SE502879C2 - Sätt och anordning för att skarva ihop ändar på optiska fibrer - Google Patents
Sätt och anordning för att skarva ihop ändar på optiska fibrerInfo
- Publication number
- SE502879C2 SE502879C2 SE9402127A SE9402127A SE502879C2 SE 502879 C2 SE502879 C2 SE 502879C2 SE 9402127 A SE9402127 A SE 9402127A SE 9402127 A SE9402127 A SE 9402127A SE 502879 C2 SE502879 C2 SE 502879C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- fiber ends
- longitudinal direction
- fiber
- towards
- electrodes
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G02—OPTICS
- G02B—OPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
- G02B6/00—Light guides; Structural details of arrangements comprising light guides and other optical elements, e.g. couplings
- G02B6/24—Coupling light guides
- G02B6/255—Splicing of light guides, e.g. by fusion or bonding
- G02B6/2551—Splicing of light guides, e.g. by fusion or bonding using thermal methods, e.g. fusion welding by arc discharge, laser beam, plasma torch
Landscapes
- Physics & Mathematics (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Plasma & Fusion (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Optics & Photonics (AREA)
- Mechanical Coupling Of Light Guides (AREA)
Description
502 879 2 berändarna är på avstånd därifrån och sedan fiberändarna förs in i det heta området och där uppvärmningen ytterligare ökas, så att fiberändarna smälts och sedan smälter ihop ("Remote Arc Initíation Method"), ger mycket goda hållfasthetsvärden för den åstadkomna skarven. Sådana höga hållfasthetsvärden är särskilt önskvärda för fibrer använda under svåra yttre förhållanden såsom för fibrer i optiska fiberkablar förlagda under vatten eller vid fiberanordningar för användning i militära sammanhang. Vid denna skarvningsmetod erhålls dock normalt relativt stora och okontrol- lerbara förluster eller dämpningar för ljus överfört i en skarvad fiber. Detta beror på att fiberändarna måste förflyttas tillbaka till själva ljusbågsområdet, för att hopsmältning skall kunna utföras och att härvid inriktningen mellan fiberändarna inte blir god, beroende framför allt på mekaniska ofullkomligheter hos den mekaniska styrningen och på att elektriska eller andra krafter från själva ljusbågen kan påverka fiberändarna olika, så att dess kan böjas något. Inriktningsfelet kan vara så stort som upp till 10 pm, när fiberändarna kommer i kontakt med varandra och hop- smältningen inleds. Ett sådant inriktningsfel kan i sin tur ge en förlust i skarven av upp till 0,5 - 1 dB. En förlust av denna storlek är inte godtagbar vid många användningar.
TEKNIKENS STÅNDPUNKT Den publicerade internationella ansökningen WO-A1 91/03751 be- handlar ett förfarande av den nämnda typen "Remote arc initiating splicing" för svetsskarvning av optiska fibrer i syfte att erhål- la en hållfast skarv med låg dämpning. Först bringas fiberändar- nas ytor i beröring med varandra och en inriktning i sidled ut- förs. Sedan åtskiljs ändarna till typiskt ett avstånd av 80 pm mellan ändytorna. Sedan förflyttas ändytorna mot varandra och vid ett avstånd av 50 um tänds ljusbågen med en låg svetsström av 7 - 11 mA (gäller för svetsning av single-modfibrer av möjligen stan- dardtyp med i så fall diameter 125 um), när fibrerna förflyttas mot varandra med låg hastighet (200 um/s). Förflyttningen fort- sätts, tills fiberändarna kommer fram till det tidigare fast- ställda kontaktstället och skjuts därefter ytterligare ett litet stycke mot varandra, varefter svetsströmstyrkan ökas till 10 - 13 mA under 2 s. Därefter dras fiberändarna från varandra, tillbaka igen med samma avstånd som det förflyttades förbi det tidigare 502 879 fastställda kontaktläget.
Patentansökningen GB-A 2 271 433 avser en utveckling av denna metod med ett "fram och återgående" svetsningsförfarande innefat- tande steg i enlighet med dess figur 2 för initiering av en ljus- båge med låg strömstyrka, då fiberändarna befinner sig på ett avstånd från bågen, varefter strömstyrkan ökas efter det att fi- berändarna förskjuts mot ljusbågen.
Liknande metoder beskrivs i patentskrifterna US-A 5 249 247, US-A 5 195 157 och US-A 4 735 481.
I vår tidigare svenska patentansökan 9201235-O, ingiven 16 april 1992, beskrivs styrning av bågsmältning vid skarvning av optiska fibrer med en reglerad pulsad tillförsel av värme för att erhålla en god inriktning av fiberändarna.
REDocöRELsE FÖR UPPFINNINGEN Det är ett syfte med uppfinningen att anvisa en styrning vid skarvning av optiska fibrer, som ger skarvar med stor draghåll- fasthet och liten dämpning.
Detta syfte uppnås med uppfinningen, vars närmare kännetecken framgår av de bifogade patentkraven.
Vid de kända metoderna för att erhålla skarvar med hög draghåll- fasthet förlitar man sig på den använda skarvapparatens mekaniska styrningar, särskilt de mekaniska styrningarna i fiberändarnas längdriktning, och fiberändarna mekaniska stabilitet för att från ett tidigare väl inriktat läge med fibrernas ändytor i kontakt kunna återgå till detta. Om man vid denna återgång emellertid utför en aktiv inriktning genom att iaktta fiberändarna på samma sätt som vid den ursprungliga inriktningen och om man utför detta vid den lägre svetsströmstyrkan, då fiberändarna och deras läge lätt kan observeras och fastställas kontinuerligt, och sedan i enlighet med observationerna förflyttar fiberändarna i sidled i förhållande till varandra till inriktat läge, erhålls en god in- riktning av fiberändarna i sidled även i själva svetsläget, till vilket fibrerna bara behöver förflyttas en kort sträcka. Detta 502 879 4 ger låga förluster i skarven med bibehållen hög draghållfasthet.
Vid skarvning av två ändar på optiska fibrer kan en automatisk fiberskarvningsapparat av kommersiellt tillgänglig typ användas, som har fasthållnings- och förflyttningsorgan i form av rörliga chuckar, vilka kan fasthålla ändarna med deras längdriktningar väsentligen parallella med varandra och vilka kan förflytta än- darna under bibehållande av det väsentligen parallella tillstån- det, dels i fiberändarnas längdriktning, dels i tvärled, vinkel- rätt mot denna riktning, vanligen i två mot varandra vinkelräta och mot längdriktningen vinkelräta riktningar. Vidare finns vär- metillförselorgan i form av exempelvis elektroder med drivkretsar för att bilda en ljusbåge eller en laserljuskälla. Dessa är pla- cerade, så att värme tillförs inom ett begränsat område och spe- ciellt till ett första område, ini vilket och inom vilket de yt- tersta områdena av ändarna av optiska fibrer monterade i chuckar- na kan förflyttas genom aktivering av drivningar för dessa. Vida- re finns styrorgan, såsom i form av en elektronisk processor- krets, för att styra och aktivera och stänga av chuckarnas driv- ningar och drivkretsarna för värmetillförseln. Styrorganen kan inställas, så att följande steg kommer att utföras före och vid en skarvning: - att chuckarnas drivningar aktiveras, så att ändytorna hos de av fasthållnings- och förflyttningsorganen fasthållna ändarna place- ras i ett första läge motställt varandra alldeles intill varandra eller i anliggning mot varandra mitt i det område, till vilket värme kan tillföras av värmetillförselorganen, - att drivningarna därefter ges signaler, så att de förflyttar fiberändarna i deras längdriktning till ett andra läge med änd- ytorna på avstånd från varandra, med fördel till ett läge med ändytorna ett gott stycke utanför det första området, - - att drivningarna sedan styrs att åter förflytta ändytorna i fiberändarnas längdriktning mot varandra till det första läget och att därvid drivkretsarna för värmetillförseln slås på för att tillföra värme i det första området, så att under denna förflytt- ning de yttersta partierna av fiberändarna gradvis kommer in i detta uppvärmda område, - - att drivkretsarna för värmetillförseln styrs för att, när fiberändarna åter kommer till det första läget, öka värmetillför- 502 879 5 seln till det första området för att åstadkomma en smältning av fiberändarnas yttersta partier och en hopsmältning av fiberändar- na för att bilda en smältskarv, och - - att till sist drivkretsarna styrs att avbryta värmetillför- seln, så att de uppvärmda områdena av fiberändarna kan svalna och skarven blir färdig.
Styrorganen förses med ett ytterligare steg, så att de aktiverar rörelsedrivningen för att, vid den förflyttning av ändytorna mot varandra, när de yttersta partierna av fiberändarna gradvis kom- mer in i det uppvärmda första området och innan fiberändarna kom- mer fram till det första läget, utföra en inriktning av fiberän- darna genom en förflyttning av fiberändarna i tvärled, så att fiberändarnas längdaxlar efter denna inriktning kommer att ligga längs väsentligen samma linje. Denna inriktning görs då nära svetsläget och under den efterföljande förflyttningen fram till svetsläget kan inte några stora avvikelser av fibrernas läge i sidled uppstå, bl a beroende på att ändpartierna ju redan befin- ner sig i det uppvärmda området.
Styrkretsarna kan styra rörelsedrivningen vid inriktning av fi- berändarna med varandra, så att förflyttningshastigheten minskas av fiberändarna i deras längdriktning mot varandra eller så att denna förflyttning temporärt avbryts, för att det skall finnas tid att utföra inriktningen, innan ändytorna kommer i kontakt i det första läget för hopsvetsning.
Innan eller samtidigt med att fiberändarna första gången förflyt- tas till det första läget, kan också på vanligt sätt en inrikt- ning av fiberändarna utföras genom en förflyttning av fiberändar- na i sidled.
Vid den första uppvärmningen skall med fördel, vid fallet med ljusbågssvetsning, värmen från ljusbågen i det första området ha en sådan låg intensitet, att de partier av fiberändarna, som be- finner sig i ljusbågsområdet, inte smälts alls och så att inte heller ytmaterialet blir märkbart mjukare medan dock uppvärmning- en hålls helt stabil. Detta ger en stabil påverkan från ljusbågen på fiberändarna. Sett från en annan allmän aspekt erfordras med 502 879 6 fördel enbart, att det inre materialet i fiberändarna vid den första uppvärmningen skall förbli osmält eller att styvheten hos fiberändarna skall finnas kvar under hela denna del av uppvärm- ningen. Detta är viktigt, eftersom fiberändarna annars skulle kunna böjas något och förlora sin goda inriktning under rörelsen fram till svetsläget.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen skall nu beskrivas närmare i anslutning till ett ej begränsande utföringsexempel i samband med de bifogade ritningar- na, i vilka: - Fig. 1 schematiskt visar de optiska huvudbeståndsdelarna i en anordning, som används vid skarvning av optiska fibrer, - fig. 2 visar området vid fiberändarna och intill elektroderna för anordningen i fig. 1, - fig. 3a och 3b visar den elektriska strömstyrkan i ljusbågen och det relativa avståndet mellan två fiberändar vid bågsvets- ning, - fig. 4 schematiskt visar de elektroniska huvudbeståndsdelarna i en anordning, som används vid skarvning av optiska fibrer.
BESKRIVNING AV FÖREDRAGEN UTFÖRINGSFORM Vid skarvning av två optiska fibrer l, 1' används en automatisk skarvningsapparat, vilkens allmänna konfiguration, särskilt dess optiska komponenter, schematiskt åskådliggörs i fig. 1. I skarv- ningsapparaten finns två svetselektroder 5, mellan vilka en ljus- båge kan bildas vid tillförande av en elektrisk spänning till elektroderna 5. I fig. 2 visas i större skala det vid svetsningen intressanta området vid svetselektrodernas 5 spetsar. Vid hop- svetsning av de båda fibrernas l, 1' båda ändytor förflyttas fib- rerna, så att de båda fiberändarna blir inriktade med varandra med sina längsgående axlar liggande längs samma linje, dvs för- flyttningen utförs i x- och y-led i enlighet med det i figurerna visade koordinatsystemet. Fiberändarna förflyttas också fram i z- riktningen, i en riktning väsentligen parallell med de längsgåen- de axlarna, vilka också ligger väsentligen vinkelrätt mot förbin- delselinjen 3 mellan elektrodernas 5 spetsar, och förflyttningen fortsätts till ett läge vid denna linje 3 mitt inuti ljusbågen, så att alltså fiberändarna kommer att ligga med sina ändytor vid 502 879 svetsläget.
I det optiska systemet, som visas särskilt i fig. 1, finns två lampor 9, som belyser skarvningsstället mellan de båda fibrerna 1 och 1' i två mot varandra vinkelräta riktningar och också vinkel- rätt mot fiberändarnas längdriktning. Ljuset från lamporna 9 fo- kuseras eller paralleriseras med hjälp av linser 11, varefter ljusstrålarna avböjs vinkelrätt i speglande element 13 och får träffa en stråldelare 15, som i detta fall används omvänt som strålsamlare för att sammanföra de båda strålknippena erhållna från de vinkelräta riktningar på samma TV-kamera eller CCD-kamera 17 innefattande en yta med ljuskänsliga element. Från TV-kameran 17 leds den däri alstrade videosignalen till en bildbehandlings- enhet 19, med vars hjälp bilderna av fiberändarna kan visas på en bildskärm eller ett visningselement 21. På visningselementet 21 kan då skarvstället mellan fiberändarna visas samtidigt som två bilder, vilka är upptagna i de båda vinkelräta riktningarna och är placerade ovanför varandra.
Med hjälp av bilderna av skarvstället utförs en bildbehandling i enheten 19, så att inriktningen i tvärled, dvs i x- och y-led, och positioneringen av fibrernas ändytor i anliggning mot varand- ra mitt i ljusbågen, kan automatiskt utföras via styrsignaler från bildbehandlingsenheten 19 till drivmotorer, som kortfattat skall beskrivas nedan i samband med fig. 4. Denna bildbehandling kan användas vid ett styrningsförfarande för åstadkommande av en svets mellan fiberändarna, för erhållande av en svetsskarv med hög hållfasthet och låg dämpning. Detta förfarande åskådliggörs i fig. 3a och 3b, där fig. 3a visas den till svetselektroderna tillförda strömstyrkan i mA som funktion av tiden och i fig. 3b det relativa läget i z-led mellan fiberändarnas ytor, med ett noll-läge i ändarnas svetsläge, också som funktion av tiden.
Under ett första skede 23 utförs en grov inriktning av fiberän- darna, företrädesvis först i x- och y-led och därefter en fram- flyttning till ett läge i närheten av det område, där ljusbågen 7 skall bildas. Vidare betraktas under detta skede bilderna av fi- berändarna för att avgöra, att ändytorna är tillräckligt vinkel- räta i förhållande till fiberändarnas längdriktningar, dvs att 502 879 8 kapningen av fiberändarna har utförts korrekt, och att fiberän- darna ligger rätt i bilden, t ex parallellt med varandra och med någon referenslinje såsom en horisontell linje. Detta görs för kontroll av att fibrerna har lagts in i korrekt i hållarna och att t ex inte smutskorn e dyl däri ger dem ett snett läge. I ett andra skede 27 anslutande till det första skedet utförs en finpo- sitionering av fiberändarna dels i tvärled, dels i ändarnas längdriktning, så att fiberändarnas svetsläge i z-led fastställs.
Detta läge memoreras på något sätt, t ex genom att värdet hos en styrsignal till drivmotorerna för rörelse i z-led lagras i ett minne för senare användning.
I ett tredje skede 29 förflyttas fiberändarna endast i z-led, genom att motsvarande drivmotorer aktiveras, så att fiberändarna förskjuts till ett läge så långt bort från varandra som möjligt i längdriktningen. Detta läge med ändytorna på långt avstånd från kontaktläget vid linjen 3, se fig. 2, kan motsvara ett avstånd av flera mm och skall vara så stort, att båda fiberändarna ligger på avstånd från det område, där den elektriska ljusbågen 7 kommer att befinna sig. När ändytorna ligger på tillräckligt långt av- stånd från varandra och från linjen 3 tillförs i nästa steg 31 elektroderna 5 spänning, så att en låg strömstyrka flyter mellan elektroderna 5 och ljusbågen 7 bildas. Genom att fiberändarna ligger på avstånd från ljusbågen 7, när denna tänds, kommer inte smuts och partiklar, som utslungas från elektroderna 5 vid start av ljusbågen, att träffa fiberändarna. Om sådana partiklar skulle träffa någon fiberände, kunde detta minska hållfastheten i den ' skarv, som skall åstadkommas. Samtidigt med tändningen förflyttas också fiberändarna mot varandra, mot ändytornas tidigare bestämda kontaktläge.
Den strömstyrka, som passerar mellan elektroderna 5, kan typiskt vara ca 6,5 mA för en single-modfiber av standardtyp med diameter 125 um och bör för fibrer med diametrar av denna storleksordning alltid ligga i området 5 - 8 mA. Med alltför liten strömstyrka kan ljusbågen 7 bli instabil och till och med tändas och släckas intermittent, vilket kan påverka fiberändarnas läge samt dras- tiskt minska hållfastheten i den skarv, som skall utföras. Ström- styrkan skall vidare vara så liten, att någon smältning eller 502 879 märkbar uppmjukning av ytmaterialet inte äger rum, när den yt- tersta delen av en fiberände kommer in i ljusbågen. Fiberänden bibehåller härvid givetvis sin utgångsstyvhet.
När de yttersta ytorna hos fiberändarna har ett litet avstånd av några mikrometer, t ex av storleksordningen 10 um, utförs i ste- get 33 en fin inriktning i tvärled, dvs i x- och y-led, så att fiberändarnas längdaxlar kommer att ligga längs samma linje. Här- vid kan det vara nödvändigt att tillfälligt hejda förflyttningen av fiberändarna mot varandra. Under hela tiden drivs ljusbågen 7 med väsentligen samma låga strömstyrka och den från ljusbågen 7 och från de uppvärmda partierna av fiberändarna utsända ljus- strålningen stör vid denna låga uppvärmningseffekt inte betrak- tandet av fiberändarnas område eller bildupptagningen av detta område med hjälp av kameran 17.
Efter detta kan den egentliga ihopsvetsningen påbörjas. För detta åtskiljs fibrerna åter något i steget 34 till ett litet större avstånd mellan ändytorna, som typiskt kan vara 50 pm. Härigenom kan ljusbågen 7 bättre intränga mellan fibrernas ändytor för upp- värmning av dessa. Efter detta kommer en hoppressnings- och hop- svetsningsfas 35. Fiberändarna har fortfarande en noggrann in- riktning i tvärled och de förflyttas mot varandra, liksom för övrigt i stegen 29, 31 och 34, genom drivning av endast motorer för längdförflyttningen. Förflyttningen utförs först till det tidigare, i steget 27 fastställda svetsläget. Samtidigt, vid 37 i fig. 3a, ökas strömstyrkan i ljusbågen 7, så att en smältning av fiberändarnas partier inuti ljusbågen börjar. Strömstyrkan kan här typiskt vara 10 - ll mA och den ökas till en ännu högre styr- ka såsom visas vid 38 i fig. 3a, när fibrernas ändytor kommer fram till det tidigare bestämda svetsläget i z-led, där de även nu med mycket stor sannolikhet kommer i beröring med varandra.
Strömstyrkan kan här i normalfallet vara omkring 15 - 18 mA och med denna strömstyrka ökar uppvärmningen ytterligare av fiberän- darnas yttersta delar, så att de smälter och fiberändarna smält- svetsas vid varandra.
Förflyttningen av fiberändarna mot varandra avbryts emellertid inte här utan får fortsätta ytterligare, så att ändytorna pressas 502 879 10 ihop och deformeras något plastiskt. Därigenom kan eventuella vinkelfel hos ändytorna utjämnas på känt sätt. Efter en lämplig tid i detta hoppressade tillstånd, avbryts ljusbågen 7 vid 40, smältsvetsen av fibrerna 1, 1' får svalna och skarven är klar och därmed kan den hopsvetsade fibern avlägsnas från skarvningsappa- raten.
I det överskådliga schemat i fig. 4 av en fiberskarvningsapparat av automatisk typ visas hållare eller chuckar 41, i vilka fiber- ändarna placeras och fasthålls under positioneringen och skarv- ningen. Hållarna 41 är rörliga i de tre koordinatriktningarna dels parallellt med fiberändarnas längdriktning (2-led), dels i två mot denna riktning vinkelräta riktningar (x- och y-led), vil- ka var och en också är vinkelräta mot belysningsriktningen från en av lamporna 9. Hållarna 41 manövreras sålunda längs lämpliga mekaniska styrningar (ej visade) av styrmotorer 43. Till elektro- derna 5 och motorerna 43 och lamporna 9 går ledningar från en elektronikmodul 45 och från drivkretsar 47, 49 resp. 51 i denna.
Från TV-kameran 17 går en ledning till ett videointerface 53 i elektronikmodulen 45, varifrån en lämplig bildsignal tillförs en bildbehandlings- och bildanalysenhet 19, jämför fig. 1. De olika förfaringsstegen vid skarvningen styrs av en styrkrets 55, t ex i form av en lämplig mikroprocessor. Styrkretsen 55 utför sålunda de ovannämnda förfaringsstegen och styr sålunda förflyttningen av fiberändarna i förhållande till varandra genom aktivering av mo- torerna 43 i lämpliga förflyttningsriktningar, ger signal till bildbehandlings- och bildanalysenheten 19 för påbörjande av ana- lys av en upptagen bild och bestämning av förskjutningen, såsom denna kan observeras i de två mot varandra vinkelräta riktningar- na, och bestämning av avståndet ändytorna i längdriktningen. Vi- dare styr styrkretsen 55 inkopplandet av lamporna 33, och de tid- punkter, när spänning skall läggas över elektroderna 5 och spän- ningen skall avbrytas, och storleken av strömstyrkan mellan elektroderna 5.
Claims (16)
1. Sätt att skarva ihop ändar på optiska fibrer, innefattande stegen - att fiberändarna förflyttas till ett första läge med tvärgående ändytor placerade motställt varandra alldeles intill eller i an- liggning mot varandra, - att fiberändarna därefter förflyttas i sin längdriktning till ett andra läge med ändytorna på avstånd från varandra, - att därefter ändytorna åter förflyttas i fiberändarnas längd- riktning mot varandra till det första läget och att därvid värme tillförs i ett första område, som innefattar det område där änd- ytorna var belägna, när fiberändarna var placerade i det första läget, så att de yttersta partierna av fiberändarna gradvis kom- mer in i det uppvärmda första området, - att därefter, när fiberändarna åter kommer till det första lä- get, värmetillförseln i det första området ökas för att åstadkom- ma en smältning av fiberändarnas yttersta partier och en hop- smältning av fiberändarna för att bilda en smältskarv, - att ändpartierna får avsvalna, k ä n n e t e c k n a t av att vid förflyttningen av ändytorna mot varandra, när de yttersta partierna av fiberändarna gradvis kommer in i det uppvärmda första området och innan fiberändarna kommer fram till det första läget, utförs en inriktning av fiber- ändarna genom en förflyttning av fiberändarna relativt varandra i minst en riktning vinkelrät mot ändarnas längdriktning, så att fiberändarnas längdaxlar kommer att ligga längs väsentligen samma linje.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att vid inriktningen av fiberändarna med varandra minskas förflyttnings- hastigheten av fiberändarna i deras längdriktning mot varandra eller avbryts denna förflyttning temporärt.
3. Förfarande enligt ett av krav 1 - 2, k ä n n e t e c k n a t av att innan eller samtidigt med att fiberändarna första gången förflyttas till det första läget utförs också en inriktning av fiberändarna genom en förflyttning av fiberändarna relativt var- andra i minst en riktning vinkelrät mot ändarnas längdriktning, 5Û2 879 12 så att fiberändarnas längdaxlar kommer att ligga längs väsentli- gen samma linje.
4. Förfarande enligt ett av krav 1 - 3, k ä n n e t e c k n a t av att vid den första uppvärmningen tillförs värme till det förs- ta området med en så låg intensitet, att åtminstone det inre ma- terialet i fiberändarna förblir osmält med bibehållen styvhet hos fiberändarna.
5. Förfarande enligt ett av krav 1 - 4, k ä n n e t e c k n a t av att för tillförsel av värme till det första området påläggs en elektrisk spänning mellan elektroder för bildning av en elektrisk ljusbåge mellan elektroderna, som är placerade, så att ljusbågen innefattar ett område, som innefattar det område, där ändytorna hos fiberändarna var belägna, när fiberändarna var placerade i det första läget.
6. Förfarande enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a t av att den elektriska spänning, som påläggs mellan elektroderna för bildning av den elektriska ljusbågen, påläggs på ett sådant sätt eller ges en sådan storlek, att när fiberändarna åter förflyttas i fiberän- darnas längdriktning mot varandra till det första läget värme- tillförseln i det första området är otillräcklig för att smälta de partier av fiberändarna, som kommer in i det första området.
7. Förfarande enligt ett av krav 5 - 6, k ä n n e t e c k n a t av att den elektriska spänning, som påläggs mellan elektroderna för bildning av den elektriska ljusbågen, påläggs på ett sådant sätt eller ges en sådan storlek, att när fiberändarna åter för- flyttas i fiberändarnas längdriktning mot varandra till det förs- ta läget, ljusbågen hela tiden är helt stabil.
8. Förfarande enligt ett av krav 5 - 7, k ä n n e t e c k n a t av att den elektriska spänning, som påläggs mellan elektroderna för bildning av den elektriska ljusbågen, påläggs på ett sådant sätt eller ges en sådan storlek, att mellan elektroderna flyter en elektrisk strömstyrka av mellan 5 och 8 mA, särskilt 6,5 mA, när fiberändarna åter förflyttas i fiberändarnas längdriktning mot varandra till det första läget. 502 879 13
9. Anordning för att skarva ihop två ändar på optiska fibrer, innefattande - organ för att fasthålla ändarna med deras längdriktningar vä- sentligen parallellt med varandra och för att förflytta ändarna under bibehållande av det väsentligen parallella tillståndet, dels i fiberändarnas längdriktning, dels vinkelrätt mot denna riktning, - organ för att tillföra värme till ett första område, där de yttersta områdena av fasthållnings- och förflyttningsorganen fasthållna ändar av två optiska fibrer kan förflyttas av dessa organ, - styrorgan för fasthållnings- och förflyttningsorganen och vär- metillförselorganen anordnade att utföra följande steg: - - att fasthållnings- och förflyttningsorganen aktiveras att placera ändytorna hos de av fasthållnings- och förflyttningsorga- nen fasthållna ändarna i ett första läge motställt varandra all- deles intill varandra eller i anliggning mot varandra mitt i det område, till vilket värme kan tillföras av värmetillförselorga- nen, - - att dessa organ därefter aktiveras för att förflytta fiberän- darna i sin längdriktning till ett andra läge med ändytorna på avstånd från varandra, - - att dessa organ därefter aktiveras för att åter förflytta ändytorna i fiberändarnas längdriktning mot varandra till det första läget och att därvid värmetillförselorganen aktiveras för att tillföra värme i det första området, så att de yttersta par- tierna av fiberändarna gradvis kommer in i detta uppvärmda områ- de, - - att därefter värmetillförselorganen styrs för att, när fiber- ändarna åter kommer till det första läget, öka värmetillförseln till det första området för att åstadkomma en smältning av fiber- ändarnas yttersta partier och en hopsmältning av fiberändarna för att bilda en smältskarv, - - att till sist värmetillförselorganen styrs att avbryta värme- tillförseln, för att de uppvärmda områdena skall svalna, k ä n n e t e c k n a d av att styrorganen är anordnade, att aktivera fasthållnings- och förflyttningsorganen vid förflytt- ningen av ändytorna mot varandra, när de yttersta partierna av 502 879 14 fiberändarna gradvis kommer in i det uppvärmda första området och innan fiberändarna kommer fram till det första läget, för att utföra en inriktning av fiberändarna genom en förflyttning av fiberändarna relativt varandra i minst en riktning vinkelrät mot ändarnas längdriktning, så att fiberändarnas längdaxlar kommer att ligga längs väsentligen samma linje.
10. Anordning enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att styrorganen är anordnade att styra fasthållnings- och förflytt- ningsorganen vid aktiveringen av dessa för inriktning av fiberän- darna med varandra, så att förflyttningshastigheten minskas av fiberändarna i deras längdriktning mot varandra eller så att den- na förflyttning temporärt avbryts.
11. ll. Anordning enligt ett av krav 9 - 10, k ä n n e t e c k n a d av att styrorganen är anordnade att styra fasthållnings- och för- flyttningsorganen för att, innan eller samtidigt med att fiberän- darna första gången förflyttas till det första läget, också ut- föra en inriktning av fiberändarna genom en förflyttning av fi- berändarna relativt varandra i minst en riktning vinkelrät mot ändarnas längdriktning, så att fiberändarnas längdaxlar kommer att ligga längs väsentligen samma linje.
12. Anordning enligt ett av krav 9 - 11, k ä n n e t e c k n a d av att styrorganen är anordnade att styra värmetillförselorganen vid den första uppvärmningen för att tillföra värme till det första området med en sådan intensitet, att åtminstone det inre materialet i fiberändarna förblir osmält eller att styvheten hos fiberändarna bibehålls under hela den första uppvärmningen.
13. Anordning enligt ett av krav 9 - 12, k ä n n e t e c k n a d av att värmetillförselorganen innefattar elektroder och av styr- organen styrda organ för att tillföra elektrisk spänning till elektroderna för bildning av en elektrisk ljusbåge mellan elekt- roderna.
14. Anordning enligt krav 13, k ä n n e t e c k n a d av att styrorganen är anordnade att styra organen för att tillföra elektrisk spänning till elektroderna för bildning av den elekt- 502 879 15 riska ljusbågen, så att när fasthållnings- och förflyttningsorga- nen aktiveras för att åter förflytta fiberändarna i fiberändarnas längdriktning mot varandra till det första läget, uppvärmningen av fiberändarna är otillräcklig för att smälta någon del av des- sa.
15. Anordning enligt ett av krav 13 - 14, k ä n n e t e c k n a d av att styrorganen är anordnade att styra organen för att till- föra elektrisk spänning till elektroderna för bildning av den elektriska ljusbågen med en sådan storlek eller på ett sådant sätt, att när fasthållnings- och förflyttningsorganen aktiveras för att åter förflytta fiberändarna i fiberändarnas längdriktning mot varandra till det första läget, värmetillförseln i ljusbågen är så liten som möjligt medan ljusbågen alltjämt är stabil.
16. Anordning enligt ett av krav 13 - 15, k ä n n e t e c k n a d av att styrorganen är anordnade att styra organen för att till- föra elektrisk spänning till elektroderna för bildning av den elektriska ljusbågen, så att mellan elektroderna flyter en elekt- risk strömstyrka av mellan 5 och 8 mA, särskilt 6,5 mA, när fast- hållnings- och förflyttningsorganen aktiveras för att åter för- flytta fiberändarna i fiberändarnas längdriktning mot varandra till det första läget.
Priority Applications (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9402127A SE502879C2 (sv) | 1994-06-16 | 1994-06-16 | Sätt och anordning för att skarva ihop ändar på optiska fibrer |
DE69527888T DE69527888T2 (de) | 1994-06-16 | 1995-06-15 | Spleissen von optischen Fasern |
EP95850111A EP0687928B1 (en) | 1994-06-16 | 1995-06-15 | Splicing optical fibers |
JP7149234A JPH08179150A (ja) | 1994-06-16 | 1995-06-15 | 光ファイバを継ぎ合わせる際の整合と制御 |
US08/491,571 US5570446A (en) | 1994-06-16 | 1995-06-16 | Alignment and control in splicing optical fibers |
JP2005044233A JP3935177B2 (ja) | 1994-06-16 | 2005-02-21 | 光ファイバを継ぎ合わせる際の整合と制御 |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9402127A SE502879C2 (sv) | 1994-06-16 | 1994-06-16 | Sätt och anordning för att skarva ihop ändar på optiska fibrer |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9402127D0 SE9402127D0 (sv) | 1994-06-16 |
SE9402127L SE9402127L (sv) | 1995-12-17 |
SE502879C2 true SE502879C2 (sv) | 1996-02-12 |
Family
ID=20394423
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9402127A SE502879C2 (sv) | 1994-06-16 | 1994-06-16 | Sätt och anordning för att skarva ihop ändar på optiska fibrer |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5570446A (sv) |
EP (1) | EP0687928B1 (sv) |
JP (2) | JPH08179150A (sv) |
DE (1) | DE69527888T2 (sv) |
SE (1) | SE502879C2 (sv) |
Families Citing this family (30)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
SE503513C2 (sv) * | 1994-11-17 | 1996-07-01 | Ericsson Telefon Ab L M | Förfarande och anordning för bestämning av tjocklek och koncentricitet hos ett skikt pålagt på en cylindrisk kropp |
SE515551C2 (sv) * | 1995-09-27 | 2001-08-27 | Ericsson Telefon Ab L M | Förfarande för att skala en kabel samt verktyg för avlägsnande av skyddshölje på kablar |
SE511805C2 (sv) * | 1997-02-14 | 1999-11-29 | Ericsson Telefon Ab L M | Förfarande och anordning för bestämning av hopsmältningsström för hopsvetsning av optiska fibrer, samt användning av förfarandet respektive anordningen |
US6215503B1 (en) | 1998-05-29 | 2001-04-10 | Microsoft Corporation | Image generator and method for resolving non-binary cyclic occlusions with image compositing operations |
US6275627B1 (en) | 1998-09-25 | 2001-08-14 | Corning Incorporated | Optical fiber having an expanded mode field diameter and method of expanding the mode field diameter of an optical fiber |
SE518450C2 (sv) * | 2000-05-09 | 2002-10-08 | Ericsson Telefon Ab L M | Förfarande och anordning för skarvning av två optiska fibrer |
US6464410B1 (en) * | 2000-06-14 | 2002-10-15 | Ciena Corporation | Attenuation splice, system and method therefor using estimation algorithm and closed loop intelligent control |
JP3788894B2 (ja) * | 2000-06-21 | 2006-06-21 | 日本電信電話株式会社 | 3次元位置検出センサ及び位置決め方法 |
JP3520273B2 (ja) * | 2001-06-27 | 2004-04-19 | 株式会社フジクラ | 光ファイバ融着接続機および該接続機における放電ビーム判定法 |
JP3745340B2 (ja) * | 2002-10-08 | 2006-02-15 | 株式会社フジクラ | 光ファイバの軸合わせ方法及びその装置、並びに光ファイバの融着接続方法及びその装置 |
US20040071414A1 (en) * | 2002-10-15 | 2004-04-15 | Fitel Interconnectivity Corp. | System, controller and method for fusion splicing at least one pair of optical fibers |
US7070342B2 (en) * | 2003-03-24 | 2006-07-04 | Aurora Instruments, Inc. | Low profile system for joining optical fiber waveguides |
US7004640B2 (en) * | 2003-03-24 | 2006-02-28 | Aurora Instruments, Inc. | Low profile local injection and detection system for optical fiber waveguides |
US6984077B2 (en) * | 2003-03-25 | 2006-01-10 | Aurora Instruments, Inc. | System for joining polarization-maintaining optical fiber waveguides |
US7090414B2 (en) * | 2003-03-25 | 2006-08-15 | Aurora Instruments, Inc. | Automatic apparatus for cleaving optical fiber waveguides |
US20050238298A1 (en) * | 2004-04-23 | 2005-10-27 | Roark Bryan R | Optical fiber fusion splicer with personal computer functionality |
DE102004054805A1 (de) * | 2004-11-12 | 2006-05-24 | CCS Technology, Inc., Wilmington | Verfahren zur Bestimmung der Exzentrizität eines Kerns eines Lichtwellenleiters sowie Verfahren und Vorrichtung zum Verbinden von Lichtwellenleitern |
CN101375191B (zh) * | 2005-12-30 | 2012-10-10 | 艾利森电话股份有限公司 | 光纤的位置确定 |
SE530730C2 (sv) * | 2005-12-30 | 2008-08-26 | Ericsson Telefon Ab L M | Inriktning av optiska fibrer vid dessas skarvning |
SE529875C2 (sv) * | 2005-12-30 | 2007-12-18 | Ericsson Telefon Ab L M | Placering av optiska fibrer i läge |
SE530854C2 (sv) * | 2005-12-30 | 2008-09-30 | Ericsson Telefon Ab L M | Inriktning av optiska fibrer vid dessas skarvning |
CA2560238A1 (en) * | 2006-09-20 | 2008-03-20 | Institut National D'optique | Laser-based ablation method and optical system |
DE102006047425A1 (de) * | 2006-10-06 | 2008-04-10 | CCS Technology, Inc., Wilmington | Gerät und Verfahren zum thermischen Verbinden von Lichtleitfasern |
JP5061962B2 (ja) * | 2008-03-04 | 2012-10-31 | 住友電気工業株式会社 | レーザ加工方法及びレーザ加工装置 |
US8998511B2 (en) * | 2008-07-08 | 2015-04-07 | Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) | Cladding alignment for fusion splicing optical fibers |
CN102354024B (zh) * | 2011-07-05 | 2013-06-12 | 华南理工大学 | 一种光纤熔接方法 |
WO2014094366A1 (zh) * | 2012-12-20 | 2014-06-26 | Luo Chunhui | 光纤位置检测方法及装置,和具有该装置的光纤熔接机 |
CN104040392A (zh) * | 2012-12-20 | 2014-09-10 | 罗春晖 | 光纤位置检测方法及装置,和具有该装置的光纤熔接机 |
US10761269B2 (en) * | 2016-07-29 | 2020-09-01 | Commscope Technologies Llc | Thermal flash conditioner for fusion splicing; and methods |
WO2019124218A1 (ja) | 2017-12-22 | 2019-06-27 | Seiオプティフロンティア株式会社 | 融着接続装置、無線情報端末、融着接続システム、及び融着接続方法 |
Family Cites Families (12)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS61236509A (ja) * | 1985-04-12 | 1986-10-21 | Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> | 光フアイバ融着接続方法および装置 |
JPH0685010B2 (ja) * | 1985-07-12 | 1994-10-26 | 日本電信電話株式会社 | 光ファイバ融着接続方法 |
CA1245431A (en) | 1986-02-13 | 1988-11-29 | Helmut H. Lukas | Fusion apparatus for joining two monomode optical fibers |
US5013345A (en) * | 1987-12-04 | 1991-05-07 | Fujikura Ltd. | Method of fusion-splicing polarization maintaining optical fibers |
GB8920473D0 (en) * | 1989-09-11 | 1989-10-25 | British Telecomm | Optical fibre fusion splicing |
SU1720041A1 (ru) * | 1990-03-05 | 1992-03-15 | Специальное конструкторско-технологическое бюро прецизионного оборудования "Вектор" | Способ сварки оптических стекл нных волокон |
FR2671409B1 (fr) * | 1991-01-08 | 1994-06-10 | Alcatel Fibres Optiques | Microsoudeuse pour fibres optiques et procede de soudage a l'aide de cette microsoudeuse. |
GB9106981D0 (en) | 1991-04-03 | 1991-05-22 | Bicc Plc | Optical fibre splicing |
GB9117761D0 (en) | 1991-08-16 | 1991-10-02 | Bicc Plc | Optical fibre splicing |
GB2271433A (en) | 1992-10-08 | 1994-04-13 | David Lister Myers | Optical fibre fusion splicing with reciprocal movement |
DE69416714T2 (de) * | 1993-05-03 | 1999-11-11 | At & T Corp., New York | Verfahren zum thermischen Verspleissen von optischen Fasern |
US5487125A (en) * | 1994-06-28 | 1996-01-23 | At&T Corp. | Method and apparatus for fusion splicing optical fibers |
-
1994
- 1994-06-16 SE SE9402127A patent/SE502879C2/sv not_active IP Right Cessation
-
1995
- 1995-06-15 DE DE69527888T patent/DE69527888T2/de not_active Expired - Lifetime
- 1995-06-15 JP JP7149234A patent/JPH08179150A/ja not_active Withdrawn
- 1995-06-15 EP EP95850111A patent/EP0687928B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1995-06-16 US US08/491,571 patent/US5570446A/en not_active Expired - Lifetime
-
2005
- 2005-02-21 JP JP2005044233A patent/JP3935177B2/ja not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE9402127L (sv) | 1995-12-17 |
EP0687928B1 (en) | 2002-08-28 |
JPH08179150A (ja) | 1996-07-12 |
DE69527888T2 (de) | 2003-01-09 |
US5570446A (en) | 1996-10-29 |
JP3935177B2 (ja) | 2007-06-20 |
DE69527888D1 (de) | 2002-10-02 |
JP2005189881A (ja) | 2005-07-14 |
SE9402127D0 (sv) | 1994-06-16 |
EP0687928A1 (en) | 1995-12-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE502879C2 (sv) | Sätt och anordning för att skarva ihop ändar på optiska fibrer | |
CN1797049B (zh) | 光学元件的制造方法和制造装置以及光学元件 | |
US7494288B2 (en) | Optical fiber fusion splicer and method for estimating a shape of beam discharged by the optical fiber fusion splicer | |
SE502563C2 (sv) | Sätt och anordning för att skarva optiska fibrer, samt användning av sättet för framställning av en skarv med förutbestämd dämpning | |
EP0803721A2 (en) | Method and apparatus for observing tip portion of optical fibers butting each other | |
KR20060043116A (ko) | 광섬유 및 광학렌즈 결합방법, 이를 위한 장치 및 광학 모듈 | |
JP2007065437A (ja) | ファイバーコリメータ | |
WO2020162044A1 (ja) | 光ファイバの融着接続方法及び融着接続装置 | |
JP2004325990A (ja) | 異径光ファイバの融着接続方法および融着接続機 | |
JP4610524B2 (ja) | 光ファイバ融着接続方法及びその装置 | |
US20050041939A1 (en) | Method and apparatus for processing edge surfaces of optical fibers, and method and apparatus for fusion splicing optical fibers | |
JP4190997B2 (ja) | 光ファイバの融着接続装置と融着接続方法 | |
JPH0352604B2 (sv) | ||
CN216285811U (zh) | 光纤熔接机 | |
CN210465755U (zh) | 一种光纤熔端机的成像结构及光纤熔端机 | |
SE502138C2 (sv) | Sätt och anordning för att skarva ihop två optiska fibrer | |
JP4966686B2 (ja) | 光ファイバの融着接続方法 | |
JP3607642B2 (ja) | 光ファイバの融着接続機 | |
JP2008286948A (ja) | 融着接続方法 | |
JP5033927B2 (ja) | 光ファイバの融着接続方法 | |
JP2001305371A (ja) | 光ファイバ融着接続方法及びそれに使用される光ファイバ融着接続機 | |
JP4336056B2 (ja) | 光ファイバ観察装置と光ファイバ融着接続装置 | |
JPH09127337A (ja) | 光ファイバ接続装置における放電強度の測定方法 | |
JP2544768B2 (ja) | 光ファイバの融着接続装置 | |
JPS59228219A (ja) | 光フアイバの融着接続方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |