SE510910C2 - Flerförglasningsenhet med tillhörande distansdon - Google Patents

Flerförglasningsenhet med tillhörande distansdon

Info

Publication number
SE510910C2
SE510910C2 SE9502300A SE9502300A SE510910C2 SE 510910 C2 SE510910 C2 SE 510910C2 SE 9502300 A SE9502300 A SE 9502300A SE 9502300 A SE9502300 A SE 9502300A SE 510910 C2 SE510910 C2 SE 510910C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
spacer
sealant
glazing unit
contact
resin
Prior art date
Application number
SE9502300A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9502300D0 (sv
SE9502300L (sv
Inventor
Calogero Chinzi
Original Assignee
Glaverbel
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Glaverbel filed Critical Glaverbel
Publication of SE9502300D0 publication Critical patent/SE9502300D0/sv
Publication of SE9502300L publication Critical patent/SE9502300L/sv
Publication of SE510910C2 publication Critical patent/SE510910C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B3/00Window sashes, door leaves, or like elements for closing wall or like openings; Layout of fixed or moving closures, e.g. windows in wall or like openings; Features of rigidly-mounted outer frames relating to the mounting of wing frames
    • E06B3/66Units comprising two or more parallel glass or like panes permanently secured together
    • E06B3/663Elements for spacing panes
    • E06B3/66309Section members positioned at the edges of the glazing unit
    • E06B3/66342Section members positioned at the edges of the glazing unit characterised by their sealed connection to the panes
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B3/00Window sashes, door leaves, or like elements for closing wall or like openings; Layout of fixed or moving closures, e.g. windows in wall or like openings; Features of rigidly-mounted outer frames relating to the mounting of wing frames
    • E06B3/66Units comprising two or more parallel glass or like panes permanently secured together
    • E06B3/663Elements for spacing panes
    • E06B3/66309Section members positioned at the edges of the glazing unit
    • E06B2003/66395U-shape

Description

15 20 25 30 35 510 910 2 materialet som är höggradigt vidhäftande och relativt stelt omnämnes här allmänt som ett "harts" och kan t ex vara poly- sulfid, en polyuretanelastomer eller ett silikonmaterial.
Ett skikt av tätningsmedel placeras mellan distansdonet och var och en av skivorna. En krans av harts placeras i kontakt med tätningsmedlet och sträcker sig mellan skivorna förbi w distansdonet. Alternativt placeras kransar av harts mellan distansdonet och var och en av skivorna. Under normala för- hållanden (i vila) när det inre trycket, d v s trycket inom gasutrymmet, är lika med det yttre trycket kan vattenånga endast inträda i det slutna gasutrymmet i dubbelförglasnings- enheten, om det föreligger en skillnad i vattenpartialtryck mellan det inre i dubbelförglasningen och det yttre via tätningsmedlet mellan varje skiva och distansdonet. Tätnings- medlet utgör en barriär mot fuktighetspassage. Eftersom det är ett flexibelt material som är relativt ogenomträngligt för vatten, kan fuktigheten därför tränga igenom endast med stor svårighet och den lilla mängden vatten som tränger igenom med tiden absorberas av avfuktningsmedlet.
Under uppvärmning av förglasningen expanderar den inre atmos- fären i dubbelförglasningen och det inre trycket ökar. Skill- naden mellan de inre och yttre trycken förorsakar att en kraft utövas på skivorna som tenderar att skilja den ena från den andra och därvid utsätter fogen för en dragspänning.
Hartsen sträcker sig nagot och tätningsmedlet genomgär en liknande utvidgning. Om tätningsmedlets utvidgning är större än gränsen för dess sammanhàllande kraft upphör tätnings- medlet att vara en god ogenomtränglig barriär och vatten kan gä igenom fogen lättare. Hartset utgör ej en ogenomtränglig barriär för vatten; dess roll är att fast uppräithalla de tvà skivorna i ett förhållande yta mot yta med distänsdonet dem emellan.
I den europeiska patentansökningen EP-A-O 534 l*5 (Franz Xaver Bayer Isolierglasfabrik) beskrives en flezförglasnings- enhet omfattande två glasskivor placerade yta mot yta pà avstand från varandra, med ett gasutrymme däremvllan begrän- 10 20 25 510 910 3 sat av ett distansdon som sträcker sig utmed periferin.
Distansdonet står i kontakt med skivorna och sträcker sig sedan något snett med avseende på den inre ytan av intill- liggande skiva, för att så upptaga skikt av butyltätnings- medel, vilka skikt är placerade mellan distansdonet och var och en av skivorna. Ett sådant arrangemang är avsett att undvika utträde av tätningsmedlet från dess placering mot gasutrymmet då relativa rörelser på skivorna uppträder med avseende på distansdonet. En krans av vidhäftande material utplacerat i kontakt med tätningsmedelskikten och sträcker sig mellan distansdonet och var och en av skivorna. I den beskrivna förglasningsenheten är butyltätningsmedlet anordnat inom ett mycket trångt utrymme för att bilda en mycket smal diffusionsbredd för att begränsa passagen mot inträde av fuktighet. Denna konstruktion betyder emellertid att smà rörelser på glasskivorna i förhållande till varandra och till distansdonet resulterar i en hög procentuell förlängning av tätningsmaterialet, som lätt kan överskrida dess samman- hållande gräns, vilket medför ett haveri av tätningen och inträde av fuktighet.
I den beskrivna förglasningsenheten ökas vidare denna nackdel genom det faktum att en väsentlig del av det vidhaftande materialet sträcker sig förbi distansdonet. Eftersom det är detta material, som tjänar till att hålla glasskivorna till- sammans mot distansdonet, beror glasskivornas rörelser i förhållande till distansdonet på dess totala förlängning, som kommer att vara relativt stor p g a dess stora dimension.
Butyltätningsmedlets totala förlängning i absoluta termer maste vara lika hög och därför kan tätningsmedlvls procentu- ella förlängning lättare överskrida dess sammanhängande gräns vilket resulterar i ett haveri av tätningen och fuktighet. intrade av Inträngningen av vatten till det inre av dubbellorglasningen minskar i betydande grad livslängsförväntningen och det är därför ett ändamål enligt föreliggande uppfinning att över- vinna denna nackdel hos flerförglasningsenheter av det slag som diskuterats ovan. 10 15 20 25 30 35 510 910 Vi har överraskande upptäckt att denna sak kan övervinnas och att andra fördelar kan resultera genom att tillhandahålla distansdonet, som är format pà ett särskilt sätt.
Salunda enligt en första sida av uppfinningen avses en fler- förglasningsenhet omfattande två skivor av glasaktigt materi: al, placerade yta mot yta på avstånd från varandra med ett gasutrymme däremellan, begränsat av ett sig perifert sträck- ande distansdon, skikt av tätningsmedel, som är placerade mellan distansdonet och var och en av skivorna och en krans eller kransar av harts placerade i kontakt med skikten av tätningsmedel och sträckande sig åtminstone mellan distans- donet och var och en av skivorna för att fast förbinda varje skiva till distansdonet, och distansdonet har en tvärsektion, som är öppen mot gasutrymmet där åtminstone del av varje yta på distansdonet är i kontakt från dess topp med tätnings- medlet och sträcker sig snett fràn toppen med avseende pà intilliggande skivas yta, så att tätningsmedelsklktet i kontakt därmed fortskridande sträcker sig från ett område med minimitjocklek till ett område med maximitjocklek, varvid hartset är i kontakt med tätningsmedlet i huvudsak i det maximala tjockleksomradet.
Vi har funnit att denna särskilda form pà distansdon är gynnsamt för att förbättra livslängdsförväntningen för för- glasningen och även förbättrar värmeisoleringen emedan för en given nivà av vattenángegenomträngning minskas värmebryggan alstrad av distansdonet vid förglasningsenhetens kanter. Dess öppna tvärsektion möjliggör distansdonet att bildas med böjliga armdelar, vilket modifierar sättet på vilket tät- ningsmedlet deformerar i händelse av relativ rörelse mellan skivorna och distansdonet. Detta i sin tur upprättar bevaran- det av tätningsfunktionen och förbättrar därför livslängdför- väntningen för panelen. Vidare minskar en öppen struktur pà sektionen värmebryggan som bildas genom närvaron av distans- donet vid panelens kanter, vilket resulterar i vn förbättring när det gäller värmeisolering. 10 15 20 25 30 510 910 5 Genom att för tätningsmedlet anordna ett område med minimi- tjocklek kommer avståndet mellan distansdonet och skivorna att vara ett minimum i detta område och kan även vara lägre än som vanligen användes och kan vara mindre än 1,0 mm, företrädesvis ej större än 0,5 mm, helst ej större än 0,2 mm.
Vi har funnit att för att erhålla en hög tätningsnivà är det viktigt att distansdonet bör vara så nära de glasaktiva 5 skivorna som möjligt i området för minimitjocklek för tät- ningsmedlet för att minska varje passage för fukLighets- inträde in i gasutrymmet.
Ju mindre avståndet mellan skivorna och distansdonet är i området för minimitjocklek ju smalare är tillträdesvägen som fuktigheten måste passera genom för att tränga in i förglas- ningsenhetens gasutrymme. Denna egenskap möjliggör följakt- ligen förseglingen av det inre utrymmet i enheten. Företrä- desvis bör detta avstånd vara så litet som möjligt och kan vid gränsen vara noll. Emellertid är det bäst att undvika direkt kontakt mellan distansdonet och glasskivnrna, vilket om distansdonet är metalliskt bland annat skullh ge en ogynn- sam värmeisolering.
Vi har funnit att det även är viktigt att tätningsmedlet har en tjocklek som är relativt hög så att den procwntuella förlängningen minskas jämfört med den totala förlängningen och att denna tjocklek bör föreligga över ett djup som är tillräckligt för att upprätta en effektiv barriär mot vatten- ånga.
Genom att anordna tätningsmedlet med ett område med maximal tjocklek, även tjockare än som vanligen användes, är dess relativa förlängning da det sträckes under spänningarna fran värmeändringar mindre än som annars skulle vara med en inre tjocklek vilket minskar risken att dess sammanhällningsgräns skulle nås. Risken för fuktighetsinträde genom logen minskas därför. Det totala resultatet är därför en fler|örglasnings- enhet som uppvisar en förbättrad livslängdsförvnntan. Vidare för en given livslängdsförväntan kan mängden täiningsmedel som användes i fogen minskas, vilket medför kostnadsbespa- 10 15 20 25 30 510 910 6 ringar. En maximal tätningsmedeltjocklek på från 1,0 till 2,0 mm har befunnits vara lämplig.
Med en minimitätmedeltjocklek av mindre än 0,2 mm och en maximitätmedelstjocklek av åtminstone 1,0 mm med ett givet representativt tätningsmedelsdjup av 5 mm, är den föredragna vinkeln för den sneda delen av varje yta på den öppna tvär- w sektionen på distansdonet med avseende på dess intilliggande skiva åtminstone 9,l° från området av minimitjocklek och mest att föredraga är denna vinkel åtminstone l0°, med fördel åtminstone l2° t o m l8° eller större. Denna sneda vinkel sträcker sig företrädesvis över åtminstone större delen av tätningsmedlets djup (t ex åtminstone 60% därav).
Vi har faktiskt funnit att den kritiska gränsen pä 9,l° omnämnd ovan ger nya fördelar för flerförglasningsenheterna som inbegriper ej endast distansdon med öppen tvarsektion utan även distansdon med sluten tvärsektion, dä: hartset tjänar till att fast binda varje skiva till dislansdonet.
Därför enligt en andra sida av uppfinningen avses en flerför- glasningsenhet omfattande två skivor av glasaktiqt material, placerade yta mot yta på avstånd från varandra, uppvisande ett gasutrymme däremellan begränsat av ett sig perifert sträckande distansdon, skikt av tätningsmedel, som är place- rade mellan distansdonet och var och en av skivorna och en krans eller kransar av harts placerade i kontakt med skikten av tätningsmedel och sträckande sig mellan distansdonet och var och en av skivorna för att fast binda varje skiva till distansdonet, där åtminstone delen på varje yta till distans- donet är i kontakt fran dess topp med tätningsmwdlet, och sträcker sig snett med avseende på den inre ytan av intil- i kontakt därmed sträcker sig fortskridande från ett område med minimi- liggande skiva, så att skiktet av tätningsmedel tjocklek i en vinkel av åtminstone 9,l° till ett område av maximitjocklek, varvid hartset står i kontakt mwd tätnings- medlet i huvudsak i området med maximitjocklek. 10 15 20 25 30 35 510 910 7 Vid denna sida av uppfinningen sträcker sig tätningsmedels- skiktet i kontakt med den sig snett sträckande distansyte- delen företrädesvis fortskridande från området mod minimi- tjocklek med en vinkel av åtminstone lO°, med fördel åtmin- stone l2°, även l8° eller mera mot området med maximitjocklek.
Kransen av harts står företrädesvis i kontakt med distans- dönet. Sålunda står hartset i kontakt med den tätande delen utmed de sig snett sträckande ytorna på distansdönet. Hartset sträcker sig företrädesvis till ett djup av åtminstone 2,0 mm inåt utmed ytan på skivorna av glasaktigt material. Hartsets djup förbi distansdonet mellan skivorna, d v s distansdonets insättningsdjup i hartset, är företrädesvis ej större än 0,2 mm, mest att föredraga ej större än O,l mm. Hetta arran- gemang ger en fördel uttryckt i mängden harts som användes.
Vi har funnit att för optimal försegling är det att föredraga att hartsets minimitjocklek, som uppträder där dnt är i kontakt med tätningsmedlet bör vara tillräckligt tjockt för att utstå krafter såsom olika skjuvkrafter mellan distans- dönet och skivorna av glasaktigt material utan att gå sönder.
Om hartset skulle gå sönder på ett givet ställe initierar det ett brott och vidare måste de krafter som anbringas i detta ställe upptas av den del av hartset som förblir intakt. Det är även att föredraga att en väsentlig del av den totala mängden harts bör återfinnas mellan distansdonet och skivorna av glasaktigt material (med ett så litet djup som möjligt mellan skivorna utanför distansdonet) så att den totala förlängningen under dragning bör vara lag så at! den totala förlängningen på tätningsmedlet även kan vara lag.
Vid en utföringsform av uppfinningen sträcker sig del av varje yta på distansdonet i kontakt med tätningumedlet snett, under det att en återstående del av varje sträcker sig ytan i huvudsak parallellt med den inre ytan av intilliggande skiva för att därigenom bilda ett utsträckt område av maximität- ningstjocklek.
Distansdonet kan bildas av en metall eller av elr plastmate- rial. Distansdonet kan ha en ihålig trapetsformnd tvärsek- 10 15 20 25 30 35 510 910 8 tion, vars inre vägg är försedd med en skära för att säker- ställa att distansdonets inre är öppen mot luftuLrymmet.
Alternativt har distansdonets tvärsektion en utàtbuktad "U"- form. En sådan tvärsektion kan omfatta två utàtbuktade arm- delar sammanbundna av en basdel. De utåtbuktade armdelarna kan vara deformerbart anslutna till basdelen för att möjlig- göra dess flexibilitet på distansdonets tvärsektionsform, u vilket tjänar till att taga upp en del av spänningarna som resulterar genom temperaturökningar eller andra anledningar.
Ett torkmedel kan vara placerat inom distansdonet. Torkmedel- materialet placerat inom distansdonet kan vara kontinuerligt eller i form av en patron eller en tablett, som är fäst eller bunden till distansdonets bas eller det kan införas som en tillsats vid en nivå av t ex 20% eller mera räknat i vikt i polyisobuten, som strängpressas över distansdonets bas och till vilken det vidhäftar. Alternativt eller dessutom kan tätningsmedlet innehålla ett torkmedel, såsom vid en nivå av omkring 20 vikt-%.
Uppfinningen avser även enligt en tredje sida ei! distansdon för en flerförglasningsenhet med en utàt buktad "U"-form omfattande två utàtbuktade armdelar förenade genom en basdel och en öppen tvärsektion, sà att da distansdonet inbegripes i en flerförglasningsenhet omfattande två skivor av glasaktigt material placerade yta mot yta på avstånd från varandra med distansdonet sträckande sig perifert för att avgränsa ett gasutrymme mellan skivorna och distansdonets öppna tvär- sektion, öppen mot gasutrymmet, varvid skikt av tätningsmedel är placerade mellan distansdonet och var och en av skivorna och en krans eller kransar av harts placerade i kontakt med tätningsmedelskikten och sträckande sig åtminstone mellan distansdonet och var och en av skivorna för att [ast förbinda varje skiva till distansdonet, atminstone en del av varje yta på distansdonet är i kontakt från dess topp med tätnings- medlet och sträcker sig snett med avseende pà intilliggande skivas inre yta och tätningsmedelskiktet i kontakt därmed sträcker sig fortskridande från ett omrâde med minimitjocklek till ett omràde med maximitjocklek varvid hartsvt står i 10 15 25 510 910 9 kontakt med tätningsmedlet i huvudsak i området med maximi- tjocklek.
Uppfinningen kommer nu att beskrivas ytterligare med hjälp av exempel med hänvisning till de bifogade ritningarna där: Fig. 1 visar i delvis tvärsektion en dubbelförglasningsenhetw enligt en första utföringsform av uppfinningen; fig. 2 i delvis tvärsektion en dubbelförglasningsenhet enligt en andra utföringsform av uppfinningen; fig. 3 i delvis tvärsektion en dubbeforglasningsenhet enligt en tredje utföringsform av uppfinningen; fig. 4 i delvis tvärsektion en dubbelforglasningsenhet enligt en fjärde utföringsform av uppfinningen och fig. 5 visar slutligen i delvis tvärsektion en dubbelförglas- ningsenhet enligt en femte utföringsform av uppïinningen.
Exempel 1 Med hänvisning till fig. 1 visas en dubbelforglasningsenhet omfattande två glasskivor 10, 12 placerade yta mot yta på avstånd frán varandra, uppvisande ett torrt luftgasutrymme 14 däremellan begränsat av ett sig perifert sträckande distans- don 16 bildat av galvaniserat stål med 0,4 mm tjocklek.
Distansdonets 16 tvärsektion har en utätbuktad "U"-form, omfattande två utàtbuktade armdelar 18, 20 förbundna medelst en basdel 22. De utåtbuktade armdelarna 18, 20 är deformer- bart anslutna till basdelen 22 varvid förbindelsepunkterna är delvis bortskurna såsom visas vid 50, 52 för att uppnå denna bojlighet. Tvärsektionen är öppen mot gasutrymmvt 14. En platta 24 av avfuktande material är placerad inom distans- donet 16. Skikt av polyisobuten tätningsmedel 20, 28 är placerade resp. mellan distansdonet 16 och var och en av skivorna 10, 12. Den använda polyisobutenen har en permeabi- litet av omkring 0,11 g vatten x mm tjocklek pel nt x 24 h x 10 15 20 25 30 510 910 lO kPa vattenånga. En krans av polysulfid eller silikonharts 30 är placerad i kontakt med tätningsmedlet 26, 28 mellan var och en av skivorna 10, 12 och distansdonet 16 och mellan skivorna 10, 12 förbi distansdonet 16. armdelar 18, 20, Distansdonets 16 som står i kontakt med tätningsmedlet 26, 28 sträcker sig var och en snett i en vinkel av 19° med avseende_ på den inre ytan 32, 34 på intilliggande skivor l0, 12, så att tätningsmedelskikten 26, 28 i kontakt därmed sträcker sig fortskridande från ett område 40 med minimitjocklek på om- kring 0,1 mm till ett område 42 med maximitjocklek på 1,5 mm.
Tätningsmedlets djup är 5 mm och det totala djupet på hartset är även 5 mm. Hartset sträcker sig över ett djup av från 3,5 till 4 mm mellan skivorna och distansdonet varvid återstoden (1,0 till 1,5 mm) skivorna. Hartset 30 står i kontakt med tätningsmedlet 26, 28 återfinnes på distansdonets baksida mellan i området 42 för maximitjocklek.
Vid användning åstadkommer tätningsmedlet 26, 28 en barriär mot inträngning av vattenånga in i gasutrymmet 14, under det att hartset 30 tjänar till att kvarhàlla skivorna 10, 12 i deras förhållande yta mot yta. Då temperaturen stiger ökar gastrycket inom gasutrymmet 14 over det yttre trycket, varvid en spänning utövas på skivorna 10, 12 tenderande att separera dem. Hartset kvarhaller skivorna mot deras àtskiljande men det sträcker sig nagot under dragkraften som det är utsatt för. Tätningsmedlet 26, 28 som är ett flexibelt material, förlängs för att upptaga denna rörelse. Det relativt tjocka tätningsmedelområdet 42 säkerställer att denna iörlängning under normala förhållanden ej överskrider tätningsmedlets sammanhängningsgräns, varvid sålunda fuktighetsbarriären halles intakt i ett djup tillräckligt för att elfektivt reducera inträngningen av vattenånga in i utrymmet 14 till ett försumbart värde. Det relativt tunna tätninqsmedelomradet 40 möjliggör att distansdonarmdelarnas 18, 20 distala ändar kan placeras nära skivorna 10, 12, varigenom öppningen för fuktighetsinträde minskas.
Vid ett jämförande prov använder man en vanlig xörglasnings- enhet, där distansdonet hade sidor som var parallella med 10 15 20 25 30 510 910 ll glasskivorna med en tätningsmedeltjocklek av 0,5 mm och ett djup pà 5 mm. Mängden vatten som intränger i enheten vid jämvikt mättes. Denna mängd tilldelas ett tätningsindex på l, varvid tätningsindexet är omvänt proportionellt mot mängden vatten som intränger i enheten så att ett högre Lätningsindex är indikativt för mindre vatteninträngning och en högre livslängdsförväntan på enheten. FörglasningsenheLen enligt fig. 1 undersöktes sedan och befanns att ha ett jämviktstät- ningsindex på 4, vilket visar en förbättring över den vanliga konstruktionen.
Vid 60°C uppvisar den vanliga förglasningsenheten ett tät- ningsindex på mindre än 0,3, under det att enheten enligt fig. 1 låg mellan 1,0 och 1,5. Under dragspänninqen beroende på ökning i det inre gasutrymmets volym i enheten är butyl- tätningsmedlets relativa förlängning mindre än 503 i 75% av tätningsmedlets totala djup. Som resultat fortsälter butyl- tätningsmedlet att utgöra en relativt effektiv barriär mot inträngning av vattenånga.
Genom att antaga att förglasningen är installerad pa fasaden av en byggnad, att den yttre atmosfärtemperaturwn ar -lO°C och att den inre byggnadstemperaturen är 20°C ha| vi beräknat temperaturen på ytan av den inre skivan i kantzonen nära intill distansdonet. Beräkningen är baserad pà FlNITE-elemen- ten genom metoden känd som "SAMSEF". Vi har funnit att jam- fort med den vanliga enheten som omnämnts ovan uppträder enheten enligt fig. 1 mindre som en värmebrygga, d v s tempe- raturen på den inre skivan i kantzonen nära dis1»nsdonet är atminstone 1°C högre.
Distansdonet 16 i den utföringsform som visas i fig. l är vikt i rät vinkel i varje hörn av enheten för ait därigenom bilda en ram, som sträcker sig kontinuerligt utmed glas- skivornas omkrets. Denna vikning åstadkommes pà en jig pà ett sådant sätt att armdelarna 18, 20 i nivån för zonen för maximal tätningsmedeltjocklek 42 i huvudsak ej deformeras. 10 15 25 35 510 910 12 För att bilda enheten visad i fig. 1 anbringas forseglingsrör av polyisobuten på distansdonets armdelar i en tillräcklig utsträckning, distansdonet anordnas utmed kantzonen på en av skivorna av glas och den andra glasskivan anordnas där ovanpa för att bilda dubbelförglasningsenheten. Glasskivorna pressas sedan samman för att klämma butyltätningsmedlet i önskad utsträckning mellan glasskivorna. För att förhindra att armdelarna på distansdonet deformeras under detta förfarande kan butyltätningsmedlet värmas för att mjuka det. Detta kan särskilt uppnås genom att uppvärma distansdonet L ex genom Joule-effekten eller genom induktion. Därefter injiceras hartset in i det eller varje perifert bildat utrymme och härdas eller får härda.
Som en variation av utföringsformen visad i fig. 1 är bas- delen 22 på distansdonet 16 anordnat i huvudsak i nivån för kanterna på glasskivorna, d v s inom 1 mm därav. I detta fall finns väsentligen icke något harts i kontakt med basdelen 22 pa distansdonet, med undantag kanske för ett djup av omkring 0,1 mm.
Exempel 2 Med hänvisning till fig. 2 visas en dubbelförglasningsenhet omfattande två glasskivor 10, 12 placerade yta mot yta pà avstand fràn varandra med ett gasutrymme 14 dem emellan begränsat av ett sig perifert sträckande distansdon 216.
Distansdonets 216 tvärsektion har en utàtböjd "H"-form om- fattande två utàtböjda armdelar 218, 220 förbundna genom en basdel 222. Skikt av tätningsmedel 226, 228 är placerade mellan distansdonet 216 och var och en av skivoxna 10, 12.
Tätningsmedelskikten 226, 228 i kontakt med de utätböjda armdelarna 218, 220 resp. på distansdonet 216 siräcker sig var och en fortskridande från ett område 240 med minimitjock- lek till ett område 242 med maximitjocklek. Varje utàtböjd armdel 218, 220 omfattar en distal del a, som sträcker sig snett i en vinkel av 22° med avseende pà den inxw ytan 232, 234 pa intilliggande skiva 10, 12 och en proximul del b, som även sträcker sig snett med avseende på den inre ytan 232, 10 20 25 30 35 510 910 13 234 på intilliggande skiva 10, 12, men med en mindre sned vinkel på 14°. En krans av harts 230 är placerad i kontakt 12 förbi distansdonet 216, varvid hartset 230 står i kontikt med tätningsmedlet 226, 228 i området för maximal tjocklek 242. med tätningsmedlet 226, 228 mellan skivorna 10, Hartsets 230 totala djup är 5 mm av vilket från 4,5 till 4 mm ligger mellan skivorna och distansdonet, under det att åter- stående 1,0 till 1,5 mm àterfinnes på baksidan av distans- donet mellan skivorna. Distansdonet 216 har en tvärsektion som är öppen mot gasutrymmet 14, vilket kan upptaga ett torkmedel (ej visat i fig. 2). Tätningsmedlet 22h, 228 kan även innehàlla ett torkmedel vid en effektiv niva, t ex 20 vikt-%.
Som en variation av utföringsformen visad i fig. 2 är basen 222 på distansdonet 216 anordnad i huvudsak i nivä med glas- I detta fall finns i huvudsak icke något harts i kontakt med distansdonets bas 222 skivornas kanter, d v s inom 1 mm därav. med undantag kanske för ett djup pa omkring 0,1 mm. Zonen för maximitätningsmedeltjocklek 242 kan dà vara belägen vid nivan för förbindelse mellan den distala delen a och ann proximala delen b, d v s i den punkt där lutningen ändrar sig.
Exempel 3 Med hänvisning till fig. 3 visas en dubbelförglusningsenhet omfattande tvà glasskivor 10, 12 placerade yta mot yta pà avstànd från varandra, uppvisande ett gasutrymmv 14 dem emellan begränsat av ett sig perifert sträckandw distansdon 316. Distansdonets 316 tvärsektion har en utàtbnktad "U"-form omfattande tvâ utatbuktade armdelar 318, 320 föfhundna med varandra genom en basdel 322. Skikt av tätningsmedel 326, 328 är placerade mellan distansdonet 316 och var och en av ski- vorna 10, 12. Tätningsmedelskikt 326, 328 i koniikt med de utàtböjda armdelarna 318, 320 på distansdonet 310 sträcker sig fortskridande från ett område 340 med minimitjocklek till ett område 342 med maximitjocklek. Varje utàtböid armdel 318, 320 omfattar en distal del a, som sträcker sig snett i en vinkel av 25° med avseende på intilliggande skivis 10, 12 10 20 25 30 510 910 14 inre yta 332, 334 och en proximal del b, som sträcker sig i huvudsak parallellt med den inre ytan 332, 334 pa intill- liggande skiva 10, 12, varigenom ett utsträckt omrade 342 bildas med maximal tätningsmedeltjocklek 326, 320. En krans av harts 330 är placerad i kontakt med tätningsmedlet 326, 328 mellan skivorna 10, 12 förbi distansdonet 316, varvid hartset 330 står i kontakt med tätningsmedlet 326, 328 i området för maximitjocklek 342. Hartsets 330 totala djup är 5 mm av vilket från 3,5 till 4 mm ligger mellan skivorna och distansdonet, under det att återstående 1,0 till 1,5 mm àterfinnes på baksidan av distansdonet mellan skivorna.
Distansdonet 316 har en tvärsektion som är öppen mot gas- utrymmet 14, vilket kan upptaga ett torkmedel (ej visat i fig. 3).
Som en variation på utforingsformen visad i fig. 3 är basen 322 pà distansdonet 316 anordnad i huvudsak i nivän for glasskivornas kanter, d v s inom 1 mm därav. I detta fall finns i huvudsak ingen harts i kontakt med distansdonets bas 322, med undantag kanske för ett djup av omkring 0,1 mm.
Zonen for maximal tätningsmedeltjocklek 342 kan da vara belägen vid nivän for forbindning mellan den distala delen a och den proximala delen b, d v s vid den punkt där lutningen blir noll.
Exempel 4 Med hänvisning till fig. 4 visas en dubbelforglasningsenhet omfattande två glasskivor 10, 12 placerade yta mot yta pà avstånd från varandra, uppvisande ett gasutrymmv 14 där- emellan, begränsat av ett perifert sig sträckando distansdon 416. Distansdonets 416 tvärsektion har en form av ihålig trapets. Distansdonet 416 är ihålig, varvid distansdonets 416 ihåliga inre står öppet mot gasutrymmet 14 medelst springan 446. Skikt av tätningsmedel 426, 428 är placerade mellan de snett vinklade (19°) ytorna 418, 420 pa distansdonet 416 och var och en av skivorna 10, 12. Tätningsmedelsskiktet 426, 428 i kontakt med distansdonet 416 sträcker sig foriskridande fran ett omràde 440 med minimitjocklek till ett område 442 10 20 25 30 35 510 910 15 med maximitjocklek. En krans av harts 430 är placerad i kontakt med tätningsmedlet 426, 428 mellan skivorna 10, 12 förbi distansdonet 416, varvid hartset 430 står i kontakt med tätningsmedlet 426, 428 i området för maximitjocklek 442. tt torkmedel 442 är placerat i det ihåliga inre av distansdonet 416.
Vid en variation av utföringsformen visad i fig. 4 kan zonen 442 vara placerad vid en mittpunkt på ytorna 418, 420 på distansdonet 416, med i huvudsak inget harts i kontakt med distansdonets 416 bottenvägg.
Vid en ytterligare variation av utföríngsformen visad i fig. 4 är det ihåliga inre på distansdonets 416 trapeLsoida tvär- sektion allmänt stängd, varvid springorna 446 är ersatta med en serie hal pà avstånd från varandra tillräckliga för att ästadkomma en förbindelse mellan gasutrymmet 14 och torkmedel placerat i distansdonets ihåliga inre.
Exempel 5 Med hänvisning till fig. 5 visas en dubbelförglnwningsenhet omfattande två glasskivor 10, 12 placerade yta mot yta pà avstand frän varandra med ett torrt luftgasutrymme 14 där- emellan, begränsat av ett sig perifert sträckando distansdon 516 bildat av Al/Zn-legering med 0,3 mm tjocklek. Distans- donets 516 tvärsektion har en utátböjd "U"-form omfattande tva utätböjda armdelar 518, 520 förbundna medel I en basdel 522, som befinner sig i huvudsak vid samma nivà som skivornas 10, 12 kanter. Vid denna utföringsform är armarna 518, 520 nàgot längre än armarna 18, 20 i utföringsformen enligt fig. 1. Tvärsektionen är öppen mot gasutrymmet 14. Skikt av poly- isobuten-tätningsmedel 526, 528 är placerade resp. mellan distansdonet 516 och var och en av skivorna 10, 12. Två kransar av polysulfid eller silikonharts 530a, b%0b är place- rade i kontakt med tätningsmedel 526, 528 mellan var och en av skivorna 10, 12 och distansdonet 516 men i huvudsak ej vid denna utföringsform förbi distansdonet 516. Disiansdonets 516 armdelar 518, 520, som står i kontakt med tätningsmedel 526, lO 15 20 25 30 510 910 16 528 sträcker sig var och en snett med avseende pa den inre ytan 532, 534 på intilliggande skivor 10, 12, sä att tät- ningsmedelskikten 526, 528 i kontakt därmed sträcker sig fortskridande från ett område 540 med minimitjocklek på omkring 0,1 mm till ett område 542 med maximitjnuklek pà 1,75 mm. Vinkeln bildad av armdelarna 518, 520 pa distans- donet 516 med skivorna 10, 12 är omkring 19°. Tälningsmedel- djupet 526, 528 är 5 mm och djupet på hartset 530a, 530b är även 5 mm. Hartset 530 står i kontakt med tätningsmedlet 526, 528 i området 542 med maximitjocklek.
Vid användning åstadkommer tätningsmedel 526, 528 en barriär mot inträngning av vattenånga i gasutrymmet 14, under det att hartset 530 tjänar till att hålla skivorna 10, 12 i förhål- lande yta mot yta på avstånd från varandra genom att säkra skivorna 10 till armen 518 på distansdonet 516 och säkra skivan 12 till armen 520 på distansdonet. Jämfört med den utföringsform som visas i fig. 1 använder man vid utförings- formen i fig. 5 mindre harts utan att offra motständsförmågan mot inträngning av vattenånga och säkringen av qlasskivorna.
Vid denna utföringsform då skivorna utsättes för en kraft som tenderar att skilja dem åt har all den harts som är utsatt för en dragspänning en minskad tjocklek jämfört med hartset som sträcker sig förbi distansdonet 16 i utföringsformen enligt fig. 1 och sträckes därför i en mindre utsträckning.
Som en variation kan tätningsmedlets maximitjocklek vara 1 mm och vinkeln bildad av armdelarna 518, 520 på di Lansdonet 516 med glasskivorna 10, 12 vara omkring 12°.
Två förglasningsenheter enligt uppfinningen provades i enlig- het med två provningsförfaranden. Det första föxfarandet svarar mot europeisk standard CEN/TC 129/WG4/EC/N 1 E daterad januari 1993 där recirkulation mellan -18°C och H3°C upprätt- hölls under 56 perioder över 12 timmar följt av en relativ fuktighetsnivå på 95% under 1176 timmar. Vid del andra för- farandet, som utgör en modifiering av det första CEN-för- farandet, utfördes recirkulation mellan -18°C och 53°C under 10 15 20 30 510 910 17 28 cykler i 12 timmar och den relativa fuktighetunivàn pà 95% hölls under 588 timmar. Förglasningsenheterna hade glasskivor 10, 12 4 mm tjocka med ett luftutrymme dem emellan 14 på 12 mm. Enheterna skiljde sig enligt arten och särskilt när det gäller elasticitetsmodulen på det använda hartset, där denna modul mättes i dragning vid 20°C vid 12,5? relativ förlängning. Utformningen av enheterna var såsom visas och beskrivits i samband med fig. 5 med undantag av att en platta av torkmedel inbegreps, såsom visas genom hänvisningsbeteck- ningen 24 i fig. l.
Den första enheten använde harts "DC 362" (en tvakomponent silikon såld av DOW CORNING) med en elasticitetsmodul av 1,96 MPa (E= 20 kq/cmi). 0,072 g vatten för dubbelförglasningen enligt det första Den mätta permeabilitetun var förfarandet och 0,032 g enligt det modifierade förfarandet.
Under samma förhållanden gav en vanlig förglasningsenhet en permeabilitet av 0,3 g vatten för dubbelförglasnlngen enligt det modifierade förfarandet. Där Al/Zn legerings-distansdonet ersattes av ett galvaniserat stàldistansdon med n,4 mm tjock- lek befanns permeabiliteten enligt det första provningsför- farande: vara 0,1 g vatten för enheten.
I den andra enheten använder man harts "POLYREN 100" (en tvakomponent polyuretan såld av European Chemical Industry ECI) med en elasticitetsmodul av 4,41 MPa (E= 45 kg/cmï). Den uppmätta permeabiliteten var 0,024 g vatten för dubbelför- glasningen enligt det första förfarandet och 0,013 g enligt det modifierade förfarandet. Under samma förhållanden gav en vanlig förglasningsenhet en permeabilitet av 0,1 g vatten för dubbelförglasningen enligt det modifierade förfarandet. Där Al/Zn-legeringsdistansdonet ersattes medelst ett galvaniserat staldistansdon 0,4 mm tjockt befanns permeabiliteten enligt ett första provningsförfarande vara 0,044 g vatten för en- heten och 0,07 g vatten efter två fullständiga rykler enligt detta förfarande. Under samma förhållanden uppvisade en vanlig dubbelförglasningsenhet med ett galvanisvrat stäl- distansdon med en tjocklek av 0,5 mm en permeabilitet pa 0,3 g vatten efter en fullständig cykel enligt VEN-förfaran- 10 15 510 910 18 det och 1,2 g vatten efter 2 fullständiga cykler.
Vid en variation av utföringsformen visad i fig. 5 kan distansdonet vara försett med en permanent täckning, som tjänar till att kvarhàlla ett torkmedelmaterial inuti distansdonets ihåliga inre. Täckningen kan i sig sjalv vara böjlig, t ex genom att inbegripa en längsgående vikning for att undvika att väsentligen minska armdelarnas 518, 520 böjlighet.
I en ytterligare variation av utforingsformen visad i fig. 5 kan de yttersta kanterna på armdelarna 518, 520 vikas över pà sig själva mot det yttre med ett djup av säg 0,] till 0,2 mm.
Denna konstruktion ger ytterligare styvhet till distansdon- ramen for att underlätta hanteringen därav under konstruktio- nen av dubbelförglasningsenheten_ Dessa övervikta kanter upptar den zon där tjockleken pà tätningsmedlet G26, 528 ar mycket låg, så att i huvudsak inget motstånd mot inträde av fuktighet förloras.

Claims (17)

10 15 20 25 510 910 19 Patentkrav
1. Flerförglasningsenhet, omfattande två skivor (10, 12) av glasaktigt material, placerade yta mot yta på avstånd från varandra med ett gasutryrnme ( 14) dem emellan, begränsat av ett sig perifert sträckande distansdon (16), skikt av tätnings- medel (26, 28), som är placerade mellan distansdonet (16) och var och en av skivorna (10, 12) och en krans eller kransar av harts (30) placerade i kontakt med skikten av tätningsmedel (26, 28) och sträckande sig åtminstone mellan distans- donet (16) och var och en av skivorna (10, 12) för att fast förbinda varje skiva (10,12) till distansdonet (16), och distansdonet (16) har en tvärsektion, som är öppen mot gasutryrnmet (14), kännetecknad av att åtminstone en del av varje yta på distansdonet (16) är i kontakt från dess topp med tätningsmedlet (26, 28), och sträcker sig snett från toppen med avseende på intilliggande skivas yta, så att tätningsmedelskiktet (26,28) i kontakt därmed fortskridande sträcker sig från ett område (40) med minirnitjocklek till ett område (42) med maximitjocklek, varvid hartset (30) är i kontakt med tätningsmedlet (26,28) i huvudsak i det maximala tjockleksonirådet (42).
2. . Flerförglasningsenhet enligt krav I, kännetecknad av att en del (a) av distans- donets (316) varje yta i kontakt med tätningsmedlet (326,328) sträcker sig snett under det att en återstående del (b) av varje sådan yta sträcker sig i huvudsak parallellt med den inre ytan av intilliggande skiva för att därigenom bilda ett utsträckt område (3 42) med maximal tätningsmedeltjocklek.
3. . Flerförglasningsenhet enligt krav 1 eller 2, kännetecknad av att distansdonets (416) tvärsektion har en ihålig trapetsforrn.
4. Flerförglasningsenhet enligt krav 1 eller 2, kännetecknad av att där distansdonets (516) tvärsektion har en utböjd "U"-fonn. 10 15 25 510 910 20
5. Flerförglasningsenhet enligt krav 4, kännetecknad av att tvärsektionen omfattar två utböjda a1mdelar(18,20) sammanbundna genom en basdel (22).
6. Flerförglasnjngsenhet enligt krav 5, kännetecknad av att de utböjda armdelama (18,20) är deforrnerbart anslutna till basdelen (22).
7. Flerförglasningsenhet enligt något föregående krav, kännetecknad av att tjockleken på tätningsmedlet (26,28) i området (40) för minimitjocklek ej är större än 0,5 mm, företrädesvis ej större än 0,2 mm.
8. Flerförglasningsenhet enligt något föregående krav, kännetecknad av att haitset (30) sträcker sig till ett djup av åtminstone 2,0 mm inåt utmed ytan på skivoma (10,12) av glasaktigt material.
9. Fleiförglasningsenhet enligt något föregående krav, kännetecknad av att haitsets djup förbi distansdonet (16) mellan skivorna (10,12) ej är större än 0,2 mm, företrädesvis ej större än 0,1 mm.
10. Flerförglasningsenhet enligt något föregående krav, kännetecknad av att vinkeln på den sneda delen (a) av distansdonets varje yta med avseende på dess intilliggande skiva är åtminstone 9,1°.
11. Flerförglasníngsenhet enligt något föregående krav, kännetecknad av att tätningsmedlet (26,28) innehåller ett torkmedel.
12. Flerförglasningsenhet omfattande två skivor (10, 12) av glasaktigt material placerade yta mot yta på avstånd från varandra med ett gasutrymme (14) dem emellan, begränsat av ett sig perifert sträckande distansdon (16), skikt av tätningsmedel (26,28) placerat mellan distansdonet (16) och var och en av skivorna (10,12) och en krans eller kransar av hans (3 0) placerat i kontakt med tätningsmedelskikten (26,28) och sträckande sig mellan distansdonet ( 16) och var l0 l5 20 25 30 5 1 Û 9 1 Û 2 1 och en av skivoma (10, 12) för att fast förbinda varje skiva (10, 12) till distans- donet (16), kännetecknad av att åtminstone delen på varje yta till distansdonet (16) är i kontakt från dess topp med tätningsmedlet (26,28), och sträcker sig snett med avseende på intilliggande skivas inre yta, så att tätningsmedelskiktet (26,28) i kontakt därmed sträcker sig fortskridande från ett område (40) med minimi- tjocklek med en vinkel av åtminstone 9,1 ° till ett område (42) med maximi- tjocklek, varvid hartset (30) står i kontakt med tätningsmedlet (26,28) i huvudsak i området med maximitjocklek (42).
13. Flerförglasningsenhet enligt krav 12, kännetecknad av att tätningsmedlets tjocklek i området (40) för minimitjocklek ej är större än 0,5 mm, företrädesvis ej större än 0,2 mm.
14. Flerförglasningsenhet enligt något av kraven 12 eller 13, kännetecknad av att hartset (30) sträcker sig till ett djup av åtminstone 2,0 mm inåt utmed ytan på skivoma (10, 12) av glasaktigt material.
15. Flerförglasningsenhet enligt något av kraven 12-14, kännetecknad av att hartsets djup förbi distansdonet (16) mellan skivoma (10, 12) ej är större än 0,1 mm.
16. Flerförglasningsenhet enligt något av kraven 12-15, kännetecknad av att tämingsmedelskiktet (26,28) i kontakt med de sig snett sträckande distansdon- ytdelama sträcker sig fortskridande från området med minimitjocklek (40) med en vinkel av åtminstone 10°, företrädesvis åtminstone 12° och med fördel åtminstone l8° till området (42) med maximitjocklek.
17. Distansdon (16) för flerförglasningsenhet med en utböjd "U"-form omfattande två utböjda armdelar (18,20) förbundna medelst en basdel (22) och en öppen tvärsektion, så att då distansdonet (16) inbegripes i en flerförglasningsenhet omfattande två skivor (10, 12) av glasaktigt material placerade yta mot yta på avstånd från varandra med distansdonet ( 16) sträckande sig perifert för att 510 910 22 avgränsa ett gasutrymme (14) mellan skivorna (10,12) och där distansdonets öppna tvärsektion är öppen mot gasutrymmet (14), kännetecknad av att skikt av tåtningsmedel (26,28) är placerade mellan distansdonet (16) och var och en av skivorna (10,12) och en krans eller kransar av harts (3 0) placerat i kontakt med 5 tätningsmedelskilcten (26,28) och sträckande sig åtminstone mellan distansdonet (16) och var och en av skivorna (10, 12) för att fast förbinda varje skiva (10,12) till distansdonet (16), åtminstone en del av distansdonets varje yta är i kontakt från dess topp med tätníngsmedlet (26,28) och sträcker sig snett med avseende på intil- liggande skivas inre yta och tätningsmedelskiktet (26,28) i kontakt därmed 10 sträcker sig fortskridande från ett område (40) med minimitjocklek till ett område (42) med maximitjocklek, varvid hartset (30) står i kontakt med tätningsmedlet (26,28) i huvudsak i området (42) för maximitjocklek.
SE9502300A 1994-06-30 1995-06-26 Flerförglasningsenhet med tillhörande distansdon SE510910C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9413180A GB9413180D0 (en) 1994-06-30 1994-06-30 Multiple glazing unit

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9502300D0 SE9502300D0 (sv) 1995-06-26
SE9502300L SE9502300L (sv) 1995-12-31
SE510910C2 true SE510910C2 (sv) 1999-07-05

Family

ID=10757596

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9502300A SE510910C2 (sv) 1994-06-30 1995-06-26 Flerförglasningsenhet med tillhörande distansdon

Country Status (16)

Country Link
US (1) US5640815A (sv)
AT (1) AT406502B (sv)
BE (1) BE1009959A5 (sv)
CA (1) CA2151688A1 (sv)
CH (1) CH690134A5 (sv)
CZ (1) CZ171795A3 (sv)
DE (1) DE19523133A1 (sv)
DK (1) DK75995A (sv)
FR (1) FR2721970B1 (sv)
GB (2) GB9413180D0 (sv)
HU (1) HU219640B (sv)
LU (1) LU88632A1 (sv)
NL (1) NL1000690C2 (sv)
NO (1) NO308225B1 (sv)
PL (1) PL180605B1 (sv)
SE (1) SE510910C2 (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
MXPA99005203A (es) 1996-12-05 2006-07-18 Sashlite Llc Unidad de ventana con cristales multiples integrados y montaje de marco y metodo para fabricarlo.
CA2269104A1 (en) * 1998-04-27 1999-10-27 Flachglas Aktiengesellschaft Spacing profile for double-glazing unit
US6301858B1 (en) * 1999-09-17 2001-10-16 Ppg Industries Ohio, Inc. Sealant system for an insulating glass unit
DE10023541C2 (de) 2000-05-13 2002-09-19 Bayer Isolierglas & Maschtech Isolierglasscheibe mit Einzelscheiben und mit einem Abstandhalterprofil
US6679013B2 (en) 2001-11-15 2004-01-20 Sashlite, Llc Window assembly with hinged components
DE10250052A1 (de) * 2002-10-25 2004-05-13 Erbslöh Aluminium Gmbh Abstandhalter für Scheiben von Mehrfachisolergläsern
US20050268559A1 (en) * 2004-05-21 2005-12-08 Ellingson Robert T Rollable door seal with integral intumescent strips
US8530010B2 (en) * 2008-02-19 2013-09-10 Plus Inventia Ag Spacer having a desiccant for an insulating glass pane
SE533562C2 (sv) 2009-03-06 2010-10-26 Alfa Laval Corp Ab Centrifugalseparator
US8813439B2 (en) * 2009-09-29 2014-08-26 Stephen E. Howes Method and apparatus for making insulating translucent panel assemblies
US10196850B2 (en) 2013-01-07 2019-02-05 WexEnergy LLC Frameless supplemental window for fenestration
US9845636B2 (en) 2013-01-07 2017-12-19 WexEnergy LLC Frameless supplemental window for fenestration
US9234381B2 (en) 2013-01-07 2016-01-12 WexEnergy LLC Supplemental window for fenestration
US9663983B2 (en) 2013-01-07 2017-05-30 WexEnergy LLC Frameless supplemental window for fenestration incorporating infiltration blockers
US9691163B2 (en) 2013-01-07 2017-06-27 Wexenergy Innovations Llc System and method of measuring distances related to an object utilizing ancillary objects
US10883303B2 (en) 2013-01-07 2021-01-05 WexEnergy LLC Frameless supplemental window for fenestration
CN106285336A (zh) * 2015-05-18 2017-01-04 深圳市雅丹幕墙工程有限公司 建筑玻璃的再利用结构
EP3184725A1 (en) 2015-12-23 2017-06-28 VKR Holding A/S Spacer for a multiple glazing unit and a multiple glazing
AU2018278119B2 (en) 2017-05-30 2023-04-27 WexEnergy LLC Frameless supplemental window for fenestration

Family Cites Families (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3105274A (en) * 1961-05-19 1963-10-01 Armstrong Patents Co Ltd Multiple glass pane glazing unit and method of fabrication
US3280523A (en) * 1964-01-08 1966-10-25 Pittsburgh Plate Glass Co Multiple glazing unit
AT258546B (de) * 1965-05-26 1967-11-27 Viktor Dipl Ing Kovacec Mehrfach Glasscheibe
GB1117028A (en) * 1966-01-28 1968-06-12 Leslie Brian Farmiloe Improvements in or relating to double or multi-glazed units
AT288660B (de) * 1968-05-17 1971-03-10 Alfred Arnold Schußsichere Verbundscheiben
DE1950528A1 (de) * 1969-10-07 1971-06-16 Josef Stemmer Isolierglasabstandshalter zur Aufnahme einer auswechselbaren Absorberroehre
US4205104A (en) * 1974-12-11 1980-05-27 Saint Gobain Industries Multiple pane window having a thick seal and a process and apparatus for applying the seal
DE2526438A1 (de) * 1975-06-13 1976-12-23 Arnold Alfred Isolierglasscheibe
DE2711937A1 (de) * 1977-03-18 1978-09-28 Bostik Gmbh Isolierglas mit an den scheiben angeklebten abstandshalter
GB2077834B (en) * 1980-06-17 1984-06-06 Leith Glazing Co Ltd A multiple pane assembly
US4499703A (en) * 1982-02-16 1985-02-19 The Bf Goodrich Company Method of retro-fitting windows
EP0113209B1 (en) * 1982-12-08 1987-09-16 Omniglass Ltd. A spacer strip for a sealed window unit and a method for manufacture of the strip
SE453108B (sv) * 1984-08-10 1988-01-11 Lars Eriksson Distansorgan for bildande av ett slutet utrymme mellan tva glasskivor
US4622249A (en) * 1985-04-15 1986-11-11 Ppg Industries, Inc. Multiple pane unit having a flexible spacing and sealing assembly
DE3530968A1 (de) * 1985-08-30 1987-03-12 Ver Glaswerke Gmbh Feuerwiderstandsfaehige verglasung
CA1290625C (en) * 1985-11-07 1991-10-15 Gunter Berdan Spacer assembly for multiple glazed unit
ATE124755T1 (de) * 1989-06-16 1995-07-15 Cardinal Ig Co Isolierverglasung mit isolierendem abstandshalter.
US5088258A (en) * 1990-09-07 1992-02-18 Weather Shield Mfg., Inc. Thermal broken glass spacer
DE4130813A1 (de) * 1991-09-17 1993-03-25 Bayer Isolierglasfab Kg Abstandhalterprofil fuer isolierglasscheiben
GB9218150D0 (en) * 1992-08-26 1992-10-14 Pilkington Glass Ltd Insulating units
US5424111A (en) * 1993-01-29 1995-06-13 Farbstein; Malcolm N. Thermally broken insulating glass spacer with desiccant

Also Published As

Publication number Publication date
GB9413180D0 (en) 1994-08-24
CZ171795A3 (en) 1996-03-13
LU88632A1 (fr) 1995-10-02
DE19523133A1 (de) 1996-01-04
HU219640B (hu) 2001-06-28
HUT72118A (en) 1996-03-28
SE9502300D0 (sv) 1995-06-26
FR2721970A1 (fr) 1996-01-05
AT406502B (de) 2000-06-26
PL180605B1 (pl) 2001-03-30
ATA109095A (de) 1999-10-15
DK75995A (da) 1995-12-31
HU9501955D0 (en) 1995-08-28
SE9502300L (sv) 1995-12-31
CA2151688A1 (en) 1995-12-31
NO952555D0 (no) 1995-06-26
PL309448A1 (en) 1996-01-08
GB2290823B (en) 1998-09-23
CH690134A5 (fr) 2000-05-15
GB2290823A (en) 1996-01-10
NO308225B1 (no) 2000-08-14
BE1009959A5 (fr) 1997-11-04
NL1000690A1 (nl) 1996-01-02
FR2721970B1 (fr) 1998-03-27
NO952555L (no) 1996-01-02
US5640815A (en) 1997-06-24
NL1000690C2 (nl) 1996-07-10
GB9512311D0 (en) 1995-08-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE510910C2 (sv) Flerförglasningsenhet med tillhörande distansdon
US7204102B1 (en) Method of sealing glass
US5270084A (en) Insulating glass unit
US6399169B1 (en) Vacuum IG window unit with dual peripheral seal
EP2099997B1 (en) Vacuum ig window unit with metal member in hermetic edge seal
DK3198101T3 (en) Spacer for double glazing
US8512829B2 (en) Metal-inclusive edge seal for vacuum insulating glass unit, and/or method of making the same
JPH04243942A (ja) 複合ガラス部材
JP3554325B2 (ja) 断熱ガラスパネルおよびその製造方法
EP1216339B1 (en) Sealant system for an insulating glass unit
US7845142B2 (en) High R-value window unit with vacuum IG unit and insulating frame
TR201807298T4 (tr) Yalıtım camları için mesafelendirme elemanı.
EP2597244B1 (en) Multi-layered window structure
JP6505254B2 (ja) 三層複層ガラスを製造する方法および装置
CZ2002836A3 (cs) Upevňovací prostředek pro nesení sloľené ploąné skleněné sestavy, pouľití upevňovacího prostředku a protipoľární ploąná skleněná sestava
KR102567521B1 (ko) 보강 요소를 갖는 스페이서
UA81001C2 (en) Heat-insulation window
KR20170092657A (ko) 절연 글레이징용 스페이서
JP2014510008A (ja) スペーサー、コネクター、及び断熱グレージングユニット
JPH11247540A (ja) 複層ガラス用のスペーサ及び複層ガラス
GB2296279A (en) Multiple glazing unit with channel-shaped fixing element
KR101453307B1 (ko) 진공 유리 패널 모듈
JP2875595B2 (ja) 複層ガラス
KR101157111B1 (ko) 단열 글레이징 패널
JP4170211B2 (ja) 複層ガラス

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed
NUG Patent has lapsed