NO141099B - Anordning ved vannklosett. - Google Patents

Anordning ved vannklosett. Download PDF

Info

Publication number
NO141099B
NO141099B NO254673A NO254673A NO141099B NO 141099 B NO141099 B NO 141099B NO 254673 A NO254673 A NO 254673A NO 254673 A NO254673 A NO 254673A NO 141099 B NO141099 B NO 141099B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
alginic acid
acid
alginate
algae
water
Prior art date
Application number
NO254673A
Other languages
English (en)
Other versions
NO141099C (no
Inventor
Rolf Allon Hans De Jounge
Arne Sassar Walhstroem
Original Assignee
Ifoe Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ifoe Ab filed Critical Ifoe Ab
Publication of NO141099B publication Critical patent/NO141099B/no
Publication of NO141099C publication Critical patent/NO141099C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03DWATER-CLOSETS OR URINALS WITH FLUSHING DEVICES; FLUSHING VALVES THEREFOR
    • E03D1/00Water flushing devices with cisterns ; Setting up a range of flushing devices or water-closets; Combinations of several flushing devices
    • E03D1/02High-level flushing systems
    • E03D1/22Twin or multiple flushing cisterns

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Sanitary Device For Flush Toilet (AREA)
  • Bidet-Like Cleaning Device And Other Flush Toilet Accessories (AREA)

Description

Fremgangsmåte til fremstilling av alginsyre.
Alginsyre er en polyuronsyre som fore-kommer i brunalger, og det er kjent at denne polyuronsyre lar seg ekstrahere som vannløselig natriumalginat ved tilsetning av overskudd av alkali. Ekstraksjonspro-sessen er første gang beskrevet av Stanford i 1861 (Brit. Pat. 142/1881), og en lang rekke av variasjoner av Stanfords metode er senere beskrevet i patentlitteraturen. De mest kjente er: 1) Greens prosess (U.S. patent 2 036 934/ 1934) hvor algene forekstraheres med saltsyre, alginsyren ekstraheres med overskudd natriumkarbonat ved pH 10, løsningen filtreres og felles med kalsiumklorid hvorved kalsiumalginatet felles ut, og 2) le Gloachec-Herters prosess (U.S patent 2 128 551/1935) hvor algene forekstraheres med kalsiumklorid, deretter ekstraheres med overskudd natriumkarbonat, uløste partikler fjernes ved flotasjon og løsning felles med syre hvorved alginsyre felles ut. Det er karakteristisk at variasjo-nene i prosessen i første rekke gjelder forekstraksjon og utfelling, mens selve algi-natekstraksjonen alltid foretas med overskudd av alkali.
Det er også kjent at alkaliekstraktene blir mer eller mindre brunfarget og at denne brunfarge følger alginatene som derfor for de fleste formål må blekes. Årsa-ken til denne brunfargen har tidligere ikke vært klarlagt, men det er nå godtgjort at den i første rekke skyldes fenoliske forbindelser. Endel av disse fenoliske forbin-delsene lar seg ekstrahere med syre og fjernes derfor ved forekstraksjonen. Resten lar seg ikke ekstrahere i surt eller nøytralt miljø, men går i oppløsning i alkalisk miljø hvor de polymeriserer og danner brunfargede forbindelser. (Norsk inst. f. tang- og tareforskning. Rapport nr. 22, 1959). Når alginat ekstraheres med overskudd alkali vil derfor ekstraktet, og derved den utfelte alginsyren, bli mer eller mindre brunfarget. Hvis alginat derimot kan ekstraheres i nøy-tralt eller svakt surt miljø lar fenolene seg ikke ekstrahere og ekstraktet blir tilnær-met fargeløst.
Nyere undersøkelser har vist at alginsyre fra forskjellige alger kan ha forskjel-
lig kjemisk sammensetning (Acta Chem. Scand. 13, 1250 (1959). Alginsyre er opp-bygget av to uronsyrer, mannuronsyre og guluronsyre. Alginsyre fra fingertare ( Laminaria digitata) og grisetang ( Ascophyllum nodosum) er av en type med mer mannuronsyre enn guluronsyre, mens alginsyre fra stortare stilk ( Laminaria hyperborea stipes) inneholder vesentlig mer guluronsyre enn mannuronsyre. Alginsyrens egen-skaper avhenger av sammensetningen (Acta Chem. Scand. 13. 1250 (1959)), og det er en nødvendig forutsetning for en vellyk-ket utøvelse av oppfinnelsen å ha kjenn-skap til disse forholdene.
Den foreliggende oppfinnelse går ut på å ekstrahere alginatene fra algematerialet uten anvendelse av alkalioverskudd. Derved unngår en dannelse av brunfargede polymerisasjonsprodukter av fenolene, og samtidig oppnår en vesentlige besparelser i den etterfølgende utfellingsproesss, ved at en ikke får forbruk av syre til nøytralise-ring av overskudd alkali, hvis en benytter syrefelling som isoleringsmetode. Benytter en kalsiumklorid ved fellingen, unngår en den medfellingen av kalsiumkarbonat som en har når overskudd soda er benyttet i ek-straksj onen', og som fører til øket syrefor-bruk ved den etterfølgende overføring av kalsiumalginat til alginsyre.
Alginsyren i algene foreligger som et blandet salt, hvor det viktigste kation er kalsium. Dette blandingssaltet er uløselig i vann, og vi kan betrakte ekstraksjons-prosessen som en prosess i to trinn: først overføringen av alginatet i en form som er løselig i vann, f. eks. natriumalginat, og deretter en diffusjon av det løselige alginatet ut i løsningsmiddelet, f. eks. vann. Det første trinn i prosessen, overføringen av alginatet til en ekstraherbar form, kan prinsipielt utføres på to måter: 1) Ved en direkte ionebyttingsreaksjon, hvorved kal-siumionene som er bundet til alginsyren, byttes ut med natriumioner. Vi får derved overført alginatet i algen til en vann-løselig form, nemlig natriumalginat, som så kan løses ut av algematerialet med vann. 2) en overføring av kalsiumalginatet i algene til alginsyre som igjen overføres til natriumalginat ved nøytralisering. Alginatet i algene er derved overført til en vann-løselig form og kan derved ekstraheres fra algematerialet med vann. Metode 1) kan utføres ved at algene forekstraheres med en NaCl-løsning. Kon-sentrasjonene av natriumklorid må være så høy at ionebyttingsreaksjonen
tvinges så langt over mot høyre at alginatet blir vannløselig. Likevekten for denne ionebyttingsreaksjonen er avhengig av algin - syrens sammensetning. Alginsyre med høyt innhold av guluronsyre har en høyere affi-nitet til kalsium enn alginsyre med med mannuronsyre. Som eksempel kan nevnes at alginat fra fingertare som ristes med et stort volum vann inneholder 0,01 N CaCL, og 0,8 N NaCl får en kalsiumavmetning på ca. 10 pst. (dvs. at 10 pst. av alginatets kationer er kalsium, 90 pst. natrium), mens en for å oppnå tilsvarende kalsiumavmetning for alginat fra stortare stilk må ha en NaCl-konsentrasjon på ca. 1,3 N under ellers like betingelser. Det lar seg også
gjøre å tilsette et kalsiumbindingsmiddel for å nedsette kalsiumkonsentrasjonen og derved lette ionebyttingsreaksjonen. Den natriumkloridkonsentrasjon som benyttes ved forekstraksjon er så høy (over 1 N) at alginatet ikke går i løsning i forekstraktet. Alginatet ekstraheres deretter med vann, gjerne under oppvarmning.
Metode 2) utføres ved at algene ekstraheres med fortynnet syre, som tidligere beskrevet f. eks. i Greens prosess. Tidligere har dette trinn i prosessen blitt betraktet som en fjerning av syreløselige bestand-deler som laminarin, mannitol, fucoidin etc. Etter vår betraktningsmåte er det vesentlige ved forekstraksjonen at det uløse-lige alginatet i algene overføres til alginsyre. Tidligere er det så blitt tilsatt overskudd alkali. Derved nøytraliseres alginsyren, samtidig som det derved dannede, vannløselige natriumalginat ekstraheres. På grunn av alkalioverskuddet foregår ekstraksjonen med et alkalisk ekstraksjons-middel. Ved vår fremgangsmåte tilsettes bare tilstrekkelig alkali til å nøytralisere alginsyren. Vi får derved som tidligere overført alginsyren i algene til vannløselig form, men på grunn av at vi ikke bruker alkalioverskudd blir vårt ekstraksjonsmid-del ikke alkalisk, men nøytralt eller svakt surt. Det er av avgjørende betydning for fremgangsmåten at forekstraksjonen har fjernet en tilstrekkelig stor del av kalsium-innholdet. Som eksempel kan nevnes at for fingertare med et alginsyreinnhold på 25 pst. av tørrstoff får en et ekstraksjons-utbytte på 12 pst. ved ekstraksjon i nøy-tralt miljø når kalsiumavmetningen var 14 pst., mens utbytte var 19 pst. når av-metningen var 10 pst. og 23 pst. når av-metningen var 5 pst.
Det nar vært en alminnelig oppfatning at alginatets viskositet varierer med sur-hetsgraden slik at viskositeten har et mak-simum i nøytralt miljø. Forsøk har-imid-lertid vist (Acta Chem. Scand. 16, 1569
(1962)) at vi får samme viskositetsnedset-telse ved tilsetning av nøytralsalt som f. eks. natriumklorid til en vandig, nøytral natriumalginatløsning som ved tilsetning av alkali. En får derfor ingen spesielle vanskeligheter med fraskilling av partikler på grunn av høyere viskositet når en eks-traherer i nøytralt miljø.
Eksempel 1.
Mannuronsyrerik alginsyre: En del tørr grisetang ( Ascophyllum nodosum) forekstraheres 4—5 timer med 50 deler 2 N natriumkloridløsning. Forekstraktet filtreres fra og kastes. 50 deler vann av ca. 50° tilsettes den fuktige massen og blandingen får stå ved 50° under røring i 4 timer. Al-gepartiklene skilles fra f. eks. ved filtre-ring og alginsyren isoleres fra det klare, svakt fargede ekstraktet ved utfelling med syre, kalsiumklorid eller alkohol i. et utbytte på 20—25 pst.
Eksempel 2.
Mannuronsyrerik alginsyre: Ett kg tørr fingertare ( Laminaria digitata) inneholdende 1,9 ekvivalenter alginsyre pr. kg forekstraheres med 50 liter vann inneholdende 3,5 ekvivalenter svovelsyre. Etter to timers henstand filtreres væsken fra. Etter'vasking med vann tilsettes 50 liter vann inneholdende 2 ekvivalenter natriumkarbonat. Blandingen får stå under røring i 3—4 timer og uløste algepartikler fjernes f. eks. ved flotasjon etter at væsken er fortynnet til passende viskositet er opp-nådd. Ekstraktet er fargeløst og har en surhetsgrad på 6,0. Alginsyren isoleres på en av de tidligere nevnte måter i et utbytte på 25—30 pst.
Eksempel 3.
Guluronsyrerik alginsyre: Ett kg tørr stortare stilk (stipes av Laminaria hyperborea) som inneholder 1,5 ekvivalenter alginsyre pr. kg forekstraheres med 50 liter vann inneholdende 5 ekvivalenter saltsyre. Etter en times henstand ved langsom rø-ring filtreres væsken fra og kastes. Den fuktige masse vaskes med vann og tilsettes deretter 50 liter vann inneholdende 1,6 ekvivalenter natriumhydroksyd. Blandingen får stå under røring i 4 timer og tilsettes natriumklorid til en konsentrasjon på 0,1 N. Uløste algepartikler filtreres fra. Ekstraktet er fargeløst og har en surhetsgrad på 6,5. Alginsyren isoleres på en av de tidligere nevnte måter i et utbytte på 20—25 pst.
Eksempel 4.
Guluronsyrerik alginsyre: Ett kg tørr stortare stilk inneholdende 1,5 ekvivalenter alginsyre pr. kg forekstraheres 4 timer med 50 deler 2 N natriumkloridløsning. Forekstraktet filtreres fra og kastes. 50 deler vann av 50° inneholdende 0,3 ekvivalenter natriumoksalat tilsettes og blandingen står ved 50° under røring i 4—5 timer. Algepar-tiklene filtreres fra og alginsyren isoleres fra det fargeløse ekstraktet på en av de tidligere beskrevne metoder i et utbytte på 20—25 pst.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte til fremstilling av alginsyre ved ekstrahering av alger og utfelling av alginsyre fra ekstrakten, karakterisert ved at algene forekstraheres med en vandig oppløsning av et nøy-tralt alkalisalt, fortrinnsvis NaCl, eller som i og for seg kjent med en fortynnet mine-ralsyre og at ekstraksjonen deretter utføres henholdsvis med vann, eventuelt under oppvarmning, eller med en base ved pH 7 eller lavere.
NO254673A 1972-06-21 1973-06-20 Anordning ved vannklosett. NO141099C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE815672A SE366085B (no) 1972-06-21 1972-06-21

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO141099B true NO141099B (no) 1979-10-01
NO141099C NO141099C (no) 1980-01-09

Family

ID=20273301

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO254673A NO141099C (no) 1972-06-21 1973-06-20 Anordning ved vannklosett.

Country Status (8)

Country Link
JP (1) JPS4951749A (no)
BE (1) BE801178A (no)
DE (1) DE2329954A1 (no)
DK (1) DK143075C (no)
FR (1) FR2189591B1 (no)
NL (1) NL7308550A (no)
NO (1) NO141099C (no)
SE (1) SE366085B (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2461067A1 (fr) * 1979-07-09 1981-01-30 Raiteux Christian Reservoir de chasse d'eau comportant deux compartiments de volume different
SE515154C2 (sv) 1998-08-26 2001-06-18 Ninotech Hb Sätt och anordning för tidsstyrd spolning vid spoltoaletter

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US383045A (en) * 1888-05-15 Water-closet
US1323703A (en) * 1917-11-22 1919-12-02 Benjamin E Linfoot Duplex flush-tank.
US1525475A (en) * 1924-01-18 1925-02-10 Tutt Leo Harry Valve-closing mechanism for water closets
FR766785A (fr) * 1933-01-24 1934-07-04 Réservoir de chasse pour cabinets d'aisance, permettant le rincage avec deux quantités d'eau différentes
US3041630A (en) * 1959-07-27 1962-07-03 Williams Richard Wendell Water closet flushing apparatus
US3259918A (en) * 1964-12-21 1966-07-12 William E Walker Water saving device
US3731324A (en) * 1971-01-08 1973-05-08 Moon Water Saver Inc Water saving apparatus for water closets
US3732577A (en) * 1972-04-19 1973-05-15 Moon Water Saver Inc Water saving cup device for toilet tanks

Also Published As

Publication number Publication date
NL7308550A (no) 1973-12-27
SE366085B (no) 1974-04-08
NO141099C (no) 1980-01-09
JPS4951749A (no) 1974-05-20
FR2189591B1 (no) 1976-11-12
DK143075C (da) 1981-11-02
FR2189591A1 (no) 1974-01-25
DK143075B (da) 1981-03-23
DE2329954A1 (de) 1974-01-10
BE801178A (fr) 1973-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO793988L (no) Broennbehandlingsmateriale og fremgangsmaate ved anvendelse av dette.
Latorella et al. SALINITY ADAPTATION BY DUNALIELLA TERTIOLECTA. I. INCREASES IN CARBONIC ANHYDRASE ACTIVITY AND EVIDENCE FOR A LIGHT‐DEPENDENT Na+/H+ EXCHANGE 1, 2
US3396158A (en) Preparation of alginic acid by extraction of algae
NO141099B (no) Anordning ved vannklosett.
GB1245486A (en) Process for the preparation of xylose solutions
SU732507A1 (ru) Раствор дл отмыва пород
NO854881L (no) Fremgangsmaate for termisk stabilisering av vandige loesninger av polysakkarider.
DK142059B (da) Anvendelsen af tarm-saltlage til fremstilling af heparin med hoej renhedsgrad
GB421505A (en) Method of production of artificial film from seaweed, and the like
NO150573B (no) Fremgangsmaate ved oljeutvinning ved injeksjon av en stabilisert vandig opploesning av polysaccharidpolymer
GB1373843A (en) Process for removing zinc from aluminate liquor
SU459065A1 (ru) Способ получени нитробензола
US2188092A (en) Removal and recovery of laminarine from seaweed
GB316444A (en) Improvements in and relating to the production of salts of aromatic hydroxyaldehydes
SU54931A1 (ru) Способ получени двуокиси хлора
Thurber Improved method for production of sweet potato starch
GB437758A (en) Improvements in and relating to the concentration of latex
GB349263A (en) Manufacture of vinyl chloride
GB284670A (en) Process for the manufacture of water soluble products from lignite and similar fossil materials
DE977117C (de) Verfahren zur Herstellung von wasserloeslichen Salzen der Alginsaeure in Trockenform
DE515465C (de) Verfahren zur Herstellung von Alkalisalzen aromatischer Sulfonsaeurehalogenamide
US1898213A (en) Process of recovering acetic acid erom solutions obtained in cellulose
SU65821A1 (ru) Способ получени пенообразующего экстракта
GB272976A (en) Process for the treatment of clays and the like and for the production of new and useful compositions of matter
GB412317A (en) An improved method of making stable solutions of the sodium salt of diaminodihydroxy-arseno-benzene methylenesulphinic acid