusturuldugu bir döküm yapilandirmasinda toplayici agizligin dis yüzeyine sikica oturmaya uygundur.
Uygulamada, bir pota, kapak (114) kapali yapilandirmadayken, yeni bir erimis metal yiginiyla dolduruldugu bir firindan bir tandisin veya bir kalibin üzerindeki döküm konumuna getirilir. Firindan döküm konumuna ve geri gitme hareketleri esnasinda, pota herhangi bir pota ara borusuna bagli degildir, çünkü pota ara borusu çok uzundur ve bir çelik tesisi boyunca ileri geri hareket etmek için fazla tehlikeli biçimde çikinti yapar. Pota döküm konumundayken, bir robot (20) veya baska bir tasima aleti, bir pota ara borusunu (111), toplayici agizliginin (112) pota ara borusu giris deligine sikica oturdugu döküm yapilandirmasina getirir (Sekil 1 ve 2 ile karsilastiriniz). Alisilmis döküm tesislerinde, robot (20) ayrica, potada bulunan erimis metal yigininin tüm dökümü esnasinda pota ara borusunu kendi döküm yapilandirmasinda tutar. Pota bosken, kapak kapalidir ve robot, pota ara borusunu toplayici agizligindan geri alarak bos potanin (11) çikarilmasini ve yeni bir erimis metal yiginiyla dolu baska bir pota ile degistirilmesini saglar. Robot (20) yukaridaki islemleri yeni pota ile tekrarlar.
Kapak dogru biçimde çalismadiginda, potanin döküm konumundan hizli bir sekilde çikarilmasini ve erimis metal içeriginin uygun bir acil durum atik alanina bosaltilmasini gerektiren acil durumlar meydana gelebilir. Robot döküm yapilandirmasinda toplayici agizligini sikica kavrarken pota ara borusu potanin toplayici agizligina bagliysa, potanin acil durumda çikarilmasi, bununla birlikte hem pota ara borusunu hem de robotu sürükleyerek tesiste ciddi hasarlara neden olacaktir. Aslinda, robot çok uzaga sürüklenemez ve pota yari yolda engellenerek, erimis metal atölyenin uygun olmayan bir bölgesine dökülebilir, bu da ciddi sonuçlara ve tehlikeye neden olur.
Bu tür kazalarin meydana gelmesini önlemek üzere teknikte, döküm yapilandirmasinda bir robota ihtiyaç duyulmadan tutulmalari için araçlar içeren pota ara borulari önerilmistir.
Bu sekilde, bir potanin hizli bir sekilde çikarilmasi pota ara borusunu kesin olarak kiracak, ancak sürüklemeyecek ve acil durumda çikarma isleminde büyük hacimli (ve pahali) bir robot tarafindan durdurulmayacaktir. Örnegin, JP09-2011657 bir agizlik önerir; bu agizlik, agizligi döküm yapilandirmasinda durdurmak üzere boylamasina ekseni etrafinda dönüsünü gerektiren bir bayonet içeren baglanti araçlari ile donatilidir. Bu tür bir dönüs, en küçük miktarda metal eriyigi bayonet mekanizmasina aktigi ve donduktan sonra bayonet mekanizmasini çenttigi anda çok zor hale gelebilir. Alternatif olarak, JP09-1008825, iki tarafindan birinde iki uzun pim içeren bir agizlik önerir; bu agizlik, pimleri almak üzere tamamlayici yuvalar içeren hareketli bir braket tarafindan döküm yapilandirmasinda tutulmaya uygundur. Bu mekanizma, islev görmesi için potanin bir tarafinda çok fazla bosluk gerektirir ve bir pota ara borusunun braketlerin yuvalari üzerine yüklenmesi ile braketlerin bir kenetlenme yapilandirmasinda egilmesi arasinda mükemmel bir koordinasyonu zorunlu kilar.
Teknikte, bir robotun destegi veya baska herhangi bir harici destek olmadan kendilerini döküm yapilandirmalarinda tutabilen, basit ve mali açidan rekabetçi olan, az esgüdüm gerektiren ve donmus metal tarafindan çentilmesini önlemek üzere hareketli parçalari pota ara borusu deliginin girisi ile toplayici agizliginin dis yüzeyi arasindaki arayüzden çok ileride olan pota ara borularina kesinlikle ihtiyaç vardir. Mevcut bulusun bu ve baska avantajlari asagidaki bölümlerde sunulur.
Bulusun Özeti Mevcut bulus ekteki bagimsiz istemlerde açiklanir. Tercih edilen uygulamalar bagimli istemlerde açiklanir. Mevcut bulus bilhassa, bir metal döküm tesisinde bir pota ara borusunun giris açikligini bir potanin taban zemininin disina sabitlenen bir toplayici agizligina çözülebilir sekilde baglamak için bir baglanti tertibatina iliskin olup, bu baglanti tertibati sunlari içerir: (a) bir mafsal çerçevesi; bunun merkezi bir açikligi vardir; bu açiklik, açikligin agirlik merkezinden geçen b0ylamasina eksene X1 dikey yer alir ve bir pota ara borusunu almaya uygundur; (b) ara boru baglanti araçlari; bu araçlar mafsal çerçevesini merkezi açikliga yerlesen pota ara borusuna baglamak içindir; (c) en az birinci ve ikinci uzun kapama pimleri; bunlar uzak bir uç ve yakin bir uç içerirler ve buradaki en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin her biri: - kapama piminin yakin ucuna göre uzak uca daha yakin bir seviyede döner sekilde bir mafsala takilidir; mafsal, mafsal çerçevesinde yer alir, böylece kapama pimi sabitleme konumundan bekleme konumuna dönebilir; - kapama pimini sabitleme konumuna sürmek üzere normalde öngerilimli olan esnek araçlara baglidir; - kapama piminin uzak ucuna göre yakin uca daha yakin yer alan yakalama araçlari ile donatilidir, buradaki yakalama araçlari tercihen ya kapama piminde bir açiklik ya da kapama pimine çapraz uzanan bir tirnak içerirler. böylece en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin herhangi birinin ilgili mafsal etrafinda ilgili bekleme konumundan ilgili sabitleme konumuna dönmesi, kapama piminin yakalama araçlarini merkezi açikligin agirlik merkezinden ayiran mesafeyi azaltir.
Her bir mafsalin, ilgili kapama piminin, boylamasina ekseni X1 içeren bir düzlemin içinde ve boylamasina eksene X1 dikey bir mafsal aksi etrafinda dönmesini saglamasi tercih edilir.
Mevcut bulusun birinci bir düzenlemesinde, her bir mafsal, ilgili kapama piminin uzak ucuna bitisik veya uzak ucunda yer alabilir ve her bir kapama pimi bir yuvaya geçer. Bu yuvanin geometrisi, yuvanin mafsala göre boylamasina eksene X1 paralel bir yön boyunca hareketi, kapama pimini bekleme konumu ile sabitleme konumu arasinda hareket ettirecek sekildedir. Ilgili kapama pimlerinin geçtikleri yuvalarin tümünün, boylamasina eksen X1 boyunca birinci bir konum ile ikinci bir konum arasinda hareket ettirilebilen bir yuva çerçevesinde yer almasi tercih edilir. Burada yuva çerçevesi (343) ile mafsal çerçevesi (34h) arasindaki mesafe ikinci konuma göre birinci konumda daha büyüktür; esnek araçlar öngerilimlidirler ve yuva çerçevesi kapama pimlerinin sabitleme konumuna mukabil olan bir konuma dogru sürülecek sekilde takilidirlar. Kapama pimlerinin sabitleme konumunun yuva çerçevesinin birinci konumuna mukabil olmasi tercih edilir.
Mevcut bulusun ikinci bir düzenlemesinde, her bir mafsal ilgili kapama piminin yakin ucu ile uzak ucu arasinda yer alir, böylece kapama pimi uzak ucuna, hem mafsal aksina hem de boylamasina eksene X1 dikey ve boylamasina eksen X1 yönünde kuvvet uygulandiginda sabitleme konumundan bekleme konumuna ileri geri dönebilir.
Bir pota ara borusunu bir potaya iyice baglamak üzere en az iki kapama pimi gerekir.
Ancak, mevcut bulusa uygun bir baglanti tertibatinda ikiden fazla kapama pimi bulunabilecegi açiktir. Örnegin, baglanti tertibati, mafsal çerçevesinin çevresi etrafinda esit biçimde dagitilmis iki, üç veya dört kapama pimi içerebilir.
Mevcut bulus ayrica, yukarida tanimlanan gibi bir baglanti tertibatina baglanmaya uygun bir pota ara borusuna iliskindir. Mevcut bulusa uygun bir pota ara borusu sunlari içerir: (a) agizligin akis yönünde yukaridaki ucunda yer alan ve sunlari içeren bir giris kismi: i)b0ylamasina eksene X1 dikey olan ve akis yönünde yukaridaki bir çevreyi tanimlayan akis yönünde yukaridaki bir yüzey; akis yönünde yukaridaki yüzey bir potaya bagli bir toplayici agizliga sikica oturmaya uygun bir giris açikligi ile donatilidir; ve ii) akis yönünde yukaridaki çevreyi çevreleyen ve boylamasina eksen X1 boyunca uzanan çevresel bir cidar; çevresel cidar hiç degilse kismen metal bir kilif ile kaplidir; (b) boylamasina eksen X1 boyunca giris kismindan akis yönünde yukaridaki uca karsit olan akis yönünde asagidaki uca uzanan ve bir çikis açikliginin yer aldigi boru biçiminde bir kisim; (c) giris açikligindan itibaren boylamasina eksene X1 paralel olarak çikis açikligina uzanan bir delik; özelligi sunlardir: pota ara borusu, yukaridan tanimlanan gibi bir baglanti tertibatinin ara boru baglanti araçlarina baglanmak üzere ayrica tertibat baglanti araçlari içerir, tertibat baglanti araçlari en az birinci ve ikinci ayri uzantilar biçimdedirler, bu uzantilar metal kililin parçalaridirlar ve çevresel cidarin çevresi etrafinda esit biçimde dagitilmislardir; en az birinci ve ikinci uzantilarin her birinin, d/ W < 1 olacak sekilde, çevresel cidara teget ve boylamasina eksene X1 dikey yönde bir genisligi W ve genislige W ve boylamasina eksene X1 dikey olan radyal yönde bir derinligi d vardir, böylece her bir uzanti pota ara borusunun akis yönünde yukaridaki ucu yönüne bakan akis yönünde yukaridaki bir çikintiyi ve pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucu yönüne bakan akis yönünde asagidaki bir çikintiyi tanimlar, akis önünde asagidaki çikinti, pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucuna dogru bakan bir tepe ile disbükeydir ve uzantinin genisliginin esas itibariyle ortasinda yer alir. Akis yönünde asagidaki çikinti tercihen V veya dairesel yay biçimindedir.
Mevcut metinde, "akis yönünde yukaridaki" ve "akis yönünde asagidaki“ terimleri, pota ara borusu, toplayici agizliginin ve kapagin açik oldugu döküm yapilandirmasindayken erimis metalin akis yönüne göre tanimlanir.
Mevcut bulus ayrica bir parça kitine iliskin olup, bu parça kiti bir baglanti tertibati ve bir pota ara borusu içerir, burada baglanti tertibatinin ara boru baglanti araçlari akis yönünde yukarida en az bir birinci ve ikinci içbükey çikintilar içerirler. Bu çikintilar baglanti tertibatinin merkezi açikliginin içinde yer alirlar, akis yönünde yukaridaki açikliga dogru bakarlar ve konumlari ile geometrileri, pota ara borusunun giris kismi baglanti tertibatinin merkezi açikligina yerlestiginde, pota ara borusunun uzantilarinin akis yönünde asagidaki disbükey çikintilari, baglanti tertibatinin ara boru baglanti araçlarinin akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari üzerine uyumlu biçimde oturabilecek sekildedir. Tercih edilen bir uygulamada, pota ara borusunun uzantilarinin akis yönünde asagidaki disbükey çikintilarinin uyumlu biçimde baglanti tertibatinin ara boru baglanti araçlarinin akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari üzerine oturmasi su sekilde saglanabilir: pota ara borusu, baglanti tertibatinin merkezi açikligi içine yerlestirilir ve baglanti tertibati boylamasina eksen boyunca çikis açikligi yönünde önceden belirlenen bir konuma kadar hareket ettirilir, baglanti tertibati buradan itibaren, pota ara borusu uzantilarinin akis yönünde asagidaki disbükey çikintilari ile karsi karsiya oluncaya ve baglanti tertibati ara boru baglanti araçlarinin akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari üzerine oturuncaya kadar boylamasina eksen etrafinda döndürülür.
Baglanti tertibati yukarida tanimlanan gibi bir mafsal çerçevesi ve bir yuva çerçevesi içerir ise, ara boru baglanti araçlarinin akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilarinin mafsal çerçevesinde yer almalari ve yuva çerçevesinin akis yönünde asagida, mafsal çerçevesinin akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilarina karsit ve pota ara borusu uzantilarinin akis yönünde yukaridaki çikintilarinin geometrisi ile uyumlu çikintilar içermesi tercih edilir, böylece: (a) baglanti tertibatinin boylamasina eksen boyunca hareket ettirilecegi önceden belirlenen konum, yuva çerçevesi mafsal çerçevesine göre ilk konumundayken (= bundan uzaktayken) pota ara borusu uzantilarinin, mafsal çerçevesinin akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari ile yuva çerçevesinin akis yönünde asagidaki çikintilari arasindaki bir seviyede oldugu konuma mukabildir, böylece baglanti tertibatinin, pota ara borusu uzantilari yuva çerçevesinin akis yönünde asagidaki çikintilari ile mafsal çerçevesinin akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari arasinda kenetlenene kadar boylamasina eksen X1 etrafinda dönmesi saglanir; ve (b) yuva çerçevesi mafsal çerçevesine göre ikinci konumundayken (= buna yakinken), pota ara borusu uzantilari mafsal çerçevesinin akis yönünde yukaridaki çikintilari ile yuva çerçevesinin akis yönünde asagidaki çikintilari arasinda sikisir.
Parça kiti tercihen, ayrica bir toplayici agizligi içerir, bu agizlikta toplayici agizliginin bir ucundaki giristen uzanan ve karsit bir çikis ucuna açilan bir delik bulunur. Çikis ucu, bir döküm yapilandirmasinda pota ara borusu giris açikligina sikica oturmaya uygundur, böylece toplayici agizliginin girisinden itibaren boylamasina eksen X1 boyunca pota ara borusu çikis açikligina uzanan kesintisiz bir döküm deligi olusturuiur. Toplayici agizligi bir kapak çerçevesi araciligiyla bir potaya baglidir, burada kapak çerçevesi en az bir birinci ve ikinci sabitleme araçlari içerir, bu araçlar en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin yakalama araçlariyla uyumludurlar ve su sekilde yer alirlar: pota ara borusu giris açikligi döküm yapilandirmasinda toplayici agizliginin üzerine yerlestiginde, - kapama pimleri bekleme konumlarindayken, sabitleme araçlari kapama pimlerinin yakalama araçlarini engellemezler, böylece pota ara borusu boylamasina eksen boyunca toplayici agizligindan uzaklasabilir; ve - en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin yakalama araçlari sabitleme konumlarinda olduklarinda ilgili sabitleme araçlarina çözülebilir bir baglanti olusturacak sekilde geçerler, böylece pota ara borusu potanin toplayici agizligina çözülebilir sekilde baglanir.
Bir düzenlemede, kapama pimlerinin yakalama araçlarinda bir açiklik bulunur ve kapak çerçevesinin sabitleme araçlarinda, ilgili bir kapama piminin bekleme konumundan sabitleme konumuna dönmesiyle çözülebilir sekilde açikliga geçmeye uygun bir tirnak bulunur. Bunun tersi biçimde, ikinci bir düzenlemede, kapama pimlerinin yakalama araçlarinda kapama pimine çapraz uzanan bir tirnak bulunur ve kapak çerçevesinin sabitleme araçlarinda, ilgili bir kapama piminin bekleme konumundan sabitleme konumuna dönmesiyle çözülebilir sekilde tirnagi almaya uygun bir girinti veya açiklik bulunur.
Mevcut bulusa uygun parça kiti ayrica sunlar için uygun bir robot içerebilir: (a)baglanti tertibatinin merkezi açikligini kavramak, bir pota ara borusu giris kismi üzerine geçirmek ve sabitlemek, böylece bir pota ara borusu takimi olusturmak; (b)kapama pimlerini sabitleme konumlarindan itibaren bekleme konumlarina hareket ettirmek ve bu tür bir bekleme konumunda tutmak; (c) pota ara borusu deligi toplayici agizliginin deligi ile hizali olacak sekilde, pota ara borusu takiminin giris açikligini döküm yapilandirmasinda toplayici agizliginin üzerine yerlestirmek; (d)kapama pimlerinin bekleme konumlarindan sabitleme konumlarina geri dönmelerini saglamak, böylece her bir kapama piminin yakalama araçlarini ilgili sabitleme araçlarina geçirerek pota ara borusunu toplayici agizligina baglamak; (e)pota ara borusu üzerindeki kavramayi serbest birakmak.
Robot tercihen, kapama pimlerini sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina hareket ettirmek üzere bir döndürme parmagi veya bir pistondan seçilen araçlar içerir, bu araçlar esnek araçlarin normal öngeriliminden daha yüksek ve normal öngerilimine karsit bir yönde kuvvet uygulamak üzere hidrolik olarak tahrik edilirler.
Mevcut bulus ayrica, bir pota ara borusunu bir potanin toplayici agizligina çözülebilir sekilde baglamak için bir yönteme iliskindir, bu yöntem hem toplayici agizligi hem de robotu içeren yukarida tanimlanan parça kitinin saglanmasini ve asagidaki adimlarin robotla gerçeklestirilmesini içerir: (a) bir pota ara borusu takimi olusturmak üzere, yukarida tanimlanan gibi bir baglanti tertibatinin merkezi açikligini kavramak ve yukarida tanimlanan gibi bir pota ara borusu giris kismi üzerine geçirmek ve sabitlemek; (b) baglanti tertibatinin kapama pimlerini sabitleme konumlarindan itibaren bekleme konumlarina hareket ettirmek ve bu tür bir bekleme konumunda tutmak; (c) pota ara borusu deligi toplayici agizliginin deligi ile hizali olacak sekilde, pota ara borusu takiminin giris açikligini döküm yapilandirmasinda toplayici agizliginin üzerine yerlestirmek; (d) kapama pimlerinin bekleme konumlarindan sabitleme konumlarina geri dönmelerini saglamak, böylece her bir kapama piminin yakalama araçlarini ilgili sabitleme araçlarina geçirerek pota ara borusunu toplayici agizligina baglamak; (e) pota ara borusu üzerindeki kavramayi serbest birakmak.
Mevcut yöntemdeki robot tercihen asagidaki adimlari gerçeklestirmeye uygundur: (a) toplayici agizligina bagli pota ara borusunu kavramak; (b) kapama pimlerini (32) sabitleme konumlarindan itibaren bekleme konumlarina hareket ettirmek ve bu tür bir bekleme konumunda tutmak, böylece her bir kapama piminin yakalama araçlarini (33, 33a) ilgili sabitleme aracindan (31, 31a) ayirmak; (c) pota ara borusunu toplayici agizligindan geri çekmek.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Mevcut bulusun dogasinin daha eksiksiz bir sekilde anlasilmasi için, ekteki çizimlerle birlikte alinan asagidaki ayrintili açiklamaya atifta bulunulur, bu çizimlerde: Sekil 1: bir döküm tesisinin genel bir görünümünü gösterir.
Sekil 2: teknigin bilinen durumuna uygun bir robot araciligiyla döküm yapilandirmasina baglanan ve bu yapilandirmada tutulan bir pota ara borusunu gösterir.
Sekil 3: mevcut bulusa uygun baglanti tertibatini içeren bir pota ara borusunun birinci bir düzenlemesini gösterir.
Sekil 4: mevcut bulusa uygun baglanti tertibatini içeren bir pota ara borusunun ikinci bir düzenlemesini gösterir.
Sekil 5: mevcut bulusa uygun baglanti tertibatini içeren bir pota ara borusunun üçüncü bir düzenlemesini gösterir.
Sekil 6: mevcut bulusa uygun baglanti tertibatini içeren bir pota ara borusunun dördüncü bir düzenlemesini gösterir.
Sekil 7: mevcut bulusa uygun baglanti tertibatini içeren bir pota ara borusunun besinci bir düzenlemesini gösterir.
Sekil 8: birinci düzenlemeye uygun bir baglanti tertibatinin kapama pimlerini tahrik etmek için araçlari gösterir.
Sekil 9: ikinci düzenlemeye uygun bir baglanti tertibatinin kapama pimlerini tahrik etmek için araçlari gösterir.
Sekil 10: dördüncü düzenlemeye uygun bir baglanti tertibatinin kapama pimlerini tahrik etmek için araçlari gösterir.
Sekil 11: mevcut bulusa uygun bir agizligin ve baglanti tertibatinin (a) ayri olarak ve (b) birbirine sabitlenmis halde perspektif bir görünümünü gösterir.
Sekil 12: mevcut bulusa uygun baglanti tertibatini içeren bir pota ara borusunun, bir potanin toplayici agizligina baglanma silsilesini gösterir.
Sekil 13: kapama pimleri ilgili bekleme konumlarindan sabitleme konumlarina getirildiklerinde yakalama araçlari ile merkezi açikligin agirlik merkezi arasindaki Sekil 14: mevcut bulusa uygun bir pota ara borusunun iki düzenlemesinin yani sira tertibat baglanti araçlarinin düzenlemelerini gösterir.
Sekil 15: bir baglanti tertibatinin dönüs yoluyla bir pota ara borusuna nasil baglanacagina iliskin bir uygulamayi gösterir.
BULUSUN AYRINTILI AÇIKLAMASI Sekil 3 ila 13'te görüldügü gibi, mevcut bulusun özü, bir iletim rafinda depolanan yeni bir pota ara borusuna (111) kolaylikla sabitlenebilen bir baglanti tertibatidir (34) (Sekil 11 ve 12(a) ile karsilastiriniz). Baglanti tertibati, bir toplayici agizligini bir potaya baglayan kapak çerçevesinde bulunan sabitleme araçlarini (31, 31a) çözülebilir sekilde kavramaya uygun 31a) geçmesi yalnizca, pota ara borusu, toplayici agizliginin (112) çikisinin pota ara borusunun giris açikligini sizdirmaz biçimde kapattigi döküm yapilandirmasindayken mümkündür. (Sekil 12(d) ve (e) ile karsilastiriniz). Baglanti tertibati (34) ayrintili olarak açiklanmadan önce, pota ara borusu (111) ve pota (11) sunulur.
Sekil 1 ve 12'de görüldügü gibi, pota (11), çikis açikligi bulunan bir taban zeminine sahip büyük bir kaptir; çikis açikligi, potanin içinde yer alan ve potanin iç kismini kaplayan refrakter malzemeye (12) kismen gömülü bir iç agizlik (113) ile donatilidir. Bir toplayici agizligi (112), bir kapak çerçevesiyle çikis açikliginin dis tarafina sabitlenmistir. Kapak çerçevesi sabit bir plaka içerir, bu plaka iç agizlik ile sizdirmaz temas halindedir ve giris agizligiyla kesintisiz bir geçis deligi olusturan bir delik içerir. Kapak çerçevesi ikinci, kayar bir plaka (114) içerir; bu plaka, toplayici agizligi ile sizdirmaz temas halindedir ve toplayici agizligiyla kesintisiz bir geçis deligi olusturan bir delik içerir. Ikinci, yani kayar plaka (114), kayar plaka ile toplayici agizligindan olusan geçis deligini sabit plaka ile iç agizliktan olustan geçis deligi ile hizali ve hizasiz hale getirecek sekilde birinci, yani sabit plakaya göre kayar biçimde hareket edebilir, böylece iç agizlik ve toplayici agizliginin (112) içinden metal akis hizinin kontrolünü saglar (Sekil 12(e) ve (f) ile karsilastiriniz). Giris kisminda açiklandigi gibi, toplayici agizliginin boru biçiminde kisa bir kismi vardir ve pota ara borusu (111) boru biçiminde daha uzun bir kisim içerir ve sivi metalin pota ile tandis (10) arasindaki havayla her türlü temasini önlemek üzere toplayici agizligina sizdirmaz bir biçimde yerlesmelidir.
Mevcut bulusa uygun bir pota ara borusu (111), Sekil 11 ve 14'te gösterilir. Teknigin bilinen durumundaki pota ara borularina sunlari içermesi bakimindan çok benzerdir: (a) agizligin akis yönünde yukaridaki ucunda yer alan ve sunlari içeren bir giris kismi: i) boylamasina eksene X1 dikey olan ve akis yönünde yukaridaki bir çevreyi tanimlayan akis yönünde yukaridaki bir yüzey; akis yönünde yukaridaki yüzey bir potaya (11) bagli bir toplayici agizliga (112) sikica oturmaya uygun bir giris açikligi (115a) ile donatilidir; ve ii) akis yönünde yukaridaki çevreyi çevreleyen ve boylamasina eksen X1 boyunca uzanan çevresel bir cidar; çevresel cidar hiç degilse kismen metal bir kilif (111m) ile kaplidir; (b) giris kismindan itibaren, boylamasina eksen X1 boyunca, akis yönünde yukaridaki uca karsit olan akis yönünde asagidaki uca uzanan ve bir çikis açikliginin (115b) yer aldigi boru biçiminde bir kisim; (c) giris açikligindan (115a) itibaren boylamasina eksene X1 paralel olarak çikis açikligina (1 15b) uzanan bir delik (115).
Ancak, pota ara borusu, teknigin bilinen durumundaki pota ara borularindan, baglanti tertibatinin ara boru baglanti araçlarina (55a) asagida daha ayrintili olarak açiklanacak sekilde baglanmak üzere ayrica tertibat baglanti araçlari (55b) içermesi bakimindan farklilik gösterir. Tertibat baglanti araçlari, metal kililin (ilim) parçasi olan ve çevresel cidarin çevresi etrafinda esit biçimde dagitilmis olan en az birinci ve ikinci ayri uzantilar (55b) biçimindedirler (Sekil 14(a) ve (b) ile karsilastiriniz). En az birinci ve ikinci uzantilarin her birinin, çevresel cidara teget ve boylamasina eksene X1 dikey yönde bir genisligi W ve genislige W ve boylamasina eksene X1 dikey olan radyal yönde bir derinligi d vardir ve d / W < 1 geçerlidir. Böylece her bir uzanti pota ara borusunun akis yönünde yukaridaki ucu yönüne bakan akis yönünde yukaridaki bir çikintiyi (55u) ve pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucu yönüne bakan akis yönünde asagidaki bir çikintiyi (55d) tanimlar.
Akis yönünde asagidaki çikinti, pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucuna dogru bakan bir tepe (55apx) ile disbükeydir ve uzantinin genisliginin esas itibariyle ortasinda yer alir. Akis yönünde asagidaki çikinti (55d), Sekil 14(a) ve (d)”de görüldügü gibi V veya dairesel yay biçiminde olabilir.
Sekil 3 ila 10 ve 14(d)`de görüldügü gibi, pota ara borusunun çevresel cidarinin kesik koni biçiminde bir girinti (56d) içermesi, bunun küçük çapinin pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucuna dogru yönelik olmasi, böylece ters çevrilmis bir omuz kismi olusturmasi tercih edilir.
Baglanti tertibati (84) bir mafsal çerçevesi (34h) içerir; bunun merkezi bir açikligi vardir; bu açiklik, açikligin agirlik merkezinden geçen boylamasina eksene X1 dikey yer alir. Açiklik, yukarida tanimlanan gibi bir pota ara borusunu almaya uygun olmalidir. Baglanti tertibati (34), ara boru baglanti araçlari (55a) vasitasiyla bir pota ara borusuna (111) sabitlenebilir; bu baglanti araçlari, pota ara borusunda bulunan tertibat baglanti araçlari (55b) ile etkilesimde bulunmaya uygundurlar. Örnegin, baglanti tertibatinin ara boru baglanti araçlari (55a), biri digerine göre döndürülerek pota ara borusunun tertibat baglanti araçlarina (55b) sabitlenebilir. Asagida daha ayrintili olarak anlatilacak bir örnek, Sekil 15“te gösterilir.
Bu düzenleme ayrica, mevcut basvurunun bazi düzenlemeleri için elverisli olabilecek örnegin bayonet tipi baglanti araçlari içerebilir.
Pota ara borusunu (111) (baglanti tertibati (34) buna sabitlenmis haldeyken), toplayici agizligi tutan ve bir kapak mekanizmasini çevreleyen çerçeve olan bir kapak çerçevesi araciligiyla potaya bagli sabitleme araçlarina (31, 31a) çözülebilir sekilde baglamak için en az iki yakalama araci (33, 33a) gerekir. Ya bir kayar kapak ya da bir döner kapak olan kapak mekanizmalari, teknikte iyi bilinir ve burada ayrintili olarak açiklanmalari gerekmez.
Bunlar, bir delik bulunan iki kayar plaka kaydirilarak ve her bir plakanin deligini birbirine göre hizali ve hizasiz hale getirerek potanin disina akan sivi metalin akis hizini kontrol etme vazifesi görürler. Kayar kapagin (114) bir örnegi, Sekil 12'de sematik olarak gösterilir, burada kapak, pota ara borusu toplayici agizliga bagli iken adim (a) ila (e)'de kapalidir ve pota ara borusunun döküm yapilandirmasinda sabitlenmis oldugu adim (f)`de açiktir. Her bir yakalama araci (33, 33a), uzak bir uç ile yakin bir uç içeren en az birinci ve ikinci uzun kapama pimlerinde (32) yer alir. Her bir kapama pimi (32) döner sekilde bir mafsala (36) takilidir. Mafsal (36), mafsal çerçevesine (34h) takilidir ve ilgili bir kapama pimine, kapama piminin yakin ucuna göre uzak ucuna daha yakin bir seviyede baglidir, yakalama araci (33, 33a) ise kapama piminin uzak ucuna göre yakin ucuna daha yakin yer alir. Her bir kapama pimi ilgili mafsal etrafinda sabitleme konumundan bekleme konumuna döndürülebilir. Her bir kapama pimi, kapama pimini sabitleme konumuna sürmek üzere normalde öngerilimli olan esnek araçlara (35) dogrudan veya dolayli olarak baglidir. Esnek araçlar, kapama pimlerini sabitleme konumuna bu konumun disindayken tekrar tekrar sürmek üzere yeterli yay kuvvetini gelistirebildikleri sürece sarmal yay, burulma yayi, yaprak yay, konik yay vb. gibi herhangi bir yay türü olabilir. Esnek araçlarin meydana getirdigi yay kuvveti, örnegin kapama pimlerini sabitleme konumlarinin disina, bekleme konumlarina dogru sürmek üzere bir robotun (20, 21) baglanti tertibatina uygulayabilecegi kuvvetten daha düsük olmalidir. Esnek araçlarin bir ucu Sekil 6, 7 ve 10'da görüldügü gibi dogrudan kapama pimlerine (32) bagli olabilir, diger ucu ise mafsal çerçevesine (34h) sabitlenmis olabilir.
Alternatif olarak, esnek araçlar Sekil 3-5, 8, 9, 12'de görüldügü gibi dogrudan kapama pimlerine bagli olabilirler ve normalde örnegin bir ucu mafsal çerçevesine (34h) ve diger ucu kapama pimleri ile etkilesimde bulunan bir yapiya sabitlenmis sekilde kapama pimlerini sabitleme konumlarina dogru sürerler. Buradaki yapi bir yuva çerçevesidir (345), kapama pimleri ile etkilesim asagida daha ayrintili olarak anlatilir.
Mandallar (32) döner sekilde mafsal çerçevesine takilidir, böylece en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin (32) herhangi birinin ilgili mafsal (36) etrafinda ilgili bekleme konumundan ilgili sabitleme konumuna dönmesi, kapama piminin yakalama araçlarini (33, 33a) baglanti tertibati merkezi açikliginin agirlik merkezinden ayiran mesafeyi azaltir.
Sekil 13, mafsal akslarinin (36a) (karma çizgiyle gösterilir) aks merkezinden itibaren merkezi açikligin (ve baglanti tertibatina bagliyken pota ara borusu deliginin (115)) agirlik merkezine uzanan yariçapa (a) dikey ve (b) paralel olduklari iki düzenleme için bekleme konumunda dbekieme (kesikli çizgiler) ve sabitleme konumda dsabn (düz çizgi) merkezi açiklik ile kapama pimlerinin (32) yakalama araçlari arasindaki mesafeyi karsilastirir. Kapama pimlerinin (32) ilgili bekleme konumlarindan ilgili sabitleme konumlarina dönmeleriyle, iki yakalama aracinin merkezi açikligin agirlik merkezine mesafesinin mesafeden dbekieme mesafeye dsab., < dbekieme azaldigi görülebilir.
Her bir kapama piminin yakin ucuna daha yakin yer alan yakalama araçlari farkli geometrilere sahip olabilir. Bilhassa, yakalama araçlari, bekleme konumundan sabitleme konumuna döndügünde, pota kapak mekanizmasini ve toplayici agizligini tutan, kapak çerçevesi sabitleme araçlarini olusturan ilgili bir tirnak veya kancaya (31) çözülebilir sekilde geçmeye uygun bir açiklik (33) biçiminde olabilirler. Bu düzenleme, Sekil 3, 4, 6, 7, 12'de ve Sekil 11`deki perspektif görünümde sematik olarak gösterilir. Alternatif olarak, yakalama araçlari, her bir kapama pimi bekleme konumundan sabitleme konumuna döndügünde, kapak çerçevesinin sabitleme araçlarini (31a) olusturan bir açikliga çözülebilir sekilde geçmeye uygun bir tirnak veya kanca (33a) biçiminde olabilirler. Bu düzenleme, Sekil 15'te sematik olarak gösterilir.
Tercih edilen bir düzenlemede, her bir kapama piminin mafsal aksi (36a), baglanti tertibati (34) bir pota ara borusuna (111) sabitlendiginde aksin (36a) ortasindan itibaren giris açikliginin (115a) agirlik merkezine uzanan bir yariçapa esas itibariyle dikeydir.
Bu geometri, her bir kapama piminin (32) boylamasina eksen X1 ve söz konusu yariçap ile tanimlanan bir düzlemin içinde dönmesini saglar. Örnegin, Sekil 13(a), "radyal" veya gösterir. Alternatif olarak, her bir kapama piminin (32) aksi (36a), baglanti tertibati (34) bir pota ara borusuna (111) sabitlendiginde aksin (36a) ortasindan itibaren giris açikliginin (115a) agirlik merkezine uzanan bir yariçapa paralel olabilir. Sekil 7 ve 13(b)”de gösterilen bu geometri, "teget” dönüs olarak tanimlanabilecek bir dönüs saglar. Ancak, yakinlasan bir dönüs tercih edilir.
Dönüsün yakinlasan dönüs oldugu, Sekil 3 ila 5 ve 15(a) ve (b)'de gösterilen bir düzenlemede, her bir kapama piminin (32) mafsali (36), ilgili kapama piminin (32) uzak ucuna bitisik veya uzak ucunda yer alir. Baglanti tertibati, yuva çerçevesi (343) olarak ifade edilen ikinci bir çerçeve içerir; bu ikinci çerçeve, bunu mafsal çerçevesinden (345) ayiran mesafeyi degistirecek sekilde, boylamasina eksene X1 paralel bir yön boyunca mafsal çerçevesine (34h) dogru ve bundan uzaga hareket ettirilebilir ve her bir kapama pimi için bir yuva içerir. Her bir kapama pimi, kapama piminin mafsal ile yakalama araçlari arasindaki uzunlugu boyunca hareket edebilen ilgili bir yuvaya yerlesir. Yuvalarin geometrisi su sekildedir: yuva çerçevesinin (343) boylamasina eksene X1 paralel bir yön boyunca mafsal çerçevesine (34h) göre hareketiyle, her bir yuva ilgili kapama piminin uzunlugu boyunca hareket eder ve kapama piminin bekleme konumundan sabitleme konumuna egilmesini saglar. Bilhassa, her bir yuva, boylamasina eksene X1 göre egimli olan ve bir kapama piminin oturdugu bir cidar içerebilir. Yuva çerçevesi boylamasina yön boyunca hareket ettirildiginde, egimli cidar kapama piminin açisal dönüsünü zorlar. Bu tür bir egimli cidara alternatif olarak veya bununla birlikte, Sekil 3 ve 4lte gösterilen en çok tercih edilen düzenlemede, her bir kapama pimi, mafsal aksina (36a) paralel uzanan ve kapama piminin ilgili mafsal (36) ile yakalama araçlari (33, 33a) arasindaki bir tarafindan (tercihen iki tarafindan) disa çikinti yapan en az bir pim (32p) (tercihen iki) içerir. Pim, ilgili yuvanin cidarinda bulunan fasulye biçiminde bir kanala (34b) geçer, cidar mafsal aksina (36a) dikeydir. Yuva çerçevesinin mafsal çerçevesine göre boylamasina eksen boyunca hareketi, pimin fasulye biçiminde kanal boyunca kaymasina neden olur, böylece ilgili kapama piminin ilgili bekleme veya sabitleme konumlarina hareketini zorlar. Her bir kapama piminin sabitleme konumundan bekleme konumuna dönüsü su sekilde saglanabilir: (a) boylamasina eksen X1 boyunca yuva çerçevesi (345) ile mafsal çerçevesi (34) arasindaki mesafe su sekilde azaltilarak (Sekil 3-5'te görüldügü gibi): i) mafsal çerçevesi (34h) pota ara borusuna (111) göre sabit bir konumda tutulup, yuva çerçevesi (345) mafsal çerçevesine dogru hareket ettirilerek (Sekil 3 ve 5 ile karsilastiriniz); ii) yuva çerçevesi (345) pota ara borusuna (111) göre sabit bir konumda tutulup, mafsal çerçevesi (34h) yuva çerçevesine dogru hareket ettirilerek (Sekil 4 ve 12 ile karsilastiriniz); ya da iii) hem mafsal çerçevesi (34h) hem de yuva çerçevesi (34s) pota ara borusuna (111) göre birbirine dogru hareket ettirilerek; Sekil 15(a) ve (b) ile karsilastiriniz); (b) boylamasina eksen X1 boyunca yuva çerçevesi (34s) ile mafsal çerçevesi (34) arasindaki mesafe su sekilde arttirilarak; i) ya mafsal çerçevesi (34h) pota ara borusuna (111) göre sabit bir konumda tutulup, yuva çerçevesi (343) mafsal çerçevesinden uzaklastirilarak; ii) yuva çerçevesi (343) pota ara borusuna (111) göre sabit bir konumda tutulup, mafsal çerçevesi (34h) yuva çerçevesinden uzaklastirilarak; ya da iii) hem mafsal çerçevesi (34h) hem de yuva çerçevesi (34s) pota ara borusuna (111) göre birbirinden uzaklastirilarak.
Bir yuva çerçevesinin kullanildigi yukarida açiklanan düzenlemelerde, esnek araçlarin (35) bir ucunun mafsal çerçevesine (84h) ve diger ucunun yuva çerçevesine (34s) bagli olmasi, böylece esnek araçlarin normal öngeriliminin, iki çerçeveyi kapama pimlerinin (32) sabitleme konumuna mukabil olan ilgili konumlarina dogru sürmesi tercih edilir. Sekil 3, bu tür bir geometrinin, kapama pimlerinin sabitleme konumunun yuva çerçevesinin (34s) mafsal çerçevesinden (34h) en uzaktaki konumuna mukabil oldugu en çok tercih edilen düzenlemesini gösterir.
Sekil 3'te gösterilen düzenlemede, mafsallar (36), kapama pimlerinin (32) uzak ucunda yer alirlar ve kapama pimleri, bir yuva çerçevesinde (34s) bulunan ilgili yuvalara geçerler, yuva çerçevesi mafsal çerçevesine (34h) dogru veya bundan uzaga hareket ederek yuvalari, yuvalara geçen ilgili kapama pimlerinin uzunlugu boyunca kaydirabilir. Sarmal yaylar olarak gösterilen esnek araçlar (35), yuva çerçevesini (345) ve mafsal çerçevesini (34h) birbirinden uzaklastiracak sekilde öngerilimlidirler. Sonuç olarak, herhangi bir harici kuvvet olmadiginda, mafsal çerçevesi (34h) ve yuva çerçevesi (34s) belirli bir mesafeyle Hf birbirinden ayridir ve kapama pimleri sabitleme konumlarinda olmaya zorlanir. Mafsal çerçevesi (34h) ile yuva çerçevesi (343) arasinda esnek araçlarin (35) yay kuvvetinden daha yüksek bir sikistirma kuvveti uygulandiginda, iki çerçeve arasindaki mesafe azalir ve kapama pimleri bekleme konumlarina dogru dönmeye zorlanir. Bu asagidaki gibi gerçeklesir.
Yuvalarin dis cidari, her bir yuva mafsal çerçevesine bakan tarafta potaya bakan karsit tarafa göre daha dar olacak sekilde egimlidir. Bu geometri, kapama pimlerinin (32) ilgili mafsallari (36) etrafinda dönmesini saglar, böylece: - mafsal çerçevesi (34h) ve yuva çerçevesi (34s) birbirinden ayriyken aralarindaki mesafe H, degerine ulasana kadar, kapama pimlerinin sabitleme konumlarina dogru boylamasina eksen X1 ile olusturduklari açi azalir; ve - mafsal çerçevesi (34h) ve yuva çerçevesi (345) aralarindaki mesafeyi azaltmak üzere birbirine dogru hareket ettirildiklerinde, kapama pimlerinin bekleme konumlarina dogru boylamasina eksen X1 ile olusturduklari açi artar.
Kapama pimlerinin (32) ayrica, kapama pimlerini bekleme ve sabitleme konumlari arasinda daha hassas ve tekrar eden sekilde ileri geri sürmek üzere, yukarida anlatilan ve Sekil 3 ve 4'te gösterilen fasulye biçiminde bir kanala (34h) geçen bir pim (32p) içermelerinin tercih edildigi not edilmelidir.
Yuva çerçevesini (345) ve mafsal çerçevesini (34h) boylamasina yönde X1 birbirine dogru sürmek üzere esnek araçlarin (35) yay kuvvetinden daha yüksek bir kuvvet F uygulandiginda. yuvalar yuvalara geçen ilgili kapama pimlerini durdururlar. Yuvalarin ve fasulye biçiminde kanala (34h) geçen pimin (32p) egimli dis cidarlari nedeniyle, kapama pimleri ilgili mafsallari (36) etrafinda dönebilirler, çünkü yuva çerçevesi (345) ve mafsal çerçevesi yuva çerçevesinin mafsal çerçevesine (34h) en yakin tercihen temas halinde oldugu mukabil bekleme konumlarina ulasincaya kadar kademeli olarak birbirine dogru sürülürler (Sekil 3(b) ile karsilastiriniz). Yuva çerçevesi ve mafsal çerçevesi birbirine yakin tutulurken ve kapama pimleri (32) bekleme konumlarinda olduklari için, pota ara borusu, kapak çerçevesinin sabitleme araçlari (31, 31a) kapama pimlerinin yakalama araçlarini (33, 33a) engellemeden toplayici agizliginin etrafina bunlarin döküm yapilandirmasina yerlestirilebilir (Sekil 3(c) ile karsilastiriniz).
Pota ara borusu döküm yapilandirmasindayken, kapama pimleri bekleme konumlarindan sabitleme konumlarina geri döndürülebilirler, böylece sadece yuva çerçevesi (348) üzerinde uygulanan kuvvetin F serbest birakilmasi ve müteakiben yuva çerçevesinin, esnek araçlarin (35) yay kuvvetinin etkisiyle mafsal çerçevesinden (34h) uzaga sürülmesi suretiyle kapak çerçevesinin eslesen sabitleme araçlarina geçerler. Pota ara borusu böylece döküm yapilandirmasini potanin tüm döküm islemi sirasinda korumak üzere herhangi bir robot (20) vb. ihtiyaci olmadan toplayici agizligina saglam ve çözülebilir sekilde baglanir (bkz. Sekil 3(d)).
Bos potayi döküm yapilandirmasindan uzaklastirmadan önce pota ara borusunu bosaltmak üzere, baglanti tertibatinin (34) yakalama araçlari (33, 33a) yukarida açiklandigi gibi yuva çerçevesi (34s) üzerinde bir kuvvet F uygulanarak kapak çerçevesinin sabitleme araçlarindan (31, 31a) ayrilirlar. Pota ara borusu müteakiben toplayici agizligindan, toplayici agizliginin boylamasina eksen X1 boyunca asagi dogru ve ardindan ileri sürülmesi suretiyle çikarilabilir. Pota böylece potanin altinda asili uzun bir pota ara borusu engellemesi olmadan çikarilabilir.
Sekil 3'te gösterilen düzenleme bilhassa baglanti tertibatinin pota ara borusuna baglanma sekli için tercih edilir. Ilk olarak, mafsal çerçevesi (34h), pota ara borusu (111) çikintisinin (55b) akis yönünde yukaridaki disbükey uzantisinin geometrisi ile eslesen geometriye sahip akis yönünde yukarida içbükey bir uzanti (55a) içerir (akis yönünde yukaridaki içbükey uzanti, Sekil 3'te görülmez çünkü üzerinde uzanan çikintinin akis yönünde asagidaki uzantisi tarafindan gizlenir). Bu asamada, pota ara borusu, baglanti tertibatinin tertibat baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki uzantisi üzerinde uzanir. Pota ara borusunun çevresel cidarinin bir kisminin, tersine çevrilmis omuz kisimlarini olusturan kesik koni biçimindeki girintileri (56d) olusturmasi tercih edilir. Yuva çerçevesi bu durumda elverisli olarak, pota ara borusunun kesik koni biçimli girintilerinin sikica oturabilecegi akis yönünde yukaridaki kesik koni biçimli destek uzantilarini içerir. Bu durumda, pota ara borusu ayrica yuva çerçevesinin (34s) akis yönünde yukaridaki destek uzantilarinin üzerine oturur (Sekil 3(a) ile karsilastiriniz). Yuva çerçevesi ayrica, pota ara borusu uzantilarinin (55b) akis yönünde yukaridaki çikintisi (55u) ile karsilikli yer alan ve bununla uyumlu bir geometriye sahip olan akis yönünde asagida bir çikinti içerir. Yuva çerçevesi mafsal çerçevesine dogru bastirildiginda, çikintilar (55b), bir mengenenin çenelerinde oldugu gibi mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki uzantilari ile yuva çerçevesinin (34s) akis yönünde asagidaki uzantilari arasinda kenetlenirler (Sekil 3(b) ile karsilastiriniz). Bu asamada, pota ara borusu (111) ve baglanti tertibati (34) birbirine saglam bir sekilde kenetlenir. Ayni anda kapama pimleri bekleme konumlarina dönmüs olduklari için, baglanti tertibatinin yakalama araçlari (33, 33a) ile kapak çerçevesinin sabitleme araçlari (3a, 3a) arasinda engelleme olmadan pota ara borusunu toplayici agizligi (112) üzerine, döküm konumuna yerlestirmek mümkündür (Sekil 3(c) ile karsilastiriniz). Ardindan, yuva çerçevesi ve mafsal çerçevesinin üzerine uygulanan sikistirma kuvvetinin serbest birakilmasiyla yay kuvveti, bunlari bir mesafeyle Hfayrilincaya kadar birbirinden uzaga sürer, bu asamada baglanti tertibatinin yakalama araçlari (33, 33a) kayar kapagin sabitleme araçlarina (31, 31a) geçmistir. Ayni anda, yuva çerçevesinin (34s) akis yönünde asagidaki uzantisi, pota ara borusunun çikintisindan (55b) ayrilir ve yuva çerçevesinin akis yönünde yukaridaki kesik koni biçimli destek uzantilari, pota ara borusunun kesik koni biçimli girintiierine sikica oturur. Bu nedenle pota ara borusu (111) hem yuva çerçevesinin (34s) akis yönünde yukaridaki koni biçimli destek uzantilarina hem de mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki uzantilarina oturarak sisteme büyük bir dayaniklilik kazandirir.
Hem yuva çerçevesinin akis yönünde yukaridaki destek uzantilarinin (56u) ve çevresel cidar girintiierinin (56d) kesik koni biçimli geometrisi, hem de pota ara borusu çikintilarinin (55b) akis yönünde asagidaki uzantilarinin (55d) disbükey bir geometriye sahip olmasi ve mafsal çerçevesinin akis yönünde yukaridaki uzantilarinin içbükey geometrisi ile eslesmesi nedeniyle, pota ara borusunun (111) toplayici agizligina (112) hizalanmasi çok kolay bir sekilde saglanabilir, çünkü pota ara borusu ve baglanti tertibati sistemin herhangi bir hizasizligina uyum saglayabilir, böylece her durumda toplayici agizligi ile pota ara borusu arasinda sizdirmaz bir temas saglanir.
Baglanti tertibatinin pota ara borusuna (111) göre ve daha sonra kapak çerçevesinin sabitleme araçlarina (31, 31a) göre boylamasina eksen X1 etrafindaki açisal yönünün kontrolü, islemin basarisi için esastir. Bir robotun (20), baglanti tertibatini pota ara borusunun üzerinde daima dogru açisal konumla konumlandirmasini ve ardindan baglanti tertibatini, pota ara borusunun çikintilari (55b) ile mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki uzantilari karsi karsiya olacak sekilde döndürmesini (Sekil 15 ile karsilastiriniz) saglamanin bir yolu, robotu uygun referans isaretlerini tanimlayabilen görsel araçlar (bir kamera) ile donatmaktir. Alternatif, daha ucuz bir çözüm, pota ara borusunu pota ara borusunun çevresi etrafinda (tercihen metal kilifin (111m) üzerinde) esit biçimde dagitilmis birkaç referans tirnak (17) ile donatmaktir, bu tirnaklar depolama rafindaki (gösterilmez) eslesen yön göstergelerine geçerler, böylece pota ara borularinin daima robotun bildigi belirli bir yönü olan bir rafta depolanmalari saglanir.
Sekil 4'te gösterilen düzenleme, Sekil 3'te gösterilen ve yukarida anlatilan düzenlemeden, yuva çerçevesinin pota ara borusuna sabitlenmis olmasi ve yalnizca mafsal çerçevesinin, yuva çerçevesine ve pota ara borusuna göre boylamasina eksen X1 boyunca hareket edebilmesi bakimindan farklidir. Kapama pimleri (32) sabitleme konumundayken, pota ara borusu, mafsal çerçevesinin akis yönünde yukaridaki çikintilarina (burada bir oyugun tabaninda gösterilir) degil, yuva çerçevesinin kesik koni biçimindeki oyuguna oturur. Mafsal çerçevesine sikistirma kuvveti uygulandiginda, mafsal çerçevesi (34h) ile yuva çerçevesi (343) arasindaki mesafe, pota ara borusunun çikintilari (55b) mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki uzantilari ile yuva çerçevesinin (34s) akis yönünde asagidaki uzantilari arasinda kenetleninceye kadar azalir. Böylece baglanti tertibati (34) ve pota ara borusu siki bir biçimde birbirine kenetlenir. Ayni anda kapama pimleri (34) bekleme konumlarina dogru döndürülürler, böylece döküm yapilandirmasinda pota ara borusunun toplayici agizliginin üzerine yerlesmesini saglarlar (Sekil 4(b) ve (c) ile karsilastiriniz).
Mafsal çerçevesine uygulanan kuvvetin serbest birakilmasi, mafsal çerçevesini yuva çerçevesinden uzaga sürer ve sabitleme konumlarina dönmeleriyle kapama pimlerini (32) kapak çerçevesinin sabitleme araçlarina (31) geçirir. Sekil 5`te gösterilen düzenleme, Sekil 3'te gösterilen ve yukarida açiklanan düzenlemeye benzer olup, su bakimdan farkidir: (a) baglanti tertibatinin (34) yakalama araçlari (33a) bir tirnak veya kanca seklindeyken, kapak çerçevesinin sabitleme araçlarinin (31a) bir açiklik biçimindedir ve (b) yuva çerçevesinin, pota ara borusunun oturabilecegi akis yönünde yukarida kesik koni biçimli destek uzantilari içermez. Bunun disinda, ilke, Sekil Sie göre açiklananla aynidir (tertibat ve ara boru baglanti araçlari (55a, 55b) Sekillerin basitlestirilmesi adina gösterilmez).
Sekil 6 alternatif bir düzenlemeyi gösterir, bu düzenleme Sekil 3 ila 5“e atifla yukarida anlatilan düzenlemelerden hiçbir yuva çerçevesi (343) içermemesi ve mafsallarin (36) ilgili kapama pimlerinin yakin ucu ile uzak ucu arasinda yer almalari, böylece kapama pimlerinin uzak uçlarina, hem mafsal aksina hem de boylamasina eksene X1 dikey ve boylamasina eksen X1 yönünde kuvvet uygulandiginda sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina ileri geri dönebilmeleri bakimindan farklilik gösterir. Çikintilarin (55b) kenetlenmelerini saglayan bir yuva çerçevesinin yoklugunda, baglanti tertibati ile pota ara borusu arasindaki baglanti araçlari tercihen bir bayonettir. Esnek araçlar (35), Sekil 6*da bir ucu kapama pimine mafsal ile kapama piminin yakin ucu arasindan sabitlenmis ve diger ucu mafsal çerçevesine (34h) sabitlenmis olan sarmal bir yay olarak gösterilir, ancak mafsallarda konumlanmis bir burulma yayi olabilecegi açiktir. Kapama pimleri, uzak uçlarina bir kuvvet uygulanmasiyla bekleme konumlarina döndürülebilirler ve bu kuvvetin serbest birakilmasi ve öngerilimli esnek araçlarin yay kuvvetinin etki etmesine izin verilmesi suretiyle sabitleme konumlarina geri döndürülebilirler. Önceki düzenlemelere atfen anlatildigi gibi, kapama pimleri bekleme konumlarinda olduklarinda (Sekil 6(c) ile karsilastiriniz) ve kapama pimleri sabitleme konumlarina geri döndürülmeleriyle kapak çerçevesinin sabitleme araçlarina (31, 31a) geçerek toplayici agizligina sabitlendiklerinde (Sekil 6(d) ile karsilastiriniz), pota ara borusu döküm konumuna getirilebilir.
Sekil 7, Sekil 3 ila B'ya atifla anlatilan düzenlemelerden, mafsal (36) akslarinin (36a), aksin (36a) merkezinden pota ara borusu (111) deliginin (115) agirlik merkezine uzanan yariçapa paralel yönelik olmalari bakimindan farklilik gösteren yine baska bir düzenlemeyi gösterir (önceki düzenlemelerde, mafsallarin akslari söz konusu yariçapa dikeydir). Ancak, ilke, kapama pimlerinin uygun bir kuvvetin uygulanmasiyla sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina döndürülebilmeleri ve bu kuvvetin serbest birakilmasi ve esnek araçlarin etki etmelerine izin verilmesi suretiyle sabitleme konumlarina geri dönebilmeleri bakimindan yukaridaki düzenlemelere çok benzerdir. Sekil 7, Sekil 6'daki düzenlemeye esdeger, yuva çerçevesi içermeyen bir sistemi gösterir. Kapama pimlerinin dönüsünün ayrica, mafsal çerçevesine göre hareket eden ve Sekil 3 ila 5'e atifla yukarida anlatildigi gibi yuvalar ve fasulye seklinde kanallar (34b) içeren bir yuva çerçevesi (343) ile gerçeklestirilebilecegi açiktir.
Kapama pimlerini sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina sürmek için harici bir kuvvetin F uygulanmasi, pota ara borusunu döküm konumuna getirmek için kullanilan robot (20) ile gerçeklestirilebilir. Örnegin ve Sekil 8 ila 10'da görüldügü gibi, robot, kapama pimlerini (32) sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina hareket ettirmek için araçlar (21) içerebilir. Sekil 8 ve 10”da, söz konusu araçlar (21) bir döndürme parmagi içerirler ve Sekil 9'da hidrolik veya pnömatik olarak tahrik edilebilen bir piston içerirler. Yukarida anlatildigi gibi, araçlarin (21) uyguladigi harici kuvvet, kapama pimlerinin dönüsünü saglamak için esnek araçlarin yay kuvvetinden daha yüksek olmalidir. Baglanti tertibati (34) ayrica, robot kavrama araçlarinin (22b) baglanti tertibatini saglam bir sekilde tutmasini ve tasimasini saglamaya uygun tutma araçlari (22a) içerir.
Sekil 11'de görüldügü gibi, bir baglanti tertibati (34), bir pota ara borusunun giris kismina bagli olabilir. Pratik nedenlerle, baglanti tertibatinin (34), bir pota ara borusunun giris kismin etrafina pota ara borusunun üst kismindan (akis yönünde yukaridaki ucundan) yerlestirilmesi tercih edilir. Aslinda, ilk olarak, bir robotun (20), baglanti tertibatini (34) döküm tesisinin yanindaki bir rafta depolanan bir pota ara borusunun üst kismindan kavramasi daha kolaydir. Ikinci olarak, akiskan mekanigi nedeniyle, pota ara borularinin boru biçimindeki kismi siklikla, çikisa dogru açilan, degisken bir enlemesine kesite sahiptir.
Baglanti tertibatinin, pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucundan geçirilmesi, baglanti tertibatinin (34) merkezi açikliginin, pota ara borusu (111) giris kisminin boyutlarinin gerektirdiginden daha büyük olmasini gerektirir. Sekil 15, mafsal çerçevesinin (34h) (a) yuva çerçevesinden (345) ayri birinci konumunda ve kapama pimlerinin (32) sabitleme konumunda ve (b) yuva çerçevesine (34s) bitisik ikinci konumunda ve kapama pimlerinin bekleme konumunda oldugu Sekil 3'e atifla yukarida anlatilan düzenlemeye göre mevcut bulusa uygun bir baglanti tertibatinin yandan bir görünümünü gösterir. Mafsal çerçevesi ile yuva çerçevesinin birbirine yakinlastirilmasi suretiyle, pota ara borusunun çikintilari (55b) mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki uzantilari ile yuva çerçevesinin (343) akis yönünde asagidaki uzantilari arasinda kenetlenir. Pota ara borusunun bir çikintisini (55b) kenetlemek üzere baglanti tertibatinin iki çerçevesinin (34h, 34s) birbirine yakinlastirilmasi suretiyle bir baglanti tertibatinin (34) bir pota ara borusuna tutturulmasinin, bu islemin kapama pimlerinin sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina dönüsünü de tetiklemesi ek avantaji olmadan dahi oldukça yenilikçi oldugu anlasilmalidir. Aslinda, dönüs, robotun iki çerçeveyi birbirine yakinlastirma haricindeki alternatif bir hareketiyle tetiklenebilir. Sekil 15(c), Sekil 14(b)”de ve 15(a) ve (b)'de gösterilen tipte bir pota ara borusunun üstten bir görünümünü gösterir. Bu nedenle, yönlerinden baska birine göre, bulus bilhassa bu tür bir pota ara borusuna ve bunu kavramaya uygun bir kavrama tertibatina iliskindir. Sekil 15 ve 14(b)'deki pota ara borulari, Sekil 14(a)'daki pota ara borusundan, akis yönünde yukaridaki çevrenin dört kesik (yuvarlatilmis) kösesi olan bir kare biçiminde olmasi bakimindan farklilik gösterirler. Dört kesik kösenin seviyesinde, çevresel cidar, kesik koni biçiminde girintili dört kisim (56d) olusturana kadar pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucuna dogru düz uzanir.
Bunlar, uzantilardan (55b) itibaren yön X1 boyunca dogrudan akis yönünde yukarida hizalidirlar.
Ara boru baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki uzantilarini ayiran mesafe D55a ve baglanti tertibatinin (34) akis yönünde yukaridaki kesik koni biçimli destek uzantilarini (56u) ayiran mesafenin D56u her ikisi de pota ara borusunun akis yönünde yukaridaki kare çevresinin bimedyanlarindan Dm (= iki zit kenarin orta noktalarini birlestiren bölüm) daha büyüktür. Bu, pota ara borusunun (111) açisal yönelimi Sekil 15(a1) ve (a2)'de görüldügü gibi oldugunda ve ara boru baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki uzantilari ve baglanti tertibatinin (34) akis yönünde yukaridaki kesik koni biçimli destek uzantilari (56u) akis yönünde yukaridaki kare çevrenin düz kenarlari ile karsi karsiya oldugunda, baglanti tertibatinin (34) pota ara borusu (111) giris kisminin üzerine yerlesmesini saglar.
Bunun tersine, ara boru baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki uzantilarini ayiran mesafe 055a ve baglanti tertibatinin (34) akis yönünde yukaridaki kesik koni biçimli destek uzantilarini (56u) ayiran mesafenin D56u her ikisi de sirasiyla çikintilari (55b) çevreleyen dairelerin çaplarindan D55b, D56d ve pota ara borusunun akis yönünde asagidaki kesik koni biçimli girintili kisimlarindan (56d) daha büyüktür. Bu, baglanti tertibatinin pota ara borusuna göre 45°'Iik dönüsüyle, baglanti tertibatinin pota ara borusuna Sekil 15(c1) ve (02)'de görüldügü gibi baglanabilecegi anlamina gelir. 45°'Iik açi, Sekil 15ite gösterilen düzenlemenin özgün geometrisi için geçerlidir ve pota ara borusu çevresel cidarinin etrafinda farkli geometriler ve uzanti dagilimlariyla baska dönüs açilarinin geçerli olacagi açiktir.
Sekil 15'teki silsile (a1) ila (01), baglanti tertibatinin pota ara borusuna (111) göre yerlesme ve dönüs silsilesinin üstten görünümünü ve mafsal çerçevesini (34h) gösterir ve silsile (a2) ila (02) ayni silsileyi yuva çerçevesini (343) referans olarak gösterir.
Boylamasina eksen X1 boyunca ve belirli bir derinlikte uygun biçimde yönlendirilmis baglanti tertibati (34) pota ara borusu (111) üzerine yerlestirildikten sonra (Sekil 15(b1) ve (b2) ile karsilastiriniz), baglanti tertibatinin baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki uzantilarini pota ara borusunun ilgili çikintilarinin (55b) akis yönünde asagidaki uzantilarinin (55d) altina ve bunlarla karsi karsiya getirmek üzere, baglanti tertibati boylamasina eksen X1 etrafinda döndürülür (Sekil 15(c1) ile karsilastiriniz). Pota ara borusu (111) çevresel cidarinin kesik koni biçimli girintili kisimlari (56d) da Sekil 15(c2)'de görüldügü gibi sözü edilen dönüs yoluyla akis yönünde yukaridaki ilgili kesik konik biçimli destek uzantilari (56u) ile hizali hale getirilirler.
Mevcut bulusun temel bir avantaji, tek bir baglanti tertibatinin (34), ilgili birkaç sivi metal yiginini bir tandise vb. dökmek için farkli pota ara borularini (111) birkaç potaya (11) baglamak üzere birkaç (yüz) defa kullanilabilmesidir. Pota bos olup döküm konumundan çikarilmaya hazir olduktan sonra, bir robot (20), potayi bosaltmak için kullanilmis olan pota ara borusuna (111) sabitlenen baglanti tertibatini (34) tutar, yakalama araçlarini (33, 33a) yukarida açiklandigi gibi sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina döndürür, pota ara borusunu (111) toplayici agizligindan ve potadan boylamasina eksen boyunca asagi çekerek çikarir ve bunu bir dagitma rafina birakmak için ilerler, baglanti tertibati buradan itibaren kullanilmis pota ara borusundan (111) ayrilir. Baglanti tertibatini (34) artik herhangi bir pota ara borusu olmadan hala tutan robot, baglanti tertibatini birkaç yeni pota ara borusunun (111) depolandigi bir depolama rafina getirir ve baglanti tertibatini (34) yeni bir pota ara borusuna (111) sabitler. (Sekil 12(a) ile karsilastiriniz). Baglanti tertibatinin (34) yeni bir potanin (111) üzerine geçmesinden sonra, ikisi, ara boru baglanti araçlari (55a) ve tertibat baglanti araçlari (55b) harekete geçirilerek, tipik olarak yukarida açiklandigi gibi biri digerine göre döndürülerek veya bayonet tipi bir baglanti araciyla birbirine sabitlenebilir.
Robotun yukaridaki islemlerin tümünü baglanti tertibatiyla (34) gerçeklestirmesini saglamak üzere, baglanti tertibati, bir robotun saglam bir sekilde kavrayabilecegi tutma araçlari (22a) ile donatili olmalidir. Meslek erbabi, belirli bir robot modeli için hangi tutma araçlarinin (22a) gerekli oldugunu bilir ve bunlar mevcut bulusu etkilemedigi için bunlarin ayrintilari üzerinde durmaya gerek yoktur. Sekil 11'de, tutma araçlari (22a), hem mafsal çerçevesinin (34h) hem de yuva çerçevesinin (34s) diyametrik olarak karsit konumlarinda bulunan kancalar olarak gösterilir. Ancak, bir robotun baglanti tertibatini saglam bir sekilde tutmasini saglayan, meslek erbabinca bilinen baska herhangi bir araç mevcut bulus için uygundur ve mevcut bulusu etkilemez.
Baglanti tertibati yeni bir pota ara borusuna (111) saglam bir sekilde sabitlendikten sonra, robot, pota ara borusunu yukarida anlatildigi ve Sekil 12(b)-(d)'de görüldügü gibi ilk olarak kapama pimlerini (32) sabitleme konumlarindan bekleme konumlarina döndürmek suretiyle pota ara borusunu toplayici agizliginin üzerine geçirerek pota ara borusunu ve baglanti tertibatini döküm yapilandirmasina getirir. Bu sürenin tümü boyunca, potadan sivi metal akisini kontrol eden kapagin, robot (20) ve baglanti tertibati (34) üzerine sivi metal dökülmesini önlemek üzere (114) kapali konumda oldugu not edilir. Döküm yapilandirmasindayken, kapama pimleri (32) sabitleme konumlarina geri döndürülürler.
Böylece kapama pimlerinin yakalama araçlari (33, 33a) kapak çerçevesinin sabitleme araçlarina (31, 31a) geçirilir, robot çikarilir ve kapak açilarak, sivi metalin iç agizlik (113), toplayici agizligi (112) ve pota ara borusunun (111) olusturdugu kesintisiz deligin içinden potadan bir tandisin vb. içine akmasi saglanir. (Sekil 12(e) ve (f) ile karsilastiriniz). Kapak plakasinin kapali bir konumdan açik bir konuma kaymasi veya dönüsü, teknikte iyi bilindigi gibi hidrolik bir kol vasitasiyla gerçeklestirilir ve burada ayrintili olarak açiklanmasi gerekmez. Pota bosken, robot (20), kullanilmis pota ara borusunu baglanti tertibatinin pota ara borusundan ayrildigi uygun bir atma rafinda biriktirir. Kullanilmis pota ara borusu ya yeniden kullanim için temizlenir ya da atilir. Robot ardindan baglanti tertibatini (34) yukarida açiklandigi ve Sekil 12'de görüldügü gibi yeni bir potaya baglamak için yeni bir pota ara borusuna (111) getirir.
Bir baglanti tertibatinin (34) uygun pota ara borulari (111) ve bir kapak çerçevesinde bulunan sabitleme araçlari (31, 31a) ile birlestirilmesi, döküm islemi sirasinda herhangi bir harici destek aracina ihtiyaç olmadan bir pota ara borusunu bir potaya (11) baglamak için en uygun ve ucuz çözümdür. Aslinda, bir baglanti tertibati (34), birçok pota ara borusunu yeni bir erimis metal yiginiyla yüklü birçok potaya baglamak üzere yüzlerce defa yeniden kullanilabilir. Mevcut bulusa uygun pota ara borulari, teknigin bilinen durumundaki pota ara borularindan daha pahali degillerdir, çünkü bunlardan yalnizca yukarida tanimlanan uzantilari (55b) içermeleri bakimindan farklilik gösterirler. Bulusa uygun baglanti tertibati iri degildir ve teknigin bilinen durumuna uygun robotlarla (20) tasinmasi çok kolaydir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Baglanti tertibati (34) olup, bir metal döküm tesisinde bir pota ara borusunun (111) giris açikligini (115a) bir potanin (11) taban zemininin disina sabitlenen bir toplayici agizligina (112) çözülebilir sekilde baglamak içindir, bu baglanti tertibati sunlari içerir: a) bir mafsal çerçevesi (34h); bunun merkezi bir açikligi vardir; bu açiklik, açikligin agirlik merkezinden geçen boylamasina eksene X1 dikey yer alir ve bir pota ara borusunu almaya uygundur; b) ara boru baglanti araçlari (55a); bu araçlar mafsal çerçevesini (34h) merkezi açikliga yerlesen pota ara borusuna baglamak içindir; 0) en az birinci ve ikinci uzun kapama pimleri (32); bunlar uzak bir uç ve yakin bir uç içerirler ve buradaki en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin her biri: - kapama piminin yakin ucuna göre uzak uca daha yakin bir seviyede döner sekilde bir mafsala (36) takilidir; mafsal, mafsal çerçevesinde (34h) yer alir, böylece kapama pimi sabitleme konumundan bekleme konumuna dönebilir; - kapama pimini sabitleme konumuna sürmek üzere normalde öngerilimli olan esnek araçlara (35) baglidir; - kapama piminin uzak ucuna göre yakin uca daha yakin yer alan yakalama araçlari (33, 33a) ile donatilidir; böylece en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin (32) herhangi birinin ilgili mafsal (36) etrafinda ilgili bekleme konumundan ilgili sabitleme konumuna dönmesi, kapama piminin yakalama araçlarini (33, 33a) merkezi açikligin agirlik merkezinden ayiran mesafeyi azaltir. Istem 1'e uygun baglanti tertibati olup, özelligi yakalama araçlarinin ya kapama piminde bir açiklik (33) ya da kapama pimine çapraz uzanan bir tirnak (33a) içermeleridir. Istem 1 veya 2*den herhangi birine uygun baglanti tertibati olup, özelligi her bir mafsalin (36), boylamasina ekseni X1 içeren bir düzlem içinde ve boylamasina eksene X1 dikey bir mafsal aksi etrafinda ilgili kapama piminin dönmesini saglamasidir. Istem 3'e uygun baglanti tertibati olup, özelligi sunlardir: her bir mafsal (36), ilgili kapama piminin (32) uzak ucuna bitisik veya uzak ucunda yer alir ve her bir kapama pimi bir yuvaya geçer, bu yuvanin geometrisi, yuvanin mafsala göre boylamasina eksene X1 paralel bir yön boyunca hareketinin, kapama pimini bekleme konumu ile sabitleme konumu arasinda istem 4'e uygun baglanti tertibati olup, özelligi sunlardir: ilgili kapama pimlerinin geçtikleri yuvalarin tümü bir yuva çerçevesinde (345) yer alir, mafsal çerçevesine (34h) göre bu konum boylamasina eksen X1 boyunca birinci bir konum ile ikinci bir konum arasinda degisebilir, yuva çerçevesi (345) ile mafsal çerçevesi (34h) arasindaki mesafe ikinci konuma göre birinci konumda daha büyüktür; esnek araçlar (35) öngerilimlidirler ve yuva çerçevesi (345), kapama pimlerinin sabitleme konumuna mukabil olan bir konuma dogru sürülecek sekilde takilidirlar, kapama pimlerinin sabitleme konumu tercihen yuva çerçevesinin (345) mafsal çerçevesine göre birinci konumuna mukabildir. istem Sie uygun baglanti tertibati olup, özelligi her bir mafsalin (36) ilgili kapama piminin yakin ucu ile uzak ucu arasinda yer almasi, böylece kapama piminin uzak ucuna, hem mafsal aksina hem de boylamasina eksene X1 dikey ve boylamasina eksen X1 yönünde kuvvet uygulandiginda kapama piminin sabitleme konumundan bekleme konumuna ileri geri dönebilmesidir. Pota ara borusu (111) olup, önceki istemlerden herhangi birine uygun bir baglanti tertibatiyla (34) kullanilmak içindir, özelligi pota ara borusunun sunlari içermesidir: a) agizligin akis yönünde yukaridaki ucunda yer alan ve sunlari içeren bir giris kismi: i) boylamasina eksene X1 dikey olan ve akis yönünde yukaridaki bir çevreyi tanimlayan akis yönünde yukaridaki bir yüzey; akis yönünde yukaridaki yüzey bir potaya (11) bagli bir toplayici agizliga (112) sikica oturmaya uygun bir giris açikligi (115a) ile donatilidir; ve ii) akis yönünde yukaridaki çevreyi çevreleyen ve boylamasina eksen X1 boyunca uzanan çevresel bir cidar; çevresel cidar hiç degilse kismen metal bir kilif (111m) ile kaplidir; b) giris kismindan itibaren boylamasina eksen X1 boyunca, akis yönünde yukaridaki uca karsit olan ve bir çikis açikliginin (115b) yer aldigi akis yönünde asagidaki uca uzanan boru biçiminde bir kisim; c) giris açikligindan (115a) itibaren boylamasina eksene X1 paralel olarak çikis açikligina (115b) uzanan bir delik (115); özelligi sunlardir: pota ara borusu, ara boru baglanti araçlarina (55a) baglanmak üzere ayrica tertibat baglanti araçlari (55b) içerir, tertibat baglanti araçlari en az birinci ve ikinci ayri uzantilar (55b) biçimindedirler, bu uzantilar metal kilifin (111m) parçalaridirlar ve çevresel cidarin çevresi etrafinda esit biçimde dagitilmislardir; en az birinci ve ikinci uzantilarin her birinin, d/ W < 1 olacak sekilde, çevresel cidara teget ve boylamasina eksene X1 dikey yönde bir genisligi W ve genislige W ve boylamasina eksene X1 dikey olan radyal yönde bir derinligi d vardir, böylece her bir uzanti pota ara borusunun akis yönünde yukaridaki ucu yönüne bakan akis yönünde yukaridaki bir çikintiyi (55u) ve pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucu yönüne bakan akis yönünde asagidaki bir çikintiyi (55d) tanimlar, akis yönünde asagidaki çikinti, pota ara borusunun akis yönünde asagidaki ucuna dogru bakan bir tepe (55apx) ile disbükeydir ve uzantinin genisliginin esas itibariyle ortasinda yer alir. istem 7'ye uygun pota ara borusu olup, özelligi akis yönünde asagidaki çikintinin (55d) V veya dairesel yay biçiminde olmasidir. Parça kiti olup, istem 1 ila 6idan herhangi birine uygun bir baglanti tertibati (34) ve istem 7 veya 8'e uygun bir pota ara borusu (111) içerir, özelligi sunlardir: baglanti tertibatinin ara boru baglanti araçlari (55a) akis yönünde yukarida en az bir birinci ve ikinci içbükey çikintilar içerirler, bu çikintilar baglanti tertibatinin merkezi açikliginin içinde yer alirlar, akis yönünde yukaridaki açikliga (115a) dogru bakarlar ve konumlari ile geometrileri, pota ara borusunun giris kismi baglanti tertibatinin merkezi açikligina yerlestiginde, pota ara borusunun uzantilarinin (55b) akis yönünde asagidaki disbükey çikintilari (55d), baglanti tertibatinin (34) ara boru baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari üzerine uyumlu biçimde oturabilecek sekildedir. istem 9'a uygun parça kiti olup özelligi sunlardir: pota ara borusunun uzantilarinin (55b) akis yönünde asagidaki disbükey çikintilarinin (55d) uyumlu biçimde baglanti tertibatinin (34) ara boru baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari üzerine oturmasi su sekilde saglanabilir: pota ara borusu, baglanti tertibatinin merkezi açikligi içine yerlestirilir ve baglanti tertibati boylamasina eksen boyunca çikis açikligi (115b) yönünde önceden belirlenen bir konuma kadar hareket ettirilir, baglanti tertibati buradan itibaren, pota ara borusu uzantilarinin (55b) akis yönünde asagidaki disbükey çikintilari (55d) ile karsi karsiya oluncaya ve baglanti tertibati (34) ara boru baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari üzerine oturuncaya kadar boylamasina eksen etrafinda döndürülür. 11) Istem 10”a uygun parça kiti olup özelligi sunlardir: baglanti tertibati istem 5'e uygundur ve ara boru baglanti araçlarinin (55a) akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari mafsal çerçevesinde (34h) yer alirlar ve yuva çerçevesi (343) akis yönünde asagida, mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilarina karsit ve pota ara borusu uzantilarinin (55b) akis yönünde yukaridaki çikintilarinin geometrisi ile uyumlu çikintilar içerir, böylece: a) baglanti tertibatinin boylamasina eksen boyunca hareket ettirilecegi önceden belirlenen konum, yuva çerçevesi mafsal çerçevesine göre ilk konumundayken (= bundan uzaktayken) pota ara borusu uzantilarinin (55b), mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari ile yuva çerçevesinin (345) akis yönünde asagidaki çikintilari arasindaki bir seviyede oldugu konuma mukabildir, böylece pota ara borusu uzantilari yuva çerçevesinin (343) akis yönünde asagidaki çikintilari ile mafsal çerçevesinin (34h) akis yönünde yukaridaki içbükey çikintilari arasinda yer alana kadar, baglanti tertibatinin boylamasina eksen X1 etrafinda dönmesi saglanir; yuva çerçevesi (343) mafsal çerçevesine göre ikinci konumundayken (= buna yakinken), pota ara borusu uzantilari (55b) mafsal çerçevesinin akis yönünde yukaridaki çikintilari ile yuva çerçevesinin akis yönünde asagidaki çikintilari arasinda kenetlenir. 12) istem 10 veya 11'den herhangi birine uygun parça kiti olup, özelligi sunlardir: parça kiti ayrica bir toplayici agizligi (112) içerir, bu agizlikta toplayici agizliginin bir ucundaki giristen uzanan ve karsit bir çikis ucuna açilan bir delik bulunur; çikis ucu, bir döküm yapilandirmasinda pota ara borusu (111) giris açikligina (115a) sikica oturmaya uygundur, böylece toplayici agizliginin (112) girisinden itibaren boylamasina eksen X1 boyunca pota ara borusu (111) çikis açikligina uzanan kesintisiz bir döküm deligi olusturulur, toplayici agizligi (112) bir kapak çerçevesi araciligiyla bir potaya (11) baglidir, kapak çerçevesi en az bir birinci ve ikinci sabitleme araçlari (31, 31a) içerir, bu araçlar en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin (32) yakalama araçlariyla (33, 33a) uyumludurlar ve pota ara borusu (111) giris açikligi (115a) döküm yapilandirmasinda toplayici agizliginin üzerine yerlestiginde su sekilde yer alirlar: - kapama pimleri bekleme konumlarindayken, sabitleme araçlari (31, 31a) kapama pimlerinin yakalama araçlarini (33, 33a) engellemezler, böylece pota ara borusu (111) boylamasina eksen boyunca toplayici agizligindan uzaklasabilir; ve - en az birinci ve ikinci kapama pimlerinin yakalama araçlari (33, 33a) sabitleme konumlarinda olduklarinda ilgili sabitleme araçlarina (31, 31a) çözülebilir bir baglanti olusturacak sekilde geçerler, böylece pota ara borusu (111) potanin (11) toplayici agizligina (112) çözülebilir sekilde baglanir. 13) istem 12'ye uygun parça kiti olup, özelligi sunlardir: kapama pimlerinin (32) yakalama araçlarinda bir açiklik (33) bulunur ve kapak çerçevesinin sabitleme araçlarinda, ilgili bir kapama piminin bekleme konumundan sabitleme konumuna dönmesiyle çözülebilir sekilde açikliga (33) geçmeye uygun bir tirnak (31) bulunur; ya da kapama pimlerinin (32) yakalama araçlarinda kapama pimine çapraz uzanan bir tirnak (33a) bulunur ve kapak çerçevesinin sabitleme araçlarinda, ilgili bir kapama piminin bekleme konumundan sabitleme konumuna dönmesiyle çözülebilir sekilde tirnagi (33a) almaya uygun bir girinti (31a) bulunur. 14) istem 12 veya 13'e uygun parça kiti olup, özelligi parça kitinin ayrica sunlar için uygun bir robot (20) içermesidir: baglanti tertibatinin (34) merkezi açikligini kavramak, bir pota ara borusu (111) giris kismi üzerine geçirmek ve sabitlemek, böylece bir pota ara borusu takimi olusturmak; kapama pimlerini (32) sabitleme konumlarindan itibaren bekleme konumlarina hareket ettirmek ve bu tür bir bekleme konumunda tutmak; pota ara borusu deligi (115) toplayici agizliginin (111) deligi ile hizali olacak sekilde, pota ara borusu takiminin giris açikligini döküm yapilandirmasinda t0playici agizliginin (112) üzerine yerlestirmek; kapama pimlerinin bekleme konumlarindan sabitleme konumlarina geri dönmelerini saglamak, böylece her bir kapama piminin yakalama araçlarini (33, 33a) ilgili sabitleme araçlarina (31. 313) geçirerek pota ara borusunu toplayici agizligina baglamak; pota ara borusu üzerindeki kavramayi serbest birakmak. çözülebilir sekilde baglamak içindir, bu yöntem istem 14'e uygun parça kitinin saglanmasini ve asagidaki adimlarin robotla gerçeklestirilmesini içerir; bir pota ara borusu tertibati olusturmak üzere, istem 1 ila 8'den herhangi birine uygun bir baglanti tertibatinin (34) merkezi açikligini kavramak ve istem 9'da tanimlanan gibi bir pota ara borusu (111) giris kismi üzerine geçirmek ve sabitlemek; baglanti tertibatinin kapama pimlerini (32) sabitleme konumlarindan itibaren bekleme konumlarina hareket ettirmek ve bu tür bir bekleme konumunda pota ara borusu deligi (115) toplayici agizliginin (111) deligi ile hizali olacak sekilde, pota ara borusu takiminin giris açikligini döküm yapilandirmasinda toplayici agizliginin (112) üzerine yerlestirmek; kapama pimlerinin bekleme konumlarindan sabitleme konumlarina geri dönmelerini saglamak, böylece her bir kapama piminin yakalama araçlarini (33, 33a) ilgili sabitleme araçlarina (31. 31a) geçirerek pota ara borusunu toplayici agizligina baglamak; pota ara borusu üzerindeki kavramayi serbest birakmak.
TR2018/02863T 2013-10-14 2014-10-13 Bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına çözülebilir şekilde bağlamak için bağlantı tertibatı, kendinden destekli pota ara borusu, bunun kiti ve bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına bağlamak için yöntem. TR201802863T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP13188595 2013-10-14

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201802863T4 true TR201802863T4 (tr) 2018-03-21

Family

ID=49354547

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/02863T TR201802863T4 (tr) 2013-10-14 2014-10-13 Bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına çözülebilir şekilde bağlamak için bağlantı tertibatı, kendinden destekli pota ara borusu, bunun kiti ve bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına bağlamak için yöntem.

Country Status (17)

Country Link
US (2) US10046390B2 (tr)
EP (1) EP3057728B1 (tr)
JP (1) JP6495900B2 (tr)
KR (1) KR102250764B1 (tr)
CN (1) CN105636723B (tr)
AU (1) AU2014336310B2 (tr)
CA (1) CA2925063A1 (tr)
ES (1) ES2658045T3 (tr)
HR (1) HRP20180287T1 (tr)
MX (1) MX2016004785A (tr)
NO (1) NO3057728T3 (tr)
PL (1) PL3057728T3 (tr)
RU (1) RU2675131C2 (tr)
SI (1) SI3057728T1 (tr)
TR (1) TR201802863T4 (tr)
WO (1) WO2015055569A1 (tr)
ZA (1) ZA201603268B (tr)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO3057728T3 (tr) * 2013-10-14 2018-05-05
AR099467A1 (es) * 2014-02-19 2016-07-27 Vesuvius Group Sa Revestimiento de cuchara de colada para colada de metales, conjunto de partes de conjunto de acoplamiento para acoplar dicho revestimiento de cuchara de colada a una cuchara, instalación de colada de metales y proceso de acoplamiento
JP6398413B2 (ja) * 2014-07-18 2018-10-03 新日鐵住金株式会社 取鍋からのスラグ流出検知方法及びスラグ流出抑制方法
US10478890B1 (en) 2016-06-21 2019-11-19 Nucor Corporation Methods of billet casting
DE102016119706A1 (de) * 2016-10-17 2018-04-19 REINGUSS s.r.o Schutzvorrichtung und Verfahren zum Haltern eines Giessstrahlschutzrohres
CN210059791U (zh) * 2017-11-10 2020-02-14 维苏威集团有限公司 包括卡口式自由集液管口的底板组件
US10264701B1 (en) * 2018-06-28 2019-04-16 Hewlett Packard Enterprise Development Lp Multi-configuration resource module bay
KR102171088B1 (ko) * 2018-10-31 2020-10-28 주식회사 포스코 용융금속 공급장치 및 용융금속 공급방법
CN113084144B (zh) * 2021-03-31 2022-07-15 湖南镭目科技有限公司 一种套管拆装装置
CN115041675A (zh) * 2022-08-11 2022-09-13 北京科技大学 一种复合水口及其制备工艺

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3460725A (en) * 1967-03-23 1969-08-12 Schloemann Ag Apparatus for pouring molten metal
DE2557726C3 (de) * 1975-12-20 1980-09-11 Stopinc Ag, Zug (Schweiz) Vorrichtung zum Auswechseln von Gießrohren
JPS54148625U (tr) * 1978-04-10 1979-10-16
SU846077A1 (ru) * 1979-05-24 1981-07-25 Новолипецкий Металлургический Завод Устройство дл защиты струи металлаиз КОВшА пРи НЕпРЕРыВНОй РАзлиВКЕМЕТАллОВ
US4262827A (en) * 1979-12-26 1981-04-21 Bethlehem Steel Corporation Ladle shroud apparatus
DE3332186C1 (de) * 1983-09-07 1984-12-13 Didier Werke Ag Vorrichtung zum Anschliessen und Auswechseln von Giessrohren
SU1553241A1 (ru) * 1987-06-30 1990-03-30 Всесоюзный научно-исследовательский и проектно-конструкторский институт металлургического машиностроения им.А.И.Целикова Устройство дл защиты струи жидкого металла
US4854488A (en) * 1988-03-08 1989-08-08 National Steel Corporation Shroud tube support and changing device
WO1992000821A1 (fr) 1990-07-04 1992-01-23 International Industrial Engineering S.A. Dispositif ameliore d'amenee et d'echange d'un tube de coulee
FR2672526B1 (fr) * 1991-02-07 1993-05-28 Lorraine Laminage Dispositif d'ejection de support de tube protecteur de jet dans une installation de coulee continue.
JPH0596363A (ja) * 1991-06-14 1993-04-20 Shinagawa Refract Co Ltd スライドバルブ装置の浸漬ノズル取付機構
FR2716819B1 (fr) * 1994-03-04 1996-04-05 Vesuvius France Sa Procédé et dispositif de coulée.
JP3212071B2 (ja) 1995-10-20 2001-09-25 東芝セラミックス株式会社 浸漬ノズルのハンドリング装置
JP3168157B2 (ja) * 1996-01-23 2001-05-21 住友重機械工業株式会社 連続鋳造機のロングノズル着脱装置
JPH10211510A (ja) 1997-01-28 1998-08-11 Nkk Corp 継目無管の製造方法
JPH10211570A (ja) * 1997-01-28 1998-08-11 Toshiba Ceramics Co Ltd 鋳造用容器における注湯ノズルの支持装置
CN2560456Y (zh) * 2002-08-14 2003-07-16 刘悦钦 带快速更换浸入式下水口的中间包滑动水口机构
EP1439016A1 (fr) * 2003-01-20 2004-07-21 Vesuvius Group S.A Tube de coulée, dispositif de clamage d'un tube de coulée et installation de coulée
KR20090095568A (ko) 2006-12-11 2009-09-09 스토핑크 아크티엔게젤샤프트 야금용기용 미끄럼 클로져
JP4996343B2 (ja) * 2007-05-29 2012-08-08 黒崎播磨株式会社 下部ノズル保持装置とそれに使用される下部ノズル
EP2367648B1 (fr) * 2008-11-20 2013-01-02 Vesuvius Group S.A Tube de poche pour installation de coulee de metal liquide
AR074355A1 (es) * 2008-11-20 2011-01-12 Vesuvius Group Sa Elemento de colada reutilizable y procedimiento de colada
US8926893B2 (en) * 2008-11-20 2015-01-06 Vesuvius Group S.A. Casting shroud, manipulation device for this shroud, and device for driving a valve
RU2566134C2 (ru) * 2010-03-19 2015-10-20 Везувиус Груп С.А. Устройство для удержания и замены разливочных плит в установке для разливки, металлическая оболочка разливочной плиты и разливочная плита
EP2371471A1 (fr) * 2010-03-19 2011-10-05 Vesuvius Group S.A Busette interne pour le transfert de métal liquide contenu dans un récipient métallurgique et dispositif de transfert de métal liquide.
NO3057728T3 (tr) * 2013-10-14 2018-05-05

Also Published As

Publication number Publication date
SI3057728T1 (en) 2018-02-28
US10046390B2 (en) 2018-08-14
ES2658045T3 (es) 2018-03-08
JP2016533270A (ja) 2016-10-27
AU2014336310A1 (en) 2016-04-21
US20180297111A1 (en) 2018-10-18
CA2925063A1 (en) 2015-04-23
AU2014336310B2 (en) 2018-05-17
NO3057728T3 (tr) 2018-05-05
ZA201603268B (en) 2017-09-27
KR20160072116A (ko) 2016-06-22
RU2675131C2 (ru) 2018-12-17
US10464129B2 (en) 2019-11-05
RU2016112607A (ru) 2017-11-21
MX2016004785A (es) 2016-07-26
WO2015055569A1 (en) 2015-04-23
PL3057728T3 (pl) 2018-04-30
US20160263651A1 (en) 2016-09-15
JP6495900B2 (ja) 2019-04-03
EP3057728B1 (en) 2017-12-06
HRP20180287T1 (hr) 2018-03-23
KR102250764B1 (ko) 2021-05-11
EP3057728A1 (en) 2016-08-24
CN105636723B (zh) 2018-01-02
RU2016112607A3 (en) 2018-06-28
CN105636723A (zh) 2016-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201802863T4 (tr) Bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına çözülebilir şekilde bağlamak için bağlantı tertibatı, kendinden destekli pota ara borusu, bunun kiti ve bir pota ara borusunu bir toplayıcı ağızlığına bağlamak için yöntem.
UA101075C2 (uk) Опорна головка для утримування ливникової труби
EP2108615A2 (en) Assembly for guiding a dispensing line through a beverage dispenser
JP6523315B2 (ja) 金属を鋳造するための取鍋シュラウド、取鍋シュラウドを取鍋に結合するための結合組立品のための部品のキット、金属鋳造設備及び結合方法
US8371484B2 (en) Sliding closure for a vessel containing molten metal
CN102281971A (zh) 用于传送液态金属的钢包长水口运输/存储装置
RU2511162C2 (ru) Устройство перемещения кожуха для разливки жидкого металла и приводное устройство для регулятора потока жидкого металла
AT506190A1 (de) Vorrichtung zum auswechselbaren anschliessen eines giessrohres an einen ausguss eines schmelzenbehälters
JPH08271163A (ja) 金属溶融物を含む容器のための摺動蓋
JP7291133B2 (ja) バヨネット無しコレクタノズルを備えた底部プレートアセンブリ
CN208843698U (zh) 一种油桶盖开启工具
TW201630673A (zh) 用於將澆斗護罩可逆地聯結至收集器噴嘴的聯結裝置、自支撐澆斗護罩、其套組及用於將澆斗護罩聯結至收集器噴嘴的方法
KR20210102905A (ko) 슬라이딩 게이트 밸브 플레이트를 교환하기 위한 로봇화된 시스템
US20070152387A1 (en) Molten metal transporting container
KR101294990B1 (ko) 쇳물공급시 이물질 제거장치
RU2689728C1 (ru) Крышечная система для корпусов трубчатых оболочек
CN213203163U (zh) 一种还原炉反应器人工加镁锭的加料装置
CN110903150A (zh) 一种用于浆状火炸药的可移动式浇铸锅
DE2928715B2 (de) Anlage zur Sphärolithisierung von Gußeisen
KR20000014377U (ko) 턴디쉬용 침지노즐의 개재물 제거장치
FR2942821A1 (fr) Connecteur de raccordement entre un prefiltre et une fosse destinee a contenir un effluent.