NL8603018A - Slijpkorrels, bereiding en gebruik daarvan. - Google Patents

Slijpkorrels, bereiding en gebruik daarvan. Download PDF

Info

Publication number
NL8603018A
NL8603018A NL8603018A NL8603018A NL8603018A NL 8603018 A NL8603018 A NL 8603018A NL 8603018 A NL8603018 A NL 8603018A NL 8603018 A NL8603018 A NL 8603018A NL 8603018 A NL8603018 A NL 8603018A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
abrasive grains
corundum
grinding
stage
sintered
Prior art date
Application number
NL8603018A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Ver Schmirgel & Maschf
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ver Schmirgel & Maschf filed Critical Ver Schmirgel & Maschf
Publication of NL8603018A publication Critical patent/NL8603018A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K3/00Materials not provided for elsewhere
    • C09K3/14Anti-slip materials; Abrasives
    • C09K3/1409Abrasive particles per se
    • C09K3/1418Abrasive particles per se obtained by division of a mass agglomerated by sintering

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polishing Bodies And Polishing Tools (AREA)
  • Compositions Of Oxide Ceramics (AREA)
  • Finish Polishing, Edge Sharpening, And Grinding By Specific Grinding Devices (AREA)

Description

N * VO 8434
Slijpkorrels, bereiding en gebruik daarvan.
De uitvinding heeft betrekking op slijpkorrels alsmede een werkwijze voor het bereiden daarvan volgens de aanhef van conclusie 1.
«(-aluminiumoxyde-smeltkorund, dat in elektro-smelt-processen, b.v. in liehtboogovens is gewonnen, speelt voor de totale 5 slijpmiddelindustrie tegenwoordig een dominerende rol voor de vervaardiging van slijpwerktuigen. Als grondstoffen voor normaal smelt-korund dienen bauxiet, hetzij direct uit natuurlijke bron hetzij chemisch tot gecalcineerde kleiaarde opgewerkt, alsmede toeslagstoffen, bijvoorbeeld reductiekooks en ij zerschroot. De gecalcineerde 10 klei aarde wordt door thermische opwerking uit het primair bij het
Bayer-procede verkregen aluminiumhydroxyde gewonnen en bevat afhankelijk van de calcineringstemperatuur en -tijd wisselende hoeveelheden a( -aluminiumoxyde en vertegenwoordigers van -aluminiumoxyde.
Slijpwerktuigen, vervaardigd met de uit de smelt verkregen 15 bauxiet- of kleiaarde-korund produkten, bereiken onder vastgelegde testcondities een bepaalde op de tijd betrokken afslijping en een bepaalde standtijd, gemeten als tijdspannevolume of gewicht van het afgeslepen materiaal. Verbeteringen van de slijpprestatie van normale smelt-korundprodukten worden bijvoorbeeld door thermische nabehandeling^rocessen 20 ("blauwbranden van bauxiet-korund produkten”) of door.legeren met andere metaaloxyden, b.v. chroomoxyde of zirkoonoxyde bereikt. Zo wordt bijvoorbeeld in het Duitse octrooischrift 2.227.642 een smeltkorund» bestaande uit aluminiumoxyde en zirkoonoxyde in een eutectische samenstelling (ongeveer 57 AI2O3 : 43 ZrO^ gew.%) met tweefasig, 25 microkristallijn stollingsrooster, verkregen door spontane afkoeling van de smelt, beschreven. Dit materiaal, dat hierna verder eenvoudig-heidshalve als "zirkoonkorund" wordt aangeduid, vertoont een in vergelijking tot normale smeltkorund produkten superieure slijpprestatie (op de tijd betrokken afslijping en standtijd). De hoge grondstofkosten 30 voor zirkoonoxyde en de kostbare werkwijze voor de noodzakelijke snelle afkoeling maken slijpkorrels uit zirkoonkorund evenwel vijf tot zes keer zo duur dan het normale smeltkorund.
De prestatieverbetering van zirkoonkorund-slijpkorrels in vergelijking tot normaal korund neemt bij het slijpen van metallische 35 materialen, bijvoorbeeld staal met kleiner wordende korrelgrootte 860 3 018 -2- ST·- - ..... '<· stijl af en wordt bij de korreling P 80 ongeveer gelijk, een verschijnsel zoals dat op soortgelijke wijze ook bij andere slijpmiddelen met hoge prestaties kan worden waargenomen.
Het is verder bekend om korundslijpkorrels met superieur 5 prestatievermogen op basis van gesinterd aluminiumoxyde te bereiden (Duitse octrooiaanvrage 32 19 607). Voor het bereiden van hoogwaardige sinterkorund-slijpkorrels wordt daarbij uit zeer fijne kristallen bestaand aluminiumoxydemonohydraat in een salpeterzure, waterige dispersie met andere opgeloste, metaalbevattende sinter-10 : hulpmiddelen uitgewist en in een gel omgezet, die na voorzichtig drogen voorverkleind wordt tot slijpkorrelgrootte. Bij de daaropvolgende calcinering tussen 250 en 800°C worden het chemisch gebonden water en de zuurresten - op de eerste plaats uiterst giftige en milieuschadelijke stikstofoxyden - uitgedreven.In het verdere verloop van 15 het proces vindt het verhitten van de korrels op sintertemperaturen tot 1650°C plaats, tot een dichtheid van ten minste 85% van de theoretische dichtheid is bereikt.
Soortgelijke werkwijzen voor het bereiden van sinterkorund-slijpkorrels worden in de Europese octrooiaanvrage 0 024 099 en in 20 het Amerikaanse octrooischrift 4.518.397 beschreven, met de beperking dat als grondstof dienende zeer fijndisperse aluminiumoxydemonohydraat slechts tot een totaal gehalte van ten hoogste 0,05 gew.% met alkali-resp. aardalkalimetaalionen mag zijn verontreinigd.
In de Europese octrooiaanvrage 0 152 768 wordt voorgesteld om 25 de sol rasp. gel extra te malen in een wanmolen, waardoor een sinter-pródukt met verhoogde dichtheid en zonder grotere gebieden met uniform georiënteerde σ(-aluminiumoxydekristallieten wordt bereikt. Alle vier bovengenoemde werkwijzen hebben gemeen, dat ze slechts via een sol-gel-proces met zeer fijn dispers aluminiumoxydemonohydraat van het type van 30 boehmiet kunnen worden uitgevoerd. De relatief dure grondstoffen, die slechts via de hydrolyse van aluminium-organische verbindingen kunnen worden gewonnen en de kostbare procestechniek laten de kosten voor sol-gel-slijpmiddelen eveneens tot een veelvoud.van de kosten voor normaal smeltkorund stijgen. Sinterkorundmateriaal 35 met een gunstige kostprijs, bijvoorbeeld tabulaif kleiaarde vertoont ten opzichte van smeltkorund een duidelijk slechtere slijpprestatie en is daardoor voor het algemeen gebruik in slijpwerktuigen volledig 1603018 9= - “ -*· ^ -3- ongeschikt.
Doel van de uitvinding is een werkwijze te verschaffen voor een economische bereiding van slijpkorrels, die met beüekking tot de slijpprestatie duidelijk superieur zijn aan de normale smelt-5 korundprodukten.
Bit doel werd bij de werkwijze volgens de aanhef van conclusie 1 gerealiseerd, doordat de uit kleiaarde bevattende grondstoffen» kiezelzuurbevattende verbindingen en de toevoegingen bestaande dispersie op een deeltjesgrootte van minder dan X ^um tot een sinterbaar maal-10 slik wordt gemalen.
Bij voorkeur wordt het gedroogde maalslik in een pers verdicht.
Volgens een zeer doelmatige uitvoeringsvorm van de onderhavige werkwijze, waarbij de warmtebehandeling in drie trappen 15 plaatsvindt, wordt het gedroogde maalslik in de eerste trap voorverwarmd op 250-600°C, in de tweede trap gedurende 10—30 minuten op 1100-1400°C gehouden en aansluitend daarop in de derde trap op 1400-1700°C verhit en zodanig tot een dichtheid van meer dan 85% van de van , „ - theoretische dichtheid korund gesinterd dat naast λ-aluminiumoxyde 20 nog een silikatische fase ontstaat en de diameter van de korundkristallen kleiner dan 5 ^um bedraagt.
Bij voorkeur bedraagt de diameter van de korundkristallen minder dan 1 ^um.
Het is echter ook mogelijk om bij uitvoering van de onder-25 havige werkwijze in twee trappen, het gedroogde maalslik in de eerste trap voor te verwarmen op ongeveer 250-600°C en in de tweede trap te verhitten op ongeveer 1400-17Q0°C.
Verdere kenmerken van de werkwijze volgens de uitvinding resp. van de daarmee bereide gesinterde slijpkorrels blijken uit 30 de _volgconclusies.
Het wezen van de uitvinding moet in de eerste plaats hierin worden gezien, dat uit grondstoffen met een gunstige kostprijs, die aan een gedefinieerde keramische opwerking worden onderworpen, onder aanhouden van een gedefinieerde brandkromme een zeer 35 fijnkristallijn sinterkorund met ten minste 85% van de theoretische 8603018 -4- dichtheid van korund wordt geproduceerd» Slijpkorrels volgens de uitvinding bevatten als hoofdbestanddeel d-aluminiumoxyde en als nevenbestanddelen een silikatische fase alsmede tenminste een kris-tallijne verbinding van twee-, drie- of vierwaardige metalen of een 5 combinatie daarvan. De term nevenbestanddelen duidt er op, dat de som daarvan niet boven 45 gew.% uitkomt. Bij de kristallijne verbindingen kan het gaan om eenvoudige of samengestelde oxyden, zoals bijvoorbeeld spinellen. Ze kunnen hetzij als separata fasen in de matrix' verdeeld zijn, bijvoorbeeld zirkoonoxyde, hetzij ook geheel of ge-10 deeltelijk in het korundrooster zijn opgelost, b.v. chroomoxyde.
De silikatische fase kan geheel of gedeeltelijk als glas aanwezig zijn.
De korundkristallen, die de slijpkorrels volgens de uitvinding opbouwen dienen diameters van minder dan 5 ^um, beter kleiner dan 2 ^um en bij voorkeur <(l^um bezitten en zijn wat hun kristallo-15 grafische assen betreft willekeurig ten opzichte van elkaar verdeeld.
Bij een gesinterd sol-gel-slijpmiddel, b.v. volgens de
Duitse octrooiaanvrage 32 19 607 zijn de kristallieten over gebieden * van 0,5-20 ^um heèn uniform georiënteerd. Deze beperking valt weg, omdat de slijpkorrels volgens de uitvinding niet via een sol en daarop 20 aanluitende omzetting in een gel moet worden bereid en de toegepaste grondstoffen daartoe ook niet in staat hoeven te zijn.
Van andere gesinterde aluminiumoxyden onderscheiden zij zich door een gelijkmatig, zeer fijnkristallijn rooster en de bijzondere, uit meerdere fasen bestaande samenstelling, die aan de slijpkorrels hun 25 verhoogde taaiheid en de uitstekende slijpeigenschappen verlenen en ze aldus* tot superieure slijpeigenschappen bezittende slijpkorrels met hoge prestatie maken.Voor het bereiden van het slijpmiddel kunnen eenvoudige en een gunstige kostprijs hebbende grondstoffen, bijvoorbeeld aluminiumhydroxyde of daaruit gewonnen gecalcineerde kleiaarde, 30 hetzij alleen hetzij een mengsel van beide, worden gebruikt. Een beperking ten opzichte van de zuiverheid, zoals deze in de Europese octrooiaanvrage 0 024 099, of ten aanzien van de fijnheid, resp. het specifieke oppervlak, zoals deze in de genoemde octrooiaanvragen alsmede in de Duitse octrooiaanvrage 32 19 607 wordt verlangd, bestaat 35 niet. De gecalcineerde kleiaarde kan o^-aluminiumoxyde bevatten in hoeveelheden van 0 tot 98%.
/ 4 8603018 ' τ >» -5-
De kleiaarde bevattende grondstoffen worden gezamenlijk met 0,3-8, bij voorkeur 1-2 gew. % SiO^, alsmede met 0,2-12, bij voorkeur 1-6 gew. % van een spinelvormend, tweewaardig metaaloxyde of van. een andere verbinding van het overeenkomstige metaal en 5 eventueel verdere toeslagstoffen aan een natte maalbewerking onderworpen. De gegeven percentages zijn als gew.% van de overeenkomstige oxyden berekend en zijl op de hoeveelheid gereed slijp-middel betrokken.
De maalbewerking kan in waterige suspensie of in suspensie 10 in organische vloeistoffen verlopen en wordt zolang voortgezet, totdat de toegepaste grondstoffen in essentie deeltjesgrootten kleiner dan 1 ^um, bij voorkeur echter kleiner dan 0,1 ^um bezitten. In essentie betekent hier voor meer dan 95%, betrokken op de volumehoeveelheden vaste stof. Men kan elk maalproCes gebruiken, dat de vereiste fijnheid 15 levert.
Het gedroogde resp. van organische oplosmiddelen bevrijde maalprodukt kan daarna direct of na afloop van verdere meng- en ver— dichtingsprocessea» bij voorkeur een verdichting door droog persen en hier bij voorkeur, wanneer het persen isostatisch geschiedt, 20 naar het eigenlijke sinterproces worden toegevoerd. Het drogen kan bij temperaturen tussen 50 en 600°C, bij voorkeur tussen 100 en 160°C plaatsvinden. De verkleining van het gevormde of ongevormde materiaal tot slijpkorrelgrootte kan zowel voor alsook na afloop van het sinterproces worden uitgevoerd.
25. Het keramische branden van het uit stukken bestaande, of verkleinde, gevormde of ongevormde materiaal tot gesinterde slijp-korrels volgens de uitvinding vindt in meerdere trappen plaats:
In het eerste verhittingsdeel wordt het materiaal voorzichtig 30 op een temperatuur tussen 250 en 600°C gebracht en enige minuten op die temperatuur gehouden. Deze trap dient voor het uitdrijven van het chemisch gebonden water resp. het uitbranden van eventuele organische bestanddelen. Aansluitend daarop wordt het materiaal snel op een temperatuur tussen 1100 en 14Q0°C gebracht, nogmaals tussen 10 en 35 30 minuten op deze waarde gehouden en daarna snel op een temperatuur tussen 1400 en 1700°C, bij voorkeur 1450-1550°C verhit en tot een dichtheid van meer dan 85% van de theoretische dichtheid gesinterd.
8603018 -6-
Wanneer in de uitgangsstoffen geen aluminiumhydroxyde (Al (OH) 3) aanwezig is, kan de tweede trap ook worden overgeslagen en het materiaal direct van de eerste calcineringstrap op de uiteindelijke sintertempe-ratuur worden verhit. Hogere brandtemperaturen dan volgens de uit-5 vinding worden voorgesteld, lange sintertijden en langzame opwarmings-snelheden leiden tot een geringere slijpprestatie van het gerede materiaal. De superioriteit van de sinterslijpkorrels volgens de uitvinding in vergelijking tot conventionele smeltkorundprodukten zal in de hiernavolgende voorbeelden worden aangetoond,zonder dat 10· deze voorbeelden het totale bereik van de uitvinding overigens afdekken. Voorbeeld I
Uit 2000 g gecalcineerde kleiaarde, 1000 g aluminiumhydroxyde, 42 g quartspoeder, 130 g magnesiumoxyde, 5 liter water, en 250 ml 60%'s azijnzuur wordt door intensief malen in een kogel-15 molen een slik met een deeltjesgrootte van overwegend kleiner dan 0,1 yum bereid en in een elektrisch verwarmde droger voorzichtig gedroogd. Het aldus ontwaterde slik wordt verpoederd en gedurende 45 minuten bij 500°C gecalcineerd. Aansluitend daarop worden uit dit poeder met behulp van een isostatische pers onder een druk van 20 2 Kbar gevormde produkten vervaardigd en deze worden in een elektrisch verwarmde laboratoriumoven verhit. De oven wordt in ongeveer 60 min van omgevingstemperaturen tot op 600°C gebracht, aansluitend daarop snel in ongeveer 10 min tot 1300°C opgewarmd en gedurende 20 min op die tempe- in ratuur gehouden. Daarna wordt de temperatuur minder dan 5 minuten tot op 25> 1500°C verhoogd en worden de gevormde voorwerpen nog eens 30 minuten lang gebrand. Na het afkoelen worden de dichtheid op 93% van de theoretische dichtheid bepaald en de gevormde produkten in een kaakbreker verkleind. Uit het verkleinde materiaal worden slijpkorrels met korre-ling P36 volgens FEPA-standaard uitgezeefd en op gebruikelijke wijze 30 tot een slijpmiddel op ondergrond gewerkt. Hiertoe wordt een ondergrond uit in de handel verkrijgbaar vulkaanfiber met een dikte van 0,84 mm van een bindmiddel voorzien. Het bindmiddel bestaat voer ongeveer 50% uit een vloeibare fenol-resol met een molverhouding van fenol tot formaldehyde van ongeveer 1:1,5 en een gehalte aan vaste deeltjes 35 van ongeveer 80% alsmede ongeveer 50% gemalen krijt met een gemiddelde deeltjesgrootte van ongeveer 20 yum. Door middel van rakelbekleding 0603018 2 -7- ' wordt dit aangebracht in een hoeveelheid van ongeveer 230 g/m ën aansluitend worden de sïijpkorrels P36 volgens een voor het bereiden van slijpmiddelen op ondergrond gebruikelijke werkwijze elektrostatisch op de met hars beklede vulkaanfiber aangebracht, 2 * 5 en wel in een hoeveelheid van ongeveer 900 g/m . De aldus beklede ondergrond wordt daarna in een daarvoor gebruikelijk temperatuur- programma gedroogd en gehard. Aansluitend daarop wordt met behulp van een walsbekledingstechniek een tweede bindingslaag in een hoe- 2 veelheid van ongeveer 490 g/m aangebracht. Voor de tweede bekleding 10 wordt hetzelfde bindmiddelsysteem gebruikt als voor de grond- binding, met dien verstande dat ongeveer 50 gew.% van het krijt door synthetisch kryoliet wordt vervangen. De aldus beklede vulkaanfiber wordt aansluitend daarop gedurende 30 minuten op 90°C, gedurende 60 minuten op 100°C, telkens 30 minuten lang op 110 resp. 120°C 15 en afsluitend gedurende 60 minuten op 130°C verhit en het bindmiddelsysteem uitgehard. Na het drogen wordt het slijpmiddel op vulkaanfiber onder gr ond gelijkmatig geflexibiliseerd en worden schijven van 125 mm diameter uitgestansd, die op gebruikelijke wijze tot een vochtgehalte van minder dan 8% werden gereklimatiseerd.
20 De aldus verkregen vulkaanfiber-slijpschijven worden op een in de handel verkrijgbare hoog-frequent schaalslijpapparaat tegen koudgewalste fijne platen uit CK45-Q3 (DIN 17200) met de afmetingen 500 x 100 x 2 mm getest. Voor dit doel wordt de slijpschijf onder een invalshoek van 10° en met een snelheid van 6500 omw./min per cyclus 5 maal gedurende 25 tékens 9,5 sec over de lange kant van de staalplaat geleid en aansluitend de hoeveelheid van het verspaande testmateriaal door wegen bepaald. De aandrukkracht bedraagt aan het begin van de proef 40 N en wordt bij elke nieuwe cyclus met 5 N verhoogd tot een constante belasting van 60 N. De proef wordt zolang voortgezet, totdat binnen een cyclus 30 minder dan 10 g wordt verspaand. De totale metaalafslijping is dan de slijpprestatie van de proef schijven in gram. Ter vergelijking wórdt een vulkaanfiber-slijpschijf op verder gelijke soort en wijze, maar met normaal smeltkorund van de korreling P36 vervaardigd en onder gelijke condities getest. De slijpprestatie van deze schijf 35 wordt voor de relatieve vergelijking als 100% aangenomen.
8663018 -8-
De met gesinterde slijpkorrels volgens de uitvinding vervaardigde schijf bereikt een slijpprestatie van 350% van de slijp-prestatie van een met normaal smeltkorund bestrooide vergelijkingsschijf. Voorbeeld II
5 Uit 2500 g gecalcineerde kleiaarde, 50 g kwartspoeder, 150 g magnesiumoxyde, 6 liter water en 240 ml 90%'s azijnzuur worden volgens de werkwijze volgens voorbeeld I gesinterde slijpkorrels met een dichtheid van 94% van de theoretische dichtheid bereid en. op gelijke wijze tot vulkaanfiberschijven verwerkt en getest. De bepaalde 10; slijpprestatie bedraagt 374% van de slijpprestatie van de met normaal korund bestrooide vergelijkingsschijf.
Voorbeeld III
De werkwijze volgens voorbeelden I en II wordt (in essentie) herhaald, maar met een mengsel uit 2500 g gecalcineerde kleiaarde, .
15 35 g kwartsmeel, 75 g zirkoonsilicaat, 150 g magnesiumoxyde, 5 liter water en 240 ml 90%'s azijnzuur. De isostatisch verdichte gevormde produkten worden langzaam op 600°C en daarna snel op 1250°C verhit en gedurende 25. minuten op die temperatuur gehouden. Aansluitend daarop wordt de temperatuur snel tot 1450°C verhoogd en worden de 20 gevormcfe voorwerpen gedurende 30 minuten tot een dichtheid van 93% van de theoretische dichtheid gesinterd. De slgptest wordt op de reeds beschreven wijze en soort uitgevoerd en resulteert in een slijpprestatie van 384% van de slijpprestatie van een met normaal korund bestrooide vulkaanfiber-slijpschijf.
25 Voorbeeld IV
Volgens de werkwijze van voorbeeld I wordt uit 2500 g gecalcineerde . kleiaarde, 40 g kwartspoeder, 125 g magnesiumoxyde, 225 g citroenzuur en 4 liter water een maalslik met deeltjesgrootten van overwegend kleiner dan 0,1 ^um bereid en gedurende 24 uur voorzichtig gedroogd.
30 Tijdens deze tijd krimpt de suspensie tot een weliswaar week , maar toch bros vast produkt samen. De individuele stukken worden in een kaakbreker verkleind en uit het door het breken verkregen materiaal word: de fractie tussen 0,5 en 1 mm afgescheiden.
Het zeefmsteriaal wordt in kroezen van aluminiumoxyde gevuld en 35 in een elektrisch verwarmde oven langzaam van omgevingstemperatuur tot op 500°C verhit en daar gedurende 100 minuten gehouden. Vervolgens 860 3 01 8 -9- V-
wordt de temperatuur snel binnen 15 minuten tot 1500°C verhoogd en gedurende 45 minuten constant gehouden. De gesinterde korrels zijn hard en taai en bezitten een dichtheid van 95% van de theoretische dichtheid van korund. Met de daaruit gewonnen, slijpkorrels P36 5 volgens FEPA worden volgens de werkwijze volgens voorbeeld I vulkaan.-fiber-slijpschijven vervaardigd. De slijptest geeft 381% van de slijp-prestatie van de met normaal korund bestrooide vergelijkingsschijf. Voorbeeld V
Dit 2500 g gecalcineerde kleiaarde, 45 g kwartspoeder, 125 g mag-10 nesiumoxyde» 225 g citroenzuur en 4 liter water worden volgens de werkwijze van voorbeeld IV slijpkorrels bereid, met dien verstande dat de temperatuur bij het sinteren slechts 1450°C bedroeg.
De slijptest geeft een prestatie van 414% ten opzichte van. de met normaal korund bestrooide vergelijkingsschijf en 135% van de slijp-15 prestatie van een met zirkoonkorund bestrooide vulkaanfiber-slijpschij f. Voorbeeld VI
De werkwee volgens voorbeeld V wordt herhaald, maar met 50 in plaats van 45 g kwartspoeder. Het voorverkleinde maalprodukt wordt langzaam in 8 uur van omgevingstemperatuur tot 1500°C verwarmd en 20 gedurende 12 uur op die temperatuur gesinterd. De gerede slijpkorrels bezitten een dichtheid van 97% van de theoretische dichtheid van korund en kristallietdiameters van meer dan 1 yum. De slijptest geeft een slijpprestatie van 289% van de slijpprestatie van een met normaal korund bestrooide vulkaanfiberschijf en nog 95% van de slijp-' 25 prestatie van een met zirkoonkorund bestrooide slijpschijf.
Natuurlijk behoort tot het kader van de uitvinding om de werkwij ze ook voor het vervaardigen van keramische gevormde delen op basis van gesinterd aluminiumoxyde toe te passen. In het bijzondere geval valt derhalve de verkleining van de vormlichamen tot slijp-30 korrelgrootte weg.
8603018

Claims (11)

1. Werkwijze voor het bereiden van slijpkorrels op basis van ge sinterd aluminiumoxyde en metaalbevattende toeslagen uit een dispersie, die gedroogd, tot slijpkorrelgrootte verkleind en aan een meertraps-warmtebehandeling onderworpen wordt, met het kenmerk, dat de uit kleiaarde 5 bevattende grondstoffen, kiezelzuur bevattende verbindingen en de toeslagen bestaande dispersie op een deeltjesgrootte van minder dan 1 ^um tot: een sinterbaar maalslik gemalen wordt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de suspensie tot een sinterbaar maalslik met een deeltjesgrootte van minder dan 10 0,1 jum Wordt gemalen.
3. Werkwijze volgens conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat het gedroogde maalslik in een pers wordt verdicht.
4. Werkwijze volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat als kleiaarde bevattende grondstoffer/gecalcineerde kleiaarde met een gehalte 15 aan ^ -aluminiumoxyde van 0-98 gew.% of aluminiumhydroxyde of mengsels daarvan en verdere verbindingen van de metalen silicium, zirkoon, titaan, chroom, ijzer, magnesium, zink, kobalt en nikkel alleen of in combinatie worden toegepast.
5. Werkwijze volgens conclusies 1-4, waarbij de warmtebehandeling 20 in trappen plaatsvindt, met het kenmerk, dat het gedroogde maalslik in de eerste trap op 250-600°C voorverwarmd, in de tweede trap gedurende 10-30 minuten op 1100-1400°G gehouden en aansluitend daarop in de derde trap:· op 1400-1700°C verhit en tot een dichtheid van meer dan 85% van de theoretische dichtheid van korund gesinterd wordt, een en ander zodanig 25 dat naast -aluminiumoxyde nog een silikatische fase ontstaat en de diameter van de korundkristallen minder dan 5 yum bedraagt.
6. Werkwijze volgens conclusie· 5, met het kenmerk, dat de diameter van de korundkristallen minder dan 1 ^um bedraagt.
7. Werkwijze volgens conclusies 1-4, waarbij de warmtebehandeling 30 in twee trappen plaatsvindt, met het kenmerk, dat het gedroogde maalslik in de eérste trap op 250-600°C voorverhit en in de tweede trap op 1400-1700°C verhit wordt.
8. Werkwijze volgens conclusies 1-7, met het kenmerk, dat in de gerede slijpkorrels het gehalte van de silikatische fase 0,3-10 gew.% bedraagt 35 en deze fase een glas kan zijn. 8603018 , -I!.' -11-.
9. Gesinterde slijpkorrels volgens conclusies 1-8, met het kenmerk, dat de slijpkorrels naast -aluminiumoxyde en een silikatische fase nog verdere in de korundmatrix opgeloste of gedispergeerde, eenvoudige of complexe metaaloxyden bevatten,
10. Slijpkorrels volgens conclusie 9, met het kenmerk,dat het gehalte aan metaaloxyden naast aluminiumoxyde en siliciumdioxyde 0,2-45 gew.% bedraagt.
11, Gebruik van de slijpkorrels volgens conclusies 1-10 in band-, blad- of schijfvormige slijpwerktuigen. 8603018
NL8603018A 1986-02-15 1986-11-27 Slijpkorrels, bereiding en gebruik daarvan. NL8603018A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3604848 1986-02-15
DE19863604848 DE3604848A1 (de) 1986-02-15 1986-02-15 Schleifkorn und verfahren zu seiner herstellung

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8603018A true NL8603018A (nl) 1987-09-01

Family

ID=6294185

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8603018A NL8603018A (nl) 1986-02-15 1986-11-27 Slijpkorrels, bereiding en gebruik daarvan.

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS62192480A (nl)
AT (1) AT394857B (nl)
CH (1) CH667082A5 (nl)
DE (1) DE3604848A1 (nl)
FR (1) FR2594433B1 (nl)
GB (1) GB2186588B (nl)
IT (1) IT1201911B (nl)
NL (1) NL8603018A (nl)
NO (1) NO167972C (nl)
SE (1) SE464872B (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5076815A (en) * 1989-07-07 1991-12-31 Lonza Ltd. Process for producing sintered material based on aluminum oxide and titanium oxide
DE4028217A1 (de) * 1990-06-01 1991-12-05 Krupp Widia Gmbh Keramikverbundkoerper, verfahren zur herstellung eines keramikverbundkoerpers und dessen verwendung
DE4100167A1 (de) * 1991-01-05 1992-07-16 Ver Schmirgel & Maschf Schleifmittel und verfahren zu seiner herstellung
DE4333021C1 (de) * 1993-09-29 1994-10-27 B U S Chemie Gmbh Verfahren zur Herstellung von Schmelzspinell MgO . Al¶2¶O¶3¶ aus Reststoffen
CN1105698C (zh) * 1993-11-12 2003-04-16 美国3M公司 磨料颗粒及其制造方法
US5593467A (en) * 1993-11-12 1997-01-14 Minnesota Mining And Manufacturing Company Abrasive grain
DE19503854C2 (de) * 1995-02-06 1997-02-20 Starck H C Gmbh Co Kg Verfahren zur Herstellung gesinterter alpha-Al¶2¶O¶3¶-Körper sowie deren Verwendung
US5611829A (en) * 1995-06-20 1997-03-18 Minnesota Mining And Manufacturing Company Alpha alumina-based abrasive grain containing silica and iron oxide
DE10061498A1 (de) * 2000-12-08 2002-07-11 Treibacher Schleifmittel Gmbh Verfahren zur Herstellung von Korundschleifkorn auf Tonerdebasis mit erhöhter Zähigkeit sowie seine Verwendung in Schleifmitteln
DE102016100196A1 (de) * 2015-02-06 2016-08-11 Center For Abrasives And Refractories Research & Development C.A.R.R.D. Gmbh Geformte Sinterschleifkörner auf Basis von Aluminiumoxid mit Anteilen an mineralogischen Phasen bestehend aus Mullit, Tialit und/oder Armalcolit und Baddeleyit und/oder Srilankit sowie ein Verfahren zu ihrer Herstellung
HUE045807T2 (hu) * 2015-10-19 2020-01-28 Saint Gobain Ct Recherches Ömlesztett spinell-cirkónia szemcsék, valamint ezekbõl a szemcsékbõl nyert hõálló termék

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE932425C (de) * 1951-08-28 1955-09-01 Heinrich Van Dipl-Ing Thiel Verfahren zur Herstellung von Poliertonerde
GB944936A (en) * 1960-11-11 1963-12-18 Universal Grinding Wheel Compa Sintered, aluminous abrasive
US3909991A (en) * 1970-09-22 1975-10-07 Norton Co Process for making sintered abrasive grains
ZA723532B (en) * 1971-06-03 1973-03-28 Norton Co Abrasive material
FR2418700A1 (fr) * 1978-03-02 1979-09-28 Brueckner Trockentechnik Kg Article pour polir des surfaces a criteres rigoureux
US4518397A (en) * 1979-06-29 1985-05-21 Minnesota Mining And Manufacturing Company Articles containing non-fused aluminum oxide-based abrasive mineral
US4314827A (en) * 1979-06-29 1982-02-09 Minnesota Mining And Manufacturing Company Non-fused aluminum oxide-based abrasive mineral
DE3219607A1 (de) * 1981-05-27 1982-12-23 Kennecott Corp., 06904 Stamford, Conn. Gesintertes schleifmittel und verfahren zu seiner herstellung
US4543107A (en) * 1984-08-08 1985-09-24 Norton Company Vitrified bonded grinding wheels containing sintered gel aluminous abrasive grits
NZ210805A (en) * 1984-01-19 1988-04-29 Norton Co Aluminous abrasive grits or shaped bodies
DE3431636C1 (de) * 1984-08-29 1985-10-17 Reimbold & Strick GmbH & Co, 5000 Köln Ringspalt-Kugelmuehle

Also Published As

Publication number Publication date
SE8604512D0 (sv) 1986-10-22
JPS62192480A (ja) 1987-08-24
ATA274886A (de) 1991-12-15
GB2186588A (en) 1987-08-19
FR2594433A1 (fr) 1987-08-21
DE3604848A1 (de) 1987-08-20
AT394857B (de) 1992-07-10
NO167972C (no) 1992-01-02
JPH0240277B2 (nl) 1990-09-11
NO864194D0 (no) 1986-10-21
IT1201911B (it) 1989-02-02
DE3604848C2 (nl) 1988-03-10
GB8627768D0 (en) 1986-12-17
NO864194L (no) 1987-08-17
CH667082A5 (de) 1988-09-15
NO167972B (no) 1991-09-23
SE464872B (sv) 1991-06-24
SE8604512L (sv) 1987-08-16
IT8685645A0 (it) 1986-12-17
GB2186588B (en) 1989-12-20
FR2594433B1 (fr) 1992-08-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5259147A (en) Granular abrasive material
CA2168834C (en) Process for producing sintered .alpha.-ai2o3 bodies and their use
KR100265903B1 (ko) 개선된 졸-겔 알루미나 연마재 및 이의 제조방법
JP2578809B2 (ja) 微結晶性アルミナ研摩材の製造方法
CN101460587B (zh) 基于经熔融的球形刚玉的磨粒
CA1298322C (en) Sintered alumina-zirconia ceramic bodies
US20090098365A1 (en) Nanocrystalline sintered bodies made from alpha aluminum oxide method for production and use thereof
NL8603018A (nl) Slijpkorrels, bereiding en gebruik daarvan.
JPS6023715B2 (ja) 溶融アルミナ研磨材粒子の製造方法
JPS5947715B2 (ja) 焼結アルミナ研摩材およびその製造方法
JPH04336971A (ja) 結合研磨体、研磨材粒子及びその製造方法
JPH0397661A (ja) 酸化アルミニウムを主材とする焼結材料、その製造方法およびその使用方法
AU762001B2 (en) Cerium based abrasive material, raw material thereof and method for their preparation
CN111002235A (zh) 一种新型聚合磨料的制备方法
JP2778423B2 (ja) 被覆電融アルミナ粒およびその製造方法
JP3280056B2 (ja) 焼結微晶質セラミック材料およびその製造方法
CA2522600A1 (en) Fused ceramic grains based on alumina and magnesia
US5061665A (en) Process for producing an improved alumina-zirconia composite sintered material
JPH0633041A (ja) 焼結複合研磨剤グリツト、その製造法並びに使用法
EP0601453A2 (de) Verfahren zur Herstellung von Aluminiumoxid-Teilchen, ein nach diesem Verfahren hergestelltes Aluminiumoxid-Pulver sowie dessen Verwendung
US20070277444A1 (en) Abrasive grit with high alumina content grain, in particular for application in applied and sintered abrasives, for example in scarfing grinders for slabs of steel alloy
KR102076389B1 (ko) 증가된 인성을 갖는 용융된 산화알루미늄에 기반한 다결정질 다공성 al2o3 체 및 그의 용도
US20040049990A1 (en) Method for producing an oxide of aluminum based corundum abrasive grain with increased tenacity and use thereof in abrasives
HU217039B (hu) Kerámiai korund csiszolóanyag, ebből készült szerszámok, és eljárás a csiszolóanyag előállítására
JPS59156670A (ja) 研削砥石

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed