SE447127B - Herdbar silveramalgamkomposition for dentala endamal - Google Patents

Herdbar silveramalgamkomposition for dentala endamal

Info

Publication number
SE447127B
SE447127B SE8201779A SE8201779A SE447127B SE 447127 B SE447127 B SE 447127B SE 8201779 A SE8201779 A SE 8201779A SE 8201779 A SE8201779 A SE 8201779A SE 447127 B SE447127 B SE 447127B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
selenium
mercury
amalgam
alloy
curable composition
Prior art date
Application number
SE8201779A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8201779L (sv
Inventor
A Sato
I Miura
Y Kumei
O Okuno
B Yoshida
Original Assignee
Sato Atsushige
Miura Ishi
G C Dental Ind Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sato Atsushige, Miura Ishi, G C Dental Ind Corp filed Critical Sato Atsushige
Publication of SE8201779L publication Critical patent/SE8201779L/sv
Publication of SE447127B publication Critical patent/SE447127B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C5/00Alloys based on noble metals
    • C22C5/06Alloys based on silver
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K6/00Preparations for dentistry
    • A61K6/80Preparations for artificial teeth, for filling teeth or for capping teeth
    • A61K6/84Preparations for artificial teeth, for filling teeth or for capping teeth comprising metals or alloys
    • A61K6/847Amalgams

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Plastic & Reconstructive Surgery (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)

Description

447 127 att motstå bitkrafterna, och under tiden är det möjligt att det kondenserade amalgamet kan brytas sönder beroende på yttre krafter om sådana pâlägges. Dessutom har konventionellt amal- gam en annan olägenhet genom att det under härdningen kommer i kontakt med munvätskorna så att skadligt kvicksilver lakas ut och ansamlas i kroppen.
Det är ett huvudändamål med uppfinningen att åstadkomma en lösning på de ovannämnda problemen.
Det har visat sig att elementet selen är verksamt för att öka den ursprungliga tryckhållfastheten hos ett dentalamalgam för att förhindra att detta brister på grund av bitkrafter och undertrycker toxiciteten av utläckande kvicksilver.
Det är svårt att med selen bilda en legering med amalgerbara element, silver, tenn, koppar, kvicksilver, etc., men det reagerar delvis med kvicksilver i ett amalgam och ger en fas SeHg. Denna reaktion äger emellertid rum endast vid ytskiktet av amalgamet. Detta medför en sänkning av amalgamets plastici- _ tet och en ökning av den ursprungliga tryckhållfastheten. få Denna mekanism är förhållandevis likartad med mekanismen hos betong som innehåller stycken av sten, sand och cement, och ger en ytterst stark struktur. Såsom en följd av detta upp- visar amalgamet efter härdning förbättrade mekaniska egen- skaper, såsom tryokhållfasthet och flytning. Den mest unika som lakas ut av munvätskorna. legering bestående huvudsakligen av silver och tenn och ett eller fler av elementen koppar, zink, indium, palladium och guld; kvicksilver i en mängd som är tillräcklig för amalgering av denna legering, samt selen.
I det följande ges en kortfattad beskrivning av figurerna. effekten av selen är att det motverkar giftverkan av kvicksilver Föreliggande uppfinning avser sålunda en hårdnande eller härdad komposition för dentala ändamål som innefattar en dentalamalgam- .i .xm- _ ' 'üm w-aswwuaaswmw«wwmswfmwwfwn-»iwaw 4 win-~~s.~..,,.._pi.n..,, » ' I »nul- 447 127 ..._ Pig. l-4 visar faskontrastmikrofotografier av L-celler.
Pig. l visar normalt odlade L-celler. Fig. 2 visar L-celler som tillförts amalgam enligt jämförelseprov l. Fig. 3 visar L-celler som tillförts amalgam enligt prov 3. Fig. 4 visar L-celler som tillförts amalgam enligt prov l.
I det följande ges en detaljerad beskrivning av uppfinningen.
Mängden selen som förefinnes i amalgamkompositionen enligt uppfinningen är 0,005-5 % av den totala vikten av amalgam- legeringen och kvicksilvret som användes för amalgering av denna. Den övre gränsen 5 % har satts eftersom vid värden över- stigande denna gräns den erhållna kompositionen har sämre tryckhållfasthet än en selenfri komposition, under det att den lägre gränsen 0,005 % har satts av det skälet att selen i mängder under denna gräns icke visar någon väsentlig effekt.
Amalgamkompositioner som innehåller selen är användbara med samma fördelar icke endast jämfört med konventionella lege- ringar som uppfyller japansk industristandard men även jämfört med den dispersionshärdande typen av legeringar av högkoppar- typ. Selen kan införlivas i en amalgamblandning på godtyckligt lämpligt sätt, exempelvis (i) genom blandning av selen med pulver av en amalgamlegering följt av tritulering med kvick- silver; (ii) försmältning av selen i en amalgamlegering eller kvicksilver och av en eller båda av dessa erhålles ett amalgam, och (iii) blandning av selenhaltigt legeringspulver av disper- sionstyp och kvicksilver. Selen som tillsättes på detta sätt har en förbättrande inverkan på den ursprungliga tryckhâll- fastheten hos amalgamet och minskar kvicksilvrets giftighet.
Enligt en särskilt föredragen metod för tillsats av selen förbelägges selenpulver genom ångavsättning eller plättering med endera av silver, tenn, koppar, zink, indium, palladium, guld och kvicksilver eller en legering av en eller flera av dessa metaller. Med denna metod göres amalgameringen mer lik- formig än de ovannämnda tre metoderna vid vilka selen endast tillsättes, och gör sålunda genomförandet av uppfinningen mer effektiv.
.Linear-f iisaiarsf. .såå-f f- rs i 447 127 Uppfinningen beskrives i det följande under hänvisning till följande icke begränsande exempel och jämförelseexempel, enligt vilka prover framställes såsom beskrives senare och därefter underkastas provning. Provningsresultaten anges i det följande.
Exempel l En amalgamlegering med sammansättningen silver 70 %, tenn 27 % och koppar 3 % smältes och sönderdelades genom atomisering i en kvävgasström. De fina pulvren, som passerade genom en sikt med maskvidden 0,053 mm värmebehandlades och blandades där- efter likformigt med 0,2 viktprocent selenpulver. Den erhållna blandningen försattes med kvicksilver i ett viktförhållande av l:O,75 och triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgama- tor under 10 sekunder för beredning av prov 1.
Exempel 2 En amalgamlegering med sammansättningen silver 70 %, tenn 27% och koppar 3 % smältes och finfördelades genom atomisering i en kvävgasström. De fina pulvren, som passerade genom en sikt med maskvidden 0,053 mm, värmebehandlades och blandades där- efter likformigt med 0,2 viktprocent selenpulver som hade för- belagts genom vakuumavsättning med tunnt silverskikt med en tjocklek av cirka 5 um. Den erhållna blandningen blandades med kvicksilver i ett viktförhållande av l:0,75 och triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator under 10 sekunders tid för beredning av prov 2. ' Exempel 3 En amalgamlegering med sammansättningen silver 70 %, tenn 26 %, koppar 3 %, zink 0,5 % och selen 0,5 % smältes och hälldes i en form så att man erhöll ett göt som svarvades. Det fina pulvret, som passerade genom en sikt med maskvidden 0,074 mm, värmebehandlades. Den erhållna blandningen blandades med kvick- silver i ett viktförhållande av 1:1 och triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator under 10 sekunders tid för bered- ning av prov 3. in., . ._.. ;_._ fiïïwffädïr? _ f; :ï fås _; '__ ,_'_ if. 2:* f »sf -_ ' _ an-«...s...._- _ 2 å fasa... ...___ , 447 127 Exempel 4 En amalgamlegering med sammansättningen silver 60 %, tenn 27 % och koppar l3 % smältes och finfördelades genom atomisering i en kvävgasström. Det fina pulvret som passerade genom en sikt med maskvidden 0,053 mm värmebehandlades och blandades med kvicksilver innehållande 0,1 % selen i ett viktförhållande av l:0,85. Den erhållna blandningen triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator under 10 sekunder för beredning av prov 4.
Exempel 5 En amalgamlegering med sammansättningen silver 69,9 %, tenn 27 %, koppar 3 % och selen 0,1 % smältes och finfördelades genom atomisering i en kvävgasström. Det fina pulvret, som passerade genom en sikt med maskvidden 0,053 mm, värmebehand- lades och blandades med kvicksilver innehållande 0,1 % selen i ett viktförhâllande av l:0,75. Den erhållna blandningen triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator under 10 sekunder för beredning av prov 5.
Exempel 6 En amalgamlegering med sammansättningen silver 70 %, tenn 27 %, koppar 2 % och selen 1 % smältes och hälldes i en form för beredning av ett göt som svarvades. Det första fina pulvret, som passerade genom en sikt med maskvidden 0,074 mm, värme- behandlades. Pulvren blandades mekaniskt med det andra fina pulvret i ett viktförhållande av 6:4, varvid det andra fina pulvret erhölls genom smältning av en amalgamlegering med samman- sättningen silver 72 %, koppar 27 % och indium l % följt av atomisering och siktning med en sikt med maskvidden 0,053 mm.
Det erhållna pulvret blandades med kvicksilver i ett viktför- hållande av l:l,2 och triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator under 15 sekunder för beredning av prov 6.
Exempel 7 En amalgamlegering med sammansättningen silver 45 %, tenn 30 % och koppar 25 % smältes och sönderdelades genom atomisering i en kvävgasström. Det fina pulvret, som passerade genom en sikt -: 447 127 med maskvidden 0,053 mm värmebehandlades och blandades med kvicksilver i ett viktförhållande av l:0,82. Den erhållna blandningen blandades med selenpulver i en mängd av 2,0 % i förhållande till den totala vikten av legeringspulver och kvick- silver och triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator under 10 sekunder för beredning av prov 7.
I det följande anges jämförelseexempel enligt vilka selen icke ingår, för jämförelse.
Jämförelseexempel l En amalgamlegering med sammansättningen silver 70 %, tenn 27 % och koppar 3 % smältes och sönderdelades genom atomisering i en kvävgasström. Det fina pulvret, som passerade genom en sikt med maskvidden 0,053 mm, värmebehandlades och blandades med kvicksilver i ett viktförhållande av l:0,75. Den erhållna blandningen triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator 10 sekunder för beredning av jämförelseprov l.
Jämförelseexempel 2 En amalgamlegering med sammansättningen silver 70 %, tenn 26 %, koppar 3 % och zink 1 %, smältes och hälldes i en form så att man erhöll ett göt som därefter svarvades. Det fina pulv- ret som passerade genom en sikt med maskvidden 0,074 mm, värme- behandlades och blandades med kvicksilver i ett viktförhållande av lzl. Den erhållna blandningen triturerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator l0 sekunder för beredning av jämförelse- prov 2.
Jämförelseexempel 3 En amalgamlegering med sammansättningen silver 70 %, tenn 27 % och koppar 3 % smältes och hälldes i en form så att man erhöll Of-'G C55 COM Gllflåßll IVRIVIGII; Diö fl-hfi Pülvllfi ibm pllIII-'lål genom en sikt med maskvidden 0,074 mm, värmebehandlades.
Dessutom smältes en amalgamlegering med sammansättningen silver 72 8, koppar 27 % och indium 1 % och finfördelades genom atomisering i en kvävgasström följt av siktning med en sikt med maskvidden 0,053 mm. Det första pulvret blandades mekaniskt h 447 127 med det andra pulvret i ett viktförhållande av 6:4 och bilda- de legeringspulver som därefter blandades med kvicksilver i ett viktförhållande av l:l,2. Den erhållna blandningen tri- _ turerades mekaniskt med hjälp av en amalgamator för beredning , 'fifi av jämförelseprov 3. J á Tabell f W“,* Manipule- Tryckhållfasthet Flytning Cytotoxi- 1” 1 ringstid - (k 2 (%) citet -n _ - p/cm ) ¿ (mlm) ao min. 24 timmer * j . 2 prev 1 a 637 4750 0,73 ingen f, ' ” 2 8 933 5070 0,70 ingen ” 3 6 710 4010 2,30 ringa " 4 6 967 6160 0,31 ingen " 5 e 525 4650 1,2o ingen f; -Cl " 6 6 7 65 5530 1 ,os ingen “J " 7 8 772 5180 0,58 ringa E Jämförelse- prov l 8 403 4340 1,42 markant J É 2 6 445 3770 2,80 markant 3 6 534 5281 1,60 markant * Se figurerna 1-4.
I tabellen är manipuleringstiden den tidrymd under vilken proverna kondenseras och lätt kan skäras i tandmodellen, och både tryckhållfastheten samt flytningen uppmättes enligt American Dental Association Specification nr. 1 (A.D.A.S. No. 1).
Provning av cytotoxiciteten genomfördes på basis av ”Spang- berg's 5lCr release assay".
Försöksresultaten visar att proverna 1, 2, 5 och 7, även om manipuleringstiden är identisk med jämförelseprov 1, har en 'rmw-w 447 127 8 tryckhållfasthet efter 30 minuter av cirka 1,5-2 gånger håll- fastheten hos jämförelseprov l. Detta innebär att proverna l, .mg p 2, 5 och 7 på ett fördelaktigt sätt förhindras att brista på Å grund av tidiga bitkrafter som kan anbringas efter kondense- ringen. Dessutom uppvisade proverna enligt uppfinningen fort- ¿ satt ökning av tryckhållfastheten ännu efter 24 timmar så att } flytningen minskade. Detta innebär att proverna enligt upp- i finningen ger kondenserade eller hårdnade lagningar som kan motstå bitkrafter under lång tidrymd och därför icke lätt brister. Likartade resultat erhålles med proverna 3 och 6 i jämförelse med jämförelseproverna 2 resp. 3.
Exempel 2 visar den effekt som erhålles när selen förbelägges med en metall som visar affinitet till kvicksilver. Vid en jämförelse mellan prov 2 och prov 1 framgår det att det först- nämnda har en initialtryckhållfasthet efter 30 minuter som fimwfl är cirka 1,5 gånger tryckhållfastheten hos det sistnämnda ¿ ~j \¿¿ provet. Prov 2 visar ökad hög sluthållfasthet. Selen som i Agw<* förväg belagts med en metall som visar affinitet till kvick- silver, såsom silver, möjliggör en tidigare likformig amalgame- ring med ytterst ringa risk för sönderbrytning av den hårdnade tanlagningen vid den initiala bitningen. då Cytotoxicitetsprovningarna visar att proverna l-2 och 4-6 icke uppvisar någon toxicitet alls, och proverna 3 och 7 visar en ringa grad av toxicitet, under det att jämförelseproverna 1-3 alla visar avsevärd grad av toxicitet. kr Typiska resultat av toxicitetsprovningarna visas på fig. l-4. figii Fig. l är ett faskontrastmikrofotografi av normalt odlade W L-celler och fig. 2 är ett likartat fotografi av L-celler till vilka jämförelseprov l tillförts samt visar att samtliga Å celler är dödade. Fig. 3 visar celler till vilka prov 3 till- j i Å förts samt visar att celltätheten minskar obetydligt men att 1 g cellformen är likartad med den hos normala celler varför cyto- toxiciteten är reducerad. Fig. 4 visar celler till vilka prov l tillförts och visar att celltätheten och formen är jämför- bara med de hos de normala cellerna varför cytotoxiciteten *f- , .giëff 447 127 helt elimineras. Det framgår sålunda att selenhaltigt amal- gam uppvisar ingen eller ytterst ringa cytotoxicitet jämfört med det selenfria amalgamet och ger kondenserade eller hårdnade lagningar som är väl lämpade för orala betingelser.
Såsom framgår av det föregående är dentalamalgamer enligt upp- finningen överlägsna tidigare kända amalgamer icke endast genom att de mekaniska egenskaperna förbättrats utan även genom att cytotoxiciteten reducerats eller eliminerats. Kompo- sitioner enligt uppfinningen har ingen eller ytterst ringa cytotoxicitet. ,ä;ivwa< _ Lil. 4 a.

Claims (7)

.y i 447 127 PATENTKRAV: i*
1. Härdbar komposition för dentala ändamål innefattande en % dental silveramalgamlegering bestående huvudsakligen av silver' och tenn, samt innehållande ett eller flera av elementen koppar, *'li zink, indium, palladium och guld, k ä n n e t e chk n a d * därav, att kompositionen innehåller selen och att legeringen amalgameras vid triturering med kvicksilver.
2. Härdbar komposition enligt patentkravet 1, k ä n n e - fmüwfi t e c k n a d därav, att selenet är belagt med en eller fler 3 av legeringsbeståndsdelarna.
3. Härdbar komposition enligt patentkravet l eller 2, k ä n - n e t e c k n a d därav, att mängden selen ligger inom området ühmmi 0,005 till 5 viktprocent.
4. Härdbar komposition enligt något av patentkraven l-3, k ä n n e t e c k n a d därav, att amalgamlegeringen inne- håller selen. i; F lä
5. Härdbar komposition enligt något av patentkraven 1-4, k ä n n e t e c k n a d därav, att amalgamlegeringen i förväg innehåller kvicksilver i en mängd av högst 3 viktprooent.
6. Härdbar komposition enligt något av patentkraven l-5, k ä n n e t e c k n a d därav, att selen ingår i det kvicksilver som är avsett för amalgamering av amalgamlegeringen.
7. Härdbar komposition enligt något av patentkraven 1-3, k ä n n e t e c k n a d därav, att selenet i förväg inför- livats i både amalgamlegeringen och det för amalgameringen använda kvicksilvret.
SE8201779A 1981-03-20 1982-03-19 Herdbar silveramalgamkomposition for dentala endamal SE447127B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP56039575A JPS6316454B2 (en) 1981-03-20 1981-03-20 Hardenable dental composition

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8201779L SE8201779L (sv) 1982-09-21
SE447127B true SE447127B (sv) 1986-10-27

Family

ID=12556870

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8201779A SE447127B (sv) 1981-03-20 1982-03-19 Herdbar silveramalgamkomposition for dentala endamal

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4385892A (sv)
JP (1) JPS6316454B2 (sv)
AU (1) AU543848B2 (sv)
CA (1) CA1176083A (sv)
CH (1) CH652919A5 (sv)
DE (1) DE3209977C2 (sv)
DK (1) DK160285C (sv)
FR (1) FR2502182B1 (sv)
GB (1) GB2099455B (sv)
NL (1) NL183009C (sv)
SE (1) SE447127B (sv)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS58171540A (ja) * 1982-04-02 1983-10-08 Atsushige Satou 含セレン歯科用アマルガム用合金及びその製造法
US4702765A (en) * 1982-04-02 1987-10-27 Atsushige Sato Method of making selenium-containing amalgam alloys for dental restoration
JPS62228441A (ja) * 1986-03-31 1987-10-07 Atsushige Satou セレン含有歯科用アマルガム用合金粉末の製造方法
JPS6384051A (ja) * 1986-09-26 1988-04-14 Matsushita Electronics Corp 半導体装置の製造方法
SE463011B (sv) * 1987-01-16 1990-10-01 Arthur Karl Mueller Komposition avsedd att foerhindra kvicksilverfoergiftning orsakad av upploesning av kvicksilver ur amalgamplomber
US5069190A (en) * 1991-04-30 1991-12-03 Richards Charlie W Fuel treatment methods, compositions and devices
US5242305A (en) * 1992-04-02 1993-09-07 Brien William J O Method and composition for removing mercury vapor from dental restorations
CN104232977A (zh) * 2014-08-26 2014-12-24 盐城市鑫洋电热材料有限公司 一种银合金箔
CN106688546B (zh) * 2016-11-30 2020-10-23 湖南城市学院 一种提高苔藓植物检测土壤镉污染灵敏度和特异性的方法
CN108838386B (zh) * 2018-06-28 2020-08-07 武汉新锐合金工具有限公司 一种采用改性蜡成型剂的硬质合金混合料制备方法
CN110039069B (zh) * 2019-05-30 2021-05-14 江西省科学院能源研究所 一种海绵状微米铜粉及其制备方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1803386A (en) * 1927-01-10 1931-05-05 Fischer Erik Wilhelm Process for producing amalgams to be used in dentistry
DE2511194C3 (de) * 1975-03-14 1979-03-15 Deutsche Gold- Und Silber-Scheideanstalt Vormals Roessler, 6000 Frankfurt Legierungspulver-Mischung zur Herstellung von Dentalamalgamen
US4064629A (en) * 1976-01-26 1977-12-27 The University Of Virginia Cavity liner for dental restorations

Also Published As

Publication number Publication date
NL8201138A (nl) 1982-10-18
GB2099455A (en) 1982-12-08
JPS6316454B2 (en) 1988-04-08
GB2099455B (en) 1984-05-31
DE3209977A1 (de) 1982-10-14
CH652919A5 (fr) 1985-12-13
AU8166082A (en) 1982-09-23
FR2502182A1 (fr) 1982-09-24
AU543848B2 (en) 1985-05-02
DK160285C (da) 1991-08-05
JPS57155337A (en) 1982-09-25
DE3209977C2 (de) 1986-02-13
NL183009C (nl) 1988-07-01
DK160285B (da) 1991-02-25
DK124582A (da) 1982-09-21
US4385892A (en) 1983-05-31
SE8201779L (sv) 1982-09-21
FR2502182B1 (fr) 1984-06-29
CA1176083A (en) 1984-10-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE447127B (sv) Herdbar silveramalgamkomposition for dentala endamal
US3841860A (en) Dental alloy
JPH0138860B2 (sv)
CA1059794A (en) Dental amalgam
EP0033628A2 (en) A product to be used in dental amalgams
US4039329A (en) Dental powder composite and amalgam
CA1198002A (en) Selenium-containing amalgam alloys for dental restoration and method for the preparation thereof
US4758274A (en) Dental amalgam alloys containing selenium
KR910003552B1 (ko) 치과용 금속 연성재
KR100252378B1 (ko) 주물용 황동합금 및 그 제조방법
JPS60135550A (ja) 歯科用金属材料
US3762917A (en) Alloy for dental amalgam
JPS59500220A (ja) 混合歯科用合金およびアマルガム
KR800001256B1 (ko) 치과용 분말조성물
JPS5825446A (ja) 歯科用金含有銀インジウム合金及びその製造方法
JPS5975795A (ja) スピ−カ用振動板及びその製造方法
JP3903829B2 (ja) Mg合金のリサイクル方法、リサイクル剤およびリサイクル剤の製造方法
US1114055A (en) Metal alloy.
JPH0524973B2 (sv)
Gibson The chemistry of dental materials
CN110144493A (zh) 一种铋黄铜合金及其制备方法
Živko-Babić et al. Srebro-paladijeve ili paladij-srebrne slitine?
JPH0524974B2 (sv)
JPH0571654B2 (sv)
JPH05168508A (ja) 金属製品及びその製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8201779-9

Effective date: 19931008

Format of ref document f/p: F