NL8001788A - Werkwijze voor het vervaardigen van een scherm voor rasterdruk en scherm vervaardigd volgens deze werkwijze. - Google Patents
Werkwijze voor het vervaardigen van een scherm voor rasterdruk en scherm vervaardigd volgens deze werkwijze. Download PDFInfo
- Publication number
- NL8001788A NL8001788A NL8001788A NL8001788A NL8001788A NL 8001788 A NL8001788 A NL 8001788A NL 8001788 A NL8001788 A NL 8001788A NL 8001788 A NL8001788 A NL 8001788A NL 8001788 A NL8001788 A NL 8001788A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- pattern
- screen
- openings
- electronic information
- substrate
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B41—PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
- B41C—PROCESSES FOR THE MANUFACTURE OR REPRODUCTION OF PRINTING SURFACES
- B41C1/00—Forme preparation
- B41C1/14—Forme preparation for stencil-printing or silk-screen printing
- B41C1/145—Forme preparation for stencil-printing or silk-screen printing by perforation using an energetic radiation beam, e.g. a laser
Landscapes
- Physics & Mathematics (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Optics & Photonics (AREA)
- Toxicology (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Manufacturing & Machinery (AREA)
- Manufacture Or Reproduction Of Printing Formes (AREA)
- Coloring (AREA)
- Printing Methods (AREA)
Description
- ...... fe / -¾ VO 282
Werkwijze voor het vervaardigen van een scherm voor rasterdruk en scherm vervaardigd volgens deze werkwijze.
Holle cilindrische schermen, die langs elektrische weg zijn gevormd of neergeslagen op geschikte cilindrische anoden met patronen van punten van niet-geleidend materiaal daarop zijn in de ras-terdruktechniek bekend voor het gebruik bij de normale drukproces-5 sen met roteerbaar scherm. De punten van niet-geleidend materiaal op de anoden veroorzaken, dat de schermen overeenkomstige patronen van openingen vertonen, waar het nikkel of een ander metaal, dat voor de vorming langs elektrische weg wordt gebruikt, niet wordt neergeslagen. Meer in het bijzonder worden de nipt-geleidende pun-1D ten op de elektrode langs fotografische weg gevormd door het elek- trodeoppervlak met een fotogevoelig of fotoiakmateriaal te bekleden, het fotoiakmateriaal te bedekken met een fotografische film, die op een geschikte wijze gereed gemaakt is en een ondoorlaatbare achtergrond met heldere punten bezit, welke laatste overeenkomen’ 15 met de in het scherm gewenste openingen, de fotolak via de film aan licht bloot te stellen en de belichte punten te ontwikkelen teneinde deze te harden, waarna de niet-belichte gedeelten van de fotolak door oplossing worden verwijderd. Het proces kan ook op een negatieve wijze ten opzichte van het bovenbeschreven proces worden 20 uitgevoerd.
Een film voor dit gebruik wordt meer in het bijzonder gereed gemaakt door normale fotografische methoden, waarbij ontwerpen zijn opgeplakt uit in de handel verkrijgbare of speciaal gereed gemaakte vellen of schermen, die punten of openingen met gewenste afme-25 ting, afstand en geometrisch patroon bezitten; daarna worden de ontwerpen langs fotografische weg op de film gereproduceerd met de gebruikelijke positieve en negatieve effecten teneinde de uiteindelijke film te verkrijgen, welke men wenst.
Dergelijke processen voor schermvervaardiging zijn bekend 30 en vindt men b.v. in de Amerikaanse octrooischriften 4.118.288, 800 1 7 88 - 2 - 2.225.733, 3.536.610, 3.192.136 en 1.466.033. Verder verkrijgt men door het gebruik van de gebruikelijke fotografische halftoon- of continue-toonprocessen, zoals deze worden toegepast bij de reproduk-tie van foto 's in kranten, een film uit geschakeerde ontwerpen of 5 foto's en wel met punten of openingen waarvan de afmetingen over eenkomstig da schakering van het oorspronkelijke ontwerp of de oorspronkelijke foto variëren zodat een dergelijke film in een langs elektrische weg gevormd scherm voor rasterdrukreproduktie van het origineel op een geschikte substraat kan worden gereproduceerd.
10 Ofschoon in sommige gevallen de bovenbeschreven methoden zijn toegepast voor het verschaffen van rasterdrukschermen met patronen van openingen, die twee of meer verschillende steken of maas-wijdten van openingen (aantal openingen per strekkende cm) omvatten zijn de door de twee steken bestreken gebieden gescheiden en 15 is de openingsafmeting van de openingen voor elk steekgebied con stant ofschoon voor elk steekgebied weer anders. Dergelijke schermen kunnen effecten met verschillende textuur bij een rasterdruk-substraat, zoals een karpet, verschaffen evenals meer donkere of meer lichte schakeringen van kleuren, door of direct kleurstoffen 20 toe te voeren via het scherm of door het karpet via het scherm te bedrukken met een aan een kleurstof weerstand biedende chemische stof voordat tot verven wordt overgegaan teneinde een negatief effect te verkrijgen, waarbij echter het voorkomen en de schakering in elk steekgebied constant is.
25 Halftoon- of continue-toonschermen hebben voorzien in ope ningen met variabele afmeting in een openingspatroon, doch derge- lijke patronen van openingen hebben bij een bepaald rasterdruk-scherm alle dezelfde steek. Ofschoon dergelijke halftoonschermen met continue steek in staat zijn om continue tooneffecten te ver-30 schaffen, of meer donkere en lichte schakeringen van kleuren te verschaffen bij een rasterdruksubstraat, zoals een karpet door of direct kleuren of via een kleurweerstandsproces, zullen verschillende gebieden van het karpet of zij al dan niet dezelfde schakering van kleur hebben, in het algemeen dezelfde textuur bezitten, 35 als bepaald door de mechanische karakteristieken van de karpetcon- 800 1 7 88 - 3 - * * structis in combinatie met de bepaalde steek of maaswijdte, die in het openingspatroon wordt gebruikt, meer in het bijzonder wanneer de mazen normaliter zo fijn zijn, dat deze geen invloed hebben op de textuur van het karpet, doch opzettelijk zo fijn zijn, dat een -5 continu-tooneffect wordt verkregen, zoals bij een niet-vergrote foto, zonder een andere textuur dan die van het karpet.
Rasterdrukschermen volgens de uitvinding bezitten niet slechts twee of meer verschillende steken van openingen in ver-schille de gebieden van het scherm doch de openingsafmetingen in 10 eeniof meer van de gebieden kunnen variëren zoals bij een halftoon- of continu-toonschermj de steken, vormen en geometrische relaties ten opzichte van elkaar van de openingen kunnen zelfs op een gewenste wijze, onafhankelijk van elkaar of in combinatie, meer of minder continu, als gewenst, met of zonder in het algemeen gelijktij-15 dige veranderingen in apertuurafmetingen varié'ren. Normaliter zul len de openingen in tenminste enige gebieden van hét scherm volgens de uitvinding een afmeting hebben, waarbij gemakkelijk zichtbare afdrukken op een karpet, dat daarmede onder rasterdruk wordt vervaardigd, optreden. Derhalve kunnen door de werkwijze volgens 20 de uitvinding karpetten door rasterdruk .worden vervaardigd onder gebruik van schermen, die volgens de uitvinding zijn opgebouwd, en wel in een enkele gang onder een enkel roteerbaar scherm, zodat het resulterende gekleurde karpet, of direct gekleurd via het scherm of eerst met een kleurstofbestendige stof bedrukt via het 25 scherm, zeer bepaalde schakerings- en textuureffecten vertoont, welke niet kunnen worden verkregen bij'een enkele passage en met een normaal scherm.
De uitvinding voorziet voorts in een werkwijze voor het vervaardigen van een scherm volgens de uitvinding, zonder welke werk-30 wijze dergelijke schermen waarschijnlijk niet op een praktische wijze zouden kunnen worden vervaardigd, zowel wat betreft economie als wat betreft vakmanschap.
Een rasterdrukscherm volgens de uitvinding is voorzien van openingen, die daarin volgens een vooraf bepaald patroon zijn aan-35 gebracht, welk patroon opeenvolgend naast elkaar gelegen gedeelten 800 1 7 88 - 4 - bezit, waarin tenminste één onderscheidende karakteristiek van het patroon, welke verschilt van de openingsafmeting en de vorm van het gedeelte, tussen de naast elkaar gelegen gedeelten varieert voor het vormen van een continue textuureffectschakering bij sub-5 straten, die via dit scherm aan een rasterdrukproces worden onder- -w orpen.
De centerafstanden van de openingen van een dergelijk scherm Kunnen graderingen hebben, welke tot tenminste één onderscheidende karakteristiek van het patroon leiden, terwijl de vorm van het pa-10 troon, zoals dit op het scherm aanwezig is, tot een andere onder scheidende karakteristiek daarvan kan leiden, waarbij de geometrische vorm van de. openingen tenminste één onderscheidende karakteristiek van het patroon kan vormen of de geometrische vorm waarin de openingen zijn gerangschikt, tenminste één onderscheidende karak-15 teristiek van het patroon kan vormen.
Bij voorkeur omvat het patroon van openingen bij een dergelijk scherm openingen met een gegradeerde diameter naast de bovengenoemde karakteristieken en het vooraf bepaalde patroon van een dergelijk scherm kan zijn voorzien van openingen, die zodanig zijn 20 opgesteld, dat tenminste twee gedeelten van het patroon verschil lende centerafstanden van de openingen hebben als onderscheidende karakteristieken van het patroon, en tenminste één van de gedeel- ten openingen met een gegradeerde diameter daarin bezit als een andere onderscheidende karakteristiek daarvan.
25 Bij een voorkeursuitvoeringsvorm van een scherm volgens de uitvinding bezit het scherm een holle cilindervorm voor rotatie en· samenwerking met een karpetsubstraat voor het daaraan via het schelm toevoeren van een aan kleurstoffen weerstand biedende chemische stof of een chemische kleurstof en wel door een rasterdrukpro-30 ces, waarbij de chemische stof aan het karpet wordt toegevoerd met een aan kleurstof weerstand biedend of chemisch kleurstofpatroon, overeenkomende met het vooraf bepaalde patroon van openingen in het scherm, dat bij het daaropvolgend verven van het karpet of.fixeren van de chemische kleurstof in het karpet veroorzaakt, dat dit een 35 kleurstofpatroon vertoont met daarin verschillende textuureffecten, 80 0 1 7 88 * » - 5 - overeenkomende met het vooraf bepaalde patroon van openingen.
Een werkwijze voor het kleuren van het substraat met een - kleurpatroon met verschillen in textuureffect volgens de uitvinding omvat het bedrukken van de substraat met een aan kleurstoffen 5 weerstand biedende chemische stof of een chemische kleurstof in een enkele gang door een roteerbaar rasterdrukscherm met daarin openingen overeenkomstig hetgeen boven ten aanzien daarvan is opge- ' merkt, waardoor de weerstand biedende stof of de kleurstof aan de substraat wordt toegevoerd volgens een patroon, dat overeenkomt met 10 het vooraf bepaalde patroon van openingen in het scherm, en de substraat die met de weerstand biedende stof is bedrukt, wordt geverfd volgens een proces, waarbij het weerstand biedende patroon op de substraat veroorzaakt, dat de substraat wordt gekleurd, of door de kleurstof chemisch in de met kleurstof bedrukte substraat 15 te fixeren volgens een proces, waarbij het chemische kleurstofpa- troon, aangebracht op de substraat, veroorzaakt dat de substraat wordt gekleurd,, teneinde het gekleurde patroon te verschaffen waarvan de verschillen in de textuur overeenkomen met het vooraf bepaalde patroon van openingen in het scherm, 20 Een werkwijze voor het vervaardigen van een scherm zoals boven omschreven volgens de uitvinding, omvat als stappen CaO het verschaffen van een ontwerporigineel met gebieden met verschillende schakeringen, die in het origineel aanwezig zijn om het patroon van openingen, zoals boven beschreven, voor te stellen, dat men in 25 het scherm wenst aan te brengen,, (b) het geven van aanduidingen van de onderscheidene karakteristieken van het patroon van apenin-gen, dat gewenst is, welke resp. worden weergegeven door de verschillende schakeringen van het origineel, (c) hét toevoeren van de aanduidingen in elektronische informatie verwerkende organen met 30 een geheugeneenheid in een geschikte eerste elektronische informa tievorm, welke representatief is voor de aanduidingen teneinde deze door de elektronische informatie verwerkende organen aan het geheugen toe te voeren, Cd) het aftasten van het origineel met aftast-organen, die met de verwerkingsorganen zijn verbonden teneinde de 35 schakeringen en hun plaatsen in het origineel te onderscheiden en 800 1 7 88 - 6 - de schakeringen en hun plaatsen in de verwerkingsorganen in te voeren in een geschikt tweede elektronische informatievorm, welke representatief is voor de schakeringen en hun plaatsen voor het invoeren van de schakeringen en hun plaatsen in het geheugen door de 5 verwerkingsorganen, Ce) het in werking stellen van de verwerkings organen teneinde uit het geheugen op een geschikte wijze de eerste en tweede elektronische informatie te onttrekken en deze te mengen teneinde derde elektronische informatie te vormen, die representatief is voor het gewenste patroon van openingen en de gewenste 10 plaatsen daarvan in het scherm, en CfD het toevoeren van de derde . elektronische informatie aan een laserbundelinrichting, welke in staat is om het gewenste patroon van openingen en hun plaatsen te reproduceren in lichtenergiepatronen op een geschikte substraat, welke substraat in een geschikt synchronisme met het toevoeren van 15 de derde elektronische informatie aan de inrichting langs deze laat ste wordt gevoerd teneinde het scherm met het gewenste patroon van openingen daarin als een getrouwe reproduktie van het ontwerporigi-neel en de aanduidingen van de onderscheidende karakteristieken van het patroon van openingen, die resp. door de verschillende scha-20 keringen in het origineel worden voorgesteld, te verschaffen
Een voorkeursmethode voor het vervaardigen van het scherm volgens de uitvinding omvat voorts als stappen het belichten van een fotografische film voor het daarop vormen van latente beelden van het gewenste patroon van openingen en hun plaatsen ^door de der-25 de elektronische informatie toe te voeren aan een laserbundelinrich ting, die met de verwerkingsorganen is verbonden en in staat is om de film te belichten teneinde de latente beelden te vormen wanneer de film in een geschikt synchronisme met het toevoeren van de derde elektronische informatie aan de laserbundelinrichting langs deze 30 laatste wordt gevoerd, het ontwikkelen van latente beelden op de film, het gebruiken van de ontwikkelde filmbeelden voor het reproduceren van het gewenste patroon van openingen en hun plaatsen in latente beelden in een fotografisch lakmateriaal op een geschikte elektrovormingselektrode, het ontwikkelen van de latente beelden in 35 het fotografische lakmateriaal op de elektrode, het door oplossen 80 0 1 7 88 - 7 - verwijderen van de niet-ontwikkelde gedeelten van het fotografische lakmateriaal, en het langs elektrische weg op de elektrode vormen van het scherm om de ontwikkelde beelden op een geschikte wijze op de elektrode te reproduceren als openingen in het scherm, waarbij 5 de openingen het gewenste patroon van openingen in het scherm vor men.
Een voorkeursmethode voor het vervaardigen van een scherm volgens de uitvinding kan als stap omvatten het perforeren van het patroon van openingen in een onbewerkt scherm door de derde elektro-10 nische informatie, die representatief is voor het gewenste patroon van openingen en hun plaatsen, toe te voeren aan een laserbundel-inrichting, welke met de verwerkingsorganen is verbonden en in staat is het onbewerkte scherm te perforeren teneinde het patroon van openingen te verschaffen wanneer het onbewerkte scherm in een 15 geschikt synchronisms met het toevoeren van de derde elektronische informatie aan de laserbundelinrichting langs deze laatste wordt gevoerd, waarbij het gewenste patroon van openingen daardoor in het onbewerkte scherm wordt gevormd als een getrouwe reproduktie van het ontwerporigi.n eel en de aanduidingen van de onderscheidende 20 karakteristieken van het patroon van openingen, welke resp. worden voorgesteld door de verschillende schakeringen van het origineel teneinde de vervaardiging van het'scherm te voltooien.
De uitvinding zal onderstaand nader worden taegelicht onder verwijzing naar de tekening. Daarbij toont: 25 fig.l een perspectivisch aanzicht van een roteerbaar raster- drukscherm volgens de uitvinding, dat in drukrelatie ten opzichte van het substraat een rolbeweging kan uitvoeren; fig.2 t/m 8 bovenaanzichten van kleine uitgebroken scherm-secties met verschillende openingspatronen, welke later zullen wor-30 den toegelicht; fig.9 schematisch een rekeninrichting voor het uitvoeren van de schermvervaardigingsmethoden volgens de uitvinding; fig.10 een vergrote schematische weergave van een rooster-patroon, zoals dit wordt toegepast voor het verschaffen van de 35 openingspatronen in schermen volgens de uitvinding; 800 1 7 88 - a - fig.11 θθπ bovenaanzicht van een Kleine sectie van een film, waarop beelden aanwezig zijn voor het vormen van gegradeerde patronen van openingen; en fig.12 een, vergroot aanzicht van een enkel openingsbeeld, 5 als aangegeven in fig.ll.
Teneinde de bepaalde combinaties van openingspatronen van een scherm volgens de uitvinding, als hier beschreven, te verkrijgen, moet men bepaalde methoden gebruiken naast of in de plaats van sommige van de bekende gebruikelijke processen.
10 Het is bekend verschillende textuureffecten bij met zeef druk verkregen substraten tot stand te brengen onder gebruik van zichtbaar grove schermen met meer dan één maas of steek van druk-openingen in afzonderlijke respectieve gebieden daarvan, terwijl het voorts bekend is om halftoon- of continue-tooneffeeten toe te 15 passen, waarbij de openingen van een scherm met een enkele maas worden gegradeerd van betrekkelijk zeer groot ten opzichte van de centeropeningsafstanden Cb.v. 95% open gebied) tot betrekkelijk ' zeer klein [zelfs tot een afmeting 0, 0% open gebied, in het geheel geen openingen) voor het verschaffen van schakeringen van kleur 20 bij een bedrukte substraat. Dergelijke continue toonschermen hebben in het algemeen doch niet steeds zo fijne mazen, dat de openings-punten, die via deze schermen worden gedrukt op de substraten, in het algemeen niet zichtbaar zijn voor het blote oog, hetgeen met opzet geschiedt, zodat de op de substraten aanwezige schakeringen 25 voor het blote oog een echte continue toon schijnen te hebben zoals bij een niet-vergrote foto.
Het is evenwel niet bekend om schermen met meer dan één schermmaas daarin toe te passen, waarbij tenminste één van de mazen ook gegradeerde openingsafmetingen bezit voor het verschaffen 30 van continue tonen en evenmin, dat dergelijke mazen zichtbaar grof moeten zijn voor het verschaffen van textuureffecten. Verder is het niet bekend gebruik te maken van schermen, waarbij de onderscheidende openingspatroonkarakteristieken van geometrische openings-vorm, centerafstand van de openingen en geometrische vormen van 35 opstelling van de openingen naar wens in opeenvolgend naast elkaar 800 1 7 88 - 9 - gelegen gebieden hetzij afzonderlijk hetzij in combinatie worden gevarieerd en hetzij met of zonder variaties in openingsafmeting teneinde schermen te verschaffen voor het bedrukken van substraten, die een geheel nieuwe dimensie van "textuureffectschakering" of 5 "continue textuureffectschakering" vertonen, hetgeen geheel ver schilt van en grote voordelen biedt ten opzichte van de gebruikelijke halftoonschakering of continue-toonschakering.
Bij continue textuureffectschakering vertonen substraten bedrukte textuureffecten, waarbij in het algemeen zichtbare punten 10 met afmetingen en vormen van openingen op de substraten de naar wens variê'rende openingspatroonkarakteristieken van schermen, zoals boven beschreven, dupliceren teneinde een voorkomen, effect of illusie van diepte, perspectief en diepe textuur te geven, hetgeen zich niet voordoet bij de gewoonlijk vlakke onder zeefdruk vervaar-15 digde Cuniforme mazen en openingsafmetingen binnen gescheiden ge bieden) of continue toon Cuniforme mazen over het gehele scherm en gegradeerde.openingsafmetingen) bij substraten, die onder zeefdruk zijn vervaardigd, waar verschillende texturen op een uniforme wijze in elk van de verschillende patroongebieden zichtbaar zijn 20 doch kleurschakering de overheersende eigenschap van de continue- toonpatroongebieden is. Continue textuureffectschakeringsschermen en werkwijzen voor de vervaardiging en het gebruik daarvan, zullen onderstaand nader uitvoerig worden toegelicht.
Schermen: 25 Een roteerbaar rasterdrukscherm 20 met een gebruikelijke holle cilindervorm kan aan het oppervlak daarvan verschillende pa-troongedeelten bezitten, zoals die, aangegeven met 22, 24, 2B en 28 in fig.l, waarbij kleine openingen worden gevormd volgens een openingspatroon waarvan gedeelten onderscheidende karakteristieken 30 kunnen hebben, zoals centerafstanden van de openingen, de geometri sche vormen Cof het ontbreken daarvan d.w.z. een willekeurige plaatsing) volgens welke de openingen zijn gerangschikt, de afmetingen van de openingen, de geometrische vormen van de afzonderlijke openingen, gradaties van de vormingen, afmetingen, vormen en/of af-35 standen van de openingen in een patroongedeelte en natuurlijk de 800 1 7 88 - 10 - vormen van de patroongedeelten 22, 24, 26, 28 zelf. Een vrije rol 29 binnen het scherm 20 drukt niet aangegeven chemische drukstof-fen vanuit het inwendige van het scherm 20 via de openingen daarin tijdens de rotatie van het scherm 20 teneinde de chemische stof op 5 een substraat (zoals een strook van karpet] 29' te drukken, die . zich in gesynchroniseerd contact met het scherm 20 langs het scherm beweegt. Daardoor worden voor kleurstof bestendige of chemische kleurstofpatronen 22', 24', 26’ en 28’ gedrukt of aangebracht op de substraat 29’ en wel als een getrouwe weergave van de overeenkom-10 stige openingspatroongedeelten 22, 24, 26 resp. 28.
Meer in het bijzonder kunnen de openingen 30 van het scherm 20 een cirkelvorm hebben en volgens een raatpatroon zijn gerangschikt, als aangegeven in fig.2, voor het verkrijgen van een maximaal apen gebied, dat consistent is met voldoend sterke wanden 32 15 tussen de openingen 30, Om het maximaal open openingsgebied en mini male wanden tussen de openingen te verkrijgen kunnen de openingen 30 worden vervangen door zeshoekig gevormde openingen teneinde een echt rasterpatroon te verschaffen. Het rasterpatroon verbreekt in enige mate rechte-lijnpatronen en belet het optreden van moiré- 20 patronen wanneer een substraat via een dergelijk scherm wordt ge drukt - de regelmatige geometrische patronen van openingen 30 kunnen ook onder geschikte hoeken ten opzichte van de hartlijn van het scherm 20 worden opgesteld om het betreffende moiré-effect tegen te gaan.
25 Zoals aangegeven in fig.3 zal een patroon van kleinere (on geveer de helft van de afmeting, ongeveer 25% van het oppervlak) . openingen 34, welke op dezelfde centerafstanden als in fig.2 zijn opgesteld, leiden tot een kleiner percentage open gebied en niet slechts tot een andere schijnbare schakering van kleur op een sub-30 straat, welke via het scherm wordt bedrukt, doch ook tot een ander gestippeld textuureffect de substraat wanneer de openingen een gemakkelijk zichtbare afmeting hebben, zoals het geval is wanneer de openingen 34 op een afstand van 10 op 2,5 cm zijn gelegen, terwijl aanmerkelijk kleinere openingen ook leiden tot dergelijke textuur-35 effecten, die gemakkelijk met het blote oog kunnen worden waarge- 800 1 788 *- ·* - 11 - nomen. De "spoed", "maas”, "scherm”, "lijnen per om" of het aantal openingen per cm van het openingspatroon Kan ook fijner of grover zijn dan dat, weergegeven in fig.2 en 3, om weer een ander textuur-effect te verkrijgen, terwijl fig.4 openingen 30 met dezelfde af-5 meting als die volgens fig.2 toont, waarbij evenwel de dubbele cen- terafstand of de halve maasafmeting is gekozen.
Ofschoon openingspatronen normaliter worden geëvalueerd in verschillende "percentages open gebied" voor het verschaffen van verschillende gedrukte schakeringen op een substraat, zullen de 10 patronen volgens fig.,3 en 4, waarvan het de bedoeling is, dat deze hetzelfde percentage open gebied hebben, een substraat met verschillende gestippelde textuureffecten drukken, zelfs ofschoon de gemiddelde schijnbare schakeringen, die door elk van de schermen worden gedrukt, identiek kunnen zijn Cb.v. zoals gesluierd gezien 15 via een niet in focus zijnde lens).
Fig.5 toont een kleine sectie van een scherm met openingen 36 in een patroon met een constante spoed of maasafmeting doch waarbij de openingen 36 in afmeting zijn gegradeerd. Een dergelijke afmetingsgradering leidt tot het bovengenoemde halftoon- of conti-20 nue-tooneffeot op een substraat, die via een dergelijk scherm wordt gedrukt, waarbij de kleurschakering van licht, tot donker varieert overeenkomstig de afmetingen van de openingen 36 en de hoeveelheid drukmateriaal, die via deze openingen op de substraat wordt gebracht. Ofschoon de openingen 36 volgens fig.5 zijn weergegeven als 25 variërende in afmeting van opening tot opening in één hoofdrichting, is een dergelijke uniforme variatie of gradatie niet nodig om een continu-tooneffect te verkrijgen aangezien een aantal openingen van dezelfde afmeting naast elkaar kan zijn gelegen in de richting waarin de toon verandert, waardoor de verandering over een groter 30 gebied wordt gespreid terwijl toch nog steeds een in het algemeen continu veranderend effect wordt verkregen. Verder kunnen gradaties van de openingsafmetingen zich in elke gewenste of in alle richtingen uitstrekken.
Het is in de rasterdruktechniek bekend om meer dan één spoed 35 of maasafmeting van openingen in een scherm te gebruiken b.v. door 800 1 7 88 - 12 - in elk van de patroongebieden 22, 24, 26 en 28 een verschillende maasafmeting toe te passen, als aangegeven bij ' het in fig.l afgeheelde scherm 20, of zelfs in vergelijkenderwijs kleinere gebieden teneinde meer ingewikkelde ontwerpen te vormen. Een dergelijke in-5 gewikkeldheid wordt enigszins beperkt door de moeilijkheden, welke optreden bij het verschaffen van een dergelijk scherm. Het is evenwel niet bekend schermen met meer dan één spoed of maasafmeting van openingen te verschaffen, waarbij tenminste één van de spoeden ook openingen met gegradeerde afmetingen bezit voor het verschaf-10 fen van halftoon- of continue-tooneffecten daaruit.
Derhalve vormt een continu-toonpatroon van openingen in een of meer van twee of meer verschillende mazen van openingen in een enkel scherm een aspect van de uitvinding, waarvan een eenvoudig voorbeeld is weergegeven in fig.6, waarbij openingen 36 met gegra-15 deerde afmeting en constante steek van de centerafstand S in gebie den G tussen andere gebieden C liggen, maar-in de opening 38 een constante afmeting hebben en een andere constante steek van de centerafstand S' bezitten. Dergelijke combinaties van verschillende openingssteken met gegradeerde openingsafmetingen leiden tot zeer 20 attractieve textuurcontrasten en -effecten bij een daarmede vol gens rasterdruk verkregen substraat.
Andere openingspatronen, welke tot dusver niet bekend zijn en volgens de uitvinding worden verkregen, omvatten die volgens fig.7, waarin openingen 40 met constante afmeting doch in het alge-25 meen gegradeerde steek zijn weergegeven, en fig.8, waarin zowel de afmeting als de steek van de openingen 42 in eenzelfde patroon in het algemeen zijn gegradeerd. Een openingspatroon, zoals dat volgens fig.8, kan een in het algemeen constant percentage open gebied bezitten voor het drukken van dezelfde gemiddelde schijnbare scha-30 kering, doch ook hier zal het gespikkelde textuurvoorkomen over het patroon variëren wanneer de gedrukte patroonpunten voor het blote oog zichtbaar zijn en duidelijk worden waargenomen. Ofschoon de in fig.7 en 8 aangegeven gradaties betrekkelijk regelmatig zijn van rij tot rij, is een dergelijke regelmatigheid niet essentieel voor 35 de uitvinding en kunnen de gradaties gespreid zijn, met meervoudige 800 1 7 88 \ - 13 - rijen van openingen in elke gradatie, teneinde in het algemeen een patroon in steek, of in steek en openingsafmeting tezamen te graderen .
Schermyeryaardi^in|smethgden: 5 Aangezien cilindrische rasterdrukschermen betrekkelijk groot kunnen zijn b.v. eeri diameter van ongeveer 90 cm kunnen hebben, een omtrek van ongeveer 170 om kunnen hebben en enige meters · lang kunnen, zijn, voor rotatie in samenwerking met een karpetsub-straat voor het daaraan toevoeren van kleurstof of aan kleurstof 10 weerstand biedende chemische stoffen volgens een patroon, dat over eenkomt met een van de boven beschreven openingspatronen, is het duidelijk, dat het een grote inspanning is om op de gebruikelijke wijze een dergelijk openingspatroon te vormen volgens een ontwerp, dat een groot scherm met ingewikkelde en oneindig sterk geschakeer-15 de patronen van openingen bestrijkt, afkomstig uit variaties in de openingsafmeting en afstand, die naar wens zijn gegradeerd en overeenkomstig de verbeelding van de ontwerper onderling zijn gemengd. Derhalve moeten bij schermen volgens de uitvinding, als boven beschreven, de openingspatronen bijna noodzakelijkerwijs worden 20 gevormd onder gebruik van sterk geautomatiseerde methoden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektronische informatieverwerkings-of rekeninrichtingtechnologie voor het bepalen van het ontwerp van de artist en andere originelen, het vermengen van dergelijke ontwerpen met in geheugens opgeslagen openingspatronen, en het toevoe-25 ren van dergelijke openingspatronen aan een film of direct aan on bewerkte drukschermen voor het verschaffen van schermen met openingspatronen, welke op een getrouwe wijze het oorspronkelijke ontwerp weergeven volgens bepaalde openingspatronen, die in een verf-patroon bij een substraat worden weergegeven voor het verschaffen 30 van die verschillen in textuur, welke de ontwerper op de substraat gedrukt wenst te zien uit het vooraf bepaalde patroon van openingen in het scherm. Dergelijke methoden zullen hierna meer uitvoerig worden toegelicht.
Om de geautomatiseerde werkwijzen, als boven beschreven, te 35 gebruiken is het gewenst te beschikken over een elektronische infor- 800 1 7 88 - 14 - matieverwerkingseenheid of rekeninrichting 44, zoals een SCI-TEX-System 13-200, System R-220 of System 21 MXE COMPUTER van de Sci-Tex Corporation Ltd of Israel. System R-200 is beschreven in een artikel in.het februarinummer van 1978 van Package Printing and 5 Diecutting, terwijl System 21 MXE een geraffineerd rekenstelsel is, dat volgens dezelfde algemene principes werkt, terwijl System R-200 een minder complexe rekeninrichting is. De rekeninrichting '44 omvat een geschikt geheugen 46, een elektronische aftastkop 48 en een laserbundeluitzetinrichting 50, alle als schematisch in 10 fig.9 aangegeven, welke hierna zullen worden beschreven.
Het is gewenst, dat een origineel ontwerp 52 in velvorm aanwezig is om dit om een cilindrische trommel 54 te wikkelsn, waarmede een aandrijfinrichting 56 is verbonden (zoals in fig,9 met de stippellijnen is aangegeven) teneinde de trommel 54 te roteren 15 en de aftastkop 48 in de lengterichting van de trommel 54 te bewe gen en wel synchroon mét de rotatie daarvan. Derhalve kan het origineel 52 een tekening zijn, een sectie van een textielweefsel, een vel van houtfineer, een fotografische afdruk, of een ander vel-vormig materiaal waarop zich lichte en donker geschakeerde gebie-20 den bevinden, die representatief zijn voor patronen, welke men in openingspatronen op een rasterdrukscherm wenst te reproduceren.
Met een tweede cilindrische trommel of rotatieorgaan 58 zijn ook aandrijforganen 60 verbonden (zoals schematisch met stippellijnen in fig.9 is aangegeven) om de trommel 58 te roteren en de laser-25 bundelinrichting 50 in de lengterichting van de trommel 58 in syn chronisms met de rotatie daarvan te laten bewegen. Een filmvel 62, dat om de trommel 58 is gewikkeld, kan daardoor worden blootgesteld aan lichtenergie, welke uit de laserbundelinrichting 50 afkomstig is, en wel volgens patronen, als voorgeschreven door de rekeninrich-30 ting 44, waardoor op de film 62 latente beelden van het gewenste patroon van openingen en de opstelling, daarvan worden verkregen.
Deze latente beelden kunnen op de film 62 worden ontwikkeld en worden gebruikt voor het reproduceren van het gewenste patroon van openingen en de opstellingen daarvan in latente beelden in fotogra-35 fisch lakmateriaal op een geschikte elektroformeerelektrode. De la- 800 1 7 88 *· * - 15 - tente beelden in het fotografische lakmateriaal kunnen worden ontwikkeld en de niet-ontwikkelde gedeelten Cwelke geen deel vormen van de latente beelden) van het fotografische lakmateriaal kunnen door oplossing worden verwijderd, waardoor de ontwikkelde beelden 5 van fotografisch lakmateriaal, gevormd uit de latente beelden, op de elektrode volgens het gewenste openingspatroon overblijven.
Daarna kan een scherm 20 langs elektrische weg op de elektrode worden gevormd en de ontwikkelde beelden van de openingen zullen de elektrode tegen de elektroformering afschermen, zodat de beelden 10 in het scherm 20 zullen worden weergegeven als openingen daarin, waarbij de openingen het gewenste patroon van openingen vormen, dat in het scherm in getrouwe weergave van het origineel 52 en de aanduidingen van de onderscheidende karakteristieken van het patroon van openingen, resp. weergegeven door de verschillende schakels ringen van het origineel 52, aanwezig zullen zijn.
Men kan in plaats van de film 82 op de trommel of het rota-tieorgaan 58 een onbewerkt onderdeel voor een rasterdrukscherm 20 aanbrengen voor het direct vormen van openingen in het onbewerkte onderdeel door liehtenergie, welke afkomstig is uit een geschikte 20 krachtige laserbundelinrichting, die in de plaats van de laserbun del 50 volgens fig.9 wordt gebruikt voor het verkrijgen van een soortgelijke getrouwe weergave van het origineel 52 en de karakteristieke aanduidingen.
Er zijn geschikte gebruikelijke organen aanwezig om de rota-25 tie van de trommels 54 en 58 te detecteren en de aftastkop 48 en de laserbundel 50 een dwarsbeweging te laten uitvoeren teneinde een geschikte coördinatie via de rekeninrichting 44 van de patroon-informatie uit de aftastkop 48 in het geheugen 46 en uit het geheugen 46 naar de laserbundelinrichting 50 te verzekeren.
30 Een elektronische informatieverwerkingseenheid of rekenin-' richting 44, zoals een SCI-TEX System 21 MXE COMPUTER, welke geen deel uitmaakt van de uitvinding, wordt gebruikt als een werktuig voor het toepassen van de werkwijze voor het vervaardigen van een rasterdrukscherm 20 volgens de uitvinding, en zal hierna nader 35 worden toegelicht tezamen met de daarin aanwezige en daarop aange- 800 1 7 88 - 16 - sloten inrichtingen waaronder een geheugeneenheid 46, een elektronische aftastkop 46, een laserbundelinrichting 50, een cilindrische trommel 54 en de bijbehorende aandrijfinrichting 56, een tweede cilindrische trommel 58 en de bijbehorende aandrijforganen 60, 5 een televisiescherm T, een ontwerppaneel of elektronisch rooster-paneel C, en een elektronische naald E.
Een origineel 52, dat vooraf gereed gemaakt is en over het oppervlak van de trommel 54 is geplaatst, kan met de trommel 54 door de aandrijfinrichting 56 met een bestuurde snelheid, zoals 10 180 omw./min, worden geroteerd, waarbij de trommel wordt afgetast door de aftastkop 48, die zich in de lengterichting van de trommel 54 synchroon met de rotatie daarvan voortbeweegt met een snelheid van 1/32 mm per omwenteling van de trommel en wel door middel van de aandrijfinrichting 56. De aftastkop 48 wordt door de reken-15 inrichting 44 zodanig bestuurd, dat deze bij elk increment van 1/32 mm van de rotatie van het oppervlak van de trommel 54 een aflezing uitvoert, en de kleurschakering bepaalt, die aan het oppervlak van de trommel 54 Cof in het origineel 52 dat in. de trommel is aangebracht] aanwezig is en wel bij elk increment, waarbij signa-20 len, welke deze schakeringen voorstellen, naar de rekeninrichting worden gezonden. De rekeninrichting bepaalt welke van 12 selectief gekozen schakeringsgebieden de schakering van elk increment of afgetast punt van het origineel 52 omvat en voert sequentieel signalen, die het bepaalde schakeringsgebied van elk afgetast punt 25 voorstellen, aan het geheugen 46 toe.
De schakeringsgebiedsignalen kunnen sequentieel uit het geheugen 46 worden afgenomen door de rekeninrichting en verder worden verwerkt teneinde deze op een magneetband te registreren voor opslag en later terugwinnen uit de band teneinde opnieuw aan het 30 geheugen 46 te worden toegevoerd voor verder gebruik, of kunnen direct uit het geheugen 46 worden gebruikt. In beide gevallen vormen de schakeringsgebiedsignalen een registratie in elektronische informatievorm van de schakeringen en plaatsen van iets meer dan 800 miljoen kleine punten, welke een roosterpatroon vormen, dat 35 het oppervlak van een origineel 52 met de maximaal toelaatbare af- 800 1 7 88 - 17 - meting van ongeveer 90 x 90 cm bestrijkt. Deze elektronische informatie wordt in een geschikte vorm naar de rekeninrichting 44 gezonden teneinde daardoor aan de geheugeneenheid 46 te worden toegevoerd en door herhaalde aftastingen van het origineel kan elk 5 willekeurig aantal schakeringsgebieden worden geregistreerd. De trommel 54 heeft een omtrek van ongeveer 98 cm en een lengte van ongeveer dezelfde orde teneinde plaats te bieden aan originelen met afmetingen van ongeveer 90 x 90 cm, zodat wanneer de elektronische registratie van een origineel kan bestaan uit elektronische 10 signaalinformatie voor slechts ongeveer 800 miljoen discrete pun ten, die bij een origineel 52 worden afgetast, de informatie elektronisch kan worden herhaald voor het registreren van informatie voor bij benadering 2 miljard punten, die op de film 62 kunnen worden geregistreerd door de laserbundelinrichting 50, zoals later 15 zal worden beschreven. Een normaal gebruik van deze schakerings- gebiedsignalen kan daarin bestaan, dat een schakeringsscheiding wordt gevormd door de rekeninriehting 44 zodanig te programmeren, dat de schakeringsgebiedsignalen, die een bepaald- gekozen schake-ringsgebied voorstellen, worden doorgelaten, terwijl de rest van 20 de schakeringsgebiedsignalen wordt geblokkeerd tijdens een sequen tieel terugwinnen van schakeringsgebiedsignalen uit het geheugen 46 of een band. De doorgelaten signalen kunnen dan worden verwerkt en gebruikt om de laserbundelinrichting 50 sequentieel een licht-energiebundel te laten toevoeren aan een filmvel 62, dat op het 25 oppervlak van de tweede cilindrische trommel 58 voor rotatie daar mede is gemonteerd.
De trommel 58 wordt door de aandrijforganen 60 geroteerd met een snelheid van 1000 omw./min, waarbij de aandrijfinrichting 60 tevens de laserbundelinrichting over de lengterichting van de 30 trommel 58 synchroon met de rotatie daarvan voortbeweegt met een snelheid van 0,03 mm per omwenteling van de trommel 58. Voor elk rotatie-increment van 0,03 mm van het oppervlak van de trommel 58 kan de lichtenergiebundel discreet aan de film 62 worden toegevoerd en'of cfe bundel bij elk rotatie-increment al dan niet wordt 35 toegevoerd kan worden bepaald door de respectieve doorgelaten of 800 1 7 88 - 18 - geblokkeerde teruggewonnen schakeringsgebiedsignalen, zoals boven . is toegelicht.
Derhalve kan een filmvel 62 zodanig worden belicht, dat nauwkeurig elk roosterpünt wordt weergegeven, dat van een origineel 5 52 wordt afgetast en waarvan door de rekeninrichting 54 wordt be paald, dat dit een schakering binnen een bepaald schakeringsgebied bezit, waarbij bij ontwikkeling de film een schakeringsscheiding voor dat bepaalde gekozen schakeringsgebied zal vormen d.w.z. een getrouwe weergave van die gedeelten van het origineel 52, welke 10 in het gekozen schakeringsgebied liggen. Dit is van bijzonder nut wanneer een aantal kleuren door rasterdruk uit verschillende schermen op een enkele substraat moet worden gebracht omdat in dat geval een kleurscheidingsfilm, die op de zojuist beschreven wijze is vervaardigd (een bepaalde kleur kan zodanig worden geprogrammeerd, 15 dat deze binnen het aanvaardbare schakeringsgebied ligt, waarbij de andere kleuren worden uitgeschakeld, evenals een monochromatische schakering) dan op gebruikelijke wijze kan worden gebruikt voor het vervaardigen van een kleurscheidingsrasterdrukscherm. Het zojuist beschreven proces, dat geen deel van de uitvinding vormt, 20 illustreert de beschikbaarheid van schakeringsgebiedsignalen uit elk afgetast punt van het origineel 52 voor het weergeven van overeenkomstige punten op de film 62.
• Téneinde evenwel de elektronische informatie te gebruiken, welke representatief is voor de schakeringsgebieden van het afgetas-25 te origineel 52, voor het opwekken van een enkel rasterdrukscherm met verschillende openingspatronen, die die schakeringsgebieden voorstellen, is het nodig een elektronisch scherm of elektronische schermen te introduceren tussen de elektronische informatie, welke het afgetaste origineel 52 voorstelt,, en de laserbundelinrichting 30 50. In de meest eenvoudige vorm geschiedt dit door in de reken inrichting elektronische scherminformatie in te voeren, welke een weergave van een enkel openingsherhalingsgedeelte voorstelt, dat elektronisch kan worden herhaald voor het vormen van een volledig patroon van openingen, welke de bij benadering 2 miljard discrete 35 punten bestrijken, die door de laserbundelinrichting 50 op de film 800 1 7 88 - 19 - 62, welke met de trommel 58 roteert, kunnen worden weergegeven.
Het verschaffen van de elektronische scherminformatie zal hierna worden toegel'icht.
~ De elektronische informatieverwerkingsorganen of de reken-5 inrichting 44 kunnen langs elektronische weg geometrische patronen op een televisiescherm T daarvan vormen volgens een rasterpatroon, hetzij selectief automatisch voor een groot aantel te programmeren patronen, hetzij met de hand onder gebruik van een elektronische naald E daarvan op een ontwerppaneel of elektronisch roosterpaneel 10 C daarvan, waarbij elk gewenst patroon kan worden verschaft onder gebruik van de naald E voor het individueel selectief beïnvloeden van de duizenden elektrogevoelige raosterpunten, die op het paneel C worden weergegeven. Door manipulatie van de regelaars van de rekeninrichting 44 kunnen dergelijke gevormde patronen worden geëx-15 pandeerd, gecontracteerd, vermenigvuldigd, herhaald, verschaven af op een andere wijze worden gemanipuleerd voor het opwekken van een dergelijke patronen voorstellende elektronische informatie, die elk van de bij benadering 2 miljard discrete punten bestrijkt die door de laserbundelinrichting 50 op het oppervlak van de trom-20 mei 58 met een omtrek van 188 cm en een lengte van 105 cm kan wor den weergegeven wanneer de trommel met 1000 omw./min roteert. Zoals aangegeven in fig.10 stelt elk roostervierkant 64 een van de genoemde 2 miljard discrete punten voor en omvat het genoemde elektronische scherm elektronische informatiesignalen, welke voor elk 25 vierkant 64 een binaire nul of een binaire 1 aangeven.
Gezien het herhalend vermogen van de rekeninrichting 44 is het slechts nodig, een geschikt groot gedeelte van het schermpa-troon te verschaffen opdat het volledige patroon kan worden gevormd door herhalingen van het gedeelte teneinde de 2 biljoen punten , 30 die voor de laserbundelinrichting 50 en de trommel 58 mogelijk zijn, te bestrijken. Een eenvoudig voorbeeld vindt men in fig.10, waarbij een herhalingsgedeelte 66 Cals omgeven door stippellijnen] van een dergelijk elektronisch schermpatroon 100 roostervierkanten 64 omvat, die in een blók van 10 x 10 zijn opgesteld. De grootste ope-35 ning, welke bij een dergelijk vierkantgedeelte 66 van 10 x 10 moge- 8001788 - 20 - lijk is, is een blok 68 van vierkanten 64.van 9x9, als aangegeven door de punten 70 in de omtreksvierkanten 64 daarvan. Bij een oneindig lange herhaling zou een dergelijk schermpatroon een open gebied van 81% hebben, aangezien 81 van elke 100 vierkanten 64 5 het openingsgebied vormen en slechts de open vierkanten 64 juist binnen de rechtse en onderste begrenzingen van het gedeelte 66 de vaste wanden tussen de openingen zouden voorstellen.
Op een soortgelijke wijze kunnen andere schermen met andere percentages open gebied uit hetzelfde gedeelte 66 worden gevormd 10 door het blok 72 van de vierkanten 64 van 7x7 (als aangegeven door de markeringen 74 in de omtreksvierkanten 84 daarvan) een opening. te laten voorstellen, zodat het scherm een open gebied van 49% zou hebben, of een blok 75 van vierkanten 64 van 5x5 (liggende binnen de markeringen 74) voor een scherm met een open gebied 15 van 25%. Dergelijke elektronische scherminformatiesignalen, die op een geschikte wijze worden verwerkt door de rekeninriclbting 44, en aan de laserbundelinrichting 50 worden toegevoerd om de film 62 bij elk van de 2 miljard punten daarvan, voorgesteld door de vier-'" kanten 64 in de blokken 68, te belichten, zouden leiden tot een 2o film, welke is bedekt met een uniform patroon van vierkante belichte gebieden of openingsgebieden, overeenkomende met de blokken 68. Een dergelijke film kan worden gebruikt voor het verschaffen van een langs elektrische weg gevormd rasterdrukscherm met een uniforme maaswijdte van 32 lijnen per cm, bij een open gebied van 81%, ge-25 vormd door de vierkante openingen.
In de praktijk kunnen de blokken vierkanten 64, welke openingen voorstellen,, zoals het blok 78, aanmerkelijk groter zijn en wel zodanig, dat de openingen een scherm van 4 lijnen per cm kunnen vormen, waarbij elk herhalingsgedeelte 66 bestaat uit 80 x 30 80 of 6400 vierkanten 64, terwijl een blok van 76 x 76 of 5776 vierkanten 64, dat een opening voorstelt, leidt tot een scherm met een open gebied van ongeveer 90%, waarbij tussen de vierkante openingen van 2,4 mm wanden met een afmeting van bij benadering 0,13 mm aanwezig zijn.
35 Cirkelvormige openingen in rasterdrukschermen, zoals die 8001788 - 21 - volgens fig.2 - 8, zullen dan niet microscopisch volmaakte cirkels zijn doch betrekkelijk dichte benaderingen daarvan, zoals gevormd door een rij van vierkanten 64 waarvan de middens zijn omgeven door een cirkel. Elke andere gewenste vorm van opening kan worden 5 benaderd door een soortgelijke geschikte keuze van een groep van . vierkanten 64.
Wanneer een origineel 52 eenmaal is afgetast en het schake-ringsgebied van elk aftastpunt daarvan aan de geheugeneenheid 46 is toegevoerd, kan een ontwerper beslissen, dat in het uiteindelij-10 ke resultaat, dat hij wenst, b.v. een rasterdrukscherm 20 waarin de gebieden, overeenkomende met verschillende schakeringsgebiedenvvan het origineel, openingspatronen dient te hebben met open gebieden, gevormde openingen en mazen, overeenkomstig de onderstaande tabel A:
15 Tabel_A
Schakerings- % Open Lijnen/cm ' Vormopening gebied gebied
No.
S1 90 : 4 vierkant .20 S2 80 1'4 " 53 70 4 54 60 4 55 50 4 " ' 56 50 6 cirkel 25 S7 40 6 ” 58 ' 30 6 " 59 .20 6 510 10 6 511 7 6 " 30 De ontwerper wekt dan elektronische informatie op, welke elk van de gewenste openingspatronen op het scherm 20 voorstelt en manipuleert deze elektronische scherminformatie en voert deze aan het geheugen 46 toe teneinde een registratie van een elektronisch scherm te vormen, zoals boven is beschreven voor elk openingspatroon. De 35 ontwerper programmeert voorts in de rekeninrichting 44 welk elektra- 800 1 7 88 - 22 - nisch scherm door elk op het origineel 52 afgetast schakeringsge-bied moet worden voorgesteld. Deze aanduidingen worden aan het geheugen 46 toegevoerd om op een later te beschrijven wijze te worden gebruikt.
5 De rekeninrichting 44 is dan in staat de aftastpuntschake- ringsgebiedinformatie en de elektronische scherminformatie te combineren door uit het geheugen 46 het binaire elektronische informa-tiesignaal voor het aangewezen elektronische scherm voor elk aftastpunt overeenkomstig de aftastpuntschakeringsgebiedinformatie, 10 welke juist uit het geheugen 46 is onttrokken, te onttrekken en het binaire signaal te gebruiken voor het opwekken van een elektronisch belichtingssignaal voor het aftastpunt. Meer gedetailleerd kunnen de elektronische schermpuntinformatiesignalen, welke aangeven of elk bepaald elektronisch schermpunt is gelegen binnen of buiten 15 sen opening voor elk van 12 verschillende elektronische openings- patroonschermen met constante maasbreedte, aan het geheugen 46 worden toegevoerd voor het achtereenvolgens selectief terugwinnen voor elk schermpunt in een enkele gang.
Daarna kan de aftastpuntschakeringsgebiedinformatie voor 20 een bepaald aftastpunt worden gebruikt voor het kiezen van het bepaalde signaal van de 12 elektronische schermpuntopeningspatroon-informatiesignalen, die zijn aangegeven voor een bepaald aftast-puntschakeringsgebied. Dit bepaalde schermpuntopeningspatrooninfor-matiesignaal (dat in binaire vorm is) kan dan worden gebruikt voor 25 het opwekken van het elektronische belichtingssignaal overeenkom stig elk aftastpunt. Waar elektronische schermen met verschillende maasbreedten moeten worden gebruikt voor het voorstellen van verschillende aftastpuntschakeringsgebieden, is het nodig, de scherm-puntinformatie voor de verschillende maasbreedten in gescheiden 30 secties van het geheugen in te voeren en de aftastpunten en het ge heugen een aantal afzonderlijke passages te laten uitvoeren om de aftastpuntschakeringsgebiedinformatie met de elektronische scherm-informatie voor elke verschillende maasbreedte te combineren.
Indien het gewenst is meer dan 12 verschillende openingspa-35 tronen met een bepaalde maasbreedte te gebruiken, is het op een soortgelijke wijze nodig die patronen, welke uitgaan boven de 12 8001788 > -c - 23 - patronen, in een afzonderlijke sectie of in afzonderlijke secties van het geheugen 46 voor een meervoudige passage onder te brengen. Informatie uit elke gang wordt normaliter vanuit het geheugen 46 overgedragen naar een magneetband, zodat tenslotte een enkele band 5 de belichtingssignalen achtereenvolgens voor elk van de 2' miljard punten bezit, waarbij een enkele gang van de band door de rekeninrichting 44 voor het beïnvloeden van de laserbundelinrichting 50 leidt tot een volledig geregistreerd filmvel 62.
Deze belichtingssignalen vormen een derde groep van elektro-10 nische informatiesignalen, die elk punt voorstellen, dat door de laserbundelinrichting 50 op de film 62 kan worden geregistreerd en kunnen op een geschikte wijze signaleren of de laserbundelinrichting 50 al dan niet de film 62 bij elk van de respectieve 2 miljard punten moet belichten. Deze derde groep van elektronische 15 informatiesignalen kan op een magneetband worden opgeslagen en daarna synchroon met de rotatie of beweging van de trommel 58 langs de laserbundelinrichting 50 worden bewogen wanneer de inrichting 50 zich in de lengterichting van de trommel 58 beweegt teneinde de film 62 op de trommel 58 zodanig te belichten, dat elk 20 uit het origineel 52 afgetast schakeringsgebied op de film 62 wordt weergegeven door een overeenkomstig gebied, dat door het aangewezen openingspatroon wordt bestreken, zodat de film kan worden gebruikt voor het verschaffen van de bovengenoemde rasterdrukschermen met textuureffectschakering.
25 Indien derhalve, onder verwijzing naar fig.10, een bepaald aftastpunt, overeenkomende met het vierkant 64, aangeduid met P, in een schakeringsgebied ligt, dat moet worden voorgesteld door een openingspatroon met een open gebied van 81%, zal het worden vergeleken met of worden gecombineerd met het elektronische schermpa-30 troon, inclusief het blok 68 van vierkanten 64, waarbij het resulte rende elektronische informatiesignaal, dat aan de derde groep van elektronische informatiesignalen wordt toegevoerd, een signaal is om de film 62 bij dat bepaalde punt te belichten. Indien het bepaalde aftastpunt, overeenkomende met het vierkant 64, aangeduid met 35 P, is gelegen in een schakeringsgebied, dat moet worden voorge- 800 1 7 88 - 24 - steld door een openingspa.troon met een open gebied van 49%, zal het op dezelfde wijze worden vergeleken met het schermpatroon, inclusief het blok 72 van de vierkanten 64, en zal het resulterende elektronische informatiesignaal weer leiden tot een belichting 5 van de film 62 in dat bepaalde punt. Indien evenwel het aftastpunt overeenkomende met het vierkant, aangeduid met P, is gelegen in een schakeringsgebied, dat moet worden voorgesteld door een patroon van openingen met een open gebied van 25%, zal het evenwel worden vergeleken met het schermpatroon, inclusief het blok 75 van vier-10 kanten 64, en zal het resulterende signaal in de derde groep van elektronische informatiesignalen leiden tot een niet-belichting van de film 62 in dat bepaalde punt aangezien het met P aangeduide vierkant buiten het blok 75 ligt, dat een opening met een open gebied van 25% voorstelt.
15 Ter verdere illustratie toont fig.ll op vergrote schaal en met stippellijnen bij een gedeelte van de film 62 de effectieve begrenzingen van de schakeringsgebieden S3, S5, S7, S9 en Sll, als afgetast op een origineel 52. Wanneer wordt aangenomen dat de schakeringsgebieden de openingspatroonkarakterlstieken voorstellen, 20 aangegeven in de bovenstaande tabel A, en dat deze openingspatroon- karakteristieken dienovereenkomstig in de rekeninrichting 44 zijn geprogrammeerd, leidt de bovengenoemde combinatie van de eerste elektronische informatie, welke de aangegeven openingspatroonkarak-teristieken voorstelt, en de tweede elektronische informatie, welke 25 de afgetaste schakeringen van elk aftastpunt voorstelt, tot derde elektronische informatie, welke elektronische belichtingssignalen, overeenkomende met elk aftastpunt, omvat.
Het al dan niet toevoeren van laserbundelenergie in overeenkomstige punten van de film 62 overeenkomende met de belichtings-30 signalen, als boven is toegelicht, leidt dan op de film 62 tot de belichte punten aangeduid met 76 , 78, 80, 82 en 84 in fig.ll, die resp. de openingspatronen voorstellen, aangegeven voor de schake-ringsgebiedverwijzingen S3, S5, S7, S9 en Sll, als aangegeven in tabel A. Wanneer wordt aangenomen, dat de aftasting en de laser-35 bundelregistratie plaats vinden bij de kleinste resolutie daarvan 8001 7 88 - 25 - van 0,03 mm per aftastpunt en registratiepunt Cer zijn verschillende andere resoluties mogelijk), zullen de punten 84 16 aftast- of registratiepunten met een diameter van 0,5 mm zijn voor het verkrijgen van een open gebied van bij benadering 7% bij zes regels 5 per cm. De registratiepunten zijn in fig.12 aangeduid met 86, in welke figuur een punt 84, als aangegeven in fig.ll sterk vergroot is weergegeven, waarbij de werkelijke omtrek van het punt in het algemeen wordt voargesteld door de in fig.12 met 84 aangeduide gestippelde cirkel, terwijl slechts een klein aantal belichte pun-10 ten 86 in fig.12 gearceerd is aangegeven om de microscopisch onre gelmatige aard van de werkelijke omtrek van het punt 84 aan te geven. De registratiepunten 86 komen overeen met de vierkanten 64 van fig.10 en ih werkelijkheid zullen op de film 62 in het algemeen cirkelvormige punten aanwezig zijn , die wanneer deze zich,naast 15 elkaar bevinden elkaar iets overlappen tengevolge van de niet te vermijden strooiing van de lichtstralen uit de laserbundelinrich-ting 50.
Zoals uit fig.ll blijkt, waarbij de effectieve begrenzing van een schakeringsgebied zich willekeurig over. een openingspatroon 20 uitstrekt, kan elk willekeurig gedeelte van een opening binnen een schakeringsgebied zijn gelegen. Wanneer de begrenzing tussen verschillende openingspatronen ligt, kunnen gedeelten van twee verschillende openingen met elkaar worden verenigd teneinde vreemd gevormde openingen te vormen, welke het textuureffeet in substra-25 ‘ten, welke met behulp van de op eendienovereenkomstige wijze uitge voerde schermen worden bedrukt, kunnen vergroten. W§£Kwi^zen^yoor^et_gebruik van schermen;
Het is in de techniek voor het verven van karpetten nieuw om een chemische kleurstof onder gebruik van een rasterdrukproces 30 op een karpetsubstraat te drukken via een scherm volgens de uitvin ding en wel in een enkele gang en daarna de kleurstof in de substraat te fixeren onder gebruik van gebruikelijke middelen om een continue textuurschakering daarop te verkrijgen. Het is nieuw om een dergelijke continue textuurschakering te verschaffen door on-35 der gebruik van rasterdruk een chemische aan kleurstof weerstand 8001788 - 26 - biedende stof op een karpetsubstraat met behulp van een scherm volgens de uitvinding in een enkele gang te drukken en daarna het karpet te verven in een bad, waarbij het verven wordt belet in die gedeelten van het karpet, waar de aan verf weerstand biedende che-5 mische stof aanwezig is doch een normale kleuring plaats vindt in de rest van hét karpet, waarbij de chemische kleurstof daarna op een gebruikelijke wijze in het karpet wordt gefixeerd.
Het is op het gebied van het verven van karpetten nieuw om een chemische kleurstof of een chemische aan kleurstof weerstand 10 biedende'stof door rasterdruk op een· karpetsubstraat te drukken onder gebruik van een enkel textuureffectscherm volgens de uitvinding, waarna een fixering of kleuring en fixering plaats vindt voor het verkrijgen van de diepten, perspectieven, variëteiten en subtiliteiten van textuureffecten bij het karpet, welke anders 15 slechts kunnen worden verkregen door een herhaalde rasterdruk via een aantal verschillende schermen.
8001788
Claims (14)
1. Rasterdrukscherm, gekenmerkt door openingen, welke daarin zijn aangebracht volgens een vooraf bepaald patroon met achtereenvolgende naast elkaar gelegen gedeelten van het patroon waarin tenminste ién onderscheidende karakteristiek van het patroon, verschil-5 lend van de openingsafmeting en de vorm van het gedeelte, tussen de naast elkaar gelegen gedeelten varieert voor het vormen van een continue textuureffeetschakering op een substraat, welke onder gebruik van het scherm aan een rasterdrukbehandeling wordt onderworpen .
2. Scherm volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de center- afstand van de openingen gradaties bezitten, welke de tenminste ene·'onderscheidende karakteristiek van het patroon vormen, en de vorm van het patroon, als aanwezig in het scherm, een andere onderscheidende karakteristiek daarvan vormt,
3. Scherm volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de tenmin ste ene onderscheidende karakteristiek de geometrische vorm van de openingen is.
4. Scherm volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de genoemde tenminste ene onderscheidende karakteristiek de geometrische vorm 20 is waarin de openingen zijn gerangschikt.
5. Scherm volgens conclusie 1,2, 3 of 4, met het kenmerk, dat het patroon openingen met gegradeerde diameter daarin omvat. B. Scherm gekenmerkt door openingen, welke daarin volgens een ^ vooraf bepaald patroon aanwezig zijn waarbij tenminste tweede ge- 25 deelten daarvan verschillende centerafstanden van de openingen als onderscheidende karakteristieken daarvan bezitten en tenminste één van de gedeelten openingen met gegradeerde diameter daarin als een andere onderscheidende karakteristiek daarvan omvat.
7. Scherm volgens conclusie 1 of 6, met het kenmerk, dat het 30 scherm een holle cilindervorm voor rotatie in samenwerking met een karpetsubstraat bezit teneinde daaraan via het scherm een aan kleurstoffen weerstand biedende chemische stof door een rasterdruk- 8001788 - 28 - proces toevoeren, waarbij deze bestendige stof aan het karpet wordt toegevoerd volgens een patroon, dat met het vooraf bepaalde patroon van openingen overeenkomt, dat bij het daaropvolgend verven veroorzaakt, dat het karpet een verfpatroon met verschillend getex-5 tureerde effecten daarin vertoont, overeenkomende met het vooraf bepaalde patroon van openingen. Θ. Scherm volgens conclusie 1 of 6, met het kenmerk, dat het scherm een holle cilindervorm heeft voor rotatie in samenwerking met een karpetsubstraat voor het daaraan toevoeren via het scherm 10 - van een chemische kleurstof door middel van een rasterdrukproces, waarbij de chemische kleurstof aan het karpet wordt toegevoerd in een patroon, dat overeenkomt met het vooraf bepaalde patroon van openingen, dat bij het daaropvolgend fixeren van de kleurstof in het karpet veroorzaakt, dat dit laatste een kleurstofpatroon ver-15 toont met daarin verschillende getextureerde effecten, overeenko mende met het vooraf bepaalde patroon van openingen.
9. Werkwijze voor het verven van een substraat met een verfpa-troon met verschillen in textuureffect, met het kenmerk, dat a) de substraat wordt bedrukt met een aan kleurstoffen weerstand 20 biedende chemische stof in een enkele gang door een roteerbaar rasterdrukscherm met openingen daarin, welke zijn opgesteld volgens conclusie 1, waarbij de bestendige stof aan de substraat wordt toegevoerd volgens een patroon, dat overeenkomt met het . vooraf bepaalde patroon van de openingenj b) de bedrukte sub- 25 straat wordt geverfd in een proces, waarbij het aan de substraat toegevoerde patroon veroorzaakt, dat de substraat wordt geverfd voor het vertonen van een verfpatroon met de genoemde verschillen in de textuureffecten, overeenkomende met het vooraf bepaalde patroon van de openingen.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat het vooraf bepaalde patroon van openingen openingen met gegradeerde diameter daarin omvat.
11. Werkwijze voor het verven van een substraat met een verfpatroon met verschillen in textuureffecten met het kenmerk, dat 35 al de substraat wordt bedrukt met een aan kleurstoffen weerstand 8001788 \ ~9 - 29 - \ ' * biedende chemische stof in een enkele gang onder gebruik van een roteerbaar rasterdrukscherm met openingen daarin , welke . zijn opgesteld volgens een vooraf bepaald patroon overeenkomstig conclusie 6, waarbij de bestendige stof aan de substraat 5 wordt toegevoerd volgens een patroon dat overeenkomt met het vooraf bepaalde patroon van de openingen, en b) de bedrukte substraat wordt geverfd volgens een proces, waarbij het bestendige patroon, dat aan de substraat is toegevoerd, veroorzaakt, dat deze laatste wordt geverfd voor het vertonen 10 van een verfpatroon met de genoemde verschillen in textuureffec- ten daarin,
12. Werkwijze voor het verven van een substraat met een verfpatroon met verschillen in textuureffecten, met het kenmerk, dat a] de substraat wordt bedrukt met een chemische verfstof in een en-15 kele gang onder gebruik van een roteerbaar rasterdrukscherm met openingen daarin , die volgens een vooraf bepaald patroon overeenkomstig conclusie 1 zijn opgesteld, waarbij de kleurstof aan de substraat wordt toegevoerd volgens een patroon, dat overeenkomt met het vooraf bepaalde patroon van de openingen, en . 20 b) de kleurstof in de bedrukte substraat wordt gefixeerd volgens een proces, waarbij het kleurstofpatroon, dat op de substraat is aangebracht, veroorzaakt, dat de substraat wordt gekleurd voor het vertonen van het kleurstofpatroon met de genoemde verschillen in de textuureffecten, overeenkomende met het vooraf 25 bepaalde patroon van de openingen.
13. Werkwijze volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat het vooraf bepaalde patroon van openingen openingen met gegradeerde diameter daarin omvat.
14. Werkwijze voor het verven van een substraat met verfpatro- 30 nen met verschillen in textuureffecten, met het kenmerk, dat a) de substraat wordt bedrukt met een chemische kleurstof in een enkele gang onder gebruik van een roteerbaar rasterdrukscherm met openingen daarin', die volgens een vooraf bepaald patroon zijn gerangschikt overeenkomstig conclusie 6, waarbij de chemi-35 sche kleurstof aan de substraat wordt toegevoegd volgens een pa- 8001788 - 30 - troon dat overeenkomt met het vooraf bepaalde patroon van de openingen, en b) de chemische kleurstof in de bedrukte substraat wordt gefixeerd ander gebruik van een proces,waarbij het kleurstofpatroon, dat 5 op de substraat wordt gebracht, veroorzaakt, dat de substraat wordt gekleurd voor het vertonen van een kleurpatroon met de genoemde verschillen in de textuureffecten daarin.
15. Werkwijze voor het vervaardigen van een rasterdrukscherm i volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6, met het kenmerk, dat 10 a] wordt voorzien in een ontwerporigineel met gebieden met verschil lende schakeringen, die in het origineel aanwezig zijn voor het voorstellen van het patroon van openingen volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6, dat men in het scherm wenst aan te brengen, b) aanduidingen van de onderscheidende karakteristieken van het 15 patroon van openingen volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6 wor den gegeven, die resp. worden weergegeven door de verschillende schakeringen van het origineel, c) de aanduidingen in elektronische informatieverwerkingsorganen met een geheugeneenheid worden ingevoerd in een geschikte eer- 20 ste elektronische informatievorm, welke representatief is voor de aanduidingen teneinde de aanduidingen door de elektronische informatieverwerkingsorganen in het geheugen te voeren, d) het origineel wordt afgetast met aftastorganen, die met elektronische informatieverwerkingsorganen zijn verbonden om de schake- 25 ringen en de plaatsen daarvan in het origineel te onderschei den en de schakeringen en de plaatsen daarvan in de elektronische informatieverwerkingsorganen in te voeren in een geschikte tweede elektronische informatievorm, welke representatief is voor de schakeringen en hun plaatsingen voor het invoeren van de 30 schakeringen en hun plaatsingen in het geheugen door de elektro nische informatieverwerkingsorganen, e) de elektronische informatieverwerkingsorganen worden bedreven voor het op een geschikte wijze uit het geheugen onttrekken en combineren van de eerste elektronische informatie en tweede 35 elektronische informatie teneinde derde elektronische informa- 8001788 ,· ·«!.=? -31-. tie te vormen, die representatief is voor het gewenste patroon van openingen en de gewenste plaatsingen daarvan in het scherm, en f) de derde elektronische informatie wordt toegevoerd aan een la-5 serbundelinrichting met het vermogen het gewenste patroon van openingen en de plaatsingen daarvan in lichtenergiepatronen op een geschikte substraat weer te geven, welke substraat in een geschikt synchronisms met het toevoeren van de derde elektronische informatie aan de genoemde inrichting langs deze laatste 10 wordt gevoerd teneinde het scherm met het gewenste patroon van ' openingen daarin als getrouwe weergave van het ontwerporigineel en de aanduidingen van de onderscheidende karakteristieken van het patroon van openingen, resp. voorgesteld door de verschillende schakeringen van het origineel, te verschaffen. 15 16, Werkwijze voor het vervaardigen van een rasterdrukscherm volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6, met het kenmerk, dat a) een ontwerporigineel met gebieden met verschillende schakeringen in het origineel wordt verschaft voor het weergeven van het patroon van openingen volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6, 20 welk patroon men in het scherm wenst te verkrijgen, b) aanduidingen van de onderscheidende karakteristieken van het' patroon van openingen volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6 tot stand worden gebracht, die resp. worden weergegeven door de verschillende schakeringen van het origineel, 25 c) de aanduidingen in elektronische informatieverwerkingsorganen met een geheugeneenheid worden ingevoerd in een geschikte eerste elektronische informatievorm, welke representatief is voor de aanduidingen teneinde deze laatste door de elektronische informatieverwerkingsorganen in het geheugen in te voeren, 30 d] het origineel wordt afgetast met aftastorganen, welke met de elektronische informatieverwerkingsorganen zijn verbonden om de schakeringen en hun plaatsingen daarvan in het origineel te bepalen en deze schakeringen en de plaatsingen daarvan in de elektronische informatieverwerkingsorganen in te voeren in een ge-35 schikte tweede elektronische informatievorm, welke representa- 8001788 - 32 - tief is voor de schakeringen en hun plaatsingen voor het invoeren van de schakeringen en hun plaatsingen in het geheugen door de elektronische informatieverwerkingsorganen, e) de elektronische informatieverwerkingsorganen worden bedreven 5 voor het op een geschikte wijze uit het geheugen onttrekken en combineren van de eerste elektronische informatie en de tweede elektronische informatie voor het vormen van derde elektronische informatie, die representatief is voor het gewenste patroon van openingen en de gewenste plaatsingen daarvan in het 10 scherm, f) een fotografische film wordt belicht teneinde daarop latente beelden van het gewenste patroon van openingen en plaatsingen daarvan te verschaffen door de derde elektronische informatie toe te voeren aan een laserbundelinrichting, welke met de elek- 15 tronische informatieverwerkingsorganen is verbonden, en de film kan belichten teneinde de latente beelden te verschaffen wanneer deze film in een geschikt synchronisme met het toevoeren van derde elektronische informatie aan de laserbundelinrichting langs deze laatste te voeren, 20 g) de latente beelden op de film worden ontwikkeld, h] de ontwikkelde filmbeelden worden gebruikt voor het weergeven van het gewenste patroon van openingen en hun plaatsingen in latente beelden in fotografisch lakmateriaal op een geschikte elektroformeerelektrode, 25 i3 de latente beelden in het fotografische lakmateriaal op de elek trode worden ontwikkeld, j) de niet-ontwikkelde gedeelten van het fotografische lakmateriaal door oplossen worden verwijderd, en k) langs elektrische weg op de elektrode het rasterdrukscherm wordt 30 gevormd teneinde de ontwikkelde beelden op de elektrode als ope ningen in het scherm te reproduceren, waarbij de openingen daardoor het gewenste patroon van openingen in het scherm als een getrouwe weergave van het ontwerporigineel en de aanduiding van de onderscheidende karakteristieken van het patroon van ope-35 ningen, resp. voorgesteld door de verschillende schakeringen van 8001788 - 33 - het origineel, te verschaffen.
17. Werkwijze voor het vervaardigen van een rasterdrukscherm volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6, met het kenmerk, dat a}'wordt voorzien in een ontwerporigineel met gebieden met ver-5 schillende schakeringen in het origineel teneinde het patroon van openingen volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6, dat men in het scherm wenst te verkrijgen voor te stellen, b) aanduidingen van de onderscheidende karakteristieken van het patroon van openingen volgens conclusie 1, 2, 3, 4, 5 of 6, 10 tot stand worden gebracht, die resp. worden weergegeven door de verschillende schakeringen van het origineel, i c) de aanduidingen in elektronische informatieverwerkingsorganen met een geheugeneenheid worden ingevoerd in een geschikte eerste elektronische informatievorm, welke representatief is voor 15 de aanduidingen teneinde deze laatste in het geheugen door de elektronische informatieverwerkingsorganen in te voeren, d) het origineel wordt afgetast met aftastorganen, welke met de elektronische informatieverwerkingsorganen zijn verbonden om de schakeringen en hun plaatsingen in het origineel te bepalen, 20 en deze schakeringen en hun plaatsingen in de elektronische informatieverwerkingsorganen in te voeren in een geschikte tweede elektronische informatievorm, welke representatief is voor de schakeringen en hun plaatsingen teneinde deze schakeringen en hun plaatsingen door de elektronische informatiever- 25 werkingsorganen in het geheugen in te voeren, e) de elektronische informatieverwerkingsorganen worden bedreven om uit het geheugen op een geschikte wijze te onttrekken en te combineren de eerste elektronische informatie en tweede elektronische informatie teneinde derde elektronische.informatie te 30 vormen, die representatief is voor het gewenste patroon van ope ningen en de gewenste plaatsing daarvan in het scherm, en f) het patroon van openingen in een onbewerkt rasterdrukscherm wordt gevormd door de derde elektronische informatie, welke representatief is voor het gewenste patroon van openingen en de 35 plaatsingen daarvan, toe te voeren aan een laserbundelinrichting, 8001788 - 34 - welke met de elektronische informatieverwerkingseenheid is verbonden, en welke in staat is het onbewerkte scherm te perforeren teneinde het patroon van openingen te verschaffen wanneer het onbewerkte scherm in een geschikt synchronisms met het toe-5 voeren van de derde elektronische informatie aan de laserbundel- inrichting langs deze laatste te voeren, waarbij het gewenste patroon van openingen daardoor in het onbewerkte scherm wordt gevormd als een getrouwe weergave van het ontwerporigineel en de aanduidingen van de onderscheidende karakteristieken van het 10 patroon van openingen, die resp. worden voorgesteld door de ver schillende schakeringen van het origineel, teneinde de vervaardiging van het scherm te voltooien. 8001786
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US4023079A | 1979-05-18 | 1979-05-18 | |
US4023079 | 1979-05-18 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL8001788A true NL8001788A (nl) | 1980-11-20 |
Family
ID=21909853
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL8001788A NL8001788A (nl) | 1979-05-18 | 1980-03-26 | Werkwijze voor het vervaardigen van een scherm voor rasterdruk en scherm vervaardigd volgens deze werkwijze. |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
BE (1) | BE883305A (nl) |
DE (1) | DE3018879A1 (nl) |
ES (1) | ES491506A1 (nl) |
FR (1) | FR2456620A1 (nl) |
GB (1) | GB2050104A (nl) |
NL (1) | NL8001788A (nl) |
Families Citing this family (17)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB2169820B (en) * | 1983-02-01 | 1987-08-19 | Molins Plc | Apparatus for applying adhesive |
GB2225285A (en) * | 1988-09-20 | 1990-05-30 | Jennifer Ann Hill | Forming design on surfaces |
DE3913728A1 (de) * | 1989-04-26 | 1989-12-07 | Hubert Marcel Brobst | Raster und dessen autotypieverfahren von halbtonbildern und zeichnungen, geeignet insbesondere fuer den textildruck |
GB8915517D0 (en) * | 1989-07-06 | 1989-08-23 | Zed Instr Ltd | Preparing printing screens |
US5678481A (en) * | 1994-06-24 | 1997-10-21 | Asahi Glass Company Ltd. | Method of screen printing a pattern on an edge of a glass substrate |
DE4428670B4 (de) * | 1994-08-12 | 2004-04-01 | Giesecke & Devrient Gmbh | Rotations-Siebdruckzylinder |
FR2725550B1 (fr) * | 1994-10-11 | 1996-12-20 | Magneti Marelli France | Procede de realisation de cadran indicateur par serigraphie, ecran de serigraphie pour ce procede et cadran obtenu |
GB9511468D0 (en) * | 1995-06-07 | 1995-08-02 | Triplex Safety Glass Co | Printing |
ES2150821B1 (es) * | 1996-06-21 | 2001-06-01 | Unpaylu S L | Procedimiento para la obtencion de alfombras teñidas por estampacion a partir de alfombras tejidas en fibra cruda. |
MXPA01011688A (es) * | 1999-05-19 | 2002-11-07 | Stork Screens Bv | Metodo para fabricar una forma de impresion, asi como un metodo de impresion que usa una forma de impresion fabricada de esta manera. |
EP1302314A1 (de) * | 2001-10-12 | 2003-04-16 | Daniel Mahler | Siebdruckform sowie Verfahren zu deren Herstellung |
DE102008034906A1 (de) * | 2008-07-26 | 2010-02-11 | Kocher + Beck Gmbh + Co. Rotationsstanztechnik Kg | Siebdruckform für grafische Anwendungen und Verfahren zur Herstellung einer Siebdruckform |
CN105346212A (zh) * | 2015-11-30 | 2016-02-24 | 安徽亚源印染有限公司 | 一种多网组合式圆网印花设备 |
GB2588633B (en) * | 2019-10-29 | 2023-11-22 | Tannlin Tech Limited | Precision cut printing screen |
CN111070855B (zh) * | 2019-12-09 | 2022-01-04 | 浙江硕克科技有限公司 | 一种金属膜网版的制造工艺 |
CN112937075A (zh) * | 2021-01-09 | 2021-06-11 | 浙江硕克科技有限公司 | 一种基于定位标识的无网结网版及其制造工艺 |
CN114351374B (zh) * | 2022-01-06 | 2024-01-16 | 南通新裕昌纺织有限公司 | 一种纺织面料上浆装置 |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB666612A (en) * | 1949-07-08 | 1952-02-13 | Edgar Pearson | Improvements in stop motions for warping, beaming and similar textile machines |
CH520218A (de) * | 1970-02-27 | 1972-03-15 | Contraves Ag | Kettfaden-Überwachungseinrichtung |
CH567127A5 (nl) * | 1973-07-24 | 1975-09-30 | Sulzer Ag |
-
1980
- 1980-03-07 GB GB8007785A patent/GB2050104A/en not_active Withdrawn
- 1980-03-24 FR FR8006498A patent/FR2456620A1/fr not_active Withdrawn
- 1980-03-26 NL NL8001788A patent/NL8001788A/nl not_active Application Discontinuation
- 1980-05-14 ES ES491506A patent/ES491506A1/es not_active Expired
- 1980-05-14 BE BE0/200621A patent/BE883305A/fr unknown
- 1980-05-16 DE DE19803018879 patent/DE3018879A1/de not_active Withdrawn
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
BE883305A (fr) | 1980-11-14 |
GB2050104A (en) | 1980-12-31 |
FR2456620A1 (fr) | 1980-12-12 |
ES491506A1 (es) | 1981-06-01 |
DE3018879A1 (de) | 1980-11-27 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
NL8001788A (nl) | Werkwijze voor het vervaardigen van een scherm voor rasterdruk en scherm vervaardigd volgens deze werkwijze. | |
US4557596A (en) | Method of screening half-tone picture themes | |
RU2183558C2 (ru) | Способ изготовления штампов | |
DE3004749A1 (de) | Vorrichtung und verfahren zur digital gesteuerten herstellung von druckformen unter verwendung eines lasers | |
DE69022349T2 (de) | Verfahren zur Herstellung einer Anzeigevorrichtung mit Beugungsgitterstrukturen. | |
US20040021705A1 (en) | Gaming device display with simulated halftones | |
PL199806B1 (pl) | Nośnik danych zawierający półtonowy obraz drukowany przy zastosowaniu wklęsłodruku liniowego, sposób przetwarzania motywów obrazu w płytę drukarską do wklęsłodruku liniowego, płyta do wklęsłodruku liniowego oraz sposób wykonywania motywu obrazu zawierającego nieregularne struktury liniowe | |
US6176521B1 (en) | Variable color print with locally colored regions and method of making same | |
CS238392B2 (en) | Image reproduction method in reproduction engineering | |
RU2268152C1 (ru) | Печатная продукция и способ ее изготовления (варианты) | |
KR101123648B1 (ko) | 유화의 질감 표현용 입체 인쇄 방법 | |
US4566042A (en) | Electrophotographic imaging apparatus by variably placing pixel elements | |
JP3388552B2 (ja) | 複製困難な印刷物 | |
DE2805874B2 (de) | Verfahren zum Herstellen einer Tiefdruckform | |
JPH05505983A (ja) | 写真・複写画像防衛方法と当該方法による製品 | |
US5074597A (en) | Computerized method of generating film masters for embossing and printing color images | |
JP3165463B2 (ja) | 精密万線版の製造方法及び化粧材 | |
JP4229270B2 (ja) | 2次元データを用いて印刷物をシミュレーションする方法及びその装置 | |
DE69100183T2 (de) | Lichtmaske. | |
US4159892A (en) | Method of print dyeing textile materials from a photograph and products made therefrom | |
DE426809C (de) | Verfahren zur Herstellung von Druckformen fuer Sicherheitsunterdrucke an Banknoten u. dgl. | |
JPH08146594A (ja) | グラビア印刷版 | |
US2370461A (en) | Half-tone intaglio textile printing roller and method of producing same | |
DE2504963C2 (de) | Verfahren zum Umwandeln technologischer digitaler Daten in auf einem Bildträger erscheinende Farbbilder und Vorrichtung zum Erzeugen derartiger Farbbilder | |
JPS6180372A (ja) | 打刻印の検出方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BV | The patent application has lapsed |