NO842312L - Fremgangsmaate ved fremstilling av siliciumdioxyd - Google Patents

Fremgangsmaate ved fremstilling av siliciumdioxyd

Info

Publication number
NO842312L
NO842312L NO842312A NO842312A NO842312L NO 842312 L NO842312 L NO 842312L NO 842312 A NO842312 A NO 842312A NO 842312 A NO842312 A NO 842312A NO 842312 L NO842312 L NO 842312L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
silicon dioxide
aluminum
fluorine
production
sodium
Prior art date
Application number
NO842312A
Other languages
English (en)
Inventor
Goesta Bertil Lagerstroem
Hans Arne Lennart Berglund
Original Assignee
Boliden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Boliden Ab filed Critical Boliden Ab
Publication of NO842312L publication Critical patent/NO842312L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B33/00Silicon; Compounds thereof
    • C01B33/113Silicon oxides; Hydrates thereof
    • C01B33/12Silica; Hydrates thereof, e.g. lepidoic silicic acid
    • C01B33/18Preparation of finely divided silica neither in sol nor in gel form; After-treatment thereof
    • C01B33/186Preparation of finely divided silica neither in sol nor in gel form; After-treatment thereof from or via fluosilicic acid or salts thereof by a wet process
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B33/00Silicon; Compounds thereof
    • C01B33/20Silicates
    • C01B33/32Alkali metal silicates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/48Halides, with or without other cations besides aluminium
    • C01F7/50Fluorides
    • C01F7/54Double compounds containing both aluminium and alkali metals or alkaline-earth metals
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/80Compositional purity

Description

Teknisk område
Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte ved rensing av siliciumdioxyd fra vrakprodukter erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid fra aluminiumhydroxyd og fluorsiliciumsyre, og mer spesielt høykvalitetssiliciumdioxyd med hensyn til renhet hva gjelder forurensninger av aluminium og fluor.
Det er et formål ved den foreliggende oppfinnelse å oppnå en mulighet for å utvinne rent siliciumdioxyd fra vrakproduktene erholdt ved produksjon av aluminiumfluorid, idet dette siliciumdioxyd kan anvendes som sådant eller for fremstilling av siliciumaluminater eller for fremstilling av andre siliciumforbindelser, som natriumsilikat (Na^.nSiC^?
(n £ 5), vannglass).
Oppfinnelsens bakgrunn
Når aluminiumfluorid fremstilles fra aluminiumhydroxyd og fluorsiliciumsyre, dannes flere brysomme vrakprodukter som må deponeres og eventuelt gjøres uskadelige. Det dannes således et siliciumdioxydvrakmateriale som inneholder fluor-og aluminiumforurensninger, og en moderlut og et vaskevann som inneholder fluor, aluminium og silicium. Disse vrakprodukter representerer et alvorlig problem fordi de fore-kommer i forholdsvis store mengder og krever kostbar behandling før de kan deponeres. Det er riktig at silicium-dioxydrester som sådanne kan deponeres, men det vil forstås at en direkte deponering av siliciumdioxyd forurenset med store mengder skadelige forurensninger ikke kan tolereres. Moderluten og vaskevannet må nøytraliseres med kalsiumhydroxyd til en pH-verdi av ca. 10 ved hvilken deres aluminium-, fluor- og siliciuminnhold utfelles. Dette bunn-fall blir derefter separert fra den gjenværende vandige opp-løsning, f.eks, ved sentrifugering, og derefter deponert.
De ovennevnte vrakprodukter utgjør således et alvorlig miljøproblem, men de kan imidlertid gjøres uskadelige til en høy pris. Dessuten går vesentlige mengder av silicium, aluminium og fluor tapt når vrakproduktet behandles på den nevnte måte.
De reaksjoner som finner sted ved fremstilling av aluminiumfluorid er gjengitt nedenfor, og vrakproduktene er understreket.
Innen teknikkens stand er en del forskjellige metoder blitt erkjent for å utvinne aktivt siliciumdioxyd og kryolitt såvel som andre forbindelser fra fluorsiliciumsyre og vrakprodukter fra fremstillingen av aluminiumfluorid.
Dersom fluorsiliciumsyre og ammoniakk anvendes som ut-gangsmaterialer, kan aktivt siliciumdioxyd og kryolitt fremstilles (AT, B, 315128). Derved blir ammoniumfluorid og siliciumdioxyd primært fremstilt, hvorefter ammoniumfluoridet blir omsatt med.natriumaluminat for dannelse av kryolitt.
SE, B, 36672 3 angår en fremgangsmåte for utvinning av fluor og aluminium fra fortynnede, vandige oppløsninger, spesielt moderluter dannet ved krystalliseringen av aluminiumfluorid, hvorved moderlutene behandles med ammoniakk eller ammoniumbicarbonat for å gi en chiolittlignende ammoniumfor-bindelse £NH4)g Al^ Fi4«Utfellingen av forbindelsen utføres ved en pH av 6-6,5.
SE, B, 7502835-7 angår et konsentrert, syntetisk flussmiddel basert på kalsiumfluorid, hvor gjenværende fluormengder fra produksjonen av aluminiumfluorid fra fluorsiliciumsyre og aluminiumhydroxyd utfelles ved anvendelse av en kalsiumfor-bindelse.
I SE, A, 8100218-0 er en fremgangsmåte ved utvinning av nyttige produkter fra vrakmaterialer av den beskrevne type beskrevet, hvorved siliciumdioxyd erholdt ved produksjonen av aluminiumfluorid og forurenset med bl.a. fluor og aluminium oppløses i et sterkt basisk hydroxyd. Den erholdte første oppløsning blandes med en annen oppløsning erholdt ved å opp- løse aluminiumhydroxyd med et sterkt basisk hydroxyd, og med vrakmoderlut og eventuelt også vaskevann fra produksjonen av aluminiumfluorid i slike forholdsvise mengder at blandingens pH-verdi ligger mellom 10 og 14. Siliciumdioxydinnholdet i de tilførte vrakprodukter utfelles i form av et siliciumaluminat som fraskilles, fortrinnsvis ved filtrering, for eventuell ytterligere behandling eller for direkte anvendelse, hvorpå fluor dersom dette er tilstede i varkproduktene, utvinnes fra filtratet ved til dette å tilsette en aluminiumforbindelse i en tilstrekkelig mengde til å utfelle i det vesentlige hele fluorinnholdet i filtratet i form av et fluoraluminat som fraskilles, fortrinnsvis ved filtrering, for videre anvendelse, hvorefter sluttfiltratet overføres til en resipient eller utnyttes f.eks. som prosessvann i andre prosesser.
En annen metode for å utvinne nyttige produkter fra vrakprodukter av den beskrevne type er beskrevet i SE, A 8200045-6, hvor alkalimetallioner tilsettes i form av et alkalimetallsalt til oppsamlede moderluter og vaskevann erholdt ved produksjonen av aluminiumfluorid og forurenset med aluminium, siliciumdioxyd og fluor, og hvor hydrogen-ionkonsentrasjonen i moderlutene og vaskevannet reguleres til en pH av 2,0-5,0, fortrinnsvis 2,0-3,0, ved tilsetning av en alkalimetallbase samtidig som det i nyoppsamlede opp-løsninger opprettholdes en temperatur over ca. 50°C, hvorefter det derved utfelte alkalimetallfluoraluminat isoleres ved filtrering, og filtratet som omfatter siliciumdioxyd og mindre mengder av aluminium og fluor derefter overføres til et annet trinn for utvinning av én eller flere av de nevnte forbindelser.
Det nyttige produkt som produseres i det første trinn er således et fluoraluminat, fortrinnsvis et natriumfluoraluminat som også betegnes som kryolitt. Dette innebærer at i et annet trinn kan siliciumdioxydinnholdet i vrakproduktene, dvs. utfelt Sid2, i overensstemmelse med ligningen 1 på side 2, og filtratet fra det første trinn nevnt ovenfor utvinnes i form av et siliciumaluminat, fortrinnsvis natrium siliciumaluminat, ved at siliciumdioxydet primært blir opp-løst og omsatt med natriumhydroxyd til natriumsilikat og omsatt med et aluminiumsalt. Slike produkter, som natriumfluoraluminat (kryolitt) og natriumsiliciumaluminat, kan anvendes direkte og er efterspurt på markedet. Således kan natriumsiliciumaluminat anvendes som pigment innen papirfremstillingsindustrien og innen gummi- og malingindustrien. Natriumfluoraluminium eller kryolitt blir hovedsakelig anvendt som flussmiddel ved elektrolytisk produksjon av aluminium.
Under normale betingelser har det imidlertid vist seg
å være for høye forurensninger av aluminium og spesielt fluor i siliciumdioxydvrakmaterialet anvendt for produksjonen av siliciumaluminater, og det har derfor vært påbudt å fjerne disse forurensninger fra siliciumdioxydvrakmaterialet før anvendelsen av siliciumdioxydet, idet forurensningen av aluminium bl.a. er skadelig for produksjonen av vannglass fra siliciumdioxyd.
Det er også blitt vist at når natriumsiliciumaluminat anvendes som et pigment ved fremstilling av papir, utøver restfluorinnholdet sterk virkning på vanlig liming, bestemt som Cobb-verdien, hvorved et fluorinnhold av 2% i pigmentet ga en Cobb-verdi av 9 3 og et fluorinnhold av 1% en Cobb-verdi av 45 for den samme tremassesammensetning, dvs. en økning på over 50% innen dette område.
Dessuten vil fluorinnhold i siliciumdioxydet når et natriumsilikat fremstilles fra siliciumdioxydet og natriumhydroxyd, gjøre det vanskelig å kontrollere den sistnevnte reaksjon.
Dersom fremgangsmåten ifølge SE 8100218-0 utføres,
fås et natriumaluminiumsilikat som er forholdsvis alkalisk og derfor sterkt krever alun når det anvendes som papir-fyllstoff.
Ifølge SE, A 8200045-6 kan rensing utføres ved å sus-pendere siliciumdioxydvrakmaterialet i svovelsyre, oppvarme blandingen hvorved fluor og siliciumfluorid avdrives, absorberes og overføres til utfellingstrinnet for fluoraluminat, og siliciumdioxydet suspenderes i vann for å opp- løse eventuelt tilstedeværende ammoniumsulfat. Den således erholdte oppslemning blir derefter overført til et filtreringstrinn hvori det faste og nu rene siliciuindioxyd fraskilles og overføres til oppløsningsapparatet for produksjon av natriumsilikat, og aluminiurasulfatoppløsningen som inneholder svovelsyre, overføres til utfellingstrinnet for natriumaluminiumsilikat.
Denne rensemetode er, selv om den er bekvem, ikke
så effektiv som krevet for å kunne eliminere fluor- og aluminiuminnholdet. Dessuten er denne metode sterkt energi-forbrukende og kostbar hva gjelder den anvendte apparatur.
Beskrivelse av den foreliggende oppfinnelse
Den foreliggende oppfinnelse angår en overraskende særpreget fremgangsmåte for å utvinne et nyttig rent siliciumdioxyd og senere andre produkter fra dette siliciumdioxyd samtidig som den i det vesentlige eliminerer de miljø-problemer som forårsakes av vrakmaterialet. Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er av ytterligere økonomisk interesse da bl.a. vrakmaterialet ikke behøver å bli behandlet med kalsiumhydroxyd, hvilket på sin side innebærer lavere om-kostninger .
Den foreliggende oppfinnelse er således særpreget ved at siliciumdioxyd som er forurenset med aluminium og fluor, i en første vandig oppslemning forsynes med hydrogenioner inntil en endelig pH under 3 og utlutes ved en temperatur av 120-100°C, fortrinnsvis under omrøring i tilstrekkelig tid til å utlute i det vesentlige alt aluminium og en del av det tilstedeværende fluor, hvorpå det uoppløselige siliciumdioxyd isoleres og eventuelt vaskes med vann og derefter opp-slemmes i en annen vandig oppslemning, hvorpå hydroxylioner eller hydroxylionedannende forbindelser tilsettes inntil en pH av 8,5-11,5 og siliciumdioxydet utlutes ytterligere ved en temperatur av 20-100°C i tilstrekkelig tid til å utlute gjenværende fluor, hvorefter til slutt rent siliciumdioxyd isoleres og vaskes med vann.
Ytterligere særtrekk ved op<p>finnelsen er angitt i de ledsagende krav.
Det erholdte rene siliciumdioxvd som e"r sterkt reaktivt og derved er så reaktivt at natriumsilikat med et molforhold Si02:Na20 av >3:1 kan produseres, kan anvendes som sådant eller omsettes med natriumhydroxyd ved en temperatur av 90°C ved atmosfæretrykk for å danne natriumsilikat, f.eks. med et molforhold Si02:Na20 av >3:1, og høye konsentrasjoner, dvs. 30-35 vekt%, av natriumsilikater. De erholdte moderluter, dvs. en sur første moderlut, og vaskevann, og en alkalisk annen moderlut, og vaskevann, omfattende fluor og aluminium kan overføres til en prosess for utvinning av natriumfluoraluminat, kryolitt, fra det ovenfor beskrevne vrakmateriale og beskrevet i SE, A 8200045-6.
Hydrogenionene tilsettes i form av svovelsyre, salt-syre, salpetersyre eller hexafluorsiliciumsyre, fortrinnsvis svovelsyre.
Den anvendte vandige alkaliske oppløsning fremstilles fra en hvilken som helst alkalisk metallbase, som natriumhydroxyd, natriumcarbonat, kaliumhydroxyd, kaliumcarbonat eller lithiumhydroxyd, idet natriumhydroxyd og natriumcarbonat er spesielt foretrukne.
Natriumsilikatoppløsningen som er blitt fremstilt fra siliciumdioxydet som er blitt erholdt som nevnt ovenfor, kan f.eks. omsettes med aluminiumsulfat under dannelse av natriumaluminiumsilikat som med findelt partikkelstørrelse kan anvendes som pigment innen papirfremstillingsindustrien og innen gummi- og malingindustrien.
Et eksempel på en foretrukken utførelsesform av den foreliggende fremgangsmåte vil nu bli beskrevet mer detaljert under henvisning til den ledsagende tegning hvis eneste figur er et flytskjema for denne utførelsesform.
Eksempel 1
800 g vrak-SiO„fra produksjonen av aluminiumfluorid fra hexafluorsiliciumsyre og aluminiumhydroxyd, idet dette vrak-si02inneholdt 27% H20, 62,9% Sx02, 1,97% Ai og 3,07% F, ble tilsatt sammen med 50 ml konsentrert H2S04og 2000 ml vaskevann fra den samme prosess, idet vaskevannet inneholdt 0,6% F, 0,015% Al, 0,073% Sl<d>2,0,0026% Ca og 0,00036% P2°5'til en reaksjonsbeholder, hvorved den erholdte pH var 0,6. Temperaturen ble øket til 80°C, og blandingen ble holdt ved
denne temperatur i 1 time under agitering ved hjelp av om-røring. Si02-innholdet ble derefter filtrert av og vasket med vann. Den utkommende moderlut inneholdt 50% av den innkommende mengde av F og i det vesentlig alt aluminium og oppviste de følgende analysedata: 2400 ml væske, pH 0,66, 21,2 g F og 13,8 g Al. Denne moderlut ble overført til en fremgangsmåte for fremstilling av natriumfluoraluminat, kryolitt. Si02~innholdet som nu var blitt filtrert og vasket, ble overført til en ytterligere reaksjonsbeholder sammen med 75 ml 46%-ig NaOH og 1000 ml H20. Denne alkaliske reaksjonsblanding med en pH av ca. 11 ble oppvarmet til og holdt ved en temperatur av ca. 80°C i ca. 3 timer/hvorpå reaksjonsblandingen ble overført til et filter hvor Si02~innholdet ble isolert og vasket. Den alkaliske moderlut med en pH av 11 innholdt 4,9 g Na/liter, 3,9 g F/liter og 0,58 g Si02/liter. Det vaskede og rene Si02inneholdt nu 92,5% Si02, 0,26% F og 0,42% Al og balanserende mengder vann i form av fritt og bundet vann. Den alkaliske moderlut ble overført til den ovennevnte prosess for fremstilling av kryolitt. Dette Si02som nu var blitt befridd for F og Al, ble overført til et produksjonstrinn for natriumsilikat hvori Si02omsettes med NaOH i en vandig oppløsning ved 90 C. Det er derved mulig å fremstille en hvilken som helst kvalitet av vannglass, dvs. med en hvilken som helst n under 5 i henhold til formelen Na20 . nSi02, hvorved spesielt slike som har en n av 3-4 er av stor interesse. Nærmere bestemt ble 32 4 g fuktig siliciumdioxyd innholdende 180 g Si02= 3 mol) og 144 g H20 (fritt og bundet vann), 130 g 46%-ig NaOH inneholdende 46,5 g Na20 og 83,5 g H20, og 266 g H20 omsatt ved 90°C i 1 time ved atmosfæretrykk, hvilket ga en 31,4%-ig oppløsning av Na20 . 3 Si02 .
Eksempel 2
400 g Si02~vrakmateriale fra fremstilling av aluminiumfluorid fra hexafluorsiliciumsyre og aluminiumhydroxyd og omfattende bl.a. 13,1 g F og ca. 7,7 g Al ble sammen med H2S04inntil en endelig pH av 2 og 1000 ml vaskevann omfattende bl.a. 6,0 g F og 0,15 g Al. Se det ovenstående eksempel 1.
Reaksjonsblandingen ble behandlet i overensstemmelse med det ovenstående eksempel 1 ved en pH av 2, 6 0°C og i 2 timer, hvorved en moderlut på 1200 . ml omfattende 12,2 g F og 7,5 g Al ble dannet. Siliciumdioxydvrakmaterialet ble over-ført til en ytterligere reaksjonsbeholder og tilsatt 50 ml 46%-ig NaOH og 500 ml vann, hvorpå det ble behandlet ved en pH av 11 ved 90°C i 2 timer. Siliciumdioxydet som nu var blitt renset, ble isolert ved filtrering, og den derved erholdte moderlut (830 ml) inneholdt 6,3 G F. Rest-siliciumdioxydet inneholdt 0,21 g F og 0,1% Al.
Eksempel 3
400 g siliciumdioxydvrakmateriale fra fremstillingen av aluminiumfluorid fra hexafluorsiliciumsyre og aluminiumhydroxyd og omfattende bl.a. 13,1 g F og 7,7 g Al ble tilsatt til 12 ml vann og utlutet ved 60°C i 1 time under omrøring. pH var ca. 5,5. Siliciumdioxydfasen ble isolert ved bunnavsetning, og vannfasen som inneholdt et findispergert fast materiale, ble fjernet og filtrert. Det findisper-gerte, faste materiale som ble isolert, besto av aluminiumhydroxyd omfattende 6 g Al og ble tørket. Vannfasen som ble erholdt efter filtrering, ble tilbakeført til siliciumdioxydet, og pH ble senket til 0,6 ved tilsetning av 50 ml H2SO4. Reaksjonsblandingen ble holdt ved 60°C i 2 timer. Moderluten på 1200 ml og omfattende 7,1 g F og 1 g Al ble isolert. Siliciumdioxydet ble overført til en ytterligere reaksjonsbeholder og tilsatt 50 ml 46%-ig NaOH og 500 ml vann, hvorpå det ble utlutet ved en pH av 11 ved 80°C i 2 timer. Siliciumdioxydet som nu var blitt befridd for F
og Al, ble isolert ved filtrering, og den derved erholdte moderlut inneholdt 5,8 g F. Det gjenværende rensede siliciumdioxyd inneholdt 0,21 g F og 0,3 g A.1.
I det. sure utlutingstrinn som er beskrevet ovenfor, kan vann og/éller vaskevann f ra, aluminiumf luoridproduks jonen anvendes som vandig medium, Moderluten erholdt ved den nevnte produksjon bør ikke anvendes alene, men sammen med vann og/eller vaskevann. Når vaskevannet og moderlutene anvendes, blir i virkeligheten aluminium og fluor tilsatt, men disse forstyrrer ikke utlutingstrinnene. Disse forbindelser blir isolert efter utlutingen og tilsatt til en eventuell ledsagende kryolittproduksjon hvor de tjener til å øke utbyttet av kryolitt, eller de blir anvendt på annen måte.
Ved den ovennevnte sure utluting vil det normale restaluminiuminnhold være 0,1 vekt% i det erholdte siliciumdioxyd .
Det således fremstilte siliciumdioxyd kan anvendes
for produksjon av natriumsilikat og natriumaluminiumsilikater fra slikt vannglass, eventuelt efter en ytterligere rensing av vannglasset med aktivt carbon for adsorpsjon av mindre mengder av farvende materialer, som jernhydroxyd.
Siliciumdioxydet kan også anvendes som filtrerings-hjelpemiddel og som aktivt kolonnefyllstoff ved væske-væske-kromatografi. Dessuten kan siliciumdioxydet anvendes som bærer for biocider. Siliciumdioxyd er dessuten et råmateriale for produksjon av siliciumdioxydgass (kvartsglass).
Når siliciumdioxydvrakmaterialet utlutes, kan fast-stoff innholdet i utlutingsblandingen være opp til 30-40%,
og over denne mengde blir omrøringen av blandingen betydelig komplisert på grunn av oppslemningens høye viskositet.
Eksempel 4
Siliiciumdioxydvrakmaterialet ble anvendt for den nedenstående sammenlignende prøvning av syreutlutingen, hvorved utlutinger ved forskjellige temperaturer ble sammenlignet.
To prøver på 400 g fuktig siliciumdioxydvrakmateriale (= 315 g tørt siliciumdioxydvrakmateriale inneholdende 2,80% Al og. 3,9.0% F) ble begge rørt i 1000. ml hexafluorsiliciumsyre (25%-ig) i 4 timer ved en temperatur av hhv. 20°C og 60°C. Suspensjonene ble filtrert på et sugefilter, og de respektive filterkaker ble vasket med varmt vann, hvorpå de ble tørket ved 105°C. Analyser av det tørkede, syreutlutede siliciumdioxydvrakmateriale ga de resultater som er gjengitt i den nedenstående tabell 1.
Det er tydelig fra det ovenstående at utlutingstem-peraturen er av stor viktighet for å oppnå en god Al-rensing.
Eksempel 5
En sammenlignende surutlutingsundersøkelse ble utført for å bestemme den øvre pH-grense ved hvilken en aksepterbar fjernelse av aluminium fra siliciumdioxydmaterialet fås ved syreutluting. Derved ble 6 prøver av fuktig siliciumdioxydvrakmateriale som hver veide 500 g, anvendt. Tørrstoffinn-holdet i vrakmaterialet var 80%, og derved var aluminiuminnholdet 2,8% og fluorinnholdet 3,9%, beregnet på tørt vrak-produkt. Utlutingene ble utført ved 80°C i 6 timer med en tilsetning av svovelsyre til forskjellige sluttelige pH-verdier i overensstemmelse med den nedenstående tabell 2.
Efter at utlutingen var avsluttet, ble produktprøvene filtrert, og filtreringstiden ble bestemt.
Eksempel 6
En sammenlignende alkalisk utlutingsundersøkelse ble utført for å bestemme virkningen av forskjellige pH-verdier (sluttelige pH-verdier) på den alkaliske utluting såvel som en eventuell virkning av den tilsatte type alkali. Derved ble 5 prøver som hver veide 500 g, av syreutlutet siliciumdioxyd anvendt. Prøvene inneholdt 42,7% H2<D, dvs. 57,3% tørt materiale, hvorved fluorinnholdet var 1,75%, beregnet på tørt materiale. Utlutingene ble utført ved 80°C i 4 timer med en tilsetning av natriumcarbonat og/eller natriumhydroxyd i den samme ekvivalente mengde med hensyn til Na, hvilket ga forskjellige sluttelige pH-verdier i overensstemmelse med den nedenstående tabell 3.
Utlutingstiden i hvert utlutingstrinn skal være så lang at en tilstrekkelig utluting av aluminium og fluor oppnås. Ingen bestemt tid kan angis da resultatet er temperaturav-hengig, idet høyere temperaturer gir kortere utlutingstider. Hvis således et tilfredsstillende resultat fås efter 1 time ved 70°C, kan det samme resultat fås efter 15 minutter ved 90°C. De normale utlutingstider er imidlertid 1 til 3 timer, men de kan være lengre dersom en ekstremt høy kvalitet er ønsket. Lange utlutingstider er imidlertid kostbare fordi utstyret da blir overokkupert.
Utlutingsprosessen kan utføres som en satsvis prosess såvel som en kontinuerlig prosess ved anvendelse av kjent teknikk.

Claims (8)

1. Fremgangsmåte ved fremstilling av i det vesentlige rent siliciumdioxyd fra vraksiliciumdioxyd erholdt ved produksjon av aluminiumfluorid fra hexafluorsiliciumsyre og aluminiumhydroxyd, karakteeisert ved at siliciumdioxyd som er forurenset med aluminium og fluor, i en første, vandig oppslemning forsynes med hydrogenioner inntil en sluttelig pH av under 3 og utlutes ved en temperatur av 2 0-100°C i tilstrekkelig tid til å utlute i det vesentlige alt aluminium og en del av det tilstedeværende fluor, hvorpå det uopp-løselige siliciumdioxyd blir isolert og eventuelt vasket med vann og derefter oppslemmet i en annen,vandig oppslemning, hvorefter hydroxylioner eller hydroxylionedannende forbindelser tilveiebringes inntil en pH av 8,5-11,5, og siliciumdioxydet utlutes ytterligere ved en temperatur av 20-100°C i tilstrekkelig tid til å utlute gjenværende fluor, hvorpå til slutt i det vesentlige rent siliciumdioxyd blir isolert og vasket med vann.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at syreutlutingen finner sted ved en temperatur over 50, fortrinnsvis over 70,°C.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den alkaliske utluting finner sted ved en temperatur over 50°C, fortrinnsvis 60-90°C.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den sure pH er 0,5-2,0.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den alkaliske pH er 9,5-10,5.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 1, 2 og 4, karakterisert ved at den første vrak-siliciumdioxydoppslemning fremstilles fra vaskevann eller en blanding av moderlut og vaskevann erholdt ved den nevnte produksjon av aluminiumfluorid.
7. Fremgangsmåte ved fremstilling av natriumsilikat, Na2 0 . nSiC^/ hvori n er under 5, karakterisert ved at siliciumdioxyd erholdt ifølge krav 1-6 omsettes med natriumhydroxyd ved forhøyede temperaturer.
8. Natriumsilikat erholdt ifølge krav 7.
NO842312A 1982-10-13 1984-06-08 Fremgangsmaate ved fremstilling av siliciumdioxyd NO842312L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8205825A SE439477B (sv) 1982-10-13 1982-10-13 Forfarande for produktion av huvudsakligen ren kiselsyra fran avfallskiselsyra

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO842312L true NO842312L (no) 1984-06-08

Family

ID=20348196

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO842312A NO842312L (no) 1982-10-13 1984-06-08 Fremgangsmaate ved fremstilling av siliciumdioxyd

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4557918A (no)
EP (1) EP0106819B1 (no)
JP (1) JPS59501901A (no)
AT (1) ATE26816T1 (no)
CA (1) CA1216135A (no)
DE (1) DE3371192D1 (no)
DK (1) DK283384D0 (no)
FI (1) FI842380A0 (no)
NO (1) NO842312L (no)
RO (1) RO89120A (no)
SE (1) SE439477B (no)
WO (1) WO1984001567A1 (no)
YU (1) YU205583A (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3922508A1 (de) * 1989-07-08 1991-01-10 Knauf Westdeutsche Gips Verfahren zur herstellung von technisch verwertbarer amorpher kieselsaeure und sauren loesungen von aluminiumsalzen sowie verwendung derselben
IL100503A (en) * 1991-12-25 1995-03-30 R & D Silicate Prod Ltd Process for the preparation of amorphous silica
US5275800A (en) * 1992-12-30 1994-01-04 Aluminum Company Of America Crystalline zeolites and method of preparation from amorphous silica particles
US5853685A (en) * 1996-08-28 1998-12-29 Erickson; William R. Process for the production of high purity silica from waste by-product silica and hydrogen fluoride
CN104803403B (zh) * 2015-04-17 2016-05-25 北京矿冶研究总院 一种从煤系固体废物预脱硅提取氧化铝的酸碱联合工艺
CN105293545A (zh) * 2015-11-25 2016-02-03 德阳东深铝空动力实验室有限责任公司 以铝-空气电池放电生成的沉淀物制造纳米氧化铝的方法
CN111762790A (zh) * 2020-07-07 2020-10-13 锦洋高新材料股份有限公司 一种白炭黑改性的新方法
CN112919477B (zh) * 2021-03-12 2023-11-03 成信实业股份有限公司 半导体废硅泥的二氧化硅再生方法
CN115784239B (zh) * 2022-06-24 2024-03-19 科顺防水科技股份有限公司 一种白炭黑的制备方法
CN115215345B (zh) * 2022-08-16 2023-03-14 科顺防水科技股份有限公司 一种提纯氟硅酸法副产白炭黑及制备冰晶石的方法

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1858100A (en) * 1928-07-23 1932-05-10 Internat Silica Corp Process of treating silica-bearing materials
US2657149A (en) * 1952-10-21 1953-10-27 Du Pont Method of esterifying the surface of a silica substrate having a reactive silanol surface and product thereof
US3175882A (en) * 1961-12-19 1965-03-30 Ralph B Derr Production of aluminum fluoride
US3551322A (en) * 1967-04-03 1970-12-29 Phillips Petroleum Co Conversion of oil shale retorting gases
US3511605A (en) * 1968-04-29 1970-05-12 Columbian Carbon Defluorination of pigmentary silica
AT303684B (de) * 1970-08-25 1972-12-11 Chemie Linz Ag Verfahren zur Herstellung von Kryolith
AT315128B (de) * 1971-04-29 1974-05-10 Rudarsko Topionicarski Basen B Verfahren zur gleichzeitigen Gewinnung von Na3A1F6 und aktivem SiO2
AT308708B (de) * 1971-05-07 1973-07-25 Chemie Linz Ag Verfahren zur gemeinsamen Abscheidung des Aluminiums und des Fluors aus verdünnten Kieselsäure enthaltenden wässerigen Lösungen
AT314474B (de) * 1971-09-17 1974-04-10 Uzina De Superfosfati Si Acid Verfahren zur Herstellung von Aluminiumfluorid und Kryolith
IT985207B (it) * 1972-05-26 1974-11-30 Derivados Del Fluor Sa Procedimento continuo per la produzione di fluoruro di allu minio
CH601110A5 (no) * 1974-03-15 1978-06-30 Alusuisse
JPS5196159A (ja) * 1975-02-19 1976-08-23 Futsusoganjujusuinoshorihoho
JPS5199853A (no) * 1975-02-28 1976-09-03 Hitachi Ltd
JPS5321399B2 (no) * 1975-03-25 1978-07-03
US4320012A (en) * 1979-01-22 1982-03-16 Palm Gordon F Neutralization of phosphoric acid waste waters
SE430593B (sv) * 1981-01-16 1983-11-28 Boliden Ab Forfarande for att utvinna anvendbara produkter ur avfallsprodukter fran aluminiumfluoridframstellning
SE437015B (sv) * 1982-01-07 1985-02-04 Boliden Ab Forfarande for utvinning av anvendbara produkter fran avfallsprodukter herrorande fran framstellning av aluminiumfluorid

Also Published As

Publication number Publication date
CA1216135A (en) 1987-01-06
SE8205825L (sv) 1984-04-14
DK283384A (da) 1984-06-08
SE439477B (sv) 1985-06-17
ATE26816T1 (de) 1987-05-15
SE8205825D0 (sv) 1982-10-13
FI842380A (fi) 1984-06-12
FI842380A0 (fi) 1984-06-12
EP0106819A2 (en) 1984-04-25
JPS59501901A (ja) 1984-11-15
WO1984001567A1 (en) 1984-04-26
EP0106819B1 (en) 1987-04-29
EP0106819A3 (en) 1984-08-22
DK283384D0 (da) 1984-06-08
US4557918A (en) 1985-12-10
RO89120A (ro) 1986-07-30
YU205583A (en) 1985-12-31
DE3371192D1 (en) 1987-06-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR102614181B1 (ko) 리튬 슬래그로부터 가치물을 추출하기 위한 방법
WO2019220003A1 (en) Method for recovering lithium hydroxide
NO150114B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av krystallinske ionebyttematerialer av alkalimetallaluminiumsilikat
NO842312L (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av siliciumdioxyd
NO831323L (no) Fremgangsmaate ved opparbeiding av aluminium- og jernholdig surt avloepsvann
US3574537A (en) Process for the separation of useful compounds from waste of the aluminum industry
CA1224201A (en) Process for the manufacture of zeolite a and product obtained
NO794092L (no) Fremgangsmaate for halv-kontinuerlig fremstilling av zeolitt a
AU551374B2 (en) A method for recovering useful products from waste products obtained when manufacturing aluminium hydroxide
SE430593B (sv) Forfarande for att utvinna anvendbara produkter ur avfallsprodukter fran aluminiumfluoridframstellning
US2996355A (en) Process for the manufacture of sodium aluminum fluorides
JPS6335414A (ja) 四ホウ酸ナトリウム五水塩の製法
US2298800A (en) Process for the production of beryllium oxide or hydroxide
US3021193A (en) Production of sodium fluoride
JPS589767B2 (ja) カリウム回収方法
US2390687A (en) Preparation of compounds of tungsten and similar metals from their ores and residues
NO783677L (no) Fremgangsmaate til rensing av ammoniumfluoridopploesninger
SE451998B (sv) Forfarande for framstellning av natriumsilikatlosningar fran avfallskiselsyra
AU606607B2 (en) The recycling of fluoride in coal refining
SU1315383A1 (ru) Способ извлечени фтора из растворов азотно-кислотного разложени фосфатного сырь
JP2000178663A (ja) アルミニウムドロスの処理方法
JPS59156911A (ja) 火山ガラスを主原料とするa型ゼオライトの製造方法
US4173618A (en) Process for removal of alumina from aqueous alkali metal chromate solutions
JPS596814B2 (ja) 溶融鉄合金精錬スラグを原料としたバナジウム化合物の製造方法
CN112897594A (zh) 一种利用脱硅污泥同步制备氧化铁红和二硅酸钠的方法