NO314684B1 - Anvendelse av selegilin til fremstilling av farmasöytiske preparater for behandling av epileptiske tilstander - Google Patents

Anvendelse av selegilin til fremstilling av farmasöytiske preparater for behandling av epileptiske tilstander Download PDF

Info

Publication number
NO314684B1
NO314684B1 NO19970607A NO970607A NO314684B1 NO 314684 B1 NO314684 B1 NO 314684B1 NO 19970607 A NO19970607 A NO 19970607A NO 970607 A NO970607 A NO 970607A NO 314684 B1 NO314684 B1 NO 314684B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
selegiline
treatment
epileptic
effect
preparation
Prior art date
Application number
NO19970607A
Other languages
English (en)
Other versions
NO970607L (no
NO970607D0 (no
Inventor
Wolfgang Loescher
Original Assignee
Viatris Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Viatris Gmbh filed Critical Viatris Gmbh
Publication of NO970607L publication Critical patent/NO970607L/no
Publication of NO970607D0 publication Critical patent/NO970607D0/no
Publication of NO314684B1 publication Critical patent/NO314684B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K31/00Medicinal preparations containing organic active ingredients
    • A61K31/13Amines
    • A61K31/135Amines having aromatic rings, e.g. ketamine, nortriptyline
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61PSPECIFIC THERAPEUTIC ACTIVITY OF CHEMICAL COMPOUNDS OR MEDICINAL PREPARATIONS
    • A61P25/00Drugs for disorders of the nervous system
    • A61P25/08Antiepileptics; Anticonvulsants

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Pain & Pain Management (AREA)
  • Neurology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Neurosurgery (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår anvendelse av selegilin (= L-N-(l-fenyl-isopropyl)N-metyl-N-propinylamin) eller dens farmasøytisk anvendbare salter til fremstilling av et farmasøytisk preparat med antiepileptisk virkning.
Det er kjent at selegilin er en blokkerer av monoaminoksydase av type B. Dette enzymet bryter ned monoaminerge neurotransmittere i gliacellene (fremfor alt dopamin), og dette fører til en avslutning av virkningen til dopamin. Ved blokkade av enzymet blir dopamin-speilet hevet i hjernen. På grunn av denne virkningen blir selegilin anvendt som tilleggsbehandling sammen med levodopa i terapien ved Parkinson-sykdom (f.eks. i handel under varebetegnelsen deprenyl).
I litteraturen er det videre beskrevet virkning av N-(l-fenyl-isopropyl)N-metyl-N-propinylaminer hhv. L-formen (selegilin).
I WO 92/17 169 Al blir det beskrevet en neurobeskyttende virkning med til
nå ikke definert virkningsmekanisme. Den blir her foreslått som neurobeskyt-telse (forhindring av nervecelletap ved sykdommer i ZNS, særlig Parkinson-sykdom, hjerne trauma og trauma i ryggmarg).
Videre er følgende virkninger av selegilin med eller uten kombinasjonspartner patentert, men det er ikke kjent noen entydig virkningsmekanisme:
Terapi av
a) Immunsystem-dysfunksjoner; b) Cushing-syndrom; c) psykiske abstinenssymptomer etter kokain, alkohol og opiat-derivater; d) aldersendringer; e) Alzheimers-sykdom; f) psykiske symptomer ved tobakk-abstinens; g) schizofreni; h) psykiske symptomer ved pre-menstruelt syndrom;
i) reisesyke (Kinetose);
j) høyt blodtrykk;
k) depresjon i kombinasjon med andre preparater
(US 5 192 808, US 4 861 800, US 4 868 218), US 4 579 870, CA 1 322 530, WO 92/21333 Al, WO 91/18592 Al, WO 90/04387, WO 90/01928,
WO 88/04552, EP 252 290 Al)
Som ytterligere anvendelse er markering av glioser ved degenerative sykdommer gjennom markert selegilin som markør av gliaceller patentert (US 7 052 921, US 6 853 119). I denne indikasjonen skal det også nevnes diagnosen av gliotiske sentre før kirurgisk fjerning av disse arrdannelsene fra hjernen til epilepsipasien-ter. Dette er imidlertid utelukkende en diagnostisk anvendelse. Forfatterne fast-slår at det finnes ingen henvisning til en patogenetisk vurdering av monoaminoksydase B ved epilepsi, selegilin egner seg bare til markering av gliaceller (Kumlien E. u.a., Epilepsia, Vol. 33, No. 4 1992. 610 ff).
Til behandling av epilepsi er det på markedet en rekke antikonvulsiver, Fenytoin og karbamazepin kan nevnes som viktige representanter. De antikonvulsive midlene som blir anvendt i terapi fører til undertrykkelse av krampene, men har ingen virkning på utvikling av det egentlige epileptiske utgangspunkt.
Oppgaven til foreliggende oppfinnelse er således å tilveiebringe mulighet for fremstilling av et legemiddel med god antikonvulsiv og antiepileptisk virkning.
Det er overraskende funnet at selegilin viser en sterk antikonvulsiv og antiepileptogen virkning. Terskelen for utløsning av fokaler og generaliserte kramper ble hevet tilsvarende sterkt som ved de antikonvulsive standardmidlene karbamazepin og fenytoin.
Foreliggende oppfinnelse omfatter følgelig anvendelse av selegilin eller dens farmasøytisk anvendbare salter til fremstilling av et farmasøytisk preparat til behandling av epileptiske tilstander.
I en foretrukket form av oppfinnelsen gjelder behandlingen særlig undertrykking av kramper og hemming av sykdommens fremdrift.
Krampeterskelen gjelder som det viktigste trekket i en antikonvulsiv virkning. Epilepsi er et terskelfenomen, og en krampe blir hos mennesker utløst gjennom overskridelse av terskelen ved endogen eller eksogen påvirkning. Medikamenter av første valg til behandling av epilepsi forhøyer terskelen, medikamenter av andre valg påvirker ofte ikke terskelen, men reduserer bare krampegraden i det enkelte anfall.
Også i en klassisk epilepsimodell, det maksimale elektrosjokk, kan en virkning av selegilin på terskelen påvises.
På grunn av de farmakologiske undersøkelsene viser selegilin en lignende virkning som medikamenter i første valg.
Hos epileptiske pasienter skjer det over tid ofte en forverring av sykdommen, anfallene blir sterkere og behandlingen har dårligere virkning på pasienten. Av spesielle interesse er det derfor at selegilin også er i den situasjon at den kan forsinke utvikling av epilepsi-utgangspunktet og dermed bremse sykdomsforløpet.
Den antiepileptiske virkningen til N-(l-fenyl-isopropyl)N-metyl-N-propinylamin) er strengt stereospesifikk. Bare L-formen (selegilin) virker antiepileptisk. D-formen er uvirksom. Den utløser i doser, der L-formen er uten bivirkning, sterke amfetaminlignende bivirkninger.
Farmakologiske undersøkelser
Utgangspunkt for undersøkelsene av selegilin i Amygdala-kindling som modell for fokal epilepsi og som modell for epileptogenese var kunnskap om den neurobeskyttende virkningen til selegilin.
I Amygdala-kindling blir det indusert et epileptisk sentrum ved gjentatt meget svak stimulering av et hjerneområde hos rotten via dypelektroder. Dette sentrum er permanent og dyrene, som er fullstendig kindlet ("gekindelt"), kan betegnes som epileptiske. I denne modell kan antikonvulsive midler undersøkes. Blir de gitt fullstendig kindlede dyr og blir det utløst en krampe, da kan terskelen for utløsning av krampe bli forhøyet (den må bli sterkt stimulert for å utløse en krampe) og den utløste krampen kan være svakere.
I denne modellen kan også medikamenter undersøkes, som uavhengig av deres virkning på den utløste krampen, kan undertykke utvikling av det epileptiske sentrum. Den antikonvulsive virkningen er uavhengig av virkningen mot utvikling av epilepsi-sentrum.
Data for antikonvulsiv virkning
Metode etter Freemann FG og andre, Brain Res. Bull 1981, 7; 629-633, modifisert etter Rundfeldt C og andre, Neuropharmacology 1990; 29; 845-851.
Amygdala-kindling, heving av terskel for utløsing av fokale kramper ved fullkindlete rotter:
Påvirkning av utvikling av epileptisk sentrum i kindling
Metode etter Racine R. og andre, Electroencephalograph Clin Neurophysiol. 1975:
38; 355-365, se også Silver JM og andre, Ann Neural 1991:29; 356-363.
Når det oppstår et epileptisk sentrum i kindling fører det til en plastisk forandring i hjernen. For den fullstendige utpregingen av epilepsihjernen er epileptiske utladninger av en bestemt samlet varighet nødvendig.
Under behandling med selegilin (5 og 10 mg/kg, 1 x/dag) blir det brukt 35% og 53% mer stimulering, inntil første generaliserte krampe opptrer. I tillegg er signifikant lengre epileptisk utladning nødvendig for å etablere sentrum (52% og 117%). Dette viser at selegilin forsinker den nødvendige plastiske forandringen i hjernen for etablering av sentrum.
Etter avbryting av behandlingen er varigheten av den epileptiske utladningen, som kunne bli utløst ved fullstendig kindlede dyr, betydelig kortere enn i kontrolldyrene.
Dette viser at det epileptiske sentrum er mindre sterkt utpreget enn i kontrollgruppen.
Selegilin kan således bli anvendt som høyspesifikk virksomt legemiddel for behandling av epileptiske sykdommer. Ikke bare undertrykkes krampene, men i tillegg forsinkes fremdrift av sykdommen.
Forbindelsene ifølge oppfinnelsen og fremgangsmåte for deres fremstilling er kjent.
Forbindelsene kan på kjent måte overføres til vanlige formuleringer som tabletter, kapsler, drageer, piller, granulater, siruper, emulsjoner, suspensjoner og oppløsninger, under anvendelse av inerte, ikke-toksiske, farmasøytisk egnede bærestoffer eller oppløsningsmidler.
Dagdosen av selegilin ved oral eller parenteral anvendelse utgjør 5-20 mg.
Dersom det er nødvendig kan man avvike fra de nevnte mengdene og justere avhengig av kroppsvekt og den spesielle applikasjonsvei.

Claims (2)

1. Anvendelse av selegilin eller dens farmasøytiske anvendbare salter til fremstilling av et farmasøytisk preparat til behandling av epileptiske tilstander.
2. Anvendelse ifølge krav 1, hvor behandlingen særlig gjelder undertrykking av kramper og hemming av sykdommens fremdrift.
NO19970607A 1994-08-11 1997-02-10 Anvendelse av selegilin til fremstilling av farmasöytiske preparater for behandling av epileptiske tilstander NO314684B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4428444A DE4428444A1 (de) 1994-08-11 1994-08-11 Verwendung von Selegilin zur Behandlung von epileptischen Erkrankungen
PCT/DE1995/000981 WO1996004897A1 (de) 1994-08-11 1995-07-27 Verwendung von selegilin zur behandlung von epileptischen erkrankungen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO970607L NO970607L (no) 1997-02-10
NO970607D0 NO970607D0 (no) 1997-02-10
NO314684B1 true NO314684B1 (no) 2003-05-05

Family

ID=6525440

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19970607A NO314684B1 (no) 1994-08-11 1997-02-10 Anvendelse av selegilin til fremstilling av farmasöytiske preparater for behandling av epileptiske tilstander

Country Status (23)

Country Link
US (1) US5952388A (no)
EP (1) EP0774961B1 (no)
JP (1) JP3922307B2 (no)
CN (1) CN1081918C (no)
AT (1) ATE239458T1 (no)
AU (1) AU691316B2 (no)
BR (1) BR9508531A (no)
CA (1) CA2197176C (no)
CZ (1) CZ285681B6 (no)
DE (2) DE4428444A1 (no)
DK (1) DK0774961T3 (no)
EE (1) EE04176B1 (no)
ES (1) ES2199252T3 (no)
HU (1) HU223529B1 (no)
MY (1) MY116362A (no)
NO (1) NO314684B1 (no)
PL (1) PL188040B1 (no)
PT (1) PT774961E (no)
RU (1) RU2155584C2 (no)
SK (1) SK283205B6 (no)
TR (1) TR199500984A2 (no)
TW (1) TW448044B (no)
WO (1) WO1996004897A1 (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19630035A1 (de) * 1996-07-25 1998-01-29 Asta Medica Ag Tramadol Multiple Unit Formulierungen
DE19716905C1 (de) * 1997-04-22 1998-08-27 Iip Inst Fuer Ind Pharmazie Fo Stabile, wäßrige Lösung auf der Grundlage von Selegilin und Vorrichtung zu ihrer Verabreichung
DE19743323C2 (de) * 1997-09-30 2000-05-25 Iip Inst Fuer Ind Pharmazie Fo Feste Arzneimittelzusammensetzung auf der Grundlage von Selegilin
ATE427745T1 (de) * 2001-11-05 2009-04-15 Krele Pharmaceuticals Llc Zusammensetzungen und verfahren zur erhíhung der compliance mit therapien unter verwendung von aldehyddehydrogenase-hemmern und zur behandlung von alkoholsmus
GB201715919D0 (en) * 2017-09-29 2017-11-15 Gw Res Ltd use of cannabinoids in the treatment of epilepsy

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5192808A (en) * 1990-08-31 1993-03-09 Deprenyl Animal Health, Inc. Therapeutic effect of L-deprenyl in the management of pituitary-dependent hyperadrenocorticism (cushing's disease)
WO1992017169A1 (en) * 1991-04-04 1992-10-15 The University Of Toronto Innovations Foundation Use of deprenyl to maintain, prevent loss, or recover nerve cell function
US5648087A (en) * 1993-03-09 1997-07-15 Sanofi Sante Nutrition Animale Anaesthetic pharmaceutical composition comprising a general anaesthetic and selegiline
US5462740A (en) * 1993-09-17 1995-10-31 Athena Neurosciences, Inc. Rectally-administered, epileptic-seizure-inhibiting composition

Also Published As

Publication number Publication date
CA2197176C (en) 2007-06-26
EE9700068A (et) 1997-10-15
PL188040B1 (pl) 2004-11-30
WO1996004897A1 (de) 1996-02-22
US5952388A (en) 1999-09-14
ATE239458T1 (de) 2003-05-15
TW448044B (en) 2001-08-01
TR199500984A2 (tr) 1996-06-21
DE4428444A1 (de) 1996-02-15
PT774961E (pt) 2003-09-30
HUT77175A (hu) 1998-03-02
AU2976095A (en) 1996-03-07
DK0774961T3 (da) 2003-09-01
SK283205B6 (sk) 2003-03-04
PL318292A1 (en) 1997-06-09
MX9701031A (es) 1998-05-31
CZ40797A3 (en) 1997-07-16
CN1155241A (zh) 1997-07-23
HU223529B1 (hu) 2004-08-30
DE59510674D1 (de) 2003-06-12
NO970607L (no) 1997-02-10
NO970607D0 (no) 1997-02-10
JP3922307B2 (ja) 2007-05-30
ES2199252T3 (es) 2004-02-16
BR9508531A (pt) 1998-12-01
SK19997A3 (en) 1997-08-06
MY116362A (en) 2004-01-31
RU2155584C2 (ru) 2000-09-10
AU691316B2 (en) 1998-05-14
EP0774961A1 (de) 1997-05-28
CA2197176A1 (en) 1996-02-22
JPH10504029A (ja) 1998-04-14
EE04176B1 (et) 2003-12-15
CN1081918C (zh) 2002-04-03
CZ285681B6 (cs) 1999-10-13
EP0774961B1 (de) 2003-05-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6455590B1 (en) Deprenyl compounds for treatment of glaucoma
US20090131508A1 (en) Use of 2-Oxo-1-Pyrrolidone Derivatives for the Preparation of a Drug
UA119445C2 (uk) Нові композиції для лікування неврологічних розладів
USRE49351E1 (en) Cytoprotective agent
AU2002340971B2 (en) Use of 2-oxo-1-pyrrolidine derivatives for the treatment of dyskinesia and movement disorders
US20210161932A1 (en) Treatment of sleep apnea with a combination of a carbonic anhydrase inhibitor and an aldosterone antagonist
Kaur et al. Differential effects of intrastriatal and intranigral injections of glutamate antagonists on motor behaviour in the reserpine-treated rat
NO314684B1 (no) Anvendelse av selegilin til fremstilling av farmasöytiske preparater for behandling av epileptiske tilstander
CN102026640A (zh) 用于治疗听力损害的sGC刺激剂、sGC活化剂及其组合
US9855277B2 (en) Use of 5H-dibenz/b,f/azepine-5-carboxamide derivatives for treating fibromyalgia
Gagnaire et al. The Ototoxic Effects Induced in Rats by Treatment for 12 Weeks with 2‐Butenenitrile, 3‐Butenenitrile and cis‐2‐Pentenenitrile
WO2012098000A1 (en) Neramexane for the treatment or prevention of tinnitus related with stress or acute hearing loss
KR101818395B1 (ko) 난청의 예방 또는 치료용 조성물
KR20170045559A (ko) 난청의 예방 또는 치료용 조성물
MXPA97001031A (en) Utilization of selegiline for the treatment of epilepti diseases
EP0489640B1 (fr) Utilisation de phényléthanolaminotétralines pour la préparation de médicaments antidépressifs et anti-stress
US20220233503A1 (en) Methods of treating sepsis with synaptic vesicle 2a and/or 2b binding chemical entities
CN107569577A (zh) 一种药物组合物在制备治疗三叉神经痛的药物中的应用
UA118785C2 (uk) Композиції для лікування механічних пошкоджень нервів
CN116637113A (zh) 棕榈碱在制备治疗或预防铂类或氨基糖苷类药物引起的耳毒性的药物中的应用
WO2000066105A9 (en) Treatment of epilepsy with imino sugars
JP2002265355A (ja) 糖尿病由来虚血性心疾患の治療及び/または予防剤

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees