NO833137L - Fremgangsmaate ved utvinning av nyttige produkter fra vrakprodukter erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid - Google Patents

Fremgangsmaate ved utvinning av nyttige produkter fra vrakprodukter erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid

Info

Publication number
NO833137L
NO833137L NO833137A NO833137A NO833137L NO 833137 L NO833137 L NO 833137L NO 833137 A NO833137 A NO 833137A NO 833137 A NO833137 A NO 833137A NO 833137 L NO833137 L NO 833137L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
sodium
aluminum
fluoroaluminate
fluorine
alkali metal
Prior art date
Application number
NO833137A
Other languages
English (en)
Inventor
Hans Arne Lennart Berglund
Original Assignee
Boliden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Boliden Ab filed Critical Boliden Ab
Publication of NO833137L publication Critical patent/NO833137L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/48Halides, with or without other cations besides aluminium
    • C01F7/50Fluorides
    • C01F7/54Double compounds containing both aluminium and alkali metals or alkaline-earth metals
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B33/00Silicon; Compounds thereof
    • C01B33/20Silicates
    • C01B33/26Aluminium-containing silicates, i.e. silico-aluminates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/48Halides, with or without other cations besides aluminium
    • C01F7/50Fluorides

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)
  • Chemical Treatment Of Metals (AREA)
  • Silicates, Zeolites, And Molecular Sieves (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Description

Teknisk område
Den foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte
ved utvinning av nyttige produkter fra vrakprodukter er-
holdt ved fremstilling av aluminiumfluorid fra aluminiumhydroxyd og fluorsiliciumsyre, og mer spesielt utvinning av natriumsiliciumaluminater og natriumfluoraluminater fra siliciumdioxydvrakmaterialer, moderlut og vaskevann som skriver seg fra fremstilling av aluminiumfluorid.
Det er et formål ved den foreliggende oppfinnelse å
oppnå en mulighet for utvinning av nyttige og økonomisk verdifulle produkter fra vrakprodukter erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid.
Oppf inne1sens bakgrunn
Når aluminiumfluorid fremstilles, fås flere brysomme vrakprodukter som må deponeres og eventuelt gjøres uskadelige. Det fås således et siliciumdioxydvrakprodukt som inneholder fluor- og aluminiumforurensninger, og en moderlut og et vaskevann som inneholder fluor, aluminium og silicium.
Disse vrakprodukter representerer et alvorlig problem da
de forekommer i forholdsvis store mengder og krever komplisert og kostbar behandling før de kan deponeres. Det er korrekt at siliciumdioxydrester som sådanne kan deponeres, men,
som det vil forstås, kan en direkte deponering av siliciumdioxyd som er forurenset med store mengder skadelige forurensninger, ikke tolereres. Moderluten og vaskevannet må nøytraliseres med kalsiumhydroxyd til en pH-verdi av ca. 10
ved hvilken dens fluor- og silikatinnhold vil utfelles.
Dette bunnfall blir derefter skilt fra moderluten og vaskevannet, f.eks. ved sentrifugering, og senere deponert.
De ovennevnte vrakprodukter utgjør således et alvorlig miljøproblem selv om de kan behandles på den antydede måte før de deponeres. Dessuten går vesentlige mengder silicium og fluor taptnår vrakproduktet behandles på den nevnte måte.
De reaksjoner som forekommer ved fremstilling av aluminiumfluorid, er gjengitt nedenfor idet vrakproduktene er understreket.
En del .forskjellige metoder er angitt i teknikkens stand for utvinning av aktivt siliciumdioxyd og kryolitt og dessuten andre forbindelser fra fluorsiliciumsyre og vrakprodukter fra fremstillingen av aluminiumfluorid.
I østerriksk patentskrift 314474 er fremstilling av aluminiumfluorid fra fluorsiliciumsyre gjenvunnet fra fremstilling av fosfatholdige gjødningsmidler beskrevet. Derved blir 8-25% fluorsiliciumsyre reagert med aluminiumhydroxyd i et forhold av 0,95-1,05:1 av det støkiometriske forhold ifølge ligningen H2SiF + Al (OH) 3 > 2 AlF3+ Si02+ H20 ved en temperatur av 60-100°C. Det erholdte aluminiumfluorid kan anvendes for fremstilling av kryolitt. Aluminiumhydroxyd blir derved reagert med fluorsiliciumsyre
i to trinn under anvendelse av en tredjedel av den nødvendige aluminiumhydroxydmengde i det første trinn og av to tredje-deler av dette i det annet trinn, hvorved en blanding som inneholder aluminiumfluorid som utfelles og fraskilles, og aluminiumhydrofluorsyre fås.Aluminiumhydrofluorsyren blir derefter behandlet med alkali ved en pH av 3-6,5, fortrinnsvis ved en pH av 6-6,5, og ved en temperatur av 60°C for dannelse av kryolitt. Denne fremgangsmåte krever imidlertid meget rene komponenter da forurensninger av bl.a. fosfater ellers vil bli utfelt og forurense kryolitten. Eventuelt tilstedeværende siliciumdioxyd vil også danne komplekser som forurenser kryolitten og forringer dens kvalitet.
Dersom fluorsiliciumsyre og ammoniakk anvendes som utgangsmaterialer, kan aktivt siliciumdioxyd og kryolitt fremstilles (østerriksk patentskrift 315128) . Derved blir ammoniumfluorid og siliciumdioxyd primært fremstilt, hvorefter ammoniumfluoridet reageres med natriumaluminat for dannelse av kryolitt.
Svensk utlegningsskrift 366723 angår en fremgangsmåte
for å utvinne fluor og aluminium fra fortynnede, vandige oppløsninger, spesielt moderluter erholdt ved krystalliser-ing av aluminiumfluorid, hvorved moderlutene behandles med ammoniakk eller ammoniumbicarbonat for å oppnå en ammonium-forbindelse, (NH^),. Al^, som er analog med chiolitt. Utfellingen av forbindelsen utføres ved en pH av 6-6,5.
Svensk utlegningsskrift 7502835-7 angår et konsentrert, syntetisk flussmiddel basert på kalsiumfluorid, hvor gjen-værende fluoridmengder fra fremstillingen av aluminiumfluorid fra fluorsiliciumsyre og aluminiumhydroxyd utfelles under anvendelse av en kalsiumforbindelse.
I svensk tilgjengeliggjort patentsøknad 8100218-0 er
en fremgangsmåte for utvinning av nyttige produkter fra vrakmaterialer av den beskrevne type beskrevet, hvor siliciumdioxyd erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid og forurenset med bl.a. fluor og aluminium oppløses i et sterkt basisk hydroxyd. Den erholdte første oppløsning blandes med en annen oppløsning erholdt ved å oppløse aluminiumhydroxyd med et sterkt basisk hydroxyd, og med vrakmoderlut og eventuelt også vaskevann fra fremstilling av aluminiumfluorid i slike forholdsvise mengder at blandingens pH-verdi ligger mellom 10 og 14, idet siliciumdioxydinnholdet i de tilførte vrakprodukter utfelles som et siliciumaluminat som fraskilles, fortrinnsvis ved filtrering, for eventuell videre behandling eller for direkte anvendelse, hvorefter fluor dersom dette er tilstede fra vrakproduktene, utvinnes fra filtratet ved til dette å tilsette en aluminiumforbindelse i en tilstrekkelig mengde til å utfelle i det vesentlige hele fluorinnholdet i filtratet i form av et fluoraluminat som fraskilles, fortrinnsvis ved filtrering, for ytterligere anvendelse, og hvorefter sluttfiltratet overføres til en recipient eller utnyttes f.eks. som prosessvann for andre prosesser.
Når den nevnte metode utføres, fås et natriumaluminiumsilikat som er forholdsvis alkalisk og som derfor vil oppvise et høyt behov for alun ved fremstilling av papir fra en papiroppslemning under anvendelse av det nevnte silikat som
et fyllstoff.
Beskrivelse av den'foreliggende oppf innelse
Den foreliggende oppfinnelse angår en overraskende særpreget metode for utvinning av verdifulle materialer i form av nyttige produkter fra et vrakmateriale av den ovenfor beskrevne type samtidig som miljøproblemene som forårsakes av vrakmaterialet, blir i det vesentlige full-stendig eliminert. Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er av ytterligere økonomisk interesse da vrakmaterialet blant annet ikke behøver å nøytraliseres, hvilket innebærer at intet kalsiumhydroxyd må anvendes, hvilket på sin side innebærer lavere omkostninger.
Med den foreliggende fremgangsmåte har det også vært mulig å fremstille et aluminiumsilikat som er mindre alkalisk enn det som er beskrevet ovenfor, og det har dessuten vist seg mulig å utfelle et fluoraluminat med meget høy renhet og en krystallstørrelse som kan variere i avhengighet av enkle variasjoner i utfellingsbetingelsene.
Den foreliggende fremgangsmåte er således særpreget
ved at alkalimetallioner i form av et alkalimetallsalt tilsettes de oppsamlede moderluter og vaskevann erholdt ved fremstillingen av aluminiumfluorid og forurenset med aluminium, siliciumdioxyd og fluor, og ved at moderlutenes og vaskevannets hydrogenionkonsentrasjon reguleres til en pH av 2,0-3,0 ved tilsetning av en alkalimetallbase samtidig som en temperatur opprettholdes for de oppsamlede oppløsninger av over ca. 50°C, og det derved utfelte alkalimetallfluoraluminat isoleres ved filtrering, hvorefter filtratet som omfatter siliciumdioxyd og mindre mengder aluminium og fluor, kan overføres til et annet trinn for utvinning av én eller flere av de nevnte forbindelser eller anvendes på annen måte.
<y>tterligere særtrekk ved oppfinnelsen er angitt i de ledsagende krav.
Den ovenstående betegnelse alkalimetallbase betyr et hvilket som helst kalium-, natrium- eller lithiumhydroxyd,
-carbonat, -bicarbonat eller -sulfitt, fortrinnsvis natrium-
hydroxyd og natriumcarbonat.
Det fremstilte nyttige produkt er således et fluoraluminat, fortrinnsvis et natriumfluoraluminat, som chiolitt eller kryolitt. I et annet trinn kan siliciumdioxydinnholdet i vrakproduktene utvinnes i form av et siliciumaluminat, fortrinnsvis natriumsiliciumaluminat. Slike produkter som natriumfluoraluminat (kryolitt) og natriumsiliciumaluminat kan anvendes direkte og er efterspurt på markedet. Natriumfluoraluminat eller kryolitt anvendes i stor utstrekning som flussmiddel ved elektrolytisk fremstilling av aluminium. Natriumsiliciumaluminat kan anvendes som pigmentmiddel innen . papirfremstillingsindustrien og innen gummi- og maling-industrien.
Kryolitt blir således hovedsakelig anvendt som flussmiddel innen aluminiumindustrien/men det er også kjent som et flussmiddel ved fremstilling av emaljer, som fyllstoff for polerings/slipeskiver, som et intensifiserende pigment, som slipepulver eller som en insekticid.
Ifølge oppfinnelsen blir de anvendbare produkter fortrinnsvis utvunnet fra vrakmaterialet i efter hverandre følgende trinn med en sammenhengende prosess, hvor fluor og aluminium først utvinnes i form av et fluoraluminat, fortrinnsvis natriumfluoraluminat, og siliciuminnholdet utvinnes i et valgfritt påfølgende trinn i form av et siliciumaluminat, fortrinnsvis natriumsiliciumaluminat.
Når fluor- og aluminiuminnholdet i vrakproduktene, spesielt i moderlutene og vaskevann (vann fra vaskeapparater) fra aluminiumfluoridproduksjonen, utvinnes, f.eks. i form av natriumfluoraluminat (kryolitt), blir slike moderluteE og/ eller vaskevann oppsamlet og hydrogenionkonsentrasjonen i disse regulert til en pH av ca. 1, hvorefter.hydrogenion-konsentras jonen reguleres ved tilsetning av natriumhydroxyd og/eller natriumcarbonat til en pH av 2,0-3,0, mer foretrukket 2,0-2,5. Oppløsningens temperatur bringes opp til eller holdes ved, dersom den allerede Er varm, minst 50 C, fortrinnsvis 60-80°C. Den tilsatte mengde natrium vil selv om den regulerer pH, ofte være for liten, og ytterligere natriumioner er derfor nødvendige og blir derved tilsatt i form av et natriumsalt, fortrinnsvis natriumsulfat og/ eller natriumklorid. Ut fra en doseringsmessig vurder-ing blir natriumsaltet fortrinnsvis tilsatt i form av en vandig oppløsning. Tilsetningen av Na<+->ioner kan utføres før eller efter reguleringen av pH til 2,0-3,0. Tilsatt på denne måte vil natriumfluoraluminatet utfelles og bunnfallet isoleres, fortrinnsvis ved filtrering, som vakuum-og/eller trykkfiltrering.
For i enkelte tilfeller å øke utbyttet blir aluminiuminnholdet i utfellingstrinnet for kryolitt primært holdt lavt, hvorved en del av det tilstedeværende fluorinnhold først samutfelles i form av natriumfluorsilikat. I et senere trinn av reaksjonen blir aluminiumsulfat derefter tilsatt, hvorved det nevnte silikat blir oppløst og det frigjorte fluor omsatt med aluminiumet under dannelse av kryolitt.
Når natriumfluoraluminatet (kryolitt) er blitt isolert på denne måte, kan siliciumdioxydinnholdet i vrakproduktene fra de ovenfor beskrevne reaksjoner, dvs. hovedsakelig siliciumdioxyd fra reaksjon 1, men også siliciumdioxyd som er tilstede i moderluten og vaskevannet, utvinnes, f.eks.
i form av natriumsiliciumaluminat.Derved.fremstilles en natriumsilikatoppløsning ved at siliciumdioxydet fra reaksjon 1 oppløses i natriumhydroxyd, og dessuten fremstilles en aluminiumsulfatoppløsning. De nevnte oppløsninger tilsettes filtratet erholdt efter isolering av kryolitten, og pH blir regulert til 6-14, fortrinnsvis 7-10, hvorved natriumsiliciumaluminatet utfelles. Det utfelte natriumsiliciumaluminat isoleres ved filtrering, f.eks. vakuum-og/eller trykkfiltrering.
Under visse omstendigheter kan fluorinnholdet i siliciumdioxydet være for høyt til at det kan anvendes direkte for fremstillingen av natriumaluminiumsilikat fordi kryolitt vil utfelles sammen med dette. Det er derved mulig å fjerne fluorinnholdet fra siliciumdioxydet ved å suspendere siliciumdioxydvrakmaterialet i svovelsyre og oppvarme bland-ingen, hvorved fluor og siliciumfluorid avdrives, isoleres i et vaskeapparat og overføres til utfellingstrinnet for fluoraluminat, og siliciumdioxydet suspenderes i vann for å oppløse eventuelt tilstedeværende aluminiumsulfat. Den således erholdte oppslemning overføres derefter til et filtreringstrinn hvori det faste og nu rene siliciumdioxyd fraskilles, vaskes og overføres til oppløsningsapparatet for fremstilling av natriumsilikat, og aluminiumsulfatopp-løsningen som inneholder svovelsyre, overføres til utfellingstrinnet for natriumaluminiumsilikat.
Det er videre mulig å fjerne eventuelt samtidig utfelt fosfat i kryolitten, idet denne samtidige utfelling kan finne sted ved høyere pH-nivåer innen det antydede område, ved å oppslemme den utfelte kryolitt under sure betingelser, dvs. ved en pH av 1-2.
En eksempelvis foretrukken utførelsesform av fremgangsmåten vil nu bli mer detaljert beskrevet under henvisning til den ledsagende tegning hvor den eneste figur er et flyt-skjema for den nevnte utførelsesform.
Moderluter og vaskevann fra fremstillingen av aluminiumfluorid blir valgfritt, men fortrinnsvis, oppsamlet i en pufferlagringstank 1 hvori pH kan reguleres til pH^l og molforholdet Al:6 F reguleres til 1:1,25:1. 50%-ig NaOH-oppløsning lagres i en lagringstank 2, og en oppløsning av Na2S0^lagres i en lagringstank 3. I en ytterligere tank 4 lagres en oppløsning av aluminiumsulfat som inneholder 8% A^O^. Den oppsamlede oppløsning fra puffertanken 1 med
en temperatur av fortrinnsvis 50-70°C for å holde dannelsen av Na^SiFg lav blir via en ledning 5 tilført en reaksjonsbeholder 6 som er forsynt med en oppvarmingsanordning og om-røringsanordning (ikke vist). Oppvarmingen foretas ved hjelp av en dampkappe. Natriumhydroxydoppløsning blir langsomt tilsatt via en ledning 7, og tilsetningen foretas og kontrol-leres med et pH-meter (ikke vist) som regulerer den tilsatte oppløsnings pH til en pH av 2,0-2,5 (2,25-0,25). For å øke reaksjonsblandingens natriuminnhold blir en natriumsulfat (eller alternativt natriumklorid)-oppløsning tilsatt fra tanken 3 via en ledning 8. Når de nevnte tilsetninger tilsettes og reguleres på denne måte, utfelles et fast materiale av findelte partikler, og dette faste materiale består av
natriumf luoraluminat. Tilsetningen av natrium foretas slik at
i det vesentlige alt tilstedeværende fluor i den oppsamlede oppløsning blir fjernet.
Dersom fluorinnholdet er høyt og aluminiuminnholdet lavt, blir aluminium tilsatt reaksjonsbeholderen 6 via en ledning 9 i form av en aluminiumsulfatoppløsning som inneholder ca. 8% A^O^, og ved denne konsentrasjon kan oppløs-ningen lagres uten risiko for utkrystallisering av fast aluminiumsulfat.
Dersom den oppsamlede oppløsning har en hydrogenionkonsentrasjon som avviker fra en pH av ca. 1, kan pH reguleres til den nevnte verdi ved å tilsette svovelsyre eller natriumhydroxyd. Dersom Al tilsettes i form av aluminiumsulfat, kan molforholdet aluminium:6 fluor reguleres, idet det nevnte forhold bør være 1-1,25:1. Likeledes kan fluorsiliciumsyre tilsettes for å regulere det nevnte forhold. pH skal være ca. 1 da fluor ved høyere pH synes å være tilstede som komplekser som ikke oppløses, men holder seg i oppløsningen efter utfelling.
Oppløsningen som inneholder det utfelte natriumfluoraluminat, blir derefter via en ledning 10 overført til en sedimenteringstank og derefter til en vakuumfiltreringsinn-retning 11 hvori det faste fluoraluminat fraskilles, vaskes, tørkes.ved ca. 100°C og kalsineres ved 500-700°C og overføres til en sekkestasjon 19 og til lagring for markedsføring. Natriumf luoraluminatet, k-ryolitt, med et lavt restinnhold av fosfor og siliciumdioxyd er et utmerket flussmiddel ved fremstilling av aluminium.
For å holde kryolittens kvalitet høy og derved bli kvitt problemer når den anvendes som et flussmiddel, bør restinn-holdet av Si og P holdes meget lavt. Kryolitt erholdt ved den foreliggende fremgangsmåte tilfredsstiller disse krav.
Filtratet erholdt fra filtreringsapparatet kan via en ledning 12 overføres til en annen reaksgonsbeholder 13 for fremstilling av et natriumaluminiumsilikat,
Eksempel 1
En kombinert oppløsning bestående av en moderlut og vaskevann fra et vaskeapparat fra fremstilling av aluminiumfluorid og omfattende 15 g F/l, 3,6 g Si02/1, 4,4 g Al/l,^ 50 mg P205/1 og med en pH av~" 1 ble anvendt. Molforholdet Al:6F er derved 1,25:1.
Dersom molforholdet Al:6F er > 1,25:1, kan ytterligere fluor tilsettes i form av fluorsiliciumsyre.e
Til 25 liter av denne kombinerte oppløsning ble Na<+->ioner tilsatt i form av en 35%-ig natriumkloridoppløsning (samlet 350 g NaCl), hvorefter 370 ml av en. 50%-ig NaOH-oppløsning ble langsomt tilsatt i løpet av 5 minutter for å øke pH til 2,2. Overskudet av Na -ioner bør være 1-2 g/l. Oppløsningen ble forvarmet til 6 0°C og holdt ved denne temperatur. Reaksjonsoppløsningen ble kontinuerlig omrørt. Natriumioner var derved blitt tilsatt i en mengde av minst tre ganger det molare innhold av aluminium. Da oppløsningens pH ble øket, ble et bunnfall bestående av natriumfluoraluminat erholdt. Reaksjonstiden for å avslutte utfellingen var 1-3 timer. Oppløsningen som inneholdt bunnfallet dispergert i denne, ble overført til et vakuumfiltreringsapparat hvori natriumfluoraluminatet ble fraskilt, vasket med vann, tørket ved ca. 100°C, kalsinert ved 500-700°C og emballert.
Utbytte:
Natriumfluoraluminat: 650 g
inneholdende 55,6 % F, 28,8 % Na, 14,8 % Al,
og 0,4 % Si02, og 0,03% P2°5'
Eksempel 2
En kombinert oppløsning på linje med den ifølge
eksempel 1 ble behandlet på samme måte som oppløsningen ble behandlet på ifølge det ovenstående eksempel 1, med den følgende forskjell. Da reaksjonen hadde foregått i ca. 20 minutter, ble 13,8 g aluminium tilsatt i form av en aluminium-sulf atoppløsning, hvorefter reaksjonen ble fortsatt i ytterligere 1,5 time.
Rest-Si02i natriumfluoraluminatet ble derved re-
dusert til 0,07%. Alle øvrige analytiske data overensstemte med dem som ble erholdt i eksempel 1.
Eksempel 3
2 liter av en kombinert'oppløsning omfattende 18,5 g F/l, 10 g Si02/1, 5,0 g Al/l,^ 50 mg P205og med en pH av 1 ble anvendt. Molforholdet A1:6F var derved 1,15. Oppløsningen ble behandlet i overensstemmelse med det ovenstående eksempel 1, trinn 1, under anvendelse av 28 g NaCl og 30 ml av en 50%-ig NaOH-oppløsning. Slutt-pH var
2,3, reaksjonstemperaturen 60°C og reaksjonstiden 3 timer. Utbytte av natriumfluoraluminat: 64 g inneholdende 30,8% Na, 52,1% F, 12,8% Al, og 0,58% Si02og 0,04% P205(100% kryolitt).
Det fremstilte natriumfluoraluminat kan oppnås i form
av kryolitt alene, chiolitt alene eller blandinger derav i avhengighet av rekkefølgen for tilsetningen av reaktantene. Dersom hele innholdet av natriumioner er tilstede fra be-gynnelsen av, fås fremstilling av kryolitt, mens en senere tilsetning av natriumioner fører til dannelse av chiolitt. Dette vil fremgå av de følgende eksempler 4-9.
Eksempel 4
4 1 av en kombinert moderlut og vaskeapparatvannopp-løsning med den sammensetning som er gjengitt i eksempel 1, ble tilsatt en reaksjonsbeholder, hvorefter 35 g NaCl ble tilsatt og den samlede blanding bragt opp til en temperatur av 60°C. Derefter ble natriumcarbonat'tilsatt inntil en pH av 2,5. Det erholdte bunnfall besto av natriumfluoraluminat i form av 100% kryolitt.
Eksempel 5
4 1 av en kombinert oppløsning ifølge det ovenstående eksempel 4 og inneholdende 35 g NaCl ble tilsatt samtidig med en vandig natriumcarbonatoppløsning (58,5 g Na^O^) til en reaksjonsbeholder. Oppløsningenes temperatur ble holdt ved 60°C. Slutt-pH var 2,5. Det erholdte bunnfall besto av natriumfluoraluminat i form av 75% kryolitt og 25%
chiolitt.
Eksempel 6
4 1 av en kombinert oppløsning ifølge det ovenstående eksempel 4 ble nøytralisert til en pH av 2,5 under anvendelse av natriumcarbonat, hvorefter 35 g NaCl ble tilsatt. Opp-løsningenes temperatur var 60°C. Det erholdte bunnfall be-
sto av natriumfluoraluminat i form av 100% chiolitt.
Eksempel 7
4 1 av en kombinert oppløsning ifølge det ovenstående eksempel 4 ble oppvarmet til 60°C og fylt i en reaksjonsbeholder. Til denne oppløsning ble .35 g NaCl og natriumcarbonat tilsatt samtidig inntil en pH av 2,5. Det erholdte bunnfall besto av natriumfluoraluminat i form av 100% chiolitt.
Eksempel 8
Til en reaksjonsbeholder ble en vandig oppløsning av natriumklorid (35 g) tilsatt, hvorpå natriumcarbonat og 4 1
av en kombinert oppløsning ifølge eksempel 4 med et molforhold Al:6 F av 1,05:1 ble samtidig tilsatt. Det erholdte bunnfall besto av natriumfluoraluminat i form av 100% kryolitt.
Eksempel 9
Kryolitt ble fremstilt i overensstemmelse med eksempel
1, hvorefter og fremdeles i form av en oppslemning natriumcarbonat og I^SiFg ble tilsatt samtidig for å oppnå et molforhold A1:6F av 1,05 mens pH ble holdt ved 2,5. Utbytte: 100% kryolitt.
Når chiolitt er blitt erholdt, kan vektforholdt NaF:AlFg korrigeres for å tilfredsstille de krav som aluminiumin-dustrien setter for anvendelse av kryolitt som flussmiddel, hvorved chiolitt eller chiolitt/kryolitt granuleres sammen med natriumcarbonat for å erholde et korrekt vektforhold,
dvs. 1,5.
Natriumfluoraluminat kan likeledes fremstilles ved
hjelp av en kontinuerlig prosess ifølge den foreliggende oppfinnelse, og en slik prosess vil bli eksemplifisert nedenfor.
Eksempel 10
Den identifiserte kombinerte oppløsning (Eks. 4) lagres i en puffertank ved 60°C, hvorfra den pumpes over i en første reaksjonsbeholder, derfra til en annen reaksjonsbeholder og derfra til en tredje reaksjonsbeholder hvorfra eventuelt dannet bunnfall fjernes, og får bunnavsettes i en fjerde reaksjonsbeholder. Tilsetningen av reaktantene kan foretas til de forskjellige reaksjonsbeholdere i forskjellig_ rekkefølge i avhengighet av den ønskede sluttforbindelse/
-produkt.
Den kombinerte oppløsning som ble anvendt ved en rekke forsøk med kontinuerlig fremstilling, inneholdt som følger:
F 12,0 g/l, Al 3,6 g/l, Si022,57 g/l, Ca 210 mg/l,
P20560 mg/l.
Al:6F molforhold 1,26.
Natriumkloridoppløsning: 200 g NaCl/1.
Natriumcarbonat av teknisk kvalitet.
Fbrsøksparametre

Claims (8)

1. Fremgangsmåte ved utvinning av anvendbare produkter fra vrakprodukter som skriver seg fra fremstilling av aluminiumfluorid på basis av aluminiumhydroxyd og fluorsiliciumsyre , karakterisert ved at alkalimetallioner i form av et alkalimetallsalt tilsettes moderluter og vaskevann erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid og forurenset med aluminium, siliciumdioxyd og fluor, den oppsamlede opp-løsnings hydrogenionkonsentrasjon reguleres til en pH av 2,0-3,0 ved tilsetning av en alkalimetallbase mens den oppsamlede oppløsnings temperatur holdes over ca. 50°C, og det derved utfelte alkalimetallfluoraluminat isoleres ved filtrering, hvorefter filtratet som hovedsakelig omfatter siliciumdioxyd og mindre mengder av aluminium og fluor eventuelt overføres til et annet trinn for utvinning av en eller flere av de nevnte forbindelser.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at natriumhydroxyd og et natriumsalt, fortrinnsvis natriumsulfat og/eller natriumklorid,anvendes for å danne et natriumfluoraluminat.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at pH er 2,0-2,5.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at molforholdet Al:6F i den oppsamlede oppløsning er 1-1,25:1.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at reaksjonsblandingens aluminiuminnhold reguleres efter tilsetning av basen og alkalimetallsaltet.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at aluminiuminnholdet økes efter en første utfelling av fluoraluminat for å utfelle ytterligere fluoraluminat fra fluor som er blitt fri-gjort ved den nevnte økning.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den oppsamlede opp-løsnings pH reguleres til en pH av ca. 1 før den reguleres til en pH av 2,0 - 3,0.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at temperaturen holdes mellom 50 og 90°C, fortrinnsvis 60-8'0°C.
NO833137A 1982-01-07 1983-09-01 Fremgangsmaate ved utvinning av nyttige produkter fra vrakprodukter erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid NO833137L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8200045A SE437015B (sv) 1982-01-07 1982-01-07 Forfarande for utvinning av anvendbara produkter fran avfallsprodukter herrorande fran framstellning av aluminiumfluorid

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO833137L true NO833137L (no) 1983-09-01

Family

ID=20345647

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO833137A NO833137L (no) 1982-01-07 1983-09-01 Fremgangsmaate ved utvinning av nyttige produkter fra vrakprodukter erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4560540A (no)
EP (1) EP0085287B1 (no)
JP (1) JPS58502201A (no)
AT (1) ATE21238T1 (no)
AU (1) AU551374B2 (no)
BR (1) BR8208048A (no)
CA (1) CA1196173A (no)
DE (1) DE3272494D1 (no)
FI (1) FI71113C (no)
NO (1) NO833137L (no)
SE (1) SE437015B (no)
WO (1) WO1983002444A1 (no)
YU (1) YU1883A (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE439477B (sv) * 1982-10-13 1985-06-17 Boliden Ab Forfarande for produktion av huvudsakligen ren kiselsyra fran avfallskiselsyra
SE453078B (sv) * 1986-09-09 1988-01-11 Alufluor Ab Forfarande for forbettring av cementbruks och betongs egenskaper
US5242670A (en) * 1992-07-02 1993-09-07 Gehringer Ronald C Method for hydrofluoric acid digestion of silica/alumina matrix material for the production of silicon tetrafluoride, aluminum fluoride and other residual metal fluorides and oxides
US8388925B2 (en) 2009-12-30 2013-03-05 Memc Electronic Materials, Inc. Methods for producing aluminum trifluoride
EP3325959A2 (de) * 2015-07-21 2018-05-30 Solvay SA Herstellung von fluorhaltigen verbindungen mit hilfe einer elektrochemischen messkette
CN115215345B (zh) * 2022-08-16 2023-03-14 科顺防水科技股份有限公司 一种提纯氟硅酸法副产白炭黑及制备冰晶石的方法
CN115536049B (zh) * 2022-10-19 2024-02-09 广东臻鼎环境科技有限公司 制备冰晶石的方法

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR957414A (no) * 1944-02-05 1950-02-20
GB762635A (en) * 1953-10-29 1956-11-28 Vaw Ver Aluminium Werke Ag Process of producing cryolite from washing and waste liquors containing sodium fluoride
US2916352A (en) * 1956-09-14 1959-12-08 Grace W R & Co Artificial cryolite process
US3175882A (en) * 1961-12-19 1965-03-30 Ralph B Derr Production of aluminum fluoride
US3493330A (en) * 1966-11-22 1970-02-03 Reynolds Metals Co Beneficiation of cryolite material
AT303684B (de) * 1970-08-25 1972-12-11 Chemie Linz Ag Verfahren zur Herstellung von Kryolith
AT315128B (de) * 1971-04-29 1974-05-10 Rudarsko Topionicarski Basen B Verfahren zur gleichzeitigen Gewinnung von Na3A1F6 und aktivem SiO2
DE2122647B2 (de) * 1971-05-07 1973-07-05 Lentia GmbH, Chem u pharm Erzeug msse Industriebedarf, 8000 München Verfahren zur rueckgewinnung von aluminium und fluor aus verduennten waessrigen aluminiumfluoridloesungen
AT314474B (de) * 1971-09-17 1974-04-10 Uzina De Superfosfati Si Acid Verfahren zur Herstellung von Aluminiumfluorid und Kryolith
US3755532A (en) * 1972-06-07 1973-08-28 Reynolds Metals Co Method of making naf or naf/aif3involving the reaction of sodium sulfate with fluosilicic acid
SE430593B (sv) * 1981-01-16 1983-11-28 Boliden Ab Forfarande for att utvinna anvendbara produkter ur avfallsprodukter fran aluminiumfluoridframstellning

Also Published As

Publication number Publication date
DE3272494D1 (en) 1986-09-11
FI71113B (fi) 1986-08-14
YU1883A (en) 1986-02-28
US4560540A (en) 1985-12-24
FI71113C (fi) 1986-11-24
EP0085287A1 (en) 1983-08-10
BR8208048A (pt) 1983-11-22
EP0085287B1 (en) 1986-08-06
SE437015B (sv) 1985-02-04
ATE21238T1 (de) 1986-08-15
FI833184A (fi) 1983-09-06
SE8200045L (sv) 1983-07-08
JPS58502201A (ja) 1983-12-22
AU1044183A (en) 1983-07-28
AU551374B2 (en) 1986-04-24
FI833184A0 (fi) 1983-09-06
WO1983002444A1 (en) 1983-07-21
CA1196173A (en) 1985-11-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO150114B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av krystallinske ionebyttematerialer av alkalimetallaluminiumsilikat
US2196077A (en) Method of producing sodium aluminum fluoride
US4308244A (en) Process for producing fluorine compounds and amorphous silica
NO833137L (no) Fremgangsmaate ved utvinning av nyttige produkter fra vrakprodukter erholdt ved fremstilling av aluminiumfluorid
BR112021001318B1 (pt) Processo para a extração de lítio a partir de um silicato de lítio não calcinado, processo para a recuperação de um sal de lítio a partir de um silicato de lítio não calcinado, processo para a recuperação de hidróxido de lítio a partir de um silicato contendo lítio não calcinado, e processo para a recuperação de fosfato de lítio a partir de um silicato contendo lítio não calcinado
NO150151B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av aluminiumfluorid ved absorpsjon av fluorholdig gass
US4056604A (en) Production of hydrogen fluoride
NO842312L (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av siliciumdioxyd
EP0056792B1 (en) A method for recovering useful products from waste products obtained when manufacturing aluminium fluoride
NO794092L (no) Fremgangsmaate for halv-kontinuerlig fremstilling av zeolitt a
NO163315B (no) Kombinasjon av en skinne samt klatresko og fallvernanordning som er innrettet for samvirkning med skinnen.
US3112172A (en) Production of various lithium salts
US3021194A (en) Production of ammonium hydrogen fluoride
US4057614A (en) Process for producing sodium fluoride from sodium silicofluoride
EP0570469B1 (en) A process for recovering aluminium and fluorine from fluorine containing waste materials
US2996355A (en) Process for the manufacture of sodium aluminum fluorides
US2920938A (en) Method for manufacture of aluminum fluoride
US4062929A (en) Production of hydrogen fluoride
US3021193A (en) Production of sodium fluoride
US3666406A (en) Method for manufacturing cryolite with high purity
US4089936A (en) Production of hydrogen fluoride
US3493331A (en) Production of cryolite material
US4200622A (en) Purification of ammonium fluoride solutions
US3525584A (en) Process for the production of aluminum fluoride
US3056650A (en) Preparation of fluorine compounds