RO120309B1 - Mecanism pentru tub rotativ - Google Patents

Mecanism pentru tub rotativ Download PDF

Info

Publication number
RO120309B1
RO120309B1 ROA200000277A RO200000277A RO120309B1 RO 120309 B1 RO120309 B1 RO 120309B1 RO A200000277 A ROA200000277 A RO A200000277A RO 200000277 A RO200000277 A RO 200000277A RO 120309 B1 RO120309 B1 RO 120309B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
hinge
rotary tube
support
cursor
tube mechanism
Prior art date
Application number
ROA200000277A
Other languages
English (en)
Inventor
Stephane Demellier
Pierre Joulia
Original Assignee
Societe Estee Lauder Companies, Inc.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Societe Estee Lauder Companies, Inc. filed Critical Societe Estee Lauder Companies, Inc.
Publication of RO120309B1 publication Critical patent/RO120309B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A45HAND OR TRAVELLING ARTICLES
    • A45DHAIRDRESSING OR SHAVING EQUIPMENT; EQUIPMENT FOR COSMETICS OR COSMETIC TREATMENTS, e.g. FOR MANICURING OR PEDICURING
    • A45D40/00Casings or accessories specially adapted for storing or handling solid or pasty toiletry or cosmetic substances, e.g. shaving soaps or lipsticks
    • A45D40/06Casings wherein movement of the lipstick or like solid is a screwing movement

Landscapes

  • Closures For Containers (AREA)
  • Pivots And Pivotal Connections (AREA)
  • Telephone Set Structure (AREA)
  • Purses, Travelling Bags, Baskets, Or Suitcases (AREA)
  • Hinges (AREA)
  • Auxiliary Devices For And Details Of Packaging Control (AREA)
  • Apparatus For Making Beverages (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Steering Control In Accordance With Driving Conditions (AREA)
  • Containers And Packaging Bodies Having A Special Means To Remove Contents (AREA)
  • Mechanical Pencils And Projecting And Retracting Systems Therefor, And Multi-System Writing Instruments (AREA)
  • Cable Accessories (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Dry Shavers And Clippers (AREA)
  • Switches With Compound Operations (AREA)
  • Tea And Coffee (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Physical Deposition Of Substances That Are Components Of Semiconductor Devices (AREA)
  • Toilet Supplies (AREA)
  • Fluid-Damping Devices (AREA)
  • Brushes (AREA)
  • Massaging Devices (AREA)
  • Supports Or Holders For Household Use (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un mecanism pentru tub rotativ, de tipul celor utilizate pentru produse cosmetice, ca de exemplu rujul de buze sau diverse creme labiale. Mecanismul pentru tub rotativ (1), conform invenţiei, este constituit dintr-un corp pivotant (2), montat prin rotaţie pe o piesă principală (3), formată dintr-un cursor (5), un suport (4) şi din elementele de balama (6a şi 6b) ale unei balamale (6), care unesc suportul de cursor, între un punct inferior de articulare (9b) cu suportul (4) şi un punct superior de articulare (9a) cu cursorul (5), cursorul (5) fiind destinat a se deplasa întreo poziţie înaltă (B) şi o poziţie joasă (A), iar elementele de balama (6a şi 6b) sunt dispuse, cel puţin în parte, sub un plan orizontal (H), care conţine punctul inferior de articulare (9b), retrăgându-se în suportul (4), atunci când cursorul (5) este în poziţia joasă (A).

Description

Invenția se referă la un mecanism pentru tub rotativ, de tipul celor utilizate pentru produse cosmetice, ca de exemplu rujul de buze sau diverse creme labiale.
Se cunoște, în domeniu, un mare număr de tuburi rotative, de exemplu, cel descris în cererea de brevet francez nr. 9710166 a solicitanților. Principiul acestor tuburi constă în obținerea deplasării axiale a unui cursor, purtător al produsului, cu ajutorul rotației în raport cu acesta, a unui corp prevăzut cu un șanț intern, elicoidal, în care glisează un deget sau un cap de ghidaj al cursorului destinat să-l parcurgă. Acest tip de mecanism necesită mijloace de blocaj al rotației cursorului, în raport cu corpul pivotant, astfel încât să provoace deplasarea axială a acestuia, când șanțul elicoidal pivotează în așa fel, încât să fie parcurs de degetul sau capul de ghidaj al cursorului.
Aceste mijloace de blocare pot fi constituite de o a treia piesă independentă, de exemplu, un suport, de la care se întind două porțiuni de profile longitudinale, destinate să gliseze pe două șanțuri periferice, externe, ale cursorului, pentru a-l ghida în alunecare și a-l imobiliza în rotație, în raport cu corpul pivotant. Totuși, aceste mecanisme pot de asemenea, să presupună numai două piese independente și anume un corp pivotant, clasic și o piesă principală comportând un suport, un cursor și elemente de balama articulate, care le leagă, permițând mișcarea axială a unuia în raport cu celălalt, desfăcându-se, dar împiedicând orice rotație între ele. Acest gen de mecanism este descris în brevetul US 3771881.
Deși astfel de dispozitive prezintă avantajul de a reduce numărul de piese necesare mecanismului tubului rotitor, comportă totuși inconveniente legate de fragilitatea articulării elementelor de balama, între ele, ca și de locul pe care îl ocupă în poziția pliat. Suprapunerea elementelorde balama deasupra suportului constituie un impediment pentru respectarea constrângerilor de dimensionare a acestui tip de produse cosmetice, și aceasta tocmai atunci când, pentru motive estetice suportul ales este un suport lung.
Astfel, prezenta invenție are ca obiectiv rezolvarea inconvenientelor citate mai sus, cu ajutorul unor mijloace simple, fiabile, puțin costisitoare și ușor de realizat, propunând un mecanism pentru tub rotativ, susceptibil de a fi utilizat în cosmetologie, cu o bună soliditate și cu o dimensiune redusă, în raport cu produsele similare cunoscute în domeniu.
Conform caracteristicii sale principale, mecanismul pentru tub rotativ, special pentru produse cosmetice, conform invenției, este constituit dintr-un corp pivotant, montat în rotație pe o piesă principală, formată dintr-un cursor, un suport și elemente de balama care leagă suportul de cursor între un punct inferior de articulare cu suportul și un punct superior de articulare cu cursorul, cursorul menționat fiind destinat a fi mobil între o poziție înaltă sau deschisă și o poziție joasă sau închisă, și este caracterizat prin aceea că, atunci când cursorul este în poziție joasă, elementele de balama sunt dispuse cel puțin în parte sub planul orizontal, care conține punctul inferior de articulație.
Conform unei caracteristici complementare a mecanismului pentru tub rotativ, suportul comportă o incintă care se întinde sub punctul inferior de articulare, în care se poziționează cel puțin, în parte, elementele de balama, atunci când cursorul este în poziție joasă.
Conform unui mod de realizare a mecanismului pentru tub rotativ, incinta este formată dintr-un alezaj al suportului.
Conform unei alte caracteristici a mecanismului pentru tub rotativ conform invenției, atunci când cursorul este în poziție joasă, ansamblul elementelor de balama este dispus sub planul orizontal, care conține punctul inferior de articulare.
Conform modului de realizare preferat al mecanismului pentru tub rotativ, al invenției, elementele de balama sunt constituite din două elemente, un element inferior și un element superior, articulate între ele într-un punct intermediar de articulare.
RO 120309 Β1
De altfel, conform unei alte caracteristici a mecanismului pentru tub rotativ, acesta 1 este caracterizat prin aceea că punctele inferioare de articulare, între suport și elementul inferior și între cursor și elementul superior, sunt dispuse de o parte și de alta a unui plan 3 longitudinal median, elementele inferior și superior fiind aliniate, când cursorul este în poziție înaltă. 5
Conform uneia din variantele de execuție a mecanismului pentru tub rotativ, cel puțin o parte a cursorului este dispusă sub planul orizontal care conține punctul inferior de arii- 7 cutare, când acesta este dispus în poziție joasă sau închisă.
Conform acestei variante de execuție, cursorul comportă în partea sa inferioară o 9 crestătură de degajare, în care se poziționează parțial, unul din elementele balama, când mecanismul este în poziție joasă sau închisă. Conform unei caracteristici complementare a 11 mecanismului pentru tub rotativ, conform invenției, atunci când cursorul se găsește în poziție joasă sau închisă, punctul superior de articulare este situat sub planul orizontal, care conține 13 punctul inferior de articulare.
Conform unei alte caracteristici a mecanismului pentru tub rotativ, acesta este 15 caracterizat prin aceea că prezintă mijloace de oprire, constituite de suprafețele de sprijin ale corpului pivotant și suprafețele de oprire ale cursorului piesei principale. 17
Conform unui mod de realizare al mecanismului pentru tub rotativ, al invenției, suprafețele de oprire sunt dispuse pe capetele de ghidaj ale cursorului și sunt formate de fețele 19 profilate ale capetelor.
Conform acestui mod de realizare, suprafețele de sprijin sunt dispuse în canelurile 21 interne ale corpului pivotant, la extremitățile lor respective.
Conform unei alte caracteristici a acestui mod de realizare, mijloacele de oprire pre- 23 zintă suprafețe de sprijin și de oprire laterale, care împiedică rotația între cursor și corpul pivotant în pozițiile extreme ale cursorului pliat și depliat și suprafețe de sprijin și de oprire, 25 care împiedică orice mișcare longitudinală a cursorului în corpul pivotant, atunci când el este în poziție depliată. 27
Conform unei caracteristici complementare a mecanismului pentru tub rotativ, al invenției, acesta este caracterizat prin aceea că elementele de balama au un profil transver- 29 sal rotunjit sau curbat. Conform unei alte caracteristici a mecanismului pentru tub rotativ, piesa principală este realizată dintr-un material plastic, ales dintre poliolefine și acetali. 31
Se dau, în continuare, exemple de realizare, în legătură și cu fig. 1...14, care reprezintă:33
- fig. 1a până la 14c, modul de realizare preferat al mecanismului pentru tub rotativ și o variantă de execuție a acestuia;35
- fig. 1a până la 7b, un prim mod de realizare preferat, al mecanismului pentru tub rotativ;37
- fig. 1a, secțiune longitudinală a mecanismul pentru tub rotativ, în poziția înaltă B (deschisă);39
- fig. 1b, vedere de jos a mecanismului în poziția înaltă B;
- fig. 2, secțiune longitudinală prin mecanism, în poziția joasă A (închisă);41
- fig. 3, secțiune longitudinală a suportului, cu cursorul în poziția înaltă B;
- fig. 4, secțiune longitudinală a suportului, cu cursorul într-o poziție intermediară;43
- fig. 5, secțiune longitudinală a suportului, cu cursorul în poziția joasă A;
- fig. 6, vedere laterală a mecanismului, cu cursorul în poziția înaltă B;45
- fig. 7a, secțiune transversală cu un plan A - A, din fig. 3;
- fig. 7b, secțiune transversală cu un plan B - B, din fig. 3;47
- fig. 8 până la 14c, o altă variantă de execuție a mecanismului pentru tub rotativ;
RO 120309 Β1
- fig. 8, secțiune longitudinală a mecanismului, cu cursorul în poziția joasă B, conform altei variante de execuție;
- fig. 9, secțiune longitudinală a mecanismului din fig. 8, cu cursorul în poziție intermediară;
- fig. 10a, secțiune longitudinală a suportului din fig. 8, cu cursorul în poziție joasă;
- fig. 10b, secțiune longitudinală a suportului din fig. 8, cu cursorul în poziție intermediară;
- fig. 11a, secțiune transversală cu un plan G - G, din fig. 10b;
- fig. 11b, secțiune transversală cu un plan C - C, din fig. 10b;
- fig. 12a, vedere din față a cursorului din fig. 8;
- fig. 12b, vedere laterală cu secțiune parțială, cu un plan E - E, din fig. 12a;
- fig. 12c, vedere de sus a cursorului din fig. 8;
- fig. 13, vedere din față al corpului pivotant al mecanismului din fig. 8;
- fig. 14a, secțiune transversală cu un plan D - D, din fig. 13;
- fig. 14b, secțiune longitudinală parțială cu un plan E - E, din fig. 13;
- fig. 14c, secțiune cu un plan F - F, din fig. 13.
Mecanismul pentru tub rotativ, conform invenției, purtând referința generală 1, este constituit din două piese, și anume, un corp pivotant 2 și o piesă principală 3. Piesa principală este constituită dintr-un suport 4, un cursor 5 și o balama 6, alcătuită din elementele de balama 6a și 6b, care constituie mijloacele de blocare a rotației, destinate să solidarizeze cursorul 5 și suportul 4, pentru a împiedica orice rotire relativă a lor. Suportul 4 și cursorul 5 sunt blocate în rotație relativă între ele de o balama 6, elementele menționate permițând astfel cursorului 5 să se deplaseze axial în raport cu suportul 4, într-un mod cunoscut, în lungul axei de revoluție ZZ ' a mecanismului pentru tub rotativ 1. Deplasarea axială a cursorului 5, în raport cu suportul 4, este obținută într-un mod cunoscut în sine, prin rotația corpului pivotant 2, în raport cu piesa principală 3, care permite unuia sau mai multor capete de ghidaj 7a, 7b, ale cursorului 5, să parcurgă canelurile interne 8a, 8b, dispuse pe peretele intern al corpului pivotant 2, în timpul rotației acestuia. De notat faptul că acest tip de mecanism pentru tub rotativ 1, poate fi utilizat, în mod avantajos, pentru a realiza tuburi de ruj de buze sau alte produse cosmetice sau farmaceutice, de exemplu, creme labiale. Totuși aceste mecanisme ar putea fi utilizate, eventual, în alte domenii, ca de exemplu, pentru a realiza tuburi pentru lipiciuri sau alte materii asemănătoare. Elementele de balama 6a și 6b sunt articulate la extremitățile lor superioare, pe fața inferioară a cursorului 5 și la extremitatea lor inferioară, pe extremitatea superioară a suportului 4, respectiv în punctul superior de articulare 9a și punctul inferior de articulare 9b. Acestea permit cursorului 5 să culiseze în lungul axei de revoluție ZZ', în interiorul corpului pivotant 2, între o poziție închisă sau poziție joasă A, ilustrată în fig. 2 și o poziție deschisă sau poziție înaltă B, ca cea ilustrată în fig. 1a și 3. Conform invenției, mecanismul pentru tub rotativ 1 este realizat astfel, încât în poziția joasă A, elementele de balama 6a și 6b să fie dispuse cel puțin, în parte, sub planul orizontal H, care conține punctul inferior de articulare 9b al elementelor de balama menționate, retrăgându-se în suportul 4.
Conform modului de realizare preferat, al mecanismului pentru tub rotativ 1, când sunt în poziție joasă A, elementele de balama 6a și 6b sunt dispuse în întregime sub punctul inferior de articulare 9b. Pentru aceasta, suportul 4 este prevăzut la extremitatea sa superioară cu o incintă 10, în care sunt destinate a se poziționa elementele de balama, incinta menționată fiind situată sub punctul inferior de articulare 9b. Această incintă 10 poate fi, în mod avantajos, obținută, realizând un alezaj 11 al suportului 4, pe lungimea acestuia.
RO 120309 Β1
Conform modului de realizare preferat, mecanismul pentru tub rotativ 1 conform invenției 1 comportă două elemente de balama 6a și 6b, articulate între ele printr-un punct intermediar de articulare 9c. Elementul de balama 6b, inferior, este articulat pe vârful suportului 4, în 3 punctul inferior de articulare 9b, iar elementul de balama 6a, superior, este articulat pe fața inferioară 13, a fundului 5b, al cursorului 5. Punctele de articulație 9a, 9b și 9c sunt, în mod 5 avantajos, obținute, în mod cunoscut, prin retrageri sau strangulări ale porțiunilor de perete, care constituie elementele de balama 6a și 6b. De notat că, în funcție de diferitele moduri 7 de realizare ale mecanismului pentru tub rotativ, conform invenției, piesele care îl compun sunt în mod avantajos realizate din material plastic, de exemplu, printr-un procedeu de 9 injecție.
Așa cum arată fig. 1 b și 3, elementele de balama 6a, superior și 6b inferior sunt dis- 11 puse în prelungire, atunci când mecanismul pentru tub rotativ 1 este în poziție înaltă B (deschisă). De notat că punctele de articulare, superior 9a și inferior 9b, sunt dispuse, în mod 13 avantajos, de o parte și de alta a unui plan longitudinal median, conținând axa de revoluție ZZ' a mecanismului. Este de la sine înțeles că configurația elementelor de balama ar putea 15 fi diferită, fără ca aceasta să iasă din domeniul de protecție al invenției.
Conform modului de realizare preferat al invenției, ansamblul elementelor de balama 17 6a și 6b este situat sub punctul inferior de articulare 9b, când mecanismul se găsește în poziția joasă A. Elementul de balama 6b, inferior, se poziționează de preferință în mod sen- 19 sibil vertical, paralel cu peretele alezajului 11, pe linia punctului inferior de articulare 9b, elementul de balama 6a, superior, fiind ușor înclinat, cum arată fig. 5, între punctul intermediar 21 de articulare 9c și punctul superior de articulare 9a, situat ușor deasupra punctului intermediar menționat. 23
Conform modului de realizare ilustrat, când mecanismul pentru tub rotativ este în poziție joasă A, o parte din cursorul 5 destinat a primi produsul este dispus în lăcașul 10 al 25 suportului 4, în mod avantajos sub planul orizontal H, care conține punctul inferior de articulare 9b. De notat totuși, conform unei variante de execuție, că punctul inferior de articulare 27 menționat, ar putea fi situat sub vârful suportului, în interiorul lăcașului suportului menționat. Cursorul 5 este, în mod cunoscut, constituit, dintr-un tub periferic 5a, obturat la extremitatea 29 sa inferioară de un perete circular sau un fund 5b. Prezintă, în mod avantajos, o degajare sau o crestătură de degajare 12 în partea sa inferioară, adică o lipsă a unei părți din tubul 31 periferic 5a și din fundul 5b, așa cum se arată în fig. 4, degajarea menționată fiind destinată să faciliteze poziționarea sa în interiorul alezajului 11 al suportului 4. într-adevăr, această 33 crestătură de degajare 12 este poziționată pe cursorul 5 al piesei principale 3, în partea sa inferioară, în așa fel încât atunci când partea menționată se poziționează în lăcașul 10 al 35 suportului 4, să nu fie jenată de prezența elementului de balama 6b, inferior, acesta venind să se poziționeze în degajarea prevăzută așa cum se arată în fig. 5. 37
Este important de notat că atunci când mecanismul pentru tub rotativ 1 este în poziție joasă, punctul superior de articulare 9a, între cursorul 5 și elementele de balama 6a 39 și 6b, se situează sub punctul inferior de articulație 9b, între elementele menționate și suportul 4. în plus, elementele de balama 6a și 6b, ale mecanismului pentru tub rotativ 1, comportă 41 în mod avantajos un orificiu de umplere 15, realizat din două părți, o parte pe fiecare dintre elementele de balama 6a și 6b, după cum se arată în fig. 5 și fig. 6. Orificiul de umplere 15, 43 ca și crestătura de degajare 12, din fundul 5b al cursorului, sunt destinate a permite umplerea cu produs a cursorului menționat prin partea din spate a mecanismului, adică prin ale- 45 zajul 11 al suportului 4.
RO 120309 Β1
Conform modului de realizare ilustrat, corpul pivotant 2 este destinat a fi prins pe suportul 4 al piesei principale 3, suportul menționat prezentând, la extremitatea sa superioară, un șanț de prindere 14. De notat că acest șanț 14 permite realizarea articulației în rotație, între piesa principală 3 și corpul pivotant 2, fiind de la sine înțeles că montajul și articulația între corpul pivotant și suport ar putea fi obținută în mod diferit, fără șanțul de prindere, de exemplu, neieșind însă din domeniul de protecție al invenției. De altfel este de notat că corpul pivotant 2 comportă două caneluri interne elicoidale 8a și 8b, situate pe peretele său periferic intern, în poziții diametral opuse. Aceste caneluri sunt destinate să se îmbine cu două capete de ghidaj 7a și 7b, dispuse în poziții diametral opuse pe tubul periferic 5a, care formează cursorul 5, la nivelul extremității superioare a acestuia, după cum se arată în fig. 7a. Este de la sine înțeles că configurația mijloacelor de îmbinare între cele două piese complementare, adică piesa principală și corpul pivotant, ar putea fi diferită și ar putea să nu prezinte decât, de exemplu, o canelură și un cap de ghidaj, fără a ieși de sub protecția prezentei invenții.
Conform unei variante de execuție a primului mod de realizare, descris anterior, unde piesele similare, prin funcțiunea lor, au aceleași referințe, mecanismul pentru tub rotativ, prezintă suprafețe de sprijin și de oprire 20a, 20b, 20c, 21a, 21b și 21c, destinate a împiedica mișcarea cursorului 5, dincolo de pozițiile sale extreme, închis și deschis.
Aceste suprafețe de sprijin și de oprire sunt constituite prin cooperarea dintre suprafețele desprijin 20a, 20b și 20c ale corpului pivotant și suprafețele de oprire 21a, 21b și 21c ale cursorului 5, al piesei principale 3.
Suprafețele de oprire 21a, 21b și 21c sunt în mod avantajos dispuse pe capetele de ghidaj 7a și 7b ale cursorului, în vreme ce suprafețele de sprijin 20a, 20b și 20c sunt dispuse în extremitățile respective ale canelurilor interne elicoidale 8a și 8b, ale corpului pivotant 2. Conform acestei variante de execuție, suprafețele de sprijin și de oprire comportă suprafețe de sprijin și de oprire laterale 20a, 20b, 21a și 21b, destinate a împiedica rotația respectivă între corpul pivotant 2 și cursorul 5 precum și suprafețe de sprijin și de oprire longitudinale 20c și 21c, care împiedică orice mișcare longitudinală în poziția deschis, între cursorul 5 și corpul pivotant 2.
Suprafețele de sprijin și de oprire laterale 20a, 20b, 21 a și 21 b prezintă, în mod avantajos, niște unghiuri E și F, diferite de zero, cu raza respectivă a corpului pivotant sau a cursorului, după cum se arată în fig. 12c, 14a și 14c. Suprafețele de sprijin laterale 20a și 20b sunt, în mod avantajos, formate de marginile laterale ale capetelor de ghidaj 7a și 7b, care sunt profilate pentru a se fixa pe suprafețele de oprire laterale 21a și 21b, ale extremităților canelurilor interne, elicoidale 8a și 8b, în mod similar harpoanelor, pentru a împiedica ieșirea capetelor de ghidaj din canelurile lor, când corpul pivotant este forțat în rotație. Conform variantei de execuție ilustrate în fig. 12b și 14b, suprafețele de sprijin și de oprire longitudinale 20c și 21c, prezintă un unghi G, diferit de zero, cu planul transversal orizontal. Este de la sine înțeles că suprafețele de oprire și de sprijin ar putea prezenta o configurație diferită și ar putea să nu mai fie situate pe capetele de ghidaj și caneluri fără a ieși de sub protecția prezentei invenții.
Conform invenției și pentru a permite o dispunere optimă a elementelor de balama 6a și 6b în locașul 10 al suportului 4, când mecanismul se găsește în poziție închis după cum se arată în fig. 10a, elementul de balama 6b, inferior, prezintă un profil transversal rotunjit sau curbat, după cum se arată în fig. 11b. Conform variantei de execuție ilustrate în fig. 10a până la 11b, cele două elemente de balama 6a și 6b au un profil transversal curbat, în plus, când cursorul se găsește în poziție joasă, se poate nota că elementul de balama 6a,
RO 120309 Β1 superior, este dispus într-un plan transversal orizontal, într-un lăcaș 24, prevăzut în fundul 1 5b al cursorului 5, în vreme ce elementul de balama 6b, inferior, vine să se poziționeze în crestătura de degajare 12 a cursorului, într-o poziție verticală. 3
Este de notat că elementul de balama 6b, inferior, prezintă diametrul exterior egal cu diametrul interior al alezajului 11 al suportului 4, având un mic joc, în vreme ce elementul de 5 balama 6a, superior, prezintă un diametru exterior și dimensiuni care permit trecerea sa prin diametrul interior al gulerului suportului 4. De notat că profilul rotunjit sau curbat al elemen- 7 telor de balama, constituie un mijloc de rigidizare a elementelor de balama, destinate a le conferi o mai bună rezistență la torsiune. 9
Conform invenției, piesa principală 3 este, în mod avantajos, realizată din material plastic, materialul menționat fiind ales dintre poliolefme, ca polipropilena sau polietilena și 11 acetali, ca polioximetilena. Este de la sine înțeles că ar putea fi utilizate și alte materiale sau alte mase plastice, pentru realizarea tubului rotativ prezentat în invenție. Bineînțeles, invenția 13 nu este limitată la modurile de realizare descrise și reprezentate ca exemple, dar conține toate echivalentele tehnice și combinațiile lor. 15

Claims (16)

  1. Revendicări 17
    1. Mecanism pentru tub rotativ (1), în special, pentru produse cosmetice, constituit 19 dintr-un corp pivotant (2), montat prin rotație pe o piesă principală (3), formată dintr-un cursor (5), un suport (4) și din elementele de balama (6a, 6b) ale unei balamale (6), care unesc su- 21 portul de cursor, între un punct inferior de articulare (9b) cu suportul (4) și un punct superior de articulare (9a) cu cursorul (5), cursorul (5) fiind destinat a se deplasa între o poziție înaltă 23 (B) și o poziție joasă (A) caracterizat prin aceea că, atunci când cursorul (5) este în poziția joasă (A), elementele de balama (6a, 6b) sunt dispuse, cel puțin în parte, sub un plan orizon- 25 tal (H), care conține punctul inferior de articulare (9b), retrăgându-se în suportul (4).
  2. 2. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform revendicării 1, carcterizat prin aceea că 27 suportul (4) cuprinde o incintă (10) care este situată sub punctul inferior de articulare (9b), în care se poziționează, cel puțin în parte, elementele de balama (6a, 6b), atunci când 29 cursorul (5) este în poziția joasă (A).
  3. 3. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform revendicării 2, caracterizat prin aceea 31 că, incinta (10) este formată dintr-un alezaj (11) în suportul (4).
  4. 4. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările precedente, 33 caracterizat prin aceea că, atunci când cursorul (5) este în poziția joasă (A), ansamblul elementelor de balama (6a, 6b) este dispus sub planul orizontal (H).35
  5. 5. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că balamaua (6) este constituită din două elemente, un element de37 balama (6b) inferior și un element de balama (6a) superior, articulate între ele printr-un punct intermediar de articulare (9c).39
  6. 6. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că punctul inferior de articulare (9b) între suportul (4) și elementul de balama (6b) inferior, 41 și punctul superior de articulare (9a) între cursorul (5) și elementul de balama (6a) superior, sunt dispuse de o parte și alta a unui plan longitudinal median, elementul de balama (6b) 43 inferior și elementul de balama (6a) superior, fiind aliniate, atunci când cursorul (5) se găsește în poziția înaltă (B). 45
  7. 7. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia dintre revendicările precedente, caracterizat prin aceea că cel puțin o parte din cursorul (5) este dispusă sub planul orizon- 47 tal (H), atunci când cursorul (5) se găsește în poziția joasă (A).
    RO 120309 Β1
  8. 8. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform revendicării 7, caracterizat prin aceea că cursorul (5) cuprinde, la partea sa inferioară, o crestătură de degajare (12), în care se va poziționa în parte unul din elementele de balama, atunci când mecanismul este închis, în poziția joasă (A).
  9. 9. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că, atunci când cursorul (5) se găsește în poziția joasă (A), punctul superior de articulare (9a) este situat sub planul orizontal (H), care conține punctul inferior de articulare (9b).
  10. 10. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că, atunci când cursorul (5) se găsește în poziție joasă (A), ansamblul elementelor de balama (6a, 6b) se poziționează sub punctul inferior de articulare (9b), elementul de balama (6b) inferior, poziționându-se în mod sensibil vertical, paralel cu peretele alezajului (11) în dreptul punctului inferior de articulare (9b), elementul de balama (6a) superior, fiind ușor înclinat între punctul intermediar de articulare (9c) și punctul superior de articulare (9a).
  11. 11. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că przintă mijloace de oprire constituite din suprafețe de sprijin și de oprire (20a, 20b, 20c, 21a, 21b, 21c) ale corpului pivotant (2) și ale cursorului (5) piesei principale (3).
  12. 12. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform revendicării 11, caracterizat prin aceea că suprafețele de oprire (21a, 21b, 21c) sunt dispuse pe capetele de ghidaj (7a, 7b) ale cursorului (5) și sunt formate din fețele profilate ale capetelor.
  13. 13. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform revendicării 11, caracterizat prin aceea că suprafețele de sprijin (20a, 20b, 20c) sunt dispuse în canelurile interne elicoidale (8a, 8b) ale corpului pivotant (2), în extremitățile acestora.
  14. 14. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările 11 până la 13, caracterizat prin aceea că mijloacele de oprire prezintă suprafețe de sprijin și de oprire (20a, 20b, 21a, 21b) laterale, care împiedică rotația între cursorul (5) și corpul pivotant (2), în pozițiile extreme ale cursorului,închis și deschis, și suprafețele de sprijin și de oprire (20c, 21c) longitudinale, care împiedică orice mișcare longitudinală a cursorului (5) în corpul pivotant (2), atunci când este deschis, în poziția înaltă (B).
  15. 15. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că elementele de balama (6a, 6b) au un profil transversal rotunjit sau curbat.
  16. 16. Mecanism pentru tub rotativ (1), conform oricăreia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că piesa principală (3) este realizată dintr-un material plastic ales dintre poliolefine și acetali.
ROA200000277A 1998-07-17 1999-07-12 Mecanism pentru tub rotativ RO120309B1 (ro)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9809250A FR2781134B1 (fr) 1998-07-17 1998-07-17 Perfectionnement pour mecanisme d'etui tournant
PCT/FR1999/001701 WO2000003617A1 (fr) 1998-07-17 1999-07-12 Perfectionnement pour mecanisme d'etui tournant
CZ2000958A CZ2000958A3 (cs) 1998-07-17 1999-07-12 Zdokonalení mechanismu otočného pouzdra

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120309B1 true RO120309B1 (ro) 2005-12-30

Family

ID=37719212

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200000277A RO120309B1 (ro) 1998-07-17 1999-07-12 Mecanism pentru tub rotativ

Country Status (24)

Country Link
US (1) US6190074B1 (ro)
EP (1) EP1014827B1 (ro)
JP (1) JP3394243B2 (ro)
CN (1) CN1167372C (ro)
AT (1) ATE250875T1 (ro)
AU (1) AU749843B2 (ro)
CA (1) CA2303134C (ro)
CZ (1) CZ2000958A3 (ro)
DE (1) DE69911727T2 (ro)
DK (1) DK1014827T3 (ro)
ES (1) ES2209454T3 (ro)
FR (1) FR2781134B1 (ro)
HK (1) HK1031307A1 (ro)
HU (1) HUP0004324A3 (ro)
NZ (1) NZ503660A (ro)
PL (1) PL189782B1 (ro)
PT (1) PT1014827E (ro)
RO (1) RO120309B1 (ro)
RU (1) RU2212835C2 (ro)
SI (1) SI20185A (ro)
SK (1) SK3792000A3 (ro)
TR (1) TR200000693T1 (ro)
TW (1) TWM248296U (ro)
WO (1) WO2000003617A1 (ro)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3857963B2 (ja) * 2002-07-30 2006-12-13 エム・エフ・ヴィ株式会社 収納容器
US8985881B2 (en) * 2011-07-07 2015-03-24 Il Makiage Cosmetics (2013) Ltd Lipstick tube
US11382400B2 (en) 2018-08-10 2022-07-12 Go Products Co. Material applicator
KR102712046B1 (ko) 2018-09-10 2024-09-30 아크로니멕스 에스.알.엘. 립스틱을 적용하기 위한 화장품 콘테이너
CZ308866B6 (cs) * 2020-05-22 2021-07-21 Krišlo Michal JUDr. Nosič hmoty a aplikátor obsahující tento nosič, zejména pro kosmetický přípravek
JP2022159858A (ja) * 2021-04-05 2022-10-18 株式会社トキワ 繰出容器

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE249508C (ro)
CH249508A (de) * 1946-05-03 1947-06-30 Hamol Ag Lippenstifthalter.
US2818973A (en) * 1955-06-03 1958-01-07 Coty Inc Cosmetic containers
GB1133527A (en) * 1966-06-10 1968-11-13 Brian Willis Dispensing container
US3771881A (en) * 1972-04-10 1973-11-13 Risdon Mfg Co Two-piece propel-repel dispenser
JPH08275823A (ja) * 1995-04-06 1996-10-22 Key Tranding Co Ltd 棒状化粧料容器
JP2845778B2 (ja) * 1995-06-23 1999-01-13 株式会社カツシカ 棒状化粧料容器
FR2766677B1 (fr) 1997-08-04 1999-12-31 Pierre Joulia Mecanisme d'etuis tournant en deux pieces

Also Published As

Publication number Publication date
SK3792000A3 (en) 2000-10-09
AU749843B2 (en) 2002-07-04
HUP0004324A3 (en) 2001-08-28
TWM248296U (en) 2004-11-01
PL339300A1 (en) 2000-12-04
FR2781134A1 (fr) 2000-01-21
WO2000003617A1 (fr) 2000-01-27
SI20185A (sl) 2000-10-31
HUP0004324A2 (en) 2001-03-28
TR200000693T1 (tr) 2000-11-21
HK1031307A1 (en) 2001-06-15
CA2303134C (en) 2003-09-23
DE69911727D1 (de) 2003-11-06
DK1014827T3 (da) 2004-02-02
EP1014827A1 (fr) 2000-07-05
PL189782B1 (pl) 2005-09-30
CA2303134A1 (fr) 2000-01-27
NZ503660A (en) 2003-02-28
ATE250875T1 (de) 2003-10-15
EP1014827B1 (fr) 2003-10-01
JP2002520105A (ja) 2002-07-09
US6190074B1 (en) 2001-02-20
CZ2000958A3 (cs) 2000-07-12
CN1167372C (zh) 2004-09-22
PT1014827E (pt) 2004-02-27
ES2209454T3 (es) 2004-06-16
CN1275056A (zh) 2000-11-29
DE69911727T2 (de) 2004-04-29
RU2212835C2 (ru) 2003-09-27
AU4627999A (en) 2000-02-07
FR2781134B1 (fr) 2001-08-10
JP3394243B2 (ja) 2003-04-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2544865T3 (es) Estuche compacto cosmético unitario con movimiento disociado
FR2701196A1 (fr) Applicateur de maquillage ou de produit capillaire.
RO120309B1 (ro) Mecanism pentru tub rotativ
JPH0451611Y2 (ro)
CA2146729A1 (en) Container with applicator of nail-varnish interposed between fingers
ES2346265T3 (es) Chasis plegable particularmente para sillas de paseo, cochecitos de niños o similares.
KR200242365Y1 (ko) 절첩식 농업용 써레
ES2938707T3 (es) Conjunto de barras de techo destinado a ser posicionado sobre el techo de un vehículo
US2989765A (en) Collapsible pocket-size toothbrush
KR200495280Y1 (ko) 스윙개폐형 화장용 팔레트
CN207236611U (zh) 立式化妆刷收纳盒
KR100371571B1 (ko) 개선된 회전케이스 장치
KR200421328Y1 (ko) 화장품 용기
JP3889088B2 (ja) ノズルの回り止め機構を有するディスペンサー容器
CA2467192A1 (fr) Brosse a dents munie d'un bras articule portant un capot de protection
JPS6313805Y2 (ro)
KR200209681Y1 (ko) 개폐가능한 뚜껑을 구비한 쓰레받기
JPS6337850Y2 (ro)
EP1157937A1 (fr) Dispositif d'obturation pour récipient de produits liquides
EP1151683A2 (en) Foldable head covering with storage pocket
FR2573638A1 (fr) Stylo de maquillage
FR3046037A1 (fr) Receptacle pour produit cosmetique
JPS5811417U (ja) 棒状化粧品容器
CH257196A (fr) Briquet pyrophorique.
JPS61206071U (ro)