SE500021C2 - Bärkonstruktion för läktare - Google Patents

Bärkonstruktion för läktare

Info

Publication number
SE500021C2
SE500021C2 SE8602459A SE8602459A SE500021C2 SE 500021 C2 SE500021 C2 SE 500021C2 SE 8602459 A SE8602459 A SE 8602459A SE 8602459 A SE8602459 A SE 8602459A SE 500021 C2 SE500021 C2 SE 500021C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
support structure
structure according
parts
seat
horizontal
Prior art date
Application number
SE8602459A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8602459L (sv
SE8602459D0 (sv
Inventor
Ruth Langer
Original Assignee
Ruth Langer
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ruth Langer filed Critical Ruth Langer
Publication of SE8602459D0 publication Critical patent/SE8602459D0/sv
Publication of SE8602459L publication Critical patent/SE8602459L/sv
Publication of SE500021C2 publication Critical patent/SE500021C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H3/00Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons
    • E04H3/10Buildings or groups of buildings for public or similar purposes; Institutions, e.g. infirmaries or prisons for meetings, entertainments, or sports
    • E04H3/12Tribunes, grandstands or terraces for spectators

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Ladders (AREA)
  • Movable Scaffolding (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)
  • Stereoscopic And Panoramic Photography (AREA)
  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

fO 021 ningssystem och skissera, planera och sammanfoga den bärande konstruktionen pa motsvarande sätt. Därvid kan utnyttjas ett flertal stolpar, diagonalsträvor, horisontalsträvor, ställningsramar och anslutnings- och kopplingselement från stan- dardsortimentet och erfordras utöver dessa väsentligen endast ett speciellt sido- element, som är anpassat till de gängse gangplankorna och har en till ställningens basmattraster anpassad delning. Emedan basmattrastret varierar mellan olika ställ- ningssystem, kan inom vissa gränser även sidodelens matt väljas efter behov ut- gående fran önskad sitthöjd och lutning. Givetvis tillkommer de tillhörande sitt- bänkarna eller enkelsätena, liksom eventuella räcken, som far framställas med konventionell teknik. Sidodelarna kan utformas pa olika sätt, och far anpassas till det ifrågavarande ställningssystemet, det erforderliga stödet för gangplankorna och dessas bredd, m m. I vissa fall krävs uppstyvande anslutningselement. En sidodel enligt uppfinningen kan da användas oförändrad i stort antal genom hela läktarbärkonstruktionen när den är avpassad till ställningssystemets övriga grund- element. Sidodelen kan vara försedd med flera olika, från den gängse ställnings- materielen avvikande element eller vara utförd att kunna byggas pa med dessa medelst lämpliga anslutningsdon. Genom lämplig utformning av sidodelen och med ett mindre antal tillsatselement kan da. med samma materiel byggas rationella bärkonstruktioner enligt byggsatsprlncipen för olika slags läktare fran de minsta till de största.
Vid ett lämpligt utförande har sidodelen mellan tva rörstycken horisontella balkar, vilkas skillnad i höjdläge motsvarar läktarens stigning, och vertikala för- bindningselement, som förbinder balkarna ungefär pa mitten. Genom att samman- föra tva sätesrader och tva rader av gangplankor för fötterna till varje sidodels- enhet kan denna enkelt passas in i ett rastersystem med en fackstorlek av cirka 1,5 m och med en lutning av cirka 0,25 m och en sidoelementshöjd av cirka 0,5 m. Sidodelen kan da tillverkas billigt, och blir enkel att lagra, transportera och montera. Med dessa matt kan den ges erforderlig stabilitet med realistiska dimensioner, och medger anbringandet av för det enskilda ändamålet behövliga anslutningselement. l detalj kan den vara uppbyggd och utformad pa olika sätt i beroende av vilket material eller eventuellt vilken kombination av' material som användes, uppdelningen pa olika tillverkningsdetaljer, sättet att ansluta sätena och gangplankorna, och förbindningen med övriga ställningselement.
Lämpligen har det till den undre horisontalbalken hörande undre rörstycket nedtill en stolpanslutning o_ch upptill en säteshållare, medan det till den övre horisontalbalken hörande övre rörstycket har en stolpanslutning bade. nedtill och upptill. Pa sa sätt kan en övre sidodels undre rörstycke genom dettas stolpanslut- ning enkelt förbindas med stolpanslutningen i den övre änden av det övre rörstycket i den närmast lägre belägna sidodelen, och stöder med de undre ändarna av de övre rörstyckena via lämpliga konventionella ställningselement mot underlaget. 3 Till den undre stödkonstruktionen kan därvid användas konventionellaäglçningigrll eller ställningsramar med längs-, tvär- och diagonalförbindningar, liksom höjdutjäm- ningselement för' utjämning av ojämnheter i underlaget (marken). Den ena sätes- hållaren har således redan en för anslutningen till stödkonstruktionen erforderlig naturlig bärare. Den andra säteshållaren för den andra sätesraden på varje sidodel bildas företrädesvis genom att en säteshållare, som sticker upp över den övre horisontalbalken, anordnas i sidodelens mittdel. Den ena säteshållaren är då anordnad ovanför markstödet, medan den andra säteshållaren i varje sidodel är anordnad mitt på den i motsvarande mån stabilt utförda sidodelen. Det här diskuterade systemet är avsett för två sätesrader med vardera två gångplankor och två säten per sidodel. Givetvis kan en lämpligt utförd sidodel vara anordnad för varje enskild rad, eller kan varje sidodel vara utförd för tre, eller vid tillräckligt stabil kon- struktion fyra rader. Ett utförande med två rader torde dock med hänsyn till materielåtgången, tillverkningen och monteringen vara den gynnsammaste konstruk- tionen.
Säteshållarna är lämpligen försedda med anslutningselement för minst en sittbänk. Anslutningselementen kan utgöras av uppåtriktade tappar, av hål för ingrepp med tappar eller hakar, eller av slitsar, omböjda delar, klor eller liknande.
I beroende av om sittbänkarnas ändstöd ska utformas på annat sätt än eventuella mellanstöd kan olika säteshållare användas för att bära upp en sittbänk och för att gemensamt bära upp två sittbänkar. Lämpligen väljs dubbelstöd, varvid de icke utnyttjade säteshållarna i ändområdena om så önskas kan täckas över på lämngt sätt. ' Sidodelen med de i densamma ingående olika detaljerna kan framställas på olika sätt, exvis åtminstone delvis av genom icke spånavskiljande metoder tillverkade element, t ex smidda delar eller genom högvärdig gjutning tillverkade delar. Med tanke på den allmänna användningen av halvfabrikat inom ställnings- tillverkningstekniken torde det dock vara mest ändamålsenligt att bilda rörstyckena, säteshållarna, horisontalbalkarna och den vertikala förbindningsdelen av halvfabri- katsämnen av stål och svetsa samman dem. Med lämpliga bearbetningsautomater och bearbetningsmetoder kan sidodelarna tillverkas till fördelaktigt pris. Därvid svetsas lämpligen rörstyckena på gavelsidorna av horisontalbalkarna. Vid utförandet för två sätesrader har det övre rörstycket lämpligen en längd motsvarande två steg för horisontalbalkarna för gångplankorna resp för säteshållarna, och båda rörstyckenas undre ändar ligger lämpligen i samma plan. De förses sedan med lämpliga anslutningselement till ställningssystemet. Sidodelarna kräver dock inga ytterligare tillsatsdelar för utjämning av höjdskillnader. Vid ett utförande som är särskilt gynnsamt att tillverka och kan monteras upp och ner snabbt är de båda rörstyckena plant avskurna nedtill. Det övre rörstycket förses då upptill med en mot innerdiametern svarande hållar- och centreringstapp. Detta utförande 4 500 021 är lämpligt för ställningssystem som utnyttjar rör som skjuts samman med invändiga hållar- och centreringstappar i skarvarna.
För den mittre säteshâllaren anordnas lämpligen pâ den övre horisontalbalken i sidodelens mittdel ett vertikalt säteshâllarrör, som svetsas fast och i sin övre ände är försett med säteshållaren. Säteshållarröret kan med fördel även utnyttjas för att ansluta ytterligare element. Horisontalbalkarna har lämpligen formen av högkantstående rörelement med rektangulär profil, på vilka svetsas fast uppåt öppna U-profiler, på vars flänsar klorna på gångplankor kan hakas på. Därvid kan även avhakningsskydd av konventionellt slag för låsning av gângplankorna enkelt föras in. För ytterligare förstyvning och för anslutningen av räckena kan säteshâllarrören vara försedda med i rät vinkel mot sidodelens yta pekande flänsar för anslutning av under bänkarna anordnade tvärsträvor och/eller räckesstolpar.
Tvärsträvor av detta slag kan bildas av på flänsarna påskruvade ramar eller av diagonalstänger eller liknande.
En läktare behöver även förses med en uppgångsdel med lämplig avsatsform, motsvarande en trappa. Läktarens stigning och gângplankornas bredd ger i vissa fall ogynnsamma gångförhållanden. Vid en stigning av exvis 25 cm och en bredd över* gångplankorna av cirka 60 cm skulle förhållandena bli ogynnsamma, särskilt för massmöten. Av detta skäl anordnas lämpligen särskilda trappstegselement, som läggs pâ, stöds upp och sätts fast pâ erforderliga ställen. För detta ändamål anordnas' lämpligen för bildande av trappor mellan sätesraderna avsatsdelar, som var och en innefattar ett gångplankeelement med tillhörande stöd och/eller till närliggande bärande delar nående hållararmar. Vid ett utförande utgörs avsatsdelarna av mellanavsatsdelar, som tillsammans med medelst hakar pâhakade gângplankor bildar trappan och ligger med var sitt stöd pâ var sin gângplanka och var och en är försedd med tvâ till närliggande säteshållarrör nâende hållararmar med till dessa anslutbara kopplingar. Ett utförande av detta slag kräver fastgöring av kopplingar, men ger i utbyte särskilt stabila förbindningar. Vid ett annat, till utförandet enklare utförande, som i de flesta fall även är säkrare att gå pâ och lättare att montera upp och ned, bildas trappan av omväxlande anordnade gângplankor med ungefär i dessas plan belägna hakar och trappdelar, varvid trapp- delarna är försedda med på hâllararmar anordnade hakar, som gör ingrepp med pâ avstånd belägna U-profiler. Därvid ska hâllararmar anordnas riktade omväxlande uppåt och nedåt frân den egentliga gângytan, så att de kan göra ingrepp på lämp- ligt sätt med U-profilerna och hålla gångytan pâ lämpligt avstând. Element av detta slag behöver endast hakas på, och kan anslutas fast till LgJ-profilerna med hjälp av de konventionella avhakningsskydden.
Vid läktare som inte avslutas med väggar mâste särskild uppmärksamhet ägnas åt utförandet av räckena, emedan dessa måste kunna motstå betydande belastningar och vara absolut säkra. De måste därför vara i motsvarande mån 5 500 H21 stabilt utförda och anslutas fast till läktaren. För detta ändamål förses lämpligen sidodelarna med räckesfästhål, i vilka räckesstolparna eller extra räckeselement kan sättas fast. Särskilt för fastsättning av baksidans räcken anordnas lämpligen särskilda räckesfästelement med på hållar- och centreringstappar påsättbara rör- stycken och på dessa anbringade räckesfästflänsar. Därvid är räckesfästflänsarna försedda med räckesfästhål. Därefter kan erforderliga, på konventionellt sätt uppbyggda räckeselement anslutas enkelt och tillförlitligt.
Uppfinningen kommer nu att beskrivas närmare med ledning av på ritningen visade utföringsexempel. Därvid visar fig 1 en schematisk sidovy av en läktare med åtta sittrader, fig 2 en vy bakifrån av tre enhetsavsnitt av en läktare enligt fig 1, varvid för att öka överskådligheten säten endast visas i den övre delen, fig 3 en snedvy av en sidodel med påhakade gångplankor och sittbänkar och med angränsande anslutningselement i delvy, fig li en sidovy av en enskild sidodel, fig 5 sidodelen enligt fig 4 sedd rakt uppifrån, fig 6 en längdgenomskärning genom mitten av sidodelen enligt fig 5, men i större skala, fig 7 en snedvy av en sidodel med angränsande element i anslutning till en trappa, varvid framför ritningsplanet belägna sittbänkar och gångplankor för att öka överskådligheten utelämnats, och varvid mellanstegsdelar med stöd- och hållararmar och kopplingar 'är anordnade, fig 8 en vy. bakifrån av ett mellanstegselement vid det första utföringsexemplet enligt fig _7, fig 9 mellanstegselementet enligt fig 7 och 8 sett rakt uppifrån, fig 10 en snedvy av en sidodel i anslutning till en trappa med pålagda gångplankor och stegdelar med hakar, varvid de framför ritningsplanet belägna gångplankorna och sätena för att öka överskådligheten utelämnats, fig 11 en snedvy av utförings- formen enligt fig 10 med visande av trappan och de närmast den ena sidan av trappan belägna gångplankorna och sittbänkarna, fig 12 en vy rakt uppifrån av en trappdel vid det andra utföringsexemplet enligt fig 10 och 11, fig 13 en sidovy av trappdelen enligt fig 10 till 12, men i större skala, och fig 14 en delvy fram- ifrån av den ena änden av en stegdelenligt fig 10 till 13.
Läktaren 20 består av en bärkonstruktion 21 med säten 22, gångplankor 23 och räcken 24. Vid behov kan den även förses med tak. Läktaren är uppbyggd av ett flertal delar, som är lätta att montera upp och ner. Vidare måste trappor 25 för upp- och nedpassage anordnas.
Bärkonstruktionen 21 består av vertikala stolpar 27, horisontella reglar 28, diagonalstänger 29, sidodelar 30, med spindlar försedda fötter 31 samt basstycken 32. Därvid utgörs samtliga delar utom sidodelen 30 av i ett ställningssystem nor- malt ingående detaljer. Det här valda ställningsystemet har ett horisontellt enhets- mått R1 av 157,2 mm. Det vertikala enhetsmåttet är 0,5 m. En stor del av stolp- arna, horisontalreglarna och diagonalstängerna kan hämtas från det konventionella ställningsprogrammet. Tillfälligtvis kan speciella längder eller vinkelstycken er- fordras. Dessa behandlas inte särskilt här, emedan de kan vara konventionellt 5 0 0 0 2 1 uppbyggda.
Grundställningen 21 reses på samma sätt som vid en känd ställning, t ex sökandens inledningsvis nämnda ställning. Man väljer läktarplatsens högsta punkt, och börjar vid denna att med höjdinställbara fötter 31, basstycken 32 och horison- talreglar 28 bygga upp enhetsavsnitten i ställningens måttraster. Basstyckena 32 och stolparna 27 är utrustade med påsvetsade, hålförsedda skivor 34 för bild- ande av knutelement av konventionellt slag med till dessa hörande hakar och kilbult-ar. l knutpunkterna ansluts horisontalreglar 28, diagonalstänger 29 och övriga element på gängse sätt.
Som framgår av fig 1 och 2 reses skilda ramverk med ett sidoenhetsmått R1 och ett breddenhetsmått R2 av exvis 2,572 mm och trappdelar 25 med enhets- måttet R1 av 1,572 mm så som markförhållandena kräver. På dessa sticks sido- delarna 30 på trappformigt på det sätt som framgår av fig 1.
Sidodelarna består av två vertikala rörstycken 40.1 och 40.2 med ett inbördes avstånd lika med enhetsmåttet R1. Rören är runda och har samma diameter och godstjocklek som stolparna 27. Mellan rörstyckena 40.1 och 40.2 är medelst ett mittre förbindningselement 42 förbundna horisontalbalkar 41.1 och 41.2 anordnade.
Rörstyckenas 40.1 och 40.2 nedre ändar ligger i samma plan E, och är bildade genom en enkel avkapning. Rörstyckena 40.1 och 40.2 är påsvetsade på horisontal- balkarnas 41.1, 41.2 gavelsidor så som framgår av fig 4 och 5. Horisontalbalkarna utgörs av högkantstående rektangulära fyrkantshålprofiler. Förbindningselementen utgörs av på båda sidor anbringade plattstålsplattor 42.1, 42.2 (fig 6), som likaså är påsvetsade. Horisontalbalkarna 41.1, 41.2 är avsatsformigt anordnade med en stigning S av t ex 25 cm. På så sätt erhålles för alla stigningar en steghöjd av storleken S. Detta gäller såväl för gångplankorna 23 som för sätena 22 och alla övriga anslutna element. Emedan varje sidodel 30 i föreliggande fall före- trädesvis bär upp två gångplankor och två sätesrader blir höjden H dubbla stig- ningen S, d v s med det valda exemplet 0,5 m. Det till den övre horisontalbalken 41.2 hörande, övre rörstycket 40.2, får således en längd H av 0,5 m. Som tidigare nämnts är det rakt avskuret nedtill. l dess övre ände är en hållar- och centrerings- tapp 43 av gängse slag isatt. Vid behov kan tvärbultshål anordnas.. På något av- stånd under den övre änden är en konventionell hålförsedd skiva 34 påsatt och fastsvetsad på det övre rörstycket 40.2 för att möjliggöralen knutpunktsanslutning, så som framgår av figurerna. ' På horisontalbalkarna 41.1, 41.2 är uppåt öppna U-profiler 44.1 resp 44.2 påsvetsade. Med dessa kan så som framgår av figurerna gångplankornas 23 hakar 23.1 göra ingrepp på vid ställningar gängse sätt. Ett avhakningsskydd kan iläggas på gängse sätt och låsas genom säkringshålet 33. Avhakningsskyddet är av över- skådlighetsskäl utelämnat från ritningen. Gångarna är genom att de innefattar halva enhetsmåttet minus en del av sätesbredden så breda, att lämpligen två 500 021 gangplankor 23 läggs ut för varje gang.
Sätena 22 bärs upp av säteshallare 45, som i sin tur bärs upp av rör. Den undre säteshallaren 45.1 är pasvetsad pa det undre rörstycket 40.1 pa ett avstand fran U-profilen 44.1 som är lika med den vid hopskjutningen resulterande sätes- höjden. Det undre rörstycket 40.1 utför därför en ytterligare uppgift utöver att tjäna som anslutningselement till en ytterligare sidodel 30 eller till ett basstycke genom att pa konventionellt sätt skjutas pa en hallar- och centreringstapp 43.
Den mittre säteshallaren 45.2 bärs upp av ett säteshallarrör 46, som är pasvetsat pa den övre horisontalbalken 41.2 pa mitten av enhetsmattet R1. Säteshallarens 45.2 avstand till U-profilen 44.2 är samma som motsvarande matt vid den undre säteshallaren. Säteshallarna 45 bildas av plattstalsplattor, som är pasvetsade pa rören i sidodelens längdriktning. De är försedda med fyra i var sitt hörn placerade tappar 47, som tjänar som anslutningselement för sittbänkarna 22. Dessa är därvid försedda med motsvarande hal. Alternativt anordnas endast tva tappar. I stället för tappar kan hal eller andra anslutningmedel anordnas. Som framgar är sidodelen i sin helhet hopsvetsad av halvfabrikatsstycken. Lämpligen efterbehandlas den genom varmförzinkning. Sidodelar 30 av detta slag kan sedan anordnas i önskat antal i. bärkonstruktionen, och tjänar till att bära upp gangplankorna 23 och sätena 22. Som exempel visas här sittbänkar, som bestar av rörramar, pa vilka sittskivor, t ex av trä eller trämaterial, sätts fast. Därvid kan man utnyttja den vid ställ- ningar gängse ramskivekonstruktionen. Alternativt kan man lägga pa enkla sitt- plankor av trä eller andra sittstöd, pa vilka t ex enkelsäten kan sättas fast.
Pa de undre rörstyckena 40.1 kan flänsar 48 för fqastsättning av räckesstolpar 24 vara pasvetsade i rät vinkel mot sidodelarnas plan. För att förstärka stödet för räckena och öka stadgan i ställningsenheterna under sätena anordnas tvärsträvor i form av ramar eller liknande. Räckena 24 sätts fast med hjälp av räckesfästhal 49.
För fastsättningen av räcket 24 i den bakre delen anordnas ett räckesfäst- element 73, som bestar av ett rörstycke 73.1 och en räckesfästfläns 73.2. Rör- stycket 73.1 skjuts pa den översta sidodelens 30 hallar- och centreringstapp 43.
Räckesstolpen 24 kan sedan enkelt och stabilt skruvas fast i räckesfästhalet 72 i den övre sidodelen 30 och de icke visade räckesfästhalen i räckesfästelementet 73 med hjälp av lämpliga skruvar. Räckena byggs därefter upp enligt konven- tionell räckeskonstruktionsteknik.
Hela bärkonstruktionen för en läktare med allt fran fa rader och liten bredd till stort-antal rader och stor bredd kan saledes resas med hjälp av till största delen inom den gängse ställningskonstruktionstekniken kända element, som endast behöver anpassas till längder och vinklar, och med tillskott endast av sidodelarna 30. Därvid behöver, sett över läktarens bredd, endast vartannat enhetsavsnitt vara försett med en undre bärkonstruktion, emedan gangplankorna 23 och sittbänk- arna 22 var och en kan överbrygga en enhetslängd. Det 'är dock nödvändigt att 500 021 Ö anordna vertikala stöd under samtliga sidodelar. Endast horisontalreglarna och diagonalsträvorna kan uteslutas i vartannat avsnitt. Även trappartierna kan bildas med hjälp av gângplankor av lämplig längd, som hakas pâ sidodelarna pâ det ovan beskrivna sättet. Eventuellt kan kortare gängplankor användas till trapporna. Ska trapporna inte ha den höga stigning som är mest sittriktig och ger den bästa utsikten, eller om bestämmelserna kräver det, kan mellansteg anordnas. Dessa kan- utföras och fästas pâ mânga olika sätt.
För snabb montering lämpar sig särskilt en mellanstegdel av det slag som framgâr av fig 7 till 9. Mellanstegdelen 50 har ett gângplankestycke 51, som med stödrör 52 anligger mot den underliggande gângplankan 23. Den är pâ sidorna försedd med stödprofiler 53, pâ vilka uppâtstâende bärarmar 54 är pâsvetsade.
Bärarmarna 54 innefattar horisontella stycken 55, som pâ sina fria gave_lsidor är försedda med konventionella ställningsrörskopplingar 56 genom svetsning. Kon- struktionen är gjord pa sådant sätt, att kopplingarna 56 lagom nâr till de mittre säteshâllarrören 46 pâ motsvarande sidodelar 30 och sâ att dimensionerna passar.
Det enda som behöver göras är dâ att lägga pâ mellanstegdelen 50 och fästa den med hjälp av de bâda ställningsrörskopplingarna.
Fig 11 till 14 visar ett andra utföringsexempel av en stegdel 60, som liksom gângplankorna bärs upp av i sidodelarnas 30 uppât öppna U-profiler 44.1, 44.2 ihakade hakar 23.1 och alternerar med de normala gângplankorna 23. Varje stegdel 60 har en steghöjd S som uppgår till hälften av höjden H.
Vid detta utföringsexempel är gângplankeelementet 61 försett med en perfo- rerad plâtyta, vars haikanter är utkragade uppât och nedât, och med erforderliga tillsatselement. Pâ sidorna är gângplankeelementet försett med bärarmar 62, t ex genom svetsning. I den bakre övre delen gâr tvâ bärarmar 62.2 uppât, medan i den främre nedre delen tvâ bärarmar 62.1 gâr nedât. Varje bärarm är genom svetsning försedd med en hake 23.1, som är pâhakade pâ de pâ steghöjden S frân varandra belägna U-profilerna 44, sâ som framgâr av fig 10 och 11. Emedan gàngplankedelen 63 är tillverkad pa samma sätt som de normala gângplankorna och med samma tillverkningsutrustning, t ex genom valsning, är dess yttermâtt begränsade till profilens mâtt. Dennas höjd och bredd är inte tillräckliga för att täcka helt. Därför är en kompletteringsvinkelplât 64 pâsvetsad i den främre nedre delen. Vinkelplâten 64 bildar en förlängning nedât till den vertikala väggen 65 på plankdelens 63 längsbalk, samt en horisontalfläns 66 och en nedâtbockad begränsnings- och förstärkningsfläns 67, vilka är sâ utförda att de kompletterar det undre gângplankeplanets yta, så som tydligt framgâr av fig 10. l den övre bakre delen är en kompletteringsvinkelplât 68 pâsvetsad. Vinkelplâten 68 har en vertikal fästfläns 69, en horisontalfläns 70 och en nedâtbockad begränsnings- och förstärkningsfläns 71, vilka ocksâ, sâ som framgâr av fig 10 till 13, komplet- terar trappytan, sâ att i övrigt serieproducerade gângplankor kan användas. Vid

Claims (17)

9 500 021 detta utföringsexempel bortfaller anslutningarna med hjälp av rörkopplingar. Även dessa mellansteg kan säkras mot avhakning med hjälp av avhakningsskydd, som anordnasi U-profilerna och håller ner hakarna. Genom den ovan beskrivna upp- byggnaden erhålles även för stegen ett till det konventionella ställningssystemet passande utförande, som är enkelt och billigt att tillverka, och inte minst att montera upp och ner. g Som framgår av beskrivningen ovan kan samtliga delar förbindas med varandra genom enkel hopskjutning och konventionella kopplingar, och lika enkelt tas isär igen. Följaktligen kan hela läktaren bade monteras upp och monteras ned snabbt. Den kan planeras, dimensioneras och hanteras enligt statikens normala lagar och reglerna för ställningskonstruktioner. Med få specialgjorda extradelar kan läktare nu snabbt ställas samman och resas med i övrigt konventionella ställningsdelar, och magasineras under skydd och vid behov rengöras maskinellt. Konstruktionen kombinerar enkel uppbyggnad med billig tillverkning, transport, uppmontering, nedmontering och underhåll, och kan lätt anpassas till varierande krav pà storlek, stabilitet och placering. Patentkrav
1. Bärkonstruktion (21) för läktare (20) med säten (22), gangplankor (23), trappor (25), eventuellt räcken (24), och eventuellt taköverbyggnader, innefattande stolpar (27) och horisontella och diagonala förbindnings- och bärelement, som utgörs av stàllningsstolpar (27) och/eller ställningsramar, horisontal- balkar, horisontalreglar (28), raka stänger (29), kopplingar och dylikt fràn ett konventionellt ställnings- system, och innefattande trappformiga barstöd (30) för gangplankorna (23) och sätena (22), känne- teckmd av att de trappformiga bärstöden vart och ett bildas av en stegformig sidodel (30) med tva horisontalbalkar (41.1, 41.2), som är inbördes förbundna ungefär vid mitten medelst ett vertikalt för- bindningselement (42) och har en inbördes höjdskillnad som motsvarar läktarens (20) stigning (S) och vid sina ytterändar ar försedda med till stallningssystemets vertikala stolpar (27) avpassade förbind- ningselement (40.1, 40.2).
2. Bärkonstruktion enligt kravet 1, kännetecknar! av att förbindningselementen vid horisontal- balkarnas (41 .1, 41.2) ytterandar utgörs av vertikala rörstycken (40.1, 40.2).
3. Bärkonstruktion enligt kravet 2, kännetecknad av att det till den undre 'horisontalbalken (41.1) hörande undre rörstycket (40.1) nedtill är försett med en anslutning för en ställningsstolpe och upptill sträcker sig upp till en säteshàllare (li5.1), och att det till den övre horisontalbalken (41.2) hörande övre rörstycket (402) bade upptill och nedtill är försett med en ställningsstolpeanslutning. li.
4. Bärkonstruktion enligt kravet 2 eller 3, kännetecknad av att en över den 'övre horisontalbalken (412) uppskjutande säteshâllare (ll5.2) 'är anordnad unge- 10 5 0 0 0 2 1 fär vid mitten av sidodelen (30).
5. Bärkonstruktion enligt kravet 3 eller 4, kännetecknad av att säteshåll- arna (45.1, 45.2) är försedda med anslutningselement (47) för minst en sittbänk (22).
6. Bärkonstruktion enligt något av kraven 2 till 5, kännetecknad av att rörstyckena (40.1, 40.2, 46), säteshållarna (45.1, 45.2), horisontalbalkarna (41.1, 41.2) och det vertikala förbindningselementet (42) utgörs av halvfabrikatsstycken av stål och är sammanfogade genom svetsning.
7. Bärkonstruktion enligt något av kraven 2 till 6, kännetecknad av att rörstyckena (40.1, 40.2) är påsvetsade på horisontalbalkarnas (41.1, 41.2) gavelsidor.
8. Bärkonstruktion enligt något av kraven 2 till 7, kännetecknad av att det övre rörstycket (40.2) har en längd (H), som är 'lika med två stigningssteg < (S) för horisontalbalkarna (41.1, 41.2) för gångplankorna (23) resp för säteshållarna (45.1, 45.2), och att båda rörstyckenas (40.1, 40.2) undre ändar ligger i samma plan (E).
9. Bärkonstruktion enligt nagot av kraven 2 till 8, kännetecknad av att båda rörstyckena (40.1, 40.2) nedtill avslutas med en rak avskärning, medan det övre rörstycket (40.2) upptill upptar en till innerdiametern avpassad hällar- och centreringstapp (43).
10. Bärkonstruktion enligt något av kraven 2 till 9, kännetecknad av att ett vertikalt säteshållarrör (46), vars övre ände är försedd med en säteshållare (45.2), är påsvetsat på den övre horisontalbalken (41.2) i den mittre delen av sidodelen (30).
11. Bärkonstruktion enligt något av kraven 2 till 10, kännetecknad av att horisontalbalkarna (41.1, 41.2) utgörs av högkantstående rektangulära fyrkanthålpro- filer, och' att uppåt öppnaU-profiler (44.1, 44.2), på vilka på gångplankorna (23) anordnade hakar (23.1) kan hakas på, är påsvetsade på horisontalbalkarna.
12. Bärkonstruktion enligt kravet 10, kännetecknad av att säteshållarrören (46) är försedda med i rät vinkel mot sidodelens (30) plan riktade flänsar (48) för anslutning av under sätena (22) anordnade tvärsträvor och/eller för anslutning av räckesstolpar (24).
13. Bärkonstruktion enligt något av föregående krav, kännetecknad av för bildande av trappor (25) mellan sätesraderna anordnade stegdelar (50, 60), som var och en består av ett gångplankeelement (51, 61) med på undersidan anord- nade stöd (52) och/eller till närliggande bärande delar (44, 46) nående bärarmar (54; 62.1, 62.2). ,, 500 021
14. 114. Bärkonstruktion enligt kravet 13, kännetecknad av att stegdelarna är utförda som mellanstegdelar (50), vilka tillsammans med medelst hakar (23.1) påhängda gångplankor (23) bildar trappan (25) och med var sitt. stöd (stödrör 52) anligger 'mot var sin gångplanka (23) och var och en är försedd med två till närliggande säteshållarrör (46) nående hållararmar (54) med till säteshållarrören anslutbara kopplingar (56).
15. Bärkonstruktion enligt kravet 13, kännetecknad av att trappan är bildad av omväxlande anordnade gångplankor (23) med ungefär i dessas plan belägna hakar (23.1) och trappdelar (60), varvid trappdelarna (60) är försedda med på bärarmar (62.1, 62.2) anordnade hakar (62.1), som gör ingrepp med på avstånd belägna U-profiler (lill).
16. Bärkonstruktion enligt något av föregående krav, kännetecknad av att sidodelarna (30) är försedda med fästhål (72) för räcken.
17. Bärkonstruktion enligt något av föregående krav, kännetecknad av räckesfästelement (73), som är bildade av på hàllar- och centreringstappar (43) påsättbara rörstycken (73.1) och på dessa anbringade räckesfästflänsar (712), som är försedda med räckesfästhål.
SE8602459A 1985-06-01 1986-05-30 Bärkonstruktion för läktare SE500021C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3519718A DE3519718C2 (de) 1985-06-01 1985-06-01 Tragkonstruktion für Tribünen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8602459D0 SE8602459D0 (sv) 1986-05-30
SE8602459L SE8602459L (sv) 1986-12-02
SE500021C2 true SE500021C2 (sv) 1994-03-21

Family

ID=6272219

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8602459A SE500021C2 (sv) 1985-06-01 1986-05-30 Bärkonstruktion för läktare

Country Status (12)

Country Link
AT (1) AT390987B (sv)
BE (1) BE904845A (sv)
CH (1) CH677950A5 (sv)
DE (1) DE3519718C2 (sv)
DK (1) DK167580B1 (sv)
FR (1) FR2587397B1 (sv)
GB (1) GB2178084B (sv)
IT (2) IT8653477V0 (sv)
LU (1) LU86449A1 (sv)
NL (1) NL193593C (sv)
NO (1) NO862165L (sv)
SE (1) SE500021C2 (sv)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3909964A1 (de) * 1989-03-28 1990-10-04 Langer Ruth Geb Layher Tragkonstruktion fuer tribuenen
DE3919156A1 (de) * 1989-06-12 1990-12-13 Langer Ruth Geb Layher Tribuene mit wangenteilen
DE3920792A1 (de) * 1989-06-24 1991-01-03 Langer Ruth Geb Layher Halterung fuer schnell montierbare sitzbaenke oder sitztraeger, insbesondere von tribuenen
FR2660684A1 (fr) * 1990-04-04 1991-10-11 Pralus Jean Jacques Marche pour un escalier, escalier autobloquant mettant en óoeuvre ladite marche et methode d'assemblage desdites marches.
AT404004B (de) * 1996-06-11 1998-07-27 Kaiser Ges M B H Betonmischanlage
FR2754005A1 (fr) * 1996-09-30 1998-04-03 Chaudronnerie Metallerie Du Mi Tribunes et gradins demontables et procede de renforcement des tribunes et gradins
DE19948758A1 (de) * 1999-10-09 2001-05-17 Max Maier Gmbh U Co Kg Metallb Teleskopierbare Tribüne, insbesondere mit vielen Stufenelementen
DE10114679A1 (de) * 2001-03-23 2002-09-26 Layher W Vermogensverw Gmbh Bauteilesystem für Podien/Bühnen und/oder Tribünen und/oder Podeste
DE102004019691B4 (de) 2004-04-20 2007-06-28 Christoph Schlie Traggerüst für Sitz- oder Stehplätze
FR2978779B1 (fr) * 2011-08-05 2013-08-30 Bertrand Nauleau Escalier formant meuble de rangement
CN106894655A (zh) * 2015-12-21 2017-06-27 广东新会中集特种运输设备有限公司 模块化组合看台

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1458866A (en) * 1921-07-28 1923-06-12 Charles H Wetzel Portable structure
US2241281A (en) * 1938-09-03 1941-05-06 Donald E Vance Portable bleacher
US2287561A (en) * 1940-07-29 1942-06-23 Richard W Page Portable grandstand
US2295311A (en) * 1940-08-03 1942-09-08 Safway Steel Scaffolds Co Portable grandstand or bleacher
US2611422A (en) * 1947-07-28 1952-09-23 Safway Steel Products Inc Demountable grandstand seat planks
FR1083500A (fr) * 1953-04-29 1955-01-10 Entpr Gabriel Place & Cie Tribune métallique à éléments tubulaires combinés
GB810618A (en) * 1956-08-23 1959-03-18 John Burton Improvements in or relating to stairs, steps, ladders, platforms, and the like
US3001243A (en) * 1957-06-05 1961-09-26 Barber Colman Co Folding bleachers
GB898121A (en) * 1959-09-11 1962-06-06 Plet Margadant Stand or like staging structure
DE1973139U (de) * 1962-03-13 1967-11-23 Roland Husson Rohrgerust.
DE2449124C3 (de) * 1974-10-16 1980-01-03 Eberhard 7129 Gueglingen Layher Verbindungsvorrichtung für Gerüstelemente
GB1556166A (en) * 1976-05-04 1979-11-21 Exhibition Showplace Services Stand construction system
AU551399B2 (en) * 1980-10-16 1986-05-01 Commerford, John Edward Modular grandstand
FR2554476B1 (fr) * 1983-11-08 1986-03-28 Controle Travaux Publics Et Ensemble d'elements de charpente metallique pour la realisation de structures tridimensionnelles a usages divers

Also Published As

Publication number Publication date
IT8653477V0 (it) 1986-05-30
GB2178084B (en) 1989-02-15
IT1189680B (it) 1988-02-04
NL8601366A (nl) 1987-01-02
SE8602459L (sv) 1986-12-02
DE3519718A1 (de) 1986-12-04
DK167580B1 (da) 1993-11-22
CH677950A5 (sv) 1991-07-15
NL193593C (nl) 2000-03-02
AT390987B (de) 1990-07-25
SE8602459D0 (sv) 1986-05-30
NO862165L (no) 1986-12-02
FR2587397B1 (fr) 1993-03-05
NL193593B (nl) 1999-11-01
FR2587397A1 (fr) 1987-03-20
DK251086A (da) 1986-12-02
GB8612964D0 (en) 1986-07-02
ATA145686A (de) 1990-01-15
IT8667449A0 (it) 1986-05-30
DE3519718C2 (de) 2001-03-08
LU86449A1 (de) 1986-12-02
BE904845A (fr) 1986-09-15
DK251086D0 (da) 1986-05-29
GB2178084A (en) 1987-02-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9546489B2 (en) Formwork support scaffold structure
TWI662176B (zh) 鷹架
US3853203A (en) Independent toeboard construction
SE500021C2 (sv) Bärkonstruktion för läktare
EP0513846A2 (en) Scaffolding
KR20090028716A (ko) 건축 현장에 사용하기 위한 계단
SE466862B (sv) Nivaafoerbindelseanordning foer staellningar med aatminstone en trappa
US20190186150A1 (en) Modular stair system
KR101289048B1 (ko) 가설벤트를 이용한 조립식 고하중 안전계단
SE442221B (sv) Forband mellan vertikal halprofilstolpe och bjelklagsberande horisontell balk
FI87679B (fi) Staellningsgolbottendel
US3307653A (en) Demountable stairway unit
RU2476652C2 (ru) Строительные леса, в которых рамы перил имеют секции стоек
US3117350A (en) Portable bleacher
US20050252150A1 (en) Module based building system
NO177282B (no) Demonterbar stortribune med gulv og eventuelt seter, trapper, rekkverk og skjermtak, og med en bærekonstruksjon
GB2428729A (en) A scaffold stair unit
FI96049C (sv) Med en bärkonstruktion försedd läktare
JPS6215403Y2 (sv)
CN210737395U (zh) 一种沙漠停机坪
NL2000910C2 (nl) Steigersamenstel, werkwijze voor het opbouwen van een steiger alsmede gebruik van markeringen bij een steigersamenstel.
KR200276904Y1 (ko) 교량 점검용 교각 점검대 구조
WO2016025984A1 (en) Cantilever bracket
AU2014101668A4 (en) Cantilever bracket
EP1411183A2 (en) Adjustable metal staircase

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed