NO830029L - Ventilasjonsinnretning. - Google Patents

Ventilasjonsinnretning.

Info

Publication number
NO830029L
NO830029L NO830029A NO830029A NO830029L NO 830029 L NO830029 L NO 830029L NO 830029 A NO830029 A NO 830029A NO 830029 A NO830029 A NO 830029A NO 830029 L NO830029 L NO 830029L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
housing
ventilation device
flap
inspection flap
inspection
Prior art date
Application number
NO830029A
Other languages
English (en)
Inventor
Heinz Georg Baus
Original Assignee
Heinz Georg Baus
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Heinz Georg Baus filed Critical Heinz Georg Baus
Publication of NO830029L publication Critical patent/NO830029L/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F7/00Ventilation
    • F24F7/007Ventilation with forced flow
    • F24F7/013Ventilation with forced flow using wall or window fans, displacing air through the wall or window
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/20Casings or covers
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/24Means for preventing or suppressing noise

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Air-Flow Control Members (AREA)
  • Compressor (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
  • Structures Of Non-Positive Displacement Pumps (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)
  • Liquid Crystal (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en ventilasjonsinnretning med hus som på en forside har en fortrinnsvis svingbart anbragt lukkeklaff, en ved husets forside anordnet vegg, ved hjelp av hvilken et innvendig rom kan lukkes, samt en i det innvendige rom anbragt ventilator, og hvor huset og nevnte vegg har luftgjennomgangsåpninger.
I tysk offentlig tilgjengelig skrift 2 411 053 beskrives en ventilasjonsinnretning av denne type, hvor luftgjennomgangsåpningene som befinner seg på forsiden, kan lukkes eller frigis ved hjelp av lukkeklaffen. Slike ventilasjonsinnretninger kan bygges inn i muråpninger, i vindusrammer e.l., for å muliggjøre ventilasjon eller lufting av f.eks. et rom. Til betjening av lukkeklaffen er det vanlig-vis anordnet en drivmotor som hensiktsmessig anordnes i husets indre rom. Innvendig i huset er der videre eventuelt anbragt en ventilator for å oppnå en tilstrekkelig luftstrøm til ventilering og lufting. Med henblikk på en effektiv støy-dempning anvendes i stadig større utstrekning dempningsmateriale i det indre rom og ved hjelp av dette kan det på passende måte anordnes snodde strømningsbaner. I kjente ventilasjonsinnretninger må det utføres et ikke uvesentlig arbeide for å feste de nevnte konstruksjonsdeler i det indre rom på en fast og pålitelig måte. Til dette anvendes ofte skrueforbindelser som medfører en tidkrevende fremstilling og montering. Dessuten oppstår der spesielle vanskeligheter når ventilasjonsinnretningen skal åpnes av hensyn til etter-syn eller rensing av det indre rom.
Til grunn for oppfinnelsen ligger således den oppgave å utforme en ventilasjonsinnretning av den omtalte type på en slik måte at det oppnås en enkel og omkostningsgunstig fremstilling. Videre skal ventilasjonsinnretningen være utformet slik at den er egnet for service og innretningen skal gjøre det mulig å gi en hurtig og enkel adgang til de forskjellige konstruksjonsdeler, henholdsvis til det indre rom. Dessuten skal ventilasjonsinnretningen på en enkel måte
kunne tilpasses de aktuelle arbeidsbetingelser og i denne forbindelse skal i vesentlig grad kunne anvendes de samme byggedeler. Endelig skal ventilasjonsinnretningen ha en høy drifts-sikkerhet og driftsomstendighetene skal være gunstige.
Denne oppgave løses ifølge oppfinnelsen ved at
denne er kjennetegnet ved de trekk som fremgår av karakteri-stikken til de etterfølgende krav.
Ventilasjonsinnretningen ifølge oppfinnelsen utmer-ker seg først og fremst ved en enkel og omkostningsgunstig oppbygning, hvorved det er muliggjort en enkel adgang til ventilasjonsinnretningens indre rom på grunn av inspeksjonsklaffen. Ved betjening av de omtalte sperreorganer kan inspeks jonsklaf f en løses fra huset på en slik måte at det indre rom samt de i dette anbragte byggedeler er lett tilgjengelige. Dette er særlig av betydning når luftveiene i det indre rom skal renses i forbindelse med vedlikehold. Også en ventilator eller et innstillingstannhjul er dermed lett tilgjengelig. M.a.o. skal ikke noen skruer eller andre festeorganer løses for de enkelte konstruksjonsdeler, derimot er det bare inspeksjonsklaffen som skal løses.
Ifølge oppfinnelsen er inspeksjonsklaffen på den ene side satt inn i en langsgående not i huset, men på den annen side kan inspeksjonsklaffen også forbindes med huset ved hjelp av sperreorganer. Det skal særlig fremheves at disse sperreorganer fortrinnsvis er utformet som såkalte hurtig-låser som på en enkel måte kan betjenes uten spesielt verk-tøy. Det skal her fremheves at det eventuelt kan være tale om at inspeksjonsklaffen, som et alternativ eller som en ekstra foranstaltning, har en langsgående not, som tilsvarende deler av huset er i inngrep med for å muliggjøre en tilsvarende forbindelse.
Det er videre av avgjørende betydning at stivheten av det kasseformede hus økes ved hjelp av inspeksjonsklaffen. Dessuten gjelder det at når huset settes i dreining eller deformeres av ytre krefter, blir selve inspeksjonsklaffen praktisk talt ikke utsatt for noen deformering ogSDm følge derav er det til stadighet sikret en tett lukking av lukkeklaffen.
I en foretrukket utførelse er inspeksjonsklaffen dreibart forbundet med en forkant av huset som i det følgende betegnes som det ytre hus.
Inspeksjonsklaffen kan dermed svinges bort fra det ytre hus på samme måte som den på hvilken en lukkeklaff hit-til har kunnet svinges. For dette formål skal bare de omtalte sperreorganer løses og etter inspeksjonsklaffens bortsvingning er det innvendige rom av det ytre hus uten videre tilgjengelig. Forkanten av det ytre hus er hensiktsmessig i det minste delvis sylinderformet og en bueformet ansats på inspeksjonsklaffen griper omkring forkanten. Den bueformede ansats på inspeksjonsklaffen griper dermed inn i den langsgående not i området for forkanten av det ytre hus, hvorved oppnås dels et pålitelig feste av inspeksjonsklaffen og også en lett svingbarhet for inspeksjonsklaffen i forhold til det ytre hus.
I en særlig hensiktsmessig utførelse er den langsgående not i det ytre hus og/eller inspeksjonsklaffens underkant slik utformet at inspeksjonsklaffen kan tas av fra det ytre hus etter en bortsvingning av inspeksjonsklaffen fra det ytre hus en på forhånd bestemt vinkel som fortrinnsvis er i størrelsesordenen 9 0°. Dermed kan inspeksjonsklaffen på en enkel måte skilles fra det ytre hus, hvorved det indre rom blir særlig lett tilgjengelig.
I en hensiktsmessig utførelse inneholder sperreorganene en dreibar bolt med en dreiearm som kan bringes til inngrep med en list og/eller en not i det ytre hus.
Sperreorganer av denne art sikrer på den ene side en pålitelig forbindelse og kan på den annen side betjenes meget lett. For dette skal bolten bare dreies på en tilsvarende måte for at dreiearmen bringes til den ønskede posi-sjon i forhold til den nevnte list eller not.
I en særlig fordelaktig utførelse er lukkeklaffen dreibart forbundet ved den forreste lengdekant med inspeksjonsklaffen. For dette formål er lengdekanten i overflaten i det minste delvis sylindrisk og en tilsvarende utformet klo på lukkeklaffen griper i det minste delvis omkring lengdekanten. Dermed står lukkeklaffen i direkte forbindelse med inspeksjonsklaffen og lukkeklaffen kan eventuelt fjernes fra det ytre hus sammen med inspeksjonsklaffen på en enkel måte.
Lukkeklaffen og/eller inspeksjonsklaffen strekker seg fortrinnsvis i det vesentlige over hele byggehøyden av det ytre hus. Hensiktsmessig strekker lukkeklaffen og/eller inspeksjonsklaffen seg også i det vesentlige over hele ventilas jonsinnretningens lengde. M.a.o. har ventilasjonsinnretningen på forsiden en i stor utstrekning lukket overflate, hvorved fremfor alt muliggjøres en særlig gunstig innbygning i en vindusramme eller lignende uten at forstyrrende deler er synlige.
I en særlig hensiktsmessig utførelse har inspeksjonsklaffen både ved den øverste ende og ved den nederste ende en fremre lengdekant med en i det minste delvis sylindrisk overflate. Dermed kan lukkeklaffen etter valg forbindes dreibart med den øverste eller med den nederste lengdekant for således å kunne ta i betraktning de lokale innbyg-ningsforhold for ventilasjonsinnretningen.
Inspeksjonsklaffen har med fordel i det minste en gjennomgangsåpning for luften samt en åpning for et betjeningselement for lukkeklaffen. Denne åpning kan på enkel måte,f. eks. ved utstansning, frembringes, på det ønskede sted i inspeksjonsklaffen. I likhet med lukkeklaffen kan inspeks jonsklaf f en hensiktsmessig bestå av et strengpresset profil som kappes til ønsket lengde. Inspeksjonsklaffens fremstilling kan derved foregå på en omkostningsgunstig måte.
Innerveggene av det ytre hus og/eller de indre flater på inspeksjonsklaffen og/eller på lukkeklaffen kan med fordel være kledt med dempningsmateriale. Dempningsmaterialet kan være forbundet med innerveggene hhv. med de indre flater på inspeksjonsklaffen på en enkel måte, særlig ved klebning. Med en enkel formgivning av dempningsmaterialet kan det oppnås en særlig god dempningsvirkning.
I en særlig fordelaktig utførelse har dempningsmaterialet på den øverste og den nederste indre flate tannlignende fremspring som har mellomrom og rager inn i hverandre på en slik måte at det dannes en meanderformet luft-strømningskanal i det indre rom. Derved strømmer luften i det vesentlige i ventilasjonsretningens lengderetning. Man ser at lengden av strøraningskanalen kan bestemmes på forhånd tilsvarende ventilasjonsinnretningens totale lengde. Ved til pasning av fremspringenes form, strømningskanalens lengde og bredde, samt antallet fremspring, kan dempningsvirkningen påvirkes på ønsket måte. Derved er det av særlig betydning at dempningsmaterialet med fremspringene kan fremstilles uten særlig omkostninger og kan anbringes i ventilasjonsinnretningens indre rom. Ved å åpne inspeksjonsklaffen er strømnings-kanalen tilgjengelig på en enkel måte og kanalen kan dermed renses ved hjelp av enkle midler, f.eks. ved hjelp av en støv-suger .
I en særlig hensiktsmessig utførelse er det i det indre rom av det ytre hus innrettet minst en strømningskanal som strekker seg i lengdeaksens retning og ventilatoren er anbragt ved den gjennomgangsåpning, hvorfra luften strømmer ut fra ventilasjonsinnretningen. Med en passende utformning av ventilasjonsinnretningens totale lengde kan den hensiktsmessig med dempningsmaterialet kledte strømningskanal dermed på forhånd gis en lengde som er nødvendig for å oppnå en ønsket støydempningsvirkning. I denne forbindelse er det mulig på en enkel måte å utføre ventilasjonsinnretningen med en forholdsvis liten byggehøyde og byggedybde, hvorved de som regel begrensede plassforhold i. vindusrammer eller murgjennom-brudd kan tas i betraktning, især fordi, det som regel er en større frihetsgrad med hensyn til dimensjonering i lengdeaksens retning.
Ventilatoren er fordelaktigst utformet som en valseventilator, fortrinnsvis en radial vifte, som arbeider med forholdsvis lavt omdreiningstall og hvis omdreiningsakse ligger parallell med lengdeaksen for det ytre hus. Det kan derved også med den lille byggehøyde og byggedybde oppnås en høy dempningsvirkning på grunn av ventilatorens tilsvarende lengde og på grunn av det lave ventilatoromdreiningstall kan det egne støynivå holdes lavt.
I en fordelaktig utførelse er der anordnet to ventilatorer som drives med en felles motor og strømnincjskanalene er anordnet symmetrisk på begge sider av ventilatorene og strekker seg i retning av lengdeaksen for det ytre hus. Denne symmetriske anordning og utformning muliggjør en omkostningsgunstig fremstilling, særlig fordi det til begge strømnings-kanaler kan anvendes tilsvarende dempningsmaterialer.
For å oppnå en enkel og omkostningsgunstig konstruk-sjon har det ytre hus et i det vesentlige U-formet tverrsnitt og den på forsiden foreliggende åpning kan lukkes ved hjelp av inspeksjonsklaffen. I et på denne måte utformet ytre hus kan de forskjellige deler, særlig ventilator, dempningsmateriale, støttevegger og innstillingsmekanismer for lukkeklaffen bygges inn uten videre og uten at spesielle verktøy eller omkostningskrevende monteringsarbeider er nødvendige for dette.
Ventilatorhuset har fortrinnsvis på den ytre flate utover åpne, langsgående kanaler, hvori der er anordnet støtteelementer. Disse støtteelementer ligger an mot innerveggene av det ytre hus og/eller mot inspeksjonsklaffen eller det på denne foreliggende dempningsmateriale. Det skal særlig fremheves at med en passende dimensjonering av det således utformede ventilatorhus kan dette så og si anbringes i det indre av det ytre hus med en presspasning uten at ytterligere festeelementer er nødvendige for dette formål. Véd hjelp av støtteelementene sikres en pålitelig støtte av ventilatorhuset og dessuten kan fremstillingstoleranser uten videre -utjevnes. Det fremgår uten videre at det ved lukking av inspeksjonsklaffen også kan påføres et pressetrykk som be-virker en sikrere fiksering av ventilatorhuset.
De omtalte støtteelementer består fortrinnsvis av et ettergivende, elastisk materiale og støtteelementene strekker seg over hele lengden av. ventilatorhuset. Slike støtte-elementer kan på en omkostningsgunstig måte tilskjæres i den ønskede lengde fra endeløst profilmateriale og støtteelemen-tene gjør det uten vanskeligheter mulig med ehtoleranse-utjevning innenfor.vide grenser.
Det er med fordel anordnet fire slike langsgående kanaler som er knyttet til ytterhusets hjørner. De i de langsgående kanaler anbragte støtteelementer er således i inngrep med ytterhusets hjørner, slik at det på særlig enkel måte er frembragt en dreiesikring for ventilatorhuset.
Det er hensiktsmessig anordnet to langsgående kanaler ved de to endeområder av ventilatorhuset, hvor disse endeområder danner ventilatorhusets utstrømningskanal. Denne ut-strømningskanal er rettet mot inspeksjonsklaffen og støtte- elementene i de to nevnte langsgående kanaler ligger således an mot inspeksjonsklaffen eller mot det på denne foreliggende dempningsmateriale. Derved sikres at ved lukking av inspeksjonsklaffen og ved støtteelementene utøves et visst pressetrykk på ventilatorhuset for å oppnå en sikrere fiksering av dette i de indre punkter av ytterhuset. Det er dessuten av avgjørende betydning at det ved hjelp av støtteelemenetene også oppnås en pålitelig tetning for å motvirke en kortslut-ning av luftveien mellom ventilatorens inngang og utstrøm-ningskanalen. I denne forbindelse er dempningsmaterialenes og/eller støtteelementenes ettergivende egenskap særlig viktig.
I en særlig viktig utførelse er det i det minste ved hver ende av det indre rom innrettet en støttevegg som er festet ved hjelp av festeelementer, fortrinnsvis i langsgående kanaler i det ytre hus. På grunn av slike støtteveg-ger oppnås en ikke uvesentlig forbedring av ventilasjonsinnretningens stabilitet. Det ytre hus kan således være utformet forholdsvis tynnvegget, hvorved oppnås ikke uvesentlige besparelser med hensyn til materiale og vekt. Det skal her fremheves at det ytre hus i likhet med lukkeklaffen og inspeks jonsklaf f en fremstilles av strengpresset materiale, hvorved det sikres en optimal materialutnyttelse på grunn av de spesielle støttevegger ifølge oppfinnelsen.
I en fordelaktig videreutformning har de omtalte langsgående kanaler underskårne områder, hvori de nevnte festeelementer har inngrep, idet festeelementene fortrinnsvis er utformet som skruer eller som T-formede ansatser på støtteveggen. En særlig enkel og pålitelig fiksering og feste av støtteveggene sikres derved.
Støtteveggen har fortrinnsvis minst en vinkelrett på ytterhusets bakvegg anbragt boring eller utsparing, hvori festeorganer, især en skrue, kan føres inn. Hvis en tilsvarende boring anordnes i bakveggen, kan ventilasjo.nsinnret-ningen uten videre forbindes med andre komponenter ved hjelp av festeorganene. For å øke støydempningén kan særlig et forsatsprofil forbindes med ventilasjonsinnretningen. Videre kan ventilasjonsinnretningen bygges inn i allerede foreliggende ventilasjonskonstruksjoner og i dette tilfelle skal de nødvendige forbindelser bare frembringes ved hjelp av de nevnte festeorganer.
I en særlig fordelaktig utførelse har støtteveg-gen utsparinger, i det minste på innersiden, og i området for inspeksjonsklaffen er der anordnet en forbindelseslist. Denne forbindelseslist er forsynt med en åpning, gjennom hvilken det nevnte festeorgan og/eller en skrutrekker eller lignende kan føres inn, idet åpningen har større diameter enn den omtalte boring. På grunn av disse utsparinger oppnås en ikke uvesentlig materialbesparelse. På grunn av åpningen sikres videre at festeorganet uten særlige vanskeligheter kan nås og betjenes.
I en særlig hensiktsmessig utførelse er inspeksjonsklaffens anslag på det ytre hus utformet som en labyrinttetning. En slik labyrinttetning hindrer uten særlige foranstalt-ninger at det trenger fremmedluft inn i det indre rom eller
i strømningskanalen.
Lukkeklaffens anslag mot inspeksjonsklaffen er også hensiktsmessig utformet som en labyrinttetning. Hvis ventilasjonsinnretningen ikke er i funksjon og lukkeklaffen således er lukket, forhindres en uønsket luftstrømning på grunn av labyrinttetningen. Det skal her fremheves at lukkeklaffens dreibare forbindelse med inspeksjonsklaffen, altså den forreste lengdekant og de ovenfor nevnte tilhørende kloinnret-ninger på lukkeklaffen virker på samme måte som en labyrinttetning. Det fremgår at en uønsket luftstrømning med lukket lukkeklaff dermed er effektivt hindret.
I en fordelaktig utførelse er det fortrinnsvis i området for ytterhusets forkant anordnet en langsgående kanal, hvori elektriske ledninger til ventilatormotoren og/eller til innstillingstannhjulet er anbragt. Denne langsgående kanal kan uten videre dekkes med et tilsvarende profil, slik at de elektriske ledninger i høy grad ligger beskyttet mot påvirk-ninger utenfra.
Den sistnevnte langsgående kanal tjener hensiktsmessig også til å ta opp de ovenfor nevnte festeorganer for støtteveggene. Den langsgående kanal oppfyller derved en dob-belt funksjon, hvorved det oppnås en ikke uvesentlig omkost-ningsbesparelse.
I en foretrukket utførelse av ventilasjonsinnretningen ifølge oppfinnelsen er de langsgående noter og/eller forkanten av huset og/eller inspeksjonsklaffen utformet på
en slik måte at inspeksjonsklaffen, fortrinnsvis etter en liten svingebevegelse kan tas av fra huset. Denne utførelse er særlig vel egnet i de tilfeller hvor ventilasjonsinnretningens frontflate i det vesentlige ligger i flukt med andre komponenter, såsom vindusrammer, vegger e.l. Da inspeksjonsklaffen ved en åpning bare behøver å bli svinget en liten vinkel, skal det under husets nederste vegg praktisk talt ikke være noe fritt rom for hånden, hvori inspeksjonsklaffens underkant ellers måtte svinges inn.
I en særlig hensiktsmessig utførelse er den langsgående not og/eller forkanten av huset og/eller en ansats på inspeksjonsklaffen anordnet i forhold til bakveggen under en vinkel som er < 9 0°, fortrinnsvis < .45° og mest hensiktsmessig < 20° . Med denne utførelse skal inspeksjonsklaffen altså bare svinges en liten vinkel og i den deretter inntatte svingete stilling kan inspeksjonsklaffen løftes opp og ut av huset. Anordningen med små.vinkler i størrelses-ordenen ca. 20° og eventuelt ennå mindre er i dette tilfelle av særlig betydning, fordi det dermed bare skal utføres meget små svingebevegelser og inspeksjonsklaffen kan deretter uten vanskelighet løftes av i retning oppover. Ved slike små vink-ler kan det frie rom under husets underkant holdes litet på en slik måte at det praktisk talt ikke lenger er synlig. En glatt eller fluktende anbringelse av s. i., ventilas jonsinnret-ningen eller lukkeklaffens frontflate med andre byggekomponenter kan derved uten videre gjennomføres.
Ytterligere vesentlige trekk ved oppfinnelsen samt-betydningen av andre byggekomponenter kan derved uten videre gjennomføres.
Ytterligere vesentlige trekk ved oppfinnelsen,, samt betydningen av disse skal beskrives nærmere i det følgende under henvisning til tegningene, hvor fig. 1 viser skjematisk et lengdesnitt av en ventilasjonsinnretning med to symmetrisk anordnede strømningskanaler, fig. 2 viser perspektivisk en ventilasjonsinnretning hvis lukkeklaff er åpnet, .fig. 3 er. et snitt på tvers av lengdeaksen og i området for ventilatoren, hvor bare ventilatorens hus er vist, fig. 4 er et snitt på tvers av lengdeaksen og i området for en strømningskanal,
fig. 5 er et planriss av en støttevegg og fig. 6 er et snitt i likhet med det på fig. 3 og hvor en langsgående not i forkant strekker seg skrått i forhold til bakveggen en liten vinkel, og fig. 7 viser et snitt i likhet med fig. 3 men hvor lukkeklaffen 54 er dreiet om den forreste lengdekant på inspeks jonsklaf f en.
Den skjematiske fremstilling på fig. 1 viser i lengdesnitt en ventilasjonsinnretning med et U-formet eller kasse-formet ytrehus 2, hvis øverste vegg 4 og nederste vegg 6 er synlige. Det ytre hus 2 er et strengpresset profil og ytterhusets bakvegg 28 som ligger bak tegningens plan, forbinder de to nettopp nevnte vegger 4 og 6, slik at det dannes et indre rom 8. I det indre rom 8 befinner seg to ventilatorer eller vifter 10, 12 som er utformet som valseventilatorer og er drevet av en felles elektromotor 14. Symmetrisk_i. forhold til disse vifter 10, 12 er der anordnet respektive, strømnings-kanaler 16, 18, gjennom hvilke den av viftene 10, 12 innsugede luft kan strømme i retning av de med brutte streker innteg-nede piler 20, 22. Ved endene av strømningskanalene 16, 18 foreligger.luftgjennomgangsåpninger 24,. 26 som er anbragt i den bak tegningens plan foreliggende bakvegg 28. Ytterligere luftgjennomgangsapningér befinner seg i en her ikke vist og foran tegningens plan liggende inspeksjonsklaff som skal beskrives, nærmere senere.
Det er en forutsetning at bakveggen 28 er knyttet
til yttersiden f.eks. av et vindu, mens inspeksjonsklaffen er knyttet til innersiden, dvs. til bygningens indre. Den viste ventilasjonsinnretning tjener således til innsugning av luft i rom. Hvis ventilasjonsinnretningen skal anvendes til ut-lufting, skal luftgjennomgangsåpningene 24, 26 anordnes i inspeksjonsklaffen og de til viftene 10, 12 hørende luftgjennomgangsåpninger skal på tilsvarende måte anordnes i bakveggen og dessuten skal viftene 10, 12 settes inn i det ytre hus 2 dreiet 180° om en høydeakse 30. Spesielle foranstalt-ninger er således ikke nødvendig for etter valg å kunne, an-vende ventilasjonsinnretningen til inn- eller utsugning av luft. I begge tilfeller er strømningsretningen gitt av pilene
20, 22 og strømningen innvendig i det ytre hus foregår i det vesentlige i retning av en lengdeakse 32.
Den øverste og den nederste indre flate 34, 36 av det ytre hus 2 er kledd med.dempningsmateriale 38, 40 som har tannlignende fremspring 42, 44. Disse fremspring 42, 44 rager som vist adskilt inn i hverandre, slik at de derved dannede strømningskånaler 16, 18 er tilnærmet meanderformet. Ved tilpasning av de tannlignende fremsprings dimensjoner, deres avstand og antall kan støydempningsvirkningen påvirkes på ønsket måte. Det vil uten videre fremgå at det med en økt byggelengde av ventilasjonsinnretningen oppnås.en økning av strømningsveiene og dermed kan støydempningen også økes. På den annen side kan luftgjennomstrømningen også påvirkes ved tilpasning av strømningsveienes geometri. Også ved endene av strømningskanalene 16, 18 er der satt inn egnet dempningsmateriale 46, 48. Tilsvarende dempningsmateriale foreligger også på bakveggen og på inspeksjonsklaffen.
Videre er det innvendig i det ytre hus 2 anordnet støttevegger 50. På tegningene er det i det indre rom skjematisk antydet et innstillingstannhjul 52, med hvilket kan betjenes en ennå ikke beskrevet lukkeklaff. Mellom innstil-lingstannh julet og strømningskanalen 18 befinner seg en ytterligere.støttevegg 50. Ved hjelp av disse støttevegger 50 oppnås en ikke uvesentlig forbedring av stabiliteten og styrken av det ytre hus 2 og dermed av hele ventilasjonsinnretningen. Uten slike støttevegger ville det ytre hus 2 vært utformet vesentlig tykkere og mer stabilt, hvilket ville føre til et økt materialforbruk og også til økt vekt.
Fig. 2 viser i perspektiv en ventilasjonsinnretning, hvis lukkeklaff 54 er vist i åpen stilling. Dessuten ses inspeks jonsklaf f en 56 som likeledes er anordnet på forsiden 58. Inspeksjonsklaffen har sperreorganer 60 som. kan betjenes med en skrutrekker eller eventuelt med en mynt for også å åpne inspeksjonsklaffen. I den viste utførelse er inspeksjonsklaffen forsynt med en enkelt luftgjennomgangsåpning 62, gjennom hvilken luft strømmer ut med henblikk på luftinn-føring, f.eks. i et rom. Det skal bemerkes at i motsetning til fig. 1 har den på fig. 2 viste ventilasjonsinnretning bare en enkelt ventilator eller vifte. Inspeksjonsklaffen 56 inneholder dessuten en åpning 64 for et betjeningselement 66 som står i forbindelse dels med det ovenfor nevnte innstillingstannhjul og dels med lukkeklaffen 54. Ved hjelp av innstillingstannhjulet kan lukkeklaffen dermediåpnes eller lukkes. Lukkeklaffen og også inspeksjonsklaffen strekker seg over hele ventilasjonsinnretningens byggelengde og strekker seg likeledes i det minste tilnærmet over hele ventilasjonsinnretningens byggehøyde.
Fig. 3 viser et snitt på tvers av lengdeaksen og i området for en ventilator eller vifte, idet bare viftens hus 68 er vist. Av det kasseformede ytre hus 2 ses den øvre vegg 4, den nedre vegg 6 samt bakveggen 28. På forsiden kan det ytre hus 2 lukkes ved hjelp av inspeksjonsklaffen 56 som er vist i lukket stilling. Det ytre hus 2 har i området for en forkant 70 en langsgående not 72 og forkanten 70- har en i det minste delvis sylindrisk overflate. Inspeksjonsklaffen 56 griperiinn i den langsgående not 72 med en nedre og noe bueformet ansats 74. Det vil ses at inspeksjonsklaffen 56 dermed er svingbart forbundet med det ytre hus 2 omkring forkanten 70.
Det ytre hus har videre en i det vesentlige L-formet seksjon 76 som på den ene side avgrenser den langsgående not 72 og på den annen side griper inn over den bueformede ansats 74 med en øvre del 78. På denne enkle måte dannes en labyrinttetning for å hindre inntrengning av fremmedluft i det indre rom 8. Det øvre anslag for inspeksjonsklaffen 56 ved den øvre vegg 4 er også utformet som en labyrinttetning, idet et tannlignende fremspring 80 rager inn i en langsgående not 82 i inspeksjonsklaffen 56 og både på den øvre vegg 4 og på inspeksjonsklaffen 56 er der anordnet innbyrdes tilhørende vinklede lister 84 hhv. 86. Også på denne måte dannes en labyrinttetning som sikrer en pålitelig tetning med lav om-kostning. Den bueformede ansats 74 er slik utformet eller den strekker seg over en slik vinkel, at inspeksjonsklaffen 56 uten videre kan fjernes fra det ytre hus 4 etter en svingebevegelse av inspeksjonsklaffen i retning av pilen 88 gjennom et på forhånd bestemt vinkelområde som fortrinnsvis er ca. 90°. Også den med inspeksjonsklaffen. 56 dreibart for-bundne lukkeklaff 54 kan fjernes samtidig.
Inspeksjonsklaffen 56 har en forreste lengdekant,
med hvilken lukkeklaffen 54 er dreibart forbundet. Også denne forreste lengdekant 90 har en i det minste delvis sylindrisk overflate og en klo 92 på lukkeklaffen griper omkring lengdekanten. Kloen 92 er hensiktsmessig slik utformet at lukkeklaffen og inspeksjonsklaffen bare kan frigjøres fra eller forbindes med hverandre ved relative bevegelser i retning av den vinkelrett på tegningens plan forløpende lengdeakse. Derved hindres effektivt en utilsiktet demontering av lukkeklaffen under driften eller under rensnings- eller revisjons-arbeider. Det er en særlig betydning at inspeksjonsklaffen øverst har en ytterligere lengdekant 94 som er utformet på tilsvarende måte som den allerede beskrevne lengdekant 90
slik at lukkeklaffen 54 etter valg kan forbindes dreibart med den ene av de to lengdekanter 90 hhv. 94. Det er dermed fremskaffet en enkel mulighet for en hensiktsmessig tilkob-ling, henholdsvis svingebevegelse av lukkeklaffen alt etter ventilasjonsinnretningens innbygningsbetingelser.
Utformningen: av lukkeklaffen og inspeksjonsklaf f en ifølge oppfinnelsen inneholder således et dobbeltledd på en slik måte at lukkeklaffen 54 er leddforburidet med inspeksjonsklaffen 56 som på sin side er leddforbundet med det ytre hus 2. De to klaffer 54 og 56 strekker seg i det vesentlige over hele byggehøyden, dvs. over avstanden mellom den øvre vegg 4 og den nedre vegg 6. I den viste utførelse har lukkeklaffen 54 en plan frontflate 96. Som antydet med brutte linjer ved 98 kan lukkeklaffen 54 imidlertid uten vanskeligheter tilpasses etter formgivningen av andre komponenter, såsom en vindusramme eller en dør. Det skal her fremheves at lukkeklaffen 54 strekker seg i hele byggelengden, dvs, i retning av den. vinkelrett på tegningens plan forløpende lengdeakse.
Det vil ses at kloen 92 sammen med den forreste lengdekant 9 0 danner en labyrinttetning, hvor tetningsfurik-sjonen kan forbedres ved hjelp av ytterligere lister eller lignende. Videre er også det øvre anslag mellom lukkeklaffen 54 og inspeksjonsklaffen 56 forsynt med en labyrinttetning, hvor lukkeklaffen har en tverrgående list 100, hvis overflate går over i et bueformet område avlukkeklaffen 54. Den tverr gående list 100 ligger an mot inspeksjonsklaffen 56 eller mot en tilhørende list på denne. I og 'med at det. er frembragt en enkel og pålitelig labyrinttetning hindres effektivt en luft-strømning til eller fra det indre rom med lukket lukkeklaff. Den tverrgående list 100 øker videre stabiliteten og stivheten av lukkeklaffen 54. Ifølge oppfinnelsen sikres på denne måte en tett lukking.
Ventilatorhuset 68 har på den ytre flate utover åpne, langsgående kanaler 102, hvori der er satt inn støtteelementer 104 av ettergivende elastisk materiale. Kanalene 102 og også støtteelementene 104 strekker seg i hele ventilatorhusets 68 lengde. Det er i alt anordnet fire slike langsgående kanaler 102 som i det vesentlige er anordnet i hjørneområdene av det ytre hus 2. Det kan ses at det dermed oppnås en pålitelig sperring eller dreiesikring av ventilatorhuset. Støtte-elementene 104 griper nemlig inn i hjørnene eller kantene av det ytre hus 2 på den viste måte og det fremgår at det her-med oppnås en pålitelig opphengning. Ved hjelp av støtte-elementene 104 frembringes for det første på en enkel måte en toleranséutjevning og for det annet også en fordelaktig frikobling mellom ventilatorhuset 68 og det ytre hus 2 med tanke på overføring av lydsvingninger, vibrasjoner eller lignende. De to støtteelementer 104 i forsideområdet støtter imidlertid også eller utelukkende mot inspeksjonsklaffen 56. Ved lukking av inspeksjonsklaffen kan det uten vanskeligheter oppnås et ønsket pressetrykk eller.en oppspenning, slik at ventilatorhuset 68 også er fast lagret i det ytre hus 2. Det skal uttrykkelig fremheves at det prinsipielt ikke er behov for spesielle organer til feste av ventilatorhuset 68 i det ytre hus 2, idet den beskrevne faste støtte er sikret på grunn av utformningen ifølge oppfinnelsen. Med åpen inspeksjonsklaff 56 skyves ventilatorhuset 68 på en enkel måte gjennom den forreste åpning mellom de to vegger 4 og 6 i det ytre hus og ved lukking av inspeksjonsklaffen blir ventilatorhuset lagret pålitelig i det ytre hus 2 ved hjelp av støtteelementene 104. De ovennevnte og på forsiden anordnede langsgående kanaler 102 er anordnet ved de to endeområder 106, 108 som danner utstrømningskanalen i ventilatorhuset 68.
På fig. 4 er. vist et snitt på tvers, av lengdeaksen og i området for- strømningskanalen 16, idet lukkeklaffen 54 er vist i åpen stilling. De tannlignende fremspring 44 opptar en del av det indre roms høyde. Bakveggen 28 og inspeksjonsklaf f en 56 er også kledt med dempningsmateriale .110, 112. Man ser også sperreorganene 60 som inneholder en dreibar bolt 114 foruten en med denne forbundet dreiearm 116. Dreiearmen 116 er i den viste stilling i inngrep med listen eller ribben 84, slik at inspeksjonsklaffen 56 holdes sikkert fast i den lukkede stilling. Hvis inspeksjonsklaffen 56 skal åpnes, er det bare nødvendig å dreie sperreinnretningen 60 så langt at dreiearmen 116 kommer ut av inngrep med listen-84. Det skal fremheves at denne list eller ribbe 84 samtidig er en bestand-del av den ovennevnte labyrinttetning.
På bakveggen 28 er der videre anordnet et værbeskyt-telsesprofil 118 for å hindre inntrengning av smuss, regn eller andre fremmedlegemer gjennom luftgjennomstrømnings-åpningen eller bakveggen 28. Forbindelsen mellom denne list 118 og bakveggen 28 eller det ytre hus 2 foregår ved hjelp av forbindelsesprofiler 120 som er i inngrep med tilsvarende noter eller utsparinger i beskyttelseslisten 118, henholdsvis i bakveggen 28. Med brutte linjer 122 er den åpne inspeks jonsklaf f antydet etter en svingebevegelse gjennom en vinkel på litt over 90°. Det kan ses at inspeksjonsklaffen 56 nå kan fjernes fra ytterhuset 2 sammen med lukkeklaffen
54, idet det i dette tilfelle bare er nødvendig å frigjøre betjeningselementet 66 fra lukkeklaffen 54, fordi betjeningselementet 66 ikke er anbragt på inspeksjonsklaffen 56, men er ført gjennom en spalte 64 i inspeksjonsklaffen og er dreibart forbundet med lukkeklaffen.
Fig. 5 viser et snitt av det ytre hus 2 samt et planriss av en i dette anbragt støttevegg 50. Det ytre hus 2 har langsgående kanaler 124, hvori festeorganet for støtteveggen 50 griper inn. I området ved bakveggen 28 er disse festeorganer utformet som skruer, hvis hoder er i inngrep med de langsgående kanaler 124, og skruene er ført gjennom tilsvarende boringer i støtteveggen. I området ved forkanten har støtteveggen 50 en i det vesentlige T-formet ansats 126 som er i inngrep med den der foreliggende langsgående kanal 124.
Denne langsgående kanal 124 tjener også til opptak
av elektriske ledninger til ventilatormotoren eller til inn-stil lingstannh julet .
De omtalte langsgående kanaler 124 har. uhderskårne områder, slik at festeorganene også kan forankres pålitelig. Vinkelrett på bakveggen 28 har støtteveggen 50 videre en boring 128, hvori det eventuelt kan føres inn festeorganer, særlig i form av en skrue. Eventuelt anbringes en tilsvarende boring i bakveggen 28, slik at nevnte skrue også kan føres inn gjennom denne boring i bakveggen. Det vil uten videre fremgå at ventilasjonsinnretningen dermed kan festes f.eks. til et allerede eksisterende luftegitter, en. ramme eller lignende. Støtteveggen 50 har videre en overfor bakveggen 28 liggende forbindelseslist 130 med en utsparing eller åpning 132 som har en diameter som er størxe enn dia-meteren av den overfor liggende boring 128.
Den ovennevnte.skrue kan føres gjennom denne utsparing eller åpning 132 sammen med en skrutrekker eller et lignende verktøy, for feste av skruen. Støtteveggen 50 er ikke utført massiv, men har et antall utsparinger 134, hvorav bare de i retning av lengdeaksen forløpende utsparinger er vist. Ved hjelp av slike utsparingér fås en størst mulig stabilitet og styrke av støtteveggen 50 med optimalt materialforbruk .
På fig. 6 er vist en alternativ utførelse, hvor den langsgående not 72 er anordnet skrått i forhold til bakveggen 28, dvs. i forhold til et vertikalt plan i det viste tilfelle, under en liten vinkel c* . Ansatsen 136 på inspeksjonsklaffen.56 og som griper inn i noten 72, er på tilsvarende måte anordnet eller utformet skrått en liten vinkel ot , slik at ansatsen kan gripe inn i den langsgående not 72 på
den viste måte. For å ta av inspeksjonsklaffen 56 samt lukkeklaffen 54 fra huset 2 er det etter frigjøring av det her ikke viste sperreorgan, bare nødvendig å utføre en liten svingebevegelse gjennom vinkelen c< for deretter å kunne løfte inspeksjonsklaffen 56 med lukkeklaffen 54 i retning av pilen 138 og ut av noten 72. Derved utfører det forreste område av underkanten 140 bare en forholdsvis liten bevegelse nedover, slik at det på dette sted praktisk talt ikke behøver
være et spesielt fritt rom for hånden. På grunn av denne for oppfinnelsen vesentlige utformning av ventilasjonsinnretningen blir det mulig å utføre glatt eller fluktende innbygning i vindusrammer, vegger o.l. uten særlige vanskeligheter under ventilasjonsinnretningens fremstilling.
Fig. 7 viser et snitt tilsvarende fig. 3, men hvor lukkeklaffen 54 er dreibar om den forreste lengdekant 90 på inspeksjonsklaffen 56. Ved hjelp av den i viftehuset 68 anbragte ventilator eller vifte 142 kan innsuging eller utsug-ing av luft skje på vanlig måte. Lukkeklaffen 54 svinges til den viste stilling ved hjelp av et betjeningselement 6 6 som her er utformet som en fjær. Betjeningselementet 66 står i forbindelse med en egnet mekanisme, særlig en skrittmotor.
Med brutte linjer er den utsvingete stilling av inspeksjonsklaffen 56 antydet. Som allerede nevnt i det fore-gående kan inspeksjonsklaffen 56 ved betjening av. sperre-organet frigjøres fra huset 2 på en slik måte at inspeksjonsklaffen 56 sammen med lukkeklaffen 54 kan svinges om forkanten 70 på huset 2. I den utsvingete stilling av inspeksjonsklaf fen 56 er viften samt de øvrige omtalte komponenter av ventilasjonsinnretningen tilgjengelige uten videre. Det er av avgjørende betydning at det vedf.lukking av inspeks jonsklaf f en eller ved sperring av denne samtidig skjer en sperring av viftehuset 68 i huset 2. Ifølge oppfinnelsen er det altså ikke anordnet ekstra festeorganer eller lignende for viftehuset 68, men derimot sperres viftehuset 68 ved hjelp av støtteelementene 104 på en fast og pålitelig måte i huset 2.

Claims (31)

1. Ventilasjonsinnretning med et hus som på en forside har en fortrinnsvis svingbart anordnet lukkeklaff, en på.husets forside anordnet vegg, ved hjelp av hvilken et innvendig rom kan lukkes, samt en i det innvendige rom anbragt ventilator eller vifte, og hvor huset og nevnte vegg har luftgjennomgangsåpninger, karakterisert ved at nevnte vegg er utformet som en inspeksjonsklaff (56) som er dreibart forbundet ved en overkant (70) på huset (2), at inspeks jonsklaf f en (56) har organer til sperring på huset (2), at et hus (68) for ventilatoren er utformet slik og/eller ligger an mot inspeksjonsklaffen (56) på en slik måte, at ventilatorhuset (68) sperres eller låses på plass ved sperring av inspeksjonsklaffen (56) i huset (2), og at i det minste én støttevegg (50) er anordnet, fortrinnsvis i det innvendige rom (8) i huset (2).
2. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1, karakterisert ved at inspeksjonsklaffen (56) er dreibart forbundet med den nederste forkant (70) på huset (2).
3. Ventilasjopsinnretning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at forkanten (70) på huset (2) i det minste delvis er utformet tilnærmet sylindrisk og at en bueformet, ansats (74 1 på inspeksjonsklaffen (56) griper omkring forkanten.
4. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1, 2 eller 3, karakterisert ved at en langsgående not (72) i huset (2) og/eller underkanten av inspeksjonsklaffen (56) er utformet på en slik måte at inspeksjonsklaffen (56) er avtagbar fra huset (2) etter bortsvingning av inspeksjonsklaffen fra huset gjennom en på forhånd bestemt vinkel som fortrinnsvis er i størrelsesordenen 90°.
5. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 4, karakterisert ved at sperreorganene (60) om-fatter en dreibar bolt (114) med en dreiearm (116) som kan bringes til inngrep med en list eller en ribbe (84) og/eller en npt i huset (2).
6. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 5, karakterisert ved at lukkeklaffen (54) er anordnet og fortrinnsvis dreibart forbundet med den forreste lengdekant (90) på inspeksjonsklaffen (56).
7. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1-6, karakterisert ved at den forreste lengdekant (9 0) på inspeksjonsklaffen (56) har en delvis sylindrisk overflate som gripes av en klo (92) på lukkeklaffen (54).
8. Ventilasjonsinnretning særlig ifølge krav 1 eller et av de følgende krav, karakterisert ved at lukkeklaffen (54) og/eller inspeksjonsklaffen (56) strekker seg i det vesentlige over hele ventilasjonsinnretningens byggehøyde.
9. Ventilasjonsinnretning særlig ifølge krav 1 eller etterfølgende krav, karakterisert ved at lukkeklaffen (54) og/eller inspeksjonsklaffen (56) i det ve-. sentlige strekker seg over hele ventilasjonsinnretningens lengde.
10. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene
1-9, karakterisert ved at lukkeklaffen (54) er anordnet for etter valg å kunne forbindes dreibart med den nederste lengdekant (90) eller med den øverste lengdekant (94) .
11. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 10, karakterisert ved at inspeksjonsklaffen (56) har i det minste én luftgjennomgangsåpning (62) og fortrinnsvis har en ytterligere åpning (64), gjennom hvilken et med lukkeklaffen (.54) forbundet betjeningselement (66) får inn grep.
12. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 11, karakterisert ved at innerveggene i huset (2) og/eller de indre flater av inspeksjonsklaffen (56) og/eller lukkeklaffen (54) er kledt med dempningsmaterialer (38, 40, 46, 48).
13. Ventilasjonsinnretning ifølge et av. kravene 1-12, karakterisert ved at det på den øverste vegg (4) og på den nederste vegg (6) i huset (2) anbragte dempningsmateriale (38, 40) er forsynt med tannlignende fremspring (42, 44) som hver for seg rager slik inn i den andre at det foreligger en meanderformet luftstrømningskanal (16, 18), idet fremspringene (42, 44) strekker seg på tvers av lengdeaksen (32) og strekker seg over hele bredden av det innvendige rom (8).
14. Ventilasjonsinnretning særlig ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at der er anordnet i det minste én i retning av lengdeaksen (32) for huset (2) forløpende strømningskanal (16, 18) og at viften eller ventilatoren (10, 12) er anordnet ved den luf tg jennomgangs åpning (62), Ifra hvilken luften strømmer ut av ventilasjonsinnretningen.
15. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 14, karakterisert ved at ventilatoren (10, 12) er utformet som en valseventilator, fortrinnsvis som en.radial vifte, som arbeider med forholdsvis lavt omdreiningstall og hvis dreieakse ligger parallelt med lengdeaksen (32) for huset (2).
16. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 -r 15, karakterisert ved at der er anordnet to av en felles motor (14) drevne vifter eller ventilatorer (10, 12) og at de i retning av lengdeaksen (32) forløpende strømnings-kånaler (16, 18) er anordnet symmetrisk til begge sider av viftene (10,12).
17. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 16, karakterisert ved at huset (2) har et i det vesentlige U-formet tverrsnitt, og at den på forsiden (58) foreliggende åpning kan lukkes ved hjelp av inspeksjonsklaffen (56) .
18. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at vifte- eller ventilatorhuset (68) på yttersiden har utover åpne langsgående kanaler (102), og at det i disse langsgående kanaler (102) er anordnet støtteelementer (104) som ligger an.mot innersiden av huset (2) og/eller inspe.ksjons-klaf fen (56) eller det derpå anordnede dempningsmateriale.
19. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 18, karakterisert ved at støtteelementene (104) består av et ettergivende, elastisk materiale og fortrinnsvis strekker seg over hele lengden av vifte-^ eller ventilator huset (68) . ...
20. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 19, karakterisert ved at det på ventilatorhuset er anordnet fire langsgående kanaler (102) som hører til hjør-nene i huset (2) .
21. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 20, karakterisert ved at to langsgående kanaler (102) er anordnet ved de to endeområder (106, 108) av ventilatorhuset (68), hvor disse endeområder (106, 108) danner ut-løpskanaler, og at støtteelementene (104) i disse to langsgående kanaler (102) i det minste delvis ligger an mot inspeks jonsklaf f en (56) eller det på denne anbragte dempningsmateriale.
22. Ventilasjonsinnretning ifølge et av kravene 1 - 21, karakterisert ved at en støttevegg (50) er anordnet i det minste ved hver av endene av huset (2) i det innvendige rom (8), hvilken støttevegg er festet ved hjelp av festeorganer i langsgående kanaler (124).i huset (2).
23. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at de langsgående kanaler (124) har underskårne områder, hvori festeorganene for støtteveggen (50) griper inn, hvilke festeorganer fortrinnsvis er utformet som skruer eller som T-formede ansatser (126) på støtteveggen (50).
24. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at støtteveggen (50) i det minste har en vinkelrett på bakveggen (28) i huset (2) rettet boring (128), hvori kan føres inn festeorganer, særlig en skrue.
25. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at støtte-veggen (50) i det minste i det indre har utsparinger (134), og at det i området for inspeksjonsklaffen foreligger en forbindelseslist (130) med en åpning (132), gjennom hvilken festeorganene og/eller et verktøy for samme kan føres, idet åpningen (132) har en større diameter enn den tilhø rende boring (128) .
26. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at inspeksjonsklaffens (56) anslag mot huset (2) er utformet som en labyrinttetning (80,82,84,86).
27. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at lukkeklaffens (54) anslag mot inspeksjonsklaffen (56) er utformet, som en labyrinttetning (94, 100).
28. Ventilasjonsinnretning ifølge krav.1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at det i en langsgående kanal (124) som fortrinnsvis ligger i området ved forkanten (70) av huset (2), er lagt inn elektriske ledninger til viftemotoren (14) og/eller til innstillingstannhjulet (52).
29. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 28, karakterisert ved at nevnte langsgående kanal (124) også tjener til opptak av festeorganer for støtte-veggene (50).
30. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 1 eller et av de etterfølgende krav, karakterisert ved at de langsgående noter (72) og/eller forkanten (70) av huset (2) og/eller inspeksjonsklaffen (56) er slik utformet at inspeksjonsklaffen, fortrinnsvis etter liten svingebevegelse, kan tas av fra huset (2).
31. Ventilasjonsinnretning ifølge krav 30, karakterisert ved at de langsgående noter (72) og/eller forkanten (70) av huset (2) og/eller en ansats (136) på inspeks jonsklaf f en er. anordnet under en vinkel ( c*) i forhold til bakveggen (28) , hvilken vinkel er ■■-.<•. 90°, fortrinnsvis < 45° og hensiktsmessigst < 20°.
NO830029A 1982-01-07 1983-01-06 Ventilasjonsinnretning. NO830029L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3200210A DE3200210C2 (de) 1982-01-07 1982-01-07 Lüftungseinrichtung

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO830029L true NO830029L (no) 1983-07-08

Family

ID=6152681

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO830029A NO830029L (no) 1982-01-07 1983-01-06 Ventilasjonsinnretning.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4560320A (no)
EP (1) EP0085173B1 (no)
AT (1) ATE17038T1 (no)
CA (1) CA1200134A (no)
DE (2) DE3200210C2 (no)
DK (1) DK580682A (no)
NO (1) NO830029L (no)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3603686A1 (de) * 1986-02-06 1987-08-13 Siegenia Frank Kg Lueftungsvorrichtung fuer raeume
EP0236557B2 (de) * 1986-02-06 1995-03-29 Siegenia-Frank Kg Lüftungsvorrichtung
US4942271A (en) * 1988-12-07 1990-07-17 Hubbell Incorporated Hinged plastic duct for conduit
DE3902614C1 (en) * 1989-01-30 1990-03-29 Baus, Heinz Georg, Huenibach, Thun, Ch Fastening arrangement for a ventilating device
DE4023494C2 (de) * 1990-07-24 1998-12-24 Altura Leiden Holding Lüftungsvorrichtung
GB9222475D0 (en) * 1992-10-24 1992-12-09 Mangar Aids Ltd Air pump apparatus
SE9303815L (sv) * 1993-11-17 1995-05-18 Hans Oestberg Värmeåtervinningsaggregat för luftvärmeväxlingssystem
DE4420133C2 (de) * 1994-06-09 1997-03-06 Stulz Gmbh Gerätegehäuse für Klimageräte
JP3331376B2 (ja) * 1995-02-14 2002-10-07 金尾 茂樹 ケーブル保護管
JP3120169B2 (ja) * 1996-04-10 2000-12-25 東拓工業株式会社 ワイヤーハーネス用プロテクタ
JPH09280430A (ja) * 1996-04-10 1997-10-31 Toutaku Kogyo Kk 樹脂製波形管
US5942729A (en) * 1997-08-04 1999-08-24 The Siemon Company Double hinged raceway
US6437244B1 (en) 2000-06-05 2002-08-20 Panduit Corp. Wiring duct system hinge arrangement
US6585484B2 (en) * 2001-10-18 2003-07-01 American Standard Inc. Pivotal and removable door for an air handler
ES2318948B1 (es) * 2006-03-16 2010-02-10 Bsh Electrodomesticos España, S.A. Cubierta para un equipo de aire acondicionado.
US20090004022A1 (en) * 2007-06-28 2009-01-01 Dennis Neibrook Grille interchanging method and apparatus
JP5200880B2 (ja) * 2008-11-19 2013-06-05 ソニー株式会社 電子機器用送風装置及び電子機器
US9170616B2 (en) * 2009-12-31 2015-10-27 Intel Corporation Quiet system cooling using coupled optimization between integrated micro porous absorbers and rotors
SE541181C2 (sv) * 2014-09-15 2019-04-23 Casamja Ab Ljuddämpningsanordning för genomgående öppning i fönsterkarm eller annan skiljeyta
FR3052543B1 (fr) * 2016-06-10 2020-03-27 Bs Gestion Conseil Module de ventilation pour une tour d'aero-refrigeration integrant une roue libre d'aspiration d'air exterieur et de refoulement d'air
FR3074568B1 (fr) * 2017-12-05 2020-07-10 Astato Caisson de ventilation d'une chicane en amont
EP4276372A1 (en) * 2022-05-13 2023-11-15 Zehnder Group International AG Air exchanger device
DE102022128816A1 (de) * 2022-10-31 2024-05-02 Viessmann Climate Solutions Se Gehäuse

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2336765A (en) * 1942-05-16 1943-12-14 Harry K Adams Ventilator
GB1007068A (en) * 1963-10-29 1965-10-13 Brightside Heating And Enginee Improvements relating to centrifugal fans
US3251540A (en) * 1963-12-17 1966-05-17 Lau Blower Co Air moving device
DE1915263U (de) * 1965-02-24 1965-05-06 Heinz Baus Verstellvorrichtung fuer die schwenkbare klappe eines luefterprofils.
DE1915262U (de) * 1965-02-24 1965-05-06 Heinz Baus Kastenprofil zur aufnahme eines oder mehrerer luefter.
FR1468040A (fr) * 1966-02-11 1967-02-03 Aérateur pour local
DE1967399U (de) * 1967-06-14 1967-08-31 Heinz Baus Lueftereinheit.
DE1906442A1 (de) * 1969-02-08 1970-08-20 Manfred Tieschky Geraet fuer die Frischluftversorgung von Innenraeumen
US3570546A (en) * 1969-02-24 1971-03-16 Superior Switchboard Devices C Lay-in conduit duct
US3727644A (en) * 1971-12-20 1973-04-17 D Kagan Lay-in cable ducting assemblies
DE2411053A1 (de) * 1974-03-08 1975-09-18 Heinz Georg Baus Lueftungseinrichtung
DE2450480C3 (de) * 1974-10-24 1981-05-07 Theodor 8857 Gottmannshofen Straub Lüftungsvorrichtung
US4174020A (en) * 1975-07-01 1979-11-13 Challis Louis A Acoustic treatment for fans
DE2555930C3 (de) * 1975-12-12 1985-05-15 Gretsch-Unitas Gmbh Baubeschlagfabrik, 7257 Ditzingen Schalldämmende Lüftungsvorrichtung
FR2370650A1 (fr) * 1976-11-15 1978-06-09 Oreal Recipient de conditionnement et de distribution comportant au stockage deux compartiments separes
DE7801023U1 (de) * 1978-01-14 1978-05-18 Gretsch-Unitas Gmbh Baubeschlagfabrik, 7257 Ditzingen Lueftungsvorrichtung
US4186656A (en) * 1978-01-23 1980-02-05 Wausau Metals Corporation Thermal break ventilator unit
EP0003970B1 (de) * 1978-03-06 1982-03-17 Siegenia-Frank Kg Verfahren zum Lüften von Räumen sowie Lüftungsvorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
DE2919682A1 (de) * 1979-05-16 1980-11-20 Siegenia Frank Kg Lueftungsvorrichtung fuer den einbau in fenster und/oder in andere wandoeffnungen von gebaeuden
DE2942482C2 (de) * 1979-10-20 1982-02-18 Heinz Georg 3626 Hünibach-Thun Baus Lüftungseinrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
EP0085173A1 (de) 1983-08-10
EP0085173B1 (de) 1985-12-18
DE3268059D1 (en) 1986-01-30
ATE17038T1 (de) 1986-01-15
DE3200210A1 (de) 1983-07-14
DE3200210C2 (de) 1986-04-17
CA1200134A (en) 1986-02-04
DK580682A (da) 1983-07-08
US4560320A (en) 1985-12-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO830029L (no) Ventilasjonsinnretning.
US8888574B2 (en) Exhaust box
US4334461A (en) Portable window dryer vent
KR200414567Y1 (ko) 환풍기 이동장치
JP6479066B2 (ja) 建具及び換気弁操作部品
EP3309468B1 (en) A roof window system comprising a ventilation assembly with an exhaust device and method of operating a ventilation assembly of such a roof window system
KR20090046344A (ko) 방충망이 구비된 시스템 루버
KR101282462B1 (ko) 점검구의 커버장치
JP5286124B2 (ja) 建具
JP2018159209A (ja) 換気装置及び建具
KR200477238Y1 (ko) 디퓨져
JP4860943B2 (ja) 扉装置
EP0551541A1 (en) Interior ventilation adjustment device
CN213391817U (zh) 一种连接机构及具有其的负压风机出风窗
US1103461A (en) Dormer.
KR102616162B1 (ko) 결로방지용 환기장치와 이를 구비한 루버창
JP2558947B2 (ja) パイプ用ファン
JP2009030278A (ja) ガラスドア及びガラスドアユニット
KR900009905Y1 (ko) 환기창 겸용 벤츄레이터
JP2010174612A (ja) 換気機能を備えた窓用雨除け具
JPH03168551A (ja) 天井用換気扇
JPH0336819Y2 (no)
JPS5834906Y2 (ja) 換気装置付庇
JPS6240059Y2 (no)
KR200331778Y1 (ko) 창문용 환기장치