NL7908086A - Zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen. - Google Patents

Zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen. Download PDF

Info

Publication number
NL7908086A
NL7908086A NL7908086A NL7908086A NL7908086A NL 7908086 A NL7908086 A NL 7908086A NL 7908086 A NL7908086 A NL 7908086A NL 7908086 A NL7908086 A NL 7908086A NL 7908086 A NL7908086 A NL 7908086A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tin
electrolyte
steel sheet
acid
electrolytic
Prior art date
Application number
NL7908086A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Toyo Kohan Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toyo Kohan Co Ltd filed Critical Toyo Kohan Co Ltd
Publication of NL7908086A publication Critical patent/NL7908086A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D3/00Electroplating: Baths therefor
    • C25D3/02Electroplating: Baths therefor from solutions
    • C25D3/30Electroplating: Baths therefor from solutions of tin

Description

1 ^ N.O. 28.398 *
Zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een elektrolyt voor het elektrolytisch vó6r-vertinnen voor tinplaten, waarbij een uitste-5 kende bestandheid tegen corrosie vereist is en op een elektrolyt voor de vervaardiging van een staalplaat met een uiterst dunne tinlaag of een uiterst dunne laag van de ijzer-tin-legering (FeSn^).
In de laatste tijd heeft de verandering van dure elektro-10 tinplaten tot goedkoper tinvrij staal (TES), bestaande uit metalliek chroom en gehydrateerd chroomoxide, alsmede een afname in het gewicht van de tinbekleding in elektro-tinplaten snel plaats gevonden op het gebied van blikken voor voedingsmiddelen. Dit komt omdat het tin, dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van tinplaten 15 zeer duur is en er zorgen bestaan over de uitputting van tinbronnen in de wereld.
Een gebruikelijk metalen blik bestaat uit twee stukken blikeinden en een stuk van een bliklichaam. Het bliklichaam van tinplaat wordt 'gewoonlijk van een naad voorzien door solderen. Bij 20 het soldeerproces kan het uiterlijk van het bliklichaam achteruit gaan, omdat het metallieke tin op de tinplaat opnieuw gesmolten wordt bij verhitting boven 232°C, welke temperatuur het smeltpunt is van metalliek tin. Andere problemen, zoals de vloeimiddelrest of verkleuring van het oppervlak worden veroorzaakt door het vloei-25 middel, dat bij het soldeerproces wordt gebruikt.
Een methode voor het van een naad voorzien van een bliklichaam van tinplaat door elektrisch lassen is eveneens voorgesteld.
Bij een dergelijk elektrisch lasproces echter doet de smelt van het oppervlaktetin in de buurt van het gelaste deel afbreuk aan het 30 uiterlijk van het bliklichaam.
Een andere werkwijze voor het aanbrengen van een naad aan het bliklichaam uit tinplaat door organische kleefmiddelen is eveneens voorgesteld, bijvoorbeeld in de Japanse octrooischriften 4-9-37829 en 48-18929. Echter kan na enkele maanden het bliklichaam 33 uit tinplaat, van een naad voorzien door een organisch kleefmiddel, gebroken worden, omdat de bindingssterkte in de naad aanzienlijk gering is.
7908988 ♦ ' 2
In het geval van TFS wordt het aanbrengen van de naad bij een bliklichaam in het algemeen uitgevoerd met nylbn-kleefmiddelen onder toepassing van de r,Toyo Seam en Mira Seam methoden”. Het met nylon gehechte deel van het gelakte TFS bliklichaam heeft niet al-5 leen een aanvaardbare bindingssterkte in de normale toestand, maar eveneens een bindingssterkte, die op bevredigende wijze inwendige druk kan doorstaan veroorzaakt door een bepaalde inhoud, zoals bier en koolzuur-houdende dranken·
Wanneer echter een TFS bliklichaam, van een naad voorzien 10 door een nylon kleefmiddel, gebruikt wordt voor voedingsmiddelen zoals vruchtensappen (die onmiddellijk verpakt worden na pastèuri-sering bij temperaturen van 90 tot 100°C), of koffie, vlees en vis (die gepasteuriseerd worden door hete stoom bij een temperatuur boven 100°C in een retort na te zijn verpakt in het blik bij 90 tot 15 100°C) kan de lakfilm afgeschilferd worden van het TFS oppervlak.
Een werkwijze voor het aanbrengen van een naad aan een TFS bliklichaam door elektrisch lassen is eveneens bekend. Bij deze elektrisch lasmethode echter is de werkwijze voor het aanbrengen van de naad ingewikkeld, omdat de metallieke chroomlaag en de ge-20 hydrateerde chroomoxidelaag mechanisch of chemisch verwijderd dienen te worden van het TFS oppervlak.
Voorts zijn er in het geval van TFS, gebruikt voor blikken voor voedingsmiddelen, enkele problemen zoals roestvorming onder de laklaag, oplossing van ijzer, door plaatselijke corrosie in scheur-25 tjes in de laklaag en achteruitgang van de smaak van voedingsmiddelen door ijzeropname tijdens lang bewaren in de gevormde delen van het TFS blik, in het bijzonder de flens in het bliklichaam en de ruimer gemaakte wandstraal in de blikeinden. Derhalve zijn zowel de dure elektrotinplaten als het goedkope TFS niet bevredigend als 30 materialen voor blikken voor voedingsmiddelen.
Met het hiervoor beschrevene als achtergrond is onlangs een staalplaat ontwikkeld met een uiterst dunne tinlaag of een uiterst dunne laag van een ijzer-tin-legering (FeSn2), verkregen door verhitting van een uiterst dunne met tin beklede staallaag, als een 35 staalbasis voor het lakken. Een staallaag met een uiterst dunne tinlaag bevat namelijk een duplexlaag, waarbij de onderste laag be-staat ui't ongeveer 0,05 - 0,60 g/m metalliek tin en de bovenste laag bestaat uit gehydrateerd chroomoxide, dat ongeveer 0,005 -0,05 g/m als chroom bevat, terwijl de staalplaat met een uiterst 40 dunne laag van een ijzer-tin-legering een duplexlaag bevat, waarbij 7908086 3 de onderste laag in hoofdzaak bestaat uit een ijzer-tin-legering 2 met ongeveer 0,005 - 1*0 g/m als tin en de bovenste laag bestaat 2 uit gehydrateerd chroomoxide, dat ongeveer 0,005 - 0,05 g/m als chroom bevat* 5 Deze behandelde staalplaten hebben verschillende uitsteken de eigenschappen met betrekking tot bindingssterkte door organische kleefmiddëlen, lakhechting, elektrische lasbaarheid en corrosie bestandheid in de gevormde delen met betrekking tot de inhoud zoals zure dranken, groenten, vis en vlees.
10 Teneinde deze staalplaten te vervaardigen met een uiterst dunne tinlaag en een uiterst dunne ijzer-tin-legeringslaag, wordt een bekend elektrolyt voor het elektrisch vertinnen gebruikt, namelijk een zuur elektrolyt zoals tin(II)sulfaat, tin(ll)fenolsulfo-naat en tin(II)chloride, of een alkalisch elektrolyt zoals natrium-15 stannaat en kaliumstannaat· Het is echter zeer moeilijk zowel een dichte tinlaag als een dichte ijzer-tin-legeringslaag gevormd door verhitting te verkrijgen, omdat het ströomrendement voor vertinnen in het bekende zure elektrolyt zo hoog is, namelijk meer dan 90 % en bovendien de gevormde tinlaag zeer dun is.
20 In vergelijking met de bekende zure elektrolyten, volgens de elektrolytische vertinning onder toepassing van het bekende alkalische elektrolyt of het zwak zure elektrolyt met een geringe concentratie aan tin(II)ionen, zoals beschreven in het Japanse oc-trooischrift **6-25603, waarbij waterstofgas in een aanzienlijke 25 hoeveelheid tijdens het elektrolytisch vertinnen wordt ontwikkeld, kan een vergelijkenderwijze dichte tinlaag of een vergelijkenderwijze dichte ijzer-tin-legeringslaag gevormd door verhitting verkregen worden. Echter is een gelijkrichter met een grote capaciteit noodzakelijk voor het elektrolytisch vertinnen, omdat de elek-30 trische weerstand van het zwak zure elektrolyt met een geringe concentratie van tin(ll)ionen, zoals beschreven in het Japanse oc-trooischrift **6-25603, groot is en de badspanning groot is. Daarom is vertinnen onder toepassing van een zwak zuur elektrolyt met een geringe concentratie aan tin(II)ionen economisch nadelig.
33 Voorts zijn de bekende alkalische elektrolyten, waarbij het stroomrendement voor het vertinnen onder de grote stroomdichtheid aanzienlijk gering is, niet geschikt voor vertinnen bij grote snelheid.
Het is het eerste oogmerk van de onderhavige uitvinding **0 een staalplaat te verschaffen met een uiterst dunne tinlaag of een 7908085- 4 * uiterst dunne ijzer-tin-legeringslaag met een uitstekende bindings-sterke na veroudering in warm water, zonder de achteruitgang van verschillende eigenschappen zoals bindingssterkte van de organische plakmiddelen, de lakhechting, de elektrische lasbaarheid alsmede de 5 corrosie-bestandheid na het vormen. Dit wordt bereikt door toepassing van een elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen, waarbij een geselecteerde verbinding wordt toegevoegd aan het bekende zure elektrolyt.
Het is een tweede oogmerk van de onderhavige uitvinding 10 een elektrolyt te bereiden, dat geschikt is voor de continue en constante produktie van een uiterst dunne met tin beklede staalplaat .
Het zure elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen volgens de onderhavige uitvinding wordt gekenmerkt door de toevoeging 15 van ten minste een sulfaat, bijvoorbeeld sulfaten van alkalimeta-len, ammonium, aluminium, mangaan en chroom aan het bekende zure elektrolyt, dat in hoofdzaak tin(II)fenolsulfonaat of tin(II)sul-faat bevat. Hoewel in aanmerking is genomen dat chloriden, fluoriden of nitraten naast de sulfaten kunnen worden toegevoegd aan het 20 tin(II)fenolsulfonaat of tin(II)sulfaat elektrolyt, verdienen deze anionen niet de voorkeur, aangezien de dichtheid van de gevormde tinlaag verlaagd wordt*
De reden waarom een dunne, gelijkmatige en dichte tinlaag gevormd kan worden op de staalplaat door een dunne elektrolytische 25 vertinning, wanneer het elektrolyt, volgens de onderhavige uitvinding wordt gebruikt, is als volgt;
Bij de onderhavige uitvinding fungeert het sulfaat, dat is toegevoegd aan het zure elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen, als een polarisator en versnelt de ontwikkeling van waterstof-het 30 g&s tijdens^elektrolytisch vertinnen, zodat het oppervlak van de met tin te bekleden staalplaat geactiveerd wordt, omdat ijzeroxide op dé staalplaat gereduceerd wordt door het ontwikkelde waterstofgas. Derhalve wordt het geactiveerde oppervlak van de staalplaat onmiddellijk met tin bekleed.
35 Daarom kan een staalplaat met een uiterst dunne tinlaag of een uiterst dunne ijzer-tin-legeringslaag, verkregen door toepassing van het elektrolyt volgens de onderhavige uitvinding, dat verschillende uitstekende eigenschappen heeft van bindingssterkte, in het bijzonder bindingssterkte na veroudering in warm water, lak-' 40 'hechting en corrosie-bestandheid na het vormen, gebruikt worden 7908088 5 .
jr voor de vervaardiging van blikken voor koolzuur-houdende dranken en zure dranken. De methode kan eveneens gebruikt worden voor de vervaardiging van uit twee stukken bestaande blikken, zoals ovale blikken en getrokken en opnieuw getrokken blikken.
5 De dunne, met tin beklede staalplaat verkregen met het elektrolyt volgens de onderhavige uitvinding heeft een uitstekende elektrische lasbaarheid en kan gemakkelijk gebruikt worden voor gelaste blikken zonder de mechanische verwijdering van de oppervlakte-film zoals bij TIPS.
10 Het zure elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen vol gens de onderhavige uitvinding is meer geschikt als een elektrolyt voor het onderwerpen van de staalplaat aan een overtrekkende CMflash") elektrolytische vertinning vóór de gebruikelijke elektro-lytische vertinningstrap. Deze overtrekkende elektrolytische ver-15 tinningstrap is bekend als een produktiemethode van elektrolytisch vertinnen, waarbij een uitstekende bestandheid tegen corrosie vereist is. Het elektrolyt volgens de uitvinding is echter niet geschikt als een elektrolyt voor de vervaardiging van gebruikelijke elektrolytisch verkregen tinplaten vanwege het geringe stroomver-20 mogen bij de elektrolytische vertinningstrap.
Bij de onderhavige uitvinding wordt ten minste een sulfaat bijvoorbeeld de sulfaten van alkalimetalen, ammonium, aluminium, mangaan en chroom toegevoegd aan de bekende tin(II)sulfaat of tin(II)fenolsulfonaat elektrolyten.
25 De voorwaarden voor de elektrolytische vertinning voor de industriële produktie van een staalplaat met een uitstekende dunne tinlaag of een uitstekende dunne ijzer-tin-legeringslaag en overtrekkende elektrolytische vertinning zijn bij voorkeur als volgt: Concentratie van tin(Il)ionen : 1,5-50 g/1 30 Zuurconcentratie (als zwavelzuur) : 1,0 - 3*0 g/1 Gewichtsverhouding tin(II)ionen tot zuur : 1 - 3 Sulfaatconcentratie_ : 5 - 150 g/1
Temperatuur van het elektrolyt : 25 - 60°C
2
Stroomdichtheid : 5 - 50 A/dm 35 In het algemeen wordt een lagere stroomdichtheid toegepast voor de vorming van een dichte tinlaag bij lagere temperaturen van het elektrolyt, voor lagere concentraties van dé tin(ll)ionen en voor een hogere concentratie van het zuur. Wanneer daarentegen hogere temperaturen worden toegepast en een hogere concentratie van bO tin(II)ionen, alsmede een lagere zuurconcentratie wordt gebruikt, 7908036 r - 6 ‘ .
dient een grotere stroomdichtheid te 'worden toegepast.
Bij de onderhavige uitvinding is het gewenst, dat de hoeveelheid van de sulfaten van de alkalimetalen, ammonium, aluminium, mangaan en chroom, toegevoegd aan het bekende elektrolyt voor het 5 elektrolytisch vertinnen, ten minste 5 g/1 bedraagt. Wanneer het toegevoegde sulfaat geringer is dan 5 g/1, is het mogelijk de gelijkmatigheid en de dichtheid van de beklede tinlaag te verbeteren. De bovenste grens in de hoeveelheid toegevoegd sulfaat is niet kritisch en het is niet noodzakelijk deze positief te begrenzen, omdat 10 de gelijkmatigheid en de dichtheid van de beklede tinlaag verbeterd wordt, zelfs wanneer de hoeveelheid toegevoegd sulfaat groter is dan de oplosbaarheid ervan· In een dergelijk geval veroorzaakt echter het onoplosbare poeder van het toegevoegde sulfaat, dat gevangen wordt tussen de staalstrook en de geleiderrollen of de zinkrollen 15 tijdens de continue elektrolytische bekleding van een koud gewalste staalstrook, oppervlakte-verkleuringen· Daarom wordt de toevoeging van het sulfaat in een grotere hoeveelheid dan de oplosbaarheid ervan niet aanbevolen teneinde de bekleding op een industriële schaal en op een stabiele wijze uit te voeren.
20 In het bijzonder in het geval van een elektrolyt met een geringe concentratie aan tin(H)ionen, hoewel de elektrische weerstand van het elektrolyt afneemt met een toename in de toevoeging van sulfaat zoals hiervoor beschreven, resulteert een overmatige toevoeging van sulfaat in slechts een geringe afname in de elektri-25 sche weerstand van het elektrolyt. Voorts dient vanuit het gezichtspunt van de uitputting van de tinbronnen, de bovenste grens in de hoeveelheid van het toegevoegde sulfaat beperkt te* worden tot 150 g/1 als sulfaat.
In plaats van deze sulfaten is het mogelijk een hydroxide 30 of een oxide toe te voegen van alkalimetalen, ammonium, aluminium, mangaan en chroom, tezamen met zwavelzuur, hetgeen equivalent is aan de toevoeging van de sulfaten.
Terwijl het zure elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen gebruikt kan worden voor het elektrolytisch vertinnen van een 35 koud gewalste staalstrook gedurende een tijdsperiode, wordt een aanzienlijke ho.eveelheid ijzer(lI)ion onvermijdelijk in het elektrolyt gevormd. Het gevormde ijzer(lI)ion heeft echter geen nadelige invloed op het elektrolyt volgens de onderhavige uitvinding. Het bestaan van het ijzer(II)ion verdient feitelijk de voorkeur, omdat bO het fungeert als de polarisator in het elektrolyt en de dichtheid 79 0 8 0 8 8 7 verbetert van de beklede tinlaag volgens de onderhavige uitvinding.
Hoewel een deel van het mangaanion en driewaardig chroomion, dat als- een sulfaat wordt toegevoegd, soms tezamen kan worden afgezet met de tin(II)ionen, hindert dit niet op nadelige wijze de vor-5 ming van de dichte tinlaag, die een oogmerk van de onderhavige uitvinding is.
Bij de onderhavige uitvinding zijn de temperatuur van het elektrolyt en de stroomdichtheidsomstandigheden dezelfde als bij de gebruikelijke elektrolytische vertinningsbehandeling onder toe-10 passing van het bekende tin(II)sulfaat-elektrolyt of tin(Il)fenol-sulfonaat-elektrolyt.
Het dient te worden benadrukt, dat het elektrolyt volgens de onderhavige uitvinding niet gebruikt wordt als een gebruikelijk elektrolyt voor het vertinnen vanwege het geringe stroomvermogen 15 ervan. Dit komt omdat de toevoeging van het sulfaat, volgens de onderhavige uitvinding, het stroomvermogen van het elektrolytisch vertinnen vermindert·
De basis elektrolyt-samenstelling van de onderhavige uitvinding kan echter gebruikt worden bij een gebruikelijke elektro-20 lytische vertinningstrap, mits het sulfaat niet wordt toegevoegd.
Een gebruikelijk elektrolyt, dat gebruikt wordt bij een gebruikelijke elektrolytische vertinningstrap heeft bijvoorbeeld de volgende samenstelling: tin(II)ion : 20 - 50 g/1 25 zuur (H^SO^) : 10-25 g/1 ijzer (lIl)ion : < 20 g/1
De onderhavige uitvinding wordt door de volgende voorbeelden toegelicht.
Voorbeeld I
30 Een koud gewalste staalplaat met een dikte van 0,23 mm werd elektrolytisch ontvet in een oplossing van natriumhydroxide en vervolgens afgebeten met verdund zwavelzuur. De staalplaat werd na met water te zijn gespoeld elektrolytisch met tin bekleed onder de volgende bekledingsomstandigheden: 35 Samenstelling van het elektrolyt: tin(II)sulfaat : 40 g/1
fenolsulfonzuur (60-procents oplossing in water) : 25 g/1 geethoxyleerd α-naftolsulfonzuur : 3 g/1 aluminiumsulfaat : 50 g/1 40 Temperatuur van het elektrolyt : 45°C
7908036 . 8 S'- 2
Kathodische stroomdichtheid : 10 A/dm .
Na spoelen met water en drogen werd de met tin beklede staalplaat kathodisch behandeld onder de volgende omstandigheden en werd daarna met water gespoeld, gedroogd en bekleed met een dun-5 ne film van dioctylsebacaat (DOS) volgens de gebruikelijke methode, die wordt toegepast bij een elektrolytische vertinningsproces. Voorbeeld II
Een staalplaat werd voorbehandeld en elektrolytisch vertind zoals in voorbeeld I beschreven. De met tin beklede 'staalplaat werd 10 vervolgens met water gespoeld en gedroogd. De met tin beklede staalplaat werd voorafgaande aan de elektrolytische behandeling met chroomzuur zoals in voorbeeld I 2 seconden op 232 - 260°C gehouden door weerstandsverhitting en werd vervolgens onmiddellijk afgeschrikt en gedroogd. Na de elektrolytische chroomzuurbehandeling 13 werd de behandelde staalplaat met water gespoeld, gedroogd en bekleed met een film van DOS zoals in voorbeeld I beschreven.
Voorbeeld III
Een staalplaat, voorbehandeld zoals in voorbeeld I, werd met tin bekleed zoals hierna uiteengezet. Na spoelen met water werd 20 de met tin beklede staalplaat onderworpen aan een elektrolytische behandeling met chroomzuur onder de hierna beschreven omstandigheden:
Omstandigheden van de elektrolytische vertinning:
Samenstelling van het elektrolyt: 25 Tin(II)sulfaat : 25 g/1
Fenolsulfonzuur (60-procents oplossing in water) : 15 g/1 Geethoxyleerd a-naftolsulfonzuur : 2 g/1 Mangaansulfaat : 10 g/1 Temperatuur van het elektrolyt : 50°G
2 30 Kathodische stroomdichtheid : 20 A/dm .
Omstandigheden van de elektrolytische chroomzuurbehandeling Samenstelling van het elektrolyt:
Chroomzuur : 30 g/1 Natriumhydroxide : 10 g/1 35 Temperatuur van het elektrolyt : ^0°0 2
Kathodische stroomdichtheid : 10 A/dm .
Na spoelen met water en drogen .werd DOS door bekleding aangebracht op dezelfde wijze zoals vermeld in voorbeeld I.
Voorbeeld IV
kO Een staalplaat werd voorbehandeld en elektrolytisch vertind 7908086 9 zoals in voorbeeld lil en werd vervolgens met water gespoeld en gedroogd. De met tin beklede staalplaat werd 1,5 seconden op 232 -260°C gehouden door weerstandsverhitting en werd daarna afgeschrikt. De aldus met ijzer-tin-legering beklede staalplaat werd onder de-5 zelfde omstandigheden als in voorbeeld III behandeld. Na spoelen met water en drogen werd DOS door bekleding op dezelfde wijze als vermeld in voorbeeld I aangebracht.
Voorbeeld V
Een staalplaat, voorbehandeld zoals in voorbeeld I, werd 10 met tin bekleed onder de hierna vermelde omstandigheden. Na spoelen met water, werd de met tin beklede staalplaat vervolgens onderworpen aan een elektrolytische chroomzuurbehandeling onder de eveneens hierna uiteengezette omstandigheden.
Omstandigheden van de elektrolytische vertinning.
15 Samenstelling van het elektrolyt:
Tin(II)sulfaat : 20 g/1
Fenolsulfonzuur (éO-procents oplossing in water) : 10 g/1 Geethoxyleerd a-naftolsulfonzuur : 1 g/1 Chroomsulfaat : 5 g/1 20 Temperatuur van het elektrolyt : b3°C
2
Kathodische stroomdichtheid : 15 A/dm .
Omstandigheden van de elektrolytische chroomzuurbehandeling
Samenstelling van het elektrolyt:
Chroomzuur : 50 g/1 25 Zwavelzuur : 0,3 g/1
Fluoboorzuur : 0,3 g/1
Temperatuur van het elektrolyt : 40°C
2
Kathodische stroomdichtheid : 3 A/dm .
Na het spoelen met water en drogen werd DOS door bekleden 30 op dezelfde wijze aangebracht als in voorbeeld I beschreven. Voorbeeld VI
Een staalplaat werd voorbehandeld en elektrolytisch vertind zoals in voorbeeld V en werd vervolgens met water gespoeld en gedroogd. De met tin beklede staalplaat werd 3 seconden op 232 - 260°C 35 gehouden door weerstandsverhitting en werd vervolgens afgeschrikt.
De aldus met een ijzer-tin-legering bedekte staalplaat werd onder dezelfde omstandigheden behandeld als in voorbeeld V. Na spoelen met water en drogen werd DOS door bekleden op dezelfde wijze aangebracht als beschreven in voorbeeld I.
7908036 if 10 .
i
Vergelijkingsvoorbeeld 1 _
Een staalplaat, voorbehandeld zoals in voorbeeld I, werd met tin bekleed onder de hierna vermelde omstandigheden. Omstandigheden van de elektrolytische vertinning 5 Samenstelling van het elektrolyt:
Tin(II)sulfaat : A-0 g/1
Fenolsulfonzuur (60-procents oplossing in water) : 25 g/1 Geethoxyleerd a-naftolsulfonzuur : 3 g/1 Temperatuur van het elektrolyt : ^5°0 2 10 Kathodische stroomdichtheid : 10 A/dm
Na spoelen met water werd de met tin beklede staalplaat onderworpen aan een elektrolytische chroomzuurbehandeling door toepas- 2 sing van 30 g/1 van een natriumdichromaatoplossing onder 15 A/dm ' bij een temperatuur van het elektrolyt van 45°C. Na spoelen met wa-15 ter en drogen werd DOS door bekleding op dezelfde wijze aangebracht zoals vermeld in voorbeeld I.
Vergelijkingsvoorbeeld 2
Een staalplaat werd voorbehandeld en elektrolytisch vertind zoals in vergelijkingsvoorbeeld 1 en werd vervolgens met water ge-20 spoeld en gedroogd. De met tin beklede staalplaat werd vloeiend gesmolten door toepassing van een gebruikelijke weerstandsverhitting zoals bij een elektrolytisch vertinningsproces en werd vervolgens kathodisch behandeld onder dezelfde omstandigheden zoals in vergelijkingsvoorbeeld 1 beschreven. Na spoelen met water en drogen werd 25 DOS door bekleding op dezelfde wijze aangebracht zoals vermeld in voorbeeld I.
Vergelijkingsvoorbeeld 3
Een staalplaat, voorbehandeld zoals in voorbeeld I beschreven, werd onderworpen aan een elektrolytische chroomzuurbehandeling 30 onder de volgende omstandigheden:
Samenstelling van het elektrolyt Chroomzuur : 80 g/1 Zwavelzuur : 0,3 g/1 - Fluoboorzuur : 0,6 g/1 35 Temperatuur van het elektrolyt : 55°C
2
Kathodische stroomdichtheid : 20 A/dm
Na spoelen met water en drogen werd DOS door bekleding op dezelfde wijze aangebracht zoals vermeld in voorbeeld I.
De eigenschappen van de verkregen staalplaat werden gewaar-• JfO deerd volgens de volgende onderzoekmethoden, na de meting van het 7908086 11 bekledingsgewicht op de verkregen staalplaat, waarvan de resultaten in de tabel zijn vermeld.
(1) Bindingssterkte
Twee stukken van het behandelde monster werden vervaardigd.
5 Eén stuk van het behandelde monster werd bij 210°C 12 minuten ge- 2 moffeld na bekleding met 60 mg/dm van een lak van het epoxy-fenolachtige type en het andere stuk werd onder dezelfde omstandigheden, 2 zoals hiervoor beschreven, gemoffeld na bekleding met 25 mg/dm van dezelfde lak.
10 De twee verschillend beklede monsterstukken werd elk ge sneden tot een afmeting van 5 nim x 100 mm en met elkaar verbonden onder toepassing van een nylon kleefmiddel met een dikte van 100yUm bij 200°0 gedurende 50 seconden onder een druk van 3 kg/cm door een hete pers na een voorverhitting tot 200°C gedurende 120 seconden.
15 De bindingssterkte van het samenstel, die wordt aangegeven als kg/5 mm werd gemeten met een gebruikelijke trekbeproevingsmachine.
(2) Bindingssterkte na veroudering in warm water
Het samenstel, vervaardigd volgens de methode zoals beschreven onder (1), werd afgeschilferd met een gebruikelijke trekbeproe-20 vingsmachine nadat het samenstel gedurende 3 dagen bij 90°C was ondergedompeld in een 0,^-procents oplossing van citroenzuur. De bindingssterkte van het samenstel wordt aangegeven als kg/5 mm.
(3) Lakhechting na het vormen
Het behandelde monster werd 12 minuten bij 210°C gemoffeld 25 na bekleding met 50 mg/din van een lak van het epoxy-fenolachtige type. Het beklede monster werd gesneden tot een nog niet afgewerkt stuk met een diameter van 80 mm door een ponsmachine en het stuk werd diep getrokken onder vorming van een beker bij een trekverhou-ding van 2,0. De laklaag op de bodem van de beker werd kruislings 30 met een scheermes gesneden en een poging werd gedaan de lakfilm van de zijkant en de bodem van de beker met een kleefband af te schilferen.
(½) Corrosie-bestandheid tegen een zure"oplossing na het vormen Het beklede en gemoffelde monster, zoals beschreven in (3) 35 werd gesneden tot een afmeting van 15 mm x 100 mm. Het proefstuk werd voorgebogen onder vorming van een V-vormig voortbrengsel en werd vervolgens tot 180° gebogen door de val een gewicht van. 3 kg van een hoogte van 150 mm na het plaatsen van een staalplaat met een dikte van 0,28 mm tussen de twee zijden van het voorgebogen kO proefstuk. Het buigproefstuk werd afgedicht met paraffine, behalve
79 0 8 0 M
12 voor het gevormde gedeelte van het buigproefstuk en werd vervolgens ondergedompeld in 300 ml van een fosforzuuroplossing van 0,01 mol/1 bij omgevingstemperatuur gedurende 1 week. Dezelfde methode werd herhaald voor een ander proefstuk, behalve dat een 5 citroenzuuroplossing van 0,01 mol/1 werd gebruikt, die 0,3 gew.% natriurachloride bevatte. De ijzeropname in elke oplossing werd gemeten en de verandering in het oppervlakte-uiterlijk van elk proefstuk werd gewaardeerd met het blote oog.
(3) Lasbaarheid 10 Het behandelde monster werd gesneden tot een afmeting van 20 mm x 50 mm. Twee stukken van het gesneden monster werden met elkaar 20 mm overlapt in een lengterichting en vervolgens in het midden van het overlapte gedeelte gelast met de puntlasmachine (vervaardigd door Osaka transformer Co., Ltd. Model MS-100) onder 15 de volgende omstandigheden:
Omstandigheden van het puntlassen Primaire spanning : 140 volt Primaire stroom : 20 ampere Spanning voor het lassen : 0,^5 volt 20 Lastijd : 0,5 seconden
Diameter van de elektrode (vervaardigd uit chroom-koper) : 3 mm Druk : 10 kg
De trekafschuivingsterkte van het gelaste monster werd gemeten.
25 Zoals blijkt uit de tabel heeft de staalplaat met een uiterst dunne tinlaag of een uiterst dunne ijzer-tin-legeringslaag, verkregen met toepassing van het elektrolyt volgens de onderhavige uitvinding, uitstekende eigenschappen, in het bijzonder de bin-dingssterkte na veroudering in warm water.
7908086 13 ' * .
O
•Η ra Μ £ ra o ö M ® ‘p ö d ·η _ ι ·ρ o d d ε ra + ^ o 73 B ra o 00 o -1-:0 _ raw w o σν o ra ra ra -p ^ w > -p ^ w τ* ra lvi y ^ _ _ f, rri <-· _y ra · d · · © | o* ° ° ° ^ ^ ö S £ £ S ° £> ^ ° £ *> j9 ra -η ft*H ra ra ·η d d 60 +5 O N 6043 Η ΦΡ
H 1 SP
tj ra d d M ra ‘h d ra i ·η i -η o ui ft !h s ra 1-1 ΙΓ\Τ" 4i Η i> d fto . ,® _ «%λ ï- n o p B ra o o -d- o ό t- raw o o m vo ra ra ra -p Λί i ™ *=* £ ^ ° 3! ra lvJ _ '-L l m d K-a öü rara * d * · ©
O O O \D W flMO(ÖOfs-P-P®OrafiOvOO O U u u Ö bOi ü ft 0) ΛϋΉ 60 IN&O
g rad f-3-p^i o d ra ·Η0 .r ra.HPi*Hrara-HHO d d 60-P O N 60,0 H > d ra > i_i I 60
rj o d fJ
" ra «h ö ra i -H
I -p o d ft d s ra 9 to. Λ H !> Ö id O d ©
m OJ P O p g ra o O ΙΛ O ·π P
% lo K\ O in ON ra ra ra -P i w>-pw^-'ö _ .ötï'öü't! rara r d * * ra II o o o o »·«. -^bllëssri"is do raö-fJ-P^odra *hö “Jw φ .Η ΡιτΙ ra ra ή h o d d p ^ 60 -P O N 6043 H > d <0 > H , 60 ώ H ra d d 9 M ra <h d ra I ·ρ m-ö i *p o d ft d ε w H WW 43 iP >>0 Pi o £ ® rt ii 4; ra ρ ε ra o o t— o π vo * | * o O ^ 5 S -8 S 3 ra ra °i > 5 N- 1 ra^O O O O vow öo o ö ηΨϋ o ui ra -H d § §. ra -p ft-p ra ra ·ρ H p ö d JS ^ 60 +9 O N 6043 H > d <0 |>
H II
Js d -ra -d U 5 ö g
^ ^ -P -P
ra ® Μ p Μ λ ft U d -p -o ft -rj» ft (1 ^ O ·Η d ·Η ’«j 5 5 -ra d * £ £ ra ra raw ° © irapra d ra h ra ε ,M ® *rf Söo ra -raw d-pvra 4h d 6£H'~'d&£.rl mra •H d \ rP d ®, £ ixJd6£W-ÖdH *H ^ g i> d d So
d CO 43 -P 60 OO
-p ·η ra ra © d
43 Pu 60 d E -H
O 6t O d •Hd-ra-ra-ras© s .p -H -p ra -p s -ra η h ra-rararan© d \ .
6ora43 43 d43inp ^ i Η ΗΛ1 Η'-' H \ d o O d
HvjraHrara6£ra B ε ra d©ra\rarara ,Mt> ^ ^ .
d43>6c>-ö>w__i o-PodoMo'x-Pd ~ ·°ν r-Γ S m c +5-P43-H 430436C o M O0«4dd rara _ v
4J 4^ Ö H
SS ·* ® 1 i6orara6o -ra 'ra d
ld idd-p+^Bö -H
t>» ra >, d -p ra ra ε -H 1 ra rad h!> h d p rara -p ©λ -S? 060 O C3 ra 6£ 60 IA 43 ·Η^_, Sm d©d dras-ra d ti \ o SSl^S ^ 9 +>ρ.Η -P43od-P*H6cra odrara t ^!od isiopd'ö-dii^ * rarad rarad43dd44
dra33 SS5 5 SI I > S
7908086 'V 'ik 60 60 'h Ö Ö | O -Η ·Η
60 SS
dm S d d
•r! I O I O O
itj'ö to Ό © i> > -p oh CT\ (N 60 O bO >4 Λ
•HU) v O d Π O O CO O O' O
HO o ï- in ΙΛ ·Η d id id CO Al r-ino
<D,q · · · > 41 P! <t! (U *nc0 · 'n (0 · » H
60 d ΟΟΜΟ^·ΛΟ!>^3 ·ΗΟ O -H O r-VOW
in o OH ,|-3 H *r* Ό
(DO OW-ΡΟ ΰ -P ΰ -P
> > ,d <D d © © d © d •H d Ρί ·Η ft -H ft Ö H Ü ϋ N tq . odOO d d d d OO- H ^ d d tö tö 6o>«+> (ö!> d :> I did to © tf-l id d 60 !> O I d r* d nj to ο h •h 60 s to d t> ω ΛίΌ dood d -p -η Η ΙΛ r· Ή ti d Ü OO -H -d
•HO-d-T-r-O -P O d © ft Ή VO S O
ho m m 0 0 vo d ft ra ojd m O' ©
©,©**««·» O OO »0 .· » H
60dOOOOinO © ft-p d d Ο > Ο o IQ
^ o zodood to in 00 d id -p 0 00 >> ö ιο,ϋϋ Λ ο ω·ο Ο Ο ·Π Ο ΟΙ Η -Ρ Ο Η ·Η d ·Η ο d d 60 Η Ν +> Η -Ρ Ο ft
60 I
1 d ο to Η ft 60 60 d d Ο a dr 000 id η·η "Η φ a d ϋ d
o üd H6QO d > -P
η H OJ <\J -Η ·Η d H ,d
d -H © -d" v- O id **;H d d > 060 m O
oHom oo^~ ogd>© d ojd mm®
^ O »0 · * ψ ψ 10 Ο Ο id Ο O * *rl ψ r H
s-» 60d o O O O-d· O ‘H d i> 4> O ft-H OS O ON 0 do. dorad^aftra d vo
HOO H 60 d OO O
o>> o d id d d >
JD 60 Ο ·Η ,r5 ® O d IQ
d ö d p .ri ϋ ρ ο © © £-1 H .d tQ id id O 60*0
d d Ο Ο ΟΙ -H-P
odood ·η® dd 60 i> id Ό -Ρ H-P Oft d I d ο «η id d H > O I d >
> ia Ο H
60 s 60 d > 60 Ό d O 0 d d
H r- OJ -Η Ό d id © © -H
OCdlN'r-O -POdO ft-H 00 E VO nd
O m -d-OOfMT-^X»t*rd ft (0 vd r-n-O
42 r «*»»* O 0 0 * 0 **0 d Ο Ο Ο O VO OJ O ft-P d d Ο !> Ο m 60
o zodood CQtN
O d id -p O 0 0 > d ra Pd -id Jd O 60-n
ο © -r-i O Ol -H-P
Ο -Η -H d -HO d d 60 H tq -Ρ H -P © ft d I d © H id d > o I d >
IQ © H
60 S iS d > 60 d O 0 d d > ή d d ϋ ο ο -η -p o d 0 ft-π s TJ id i3 > i2 ft IQ d H r- OJ Ο Ο Ο Ο o oj *- o © ft -P d d r- > σν Ό O in OOvO''idOd© Od T- KJ *- -d* ® 'Ώ · ψ ψ ψ ψ did ·Ρο»οο^*-ο d ΟΟΟΟ ΝΟΓ d»MM id Ο O 60 ’n OOI 60
ο Ο φ -η ο Ο I -Η -P IN
ο O -H -H d -H 0 d d > 60 H tq -P H-P Oft 7908086

Claims (3)

1. Zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen, met het kenmerk, dat het elektrolyt 5 tot 150 g/1 van een alkalimetaal-, ammonium-, aluminium-, mangaan- en/of 5 chroomsulfaat in een tin(H)sülfaat-elektrolyt of tin(II)fenolsul-fonaat-elektrolyt, dat 1,5 - 50 g/1 tin(II)ionen bevat, en 1,0 tot 50 g/1 van een zuur, zoals zwavelzuur, bevat en waarbij de gewichtsverhouding tin(II)ionen tot zuur 1-3:1 bedraagt.
2. Werkwijze ter vervaardiging van een staalplaat met 2 10 0,05 - 0,60 g/m metalliek tin op de staalplaat, met het kenmerk, dat men een staalplaat elektrolytisch vertind met het elektrolyt volgens conclusie 1 bij een temperatuur van 25 tot 60°C en onder een kathodische stroomdichtheid van 3-50 A/dm .
3· Werkwijze ter vervaardiging van een staalplaat met 2 15 0,05 - 1,0 g/m van een ijzer-tin-legering uitgedrukt als tin op de staalplaat, met het kenmerk, dat men de met tin beklede staalplaat verkregen volgens conclusie 2 0,5 - 10 seconden tot een temperatuur van 232 - kQ0° 0 verhit. km Werkwijze ter vervaardiging van een tinplaat, waarbij 20 een uitstekende bestandheid tegen corrosie vereist is, met het kenmerk, dat men vooraf een staalplaat met een bekleding overtrekt onder toepassing van het elektrolyt volgens conclusie 1 bij een temperatuur van 25 tot 60°C en onder een kathodische 2 stroomdichtheid van 5-50 A/dm en vervolgens de vooraf beklede 25 staalplaat volgens een gebruikelijke vertinningstrap elektrolytisch vertind. ******** 7903086
NL7908086A 1978-11-27 1979-11-05 Zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen. NL7908086A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP14533378 1978-11-27
JP53145333A JPS602396B2 (ja) 1978-11-27 1978-11-27 酸性錫めつき浴

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7908086A true NL7908086A (nl) 1980-05-29

Family

ID=15382736

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7908086A NL7908086A (nl) 1978-11-27 1979-11-05 Zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4388158A (nl)
JP (1) JPS602396B2 (nl)
AU (1) AU515455B2 (nl)
BE (1) BE879973A (nl)
CA (1) CA1149769A (nl)
DE (1) DE2947774A1 (nl)
FR (1) FR2442283B1 (nl)
GB (1) GB2037814B (nl)
IT (1) IT1119479B (nl)
NL (1) NL7908086A (nl)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS602396B2 (ja) 1978-11-27 1985-01-21 東洋鋼鈑株式会社 酸性錫めつき浴
JPS6046199B2 (ja) * 1981-06-10 1985-10-15 川崎製鉄株式会社 耐錆性の高い溶接缶用表面処理鋼板の製造方法
US4871429A (en) * 1981-09-11 1989-10-03 Learonal, Inc Limiting tin sludge formation in tin or tin/lead electroplating solutions
US5066367B1 (en) * 1981-09-11 1993-12-21 I. Nobel Fred Limiting tin sludge formation in tin or tin/lead electroplating solutions
US5094726B1 (en) * 1981-09-11 1993-12-21 I. Nobel Fred Limiting tin sludge formation in tin or tin/lead electroplating solutions
US4599149A (en) * 1981-09-11 1986-07-08 Learonal, Inc. Process for electroplating tin, lead and tin-lead alloys and baths therefor
GB2126249B (en) * 1982-09-03 1986-01-08 Toyo Kohan Co Ltd Process for producing a thin tin and zinc plated steel sheet
US4617097A (en) * 1983-12-22 1986-10-14 Learonal, Inc. Process and electrolyte for electroplating tin, lead or tin-lead alloys
US4565609A (en) * 1983-12-22 1986-01-21 Learonal, Inc. Bath and process for plating tin, lead and tin-lead alloys
US4565610A (en) * 1983-12-22 1986-01-21 Learonal, Inc. Bath and process for plating lead and lead/tin alloys
US4701244A (en) * 1983-12-22 1987-10-20 Learonal, Inc. Bath and process for electroplating tin, lead and tin/alloys
US4717460A (en) * 1983-12-22 1988-01-05 Learonal, Inc. Tin lead electroplating solutions
JPS61194194A (ja) * 1985-02-22 1986-08-28 Keigo Obata すず、鉛又ははんだメツキ浴
US4681670A (en) * 1985-09-11 1987-07-21 Learonal, Inc. Bath and process for plating tin-lead alloys
JPS62124296A (ja) * 1985-11-25 1987-06-05 Toyo Kohan Co Ltd シ−ム溶接性,塗料密着性の優れた表面処理鋼板およびその製造方法
US5174887A (en) * 1987-12-10 1992-12-29 Learonal, Inc. High speed electroplating of tinplate
US4844780A (en) * 1988-02-17 1989-07-04 Maclee Chemical Company, Inc. Brightener and aqueous plating bath for tin and/or lead
JPH0291499U (nl) * 1988-12-28 1990-07-19
US5378347A (en) * 1993-05-19 1995-01-03 Learonal, Inc. Reducing tin sludge in acid tin plating
US6099714A (en) * 1996-08-30 2000-08-08 Sanchem, Inc. Passification of tin surfaces
US6174426B1 (en) 1999-08-12 2001-01-16 Usx Corporation Tin-plated steel with adhesion promoter
EP1969161A4 (en) * 2005-12-30 2012-01-25 Arkema Inc HIGH SPEED TIN COATING PROCESS
JP5158303B2 (ja) * 2006-04-14 2013-03-06 上村工業株式会社 錫電気めっき浴、錫めっき皮膜、錫電気めっき方法及び電子機器構成部品
CN104302814B (zh) 2012-03-30 2016-12-21 塔塔钢铁艾默伊登有限责任公司 用于包装应用的涂覆基材及用于制备所述涂覆基材的方法
EP2722419B1 (en) * 2012-10-19 2018-08-15 Rohm and Haas Electronic Materials LLC Thin-tin tinplate
KR101971811B1 (ko) * 2015-02-06 2019-04-23 닛폰세이테츠 가부시키가이샤 Sn 도금 강판 및 화성 처리 강판 및 이들의 제조 방법
DE102021116367A1 (de) * 2021-06-24 2022-12-29 Salzgitter Flachstahl Gmbh Verfahren zur Herstellung eines Stahlflachprodukts mit einem zink- oder aluminiumbasierten metallischen Überzug und entsprechendes Stahlflachprodukt
CN113564644A (zh) * 2021-06-29 2021-10-29 武汉钢铁有限公司 一种提高镀层附着力的电镀锡液、制备方法及镀锡板

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1527577A (en) * 1923-02-19 1925-02-24 Wheeling Steel & Iron Company Electroplating bath
US1987749A (en) * 1933-01-28 1935-01-15 Harshaw Chem Corp Electro-deposition of tin
US2736692A (en) * 1952-05-14 1956-02-28 Du Pont Electrodeposition of tin
US2930740A (en) * 1958-05-14 1960-03-29 Bethlehem Steel Corp Electrodeposition of tin
US3082157A (en) * 1958-06-23 1963-03-19 Bethlehem Steel Corp Electrodeposition of tin
US3616292A (en) * 1969-03-06 1971-10-26 Vulcan Materials Co Alumated stannous sulfate solutions their preparation and their use in plating on conductive surfaces particularly on aluminum
US4104135A (en) * 1973-04-03 1978-08-01 Kawasaki Steel Corporation Method of producing highly corrosion resistant tin-plated steel sheet
JPS5323833A (en) * 1976-08-18 1978-03-04 Toyo Kohan Co Ltd Surface treated steel sheet for coating
JPS5326236A (en) * 1976-08-25 1978-03-10 Toyo Kohan Co Ltd Surface treated steel sheet for coating
LU77061A1 (nl) * 1977-04-01 1979-01-18
JPS602396B2 (ja) 1978-11-27 1985-01-21 東洋鋼鈑株式会社 酸性錫めつき浴

Also Published As

Publication number Publication date
JPS602396B2 (ja) 1985-01-21
CA1149769A (en) 1983-07-12
JPS5573887A (en) 1980-06-03
AU5300079A (en) 1980-05-29
IT1119479B (it) 1986-03-10
DE2947774A1 (de) 1980-06-04
US4388158A (en) 1983-06-14
AU515455B2 (en) 1981-04-02
BE879973A (fr) 1980-03-03
FR2442283B1 (fr) 1985-07-12
IT7969205A0 (it) 1979-11-13
GB2037814A (en) 1980-07-16
GB2037814B (en) 1983-05-11
FR2442283A1 (fr) 1980-06-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL7908086A (nl) Zuur elektrolyt voor het elektrolytisch vertinnen.
KR101108312B1 (ko) 캔용 도금 강판 및 그 제조 방법
US4113580A (en) Steel sheet useful in forming foodstuff and beverage cans
JP5986342B1 (ja) 表面処理鋼板、金属容器及び表面処理鋼板の製造方法
US4296182A (en) Can composed of electrolytically chromated steel
JP6146541B2 (ja) めっき鋼板およびその製造方法
JP4869976B2 (ja) 缶用めっき鋼板及びその製造方法
CN102308026B (zh) 镀锡钢板的制造方法
KR20180132891A (ko) 용기용 강판
FR2564488A1 (fr) Tole d&#39;acier a traitement de surface multicouche a base de chrome douee d&#39;une excellente soudabilite et son procede de production
JP6119931B2 (ja) 容器用鋼板及び容器用鋼板の製造方法
EP0319908A2 (en) Aluminum-plated steel sheet for cans
JP6540801B2 (ja) 容器用鋼板及び容器用鋼板の製造方法
JPS6056240B2 (ja) 加工部の耐食性に優れた錫めつき鋼板の製造法
GB2046304A (en) Tin-free steel
JP6156299B2 (ja) 容器用鋼板およびその製造方法
JPS5938315B2 (ja) 極薄鉄錫合金被覆鋼板の製造法
JPS582597B2 (ja) すずめつき鋼板の製造方法
JP2593194B2 (ja) 塗装後加工部耐食性に優れた缶用表面処理鋼板の製造方法
JPH0319317B2 (nl)
WO2010090267A1 (ja) スズめっき鋼板及びその製造方法
JPS63178942A (ja) アルミニウム被覆鋼板製の缶ボデイ−を用いたイ−ジ−オ−プン缶
KR830002668Y1 (ko) 도장용 표면처리강판(塗裝用表面處理鋼鈑)
JPH01184297A (ja) 部分錫めっき鋼板のクロムめっき方法
KR20040058555A (ko) 락카 밀착성 및 내유화 흑변성이 우수한 주석전기도금강판의 전해크롬 처리방법 및 이에 따라 크롬처리된 주석 전기도금강판

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed