NO144829B - Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer Download PDF

Info

Publication number
NO144829B
NO144829B NO753905A NO753905A NO144829B NO 144829 B NO144829 B NO 144829B NO 753905 A NO753905 A NO 753905A NO 753905 A NO753905 A NO 753905A NO 144829 B NO144829 B NO 144829B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
alumina
aluminum oxide
treated
methanol
under
Prior art date
Application number
NO753905A
Other languages
English (en)
Other versions
NO753905L (no
NO144829C (no
Inventor
Vittorio Fattore
Giovanni Manara
Bruno Notari
Original Assignee
Snam Progetti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Snam Progetti filed Critical Snam Progetti
Publication of NO753905L publication Critical patent/NO753905L/no
Publication of NO144829B publication Critical patent/NO144829B/no
Publication of NO144829C publication Critical patent/NO144829C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J21/00Catalysts comprising the elements, oxides, or hydroxides of magnesium, boron, aluminium, carbon, silicon, titanium, zirconium, or hafnium
    • B01J21/12Silica and alumina
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C41/00Preparation of ethers; Preparation of compounds having groups, groups or groups
    • C07C41/01Preparation of ethers
    • C07C41/09Preparation of ethers by dehydration of compounds containing hydroxy groups

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for fremstilling av etere ved dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer i nærvær av aktivt aluminiumoksyd som er behandlet med en silisiumforbindelse, og det særegne ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er at det anvendes en katalysator av aktivt aluminiumoksyd som er behandlet med en silisiumforbindelse med den generelle 'formel.
hvori X, Y, 7, og W uavhengig av hverandre står for -R, -OR, -SiH^f -COOR hvori R betyr hydrogen, en metyl-, etyl-, isoprbpyl-, n-propyl-', n-butyl-, isobutyl-, cykloheksyl-, cyklopentyl-, fenyl- eller fenylcyklo-heksyl-rest.
Disse trekk ved oppfinnelsen fremgår av patentkravet.
Dehydratisering av alkoholer til etere er kjent, men hittil har de konvensjonelle metoder ikke vist seg særlig tilfredsstillende på grunn av deres lave selek-tivitet og den hurtige nedbrytning av de anvendte katalysatorer.
Ved den foreliggende oppfinnelse er det mulig i avgjør-ende grad å forbedre resultatene ved dehydratisering av alkoholer til eteré ved å bringe reaksjonen til å finne sted i nærvær av aktivt aluminiumoksyd som på forhånd er behandlet med silisiumforbindelser slik at det på aluminiumoksyd-overflaten avsettes et lag av oksygen-
forbindelser av silisium.
Ved den foreliggende oppfinnelse bringes alkoholen i kontakt med en katalysator oppnådd ved å omsette et aktivt aluminiumoksyd, foretrukket et gamma- eller eta-aluminiumoksyd, med en silisiumforbindelse, som omhandlet i de norske patentansøkninger 74.3889 og 74.3890 (tilsvarende DE-OS 2.451.850 henholdsvis 2.245.849). Disse publikasjoner lærer imidlertid bare at de mekaniske og termiske egenskaper av angjeldende materialer forbedres uten at de på noen måte kommer inn på. de dehydratiserende egenskaper som på en overraskende måte kan nyttiggjøres ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen.
Den erkjennelse som ligger til grunn for oppfinnelsen
er at de dehydratiserende egenskaper forblir upåvirket
(i forhold til rent aluminiumoksyd), og dette til tross for såvidt massive modifikasjoner av overflaten som opptrer ved isolerte silanolmolekyler i stedet for aluminiumoksydmolekyler. Det er således helt overraskende at det således modifiserte aluminiumoksyd bibeholder sine dehydratiserende egenskaper over tiden, på grunn av at hoveddelen av de funksjonelle grupper av aluminiumoksydet, det vil si overflategruppene, er beslaglagt for bindinger med silisium og således ikke kan utnyttes for dehydratisering av alkoholen.
De ovennevnte publikasjoner lærer bare at det er mulig
å forbedre de mekaniske egenskaper av materialer dannet av aluminiumoksyd ved å behandle disse materialer med en nærmere angitt silisiumforbindelse og underkaste det således oppnådde produkt for tørring og en styrt oksy-dasjbn.
Blandt de silisiumforbindelser som foretrekkes kan nevnes esterne av ortokiselsyre som f.eks. metyl-, etyl-, propyl-, isoproyl-, isobutyl-, og n-butyl-tetrasili-katene.
Oppfinnelsen fører som nevnt til at de spesielle katalysatorer blir mer stabile med hensyn til tiden ved den nevnte dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer, slik at de blir meget motstandsdyktige overfor de hydrotermale betingelser som hersker under dehydratiseringsreaksjonen, ved at overflatelaget av silisiumoksyd, som dannes på grunn av reaksjonen, mellom over-flate-OH-gruppene i aluminiumoksydet og esterne av kiselsyren, forbedrer motstandsevnen til gamma- og eta-aluminiumoksyd overfor sintring. Dette forhold fører til en lenger levetid for disse katalystorer sammenlignet med de konvensjonelle katalysatorer og fører således til en forbedret produksjonsøkonomi,-
som nærmere forklart i det etterfølgende.
Bireaksjoner som cracking og spalting foregår ikke i nevneverdig grad og nedbrytningen av katalysatoren foregår vesentlig saktere enn for katalysatorer som hittil har vært foreslått for dehydratiseringsreaksjoner.
Katalystoren fremstilles slik at det på overflaten
av aluminiumoksydet avsettes fra 0,5 til 20 vektprosent silisiumoksyd, og foretrukket fra 3 til 12% beregnet på den endelige totale vekt av katalysatoren. Selve fremstillingsmetoden er i og for seg ikke kritisk.
Dehydratiseringsprosessen i henhold til oppfinnelsen gjennomføres ved å bringe den angjeldende alkohol,
også i nærvær av alkaner eller andre inerte gasser som f.eks. nitrogen eller CO2, i kontakt med katalysatoren ved en temperatur i området fra 200°C til 400°C
og foretrukket mellom 250°C og 350°C i enten fast eller fluidisert lag. Reaksjonstrykket kan velges blandt
de mest passende for den spesielle alkohol som behandles men utgjør vanligvis mellom atmosfæretrykk og 200 atmosfærer. Tilførselstakten for alkoholen, uttrykt som vektbasert tilførselstakt kan varieres mellom 0,1 og 20 og foretrukket mellom 0,2 og 10 g alkohol pr. time og pr. g katalysator.
Blandt de alkoholer som kan anvendes ved den foreliggende prosess nevnes metyl-, etyl-, og isopropyl-alkohol.
Dehydratiseringsprosessen kan enten gjennomføres alene eller samtidig med andre reaksjoner, som f.eks. syntese av alkoholen, f.eks. metanol.
EKSEMPEL 1
100 g aluminiumoksyd innføres i en autoklav (selvopp-varmende type) sammen med 40 g (C2H,-04) 4Si. Autoklaven evakueres og spyles med nitrogen noen. ganger for å
fjerne eventuelle spor av oksygen, hvoretter den fylles med nitrogen under et trykk på 5 kg/cm 2. Autoklaven oppvarmes til 200°C og holdes ved denne temperatur i 4 timer. Etter fullført omsetning avkjøles autoklaven, trykket avlastes og aluminiumoksydet gjenvinnes og underkastes en etterfølgende varmebehandling i 2 timer ved 200°C i nitrogen og deretter for en kalsinering i luft ved 500°C i 4 timer. Det således oppnådde aluminiumoksyd analyseres og gir et silisiumoksydinnhold på omtrent 10%. Den således oppnådde prøve anvendes ved metanol-dehydratiseringsreaksjonen som det vil fremgå
mer detaljert av de følgende eksempler.
EKSEMPEL 2
Et kommersielt gamma-aluminiumoksyd av A-typen i kule-form med. diameter, omtrent 3-4 millimeter, men egenskaper gjengitt i tabell 1, aktiveres ved 450°C under en nitrogenstrøm. Ved sammenligning av en del av dette aluminiumoksyd anvendt som sådant, mens en annen del behandles med tetraetylortosilikat i henhold til de metoder og de mengder som er gjengitt i eksempel 1, viste det seg at.innholdet.av silisiumoksyd på det således behandlede aluminiumoksyd var 10,2%.
En rørformet reaktor med katalysatoren i fast lag fylles en gang med 1 g aluminiumoksyd behandlet med silisiumdérivatene og en etterfølgende gang med 1 g ubehandlet aluminiumoksyd, oppvarmes til 300°C under en nitrogenstrøm på 400 ml pr-, time under atmosfæretrykk og tilføres deretter metanol med en vektbasert tilførselstakt på 1 g/g pr. time.
Utstrømningen fra reaktoren, som besto av nitrogen, dimetyleter, uomsatt metanol og vann, analyseres gass-kromatografisk uten å oppdage noen biprodukter.
Analysen gir de resultater som er gjengitt i tabell 2.
Av dataene i tabellen 2 kan det klart sees at innenfor grensene for forsøksfeilene forandret ikke behandlingen med tetraetylortosilikat de katalystiske egenskaper av A-aluminiumoksydet ved metanoldehydratiseringsreak-sjonen.
I og med at det er kjent at innen dette temperaturområdet vil vanndampen med tiden gradvis nedsette aktiviteten av aluminiumoksydet og at det ved dehydratisering av en alkohol til en eter alltid er tilstede et partial-vanndamptrykk, er en hurtig aldring av begge katalysatorer blitt forsøkt ved å utsette dem for et vist damptrykk. Aluminiumoksydet "A" og det samme aluminiumoksyd med 10,2% silisiumoksyd ble utsatt for en behandling ved 300°C undet et vanndamptrykk på 15 atmosfærer under anvendelse av den samme apparatur som beskrevet ovenfor.
Fra tid til annen ble vanndamp sluppet ut og katalysa-
o
toren tørket i 10 timer fremdeles ved 300 C og under atmosfæretrykk under en nitrogenstrøm på 400 ml pr. time. Metanol ble så tilført under de samme betingelser som beskrevet ovenfor og resultatene av analysene av utstrømningene fra reaktoren med katalysatorer underkastet behandlingen med vanndamp i gradvis økende tids-rom er gjegitt i tabell 3.
For. å gjøre dataene i tabell 2 og tabell 3 bedre sammen-lignbare vises til vedføyde tegning som gjengir varia-sjonen i omdannelsen av metanol (ordinat) som funksjon av timers behandling ved 300°C under 15 atmosfærer vanndamptrykk (kurve 1=A1(A) pluss 10,2% Si02 og kurve 2=A12C>2 (A) ) . A-aluminiumoksydet hadde etter bare 5 timer redusert sin katalytiske aktivitet på drastisk måte,
til 28% omdannelse i forhold til utgangsomdannélsen på 84% og etter 10 timer var aktiviteten falt til 5%.
Fallet i dehydratiserende aktivitet følges av sintring
av aluminiumoksydet idet overflatearealet i løpet av 10 timer faller til 108 m 2/g.
I motsetning hertil viste A-aluminiumoksydet som inneholdt 10,2% silisiumoksyd, etter behandling ved 300°C under et trykk på 15 atmosfærer vanndamp, bare en liten variasjon i sin katalytiske aktivitet slik at etter 46 timer var omdannelsen av metanol stabil på omtrent 75%. Overflatearealet av katalysatoren nedsettes også meget saktere og etter 46 timer er det fremdeles 232 m 2/g. Silikatiseringsprosessen har således tillatt å opprett-holde de dehydratiserende egenskaper av aluminiumoksyd uendret endog etter en lang behandling ved 300°C i° en vanndampatmosfære, under slike betingelser at det aluminiumoksyd som ikke var blitt behandlet med silisiumderivater hurtig ble ødelagt.
Dette resultat gjør det klart at et slikt silikatisert aluminiumoksyd, ved at det opprettholder sine egenskaper uendret med tiden, med fordel kan anvendes ved en forbedret industriell, prosess for dehydratisering av metanol.
EKSEMPEL 3
"A"-aluminiumoksyd og "A."-aluminiumoksyd inneholdende '10,2% silisiumoksyd, som allerede beskrevet i eksempel
2, ble underkastet aldring i nærvær av vanndamp ved å arbeide under betingelser som var mindre drastiske enn de tidligere.
To prøver av to aluminiumoksyder fikk anledning til å aldres i 512 timer ved 300°C under et trykk på 5,5 atmosfærer vanndamp og 2 atmosfærer nitrogen.
Prøver ble periodevis tatt av de to aluminiumoksyder for å følae variasjonene av den katalytiske aktivitet som følge av tiden ved metanol-dehydratiseringsforsøk.
Omdannelses-prosentene av de to aluminiumoksyder som ikke hadde vært utsatt for aldring er gjengitt i tabell 2.
Tabell u gjengir den katalytiske aktivitet som en funksjon av aldringstiden.
Det viser seg således at nedbrytingen er mye lavere enn beskrevet i eksempel 2 hvor 15 atmosfærers vanndamp var arbeidstrykket. Etter 210 timer var aktivitetstapet ganske lavt for "A"-aluminiumoksydet. Ved forlenget behandling opptil 512 timer kunne det imidlertid iakttas at "A"-aluminiumoksydet nedbrytes på en positiv måte, mens det samme aluminiumoksyd som inneholdt 10,2% Si02 bibeholdt sin aktivitet upåvirket.
EKSEMPEL 4
Et handelvanlig "B"-gammaaluminiumoksyd med egenskaper gjengitt i tabell 5, anvendes delvis som sådant, for sammenligningsformål, og delvis behandlet med 40 g tetra-etyl-ortosilikat i henhold til fremgangsmåten beskrevet i eksempel 1, slik at silisiumoksydinnholdet i katalysatoren er 8,1%.
Bfide det ubehandlede og det behandlede aluminiumoksyd utsettes for aldring i nærvær av vanndamp ved å arbeide under de samme betingelser som i eksempel 2, dvs. ved 280°C under et vanndamptrykk på 15 atmosfærer.
Vann slippes periodevis ut og katalysatoren tørkes, fremdeles ved 280°C under en nitrogenstrøm, hvoretter metanol innføres. Tabell 6 gjengir de katalytiske akti-viteter av de to aluminiumoksyder ved dehydratiseringen av metanol til dimetyleter som en funksjon av alrings-tiden.
Overflatearealet av "B"-aluminiumoksydet etter 16b timer ved 280°C under 30 atmosfærers vanndamptrykk faller til 90 m 2/g mens derimot for det. samme aluminiumoksyd inneholdende 8,1% silisiumoksyd under de samme betingelser faller overflatearealet fra 210. m 2/g til å begynne med til 195 m <2> /g....
Silikatiseringsprosessen muliggjør således å opprett-holde de dehydratiserende egenskaper av '^"-aluminiumoksyd nærmest uendret selv etter en langvarig behandling ved 280°C i en atmosfære av damp under betingelser hvor-under det samme aluminiumoksyd som ikke hadde vært behandlet med silisiumderivater hurtig ødelegges.
I det etterfølgende er det gjengitt noen ytterligere eksempler på gjennomføringen av fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen.
EKSEMPEL 5
Ved å gå frem som i eksempel 1 omsettes 10 g aluminiumoksyd med 7 g (C2H^O)4Si i en autoklav. Aluminiumoksydet behandles på 17,2 vektprosent. 1 g av dette aluminiumoksyd (17,2% silisiumoksyd) oppvarmes til 350°C i en nitrogenstrøm på 400 ml pr. time under atmosfæretrykk og metanol innføres så med en strømningstakt på 10 g pr. time og pr. gram. Utstrømningen fra reaksjonen bestående.av nitrogen, dimetyleter, uomsatt metanol og vann analyseres uten at det påvises noen biprodukter. Den molare omdannelse av CH^OH var 80%.
EKSEMPEL 6
Ved å gå frem som i eksempel 1 omsettes 10 g aluminiumoksyd med 2 g (C^H^O)4Si i en autoklav. Det således behandlede aluminiumoksyd har et innhold av silisiumoksyd på 5,1%.■ 1 g av dette aluminiumoksyd (5,1% silisiumoksyd) oppvarmes til 280°C i en nitrogenstrøm på.
400 ml pr. time og metanol tilsettes så med en strømnings-takt på 2 g pr. time og pr. g. Utstrømningen fra reaktoren, som består.av nitrogen,dimet<y>leter, uomsatt metanol og vann, analyseres uten at det påvises noen biprodukter. Den molare omdannelse av CH^OH er 76%.
EKSEMPEL 7-10
I en autoklav innføres 150 g kuleformet aluminiumoksyd (aluminiumoksyd A). Autoklaven spyles, med nitrogen for -
å fjerne oksygen kombinert med sugevirkning.. Deretter innføres en av de i det følgende angitte forbindelser i de anføt,te mengder fortynnet i 100 ml vannfri etanol.
Eks. 7 49,5 g tetrametylsilan (CH^J^Si
Eks. 8 63,0 g trietylsilan ( C^^)jSiH
Eks. 9 25,5 g metoksydisilan (CH30)SiH2SiH3
Eks. 10 43,5 g acetoksydisilan H3SiSiH2(COOCH3)
Temperaturen heves gradvis til 200°C og denne temperatur opprettholdes i 10 timer. Overskuddstrykket avlastes og fremdeles ved 200°C bringes, nitrogen til å strømme i. 4 timer for å fjerne reaksjonsproduktene.
Produktet avkjøles, fjernes fra autoklaven og kalsineres ved 500°C. Den således fremstilte katalysator ble anvendt for dehydratisering av metanol til dimetyleter i en reaktor med stasjonært lag under atmosfæretrykk. Test-betingelser og oppnådde resultater er angitt i den etterfølgende tabell 7. Denne tabell viser at det ikke inntrer noen endring av.aktiviteten av katalysatorene i den tidsperiode hvor aktiviteten av katalysatorene ble testet, og dette bekrefter den stabiliserende virkning av silisiumoksydet i katalysatorene som ble anvendt ved forsøkene.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte for fremstilling av etere ved dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer i nærvær av aktivt aluminiumoksyd som er behandlet med en silisiumforbindelse,karakterisert ved at det anvendes en katalysator av aktivt aluminiumoksyd som er behandlet med en silisiumforbindelse med den generelle formel hvori X,Y,Z og W uavhengig av hverandre står for -R, -OR, -SiH^» -COOR hvori R betyr hydrogen, en metyl-, etyl-, isopropyl-, n-propyl-, n-butyl-, isobutyl-, cykloheksyl-, cyklopentyl-, fenyl- eller fenylcyklo-heksyl-rest.
NO753905A 1974-11-21 1975-11-20 Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer NO144829C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT29683/74A IT1025882B (it) 1974-11-21 1974-11-21 Processo per la preparazione dieteri

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO753905L NO753905L (no) 1976-05-24
NO144829B true NO144829B (no) 1981-08-10
NO144829C NO144829C (no) 1981-11-18

Family

ID=11228245

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO753905A NO144829C (no) 1974-11-21 1975-11-20 Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer

Country Status (33)

Country Link
US (1) US4337366A (no)
JP (1) JPS5176207A (no)
AR (1) AR210338A1 (no)
AT (1) AT341487B (no)
BE (1) BE835757A (no)
BG (1) BG33274A3 (no)
BR (1) BR7507742A (no)
CA (1) CA1069541A (no)
CS (1) CS198178B2 (no)
DD (1) DD122068A5 (no)
DE (1) DE2552318C3 (no)
DK (1) DK523475A (no)
EG (1) EG12066A (no)
ES (1) ES443121A1 (no)
FR (1) FR2291961A1 (no)
GB (1) GB1492276A (no)
HU (1) HU173921B (no)
IE (1) IE43445B1 (no)
IN (1) IN142332B (no)
IT (1) IT1025882B (no)
LU (1) LU73829A1 (no)
MW (1) MW6075A1 (no)
NL (1) NL7513658A (no)
NO (1) NO144829C (no)
PH (1) PH16408A (no)
PL (1) PL101463B1 (no)
RO (1) RO68986A (no)
SE (1) SE425564B (no)
SU (1) SU841578A3 (no)
TR (1) TR18684A (no)
YU (1) YU293275A (no)
ZA (1) ZA756932B (no)
ZM (1) ZM15775A1 (no)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS577432A (en) * 1980-06-16 1982-01-14 Nippon Gosei Arukoole Kk Preparation of dialkyl ether
NL8201289A (nl) * 1982-03-29 1983-10-17 Shell Int Research Werkwijze voor de bereiding van een katalytisch actief vernet metaalsilicaat.
US4605788A (en) * 1982-07-01 1986-08-12 E. I. Du Pont De Nemours And Company Catalytic preparation of dimethyl ether
CA1215963A (en) * 1982-11-12 1986-12-30 Tenneco Oil Company A1.sub.20.sub.3alkene isomerization process
US4507401A (en) * 1983-04-01 1985-03-26 At&T Bell Laboratories Intermetallic catalyst preparation
JPS59199648A (ja) * 1983-04-27 1984-11-12 Mitsubishi Chem Ind Ltd ジメチルエ−テルの製造法
US4806513A (en) * 1984-05-29 1989-02-21 Phillips Petroleum Company Silicon and fluorine-treated alumina containing a chromium catalyst and method of producing same
JPS6117528A (ja) * 1985-01-07 1986-01-25 Mitsubishi Gas Chem Co Inc ジメチルエ−テルを製造する方法
CA1276002C (en) * 1985-12-31 1990-11-06 Lawrence L. Murrell Catalysts comprising silica supported on alumina their preparation and use
US4708945A (en) * 1985-12-31 1987-11-24 Exxon Research And Engineering Company Catalysts comprising silica supported on a boehmite-like surface, their preparation and use
DE3642845A1 (de) * 1986-12-16 1988-06-30 Union Rheinische Braunkohlen Verfahren zur herstellung von dimethylether und dazu verwendeter katalysator
US4885405A (en) * 1987-12-10 1989-12-05 Horst Dornhagen Process for the production of pure dimethylether and a catalyst used in the process
EP0333078B1 (en) * 1988-03-14 1993-02-17 Texaco Development Corporation Method for one-step synthesis of methyl t-butyl ether
US5214217A (en) * 1990-03-16 1993-05-25 Texaco Chemical Company Method for one-step synthesis of methyl t-butyl ether
US5650544A (en) * 1994-09-19 1997-07-22 Nippon Shokubai Co., Ltd. Process for production of unsaturated ether and catalyst used for production of unsaturated ether
US5831116A (en) * 1996-12-18 1998-11-03 Northeastern University Catalytic process for making ethers, aldehydes esters and acids from alcohols using a supercritical fluid mobile
JP4938941B2 (ja) * 2001-08-30 2012-05-23 関西電力株式会社 ジメチルエーテルの合成方法
JP4048043B2 (ja) * 2001-11-02 2008-02-13 日揮株式会社 硫化カルボニル及びシアン化水素の分解触媒及び分解方法
CN101274878B (zh) * 2007-03-30 2011-07-20 中国石油化工股份有限公司 一种甲醇多段气相脱水生产二甲醚的流化催化方法
RU2466980C2 (ru) * 2008-03-26 2012-11-20 Чайна Петролеум & Кемикал Корпорейшн Способ производства диметилового эфира из метанола
JP5075104B2 (ja) * 2008-12-22 2012-11-14 住友化学株式会社 ジメチルエーテル製造用触媒

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2045560A (en) * 1936-06-23 Process for conversion of alcohols
US2282469A (en) * 1942-05-12 Production of ethers from alcohols
US2922822A (en) * 1957-01-08 1960-01-26 Exxon Research Engineering Co Production of methyl butenyl ethers
NL260331A (no) * 1961-02-15 1900-01-01
US3267156A (en) * 1961-08-07 1966-08-16 Socony Mobil Oil Co Inc Production of dialkyl ethers
US3140252A (en) * 1961-12-21 1964-07-07 Socony Mobil Oil Co Inc Hydrocarbon conversion with crystalline acid-metal aluminosilicates
US3175967A (en) * 1962-01-11 1965-03-30 Socony Mobil Oil Co Inc Catalytic conversion with activated catalyst
IT1001614B (it) * 1973-10-31 1976-04-30 Snam Progetti Procedimento per preparare materia li aventi proprieta meccaniche e termiche migliorate e materiali ottenuti
AR204423A1 (es) * 1974-09-19 1976-02-06 Snam Progetti Procedimiento para preparar alumina con propiedades mecanicas mejoradas y alumina asi obtenida

Also Published As

Publication number Publication date
BR7507742A (pt) 1976-08-10
DE2552318A1 (de) 1976-05-26
PL101463B1 (pl) 1978-12-30
SU841578A3 (ru) 1981-06-23
HU173921B (hu) 1979-09-28
JPS5176207A (no) 1976-07-01
BG33274A3 (en) 1983-01-14
GB1492276A (en) 1977-11-16
FR2291961B1 (no) 1977-12-16
ZM15775A1 (en) 1977-04-21
DD122068A5 (no) 1976-09-12
FR2291961A1 (fr) 1976-06-18
PH16408A (en) 1983-09-29
SE7513085L (sv) 1976-05-24
MW6075A1 (en) 1977-03-09
AR210338A1 (es) 1977-07-29
BE835757A (fr) 1976-05-20
NO753905L (no) 1976-05-24
DK523475A (da) 1976-05-22
CS198178B2 (en) 1980-05-30
IE43445B1 (en) 1981-02-25
TR18684A (tr) 1977-06-23
NL7513658A (nl) 1976-05-25
ATA884875A (de) 1977-06-15
US4337366A (en) 1982-06-29
RO68986A (ro) 1982-05-10
AT341487B (de) 1978-02-10
EG12066A (en) 1978-06-30
IT1025882B (it) 1978-08-30
LU73829A1 (no) 1976-06-11
CA1069541A (en) 1980-01-08
YU293275A (en) 1982-05-31
NO144829C (no) 1981-11-18
ZA756932B (en) 1976-10-27
IN142332B (no) 1977-06-25
ES443121A1 (es) 1977-04-16
DE2552318B2 (de) 1977-09-29
IE43445L (en) 1976-05-21
DE2552318C3 (de) 1978-05-24
AU8639375A (en) 1977-05-12
SE425564B (sv) 1982-10-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO144829B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved dehydratisering av lavere alifatiske alkoholer
CA1211098A (en) Conversion of methane to olefins and hydrogen
EP1110606B1 (en) Catalyst for selective acetylene hydrogenation, its process of preparation and use
US4780552A (en) Preparation of furan by decarbonylation of furfural
NO773478L (no) Katalysatorpreparat p} aluminiumoxydb{rer.
US3665048A (en) Process to produce high purity isobutylene
EP0091662B1 (en) Catalyst and process for dehydrating 2-alcohols
US4476250A (en) Catalytic process for the production of methanol
JPH0321009B2 (no)
NO147875B (no) Fremgangsmaate for skjelettisomerisering av alkener.
JPS6120526B2 (no)
EP0245653B1 (en) Production of high (z,z) content 1,5,9-tetradecatrieneand 1,5,9-tetradecatriene
JP2016532704A (ja) アジピン酸からの1,6−ヘキサンジオールの生成
JPS6342608B2 (no)
US3944627A (en) Hydrogenolysis of phenyl alkyl ketones and 1-phenylalkanols
CA1274546A (en) Process for production of methyl isobutyl ketone
JPS5936968B2 (ja) エタノ−ルまたはアセトアルデヒドから酢酸を製造する方法
US4010198A (en) Process for the preparation of allyl acetate
US3513207A (en) Process for preparing allyl chloride and its monomethyl-substitution products
KR820001276B1 (ko) 에테르의 제조방법
JP2015522572A (ja) テレフタル酸及びそれの誘導体の製造方法
US4400574A (en) Isomerization catalyst and process for production thereof
CA1215963A (en) A1.sub.20.sub.3alkene isomerization process
US4619947A (en) Chemical process
US4224251A (en) Preparation of 5-diethylaminopentan-2-ol