NO783677L - Fremgangsmaate til rensing av ammoniumfluoridopploesninger - Google Patents

Fremgangsmaate til rensing av ammoniumfluoridopploesninger

Info

Publication number
NO783677L
NO783677L NO783677A NO783677A NO783677L NO 783677 L NO783677 L NO 783677L NO 783677 A NO783677 A NO 783677A NO 783677 A NO783677 A NO 783677A NO 783677 L NO783677 L NO 783677L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
solution
iron
ammonium fluoride
ions
precipitation
Prior art date
Application number
NO783677A
Other languages
English (en)
Inventor
Hans Kyri
Hans-Dietrich Lauss
Siegfried Schneider
Original Assignee
Bayer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bayer Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of NO783677L publication Critical patent/NO783677L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/48Halides, with or without other cations besides aluminium
    • C01F7/50Fluorides
    • C01F7/54Double compounds containing both aluminium and alkali metals or alkaline-earth metals
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01CAMMONIA; CYANOGEN; COMPOUNDS THEREOF
    • C01C1/00Ammonia; Compounds thereof
    • C01C1/16Halides of ammonium
    • C01C1/162Ammonium fluoride

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Silicon Compounds (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)

Description

Fremgangsmåte til rensing av ammonium-fluoridoppløsninger.
Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte til rensing
av tekniske ammoniumkloridoppløsninger for kiselsyre og jern-salter.
Teknisk ammoniumfluoridoppløsning fremkommer ved forskjellige opparbeidelsesprosesser. Således fåes f.eks. ved den tekniske behandling av vandig hexafluorkiselsyre-oppløsning med ammoniakk uoppløselig kiselsyre og en ca. 20%ig ammoniumfluorid-oppløsning, hvorfra etter adskillelse av kiselsyren f.eks. med natriumaluminatoppløsning kan utvinnes kryolit og ammoniakk.
Videre fremstilles teknisk av ammoniumfluoridoppløsninger ammoniumbifluorid.
Til disse sluttprodukter stilles delvis meget høye renhetskrav, som på tilsvarende måte også er gyldig for ammoniumfluorid, spesielt med hensyn til dets innhold av fosfater, kiselsyre og jernforbindelser.
Fosfationer som f.eks. stammer fra råstoffene fra gjødningsmiddelfremstillingen, slepes inn i kiselfluorhydrogen-syren og kommer deretter ved dens opparbeidelse i ammoniumfluorid-oppløsningen. Innholdet av oppløst kiselsyre stammer fra den mengde som ikke faller ut fullstendig ved spaltningen av hexa-fluorkiselhydrogensyre med ammoniakk. Også ved meget omhyggelig arbeide blir det alltid tilbake en rest på inntil over 1 g Si02/liter i ammoniumfluoridoppløsningen.
Ved videre-forarbeidelsen av en slik oppløsning, f.eks. til kryolit ved omsetning med en natriumaluminatoppløsning kommer en ytterligere del av Si02fra aluminatoppløsningen i sluttproduktet, og F^O^ fra begge oppløsninger utfelles praktisk talt kvantitativt med kryolit.
I praksis er det derfor mulig å blande fra teknisk ammoniumfluoridoppløsningen fremstilt kryolit, med en fremstilt av kjemisk rent fluorhydrogensyre for at kryolitet tilsammen til- svarer renhetskravene. En slik fremgangsmåte er imidlertid uøkonomisk og bare begrenset gjennomførbar, da den er bundet til den samtidigie produksjon av en ren fluorhydrogensyre.
Nyutfelt jern (III)oksidhydrat binder såvel fosfationer som også kiselsyre adsorbtivt og medutfeller disse fra en oppløsning. Slike utfellinger resp. medrivningseffekter er kjent og helt vanlig i analytisk kjemi.
Da imidlertid på den annen side jern(III)oksidhydrat oppløser seg i varm ammoniumfluoridoppløsning, renses oppløs-ningen som skal.behandles ved medrivning nettopp av SiC^, på den annen side økes imidlertid jernkonsentrasjonen i ikke mer tolerer-bar grad. Derfor lykkes det riktignok fra en slik oppløsning å fremstille en kryolit med mindre enn f.eks. 0,3 vekt% Si02, på
den annen side inneholder kryoliten imidlertid vesentlig mer Fe20g enn det som er ønskelig etter de handelsvanlige spesifika-sjoner.
Overraskende ble det funnet at ikke bare innholdet
av Si02, men også oppløst jern(III)-forbindelser drastisk kan senkes i en ammoniumfluoridoppløsning når utfellingen av jern(III) oksydhydrat gjennomføres fra en oppløsning av ammoniumfluorid som mettet på ioner av alkalimetaller, jordalkalimetaller, sink, aluminium og/eller bly. Samme resultat oppnås imidlertid også
når først jern(III)oksydhydratet utfelles og før dets adskillelse mettes oppløsningen med ovennevnte ioner. Ved denne spesielle forholdsregel reduseres jernkonsentrasjonen av oppløsningen til-forlatelig til en verdi under 0,01 vekt%, en fra en slik oppløsning eksempelvis fremstilt kryolit inneholder dessuten bare en mengde på 0,05 vekt% av Fe2<0>3.
Oppfinnelsens gjenstand er følgelig en fremgangsmåte til rensing av teknisk ammoniumfluoridoppløsning for kiselsyre og jernioner ved medrivning av kiselsyre ved utfelling med jern(III)salter ved en pH-verdi over 8,5 og et innhold av oppløs-ningen på mer enn 1 vekt% fritt ammoniakk, idet fremgangsmåten erkarakterisert vedat jern(III)saltet tilsettes ved en temperatur under 30°C til ammoniumfluoridoppløsningen og før, under eller etter utfellingen, men før frafiltreringen av utfellingen settes til oppløsningen så meget av ett eller flere oppløste salter av ionene av alkalimetaller, jordalkalimetaller, sink, aluminium og/ eller bly, at oppløsningen er mettet med minst en av disse ioner.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen muliggjør adskillelse av kiselsyre og jernioner på enkel måte, idet det til den forurensede oppløsning av ammoniumfluorid som skal behandles settes ioner av alkalimetaller, jordalkalimetaller, sink, aluminium eller bly, fortrinnsvis ioner av elementene litium, natrium, kalium, magnesium, kalsium, barium og/eller bly inntil deres smeltning. Tilsetningen av disse ioner foregår i form av deres oppløselige salter, som imidlertid ikke skal være innbyggbare krystallgittere eksempelvis av kryolit. Det er altså ikke å an-befale å anvende oppløste sulfater av disse kationer eller av treverdig jern, da sulfationer i motsetning til ifølge oppfinnelsen foretrukne klorid- og/eller nitrationer innbygges i kryolitets gitter. Sulfationer ansees derfor innen oppfinnelsens ramme som uønskede forurensninger. Fortrinnsvis holdes den anvendte salt-oppløsning i kretsløp, avvannproblemer opptrer altså ikke.
Jern(III)saltet kan såvel tilsettes i fast som også
i oppløst form, også i form av komplekssalter. Det kan anvendes alle jern (III)salter som i den alkaliske oppløsning danner en jernoksydhydratutfelling.
De nevnte kationer som fører til senkningen ifølge oppfinnelsen også av jerninnholdet i en ammoniumfluoridoppløs-ning, er uten innvirkning på sammensetningen av kryolitet, da de faller ut inntil små spor fra ammoniumfluoridoppløsningen som fluorider. Derfor kan det knapt fastslås noen innvirkning av kationmengdene på restinnholdet av jernioner, sålenge oppløselig^heten av de angjeldende fluorider tydelige ble overskredet.
Natriumioner, eksempelvis, oppnår som tilsetning ved jernoksydhydratutfellingen en konsentrasjon fra ca. 1 til 2 g natrium/liter i en renset ammoniumfluoridoppløsning. De danner imidlertid i tilfelle omsetning av den rensede oppløsning til kryolit en bestanddel av sluttproduktet.
Ved forholdsreglen ifølge oppfinnelsen forsterkes virkningen av jern(III)oksidhydratet som utfellingsmiddel for kiselsyren. Således oppnås eksempelvis ved tilsetning av magnesiumklorid et restinnhold på 0,02 vekt% Si02 og ved tilsetning av magnesiumklorid og natriumhydroksyd sammen sogar et restinnhold på Si02under 0,013 vekt%.
Videre ble det funnet at restinnholdet av gjenblivende kiselsyre i den ifølge oppfinnelsen behandlede oppløsning, blir desto lavere jo lavere også temperaturen var ved denne utfelling. En temperatur på 30°C skal derfor ikke overskrides, fortrinnsvis arbeides under en temperatur rundt ca. 2 0°C.
Såvel abso-rbs jonen av kiselsyre til jern(III)-oksyd-hydratet som også utfelling av de oppløste jernforbindelser ved tilsetning av ytterligere kationer er reaksjoner hvis likevekts-tilstand først-oppnås etter noen tid. Det er derfor nødvendig å opprettholde kontakten mellom oppløsningen og utfellingen over lengere tid, altså noen minutter. Fortrinnsvis omrøres oppløs-ningen lett og kontakten opprettholdes minst ca. 30 minutter.
Den ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen rensede ammoniumkloridoppløsning er på grunn av densHspésielle lille innhold, lav kiselsyre og jernforbindelse meget godt egnet til å kunne opp-arbeide til andre teknisk utnyttbare fluorider av høy renhet.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hjelp av noen eksempler.
Eksempel 1 (sammenligningseksempel)
Fra spaltningen av en H2SiFg-oppløsning med ammoniakk ble det dannet etter avkjøling og frafiltrering av kiselsyren
en NH4F-oppløsning med en tetthet på 1,06 g/cm , et innhold av 20 vekt% NH^F, samt 3 vekt% fritt ammoniakk og en forurensning med 0,061 vekt% Si02. Denne oppløsningen hadde en pH-verdi på 8,7.
1000 ml av denne oppløsning ble under omrøring ved
80°C blandet med den ekvivalente mengde av en oppløsning av
Na3Al (OH)g. Den utfelte kryolit ble vasket ut og kalsinert ved 550°C. Den inneholdt av forurensninger: 0,40 vekt% Si02og 0,04 vekt% Fe203. Denne kryolit må på grunn av det høye Si02~innhold for fremstilling av aluminium i dét minste blandes med en stor del av rent kryolit.
Eksempel 2
1000 ml av en NH4F-oppløsning (fremstilt som i Eks. 1) avkjøles til 20°C og blandes med en oppløsning av 2,4 g NaOH i 10 ml vann. Oppløsningen hadde en pH-verdi på 9,0. Deretter ble det under omrøring iløpet av ca. 3 minutter tildryppet en oppløsning
av 3,5 g FeCl3. 6 H20 i 15 ml vann.
Under lett omrøring ble den dannede utfelling holdt suspendert i, oppløsningen 45 minutter og deretter frafiltrert.
Filtratet inneholdt.uten.residuets vaskevann i
1020 ml ennu 198 g NH^F av-den opprinnelige mengde på 200 g NH^F. Den inneholder dessuten 0,022 vekt% Si02og 0,0012 vekt% Fe203i oppløsningen.
Ved omsetning av denne oppløsning med den ekvivalente mengde Na3Al(OH)g ble kryolit utfelt ved 80°C, dette frafiltrert og kalsimert ved 550°C. Kryoliten inneholdt 0,22 vekt% Si02og 0,04 vekt% Fe203.
Eksempel 3
1000 ml av en NH^F-oppløsning (fremstilt som i Eks. 1) ble avkjølt til 20°C og under omrøring blandet med en oppløsning av 3,5 g FeCl3. 6 H20 i 15 ml vann. Den dannede utfelling ble ved lett omrøring i ca. 45 minutter holdt i suspensjon. Deretter ble det tilsatt en oppløsning av 2,0 g NaOH i 20 ml vann og filtrert etter ytterligere 15 minutter.
Filtratet inneholder 0,025 vekt% Si02og 0,001 vekt% Fe203 oppløst.
Eksempel 4 (sammenligningseksempel)
Det ble gått frem som omtalt i eksempel 3, imidlertid uten tilsetning av NaOH-oppløsning.
Det dannede filtrat inneholdt 0,035 vekt% Si02og 0,025 vekt% Fe203. En derav fremstilt kryolit (analogt omtalen i Eksempel 1 og 2) inneholdt 0,27 vekt% Si02og 0,15 vekt% Fe203. Den var tydelig brunfarvet på grunn av Fe203og er på grunn av innholdet av Fe203ikke brukbar for aluminium-smelteelektrolyse.
Sksempel 5 til 11
Det ble gått frem nøyaktig som angitt i Eksempel 3,
i stedet for 2 g NaOH ble imidlertid tilsatt en oppløsning av de i følgende tabell oppførte salter til NH^F-oppløsningen. I .
tabellen er det angitt mengden av Fe203og kiselsyre som inneholder kryoliti De tilsatte saltmengder var hver gang oppløst i 50 ml vann.
E ksempel 12
Det ble gått frem som angitt i Eksempel 4, imidlertid utfellingen av jern(III)oksydhydrat ble gjennomført på en temperatur av-NH4F-oppløsning på 30°C.
Det rensede filtrat inneholdt enda 0,04 vekt% Si02
og 0,03 vekt% oppløst jernsalt, beregnet som Fe203«
Den herav fremstilte kryolit inneholdt bare 0,3 vekt% Si02, men mer enn 0,2 vekt% Fe203.
Eksempel 13
Det ble gått frem som angitt i Eksempel 12, imidlertid ble det etter tilsetning av jern(III)kloridoppløsningen innrørt en oppløsning av 2 g NaOH i 10 ml vann i den 3 0°C varme oppløsning.
Det rensede filtrat inneholdt bare 0,04 vekt% Si02og 0,001 vekt% oppløst jernsalt, beregnet som Fe2<0>3<.>

Claims (2)

1. Fremgangsmåte til rensing av teknisk ammoniumfluorid-oppløsning for kiselsyre og jernioner ivred medrivning av kiselsyre ved utfelling med jern(III)salter ved en pH-verdi over 8,5 og et innholdt av oppløsning på mer enn 1 vekt% fritt ammoniakk, karakterisert ved at jern(III)salt ved en temperatur under 30°C settes til ammoniumfluoridoppløsningen og før, under eller etter utfellingen, men før frafiltrering av utfellingen settes til oppløsningen så meget av ett eller flere av de opp-løste salter av ionene alkalimetall, jordalkalimetall, sink, aluminium og/eller bly, at oppløsningen minst er mettet av en av disse ioner.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at ammoniumfluoridoppløsningen mettes med minst to av de oppløselige salter av litium, natrium, kalium, magnesium, kalsium, barium og/eller bly.
NO783677A 1977-11-15 1978-11-01 Fremgangsmaate til rensing av ammoniumfluoridopploesninger NO783677L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19772750943 DE2750943A1 (de) 1977-11-15 1977-11-15 Verfahren zur reinigung von ammoniumfluoridloesungen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO783677L true NO783677L (no) 1979-05-16

Family

ID=6023750

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO783677A NO783677L (no) 1977-11-15 1978-11-01 Fremgangsmaate til rensing av ammoniumfluoridopploesninger

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4200622A (no)
EP (1) EP0002016B1 (no)
JP (1) JPS5476499A (no)
DE (2) DE2750943A1 (no)
ES (1) ES475058A1 (no)
IT (1) IT7851877A0 (no)
NO (1) NO783677L (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2359690A1 (fr) 2010-02-23 2011-08-24 East Coast Pharmaceutical Research LLC Multiplication de l'efficacité des agents anti-infectieux par une composition comprenant conjointement un agent dispersant et un agent activateur métallique
EP3126290A2 (en) * 2014-04-04 2017-02-08 Fluorsid S.p.A. High purity synthetic fluorite and process for preparing the same
SG11201707946UA (en) * 2015-04-02 2017-10-30 Fluorsid S P A High purity synthetic fluorite, process for preparing the same and apparatus therefor
CN113277476A (zh) * 2021-07-07 2021-08-20 昆山市诚鑫化工有限公司 一种高纯氟化铵的制备方法
CN117165960B (zh) * 2023-04-27 2024-10-11 福建天甫电子材料有限公司 氟化铵粗品纯化方法
CN117165961B (zh) * 2023-04-28 2024-09-27 福建天甫电子材料有限公司 一种电子级氟化铵的制备方法

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2780522A (en) * 1953-12-17 1957-02-05 Int Minerals & Chem Corp Production of fluorine compounds
US2981597A (en) * 1958-10-13 1961-04-25 Tennessee Valley Authority Manufacture of ammonium cryolite
AT214409B (de) * 1959-09-17 1961-04-10 Chemie Linz Ag Verfahren zur Herstellung einer praktisch kieselsäurefreien Ammonfluoridlösung
NL262471A (no) * 1960-03-25
US3201193A (en) * 1963-07-03 1965-08-17 Int Minerals & Chem Corp Precipitation of soluble p2o5 values from nh4f solutions
NL6907681A (no) * 1968-05-27 1969-12-01
US3563699A (en) * 1969-05-28 1971-02-16 Montedison Spa Process for the preparation of very pure cryolite from sodium fluosilicate and ammonia
US3755546A (en) * 1971-08-31 1973-08-28 Allied Chem Process for removal of phosphates from solutions containing fluoride ions
DE2360974C2 (de) * 1973-12-07 1983-08-18 Ibm Deutschland Gmbh, 7000 Stuttgart Verfahren zum Reinigen von Ammoniumfluoridlösungen
DE2410410C2 (de) * 1974-03-05 1982-07-29 Kali-Chemie Ag, 3000 Hannover Verfahren zur Herstellung von weitgehend kieselsäurefreien Aluminiumfluoridlösungen
JPS5256096A (en) * 1975-11-04 1977-05-09 Central Glass Co Ltd Preparing of sodium fluoride from dosium silicofluoride

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5476499A (en) 1979-06-19
EP0002016A1 (de) 1979-05-30
DE2860154D1 (en) 1980-12-11
IT7851877A0 (it) 1978-11-13
DE2750943A1 (de) 1979-05-17
US4200622A (en) 1980-04-29
ES475058A1 (es) 1979-04-01
EP0002016B1 (de) 1980-09-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN106830012B (zh) 一种以含氟废水为原料生产高品质氟化钠的方法
CN102432045B (zh) 一种超高纯度碳酸锂的制备方法
KR20220131519A (ko) 알루미나 및 리튬염을 생산하는 방법
US4053561A (en) Removal of fluorine from phosphatic solutions
US3760064A (en) Process for the production of neutral calcium hypochlorite crystals
RU2543214C2 (ru) Способ комплексной переработки природных рассолов хлоридного кальциево-магниевого типа
NO783677L (no) Fremgangsmaate til rensing av ammoniumfluoridopploesninger
NO831323L (no) Fremgangsmaate ved opparbeiding av aluminium- og jernholdig surt avloepsvann
CA1216135A (en) Method for producing silica
US3506394A (en) Method for producing sodium silicofluoride from wet process phosphoric acid
JP2000507540A (ja) アルカリ性産業廃棄物に含まれるナトリウムの回収方法
US3574537A (en) Process for the separation of useful compounds from waste of the aluminum industry
CN107337299B (zh) 一种除氟净水剂及其制备方法
US1992532A (en) Method of removing dissolved silica from natural alkaline brines
US1382165A (en) Process of making fluorids
DE3261009D1 (en) A method for recovering useful products from waste products obtained when manufacturing aluminium fluoride
US2862788A (en) Process for purifying impure solid-phase kainite
US4560540A (en) Method for recovering useful products from waste products obtained when manufacturing aluminium fluoride
US3343910A (en) Water-soluble lithium compounds
RU2479492C2 (ru) Способ очистки сточных вод
JPS6335414A (ja) 四ホウ酸ナトリウム五水塩の製法
US4946565A (en) Process for the production of alkali metal chlorate
JPS589820B2 (ja) アルミニウム含有鉱石の処理から得られるアルミン酸アルカリ溶液からガリウムを回収する方法
SU42065A1 (ru) Способ получени глинозема из алунита
RU2742987C1 (ru) Способ обесфторивания и выделения безводного сульфата натрия из оборотных растворов газоочистки алюминиевых электролизеров