NL8102974A - Met hydraulische bindmiddelen vervaardigd vezelhoudend produkt. - Google Patents

Met hydraulische bindmiddelen vervaardigd vezelhoudend produkt. Download PDF

Info

Publication number
NL8102974A
NL8102974A NL8102974A NL8102974A NL8102974A NL 8102974 A NL8102974 A NL 8102974A NL 8102974 A NL8102974 A NL 8102974A NL 8102974 A NL8102974 A NL 8102974A NL 8102974 A NL8102974 A NL 8102974A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
fibers
cement
fiber
product according
mixture
Prior art date
Application number
NL8102974A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Redco Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Redco Sa filed Critical Redco Sa
Publication of NL8102974A publication Critical patent/NL8102974A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C04CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
    • C04BLIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
    • C04B16/00Use of organic materials as fillers, e.g. pigments, for mortars, concrete or artificial stone; Treatment of organic materials specially adapted to enhance their filling properties in mortars, concrete or artificial stone
    • C04B16/04Macromolecular compounds
    • C04B16/06Macromolecular compounds fibrous
    • C04B16/0616Macromolecular compounds fibrous from polymers obtained by reactions only involving carbon-to-carbon unsaturated bonds
    • C04B16/065Polyacrylates; Polymethacrylates
    • C04B16/0658Polyacrylonitrile
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/13Hollow or container type article [e.g., tube, vase, etc.]
    • Y10T428/1352Polymer or resin containing [i.e., natural or synthetic]
    • Y10T428/1372Randomly noninterengaged or randomly contacting fibers, filaments, particles, or flakes

Description

• 4 * »
81312U/BZ/vL
f
Korte aanduiding: Met hydraulische bindmiddelen vervaardigd vezelhoudend produkt
De uitvinding heeft betrekking op met hydraulische bindmiddelen vervaardigde vezelhoudende produkten die zich onderscheien doordat zij vezels uit polymerisaten van acrylonitril met een molaire concentratie aan acrylonitrileenheden van 98 tot 100# als versterkingsvezels en/of vul-5 stoffen bevatten.
Daarnaast heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor de vervaardiging van deze produkten zoals omschreven in conclusie 9·
Onder de gebruikelijke bouwmaterialen zijn de met vezels versterkte cementprodukten uit asbest en cement reeds tientallen jaren bekend.
10 In de asbestcement-industrie zijn werkwijzen voor de vervaardiging van bouwelementen volgens de wikkelmethode van L. Hatschek [AT-PS 5970] nog . steeds het meeste verbreid. De technologie van deze vervaardigingswerkwij-ze is bijvoorbeeld uitgebreid beschreven in het boek van Harald Klos,
Asbestcement, Springer Verlag, 1967.
15 Deze bekende werkwijzen voor de vervaardiging van bijvoorbeeld asbestcementbuizen en -platen zijn gebaseerd op het gebruik van rondzeef-machines, waarbij een verdunde asbestcementsuspensie via een stofkast en een zeefcilinder in de vorm van een vlies op een vilt wordt overgebracht en met behulp van formaatwalsen of buiskernen tot de gewenste dikte wordt 20 gewikkeld. Bij de vervaardiging van golfplaten kan men het asbestcement-vlies na het bereiken van de gewenste dikte van de formaatwals afsnijden en tussen geoliede gegolfde platen laten verharden.
In de afgelopen jaren is gebleken dat het beproefde asbest niet meer in onbegrensd· hoeveelheden ter beschikking staat en tot de natuur-25 produkten moet worden gerekend waarvan de voorraden, naar zich laat aanzien, het snelst uitgeput zullen zijn. De winbare asbestafzettingen bevinden zich bovendien in slechts weinig landen wat tot ongewenste afhankelijkheid kan leiden en wat nu reeds in de stijgende prijzen tot uiting kamt.
30 Daarcm verdient het aanbeveling nieuwe vezels als versterkingsve zels en als vulstoffen voor hydraulische bindmiddelen, bijvoorbeeld voor de versterking van cement, te gebruiken, die geschikt zijn cm met de in de verwerkingsindustrie, bijvoorbeeld de asbestcementindustrie, veel 81 02 9 74 4 ** -2- I j, gebruikte produktie-inricht ing en vezelhoudende produkten met de gewenste mechanische eigenschappen te leveren.
Ter vereenvoudiging wordt in de onderhavige beschrijving alleen het bij voorkeur gebruikte bindmiddel cement genoemd. In plaats van cement 5 kunnen echter ook andere hydraulisch verhardende bindmiddelen gebruikt worden. Onder de geschikte hydraulisch verhardende., bindmiddelen wordt een materiaal verstaan dat een anorganisch cement en/of een anorganisch bind-of kleefmiddel bevat» dat door hydrateren verhardt. Tot de bijzondere geschikte bindmiddelen die door hydrateren verharden behoren 'bijvoorbeeld 10 Portland-cement, aluminium-glazuurcement» ijzerportlandcement, tras- cement, haogovencement, gips, de in autoclaven gevormde calciumsilicaten, alsmede combinaties van deze afzonderlijke bindmiddelen.
Aan de bindmiddelen voegt men dikwijls nog zeer verschillende vul- en toeslagstoffen toe, die bijvoorbeeld de poriënstruktuur van een 15 cementsteen positief beïnvloeden of bijvoorbeeld het ontwateren van de specie in de ontwateringsmachines verbeteren. Als dergelijke toevoegsels komen vliegas, rookkwarts, kwartsmeel, steenmeel, kaolien, hoogovenslak-ken, püzzolaan, enz. in aanmerking.
In de literatuur kernen talloze publikaties voor over het gebruik 20 van verschillende natuurlijke, synthetische, organische en anorganische vezels. Voor het versterken van cement heeft men o.a. vezels van wol, katoen, zijde, polyamide, polyester, polyacrylonitril, polypropeen en polyvinylalcohol onderzocht, Verder zijn onderzoekingen met glas-, staal-, aramide- en koolstofvezels bekend. Geen van deze vezels heeft in de prak-25 tijk tot nu toe, in het bijzonder in cement, voldaan.
De eisen die aan voor de versterking van cement en andere hydraulisch verhardende bindmidde^geschikte vezels gesteld worden zijn zeer hoog.
Bij de chemische eisen is vooral de bestandheid tegen alkali in 30 verzadigde calciumhydroxyde-oplossingen bij hoge temperaturen een absolute voorwaarde. Wat de chemische samenstelling van een geschikte vezel betreft, kan gezegd worden dat het gehalte aan polaire functionele groepen zo hoog mogelijk moet zijn om een voldoende affiniteit ten opzichte van cement te bereiken.
35 Verder moeten de fysische gegevens van de vezel, wat de belang rijke eigenschappen betreft, met de fysische eigenschappen van het hydraulische bindmiddel overeenstemmen. Van cement is bekend dat dit materiaal 81 02 9 7 4 «r ► -3- een bepaalde brosheid bezit en bijvoorbeeld bij een rek van ongeveer 0,3$ reeds kan breken. Voor de versterkingsvezels in cement blijkt dat die vezels de beste versterkende werking geven welke bij een minimale rek de grootste tegengestelde krachten leveren. Hierbij moet er echter op 5 gewezen worden dat vezels die met een waterige cementbrij behandeld worden hun eigenschappen kunnen veranderen waarbij men niet kan voorspellen, in welke mate die verandering plaatsvindt. Dit betekent dat ondanks goede oorspronkelijke mechanische eigenschappen van een vezel deze in cement niet de verwachte werking geeft als de vezeleigenschappen tijdens de hy-10 dratatie van het cement veranderen.
Behalve deze genoemde fysische eigenschappen van de vezel is het ook belangrijk dat de vezels zich in een verdunde, waterige cementspecie goed laten dispergeren en ook bij toevoeging van andere toeslagstoffen gelijkmatig verdeeld blijven, als zich deze vezels door ontwatering tot 15 vezelcsuentprodukten moeten laten verwerken. Vezels of vezelmengsels met een lengte tot 30 mm, waarbij de vezelstukjes gelijkmatig bijvoorbeeld in lengten van bijvoorbeeld 3 tot 2b mm, of verschillende lengte toegepast kunnen worden, hebben hun deugdelijkheid bewezen. In bepaalde gevallen is het voordelig gebleken, de vezels door een snijdende en/of fibril-20 lerend maling voor te behandelen.
Als vezelmateriaal kernen vezels met een titer van 0,1 tot 15 dtex in het bijzonder 0,5 tot 15 dtex in aanmerking.
Als men in de handel verkrijgbare vezels op de bovengenoemde eigenschappen onderzoekt vallen alle bekende textielvezeltypen, zoals 25 polyester-, polyacrylonitril-, polyamide-, viscose-, katoen- en wolvezels af daar hun mechanische eigenschappen te sterk van die van het hydraulische bindmiddel verschillen.
Zeer sterke organische vezels op basis van polyester, polyvinyl-alcohol of rayon, die bijvoorbeeld in de bandenindustrie gebruikt worden, 30 bezitten weliswaar betere mechanische eigenschappen dan de textielvezels, maar deze waardevolle eigenschappen worden bij de natte alkalische werk-wijze-amstandigheden bij de vervaardiging van vezelcement sterk verlaagd. Andere in de techniek bekende zeer goede vezels, zoals glasvezels, kool-stofvezels en aramidevezels, zijn of ook niet tegen alkaliën bestand of 35 oneconomisch, terwijl bovendien hun affiniteit ten opzichte van de cement-matrix te wensen overlaat. Voor toepassing als cementversterkingsvezels komen zij daar cm niet in aanmerking.
81 02 9 74 -1-
i I
De onderhavige uitvinding beoogt derhalve een vezelvormig materiaal toe te passen dat reeds hij een geringe rek een zo hoog mogelijke •weerstand biedt, door een cementspecie zo -weinig mogelijk veranderd -wordt en na het verharden het cement-vezelmengsel een grotere mechanische 5 sterkte geeft.
Zoals bekend behoren polyacrylonitrilvezels tot de meest gebruikte vezels met polaire functionele· groepen. Deze vezels worden in grote hoeveelheden vervaardigd en vooral in de kledingsector toegepast. Met alle tot nu toe op de markt gebrachte polyacrylonitrilvezeltypen heeft men 10 echter geen voldoende versterkende werking voor hydraulisch verhardende bindmiddelen kunnen bereiken. De oorzaak hiervan, zal de naar verhouding geringe sterkte en de hoge rek bij breuk van deze vezels zijn. Alle in de handel verkrijgbare polyacrylonitrilvezels bevatten ter verbetering van de kleurstofheehting, van de textielgreep, en ter bevordering van de 15 draadvoiming 4 tot 15$ van êên of meer koolstofmonaaeren zoals, vinyl-acetaat, methylaerylaat, methylmethacrylaat en carboxy-, sulfo- of pyri-dinegroepenbevattende vinylderivaten. Het is mogelijk de mechanische eigenschappen van deze vezels in bepaalde mate te verbeteren, d.w.z. de rek bij breuk te verminderen en de sterkte te verhogen. Dit kan men be-20 reiken door de bij de vezelsfabrikanten best bekende optimalisering van de vezelrekprocessen nadat de draden door de spindop gevormd zijn. Deze optimalisering is echter door de inherente eigenschappen van het vezelmate-riaal aan praktische grenzen gebonden. Wordt een cementmatrix met dergelijke vezels versterkt, dan bereikt men inderdaad een bepaalde evenwel 25 nog onvoldoende verbetering van de sterkte vergeleken met een cementmatrix met de genoemde bekende acrylvezels.
Men heeft nu geheel onverwachts gevonden dat men voor het gewenste doel polyacrylonitrilvezels kan gebruiken, bij de vervaardiging waarvan men een polymeer gebruikt met een gehalte van ten minste 98 mol.$ acrylo-30 nitrileenheden en een relatieve viscositeit van tenminste 2,60 (gemeten met een 0,5$'s oplossing in dimethylf ormamide).' Deze vezels zijn vermengd met cement beter dan de andere zeer sterke polyacrylonitrilvezels met de hierboven beschreven bekende samenstelling, omdat zij hun oorspronkelijke eigenschappen in de waterige alkalische cementspecie behouden, 35 De uitvinding heeft dus betrekking op met hydraulische bindmid delen vervaardigde vezelhoudende vaste produkten die zich onderscheiden doordat zij vezels uit polymerisaten van acrylonitril met een molaire 81 02 9 74 -5- concentratie aan acrylonitrileenheden van 98 tot 100%, als versterkings-vezels en/of vulstoffen bevatten.
Bij voorkeur worden de gebruikte vezels vooraf volgens de werkwijze van de Zwitserse octrooiaanvrage T297/79-0 (DE-QS 30 02 ^8U) be-5 handeld, die hierbij geacht wordt in zijn geheel in de onderhavige beschrijving te zijn opgenomen.
De volgens de uitvinding gebruikte vezels, die men eventueel samen met andere vezels kan gebruiken, voegt men bij voorkeur in een zodanige hoeveelheid toe, dat het totale vezelgehalte in het.verharde produkt 10 0,1 tot 30 gew.$, bij voorkeur 1 tot 12 gew.$, en als zuivere versterkings-vezel in het bijzonder van 1 tot 8 gew.$ bedraagt. De vezels worden in het algemeen met een lengte tot 30 mm toegepast, waarbij de vezelstukjes uniform, bijvoorbeeld met een lengte van 3 tot 2k mm, of met verschillende lengten gebruikt kunnen worden. In sommige gevallen is het voordelig 15 gebleken de vezels voor te behandelen door snijdend en/of fibrillerend . malen.
Als vezelmateriaal komen vezels met een titer van 0,1 tot 15 dtex, in het bijzonder 0,5 tot 15 dtex in aanmerking.
De verwerking van dergelijke vezels tot het produkt volgens de 20 uitvinding vindt op de bekende wijze plaats, na vermenging van het bindmiddel met water en de gebruikelijke hulp- en toeslagstoffen, zoals beschreven in.conclusie 9» in bijvoorbeeld de hierboven genoemde Hatschek-machine.
De vervaardiging van de vezels valt buiten het kader der onderha-25 vige uitvinding en wordt bijvoorbeeld volgens een bekende droge of bij voorkeur natte spinwerkwijze uitgevoerd. Deze zeer sterke vezels met een geringe rek bij breuk kan men bijvoorbeeld als volgt vervaardigen.
Men lost 1700 'g van een polymeer bestaande uit 99,5% acrylonitril en 0,5$ acrylzuurmethylester met een relatieve viscositeit van 2,85 (in 30 een 0,5$'s oplossing in dimethylformamide [DMF]) op in 8300 g DMF tot een homogene spinoplossing. Deze oplossing wordt na filteren met een snelheid van 16,2 ml/min door een mondstuk met honderd openingen met een doorsnede van 0,06 mm in een precipitatie bad geperst, dat uit 50$ IMF en 50$ water bestaat en een temperatuur bezit van 50°C.
35 De verkregen draden worden na een onderdompellengte van 50 cm met een snelheid van 5S5 m/min getrokken. In twee opeenvolgende rekbaden bestaande uit 60$ DMF en ^-0$ water worden de draden bij een temperatuur van 8102974
J C
-6- 99°C tot 29,3 m/min gerékt, in daaropvolgende baden in water gewassen en geaviveerd en vervolgens op twee verwarmde Duos met een oppervlakte-temperatuur van 1 ko resp. 185°C met een geoorloofde krimp van 0,7 m/min gedroogd. De verblijfsduur op de eerste Duo met een temperatuur van 1 U0°C 5 wordt zodanig gekozen dat de draad bij het verlaten van de Duo glanst dus geen blaasjes meer bevat. Van de tweede Duo wordt de draad met 33,3 m/min afgetrokken en over vier verhitte platen geleid die de draden afwisselend van onderen en van boven raken, bij temperaturen van 1^5, 1^-5, 165 en 18o°C op 95 m/min met behulp van een niet verwarmde Duo gerekt 10 en tenslotte op spoelen gewikkeld. De effectieve totale rekverhouding bedraagt 1:17,3, en de mechanische eigenschappen van de aldus verkregen draden (type A) zijn in tabel A samengevat.
Bijzonder geschikte vezeltypes kan men ook verkrijgen door een extra fixeerbehandeling, bijvoorbeeld met hete contactvlakken, hete lucht, 15 heet water, stocm enz. na de contactrek.
Bij de in de het volgende uitvoeringsvoorbeeld gebruikte vezels van het type B vindt het fixeren op twee verhitte Duo’s zonder krimp plaats. De oppervlaktetemperaturen van de Duo’s bedragen 210 en 230°C.
De textielmechanische gegevens van deze vezels zijn in tabel A opgenamen. 20 Door de f ixeerbehandeling kan de krimp door koken van 9,5% tot 2,0% verlaagd worden..
Volgens de hierboven beschreven spinmethode (variant A) werden ook een ander volgens de uitvinding bruikbaar polymeer uit 99% acrylonitrileenheden en 1% acrylzuurmethylestereenheden met een relatieve visco— 25 siteit van 2,8h (type C) en ter vergelijking een bekend polymeer met 96% acrylonitrileenheden en k% acrylzuurmethylestereenheden met een relatieve viscositeit van 2,78 (type D) tot vezels verwerkt. Ter vergelijking wordt bovendien een in de handel verkrijgbare polyacrylonitrilvezel voor tex- tieltoepassingen (type E) met de volgende samenstelling onderzocht: 30 93,5% acrylonitrileenheden, 6% acrylzuurmethylestereenheden en 0,5% methallylsulfonaat.
De mechanische eigenschappen van de verkregen vezels zijn in tabel A samengevat.
81 02 9 7 4 -7-
TABEL· A
Mechanische eigenschappen ran zeer sterke polyacrylonitrilvezels met verschillende molaire acrylonitrilconcentraties (gemeten hij de afzonderlijke vezels)
Type A Type B Type C Type D Type E
5 99,5% 99,5% 99,0% 96,0% 93,5% M_AN_AN_Μ_AN_
Titer dtex 2,9 2,9 2,9 2,9 2,9
Sterkte 10 cN/tex 83 7^ 82 85 35
Rek hij hreuk % 8,0 10,0 8,1 7,9 20
Bij de beoordeling van deze vijf vezeltypen vat betreft hun geschiktheid als versterkingsvezel in cement vorden de volgende voorbeelden en vergelijkende proeven onder analoge voorvaarden op de volgende vijze 15 met elkaar vergeleken.
Bereiding van mengsels voor verwerking op een Hatschek-machine Mengsel 1 (vergelijkingsvoorbeeld)
In een Kollergang vorden 153 kg asbest (kwaliteit U: kwaliteit 5 = 1 : 3) met 62 1 water gedurende 30 minuten gekollerd. De ontsloten 20 asbest wordt vervolgens aan een snel draaiende rertikale menger toegevoegd 3 .
die 1,5 m water bevat. Na 10 min. roeren wordt m een horizontale meng- inrichting overgepanpt en 1 ton cement met een soortelijk oppervlak van 2 3000 tot UOOO cm /g toegevoegd. De asbest-cementspecie wordt daarop voor de verdere verwerking via een roerkuip naar de Hatschek-machine gevoerd.
25 Mengsels 2 tot U en vergelijking svoorbeelden 5 tot 7
In een Solvopulper worden 80 kg oud papier (zonder glanspapier) 3 en 15 hg aluminiumsulfaat in 1 m water gedurende 10 mm. gepulpt. De vezel- 3 suspensie wordt op 2,5 cm verdund en 20 kg van de te onderzoeken poly-acrylonitrilvezelmonsters met een snijlengte van 6 mm toegevoegd, waarop 30 nog eens 5 min, gepulpt wordt. Vervolgens voegt men b5 kg poedervormig calciumhydroxyde toe en pulpt opnieuw 12 min. Na het overpanpen in een eementmenger voegt men onder roeren 1000 kg csaent met een soortelijk 2 oppervlak van ongeveer 3000 of ^000 cm /g binnen 15 min. toe.
Ter verbetering van het cement vasthoudvermogen wordt de vezel-35 cementspecie met nog 80 g polyacrylamide ("Separan NP-IO", Dow Chemical Corporation) in de vorm van een 0,2^-ige waterige oplossing vermengd.
81 02 9 74 w * N» -8-
Het verkregen mengsel -wordt via de roerkuip een Hatschek-machine toegevoerd.
Mengsel 7 wordt zonder polyacrylonitrilvezels uitsluitend uit oud papier en cement bereid.
5 Vervaardiging van de proefplaten
Met de bovengenoemde mengsels. 1 tot 7 vervaardigt men op een Hatschek-machine met zeven omwentelingen van de vormwals platen met een dikte van 6 mm, die tussen geoliede metalen platen b5 min. in een stapel-pers bij een specifieke persdruk van 250 bar op een dikte, van h,8 mm 10 worden samengeperst. De proeven met de platen vinden plaats na een afbind-tijd van 28 dagen en nadat de platen gedurende 3 dagen met water behandeld zijn. De resultaten van de proeven zijn in tabel B samengevat.
81 02 9 74 -9-
TABEL B
Er oefresultaten van cementplaatj es versterkt met polyacrylonitrilvezels.
Mengsel No. Buigtrek- Speciale slag- Dichtheid veerstand vastheid van de platen ΤΤ/τητη^ TJ /mm /mm ^ g/αηβ 1) Asbest (verge- lijkingsvoorbeeld) 29,2 1,8 1,76 2) PAN-vezels type A met 99,5# acrylonitril- eenheden 26,3 2,7 1,76 3) PAN-vezels type A met 99,5% acrylo-nitrileenheden, gefixeerd 26,2 2,7 1,77 U) PAN-vezels type C met 99,0% acrylo- nitrileenheden 25,9 2,6 1,7¾ 5) PAN-vezels type D (vergelijkingsvoor-beeld) met 96,0% acrylonitrileenheden 21,8 2,7 1,76
6) PAN-vezels type E
(vergeli j king svoor-beeld) met 93,55» acrylonitrileenheden 20,2 2,6 1,75 7) CeHulose-cementmengsel zonder PAN-vezels (vergelijking svoor- beeld) 18,5 2,2 1,7¾
De buig- en treksterkten van de met vezels versterkte cementplaat-jes tonen dat bij het gebruik van polyacrylonitrilvezels met vrijwel dezelfde mechanische eigenschappen geheel onverwachts slechts de volgens de uitvinding gebruikte polyacrylonitriltypen, type A en type B met 99,5% acrylonitrileenheden en type C met 99,0% acrylonitrileenheden een belangrijke versterking van de cementmatrix kunnen bewerkstelligen. De specifieke slagvastheid wordt door het type van de gebruikte polyacrylonitrilvezels niet beïnvloed. De specifieke slagvastheid van de asbestcement-plaatjes wordt door die van de vezelcanentplaatjes aanzienlijk overtroffen. Voor de praktische toepassing is behalve de slagvastheid ook de buig-reksterkte van doorslaggevend belang. Zoals uit de voorgaande tabellen 8102974 O _ «w -10- blijkt leveren de volgens de uitvinding bruikbare vezels_aanzienlijk hogere waarden dan de vergelijkingsvezels type D en type E.
In andere voorbeelden zal aangetoond worden hoe de volgens de uitvinding gebruikte vezels ook in verschillende vezelafmetingen en in 5 combinatie met de gebruikelijke vulstoffen hun deugdelijkheid bewijzen.
De proeven worden uitgevoerd zoals'beschreven bij de mengsels 2 tot 7 5 waarbij men de extra vulstoffen na de toevoeging van cement aan de cement-menger toevoegt. De volgens de uitvinding' gebruikte vezels worden als volgt gebruikt: 10 Mengsel 8
Portlandcsnent 81,5%
Silica-filterstof (SiO^-gehalte = 9858% gemiddelde deeltjesgrootte =0,5 ^u) 12,0%
Celstofvezels (45°SR) 4,0% 15 PM-vezels type B: 2,5%
Deze vezels worden te voren op een lengte van 18 mm gesneden en vervolgens met een snijmolen ("Condux" Type CD 500/600-4) verder gemalen, met als resultaat de volgende verdeling van lengte der vezels: 4 mazen/inch 10,2% 20 1 4 " " 19,6% 35 " " 33,2% 100 " " 26,9% 200 " ” 9,7% 200 " ” 0,4% 25 Mengsel 9
Portland-cement 82%
Hoogovenslakken 8%
Steenwol 4% PM-vezels/celstoftaengsel 6% 30 3 Delen PM-vezels, vervaardigd volgens variant A met een gehalte van 98 mol.% acrylonitrileenheden en met een lengte van 8 mm worden vooraf samen met 2 delen sulfaatcelstof in een kegelrefiner fibrillerend gemalen. Dit mengsel wordt in een hoeveelheid van 6% toegevoegd.
35 De beide mengsels 8 en 9 worden zoals hierboven beschreven met een Hatschek-machine tot proef plat en verwerkt en na een bindtijd van 28 dagen onderzocht. De resultaten zijn in tabel C samengevat.
81 02 9 74 - ψ -11-
TABEL C
Proefresultaten van eementplaatj es versterkt met polyacrylonitrilvezels en vulstoffen bevattend
Buigtrekweer- Speciale slag- Dichtheid van de 5 stand vastheid platen
Mengsel No. N/mm^ N/mm/mm^ g/cm3 8) 26,k 2,3 1,76 9) 26,6 2,k 1,85
De resultaten in tabel C tonen dat de volgens de uitvinding ge-1Q bruikte vezels ook bij verschillende bereidingen en in combinatie met verschillende toevoegsels een goede sterkte bezitten. Terwijl mengsel 8 zeer gemakkelijk kan worden verwerkt, kan met mengsel 8 een grotere dichtheid worden bereikt.
81 02 9 74

Claims (13)

  1. 2. Produkt volgens, conclusie 1, met het kenmerk, dat de vezels een sterkte van ten minste 50 cN/tex en een rek bij breuk van ten hoogste 15$ bezitten.
  2. 3. Produkt volgens conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat de vezels een gelijkmatige lengte van 3 tot 2k mm bezitten.
  3. 10 Produkt volgens conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat de vezels een niet gelijkmatige lengte tot 30 mm. bezitten.
  4. 5. Produkt volgens conclusie 3 of ba met het kenmerk, dat de vezels door fibrillerend malen zijn behandeld.
  5. 6. Produkt volgens een of meer der voorafgaande conclusies, met het 15 kenmerk, datde vezels een. titer van 0,1 tot 15 dtex bezitten.
  6. 7. Produkt volgens een of meer der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat het vervaardigd is volgens een ontwateringsverkwi jze, bijvoorbeeld met behulp van een wikkelmachine, tranmelzeef, lang zeef, injek-tie-inrichting of filterpers, en/of volgens een continue monostreng- 20 werkwij ze.
  7. 8. Produkt volgens een of meer der voorafgaande conclusies, in de vorm van plaatjes, golfplaten, buizen of vormdelen, in het bijzonder voor het bouwbedrijf.
  8. 9. Werkwijze voor de vervaardiging van produkten volgens conclusie 1, 25 met het kenmerk,, dat men asn hydraulisch bindmiddel met water, de gebruikelijke hulp- en toeslagstoffen en met vezels uit polymerisaten van acrylo-nitril met een molaire concentratie aan acrylonitrileenheden van 98 tot 100$ als versterkingsvezels en/of vulstoffen veimengt, het mengsel eventueel gedeeltelijk ontwatert, in de gewenste vorm brengt en laat verhar- 30 den.
  9. 10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat de vezels een sterkte van ten minste 50 cN/tex en een rek bij breuk van ten hoogste 15$ bezitten. II. Werkwijze volgens conclusie 9 of 10, met het kenmerk, dat de 35 vezels een gelijkmatige lengte van 3 tot 2h mm bezitten. 81 02 9 7 4 • **· φ -13-
  10. 12. Werkwijze volgens conclusie 9 of 10, met het kenmerk, dat de vezels een niet gelijkmatige lengte tot 30 mm bezitten.
  11. 13. Werkwijze volgens conclusie 11 of 12, met het kenmerk, dat de vezels door fibrillerend malen zijn behandeld. 5 1^. Werkwijze volgens een of meer der conclusies 10 tot 13, met het kenmerk, dat de vezels een titer van 0,1 tot 15 dtex bezitten.
  12. 15· Werkwijze volgens een of meer der conclusies 10 tot 1U, met het kenmerk, dat het mengsel v66r de vorming gedeeltelijk ontwaterd wordt, bijvoorbeeld met behulp van een wikkelmachine, tranmelzeef, langszeef, 10 inj ektie-inrichting of filterpers, en/of volgens een continu-monostreng-werkwijze verwerkt wordt.
  13. 16. Werkwijze volgens een of meer der conclusies 10 tot 15, met het kenmerk, dat het mengsel tot platen, golfplaten, buizen of vormdelen, in het bijzonder voor het bouwbedrijf gevormd wordt. 15 17· Toepassing van het produkt volgens conclusie 1 als bouwelement. 81 02 9 74
NL8102974A 1981-03-20 1981-06-19 Met hydraulische bindmiddelen vervaardigd vezelhoudend produkt. NL8102974A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH191981 1981-03-20
CH1919/81A CH648008A5 (de) 1981-03-20 1981-03-20 Mit hydraulischen bindemitteln hergestellte faserhaltige produkte und verfahren zu ihrer herstellung.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8102974A true NL8102974A (nl) 1982-10-18

Family

ID=4221644

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8102974A NL8102974A (nl) 1981-03-20 1981-06-19 Met hydraulische bindmiddelen vervaardigd vezelhoudend produkt.

Country Status (27)

Country Link
US (1) US4414031A (nl)
JP (1) JPS57170869A (nl)
AR (1) AR228961A1 (nl)
BE (1) BE889266A (nl)
BR (1) BR8201528A (nl)
CA (1) CA1173867A (nl)
CH (1) CH648008A5 (nl)
DE (1) DE3210145A1 (nl)
DK (1) DK156050C (nl)
ES (1) ES8400373A1 (nl)
FI (1) FI66826C (nl)
GB (1) GB2095298B (nl)
GR (1) GR81310B (nl)
IE (1) IE52984B1 (nl)
IL (1) IL65202A (nl)
IT (1) IT1156455B (nl)
KE (1) KE3542A (nl)
MA (1) MA19207A1 (nl)
NL (1) NL8102974A (nl)
NO (1) NO152602C (nl)
OA (1) OA06835A (nl)
PH (1) PH24984A (nl)
PT (1) PT74579B (nl)
SE (1) SE8201520L (nl)
TR (1) TR22589A (nl)
ZA (1) ZA821858B (nl)
ZW (1) ZW14881A1 (nl)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4866109A (en) * 1980-12-10 1989-09-12 Basf Corporation Method of making reinforced materials having an improved reinforcing material therein
FR2535710B1 (fr) * 1982-11-10 1986-05-02 Everitube Materiau de construction a base de liant hydraulique renforce par des fibres et son procede de fabrication
JPH0672036B2 (ja) * 1983-05-09 1994-09-14 東レ株式会社 セメントスラリー組成物
DE3340093A1 (de) * 1983-11-05 1985-05-15 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Faserverstaerkte anorganische formkoerper und ihre herstellung
DE3406910A1 (de) 1984-02-25 1985-09-05 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Monofile und borsten aus homo- oder copolymerisaten des acrylnitrils und verfahren zu ihrer herstellung
JPS616161A (ja) * 1984-06-19 1986-01-11 東レ株式会社 アクリル系繊維を補強繊維とするセメント成形物
JPS616160A (ja) * 1984-06-19 1986-01-11 東レ株式会社 繊維補強水硬性物質
US5502090A (en) * 1986-04-14 1996-03-26 Toray Industries, Inc. High tenacity and high toughness acrylic sulfide fibers, a process for production thereof, and composite materials prepared by using it
JPH0733272B2 (ja) * 1986-09-25 1995-04-12 呉羽化学工業株式会社 繊維補強セメント複合材およびその成形物
IT1197387B (it) * 1986-10-14 1988-11-30 S I P A Spa Stuoia non tessuta di filamenti continui acrilici ad alto modulo e manufatti rinforzati con detta stuoia
US4772328A (en) * 1986-12-18 1988-09-20 Basf Corporation Hydraulic cementitious compositions reinforced with fibers containing polyacrylonitrile
DE3739348A1 (de) * 1987-11-20 1989-06-01 Toschi Produktion Faserzementplatte
US4844964A (en) * 1988-03-10 1989-07-04 Jurrus Carl E Signboard units and process for making same
US5053282A (en) * 1989-09-19 1991-10-01 Ceram-Sna Inc. Non-inflammable insulating composite material
US4976884A (en) * 1989-09-19 1990-12-11 Ceram-Sna Inc. Heat resistant composition processable by wet spinning
US5154955A (en) * 1989-09-21 1992-10-13 Ceram-Sna Inc. Fiber-reinforced cement composition
US5118544A (en) * 1989-09-21 1992-06-02 Ceram-Sna Inc. Heat resistant composition processable by vacuum forming
US5250588A (en) * 1990-01-16 1993-10-05 Ceram Sna Inc. Organic friction material composition for use to produce friction linings
DE4108995C1 (en) * 1991-03-19 1992-05-27 Stecker & Roggel Baugesellschaft Mbh, 4650 Gelsenkirchen, De Fibre-reinforced construction panel - contg. binder matrix including synthetic fibres and elastomer to improve bending and tensile strength
DE10055486A1 (de) * 2000-11-09 2002-05-23 Hebau Gmbh Fasermischung
BR0107280A (pt) * 2001-09-17 2004-03-23 Rhodia Poliamida Ltda Microfibras para reforço de matrizes inorgânicas, como cimento, argamassa. gesso e concreto, microfibras à base de poliamida para reforço de matrizes inorgânicas, processo para obtenção de microfibras à base de poliamida para reforço de matrizes inorgânicas e produtos à base de fibrocimento
US20160083340A1 (en) * 2013-04-30 2016-03-24 Toray Fine Chemicals Co., Ltd. Method of purifying dimethyl sulfoxide
DE102016011471B4 (de) * 2016-09-23 2020-04-23 Tanja Thomas Verfahren zur Herstellung eines wärmedämmenden Mörtels und nach dem Verfahren hergestellte Mörtel
CN111592252A (zh) * 2020-05-30 2020-08-28 江苏隆昌混凝土有限公司 一种高性能抗裂抗冲击改性混凝土及其制备方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3044547A (en) * 1958-10-23 1962-07-17 Cities Service Res & Dev Co Permeable well cement and method of providing permeable cement filters in wells
US3368623A (en) * 1965-05-03 1968-02-13 Halliburton Co Permeable cement for wells
DE1239255B (de) * 1966-06-04 1967-04-27 Halliburton Co Tiefbohrzementmischung mit verbesserten Perforationseigenschaften
US4021258A (en) * 1972-09-25 1977-05-03 Teijin Limited Concrete structure and method of preparing same
US4033781A (en) * 1976-01-09 1977-07-05 Amtech, Inc. Fiber reinforced structural material
JPS5318213A (en) * 1976-07-31 1978-02-20 Matsushita Electric Works Ltd Dressed plate that projected plate is pasted
AT355486B (de) * 1977-04-20 1980-03-10 Eternit Werke Hatschek L Mischung, insbesondere baustoffmischung, zum herstellen von formkoerpern

Also Published As

Publication number Publication date
DE3210145A1 (de) 1982-12-09
IE820530L (en) 1982-09-20
ZA821858B (en) 1983-01-26
GB2095298A (en) 1982-09-29
FI820947L (fi) 1982-09-21
PT74579A (de) 1982-04-01
TR22589A (tr) 1987-12-14
DK156050C (da) 1989-11-06
IT8267355A0 (it) 1982-03-19
ZW14881A1 (en) 1982-04-21
FI66826B (fi) 1984-08-31
DE3210145C2 (nl) 1988-03-24
PH24984A (en) 1990-12-26
KE3542A (en) 1985-07-12
MA19207A1 (fr) 1982-04-01
AR228961A1 (es) 1983-05-13
IL65202A (en) 1985-05-31
GR81310B (nl) 1984-12-11
IE52984B1 (en) 1988-04-27
NO152602B (no) 1985-07-15
FI66826C (fi) 1985-08-20
DK124882A (da) 1982-09-21
US4414031A (en) 1983-11-08
DK156050B (da) 1989-06-19
SE8201520L (sv) 1982-09-21
JPS57170869A (en) 1982-10-21
NO152602C (no) 1985-10-23
OA06835A (fr) 1983-02-28
ES510609A0 (es) 1983-10-16
BR8201528A (pt) 1983-02-08
PT74579B (de) 1983-11-07
IT1156455B (it) 1987-02-04
NO820914L (no) 1982-09-21
ES8400373A1 (es) 1983-10-16
BE889266A (nl) 1981-10-16
GB2095298B (en) 1985-03-06
CH648008A5 (de) 1985-02-28
CA1173867A (en) 1984-09-04
JPH0329737B2 (nl) 1991-04-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8102974A (nl) Met hydraulische bindmiddelen vervaardigd vezelhoudend produkt.
US5338357A (en) Fibre reinforced shaped solid articles
US4339273A (en) Process for producing a fiber-reinforced, hydraulically setting composition, the composition produced and the use thereof
JP5770091B2 (ja) 繊維−セメント製品組成物及びそれらから得られた形作られた製品
US4474907A (en) Fiber-reinforced hydraulically setting materials
JPS6221738A (ja) セメントマトリツクス複合物
JP4454847B2 (ja) 賦形ファイバ−セメント製品及びこのような製品用の強化ファイバ
JPS5929146A (ja) 水硬性押出成形品の製造方法
NL8101950A (nl) Bouwstofmengsel en werkwijze ter vervaardiging van produkten, in het bijzonder van gevormde voorwerpen resp. vormdelen daaruit.
JPS5924107B2 (ja) 繊維強化セメント複合材料の製造方法
NL8006881A (nl) Onder toepassing van hydraulische bindmiddelen en/of kunststoffen vervaardigd voortbrengsel.
JPH07286401A (ja) 水硬性無機質抄造製品
JPH0364463B2 (nl)
EP0211252B1 (en) Cured fiber-reinforced articles
JPS59207859A (ja) セメントスラリ−組成物
SU1694756A1 (ru) Способ изготовлени бумаги
FR2506292A1 (fr) Produits contenant des fibres, fabriques avec des liants hydrauliques
JPS59128261A (ja) セメント補強用繊維材
JPS616167A (ja) 水硬性無機質抄造製品及びその製造方法
JPH0150562B2 (nl)
Toropina et al. New filter materials
JP2004352556A (ja) 水硬性成形体
JPH06341093A (ja) 水分散性繊維シート、水硬性無機材料用補強繊維材及びそれを用いた繊維強化硬化体の製造方法
JPS61151051A (ja) 繊維により強化されたセメント材
MXPA99008658A (en) Molded fibrocement product containing fibers of the type of polyvinyl alcohol (p

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BN A decision not to publish the application has become irrevocable