NO311788B1 - Fremgangsmåte for slukking av brann - Google Patents

Fremgangsmåte for slukking av brann Download PDF

Info

Publication number
NO311788B1
NO311788B1 NO19950962A NO950962A NO311788B1 NO 311788 B1 NO311788 B1 NO 311788B1 NO 19950962 A NO19950962 A NO 19950962A NO 950962 A NO950962 A NO 950962A NO 311788 B1 NO311788 B1 NO 311788B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
fire
extinguishing
fire according
risk area
nozzles
Prior art date
Application number
NO19950962A
Other languages
English (en)
Other versions
NO950962D0 (no
NO950962L (no
Inventor
Kenneth Hillier
Mitchell Edwin Byfield
Original Assignee
Inv Technologies Pty Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=3777054&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO311788(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Inv Technologies Pty Ltd filed Critical Inv Technologies Pty Ltd
Publication of NO950962D0 publication Critical patent/NO950962D0/no
Publication of NO950962L publication Critical patent/NO950962L/no
Publication of NO311788B1 publication Critical patent/NO311788B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C99/00Subject matter not provided for in other groups of this subclass
    • A62C99/0009Methods of extinguishing or preventing the spread of fire by cooling down or suffocating the flames
    • A62C99/0072Methods of extinguishing or preventing the spread of fire by cooling down or suffocating the flames using sprayed or atomised water
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C31/00Delivery of fire-extinguishing material
    • A62C31/02Nozzles specially adapted for fire-extinguishing
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C35/00Permanently-installed equipment
    • A62C35/02Permanently-installed equipment with containers for delivering the extinguishing substance
    • A62C35/023Permanently-installed equipment with containers for delivering the extinguishing substance the extinguishing material being expelled by compressed gas, taken from storage tanks, or by generating a pressure gas

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
  • Fire-Extinguishing Compositions (AREA)
  • Fireproofing Substances (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Insulated Conductors (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for å slukke en brann som baserer seg på en ikke-brennbar væske, som sprayes som en tåke for å slukke en brann på et risikoområde. Den foreliggende oppfinnelsen beskriver et brannslukkingsapparat beregnet på bruk som en erstatning for et eksisterende brannslukkingsapparat basert på bruken av det nå forbudte halon.
Heretter vil den foreliggende oppfinnelse bli beskrevet med spesiell henvisning til bruk hvor den ikke-brennbare væsken er vann, skjønt den kan benyttes med andre ikke-brennbare væsker som absorberer varme når de fordamper.
Ved bekjempelse av branner er det kjent at det er tre hovedfaktorer som bidrar til at brannen fortsetter. Disse faktorer er varme, oksygen og brensel og det innbyrdes forhold mellom disse faktorer er billedlig vist i figur 6. Vanligvis når branner skal slukkes handler brannbekjemperne slik at de fjerner minst en av de tre elementer som er nødvendig for forbrenning. Vanligvis bruker brannmennene enten vann, COg, halon, tørre kjemikalier eller skum. Vann virker ved å fjerne varmen fra brenselet, mens karbondioksyd virker ved å fortrenge oksygenet.
En annen side ved forbrenningen er en flamme-kjedereaksjon indikert med en sirkel som inneholder triangelet, som vist i figur 6. Flamme-kjedereaksjonen baserer seg på frie radikaler som skapes under forbrenningsprosessen og er vesentlig for dens opprettholdelse. Halon opererer ved å angripe seg selv for de frie radikaler og dermed hindre ytterligere forbrenning ved å avbryte flamme-kjedereaksjonen.
Hovedulempen med vann er at betraktlige vannmengder er nødvendig for å slukke en brann som fører til betraktlig vannskade. I enkelte tilfeller er heller ikke passende vannmengder for å slukke brannen tilgjengelig. Karbondioksyd og halon har begge den ulempe at alle mennesker må evakueres fra området hvor de blir benyttet etter som det vil bli umulig for folk å puste. Av denne årsak må brannmenn som benytter disse slukkemidler bruke pusteanordninger. For at CO2 og halon skal kunne slukke brannen må en hver ventilasjon av området også stenges av. Halon har videre den ulempe at den er svært toksisk og svært skadelig på miljøet eller omgivelsene. Av disse årsaker har bruken av halon i brann-slukkere blitt forbudt for de fleste omstendigheter.
Den foreliggende oppfinnelse overkommer de ovenfor nevnte ulemper ved å bruke en ikke-brennbar væske, slik som vann, for å redusere varmen av vanndampen rundt brenselet, redusere varmen av brenselet, fortrenge oksygen og avbryte flamme-eller brann-kjedereaksjonen. Det vil si at væsken angriper alle deler av forbrenningsprosessen bortsett fra å fjerne brensel. Oppfinnelsen er basert på generering av en forholdsvis fin væsketåke (referert til som en tåke), slik som vann, som fortrenger oksygenet og som ved oppvarming fordamper og ekspanderer for ytterligere å fortrenge oksygenet. Ved ekspansjon absorberer vanntåken varme fra dampen rundt brenselet og fra brenselet. Tåken avbryter også brann-kj edereaksj onen ved å henge seg på de frie radikaler. Tåken har også en utjevnende virkning og en kjølende virkning på brannen. Av disse årsaker har tåken de overraskende resultat at en forholdsvis liten vannmengde kan på sikker måte benyttes for å slukke branner av både klasse A og B såvel som elektriske branner.
Tåken generert av brannslukkingsapparatet ifølge foreliggende oppfinnelse er ikke et vann på brann-scenario. Denne operasjon er mer beslektet med gassformige brannslukkings-medier slik som CO2 eller halon.
Disse overraskende resultater opptrer på grunn av den svært hurtige fordampningsgrad som er mulig med en fin tåke av væske (vanligvis 50-500 mikron), varmeabsorpsjonskarakteri-stikkene for vann når det fordamper, den fine tåkes evne til å redusere varmekonveksjonen fra brannen til omgivende gjenstander og tåkens evne til å fortrenge oksygen. Dette skyldes ekspansjonsforholdet for vannet fra væske til damp. Med fremgangsmåten ifølge den foreliggende oppfinnelse kan en typisk brann avgrenset til et rom eller lignende fullstendig slukkes f.eks. innenfor omlag 30 sekunder med et antall dyser som hver dusjer omlag 0,4 liter vann i form av tåke ved omlag 20 bar, med et munnstykke pr. 2,65 mJ . Dette er en svært liten påføringsgrad med vann for å dynke eller slukke en brann sammenlignet med den tidligere kjente teknikk.
Foreliggende oppfinnelse angår således en fremgangsmåte for å slukke en brann i et risikoområde som innbefatter:
detektere nærværet av en brann i risikoområdet,
utløse fluidleveringskontrollinnretning for levering av en ikke-brennbar væske,
levere den ikke-brennbare væsken under trykk til dusj innretning ,
rette en dusj av den ikke-brennbare væsken fra dusj innretning mot risikoområdet, kjennetegnet ved at dusjing av den ikke-brennbare væsken i en hastighet på omlag 1 liter eller mindre per minutt per kubikkmeter volum av risikoområdet,
dusjing av den ikke-brennbare væsken på risikoområdet for å danne en tåke som har en midlere dråpestørrelse på omlag 500 mikron eller mindre, og
dusje den ikke-brennbare væsken på risikoområdet for å danne nevnte tåke uten anvendelse av et gassholdig dusjemedium, slik at nevnte tåke av ikke-brennbare væskedråper påføres brannen for å slukke brannen.
Foretrukne utførelsesformer av den foreliggende oppfinnelsen er gitt i de uselvstendige kravene 2-22.
En eksempelvis utførelse av den foreliggende oppfinnelse vil nå bli beskrevet med spesiell henvisning til de vedlagte tegninger, hvor: Figur 1 viser en perspektivisk avbildning, sett ovenfra, av et motorrom i et skip som er vist utrustet med et brannslukkingsapparat i samsvar med den foreliggende oppfinnelse; Figur 2 viser en grafisk fremstilling som viser brannslukkingsmulighetene for brannslukkingsapparatet ifølge figur 1, i et testanlegg, for å slukke antent isopropanol, bensin og diesel; Figur 3 viser en grafisk fremstilling i likhet med figur 2, men som viser en sammenligning av brannslukkingsmulighetene for brannslukkingsapparatet ifølge figur 1 og bruken av karbondioksyd på antent bensin; Figur 4 viser en grafisk fremstilling som viser typiske maksimale branntemperaturkarakteristikker for branner behandlet med brannslukkingsapparatet ifølge figur 1; Figur 5 viser et testanlegg med overfall for testing av brannslukkingsapparatet ifølge figur 1; og Figur 6 viser en billedlig fremstilling av forbrenningstrian-gelet og brann-kjedereaksjonssirkelen.
I figur 1 er det vist et brannslukkingsapparat 10 omfattende en trykkbeholder 12, rør 14 og 16, et antall munnstykker 18, et antall branndetektorer 20 og et styrepanel 22.
Det er også vist i figur 1 et maskinrom 100 med en omgivende vegg 102 i hvilket det er plassert en motor 104, brensel-tanker 106, et avgassrør 108, en eksospotte 110, en varme-veksler 112 og en grav 114 for drivaksel. Maskinrommet 100 er en typisk plan for maskinrommet i et skip.
Beholderen 12 blir vanligvis tilvirket av galvaniserte metallmaterialer og kan motstå trykk opp til f.eks. 30 bar. Vanligvis har beholderen 12 en ladning med destillert vann holdt under trykk med en ladning av tørr nitrogen. Vanligvis har beholderen 12 en kapasitet mellom omlag 5 og 30 liter. Imidlertid kunne beholderen 12 ha praktisk talt en hver kapasitet, skjønt ved beskaffenheten av virkemåten ifølge den foreliggende oppfinnelse kan beholderen 12 være mye mindre enn tidligere kjente beholdere.
Vanligvis er trykkbeholderen 12 plassert nær den omgivende vegg 102. Beholderen 12 har en styreventil 30 festet til sitt utløp for å styre vannutdrivningen under trykk fra beholderen 12. Styreventilen 30 kan aktiviseres elektrisk eller mekanisk og aktiviseringen kan skje automatisk eller manuelt.
Rørene 14 og 16 danner et rør-nettverk 36 festet til styreventilen 32 for strømningsgraden og hver har et antall munnstykker 18. Rørene 14 og 16 og dermed munnstykkene 18 er strategisk plassert omkring maskinrommet 100, som beskrevet senere. Munnstykkene 18 er også orientert i strategiske retninger fra rørene 14 og 16. For eksempel blir munnstykkene 18 orientert slik at de sikrer at trykkvannet fra beholderen 12 kan dusjes mot alle områder i maskinrommet 100 og konsentrere mot områder med høyere brannpotensial. Med fordel er rørene 14 og 16 orientert omkring et tak i maskinrommet 100 og inn i graven 114 for drivakselen. Munnstykkene 18 blir deretter orientert nedad og/eller utad fra rørene 14 og 16. Vanligvis er rørnettverket 36 koplet til trykkbeholderen 12 med en fleksibel vannkanal. Vanligvis har rørnettverket 36 en boringsdiameter som ikke er mindre enn 12 mm. Rørnettverket 36 er også med fordel i stand til å motstå innvendige trykk på minst 30 bar. Videre er det foretrukket at rørnettverket er av en sløyfeformet konstruksjon og at det ikke finnes noen ender i ledningene i rørnettverket.
Munnstykkene 18 er vanligvis dannet av messing eller rustfritt stål og innbefatter et virvelkammer og et lang-strakt, konisk innløpsfilter. Virvelkammeret øker forstøvnin-gen av vannet som passerer gjennom det og filteret hindrer blokkering av virvelkammeret av forvitringsmateriale. Munnstykkene 18 frembringer vanligvis en dråpestørrelse mellom 50 og 500 mikron, nærmere bestemt mellom 250 og 400 mikron. Dusjmønsteret fra munnstykket 18 er vanligvis omlag 70° eller større ved et trykk på 20 bar eller mindre. Munnstykkene 18 har også vanligvis en minimums dyseåpnings-størrelse på omlag 1 mm2 . Munnstykkene 18 bruker væsketrykket alene til å frembringe svært fint forstøvede dråper i et hulkonisk dusjmønster med jevn fordeling for oppnåelse av høy forstøvningsytelse. Vannet sprayes fra dysen 18 ved en liter eller mindre pr. minutt pr. kubikkmeter av volumet til risikoområdet 100. Dette er reflektert i eksempelet og testene beskrevet i det følgende. Dysene 18 kan hver slippe ut vann i en hastighet på mindre enn ca. 2 liter pr. minutt. Munnstykkene 18 benyttet i den eksempelvise utførelsen er typiske for de tilgjengelig under registrert varemerke UNIJET. De følgende bestemte munnstykker er betraktet som spesielt anvendelige:
Beskaffenheten og størrelsen av munnstykkene 18 som vil bli benyttet i et bestemt maskinrom 100 (eller annet risikoområde) avhenger av et antall faktorer og kan beregnes som vist i eksempel 1.
EKSEMPEL 1
For å bestemme mengden og typen munnstykker 18 for å bruke de følgende beregninger kan utføres.
Beregningen utføres i samsvar med følgende termer-glossar: G.V. - bruttovolumet som representerer volumet av risikoområdet (høyden H x bredden W x lengden L);
N.V. - nettovolumet som representerer bruttovolumet av risikoområdet minus alle faste gjenstander innenfor det, også referert til som luftvolumet til risikoområdet eller ganske enkelt volumet til risikoområdet
og betegnes A.V,;
W. R. - nødvendig vann som representerer vannmengden
nødvendig i liter som må innføres i risikoområdet; N.N. - antallet munnstykker nødvendig for å dusje tåken inn
i risikoområdet på en i hovedsak jevn måte;
90FR - en nittisekunder strømningsmengde som representerer vannvolumet som strømmer gjennom hvert munnstykke 18
i 90 sekunder ved 20 bar (vanligvis 1,26 liter); CF. - en kompenseringsfaktor som vi har utviklet gjennom eksperimentering for hver strømningsmengde av munnstykke 18 som vist nedenfor:
2,8 for munnstykke 18 av typen TN-4
2,1 for munnstykke 18 av typen TN-6
1,8 for munnstykke 18 av typen TN-8
1,1 for munnstykke 18 av typen TN-10
W.V. - vannvolum i kubikkmeter (dvs. W.R./1000)
P.V. - potensiell vanndamp som representerer ekspansjonsforholdet ved fordampning av vann, nemlig 1700 x W.V.; P.F.B.- potensielt brensel biprodukter på grunn av forbrenningen og representerer mengden COg og HgO som frigjøres som gasser under forbrenningen av brenselet, f.eks. 212 g <C>15H32 (diesel) frembringer omlag 1525 liter C02 og H20 under fullstendig forbrenning, og omlag 1284 liter CO2 og H20 for en lignende masse
CgHjg (xylenbensin).
Vannkapasiteten og antallet munnstykker 18 som er nødvendig er så representert med den følgende formel:
W.R. = N.V./CF.
N.N. = W.R./90FR
Således gjør formelen, W.R. = N.V./CF. ovenfor det mulig å bestemme kompensasjonsfaktoren (CF.) ved eksperimentering for hver strømningshastighet til dysen 18 som tidligere beskrevet. Eksperimenteringen blir utført i et risikoområde 100, hvor nettovolumet (N.V.) er blitt beregnet, ved anvendelse av de gitte dysene 18. Ytelseskarakteristikkene, f.eks. strømningshastighetene, for gitte dyser 18 kan enkelt bestemmes fra produsentens ytelsesdataark. Eksperimentering blir utført for å bestemme mengden vann som kreves (W.R.) for å slukke en brann ved anvendelse av gitte dyser 18. Ved slik eksperimentering blir kompensas j onsf aktoren (CF.) bestemt ved anvendelse av formelen: CF. = N.V./W.R. Idet kompensasjonsfaktoren (CF.) er bestemt på denne måten for en gitt dyse 18, kan den anvendes i fremtidige beregninger for brannslukkingsapparater ved anvendelse av slike dyser 18.
Kompensasjonsfaktoren (CF.) er også minimumsverdien som vil oppnå et potentielt trykk (P.V.) på ca. 81$ av nettovolumet (N.V.). Det er også minimumsverdien som vil hjelpe til med å gi antallet dyser (N.N) i stand til å gi nok dyser 18 for å oppnå ca. 1 meter minimums dysemellomrom.
Således, gitt et risikoområdet 7mx4mxl,7m, med 3 hindringer der en er 1 m x 1 m x 1 m og de andre to hindringer er 1,8 m x 0,9 m x 0,8 m, og ved bruk av munnstykkene 18 av typen TN-6 er nødvendig antall munnstykker 18 bestemt som følger:
G.V. =7x4x1,7
= 47,6 m?
N.V. = G.V. -(Ixlxl02x (1,8 x 0,9 x 0,8))
= 47,6 - 3,492
= 44,008 m<*> : 1000
W.R. = 44,008/2,1
= 20,9 1
N.N. = 20,9/1,26
= 16,58 munnstykker
N. N. - 17 munnstykker
NB: Runn alltid opp til nærmeste hele tall, dvs. i dette tilfellet N.N. er 17 og vannvolumet nødvendig W.R. må justeres tilsvarende (dvs. V/.R. er i dette eksempel 21,4 liter).
I eksempelet ovenfor kan sprayhastigheten (dvs. sprayfluks-tettheten) enkelt bestemmes ved å multiplisere dysestrøm-ningshastigheten (F.R.) med antall dyser (N.N.), som gir den totale strømningshastigheten, og dividere med nettovolumet (N.V.). Dette gir: (0,83 l/min x 17)/44,008 m<5> = 0,32 l/min/m<?> til risikoområdet.
Branndetektorene 20 innbefatter en fast temperatur-branndetektor 40 og en stigningsgrad-branndetektor 42. Den faste temperaturdetektor 40 innbefatter vanligvis en bimetallisk strimmel med en forlengelsesstav som hever en diafragma for å lage kontakt når omgivelsestemperaturen øker over en forutbestemt temperatur. Vanligvis ligger den faste temperatur mellom 60 og 100°C. Stigningsgrad-branndetektoren 42 innbefatter vanligvis en diafragma og et luftkammer, der kammeret lekker luft gjennom et sperrerør eller skjermrør i diafragmaen ved forholdsvis lav stigningsgrad i temperaturen, men som bevirker heving av diafragmaen for å lage kontakt ved forholdsvis høy stigningstemperatur på branntemperaturen. Vanligvis er stigningsgrad-branndetektoren 42 innstilt til å være aktiv når stigningsgraden i temperaturen er større enn omlag 9°C pr. minutt.
Detektorene 20 innbefatter også vanligvis røkdetektorer. Røkdetektorene er med fordel plassert slik at de detekterer luft som strømmer ut av risikoområdet for å avføle mulig røk innblandet i luften.
Styrepanelet 22 er plassert slik at det lett kan kommes til under en brann. For eksempel kan styrepanelet 22 plasseres på utsiden av den omgivende vegg 102 av maskinrommet 100. Styrepanelet 22 innbefatter et detekterende overvåkingssystem for ledningsfeil og et aktiviseringssystem. Overvåkings-systemet overvåker ledningene til branndetektorene 20 og styreventilene 30 og 32 for åpne kretser, kortslutninger og ustabile ledningsforhold. Styrepanelet 22 avføler også trykket i trykkbeholderen 12 og utsender en alarm i tilfelle av at trykket faller under et forutbestemt trykk. Aktivise-ringssystemet er av "detonator" typen som fører til at styreventilene 30 og 32 frigjør det trykksatte vann fra beholderen 12. Vanligvis innbefatter styrepanelet 22 en tåkefrigjørende trykknapp som har et løftedeksel plassert over seg. Den tåkefrigjørende trykknapp må aktiviseres for manuelt å frigjøre vannet fra beholderen 12. Styrepanelet 22 er også forbundet til visuelle og audielle alarmer plassert i maskinrommet 100.
Ved bruk blir brannslukkingsapparatet 10 installert i et risikoområde, slik som maskinrommet 100, ved først å beregne at antallet munnstykker som er nødvendig, munnstykktypen som skal brukes og vannvolumet nødvendig for eksempel som vist i eksempel 1. Munnstykkene 18 blir så plassert i avstand omkring i maskinrommet 100 langs rørene 14 og 16 til trykkbeholderen 12 via styreventilene 30 og 32. F.eks. kan dysene 18 spres med ca. 1 meters mellomrom i risikoområdet 100. Imidlertid kan også andre egnede mellomrom av dysene 18 anvendes. Styrepanelet 22 befinner seg på utsiden av maskinrommet 100 og har ledning til branndetektorene 20 og styreventilene 30 og 32 og audielle og visuelle alarmer.
I tilfelle av en brann eller hurtig økning i temperaturen i maskinrommet 100 utløses branndetektoren 40 eller 42 til å initiere styrepanelet 22 til å betjene styreventilene 30 og 32 til å frigjøre vann under trykk ut fra beholderen 12. Det trykksatte vann passerer langs rørene 14 og 16 til munnstykkene 18. Vannet passerer gjennom filtrene og virvelkamrene i munnstykkene 18 og danner en fin tåke med en middels dråpediameter mellom 250 og 500 mikron. Den midlere dråpediameter er et uttrykk på dråpestørrelsen i betydning av volumet av væsken og er en verdi hvor 50% av det totale volum av den dusjede væske er sammensatt av dråper med diametere større enn middelverdien og 50$ mindre enn middelverdien.
De følgende testprosedyrer ble utført i en testrigg plassert i en førti fots fraktcontainer med sine adkomstdører åpne i en ende og med et antall munnstykker 18 plassert midtveis opp sideveggene i containeren. Brennbart brensel ble plassert i et fat plassert på gulvet i containeren midtveis av containerens lengde. Resultatene fra testene er som følger: Antallet munnstykker 18 som var virksomme eller effektive var mindre enn det totale antall munnstykker 18 etter som dørene i containeren var åpne.
Denne test ble utført med containerens dører lukket.
Dette blir heretter referert til som "tåke-testen".
Dette blir heretter referert til som "COg-testen".
Som tidligere beskrevet heri, ble testene 1-5 beskrevet ovenfor utført i en førti (40) fots skips-container. En førti (40) fots skips-container er tilgjengelig i to spesifika-sjonssett med en liten variasjon i dimensjonene til containerne i hvert sett. Dimensjonene til containerne i det første settet er ca. 12 m (lengde) x 2,3 m (bredde) x 2,4 m (høyde). Dette gir et volum på ca. 66 m<3>. Containerne i det andre settet har dimensjoner på ca. 12 m (lengde) x 2,3 m (bredde) x 2,7 m (høyde). Dette gir et volum på ca. 75 m<3>. Spray-hastigheten (dvs. spray-flukstettheten) kan enkelt bestemmes ved å dividere den totale strømningshastigheten til dysene 18 (som refereres til som "kapasiteten til alle dysene ved 20 bar" i testdataene beskrevet tidligere) med volumet til risikoområdet, som er mellom ca. 66 m<3> og 75 m<3>.
For testene 1, 3 og 4 gir dette:
16,4 l/min/66 m<3> = 0,25 l/min/m<3> og
16,4 l/min/75 m<3> = 0,22 l/min/m<3>.
Mens for test 2 gir dette:
21,8 l/min/66 m<3> = 0,33 l/min/m<3> og
21,8 l/min/75 m<3> = 0,29 l/min/m<3>.
I testprosedyrene ble hver av brenslene antent og tillatt å flamme opp i mellom 25 til 60 sekunder, etter hvilken tid ble brannslukningsapparatet 10 aktivisert for å slukke brannen. Temperaturen inne i containeren ble overvåket fra antennel-sestidspunktet for brenslet Inntil etter slukking av brannen frembragt av denne. Disse resultater er vist grafisk i figurene 2 og 3. Figur 2 vedrører testene 1 til 3, og testene 4 og 5 er vist grafisk i figur 3. En pil indikert "I" representerer tidspunktet ved hvilket brannslukkingsapparatet 10 aktiveres (eller initieres) og en pil indikert "E" indikerer tidspunktet ved hvilket brannen ble slukket.
Resultatet av hver av testene for brannslukkingsapparatet 10 er at brannen ble slukket på en forholdsvis kort tid og vanligvis mindre enn 25 sekunder. Det skal også bemerkes, spesielt som vist i figur 3, at den temperaturreduserende virkning av brannslukkingsapparatet 10 er større enn den for karbondioksyd. Dette skjer fordi når temperaturen i risikoområdet øker, øker volumet av vanntåken dramatisk idet den endrer tilstand fra vanntåke til vanndamp. Vanndampen har et volum som er 1700 ganger større enn volumet av vannet hvorfra den ble produsert. Dermed fortrenger vanndampen ytterligere oksygenet fra risikoområdet og hindrer at risikoområdet opprettholder forbrenningen. Ved tilstandsendringen av vannet fra væske til gass absorberer det også varme 540 ganger større enn den for væskefasen. Videre minsker økningen i temperaturen i risikoområdet den spesifikke tyngde av vannet som øker dens hastighet, minsker dens dråpestørrelse og øker vannstrømningen gjennom risikoområdet. Det vil si at vanntåken er mer virkningsfull med økning i temperaturen i risikoområdet. Dette opptrer vanligvis ikke med andre brannbekjempende medier.
I figur 4 er det vist en grafisk fremstilling av temperturen mot tiden som viser de minimums driftskarakteristikker for brannslukkingsapparatet 10. Kurven viser en forbrennings-periode angitt P, en stabiliserende temperaturperiode betegnet ST (som typisk er 90 sekunder) og i slutten av denne aktiviseres brannslukkingsapparatet 10. Deretter slukkes brannen innenfor en slukningsperiode betegnet E som vanligvis er mindre enn 60 sekunder og beholderen 12 er fullstendig tømt innenfor en tømmeperiode betegnet D som vanligvis er mer enn 90 sekunder. Under f orbrenningsperioden når vanligvis risikoområdet en temperatur over 300°C, hvis temperatur opprettholdes under den temperaturstabiliserende periode ST. Vanligvis reduseres temperaturen i risikoområdet til 60$ av temperaturen i den stabiliserte temperaturperiode ST før beholderen 12 er fullstendig tømt. Vanligvis er sluttempera-turen inne i risikosonen mindre enn 250°C. Testen vist i figurene 2 og 3 viser at disse resultater er oppnåelige med brannslukkingsapparatet 10 ifølge den foreliggende opp-f innelse.
De ovenfor nevnte tester ble utført ved bruk av en overfall-anordning 200 vist i figur 5. Overfall-brettet 204 er konstruert for å simulere brensel som lekker på en varm manifold. Overfallanordningen 200 omfatter et forholdsvis stort kasseformet fat 202 med et areal på omlag lm<2>, et flatt overfall-fat 204 med et overflateareal på omlag 0,5 m2 , hvorpå det befinner seg et forholdsvis lite kasseformet fat 206. Det lille kasseformede fat 206 har et antall huller 208 for å la diesel fra det kasseformede fat 206 falle ned på det flate overfall-fat 204. Overfall-fatet 204 har ben 210 som gir det avstand over fatet 202, og fatet 206 har ben 212 som gir det avstand over overfall-fatet 204. Vanligvis har fatet 202 bensin og/eller isopropanol som innhold. Ved bruk blir overfall-fatet 204 ekstremt varmt og gjør at antent brensel fra fatet 206 eksploderer og blir kastet av overfallanordningen 200.
En ytterligere test av brannslukkingsapparatet 10 ifølge den foreliggende oppfinnelse ble utført i et risikoområdet med et volum på 500 m<5> (10 m x 10 m x 5 m) med 190 av de samme munnstykker 18 som ble brukt i den forutgående test. I denne test ble 90 liter brensel benyttet som hadde et areal på 7 m2 . Brenslet ble holdt i overfall-fatet 204 og 6 andre fat innbefattende basseng-branner og en dieselolje-trykkbrann (som representerer en brann fra en brutt brenselledning). Alle fatene ble antent og latt brenne i 2 minutter før aktivisering av brannslukkingsanordningen 10 ifølge den foreliggende oppfinnelse.
Under testen ble det observert at fargen av forbrenningens biprodukter endret fra tykk svart til hvit straks brannslukkingsapparatet 10 ble startet. Resultatene av testen var at alle brannene ble slukket i løpet av 30 sekunder og obser-vatører spaserte inn i risikoområdet før 90 sekundersperloden var ferdig over hvilken periode tåken ble frigjort i risikoområdet. Observatørene erfarte ingen vanskelighet med å puste under denne tid. Det fremgår av denne test at brannslukkingsapparatet 10 førte til undertrykkelse av røk og forårsaket at forbrenningens biprodukter falt ut av luften.
Brannslukkingsapparatet 10 ifølge den foreliggende oppfinnelse har den fordel at det kan benytte vanntåke til å fylle et risikoområde for slik å avbryte flamme-kjedereaksjonen i forbrenningssyklusen for slik å hindre forbrenning i risikoområdet. Vanndampen har også den virkning at varmen reduseres svært innenfor risikoområdet og fortrenger oksygenet innenfor risikoområdet på grunn av endringen i vannets tilstand fra en væske til en damp (tåke). Dermed har brannslukningsapparatet 10 ifølge den foreliggende oppfinnelse det overraskende resultat at det kan bruke en forholdsvis liten vannmengde for å slukke en flamme forårsaket av en forholdsvis stor mengde svært brennbar væske. I tabell 1 er det vist en sammenligning av fordelene med brannslukningsapparatet 10 ifølge den foreliggende oppfinnelse (referert til som MISTEX) med konvensjonelle brannsluknings-systemer.
Modifikasjoner og variasjoner slik som ville fremstå for fagmannen er betraktet å ligge innenfor oppfinnelsens ramme. For eksempel kunne en kommersielt tilgjengelig varmeabsorbent og brenselemulgator tilsettes vannet for å øke dets brann-slukkende egenskaper. En hver form for branndetektor kunne også benyttes i brannslukkingsapparatet, slik som f.eks. radioisotopbaserte branndetektorer, ioniske kammerdetektorer, stråledetektorer, ultrafiolette detektorer eller lignende.

Claims (22)

1. Fremgangsmåte for slukking av en brann i et risikoområde (100) som innbefatter: detektere nærværet av en brann i risikoområdet (100), utløse fluidleveringskontrollinnretning (30) for levering av en ikke-brennbar væske, levere den ikke-brennbare væsken under trykk til dusj innretning (18) , rette en dusj av den ikke-brennbare væsken fra dusj innretning (18) mot risikoområdet (100), karakterisert ved dusjing av den ikke-brennbare væsken i en hastighet på omlag 1 liter eller mindre per minutt per kubikkmeter volum av risikoområdet (100), dusjing av den ikke-brennbare væsken på risikoområdet (100) for å danne en tåke som har en midlere dråpestørrelse på omlag 500 mikron eller mindre, og dusje den ikke-brennbare væsken på risikoområdet (100) for å danne nevnte tåke uten anvendelse av et gassholdig dusjemedium, slik at nevnte tåke av ikke-brennbare væskedråper påføres brannen for å slukke brannen.
2. Fremgangsmåte for slukking av en brann ifølge krav 1, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken dusjes inn i risikoområdet (100) for å danne en tåke som har en midlere dråpestørrelse mellom omlag 50 og 500 micron.
3. Fremgangsmåte for slukking av en brann ifølge krav 2, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken blir dusjet inn i risikoområdet (100) for å danne en tåke som har en midlere dråpestørrelse mellom omtrent 250 og 400 micron.
4 . Fremgangsmåte for slukking av en brann ifølge et av kravene 1-3, karakterisert ved at den videre omfatter å betjene dusj innretningen (18) i stort sett 90 sek. eller mindre for å slukke brannen.
5 . Fremgangsmåte for slukking av en brann ifølge ett av kravene 1-4, karakterisert ved at den videre omfatter å levere den ikke-brennbare væsken fra et lager-reservoar (12) via leveringsinnretningen (36) til dusj innretningen (18).
6. Fremgangsmåte ved slukking av brann ifølge et hvilket som helst av kravene 1-5, karakterisert ved at den videre omfatter at den ikke-brennbare væsken blir drevet under trykk til nevnte dusjanordning (18).
7 . Fremgangsmåte for slukking av en brann ifølge krav 6, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken drives ved et trykk på omlag 20 bar eller mindre.
8. Fremgangsmåte for slukking av en brann ifølge et hvilket som helst av kravene 1-7, karakterisert ved at de videre omfatter utløsning av nevnte fluidleveringskontrollinnretning (30) fra en lokalisering fjernt fra nevnte fluidleveringskontroll innretning (30).
9. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge et hvilket som helst av kravene 1-8, karakterisert ved at de videre innbefatter initieringskontrollinnretning (22) for å utløse nevnte fluidleveringskontrollinnretning (30) ved detektering av tilstedeværelsen av en brann i risikoområdet (100) ved nevnte detektorinnretning (20).
10. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge et av kravene 1-9, karakterisert ved at dusjinnretningen (18) omfatter et antall munnstykker (18), og bestemme antallet munnstykker (18) nødvendig for risikoområdet (100) som en funksjon av luftvolumet av risikoområdet (100), strømningsmengden for munnstykkene (18) og en kompenseringsfaktor, der funksjonen er: N.N. = A.V./C.F./90FR hvor - N.N. er antallet munnstykker (18), - A.V. er luftvolumet av risikoområdet (100), - CF. er kompenseringsfaktoren som definert her, og - 90FR er vannvolumet som strømmer gjennom et av munnstykkene (18) på 90 sekunder.
11. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge krav 10, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken blir dusjet fra munnstykkene (18) ved en utslippsmeng-de på mindre enn omlag 2 liter pr. min.
12. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge krav 10 eller 11,karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken blir dusjet fra hvert munnstykke (18) ved en dusj-vinkel større enn omlag 70°.
13. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge ett av kravene 10-12, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken blir dusjet fra hvert munnstykke (18) med et hult dusjmønster.
14 . Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge ett av kravene 10-13, karakterisert ved at munnstykkene (18) er plassert omlag 1 meter fra hverandre i risikoområdet (100).
15 . Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge ett av kravene 1-14, karakterisert ved at den videre omfatter å arrangere munnstykkene (18) slik at den ikke-brennbare væsken blir dusjet til alle områder av risikoområdet (100).
16. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge et av kravene 1-15, karakterisert ved at den videre omfatter detektering av nærværet av en brann ved å detektere en økning i temperaturen over en forutbestemt temperatur.
17. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge krav 16, karakterisert ved at den forutbestemte temperatur ligger i område omkring 60° til 100°C.
18. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge et av kravene 1-17, karakterisert ved at den omfatter detektering av nærværet av en brann ved å detektere graden av temperaturstigning som er større enn omlag 9°C pr. min.
19. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge et av kravene 1-18, karakterisert ved at den videre omfatter detektering av nærværet av en brann ved å detektere røk i risikoområdet (100).
20. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge ett av kravene 1-19, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken er vann.
21. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge et av kravene 1-20, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken er en vandig oppløsning.
22. Fremgangsmåte ved slukking av en brann ifølge ett av kravene 1-21, karakterisert ved at den ikke-brennbare væsken inneholder additiver.
NO19950962A 1993-07-12 1995-03-13 Fremgangsmåte for slukking av brann NO311788B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AUPL993593 1993-07-12
PCT/AU1994/000389 WO1995002434A1 (en) 1993-07-12 1994-07-12 Fire extinguishing apparatus

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO950962D0 NO950962D0 (no) 1995-03-13
NO950962L NO950962L (no) 1995-05-05
NO311788B1 true NO311788B1 (no) 2002-01-28

Family

ID=3777054

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19950962A NO311788B1 (no) 1993-07-12 1995-03-13 Fremgangsmåte for slukking av brann

Country Status (24)

Country Link
US (1) US6637518B1 (no)
EP (1) EP0667795B1 (no)
JP (1) JPH08501481A (no)
KR (1) KR100308245B1 (no)
CN (1) CN1177631C (no)
AT (1) ATE320834T1 (no)
BG (1) BG64375B1 (no)
BR (1) BR9405509A (no)
CZ (1) CZ291504B6 (no)
DE (1) DE69434671D1 (no)
FI (1) FI951174A (no)
HU (1) HU218540B (no)
IL (1) IL110274A (no)
IN (1) IN187535B (no)
LT (1) LT4198B (no)
MY (1) MY115941A (no)
NO (1) NO311788B1 (no)
NZ (1) NZ268550A (no)
PL (1) PL177502B1 (no)
RU (1) RU2143937C1 (no)
TW (1) TW299239B (no)
UA (1) UA41336C2 (no)
WO (1) WO1995002434A1 (no)
ZA (1) ZA944999B (no)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH08215333A (ja) * 1995-02-17 1996-08-27 Nohmi Bosai Ltd エンジンルーム消火装置
GB2312619A (en) * 1996-05-02 1997-11-05 Merwood Ltd Particle and gaseous fire control device
DE19627353C1 (de) * 1996-06-27 1997-10-23 Feuerschutz G Knopf Gmbh Verfahren zur dynamischen Löschmittelanwendung und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
FR2770781B1 (fr) * 1997-11-13 2000-01-28 Normandie Protection Internati Procede de protection des personnes par projection d'eau et installation pour la mise en oeuvre de ce procede
GB2340750B (en) * 1998-08-25 2002-01-23 Wormald Ansul Method and apparatus for extinguishing a fire
DE19935308B4 (de) * 1999-07-28 2004-04-15 Kidde-Deugra Brandschutzsysteme Gmbh Brandlöscheinrichtung
FI113013B (fi) * 2002-05-15 2004-02-27 Kemira Oyj Sammutusjärjestelmä ja sammutin sekä menetelmä palon sammuttamiseksi
JP3963221B2 (ja) * 2002-10-25 2007-08-22 能美防災株式会社 消火設備
US20080103217A1 (en) 2006-10-31 2008-05-01 Hari Babu Sunkara Polyether ester elastomer composition
US9010663B2 (en) 2004-02-26 2015-04-21 Tyco Fire & Security Gmbh Method and apparatus for generating a mist
DK1720660T3 (da) 2004-02-26 2010-03-22 Pursuit Dynamics Plc Forbedringer af fremgangsmåde og apparat til frembringelse af en tåge
US7832492B1 (en) 2004-07-13 2010-11-16 Eldridge John P Portable fire fighting apparatus and method
US8419378B2 (en) 2004-07-29 2013-04-16 Pursuit Dynamics Plc Jet pump
US20100129888A1 (en) * 2004-07-29 2010-05-27 Jens Havn Thorup Liquefaction of starch-based biomass
GB0618196D0 (en) 2006-09-15 2006-10-25 Pursuit Dynamics Plc An improved mist generating apparatus and method
US8448715B2 (en) 2006-10-04 2013-05-28 Sensorjet Holdings Limited Fire suppression
US8746357B2 (en) * 2006-10-20 2014-06-10 Ada Technologies, Inc. Fine water mist multiple orientation discharge fire extinguisher
SI2142658T1 (sl) * 2007-05-02 2011-12-30 Pursuit Dynamics Plc Utekočinjanje biomase na osnovi škroba
BRPI0721798A2 (pt) * 2007-06-25 2014-02-18 Sensorjet Holdings Ltd Supressão de incêndio
DE102007036902A1 (de) * 2007-08-06 2009-02-12 BLüCHER GMBH Löschvorrichtung, Löschsystem und Verfahren zur lokalen Brandbekämpfung
KR100908669B1 (ko) * 2008-05-15 2009-07-21 박선배 항압식 액체분사기
CN101581211B (zh) * 2009-05-15 2013-02-20 莫技 地下气化炉综合灭炉方法
CN201445721U (zh) * 2009-06-08 2010-05-05 陕西坚瑞消防股份有限公司 一种微型自动热气溶胶灭火装置
DE102009053551A1 (de) * 2009-11-18 2011-05-19 Fogtec Brandschutz Gmbh & Co. Kg Brandbekämpfungssystem für ein Schienenfahrzeug
BR112013024092A2 (pt) * 2011-03-21 2016-12-06 Ada Technologies Inc sistema de entrega de névoa e atomização de água
DE102012023979A1 (de) * 2012-12-07 2014-06-12 Cooper Crouse-Hinds Gmbh Explosionsgeschütztes Gehäuse
US20190099630A1 (en) 2014-03-19 2019-04-04 Firebird Sprinklker Company LLC Multi-head array fire sprinkler system for storage applications
US10493308B2 (en) * 2014-03-19 2019-12-03 Firebird Sprinkler Company Llc Multi-head array fire sprinkler system with heat shields
US20150265865A1 (en) * 2014-03-19 2015-09-24 Jeffrey J. Pigeon Fire sprinkler system
KR101814721B1 (ko) * 2015-12-23 2018-01-05 전주대학교 산학협력단 소화약제의 화염 확산 방지 성능 시험 장치
WO2018123311A1 (ja) * 2016-12-26 2018-07-05 ヤマトプロテック株式会社 消火方法
SG11202005105UA (en) * 2017-12-04 2020-06-29 Swiss Fire Protection Res & Development Ag Installed fire extinguishing apparatus, especially for the fire protection of use locations comprising endangered structures separated from each other by spaces
CZ2018145A3 (cs) * 2018-03-23 2019-06-19 Michal Tipek Skříň pro protipožární ochranu citlivých zařízení
WO2020247624A1 (en) 2019-06-07 2020-12-10 Victaulic Company Fire protection system for sloped combustible concealed spaces having hips
RU2719680C1 (ru) * 2019-06-14 2020-04-21 Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Институт химической кинетики и горения им. В.В. Воеводского Сибирского отделения Российской академии наук (ИХКГ СО РАН) Огнетушащий порошок многоцелевого назначения и способ его получения
RU2731344C1 (ru) * 2019-11-06 2020-09-01 Общество с ограниченной ответственностью "ГК ЭТЕРНИС" Способ автоматического пожаротушения установкой тонкораспыленной воды
CN112717315A (zh) * 2020-12-30 2021-04-30 中国中元国际工程有限公司 一种智慧自动喷水灭火系统设计参数确定方法

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2283775A (en) * 1940-10-17 1942-05-19 Factory Mutual Res Corp Fire extinguishing method and apparatus
GB1380903A (en) * 1971-10-30 1975-01-15 Buckland J V Damage control in ships
US3783946A (en) * 1973-01-29 1974-01-08 R Petrinec Self-contained automatic sequencing fire extinguishing system
CA1041865A (en) 1975-06-27 1978-11-07 Donald F. Gerdes Fire control system for spray booth
SE423317B (sv) * 1979-06-13 1982-05-03 Bofors Ab Sett och anordning vid utlosning av sprinklermunstycken
US4345654A (en) 1980-10-06 1982-08-24 Carr Stephen C Pneumatic atomizing fire fighting supply truck
US4393941A (en) 1981-03-04 1983-07-19 Stevens Barry A Chimney fire snuffer
SU1223926A1 (ru) 1983-05-27 1986-04-15 Всесоюзный научно-исследовательский институт противопожарной обороны Способ тушени горючих жидкостей,не растворимых в воде
US4897207A (en) * 1985-01-28 1990-01-30 Environmental Security Incorporated Multi-purpose formulations
US4697740A (en) 1985-12-05 1987-10-06 Ivy Eugene W Mist generator with piercing member
US4836291A (en) 1987-05-21 1989-06-06 Amoco Corporation Portable sprinkler and process for fighting fires in oil refineries and the like
US4805862A (en) 1987-07-30 1989-02-21 Washington Suburban Sanitary Commission Harness for supporting a meter on a fire hydrant and the combination of a meter, fire hydrant and harness
GB8724973D0 (en) * 1987-10-24 1987-11-25 Bp Oil Ltd Fire fighting
US5161621A (en) * 1987-12-22 1992-11-10 Shlomo Shlomo B Method of containing and extinguishing a fire
GB8912273D0 (en) 1989-05-27 1989-07-12 British Aerospace Fire suppression systems for vehicles
SU1678392A2 (ru) 1989-10-24 1991-09-23 Львовский политехнический институт им.Ленинского комсомола Способ тушени пожара
GB8926086D0 (en) * 1989-11-17 1990-01-10 Graviner Ltd Kidde Improvements relating to water spray systems
US5062487A (en) 1990-06-07 1991-11-05 Darrel Lee Siria Hand-portable fire fighting positive pressure water misting and ventilation blower
WO1992015370A1 (en) 1991-02-28 1992-09-17 Sundholm Goeran Spray-head for fighting fire
FR2674441A1 (fr) 1991-03-28 1992-10-02 Mahu Christian Dispositif de securite anti-feu pour vehicule automobile a moteur a combustion interne.
AU665189B2 (en) 1991-05-20 1995-12-21 Marioff Corporation Oy Fire fighting equipment
DE69119066D1 (de) * 1991-05-23 1996-05-30 Zeus Verfahren und Anlage für Brandschutz
DK185691D0 (da) 1991-11-12 1991-11-12 Torbjoern Gerner Laursen Metode til slukning eller forhindring af brand
FI915669A0 (fi) * 1991-11-26 1991-11-29 Goeran Sundholm Eldslaeckningsanordning.
FI915730A0 (fi) * 1991-12-04 1991-12-04 Goeran Sundholm Eldslaeckningsanordning.
RO111026B1 (ro) 1994-04-25 1996-06-28 Cristian Iustin Vieru Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor

Also Published As

Publication number Publication date
ZA944999B (en) 1995-02-21
MY115941A (en) 2003-10-31
RU2143937C1 (ru) 2000-01-10
CN1177631C (zh) 2004-12-01
IL110274A (en) 2000-08-13
RU95110696A (ru) 1996-12-10
PL177502B1 (pl) 1999-11-30
ATE320834T1 (de) 2006-04-15
KR100308245B1 (ko) 2001-11-30
HU9500940D0 (en) 1995-05-29
EP0667795A1 (en) 1995-08-23
UA41336C2 (uk) 2001-09-17
US6637518B1 (en) 2003-10-28
HUT72880A (en) 1996-05-28
NO950962D0 (no) 1995-03-13
TW299239B (no) 1997-03-01
WO1995002434A1 (en) 1995-01-26
LT95041A (en) 1997-04-25
NZ268550A (en) 1997-11-24
IN187535B (no) 2002-05-11
EP0667795B1 (en) 2006-03-22
LT4198B (en) 1997-07-25
KR950704008A (ko) 1995-11-17
NO950962L (no) 1995-05-05
EP0667795A4 (en) 1996-04-10
PL311742A1 (en) 1996-03-18
FI951174A (fi) 1995-05-11
DE69434671D1 (de) 2006-05-11
JPH08501481A (ja) 1996-02-20
FI951174A0 (fi) 1995-03-13
CN1113380A (zh) 1995-12-13
CZ291504B6 (cs) 2003-03-12
HU218540B (hu) 2000-10-28
BR9405509A (pt) 1999-09-08
BG64375B1 (bg) 2004-12-30
BG99571A (en) 1996-06-28
CZ64995A3 (en) 1996-11-13
IL110274A0 (en) 1994-10-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO311788B1 (no) Fremgangsmåte for slukking av brann
Mawhinney et al. A closer look at the fire extinguishing properties of water mist
US5091097A (en) Fire extinguishing and inhibiting material
RU2118551C1 (ru) Способ пожаротушения (его вариант), устройство для его осуществления (его варианты) и система пожаротушения
RU2124376C1 (ru) Система тушения пожаров в ограниченных пространствах, сопло для применения в системе с низким давлением для тушения пожаров, способ тушения пожаров с помощью автоматической системы
Rasbash The extinction of fire with plain water: a review
NO177627B (no) Fremgangsmåte og apparat til å undertrykke eksplosjoner og branner
US20050269109A1 (en) Method of extinguishing fires
CN204106894U (zh) 排烟管道自动防火灭火装置
Log et al. ‘Water mist’for fire protection of historic buildings and museums
AU689118B2 (en) Fire extinguishing apparatus &amp; method
JP2006075644A (ja) 消火設備
CA2144540C (en) Fire extinguishing apparatus and method
WO1993000963A2 (en) Fire extinguishing and explosion suppressant substances
Kim Improvement of water mist performance with foam additives
Kim et al. The effect of foam additives on the fire suppression efficiency of water mist
RU2721349C1 (ru) Установка пожаротушения автономная модульная
RU2053822C1 (ru) Аэрозольная установка пожаротушения
US20030000951A1 (en) Method for reducing the severity of vapor cloud explosions
Sonkar Water mist system, acceptance test and guidelines standards
SU1149980A1 (ru) Устройство дл локализации пламени
KR200258495Y1 (ko) 선박용 미분무 소화장치
FI112440B (fi) Järjestelmä, menetelmä ja suutin palon sammuttamiseksi
SU1358970A1 (ru) Система пожаротушени
GB2257042A (en) Fire extinguishing and explosion suppressant substances

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees