RO111026B1 - Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor - Google Patents

Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor Download PDF

Info

Publication number
RO111026B1
RO111026B1 RO9400685A RO9400685A RO111026B1 RO 111026 B1 RO111026 B1 RO 111026B1 RO 9400685 A RO9400685 A RO 9400685A RO 9400685 A RO9400685 A RO 9400685A RO 111026 B1 RO111026 B1 RO 111026B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
piston
hydraulic
engine compartment
extinguishing
lever
Prior art date
Application number
RO9400685A
Other languages
English (en)
Inventor
Cristian Iustin Vieru
Original Assignee
Cristian Iustin Vieru
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cristian Iustin Vieru filed Critical Cristian Iustin Vieru
Priority to RO9400685A priority Critical patent/RO111026B1/ro
Publication of RO111026B1 publication Critical patent/RO111026B1/ro

Links

Landscapes

  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)

Abstract

Invenția se referă la o instalație de stingere a incendiului, în compartimentul motor al autovehiculul, intrând în funcțiune, printr-o comandă manuală, dată din habitaclu, fără alte intervenții auxiliare și poate fi adaptată, în funcție de parametrii constructivi, atât la autovehiculele aflate în exploatare, cât și la cele aflate în fluxul de fabricație. Instalația este compusă din: mai mulți recipienți cilindrici (1), cu pulbere stingătoare polivalentă, un număr egal de cilindrihidraulici(4), cu piston percutor (6) care, prin intermediul cuiului percurtor (7), penetrează, în momentul declanșării, membrana metalică (3) a buteliei (2) încărcată cu CO2 sub presiune, eliberând gazul care evacuează pulberea stingătoare, prin tubul de evacuare (9) și difuzor (8), în compartimentul motor; un ansamblu de conducte metalice (10), care permit circulația agentului hidraulic, de la o pompă centrală, hidraulică cu piston (11), acționată manual din habitaclu, cu ajutorul unui levier cu pârghie, al unui ansamblu declanșator (12).

Description

Invenția se referă la o instalație de stingere a incendiului în compartimentul motor al autovehiculelor, care face posibilă intervenția rapidă și eficace în cazul incendiilor survenite prin aprinderea accidentală a carburantului, scurtcircuite sau alte defecțiuni ale instalației electrice, asigurând protecția și limitarea efectelor acestora.
Este cunoscut un dispozitiv de securitate anti-foc pentru autovehicule compus din cel puțin un extinctor putând alimenta o rampă cu guri de pulverizare a produsului conținut asupra motorului, guri îndreptate spre motor și construite astfel încât să permită golirea extinctorului în 10 sec., precum și din mijloacele de declanșare de la distanță a funcționării extinctorului care produc în același timp și întreruperea funcționării motorului autovehiculului.
Declanșarea poate fi sau nu automată și se poate efectua, atât din exteriorul, cât și din interiorul autovehiculului.
Această soluție prezintă ca dezavantaje declanșarea accidentală și întreruperea funcționării motorului care poate conduce la blocarea unor comenzi de manevrare a autovehiculului (de ex: înfrânarea, blocarea volanului, etc.).
în scopul stingerii incendiilor, referitor la expoatarea autovehiculelor sunt cunoscute mijloace individuale de stingere a incendiilor, prezentate prin stingătoare portative, cele mai des utilizate fiind acelea care folosesc pulberea unei substanțe stingătoare, executate în mai multe game de mărimi constructive, iar declanșarea în urma căreia substanța este expulzată, se face numai, prin intermediul unor pârghii de acționare.
Dezavantajul folosirii tipurilor de stingătoare portative existente, este dat de faptul că, nefiind, de regulă, la îndemâna conducătorului auto sau persoanelor însoțitoare, iar legislațile care privesc circulația pe drumurile publice neobligând dotarea autovehiculelor în sensul de mai sus, decât în cazuri speciale, timpul în care se poate interveni este mult mărit (autovehiculul poate să nici nu posede mijlocul adecvat de stingere a incendiului, sau să-l posede, dar în locuri la care accesul nu este foarte rapid), iar riscul distrugerii prin foc deschis sau rănirilor grave să nu poată fi evitat. De asemenea, stingătorul portativ este folosit de regulă îndreptând jetul de pulbere sau altă substanță stingătoare spre focarul de incendiu din exteriorul compartimentului motor și, evident, numai după ce capota motorului este deschisă (în cazul autovehiculelor al cărui compartiment motor este protejat de capotă). în acest caz, tocmai acest moment devine cel mai periculos, deoarece prin deschiderea capotei motorului, odată cu pătrunderea aerului, incendiul se propagă cu mai multă forță, iar intervenția cu stingătorul clasic poate să nu aibă efectul scontat. Riscurile se măresc în cazul în care autovehiculul este implicat în accidente rutiere, care vizează partea în care se află compartimentul motor. Alte dezavantaje se desprind din factorul psihologic care amplifică panica și, deci și puterea și viteza de reacție a omului în situații critice.
Problema pe care o rezolvă invenția constă în realizarea unei instalații de stingere a incendiilor în compartimentul motor al autovehiculelor, care să permită mărirea siguranței în exploatare a autovehiculelor și micșorarea timpilor de acțiune împotriva incendiilor.
Instalația de stingete a incendiilor, conform invenției, înlătură dezavantajele soluțiilor cunoscute prin aceea că este deja montată în compartimentul motor, intră în funcțiune printr-o comandă dată din habitaclu, iar numărul mai mare de recipiente cu care este prevăzută constructiv , elimină riscurile de nefuncționare accidentală, în cazul folosirii doar a unui singur stingător.
Pornind de la dezavantajele stingătorului clasic, aplicarea invenției face posibilă stabilirea unor norme privind dotarea obligatorie a autovehiculelor cu această instalație (ca și în cazul centurilor de siguranță).
Instalația, conform invenției.
prezintă următoarele avantaje:
- este simplă din punct de vedere constructiv;
declanșarea hidraulică a stingătoarelor mărește siguranța în 5 funcționare;
stingătoarele funcționează simultan și independent unul de altul, fără pierderi de presiune în timpul acționării.
- stingătoarele pot fi acționate și în 10 timpul deplasării autovehiculului, eliminând timpii auxiliari de intervenție în caz de incendiu.
- poate fi utilizată și în alte domenii industriale sau de interes public. 15
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1-3, care reprezintă:
- fig.1. schema de principiu a instalației;
-fig.2, schema poziționării tubului de evacuare în recipienți;
- fig.3, secțiune prin difuzorul de pulbere stingătoare.
Instalația de stingere a incendiilor în compartimentul motor al autovehiculelor, conform exemplului de realizare, se compune din mai multe recipiente cilindrice 1, care conțin pulbere stingătoare polivalentă, un număr egal de cilindri hidraulici 4 solidarizați de corpul recipientului corespunzător ca număr, un ansamblu de conducte metalice 10, o pompă centrală hidraulică cu piston 11, cu unul sau mai multe circuite și ansamblul declanșator manual 12
Recipientele 1, identice, ca formă și dimensiuni, conțin: pulberea stingătoare polivalentă, câte o butelie cu C02 sub presiune 2 și un tub de evacuare 9, în formă de L, prin care pulberea este condusă spre un difuzor 8, special executat, aflat la 1/2 din lungimea recipientului. împrăștiindu-se apoi în compartimentul motor al autovehiculului. Difuzorul 8 prezintă o capsulă de protecție 13 la exterior, executată dintrun material nedeformabil la temperaturile măsurate în compartimentul motor în timpul funcționării motorului, sau la șocuri, sau acțiuni mecanice mici.
vibrații, etc.
Amplasarea lor este astfel calculată. încât atunci când instalația funcționează, jetul de pulbere să acopere în efectul său un volum proporțional al compartimentului motor și punctele cele mai vulnerabile (ex.: pentru un ansamblu care cuprinde 4 recipiente - fig. 1 - fiecare recipient trebuie să acționeze cu eficiență, cel puțin pentru 1/4 din volumul total al cavității compartimentului motor, iar jetul să vizeze în principal punctele cele mai periculoase: pompa de benzină, galerii de evacuare, circuite electrice sau circuite pentru combustibil, etc.).
Butelia cu C02 2 conține gazul sub presiune și este prevăzută cu o menbrană metalică de siguranță 3 care nu trebuie să se deformeze în timp și la presiunea ridicată a gazului. Are o formă cilindrică cu capetele conice. Se solidarizează de peretele recipientului, pe axa longitudinală, printr-un ansamblu de bucșe filetate, nefigurat, și corespunzător cilindrului hidraulic 4, prin care de fapt, se acționează asupra membranei metalice 3. Acest ansamblu de bucșe filetate trebuie să asigure, după percutarea membranei metalice de siguranță 3. trecerea gazului C02 sub presiune din butelie în cavitatea recipientului și numai în acesta. De asemenea, trebuie să asigure trecerea cuiului perctirtor 7 al pistonului percutor 6, component al cilindrului hidraulic 4. spre membrana metalică de siguranță 3, pentru percutarea (străpungerea) acesteia. Deci, instalația funcționează în momentul în care pistonul percutor 6, prin cuiul percutor 7 străpunge membrana metalică de siguranță 3 și face ca C02 să pătrundă sub presiune în recipient, antrenând astfel pulberea polivalentă de aici, prin intermediul tubului de evacuare 9 și al difuzorului 8. în cavitatea compartimentului motor.
Cilindrul hidraulic 4 se solidarizează cu recipinetul corespunzător tot printr-un anasamblu de bucșe filetate și se găsește pe aceeași axă cu butelia cu gaz COg 2, sub presiune. El conține pistonul percutor 6 prevăzut cu cui percutor 7. Sub acțiunea agentului hidraulic, pistonul S este împins cu vârful cuiului percutor 7 spre suprafața exterioară a membranei de siguranță 3 a buteliei 2 pe care o penetrează. Pistonul percutor 6 trebuie să acționeaze la o anumită presiune a fluidului (presiunea de lucru] din cilindrul hidraulic 4, iar în stare de nefuncționare (prefuncționare) cuiul percutor 7 nu trebuie să atingă membrana de siguranță 3 a buteliei cu C02 2. în acest scop, pistonul percutor 6 este menținut într-o poziție fixă. prefuncțională, prin intermediul unui resort.
Atunci când în instalație se introduce lichidul de acționare (agentul hidraulic) în vederea montării la utovehicule, precum și atunci când se execută aerisirea circuitelor (în circuite nu trebuie să existe aer] resortul trebuie să împiedice cursa pistonului percutor 6 spre membrana metalică de siguranță 3 a buteliei cu C02 2, sau blocarea acestuia. Cilindrul hidraulic 4 este prevăzut cu un șurub-supapă 5 cu rol în aerisirea circuitului adiacent. Pistonul percutor 6 nu trebuie să permită scurgeri ale agentului hidraulic între acesta și cilindru. în acest scop se folosesc inele de etanșare.
Ansamblul de conducte metalice 1Q permite circulația agentului hidraulic și transferul de presiune de la pompa centrală hidraulică la fiecare stingător.
Deoarece stingătoarele funcționează simultan și independent unul de altul, fiecare ramură a circuitului este astfel concepută, încât să nu provoace pirderi de presiune pe tot parcursul ei, indiferent de numărul de îndoituri, răsuciri, etc., practic secțiunea trebuie să rămână aceeași. De asemenea, în tot ansamblul de conducte nu este permisă existența aerului. în acest scop, racordurile trebuie să asigure etanșeitatea.
Pompa centrală hidraulică cu piston 11 este o pompă hidraulică normală, cu piston și rezervor de lichid, care asigură presiunea în circuit în timpul declanșării funcționale a instalației, presiunea la a cărei valoare, membranele metalice al buteliilor cu C02 2, sunt penetrate practic simultan de cuiul percutor corespunzător. Acționarea pompei se face din habitaclul autovehiculului, prin intermediul unui levier cu pârghie al ansamblului declanșator 12. amplasat în așa fel, încât să nu stânjenească executarea celorlalte comenzi ale autovehiculului și nici să nu se declanșeze funcționarea accidentală (nedorită, nenecesară) a instalației.
în caz de necesitate, levierul trebuie să poată fi rapid acționat, deci trebuie să fie ușor accesibil și manevrabil.
Ansamblul pompa - sistem de acționare, trebuie să facă posibilă revenirea în poziția inițială (similar sistemului de acționare a instalației de frânare, ca principiu funcțional) pentru o nouă acționare în caz de necesitate (cursele sunt reversibile).
Agentul hidraulic trebuie să prezinte proprietăți specifice (termorezistent, viscozitate, etc.) nealterabile în timp.
în ansamblu, instalația care face obiectul invenției, trebuie să facă posibilă funcționarea ei optimă, încadrându-se în parametrii nominali de exploatare a autovehiculelor, putându-se monta, atât la autovehiculele aflate în exploatare, cât și la cele aflate în fluxul de fabricație.
Instalației i se poate atașa un sistem martor luminos de funcționare în ansamblu, sau pentru fiecare recipient, marcându-se astfel la bord declanșarea propriu-zisă.
în acest exemplu de realizare, instalația cuprinde patru elemente stingătoare și două ramuri A și B. Acest exemplu de realizare nu este limitativ, instalația putând fi realizată cu atâtea elemente și ramuri funcție de tipul autovehiculului.
Revendicări

Claims (2)

1. Instalație de stingere a incendiilor în compartimentul motor al autovehiculelor, prevăzut cu ansamblu de stocare și difuzare a pulberilor stingătoare și mijloace de declanșare, caracterizată prin aceea că se compune din mai multe recipiente 5 cilindrice (1) conținând pulbere stingătoare polivalentă și având fiecare solidarizat, la partea superioară, câte un cilindru hidraulic (4) prevăzut la rândul său cu un piston percutor (6) cu cui 10 percutor (7) și cu un șurub-supapă (5) pentru aerisirea circuitului, dintr-un ansamblu de conducte metalice (10) pentru circulația agentului hidraulic și transferul de presiune de la o pompă 15 centrală hidraulică cu piston (11) la fiecare stingător, pompă ce permite asigurarea presiunii în circuit și un ansamblu manual (12) prevăzut cu levier cu pârghie,
2. Instalație, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că recipientele (1) conține fiecare. în interior, pulberea stingătoare polivalentă, un tub de evacuare (9) în formă de L, prin care pulberea este condusă spre un difuzor (8). prevăzut la exterior, cu o capsulă de protecție (13) din material nedeformabil la temperatura din compartimentul motor, șocuri sau vibrații, ca urmare a eliberării gazului dintr-o butelie cu C02 (2) sub presiune prin percutarea unei membrane metalice de siguranță (3) de către un cui percutor (7) al pistonului percutor (G) din cilindrul hidraulic (4).
RO9400685A 1994-04-25 1994-04-25 Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor RO111026B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9400685A RO111026B1 (ro) 1994-04-25 1994-04-25 Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9400685A RO111026B1 (ro) 1994-04-25 1994-04-25 Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO111026B1 true RO111026B1 (ro) 1996-06-28

Family

ID=20100692

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO9400685A RO111026B1 (ro) 1994-04-25 1994-04-25 Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO111026B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6637518B1 (en) 1993-07-12 2003-10-28 Invention Technologies Pty. Ltd. Fire extinguishing apparatus

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6637518B1 (en) 1993-07-12 2003-10-28 Invention Technologies Pty. Ltd. Fire extinguishing apparatus

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101292008B1 (ko) 타이어 화재 진압 장치 및 그것을 구비한 차량
ES2299797T3 (es) Deposito de gas con un tubo flexible a su alrededor para la descarga de gas en caso de temperatura demasiado elevada o daños mecanicos.
US5934379A (en) Method and apparatus for detection and prevention of fire hazard
EP2408650B1 (en) Solid propellant/liquid type hybrid gas generator
ES2144099T5 (es) Aparato para la extincion de incendios a impulsion.
SE514193C2 (sv) Brandsläckare för slutna utrymmen
KR101062436B1 (ko) 소방 방법 및 장치
CN203090308U (zh) 一种汽车发动机舱自动灭火装置
CA2051760C (en) Fire suppression systems
WO2017074699A1 (en) Methods and apparatus for fire suppression system for transportable container
US3762479A (en) Remotely actuatable portable fire suppression apparatus
RU189180U1 (ru) Устройство пожаротушения автомобиля
RO111026B1 (ro) Instalație de stingere a incendiilor, în compartimentul motor al autovehiculelor
US8616132B2 (en) Apparatus and method for distributing irritants or warfare agents
US4245660A (en) Manual override for short stroke valve
US5727635A (en) Vehicular and marine fire suppression system
JP2009540996A (ja) スプレーヘッドと関連する方法及び装置
CN2234285Y (zh) 气压消防炮
FI96174B (sv) Sprayhuvud
CN109996986B (zh) 安全装置、储罐结构和车辆
US1182460A (en) Apparatus for discharging dangerous liquids and gases.
CN108355284A (zh) 一种热控自动开启灭火装置
KR101397759B1 (ko) 내연 기관
CN112933465B (zh) 一种汽车用自动灭火装置及其灭火方法
CN213220677U (zh) 灭火系统