FI74390C - Bruksfaerdigt set foer av konsumenten utfoerd sjaelvframstaellning av cigarretter. - Google Patents

Bruksfaerdigt set foer av konsumenten utfoerd sjaelvframstaellning av cigarretter. Download PDF

Info

Publication number
FI74390C
FI74390C FI841209A FI841209A FI74390C FI 74390 C FI74390 C FI 74390C FI 841209 A FI841209 A FI 841209A FI 841209 A FI841209 A FI 841209A FI 74390 C FI74390 C FI 74390C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
bundle
cigarette
tobacco
plug
set according
Prior art date
Application number
FI841209A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI841209A (fi
FI74390B (fi
FI841209A0 (fi
Inventor
Max Liebich
Original Assignee
Max Liebich
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19833311248 external-priority patent/DE3311248A1/de
Application filed by Max Liebich filed Critical Max Liebich
Publication of FI841209A0 publication Critical patent/FI841209A0/fi
Publication of FI841209A publication Critical patent/FI841209A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74390B publication Critical patent/FI74390B/fi
Publication of FI74390C publication Critical patent/FI74390C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A24TOBACCO; CIGARS; CIGARETTES; SIMULATED SMOKING DEVICES; SMOKERS' REQUISITES
    • A24CMACHINES FOR MAKING CIGARS OR CIGARETTES
    • A24C5/00Making cigarettes; Making tipping materials for, or attaching filters or mouthpieces to, cigars or cigarettes
    • A24C5/40Hand-driven apparatus for making cigarettes
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A24TOBACCO; CIGARS; CIGARETTES; SIMULATED SMOKING DEVICES; SMOKERS' REQUISITES
    • A24CMACHINES FOR MAKING CIGARS OR CIGARETTES
    • A24C5/00Making cigarettes; Making tipping materials for, or attaching filters or mouthpieces to, cigars or cigarettes
    • A24C5/40Hand-driven apparatus for making cigarettes
    • A24C5/42Pocket cigarette-fillers

Landscapes

  • Packaging Of Annular Or Rod-Shaped Articles, Wearing Apparel, Cassettes, Or The Like (AREA)
  • Manufacturing Of Cigar And Cigarette Tobacco (AREA)
  • Wrapping Of Specific Fragile Articles (AREA)
  • Manufacture Of Tobacco Products (AREA)

Description

74390 Käyttövalmis setti kuluttajan toimesta tapahtuvaa savukkeiden itsevalmistusta varten
Keksinnön kohteena on käyttövalmis setti kuluttajan toimesta tapahtuvaa savukkeiden itsevalmistusta varten, jossa on a) savukepaperihyisy, b) sellaisenaan ei-poltettava esi vai mi ste esivalmistetun päällystetyn tupakkanipun muodossa, jota kutsutaan tupakka-patruunaksi .
/
Savukkeiden kuluttajan toimesta tapahtuva omavalmistus on ollut jo pitkään tunnettua moninaisissa muodoissa. Näin tunnetaan etenkin savukkeiden itsekiertäminen käyttämällä tavanomaisia, mieluummin 1iimanauhaliimoituksel1 a varustettuja sa-vukepapereita. Savukkeiden itsekiertäminen vaatii jonkinlaista käsitaitavuutta ja määrätyn ajan; itsekierretyt savukkeet valmistuvat tällöin jopa harjaantuneessa itsekiertämisessä koon (läpimitan), lujuuden (kimmoisuuden) ja täyttöasteen suhteen savukkeen pituudella hyvin erilaisina ja ne muodostavat kaiken kaikkiaan vain primitiivisen korvauksen teollisesti valmistetuille kulutussavukkei11 e. Kiusallista on käsin tapahtuvassa itsekiertämisessä myös tupakan mureneminen, jota ei voida välttää ja joka haittaa kaiken kaikkiaan myös tuottoa, s.o. savukehienotupakan määrätyllä pakkauksella itse-kiertämällä valmistettujen savukkeiden määrää. Tosin tunnetaan myös erilaisia pienoislaitteita savukkeiden itsekiertä-mistä varten; ottamatta huomioon sitä kiusallista tarvetta, että kuluttajan, kun hän ei halua kiertää savukkeita varastoon, on kuljetettava savuketupakkapakkauksen lisäksi myös vielä pienoislaitetta mukanaan, myös kiertäminen tällaisilla laitteilla vaatii vielä määrättyä käsitaitavuutta ja niillä itsekierrettyjen savukkeiden yhdenmukaisuus vahvuuden, pak-kaustiiviyden ja täyttöasteen suhteen, antaa samoin edelleen toivomisen varaa.
Sama koskee myös savukkeiden itsevalmistuksen toista periaatteellista tapaa, nimittäin savukkeiden itsetäyttäminen. Tätä varten käytetään esivalmistettuja, kaupasta saatavia savuke-hylsyjä (joissa on tavallisesti suodatinkappale), jotka täytetään erityisten pienlaitteiden muodossa olevien täyttölaitteiden TT— _ 2 74390 avulla kuluttajan toimesta. Tämäntyyppiset järjestelmät ja tähän tarkoitetut täyttölaitteet ovat eri suoritusmuodoissa tunnettuja. Näin on esimerkiksi AU-patenttijulkaisussa 146 213 esitetty tunnetun tyyppisiä täyttölaitteita, joissa on kaksi työntösaranalla yhdistettyä kääntöpuoliskoa; aukikäännetyssä tilassa käyttäjä asettaa sisään tupakkaa ja jakaa sen, sitten molemmat puoliskot käännetään sarana-akselin ympäri yhteen ja toinen puolisko lukitaan aksiaalisella pitkittäissiirrolla toisen kiinteän puoliskon suhteen sulkuasentoon; sitten tupakka-täyte siirretään näin suljetusta laitteesta päällevedettyyn hylsyyn. FR-patenttijulkaisusta 427 582 tunnetaan esimerkiksi savukkeentäyttölaite, joka on yksiosainen ja joka on kourumai-sen kappaleen muodossa, joka on valmistettu taipuisanjoustavasta materiaalista ja jonka molemmat haarat on reunoitettu päistään lukitussilmukoiden muodostamiseksi. Tupakka täytetään lukitsemattomassa avaustilassa, jossa kourun molemmat haarat aukeavat erilleen materiaalin omaelastisuuden ansiosta kouruun ja jaetaan tässä, sitten kouru suljetaan painamalla molemmat haarapäät yhteen niiden keskinäiseen lukkiutumiseen asti ja tupakkatäyte siirretään sitten tavanomaisella sulloimella kourun päähän työnnettyyn savukehylsyyn. US-patenttijulkaisusta 638 904 tunnetaan täyttölaite, jossa (yksikappaleinen, ei aukikäännettävä) täyttöhylsy on yhdistetty siihen kuuluvan mäntälaitteen kanssa rakenteelliseksi yksiköksi. Täyttöhylsy on toisesta päästään avoin, toisesta päästä suljettu männänvarren läpikulkuaukolla. Täyttökotelon täytön tupakalla on tapahduttava täyttöhylsyn avoimesta päätysivusta, mikä aiheuttanee käytännössä selvästi vaikeuksia, etenkin käytettäessä korkealaatuista, pitkäsyistä tupakkaa. Tämän jälkeen (päätysivulta putkeen sijoitettu) tupakkatäyte siirretään mäntää siirtämällä toiselta sivulta käsin täyttökotelon avoimen pään päälle työnnettyyn savukehylsyyn.
Myös tämä itsetäyttölaite vaatii siten määrättyä käsitaitavuutta käsiteltäessä täyttölaitetta, itsetäytettyjen savukkeiden laatu 3 74390 jättää täyttöasteen tasaisuuden suhteen samoin toivomisen varaa; muutoin tämä Menetelmä on rajoitettu pienlaitteen käytön tarpeellisuuden johdosta käytännössä varastoval r.ii stukseen .
Pyrittäessä savukkeiden itsevalmistuksen parantamiseen tunnetaan US-patenttijulkaisuista 3 322 710 ja 3 927 ööl järjestelmä, joka käsittää teollisesti valmistettavan, sellaisenaan ei-poltettavan savuketupakkapatruunan, joka on päätypuoli1 taan avoimen, käärityn tupakkanipun muodossa, jonka tarkoin annosteltu tupakkatäyte esim. vastaa tavallisen savukkeen täyttömäärää; tästä teollisesti valmistettavasta esi tuotteesta käyttäjä voi edel1eenkasittelyn avulla valmistaa itselleen lopullisen valmiin savukkeen. Tupakkapatruunassa on nippukuori onu-esta materiaalista, jota polttaja ei yleensä polta, esim. sellofaanista tai pol ypropeenimuovi sta , jolloin pol ttainattomuu-den edel1eenvarmistamiseksi nippukuori voi olla myös rei'itet-ty. Tämä esivalmistetun, käärityn tupakkanipun muodossa oleva esi vai mi s te (tupakkapatruuna) on tällöin teollisesti edullisesti vai lii stetta vi ssa ja sovellettavissa pitkälle kehittyneeseen savukkeen vai in i stustekni i k k aan . Johtuen useimmissa i.iaissa voimassa olevasta alhaisesta savuketupakan verosta ja toisaalta (teollisesti valmistettuihin) valmiisiin savukkeisiin kohdistuvasta korkeasta verosta, voidaan useimmiten toimittaa asiakkaalle savuketupakkapatruunoita halvemmalla kuin teollisia valmiita savukkeita.
US-patenttijulkaisu 3 765 423 esittää tupakkapatruunaa piippujen täyttämiseksi, jossa nippukuori repeää ja tupakka tyhjentyy piipun pesään. Tällä tunnetulla järjestelmällä käyttäjälle esivai:iisteena toimitetun savukepatruunan edelloen-käsittely lopulliseksi savukkeeksi on kuitenkin monimutkaista, työlästä ja lisäksi häiriöille altista. Savukkeen itsevalmis-tamiseksi tunnetun järjestelmän mukaisesti savuketupakka-patruuna ensin viedään tavanomaiseen suodatinsavukehy1syn osaan (tai mahdol1isesti myös ilman suodatinta olevaan savu-kehylsyyn) akselin suuntaisesti; sitten tupakkapatruunan nippukuori vedethän monimutkaisella ja vaivalloisella työvaiheella akselin suuntaisesti ulomman savuke paperi hyisyn ja sisäpuolisen tupakkatäytteen väliin, jolloin tupakkatäyttecn kulku suljetaan akselin suuntaisesti. Tähän tarvitaan 4 74390 erityinen, suhteellisen työläs järjestely, joka käsittää suodatinhylsyn ja siihen työnnetyn savukepatruunan vastaanottoaseman, joka on tunnelin muotoinen. Tällä tunnelilla on saatu aikaan pitkittäissuunnassa siirrettävän tarttumislait-teen ohjaus, joka tarttumislaite kiinnipuristamalla tarttuu savuketupakkapatruunan nippukuoreen tämän suodatinpaperihylsyn yli ulottuvasta päästä ja tarttumislaitteen akselin suuntaisella siirtymisellä pitkin suoraa ohjausvälinettä vetäytyy pois asemastaan suodatinhylsyn ja sisäpuolisen tupakkatäytteen välissä, jolloin päädynpuoleisen vasteen avulla on estettävä tupakkatäytteen kulkeutuminen mukaan vedettäessä pois nippu-kuorta.
Tämä valmiiden savukkeiden savuketupakkapatruunan jatkokäsittely on tunnetuissa järjestelmissä epäkäytännöllistä; ei ainoastaan huomattavien käyttöjärjestelmien takia, vaan periaate, jolla tupakkanippu siirretään lopulliseen asemaansa savukepaperi-hylsyssä vetämällä ulos nippukuori tupakkanipun ja ulomman savu-kepaperihylsyn välistä, on käytännöllisten toteuttamisvaikeuk-sien takia sangen vähän lupaava. Tarttumislaitteella, joka poisvetämisen ajaksi tarttuu patruunavaipan päähän, on se vaara, että nippukuorimateriaali suuren vaadittavan vetovoiman johdosta repeää. Ohuella sellofaanimateriaalilla, joka mainitaan edullisena nippukuorimateriaalina, tällainen ulosvetäminen ei olisi yleensäkään mahdollista, käytettäessä vastaavia paksumpia, tarpeeksi lujia materiaaleja, voi esiintyä vaikeuksia valmistettaessa tupakkapatruunoita tavanomaisilla savukekoneilla, joiden käyttö on toivottavaa ja kaupallisen tupakkapatruunavalmistuksen edellytys. Edelleen nippumainen tupakkatäyte kulkeutuu vaipoitusta ulos vedettäessä manttelin sisäseinämään tarttuessaan mukaan vetosuuntaan, jolloin se voimakkaasti tiivistyy, jopa niin paljon, että hylsyn suodatinosan lähellä olevalla savukepaperihyl-syn alueella syntyy vain heikosti tai ei ollenkaan täytettyä tyhjää tilaa, mikä ei vastaa pyrkimystä aikaansaada koko pituudeltaan yhtä kimmoisia, täytettyjä savukkeita. Vedettäessä nip-pukuorta edelleen ulospäin, tämä hankaus-tarttumisilmiöön perustuva kokoonpuristuminen voi lisääntyä ja jatkua niin pitkälle, 5 74390 että vaipoitus alati tiivistyvän tupakan säteen suuntaan kohdistuvan paineen johdosta repeää, jolloin ei ainoastaan manttelin ulosvetäminen epäonnistu, vaan jopa ympäröivä suodatin-hylsy saattaa repeytyä sen mukana. Lopulta puristuu tupakka, joka pois vedettäessä pursuaa ulos nippukuoresta, heti mainitun mukaankulkeutumisen ja pakkautumisen jälkeen voimakkaasti ulompaa suodatinhylsyä vasten; tämä ohut suodatinpaperihylsy ei pysty akselin suunnassa vastustamaan tätä rasitusta ja kulkeutuu siten patruunavaipoitusta ulos vedettäessä myös sen mukana, jolloin savukkeenhylsyyn muodostuu ryppyjä ja poimuja.
Mikäli vaipan ulosvetäminen yleensä onnistuu, saataisiin kuitenkin huono ja epätasaisesti täytetty, ulkomuodoltaan hylsyn rypistymisen johdosta vaatimaton savuke. Kokonaisuutena tämä tunnettu järjestelmä on huomattavan laitteiston kuluttamisen takia ja käsittelyn yhteydessä odotettavissa olevien vaikeuksien takia puutteellinen; käyttäjältä vaadittaisiin ainakin suurta huolellisuutta ja taitoa hänen valmistaessaan itse savukkeensa, mikä estää laajemman käytön. Tämän mukaisesti tunnetulle järjestelmälle ei ole löytynyt edullista käytännön sovellutusta huolimatta siitä, että edullisella tavalla on käytetty savukepatruunaa teollisena esivalmisteena kuluttajan valmistamille savukkeille.
Kokonaisuutena tähänastinen savukkeiden itsevalmistus, olkoon se savukkeen pyörittämistä tai valmistamista US-patenttijulkaisuista 3 822 710 ja 3 927 681 tunnetulla tavalla käyttämällä esivalmistettua savuketupakkapatruunaa, on monessa suhteessa puutteellista ja epätyydyttävää. Kuitenkin savukkeiden itsevalmistus on viime vuosina alati lisääntynyt; tämä tosin osittain saattaa johtua muotivirtauksesta ("nostalgia-aallosta"), enenevässä määrin on kuitenkin kuluttajan rahallisen harkinnan ja säästöaikeiden merkitys kasvanut, erityisesti sen jälkeen, kun teollisessa suurmittakaavassa valmistettujen kulutussavuk-keiden hintoja on jyrkästi korotettu. Nämä kulutussavukkeet ovat osittain niin kalliita, koska teolliselle savukkeenvalmistuk-selle on asetettu savukeverot. Yleisesti voidaan laskea, että 6 74390 kuluttajan itse valmistamien savukkeiden itsevalmistus tupakkateollisuuden tarjoamista savuke-hienomal1i-tupakoista tulee säilymään edelleen tai jopa lisääntymään.
Keksintö koskee - lähtien US-patenttijui kaisuista 3 822 710 ja 3 927 681 - järjestelmää kuluttajan toimesta tapahtuvaksi savukkeiden itsevalmistamiseksi käyttäen sellaisenaan ei-pol-tettavaa esi vai mistetta tehdasmaisesti esivalmistetun, päällystetyn tahi vaipoitetun tupakkanipun ("tupakka patruunan") muodossa, joka muodostuu halkaisijaltaan valmiin savukkeen sa-vukepaperihyi syyn sovitetusta nippukuoresta ja nippumaisesta, kulloistakin savukkeen annosta vastaavasta tupakkatäytteestä.
Keksinnön tehtävänä on luoda sellainen järjestelmä kuluttajan toimesta tapahtuvaksi savukkeiden itsevalmistamiseksi käyttäen savukepatruunan muodossa olevaa teollista esi vai mistetta, jossa ensiksi on koko laajuudessaan toteutettu sellaisen järjestelmän perusedut (tupakan kokonaisvalmistuksen erään osan esi varastoinnista aina kuluttajalle savukeverovapaan tuotteen teolliseen valmistukseen asti), ja jossa toiseksi järjestelmä on erinomaisen yksinkertainen käsitellä eikä vaadi käyttäjältään mitään erityistä taitoa tai harjoitusta, eikä minkäänlaisia erillisiä monimutkaisia järjestelyjä tai laitteita. Järjestelmässä on ennen kaikkea taattu itsevalmistettujen savukkeiden korkea laatu mitä tulee käytetyn tupakkamäärän säännöllisyyteen, täyttöasteeseen ja pakkaustiheyteen; tämä huolimatta siitä, että käsittely on yksinkertaista eikä vaadi taitoa eikä erityistä laitteistoa, joten systeemin avulla saatava savuke tarjoaa tosiaan kuluttajalle tasa-arvoisen vaihtoehdon teollisesti valmistetulle kulutussavukkeel1 e.
Tämän tehtävän ratkaisemiseksi suunnitellulle keksinnön mukaiselle setille on tunnusomaista, että se käsittää siihen kuuluvan, käsin vapaasti liikuteltavan, irtonaisen mäntätan-gon, jolloin tupakkapatruunan uikohalkaisija on vähän pienempi kuin savukepaperihy1syn sisähalkaisi ja ja mäntätangon ul-kohalkaisi ja on vähän pienempi kuin tupakkapatruunan nippu-kuoren si sähalkai sija.
7 74390
Kuluttajan toimesta tapahtuva savukkeiden itsevalmistus käyttäen keksinnön mukaista settiä, jolloin esivalmistettu päällystetty tupakkanippu ensin tunnetulla tavalla työnnetään savukepaperihylsyyn tai ympäröidään sillä, tapahtuu keksinnön mukaisesti yksinkertaisesti siten, että - viedään käsin vapaasti liikuteltava mäntä savukepaperihylsyn ympäröimän tupakkapatruunanippukuoren toiseen päähän, - työnnetään käsin vapaasti liikuteltavaan mäntään kohdistuvan akselin suuntaisen työntöliikkeen avulla tupakkapatruunan nip-pumainen tupakkatäyte ulos männän suhteen kiinteästä nippukuo-resta, - ja että nippukuoren vastakkaisella puolella oleva, ulostyöntyvä nippumainen tupakkatäyte tällöin vie ympäröivän savukepaperihylsyn mukaansa, jolloin se työntyy pois nippukuoresta ja täyttyy ulos tulevalla tupakkatäytteellä.
Teollisena esivalmisteena esillä olevan keksinnön mukaisessa setissä käytettäväksi tarkoitettu tupakkatuote, joka on nippukuoresta ja tupakkatäytteestä koostuvan tunnetun tupakkatuotteen muodossa, on kehitetty keksinnön päämääriä varten siten, että nippukuorella on männän halkaisijaan sovitettu, vähän suurempi sisähalkaisija ja riittävä oma jäykkyys vapaasti liikuteltavan männän siirtämisen mahdollistamiseksi työnnettäessä tupakkatäyte ulos nippukuoresta ympäröivään savukepaperihylsyyn .
Keksinnön perusajatuksesta jää siten omaperäinen laite käyttäjän toimesta tapahtuvalle savukkeen valmistamiselle. Keksinnön mukainen setti tarvitsee ainoastaan mahdollisimman yksinkertaisen laitteen, joka on yksinkertaiseen tupakkapatruunan nippukuoren sisähalkaisijaan sovitetun männän muodossa, jolla käsin vapaasti savukepaperihylsyyn viedyn tupakkapatruunan tupakkatäyte työnnetään akselin suuntaisella työntöliik-keellä ulos nippukuoresta ja viedään sisään savukepaperihylsyyn.
Keksintö perustuu yllättävään toteamukseen, että tupakkatäytteen ulostyöntö sen siirtämiseksi savukepaperihylsyyn onnistuu hyvin 74390 8 ilman männän jäykkää ohjausta käyttäen vain vähäistä tupakka-patruunan omaa jäykkyyttä. Siten järjestetystä männästä on selvästi minimaalisen vähän vaivaa. Se voidaan antaa käyttäjälle uudestaan käytettävän osan muodossa tai vaihtoehtoisesti mäntä voidaan mahdollisesti liittää kulloiseenkin savuketupakkapat-ruunapakkaukseen.
Keksinnön mukaisen setin olennainen osa, päällystetyn, molemminpuolisesti avoimen tupakkanipun muodossa oleva tupakka-patruuna, on tavanomaisten savukkeiden tavoin edullisesti valmistettavissa suurteollisessa mittakaavassa. Suurempaan lukumäärään tupakkapatruunoita joka tapauksessa liitettävien mäntien valmistuskustannukset ovat minimaalisia eikä niillä ole suurtakaan painoa; tupakkapatruunoiden omat valmistuskustannukset ovat mainitun pienemmän verorasituksen johdosta edulliset myös verrattuna teollisiin valmissavukkeisiin. Tarvittava savuke tupakkapatruunoiden polttamattomuus voidaan taata tunnetulla tavalla siten, että nippukuori muodostuu ei poltettavasta materiaalista, esimerkiksi ohuesta muovikalvosta, stannioli-tai alumiinifoliosta, jolloin vaihtoehtoisesti tai lisäksi voidaan sinänsä tunnetulla tavalla rei'ittää nippukuori. Tällöin nippukuori voi mahdollisesti olla myös voimakkaasti revitettyä, huonosti palavaa paperia.
Erään edullisen keksinnön suoritusmuodon mukaisesti voi olla järjestetty niin, että päällystetty tupakkanippu ("savuketupakka-patruuna") on varustettu toisesta päätypäästään tulpalla, joka on järjestetty ulkokehältään nippukuoren sisäsivun kanssa tiiviisti sulkeutuvaksi, kuitenkin tämän suhteen aksiaalisesti siirrettävästi.
Tällaisen irtonaisen ja aksiaalisesti siirrettävän tulpan sijoitus päätysivulta avoimen tupakkapatruunan toiseen päähän saa toisaalta aikaan savuketupakkapatruunan ei-poltettavuuden ylimääräisen takuun, toisaalta nippupäällysteessä liukuvasti liikkuva tulppa voi toimia tämän lisäksi männänpäänä siirrettäessä tupakkanippua nippukuoresta lopulliseen savukepaperihylsyyn siten, että järjestetyn työntömännän ei tarvitse olla sovitettu 9 74390 läpimitaltaan niin tarkoin nippuhylsyn sisäläpimittaan, minkä ansiosta työntömännän sisäänvienti yksinkertaistuu; mahdollisesti voidaan jopa jättää pois oma työntömäntä ja suorittaa siirto mielivaltaisella riittävän ohuella, pitkänomaisella esineellä, kuten esimerkiksi lyijykynällä tai vastaavalla, joka asetetaan tulpan ulkopäätysivua vasten.
Vaihtoehtoisen suoritusmuodon mahdollisuuksien mukaisesti voi olla järjestetty joko niin, että tulppa järjestetään päätyosan sisäpuolelle päätysivulta avoimen nippukuoren toiseen päähän ulkokehältään sen sisäseinämää vasten, tai että tulppa järjestetään nippukuoren avoimen päätysivupään jatkeeksi ja tämän kanssa koaksiaalisesti suunnatusta.
Viimeksi mainitun vaihtoehdon erään erittäin edullisen suoritusmuodon mukaisesti voidaan järjestää niin, että tulppa muodostetaan kahtena kappaleena, jossa on tulppaydin ja tätä ympäröivä suojus, jolloin tulppaydin on sovitettu ulkoläpimitaltaan nippukuoren sitä vasten olevan avoimen päätypään sisäläpimittaan ja järjestetty tulpansuojukseen irtonaisesti, ja jolloin tulpan suojus on yhdistetty nippukuoren ulkoseinämän rajoittuvaan alueeseen ulkoisella liitäntäosalla kiinteästi. Näin mahdollistetaan myöhemmin selitettävällä tavalla tulpalla varustetun savuketupak-kapatruunan erittäin yksinkertainen tehdasmainen valmistus käyttämällä pitkälti olemassa olevaa suodatinsavukkeiden valmistustekniikkaa.
Erään toisen parannetun suoritusmuodon mukaisesti voidaan järjestää niin, että päällystetty tupakkanippu ("savuketupakkapat-ruuna") on toisesta päästään varustettu nippukuoren ulkosivulla vahvistusrenkaalla. Näin parannetaan edelleen tupakkapatruunan käsittelyä käytettäessä sitä savukkeen itsevalmistukseen; työntömännän sisäänvienti nippukuoren toiseen päähän tupakkatäytteen siirtämiseksi savukehylsyyn helpottuu tämän vahvistuksen ansiosta samoin kuin nippukuoren kiinnipitäminen työntömännän pinnalla siirtotapahtuman aikana.
10 74390
Vahvistusrenkaan ulkosivulla voi olla tarttuvuutta parantavat välineet, kuten nopat, pintamainen karhennus tai paksunnokset, tai se voi olla muodostettu itse rengaspaksunnokseksi nippu-kuoren ulkosivulla.
Erään erityisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti yllä mainitun rakenteen yhteydessä, jossa on nippukuoren toista paä-typäätä vasten aksiaalisesti oleva kaksiosainen tulppayksikkö, voidaan tällöin järjestää niin, että vahvistus rengas on muodostettu nippukuoren päätypään yli ulottuvaksi tulppayksikön suojukseen ja yhdistetty tulppasuojuksen kanssa kiinteästi, siten että vahvistusrengas muodostaa ulomman 1iitäntävälineen tulppayksikön suojuksen kiinnittämiseksi nippukuoren päähän, jolloin tulppayksikön suojuksessa irtonaisesti oleva tulppa-ydin voidaan viedä aksiaalisiirrossa nippukuoren sitä vasten olevaan avoimeen päätypäähän. Vahvistusrengas ja tulppa muodostavat tällöin toiminnallisen yhteenliittymän. Samalla tämä tupakkatuotteen edullinen muoto soveltuu optimaalisesti suo-datinsavukkeiden valmistukseen olemassa olevaan tekniikkaan ja tähän tarkoitukseen käytettävissä oleviin laitteisiin sovitettuun tehdasmaiseen valmistukseen myöhemmin mainitun menetelmän mukaisesti.
Erään muunnetun suoritusmuodon mukaisesti voi tartuntarengas olla yhdistetty kiinteästi sekä nippukuoren että (yksi- tai moniosaiseen, kuitenkin kiinteästi yhteenliitettyyn) tulppaan, jolloin tulpan sisäpäätypäätä vastaavaa, nipun akselin suhteen suorakulmaista tasoa pitkin on järjestetty nimel1ismurtokohta leikkausten, rei'itysten tai vastaavien muodossa, jonka avulla voidaan katkaista tulpan sisältävä osa tupakkanipun siirtämiseksi .
Keksinnön kohteena on myös em. setin käyttö savukkeiden valmistamiseksi kuluttajan toimesta, jolle on tunnusomaista, että 11 74390 ä) työnnetään tupakkapatruuna savukepaperihy1 syyn tai ympäröidään se paperi hyi syl 1 ä siten, että tupakkapatruuna jää ulottumaan savukepaperihyisyn sisääntyöntöpään yli niin paljon, että siihen voidaan tarttua toisella kädellä, b) työnnetään toisella kädellä siihen kuuluva, käsin vapaasti liikuteltava, mäntätanko savukepaperihyisyn sisään-työntöpään yli ulottuvaan tupakkapatruunan päähän, c) työnnetään mäntätankoa toisella kädellä akselin suuntaan niin, että tupakkapatruunan nippumainen täyte työntyy ulos toisen käden kiinni pitämästä nippukuoresta, jolloin nippukuoren työntyessä pois sen vastakkaisesta päästä pursuava nippumainen tupakkatäyte vie mukanaan ympäröivän tupakkahylsyn ja täyttää sen.
Keksinnön kohteena on lopuksi myös optimaalisesti suodatin-savukevalmistuksen olemassa olevaan tekniikkaan sovitettu menetelmä jonkin yllä mainitun edullisen suoritusmuodon mukaisen kaksiosaisella tulppayksi köliä varustetun tupakkatuotteen valmistamiseksi tehdasmaisesti. Menetelmän mukaisesti toimitaan niin, että kahden aksiaalisesti keskenään suunnatun, päätysivulta 12 74390 avoimen, päällystetyn tupakkanipun ("savuketupakkapatruunan") väliin laitetaan kaksiosainen tulppayksikkö, joka muodostuu tulppasuojuksesta ja sen sisään irtonaisesti järjestetystä tulppa-ytimestä, jolloin tulppayksikössä on yksittäistulpan kaksinkertainen aksiaalinen pituus, että näin saadun nippurakennelman puskukohta-alueelle sijoitetaan aksiaalisymmetrisesti tulppa-yksikön suhteen ja sen päätypäiden yli kulloinkin kappaleen rajoittavien nippupäällysteiden ulkosivulle ulkonevasti sopivasta vahvistusmateriaalista oleva ulkorengas ja yhdistetään kiinteästi nippukuorien ulkokehän kanssa sekä tulppayksikön suojuksen ulkosivun kanssa, esimerkiksi liimataan, ja että näin muodostettu yhtenäinen nippu erotetaan sitten nipun akselin suhteen pystysuoraa keskitasoa pitkin.
Seuraavassa selitetään keksinnön suoritusesimerkkejä piirustuksen avulla. Piirustuksessa kuvio 1 esittää erilleen piirrettynä perspektiivisenä kuvana keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista järjestelmää savukkeen itsevalmistusta varten, joka on tarkoitettu käytettäväksi tavanomaisten itsetäyttöön tarkoitettujen savukehylsyjen kanssa, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen keksinnön mukaisen järjestelmän käyttöä valmiin savukkeen valmistuksen välivaiheessa, kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen järjestelmän käyttöä itse-kiertämiseen tavanomaisella tavalla tarkoitetun savukepaperin yhteydessä, kuviot 4a-4e esittävät kulloinkin aksiaalisia pitkittäis- ja poikkileikkauskuvia keksinnön mukaisista savuketupakkapatruu-noista, joissa on erilaisen rakenteen omaavat vahvistusrenkaat, kuvio 5 esittää aksiaalisena leikkauskuvana erään keksinnön suoritusmuodon mukaisen savuketupakkapatruunan perussuoritus-muotoa, jossa on toiseen päähän järjestetty tulppa, kuviot 6 ja 7 esittävät kulloinkin aksiaalisena pitkittäisleik-kauskuvana kuvion 2 mukaista savuketupakkapatruunaa tupakka-täytteen suodatinsavukepaperihylsyyn tulevan siirron eri vaiheissa, 13 74390 kuviot 8a-8c esittävät kulloinkin aksiaalisina pitkittäis- ja poikkileikkauskuvina yksikappaleisten tulppien erilaisia suoritusmuotoja, kuvio 9 esittää aksiaalisena pitkittäis- ja poikkileikkauskuvana keksinnön erään erittäin edullisen suoritusmuodon mukaista kaksiosaista tulpparakennetta, kuvio 10 esittää pitkittäisleikkauskuvana kuvion 9 mukaista kaksiosaista tulppayksikköä sijoitettuna savuketupakkahylsyn päätysivua vasten, kuvio 11 esittää aksiaalisena pitkittäisleikkausosakuvana kuvion 10 mukaisen savuketupakkapatruunan edullista valmistustapaa, kuvio 12 esittää aksiaalisena pitkittäisleikkauskuvana keksinnön mukaisen savuketupakkapatruunan muunnettua suoritusmuotoa, jossa on kiinteästi järjestetty, nimel1ismurtokohdan avulla erotettava tulppa.
Kuvio 1 esittää erilleen piirrettynä keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen järjestelmän savukkeen itsevalmistusta varten, ja nimenomaan esitetyssä esimerkissä itsetäyttöön käytettyä tavanomaista savukehylsyä 4 (suodattimena 5) varten.
Keksinnön mukaisen menetelmän olennainen elementti on päällystetty tupakkanippu, jota on merkitty kuviossa 1 kokonaisuutena numerolla 1. Se muodostuu nippukuoresta 2, joka on valmistettu ohuesta, mieluummin transparentista (läpinäkyvästä tai läpikuultavasta) materiaalista, esimerkiksi ohuesta muovikalvomateriaa-lista. Nippukuori 2 sisältää (valmistajan toimesta sijoitetun) nippumaisen tupakkatäytteen 3. Nippukuoressa 2 oleva tupakka-täyte 3 on tarkoituksenmukaisesti pakattu vähemmän tiiviisti kuin normaalissa savukkeessa ja kuten on toivottua lopullisen itse-valmistetun savukkeen suhteen. Nippukuoressa 2 on mieluummin hieman suurempi pituus kuin kaupallisessa savukehylsyssä 4 (mieluummin suodattimena 5 varustettuna), johon kuviossa 1 esitetyssä keksinnön suoritusmuodossa tupakkanipun 1 tupakka-täyte 3 on siirrettävä. Tupakkatäyte 3 vastaa määrällisesti valmiin savukkeen suhteen toivottua tiivistä savukehylsyn 4 pakkausta, normaalin tehdasmaisesti valmistetun savukkeen mukaisesti .
14 74390
Nippukuori 2 on muodostettu hieman pienemmällä läpimitalla kuin kaupalliset savukehylsyt 4, siten, että nippukuoresta 2 ja tupakkatäytteestä koostuva päällystetty tupakkanippu 1 voidaan viedä helposti markkinoilta saatavaan savukehylsyyn 4 (vrt. myös kuv. 2).
Eräänä toisena osana keksinnön mukainen järjestelmä sisältää mieluummin yksinkertaiseksi pyöröpuikoksi muodostetun männän 6, joka on valmistettu esimerkiksi puusta tai muovista ja jonka ulkoläpimitta on hieman pienempi kuin nippukuoren 2 sisäläpi-mitta, siten, että pyöröpuikkomäntä 6 voidaan viedä helposti nippukuoreen 2. Tätä tarkoitusta varten on järjestetty niin, että nippukuoressa 2 oleva tupakkanipputäyte 3 ei ulotu toisessa päässä (piirustuksessa oikealla) kokonaan nippukuoren päähän asti siten, että tupakaton osa 7 jää nippukuoren tähän päähän. Tähän täyttämättömään osaan 7 voidaan pyöröpuikkomäntä 6 viedä helposti, jolloin tämä vapaa osa toimii ohjauksena vietäessä mäntää edelleen sisään myöhemmin yksityiskohtaisesti esitetyn tupakkatäytteen 3 savukehylsyyn 4 tapahtuvan siirron yhteydessä.
Nippukuori 2 muodostuu, kuten mainittiin, ohuesta kalvomai-sesta materiaalista, mieluummin muovikalvomateriaalista, joka voi olla mieluummin transparentti, jotta tupakkatäyte voidaan nähdä. Kuitenkin voidaan käyttää myös muita, mahdollisesti ei-transparentteja kalvomateriaaleja, kuten esimerkiksi tinapaperia, alumiinikalvoa tai vastaavia. Olennaista on, että itse nippu-kuorimateriaali ei sovi poltettavaksi, niin että luotettavasti suljetaan pois se, että päällystettyä tupakkanippua 1 voitaisiin käyttää suoraan savukkeena. Tätä tarkoitusta varten voidaan erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti järjestää lisäksi niin, että nippukuori 2 varustetaan rei’ityksillä 8. Tällöin voisi nippukuori muodostua sitten myös hyvin rei'itetystä, palamattomasta tai heikosti palavasta paperista. Tällä tavalla taataan luotettavasti se, että päällystettyä, täytettyä tupakkanippua 1 ei voida teknis-toiminnallisesti polttaa ja tästä syystä sitä ei myöskään voida pitää vero-oikeudellisesti savukkeena. Muutoin i 15 74390 nippukuorimateriaalissa tulisi olla molemminpuolin riittävä pintaliukkaus, jotta taataan ulkosivulla hyvä liukuvuus nippukuoren 2 ja savukehylsyn 4 välillä ja sisähylsyssä hyvä liukuvuus nippuhylsyn 2 ja tupakkanipputäytteen 3 välillä.
Eräänä toisena vaatimuksena on ohuen kaivomateriaalin riittävä omajäykkyys, jotta varmistetaan nippumaisen tupakkatäytteen 3 koostumuksen yhteydessä helppo käsiteltävyys.
Seuraavassa selitetään kuvion 2 avulla savukkeen itsevalmistusta keksinnön mukaisen järjestelmän avulla, nimittäin käytettäessä tavanomaista savukehylsyä, jota käytetään täytettäessä itse savukkeita. Tätä varten viedään täytteen 3 sisältävä päällystetty tupakkanippu 1 tavanomaiseen kuvion 1 mukaisen hylsyn 4 tapaiseen savukehylsyyn (mieluummin varustettu suodattimena 5), nimittäin tupakkanipun 1 se pää edellä, jossa nippukuori 2 on täytetty sen päätysivupäähän asti, siten, että, kuten kuviosta 2 nähdään, täysin sisääntyönnetyssä tilassa tupakkanippu 1 ulko-nee savukehylsyn 4 toisessa päässä (kuviossa 2 oikealla) tupakka-täytteestä vapaasta päätyosastaan 7. Kuten kuviosta 2 nähdään, tämän suoritusmuodon mukaisesti tupakkanippu 1 ulkonee myös tupakkatäytteen pieneltä osalta 3a ympäröivän savukehylsyn 4 toisessa päässä (tupakkanipun 1 löyhemmän täytön mukaisesti kuin mikä vastaa valmiin savukkeen haluttua pakkaustiiviyttä).
Sitten viedään mukana toimitettu mäntä 6 ulkonevaan, tupakka-täytteestä vapaaseen nippukuoren 2 päähän 7. Samalla kun käyttäjä painaa nippukuoren 2 pään kahden sormen välissä mäntää 6 vasten, mäntä 6 työnnetään näin kiinnipidettyyn nippukuoreen 2 (kuviossa 2 vasemmalle, nuolen S suuntaan). Tupakkanipputäyte 3 työnnetään tällöin nippukuoren 2 vastakkaisesta päästä tästä ulos, jolloin savukehylsy 4 samalla täyttyy. Nippukuoren 2 vähän löyhemmän täytön 3 mukaisesti hieman pidempi tupakkanippu 3 voidaan tiivistää tällöin männällä 6 niin, että muodostuu savukehylsyn tiivis täyttö markkinoilta saatavan, tehdasmaisesti valmistetun savukkeen mukaisesti ja tupakkatäyte 3 päättyy valmiissa tilassa juuri savukehylsyn 4 päässä.
16 74390
Työnnettäessä mäntää 6 sisään ja painettaessa tupakkanippu 3 nippukuoresta 2 työnnetään savukehylsy 4 täytteen lisääntyessä vasemmalle tyhjentyvästä nippukuoresta 2 siten, että lopuksi vasemmalla putoaa valmiiksi täytetty kiinteä savuke hylsystä 3 siihen siirretyn tupakkatäytteen 3 kanssa, kun taas nyt tyhjentynyt nippukuori 2 jää pyörömännän päälle ja voidaan poistaa tästä kertakäyttöosana.
Keksinnön mukaista järjestelmää esitettiin edellä kuvioiden 1 ja 2 avulla käytettäessä sitä markkinoilta saatavan savukehylsyn kanssa, joita tavanomaisesti käytetään savukkeiden itsetäyttämi-seen. Keksinnön mukainen järjestelmä soveltuu kuitenkin myös käytettäväksi savukepaperin kanssa, jota käytetään itsekiertä-misen tavanomaisella tavalla. Tämä käyttötapa on esitetty kuviossa 3. (Samat tai vast, vastaavat osat on merkitty tällöin samoilla viitenumeroilla kuin kuvioissa 1 ja 2.) Tavanomainen savukepaperi 14 kääritään keksinnön mukaisen päällystetyn, nippu-kuoresta 2 ja tupakkatäytteestä 3 muodostetun tupakkanipun 1 ympärille ja liimataan kuten tavallista. Tämän jälkeen tupakka-nipputäyte 3 työnnetään (kuviossa 3 ei-esitetyn) pyöröpuikko-männän avulla ulos; tällöin (kuviossa 2 vasemmasta) nippukuoren 2 päästä ulostuleva tupakkanippu, joka tullessaan ulos nippukuoresta venyy hieman ja siten tulee savukepaperihylsyä 14 vasten, ottaa tämän mukaan, kun taas puolestaan käyttäjä pitää kiinni kahdella sormella nippukuorta 2 oikeassa päässä pyörömäntää 6 vasten. Myös tämä käyttötapa antaa käyttäjälle yksinkertaisella ja täysin ongelmattomalla tavalla tasaisesti tiiviisti täytetyn savukkeen, jota tuskin tai vain erityisellä taitavuudella ja huomattavalla aikapanoksella voitaisiin saada tavanomaisen itse-kiertämisen yhteydessä.
Keksinnön mukaisen järjestelmän olennaisen osan muodostava päällystetty tupakkanippu 1 voidaan valmistaa yksinkertaisella tavalla suurtuotantomittakaavassa samoin kuin tavanomaiset savukkeet. Päällystetyn tupakkanipun valmistuskustannukset, mukaanlukien nippukuoren, tupakkatäytteen, täyttötapahtuman kustannukset ja 17 74390 kulloinkin tupakkanippujen suuren määrän mukaan pakattavan männän kustannukset ovat erittäin pienet. Keksinnön mukaisesti päällystetyt tupakkaniput 1 voidaan pakata esimerkiksi samoin kuten irtonainen savukehienoleiketupakka pakkauksiin tai sopiviin kimppuihin; esimerkiksi voidaan valmistaa 50 g:lla savuketupakkaa n. 50 keksinnön mukaisesti päällystettyä tupakkanippua 1. Jokaiseen tällaiseen pakkaukseen voidaan pakata yksi tai muutama mäntä 6, jotka ovat puusta tai muovista valmistettujen pyöröpuikkojen muodossa.
Käyttäjälle yksinkertaisen ja täysin ongelmattoman, ei mitään taitavuutta vaativan tasaisesti täytettyjen savukkeiden itseval-mistuksen lisäksi saa keksinnön mukainen järjestelmä aikaan sen lisäedun, että tupakka säilyttää nippukuorilla suoritetun ylimääräisen päällystyksen ansiosta tuoreutensa, oikean kosteus-asteensa ja arominsa paremmin.
Piirustuksen kuvioissa 4-12 ja seuraavassa selityksessä on esitetty muita edullisia keksinnön suoritusmuotoja.
Erään tällaisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti on pääty-sivulta avoimen tupakkanipun toiseen päähän nippukuoren ulkosivulle järjestetty vahvistusrengas, joka helpottaa työntömännän sisäänvientiä ja nippukuoren kiinnipitämistä männän päällä ulos-työntövaiheen aikana siirrettäessä tupakkanippua savukehylsyyn. Kuvion 4 osakuvioissa on esitetty tämän parannuksen erilaisia suoritusmuotoja kulloinkin pitkittäis- ja poikkileikkauskuvana.
Kokonaisuutena numerolla 1 merkitty päällystetty tupakkanippu muodostuu kulloinkin tupakkatäytteen 3 sisältävästä nippukuo-resta 2. Kuvion 4a mukaisessa suoritusmuodossa on toisessa päässä (kuvion 4a pitkittäisleikkauskuvassa alapäässä) nippu-kuori 2 varustettu ulkosivultaan vahvistusrenkaalla 9a. Vah-vistusrenkaalle riittää kuorinipun koko pituuden suhteen suhteellisen pieni aksiaalinen ulottuvuus (pituus). Vahvistus- 18 74390 rengas voi olla valmistettu sinänsä mielivaltaisesta materiaalista, joka takaa nippukuoren 2 halutun määrätyn jäykkyyden tartuntapäässä.
Kuvion 4b mukaisen suoritusmuodon mukaisesti vahvistusrengas 9b on varustettu nopilla 15, 16 tartuttavuuden parantamiseksi. Kuten on esitetty, nopat voi olla järjestetty useille (esitetyssä esimerkissä kahdelle) eri korkeuksille kuorinipun kehälle jakau-tuneesti.
Kuvion 4c mukaisessa suoritusmuodossa vahvistusrengas 9c on varustettu ulkopinnaltaan karhennuksella 17, samoin tartuttavuuden parantamiseksi.
Kuvion 4d mukaisessa suoritusmuodossa vahvistusrengas 9d on varustettu ympärikulkevalla paksunnoksella 18, joka on järjestetty esitetyssä suoritusesimerkissä suunnilleen vahvistustenkaan 9d korkeuden (aksiaalisen pituuden) puoleen väliin.
Kuviossa 4e esitetyssä muunnetussa rakenteessa tartuntarengas 9e muodostuu välittömästi nippukuoren 2 ulkosivulle sijoitetusta paksunnoksesta.
Kaiken kaikkiaan tällaisen vahvistustenkaan sijoitus pääty-sivulta avoimen nippukuoren toiseen päähän parantaa entisestään päällystetyn tupakkanipun käsittelyä käytettäessä sitä savukkeen itsevalmistukseen. Työntömännän sisäänvientiä nippu-kuoren toiseen päähän tupakkatäytteen siirtämiseksi savukehyl-syyn (kuvioss 4 ei esitetty) helpotetaan samoin tämän vahvistuksen avulla, kuten nippukuoren kiinnipitämistä työntömännän pinnalla siirtotapahtuman aikana.
Erään toisen parannuksen mukaisesti keksinnön mukaisen esivalmistetun, päätysivulta avoimen, päällystetyn tupakkanipun ("savuketupakkapatruunan") ei-poltettavuuden (yksinomaiseksi tai mahdollisesti ylimääräiseksi) takaamiseksi voidaan sen 19 74390 päätysivupäähän laittaa tulppa liikkuvasti irtonaisesti. Näin taataan toisaalta savuketupakkapatruunan ei-poltettavuus (kuten on järjestetty keksinnön perusajatuksen mukaisesti ja on tarpeen), toisaalta voi mieluummin liukuvasti liikkuvaksi nippupäällystee-seen laitettu tulppa toimia lisäksi mäntäpäänä siirrettäessä tupakkanippu nippukuoresta lopulliseen savukepaperihylsyyn siten, että järjestetyn työntömännän ei tarvitse välttämättä olla sovitettu läpimitaltaan niin tarkoin nippukuoren sisäläpimittaan.
Kuv. 5 esittää (osittain rikottuna) pitkittäisleikkausesityksenä tämän keksinnön ajatuksen periaatteen. Nippukuoren 2 toiseen (ku/iossa 5 oikealla olevaan) avoimeen päätysivupäähän on järjestetty tulppa 20, ja nimenomaan irtonaisesti, s.o. ilman kiinteää liitosta nippukuoren 2 kanssa, s.o. siis etenkään sitä ei ole liimattu tähän. Tulppa 20 on siten liikkuvasti siirtyvä nippu-kuoressa 2. (Liikkuvasti irtonaisesti sijoitettu) tulppa 20 takaa luotettavasti esivalmisteena kuluttajalle teollisesti valmistetun päällystetyn tupakkanipun ("savuketupakkapatruunan") ei-poltettavuuden, mahdollisesti aikaisemmin mainittujen tätä koskevien toimenpiteiden lisäksi (nippukuoren 2 ei-palavan materiaalin käyttö ja/tai rei'itysten sijoitus nippukuoreen).
Tämän lisäksi liikkuvasti irtonaisesti nippukuoren 2 avoimeen päätysivuun asetettu tulppa 20, joka on nippukuoren sisällä sen sisäsivun kanssa tiiviisti sulkeutuvasta helposti liukuva, voi toimia työntömännän mäntäpäänä siirrettäessä tupakkanippua 3 itsevalmistetun savukkeen savukepaperihylsyyn. Kuvioiden 1 ja 5 mukaisesti ulkoisen tartuntarenkaan sijoituksella ja päätysivulla olevan tulpan järjestämisellä parannetun keksinnön mukaisen esivalmisteen käyttö kuluttajan valmistaessa itse savukkeen on esitetty kuvioissa 6 ja 7 kulloinkin pitkittäisleikkauskuvana.
Yksityiskohtaisesti kuv. 6 esittää kaaviomaisesti (yksittäis-osien seinämät leikkauksessa esitetty kulloinkin vain katkoviivoin) sitä tilaa, jonka mukaisesti käyttäjä on työntänyt päällystetyn tupakkanipun 1 tulppaa 20 ja vahvistusrengasta 9 vastapäätä olevasta päästä 21 tavanomaiseen savukepaperihylsyyn 74390 20 4 niin, että se tulee kosketuksiin savukepaperihylsyn suodatin-vasteeseen 5. Kuviossa 6 on oikealla esitetty järjestetty työn-tömäntä 6, joka toimii tupakkanipun 3 siitämiseksi savukepaperi-hylsyyn 4 lopullisen savukkeen valmistamista varten.
Kuv. 7 esittää tilaa siirrettäessä tupakkanippu 3 savukepaperi-hylsyyn 4. Mäntä 6 on tällöin viety nippukuoren 2 vahvistustar-tuntarenkaalla 9 varustettuun päähän ja sitä on työnnetty jo jonkin matkaa vasemmalle. Sisäänvientitapahtuma ja siirtotapahtumaa varten tarpeellinen nippukuoren 2 kiinnipitäminen työntö-männän 6 pinnalla helpottuu tällöin nippukuoren 2 vahvistetun tartuntapään 9 ansiosta. Tulppa 20 toimii, kuten nähdään, siirto-tapahtuman aikana edullisella tavalla työntömännän 6 mäntäpäänä, jonka mitoitus ei ole tästä syystä niin kriittinen nippukuoren sisäläpimitan suhteen. Siirtämällä edelleen työntömäntää 6 sen ulkopinnalla tartuntarenkaan 9 avulla pidettyyn nippukuoreen 2 tupakkanippua 3 siirretään asteittain savukepaperihylsyyn 4. Nippukuoren 2 aksiaalinen pituus on tällöin mitoitettu niin, että tupakkanipun 3 ollessa täysin siirrettynä savukepaperihylsyyn 4 (tupakkanipun vastaavalla tiivistyksellä tässä) tulppa 20 on täysin nippukuoren 2 vasemmassa päätypään sisällä.
Tulpan 20 rakenteelle on olemassa materiaalivalinnan ja muotoilun suhteen erilaisia mahdollisuuksia. Tulppa voi olla muodostettu esimerkiksi paperista, pahvista, orgaanisista materiaaleista, muoveista kulloinkin hyvin liukuvalla ulkopinnalla tai vast, päällysteellä varustettuna. Tulpan mahdollisten muotojen esimerkkejä on esitetty kuvioissa 8a-8c (kulloinkin aksiaalipitkit-täis- ja sille järjestettynä poikkileikkauskuvana). Kuv. 8a esittää tulpan rakennetta yksinkertaisena sylinterikappaleena 20a, joka voi olla varustettu mahdollisesti (mutta ei välttämättä) (tulppaytimen kanssa kiinteästi yhdistetyllä) päällysteellä 22. Kuv. 8b esittää suoritusmuotoa, jossa samoin olennaisesti sylinterimäiseksi muodostettu tulppa 20b on varustettu (nippukuoressa tapahtuvan käytön suhteen) ulkopäätysivustaan tiivistyshuulella 23, jolloin taataan toisaalta tiivistyshuu-lella ei-poltettavuus ja toisaalta haluttu suhteellisen tiivis sulku nippukuoren sisäsivun kanssa luotettavasti siirtotapahtumassa. Kuv. 8c esittää suoritusmuotoa, jossa tulppa on muo 21 74390 dostettu toisesta päätysivusta suljetuksi pata- tai vast, mal-jamaiseksi ontoksi kappaleeksi 20c. Tämä rakenne sopii etenkin muodostettaessa tulppa muovimateriaalista, jolloin ontto kappale 20c voidaan valmistaa veto- tai ruiskuvalumenetelmällä.
Tähän asti kuvioiden 8 avulla esitetyissä suoritusmuodoissa sulkutulppa 20 muodostaa kulloinkin yksikappaleisen muodostelman, sikäli kuin, kuten kuviossa 5a on esitetty, tulppaydin varustetaan sopivalla päällysteellä 22, tämä päällyste on yhdistetty, esimerkiksi liimattu kiinteästi tulppaytimeen. Eräs muunnettu suoritusmuoto, joka on valmistusteknisesti erittäin edullinen, on esitetty kuvioissa 9-11. Kuvion 9 mukaisesti tulppa 20d on muodostettu kaksiosaiseksi, jossa on ydin 24 ja päällyste 25, jolloin tässä tapauksessa ydintä ja päällystettä ei ole yhdistetty keskenään kiinteästi, siis niitä ei ole etenkään liimattu yhteen, vaan ydin on irtonaisena päällysteen sisällä ja tästä syystä se on tämän suhteen aksiaalisesti siirrettävissä. Kuv.
10 esittää tämän kuvion 9 suoritusmuodon mukaisen tulpan 20d sijoitusta päällystettyyn tupakkanippuun ("savuketupakkapatruu-naan"), jossa on alussa esitetyn ajatuksen mukainen vahvistus-rengas. Tulppa 20d on tässä suoritusmuodossa nippukuoren 2 ulkopuolella sen päätysivulla olevaa avointa päätä vasten, nimittäin siten, että tulpan päällyste 25 liittyy päätysivulla nippukuoreen 2. Tulppa 20d pidetään asemassaan siten, että tulpan päällyste 25 on yhdistetty ulkosivultaan kiinteästi vah-vistusrenkaan 9 sisäseinämän kanssa, esimerkiksi se on liimattu tähän. Vahvistusrengas 9 on tätä tarkoitusta varten muodostettu aksiaalisessa suunnassa nippukuoren 2 päätysivupään yli tulpan 20d aksiaalisen pituuden verran vastaavasti ulkonevaksi. Nippu-kuoren 2 ulkokehällä olevasta alueestaan 26 tärtuntarengas 9 on kuten kuvion 4 mukaisessa suoritusmuodossa yhdistetty kiinteästi, esimerkiksi liimattu nippukuoren 2 ulkosivuun. Tupakka-nipun 3 siirtämiseksi savukepaperihylsyyn toimitaan yllä yleisesti kuvioiden 6 ja 7 avulla esitetyllä tavalla, jolloin esillä olevassa tapauksessa työnnetään vain (päällysteessään 25 irtonaisesti oleva) tulppaydin 24 työntömännällä 6.
22 7 4 3 9 0
Edellä esitetty kuvioiden 9 ja 10 mukainen suoritusmuoto mahdollistaa erittäin yksinkertaisen tehdasmaisen valmistuksen suodatinsavukkeiden tavanomaisen valmistuksen mukaisesti, siten, että keksinnön mukainen esivalmistettu (päällystetty, sulkutul-palla ja vahvistetulla tartuntarengaspäällä varustettu tupakka-nippu) voidaan valmistaa käyttämällä pitkälti olemassa olevaa kehittynyttä suodatinsavukkeiden valmistustekniikkaa ja tähän tarkoitukseen olevia laitteistoja. Tämä valmistus on esitetty kuviossa 11 aksiaalipitkittäiskuvana. Tällöin asetetaan kahden aksiaalisessa suunnassa keskenään suunnatun päällystetyn tupakka-nipun ("savuketupakkapatruunan") 1, 1' väliin, jotka muodostavat kumpikin nippukuoresta 2, 2' ja tupakkanipusta 3, 3' rakenteeltaan kuvioiden 9, 10 mukaista tulppaa 20d vastaava, kuitenkin tulpan kaksinkertaisella aksiaalisella pituudella varustettu tulppaosa 20d', joka muodostuu siten tulppaytimesta 24’ ja tulppapäällys-teestä 25'. Tulppaosa 20d' on aksiaalisesta päätysivulla molempia savuketupakkapatruunoita 1, 1' vasten ja on muodostettu samalla ulkoläpimitalla kuin nämä siten, että muodostuu yhtenäinen nippu 1, 20d', 1'. Tulppaosan 20d' ydintulppa 24' on tällöin, kuten kuvioiden 9 ja 10 avulla on esitetty, irtonaisesti päällysteen 25', esimerkiksi metallikalvopäällysteen sisällä, s.o. sitä ei ole liimattu tähän. Sitten suodatinsavukkeiden valmistuksesta sinänsä tunnetulla tavalla edellä esitetyn nippumuodostelman 1, 20d', 1' puskukohta-alueelle sijoitetaan ulkorengas 9', nimenomaan aksiaalisesti symmetrisesti tulppaosan 20d* suhteen ja tämän päätypäiden yli kulloinkin vastaavan kappaleen rajoittuvien nippukuorien 2, 2' ulkosivulle ulkonevasti. Tämä ulkorengas 9' yhdistetään kiinteästi, esimerkiksi liimataan nippukuorien 2, 2' ulkokehään sekä tulppaosan 20d' päällysteen 25' ulkosivuun. Sitten näin muodostettu yhtenäinen nippu erotetaan vastaavalla leikkauslaitteella kohdassa E esitetyssä, nipun akselin suhteen pystysuorassa leikkaustasossa. Tällä tavalla saadaan kaksi kuviossa 10 esitettyä savuketupakkapat-ruunaa 1, 1', jolloin ulkorenkaan 9' molemmat puolikkaat muodostavat kummankin patruunan vahvistustartuntarenkaan 9 ja tulppa-osan 20d’ molemmat puolikkaat kulloinkin kummankin patruunan päätysivulla olevan tulpan, jossa on aksiaalisesti tartuntaren-kaalla 9 kiinnitetty päällyste 25 ja tässä liikkuvasti oleva ja tästä syystä aksiaalisesti siirrettävä tulppaydin 24.
23 74390 Tällä tavalla voidaan valmistaa keksinnön mukaisia savuketu-pakkapatruunoita mainitussa erittäin edullisessa muodossa (jossa on ei-poltettavaksi kelpaava tulppa, tartuntarengas) sovittamalla ja käyttämällä pitkälti suodatinsavukkeiden käytettävissä olevaa valmistustekniikkaa tehdasmaisesti, jolloin tartuntarengas ja tulppa valmistetaan keskenään kokonaisuutena.
Kuvion 9 mukaisesti tulppa voi olla muodostettu tupakkanippuun päin olevasta sisäpäätysivustaan kartiomaisella syvennyksellä 27, minkä johdosta siirrettäessä tupakkanippua 3 tähän kohdistetaan keskittävä tiivistävä vaikutus. Tietenkin voidaan tämä kartiomainen syvennys 27 järjestää myös muihin kuviossa 8 esitettyihin tulppien 20a, 20b ja 20c suoritusmuotoihin.
Kuviossa 12 esitetyn muunnetun suoritusmuodon mukaisesti tartuntarengas 29 voi olla yhdistetty kiinteästi sekä nippukuoreen 2 että (yksi- tai moniosaiseen, kuitenkin kiinteästi yhdistettyyn) tulppaan 30. Tulpan sisäpäätysivupäätä vastaavaa nippu-akselin suhteen suorakulmaista tasoa pitkin voidaan järjestää nimellismurtokohta 31, esimerkiksi leikkauksien, rei'itysten tai vastaavien muodossa, minkä avulla tulpan 30 sisältävä osa voidaan katkaista tupakkanipun siirtämiseksi, jolloin tupakka-patruuna 1, 2 jää jäljelle renkaan 29 muun osan kanssa vahvistus-renkaaksi, käytettäväksi kuvioiden 1-4 mukaisille suoritusmuodoille esitetyllä tavalla.

Claims (27)

1. Bruksfärdigt set för av konsumenten utförd själv-framstäl1ning av cigaretter innefattande a) en cigarettpappershy1sa (4; 14), b) ett som sädant inte rökbart förfabrikat i form av ett förfabricerat tobaksknippe kallat tobakspatron (1), kännetecknat av c) en tillhörande, fritt handdriven kolvstang (6), var-vid tobakspatronens (1) yttre diameter är obetydligt mindre än cigarettpappershy1 sans (4) inre diameter och kolvstängens (6) yttre diameter är obetydligt mindre än diametern pa tobakspatronens (1) knipphölje (2).
1. Käyttövalmis setti kuluttajan toimesta tapahtuvaa savukkeiden itsevalmistusta varten, jossa on a) savukepaperihylsy (4? 14), b) sellaisenaan ei-poltettava esivalmiste esivalmistetun päällystetyn tupakkanipun muodossa, jota kutsutaan tupakka-patruunaksi (1), tunnettu c) siihen kuuluvasta, käsin vapaasti liikuteltavasta, irtonaisesta mäntätangosta (6), jolloin tupakkapatruunan (1) ulkohalkaisija on vähän pienempi kuin savukepaperihylsyn (4) sisähalkaisija ja mäntätangon (6) ulkohalkaisija on vähän pienempi kuin tupakkapatruunan (1) nippukuoren (2) sisähalkaisi ja .
2. Set enligt patentkravet 1, kännetecknat av att knipphöljet (2) bestär av ett icke rökbart material. 30 74390
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen setti, tunnettu siitä että nippukuori (2) muodostuu polttamiseen soveltumattomasta materiaalista.
3. Set enligt patentkravet 1 eller 2, kännetecknat av att knipphöljet (2) är försett med perforering (8).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen setti, tunnettu siitä, että nippukuori (2) on varustettu reitityksillä (8).
4. Set enligt patentkravet 3, kännetecknat av att knipphöljet bestar av ett mycket perforerat, icke eller en-dast svagt brännbart papper.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen setti, tunnettu siitä että nippukuori muodostuu hyvin reititetystä, palamattomasta tai vain heikosti palavasta paperista.
5. Set enligt ett eller flera av de föregaende patent-kraven, kännetecknat av att knipphöljet (2) bestär av ett transparent (genomskinligt eller genomsynl i gt) material.
5. Yhden tai useamman edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen setti, tunnettu siitä, että nippukuori (2) muodostuu transparentista (läpinäkyvästä tai läpikuultavasta) materiaalista .
6. Set enligt ett eller flera av de föregaende patent-kraven, kännetecknat av att knipphöljet (2) bestar av ett tunnt foliemateriai .
6. Yhden tai useamman edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen setti, tunnettu siitä, että nippukuori (2) muodostuu ohuesta kalvomateriaalista. 25 74390
7. Set enligt patentkravet 6, kännetecknat av att knipphöljet bestar av ett foiiemateriai , som är en plastfolie, en stan i oi- eller aluminiuinfolie.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen setti, tunnettu siitä että nippukuori muodostu kaivomateriaalista, joka on muovikalvo, tinapaperi- tai alumiinikalvo.
8. Set enligt ett eller flera av de föregaende patent-kraven, kännetecknat av att knipphöljet (2) i sin ena ända är försedd med ett avsnitt (7) som saknar tobaksfy11ning (3).
8. Yhden tai useamman edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen setti, tunnettu siitä, että nippukuoressa (2) on sen toisessa päässä tupakkatäytteestä (3) vapaa osa (7).
9. Set enligt ett eller flera av de föregaende patent-kraven, avsett för användning i samband med konventionel1 a självpafyllbara cigaretthy1sor, kännetecknat av att knipp-höljets (2) diameter är obetydligt mindre än cigaretthy1sans (4) för lättare inskjutning i denna.
9. Yhden tai useamman edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen setti, joka on tarkoitettu käytettäväksi tavanomaisten itsetäytettävien savukehy1syjen kanssa, tunnettu siitä, että nippukuoren (2) läpimitta on hieman pienempi kuin savu-kehylsyn (4) jotta se voidaan työntää helpommin tähän.
10. Set avsett för användning enligt patentkravet 9, kännetecknat av att det omhöljda tobaksknippe (1) med knippshöljet (2) är nägot längre än cigaretthy1sans (4) pa-fy 11 ni r.gsl ängd. si 74390
10. Setti, joka on tarkotettu patenttivaatimuksen 9 mukaiseen käyttöön, tunnettu siitä, että päällystetyssä, nip-pukuorella (2) varustetussa tupakkanipussa (1) on hieman suurempi pituus kuin savukehylsyn (4) täyttöpituus.
11. Set avsett for användning enligt patentkravet 9 eller 10, kännetecknat av att knlppliöljets (2) och tobaksfyl1nin-gens (3) längd är s a tilltagna, att knipphöljet 1 sitt helt i cigaretthylsan (4) inskjutna till stand (fig. 2) med sin frun tobaksfyl1ning (3) fria anda samt med en liten del (3a) av tobaksfyl!ningens (3) axiala utsträckning skjuter ut over ci-garetthy 1 sans (14) öppna anda.
11. Setti, joka on tarkoitettu patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukaiseen käyttöön, tunnettu siitä, että nippukuoren (2) ja tupakkatäytteen (3) pituus on mitoitettu niin, että nippu-kuori täysin savukehy1 syyn (4) työnnetyssä tilassa (kuv. 2) tupakkatäytteestä (3) vapaasta osastaan sekä tupakkatäytteen (3) aksiaalisen ulottuvuuden pieneltä osalta (3a) ulkonee savukehylsyn (14) avoimesta päästä.
12. Set enligt ett eller flera av patentkraven 1-8, avsett för användning ti 11 samrnans med konventi onel 11 rullbart cigarettpapper, kännetecknat av att längden av det omnöljda, med ett knipphölje (2) försedda tobakskni ppet (1) är n.!got större än cigarettpapprets (14) längd.
12. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-8 mukainen setti, joka on tarkoitettu käytettäväksi tavanomaisen itse-kierrettävän savukepaperin kanssa, tunnettu siitä, että pää!lystetyn, nippukuorel1 a (2) varustetun tupakkanipun (1) pituus on hieman suurempi kuin savukepaperin (14) pituus.
13. Set enligt ett eller flera av patentkraven 1-12, kännetecknat av att det omhöljda tob.aksknippet ("cigaretto-bakspatronen") (1) är försett rned en propp (20, fig. 5-7; 20a-20c, fig. 8 a - 8 c ; 20d, 24, 25, fig. 9-11) i sin ena ända, som är anordnad med sin yttre omkrets tätt anslutbar tili knipp-höljets (2) innersida, dock axialt förskjutbar i förhullande till d e n n a .
13. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-12 mukainen setti, tunnettu siitä, että päällystetty tupakkanippu ("sa-vuketupakkapatruuna") (1) on varustettu toisessa päätysivu- 26 74390 päässään tulpalla (20, kuv. 5-7; 20a-20c, kuv. 8a-8c; 20d, 24, 25, kuv. 9-11), joka on järjestetty ulkokehältään nippukuoren (2) sisäsivun kanssa tiiviisti sulkeutuvasti, kuitenkin tämän suhteen aksiaalisesti siirrettävästi.
14. Set enligt patentkravet 13, kännetecknat av att proppen (20, fig. 5-7) är anordnad innanfor andpartiet vid den ena ändan av det vid sinä framsidor öppna knipphöljet (2) pä sa sätt, att dess yttre omkrets stöder sig mot knippholjet s inre vägg.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen setti, tunnettu siitä, että tulppa (20, kuv. 5-7) on järjestetty päätyosan sisään päätysivuiltaan avoimen nippukuoren (2) toiseen päähän siten, että sen ulkokehä on nippukuoren sisäseinämää vasten tukeutuvaksi.
15. Set enligt patentkravet 13, kännetecknat av att proppen (20d, 24, 25, fig. 9-11) är anordnad soin en fortsätt-ning pa knipphöljets (2) öppna framsida och riktad koaxiellt med denna.
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen setti, tunnettu siitä, että tulppa (20d, 24, 25, kuv. 9-11) on järjestetty nippukuoren (2) avoimen päätysivupään jatkeeksi ja suunnattu tämän kanssa koaksiaalisesti.
16. Set enligt ett eller flera av patentkraven 13-15, kännetecknat av att proppen (20) är utformad tili en cy-lindrisk, kompakt kropp (20, fig. 5-7; 20a, fig. 8a; 20b, fig 8b; 20 d, 24 , 25 , fig. 9-11 ). 32 74390
16. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 13-15 mukainen setti, tunnettu siitä, että tulppa (20) on muodostettu syli nterimäiseksi täyskappaleeksi (20, kuv. 5-7; 20a, kuv. 8a; 20b, kuv. 8b; 20d, 24, 25, kuv. 9-11).
17. Set enligt ett eller flera av patentkraven 13-15, kännetecknat av att proppen (20c, fig. 8c) är utformad till en vid sin inre frausida sluten gryt- eller skolformig ihölig kropp.
17. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 13-15 mukainen-setti, tunnettu siitä, että tulppa (20c, kuv. 8c) on muodostettu sisäpäätysivultaan suljetuksi pata- tai vast, malja-maiseksi ontoksi kappaleeksi.
18. Set enligt ett eller flera av patentkraven 13-17, kännetecknat av att proppen (20b, fig. 8b) är försedd med en tätningsläpp (23) vid den yttre andan av sin framsida.
18. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 13-17 mukainen setti, tunnettu siitä, että tulppa (20b, kuv. 8b) on varustettu uikopäätypäästään tiivistyshuulel 1 a (23).
19. Set enligt ett eller flera av patentkraven 13-18, kännetecknat av att proppen är utformad som ett enda stycke (20a, 20b, 20c, fig. 8a-8c).
19. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 13-18 mukainen setti, tunnettu siitä, että tulppa on muodostettu yhtenä kappaleena (20a, 20b, 20c, kuv. 8a-8c).
20. Set enligt patentkravet 19 till s ainua n s med patentkra-vet 14, kännetecknat av att den av en enda del bestaende proppen är utformad av en proppkärna och en till denna fast ansluten, val glidande mantel (22).
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen setti yhdessä patentti vaatimuksen 14 kanssa, tunnettu siitä, että yksikappa-leinen tulppa on muodostettu tulppaytimestä ja tähän kiinte- 27 74390 asti yhdistetystä, hyvin liukuvasta päällysteestä (22).
21. Set enligt patentkravet 15, kännetecknat av att proppen (20d, fig. 9-11) är utformad som tva delar med en proppkärna (24) omgiven av en mantel (25), varvid proppkärnan (24) är anpassad med sin yttre diameter till den inre diane-tern hos knipphöljets angränsande öppna framsida och är anord-nad lost sittande innanför proppmanteln (25), och varvid proppmanteln (25) är fast förenad med angränsande omräde (26) av knipphöljets (2) yttre vägg medelst ett yttre förbindel-seorgan (9, fig. 10).
21. Patenttivaatimuksen 15 mukainen setti, tunnettu siitä, että tulppa (20d, kuv. 9-11) on muodostettu kahtena kappaleena; tulppaytimestä (24) ja tätä ympäröivästä päällysteestä (25), jolloin tulppaydin (24) on sovitettu ulkoläpimi-taltaan nippukuoren (2) sitä vasten olevan avoimen päätysivun sisäläpimittaan ja se on järjestetty tulpan päällysteen (25) sisälle irtonaisesti, ja jolloin tulpan päällyste (25) on yhdistetty kiinteästi nippukuoren (2) uikoseinämään rajoittuvaan alueeseen (26) ulkoisella liitäntä osalla (9, kuv. 10).
22. Set enligt ett eller flera av patentkraven 13-21, kännetecknat av att proppen (20d, fig. 9) pä sin inre, mot tobaksknippet vanda sida är utformad med en konisk urgropning (27) eller sa är den konkavt välvd.
22. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 13-21 mukainen setti, tunnettu siitä, että tulppa (20d, kuv. 9) on muodostettu tupakkanippuun päin olevasta sisäpäätypinnastaan kartio-maisella koverruksel1 a (27) tai se on muodostettu vastaavasti koverasti kaarevaksi.
23. Set enligt ett eller flera av patentkraven 1-22, spe-ciellt i en form motsvarande ett eller flera av patentkraven 13-22, kännetecknat av att det omholjda tobaksknippet ("ci- yarettobakspatronen") (1) är försett med en förstarkningsring (9; 9a-9e; 29) vid sin ena ända pa knipphöljets (2) yttre si - da . 74 390
23. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-22 mukainen setti, etenkin yhden tai useamman patenttivaatimuksen 13-22 mukaisessa muodossa, tunnettu siitä, että päällystetty tu-pakkanippu ("savuketupakkapatruuna") (1) on varustettu toisesta päästään nippukuoren (2) ulkosivulla vahvistusrenkaal1 a (9; 9a-9e; 29).
24. Set enligt patentkravet 23, kännetecknat av att förstärkningsringen (9) pa sin yttre si da är försedd med han-terlighetsförbättrande medel sasom kring omkretsen fordelade noppor (15, 16, fig. 4b), uppruggning (17, fig. 4c) pa ytan eller förtjockningar (18, fig. 4d).
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen setti, tunnettu siitä, että vahvistusrengas (9) on varustettu ulkosivultaan tartuttavuutta parantavilla välineillä, kuten kehälle jaetuilla nopilla (15, 16, kuv. 4b), pintamai sella kavennuksella (17, kuv. 4c) tai paksunnoksilla (18, kuv. 4d).
24 74390
25. Set enligt patentkravet 23 eller 24, kännetecknat av att förstarkningsringen är utformad son en ringfortjock -ning (9e, fig. 4e) pä knipphöljets (2) yttre si da.
25. Patenttivaatimuksen 23 tai 24 mukainen setti, tunnettu siitä, että vahvistusrengas on muodostettu rengaspaksun-nokseksi (9e, kuv. 4e) nippukuoren (2) ulkosivulla. OR 74390
26. Set enligt patentkravet 23 eller 24 i en form, som motsvarar patentkravet 21, med en tudelad proppenhet (24, 25, fig. 9-11) axiellt med och angränsande mot andan av knipphöljets framsida, kännetecknat av att förstarkningsringen (9, fig. 10, 11) är utformad pa proppenhetens (24, 25) mantel (25) sä, att den star ut over knipphöljets (2) frainsida, och är fast förenad med proppmanteln (25) sa, att förstarkningsrin-gen utgör ett yttre förbindelseorgan för fästande av proppenhetens mantel (25) vid knipphöljets ända (26), varvid den in-nanför proppenhetens mantel (25) befintliga lösa proppkärnan (24) är axiellt förskjutbar in i den öppna ända av knipphöljets framsida, som vetter mot denna.
26. Patenttivaatimuksen 23 tai 24 mukainen setti, patenttivaatimuksen 21 mukaisessa muodossa, jossa on nippukuoren päätysivupäätä vasten aksiaalisesti oleva kaksiosainen tulp-payksikkö (24, 25, kuv. 9-11), tunnettu siitä, että vahvis-tusrengas (9, kuv. 10, 11) on muodostettu nippukuoren (2) päätypään yli ulkonevasti tulppayksikön (24, 25) päällysteelle (25) ja yhdistetty kiinteästi tulpan päällysteeseen (25), siten, että vahvistusrengas muodostaa ulkoisen liitäntävälineen tulppayksikön päällysteen (25) kiinnittämiseksi nippu-kuoren päähän (26), jolloin tulppayksikön päällysteen (25) sisällä irtonaisena oleva tulppaydin (24) voidaan viedä aksiaalisiirrossa nippukuoren sitä vasten olevaan avoimeen päätypäähän.
27. Menetelmä jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukaisen setin valmistamiseksi tehdasmaisesti, tunnettu siitä, että kahden aksiaalisesti keskenään suunnatun päätysivulta avoimen, päällystetyn tupakkanipun ("savuketupakkapatruunan") väliin laitetaan kaksiosainen tulppayksikkö (20d', kuv. 11), joka muodostuu tulpanpäällysteestä (25') ja tämän sisällä irtonaisesti järjestetystä tulppaytimestä (24'), jolloin tulp-payksikössä (20d') on yksittäistulpan kaksinkertainen aksiaalinen pituus, että näin saadun nippumuodostelman (1, 20d', 1') puskukohta-al ueell e laitetaan aksiaalisymmetrisesti tulppayk-sikön (20d') suhteen ja sen päätypäiden yli, kulloinkin vähän matkaa siihen rajoittuvien nippukuorien (2, 2') ulkosivulla, ulkonevasti sopivasta vahvistusmateriaal ista valmistettu ul-korengas (9') ja yhdistetään kiinteästi nippukuorien (2, 2') ulkokehään sekä tulppayksikön (20d') päällysteen (25') ulkosivuun, esimerkiksi liimaamalla, ja että näin muodostettu yhtenäinen nippu erotetaan sitten nipun akselin suhteen kohtisuoraa keskitasoa (E) pitkin.
28. Jonkin patenttivaatimuksista 1-26 mukainen tai patenttivaatimuksen 27 mukaisen menetelmän avulla valmistetun setin käyttö savukkeiden valmistamiseksi kuluttajan toimesta, 74390 29 tunnettu siitä, että a) työnnetään tupakkapatruuna (1) savukepaperihy1 syyn (4; 14) (kuva 2) tai ympäröidään se paperi hyisyl1ä (kuva 3) siten, että tupakkapatruuna jää ulottumaan savukepaperihy1syn sisääntyöntöpään yli niin paljon, että siihen voidaan tarttua toisella kädellä, b) työnnetään toisella kädellä siihen kuuluva, käsin vapaasti liikuteltava, mäntätanko (6) savukepaperihyisyn si-sääntyöntöpään yli ulottuvaan tupakkapatruunan päähän, c) työnnetään mäntätankoa (6) toisella kädellä akselin suuntaan niin, että tupakkapatruunan (1) nippumainen täyte (3) työntyy ulos toisen käden kiinni pitämästä nippukuoresta, jolloin nippukuoren (2) työntyessä pois sen vastakkaisesta päästä pursuava nippumainen tupakkatäyte (3) vie mukanaan ympäröivän tupakkahy1syn (4; 14) ja täyttää sen.
27. Förfarande för fabrik sframstä11ning av ett set enligt nagot av de föregaende patentkraven, kännetecknat av att mellan tvenne sinsemellan axialt riktade, vid framsidan öppna, omhöljda tobaksknippen ("cigarettobakspatroner") insättes en tudelad proppenhet (20d', f i g. 11), som bestar av ett propp-mantel (25') och en innanför denna löst anordnad proppkärna (24'), varvid proppenhetens (20d') axiala längd är dubbelt sa stor som den enskilda proppens längd, att pa det sulunda er-hallna knippaggregatets (1, 20d', 1') stötomräde en av lump-
FI841209A 1983-03-28 1984-03-27 Bruksfaerdigt set foer av konsumenten utfoerd sjaelvframstaellning av cigarretter. FI74390C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19833311248 DE3311248A1 (de) 1983-03-28 1983-03-28 System zur selbstverfertigung von zigaretten durch den verbraucher
DE3311248 1983-03-28
DE3337688 1983-10-17
DE19833337688 DE3337688A1 (de) 1983-03-28 1983-10-17 Tabakerzeugnis zur selbstverfertigung von zigaretten durch den verbraucher

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI841209A0 FI841209A0 (fi) 1984-03-27
FI841209A FI841209A (fi) 1984-09-29
FI74390B FI74390B (fi) 1987-10-30
FI74390C true FI74390C (fi) 1988-02-08

Family

ID=25809492

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI841209A FI74390C (fi) 1983-03-28 1984-03-27 Bruksfaerdigt set foer av konsumenten utfoerd sjaelvframstaellning av cigarretter.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US5018536A (fi)
EP (1) EP0123150B1 (fi)
AU (1) AU570964B2 (fi)
CA (1) CA1214972A (fi)
DE (2) DE3337688A1 (fi)
DK (1) DK158367C (fi)
FI (1) FI74390C (fi)
GR (1) GR79895B (fi)
IE (1) IE55049B1 (fi)
NO (1) NO163722C (fi)
NZ (1) NZ207667A (fi)
PT (1) PT78320B (fi)
YU (1) YU45603B (fi)

Families Citing this family (35)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GR80409B (en) * 1983-09-20 1985-01-16 Brinkmann Ag M Cigarette roller
DE3410038A1 (de) * 1984-03-19 1985-09-19 Efka-Werke Fritz Kiehn Gmbh, 7218 Trossingen Tabakerzeugnis zur eigenherstellung von zigaretten durch den verbraucher
DE3700420A1 (de) * 1986-12-22 1988-07-07 Efka Werke Kiehn Gmbh Fritz Tabakerzeugnis fuer die selbstverfertigung einer zigarette, insbesondere filter-zigarette
DE3744670A1 (de) * 1986-12-22 1988-06-30 Efka Werke Kiehn Gmbh Fritz Tabakerzeugnis fuer die selbstverfertigung einer zigarette, insbesondere filterzigarette
CA1329099C (en) * 1988-04-28 1994-05-03 Gunter Schutze "make-your-own" system for making a cigarette, especially a filter-tipped cigarette
CA2011072C (en) * 1989-03-08 1996-07-16 Warren Arthur Brackmann Device and method for assembly of cigarettes
DE3914669C2 (de) * 1989-05-03 1999-07-15 Max Liebich Vorrichtung und Verfahren zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher
DE4039159A1 (de) * 1990-12-07 1992-06-11 Efka Werke Kiehn Gmbh Fritz Tabakerzeugnis fuer die selbstverfertigung einer zigarette, insbesondere filter-zigarette
US5749378A (en) * 1990-12-07 1998-05-12 Efka-Werke Fritz Kiehn Gmbh Tobacco product for the self-preparation of a cigarette, especially of filter-tipped cigarette and method of forming the cigarette
DE4109131A1 (de) * 1991-03-20 1992-09-24 Brinkmann Ag M Tabakpatrone und vorrichtung zum ueberfuehren eines tabakstranges aus einer tabakpatrone in eine zigarettenpapierhuelse
DE4228227A1 (de) * 1992-08-25 1994-03-03 Efka Werke Kiehn Gmbh Fritz Rauchtabak für die Selbstverfertigung einer Zigarette sowie Vorrichtung dafür
CO4370091A1 (es) * 1993-12-23 1996-10-07 Tabac Fab Reunies Sa Un articulo fumable armable por el usuario y proceso para ensamblarlo
DE4400192C2 (de) * 1993-12-23 1999-01-28 Efka Werke Kiehn Gmbh Fritz Verfahren und Vorrichtung zum Füllen bzw. Stopfen von Zigarettenpapierhülsen mit Tabak
DE19513010B4 (de) * 1995-04-06 2004-04-29 The House Of Edgeworth Inc. Tabakerzeugnis für die Selbstverfertigung einer Zigarette, insbesondere Filter-Zigarette
DE29507669U1 (de) * 1995-05-09 1995-07-06 EFKA-Werke Fritz Kiehn GmbH, 78647 Trossingen Tabakerzeugnis für die Selbstverfertigung einer Zigarette, insbesondere Filter-Zigarette, mit entfernbarer Stranghülle
DE19528581B4 (de) * 1995-08-03 2004-05-19 The House Of Edgeworth Inc. System zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher
US8578944B2 (en) * 1999-12-07 2013-11-12 Blunt Wrap U.S.A., Inc. Method of making a tobacco product
ES2214449T3 (es) * 2000-12-20 2004-09-16 Reemtsma Cigarettenfabriken Gmbh Empaquetado de corte fino.
US20030217757A1 (en) * 2002-05-24 2003-11-27 Andrea Edelmann Cigar with a paper wrapper
CA2502150A1 (fr) * 2005-03-31 2006-09-30 4279166 Canada Inc. Machine pour rouler des cigarettes
US7537013B2 (en) * 2005-06-01 2009-05-26 R.J. Reynolds Tobacco Company Apparatus for manufacturing cigarettes
US7565818B2 (en) 2005-06-01 2009-07-28 R.J. Reynolds Tobacco Company Apparatus and methods for manufacturing cigarettes
US7597105B2 (en) * 2005-06-01 2009-10-06 R.J. Reynolds Tobacco Co. Apparatus for manufacturing cigarettes
WO2006130367A2 (en) * 2005-06-01 2006-12-07 R. J. Reynolds Tobacco Company Apparatus and methods for manufacturing cigarettes
US7325382B2 (en) 2005-06-01 2008-02-05 R. J. Reynolds Tobacco Company Method and apparatus for loading finished cigarettes into package
US20060272653A1 (en) * 2005-06-01 2006-12-07 Thomas Timothy F Apparatus and methods for manufacturing cigarettes
US20070107738A1 (en) * 2005-11-17 2007-05-17 Barnes Vernon B Apparatus and methods for manufacturing cigarettes
US7677251B2 (en) * 2006-07-07 2010-03-16 R.J. Reynolds Tobacco Company Apparatus and methods for manufacturing cigarettes
US20080017203A1 (en) * 2006-07-19 2008-01-24 Barry Smith Fagg Apparatus and methods for manufacturing cigarette tubes
US20110094525A1 (en) * 2009-10-28 2011-04-28 Maal Pedro R Smoker's end cap for cigar/cigarillo
DE102011009664B4 (de) * 2011-01-28 2013-11-14 British American Tobacco (Germany) Gmbh Selbstverfertigung benutzerspezifisch ausgestalteter Rauchartikel, insbesondere Zigaretten
UA119333C2 (uk) 2013-12-05 2019-06-10 Філіп Морріс Продактс С.А. Нагрівний виріб, що генерує аерозоль, з теплорозподілювальною обгорткою
KR102445037B1 (ko) * 2014-06-16 2022-09-20 필립모리스 프로덕츠 에스.에이. 보강된 재생 담배 웹
US20180271144A1 (en) * 2017-03-23 2018-09-27 Shrujal Patel Smoking wrapper/filter combination
US11166487B1 (en) 2019-01-10 2021-11-09 Ryan Okamura Cigarette making kit and method of using

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR427582A (fr) * 1911-03-21 1911-08-08 Edward Betts Manning Moule à faire les cigarettes à la main
US3822710A (en) * 1973-02-23 1974-07-09 P Bramhill Apparatus for making cigarettes
US3927681A (en) * 1973-02-23 1975-12-23 H H Investments Limited Apparatus for making cigarettes
GB1556346A (en) * 1977-12-21 1979-11-21 Rizla Ltd Manually operated cigarette making machine
CH646586A5 (de) * 1983-12-06 1984-12-14 Lacroix L Ets Fils Vorrichtung zum fuellen von zigarettenpapierhuelsen.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0123150A1 (de) 1984-10-31
DE3464456D1 (en) 1987-08-06
NO841222L (no) 1984-10-01
DK170984A (da) 1984-09-29
PT78320A (de) 1984-04-01
DE3337688A1 (de) 1985-04-25
AU2619884A (en) 1984-10-04
AU570964B2 (en) 1988-03-31
IE55049B1 (en) 1990-05-09
CA1214972A (en) 1986-12-09
IE840640L (en) 1984-09-28
DK170984D0 (da) 1984-03-28
FI841209A (fi) 1984-09-29
NO163722C (no) 1990-07-11
NO163722B (no) 1990-04-02
YU45603B (sh) 1992-07-20
GR79895B (fi) 1984-10-31
YU54884A (en) 1986-12-31
DK158367C (da) 1990-10-08
US5018536A (en) 1991-05-28
PT78320B (de) 1986-03-11
FI74390B (fi) 1987-10-30
DK158367B (da) 1990-05-14
EP0123150B1 (de) 1987-07-01
NZ207667A (en) 1987-09-30
FI841209A0 (fi) 1984-03-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74390C (fi) Bruksfaerdigt set foer av konsumenten utfoerd sjaelvframstaellning av cigarretter.
FI74597B (fi) Tobaksprodukt bestaoende av en foerportionerad tobakssats, vilken aer hylsaktigt omgiven av ett cigarrettpapper samt foerfarande och anordning foer framstaellning av en dylik tobaksprodukt.
US7377281B2 (en) Cone wrapper for the consumption of smokable substances
EP2637521B1 (en) Filter tip, tubes, and cones
US5645089A (en) Preparatory materials for an article for smoking and a sleeve section therefor
CA1249197A (en) System for the making of cigarettes by the consumer himself
US5105830A (en) Device and method for assembly of cigarettes
NO167895B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av en roekeartikkel
NO167433B (no) Tobakkprodukt for egenfremstilling av en sigarett
AU720895B2 (en) Make your own cigarettes
DE8309186U1 (de) Tabakerzeugniss zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher
US5884632A (en) Humidor
AU704424B2 (en) Carton for smoking articles with extinguishing means and method of charging it
CA2182651C (en) System for self-production of cigarettes by consumers
AU605310B2 (en) Tobacco product for the personal preparation of a cigarette, in particular filter cigarette
US20080276946A1 (en) Smoking product
CA2011254C (en) Roll-your-own cigarettes
US9854837B2 (en) Substitute cigarette for non-combustion use
US20200390143A1 (en) Device and method for storing and supporting a smokable sleeve
CA2214587C (en) Roll-your-own cigarettes
FR2269876A1 (en) Filter tipped cigar - has wrapped tobacco cylinder attached to filter by shorter wrapper covering joint
RU2099995C1 (ru) Курительное изделие сигаретного типа
CA2173575C (en) Device for producing consumer assembled cigarettes
CA2892039C (en) Tobacco unit for a smoking article making device
CA2203588A1 (en) Package for components of hand made cigarettes

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: LIEBICH, MAX