GR1009491B - Παρασκευασμα αλκοολουχου ποτου απο τσαι του βουνου με αλκοολικη ζυμωση και μεθοδος παραγωγης ενος τετοιου σκευασματος - Google Patents

Παρασκευασμα αλκοολουχου ποτου απο τσαι του βουνου με αλκοολικη ζυμωση και μεθοδος παραγωγης ενος τετοιου σκευασματος Download PDF

Info

Publication number
GR1009491B
GR1009491B GR20170100570A GR20170100570A GR1009491B GR 1009491 B GR1009491 B GR 1009491B GR 20170100570 A GR20170100570 A GR 20170100570A GR 20170100570 A GR20170100570 A GR 20170100570A GR 1009491 B GR1009491 B GR 1009491B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
preparation
mixture
alcoholic fermentation
alcoholic
herb
Prior art date
Application number
GR20170100570A
Other languages
English (en)
Inventor
Δημητριος Βασιλειου Βλαχος
Original Assignee
Δημητριος Βασιλειου Βλαχος
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Δημητριος Βασιλειου Βλαχος filed Critical Δημητριος Βασιλειου Βλαχος
Priority to GR20170100570A priority Critical patent/GR1009491B/el
Publication of GR1009491B publication Critical patent/GR1009491B/el

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12GWINE; PREPARATION THEREOF; ALCOHOLIC BEVERAGES; PREPARATION OF ALCOHOLIC BEVERAGES NOT PROVIDED FOR IN SUBCLASSES C12C OR C12H
    • C12G3/00Preparation of other alcoholic beverages
    • C12G3/02Preparation of other alcoholic beverages by fermentation

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Alcoholic Beverages (AREA)

Abstract

Παρασκεύασμα αλκοολούχου ποτού από το εκχύλισμα βοτάνου του τέιου του βουνού του γένους Σιδηρίτης, το οποίο έχει χρώμα κίτρινο, με σύνθετο άρωμα και γεύση. Πίνεται ως ορεκτικό - απερτίφ, συνοδευτικό φαγητού ή ως ηδύποτο, αλλά και ως ρόφημα ελιξιρίου υγείας. Μέθοδος παραγωγής και παρασκευής που συνίσταται και αποτελείται από τα ακόλουθα κατά σειρά βήματα και στάδια: 1. Ανάμειξη των πρώτων υλών σε συγκεκριμένη ποσότητα και ποσόστωση ανά υλικό. 2. Επίτευξη σημείου βρασμού, ομογενοποίηση μείγματος παρασκευή εκχυλίσματος. 3. Θέση του μείγματος σε ηρεμία και εκτός πηγής θερμότητας έως ότου φθάσει σε επιθυμητή θερμοκρασία. 4. Μετάγγιση και προσθήκη στο μείγμα των ξερών ζυμών οινοποίησης. 5. Διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης. 6. Μετάγγιση και διαδικασία της απολάσπωσης. 7. Διαδικασία ωρίμανσης. 8. Διαδικασία διαύγασης με διήθηση. 9. Εμφιάλωση.

Description

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Παρασκεύασμα αλκοολούχου ποτού από τσάι του Βουνού με αλκοολική ζύμωση και μέθοδος παραγωγής ενός τέτοιου σκευάσματος (Greek Mountain Tea Spirit by way of alcoholic fermentation)
Η παρούσα εφεύρεση αφορά ένα παρασκεύασμα με τη μέθοδο της αλκοολικής ζύμωσης του προϊόντος της εκχύλισης του τέιου του γένους Σιδηρίτη με περιεκτικότητα αλκοόλης.
Αναφορικά με τα, διαθέσιμα στην αγορά, αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται με αλκοολική ζύμωση, είναι ο οίνος - κρασί που παρασκευάζεται από τον χυμό των σταφυλιών καθώς και άλλα παρεμφερή του κρασιού οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται με παρόμοια μέθοδο από άλλα φρούτα, όπως είναι ο μηλίτης που προκύπτει από τα μήλα και ο απίτης που προκύπτει από τα αχλάδια. OL λέξεις κρασί και οίνος από μόνες τους όμως παραπέμπουν στο συγκεκριμένο παρασκεύασμα από σταφύλια.
Σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο οίνος ή κρασί είναι οινοπνευματώδες ποτό, προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους που προκύπτει από σύνθλιψη, ήτοι το μούστο. Ο οίνος, ανάλογα με το ποσοστό των αζύμωτων σακχάρων που περιέχει, μπορεί να ταξινομηθεί ως ξηρός, γλυκός ή ημίγλυκος, ενώ κατά το σύνολο σχεδόν του γνωστού και καταγεγραμμένου χρόνου, πλέον της αισθητηριακής τέρψης που προσέφερε στον άνθρωπο, χρησιμοποιούμενος σε πολιτιστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες, έχει χρησιμοποιηθεί και ως φαρμακευτική ουσία, ενδεικτικά ως αντισηπτικό και για την παραγωγή ιατρικών οίνων επί παραδείγματι τα γνωστά «Vina Medicata".
Επιπροσθέτως, στο έργο του «Περί Ιατρικής Ύλης», άλλως «De material medica» ο Διοσκουρίδης κάνει αναφορά για παραγωγή ιατρικού οίνου με φαρμακευτικές ιδιότητες από τα φυτά του γένους «Sideritis» τα οποία είναι το «τσάι του βουνού» με συγκεκριμένη ονομασία ως «χαμαιπιτύινος οίνος». Η μέθοδος ήταν η εμβάπτιση και παραμονή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του μέρους του φυλλώδους και ανθοφόρου τμήματος του φυτού του τέιου του βουνού, εντός σκεύους που περιείχε ήδη προπαρασκευασμένο οίνο.
Πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει ότι το «τσάι του βουνού», ήτοι το τέιο του γένους Σιδηρίτη, περιέχει πληθώρα ευεργετικών για τον άνθρωπο συστατικών με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια. Αντίστοιχες έρευνες, έχουν καταδείξει και επιβεβαιώσει την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση των προαναφερθεισών ουσιών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, υπ' αριθμό πρωτοκόλλου 5813 της 3<ης>Νοεμβρίου 2017, του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, εντάσσεται το ως άνω αναφερόμενο και προτεινόμενο από τον αιτούντα παρασκεύασμα στο Τεχνικό πεδίο Έρευνας με κωδικό C12G3/00, ενώ κατά το στάδιο της προέρευνας δεν ανακτήθηκε ουδεμία εγγραφή που να αφορά σε δημοσιευμένες αιτήσεις ή δημοσιευμένα διπλώματα/πιστοποιητικά και δεν βρέθηκε κανένα σχετικό έγγραφο αποδεικνύοντας την απουσία του περιγραφόμενου παρασκευάσματος τόσο από τη θεωρία και την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όσο και από την αγορά και τη διάθεσή του.
Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι να παραχθεί ένα καινοτόμο αλκοολούχο ποτό, συγκεκριμένα από το εκχύλισμα βοτάνου και συγκεκριμένα του τέιου του βουνού του γένους Σιδηρίτη που δεν υφίσταται στην αγορά, ούτε είναι διαθέσιμο στο εμπόριο των αλκοολούχων ποτών. Διαφέρει ριζικά τόσο από τις υπάρχουσες μεθόδους παρασκευής της τεχνικής και της πρακτικής, όσο και από τον αυθαίρετο αρχαίο προαναφερθέντα τρόπο της εμβάπτισης από το Διοσκουρίδη.
Είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η γεύση του παρασκευάσματος της εφευρέσεως με τη χρήση ως πρώτης ύλης άλλου μέρους του βοτάνου, άλλου τύπου και είδους βοτάνου, ή και με την προσθήκη ποσότητας από ένα χιλιοστό (1%ο) έως ένα εκατοστό (1%) της συνολικής παραγόμενης ποσότητας ανά παραγωγή από συστατικά τύπου φυσικών ή άλλου τύπου αρωματικών προοριζόμενων να τροποποιούν τη γεύση του παρασκευάσματος.
Ένα άλλο αντικείμενο της εφευρέσεως πέραν της παραγωγής του προαναφερθ εντός, είναι να προταθεί μια καινοτόμος μέθοδος παραγωγής ειδικά επινοημένη και εφαρμοστέα για την παρασκευή και παραγωγή του προαναφερθ έντος αλκοολούχου ποτού.
Κατά χαρακτηριστικό και συγκεκριμένο τρόπο, η μέθοδος παρασκευής κα παραγωγής αποτελείται από τα ακόλουθα κατά σειρά βήματα και στάδια:
1. Ανάμειξη των πρώτων υλών σε συγκεκριμένη ποσότητα και ποσόστωση ανά υλικό.
2. Επίτευξη σημείου βρασμού, ομογενοποίηση μείγματος παρασκευή εκχυλίσματος.
3. Θέση του μείγματος σε ηρεμία και εκτός πηγής θερμότητας έως ότου φθάσει σε επιθυμητή θερμοκρασία.
4. Μετάγγιση και προσθήκη στο μείγμα των ξερών ζυμών οινοποίησης.
5. Διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης.
6. Μετάγγιση και διαδικασία της απολάσπωσης.
7. Διαδικασία ωρίμανσης.
8. Διαδικασία διαύγασης με διήθηση.
9. Εμφιάλωση.
Η παρούσα εφεύρεση θα γίνει καλύτερα κατανοητή με την ανάγνωση της περιγραφής του παρακάτω παραδείγματος παρασκευής, που αφορά στη μέθοδο παραγωγής περί των τεσσάρων λίτρων (41t) αλκοολούχου ποτού από τέιο του βουνού, του γένους Σιδηρίτη.
Θέτουμε σε βρασμό τα ακόλουθα υλικά στις συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες:
Ύστερα από την επίτευξη του σημείου βρασμού των παραπάνω υλικών, την ταυτόχρονη παρασκευή του εκχυλίσματος από το βότανο, εν προκειμένω του τέιου του βουνού του γένου Σιδηρίτη και την ομογενοποίηση του μείγματος, αφαιρούμε την πηγή θερμότητας και αφήνουμε το παραγόμενο σακχαρούχο υγρό σε ηρεμία για περίπου μία ώρα (1h) ή όσο χρειαστεί, ώστε να φθάσει σε θερμοκρασία περίπου τριάντα πέντε με σαράντα βαθμούς κελσίου (35-40C<0>). Με αυτή την αναμονή, επιτυγχάνεται αφενός μεν η πληρέστερη εκχύλιση των γευστικών και ευεργετικών συστατικών του τέιου που προσβλέπουμε και αναμένουμε και αφετέρου να καταλήξει το μίγμα στην κατάλληλη θερμοκρασία για το επόμενο βήμα, αυτό της προσθήκης των ξηρών ζυμών οινοποίησης.
Κατόπιν των ανωτέρω, μεταφέρουμε το σακχαρούχο υγρό σε κατάλληλο ανοξείδωτο (inox) δοχείο και προστίθενται οι ξηρές ζύμες οινοποίησης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αλκοολική ζύμωση από στελέχη ζυμών του γένους των σακχαρομυκητών (Saccharomyces).
Για να επιτευχθεί η ορθή αλκοολική ζύμωση τοποθετείται σε κατάλληλο χώρο, απαλλαγμένο από οσμές, υγρασία και σκόνες, με σταθερές και μη μεταβαλλόμενες συνθήκες, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) έως τριάντα πέντε (35) ημερών.
Μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης το αλκοολούχο ποτό που έχει παραχθεί έχει αλκοολικό τίτλο από δώδεκα (12) έως δέκα έξι (16) μονάδες αλκοολικής περιεκτικότητας (νοί.). Έχει χρώμα κίτρινο, με σύνθετο άρωμα και γεύση. Ανάλογα με την αναλογία του σακχαρώδους παράγοντα σε σχέση με το νερό, έχουμε τελικό προϊόν «ξηρό», δηλαδή όλα τα σάκχαρά του έχουν μετατραπεί σε αιθανόλη-αιθυλική αλκοόλη ή «γλυκό» - «ημίγλυκο», αναλόγως με την ποσότητα των εναπομεινάντων σακχάρων που δεν μετατράπηκαν σε αιθανόληαιθυλική αλκοόλη.
Στη συνέχεια μεταγγίζεται σε άλλο δοχείο, επίσης ανοξείδωτο (inox) ώστε να γίνει απολάσπωση και να απομακρυνθούν οι ζυμολάσπες που δημιουργήθηκαν κατά την αλκοολική ζύμωση.
Τέλος αφήνεται να ωριμάσει για τρεις (3) περίπου μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και διαυγάζεται με διήθηση οπότε και μπορεί να εμφιαλωθεί σε φιάλες.
Η παρούσα εφεύρεση δεν περιορίζεται στην αμέσως ανωτέρω περιγραφείσα υπό τύπου μη διεξοδικού παραδείγματος μεθόδου παραγωγής. Ειδικότερα, μπορεί να τροποποιείται μερικώς η γεύση του παρασκευάσματος με την πρόσμιξη ή προσθήκη άλλων φυσικών ή μη αρωματικών με τις ίδιες ή αντίστοιχες ως άνω ιδιότητες.
Το τελικό παρασκευασμένο προϊόν, αλκοολούχο ποτό, μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό-απεριτίφ, συνοδευτικό φαγητού ή ως ηδύποτο, καθώς περιέχει αρκετά οργανοληπτικά στοιχεία του κλασικού λευκού οίνου - κρασιού (ξηρού ή γλυκού) που παράγεται από τα σταφύλια και περιέχει αντίστοιχες ευεργετικές ουσίες. Επίσης, πλέον της γαστρονομικής απόλαυσης, δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως ρόφημα ελιξίριου υγείας, εφόσον με την πρόσμιξη του τέιου του βουνού και τη συμμετοχή του στη ζύμωση αποκτά τις προαναφερθείσες ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες και επιδρά με αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδη, αντίμικροβιακό και αναλγητικό τρόπο.

Claims (9)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ
1. Παρασκεύασμα αλκοολούχου ποτού από το εκχύλισμα βοτάνου, το οποίο υποβάλλεται στην διαδικασία της μεθόδου της αλκοολικής ζύμωσης, αφήνεται να ωριμάσει και διαυγάζεται με διήθηση.
2. Παρασκεύασμα σύμφωνα με την αξίωση 1 χαρακτηριζόμενο από το ότι το εκχύλισμα βοτάνου ανήκει στο είδος του τέιου του βουνού, του γένους Σιδηρίτη.
3. Παρασκεύασμα σύμφωνα με την αξίωση 1 και 2 χαρακτηριζόμενο από το ότι το κατηγοριοποιείται ως «ξηρό», «γλυκό» ή «ημίγλυκο» ανάλογα με την ποσότητα του σακχαρώδους παράγοντα του πρώτου σταδίου της μεθόδου παρασκευής και των εναπομεινάντων σακχάρων που δεν μετατράπηκαν σε αιθανόλη-αιθυλική αλκοόλη.
4. Μέθοδος παραγωγής και παρασκευής του παρασκευάσματος σύμφωνα με την αξίωση 1, χαρακτηριζόμενη από ότι συνίσταται και αποτελείται από τα ακόλουθα κατά σειρά βήματα και στάδια:
1. Ανάμειξη των πρώτων υλών σε συγκεκριμένη ποσότητα και ποσόστωση ανά υλικό.
2. Επίτευξη σημείου βρασμού, ομογενοποίηση μείγματος παρασκευή εκχυλίσματος.
3. Θέση του μείγματος σε ηρεμία και εκτός πηγής θερμότητας έως ότου φθάσεισε επιθυμητή θερμοκρασία.
4. Μετάγγιση και προσθήκη στο μείγμα των ξερών ζυμών οινοποίησης.
5. Διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης.
6. Μετάγγιση και διαδικασία της απολάσπωσης.
7. Διαδικασία ωρίμανσης.
8. Διαδικασία διαύγασης με διήθηση.
9. Εμφιάλωση.
5. Μέθοδος σύμφωνα με την αξίωση 4, χαρακτηριζόμενη από το ότι η γεύση του παρασκευάσματος των αξιώσεων 1 έως 3 μπορεί να τροποποιείται με τη χρήση ως πρώτης ύλης άλλου μέρους του βοτάνου, άλλου τύπου και είδους βοτάνου, ή καίμε την προσθήκη ποσότητας από ένα χιλιοστό (1%0) έως ένα εκατοστό (1%) της συνολικής παραγόμενης ποσότητας ανά παραγωγή από συστατικά τύπου φυσικών ή άλλου τύπου αρωματικών προοριζόμενων να τροποποιούν τη γεύση του παρασκευάσματος.
6. Μέθοδος σύμφωνα με τις αξιώσεις 4 και 5, χαρακτηριζόμενη από το ότι το τελικό παραγόμενο προϊόν των αξιώσεων 1 έως 3 μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό-απεριτίφ, συνοδευτικό φαγητού ή ως ηδύποτο, αλλά και ως ρόφημα ελιξίριου υγείας.
GR20170100570A 2017-12-18 2017-12-18 Παρασκευασμα αλκοολουχου ποτου απο τσαι του βουνου με αλκοολικη ζυμωση και μεθοδος παραγωγης ενος τετοιου σκευασματος GR1009491B (el)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20170100570A GR1009491B (el) 2017-12-18 2017-12-18 Παρασκευασμα αλκοολουχου ποτου απο τσαι του βουνου με αλκοολικη ζυμωση και μεθοδος παραγωγης ενος τετοιου σκευασματος

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20170100570A GR1009491B (el) 2017-12-18 2017-12-18 Παρασκευασμα αλκοολουχου ποτου απο τσαι του βουνου με αλκοολικη ζυμωση και μεθοδος παραγωγης ενος τετοιου σκευασματος

Publications (1)

Publication Number Publication Date
GR1009491B true GR1009491B (el) 2019-03-21

Family

ID=66677957

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20170100570A GR1009491B (el) 2017-12-18 2017-12-18 Παρασκευασμα αλκοολουχου ποτου απο τσαι του βουνου με αλκοολικη ζυμωση και μεθοδος παραγωγης ενος τετοιου σκευασματος

Country Status (1)

Country Link
GR (1) GR1009491B (el)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1280300A (en) * 1969-09-30 1972-07-05 Zd Litovsky Midus Improvements in or relating to the production of mead
KR20090109648A (ko) * 2008-04-16 2009-10-21 농업회사법인 (유) 참본 허브 와인 및 그 제조방법

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1280300A (en) * 1969-09-30 1972-07-05 Zd Litovsky Midus Improvements in or relating to the production of mead
KR20090109648A (ko) * 2008-04-16 2009-10-21 농업회사법인 (유) 참본 허브 와인 및 그 제조방법

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR20100035645A (ko) 자소의 신선하고 자연적인 방향을 갖는 증류주류 및 그 제조 방법
CN112852580B (zh) 一种无花果果酒及其制备方法
CN104611166A (zh) 一种桂花葡萄酒的生产方法
US20100178411A1 (en) Agave-plant-based composition of matter and methods of use
CN104560513A (zh) 葡萄利口酒的制作方法
CN103275858A (zh) 一种柑橘白兰地的酿制方法
JPH08140657A (ja) 菊ワインの製造法
Panesar et al. Vermouth production technology–an overview
CN110591871A (zh) 一种带有橡木成分的白酒酒基及其制备方法
CN103305390B (zh) 提高发酵柑橘酒风味的方法
CN104450468A (zh) 一种白酒制备方法
GR1009491B (el) Παρασκευασμα αλκοολουχου ποτου απο τσαι του βουνου με αλκοολικη ζυμωση και μεθοδος παραγωγης ενος τετοιου σκευασματος
JP2006129821A (ja) ハマナス成分含有酒及びその製造方法
Marianski et al. Home Production of Vodkas, Infusions & Liqueurs
BE1026633B1 (fr) Boisson à base de vin(s) et de bière et son procédé d&#39;obtention
von Loesecke Possibilities of preparing alcoholic citrus beverages
CN102391934A (zh) 一种新型蜜橘果酒及其制备方法
CN102391933A (zh) 一种新型红樱桃果酒及其制备方法
AU2017286947B2 (en) An improved spirit drink.
Pinsley Optimization of hard cider processing to maximize tannin extraction: Exploring the application of heat and pulsed electric field to apple pomace and mash
UA150676U (uk) Спосіб виготовлення вермуту dr. gromoff
Kuotsu et al. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences
Harris Beverages, Vinegars and Syrups
WO2023042172A1 (en) A spirit drink
UA125714U (uk) Спосіб виробництва алкогольного напою &#34;хрін&#34;

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20190509