RO121939B1 - Procedeu şi instalaţie pentru uscarea cărbunelui - Google Patents

Procedeu şi instalaţie pentru uscarea cărbunelui Download PDF

Info

Publication number
RO121939B1
RO121939B1 ROA200000834A RO200000834A RO121939B1 RO 121939 B1 RO121939 B1 RO 121939B1 RO A200000834 A ROA200000834 A RO A200000834A RO 200000834 A RO200000834 A RO 200000834A RO 121939 B1 RO121939 B1 RO 121939B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
gas
coal
fluidized bed
dryer
exhaust gas
Prior art date
Application number
ROA200000834A
Other languages
English (en)
Inventor
Yokomizo Masahiko
Shihara Yasutaka
Fukunaga Masaki
Kobayashi Jun
Sugiyama Isao
Original Assignee
Nippon Steel Corporation
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nippon Steel Corporation filed Critical Nippon Steel Corporation
Publication of RO121939B1 publication Critical patent/RO121939B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10BDESTRUCTIVE DISTILLATION OF CARBONACEOUS MATERIALS FOR PRODUCTION OF GAS, COKE, TAR, OR SIMILAR MATERIALS
    • C10B57/00Other carbonising or coking processes; Features of destructive distillation processes in general
    • C10B57/08Non-mechanical pretreatment of the charge, e.g. desulfurization
    • C10B57/10Drying
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10BDESTRUCTIVE DISTILLATION OF CARBONACEOUS MATERIALS FOR PRODUCTION OF GAS, COKE, TAR, OR SIMILAR MATERIALS
    • C10B45/00Other details
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F26DRYING
    • F26BDRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
    • F26B21/00Arrangements or duct systems, e.g. in combination with pallet boxes, for supplying and controlling air or gases for drying solid materials or objects
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F26DRYING
    • F26BDRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
    • F26B3/00Drying solid materials or objects by processes involving the application of heat
    • F26B3/02Drying solid materials or objects by processes involving the application of heat by convection, i.e. heat being conveyed from a heat source to the materials or objects to be dried by a gas or vapour, e.g. air
    • F26B3/06Drying solid materials or objects by processes involving the application of heat by convection, i.e. heat being conveyed from a heat source to the materials or objects to be dried by a gas or vapour, e.g. air the gas or vapour flowing through the materials or objects to be dried
    • F26B3/08Drying solid materials or objects by processes involving the application of heat by convection, i.e. heat being conveyed from a heat source to the materials or objects to be dried by a gas or vapour, e.g. air the gas or vapour flowing through the materials or objects to be dried so as to loosen them, e.g. to form a fluidised bed

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Drying Of Solid Materials (AREA)
  • Coke Industry (AREA)
  • Solid Fuels And Fuel-Associated Substances (AREA)

Description

Orice persoană are dreptul să formuleze în scris și motivat, la OSIM, o cerere de revocare a brevetului de invenție, în termen de 6 luni de la publicarea mențiunii hotărârii de acordare a acesteia
RO 121939 Β1
Invenția se referă la o procedeu și o instalație pentru uscarea cărbunelui, care sunt deosebit de eficiente la uscarea unui cărbune pentru a fi încărcat într-un furnal.
La producerea de cocs, uscarea cărbunelui, înainte de încărcare în furnale, se efectuează cu scopul de a îmbunătăți calitatea cocsului și productivitatea furnalului. Conținutul de umiditate al cărbunelui de încărcare, înainte de uscare, se situează, de regulă, între circa 7 și 10%, iar scopul uscării este acela de a usca respectivul cărbune la un conținut de umiditate cuprins între 0 și 6%, într-un uscător de cărbune.
Când conținutul de umiditate al cărbunelui, după uscare, este adus la o anumită valoare, acesta este numit, uneori, reglajul umidității cărbunelui.
Se cunoaște, pentru uscarea cărbunelui, un uscător cu pat fluidizat, care se folosește pe scară largă. într-un uscător cu pat fluidizat, cărbunele încărcatîn uscător este uscat și fluidizat cu ajutorul unui gaz fierbinte, suflat sub o placă de dispersie. în acest fel, gazul este întotdeauna introdus în respectivul uscător, la o viteză suficient de înaltă pentru a fluidiza cărbunele.
Când se usucă un cărbune, folosind un uscător cu pat fluidizat, cărbunele fin, inclus în respectivul cărbune, este transportat la distanță în gazul de evacuare. Deci, este posibil nu numai să se usuce un cărbune, ci să se facă și clasificarea acelui cărbune, într-un uscător cu pat fluidizat, dacă respectivul cărbune, mai fin decât o mărime prescrisă a granulelor, este transportat în afara uscătorului, împreună cu gazul suflat în uscător. Cărbunele fin este apoi recuperat printr-o separare solid-gaz.
Ca sursă a gazului introdus într-un uscător cu pat fluidizat poate fi folosit un gaz fierbinte, produs de un generator, exclusiv de aer cald, și introdus în uscătorul cu pat fluidizat, însă poate fi de asemenea folosit un gaz de fum evacuat din cuptoarele de cocs, ca o parte a fluxului total de gaz introdus. în publicația JP 57 - 33774, se prezintă un sistem de uscare, în care un mediu organic de încălzire, încălzit cu ajutorul căldurii sensibile, recuperată dintr-un gaz de la un cuptor de cocs, este circulat printr-o conductă de încălzire, instalată într-un uscător cu pat fluidizat și, totodată un gaz de combustie, evacuat dintr-un cuptor de cocs, este injectat într-un uscător cu pat fluidizat, ca gaz fierbinte.
La cuptoarele de cocs de tipul cu camere, acestea sunt prevăzute cu niște camere de cocsificare și niște camere de combustie, aranjate alternativ, într-o singură linie, separate de pereți din cărămidă cu grosimea de circa 100 mm. Căldura produsă în camerele de combustie este transferată cărbunelui din camerele de cocsificare, prin respectivii pereți de cărămidă. O arie a camerelor de combustie este compartimentată, de regulă, în 26 până la 34 de camere mici, iar un regenerator este amplasat sub fiecare din aceste camere de combustie.
Respectivele camere mici, care includ regeneratoare, sunt împărțite în două grupuri. Regeneratoarele din primul grup se află la temperatură ridicată, după terminarea stocării de căldură, iar gazul combustibil și aerul sunt preîncălzite în respectivele regeneratoare și apoi sunt amestecate unul cu altul și arse în camerele superioare (curgere ascendentă). Apoi, gazul de evacuare, după ardere, este condus în jos, în camerele celui de-al doilea grup (curgere descendentă) și este evacuat printr-un coș de fum, după extragerea căldurii lui în niște regeneratoare amplasate sub respectivele camere.
Temperatura unui regenerator din primul grup scade prin preîncălzirea gazului, în timp ce temperatura unui regenerator din al doilea grup crește prin acumulare de căldură. După scurgerea unui timp prestabilit, funcția primului grup este comutată la partea de acumulare de căldură, iar cel de-al doilea grup este comutat la partea de combustie. Prin repetarea comutării la un interval prestabilit, operația de preîncălzire și operația de stocare de căldură se execută în mod alternativ, pentru a spori randamentul de regenerare. Operația de schimbare, în mod alternativ, a stării unei camere de ardere, din partea de combustie la partea de curgere descendentă, și invers, așa cum s-a descris mai sus, se numește comutare.
RO 121939 Β1
Operațiile de alimentare și de oprire a aerului și gazului în timpul unei comutări a 1 combustiei sunt explicate mai jos.
Mai întâi, cantitatea de gaz introdusă în camerele de ardere, care sunt parte de 3 ardere numită provizoriu parte A”, se reduce până ajunge la valoarea zero, într-un timp prestabilit. Apoi, cantitatea de aer pentru ardere se reduce până ajunge la valoarea zero, în inte- 5 riorul unui timp prestabilit. în acest moment, sistemul de evacuare din camerele de ardere și regeneratoarele părții de curgere descendentă (numită provizoriu parte B) către coșul 7 de fum este comutat de la deschis la închis. După aceasta, sistemul de evacuare din camerele de ardere și de regeratoare ale părții A, care a fost parte de ardere până atunci, este 9 comutat de la închis la deschis, făcând posibilă evacuarea la coșul de fum. Apoi se introduce, treptat, aer în camerele de aer ale părții B, care au fost parte de curgere descendentă 11 până atunci și, la sfârșit, începe introducerea de gaz combustibil.
La cuptoarele de cocs de tipul cu camere, comutarea gazului de ardere se face 13 într-un interval constant de timp, după cum s-a descris mai sus. în timpul perioadei de comutare, așa cum se arată în rândul de jos din fig. 4, se întrerupe curgerea gazului de corn- 15 bustibil epuizat din cuptoarele de cocs, deși numai pentru o scurtă perioadă de timp. într-un procedeu clasic, la care gazul de fum epuizat din cuptoarele de cocs este folosit ca gaz de 17 alimentare pentru un uscător cu pat fluidizat, nu se prevăd contramăsuri pentru a face față întreruperii gazului de ardere epuizat, în timpul perioadei de comutare a combustiei, și nu se 19 asigură o funcționare stabilă a uscării cărbunelui.
în afară de aceasta, întrucât gazul de evacuare dintr-un uscător cu pat fluidizat 21 conține abur complet saturat sau aproape saturat, la temperatură ridicată, există o problemă legată de faptul că apare condensarea aburului, provocată de răcirea gazului de evacuare 23 din conducta de gaze de evacuare și apoi apare înfundarea pânzei de filtru a desprăfuitorului amplasat în fluxul descendent al conductei. 25
Mai departe, un volum suficient de gaz trebuie să fie introdus în uscătorul cu pat fluidizat, pentru fluidizarea cărbunelui, indiferent de debitul de alimentare cu cărbune. în timp 27 ce gazul de fum epuizat, din cuptoarele de cocs, folosit ca gaz de alimentare a uscătorului, are întotdeauna o temperatură situată peste un anumit nivel, pentru a usca respectivul 29 cărbune. Când se pornește un uscător cu pat fluidizat, debitul de alimentare cu cărbune se mărește treptat. Totuși, întrucât cantitatea de gaz de alimentare este reținută deasupra unui 31 anumit nivel, așa cum s-a descris mai sus, există o problemă care constă în aceea că respectivul cărbune se usucă excesiv, în timp ce debitul de alimentare este scăzut. 33
Un obiectiv urmărit prin prezenta invenție este acela de a folosi un gaz de fum epuizat, din furnale, pentru uscarea cărbunelui, prin recircularea acestuia, asigurându-se 35 astfel o uscare în mod stabil a cărbunelui, chiar și în timpul comutării combustiei furnalelor.
Un alt obiectiv al prezentei invenții este acela de a împiedica să aibă loc condensarea 37 umidității existente în gazul de evacuare dintr-un uscător cu pat fluidizat.
Și încă un obiectiv al prezentei invenții este acela de a suprima emisiile de cărbune 39 fin dintr-un uscător cu pat fluidizat și de a îmbunătăți calitatea cocsului.
Procedeul pentru uscarea cărbunelui, conform invenției, rezolvă problemele și obiec- 41 tivele stabilite mai sus, prin aceea că folosește un uscător cu pat fluidizat, care utilizează ca fluid de încălzire gazele epuizate din furnale, ca o parte a gazului de uscare sau fiind în între- 43 gime acest gaz ce se introduce în uscătorul cu pat fluidizat, ce este caracterizat prin aceea că: 45
a) la întreruperea sau reducerea furnizării gazului de fum epuizat din furnale, gazul evacuat din uscătorul cu pat fluidizat este recirculat și refolosit ca gaz de alimentare pentru 47 uscătorul cu pat fluidizat;
RO 121939 Β1
b) la întreruperea sau reducerea furnizării gazului de fum epuizat din furnale, se emite un semnal de avertizare;
c) în timpul recirculării gazului evacuat, pentru menținerea grosimii stratului de cărbune din uscător în limitele unei grosimi prestabilite, cantitatea de cărbune ce se descarcă din uscător, cât și cantitatea de cărbune ce se introduce în respectivul uscător, sunt reduse de niște regulatoare de alimentare/descărcare, pentru a menține constantă temperatura cărbunelui la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat;
d) o parte a gazului evacuat și recirculat se încălzește de către un generator de gaz fierbinte și
e) gazul evacuat din uscătorul cu pat fluidizat și recirculat se curăță, pe traseu, de praful de cărbune, cu un desprăfuitor, care, la rândul său, se curăță prin insuflarea unui gaz de către un regulator, gaz ce este evacuat, odată cu restul gazelor, prin coșul de fum.
Pentru aplicarea procedeului, invenția utilizează și o instalație pentru uscarea cărbunelui, care cuprinde un uscător cu pat fluidizat, pentru uscarea cărbunelui și o conductă pentru furnizarea unei părți sau a întregii cantități de gaz de fum epuizat din furnale spre uscătorul cu pat fluidizat sau spre un coș de fum pentru degajarea gazelor, instalație ce se caracterizează prin faptul că este prevăzută cu niște regulatoare pentru reglarea cantității de cărbune încărcat și evacuat din uscătorul cu pat fluidizat, o conductă pentru circularea gazului evacuat din uscător printr-un desprăfuitor, care include un regulator cu gaz pentru curățarea desprăfuitorului și un mijloc de încălzire a gazului evacuat și, respectiv, un regulator de debit pentru dirijarea gazului evacuat din uscător către coșul de fum sau către o conductă de recirculare a gazului evacuat, conductă care, de-a lungul ei, este prevăzută cu niște regulatoare de debit pentru gazul recirculat către uscătorul cu pat fluidizat.
Se dau, în continuare, exemple de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1 la 8, care reprezintă:
- fig. 1, reprezentare schematică, generală, a instalației pentru uscarea cărbunelui;
- fig. 2, reprezentare schematică, parțială, a sistemului pentru uscarea cărbunelui, echipat cu un generator de gaz fierbinte;
- fig. 3, reprezentare schematică, parțială, a sistemului pentru uscarea cărbunelui, cu desprăfuitor echipat cu un mijloc de încălzire;
- fig. 4, diagramă în care se prezintă o situație de comutare a sistemelor de gaz de combustie ale cuptoarelor de cocs;
- fig. 5, diagramă în care se prezintă situații de comandă din exemplul 1;
- fig. 6, diagramă în care se prezintă situații de comandă din exemplul 2;
- fig. 7, diagramă în care se prezintă situații de comandă din exemplul 3;
- fig. 8, diagramă în care se prezintă situații de comandă a gazului de fum epuizat, din cuptoarele de cocs, din exemplul 4.
Instalația și procedeul pentru uscarea cărbunelui, conform invenției, este prezentată în continuare, în legătură cu fig. 1 până la 4.
în cadrul instalației, gazul de fum epuizat, generat în furnalele 1, este descărcat în atmosferă, prin coșul de fum 4 al furnalelor 1, după ce trece printr-o țeavă 2 de fum. Temperatura gazului de combustie epuizat, care trece prin țeava 2 de fum, este de 150 până la 250°C, iar în cazul unui cuptor de cocs care produce aproximativ 1000 t/zi (norma de încărcare a unui cărbune umed - 60 t/h), volumul de gaz de ardere epuizat este de aproximativ 60000 Nm3/h.
Cărbunele este introdus într-un uscător 7 cu pat fluidizat dintr-un alimentator 15 de cărbune, aerul fierbinte este insuflat ca gaz de alimentare 34 dedesubtul unei plăci 14 de dispersie, iar cărbunele introdus în respectivul uscător formează un pat fluidizat 13 cu flux de gaz ascendent, care vine prin placa 14 de dispersie. Umiditatea conținută în cărbune este alimentată în patulfluidizat 13, iar cărbunele este descărcat din respectivul uscător 7 cu pat fluidizat, după ce este reglat la o temperatură prescrisă și un conținut de umiditate prescris.
RO 121939 Β1 în conformitate cu prezenta invenție, un gaz de fum epuizat din furnalele 1 este intro-1 dus în uscătorul 7 cu pat fluidizat printr-o conductă de gaz 8, ramificată din conducta 2 de fum a cuptorului de cocs, și o suflantă 12.Gazul de evacuare 32, descărcat din uscătorul 73 cu pat fluidizat, este descărcat în atmosferă printr-un coș 20 de fum, după ce trece printr-un desprăfuitor 16 și o suflantă 18, parcurgând o țeavă 17 pentru gazul de evacuare.5 în locul desprăfuitorului 16, se poate folosi un ciclon, însă uneori este preferabil un filtru cu sac, deoarece un desprăfuitor cu ciclon nu poate să separe și să rețină un cărbune7 fin, având o mărime a particulelor de aproximativ 20 pm. Mai departe, este posibil ca gazul de evaucare 32 din uscătorul 7 cu pat fluidizat să circule printr-o conductă 21 de recirculare 9 a gazului, care se ramifică din țeava de gaz 17 pentru evacuare și să fie refolosit ca un gaz de alimentare 34 pentru uscătorul cu pat fluidizat. 11
Comanda presiunii gazelor de fum epuizate din furnalele 1 se realizează prin intermediul unui debitmetru 5, pentru gazele de evacuare, și o supapă 6 de comandă, pentru 13 gaze de evacuare, debitmetrul și supapa fiind montate pe conducta 2 pentru gaze de fum epuizata cuptoarelor de cocs. Un alt debitmetru 9 și o altă supapă 10 de comandă nr. 1 sunt 15 montate pe conducta de gaz 8, o supapă 19 de comandă nr. 2 este montată pe conducta de gaze 17 de evacuare, iar o supapă 22 de comandă nr. 3 este montată pe conducta 21 de 17 recirculare a gazului. întrucât volumul gazelor de evacuare poate fi estimat printr-un calcul de ardere, debitmetrul 5 pentru gazele de evacuare nu este indispensabil. Deschiderile și 19 debitele supapelor de comandă nr. 1 până la 3 pot fi reglate prin regulatoarele corespunzătoare 26 până la 28. Mai departe, norma de alimentare cu cărbune la alimentatorul de 21 cărbune 15 este comandată prin regulatorul 24 al normei de alimentare cu cărbune, iar norma de descărcare a cărbunelui este comandată prin regulatorul 25 al normei de descăr- 23 care a cărbunelui. Regulatorul 23 al sistemului de recirculație a gazului poate să comande gazul care circulă, dând instrucțiuni de comandă regulatoarelor pentru supapele de comandă 25 nr. 1 până la 3.
Instalația este prevăzută cu un generator 11 de gaz fierbinte (fig. 2), care poate fi 27 folosit ca o parte a gazului de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat.
Gazul de evacuare din cuptoarele de cocs sau gazul care se recirculă, folosit ca gaz 29 de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat, poate fi de asemenea folosit ca gaz de alimentare pentru generatorul 11 de gaz fierbinte, în afară de aceasta, el fiind introdus direct 31 în uscătorul 7 cu pat fluidizat.
Furnalele 1 au, de regulă, două sisteme de gaz de combustie. La comutarea unui 33 sistem prin celălalt sistem, după scurgerea unui timp de ardere prestabilit, arderea este întotdeauna menținută în unul din cele două sisteme. Comutarea se face, de regulă, o dată la 35 fiecare 15 până la 30 min. în timpul comutării sistemelor de gaz de combustie, fluxul de gaz de ardere al sistemului folosit până atunci (sistemul A) se reduce treptat, așa cum se arată 37 pe rândul cel mai de sus din fig. 4, iar când respectivul flux se reduce până la zero, începe să crească treptat debitul gazului de combustie al sistemului ce trebuie folosit de atunci 39 (sistemul B). Pentru acest motiv, debitul gazului de evacuare din cuptoarele de cocs descrește, devine zero și apoi crește din nou în timpul unei perioade de comutare a arderii.41
Timpul necesar pentru o comutare a arderii este, în general, de două până la trei minute, într-o procedeu, pentru a folosi gaz de evacuare epuizat, din cuptoare de cocs, ca gaz de43 alimentare pentru un uscător 7 cu pat fluidizat, furnizarea gazului de evacuare din cuptoare este întreruptă în timpul comutării combustiei la furnalele 1.45
Prin prezenta invenție, când furnizarea de gaz de fum din cuptoare se întrerupe sau se reduce, gazul descărcat din uscătorul 7 cu pat fluidizat este circulat prin conducta 21 de 47 recirculare a gazului, pentru a fi refolosit ca gaz de alimentare pentru uscătorul cu pat fluidizat. Procesul este descris mai jos, în mod specific, în legătură cu fig. 1 până la 4. 49
RO 121939 Β1
Supapa 22 de comandă nr. 3, montată pe conducta 21 de recirculare a gazului, este ținută închisă în timpul funcționării stabile, sau ușor deschisă, pentru a comanda temperatura cărbunelui la ieșirea din uscător. Dacă temperatura gazului de fum epuizat din furnalul 1 este prea ridicată, în timpul funcționării stabile, este eficient să se coboare temperatura gazului, prin amestecarea unei mici cantități de gaz recirculat, care este mai rece, iar gazul recirculat poate fi de asemenea folosit pentru comanda capacității de uscare când umiditatea cărbunelui de alimentare fluctuează.
La începutul comutării combustiei furnalului 1, supapa 22 de comandă nr. 3 este deschisă într-o anumită măsură dintr-o poziție închisă sau ușor deschisă. Prin aceasta, se stabilește o curgere de recirculare a gazului recirculant 33 prin conducta 21 de recirculare a gazului cu ajutorul unor ventilatoare 12 și 18.Când se asigură un debit prescris al gazului recirculat 33, supapa 10 de comandă nr. 1 se închide treptat și, ca urmare, cantitatea de gaz de fum epuizat din cuptorul de cocs, furnizată până atunci uscătorului 7 cu pat fluidizat, se micșorează treptat și fluxul către coșul de fum 4 crește.
Viteza de acționare a supapei 10 de comandă nr. 1, care nu este în mod necesar constantă, trebuie să fie determinată în conformitate cu condițiile de funcționare ale furnalului, deoarece cantitatea de gaz de fum epuizat fluctuează în funcție de norma de exploatare a furnalului 1 sau de condițiile de combustie ale acestuia.
Când gazul este recirculat prin conducta 21 de recirculare a gazului, este acceptabil de asemenea să se deschidă supapa 22 de comandă nr. 3 și să se închidă supapa 19 de comandă nr. 2. Prin aceasta se poate împiedica apariția fenomenului de curgere inversă a aerului din coșul de fum 20 în conducta 21 de recirculare a aerului în timpul recirculării gazului.
Supapele de comandă nr. 1 până la 3 pot fi comandate de către regulatoarele corespunzătoare 26 până la 28, pe baza instrucțiunilor de la regulatorul 23 al sistemului de recirculare a gazului. Desigur, este posibil să se unifice regulatorul 23 al sistemului de recirculare a gazului cu unele din regulatoarele 26 până la 28 sau cu toate aceste regulatoare ale supapelor de comandă nr. 1 până la 3, pentru a forma o singură unitate de comandă sau, regulatoarele supapelor de comandă pot fi integrate cu supapele de comandă, corespunzătoare.
O comandă de modificare a gazului de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat, în timpul comutării combustiei furnalului 1, poate fi începută la primirea unui semnal de începere a comutării combustiei de la respectivul cuptor sau pe baza unei modificări de debit al gazului de fum epuizat, măsurat de către debitmetrul 5 al gazelor de fum epuizate etc. Mai departe, este preferabil să se primească un semnal de avertizare din furnalul 1, într-o anumită perioadă de timp, înainte de a începe comutarea combustiei, și să înceapă comanda de modificare a gazului de alimentare a uscătorului cu pat fluidizat, pe baza semnalului de avertizare, așa cum se arată în rândurile din mijloc și în cele situate cel mai jos în fig. 4. Odată ce semnalul de avertizare a fost primit, de exemplu cu un minut înainte ca fluxul de gaz de fum epuizat să devină zero, începe și recircularea prin conducta 21 de recirculare a gazului, la primirea lui. în acest fel, poate fi evitată o problemă de deficit de gaz de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat, din cauza întârzierii la pornirea recirculării gazului, întrucât gazul recirculat 33, folosit în timpul comutării combustiei furnalului 1, este deja folosit pentru uscarea de cărbune la uscătorul 7 cu pat fluidizat, temperatura lui este de fapt mai mică decât a gazului de fum epuizat, din furnal, iar conținutul lui de umiditate este ridicat. Deci, capacitatea lui de a răci cărbunele tinde să fie mai mică decât cea a gazului de fum epuizat, din furnal.
RO 121939 Β1
Prin prezenta invenție, gradul de uscare a cărbunelui, descărcat din uscătorul 7 cu 1 pat fluidizat, poate fi menținut constant prin reducerea normei de alimentare cu cărbune a patului fluidizat 13 al uscătorului 7 cu pat fluidizat, în timp ce se folosește gaz recirculat. în 3 acest caz, este preferabil să se comande norma de alimentare cu cărbune, astfel încât temperatura cărbunelui, la partea de furnizare a uscătorului, să fie menținută constantă. Aceasta 5 rezultă din faptul că, în timp ce temperatura cărbunelui, la partea de furnizare a uscătorului, poate fi măsurată precis, măsurarea stabilă, sub control direct, a umidității cărbunelui, este 7 dificilă. Este preferabil ca un termometru 30 pentru măsurarea temperaturii masei de cărbune să fie montat aproape de ieșirea din zona de fluidizare. Este acceptabil ca acesta să fie intro- 9 dus într-un strat de cărbune, imediat deasupra gurii de descărcare 37 a cărbunelui, la ieșirea din patul fluidizat, așa cum se arată cu numărul de referință 30a din fig. 1, sau într-un jgheab 11 de descărcare a cărbunelui, imediat sub gura de descărcare 37 a cărbunelui, așa cum se arată cu numărul de referință 30b din fig. 1. 13
Norma de alimentare cu cărbune la patul 13 fluidizat, în timpul folosirii gazului recirculat, poate fi de asemenea comandată, astfel încât diferența dintre temperatura gazului de 15 alimentare în patul fluidizat și temperatura gazului la ieșirea din uscătorului cu pat fluidizat să scadă între niște limite prestabilite. întrucât cantitatea de gaz introdusă în patul fluidizat 17 este, în general, menținută constantă, pentru a menține starea de fluidizare, diferența dintre temperatura gazului de alimentare și temperatura gazului la ieșirea uscătorului se modifică 19 în raport cu cantitatea de cărbune transferată pe unitatea de timp de la gaz la cărbune.
în consecință, prin comanda normei de alimentare cu cărbune, astfel încât cantitatea 21 de căldură de mai sus să scadă într-un interval prestabilit, este posibil să mențină conținutul de umiditate al cărbunelui, la partea de furnizare a uscătorului, între limitele unui interval 23 prestabilit.
Când se reduce norma de alimentare a uscătorului 7 cu pat fluidizat, așa cum s-a 25 arătat mai sus, este preferabil să se mențină constantă grosimea stratului de cărbune, în patul 13 fluidizat, prin reducerea, în același timp, a normei de descărcare a cărbunelui din 27 uscătorul 7 cu pat fluidizat. Motivul în această privință constă în aceea că, dacă norma de descărcare a cărbunelui din uscătorul cu pat fluidizat este lăsată nemodificată fără reducere, 29 atunci, ca urmare, cantitatea de cărbune ce se află în uscătorul cu pat fluidizat descrește, iar subțierea stratului de cărbune din patul 13 fluidizat poate conduce la o scădere a 31 diferenței de presiune a zonei cu cărbune fluidizat, din patul 13 fluidizat și, ulterior, la o lipsă de fluidizare stabilă (purjare). 33
Deoarece timpul necesar pentru o comutare de combustie a furnalului este de numai circa două până la trei minute, perioadă de timp în decursul căreia uscătorul cu pat fluidizat 35 folosește gazul recirculat este de asemenea scurtă. în consecință, deși capacitatea pe care gazul o are de a usca respectivul cărbune se micșorează prin recircularea gazului de alimen- 37 tare, în decursul unui interval de timp, o suficientă calitate a cărbunelui, după uscare, se asigură prin reducerea normei de alimentare cu cărbune și, în plus, a normei de descărcare 39 a cărbunelui, așa cum s-a arătat mai înainte, iar descărcarea producției de cărbune uscat, din cauza unei norme reduse de alimentare cu cărbune, poate fi minimizată. 41
Când comutarea combustiei la furnal este terminată și debitul gazului de fum, epuizat, din furnal, revine la normal, devine posibilă o folosire a gazului de fum epuizat, pentru aii- 43 mentarea uscătorului 7 cu pat fluidizat. în intervalul de timp în care volumul de gaz introdus în uscătorul 7 cu pat fluidizat este menționat aproximativ constant, gazul de fum epuizat este 45 introdus ca gaz de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat, prin deschiderea atât a supapei 10 de comandă nr. 1, care a fost închisă în timpul comutării combustiei, cât și a 47
RO 121939 Β1 supapei 19 de comandă nr. 2, întrucât capacitatea gazului de a usca cărbunele crește cu schimbarea gazului, norma de alimentare cu cărbune la patul fluidizat crește și ea, astfel încât temperatura cărbunelui descărcat din uscătorul 7 cu pat fluidizat să rămână într-un interval prestabilit. Prin aceasta, funcționarea cu schimbare de gaz se termină într-un interval de comandă a temperaturii și umidității cărbunelui descărcat din uscătorul 7 cu pat fluidizat, la cotele respective. Este acceptabil, de asemenea, să crească norma de alimentare cu cărbune a patului fluidizat, astfel încât diferența dintre temperatura gazului de alimentare, pentru patul fluidizat, și temperatura gazului la ieșirea din uscătorului cu pat fluidizat să scadă într-un interval prestabilit.
în ceea ce privește comandarea gazului de alimentare pentru uscătorul cu pat fluidizat, în timpul comutării combustiei furnalului, respectiva operație de schimbare poate fi făcută pe baza unei scheme prestabilite, privind schimbările volumului de gaz recirculat, refolosibil, și norma de alimentare cu cărbune a uscătorului cu pat fluidizat. Acest procedeu de comandă poate fi efectiv folosit, în special atunci când cărbunele introdus în uscătorul cu pat fluidizat manifestă o mică fluctuație în conținutul de umiditate.
Pentru a menține capacitatea de uscare a cărbunelui, aferentă gazului de alimentare pentru uscătorul cu pat fluidizat, cât mai ridicată posibil, în timpul recirculării gazului, este preferabil să se mențină temperatura gazului de alimentare cât mai ridicată posibil, însă nu până la un nivel la care să degradeze calitatea cărbunelui. în conformitate cu prezenta invenție, este posibil să se mențină o capacitate ridicată de uscare a cărbunelui, aferentă gazului recirculat, în următoarele moduri: menținerea la un nivel cât mai mic posibil a pierderii de căldură, prin aplicarea de izolație termică pe o porțiune a a conductei de gaz 17 de evacuare, începând de la ieșirea din uscătorul 7 cu pat fluidizat până la punctul de ramificare a conductei 21 de recirculare a gazului și pe porțiunea b până la desprăfuitorul 16. Izolația va mai fi aplicată pe o suprafață c a conductei 21 de recirculare a gazului, care este expusă în atmosferă. Concomitent cu izolarea țevilor, se poate realiza și o încălzire a unor părți sau a tuturor părților din porțiunile izolate termic, menționate mai sus, fie cu abur, prin instalarea unor țevi de abur, fie prin instalarea unor mijloace 29 de încălzire, folosind un încălzitor 29 electric sau un gaz cu temperatură ridicată etc. în cazul unor țevi de gaz, este posibil să se minimizeze pierderea de căldură prin izolarea lor cu materiale termoizolatoare. în fig. 3 se prezintă o situație în care mijlocul de încălzire 29 este instalat în desprăfuitorul 16.
Când se folosește ca desprăfuitor 16 un filtru cu sac, sunt practicate, pentru a desprăfui pânzele de filtru ale respectivului filtru cu sac, niște operații la refularea gazului, de exemplu refularea inversă a aerului sau refularea pulsatorie de aer sau azot la pânzele de filtru. Prezenta invenție permite să se aplice un procedeu de refulare a gazului, așa cum s-a descris mai sus, pentru curățarea desprăfuitorului, în timpul recirculării gazului, prin descărcarea unei cantități de gaz ce corespunde refulării menționate de gaz către exteriorul sistemului, prin coșul de fum 27, din fig.1. Capacitatea de uscare a cărbunelui poate fi sporită prin aceasta, deoarece gazul, care curăță desprăfuitorul, este amestecat cu gazul recirculat și umiditatea respectivului gaz recirculat este scăzută.
După cum s-a arătat mai înainte, este de asemenea posibil să se folosească gazul fierbinte, produs de către generatorul 11 de gaz fierbinte, împreună cu gazul de fum epuizat, din furnale, ca gaz de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat. în timp ce gazul este recirculat datorită comutării combustiei furnalelor, capacitatea de uscare a cărbunelui, aferentă gazului de alimentare a uscătorului 7 cu pat fluidizat, poate fi menținută prin creșterea temperaturii și fluxului de gaz generat de către generatorul 11 de gaz fierbinte. în afară de procedeul de amestecare a gazului fierbinte, produs de către generatorul 11 de gaz fierbinte, cu gazul recirculat, așa cum se arată în fig. 2a, în timpul recirculării gazului, este de asemenea posibil să se ridice temperatura gazului recirculat prin folosirea gazului recirculat 33, ca gaz de alimentare pentru generatorul 11 de gaz fierbinte, așa cum se arată în fig. 2b.
RO 121939 Β1 în cazul în care gazul de fum epuizat, din furnale, și gazul fierbinte, produs de către 1 generatorul 11 de gaz fierbinte, sunt folosite ca gaze de alimentare pentru uscătorul 7, când fluxul și cantitatea de căldură a gazului de fum epuizat scad în timpul comutării combustiei 3 etc., este posibil să se mențină capacitatea de uscare a cărbunelui, aferentă gazului de alimentare a uscătorului 7 cu pat fluidizat, de asemenea prin creșterea cantității de căldură ce 5 trebuie furnizată gazului la generatorul 11 de gaz fierbinte. în acest caz, chiar dacă furnizarea de gaz de fum epuizat fluctuează, este posibil să se mențină funcționarea normală a 7 uscătorului 7 cu pat fluidizat, prin comanda volumului de alimentare și a temperaturii gazului fierbinte din generatorul 11 de gaz fierbinte, urmărind fluctuația alimentării cu gaz de fum 9 epuizat, astfel încât volumul de alimentare și temperatura gazului de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat să fie menținute la valorile prestabilite. Este de asemenea posibil să 11 se ridice temperatura gazului de fum epuizat, prin introducerea lui în generatorul 11 de gaze fierbinte, pentru încălzire. 13
Ca urmare a uscării cărbunelui în patul 13 fluidizat, crește conținutul de umiditate al gazului introdusîn uscătorul 7 cu pat fluidizat. Temperatura gazului scade, deoarece căldura 15 lui se pierde în mediul ambiant în timp ce el trece prin uscătorul 7 cu pat fluidizat până când este descărcat în atmosferă prin coșul de fum 20, trecând prin desprăfuitorul 16.Cândtempe- 17 ratura gazului scade până la punctul de rouă sau sub acest punct, apare fenomenul de condensare. 19
Condensul umezește pânza de filtru a filtrului cu sac, care este adesea folosit pentru desprăfuitor, și provoacă înfundarea respectivei pânze de filtru. 21
Prin prezenta invenție, în timp ce o parte a gazului de fum epuizat, din furnale, este introdusă în camera de distribuire a aerului 35, aferentă uscătorului 7 cu pat fluidizat, ca gaz 23 de alimentare pentru uscarea cărbunelui din uscătorul 7 cu pat fluidizat, este posibil ca o altă parte a gazului de fum epuizat, din furnale, să se adauge la gazul de evacuare din uscătorul 25 7 cu pat fluidizat, într-un punct dintre zona de încărcare 36 a uscătorului 7 cu pat fluidizat și desprăfuitorul 16. întrucât gazul de fum epuizat este fierbinte și conținutul lui de umiditate 27 este scăzut, temperatura gazului evacuat, amestecat cu respectivul gaz de fum epuizat, crește, iar conținutul lui de umiditate scade, în acest fel putând fi împiedicată apariția con- 29 densului în sistemul gazelor de evacuare. Ca urmare, poate fi împiedicată și înfundarea pânzelor de filtru ale filtrului cu sac. 31
Un procedeu de uscare a cocsului cuprinde, în general, câteva furnale pentru fiecare cuptor, sincronizarea comutării combustiei fiind simultană. Totuși, sincronizarea comutării 33 combustiei poate fi diferită între diferite cuptoare.
Prin prezenta invenție, sincronizarea comutării combustiei unui furnal este diferită de 35 a altui furnal, iar gazul de fum epuizat, din două furnale cu sincronizare diferită a comutării arderii, este amestecat pentru a forma gazul de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat. 37
Prin aceasta, în timpul comutării combustiei unui furnal, volumul de gaz de fum epuizat din celălalt furnal poate fi sporit și astfel se evită întreruperea gazului de alimentare pentru uscă- 39 torul 7 cu pat fluidizat, făcând posibilă o funcționare continuă și stabilă a uscătorului 7 cu pat fluidizat. 41
După cum este necesar, pentru a fluidiza cărbunele din patul 13 fluidizat, la începutul funcționării uscătorului 7 cu pat fluidizat, în primul rând se introduce o cantitate suficientă de 43 gaz de alimentare în patul 13 fluidizat și se mărește treptat norma de alimentare cu cărbune. Când gazul de fum epuizat din furnale este folosit ca gaz de alimentare, temperatura respec- 45 tivului gaz de alimentare este întotdeauna ridicată, indiferent de condițiile de funcționare a
RO 121939 Β1 uscătorului 7 cu pat fluidizat. Din acest motiv, în intervalul de timp când norma de alimentare cu cărbune este mică, cărbunele este uscat excesiv, obținându-se astfel un cărbune cu conținut de umiditate mai mic decât se urmărește. Când cărbunele este uscat excesiv, există riscul emisiei de praf sau riscul aprinderii cărbunelui după ce este descărcat din respectivul uscător.
Prin prezenta invenție este posibil să se mențină constant conținutul de umiditate al cărbunelui descărcat din uscător și să se prevină producerea unei uscări excesive, chiar la începutul funcționării uscătorului 7 cu pat fluidizat, prin adăugare de apă la cărbunele din patul 13 fluidizat și prin creșterea treptată a normei de alimentare cu cărbune, pe durata începerii funcționării. în mod specific, în timpul perioadei de la faza inițială de introducere a cărbunelui până la starea de fluidizare stabilă (pierderea de presiune în stratul de cărbune devine aproximativ constantă sau atinge un interval prestabilit), se adaugă apă în patul 13 fluidizat, într-o cantitate ce corespunde cantității de căldură necesară pentru a elimina umiditatea și a crește căldura sensibilă a cărbunelui în timpul paralel, nu numai când se întrerupe sau se reduce alimentarea cu gaz de fum epuizat, ci și în stare de funcționare stabilă. Temperatura cărbunelui la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat poate fi stabilizată prin acțiunile de mai sus. Când conținutul de umiditate al cărbunelui de alimentare a cuptorului crește, capacitatea de uscare devine insuficientă, dacă temeperatura gazului de alimentare este lăsată nemodificată și, ca urmare, temperatura cărbunelui la ieșirea din uscător scade. în consecință, dacă se detectează o scădere de temperatură a cărbunelui la respectiva ieșire, capacitatea de uscare a cărbunelui, aferentă gazului de alimentare, poate fi sporită prin reducerea volumului de gaz recirculat, refolosit, și prin creșterea volumului 3 de gaz extras din gazul de fum epuizat al furnalului. Dimpotrivă, dacă conținutul de umiditate al cărbunelui de alimentare scade, atunci capacitatea de uscare devine excesivă și, ca urmare, temperatura cărbunelui la ieșirea din uscător crește. în consecință, capacitatea de uscare a cărbunelui, aferentă gazului de alimentare, poate fi redusă, luând o măsură care este inversă cazului în care conținutul de umiditate al cărbunelui crește. Este posibil să se mențină întotdeauna constantă temperatura și conținutul de umiditate al cărbunelui descărcat la ieșirea din uscător, prin acțiunile de reglare descrise mai sus, chiar dacă conținutul de umiditate al cărbunelui introdus în uscător scade. Reglajul menționat mai sus, al volumului de gaz recirculat, refolosit, și volumului de gaz extras din gazul de fum al furnalului poate fi făcut, de asemenea, pe baza diferenței dintre temperatura gazului de alimentare pentru patul fluidizat și temperatura gazului la ieșirea din uscătorul cu pat fluiduzat. întrucât norma de alimentare cu gaz la patul fluidizat este, în general, menținută constantă, pentru a menține starea de fluidizare, diferența dintre temperatura gazului de alimentare și temperatura gazului la ieșirea din uscătorul variază proporțional cu cantitatea de căldură transferată în unitatea de timp de la gaz la cărbune. în consecință, prin reglarea volumului de gaz recirculat și volumului extras al gazului de fum din furnale, pe baza cantității de căldură de mai sus, este posibil să se mențină constante temperatura și conținutul de umiditate ale cărbunelui descărcat la ieșirea din uscător. în uscătorul 7 cu pat fluidizat se poate sorta cărbunele în timp ce se usucă. Gazul insuflat sub patul 13 fluidizat formează un curent ascendent, iar cărbunele fin, cu dimensiuni mici ale granulelor de cărbune din patul 13 fluidizat, este transpsortat de către curentul de gaz ascendent în afara uscătorului, împreună cu gazul epuizat. Este posibil să se regleze intervalul de mărime a particulelor de cărbune fin, ce sunt transportate în afară de către gazul epuizat, printr-un reglaj specific al vitezei de curgere a curentului de gaz ascendent. Cărbunele fin, inclus în gazul de evacuare, este captat de către desprăfuitorul 16 ca un cărbune fin, sortat.
RO 121939 Β1
Cărbunele fin transportat de către gazul evacuat din patul fluidizat, este separat de 1 acesta printr-un procedeu de separare de tipul solid-gaz și amestecat, până la plastifiere, cu un aditiv compus dintr-un lichid ce conține o hidrocarbură grea, obținută din cărbune sau 3 petrol, în vederea folosirii respectivului cărbune fin, plastifiat, ca materie primă de alimentare pentru furnale, împreună cu cărbunele, menționat mai sus. Aditivul menționat are rolul de a 5 lega cărbunele fin și a-l aduce sub formă de presudoparticule, prin plastifiere. Cantitatea de adaos din aditivul mai sus menționat se află, preferabil, într-un interval de 3 până la 25 părți 7 de masă față de 100 părți de cărbune fin. Aceste limite trebuie menținute, deoarece, în cazul adăugării la 100 părți de cărbune fin, a unei cantități de adaos sub 3 părți, este dificilă ames- 9 tecarea acestora, iar dacă acest adaos depășește 25 părți, atunci conținutul de gudron din respectivul aditiv poate forma bazine lichide, locale, sau cărbunele se poate lipi de corn- 11 ponentele sistemului de transfer, în timpul transportului spre furnale.
Deoarece, prin procedeul de mai sus, granulele fine de cărbune sunt eliminate din 13 cărbunele ce se descarcă din uscătorul 7 cu pat fluidizat, emisia de praf în timpul transportului cocsului la furnale este minimă. în afară de aceasta, întrucât cărbunele fin, recu- 15 perat, este amestecat și format cu ajutorul respectivului liant, el poate fi folosit ca materie primă de alimentare a furnalelor, fără să provoace o emisie de praf. 17
După cum s-a arătat mai sus, cărbunele fin poate fi format sub presiune, după ce este amestecat și plastifiat cu un liant. în acest mod, cărbunele fin poate fi modificat în 19 cărbune format, de orice mărime și configurație, iar producerea de praf prin ruperea cărbunelui, care a fost format în pseudoparticule, poate fi evitată. Mai departe, când cărbunele fin 21 format este încărcat în cuptoarele de cocs, greutatea specifică, aparentă, a cărbunelui încărcat crește și calitatea cocsului se îmbunătățește. 23
Exemplu. în fig. 1 se prezintă modalități de realizare a prezentei invenții.
Prezenta invenție a fost aplicată la o operație de uscare a cărbunelui, pentru a reduce 25 conținutul de umiditate al cărbunelui, în vederea producerii de cocs, de la circa 10 până la 6%, folosind un uscător cu pat fluidizat. Cuptorul de cocs, care formează obiectul invenției, 27 este alcătuit din 100 de camere de cocsificare, în total, și anume din două jumătăți, fiecare din ele având câte 50 de camere de cocsificare. Uscătorul cu pat fluidizat usucă cărbune 29 pentru a fi introdus în cuptorul de cocs, iar capacitatea lui de prelucrare a cărbunelui umed este de 100 t/h. 31
Gazul de fum epuizat din furnalul mai sus menționat este folosit ca gaz de alimentare pentru uscătorul cu pat fluidizat. Temperatura gazului epuizat din furnale este de 220’C, iar 33 volumul de gaz de fum epuizat per jumătate de furnal este de 82000 Nm3/h.
în afară de volumul de gaz de fum epuizat al furnalului, 65000 Nm3/h se extrag din 35 gazul 2 de fum către conducta 8 de gaz și se introduc în uscătorul 7 cu pat fluidizat. în timpul funcționării normale, supapa 19 de comandă nr. 2 se fixează la o deschidere 60%, care 37 menține un interval de reglaj stabil și, în același timp, supapa 22 de comandă nr. 3 se fixează la o deschidere de 5%, pentru a circula circa 7000 Nm3/h gaz epuizat din uscător spre con- 39 ducta 17 prin conducta 21 de recirculare a gazului. Un volum de gaz de 68000 Nm3/h dintr-un total de 72000 Nm3/h, format din 65000 Nm3/h proveniți din gaz de fum epuizat de 41 la furnal și 7000 Nm3/h proveniți din gaz recirculat, se folosește ca gaz de alimentare 34 pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat. Restul de 4000 Nm3/h se amestecă cu gaz de evacuare 43 32 provenit din uscătorul cu pat fluidizat, într-un punct situat între secția cu plan liber a uscătorului 7 și desprăfuitorul 16. Mai departe, o țeavă de abur cu diametrul de circa 10 mm este 45 aranjată sub formă de serpentină în jurul părții de buncăr, aflată sub filtru cu sac, și este acoperită cu un material izolator pentru izolarea termică a gazului de evacuare 32, provenit din 47 uscătorul cu pat fluidizat.
RO 121939 Β1
Ca urmare a uscării cărbunelui în condițiile descrise mai sus, temperatura cărbunelui la ieșirea din uscător este de 52°C, reglată între limite de temperatură de 50 până la 55’C, iar umiditatea cărbunelui țintă de 6% se atinge la ieșirea din uscător, respectiva umiditate fiind redusă cu 4% în uscător.
Frecvența de comutare a combustiei furnalelor, din aceste exemple, este fixată la 30 min, când furnalele funcționează la un nivel al productivității de 100 t/h, deși ea poate și fixată și la o valoare de 15 min, când productivitatea furnalului este ridicată.
Exemplul 1. în continuare, se descrie reglarea gazului de alimentare pentru uscătorul cu pat fluidizat, făcându-se referire la fig. 4 și 5.
Furnalele emit un semnal de avertizare, înainte de a începe comutarea combustiei. După începerea comutării combustiei, începe în primul rând o operație de închidere a părții de combustie a sistemului A, așa cum se arată în fig. 4, atingându-se o închidere completă într-un interval de timp de 15 s. Apoi începe o operație de închidere a aerului de combustie, realizându-se închiderea completă în decurs de 15 s. După patru secunde de la închiderea completă, sistemul B trece pe partea de combustie și aerul de combustie începe să fie introdus pentru atinge un nivel normal în decurs de 15 s, apoi începe să se introducă gaz combustibil, care atinge un nivel normal în 15 s. Schimbarea fluxului de gaz de fum epuizat al furnalelor, în funcție de trecerea timpului, este prezentată în rândul cel mai de jos din fig. 4 și rândul cel mai de sus din fig. 5.
Niște regulatoare 23 până la 28 ale uscătorului cu pat fluidizat încep să comande supapele la primirea semnalului de avertizare menționat mai sus, pentru comutarea combustiei. Schemele de comandă sunt descrise mai jos, făcându-se referiri la fig. 5. în primul rând se închide treptat supapa 10 de comandă nr. 1, de la o deschidere de 55%, pentru a ajunge în final la o deschidere de 5%. în paralel, se deschide supapa 22 de comandă nr. 3, de la o deschidere de 5% până la o deschidere de 40%, apoi se închide supapa 19 de comandă nr. 2, de la o deschidere de 60% până la o deschidere 40%.
Ca urmare a operațiilor de mai sus ale supapelor, 60000 Nm3/h din gazul de evacuare 32 al uscătorului cu pat fluidizat se recirculă prin conducta 21 de recirculare. între timp, fluxul de gaz de alimentare 34 spre uscătorul cu pat fluidizat este fixat la 56000 Nm3/h, cu 8000 Nm3/h mai puțin decât în timpul unei funcționări normale, și cei 56000 Nm3/h din gazul recirculat, menționat mai sus, este folosit ca gaz de alimentare 34, iar 4000 Nm3/h se amestecă cu gazul de evacuare 32 de la uscătorul cu pat fluidizat într-un punct situat între secția cu suprafață liberă a uscătorului 7 și desprăfuitorul 16.în afară de cele de mai sus, în timpul când se folosește gaz recirculat, norma de alimentare cu cărbune în uscător se reduce cu 15% de la 100 t/h, la funcționarea normală, până la 85 t/h. Succesiunea de mai sus a funcționării supapelor și reglării normei de alimentare cu cărbune se realizează urmând o schemă prestabilită, bazată pe semnalul de avertizare a comutării combustiei. Când se termină o comutare a combustiei, se inversează operațiile supapelor, pornind de la cele de începere a comutării combustiei, apoi, după terminarea acestor operații ale supapelor, se readuce norma de alimentare cu cărbune la poziția normală.
Pentru desprăfuirea filtrului cu sac se folosește aer din atmosferă, sub formă de jeturi pulsatorii, operație care, în mod obișnuit, necesită un debit de aer de 7 Nm3/min. în timpul comutării combustiei de mai sus a furnalelor, debitul de aer crește până la 35 Nm3/min.
Chiar și atunci când furnizarea gazului de fum epuizat din furnale se întrerupe în timpul comutării combustiei furnalului, gazul de alimentare pentru uscătorul 7 cu pat fluidizat este asigurat, iar fluidizarea patului este susținută prin recircularea gazului. Mai mult decât atât, o uscare insuficientă a cărbunelui se minimizează printr-o reducere a normei de alimentare cu cărbune, la patul fluidizat, în timpul comutării arderii.
RO 121939 Β1
Temperatura gazului descărcat din uscătorul 7 cu pat fluidizat scade la aproximativ 1 50°C, respectivul gaz conținând un volum de circa 5 t/h de cărbune fin cu granulație mai mică de 0,1 mm. Deși conținutul de umiditate al gazului de evacuare este de 25%, nu s-a produs 3 nici condensare, nici înfundarea pânzei de filtrare la filtrul cu sac. în acest fel pot fi captate particulele de cărbune cu o finețe de câțiva micrometri, iar gazul de evacuare poate fi des- 5 cărcat în atmosferă fără vreun alt tratament, datorită unei părți din gazul de alimentare a uscătorului cu pat fluidizat ce se amestecă cu gazul de evacuare al uscătorului, la secțiunea 7 cu suprafață liberă și, de asemenea, porțiunii de buncăr aflat sub filtrul cu sac, ce se încălzește cu abur și este acoperită cu materiale termoizolatoare. 9
Din cărbunele fin colectat de filtrul cu sac, 80%, rezultă un praf de cărbune fin cu mărimea particulelor sub1 mm. La acest cărbune s-a adăugat gudron. Temperatura gudro- 11 nului se menține la circa 80°C, pentru a-i scădea viscozitatea și a-l menține în stare lichidă, la 100 de părți de cărbune fin, adăugându-se 10 până la 15 părți de gudron, în unități de 13 masă. Apoi se obțin pseudoparticule de cărbune fin, prin plastifierea amestecului de mai sus, aceste pseudoparticule manifestând o emisie de praf suprimată când au fost încărcate în 15 furnale împreună cu cărbunele descărcat din uscătorul 7 cu pat fluidizat.
Exemplul 2. Urmând schema de comandă arătată în fig. 6, se execută aceste 17 operații de comandă pentru a regla fluxul de gaz circulant 33 la o valoare de 72000 Nm3/h, în timpul comutării combustiei furnalelor, se menține constantă curgerea gazului 34 de aii- 19 mentare a uscătorului cu pat fluidizat și se menține norma de alimentare cu cărbune la 100 t/h. Celelalte condiții se mențin ca în exemplul 1 de mai sus. 21
Deoarece fluxul de gaz de alimentare 34 pentru uscător este menținut constant, starea de fluidizare a patului fluidizat se menține constantă în intervalul de timp în care 23 norma de alimentare cu cărbune este menținută constantă. întrucât norma de alimentare cu cărbune este menținută la nivel constant în timpul folosirii gazului de recirculație, umiditatea 25 din cărbunele descărcat din respectivul uscător crește într-o anumită măsură. Totuși, întrucât perioada de folosire a gazului de recirculare este mai mică de două minute, cantitatea de 27 cărbune cu un conținut mai ridicat de umiditate se reglează până la aproximativ 3 t, iar creșterea umidității cărbunelui variază de la 6%, în timpul funcționării normale, până la 7%. 29
Exemplul 3. Urmând schema de comandă arătată în fig. 7, fluxul de gaz recirculat 33, în timpul comutării combustiei furnalelor, se reglează la 88000 Nm3/h, iar gazul de fum 31 epuizat, încălzit separat până la 280°C de către un generator de gaz fierbinte, este folosit la o normă de 10000 Nm3/h, ca parte a gazului de alimentare, numai pe timpul cât se folosește 33 gaz recirculat. Fluxul total de gaz de alimentare 34 a uscătorului cu pat fluidizat se menține constant, iar norma de alimentare cu cărbune se menține de asemenea constantă la 100 t/h. 35 Celelalte condiții se mențin ca în exemplul 1 de mai sus.
Deoarece se folosește suplimentar gazul din generatorul de gaz fierbinte, se asigură 37 gazului de alimentare o suficientă capacitate de uscare a cărbunelui și astfel umiditatea cărbunelui descărcat se menține egală cu cea a unei funcționări normale, menținându-se și 39 aceeași normă de alimentare cu cărbune ca în timpul funcționării normale.
Exemplul 4. Gazul de alimentare pentru uscător se asigură folosind gaz de fum epui- 41 zat din furnale, cele două furnale (furnalul de Est și furnalul de Vest) având o sincronizare diferită a comutării combustiei, folosind gazul de evacuare din ambele furnale, în timpul func- 43 ționării normale, și sporind volumul de furnizare a gazului de evacuare de la un furnal, în timpul comutării combustiei celuilalt furnal. Schema de comandă este prezentată în fig. 8. 45
Volumul de gaz de fum epuizat, fie al furnalului de Est, fie al furnalului de Vest, este de 100000 Nm3/h, în timpul unei funcționări normale. Un volum de 40000 Nm3/h din gazul 47 de evacuare, provenit de la fiecare din respectivele furnale, este folosit ca gaz de alimentare pentru uscător, în timpul funcționării normale. în momentul comutării combustiei la furnalul 49
RO 121939 Β1 de Est (ora 12,30'), norma de furnizare a gazului din furnalul de Vest crește la 80000 Nm3/h, pentru a asigura gazul de alimentare a uscătorului. Invers, în momentul comutării combustiei la furnalul de Vest (ora 12,45'), norma de furnizare a gazului din furnalul de Est crește la
80000 Nm3/n, pentru a asigura, în același mod, gazul de alimentare pentru uscător.
Prin aceasta se asigură o operație stabilă de uscare a cărbunelui, deoarece gazul de fum epuizat din furnale, având o capacitate de uscare constant susținută, este folosit ca gaz de alimentare a uscătorului.
Prin prezenta invenție este posibil să se asigure întotdeauna atâta gaz de alimentare cât este necesar pentru uscătorul cu pat fluidizat, prin refolosirea gazului de evacuare din uscătorulcu pat fluidizat, ca gaz de alimentare pentru respectivul uscător cu pat fluidizat, prin circularea acestuia atunci când se întrerupe sau se reduce furnizarea de gaz de fum epuizat din furnale, provocată de diverse cauze, de exemplu comutarea combustiei furnalelor.
Este posibil să se mențină umiditatea cărbunelui, descărcat din uscător, la o valoare prestabilită, prin reducerea normei de alimentare cu cărbune în patul fluidizat, în timp ce gazul de alimentare este recirculat pentru refolosire.
Capacitatea gazului recirculat de a usca respectivul cărbune poate fi menținută la un nivel ridicat prin măsuri de izolare a traseului de recirculare și prin montarea unor mijloace de încălzire care folosesc abur sau a unor încălzitoare electrice etc. la o parte din porțiunea izolată termic menționată mai sus sau la toată această porțiune.
Capacitatea de uscare a cărbunelui poate fi sporită prin insuflare de gaz pentru curățarea desprăfuitorului, în timpul recirculării gazului, deoarece gazul pentru curățarea desprăfuitorului este amestecat cu gazul recirculat.
Condensarea umidității este împiedicată să aibă loc prin furnizarea gazului de fum epuizat din furnale în gazul de evacuare din uscătorul cu pat fluidizat.
Prin amestecarea gazului de fum epuizat din două furnale, care au sincronizări diferite la comutarea combustiei, și prin folosirea gazului amestecat pentru alimentarea unui uscător cu pat fluidizat, se evită întreruperea gazului de alimentare a uscătorului cu pat fluidizat și astfel devine posibilă o funcționare stabilă, continuă, a uscătorului cu pat fluidizat.
Prin adăugare de apă cărbunelui dintr-un pat fluidizat și prin creșterea treptată a normei de alimentare cu cărbune, în timpul punerii în funcțiune a unui uscător cu pat fluidizat, se menține constant conținutul de umiditate al cărbunelui descărcat din uscător, prevenind apariția fenomenului de suprauscare chiar și în timpul pornirii.
Prin aplicarea unui aditiv în praful fin de cărbune care este transportat de gazul de evacuare din patul fluidizat, prin plastifierea și apoi prin formarea sub presiune a unui cărbune rezultat din acestea, poate fi transformat ca materie primă de alimentare a furnalului, pentru a fi folosit împreună cu cărbunele uscat produs de către uscătorul cu pat fluidizat.
Revendicări

Claims (20)

1. Procedeu de uscare a cărbunelui cu ajutorul unui uscător cu pat fluidizat, folosind gaz epuizat din furnale, ca o parte a gazului de uscare sau fiind în întregime acest gaz ce se introduce în uscătorul cu pat fluidizat, caracterizat prin aceea că
a) la întreruperea sau reducerea furnizării gazului de fum epuizat din furnale, gazul evacuat din uscătorul cu pat fluidizat este recirculat și refolosit ca gaz de alimentare pentru uscătorul cu pat fluidizat;
b) la întreruperea sau reducerea furnizării gazului de fum epuizat din furnale, se emite un semnal de avertizare;
RO 121939 Β1
c) în timpul recirculării gazului evacuat, pentru menținerea grosimii startului de 1 cărbune din uscător în limitele unei grosimi prestabilite, cantitatea de cărbune ce se descarcă din uscător, cât și cantitatea de cărbune ce se introduce în respectivul uscător sunt 3 reduse de niște regulatoare de alimentare/descărcare, pentru a menține constantă temperatura cărbunelui la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat; 5
d) o parte a gazului evacuat și recirculat se încălzește de către un generator de gaz fierbinte și 7
e) gazul evacuat din uscătorul cu pat fluidizat și recirculat se curăță, pe traseu, de praful de cărbune cu un desprăfuitor care, la rândul său, se curăță prin insuflarea unui gaz 9 de către un regulator, gaz ce este evacuat, odată cu restul gazelor, prin coșul de fum.
2. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea 11 că, la întreruperea sau reducerea furnizării gazului de fum epuizat din furnale, gazul evacuat, din uscătorul cu pat fluidizat, este recirculat și refolosit ca gaz de alimentare pentru uscătorul 13 cu pat fluidizat.
3. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea 15 că, la întreruperea sau reducerea furnizării gazului de fum epuizat din furnale, se reduce cantitatea de cărbune introdusă în uscătorul cu pat fluidizat. 17
4. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că, pentru menținerea grosimii stratului de cărbune din uscător în limitele unei grosimi pre- 19 stabilite, atât cantitatea de cărbune ce se descarcă din uscător, cât și cantitatea de cărbune ce se introduce în respectivul uscător sunt reduse. 21
5. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, la întreruperea sau reducerea furnizării gazului de fum epuizat din furnale, cantitatea de 23 cărbune introdusă în uscătorul cu pat fluidizat este reglată astfel încât temperatura cărbunelui la ieșirea din uscător să fie menținută aproape constantă. 25
6. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform revendicării 3 sau 4, caracterizat prin aceea că, cantitatea de cărbune introdusă în uscătorul cu pat fluidizat este reglată astfel 27 încât diferența de temperatură dintre gazul de alimentare a patului fluidizat și temperatura gazului la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat să fie menținută într-un interval prestabilit. 29
7. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform revendicării 3 sau 4, caracterizat prin aceea că gazul de fum epuizat din furnale este utilizat ca gaz de alimentare pentru uscătorul 31 cu pat fluidizat, iar cantitatea de cărbune introdusă în patul fluidizat este mărită astfel încât, atunci când furnizarea gazului de fum epuizat din furnale este reluată, temperatura căr- 33 bunelui la ieșirea din uscător să fie meținută într-un interval prestabilit.
8. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform revendicării 7, caracterizat prin aceea 35 că, cantitatea de cărbune ce se introduce în uscătorul cu pat fluidizat este mărită astfel încât diferența de temperatură dintre temperatura gazului de alimentare a patului fluidizat și tem- 37 peratura gazului la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat să fie menținută într-un interval prestabilit. 39
9. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că, înainte ca furnizarea gazului de fum epuizat din furnale să fie 41 întreruptă sau redusă, se emite un semnal de avertizare și, urmărind o secvență bazată pe acest semnal, are/au loc una sau mai multe din următoarele faze: 43
- modificarea cantității de gaz evacuat recirculat și utilizat ca gaz de alimentare a uscătorului cu pat fluidizat;45
- modificarea cantității de cărbune introdus în patul fluidizat;
- modificarea cantității de cărbune descărcat din patul fluidizat;47
- încălzirea gazului recirculant;
- suflarea unui gaz pentru curățarea filtrului.49
RO 121939 Β1
10. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că, atunci când furnizarea gazului de fum epuizat din furnale este întreruptă sau redusă, se folosește - ca parte a gazului de alimentare a uscătorului cu pat fluidizat - un gaz fierbinte furnizat de un generator de gaz fierbinte.
11. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că unul sau ambele dintre gazul recirculat și gazul de fum epuizat din furnale, introdus(e) în uscătorul cu pat fluidizat, este/sunt încălzit(e).
12. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că, la punerea în funcțiune a uscătorului cu pat fluidizat, când se furnizează gaz de alimentare pentru uscător, norma de alimentare cu cărbune a uscătorului este mărită treptat, adăugându-se apă în patul fluidizat.
13. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că, atât gazul de fum epuizat din furnale, cât și gazul recirculat degajat din uscătorul cu pat fluidizat sunt folosite ca gaze de alimentare a uscătorului cu pat fluidizat, cantitatea necesară consumului de gaz recirculat este comandată automat pe baza temperaturii cărbunelui, măsurată la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat, volumul gazului extras din furnal este în același timp și el comandat, iar temperatura cărbunelui la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat este stabilizată prin cele trei măsuri de mai sus.
14. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că, atât gazul de fum epuizat din furnale, cât și gazul recirculat degajat din uscătorul cu pat fluidizat sunt folosite ca gaze de alimentare a uscătorului cu pat fluidizat, cantitatea necesară consumului de gaz recirculat este comandată automat, pe baza diferenței dintre temperatura gazului de alimentare a patului fluidizat și temperatura gazului la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat, volumul gazului extras din furnal este în același timp și el comandat, iar temperatura cărbunelui la ieșirea din uscătorul cu pat fluidizat este stabilizată prin cele trei măsuri de mai sus.
15. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că praful de cărbune conținut în gazul degajat din patul fluidizat este separat prin filtrare solid-gaz și este amestecat și plastifiat cu un aditiv compus dintr-un lichid ce conține hidrocarburi grele, obținute din cărbune sau petrol, praful de cărbune amestecat și plastifiat fiind folosit ca materie primă de alimentare a furnalelor, împreună cu cărbunele uscat în uscătorul cu pat fluidizat.
16. Procedeu de uscare a cărbunelui, conform oricăreia dintre revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că praful de cărbune conținut în gazul degajat din patul fluidizat este separat prin filtrare solid-gaz și este amestecat și plastifiat cu un aditiv compus dintr-un lichid ce conține hidrocarburi grele, obținute din cărbune sau petrol, praful de cărbune amestecat și plastifiat este brichetat prin presare și este folosit ca materie primă de alimentare a furnalelor, împreună cu cărbunele uscat în uscătorul cu pat fluidizat.
17. Instalație pentru uscarea cărbunelui, care cuprinde un uscător (7) cu pat fluidizat (13) pentru uscarea cărbunelui și o conductă (8) pentru furnizarea unei părți sau a întregii cantități de gaz de fum epuizat din furnale spre uscătorul cu pat fluidizat, și un coș de fum (20) pentru degajarea gazelor, caracterizată prin aceea că este prevăzută cu niște regulatoare (24, 25) pentru reglarea cantității de cărbune încărcat și evacuat din uscătorul (7) cu pat fluidizat, o conductă (17) pentru circularea gazului evacuat din uscător (7) printr-un desprăfuitor (16), care include un regulator cu gaz pentru curățarea desprăfuitorului și un mijloc de încălzire (29) a gazului evacuat și, respectiv, un regulator de debit (27) pentru dirijarea gazului evacuat din uscător către coșul de fum (20) sau către o conductă (21) de recirculare a gazului evacuat, conductă (21) care, de-a lungul ei, este prevăzută cu niște regulatoare de debit (23, 28) pentru gazul recirculat către uscătorul (7) cu pat fluidizat.
RO 121939 Β1
18. Instalație pentru uscarea cărbunelui, conform revendicării 17, caracterizată prin 1 aceea că este prevăzută cu o conductă (21) de recirculare a gazului evacuat din uscătorul cu pat fluidizat și de furnizare a acestuia înapoi, spre uscătorul cu pat fluidizat, și un regulator 3 (23) al sistemului de recirculare a gazului folosit pentru reglarea circulației, astfel încât gazul evacuat din uscătorul (7) cu pat fluidizat este recirculat și refolosit ca gaz de alimentare 5 pentru uscătorul (7) cu pat fluidizat, atunci când furnizarea gazului de fum epuizat din furnale (1) este întreruptă sau redusă. 7
19. Instalație pentru uscarea cărbunelui, conform revendicării 17, caracterizată prin aceea că este prevăzută cu un regulator (24) pentru reglarea cantității de alimentare cu 9 cărbune, care acționează astfel încât cantitatea de cărbune introdusă în patul fluidizat este diminuată, atunci când furnizarea gazului de fum epuizat din furnale (1) este întreruptă sau 11 redusă.
20. Instalație pentru uscarea cărbunelui, conform revendicării 17, caracterizată prin 13 aceea că este prevăzută cu un regulator (25) al cantității de cărbune descărcat, care reglează această cantitate, atunci când furnizarea gazului de fum epuizat din furnale (1) este 15 întreruptă sau redusă, astfel încât grosimea stratului de cărbune din patul fluidizat să fie menținută în limitele prestabilite, prin reducerea cantității de cărbune descărcat din patul 17 fluidizat.
ROA200000834A 1999-08-18 2000-08-17 Procedeu şi instalaţie pentru uscarea cărbunelui RO121939B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP23104599A JP3825587B2 (ja) 1999-08-18 1999-08-18 石炭の乾燥方法及び乾燥装置

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO121939B1 true RO121939B1 (ro) 2008-08-29

Family

ID=16917428

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200000834A RO121939B1 (ro) 1999-08-18 2000-08-17 Procedeu şi instalaţie pentru uscarea cărbunelui

Country Status (7)

Country Link
JP (1) JP3825587B2 (ro)
KR (1) KR100360223B1 (ro)
CN (1) CN1120872C (ro)
AU (1) AU746076B2 (ro)
RO (1) RO121939B1 (ro)
TW (1) TW491888B (ro)
ZA (1) ZA200004212B (ro)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8523963B2 (en) 2004-10-12 2013-09-03 Great River Energy Apparatus for heat treatment of particulate materials
US7987613B2 (en) 2004-10-12 2011-08-02 Great River Energy Control system for particulate material drying apparatus and process
US8579999B2 (en) 2004-10-12 2013-11-12 Great River Energy Method of enhancing the quality of high-moisture materials using system heat sources
JP4598558B2 (ja) * 2005-02-22 2010-12-15 新日鉄エンジニアリング株式会社 流動層乾燥機及び流動層乾燥機による湿潤原料の乾燥方法
JP2006232938A (ja) * 2005-02-23 2006-09-07 Nippon Steel Corp 湿潤原料の乾燥装置
JP4653545B2 (ja) * 2005-04-08 2011-03-16 新日鉄エンジニアリング株式会社 流動層乾燥機及び流動層乾燥機による湿潤原料の乾燥方法
JP4787528B2 (ja) 2005-04-08 2011-10-05 新日鉄エンジニアリング株式会社 湿潤原料の乾燥装置及び乾燥方法
CN100394133C (zh) * 2005-04-15 2008-06-11 唐德顺 一种立式烘干机
JP5110684B2 (ja) * 2007-02-15 2012-12-26 太平洋セメント株式会社 乾燥装置の運転方法
JP6063257B2 (ja) * 2010-03-31 2017-01-18 株式会社大川原製作所 ヒートポンプユニットと排熱回収機構とを具えた乾燥システムの運転方法
JP5473732B2 (ja) * 2010-04-02 2014-04-16 三菱重工業株式会社 低品位炭乾燥システム
CN102120215B (zh) * 2010-09-19 2013-05-01 中国科学院过程工程研究所 固体颗粒物料气力分级预热调湿方法及装置
JP5081288B2 (ja) * 2010-10-25 2012-11-28 新日鉄エンジニアリング株式会社 流動層乾燥機及び流動層乾燥機による湿潤原料の乾燥方法
CN101974344B (zh) * 2010-11-12 2013-08-07 中冶焦耐(大连)工程技术有限公司 一种利用焦炉烟道气进行煤调湿的干燥工艺及装置
CN102564067A (zh) * 2010-12-10 2012-07-11 天华化工机械及自动化研究设计院 回转圆筒干燥机催化剂干燥的方法及其设备
KR101198895B1 (ko) * 2010-12-28 2012-11-07 주식회사 포스코 코크스용 석탄 건조 장치 및 건조 방법
KR101194033B1 (ko) * 2010-12-28 2012-10-24 주식회사 포스코 코크스용 석탄 건조 장치 및 건조 방법
JP5794726B2 (ja) * 2011-02-14 2015-10-14 月島機械株式会社 石炭ボイラ設備及び石炭ボイラ設備の運転方法
CN102847383B (zh) * 2011-06-30 2016-01-20 宝山钢铁股份有限公司 一种煤调湿用除尘方法及系统
AU2011373344B2 (en) * 2011-07-15 2015-06-11 Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. Fluidized bed drying facility
CN103134270B (zh) * 2011-12-02 2016-04-20 秦皇岛秦冶重工有限公司 一种褐煤干燥系统及干燥方法
CN102530919A (zh) * 2012-01-13 2012-07-04 中钢集团鞍山热能研究院有限公司 一种利用煅烧系统低温烟气进行生焦脱水的方法及装置
CN102585867B (zh) * 2012-03-08 2014-08-13 无锡亿恩科技股份有限公司 一种利用炼焦入炉煤湿度差调湿的系统
CN102759253B (zh) * 2012-07-12 2014-06-04 西安交通大学 一种集成于火电厂的带内热源烟气流化床褐煤干燥系统
CN102798276B (zh) * 2012-08-28 2014-12-03 郑州市鼎力干燥设备有限公司 一种煤泥粉尘回烧炉燃烧装置
CN103134282B (zh) * 2013-02-01 2015-05-13 云南中翼鼎东能源科技开发有限公司 一种煤泥的干燥处理生产线
CN104140837A (zh) * 2013-05-10 2014-11-12 中冶焦耐(大连)工程技术有限公司 一种以焦炉尾气作为载气的热传导型煤调湿方法及其装置
JP5410633B1 (ja) * 2013-06-13 2014-02-05 新日鉄住金エンジニアリング株式会社 乾燥装置及び当該乾燥装置を用いる乾燥方法
KR101408148B1 (ko) * 2013-10-30 2014-06-17 주식회사 한국테크놀로지 재열증기 방식 석탄 건조 시스템
KR101549312B1 (ko) * 2013-12-18 2015-09-01 오씨아이 주식회사 석탄의 고품위 처리 시스템 및 석탄의 고품위 처리 방법
AU2015278424B2 (en) * 2014-06-17 2018-01-04 Hankook Technology Inc. Apparatus for preventing spontaneous ignition of transferred coal in apparatus for drying coal using reheat steam
RU2017126304A (ru) * 2015-01-02 2019-02-04 Ханкук Текнолоджи Инк. Устройство уменьшения пылеобразования при подаче падающего угля в устройство сушки угля с использованием перегретого пара
CN104891490B (zh) * 2015-06-08 2017-03-08 王润年 一种流态化生产活性炭的方法
CN105255519B (zh) * 2015-09-30 2017-08-29 中科合成油工程股份有限公司 一种原料煤预干燥、制粉和输送的方法及其专用处理系统
KR102051667B1 (ko) * 2018-05-08 2019-12-04 한국에너지기술연구원 배기가스 재순환을 포함하는 안정적 물질 투입을 위한 순환유동층 반응기를 갖는 순산소 순환유동층 연소장치
JP7120167B2 (ja) 2019-06-25 2022-08-17 Jfeスチール株式会社 微粉炭の製造装置及び製造方法
CN114440616A (zh) * 2022-02-08 2022-05-06 鞍钢集团工程技术有限公司 一种利用高炉鼓风烘干块矿的工艺及系统

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0307744A3 (de) * 1987-09-14 1989-08-09 Waagner-Biro Aktiengesellschaft Wirbelbetttrocknungsanlage für Schüttgüter
DE4029525A1 (de) * 1990-09-18 1992-03-19 Umwelt & Energietech Verfahren und vorrichtung zum trocknen von feststoffmaterialien in einem indirekt beheizten wirbelschichtbett

Also Published As

Publication number Publication date
ZA200004212B (en) 2001-02-14
TW491888B (en) 2002-06-21
CN1285388A (zh) 2001-02-28
AU5350600A (en) 2001-02-22
KR20010067082A (ko) 2001-07-12
JP2001055582A (ja) 2001-02-27
AU746076B2 (en) 2002-04-11
JP3825587B2 (ja) 2006-09-27
KR100360223B1 (ko) 2002-11-11
CN1120872C (zh) 2003-09-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO121939B1 (ro) Procedeu şi instalaţie pentru uscarea cărbunelui
US7047894B2 (en) Method and apparatus for combustion of residual carbon in fly ash
JP5085702B2 (ja) 流動層乾燥装置
JPS6129771B2 (ro)
JP2006232891A (ja) 湿潤原料の乾燥方法及び装置
TWI722316B (zh) 污泥之處理方法及水泥製造系統
JP4787528B2 (ja) 湿潤原料の乾燥装置及び乾燥方法
US4541572A (en) Pulverizing, drying and transporting system for injecting a pulverized fuel into a blast furnace
US2858123A (en) Apparatus for cooling and calcining
JP4036491B2 (ja) 流動床乾燥分級高温加熱機及びその操業方法
CN101128567A (zh) 湿润原料的干燥装置
US1820734A (en) Gas purifying plant
JP4227710B2 (ja) 還元鉄製造装置
JPH10253251A (ja) 流動層乾燥機の制御方法及び装置
JP4598558B2 (ja) 流動層乾燥機及び流動層乾燥機による湿潤原料の乾燥方法
JPS58144404A (ja) 高炉装入原料の乾燥装置
JPH0126397B2 (ro)
CN208260415U (zh) 一种配置有预热置换冷却系统的颗粒床除尘系统
JP6680012B2 (ja) 乾燥システム、および、乾燥システムの起動方法
JP6608237B2 (ja) ガス冷却方法及びガス冷却装置
CN108463540B (zh) 气化炉以及气化炉的运转方法
JPS60190507A (ja) 粉体ホツパ−
CN108410488A (zh) 电厂和清洁煤的联产系统及联产方法
CN105647557A (zh) 用于炼焦煤分段干燥梯级调湿工艺的装置
SU1315460A1 (ru) Способ управлени процессом сушки гранулированной сажи