NO161441B - Fremgangsmaate til fremstilling av cellulosekarbamat. - Google Patents

Fremgangsmaate til fremstilling av cellulosekarbamat. Download PDF

Info

Publication number
NO161441B
NO161441B NO850955A NO850955A NO161441B NO 161441 B NO161441 B NO 161441B NO 850955 A NO850955 A NO 850955A NO 850955 A NO850955 A NO 850955A NO 161441 B NO161441 B NO 161441B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cellulose
biuret
urea
carbamate
isocyanic acid
Prior art date
Application number
NO850955A
Other languages
English (en)
Other versions
NO161441C (no
NO850955L (no
Inventor
Vidar Eklund
Kurt Ekman
Olli Turunen
Jouku Huttunen
Johan-Fredrik Selin
Jan Fors
Original Assignee
Neste Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Neste Oy filed Critical Neste Oy
Publication of NO850955L publication Critical patent/NO850955L/no
Publication of NO161441B publication Critical patent/NO161441B/no
Publication of NO161441C publication Critical patent/NO161441C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08BPOLYSACCHARIDES; DERIVATIVES THEREOF
    • C08B15/00Preparation of other cellulose derivatives or modified cellulose, e.g. complexes
    • C08B15/05Derivatives containing elements other than carbon, hydrogen, oxygen, halogens or sulfur
    • C08B15/06Derivatives containing elements other than carbon, hydrogen, oxygen, halogens or sulfur containing nitrogen, e.g. carbamates

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for fremstilling av cellulosekarbamat som innbefatter at isocyansyre og cellulose får reagere ved forhøyet temperatur.
I de finske patentskriftene nr. 61033 og 62318 beskrives en fremgangsmåte til fremstilling av et alkalioppløselig cellulosederivat av cellulose og urea. Fremgangsmåten bygger på at urea ved oppvarming til smeltepunktet, eller til en høyere temperatur, begynner å dekomponere til isocyansyre og ammoniakk. Isocyansyre reagerer med cellulose og danner et alkalioppløselig cellulosederivat som betegnes cellulosekarbamat. Reaksjonen kan skrives på følgende måte:
Den fremstilte celluloseforbindelsen, dvs. cellulosekarbamatet, kan etter vasking tørkes og lagres i lang tid, eller også opp-løses i en alkalioppløsning for fiberfremstilling. Av opp-løsningen kan det fremstilles cellulosekarbamatfibrer eller -filmer ved spinning eller strengsprøyting på samme måte som i fremgangsmåten til fremstilling av viskose. Cellulose-karbamatets holdbarhet og transportmuligheter i tørr tilstand utgjør en stor fordel sammenlignet med viskosefremgangsmåtens cellulosexantat som ikke kan lagres eller transporteres selv ii form av en oppløsning.
Når urea ved påvirkning av varme dekomponeres til isocyansyre og ammoniakk finner det dessuten sted visse bireaksjoner.
En av disse er at isocyansyre reagerer med urea hvorved det i dannes biuret. Dette biuret finnes i det karbamat som er dannet ved karbamatreaksjonen, og må fjernes fra dette f.eks. ved vasking. Fra karbamate.t må man dessuten fjerne uomsatt eller ikke-dekomponert urea, som til å begynne med kan være til stede i betydelige mengder.
I en industriell prosess forsøker man naturligvis å ta vare
på de kjemikalier som er nødvendige ved reaksjonen og føre
dem tilbake til prosessen for gjentatt anvendelse. I en kontinuerlig karbamatprosess betyr dette fjernelse av urea fra cellulosekarbamatet og videre fjernelse av det biuret som er dannet som et biprodukt fra urea. Dette separasjons-trinnet øker omkostningene ved fremgangsmåten.
Foreliggende oppfinnelse tilveiebringer en ny fremgangsmåte for fremstilling av cellulosekarbamat som løser de ovenfor nevnte problemene. Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen foregår ved omsetning av isocyansyre og cellulose ved forhøyet temperatur, og er kjennetegnet ved at cellulosen blandes eller gjennomfuktes med 3 til 50 vekt-% biuret, eventuelt i blanding med urea, og oppvarmes til en temperatur på 170 til 250 °C i tilstrekkelig lang tid til at det oppstår en tilstrekkelig mengde isocyansyre til fremstilling av cellulosekarbamat og til gjennomføring av omsetningen mellom cellulose og isocyansyre.
oppfinnelsen bygger på den oppdagelse at urea ikke nødvendig-vis er påkrevet ved fremstilling av cellulosekarbamat, men at man derimot kan anvende biuret. Biuret, som er et addisjonsprodukt av urea og isocyansyre, dekomponeres ved temperaturer over 170°C igjen til urea og isocyansyre. Urea dekomponeres videre til isocyansyre og ammoniakk. I stedet for urea er det således mulig å anvende biuret eller en blanding av biuret og urea, dersom det anvendes så høye temperaturer at biuretet begynner å dekomponeres.
Ved å anvende biuret får man en meget fleksibel prosess. Siden det ved fremstillingen av cellulosekarbamat i et hvert tilfelle dannes biuret som et addisjonsprodukt av isocyansyre og urea, er det med hensyn på fremgangsmåten meget fordelaktig å anvende biuretet som en reagens som tilsettes til cellulosen og som egner seg for resirkulering direkte i begynnelsen av prosessen for behandling av et nytt parti cellulose.
Det er mulig å anvende enten bare biuret eller en blanding
av biuret og urea. Det nitrogen som forbrukes ved fremgangsmåten (den i karbamatet inngående del) kan erstattes ved tilsats av enten urea eller biuret.
Temperaturområdet som anvendes for fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen ligger mellom 170 og 250°C, fortrinnsvis ved ca. 220°C. Temperaturer over 250°C bør unngås etter som faren for bireaksjoner da øker.
Den biuretmengden som kreves ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er 3 - 50 vekt-% av celleulosemengden. Ved anvendelse av mindre biuretmengder kan den mengden isocyansyre som dannes ved oppvarmingen være for liten, og anvendelse av større mengde biuret er ikke økonomisk og heller ikke nød-vendig med hensyn på reaksjonen.
Sammen med biuret kan man altså, om ønsket, anvende urea. Mengden urea som anvendes ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan ligge mellom 0 og 95 vekt-% av vekten av cellulose og biuret.
Biuretet, eller blandingen av biuret og urea, som anvendes ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen til fremstilling av cellulosekarbamat kan utgjøres av uomsatt biuret, eller en blanding av biuret og urea som vaskes ut av produktet etter karbamatreaksjonen. Produktet inneholder nemlig en betydelig mengde biuret og urea etter karbamatreaksjonen.
Biuretet kan tilsettes til celluloseråmaterialet f.eks. i form av en egnet oppløsning. Et egnet oppløsningmiddel i forbindelse med biuret og urea er ammoniakk, som helst,
men ikke nødvendigvis, foreligger i væskeform. Herved anvendes enten en lav temperatur eller også utføres opp-løsningstrinnet under trykk. Den påkrevde mengde biuret eller blanding av biuret og urea oppløses i ammoniakk, cellulosen impregneres med oppløsningen, hvoretter ammoniakken fjernes, f.eks. ved avdamping. Cellulosen kan foreligge i
form av løse kjeder eller som en bane. Den påkrevde impregneringstiden varierer vanligvis fra noen sekunder til flere timer, og den er ikke kritisk under forutsetning av at en tilstrekkelig mengde biuret går inn i cellulose-fibrene. Cellulosen kan føres gjennom ammoniakkbehandlingen, f.eks. understøttet av et metallnett.
Cellulosen som anvendes ved karbamatfremstillingen kan være forbehandlet for å redusere polymerisasjonsgraden til et lavere nivå. Reguleringen av polymerisasjonsgraden kan f.eks., utføres ved alkalibehandling eller bestråling.
Oppvarmingen av cellulosen og biuretet kan f.eks. finne sted
i et ovnslignende varmekammer, eller ved å føre en cellulosebane eller -matte som inneholder biuret gjennom et varme-
bad som holder den påkrevde temperaturen. En cellulosebane kan transporteres ved at den bæres oppe av et metallnett e.l. Dersom det anvendes en væske, velges væsken slik at den ikke oppløser biuret eller urea. Jo lavere kokepunkt væsken har desto enklere er det å fjerne den etter reaksjonen, f.eks.
ved avdamping. Egnede væsker er f.eks. aromatiske eller alifatiske hydrokarboner med relativt lavt kokepunkt.
Etter reaksjonen vaskes sluttproduktet én eller flere ganger, f.eks. med vannfri metanol, og tørkes. Sluttproduktet vaskes også helst med flytende ammoniakk, hvorved man oppnår den fordel at den som va.skevæske anvendte biuret- og ureaholdige ammoniakkblandingen direkte kan anvendes på nytt.
Cellulosen som anvendes som råmateriale ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, kan utgjøres av trecellulose eller bomull eller andre natur- eller kunstfibrer som inneholder cellulose. Cellulosen kan anvendes som sådan, eller også i kjemisk behandlet form, f.eks. bleket eller i form av cellulosehydrat eller alkalicellulose, eller behandlet på annen måte, f.eks. syrebehandlet.
Oppfinnelsen belyses nærmere ved hjelp av de følgende eksempler.
Eksempel 1
Bleket gransulfittcellulose i arkform(700 g/m 2) ble behandlet ved hjelp av bestråling for å regulere cellulosens DP (degree of polymerization) til verdien 4 20. Bestrålingen ble gjennomført ved elektronbestråling (400 keV). Deretter ble arkene impregnert i 5 minutter ved -3 5°C i flytende ammoniakk hvor det var oppløst 5% biuret. Ammoniakken ble avdampet ved romtemperatur i noen timer hvorved cellulosen fikk et biuretinnhold på 13 vekt-% av cellulosens vekt.
Arkene som var impregnert med biuret ble oppvarmet ved at de ble presset mellom varmeplater ved 220°C og 24 0°C. Oppvarmings-tiden ved den laveste temperaturen var 5 minutter, og ved den høyeste temperaturen 2 minutter. Arkene ble vasket tre ganger med vann og én gang med metanol. Karbamatet ble på-vist ved spektralanalytiske (IR, 1 3C NMR) og kjemiske frem-gangsmåter. Av arkene ble det fremstilt en oppløsning i 10% NaOH ved -5°C, slik at oppløsningens karbamatinnhold ble 5,7 vekt-%. Oppløsningens tetningstall og viskositet ble målt. Resultatene er angitt i tabell I nedenfor.
Eksempel 2
Eksempel 1 ble gjentatt på en slik måte at impregnerings-oppløsningen inneholdt 10% biuret, hvorved det ble tilbake 22 vekt-% biuret i cellulosen etter fjernelse av ammoniakken. Resultatene er angitt i tabell II.
Eksempel 3
Ark (20 x 20 cm) fremstilt av bleket gransulfitcellulose
(DP 400) ble impregnert med flytende ammoniakk ifølge eksempel 1. Ammoniakken inneholdt 6% biuret og 4% urea. Ammoniakken fikk dampe av ved romtemperatur, hvoretter arkene inneholdt biuret og urea i en total mengde på 22%.
Arkene ble deretter oppvarmet mellom varmeplater til 230°C
i 1,5 minutter. Arkene ble deretter vasket med flytende ammoniakk.
Ved oppløsning av arkene i en 10% NaOH-oppløsning til et innhold på 6% ble oppløsningens tetningstall målt til 1500 og oppløsningens viskositet var 120 s. Karbamatets nitrogen-innhold var 1,5%.

Claims (6)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av cellulosekarbamat ved omsetning av isocyansyre og cellulose ved forhøyet temperatur, karakterisert ved at cellulose blandes eller gjennomfuktes med 3 til 50 vekt-% biuret, eventuelt i blanding med urea, og oppvarmes til en temperatur på 170 til 250°C i tilstrekkelig lang tid til at det oppstår en tilstrekkelig mengde isocyansyre til fremstilling av cellulosekarbamat og til gjennomføring av omsetningen mellom cellulose og isocyansyre.
2, Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det oppvarmes til 220'C.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at det oppvarmes i nærvær av en ureamengde på 0 til 95 vekt-%, beregnet på basis av vekten av cellulose og biuret.
4. Fremgangsmåte ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at biuretet som blandes med cellulosen eller blandingen av biuret og urea som blandes med cellulosen tilbakevinnes fra cellulosekarbamatet etter omsetningen og føres tilbake i fremgangsmåten.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 4, karakterisert ved at kjemikalietapene i fremgangsmåten erstattes ved tilsetning av den påkrevde ureamengden til biuret.
6. Fremgangsmåte ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at biuretet eller blandingen av biuret og urea tilsettes til cellulosen i form av en ammoniakkoppløsning, hvoretter ammoniakken fjernes.
NO850955A 1984-03-12 1985-03-11 Fremgangsmaate til fremstilling av cellulosekarbamat. NO161441C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI840999A FI67562C (fi) 1984-03-12 1984-03-12 Foerfarande foer framstaellning av cellulosakarbamat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO850955L NO850955L (no) 1985-09-13
NO161441B true NO161441B (no) 1989-05-08
NO161441C NO161441C (no) 1989-08-16

Family

ID=8518715

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO850955A NO161441C (no) 1984-03-12 1985-03-11 Fremgangsmaate til fremstilling av cellulosekarbamat.

Country Status (17)

Country Link
US (1) US4567255A (no)
JP (1) JPS60210601A (no)
AT (1) AT390259B (no)
BR (1) BR8501074A (no)
CA (1) CA1238042A (no)
CS (1) CS254982B2 (no)
DD (1) DD234019A5 (no)
DE (1) DE3508611A1 (no)
FI (1) FI67562C (no)
FR (1) FR2560882B1 (no)
GB (1) GB2155479B (no)
IN (1) IN161858B (no)
IT (1) IT1200409B (no)
NO (1) NO161441C (no)
RO (1) RO91350B (no)
SE (1) SE459177B (no)
ZA (1) ZA851594B (no)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI69852C (fi) * 1984-09-27 1986-05-26 Neste Oy Cykliskt foerfarande foer framstaellning av en alkaliloesning av cellulosakarbamat foer utfaellning av karbamatet och foeraotervinning av kemikalierna
FI69853C (fi) * 1984-09-27 1986-05-26 Neste Oy Cykliskt foerfarande foer framstaellning av en alkaliloesning av cellulosakarbamat foer utfaellning av karbamatet och foeraotervinning av kemikalierna
US4789006A (en) * 1987-03-13 1988-12-06 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate sausage casings
US4762564A (en) * 1987-03-13 1988-08-09 Teepak, Inc. Reinforced cellulose aminomethanate
US5215125A (en) * 1987-03-13 1993-06-01 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate sausage casings
US4777249A (en) * 1987-03-13 1988-10-11 Teepak, Inc. Crosslinked cellulose aminomethanate
US4997933A (en) * 1989-06-12 1991-03-05 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate by acid neutralization
US5229506A (en) * 1989-06-12 1993-07-20 Teepak, Inc. Preparation of cellulose aminomethanate
US4999425A (en) * 1989-06-12 1991-03-12 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate by ion-exchange extraction
US4997934A (en) * 1989-06-12 1991-03-05 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate by weight loss monitoring
DE19715617A1 (de) * 1997-04-15 1998-10-22 Zimmer Ag Verfahren für die modifizierte Herstellung von Cellulosecarbamat
DE19835688A1 (de) * 1998-08-07 2000-02-10 Piesteritz Stickstoff Verfahren zur Herstellung von Cellulosecarbamat
US7662953B2 (en) * 2002-01-29 2010-02-16 Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus Method for manufacturing cellulose carbamate
CN100491400C (zh) 2003-10-31 2009-05-27 兴和株式会社 纤维素ⅱ磷酸酯及使用了纤维素ⅱ磷酸酯的金属吸附材料
CN102898531A (zh) * 2012-10-23 2013-01-30 天津工业大学 一种气固相反应制备纤维素氨基甲酸酯的方法
JP2019001876A (ja) * 2017-06-14 2019-01-10 国立大学法人京都大学 微細セルロース繊維、その製造方法、スラリー及び複合体
JP7213926B2 (ja) * 2020-10-26 2023-01-27 大王製紙株式会社 繊維状セルロースの製造方法及び繊維状セルロース複合樹脂の製造方法
FI20215213A1 (en) 2021-02-26 2022-08-27 Infinited Fiber Company Oy Process for preparing cellulose carbamate
JP7429212B2 (ja) * 2021-09-27 2024-02-07 大王製紙株式会社 カルバメート化セルロース繊維の製造方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI62318C (fi) * 1981-01-27 1982-12-10 Neste Oy Foerfarande foer framstaellning av ett alkaliloesligt cellulosaderivat
FI64602C (fi) * 1981-12-30 1983-12-12 Neste Oy Foerfarande foer framstaellning av loesliga cellulosaderivater
FI64603C (fi) * 1981-12-30 1983-12-12 Neste Oy Foerfarande foer utfaellning av cellulosaderivat
FI67561C (fi) * 1982-12-08 1985-04-10 Neste Oy Foerfarande foer upploesning av cellulosakarbamat
FI66624C (fi) * 1983-11-02 1984-11-12 Neste Oy Foerfarande foer framstaellning av cellulosakarbamatfibrer eller -filmer

Also Published As

Publication number Publication date
FR2560882A1 (fr) 1985-09-13
DD234019A5 (de) 1986-03-19
GB8506375D0 (en) 1985-04-11
FI67562B (fi) 1984-12-31
IN161858B (no) 1988-02-13
GB2155479A (en) 1985-09-25
RO91350A (ro) 1987-08-31
FI840999A0 (fi) 1984-03-12
GB2155479B (en) 1988-04-07
JPS60210601A (ja) 1985-10-23
RO91350B (ro) 1987-09-01
SE459177B (sv) 1989-06-12
FR2560882B1 (fr) 1988-06-24
DE3508611A1 (de) 1985-09-12
ZA851594B (en) 1985-10-30
IT8519846A0 (it) 1985-03-11
CS169785A2 (en) 1987-07-16
CA1238042A (en) 1988-06-14
US4567255A (en) 1986-01-28
NO161441C (no) 1989-08-16
SE8501188L (sv) 1985-09-13
IT1200409B (it) 1989-01-18
JPS6259122B2 (no) 1987-12-09
ATA65285A (de) 1989-09-15
SE8501188D0 (sv) 1985-03-11
AT390259B (de) 1990-04-10
CS254982B2 (en) 1988-02-15
DE3508611C2 (no) 1988-10-27
NO850955L (no) 1985-09-13
FI67562C (fi) 1985-04-10
BR8501074A (pt) 1985-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO161441B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av cellulosekarbamat.
EP0057105B1 (en) Method of producing alkali-soluble cellulose carbamate
EP0097684B1 (en) Procedure for producing soluble cellulose carbamate
NO160453B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av fibre eller filmer av cellulosekarbamat.
KR102709337B1 (ko) 셀룰로스 카바메이트의 제조 방법
KR100405799B1 (ko) 셀룰로스 카르바메이트 제조 방법
CZ4199A3 (cs) Způsob přípravy karbamátu celulózy
Tesoro et al. Chemical modification of cotton with derivatives of divinyl sulfone
US2990234A (en) Production of strong, rot-resistant benzyl cellulose fibers
RU2811174C1 (ru) Способ производства карбамата целлюлозы
JPS5836289A (ja) リグニン含有量が低いセルロ−スの製造方法
Sefain et al. Thermal behaviour of cyanoethylated cellulose
KR20220098007A (ko) 셀룰로스 카바메이트의 제조 방법
Nguyen Recycling cellulosic fibres from waste textile by cellulose carbamate technology (CCA)
EA046746B1 (ru) Модифицированная алкансульфоновая кислота и ее применение
Arshanitsa et al. Study of the reactivity of Kraft and organosolv lignins with 4, 4’–diphenylmethane diisocyanate and characterization of the obtained products
JPS6350466B2 (no)
JP2006118085A (ja) 草本植物茎からの繊維の製造方法