NO174714B - Fremgangsmaate for polymerisering av etylen for aa oppnaa en polymer med bred molekylvektsfordeling - Google Patents

Fremgangsmaate for polymerisering av etylen for aa oppnaa en polymer med bred molekylvektsfordeling Download PDF

Info

Publication number
NO174714B
NO174714B NO894514A NO894514A NO174714B NO 174714 B NO174714 B NO 174714B NO 894514 A NO894514 A NO 894514A NO 894514 A NO894514 A NO 894514A NO 174714 B NO174714 B NO 174714B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
titanium
compound
ethylene
polymerization
preparation
Prior art date
Application number
NO894514A
Other languages
English (en)
Other versions
NO174714C (no
NO894514D0 (no
NO894514L (no
Inventor
Roger Spitz
Jean Malinge
Jean-Francois Joly
Original Assignee
Atochem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Atochem filed Critical Atochem
Publication of NO894514D0 publication Critical patent/NO894514D0/no
Publication of NO894514L publication Critical patent/NO894514L/no
Publication of NO174714B publication Critical patent/NO174714B/no
Publication of NO174714C publication Critical patent/NO174714C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • C08F10/02Ethene

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Separation, Recovery Or Treatment Of Waste Materials Containing Plastics (AREA)
  • Manufacture Of Porous Articles, And Recovery And Treatment Of Waste Products (AREA)
  • Polyethers (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte for polymerisering av etylen som tillater å oppnå en polymer med bred molekylvektsfordeling. Oppfinnelsen finner spesiell anvendelse for å oppnå lineært polyetylen med høy og lav densitet. Resultatet oppnås takket være en spesiell behandling, før dets anvendelse sammen med en kokatalysator i polymeriseringen av etylenet, av det katalytiske preparat. Før det anvendes blir det katalytiske preparat, bestående av minst ett magnesiumderivat og ett klorert titanderivat med valensen III og/eller VI, underkastet en reduksjon med en metallforbindelse som fortrinnsvis har minst en metall-karbon- eller metall-hydrogenbinding, fulgt av en behandling med en halogenert forbindelse av overgangsmetallet.
Med polymerisering av etylen mener man ikke bare homopolymerisering av etylen men også kopolymerisering av etylen med et a-olefin som propylen, buten-1 eller også heksen-1.
Polymerene med bred molekylvektsfordeling benyttes industrielt spesielt i ekstruderings-blåseteknikker og de skiller seg ved sin polydispersitet og sin fluiditetsindeks fra polymerer med snever molekylvektsfordeling som industrielt finner anvendelse ved sprøyting.
Polymerene med snever molekylvektsfordeling har i gjennom-snitt en polydispersitet på ca. 4 til 6 idet polydispersi-teten er forholdet mellom molekylvekten på vektbasis dividert med molekylvekten på tallbasis. Polymerene med sterk fluiditet har et fluiditetsindeksforhold MFR5_2 på under 3,3 idet dette MFR5_2 i henhold til ASTM D 1238 er forhold Ml5:Ml2 for fluiditetsindeksen under 5 kg dividert med fluiditetsindeksen under 2, ib kg; og MFR2i_5 forholdet for fluiditetsindeksene under 21,6 kg dividert med fluiditetsindeksen under 5 kg, MI2i:Ml5 i henhold til ASTM D1238 er under 10. Disse produkter oppnås i en monoreaktor ved polymerisering av etylen i suspensjon, i oppløsning eller i gassfase i nærvær av en spesifikk katalysator av Ziegler-typen bestående av en kokatalysator, generelt et alkylaluminium, og en katalytisk forbindelse inneholdende Ti, Mg, Cl og eventuelt en elektrondonor. De oppnådde produkter med snever molekylvektsfordeling har en begrenset elastisitet, noe som gjør at man unngår det skadelige krympingsfenomen ved sprøyting.
Slike produkter er på grunn av den manglende elastisitet uegnet til teknikker som krever en vesentlig mekanisk motstandsevne i smeltet tilstand slik tilfelle for eksempel er ved blåseekstrudering. Når disse egenskaper søkes, benytter man polymerer med bred molekylvektsfordeling og fortrinnsvis med et fluiditetsindeksforhold MFR2i_5 på over 16 for en MI5 i størrelsesorden 1 til 1,5 og/eller et MIs:Ml2 forhold på over 3,5 for MI2 > 1.
Den industrielle fremstilling av disse produkter i monoreaktor presenterer store vanskeligheter i nærvær av en katalysator av Ziegler-typen.
I henhold til "Adv. in Polymer Science", 51, s. 101 - 153
(1983) "Control of Molecular - Weight Distribution in Polyolefins Synthesized with Ziegler - Natta Catalysts Systems" av U. Zucchini og G. Cecchin, et dokument som reflekterer den kjente teknikk på dette område, er det beste middel for å oppnå en polymer med bred molekylvektsfordeling i nærvær av en katalysator av Ziegler-typen, å gjennomføre polymeriseringen i flere trinn eller i "kaskade" med minst to suksessive reaktorer. Selv under disse forbedrede forhold er det imidlertid ikke enkelt å fremstille polyetylen med MFR2i_5 på over 16, en betingelse som er nødvendig hvis man benytter katalysatorer som gir bred fordeling i monoreaktor.
Videre oppviser denne fremgangsmåte den mangel at den nødvendiggjør minst to reaktorer, noe som medfører et produktivitetstap i forhold til installasjonens størrelse og som videre nødvendiggjør delikat kontroll, hva angår aktivi-teten i flere reaktorerer i stedet for i en enkeltreaktor.
I henhold til FR-A-2 596 398 er det ved polymerisering av etylen i monoreaktoren mulig å oppnå en polymer med bred molekylvektsfordeling med et forhold MFR Ml2i:MI5 på over 16. For å oppnå dette resultat benyttes det som katalytisk forbindelse en blanding av MgCl2 og TiCl4, oppnådd ved felles oppmaling. I tillegg til at denne felles oppmaling av for-bindelsene nødvendiggjør komplekse industrielle behandlingstrinn presenterer denne fremgangsmåte den mangel at man benytter en forbindelse med dårlig definert struktur, noe som medfører fremstilling av en polymer med heterogen kornfor-deling.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen har som fordel å benytte kun en katalytisk forbindelse med kontrollert struktur, noe som tillater fremstilling av polymerer med bred molekylvektsfordeling i det forholdet Ml2i:Ml5 er over 16 og kan gå ut over 25 for produkter med høy molekylvekt, spesielt for produkter hvis fluiditetsindeks MI2 er under 0,5, og forhold Ml5:Ml2 er over 3,5. I tillegg blir ytelsen til forbindelsen som oppnås ifølge FR 2 596 398 forbedret.
For å oppnå disse resultater blir etylen polymerisert i nærvær av en katalysator bestående av en kokatalysator valgt blant alkyl-aluminiumforbindelser og en katalytisk forbindelse på basis av minst Mg, Ti og Cl, behandlet under de karakteristiske betingelser som er gjenstand for oppfinnelsen.
I henhold til dette angår foreliggende oppfinnelse en fremgangsmåte for polymerisering av etylen eller kopolymerisering av etylen med et a-olefin i suspensjon eller i gassfase, i nærvær av en katalysator bestående av en kokatalysator og et katalytisk preparat inneholdende minst titan, magnesium og klor, og denne fremgangsmåte karakteri-seres ved at man i et første trinn underkaster det katalytiske preparat, i det vesentlige bestående av en kombinasjon av en klorert titanforbindelse hovedsaklig i oksydasjonstrinn 3 og/eller 4 og med formelen Ti(OR)x Cl4_x der: R er en C^.^alifatisk eller aromatisk hydrokarbonrest eller COR<1> der R<1> er en C^-^alifatisk eller aromatisk hydrokarbonrest og x er et tall fra 0 til 3, en magnesiumforbindelse og en klorforbindelse, før sin anvendelse, en reduksjons-behandling inntil minst 50 vekt-$ av det opprinnelige titan har fått sin oksydasjonstilstand redusert med minst en enhet, og at man i et andre trinn behandler produktet fra det første trinn med en klorforbindelse av et overgangsmetall.
Det første katalytiske preparat før behandlingen er et i og for seg kjent produkt, utstrakt beskrevet i litteraturen. Det er vanligvis resultatet av en kombinasjon av minst en titanforbindelse, en magnesiumforbindelse, klor og eventuelt en elektrondonor eller -akseptor og enhver annen forbindelse som kan benyttes i denne type preparater.
Magnesiumforbindelsen velges vanligvis blant forbindelser med formelen Mg ( 0~ R^) n Cl2_n der r<2> er hydrogen eller en lineær eller cyklisk hydrokarbonrest og n er et helt tall under eller lik 2.
Kloret kan stamme direkte fra titanhalogenidet og/eller magnesiumhalogenidet, men det kan likeledes stamme fra et uavhengig kloreringsmiddel som for eksempel saltsyre eller et organisk halogenid som butylklorid.
Elektrondonoren eller -akseptoren er en flytende eller fast organisk forbindelse som er kjent for å gå inn i sammensetningen for slike katalytiske preparater. Elektrondonoren kan være en mono- eller polyfunksjonell forbindelse, fortrinnsvis valgt blant alifatiske eller aromatiske karboksylsyrer eller disses alkylestere, alifatiske eller cykliske etere, ketoner, vinyliske estere, akryliske derivater, spesielt alkylakry-later eller -metakrylater, eller silaner. Hensiktsmessig som elektrondonorer skal nevnes forbindelser som metylparatoluat, etyl- eller butylacetat, etyleter, etylparaanisat, dibutyl-ftalat, dioktylftalat, dioktylftalat, diisobutylftalat, tetrahydrofuran, dioksan, aceton, metylisobutylketon, vinylacetat, metylmetakrylat og silaner som fenyltrietoksy-silan, aromatiske eller alifatiske alkoksysilaner.
Elektronakseptorene er en Lewis-syre, fortrinnsvis valgt blant aluminiumklorider, bortrifluorid, kloranil eller også alkylaluminium eller alkylmagnesium.
Dette katalytiske preparat foreligger i form av et kompleks mellom minst Mg, Ti, Cl, idet titanet foreligger i klorert form som Ti<*V>, Ti<***> eller blandinger av disse, eventuelt med en elektrondonor eller en akseptor. Det katalytiske preparat kan foreligge som sådan i form av kompleks men også i form av en avsetning på en mineralbærer som SiC>2 eller ÅI2O3 eller en organisk bærer av polymertypen.
Det katalytiske preparat som definert ovenfor blir i et første trinn behandlet med et reduksjonsmiddel. Det dreier seg om en forbindelse som er gassformig, flytende eller oppløselig i hydrokarboner og istand til, slik det generelt er kjent innen kjemien, å redusere oksydasjonsgraden til Ti<*v >og/eller Ti<***.> Det benyttede reduksjonsmiddel er fortrinnsvis en metallisk forbindelse som har minst en metall-karbon-eller metall-hydrogenbinding. De metalliske forbindelser med minst en metall-karbonbinding velges vanligvis blant forbindelser MQy Clz_y idet M er et metall fra gruppe I, II og III i det periodiske system og mere spesielt Al og Mg, Q er en rett eller cyklisk hydrokarbonrest, z er et tall tilsvarende den maksimale valens til metallet og y er et tall lik eller under z. Innenfor definisjonen av disse forbindelser ligger også addisjonsprodukter av disse forbindelser seg imellom, for eksempel: NaAl(C2H5)4 eller produkter som oppnås ved å slå bro ved hjelp av oksygen mellom to metalliske forbindelser som definert ovenfor som for eksempel alumoksaner eller aluminiosiloksaner. Blant de metalliske forbindelser foretrekkes alumoksaner, aluminiusiloksaner, dialkylmagnesium, alkylaluminium av typen Al(R3)cX(j der
- X er Cl og
- R<3> er en mettet Ci_^^ hydrokarbonrest, eller (OR<4>) der R<4 >er en mettet C^_ i^ hydrokarbonrest med 0 < d < 1,5 og c + d = 3.
Som eksempler skal nevnes: Al(02125)3, A1(C2H5)2C1, Al(C4Hg)3, Al2(<C>2<H>5)3Cl3, Ål(C6H13)3, A1(C8H17)3 og Al(C2H5)2(0C2E5).
De metalliske forbindelser' med minst en metall-hydrogenbinding velges vanligvis blant forbindelser MQ^X^Hg der M er et metall som angitt ovenfor, Q' er en rett eller cyklisk hydrokarbonrest, X er Cl eller valgt blant restene Q' som angitt ovenfor med 0 < d < 1,5 1 <e<zogc + d + e = z, idet z betyr den maksimale valens til M.
Blant disse forbindelser skal man nevne hydrider som A1(C4H9)2H, A1(C2H5)2H, (C2H5)4B2H2, blandede hydrider som aluminium-litiumhydrid, AlLiH4. Det kan likeledes dreie seg om forbindelser av hydrider seg imellom eller med metall-organiske forbindelser som definert ovenfor.
I dette trinn blir forbindelsen behandlet under en inert atmosfære med reduksjonsmidlet slik det er eller i nærvær av et fortynningsmiddel som samtidig er et oppløsningsmiddel for reduksjonsmidlet og er inert vis a vis det sistnevnte samt ovenfor forbindelsen. Hydrokarbidene er blant annet hensiktsmessig for denne anvendelse. Selv om reaksjonstempe-raturen ikke er kritisk foretrekker man av hensyn til reaksjonsvarigheten å gjennomføre reduksjonen ved omgivelsestemperatur til 150°C under atmosfærisk trykk eller undertrykk og helst mellom 40 og 100°C under atmosfærisk trykk for reaksjonstider i størrelsesorden 10 minutter til 24 timer. Man stanser reduksjonsreaksjonen når minst 50 vekt-# opprinnelig titan har sitt oksydasjonstrinn redusert med minst en enhet, når for eksempel 50$ Ti<IV> er redusert til Ti11<1> eller Ti<111> til Ti11. Det er imidlertid foretrukket å kjøre reduksjonen av titan så langt som mulig, likeledes er det å anbefale å stanse reduksjonen når den midlere reduksjonsgrad for titanet er nærmest mulig II. I dette reduk-sjonstrinn er molforholdet reduksjonsmetall:titan fortrinnsvis større enn 2 og helst mellom 10 og 50.
Reduksjonsreaksjonen stanses ved avkjøling og vasking av det oppnådde produkt, fortrinnsvis med et hydrokarbon, for å eliminere overskudd av reduksjonsmiddel. Det resulterende produkt blir eventuelt tørket.
I det andre trinn blir det oppnådde reduserte produkt behandlet med en overgangsmetall-klor-forbindelse. Denne klorerte forbindelse er hyppigst et klorid, et alkoksyklorid eller et oksyklorid av et overgangsmetall valgt blant titan, vanadium, krom eller zirconium som for eksempel TiCl4 eller VCI4. Det er, for å lette kloreringsreaksjonen, å foretrekke å benytte en flytende klorforbindelse eller en som er opp-løselig i et oppløsningsmiddel som er inert vis a vis produktene som kommer i kontakt med det. Behandlingen skjer ved å bringe i kontakt under inert atmosfære, det reduserte produkt fra det første trinn med klorforbindelsen. Kontakt-temperaturen er heller ikke her kritisk. Av praktiske grunner er det å anbefale å behandle produktene som kommer i kontakt ved en temperatur mellom omgivelsestemperatur og 150°C og helst mellom 60 og 100°C for behandlingsvarigheter mellom noen minutter og opptil 4 timer. Mengden klorforbindelse av overgangsmetallet som benyttes er fortrinnsvis minst halvparten av den støkiometriske mengde, helst nær den støkiometriske mengde eller i overskudd i forhold til mengden titanprodukt som oppnås ved slutten av det første trinn. Efter behandling blir forbindelsen til slutt gjenvunnet under en inert atmosfære efter vasking og eventuelt tørking.
Den katalytiske forbindelse som oppnås efter disse to behandlingstrinn benyttes på klassisk måte med en vanlig, kokatalysator av kjent type, generelt valgt blant alkylaluminium, i polymeriseringsprosesser for olefiner i suspensjon eller i gassfase.
I en suspensjons-etylenpolymeriseringsprosess arbeider man vanligvis i et flytende hydrokarbonmiljø ved en temperatur som kan gå opp til 120°C og ved trykk som kan gå helt til 250 bar.
Etylenpolymerisering i gassfase i nærvær av hydrogen og inertgass kan gjennomføres i enhver reaktor som tillater gassfasepolymerisering og spesielt i en røresjiktreaktor eller en hvirvelsjiktreaktor. Betingelsene for gjennomføring er kjente i denne teknikk. Man arbeider generelt ved en temperatur under smeltepunktet Tf for polymeren eller kopolymeren som skal fremstilles og mere spesielt mellom 20°C og (Tf - 5°C) og under et trykk slik at etylen og eventuelt andre hydrokarbonmonomerer som er tilstede i reaktoren, i det vesentlige foreligger i dampfase.
Polymeriseringen kan gjennomføres i to trinn. I et første trinn er det mulig å konsolidere det katalytiske system ved å gjennomføre en forpolymerisering på basis av etylen i nærvær av bestanddelene i det katalytiske system og en kokatalysator og derefter kan man følge opp det hele med et andre polymeri-seringstrinn ved å tilsette etylen eller en blanding av etylen og et a-olefin som allerede nevnt. Forpolymeriserings-trinnet gir en dannelse av en polymer som ikke overskrider 10 vekt-# av den totale mengde polymer som skal fremstilles. Dette forpolymeriseringstrinn gjennomføres i suspensjon i nærvær av et hydrokarbonfortynningsmiddel, i gassfase eller en kombinasjon av suspensjon- og gassfase.
De følgende eksempler skal illustrere oppfinnelsen.
Eksempel 1
a) Fremstilling av katalytisk preparat
8,3 g vannfri MgClg knuses i 6 timer og man tilsetter 0,7 ml
HCI4 og maler dette opp sammen i 4 timer. Det gjenvundne faststoff ekstraheres fra oppmalingsslammet ved hjelp av heptan og tørkes under undertrykk. Man oppnår et produkt A inneholdende 3 vekt-# titan. 4 g av produktet A behandles i heptan med trietylaluminium ved en konsentrasjon på 0,85 M/l (Al/Ti = 14) i 3 timer ved 80°C. Det oppnådde faststoff skylles tre ganger under utelatelse av luft med 50 ml heptan og tørkes under undertrykk. Det gjenvundne produkt bringes i kontakt i fravær av luft med 40 ml TiCl4 i 4 timer ved 100"C. Efter 5 vaskinger med heptan blir det oppnådde faststoff tørket under undertrykk. Man oppnår et faststoff B inneholdende 4,4 vekt-# titan og 0,7 vekt-# aluminium.
b) Polymerisering av etylen i suspensjon
Det katalytiske preparat B engasjeres ved polymerisering i
suspensjon. I en 2,5 1 rustfri stålreaktor utstyrt med bladrører ved 650 omdreininger/minutt innføres i rekkefølge ved omgivelsestemperatur og under inert atmosfære: 1 1 heptan, 3 mmdl triheksylaluminium og den katalytiske forbindelse B i en mengde som tilsvarer 2,5 mg Ti.
Man tilsetter hydrogen inntil et partialtrykk på 4,3 bar, prøve 1, og 5 bar, prøve 2, og man fullfører med etylen ved å justere trykket for å oppnå 9 bar absolutt totalt trykk efter oppvarming til 80°C. Dette totale trykk holdes konstant i 1 time ved tilsetning av etylen.
Efter 1 time stanses injeksjonen av etylen, man avkjøler til romtemperatur og katalysatoren deaktiveres ved tilsetning av en metanoloppløsning som er lett surgjort med 10#-ig saltsyre. Polymersuspensjonen blir derefter filtrert og tørket.
Som sammenligning gjentas prøve 1 med preparat A.
De oppnådde resultater når det gjelder sluttpolymeren er de følgende:
IS = ikke signifikant, fordi I2 er for lav til å kunne måles er I2i for stor til å kunne,måles korrekt.
Eksempel 2
a) Fremstilling av katalytisk preparat
Preparat C fremstilles under betingelser for oppnåelse av
preparat A i eksempel 1 bortsett fra at varigheten av den samtidige oppmaling er 8 timer.
Man oppnår et preparat C inneholdende 2,5 vekt-# titan.
På den ene side blir: 3,6 g faststoff C behandlet i heptan med C1A1(C2H5)2 ved en konsentrasjon på 0,7 M/l (Al/Ti = 17,7) i 2 timer ved 80'C. Efter 4 vaskinger med 60 ml heptan hver gang under utelukkelse av luft blir faststoffet bragt i kontakt med 30 ml TiCl4 i 2 timer ved 100° C. Efter vasking med heptan og tørking under undertrykk gjenvinnes faststoffet D inneholdende 3,8 vekt-# titan og 0,8 vekt-# aluminium.
På den annen side blir: 3 g faststoff C behandlet i heptan med trietylaluminium i en konsentrasjon av 1,2 M/l (Al/Ti = 15) i 2 timer ved 80° C. Efter vasking med heptan og tørking
JU -i-
under undertrykk blir faststoffet bragt i kontakt med 30 ml TiCl4 i 2 timer ved 100°C. Efter vasking av heptanet og tørking under undertrykk oppnås faststoffet C inneholdende 11,5 vekt-# titan og 1,5 vekt-# aluminium.
b) Polymerisering av etylen i suspensjon.
Preparatene D, E og C som sammenligning, blir alle benyttet
med homopolymerisering av etylen under de betingelser som er gitt i eksempel 1 bortsett fra det som angår hydrogen-trykkene. De oppnådde resultater på sluttpolymeren er som følger:
Eksempel 3
a) Fremstilling av det katalytiske preparat.
10 g vannfri MgCl2 og 1,15 ml TiCl4 behandles under betingelsene fra eksempel 1 bortsett fra at samoppmalingstiden er 16 timer.
Det oppnådde preparat behandles i heptan med trietylaluminium i en konsentrasjon av 0,5 M/l (Al/Ti = 2) i 2 timer ved 90°C. Efter vasking med heptan blir faststoffet behandlet med 1,5 ml VCI4 i 30 minutter ved 80° C. Efter vasking med heptan og tørking under undertrykk oppnås et faststoff F inneholdende 3,7 vekt-% Ti, 4,4 vekt-# V og 1,72 vekt-# Al.
b) Polymerisering av etylen og 1- buten i dampfase Man benytter for denne dampfasepolymerisering en rustfri
stålreaktor på 2,5 1 med sfærisk form, utstyrt med bladrører med 250 omdreininger/minutt. Temperaturen reguleres til 85 "C. Man innfører ved 85 °C til reaktoren reaktantene i
følgende rekkefølge: 0,7 mM triheksylaluminium, buten til et partialtrykk til 1,8 bar, etylen 8,2 bar og hydrogen 2 bar.
Preparat F i en mengde som tilsvarer 2,5 mg Ti sprøytes inn i reaktoren, det totale trykk på 12 bar opprettholdes konstant ved kontinuerlig tilsetning av en blanding etylenbuten med 3,7 mol-# buten. Efter 1 times reaksjon blir reaktoren avgasset og avkjølt og man gjenvinner et polymerpulver med en sammensetning på 17,8 etylforgreninger pr. 1000 karbonatomer. De øvrige karakteristika er som følger:
Eksempel 4
a) Kopolymerisering av etylen og buten- 1 i dampfase Preparat E fra eksempel 2 benyttes ved kopolymerisering av
etylen og buten under de samme betingelser som i eksempel 3 bortsett fra at hydrogenpartialtrykket er 7,5 bar, buten partialtrykket er 0,8 bar og etylenpartialtrykket er 4,2 bar. Temperaturen reguleres til 65°C og sammensetningen av etylen-butengassblandingen som mates til reaktoren er 3,54 mol-# buten.
Som sammenligning gjentar man prøven med preparat C:
Eksempel 5
a) Fremstilling av katalytisk preparat
Til en reaktor under en inert atmosfære settes en oppløsning
av dibutylmagnesium 0,5 M/l, tetraisobutylaluminoksan 0,025 M/l og di-sec.butyleter EDSB 0,03 M/l. Denne oppløsning
holdes under omrøring ved 50°C i ca. 16 timer. Man tilsetter derefter langsomt til reaktoren en blanding av tert.butyl (tBuCl) i en mengde slik at vektforholdet tBuCl:Mg =3, og di-sec .butyleter i en mengde slik at ved slutten av til-setningen er forholdet EDSBrMg = 0,6. Temperaturen av omrøringen fortsettes i 3 timer. Det oppnådde faststoff filtreres og vaskes med heksan og bringes derefter i suspensjon i heksan. Man vasker med vannfri HC1 i 30 minutter ved omgivelsestemperatur. Efter vasking og filtrering blir faststoffet bragt i suspensjon i TICI4 og holdt ved 90°C i 2 timer. Efter filtrering, vasking og tørking under inert atmosfære oppnås et preparat G med sfærisk morfologi inneholdende 3,1 vekt-# titan.
Det katalytiske preparat G behandles i heptan med trietylaluminium i en konsentrasjon av 300 mM/1, med et molarforhold AL:Ti = 23, i en time ved 60 °C. Efter vasking med heptan og tørking i inert medium blir det faste mellomprodukt som oppnås behandlet med TiCl4 ved90°C i 2 timer. Efter vasking og tørking i inert miljø har det oppnådde preparat H bevart sin sfæriske morfologi og har et titaninnhold på 7,3 vekt-#.
b) Pol<y>merisering av etylen i suspensjon
Forbindelsen H benyttes ved polymerisering av etylen i
suspensjon under de betingelser som er gitt i eksempel 1 bortsett fra kokatalysator: triisobutylaluminium 2,5 mM/1, fortynningsmiddel: heksan, temperatur: 75°C, partialtrykk hydrogen: 4,2 bar, partialtrykk etylen: 6,4 bar, polymeri-seringsvarighet: 3 timer.
Som sammenligning gjentas prøven med preparat G.
De oppnådde resultater er de følgende:
Eksempel 6
a) Fremstilling av katalytisk preparat
Det katalytiske preparat G behandles i heptanet med 150 mM/1
dibutylmagnesium med et molforhold Mg:Ti =1,5 i 2 timer ved 80°C. Efter vasking og sifonering av oppløsningsmidlet behandles det faste mellomprodukt med TiCl4 ved 90°C i 2 timer. Preparatet I som oppnås efter vasking og tørking har bevart sin sfæriske morfologi og inneholder 3,9 vekt-# titan.
b) Polymerisering av etylen i suspensjon
Det katalytiske preparat I benyttes ved polymerisering av
etylen under de betingelser som er gitt i eksempel 5. Som sammenligning henvises det til de resultater som oppnås med preparat G.
Eksempel 7
a) Fremstilling av katalytisk preparat
Det katalytiske preparat J fremstilles på en måte analogt
det katalytiske preparat G i eksempel 5. Preparatet J har en sfærisk morfologi og inneholder 1,6 vekt-# titan.
Det katalytiske preparat J behandles i heptanet med dietyl-aluminiumhydrid ved en konsentrasjon på 180 mM/1 og et molforhold Al:Ti =2,5 i 2 timer ved 80°C. Efter vasking og sifonering av oppløsningsmidlet behandles det faste mellomprodukt med TiCl4 ved 90° C i 2 timer. Preparatet K som oppnås efter vasking og tørking har de følgende karakteristika: Ti = 5,7 vekt-% og sfærisk morfologi.
b) Polymerisering av etylen i suspensjon
Preparatet J og K benyttes ved polymerisering av etylen
under betingelsene fra eksempel 5.

Claims (9)

1. Fremgangsmåte for polymerisering av etylen eller kopolymerisering av etylen med et a-olefin i suspensjon eller i gassfase, i nærvær av en katalysator bestående av en kokatalysator og et katalytisk preparat inneholdende minst titan, magnesium og klor, karakterisert ved at man i et første trinn underkaster det katalytiske preparat, i det vesentlige bestående av en kombinasjon av en klorert titanforbindelse hovedsaklig i oksydasjonstrinn 3 og/eller 4 og med formelen Ti(OR)x Cl4_x der: R er en Ci_i4alifatisk eller aromatisk hydrokarbonrest eller COR<1> der R<1> er en C^-^alifatisk eller aromatisk hydrokarbonrest og x er et tall fra 0 til 3, en magnesiumforbindelse og en klorforbindelse, før sin anvendelse, en reduksjons-behandling inntil minst 50 vekt-# av det opprinnelige titan har fått sin oksydasjonstilstand redusert med minst en enhet, og at man i et andre trinn behandler produktet fra det første trinn med en klorforbindelse av et overgangsmetall.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at molforholdet reduserende metall:titan ligger mellom 10 og 50.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at reduksjonsbehandlingen stanses når den midlere reduksjonsgrad for titan er nærmest mulig 2.
4. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 3, karakterisert ved at reduksjonsmidlet er en metallisk forbindelse med minst en metall-karbon- eller metal1-hydrogenbinding.
5 . Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 4, karakterisert ved at reduksjonsmidlet er valgt blant produkter med formelen: MQV Clz_v eller MQ'C X^-He der: M er et metall fra gruppene I, II og III i det periodiske system, Q og Q' er en lineær eller cyklisk hydrokarbonrest, X er Cl eller valgt blant restene Q', z er et tall tilsvarende den maksimale verdi for M, y er et helt tall under eller lik z, 0 < d < 1,5, 1 < e < z og c + d + e = z, ét addisjonsprodukt av et av nevnte produkter, og et produkt oppnådd ved å slå bro med oksygen mellom to produkter med de ovenfor gitte formler.
6. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 5, karakterisert ved at reduksjonen gjenn-omføres ved en temperatur mellom omgivelsestemperatur og 150°C.
7. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 6, karakterisert ved at den klorerte overgangsmetallforbindelse velges blant klorider, alkoksyklorider eller oksyklorider av overgangsmetallet.
8. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 7, karakterisert ved at behandlingen i det andre trinn skjer ved en temperatur mellom omgivelsestemperatur og 150°C.
9. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 8, karakterisert ved at mengden som anvendes av den klorerte overgangsmetallforbindelse er minst halvdelen av den støkiometriske i forhold til mengden titan i produktet som oppnås ved slutten av det første trinn.
NO894514A 1988-11-23 1989-11-13 Fremgangsmåte for polymerisering av etylen for å oppnå en polymer med bred molekylvektsfordeling NO174714C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8815261A FR2639351B1 (no) 1988-11-23 1988-11-23

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO894514D0 NO894514D0 (no) 1989-11-13
NO894514L NO894514L (no) 1990-05-25
NO174714B true NO174714B (no) 1994-03-14
NO174714C NO174714C (no) 1994-06-22

Family

ID=9372150

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO894514A NO174714C (no) 1988-11-23 1989-11-13 Fremgangsmåte for polymerisering av etylen for å oppnå en polymer med bred molekylvektsfordeling

Country Status (11)

Country Link
US (2) US5151396A (no)
EP (1) EP0370864B1 (no)
JP (1) JP2813392B2 (no)
CN (1) CN1039127C (no)
AT (1) ATE89832T1 (no)
CA (1) CA2003055C (no)
DE (1) DE68906766T2 (no)
ES (1) ES2045512T3 (no)
FI (1) FI96769C (no)
FR (1) FR2639351B1 (no)
NO (1) NO174714C (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2686609B1 (fr) * 1992-01-27 1995-06-16 Atochem Elf Sa Procede de polymerisation de l'ethylene permettant d'obtenir un polymere de distribution large de masses moleculaires. procede de traitement de la composante catalytique.
US5235011A (en) * 1992-08-31 1993-08-10 Phillips Petroleum Company Polyolefin polymerization process, method of producing catalyst, and catalyst
AU6147398A (en) * 1997-02-05 1998-08-25 Penn State Research Foundation, The Metal catalyzed synthesis of hyperbranched ethylene and/or alpha-olefin polymers
FR2769521B1 (fr) * 1997-10-14 1999-12-10 Rhodia Chimie Sa Composition a base d'un oxyde metallique greffe, sa preparation et son utilisation dans un procede de polymerisation par ouverture de cycles oxygenes
US20050085601A1 (en) * 2003-10-15 2005-04-21 Kayo Vizzini Process for forming Ziegler-Natta catalyst for use in polyolefin production
JP5695869B2 (ja) * 2010-09-28 2015-04-08 日本ポリエチレン株式会社 チーグラー・ナッタ触媒の改質方法および改質されたチーグラー・ナッタ触媒、並びにそれを用いたオレフィンの重合方法および得られたオレフィン系重合体

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL162664B (nl) * 1969-06-20 1980-01-15 Montedison Spa Werkwijze om een katalysator te bereiden voor de poly- merisatie van alkenen-1.
JPS5846125B2 (ja) * 1976-10-06 1983-10-14 旭化成株式会社 オレフイン重合触媒
JPS5846202B2 (ja) * 1979-01-31 1983-10-14 住友化学工業株式会社 オレフィン重合体の製造法
US4410672A (en) * 1980-04-23 1983-10-18 Showa Denko Kabushiki Kaisha Polymerization catalysts and process for the production of ethylenic polymers by use thereof
US4536487A (en) * 1980-11-24 1985-08-20 National Distillers And Chemical Corporation Intermetallic compounds of polymeric transition metal oxide alkoxides and catalytic use thereof
US4525554A (en) * 1981-03-04 1985-06-25 Mitsubishi Chemical Industries Ltd. Process for polymerizing olefin
US4394291A (en) * 1981-03-04 1983-07-19 Phillips Petroleum Company Polyolefin polymerization process and catalyst
JPS5853905A (ja) * 1981-09-29 1983-03-30 Toa Nenryo Kogyo Kk オレフイン重合用触媒成分
CA1201705A (en) * 1982-08-05 1986-03-11 M. Bruce Welch Olefin polymerization
FR2555182B1 (fr) * 1983-11-23 1986-11-07 Bp Chimie Sa Procede de preparation de catalyseur supporte pour la copolymerisation de l'ethylene avec des alpha-olefines superieures
JPH0674292B2 (ja) * 1984-11-30 1994-09-21 東燃株式会社 エチレン重合用触媒成分の製造法
US4698323A (en) * 1986-09-29 1987-10-06 Stauffer Chemical Company Transition metal catalyst component containing magnesium alkoxy alkoxides

Also Published As

Publication number Publication date
FI96769B (fi) 1996-05-15
NO174714C (no) 1994-06-22
NO894514D0 (no) 1989-11-13
ES2045512T3 (es) 1994-01-16
DE68906766T2 (de) 1993-10-21
EP0370864B1 (fr) 1993-05-26
FI96769C (fi) 1996-08-26
CN1039127C (zh) 1998-07-15
JP2813392B2 (ja) 1998-10-22
US5563225A (en) 1996-10-08
FI895586A0 (fi) 1989-11-22
DE68906766D1 (de) 1993-07-01
JPH02185507A (ja) 1990-07-19
EP0370864A1 (fr) 1990-05-30
CN1042919A (zh) 1990-06-13
NO894514L (no) 1990-05-25
US5151396A (en) 1992-09-29
FR2639351B1 (no) 1992-12-31
ATE89832T1 (de) 1993-06-15
CA2003055A1 (fr) 1990-05-23
CA2003055C (fr) 2000-01-11
FR2639351A1 (no) 1990-05-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1187863A (en) Polymerization catalyst
US4172050A (en) High efficiency titanate catalyst for polymerizing olefins
NO173550B (no) Fremgangsmaate for polymerisering av etylen i gassfase forfremstilling av lineaert polyetylen med snever molekylvektsfordeling
CA1081200A (en) Process for preparing polyolefins
JPS61218606A (ja) α−オレフイン重合体の製造法
US4151337A (en) Process for preparing polyolefin
US4199476A (en) Olefin polymerization catalyst
JPS5919565B2 (ja) α−オレフインの重合用触媒成分の製造法
JPH075654B2 (ja) 触媒成分及び重合用触媒系
JPS6071610A (ja) 幅広い分子量分布のポリエチレン
US4707530A (en) Polymerization catalyst
NO174714B (no) Fremgangsmaate for polymerisering av etylen for aa oppnaa en polymer med bred molekylvektsfordeling
US4209602A (en) Process for the production of polyolefins
FI80058C (fi) Foerfarande foer polymerisering av etylen.
US4173698A (en) Polymerization of olefin
US4065611A (en) Process for the production of polyolefins
NO791644L (no) Katalysator, fremgangsmaate til dens fremstilling og fremgangsmaate til fremstilling av etenpolymerer
GB2131033A (en) Process for producing an ethylene copolymer
NO137642B (no) Fremgangsm}te for polymerisasjon eller kopolymerisasjon av alfa-olefiner hvis molekyl inneholder 2-6 karbonatomer, samt katalytisk element for anvendelse ved fremgangsm}ten
US5484754A (en) Process for treating a catalytic component, resultant component, and polymerization of ethylene using such component
NO157063B (no) FremgangsmŸte for fremstilling av etylen-propylen-blokk-sampolymerer.
NO792851L (no) Fremgangsmaate og katalysator for polymerisering av alfa-olefiner
US4549001A (en) Olefin polymerization
NO172804B (no) Katalysatorpreparat, samt fremgangsmaate for polymerisering
US4559317A (en) Olefin polymerization

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN MAY 2001